HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR INITIERING OCH BESLUT AV UPPDRAGSUTBILDNING INOM GRUNDUTBILDNING, INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR INITIERING OCH BESLUT AV UPPDRAGSUTBILDNING INOM GRUNDUTBILDNING, INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN"

Transkript

1 STYRDOKUMENT G 2017/ 191 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR INITIERING OCH BESLUT AV UPPDRAGSUTBILDNING INOM GRUNDUTBILDNING, INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN Publicerad Beslutsfattare Prefekt, institutionen för biomedicin Handläggare Stina Ringdahl Beslutsdatum , reviderad Giltighetstid Rutinen gäller från beslutsdatum tillsvidare Sammanfattning Handläggningsordning för uppdragsutbildning för institutionen för biomedicin. Rutinerna gäller för uppdragsutbildning på grundnivå och avancerad nivå, institutionen för biomedicin. Detta dokument baseras på Göteborgs universitets handläggningsordning avseende uppdragsverksamhet som återfinns i ekonomihandboken på medarbetarprotalen Anders Oldfors, prefekt Institutionen för kliniska vetenskaper 1 (5) Medicinaregatan 3, Göteborg

2 Handläggningsordning för initiering av uppdragsutbildning på grundnivå vid institutionen för biomedicin Bakgrund Denna handläggningsordning baseras på handläggningsordning för uppdragsverksamhet i ekonomihandboken på medarbetarportalen. Syftet med detta dokument att ge vägledning till lärare och administrativ personal som handlägger förfrågningar gällande uppdragsutbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid institutionen. En uppdragsutbildning kan vara en föreläsningsserie, ett seminarium, en kurs eller ett kurspaket med eller utan högskolepoäng. Regler kring uppdragsutbildning Svenska lärosäten har sedan 2007 rätt att sälja uppdragsutbildning, så länge det inte rör sig om en fysisk person. Om den som köper är en kommunal myndighet, svenskt landsting eller annan offentlig köpande organisation inom EES gäller ytterligare förutsättningar, det ska antingen vara en beställd personalutbildning där kompetenshöjningen är strategiskt viktig för köparens verksamhet eller så ska det vara en utbildning som behövs av arbetsmarknadspolitiska eller biståndsskäl. Det måste upprättas ett skriftligt avtal som tydligt anger vilken utbildning som säljs, för vilka deltagare, till vilket pris och vem som är köpare. Uppdragsutbildningen ska vara en helt transparent verksamhet i alla avseenden. Köparen av utbildningen gör urvalet av deltagare till den utbildningen som köps och därför kan även deltagare som saknar formell behörighet att läsa kurser på grundnivå eller avancerad nivå gå utbildningen. En uppdragsutbildning kan utformas så att deltagarna ingår i en utbildning som bedrivs vid lärosätet på både grundnivå och avancerad nivå. Kravet för att samundervisning ska kunna ske är att det inte påverkar den ordinarie utbildningsverksamheten, dvs. endast i mån av plats. En uppdragsutbildning som ska genomföras genom samundervisning kan inte genomföras med platsgaranti. Länk till aktuell författning Förordning (2002:760) om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor: Steg för steg, initiering av en uppdragsutbildning vid institutionen Att göra Ansvarig person 1. Förfrågan - kontakt med uppdragsgivare etableras Ett uppdrag kan tillkomma genom att en uppdragsgivare tar kontakt med en enskild forskare/lärare eller prefekt vid institutionen. 2 (5)

3 Att göra Ansvarig person 2. Beskrivning av utbildningen I ett inledningsskede kan arbetet bedrivas relativt informellt men den som ska hålla i utbildningen bör upprätta en uppdragsbeskrivning. 3. Kursplan eller kursbeskrivning Om kursen ska ges i form av en kurs med högskolepoäng görs en skiss till kursplan i KursplaneGUBAS. I annat fall anger man motsvarande uppgifter i ett dokument. Förarbetet bör starta i god tid innan kursen ska ges, minst 4 månader innan kursstart beroende på kursens upplägg. 4. Kostnadsberäkning För kostnadsberäkning bör kalkylmall för uppdrag användas. Vid uppdragsverksamhet gäller full kostnadstäckning och i förekommande fall moms. Full kostnadstäckning innebär att alla de direkta och indirekta kostnader som är förknippade med uppdraget ska ersättas. Vid uppdrag för statlig beställare debiteras inte moms. Skapa en uppdragsbeskrivning Beskrivningen bör innehålla: samarbetsparter, syfte/målsättning, innehåll, upplägg, omfattning och tidplan. Informera prefekt, administrativ chef och handläggare i utbildningskommittén för biomedicin. Kontaktuppgifter: biomedicine.gu.se/ominst/a dm Skiss på kursplan - om kursen ger högskolepoäng behöver skiss läggas in i GUBAS - ger kursen inga högskolepoäng fungerar ett vanligt dokument Kontaktperson GUBAS: biomedicine.gu.se/ominst/adm Kostnadsberäkning - För information om kostnadsberäkning se anvisningar i ekonomihandboken på medarbetarportalen Kontaktuppgifter t avdelningsekonom: biomedicine.gu.se/ominst/adm - den lärare/forskare som ansvarar för utbildningen med avdelningsekonom Kostnadsberäkning görs med hjälp av en ekonomiadministratör. För mer information se anvisningar i ekonomihandboken på medarbetarportalen 3 (5)

