JÄMSTÄLLDHET INOM SCENKONSTOMRÅDET - DELRAPPORT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JÄMSTÄLLDHET INOM SCENKONSTOMRÅDET - DELRAPPORT"

Transkript

1 JÄMSTÄLLDHET INOM SCENKONSTOMRÅDET - DELRAPPORT

2

3 INNEHÅLL 1 UPPDRAGET DIALOGER OCH SAMARBETEN PROJEKTSTÖD FÖR JÄMSTÄLLD SCENKONST Bedömningskriterier och ansökningsdatum Samtliga sökande och beviljade projekt Projektens syfte och effekter STÖD TILL SCENKONSTOMRÅDET NÅGRA IAKTTAGELSER Stöd för samarbete med tonsättare Upphovspersoner inom teater- och dansområdet Sammanfattning DET FORTSATTA ARBETET Konstnärernas yrkesmässiga villkor Kulturrådets stöd till scenkonst AVSLUTANDE REFLEKTIONER ADMINISTRATIVA KOSTNADER KÄLLOR... 24

4

5 1 UPPDRAGET I augusti 2007 mottog Kulturrådet uppdraget (IJ2007/2359/JÄM) att göra en fördjupad analys av scenkonstområdet ur jämställdhetsperspektiv, med utgångspunkt i betänkandet Plats på scen SOU 2006:42, som kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet lade fram Uppdraget ska ske efter samråd med Konstnärsnämnden och Jämställdhetsombudsmannen. Analysen skall vara en uppföljning av den kartläggning som finns i betänkandet Plats på scen och skall bl.a. belysa Statens Kulturråds bidragsfördelning och de yrkesmässiga villkoren för kvinnor och män inom olika konstformer. För uppdraget har Kulturrådet totalt tre miljoner kronor över en treårsperiod till förfogande för att stödja ett eller ett par projekt som långsiktigt kan främja jämställdhet inom scenkonstområdet. En delrapport ska lämnas den 31 maj 2008 och en slutrapport ska presenteras den 31 januari Kulturrådet har tolkat uppdraget så att arbetet tar vid där kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet slutade. Huvuduppgiften för betänkandet Plats på scen SOU 2006:42, som lämnades över till kulturministern den 28 april 2006, var att lämna förslag till hur ett jämställdhets- och genusperspektiv kan bli en obestridd och påverkande kraft inom scenkonstområdet. I Kulturrådets arbete har en av utgångspunkterna även varit de cirka 100 yttranden som inkommit över betänkandet Plats på scen. Med scenkonst avser Kulturrådet i denna rapport teater, musikteater, dans och musik med dess skiftande uttrycksformer. Här följer en beskrivning av de projekt som Kulturrådet valt att stödja och en analys av resultaten som projekten förväntas ge upphov till, tillsammans med en beskrivning av hur de administrativa medlen har använts. Kulturrådet väljer att i denna rapport även ge en kortare beskrivning av Kulturrådets organisering av arbetet och nuvarande arbetsläge för utredningen.

6 2 DIALOGER OCH SAMARBETEN Kulturrådet träffar regelbundet representanter för Jämställdhetsombudsmannen och Konstnärsnämnden för samråd. Konstnärsnämnden svarar enligt överenskommelse för den del av uppdraget som avser konstnärernas yrkesmässiga villkor. Kulturrådet för en kontinuerlig dialog om jämställdhetsfrågor med branschföreträdare samt deltar i seminarier och möten. Parallellt med uppdraget arbetar Kulturrådet med intern kunskapsuppbyggnad om jämställdhetsperspektiv och genusperspektiv för att säkerställa jämställda värderingar i hela organisationen. Kulturrådet har två gånger under hösten 2007 träffat Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt, som även de har tre miljoner kronor att fördela över tre år. Vid det första tillfället diskuterades strategier för Delegationens bidragsfördelning och Kulturrådet rekommenderade Delegationen att prioritera projekt inom musikområdet, då Kulturrådet ansåg att musikområdet hade förhållandevis störst behov av insatser. Vid det andra tillfället samråddes om inkomna ansökningar. Den 1 februari 2008 upphörde Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt och ansvaret för att fördela statsbidraget för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt inklusive det särskilda stödet för jämställdhetsprojekt inom kultursektorn, övergick till Ungdomsstyrelsen. Kulturrådet håller nu därför regelbunden kontakt med Ungdomsstyrelsen och planerar bland annat för ett gemensamt seminarium där samtliga bidragsmottagare inbjuds att presentera sina respektive projekt. 6(24)

7 3 PROJEKTSTÖD FÖR JÄMSTÄLLD SCENKONST Den 18 december 2007 beslutade Kulturrådet om kr till jämställdhetsprojekt inom scenkonstområdet. Under 2008 kommer totalt cirka 1,2 miljoner kr att fördelas varav kr beviljades den 5 maj Resterande medel fördelas under hösten Bedömningskriterier och ansökningsdatum Enligt betänkandet Plats på scen är en grundläggande förutsättning för att främja och integrera jämställdhet inom scenkonstområdet att satsa på utbildning, erfarenhetsutbyte, professionalitet och kunskap. Kulturrådet har mot bakgrund av detta tillsammans med de jämställdhetspolitiska målen valt att prioritera projekt som fokuserar på följande fördjupning av befintlig kunskap långsiktiga effekter organisatoriska och/eller strukturella effekter Dessutom beaktas i bidragsbedömningen övrig offentlig finansiering huruvida finansiering och planering av projekten är rimliga förhållande till projektens omfattning att hänsyn ska tas till geografisk spridning och fördelning mellan konstområdena Efter genomgång av varje ansökan för sig och i relation till övriga ansökningar samt diskussioner om fördelning av stödet i sin helhet, i samråd med JämO och Konstnärsnämnden, fattas beslut om stödets fördelning av Kulturrådets generaldirektör. Sista ansökningsdatum för stödet 2007 var den 30 november, och under 2008 finns två ansökningsdatum, den 15 mars och den 15 augusti. 3.2 Samtliga sökande och beviljade projekt Nedan följer en lista på samtliga sökande och beviljade projekt för jämställdhetsbidrag till scenkonstområdet. Mot bakgrund av gällande prioriteringar och tillgängliga ekonomiska ramar har totalt sex projekt hittills bifallits efter samråd med JämO och Konstnärsnämnden År 2007 inkom tio ansökningar om totalt 2,8 miljoner kr. Tre projekt var konstområdesövergripande och sökt belopp för dessa uppgick till 54 procent av det totala sökta beloppet. Ett projekt behandlar både dans och teater. Fem projekt var riktade till teaterområdet, sökt belopp motsvarade 39 procent av 7(24)

