Med Fokus på miljön.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med Fokus på miljön."

Transkript

1 Med Fokus på miljön.

2 Vårt miljöarbete Produktsortiment: - Material - Kvalitet - Miljöinformation - Miljömärkning - Transporter - Returhantering Personal: - Kunskap - Delaktighet - Rutiner - Service Vår verksamhet: - Avfall - Energianvänding - Transporter - Resursförbrukning Leverantörer Kunder Miljöpolicy Vi har levt efter en fastställd miljöpolicy sedan Vi arbetar med ständiga förbättringar och bevakar kontinuerligt forskning och utveckling inom miljöområdet. Miljöarbetet angår alla och bygger på delaktighet från anställda, kunder och leverantörer. Vi skall arbeta med ständiga förbättringar inom miljöområdet. Miljöhänsyn skall vara en naturlig del av vår affärsinriktning och integreras i verksamheten. I de fall det förekommer Svanmärkta produkter som svarar mot officiella miljömärkningar såsom Svanen eller Bra Miljöval inom vårt verksamhetsområde skall vi, om möjligt, erbjuda våra kunder dessa. Miljöarbetet utvecklas kontinuerligt och vi skall följa denna utveckling för att så snart som möjligt utnyttja ny kunskap inom området och låta denna komma våra kunder till del. Vi skall samarbeta med, och ställa krav på våra leverantörer för klar information och dokumentation vad gäller material och beståndsdelar i de produkter vi erbjuder våra kunder. Vi skall påverka, ställa krav på och samarbeta med våra leverantörer för ständiga förbättringar i vårt sortiment. Vi skall alltid följa aktuella lagar och förordningar. Vi arbetar med källsortering. Batterier, färgband, tonerkassetter och annat miljöstörande avfall hanteras i retursystem för våra kunder och på vår egen arbetsplats.

3 MILJÖMÄRKT Produktsortiment Miljömärkning I vår miljöpolicy slås fast att vi skall erbjuda våra kunder produkter som är märkta med de officiella miljömärkningarna Svanen och Bra Miljöval. I katalogsortimentet finns idag över 400 artiklar som är märkta enligt dessa kriterier. I katalogen är varje artikel tydligt märkt med respektive miljösymbol. I katalogen finns dessutom en kategorisering av övriga artiklar, för vilka det idag saknas kriterier för officell miljömärkning. Denna kategorisering baseras på vilken grad av kretsloppstänkande respektive artikel kan anses representera. Kategoriseringen skall inte betraktas som likvärdig med de officiella miljömärkningarna, utan fungerar som en vägledning för konsumenten. Man ser vilka produkter som ur miljöhänseende är bättre, men även de som är mindre bra pekas ut. Allt för att underlätta när konsumenten gör sitt val. Kretsloppsanpassning Vid sammansättningen av sortimentet, som består av drygt artiklar, prioriteras produkter som kan uppvisa kretsloppsanpassning. Detta innebär exempelvis att vi idag säljer en kontorsserie tillverkad i Sverige helt i massiv furu. I övrigt finns ett stort antal vattenbaserade produkter, produkter tillverkade av trä eller papper, produkter som är påfyllningsbara samt produkter tillverkade av stärkelsebaserad plast. Kvalitet Att de varor som vi marknadsför håller en hög och jämn kvalitet innebär en längre livslängd, vilket i sin tur verkar för mer effektivt utnyttjande av resurser vad gäller material, energi och arbetskraft. Miljöinformation Vi samarbetar med och ställer krav på våra leverantörer för klar information och dokumentation vad gäller material och beståndsdelar i de produkter vi marknadsför. Våra krav baseras på de kriterier som tillämpas av flertalet av landets kommuner och som är framtagna av Kommunförbundet i Västernorrland. Dessa krav omfattar även förpackningar. För kemiska produkter kräver och tillhandahåller vi 16-punkters varuinformationsblad enligt EU-standard. Utöver krav på produktinformation kräver vi redovisning av våra underleverantörer vad gäller deras interna miljöarbete (t ex information om ev. miljöledningssystem, miljöpolicy, miljömål, ansvar, miljösamordnare, dokumentation). Respektive leverantör får intyga att nedanstående ämnen inte ingår i produkterna: Kriterienivå 1: Metylenklorid Tetrakloretylen Trikloretylen Trikloretan Metylglykol, etylglykol, metylglykolacetat och etylglykolacetat Dibutylftalat PCB