4 5. Beslut av prefekt att genomföra uppdraget Utbildningskommittén för biomedicin (UK) diskuterar uppdraget. Prefekt fattar beslut om att ge uppdraget i samråd med berörd avdelningschef/motsvarande. 6. Personalplanering och administration De som är anställda som lärare och forskare vid universitetet ska genomföra uppdragsverksamhet inom ramen för anställningen. Tilldelning av utbildningsadministratör som kan initiera det studieadministrativa arbetet ska också göras. Tilldelning av flera lärare kan vara aktuellt. Skicka beslutsunderlaget till Utbildningskommittén för kontakt se ingskommitt-n-for-biomedicin) Skicka ärendet vidare efter UKbeslut för prefektbeslut eller åter till lärare Distribuera beslut till berörda samt arkivering Kontakta administrativ chef samt avdelningschef för personalplanering Handläggare UK Handläggare UK 7. Skriftliga avtal Eftersom uppdragsverksamhet kan innehålla risker eller speciella rättsförhållanden, ska skriftligt avtal upprättas. Samtliga avtalsförslag ska granskas av universitetets affärsjurister innan avtal träffas, se kontaktpersoner i medarbetarportalen. Prefekten undertecknar avtal för Göteborgs universitet. I de fall flera institutioner inom samma fakultet är inblandade i projektet, ska dekanus underteckna avtalet. Skriva avtal Mall finns i bilaga 1 Ansvarar för att avtalet skickas till GU:s affärsjurister för granskning Ansvarar för att Prefekt skriver under (dekanus om fler inst. är inblandade). med avdelningsekonom Avdelningsekonom Administrativ chef Avtalet ska innehålla uppgifter om: 1. Avtalsparter (namn, adress, telefon-, e-post och organisationsnummer) 2. Bakgrund 3. Uppdragets art och omfattning 4. Ersättning för uppdraget 5. Kursbevis/intyg 6. Immateriella rättigheter 7. Giltighet och avtalets förtida upphävande 8. Tolkning och tillämpning 9. Ansvariga parter undertecknar 4 (5)

5 8. Granskning och fastställande av kursplan* *endast om kursen ger högskolepoäng Kursplan granskas av granskningsgrupp och fastställs av proprefekt efter återkoppling till kursledare Handläggare UK med kursansvarig och proprefekt 9. Information Information om uppdragsutbildning annonseras på institutionens webbsidor. E-posta information till web-ansvarig för institutionens utbildningssidor 10. Genomförande Kursen genomförs enligt avtal. Vid eventuell tvist kontaktas universitetets jurist. Se: biomedicine.gu.se/ominst/adm Separat rutin är under arbete, Utbildningsadministratör 11. Fakturering All fakturering av uppdrag ska ske via EKO. 12. Utvärdering och ekonomisk uppföljning Utvärdering och ekonomisk uppföljning ingår som ett inslag i uppdragsverksamheten, dels gentemot uppdragsgivaren, dels som ett led i institutionens egen planering och uppföljning. När avtalet är färdigskrivet och attesterat skickas en kopia till avdelningens ekonom för att skapa en BOM 1 och registrera i EKO. Efter detta fakturerar ekonomen enligt avtalets villkor Utvärdering av utbildningen Ekonomisk uppföljning Avdelningsekonom Avdelningsekonom 1 Beslut om mottagande av gåvomedel och externa medel 5 (5)

6 Avtal om uppdragsutbildning Datum Dnr SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN Avtal om beställd uppdragsutbildning mellan Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin, Institutionen för biomedicin, Box x, Göteborg, org.nr: x och Tex. Folktandvården Västra Götaland, Sjukhustandvård/x, org.nr: x (nedan kallad Beställaren) har träffats följande avtal om genomförande av utbildning i ämne/kurs för x studenter i ämne. 1 Bakgrund Utbildningen riktar sig till t.ex. tandläkare i specialistutbildning i x. Utbildningen syftar till att ge deltagarna en grundläggande förståelse x 2 Uppdragets art och omfattning Utbildning: kurskod, kursens benämning, antal högskolepoäng (nedan kallad Kursen). Institutionen för biomedicin åtar sig att för Beställaren genomföra Kursen för x deltagare termin år. Utbildningen genomförs i enlighet med detta avtal samt av Institutionen för biomedicin för x, Göteborgs universitet antagen kursplan. Bilaga 1 Kursplan. Kursen innehåller t.ex. x veckors fältstudier. Deltagarna i uppdragsutbildning omfattas inte av studentförsäkringar. 3 Uppdragets genomförande Tid: Plats: Omfattning: x månad till x månad 201x Institutionen för biomedicin för x i samarbete med t.ex. Sahlgrenska universitetssjukhuset x veckor, xfart Institutionen för biomedicin tillhandahåller t.ex. föreläsare, handledare och undervisningslokaler. Examinator: Professor x. Kursledare: x. Institutionen för biomedicin äger rätt att utse annan kursansvarig lärare och examinator. 4 Ersättning för uppdraget Institutionen för x 1 (2) Medicinaregatan x, Box x, Göteborg