8 det totala sökta beloppet. Ett projekt fokuserade på musikområdet och det sökta beloppet motsvarade fyra procent av det totala sökta beloppet. Beviljade stöd Mistral Music AB, COiMP - framtidens musik- och jämställdhetshus, kr Svensk Teaterunion Svenska ITI, Heta fakta, kr Sveriges Dramatikerförbund och Centrum för Dramatik, Rekrytering av dramatiker, kr Bordlagda ansökningar (och senare återtagna) Svensk Scenkonst, Teaterförbundet, SYMF, Gender Coach Stiftelsen Östergötlands länsteater, Nationella Dramaturgiatet, DramaWebben Samtliga sökande och projektnamn Cecil Scenproduktion, Skamlösa förbindelser, Stockholms län Hermele och Mohtadi, Backspace/Frontspace, Stockholms län Hermele och Sandlund, Huset ni drömde om, Nationellt Länsteatrarna i Sverige, Kartläggning av behov kompetensutveckling, Nationellt Mistral Music AB, COiMP framtidens musik- och jämställdhetshus, Nationellt Svensk Scenkonst, Teaterförbundet, SYMF, Gender Coach, Nationellt Svensk Teaterunion Svenska ITI, Heta Fakta, Nationellt Sveriges Dramatikerförbund och Centrum för Dramatik, Rekrytering av dramatiker, Nationellt Stiftelsen Östergötlands länsteater, Nationella Dramaturgiatet, DramaWebben, Nationellt Teater Västmanland, Megafonen, Västmanland 2008 I första fördelningen 2008 uppgick det totala sökta beloppet till 5,1 miljoner kr. Av de 16 ansökningarna avser tre musik (6 % av medlen), tre dans (12 % av medlen) och fem teater (32 % av medlen). Sex ansök ningar (50 % av medlen) avser jämställdhetsprojekt inom hela scenkonstområdet. Beviljade stöd, belopp i kronor Föreningen Viktoria, Utbildning med Viktoria, kr Sveriges Orkesterförbund, Svenska kvinnliga kompositörer under talet, kr Teaterförbundet/Svensk Scenkonst/SYMF, Jämställdhet i ledarskap och konstnärlig gestaltning, kr 8(24)

9 Bordlagda ansökningar Malmö Dramatiska Teater AB, En stadsteater för alla, Skåne Samtliga sökande och projektnamn Bastardproduktion, Inger Nätverk, Nationellt Farhang förening, Movement in Exile, Stockholm Föreningen Viktoria, Utbildning med Viktoria, Nationellt Kulturföreningen Soja, Jämna steg, Västernorrland Malmö Dramatiska Teater AB, En stadsteater för alla, Skåne Musicgarden Productions, Chick Singer Night-Stockholm, Stockholm Nationella Dramaturgiatet, Nya ögon, Nationellt Popkollo Malmö, Popkollo Malmö 2008, Skåne Stiftelsen Kvinnofolkhögskolan, Flatlobbyn, Västra Götaland Sveriges Orkesterförbund, Svenska kvinnliga kompositörer under talet, Nationellt Sveriges Regissörer, Webbkatalog/Portal för konstnärliga upphovsmän, Nationellt Tajphoon Tivoli, Hallå där, Västra Götaland Teater Dur & Moll, Aline/Kristin, Stockholm Teater Västernorrland, Ojämnt, Västernorrland Teaterförbundet/Svensk Scenkonst/SYMF, Jämställdhet i ledarskap och konstnärlig gestaltning, Nationellt Trigger, Hän, Stockholm 3.3 Projektens syfte och effekter I uppdraget för denna delrapport ingår att göra en analys av vilka resultat Kulturrådet bedömer att de beviljade projekten förväntas ge upphov till. En utgångspunkt för Kulturrådets bedömning av projekten är resultaten från betänkandet Plats på scen. I betänkandet framgår det att jämställdhetsarbetet är mest utbrett inom teaterområdet, både vad gäller könsrepresentation och medvetenhet om jämställdhet, vid en jämförelse med dans- och musikområdet. Men det framgår också att även inom teaterområdet är representationen skev vad gäller makt och inflytande; män är chefer och män är exempelvis i högre grad representerade som regissörer och dramatiker där det finns större resurser, så som i vuxenproduktioner i förhållande till barnproduktioner och på stora scener i förhållande till mindre scener. Det kan vidare konstateras att dansområdet domineras representationsmässigt av kvinnor, men även inom dansområdet ses i Plats på scen mönster som pekar på att män i högre grad återfinns där större resurser finns. Musikområdet är det område som inom vissa genrer uppvisar de tydligaste mönstren av ojämn könsrepresentation, så som exempelvis mansdominansen bland dirigenter och tonsättare. 9(24)

10 Inget av de beviljade projekten har i dagsläget avslutats och Kulturrådet har därför inte kunnat ta del av någon slutredovisning och kan följaktligen heller inte bedöma några effekter. Men tre av de hittills beviljade projekten väntas vara avslutade i tid för att presenteras med en utförligare effektanalys i slutrapporten. Här följer nu en presentation av de beviljade projekten tillsammans med reflektioner över vilka effekter de kan förväntas uppnå. Beviljade projekt 2007 Projekt: Heta Fakta - Svensk Teaterunion Då representationen är viktig för att påvisa strukturer krävs, vid till synes jämställda representationer, mer förfinade instrument och analyser för att synliggöra eventuella ojämställda förhållanden. Ett verktyg som kan bistå med fördjupad och aktuell kunskap om representationen på teater- och dansområdet har Svensk Teaterunion i de uppgifter om månadens premiärer som man samlar in i databasen Scendatabasen från teater och dans på Sveriges scener. Kulturrådet har beviljat Svensk Teaterunion medel för att göra en jämställdhetsanalys av representationen i de repertoaruppgifter som finns i Scendatabasen för spelåret Resultatet kommer Svensk Teaterunion att presentera i en skrift. Kartläggningen innefattar de produktioner; premiärer och nypremiärer, som satts upp under 2007, tillsammans med en kartläggning av personal på teater- och dansinstitutioner samt pågående jämställdhetsprojekt inom teater- och dansområdet. Kulturrådet förväntar sig att Svensk Teaterunions analys kommer att utgöra en aktuell temperaturmätning på arbetsmarknadssituationen och kvinnors och mäns representation och inflytande i en teater- och dansrepertoar som sträcker sig också utanför Kulturrådets stödmottagare. Projekt: Rekrytering av dramatiker Centrum för Dramatik och Sveriges Dramatikerförbund I Plats på scen konstaterar man att informella nätverk i hög grad styr rekryteringsprocesserna inom scenkonstområdet. Mot bakgrund av att män i högre grad är chefer skriver scenkonstkommittén (B)eslutsprocesser som till exempel leder fram till repertoar och nyrekryteringar, tycks präglas av ett stort mått informalitet, vilket generellt sett förstärker mäns och därmed försvagar kvinnors tillgång till de arenor och de nätverk där beslut fattas. Kulturrådet har av denna anledning valt att bevilja medel till Centrum för Dramatik och Sveriges Dramatikerförbund för ett projekt där de ska undersöka och dokumentera hur dramatikerna knyts till teatrarna hur ser den konstnärliga processen ut och hur motverkas att kvinnliga dramatiker blir ett trendfenomen? 10(24)