4 Kriterienivå 2: Aromatiska lösningsmedel t ex xylen och toluen Färgpigment som innehåller tungmetaller, t ex kadmium, krom och bly Klorerade plaster Produkter innehållande ämnen som klassas som allergiframkallande eller miljöfarliga (KIFS 1996:5) Förpackningar Vi samarbetar med våra leverantörer för klar information om de förpackningsmaterial som omger de produkter vi marknadsför. Vi ställer krav på leverantörerna att de skall vara anslutna till REPA-registret och/eller Elkretsen, samt tillämpar de kriterier (se nedan) som används av de flesta av Sveriges kommuner. Respektive leverantör får intyga att förpackningsmaterialet inte innehåller något av nedanstående ämnen: Kriterienivå 1: Kriterienivå 2: Förpackningar som innehåller freoner (CFC, HCFC) Förpackningar som innehåller koncentrationer av bly, kadmium, kvicksilver och sexvärt krom, där summan av ämnena överstiger 100µg/g. Material innehållande tungmetaller t ex bly, kadmium, kvicksilver och sexvärt krom. Material innehållande PVC. Ämnen klassificerade som miljöfarliga enligt KIFS 1996:5. Transporter Vi samarbetar med våra leverantörer för mer miljöanpassade transporter. Vid importer samordnar vi våra beställningar och transporter inom RKV-kedjan, vilket gör det möjligt att transportera på ett mer effektivt sätt. Vår lokala förankring med eget lager gör det lättare att effektivt hantera mindre leveranser och returhantering. Returhantering Vi erbjuder idag olika lösningar för returhantering av vissa produkter. Våra miljölådor är ett färdigt system för återvinning av tonerkassetter, bläckpatroner och färgband samt insamling av batterier. Miljölådorna avhämtas kostnadsfritt när de är fulla. Innehållet sänds för returhantering och återvinning. Vi kan även erbjuda hjälp med miljörktig returhantering av kontorsmaskiner.

5 Personal Kunskap För att förankra miljöarbetet har vi satsat på att utbilda hela personalen enligt Det Naturliga Steget. Den kontinuerliga kunskapsutveckling som sker inom miljöområdet följer och utnyttjar vi. Vår målsättning är dessutom att kunna förmedla kunskapen till kunder och leverantörer. Vi arbetar aktivt med ständiga förbättringar, både vad gäller vårt sortiment och vårt interna miljöarbete. Detta inbegriper i alla delar även våra relationer till kunder och leverantörer. Delaktighet Vi betraktar personalen som vår viktigaste resurs i arbetet med att miljöanpassa verksamheten. Därför menar vi att kretsloppstänkandet måste genomsyra företaget som helhet för att vi skall lyckas. Arbetet bygger på att samtliga anställda är delaktiga. Rutiner För att styra upp vårt interna miljöarbete arbetar vi efter fasta rutiner inom skilda områden som källsortering av avfall, åtgärder för att minska elanvändning, rutiner för inköp samt minskad användning av engångsmaterial i fikarum. Service Vårt miljöengagemang inbegriper även att kretsloppstänkandet skall sprida sig till våra kunder och leverantörer. För våra kunder kan vi därför erbjuda olika typer av service såsom återvinningstjänster av exempelvis tonerkassetter. Vidare tillhandahåller vi miljöinformation kring de produkter vi marknadsför och ställer upp med rådgivning då det gäller frågor kring miljöanpassade produkter och material. I vår kontorskatalog har vi lagt ned mycket arbete på att erbjuda kunden olika alternativ och möjliggöra val av mer miljöanpassade produkter. Vi tillhandahåller exempelvis en checklista som kan användas på varje kontor för att enkelt komma igång med miljöarbetet. Vi tillhandahåller även annan information som exempelvis en tydlig batteriguide som redogör för olika batteritypers egenskaper ur miljöhänseende. Vår verksamhet Avfall Vi källsorter vårt avfall och lämnar de delar till återvinning som är lämpade för det. Vi är anslutna till REPA-registret och ställer krav på att våra leverantörer också skall vara det. Energianvändning Vi strävar efter att minska vår egen energianvändning genom att använda kontorsmaskiner som har energisparläge, stänga av de maskiner som inte används och släcka i utrymmen som står outnyttjade. Transporter Våra egna leveranser ut till kunderna samordnas utifrån fasta scheman. Samordning vid både ut- och inleveranser ger effektivare transporter och mindre miljöpåverkan. Resursförbrukning Varje del av verksamheten skall präglas av god hushållning med befintliga resurser. Detta ansvarstagande ligger på individnivå. Inom RKV-kedjan som är Sveriges största kontorsvarukedja, samordnar vi inköp och frakter. Vi finns lokalt placerade, nära kunden och undviker därmed långa transporter. Vår närhet till kunden underlättar även returer av produkter som skall återanvändas eller skrotas.