7 Ersättning för denna uppdragsutbildning uppgår till x SEK exkl. moms (för x deltagare) Ersättningen innefattar kostnader för: t.ex. undervisningskostnader (föreläsararvoden, handledning) och undervisningslokaler. 5 Kursbevis/Intyg Göteborgs universitet utfärdar studieintyg till de deltagare som genomför kursen med godkänt resultat. 6 Immateriella rättigheter Upphovsrätten till läromedel, material m.m. kvarstår hos upphovsmännen. Kursen utgör del av i Institutionen för biomedicins kursutbud och kursplanen är därför offentlig handling. 7 Giltighetstid och avtalets förtida upphörande Detta avtal gäller från undertecknandet till och med den x månad 201x. En part har rätt att säga upp avtalet till omedelbart upphörande om den andra parten gjort sig skyldig till ett väsentligt avtalsbrott och inte vidtagit rättelse inom femton (15) dagar efter skriftligt påpekande från den andra parten. Institutionen för biomedicin har rätt att häva avtalet om Beställaren försätts i konkurs, träder i likvidation, inleder ackordsförfarande, ställer in betalningarna eller ådrar sig näringsförbud. Vid förtida upphörande av avtalet skall parterna sträva efter en smidig avveckling av avtalsförhållandet. Beställaren äger rätt att återfå betalad ersättning i den mån denna inte går åt till att täcka redan nerlagda kostnader relaterade till utbildningsuppdraget hos Institutionen för biomedicin. Beställaren skall ersätta Institutionen för biomedicin för nödvändiga avvecklingskostnader till utbildningsuppdragets förtida upphörande som beror på Beställaren avtalsbrott. 8 Tolkning och tillämpning Tvister om tolkning och tillämpning av detta avtal och därmed sammanhängande rättsförhållanden skall avgöras genom förhandling mellan parterna. Om sådan förhandling inte lyckas eller parterna inte beslutar om medling och sådan medling inte lyckas, skall tvisten hänskjutas till närmast överordnad myndighet för avgörande. Detta avtal har upprättats i två originalexemplar, ett exemplar till vardera part. För Beställaren För Institutionen för biomedicin Göteborg 201x / Göteborg 201x /.. Tex. Chef Folktandvården Prefekt x, Institutionen för biomedicin för x Kliniken för x 2 (2)

8 SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN ANMÄLNINGS/BESTÄLLNINGSBLANKETT Uppdragsutbildning: Kurs x, x högskolepoäng, helfart Kursstart månad 201x Fylls i av sökande: Förnamn Efternamn Personnummer Gatuadress Telefon mobil E-post privat Postnummer Ort Land Adress arbetsplats Telefon arbete E-post arbete Yrkestitel Ort och datum: Namnteckning: Fylls i av beställare/kostnadsansvarig: Namn på beställare/kostnadsansvarig Telefon mobil Telefon arbete Företag/organisation Division/enhet/område E-post Faktureringsadress Kursavgift: Betalningsreferens/ansvarig beställarid Ort och datum: Namnteckning: Ange utbildningsmeriter styrkta med bilagor (se sid 3). Ansökan med bilagor ska vara inkommen senast x månad för antagning till x terminen 201x till adress 1 (3)

9 SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN Avtal om uppdragsutbildning vid Göteborgs universitet Denna anmälan/ansökan är ett avtal om uppdragsutbildning 1. Omstående anmälningsblankett är första delen av ett bindande avtal Anmälningsblanketten innehåller bl.a. uppgifter om utbildningens omfattning, kursstart/tidsplanering och pris, eller kurskod för sådana uppgifter i utbildningsprospekt. 2. När anmälan inkommer till universitetet undertecknad av deltagaren och dennes arbetsgivare betraktas den som en avtalsförfrågan. Även denna sida av blanketten (baksidan) skall då vara signerad som tecken på att arbetsgivare och kursdeltagare tagit del av avtalets generella bestämmelser. 3. Institutionens representant/kursansvarig sänder tillbaka en undertecknad bekräftelse som när den når berörd arbetsgivare uppfattas som en accept. Avtalet är då bindande för båda parter. 4. Avtalet kan sägas upp genom att universitetet ställer in kurs eller att enskild deltagare avanmäler sig. Detta måste ske senast 3 veckor före avtalad kursstart. Allmänna regler för uppdragsutbildning vid Göteborgs universitet. - Uppdragsutbildning utförs på uppdrag av en arbetsgivare för dennes anställda. En enskild person kan inte själv köpa utbildning vid de svenska högskolorna. En egenföretagare i aktiebolagsform kan köpa en utbildningsplats, enskild firma däremot uppfattas i detta fall som synonym med enskild person - Vid Göteborgs universitet organiserar den enskilda institutionen i normalfallet själv alla utbildningsuppdrag. Administration och fakturering kan ske genom universitetsenheter på olika nivå, eller genom kontrakterad organisation. Uppdragsavtal skall alltid vara tecknade i universitetets namn av godkänd representant för att vara giltiga. - Ersättning för uppdragsutbildning beräknas så att den ger full kostnadstäckning inom universitetet, dvs innefatta alla administrativa kostnader, lokalkostnader samt utvecklingskostnader relaterade till uppdraget. Moms tillkommer. Avtalstvist och ansvarsbegränsning En part har rätt att säga upp avtalet med omedelbart upphörande om den andra parten gör sig skyldig till ett väsentligt avtalsbrott och inte vidtagit rättelse inom 15 dagar efter skriftligt påpekande från den andra parten. Institutionen har rätt att häva avtalet om Uppdragsgivaren försätts i konkurs, träder i likvidation, inleder ackordsförfarande, ställer in betalningarna eller ådrar sig näringsförbud. Vid förtida upphörande av avtalet skall parterna sträva efter en smidig avveckling av avtalsförhållandet. Uppdragsgivaren äger rätt att återfå betald ersättning i den mån denna inte går åt till att täcka redan nerlagda kostnader relaterade till uppdraget hos Institutionen. Beställare skall ersätta Institutionen för nödvändiga avvecklingskostnader till utbildningsuppdragets förtida upphörande som beror på Uppdragsgivarens avtalsbrott Universitetet ansvarar inte för att lämnad information, lämnat material eller uppnått utbildningsresultat är kommersiellt användbar/användbart. Universitetet ansvarar inte för skador till följd av uppdragstagarens användning av information och/eller lämnat material. Tvister och tillämpning av detta avtal och därmed sammahängande rättsförhållanden skall göras av allmän domstol i Göteborg. Arbetsgivare/beställare och prefekt har tagit del av och godkänt ovanstående allmänna bestämmelser och avtalsordning.... den../.. 201x.. den../.. 201x.. Beställare: Namnförtydligande. Prefekt, inst för x Namnförtydligande 2 (3)