11 Kulturrådet bedömer att detta projekt kan leda till ny och fördjupad kunskap om bland annat informella rekryteringsvägar inom teaterområdet. Projektet har en nationell organisering med planer för ett nordiskt samarbete och ett brett nät av samarbetspartners. Projekt: COiMP framtidens musik- och jämställdhetshus Mistral Music AB Kulturrådets stöd till musikområdet med inriktning på jazz- och improvisationsmusik består bland annat av stöd till arrangerade musikföreningar och fria musikgrupper. Jazz- och improvisationsmusikområdet är ett jämförelsevis mansdominerat område med ett fåtal institutioner. Mansdominansen kan även noteras i Kulturrådets bidragsgivning. I Plats på scen konstaterar organisationsforskarna Gillberg och Lantz i studien Kön i scenkonstens organisationer om mansdominansen på området att män gynnas av de förhållandevis fria konstellationer och informella nätverk som karaktäriserar organiseringen och de yrkesmässiga villkoren inom genren. Detta kan förklaras med en förhållandevis enkel frågeställning som vem man hittar beror på var man letar, och människor tenderar att leta efter människor som liknar dem själva. Men Gillberg och Lantz menar att detta också måste problematiseras utifrån maktstrukturen i samhället. Att män som grupp sedan länge besuttit makten förstärker mäns benägenhet att välja andra män. Informella nätverk är således en faktor som kan ha bidragit till att upprätthålla mansdominansen inom jazzmusikområdet fram till idag. Kulturrådet har mot bakgrund av detta beviljat medel till Mistral Music AB för en kartläggning och analys av områdets arbetsvillkor och vilka möjliga strukturella behov som finns inom genren jazz- och improvisationsmusik för att säkerställa jämställda villkor för kvinnor och män. Mistral Music AB genomför i projektet intervjuer med ett flertal jazzmusiker och vokalister och kommer att presentera sina resultat i slutet av maj Beviljade projekt 2008 Projekt: 1800-talets svenska kvinnliga tonsättare, kvinnliga musor Sveriges Orkesterförbund I Plats på scen framgår det att säsongen 2005/06 var cirka tre procent av de regionala och lokala orkestrarnas repertoar tonsatt av kvinnor och således var 97 procent av repertoaren tonsatt av män. I Den professionella orkestermusiken i Sverige (SOU 2006:34) konstateras dessutom att historiska verk av kvinnliga tonsättare mycket sällan spelas. Idag är dessa verk inte heller tillgängliga på grund av dålig dokumentation i notform. 11(24)

12 Vården av kulturarvet är ett kulturpolitiskt prioriterat område (Statens Kulturråds regleringsbrev 2008, ESV) och även kulturarvet bör analyseras ur jämställdhetsperspektiv. Redan i prop. 1996/97:3 formuleras detta Kulturarvet är inte neutralt. Det är ett kulturpolitiskt ansvar att synliggöra såväl klasskillnader som könsskillnader och skillnader mellan stad och land. (Kulturpolitik, prop. 1996/97:3) Sveriges Orkesterförbund har beviljats stöd för ett projekt som avser att lyfta fram musik av svenska kvinnor verksamma som tonsättare under talet genom att ge ut noter och marknadsföra dem till sina medlemmar och andra. Målsättningen är att öka svenska orkestrars kännedom och kunskap om tidiga kvinnliga tonsättare och deras verk, och öka andelen framföranden med dessa tonsättares verk. Projekt: Jämställdhet i ledarskap och konstnärlig gestaltning Svensk Scenkonst, Teaterförbundet och SYMF I Plats på scen framgår att det bland scenkonstens chefer i många fall finns en ambivalent inställning till jämställdhets- och genusperspektiv och vad perspektiven kan betyda för scenkonstens organisationer. Men en förutsättning för att jämställdhet ska bli en integrerad del i det dagliga arbetet skriver kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet är att (V)arje organisation måste äga frågorna och formulera mål som svarar mot det externa trycket. För detta krävs kunskap och erfarenhetsutbyte. (Plats på scen SOU 2006:42) Svensk Scenkonst, Teaterförbundet och SYMF har av Kulturrådet därför beviljats medel för att genomföra en gemensam utbildningssatsning Jämställdhet i ledarskap och konstnärlig gestaltning. Utbildningen ska omfatta cirka 30 chefer och genomföras under spelåret 2008/09. Enligt projektbeskrivningen är målgruppen de chefer som sitter i ledningsgruppen och/eller i konstnärliga råd/programråd och som har en arbetsgivar/arbetsledarfunktion i den konstnärliga processen. Att utbildningen fokuserar på ledarskapet i det konstnärliga arbetet ser Kulturrådet som ett konstruktivt arbetssätt för att tydligt avisera vikten av jämställdhetsperspektiv och genusperspektiv vid exempelvis repertoarläggning. Utbildningsinsatsen förväntas också att på bred front sätta frågan om jämställdhet på dagordningen inom den offentligt finansierade scenkonsten. Projekt: Utbildning med Viktoria Föreningen Viktoria För att främja en bredd i utbildningsinsatsen för jämställdhet och genusperspektiv inom scenkonstområdet beviljar Kulturrådet även Föreningen Viktoria medel för att genomföra utbildningar om jämställdhet 12(24)

13 och genusperspektiv med utgångspunkt utifrån både publikens och de yrkesverksammas perspektiv. Föreningen Viktoria kommer att erbjuda scenkonstinstitutioner och/eller fria grupper utbildning om jämställdhetsoch genusperspektiv och verksamhetsanalys ur ett genusperspektiv under våren Kulturrådet bedömer att de två utbildningsinsatserna kommer att främja kunskapsuppbyggnad och reflektion om jämställdhet och genusperspektiv inom scenkonstbranschen, med fokus på organisation, verksamhet, ekonomi och publikarbete. 13(24)

14 4 STÖD TILL SCENKONSTOMRÅDET NÅGRA IAKTTAGELSER I detta avsnitt belyses utfallet av några av Kulturrådets stöd för 2007/08. På teater- och dansområdet presenteras upphovspersoner för repertoaren 2007 i form av dramatiker respektive koreografer. På musikområdet samlar Kulturrådet inte in uppgifter om upphovspersoner till repertoaren. Från musikområdet presenteras stödet som institutioner och fria grupper kan söka för att samarbeta med tonsättare. 4.1 Stöd för samarbete med tonsättare Som tidigare nämnts är underrepresentationen av kvinnor inom området tonsättare betydlig. Kulturrådets stöd till tonsättare har de senaste två åren fördelats till cirka en fjärdedel kvinnor och cirka tre fjärdedelar män. År 2007 behandlades 101 ansökningar varav 62 beviljades en total summa om 3,45 miljoner kr. Ansökningarna representerade samarbeten med 111 tonsättare, och av dem var 21 kvinnor (19 %) och 90 män (81 %), vissa ansökningar omfattade flera tonsättare. De 62 ansökningarna som beviljats stöd omfattade samarbeten med 66 tonsättare, av dem var 15 kvinnor (23 %) och 51 män (77 %). Se tabellen nedan. År 2008 behandlades 86 ansökningar och 47 beviljades en total summa om 3,67 miljoner kr. Ansökningarna representerade samarbeten med 115 tonsättare, och av dem var 30 kvinnor (26 %) och 85 män (74 %), vissa ansökningar omfattade flera tonsättare. De 47 ansökningarna som beviljats stöd omfattade samarbeten med 55 tonsättare, av dem var 13 kvinnor (24 %) och 42 är män (76 %). Se tabellen nedan. Ansökningar om samarbete med tonsättare (i procent) År Ansökningar Beviljade stöd Kvinnor Män Kvinnor Män Av tabellen framgår att andelen kvinnor i ansökningarna har ökat mellan 2007 och År 2007 beviljades kvinnor stöd i högre grad än andelen kvinnor var representerade i ansökningarna, medan 2008 beviljades män stöd i högre grad än andelen män var representerade i ansökningarna. Kulturrådet lyfte i sitt beslut 2008 upp att sökande organisationer totalt sett har valt att samarbeta med betydligt färre tonsättare som är kvinnor än som är män, men även att andelen tonsättare som var kvinnor och som förordats bifall var ännu något lägre än kvinnor som det sökts stöd för. Beslutet motiverades med att 14(24)