6 Kretsloppstanken Vad som utvinns ur naturen ska på ett uthålligt sätt kunna användas, återanvändas, återvinnas, eller slutligt omhändertas med minsta möjliga resursförbrukning och utan att naturen skadas. Denna strävan har vi inbegripit i vår miljösatsning och genom olika åtgärder tror vi oss ha kommit en bit på väg, när det gäller att arbeta på ett sätt som ger positiva effekter på vår natur och miljö. Vår huvudsakliga verksamhet innebär handel med varor. Eftersom alla varor så småningom slits ut och kastas som sopor, är det viktigt att satsa på ett sortiment som representerar så stor grad av kretsloppsanpassning som möjligt. Följande åtgärder har vidtagits för att förbättra sortimentet ur kretsloppshänseende: - Miljömärkta produkter prioriteras. - Produkter tillverkade av material som går att återvinna prioriteras. Material som papper och trä är dessutom förnyelsebara material. - Alternativ som är tillverkade av återvunnet material har tagits med i sortimentet. - Antalet produkter av PVC-plast har minskats. Som alternativ har produkter tillverkade av exempelvis polypropylen och polyeten tagits med. I de fall PVC produkter ännu finns kvar beror detta på att det i dessa fall ännu ej finns likvärdiga alternativ vad gäller funktion och kvalitet. - Ett stort antal produkter som är vattenbaserade istället för baserade på lösningsmedel (lim, korrigeringsvätska, bläck, häftämne etc) finns i sortimentet. - Produkter som är återfyllningsbara finns representerade i sortimentet. - I sortimentet finns produkter som är tillverkade av stärkelsebaserad plast, vilket innebär att plasten är komposterbar. Att erbjuda möjligheter när det gäller återvinning och returhantering anser vi vidare vara av vikt i ett uthålligt kretsloppssamhälle. Vi står därför till förfogande med olika typer av återvinningstjänster. Vi arbetar med att utveckla denna typ av service och tror att det är en förutsättning för att minska sopberget och skona vår miljö. Att ha kännedom om de material och beståndsdelar som produkterna är tillverkade av är också en förutsättning för att skydda naturen. En sådan kunskap innebär att vi kan utesluta produkter som innebär att tungmetaller eller andra miljöfarliga substanser i slutändan sprids i naturen. Vi har därför lagt ned mycket arbete på att sammanställa miljöinformation om de produkter som ingår i sortimentet. Produkter som kan innebära fara för vår hälsa eller miljö skall uteslutas. En faktor som inte är minst viktig är hur vi personligen tar ansvar för miljön. Därför är vår målsättning att vi på individnivå skall spara energi, hushålla med resurser och aktivt satsa på återvinning av olika material. Detta gör att vi skonar miljön samtidigt som våra kostnader för energi, vatten, sophantering och annat sjunker.

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Regenber g & Hansson

Regenber g & Hansson Utgåva 1 (1)10 MILJÖPLAN 2006 Regenber g & Hansson Utgåva 1 (2)10 Regenberg & Hansson...1 1. Verksamhetsbeskrivning...3 2. Miljöledning...3 3. Miljöpolicy...5 4. Handlingsplaner...6 5. Inköpsrutiner...8

Läs mer

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt Sida 1 av 5 Innehåll 1 Inledning sida 1 2 Omfattning sida 1 3 Projekt information sida 2 4 Miljöpolicy sida 2 5 Miljöaspekter sida 2 6 Lagar och andra krav sida 3 7 Projektorganisation sida 3 8 Utbildning

Läs mer

vårt tack till naturen

vårt tack till naturen vårt tack till naturen MILJÖANSVAR FÖR KOMMANDE GENERATIONER Företaget Kvänum ligger placerat i orten med samma namn, ett litet samhälle i västra Sverige präglat av jordbruk och skogsmarker sedan generationer.