10 SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN Utbildningsmeriter styrkta med vidimerade bilagor Gymnasieutbildning (bilaga 1) Utbildning År Yrkesexamen (bilaga 2) Examen Hp År Tex. forskningsmetodik (bilaga 3) Kurs Hp År Kurs i x (x hp) (bilaga 4) Kurs Hp År Ytterligare meriter (bilaga 5) Kurs Hp År Personbevis eller vidimerad passkopia (bilaga 6) Eventuellt yttrande från arbetsgivare (bilaga 7) Förkunskapskrav Ange enligt kursplan Utbildningen omfattar x hp och ges vid institutionen för x avdelningen x vid Göteborgs universitet. Studietakten är beräknad till xfart under x terminer med start i månad 201x. Ansökan tillsammans med vidimerade bilagor 1-7 skickas i ett exemplar och ska vara oss tillhanda senast den x månad 201x inför xterminen 201x till: Avdelningen för x Institutionen för biomedicin Göteborgs universitet att. Utbildningsadministratör Box xxx GÖTEBORG 3 (3)

Kurs: PDG694 Fritid, lek och relationer i fritidshem - uppdragskurs, 7,5 högskolepoäng. Kursanmälan/Avtal

Kurs: PDG694 Fritid, lek och relationer i fritidshem - uppdragskurs, 7,5 högskolepoäng. Kursanmälan/Avtal Kurs: PDG694 Fritid, lek och relationer i fritidshem - uppdragskurs, 7,5 högskolepoäng Kursanmälan/Avtal Kursanmälans- och avtalsinformation Kursen: PDG694 Fritid, lek och relationer i fritidshem - uppdragskurs,

Läs mer

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med 2007-07-01 Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH Gäller fr o m 2007-07-01 Fastställd av rektor 2004-09-29 och 2005-03-31 Denna anvisning grundar sig på: Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

Anvisningar för hantering av beställd utbildning samt mall för överenskommelse... 1 Innehållsförteckning... 1

Anvisningar för hantering av beställd utbildning samt mall för överenskommelse... 1 Innehållsförteckning... 1 Anvisningar för hantering av beställd utbildning samt mall för överenskommelse 2017-09-22 Sid: 1 av 5 Universitetsförvaltningen Avdelningen för styrelsestöd och internationella relationer Katharina Soffronow,

Läs mer

HISTORISKT. 4a.-02bg-vo6. / I I -,Ätsuo,'k. Avtal om uppdragsutbildning

HISTORISKT. 4a.-02bg-vo6. / I I -,Ätsuo,'k. Avtal om uppdragsutbildning 4a.-02bg-vo6 / I I 5. 4.4%. k.kt -,Ätsuo,'k Datum Avtal om uppdragsutbildning 1(4) Observera att detta är en standardkonstruktion och att tillägg och anpassningar bör göras till det enskilda fallet, se

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ STYRDOKUMENT Dnr U 2018/187 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://uf.gu.se/ Beredning för utbildning på forskarnivå Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Lokala regler för uppdragsutbildning

Lokala regler för uppdragsutbildning Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-01-15 Dnr: 2017/8060-1.1 Regeldokument Lokala regler för uppdragsutbildning Beslutat av Rektor 2018-01-15 Gäller från 2018-01-15 1 (8) Innehåll 1. Bakgrund och omfattning

Läs mer

REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING

REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING MITTUNIVERSITETET Styrdokument REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING DNR MIUN MIUN 2015/875 Publicerad: 2015-04-21 Beslutsfattare: Mats Tinnsten, prorektor (RBM) Handläggare: Juliana Gardahl Wettersten, Samverkansavdelningen

Läs mer

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Fastställda av rektor 2012-11-01. Träder i kraft 2012-11-01. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Royal College of Music Valhallavägen

Läs mer

HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN

HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN STYRDOKUMENT G 2015/571 HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Beslutsfattare Handläggare Linda Forsberg, institutionen

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT)

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Ansökan (sida 1-6) till Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) HT 2011 VT 2013 Person- och adressuppgifter Namn Personnummer

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT)

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Ansökan (sida 1-6) till: Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Start HT 2015 Person- och adressuppgifter Namn Personnummer

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI STYRDOKUMENT G 2016/92 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI Beslutsfattare Handläggare Joakim