15 referensgruppen har gjort bedömningen att de projekt som inte prioriterats inte håller tillräckligt hög kvalitet eller är tillräckligt konstnärligt och kulturpolitiskt intressanta i sin helhet för att beviljas bidrag i denna fördelning. I sitt beslut skriver Kulturrådet vidare att i samband med tidigare fördelningar har referensgruppen uttryckt en förväntning att de fria gruppernas möjligheter att söka detta bidrag skulle innebära en jämnare könsfördelning bland tonsättarna En uppdelning av 2008 års ansökningar mellan fria grupper respektive institutioner visar att denna förväntning delvis stämmer. Representationen bland tonsättarna i ansökningarna från fria grupper uppgick till 31 procent kvinnor och 69 procent män, medan representationen bland tonsättarna i ansökningarna från institutionerna uppgick till 16 procent kvinnor och 84 procent män. Här ses således att institutionerna i högre grad har valt att samarbeta med tonsättare som är män i jämförelse med de fria grupperna. 4.2 Upphovspersoner inom teater- och dansområdet Nedan följer en presentation av upphovspersoner till repertoaren inom teater- och dansområdet Materialet är inte heltäckande då alla återrapporteringar ännu inte har inkommit. Teater institutioner och fria grupper På de fyra stadsteatrarna i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Borås, producerades 108 produktioner 2007 (totalt stödjer Kulturrådet sex stadsteatrar). Av de representerade dramatikerna utgjorde kvinnor totalt 25 procent och män utgjorde 67 procent, två procent var samarbeten mellan kvinnor och män, och sex procent av produktionerna angavs vara skapade av ensemblerna eller genom improvisation. 80 procent av produktionerna riktade sig till vuxna, och 20 procent riktade sig till barn och ungdomar. I diagrammet nedan ses könsfördelningen bland dramatiker fördelade på de olika målgrupperna. Både i vuxen- och ungdomsrepertoaren är män representerade till över 60 procent, bland männen finns både samtida som Hassen Khemiri och äldre dramatiker som Dostojevskij, Shakespeare och Strindberg, bland kvinnorna finns endast samtida som Osten, Garpe och Wallace. I barnrepertoaren står kvinnor för över 60 procent av dramatiken. 15(24)

16 Stadsteatrar - dramatiker i 2007 års repertoar 100% 80% 60% 40% 20% 0% Vuxen Ungdom Barn Ensemble/ improvisation Samarbete kvinnor/män Män Kvinnor På samtliga länsteatrar (18 stycken) producerades 154 produktioner Av dramatikerna var totalt 34 procent kvinnor och 45 procent var män, fem procent var samarbeten mellan kvinnor och män., 16 procent var skapade av ensemble eller improvisation. 63 procent av produktionerna riktades till vuxna, 12 procent till ungdomar och 25 procent till barn. I diagrammet nedan ses könsfördelningen bland dramatiker fördelade på de olika målgrupperna. Både i vuxen- och ungdomsrepertoaren var män representerade till över 60 procent av dramatikerna om man räknar bort de produktioner som tagits fram av ensemble/improvisation. Lika många kvinnor som män var representerade i ungdomsrepertoaren, medan kvinnor författat över 60 procent av barnrepertoaren. 100% Länsteatrar - dramatiker i 2007 års repertoar 80% 60% 40% 20% 0% Vuxen Ungdom Barn Ensemble/ improvisation Samarbete kvinnor/män Män Kvinnor Av de 101 beviljade fria teatergrupperna 2007 har 77 inkommit med redovisning och uppgett 238 produktioner. Av dramatikerna utgjorde kvinnor totalt 30 procent och män 47 procent, 14 procent var samarbeten mellan kvinnor och män och åtta procent var skapade av ensemble eller genom improvisation. 30 procent av produktionerna riktades till vuxna, 27 procent till ungdomar och 43 procent till barn. I diagrammet nedan ses könsfördelningen bland dramatiker fördelade på de olika åldersgrupperna. I 16(24)

17 vuxenrepertoaren var 32 procent av dramatikerna kvinnor och 46 procent män, 13 procent var samarbeten. I ungdomsrepertoaren stod kvinnor för 22 procent av dramatiken och män för 56 procent, samarbeten utgjorde åtta procent. I barnrepertoaren hade var tredje produktion skrivits av kvinnor, (33 %), och drygt fyra av tio (44 %) av män, var femte produktion (20 %) var ett samarbete mellan kvinnor och män. Fria teatergrupper - dramatiker i 2007 års repertoar 100% 80% 60% 40% 20% Ensemble/ improvisation Samarbete kvinnor/män Män Kvinnor 0% Vuxen Ungdom Barn Dans institutioner och fria grupper Sex av 10 institutioner med uppdrag för dans, producerade 30 dansproduktioner Av dem koreograferades 37 procent av kvinnor och 43 procent av män, tio procent var samarbeten mellan kvinnor och män och tio procent skapades av ensembler. 59 procent av produktionerna riktade sig till vuxna och 41 procent till barn och ungdomar, på grund av det mindre antalet produktioner redovisas inte barn och ungdomar uppdelat. I diagrammet nedan ses könsfördelningen bland koreograferna fördelade på de båda målgrupperna. I vuxenrepertoaren utgjorde kvinnor 41 procent av koreograferna och män 41 procent, sex procent var samarbeten och 12 procent skapades av ensembler. I barn- och ungdomsrepertoaren utgjorde kvinnor 31 procent av koreograferna och män 46 procent. 15 procent av barn- och ungdomsproduktionerna var ett samarbete mellan kvinnor och män, åtta procent skapades av ensembler. 17(24)

18 Dansinstitutioner - koreografer i 2007 års repertoar 100% 80% 60% 40% 20% 0% Vuxen Barn & Ungdom Ensemble/ improvisation Samarbete kvinnor/män Män Kvinnor Av totalt 56 beviljade fria dansgrupperna 2007 har 27 inkommit med återrapportering och uppgett 106 produktioner. Av dem koreograferades 70 procent av kvinnor och 17 procent av män, 13 procent var samarbeten mellan kvinnor och män. 61 procent av produktionerna riktade sig till vuxna, 26 procent till ungdomar och 13 procent till barn. I diagrammet nedan ses könsfördelningen bland koreograferna fördelade på de olika målgrupperna. Kvinnor utgjorde majoriteten av koreograferna i både vuxen- (75 %) och barnrepertoaren (92 %) medan representationen i ungdomsrepertoaren var jämt fördelad, 13 kvinnor och 13 män. Två produktioner i ungdomsrepertoaren var samarbeten mellan kvinnor och män. Fria dansgrupper - koreografer i 2007 års repertoar 100% 80% 60% 40% 20% 0% Vuxen Ungdom Barn Ensemble/ improvisation Samarbete kvinnor/män Män Kvinnor 4.3 Sammanfattning Stödet till fria grupper och institutioner inom scenkonsten för samarbete med tonsättare fördelades till cirka tre fjärdedelar män och en fjärdedel kvinnor 2007 och En ökning av andelen kvinnliga tonsättare ses i ansökningarna mellan 2007 och 2008, men detta ökade inte andelen kvinnor i stödfördelningen. Analysen om tonsättarbidraget fördjupas i slutrapporten. 18(24)