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer

Norwesco AB Adress: Box 603, SE-187 26 Täby Telefon: +46 8 792 27 00

Norwesco AB Adress: Box 603, SE-187 26 Täby Telefon: +46 8 792 27 00 SA Serien Last och frånskiljare Med och utan hjälpkontakt 1.3 Alla plastdetaljer över 50 g är märkta enligt ISO 11469. 1.5 Produkterna är fria från PCB. 1.6 Produkterna är fria från kvicksilver.* 1.9 Produkterna

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer

Vägledning insamlingssystem

Vägledning insamlingssystem INSAMLNGSSYSTEM Vägledning insamlingssystem Vägledningen är till för dig som tillverkar eller importerar och säljer batterier på den svenska marknaden. Den är Naturvårdsverkets tolkning av 19 i förordningen

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim.

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim. Upprättat av Carmen Sosa Caroline Orback Ingrid Nordmark Fastställt av Mats Linde Ansvarig för uppdatering Miljösamordnare Fastställt datum 2013-09-30 1 (7) Version 1 Allmänt om inköp Vid inköp ska lagen

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Mer vardagsglädje genom mindre. miljöpåverkan

Mer vardagsglädje genom mindre. miljöpåverkan Mer vardagsglädje genom mindre miljöpåverkan På väg mot en långsiktigt hållbar framtid I löpande utredningar från FN:s klimatpanel är människans roll i de globala klimatförändringarna obestridlig. Överallt

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar VERKSAMHETSSYSTEM Miljöpolicy och miljömål Generella dokument nr: 00-08 Fastställd av styrelsen 2013-02-13 Ekologigruppen AB Miljöpolicy Ekologigruppens verksamhet genomsyras av en strävan mot ett samhälle

Läs mer

SVANEN / EU-BLOMMAN (SIS MILJÖMÄRKNING)

SVANEN / EU-BLOMMAN (SIS MILJÖMÄRKNING) MILJÖMÄRKT 396001 SVANEN / EU-BLOMMAN (SIS MILJÖMÄRKNING) Tilldelas varor som uppfyller högt ställda miljökrav med bibehållen kvalitet. Det här är produktkraven på inomhusfärg: - God täckförmåga vid målning.

Läs mer

Hållbarhetskrav på IT-produkter TCO Certified

Hållbarhetskrav på IT-produkter TCO Certified Hållbarhetskrav på IT-produkter TCO Certified Stockholm, 11 februari 2015 emma.nolte@tcodevelopment.com Agenda Kort om TCO Development IT produkter har stor miljö och social påverkan Kraven i TCO Certified

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2016

Miljöhandlingsplan 2016 2016-04-22 Dnr: 306-2.10.1-0220-16 1(8) Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2016 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Miljöfakta. AR2..E.. AR3..E.. och W ADR2..E och WL/H ADR3..E och WL/H

Miljöfakta. AR2..E.. AR3..E.. och W ADR2..E och WL/H ADR3..E och WL/H Miljöfakta Företag: Frico AB Produkt: AR2..E.. AR3..E.. och W ADR2..E och WL/H ADR3..E och WL/H Utarbetad av E.L. Elmateriel Leverantörernas förening. Materielet är en bearbetning av Nuteks projekt "Råd

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 MILJÖLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 Revision A mars 2009 Revision B mars 2011 Revision C april 2012 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM 3 Vår miljöpolicy 3 Våra riktlinjer 3 Våra miljömål

Läs mer

I Återanvända textila produkter - Second hand och Re-design

I Återanvända textila produkter - Second hand och Re-design Textil 2012 Ansökan Bra Miljöval 2012:IV I Återanvända textila produkter - Second hand och Re-design Del I fylls i av Licenstagaren. Licenstagaren ska bifoga efterfrågade certifikat, intyg och annan information.