Läs mer

Avtal distribution m.m. av trycksaker. Box 27215 102 53 Stockholm

Avtal distribution m.m. av trycksaker. Box 27215 102 53 Stockholm AVTALSUTKAST Dnr Adm 2008/70 Bilaga 1 Avtal distribution m.m. av trycksaker 1. Avtalsparter Statens kulturråd Box 27215 102 53 Stockholm Organisationsnummer 202100-1280 Distributören Organisationsnummer

Läs mer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer Offertförfrågan Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270 Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer (Förskolelyftet II) Skolverket avser med denna förfrågan

Läs mer

Kurskatalog - Uppdragsutbildning

Kurskatalog - Uppdragsutbildning Kurskatalog - Uppdragsutbildning Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Hösten 2010 Skapad av: Harrieth Thunberg Sjöström & Annika Johansson/Sept 2009 Innehåll & kurser SFS 2002:760 Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr GU 2019/1975 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

Uppsala universitets samarbete med Svenska Institutet för Personalutveckling (SIPU)

Uppsala universitets samarbete med Svenska Institutet för Personalutveckling (SIPU) Uppsala universitet Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Reg.nr 31-2302-05 Uppsala universitets samarbete med Svenska Institutet för Personalutveckling (SIPU) Bakgrund Högskoleverket har

Läs mer

Definition av uppdragsutbildning & regelverket

Definition av uppdragsutbildning & regelverket 1(5) Rektor Definition av uppdragsutbildning & regelverket med uppdragsutbildning avses utbildning som anordnas mot avgift från annan än en fysisk person för den som uppdragsgivaren utser (2 förordning

Läs mer

Handläggningsordning för uppdragsutbildning vid Umeå universitet

Handläggningsordning för uppdragsutbildning vid Umeå universitet ! Handläggningsordning för uppdragsutbildning vid Umeå universitet Fastställd av rektor/ universitetsstyrelsen 2015-11-03 Dnr: FS 1.1-1570-15 Denna regel/plan/policy/handläggningsordning ersätter tidigare

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT)

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Ansökan (sida 1-6) till Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) HT 2011 VT 2013 Person- och adressuppgifter Namn Personnummer

Läs mer

Anmälan till rektor vid grundad misstanke om fusk/plagiat (vilseledande vid examination)

Anmälan till rektor vid grundad misstanke om fusk/plagiat (vilseledande vid examination) Institutionen för biomedicin Utbildningshandläggare, Stina Ringdahl Telefon: 031-786 34 58 E-post: Stina.ringdahl@gu.se Besöksadress: Medicinaregatan 7B Postadress: Box 440, 405 30 Göteborg HANDLÄGGNINGSORDNING

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT)

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Ansökan (sida 1-6) till: Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Start Person- och adressuppgifter Namn Personnummer Adress,

Läs mer

Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan 1 (7) Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan Detta dokument utgör Försvarshögskolans riktlinjer för uppdragsutbildning och fastställdes av rektor 2012-10-09. Reviderad 2015-05-19 att gälla

Läs mer

SK-kurser anordnas för ST-läkare som är under vidareutbildning men ännu inte uppnått specialistkompetens i sin specialitet.

SK-kurser anordnas för ST-läkare som är under vidareutbildning men ännu inte uppnått specialistkompetens i sin specialitet. 1 Rutin för SK-kurser SK-kurser anordnas för ST-läkare som är under vidareutbildning men ännu inte uppnått specialistkompetens i sin specialitet. Uppdraget att anordna SK-kurser söks i konkurrens med andra

Läs mer

Riktlinjer, mål och organisation för uppdragsutbildning vid Karolinska Institutet. Förslag till riktlinjer, mål och organisation framgår av bilagor.

Riktlinjer, mål och organisation för uppdragsutbildning vid Karolinska Institutet. Förslag till riktlinjer, mål och organisation framgår av bilagor. Beslut Dnr: 6610/10-300 2010-12-07 Sid: 1 / 1 Rektor Riktlinjer, mål och organisation för uppdragsutbildning vid Karolinska Institutet Från och med den 1 september 2009 har Avdelningen för uppdragsutbildning,

Läs mer

OFFERTMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING

OFFERTMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING OFFERTMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING Detta är en offertmall för uppdragsutbildning vid Malmö högskola. Utformningen av offerten är viktig. Den är en del i marknadsföringen av Malmö högskola, vilket innebär

Läs mer

Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits)

Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits) Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits) Enheterna för logopedi vid Göteborgs universitet och Karolinska Institutet

Läs mer

Regler för uppdragsutbildning

Regler för uppdragsutbildning Dnr: ST2013/237-1.1. Regler för uppdragsutbildning Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2013-11-01 Beslutat av: Universitetsdirektören Beslutsdatum: 2013-10-29 Dnr: ST2013/237-1.1. Innehåll 1.

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/493 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal)

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) 1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) Nedanstående avtal har tecknats mellan följande parter Kommunen Drottninggatan 32 651 84 Karlstad Org.nr 212000-1850 Leverantören Företagsnamn Adress

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

mellan Region Sörmland och Akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola,

mellan Region Sörmland och Akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola, W REGION SÖRMLAND., n _ Avtal mellan Region Sörmland och Mälardalens högskola, Akademin för hälsa, vård och välfärd gällande verksamhetsförlagd utbildning inom socionomprogrammet Mälardalens högskola och

Läs mer

MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND

MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND 1(7) MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND Avtal mellan.och gällande utbildning av service- eller. Innehållsförteckning Sid nr 1. AVTALSPARTER OCH KONTAKTPERSONER 2 2. OMFATTNING 3 3.