19 Dramatik av män utgjorde 2007 den större delen av repertoaren i stads- och länsteatrarnas vuxen- och ungdomsrepertoarer, medan dramatik av kvinnor utgjorde en majoritet i repertoaren för barn. Inom de fria teatergrupperna var representationen jämnare, men en övervikt av dramatik av män ses i ungdomsrepertoaren. Av dansproduktionerna på institutionerna hade 37 procent koreograferats av kvinnor och 43 procent av män, och fler män än kvinnor koreograferade barn- och ungdomsproduktioner. I de fria dansgruppernas repertoar fanns däremot en dominans av kvinnliga koreografer i både vuxen- och i barnrepertoaren, medan ungdomsrepertoaren uppvisade en jämn representation av kvinnor och män. 19(24)

20 5 DET FORTSATTA ARBETET Kulturrådet fokuserar i analysarbetet på den egna bidragsprocessen genom utvärdering, analys och utveckling av riktlinjer och Konstnärsnämnden utreder, enligt överenskommelse, konstnärernas yrkesmässiga villkor med fokus på föräldraförsäkringssystemet. Nedan följer en översiktlig lägesbeskrivning av de båda myndigheternas arbete. 5.1 Konstnärernas yrkesmässiga villkor Enligt överenskommelse svarar Konstnärsnämnden för analysen av konstnärernas yrkesmässiga villkor och Konstnärsnämnden har, mot bakgrund av kartläggningen i Plats på scen, valt att fokusera på föräldraförsäkringssystemets utformning, användning och effekter. Under hösten 2008 kommer Konstnärsnämnden att göra en genomlysning av föräldraförsäkringen, vilka eventuella svårigheter som gällande regler i föräldraförsäkringen kan orsaka för yrkesverksamma inom scenkonstområdet och hur det påverkar mäns och kvinnors respektive möjligheter att kombinera yrkesarbete och föräldraskap. Konstnärsnämnden avser även att föreslå möjliga lösningar för att åstadkomma större jämlikhet för yrkesverksamma föräldrar inom scenkonstområdet. Utgångspunkten tas i genomförda studier på området såsom Konstnärerna och trygghetssystemen SOU 2003:21 och Plats på scen SOU 2006: Kulturrådets stöd till scenkonst Enligt Kulturrådets regleringsbrev 2008 ska Kulturrådet ha ett jämställdhetsperspektiv integrerat i verksamheten. En av slutsatserna som 2006 drogs i Plats på scen var att Kulturrådets jämställdhetsarbete inte var tillräckligt tydligt och formaliserat. Kulturrådet arbetar därför med att analysera den egna bidragsprocessen från mål- och uppdragsformuleringar genom ansöknings- och beslutsprocessen till utfallet. Under arbetets gång försöker Kulturrådet utarbeta metoder och vid behov förändra rutiner för att säkerställa att jämställdhet beaktas i varje steg i bidragsprocessen. En del i arbetet är exempelvis att modifiera Kulturrådets ansöknings- och återrapporteringsblanketter så att Kulturrådet får in relevant information om bland annat de sökandes jämställdhetsarbete. Kulturrådet arbetar även med att ta fram nya direktiv och uppdragsbeskrivningar för referensgruppernas arbete. Kulturrådet stöder både utövare, arrangörer, scener och andra organisationer verksamma inom scenkonst. En viktig förutsättning för professionellt utövande är att det finns arenor, både i form av en fysisk infrastruktur, det vill säga scener att spela på och lokaler att repetera i, och i form av en organisatorisk infrastruktur som främjar kunskapsuppbyggnad, samarbeten och informationsförmedling. För att analysera villkoren i syfte att främja 20(24)

21 jämställdhet ser Kulturrådet det bland annat som värdefullt att tydliggöra infrastrukturen på de olika nivåerna inom scenkonsten. Sedan flera år tillbaka begär Kulturrådet in redovisningar om stödmottagarnas jämställdhetsarbete. Föreliggande uppdrag ger Kulturrådet ökat utrymme att se över dessa i samråd med scenkonstbranschen. Arbetet med kartläggningar av bidragsprocessen görs med hjälp av ansökningar och återrapporteringar, tidigare rapporter, intervjuer och enkätundersökningar. Därigenom inringas bland annat kvinnors och mäns makt och inflytande, kunskapsnivå och pågående jämställdhetsarbete. Kartläggningen siktar på att analysera ansökningar och återrapporteringar över treårsperioden samt ansökningarna Kulturrådet kommer att belysa hur huvudmännen för de regionala och lokala scenkonstinstitutionerna arbetar med jämställdhet och vilka möjligheter som finns för Kulturrådet att främja jämställdhetsarbetet bland dessa institutioner. Kulturrådet arbetar även utifrån hypoteser om formuleringar vad avser villkor och principer i bidragsgivningen i kommunikation med branschföreträdare. Arbetet tar bland annat sin utgångspunkt i jämställdhetskod för scenkonsten som föreslås i betänkandet Plats på scen. Förslaget i Plats på scen fokuserade på de nationella institutionerna. Förslaget innebär att institutionen ska följa eller förklara kvantitativa mål för fördelningen av resurser och representation mellan kvinnor och män inom intervallet 40/60 procent på samtliga poster inom organisation och repertoar. Kulturrådet arbetar för att hitta former att säkerställa jämställdhet i Kulturrådets bidragssystem, och en utgångspunkt är att en jämställd representation måste samordnas med jämställda värderingar för att ge långsiktig effekt. Kulturrådet vill även lyfta fram Bokslut för scenkonst, en utvärderingsmetod för självutvärdering av den egna organisationen. Bokslut för scenkonst är särskilt framtaget för scenkonstområdet och kan med fördel användas för att utvärdera jämställdhetsarbetet i verksamheten. 21(24)

22 6 AVSLUTANDE REFLEKTIONER Kulturrådet bedömer att de projekt som hittills beviljats medel i syfte att långsiktigt verka för jämställdhet inom scenkonstområdet är konstruktiva, representerar en bra genrebredd och sätter igång ytterligare processer för jämställdhet inom scenkonstområdet. Kulturrådet ser med tillförsikt på kommande ansökningsomgångar. En iakttagelse som Kulturrådet har gjort i genomgången av yttrandena över betänkandet Plats på scen är att medvetenheten om jämställdhet inom scenkonstområdet har höjts genom kommitténs arbete. Detta kan exemplifieras med ett citat från Kungliga Musikaliska Akademins yttrande som gammal traditionsbunden institution så har betänkandet på ett spännande sätt förnyat våra inre diskussioner kring representation och jämställdhet. (Kulturdepartementet) Kulturrådet vill avslutningsvis lyfta upp att en jämn fysisk representation av kvinnor och män inte är hela lösningen på jämställdhetsproblematiken. Det finns värderingar som skapar ojämställda villkor trots en jämn representation. Värderingarna är genom historien inbyggda i samhällsstrukturen och sätter därigenom villkoren även för scenkonstnärer. Kultursektorn påverkas således inte bara av Kulturrådets och annan offentlig bidragsgivning utan av många politikområden, lagar och regler. Därför måste ojämställdhet ses både på en strukturell nivå och på individnivå, och att dess uttryck är i ständig förändring. Till detta återkommer Kulturrådet i slutrapporten. 22(24)

23 7 ADMINISTRATIVA KOSTNADER För genomförandet av regeringsuppdraget har Kulturrådet den 20 augusti 2007 projektanställt en särskild utredare. Därutöver har ett flertal av handläggarna för scenkonstområdet vid Kulturrådet direkt engagerats i projektet. All personal har deltagit i föreläsningar om jämställdhets- och genuskunskap. För projektets inledningsfas har Kulturrådet i december 2007 rekvirerat kronor. Dessa medel har i sin helhet använts till lönekostnader för utredaren. 23(24)