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Miljöfakta. 1. Plastdetaljer i produkt. 2. Elektronik och lödningar

Miljöfakta. 1. Plastdetaljer i produkt. 2. Elektronik och lödningar Miljöfakta ABB Automation Technology Products AB, Cewe, Bo 1005, 611 29 Nyköping Sign: Tel. 0155-295000 Fa 0155-288110 Org.nr. 556004-3548 Produkt: Elektroniska elmätare typ Wh, Delta, DELTA+, Mini, ODIN

Läs mer

LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES

LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES Policies Alla i konsultgruppen 2011-05-22 1.0 1(7) LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES Miljöpolicy Kvalitetspolicy Säkerhetspolicy Policies Alla i konsultgruppen 2011-05-22 1.0 2(7) Innehåll 1 INLEDNING...

Läs mer

Inköpspolicy Miljöledningssystemet

Inköpspolicy Miljöledningssystemet Utgivare: Joachim Lundberg Publiceringsdatum: 2016-02-03 Senast sparat: 2016-02-03 14:58 : Version: 1.0 Dokumentstatus: Godkänd SE-118 60 Stockholm, Sweden, Telefon: +46 (0)8 51 90 90 00 Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

2001-08-15 614 21 SÖDERKÖPING

2001-08-15 614 21 SÖDERKÖPING Luftvärmare, storlek M-320-0 (2) Produkt Produkt benämning Luftvärmare Produktnummer LTS 320 Produktstorlek Media för uppvärmning Värmevatten Media för kylning - Tillverkarinformation Tillverkare Tillverkningsort

Läs mer

Miljöredovisning 1997

Miljöredovisning 1997 Copyright AB BEG. BILDELAR, Eftersom vi värnar om en renare värld i allt vi gör är pappret i broschyren miljömärkt med Svanen. Ensbovägen, Box 159, 581 02 Linköping, Telefon 013-31 50 80, Telefax 013-14

Läs mer

Ja Nej Uppgift. Bly (inklusive föreningar) (3, 4, 5) Ftalater (3, 4) Klorerade paraffiner (3, 4) Tennorganiska föreningar (3)

Ja Nej Uppgift. Bly (inklusive föreningar) (3, 4, 5) Ftalater (3, 4) Klorerade paraffiner (3, 4) Tennorganiska föreningar (3) Miljöfakta Företag: RUTAB Runbom & Tapper AB Produkt: 2167282 2167288, 2197100 2197118, 2197200 2197258, CTF2, CTF5, CT12GT, CT12NSG, CT24GL, CT5SG, MO14, PA12L, TCF Utarbetad av E.L. Elmateriel Leverantörernas

Läs mer

KEMIKALIEPLAN

KEMIKALIEPLAN KS 2018.102 2.11.9 KEMIKALIEPLAN 2018- Fastställd av kommunfullmäktige 2018-12-10 181 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/staben Kemikalieplan Vallentuna kommun Innehåll Om

Läs mer

Miljöpolicy. F. Ad. Müller Söhne AB. Version

Miljöpolicy. F. Ad. Müller Söhne AB. Version Miljöpolicy F. Ad. Müller Söhne AB Version 2018-08-22 Innehåll MILJÖPOLICY... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Riktlinjer... 3 Verksamhetens bedrivande... 3 Miljömål... 4 Löpande miljöarbete... 4 Hushållning

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION Enligt anvisningar från Byggsektorns Kretsloppsråd

BYGGVARUDEKLARATION Enligt anvisningar från Byggsektorns Kretsloppsråd BYGGVARUDEKLARATION Enligt anvisningar från Byggsektorns Kretsloppsråd PRODUKTNAMN: ESSVE TP PLUGG UTFÄRDAD: 2000-12-22 OMARBETAD: VARUGRUPP: Skivinfästningar, plugg ARTIKELNUMMER: 50001, 50003, 50005,

Läs mer

Miljöprogram. Hallands nation. Antaget: 2011-05-11 Senast ändrat: 2012-02-15 Dokumentansvarig: Quratelet, Hallands nation

Miljöprogram. Hallands nation. Antaget: 2011-05-11 Senast ändrat: 2012-02-15 Dokumentansvarig: Quratelet, Hallands nation Miljöprogram Hallands nation 2011 Antaget: 2011-05-11 Senast ändrat: 2012-02-15 Dokumentansvarig: Quratelet, Hallands nation Hallands nation Thomanders väg 3 046-15 91 91 Dokumentets syfte är att fungera

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Sorteringshandbok för

Sorteringshandbok för Sortera rätt! Grafisk layout: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting Foto framsida: Per Pettersson Årgång: April 2010 Sorteringshandbok för landstingets verksamheter Information om källsortering och

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Östra Göteborg. Östra Göteborg. för klimat och miljö.