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-1444-12

Läs mer

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst 1 (7) Anslutningsavtal för Leverantör av eid-tjänst inom Identitetsfederationen för offentlig sektor 2 (7) 1. Avtalsparter Detta anslutningsavtal ( Avtalet ) har träffats mellan 1. E-legitimationsnämnden,

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2006

Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2006 Stockholm, 2006-XX-XX Dnr KUR 2005/XXXX 1(7) Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2006 1. Avtalsparter Statens kulturråd Box 7843 103 98 Stockholm

Läs mer

Anvisningar för handläggning och bedömning av reell kompetens vid ansökan om tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Anvisningar för handläggning och bedömning av reell kompetens vid ansökan om tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Anvisningar för handläggning och bedömning av reell kompetens vid ansökan om tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och Dnr 3-1032/2018 2018-02-07 Anvisningar för handläggning och bedömning av reell

Läs mer

AVTAL OM SAMVERKAN INOM DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN, TJÄNSTER OCH FORSKNING

AVTAL OM SAMVERKAN INOM DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN, TJÄNSTER OCH FORSKNING 2017-12-20 INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE AVTAL OM SAMVERKAN INOM DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN, TJÄNSTER OCH FORSKNING Mellan Göteborgs universitet, Institutionen för socialt arbete (nedan kallad

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG STYRDOKUMENT Dnr G 2016/234 UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG MASTER S PROGRAMME IN EDUCATIONAL LEADERSHIP, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS AVANCERAD NIVÅ/SECOND CYCLE

Läs mer

UPPDRAGSUTBILDNING VID LIU. LiU Uppdragsutbildning, institutioner och fakulteter i samverkan Agneta Söderholm Linda Uhrbom

UPPDRAGSUTBILDNING VID LIU. LiU Uppdragsutbildning, institutioner och fakulteter i samverkan Agneta Söderholm Linda Uhrbom UPPDRAGSUTBILDNING VID LIU LiU Uppdragsutbildning, institutioner och fakulteter i samverkan Agneta Söderholm Linda Uhrbom Grundläggande programmering (ISV/IDA) Validering för barnskötare till förskolelärare

Läs mer

Besluts- och delegationsordning vid Företagsekonomiska institutionen 2017 D nr V 2017/105

Besluts- och delegationsordning vid Företagsekonomiska institutionen 2017 D nr V 2017/105 1 (7) Besluts- och delegationsordning vid 2017 D nr V 2017/105 2017-01-20 som utgår från GU:s delegationsordning 2017-01-01-2017-12-31 GU = Grundutbildning FU = Forskarutbildning FFK = Forsknings- och

Läs mer

Avtalsvillkor massage, bilaga 2

Avtalsvillkor massage, bilaga 2 Datum: 2011-11-28 1 (5) Avtalsvillkor massage, bilaga 2 Skolinspektionen. Box 23069. 104 35 Stockholm. Telefon växel: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (5) Beställare: Leverantör (fylls i av leverantör):

Läs mer

Handelshögskolans vid Göteborgs universitet Företagsekonomiska institutionen Institutionsrådet

Handelshögskolans vid Göteborgs universitet Företagsekonomiska institutionen Institutionsrådet Institutionsrådet 2013-06-17 1 (5) Besluts- och delegationsordning 2013-07-01 -- 2014-06-30 GU = Grundutbildning FU = Forskarutbildning FFK = Forsknings- och forskarutbildningskommittén UK = Utbildningskommittén

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR DIARIEFÖRING OCH ARKIVERING AV ÄRENDEN INOM UTBILDNING, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR DIARIEFÖRING OCH ARKIVERING AV ÄRENDEN INOM UTBILDNING, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ STYRDOKUMENT A 2016/17 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR DIARIEFÖRING OCH ARKIVERING AV ÄRENDEN INOM UTBILDNING, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Publicerad 2016-10-12 Beslutsfattare Handläggare Hans Carlsten Annika

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification Utbildningsplan Dnr G 2018/263 HANDELSHÖGSKOLAN Juristprogrammet, 270 högskolepoäng Master of Laws, 270 credits Programkod: S2JUR 1. Fastställande Utbildningsplanen är godkänd av Dekan vid fakulteten 2018-05-02

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH03, Företagsekonomi: Internationellt verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng Business Administration: International Traineeship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad)

Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad) Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad) Studier inom VAL-projektet vänder sig till dig som är verksam som lärare men saknar lärarexamen. För

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/2 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2015-06-23 Dnr: FS 1.1 501-15 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställd handläggningsordning dnr:

Läs mer

AVTALSMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING

AVTALSMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING AVTALSMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING Detta är en avtalsmall för uppdragsutbildning vid Malmö högskola. Utformningen av avtalet är viktig. Det ska vara juridiskt korrekt, följa högskolans grafiska profil,

Läs mer

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas.

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik, diarienummer HSN11-119-2013 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att

Läs mer

Stöd för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa 7,5 högskolepoäng grundnivå, Vt 2017 Stockholm

Stöd för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa 7,5 högskolepoäng grundnivå, Vt 2017 Stockholm Stöd för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa 7,5 högskolepoäng grundnivå, Vt 2017 Stockholm Stöd för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Inledning Psykisk ohälsa

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

IT-fakultetsnämnden. Föreskrifter inom fakultetsnämndens verksamhetsområde BESLUT. Delegationsordning för IT-fakulteten

IT-fakultetsnämnden. Föreskrifter inom fakultetsnämndens verksamhetsområde BESLUT. Delegationsordning för IT-fakulteten IT-fakultetsnämnden BESLUT 2010-06-03 Dnr A10 2544/10 Delegationsordning för IT-fakulteten " Fakultetsnämnden ska inom sitt område ansvara för forskning, utbildning och samverkan med samhälle och näringsliv.