24 KÄLLOR Bokslut för scenkonst (2003) bokslut_scenkonst.pdf ESV, Statens Kulturråds regleringsbrev 2008, Statsliggaren, ningtyp=1&mediatyp=0&period=2008 Prop. 1996/97:3 Kulturpolitik SOU 2003:21 Konstnärerna och trygghetssystemen SOU 2006:34 Den professionella orkestermusiken i Sverige SOU 2006:42 Plats på scen Kulturrådets ansökningshandlingar och återrapporteringar Kulturdepartementet, sammanställning av yttranden över betänkandet Plats på scen SOU 2006:42 24(24)

Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer

Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer Kulturrådet beslutar att anta följande

Läs mer

Delrapportering av Kulturrådets översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivning till fria teater- och dansgrupper

Delrapportering av Kulturrådets översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivning till fria teater- och dansgrupper 2005-06-28 KUR 2005:120 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Kulturrådets översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivning till fria teater- och dansgrupper Kulturrådet fick i 2005

Läs mer

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 2010-06-09 Beslutsbilaga S 2010:21 Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 Inledning Kulturrådet överlämnade Handlingsprogrammet för den professionella dansen (KUR 2005/2366)

Läs mer

På spaning efter jämställdhet del 2

På spaning efter jämställdhet del 2 På spaning efter jämställdhet del 2 och män i scenkonsten i Sverige 2008 SVENSK TEATERUNION SVENSKA ITI På spaning efter jämställdhet del 2 och män i scenkonsten i Sverige 2008 Innehåll 6 Inledning 9 Innehåll

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag för samverkan med komponister

Riktlinjer för statsbidrag för samverkan med komponister Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvagen l-5j 08 519 264 kulturradet@kultur'r'adet.se kulturrådet. se GD 2019:146 ADH 2619/108 5. 1(5) r för statsbidrag för samverkan med komponister Fastställda av

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

på väg mot jämställd scenkonst kulturrådets skriftserie 2009:1

på väg mot jämställd scenkonst kulturrådets skriftserie 2009:1 på väg mot jämställd scenkonst kulturrådets skriftserie 2009:1 Tryck: Taberg Media Group, 2009 Foto omslag: Andrew Paterson Statens kulturråd 2009 ISSN 1654-210x ISBN 978-91-85259-61-8 Statens kulturråd,

Läs mer

Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen

Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen 0 KULTURRADET BESLUT GD 2010:352 2010-10-04 Dnr KUR 2010/4183 Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen Sökande Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Nybrokajen 13, 111 48 Stockholm,

Läs mer

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER TA VARA PÅ SCENKONSTENS MÖJLIGHETER! Kulturen var inte valets viktigaste fråga, men nu är det dags att lyfta fram den. Den kommande regeringen

Läs mer

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-05-12 2017/1308 1 (1) Beslutande Rektor Handläggare Marika Hämeenniemi Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-2018 Beslut Rektor beslutar att fastställa plan för jämställdhetsintegrering

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Uppföljning och analys av den egna verksamheten utifrån det minoritetspolitiska målet

Uppföljning och analys av den egna verksamheten utifrån det minoritetspolitiska målet Uppföljning och analys av den egna verksamheten utifrån det minoritetspolitiska målet 1 Inledning Ungdomsstyrelsen har i regeringsuppdrag 2010-02-25, (IJ 2010/368/DISK) i uppdrag att följa upp och analysera

Läs mer

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de KULTURRÅDET BESLUT 2015-01-29 82015:5 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2015 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834,

Läs mer

UTVÄRDERING AV LIVECHECKEN

UTVÄRDERING AV LIVECHECKEN KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA AV DELNINGEN SID 1 (5) 2010-09-28 pm Ärendets beredning Ärendet har handlagts inom den kulturstrategiska avdelningen. Bakgrund I budgettexten för 2008 fick kulturförvaltningen

Läs mer

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN DEN FRIA SCENKONSTEN ÄR HOTAD Den fria scenkonsten utgör en vital del av kulturlivet i Sverige och bidrar till ett dynamiskt, högklassigt och varierat utbud. Den samspelar

Läs mer

Upprop för den fria scenkonsten

Upprop för den fria scenkonsten Upprop för den fria scenkonsten inbjudan till dialog Fördubbla anslagen Den fria professionella scenkonsten är idag en självklar del av det svenska kulturlivet som bidrar till en dynamisk, högklassig och

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l.

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l. KULTURRÅDET Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@ku)turradet.se www.kulturradet.se BESLUT 2019-02-05 Sid 1 (2) Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional

Läs mer

Inkluderande rekryteringsprocess

Inkluderande rekryteringsprocess Inkluderande rekryteringsprocess Anna Johansson, Tromb AB www.ltu.se/centres/cdt/gender-contact-point Inom ramen för Gender Contact Point-projektet har deltagande företag och forskare vid Luleå tekniska

Läs mer

Förslag till uppdrags- och måldokument för Konstnärsnämndens Internationella musikprogram

Förslag till uppdrags- och måldokument för Konstnärsnämndens Internationella musikprogram Bilaga KN 2012/6868 Förslag till uppdrags- och måldokument för Konstnärsnämndens Internationella musikprogram Konstnärsnämnden har fått regeringens uppdrag att utveckla former för internationellt kulturutbytet

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU

Jämställdhetsintegrering vid SLU #slu40 Jämställdhetsintegrering vid SLU SLU ska verka för att nå de jämställdhetspolitiska målen med jämställdhetsintegrering som metod Jämställdhetspolitikens inriktning Regeringens jämställdhetspolitik

Läs mer

På väg mot en ny roll överväganden och förslag om Riksutställningar (SOU 2010:34)

På väg mot en ny roll överväganden och förslag om Riksutställningar (SOU 2010:34) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2010-10-01 Dnr 14-13/2010 Ku2010/882/KV YTTRANDE På väg mot en ny roll överväganden och förslag om Riksutställningar (SOU 2010:34) Konstnärsnämnden har till

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

Nämnden saknar ett resonemang runt koreografernas villkor och de kulturpolitiska stipendier och bidrag som är riktade mot denna grupp konstnärer.

Nämnden saknar ett resonemang runt koreografernas villkor och de kulturpolitiska stipendier och bidrag som är riktade mot denna grupp konstnärer. Skriftliga synpunkter Till dnr 14-58/2005 2005-06-17 Statens Kulturråd Box 7843 103 98 Stockholm Konstnärsnämndens skriftliga synpunkter på Förslag till handlingsprogram för den professionella dansen i

Läs mer

Översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivningen till de fria teater- och dansgrupperna

Översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivningen till de fria teater- och dansgrupperna Översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivningen till de fria teater- och dansgrupperna Statens kulturråd, Box 7843, 103 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 08 519 264 00 Fax: 08

Läs mer

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) YTTRANDE Vårt dnr: 2017-09-26 Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Inledande ställningstagande är en av 249 remissinstanser till betänkandet

Läs mer

Länsmuseernas samarbetsråd

Länsmuseernas samarbetsråd Länsmuseernas samarbetsråd 2015-05-05 Introduktion kultursamverkansmodellen Kulturrådets nationella uppföljning för år 2013 Kultursamverkansmodellens* tillkomst en snabb process! År 2009 kom förslaget

Läs mer

Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013

Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013 Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013 Produktioner uppdelade i genrer samt barn/ungdom och vuxenproduktioner av urpremiärer, premiärer och nypremiärer 1 Totalt antal produktioner