Östra Göteborg. Östra Göteborg. för klimat och miljö. Östra Göteborg Östra Göteborg för klimat och miljö www.goteborg.se Hållbara resor Fundera över följande innan du reser: Är resan nödvändig? Kan du samåka med någon annan? Har du möjlighet att åka kollektivt?

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Arbetet med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM sker i åtta steg. Denna information beskriver övergripande hur arbetet är uppbyggt och hur ni startar det. Trots att

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 Miljöhandlingsplan 2018 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

TÄNK LÄNGRE MILJÖMÄRKT VEDUMINREDNING

TÄNK LÄNGRE MILJÖMÄRKT VEDUMINREDNING TÄNK LÄNGRE MILJÖMÄRKT VEDUMINREDNING Vi på Vedum Kök & Bad har bestämt oss för att medverka till att skapa ett hållbart samhälle. Som ett led i vårt långsiktiga miljö- och kvalitetsarbete har vi därför

Läs mer

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Under 2018 har Volvo Bils olika verksamheter tagit ytterligare steg och vidtagit viktiga åtgärder för att nå företagets hållbarhetsmål som sträcker sig

Läs mer

Miljörapport. - en förkortad version

Miljörapport. - en förkortad version Miljörapport - en förkortad version Verksamhet Universitetssjukhuset i Lund (USiL) ingår i Region Skåne och är regionsjukhus i södra sjukvårdsregionen med cirka 1,6 miljoner innevånare. År 2007 fanns på

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid TOSHIBA OCH MILJÖ Vårt löfte för en hållbar framtid Committed to People. Committed to the Future. INNEHÅLL Vårt engagemang för en hållbar miljö 4 Oberoende kontroll av verksamheten 4 Vi agerar lokalt 4

Läs mer

FRÅGA REGLER och KOMMENTAR ANTECKNINGAR F2-1. Förteckning över kemiska

FRÅGA REGLER och KOMMENTAR ANTECKNINGAR F2-1. Förteckning över kemiska Fördjupningslista 2 Kemikaliefrågor Det som bör kontrolleras avseende kemikalier vid verkstadsindustri är Vad som hanteras, hur det förvaras och hur förpackningar och behållare är märkta. FÖRVARING: Använd

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Vision, verklighet och varsamhet. Kvalitets- och miljösäkring på HS Copy

Vision, verklighet och varsamhet. Kvalitets- och miljösäkring på HS Copy Vision, verklighet och varsamhet Kvalitets- och miljösäkring på HS Copy Välkommen till HS Copy! HS Copy är Norrlands ledande digitaltryck-, kopierings- och skyltföretag. Vi har funnits i snart 30 år och

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

Miljöcertifiering med hjälp av Grön idrott

Miljöcertifiering med hjälp av Grön idrott Miljöcertifiering med hjälp av Grön idrott Grön drott kan användas för miljöcertifiera föreningen, arrangemanget, klubblokalen eller anläggningen. På föreningsnivå kan man certifiera sig på tre nivåer

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 1(8) 2018-11-21 Dnr: 306-2.10.1-0460-18 Miljöhandlingsplan 2018 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2018 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

MILJÖ. Ta vara på framtiden

MILJÖ. Ta vara på framtiden MILJÖ Ta vara på framtiden 2 Miljöarbete angår det mig? Svaret på den frågan är Ja! Det handlar om luften vi andas, vattnet vi dricker, maten vi äter och naturen vi vistas i. För oss som lever nu och för

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012-2013

Miljöhandlingsplan 2012-2013 Miljöhandlingsplan 2012-2013 Miljöpolicy samt mål och handlingsplan för miljöarbetet Stressforskningsinstitutet info@stressforskning.su.se, www.stressforskning.su.se Miljöljöpolicy för Stockholms universitet