Läs mer

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007)

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) 2017-02-28 ANVISNINGAR FÖR KURSPLAN PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) Generella anvisningar

Läs mer

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för beredning av beslut om utbildningssamarbete (eller forskningssamarbete som inkluderar utbildning) som leder till gemensam, dubbel eller multipel examen Typ av dokument Handläggningsordning

Läs mer

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå== = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg Inledning Sedan 2011 krävs

Läs mer

Mall för samverkansavtal mellan xx

Mall för samverkansavtal mellan xx Mall samverkansavtal 2016-06-16 Mall för samverkansavtal mellan xx högskola 1 och xx kommun/stadsdelsförvaltning/annan part 1 Bakgrund Kommunerna i Storstockholm och lärosäten med vårdutbildning är överrens

Läs mer

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 1 Parter Mellan Institutionen för Socialt arbete, Umeå universitet och Västerbottens läns landsting. 2 Syfte och mål Syftet med avtalet är att klarlägga åtaganden

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Innehållsförteckning 1. BESTÄMMELSER 2 1.1 Nationella bestämmelser 2 1.1.1 Tillgodoräknande av utbildning

Läs mer

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(9) för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Läs mer

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01.

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning, diarienummer HSNG 2015-00365 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att få ingå

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan 1 (7) Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan Detta dokument utgör Försvarshögskolans riktlinjer för uppdragsutbildning och fastställdes av rektor 2012-10-09. Reviderad 2016-09-27 att gälla

Läs mer

Grundläggande Psykoterapiutbildning med inriktning mot Kognitiv Beteendeterapi (KBT)

Grundläggande Psykoterapiutbildning med inriktning mot Kognitiv Beteendeterapi (KBT) Ansökan Grundläggande Psykoterapiutbildning med inriktning mot Kognitiv Beteendeterapi (KBT) 4 terminer KBT e-learning ANSÖKAN 1 Namn: Personnummer: Adress, postnummer, postadress: Telefonnummer: Utbildningsbakgrund:

Läs mer

Regler för utbildningsgranskningar

Regler för utbildningsgranskningar Regler för utbildningsgranskningar Typ av dokument Regler Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2019-06-27 Dnr SU FV-1.1.2-2143-19 Giltighetstid 2019-07-01 - tillsvidare Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning för ST-läkare i psykiatri

Grundläggande psykoterapiutbildning för ST-läkare i psykiatri Grundläggande psykoterapiutbildning för ST-läkare i psykiatri En utbildning i samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet Utbildningsmål Syftet med utbildningen är att ge kunskap om centrala

Läs mer

Stipendieansökan Saldeens resestipendium

Stipendieansökan Saldeens resestipendium Södermanlands-Nerikes nation Stipendieansökan Saldeens resestipendium Personuppgifter För- och efternamn Personnummer Adress Postnummer och ort E-postadress Telefonnummer Antal terminer som medlem av Södermanlands-Nerikes

Läs mer

Anvisningar för antagning till senare del av program

Anvisningar för antagning till senare del av program STYRANDE DOKUMENT SLU ID.ua 2017.1.1.1-1116 Sakområde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Universitetsdirektören Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen

Läs mer

Avtal avseende allmäntandvård för barn och ungdomar

Avtal avseende allmäntandvård för barn och ungdomar 1/11 Avtal avseende allmäntandvård för barn och ungdomar nehållsförteckning AVTALSPARTER Uppdragsgivare: Landstinget i Kalmar Län Strömgatan 13 391 26 KALMAR Org nr: 232100-0073 Hemsida: www.ltkalmar.se

Läs mer

Omvårdnad vid inkontinens (G) 7,5 hp VT09

Omvårdnad vid inkontinens (G) 7,5 hp VT09 KURSBESKRIVNING 2008-11-10 VO Urologi, Universitetssjukhuset i Lund Omvårdnad vid inkontinens (G) 7,5 hp VT09. Under förutsättning av vissa formella beslut och i samarbete med VO Urologi vid Universitetssjukhuset

Läs mer

Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2005

Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2005 Stockholm, datum Dnr Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2005 Avtalsparter Statens kulturråd Box 7843 103 98 Stockholm Leverantören Postadress

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi

Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi Datum: 2016-02-08 Tid: 14.00 16.10 Plats: Institutionen för odontologi, Medicinaregatan 12 F, Sessionssalen våning

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETENS UTLYSNING OCH ANTAGNING TILL CUL:S FORSKARSKOLA

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETENS UTLYSNING OCH ANTAGNING TILL CUL:S FORSKARSKOLA Styrdokument Dnr V 2016/185 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETENS UTLYSNING OCH ANTAGNING TILL CUL:S FORSKARSKOLA Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://science.gu.se/intranat/organisation-styrning/styrdokument/utbildninggrund-avancerad-och-forskarniva-styrdokument

Läs mer

Trafikeringsavtal Trafikorganisatör Tågplan / Ad hoc

Trafikeringsavtal Trafikorganisatör Tågplan / Ad hoc Tågplan / Ad hoc PARTER Trafikverket Planering XXX Adress 781 89 BORLÄNGE Post nr Ort Org.nr: 202100-6297 Nedan Trafikverket Handläggare: Trafikverket handläggare Org.nr: XXX Nedan Trafikorganisatören

Läs mer

Barn och ungdomar med allvarliga sexuella beteendeproblem

Barn och ungdomar med allvarliga sexuella beteendeproblem Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Barn och ungdomar med allvarliga sexuella beteendeproblem 7,5 högskolepoäng grundnivå VT 2015 Stockholm Barn och ungdomar med allvarliga sexuella

Läs mer

*Exempel på registrering av poängsatta utbildningsmoment (annan verksamhet)

*Exempel på registrering av poängsatta utbildningsmoment (annan verksamhet) Handläggningsrutin Tillgodoräknande av ämneskurser och poängsatta utbildningsmoment Ansökan om tillgodoräknande av ämneskurser och poängsatta utbildningsmoment handläggs av institutionen. Handläggningsordningen

Läs mer

Tillgodoräknande av ämneskurser - handläggningsrutin

Tillgodoräknande av ämneskurser - handläggningsrutin Tillgodoräknande av ämneskurser - handläggningsrutin Handläggningsordningen kan skilja sig åt från institution till institution och viktigast är att alla moment kommer med, inte i vilken ordningsföljd

Läs mer

...(Postadress) (Faktureringsadress) (Organisationsnummer)

...(Postadress) (Faktureringsadress) (Organisationsnummer) SAMARBETSAVTAL Certifiering av gymnasiala handelsutbildningar Parter:... SKOLAN)...(Postadress)...... (Faktureringsadress)...... (Organisationsnummer) Handelsrådet Organisationsnummer: 802407-6468 Certifierat

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Enheten för Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och XX, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/113 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Nursing 180 higher education credits

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Nursing 180 higher education credits Dnr G217 4700/06 Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Nursing 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelse 2006-11-24 Reviderad av dekanus

Läs mer

Avtal för ersättning av ST-läkare

Avtal för ersättning av ST-läkare AVTAL 1(5) Vårdenhet Avtal för ersättning av ST-läkare Bakgrund Landstinget har statens uppdrag att utbilda specialistläkare. Landstinget kan uppdra till alla godkända vårdenheter att fullgöra hela eller

Läs mer

Psykisk ohälsa hos barn och unga

Psykisk ohälsa hos barn och unga Uppdragsutbildningsenheten anordnar i samarbete med Ericastiftelsen Psykisk ohälsa hos barn och unga 7,5 högskolepoäng grundläggande nivå HT 2019 Stockholm Psykisk ohälsa hos barn och unga, 7,5 hp Inledning

Läs mer

Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem

Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem 1 Parter Mellan nedanstående parter, kommunen och leverantören har följande avtal träffats. Kommunen: Stenungsunds kommun Strandvägen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Praktikantens namn:... Personnummer:... E-post...

Praktikantens namn:... Personnummer:... E-post... INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER PRAKTIKAVTAL Att göra praktik under sin studietid är idag ett allt viktigare steg i processen mot ett första kvalificerat arbete. Praktiken ger studenten möjlighet

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR HANTERING AV SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR HANTERING AV SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN MITTUNIVERSITETET Styrdokument HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR HANTERING AV SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN DNR MIUN 2012/403 Publicerad: Beslutsfattare: Handläggare: Rektor Anna Connell Beslutsdatum: 2015-08-18 Giltighetstid:

Läs mer

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrativa

Läs mer

Delegationsordning för Karolinska Institutet

Delegationsordning för Karolinska Institutet Delegationsordning för Karolinska Institutet Gäller från och med 2011-03-01 Dnr 901/11-010 ersätter Besluts- och delegationsordning, dnr 456/09-010 Delegationsordning för Karolinska Institutet Dnr 901/11-010

Läs mer

Handläggningsordning för mobilitets- och samarbetsprojekt inom Erasmus+

Handläggningsordning för mobilitets- och samarbetsprojekt inom Erasmus+ [Subject] 1 (av 4) Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Handläggningsordning och granskningsunderlag 2016-02-01 Rektor Maria English

Läs mer

Programme in Diagnostic Radiology Nursing 180 credits

Programme in Diagnostic Radiology Nursing 180 credits Dnr: G 2012/218 Utbildningsplan för Röntgensjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Diagnostic Radiology Nursing 180 credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelse 2007-11-01 Reviderad

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan 1 (9) Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2012-12-01 Fastställd av rektor 2012-11-23 Box 27805, 115 93 Stockholm 651 80 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Antagning till senare del av Apotekarprogrammet och Receptarieprogrammet för studenter med tidigare högskolestudier Farmaceutiska fakulteten

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2008:17) om läkarnas specialiseringstjänstgöring

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2008:17) om läkarnas specialiseringstjänstgöring (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden ( 2008:17) om läkarnas specialiseringstjänstgöring Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras

Läs mer

Tillgodoräknande av ämneskurser och poängsatta utbildningsmoment

Tillgodoräknande av ämneskurser och poängsatta utbildningsmoment Handläggningsrutin Tillgodoräknande av ämneskurser och poängsatta utbildningsmoment Handläggningsordningen kan skilja sig åt från institution till institution och viktigast är att alla moment kommer med,

Läs mer

Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits)

Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits) Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits) Vid två kurstillfällen i oktober 2015 (Göteborg och Stockholm) ges en kurs

Läs mer