Läs mer

ÅTERRAPPORTERING AV STATSBIDRAG 2009 Arrangörer inom Dansområdet

ÅTERRAPPORTERING AV STATSBIDRAG 2009 Arrangörer inom Dansområdet ÅTERRAPPORTERING AV STATSBIDRAG 2009 Arrangörer inom Dansområdet 1 (8) Organisation (juridisk person) Adress (ange ev. c/o adress) Postnummer Ort Telefon Mobil Fax E-post Bidrag från Kulturrådet avseende

Läs mer

Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och IT från Rådet för jämställdhetsfrågor. Sammanfattning 1 (5)

Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och IT från Rådet för jämställdhetsfrågor. Sammanfattning 1 (5) 1 (5) 2001-10-26 0210-0102105 Petra Thunegard, 011-19 11 29 2001-07-11 N2001/6498/TP Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och

Läs mer

Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Ert dnr Ku2016/02380/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Piteå kommun har tagit del av ovan rubricerade

Läs mer

Upprop för den fria scenkonsten

Upprop för den fria scenkonsten Upprop för den fria scenkonsten inbjudan till dialog Den fria professionella scenkonsten är idag en självklar del av det svenska kulturlivet som bidrar till en dynamisk, högklassig och varierande scenkonst.

Läs mer

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet SOU 2010:11

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet SOU 2010:11 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2010-06-03 Dnr 14-50/2010 Ert dnr Ku2010/292/KV YTTRANDE Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet SOU 2010:11 Konstnärsnämnden

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte i Länsteatrarna i Sverige 19 januari 2007: 1

Protokoll från styrelsemöte i Länsteatrarna i Sverige 19 januari 2007: 1 Protokoll från styrelsemöte i Länsteatrarna i Sverige 19 januari 2007: 1 Tid: 10.30-16 Plats: Svensk Scenkonst, Birger Jarlsgatan 39, Stockholm Närvarande: Hans Björke (ordf.), Gunilla C Carlsson, Kjell

Läs mer

Kulturstöd till det fria kulturlivet. Förslag från kr

Kulturstöd till det fria kulturlivet. Förslag från kr Kulturförvaltningen Enheten för kulturstöd Kulturstrategiska staben Sida 1 (6) 2018-12-07 Handläggare Birgitta Granbacka Till Kulturnämnden 2018-12-18 Kulturstöd till det fria kulturlivet. Förslag från

Läs mer

För ett mer feministiskt parti. Handledning

För ett mer feministiskt parti. Handledning För ett mer feministiskt parti Handledning Vänsterpartiet 2013 Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Att vara feminist är att erkänna att det finns en könsmaktsordning och vilja avskaffa den. Att vara

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Presentation av s betänkande 1 december 2015 Lenita Freidenvall Särskild utredare Cecilia Schelin Seidegård landshövding Länsstyrelsen

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Redovisning av statsbidrag till kommuner och landsting för budgetåret 2017

Redovisning av statsbidrag till kommuner och landsting för budgetåret 2017 DOKUMENTDATUM DNR 2018-05-02 2018-3.4.1-122/1 DOKUMENTTITEL Redovisning av statsbidrag till kommuner och landsting för budgetåret 2017 Inledning Under 2017 fördelade Kommittén för inrättande av en delegation

Läs mer

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN DEN FRIA SCENKONSTEN ÄR HOTAD Det svenska samhället står idag inför stora utmaningar. Konsten och kulturen erbjuder en arena för dialog och fördjupade samtal som kan bidra

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Kommittédirektiv En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan Dir. 2015:46 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska ta fram förslag till

Läs mer

Jämställdhetsplan. vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/ / fastställd av institutionsstyrelsen

Jämställdhetsplan. vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/ / fastställd av institutionsstyrelsen Jämställdhetsplan vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/7 2010-31/12 2012 fastställd av institutionsstyrelsen 2010-05-31 Denna plan gäller för perioden 1 juli 2010-31 december 2012. Den

Läs mer

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan Rutin för ansökan om medel från Samordningsförbundet i Halland (se även bilagan till denna blankett) Den 1 januari 2004 infördes en permanent möjlighet till finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag DAGORDNING Datum 2017-02-01 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-10 kl. 09.50 Plats: Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2015-2017 RIKSTEATERN KRONOBERG (RK) Inledning Riksteaterns vision: Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse - för alla överallt. (kongressbeslut 2011) Övergripande uppdrag för

Läs mer

Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under

Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under Socialutskottets betänkande 2015/16:SoU2 Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2014 Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet regeringens skrivelse 2014/15:132

Läs mer

På spaning efter jämställdhet Kvinnor och män i scenkonsten i Sverige 2007

På spaning efter jämställdhet Kvinnor och män i scenkonsten i Sverige 2007 På spaning efter jämställdhet och män i scenkonsten i Sverige 2007 SVENSK TEATERUNION SVENSKA ITI På spaning efter jämställdhet och män i scenkonsten i Sverige 2007 Innehåll 7 Förord 9 Skilda världar av

Läs mer

Riktlinje för jämställdhetsintegrering

Riktlinje för jämställdhetsintegrering Riktlinje Fastställd av rektor 2017-06-12 Dnr 17/311 Personalenheten Karin Åhman Riktlinje för jämställdhetsintegrering 2017-2020 KMHs verksamhet Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är landets enda

Läs mer

1 Motion 2009:20 av Ingvar von Malmborg m fl (mp) om inrättande av en länsteaterfunktioni

1 Motion 2009:20 av Ingvar von Malmborg m fl (mp) om inrättande av en länsteaterfunktioni KUN 2009-12-10, p 14 Enheten för kultur- och föreningsstöd Diarienummer: KUN 2009/445 Handläggare: Margaretha Häggroth Yttrande över Motion 2009:20 av Ingvar von Malmborg m fl (mp) om inrättande av en

Läs mer

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12)

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12) 3 (12) Detta dokument är en projektplan avseende Stockholms delprojekt inom - minskat utanförskap genom samverkan. Projektägare är Kulturskolerådet, riksföreningen för Sveriges musik- och kulturskolor,

Läs mer

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till

Läs mer

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer?

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Kartläggningsarbete 2005, 2008 och 2013/2014 2 Bakgrund Arbetet med att kartlägga jämställdheten i skånska kluster-

Läs mer

Producenten Administratör eller konstnär?

Producenten Administratör eller konstnär? Producenten Administratör eller konstnär? En rapport av Gustav Åvik Kulturverkstan KV08 Maj 2010 Bakgrund En fråga har snurrat runt i mitt huvud sen jag började Kulturverkstan, vill jag arbeta som teaterproducent?