Läs mer

Utg. Nr 1 Exempellista,del 1 Bilaga 2 Sid 1(10) Exempel på ämnen som ej skall användas VL 24 710:101/04

Utg. Nr 1 Exempellista,del 1 Bilaga 2 Sid 1(10) Exempel på ämnen som ej skall användas VL 24 710:101/04 Utg. Nr 1 Exempellista,del 1 Bilaga 2 Sid 1(10) Exempel på ämnen som ej skall användas VL 24 710:101/04 Varor och material Elektronik Bly och dess - C, E, R, T Kommer att förbjudas inom EU år 2006 för

Läs mer

Nextjets miljöarbete

Nextjets miljöarbete Nextjets miljöarbete SAMMANFATTNING Flyget har idag en betydande miljöpåverkan och är samtidigt en stor och viktigt del av dagens infrastruktur. Utan flyg skulle Sverige stanna! Därför ser vi miljöarbetet

Läs mer

Naturvårdsverkets roll i arbetet med producentansvar och avfall

Naturvårdsverkets roll i arbetet med producentansvar och avfall Miljöarbete Naturvårdsverkets roll i arbetet med producentansvar och avfall Delaktig i EU-arbeten Arbetar med regeringsuppdrag Tar fram lagstiftningsförslag Stöttar verksamhetsutövarna med vägledning Tar

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Framgång genom engagemang och nära samarbete

Framgång genom engagemang och nära samarbete Framgång genom engagemang och nära samarbete Erfarenhet skapas inte av vad man har gjort, utan hur man gjorde det, tog lärdom av det och gick vidare. Vi skapar rätt förutsättningar för våra kunder att

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

Landstinget Hallands arbetssätt med upphandlingar

Landstinget Hallands arbetssätt med upphandlingar Landstinget Hallands arbetssätt med upphandlingar Tomas Edvardsson Upphandlingsstrateg Arbetar med uppföljning och analys, upphandlingar och utveckling 1 Landstinget Halland Landstinget har en central

Läs mer

Bilaga 4, Miljöbilaga Persondatorer stationära och bärbara A. INFORMATION OM ANBUDSGIVARENS MILJÖARBETE

Bilaga 4, Miljöbilaga Persondatorer stationära och bärbara A. INFORMATION OM ANBUDSGIVARENS MILJÖARBETE Sida 1 av 5 Bilaga 4, Miljöbilaga Persondatorer stationära och bärbara Anbudsgivarens namn: Xllnc Nordic AB Miljöansvarig/Kontaktperson (namn, tfn, e-post): Azmir Smajlovic, +46(0)47245462, azmir.smajlovic@xllnc.com

Läs mer

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna Dokumenttitel ------tre ------------.,...-----tt" Dokumentnummer Utgåva Fastställd i skolnämnden Utgiven ~F:--2-:,:,:.2~ --t-::1::-----i~2----:,oo~9~- +2~O-O-9--02-..-26-- 1 1(5) Upprättad av Sign Sign

Läs mer

Kä l l s o r t e r i n g s h a n d b ok f ö r

Kä l l s o r t e r i n g s h a n d b ok f ö r Sortera rätt! Grafisk layout: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting Foto framsida: Per Pettersson Årgång: Februari 2008 Kä l l s o r t e r i n g s h a n d b ok f ö r landstingets verksamheter Information

Läs mer

Miljörutiner för. Områdeskansliet för humanvetenskap. Beslutad av. Områdeskanslichef Beslutsdatum SU FV

Miljörutiner för. Områdeskansliet för humanvetenskap. Beslutad av. Områdeskanslichef Beslutsdatum SU FV Miljörutiner för Områdeskansliet för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Handlingsplan Områdeskanslichef Beslutsdatum 2018-11-23 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Innehållsförteckning. Strategi. Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning

Innehållsförteckning. Strategi. Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning version 22 jan 2004 2 Innehållsförteckning Sida Bakgrund 3 Strategi Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning Miljöledningssystem för kommunens

Läs mer

HÅLLBARHETSREDOVISNING LIBER AB 2016

HÅLLBARHETSREDOVISNING LIBER AB 2016 HÅLLBARHETSREDOVISNING LIBER AB 2016 Liber och miljön - hållbarhet ska genomsyra hela vår verksamhet Liber är ett av Sveriges ledande förlag inom läromedel och facklitteratur. I vårt dagliga uppdrag ingår

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2015

Miljöhandlingsplan 2015 1 (7) 2015-02-18 Dnr SU Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik 106 91 Stockholm Besöksadress: Frescativägen 54

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

HL Displays miljöarbete. . Vårt arbete hittills och kommande utmaningar

HL Displays miljöarbete. . Vårt arbete hittills och kommande utmaningar HL Displays miljöarbete. Vårt arbete hittills och kommande utmaningar HL Displays miljöarbete Alla våra aktiviteter baseras på HL Displays miljöarbete. Det strategiska perspektivet läggs fast på koncernnivå

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017 Triolabs miljöpolicy Triolab skall alltid sträva efter att använda alternativ med låg miljö- och klimatpåverkan i sin verksamhet. Handlingsplan för miljö

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

Miljöbilaga Tunna klienter, SLL831

Miljöbilaga Tunna klienter, SLL831 Sida 1 av 5 Miljöbilaga Tunna klienter, SLL831 Anbudsgivarens namn: Dustin Sverige AB Miljöansvarig/Kontaktperson (namn, tfn, e-post): Camilla Svensson, 08-553 44 103, camilla.svensson@dustin.se Specifikationen

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

Miljöledningsplan 2015

Miljöledningsplan 2015 Miljöledningsplan 2015 Stressforskningsinstitutet Miljöpolicy för Stockholms universitet Stockholms universitet, lokaliserat i världens enda nationalstadspark, är Sveriges största universitet. På universitetet

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter; SFS 1998:944 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni

Läs mer

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 6) 2.1.1

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 6) 2.1.1 FT Riks 7 2011-10-21 1 ( 6) 2.1.1 Lagar och krav som berör miljöaspekterna i verksamheten Miljöbalken SFS 1998:808 senast ändrad, 2010:1052 med tillhörande förordningar och föreskrifter Miljöbalken är

Läs mer

Miljöledningsplan

Miljöledningsplan Miljöledningsplan 2010-2012 Miljöpolicy samt mål och handlingsplan för miljöarbetet Stressforskningsinstitutet info@stressforskning.su.se, www.stressforskning.su.se Stockholms universitets miljöljöpolicy

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Pragmatiskt kemikaliearbete med fokus på varor

Pragmatiskt kemikaliearbete med fokus på varor Pragmatiskt kemikaliearbete med fokus på varor 2019-08-30 Carmen Daoud Johanna Wachtmeister Trossa Strategi & struktur Utbildning, rådgivning, revisioner Miljö & arbetsmiljö Kemikalier & regelverk Gå från

Läs mer

Waldmann Ljusteknik AB

Waldmann Ljusteknik AB Miljöberättelse 2015 Waldmann Ljusteknik AB Skebokvarnsvägen 370 124 50 BANDHAGEN Org. nr: 556113-3447 Tfn: 08-99 03 50, fax: 08-99 16 09 E-post: info-se@waldmann.com Hemsida: www.waldmann.com VD/Miljöansvarig:

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare 2011-05-16 Bilaga 2 Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare Fråga 1 Fråga 2 Fråga 3 Reach trädde i kraft 1 juni 2007 och är än så länge under infasning. Delar av Reach gäller

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

Dekl upprättad av: Namn: Sander Pruijssers Telefon: 035-18 63 58

Dekl upprättad av: Namn: Sander Pruijssers Telefon: 035-18 63 58 Indatamall 1 av 10 Byggvarudeklaration upprättad enligt Byggsektorns Kretsloppsråds anvisningar (september 1997) BYGGVARUDEKLARATION Dekl upprättad av: Namn: Sander Pruijssers Telefon: 035-18 63 58 Företag:

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset miljöpolicy Genom Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) miljöpolicy visar ledningen sitt engagemang, intentioner och avsikt med SU:s miljöarbete. Vi ska som en del

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Miljöfakta Blankett 030B Pulverlack

Miljöfakta Blankett 030B Pulverlack Miljöfakta Blankett 030B 2001-04-01Pulverlack 2003-04-04 Företag: Vmc elteknik AB Pulverlackerade, galvaniserade eller rostfria produkter. Detaljer av mässing, förtent mässing eller av återvinningsbar

Läs mer