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018 DAGORDNING Datum 2017-11-29 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-12-08 kl. 09.45 Plats: Skurups folkhögskola, Kyrkogatan 68, Skurup

Läs mer

PRESENTATION KARTLÄGGNING AV KULTURSKOLORNAS BEHOV AV STÖD

PRESENTATION KARTLÄGGNING AV KULTURSKOLORNAS BEHOV AV STÖD PRESENTATION KARTLÄGGNING AV KULTURSKOLORNAS BEHOV AV STÖD 2019-03-21 Agenda Om Rambolls uppdrag Genomförande av kartläggningen Resultat a) Våra iakttagelser för ett urval av kartläggningens temaområden

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 2

Sammanfattning. Bilaga 2 Bilaga 2 Kultursamverkansutredningen har haft i uppdrag av regeringen att utarbeta ett förslag till införande av den nya modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet som riksdagen

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

TEATERCENTRUMS INSPEL TILL VÄSTRA GÖTALANDS REGIONALA KULTURPLAN

TEATERCENTRUMS INSPEL TILL VÄSTRA GÖTALANDS REGIONALA KULTURPLAN TEATERCENTRUMS INSPEL TILL VÄSTRA GÖTALANDS REGIONALA KULTURPLAN 2016-2018 VERKSAMHETSANSLAG Nya former för finansiering bör prövas i framtiden. 1 Teatercentrum har under de senaste åren väckt frågan om

Läs mer

Jag ser inte till kön, jag ser till individen. Om jämställdhet i socialtjänsten

Jag ser inte till kön, jag ser till individen. Om jämställdhet i socialtjänsten Jag ser inte till kön, jag ser till individen Om jämställdhet i socialtjänsten SoL och LSS könsblind lagstiftning? mottagarens individuella behov utveckla enskildas / / resurser jämlikhet i levnadsvillkor

Läs mer

Kulturarvslyftet. Rapport. rapport till Kulturdepartementet i anslutning till. årsredovisningen Bakgrund

Kulturarvslyftet. Rapport. rapport till Kulturdepartementet i anslutning till. årsredovisningen Bakgrund Rapport Datum 2013-01-15 Dnr 101-4716-2011 Version 1.0 Avdelning Verkssekretariatet Författare Marianne Lundberg Kulturarvslyftet rapport till Kulturdepartementet i anslutning till årsredovisningen 2012

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman

Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman Till Västra Götalandsregionens kulturnämnd Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman Syfte Ansökan

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Dir. 2014:25

Kommittédirektiv. Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Dir. 2014:25 Kommittédirektiv Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra Dir. 2014:25 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

SCENSVERIGE SWEDISH ITI // Kaplansbacken 2 // SE Stockholm // T //

SCENSVERIGE SWEDISH ITI // Kaplansbacken 2 // SE Stockholm // T // Styrelsen tillsatte 2016 en arbetsgrupp med syfte att se över medlemsavgifter och dessa ev. förändring. När arbetsgruppen inledde detta arbete stod det klart att även stadgarna behövde ses över då föreningen

Läs mer

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet DIGITAL 2015-16 Förstudieansökan Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet 1. Bakgrund Den här ansökan har sin bakgrund i Länsbiblioteket i Västerbottens ständiga strävan att

Läs mer

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid.

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid. Ansökan VG regionen mars 2010 Makt och maktlöshet nio röster från Västra Götaland Ett skrivprojekt för ny dramatik. Sammanfattning Under 2010 2011 vill Barnteaterakademin utveckla sitt uppdrag vad gäller

Läs mer

KF Ärende 10. Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen

KF Ärende 10. Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen KF Ärende 10 Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen Tjänsteskrivelse 1 (4) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Åsa Holmberg

Läs mer

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet.

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet. 1 Riksorganisationen Folkets Hus och Parkers remissyttrande över betänkandet Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11). Folkets Hus och Parker (FHP) är positiva

Läs mer

Kulturstöd till det fria kulturlivet. Förslag över kr

Kulturstöd till det fria kulturlivet. Förslag över kr Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Enheten för kulturstöd Sida 1 (7) 2017-12-01 Handläggare Birgitta Granbacka Hampus Larsson Mia Crusoe Raphaële Choppin Jiasi Maciel Signe Landin Till Kulturnämnden

Läs mer

KREATIVA PLATSER år 1

KREATIVA PLATSER år 1 Guide för sökande 2017 av bidraget KREATIVA PLATSER år 1 en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? Vilka områden kan söka? Hur mycket pengar finns att söka?

Läs mer

Konstnärsnämnden 2013

Konstnärsnämnden 2013 Konstnärsnämnden 2013 Konstnärsnämndens uppdrag Främja konstnärers möjlighet att ägna sig åt sitt konstnärliga arbete och vidareutveckla sitt konstnärskap : Stöd till enskilda konstnärer genom stipendier

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se GD2018:151 Sid 1 (5) Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Fastställda av Kulturrådets

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-10-26 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-11-04 kl. 10.00 Plats: Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan

Läs mer

Innehåll. Kontantstöd kulturföreningar. Remiss Förslag nytt bidragsreglemente 2020 UPN2019/ (8)

Innehåll. Kontantstöd kulturföreningar. Remiss Förslag nytt bidragsreglemente 2020 UPN2019/ (8) Förslag nytt bidragsreglemente 2020 2019-02-22 1 (8) Kontantstöd kulturföreningar Innehåll Kontantstöd kulturföreningar... 1 1 Inledning... 2 1.1 Enköpings kommuns kulturpolitiska vision... 2 2 Verksamhetsstöd...

Läs mer

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

KULTURRÅDETS UPPDRAG. Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet.

KULTURRÅDETS UPPDRAG. Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. KULTURRÅDETS UPPDRAG Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Statens kulturråd har till uppgift att, med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen, verka för kulturens utveckling

Läs mer

12-23. 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI. Riktlinjer för budgetåret 2014 avseende statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet

12-23. 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI. Riktlinjer för budgetåret 2014 avseende statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet REGERINGEN Kulturdepartementet 12-23 Regeringsbeslut 63 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 271 26 102 52 Stockholm Ku2013/2461/RFS (delvis) Riktlinjer för budgetåret 2014

Läs mer

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD K KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA AVDELNINGEN FÖRSLAG SID 1 (14) 2011-08-30 SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD INLEDNING Detta dokument är kulturförvaltningens förslag till system för kulturstöd.

Läs mer

Regler för KULTURSTÖD. Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30

Regler för KULTURSTÖD. Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30 Regler för KULTURSTÖD Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30 1 1. Arrangemangs- och projektstöd Stödet kan sökas för enstaka eller en serie av kulturarrangemang,

Läs mer

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap 1 (6) Datum Diarienr 2015-4814 Utgåva Återrapportering avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och

Läs mer

Plats på scen. Betänkande av Kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet. Stockholm 2006 SOU 2006:42

Plats på scen. Betänkande av Kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet. Stockholm 2006 SOU 2006:42 Plats på scen Betänkande av Kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet Stockholm 2006 SOU 2006:42 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes

Läs mer

Fördelning av kultur- och utvecklingsstöd till det fria kulturlivet från 2013

Fördelning av kultur- och utvecklingsstöd till det fria kulturlivet från 2013 KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA ST ABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-10-29 Handläggare: Monica Christensen Luotsinen Nadja Åhlström Kerstin Gustafsson Robert Brodén Christoffer Reichenberg Andersson

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2

Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2 Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2 Utvärdering av kultursamverkansmodellen Tre slutsatser Den statliga styrningen av den regionala kulturpolitiken är fortsatt stark,

Läs mer

Styrelserepresentation i Malmö föreningsliv

Styrelserepresentation i Malmö föreningsliv Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Föreningsavdelningen Ärende nr: 16 Datum: 2012-08-14 Ärende: Styrelserepresentation i Malmö sliv Sammanfattning: I verksamhetsplan 2012 har förvaltningens

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Läs mer

Processtöd jämställdhetsintegrering

Processtöd jämställdhetsintegrering Processtöd jämställdhetsintegrering i nationella och regionala Socialfondsprojekt Anna-Elvira Cederholm Före ansökan (ide -fas) Förberedelser Mobilisering Genomförande o avslutande Efter projektet Tillgängligt

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer