Förvaltningsledningen BETYGSPOLICY

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förvaltningsledningen BETYGSPOLICY"

Transkript

1 BETYGSPOLICY Följande betygspolicy är resultat av genomgripande diskussioner i rektorsgruppen, baserade på de bestämmelser om betyg och gymnasiepoäng som finns främst i skollagen, gymnasieförordningen, betygsboken och läroplanen samt de av Skolverket fastställda föreskrifterna om slutbetyg och samlat betygsdokument. Hänsyn har tagits till författningar som utkommit från trycket t o m den 1juli GRUNDPARAGRAF FÖR ALLA BESTÄMMELSER OM BETYG OCH GYMNASIEPOÄNG SKOLLAGEN 5 kap 4c. "...Utbildningen inom varje ämne sker i form av en eller flera kurser. För varje kurs skall det anges hur många gymnasiepoäng den omfattar. "Efter varje kurs har eleven rätt att få betyg. Har eleven enligt detta betyg minst uppfyllt kurskraven är kommunen inte skyldig att erbjuda eleven ytterligare utbildning inom den kursen. Innebörden av att eleven minst uppfyllt kurskraven kan utläsas av Betygsboken (Skolverket) sid 9: "...Kriterierna för godkäntnivån motsvarar således kursens krav så som de uttrycks i kursplanen. För nationella kurser se Skolverkets hemsida och för lokala kurser Utbildningsförvaltningens hemsida Enligt GyF 7 kap 9 utgör slutbetyget" en sammanställning av betygen i samtliga kurser som eleven har slutfört och betyget på det projektarbete eleven utfört". Ordet "slutfört" innebär inte, att kursen måste vara godkänd. I och med att eleven har fått betyg i alla kurser på sin studieväg (även om han på vissa kurser erhållit betyget Icke godkänd) framgår det att kommunen fullgjort sin skyldighet om undervisningstid. Kommunen har ingen skyldighet att erbjuda eleven andra kurser istället för de icke godkända för att nå upp till ett visst poängtal. Men enligt GyF 6 kap 14 har en elev rätt att gå om en icke godkänd kurs en gång. Om eleven slutfört en kurs två gånger och inte fått minst betyget Godkänd får rektor besluta att eleven får gå om kursen ytterligare en gång om det finns särskilda skäl. Rektor kan även besluta att för elever med uppenbara problem förlänga studierna in på ett 4:de år helt eller delvis. GyF 6 kap 14 säger också att rektor får medge en elev, som har en stor andel icke godkända kurser under ett läsår att gå om läsåret och att då även läsa om godkända kurser om det finns särskilda skäl. Detta innebär, att elever kan gå om hela läsår och följa en ny klass helt och hållet. Samma paragraf stadgar också att en elev har rätt att göra om projektarbetet om han fått betyget IG på detta. Frågor med anledning av ovanstående:

2 1 Kan en elev som inte uppfyller samtliga kriterier för nivån Godkänd ges betyget Godkänd? Det går inte att ge ett generellt svar. Den betygsättande läraren måste avgöra. Exempelvis kan i vissa fall goda kunskaper enligt några av kriterierna uppväga bristande kunskaper enligt andra kriterier, men i andra fall kan en sådan vägning inte göras. Den allmänna anvisningen från Skolverket som går under benämningen PYS-paragrafen har följande lydelse: Om särskilda skäl föreligger med hänsyn till personliga förhållanden hos enskild elev kan dock bortses från enstaka kriterier. Väl utvecklad förmåga avseende något av kriterierna kan väga upp brister avseende ett eller ett par andra kriterier. 7 kap.3 Om läraren på grund av en elevs frånvaro saknar underlag för bedömning av elevens kunskaper, skall betyg inte sättas. För att uppnå likvärdighet i Göteborg är det väsentligt att lärarna i varje ämne har en samsyn på innebörden av begreppet Godkänd inom en given kurs. 2 Kan en elev som fått betyget Icke godkänd på en grundkurs fortsätta med den påföljande kursen i ämnet, kanske få Godkänd på denna kurs och ha med sig dessa båda betyg i slutbetyget? Rektorsgruppen anser, att en elev måste kunna gå vidare med betyget Icke godkänd på en grundkurs likaväl som på andra kurser. Elevens ytterligare mognad vid genomgång av fördjupningskurserna kan innebära högre betyg på dessa. Strävan bör ändå självfallet vara, att förmå eleverna att inhämta grundkunskaperna för att underlätta fortsatta studier. (Jfr p 5 Ferieskola). Det är dock viktigt att tillämpa ovanstående synsätt med urskiljning, exempelvis i sådana fall då en B-kurs direkt bygger på en A-kurs i ämnet. 3 När kan en elev gå om ett helt år? GyF 6:15 Rektor beslutar efter samråd med berörda lärare om en elevs fortsatta skolgång. Samråd skall även ske med eleven och om eleven inte fyllt 18 år och inte heller ingått äktenskap skall samråd ske med elevens vårdnadshavare. Rektorsgruppen anser att utgångspunkten bör vara en bedömning av elevens möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen nästa läsår. Utifrån elevens studiesituation och den upprättade individuella studieplanen övervägs om förlängd skolgång är den riktiga åtgärden för eleven.

3 I de fall eleven byter skola, anser rektorsgruppen att den avlämnade rektorn, som har mest kunskap om eleven rekommenderar mottagande skola att eleven får gå om. Mottagande rektor avgör om det finns plats att ta emot eleven. Rektorsgruppen anser att särskilda skäl skall finnas för att elev skall medges gå om även tidigare godkända kurser, när elev går om läsår t.ex. vid byte av program. Eleven bedöms kunnat få ett bättre betyg, om inte särskilda omständigheter av följande typ hade förelegat: eleven har varit ofta eller svårt sjuk, sociala skäl har påverkat elevens prestationsförmåga, t ex sjukdoms- eller dödsfall i familjen, skilsmässa i familjen, etc. Elever på nationellt program som tidigare gått IVIK kan under IVIK-tiden ha slutfört sådana kurser (och fått godkänt betyg i dessa) som sedan återkommer i programmet. Huvudregeln bör här vara, att eleven tar med sig betyget i den kurs som är avklarad och godkänd. Med hänsyn till eleven kan det dock vara motiverat att i vissa fall frångå denna princip. Rektor avgör. Frågan om vilka betyg en elev får med sig i slutbetyget behandlas nedan under p. 8 "Utelämnande av kursbetyg..." NEDAN FÖLJER REKTORSGRUPPENS STÄLLNINGSTAGANDEN I OLIKA BETYGSFRÅGOR 1 KURSBETYG GyF 7:1 och GyF 1:5 Betyg sätts på avslutad kurs. Betyg kan inte sättas på delkurs/del av kurs, eftersom nationella och lokala kurser inte får delas upp i delkurser. Undantag gäller dock enl. GyF 5:20 för elever som ges möjlighet till etappläsning i kärnämnena svenska, svenska som andra språk, engelska eller matematik. Rektor beslutar om etappläsning. SL 5:4c Elev har rätt att få betyg efter varje kurs. Har eleven enligt detta betyg minst uppfyllt kurskraven är kommunen inte skyldig att erbjuda eleven ytterligare utbildning inom den kursen. GyF 6:14 Elev har rätt att gå om en icke godkänd kurs en gång. Om eleven slutfört en kurs två gånger och inte fått minst betyget Godkänd får rektor besluta att eleven får gå om kursen ytterligare en gång om det finns särskilda skäl. Rektorsgruppens föreslår en restriktiv tolkning av hur många gånger en elev går gå om en kurs - en elev som vill gå om en kurs för andra gången bör ha särskilda skäl, t ex sjukdom eller tungt vägande sociala skäl.

4 2 NÄR FINNS UNDERLAG FÖR BETYG? Beträffande elever som påbörjar en kurs men sedan inte deltar i undervisningen spelar orsaken till bristande kunskaper inte någon roll. Det väsentliga är vilken kompetens eleven kan uppvisa vid slutet av kursen. Betyg ska sättas när kursen är avslutad för eleven. Om betygs-underlag saknas ska betyg inte sättas utan eleven och föräldrar ska kontaktas av skolan. I vissa fall kan det vara lämpligt att erbjuda eleven en annan kurs. Betyget IG sätts endast om eleven har visat att han inte når upp till kriterierna för G. Betyget IG kan inte användas som ett mått på bristande närvaro. Enligt skolans informationsskyldighet kan även myndiga elevers föräldrar informeras om eleven vid skolårets början fått besked om/godkänt att skolan kommer att agera på detta sätt eftersom familjeekonomin kan vara beroende av elevens studieresultat. Skolan kan dock inte kräva att eleven informerar. Från centralt håll finns uttalanden som förtydligar ovanstående: I Skolverkets nyhetsbrev nr står på sid 7: "Betyget Icke godkänd är en markering om att skolan inte uppnått sitt mål samt att eleven inte nått kunskapsmålen. I propositionen 1992/93:220 (s.58) om det nya betygssystemet, tog regeringen ställning till om betyget Icke godkänd skulle ingå, och menade att detta betyg visar att eleven deltagit i en kurs, även om studieresultatet är otillfredsställande" I det här sammanhanget spelar elevens individuella studieplan en stor roll då eleven där varit med om att planera sin studiegång och godkänt vilka kurser som skall ingå i utbildningen. Har eleven uppenbara studiesvårigheter som inte kan lösas på annat sätt kan rektor besluta om reducerat program. se p.9 3 BETYGSSKALA Gyf 7:2 Betygsskalan är fyrgradig. Icke godkänd är ett betyg. (Jämför kommentarerna till grundparagrafen på sid 2). 4 BETYG VID SKOLBYTE GyF 7:7 "Om en elev övergår till en annan gymnasieskola eller avbryter studierna skall skolan utfärda ett samlat betygsdokument som innehåller de betyg som eleven redan har fått. När en elev övergår till en annan gymnasieskola skall läraren lämna skriftlig information till den nya skolan om de kurser eleven påbörjat men inte slutfört." I Göteborg skall den skriftliga informationen och omdöme till mottagande skola bestå av följande:

5 1) Elevens individuella studieplan med angivande av vilka områden som genomgåtts i pågående kurser. 2) Namn och telefonnummer till avlämnande lärare för att underlätta för mottagande lärare att ta kontakt. 3) Elevens närvaro vid de kurser som påbörjats liksom hur många timmar kursen dittills omfattat. Ytterligare information till den nya skolan ankommer det på eleven själv att lämna enligt Lpf 94 2:3: "Läraren skall utgå från att eleverna kan och vill ta personligt ansvar för sin inlärning och sitt arbete i skolan"... 5 PRÖVNING/FERIESKOLA GyF 7:14-15 Ferieskolan i Göteborg innebär ett tentamenstillfälle enbart för elever som fått betyget Icke godkänd på en kurs eller som av någon anledning inte deltagit i undervisningen i en viss kurs. Undervisningen är avgiftsfri. Deltagande avgörs av skolan. Ferieskola kan användas även för elever efter år 3 som ett alternativ till ett 4:de år. GyF 7:11-12 samt övergångsbestämmelserna innebär att elev i gymnasieskolan endast har rätt att genomgå prövning i kurser som ingår i elevens individuella studieplan och som eleven inte tidigare fått betyg i eller fått betyget Icke Godkänd på. För elev i gymnasieskolan som får betyg efter prövning tas betyget med i slutbetyget, annars skall betyg efter prövning utfärdas separat och införas i samlat betygsdokument. OBSERVERA att samtliga betygssteg kan användas, för elever som genomgår prövning! I övrigt gäller följande för Göteborg: Betyg från ferieskola skall signeras av den i ferieskolan undervisande läraren. För prövning i yrkesinriktade kurser måste prövning ske vid en skola som ger sådana kurser. Om en elev efter avslutade gymnasiestudier vill pröva i en kurs som inte ingår i elevens individuella studieplan ska eleven betala sedvanlig avgift för prövningen. Elever som vill pröva i sådana kurser som de läst under sista gymnasieåret och fått IG på ska inte med hänvisning till att de senare vill pröva kunna förhala utfärdandet av slutbetyg. Eftersom eleverna slutfört kurserna - de har ju fått betyg i dem - ska slutbetyg utfärdas vid vårterminens slut och eleverna får alltså pröva efter gymnasietidens slut i återstående kurser med IG. Samlat betygsdokument utfärdas efter prövningen. Det finns ingenting stadgat om att en elev som har slutbetyg från reducerat program och vill komplettera till ett fullständigt program måste pröva i just de kurser som hans program en gång reducerades med. Dessa kurser redovisas i samlat betygsdokument. Prövning på tresiffriga kurser kan i gymnasieskolans regi ske så länge undervisning anordnas i det aktuella ämnet dock längs till t.o.m. den 30 juni 2004 medan prövning kan ske inom vuxenutbildningen fram t.o.m. den 30 juni Från och med 2005 räknas personer

6 som slutfört sina gymnasiestudier till vuxenutbildningens elevkrets vad gäller IG-prövning även om de inte fyllt 20 år. 6 UTELÄMNANDE AV KURSBETYG I SLUTBETYGET/ REDIGERING AV SLUTBETYG GyF 7:9 "Slutbetyget utgör en sammanställning av betygen i samtliga kurser som eleven slutfört och betyget på det projektarbete eleven har utfört. Den elev som har fått betyg på kurser utöver vad som krävs för ett fullständigt program har rätt att välja vilken eller vilka kurser som skall ingår i slutbetyget. Kurser i kärnämnen och kurser i karaktärsämnen som skall dock alltid ingå i slutbetyget. Elever med utökat program i slutbetyget kan komma i kläm i samband med meritvärderingen vid ansökan till högskolan, eftersom divisorn vid beräkningen blir högre ju fler kurser eleven slutfört i gymnasieskolan. Information om detta skall delges eleven. 7 SLUTBETYG FRÅN NATIONELLT, UTÖKAT, REDUCERAT, SPECIALUTFORMAT ELLER INDIVIDUELLT PROGRAM Den individuella studieplan som upprättas för varje elev är grunden för elevens betygshandling. GyF 1:12 "Den individuella studieplanen skall bl a innehålla uppgift om eleven följer fullständigt, utökat eller reducerat program och om de val som eleven gjort." GyF 7:10..."Av slutbetyget skall framgå om eleven följt ett fullständigt, utökat eller reducerat program"......"om en elev har fått betyg på en lokal kurs skall kursens innehåll och omfattning framgå av slutbetyget"... Kommentar (om lokal kurs) Beskrivning av den lokala kursens mål, kompetenser och betygskriterier bifogas slutbetyget/ det samlade betygsdokumentet. I Göteborg finns uppgifterna om lokala kurser på Intranätet under Styrdokument eller framgent på Utbildningsförvaltningens hemsidan. GyF 7:9 "Elever skall få slutbetyg när de har gått igenom ett nationellt eller ett specialutformat

7 program och har fått betyg på alla kurser som ingår i elevens studieväg och på projektarbete". "En elev som har gått på ett individuellt program ska få slutbetyg efter att ha fullföljt den studieplan som lagts upp." OBSERVERA att en elev som inte har betyg i alla kärnämneskurser inte kan få betyg från fullständigt program även om den totala poängsumma som eleven uppnått är densamma som, eller högre än, programmets! Frågan har aktualiserats bl a av det skälet att elever som kommer flyttande till högre "årskurs" ibland saknar betyg i vissa kärnämneskurser, t ex Estetisk verksamhet, som årskursens elever redan har betyg i. Det kan vara svårt att ge undervisning i kursen under den återstående gymnasietiden i Göteborg. Dessa elever erbjuds att pröva i kärnämneskursen ifråga eller erbjuds förlängd studietid. Det är viktigt med klargörande om vad som gäller vid mottagandet till nytt program. Eleven ska enligt GyF 7:8 få slutbetyg när han har fått betyg på alla kurser som ingår i elevens studieplan och på projektarbete. IG är ett betyg. Elever kan inte förhala utfärdandet av slutbetyg genom att hänvisa till att de (t ex under sista gymnasieåret) fått betyget IG på vissa kurser och vill pröva i dem innan slutbetyget utfärdas. Dock har elev enligt GyF 6:14 rätt att gå om en icke godkänd kurs en gång. Har överenskommelse träffats mellan eleven och skolan att eleven ska gå om icke godkända kurser skall slutbetyg utfärdas först sedan eleven givits denna möjlighet. För Göteborg gäller följande beträffande betyg i individuella program: Individuella programmet, SFI-bas Sfi- bas består av tre studievägar där varje studieväg innehåller två kurser. I Sfi ett är målen anpassade till invandrare som är analfabeter eller kortutbildade. Sfi två och tre har snabbare studietakt och mer avancerade mål. De nya kursplanerna inom sfi skall tillämpas på undervisningen. Betyg skall sättas efter varje kurs ( kurs A, kurs B, kurs C och kurs D ). Lärarna bör använda centralt fastställda prov som hjälpmedel för att bedömningsgrunderna skall bli så enhetliga som möjligt. Som betyg skall användas Godkänd ( G ) och Väl godkänd ( VG ) Om en elev inte når upp till nivån för godkänt skall läraren i ett intyg ange vad eleven kan i förhållande till kursens mål. Individuella programmet, IV-Bas De ungdomar som saknar godkänt i grundskoleämnena svenska, svenska 2, engelska samt matematik, skall erbjudas detta i en individuell studieplan /utvecklingsplan.

8 Eleverna följer grundskolans läroplan och erhåller betygen Godkänd (G), Väl Godkänd (VG) samt Mycket Väl Godkänd (MVG). Elever som läser nationella kurser följer dessa kursplaner och betyg sätts på samma sätt som för elever på ett nationellt program. Individuella programmet, PRIV IVIK s/y Denna förberedelseutbildning skall göra det möjligt för eleverna att gå vidare inom gymnasieskolan. De kursplaner som skall följas är SFI-kursplanen och de betyg som skall användas är Godkänd ( G ) samt Väl Godkänd ( VG ). Alternativt följer eleverna grundskolans SV2 kursplan och erhåller då betyg enligt grundskoleförordningen. Eleverna läser enstaka nationella kurser och betyg utfärdas enligt kriterierna för respektive kurs. Individuella programmet, PRIV Denna förberedelseutbildning skall göra det möjligt för eleverna att gå vidare till ett nationellt program. Utbildningen är avsedd främst för elever som vill gå vidare från IV-Bas, men är sökbara från grundskolan. Kraven är att eleven skall befinna sig på grundskolans ÅK8 nivå och helst sakna behörighet i endast ett basämne. Grundskolans kursplan och kriterierna för betygssättning används, det vill säga Godkänd ( G ) Väl Godkänd ( VG ) samt Mycket Väl Godkänt ( MVG ). Eleverna läser enstaka nationella kurser och betyg utfärdas enligt kriterierna för respektive kurs. "Den elev som följt ett reducerat program enligt GyF 5:25 har rätt att genom förlängd undervisning läsa in varje kurs i vilken eleven varit befriad från undervisningen." (Jfr p 9 REDUCERAT PROGRAM/FÖRLÄNGD UNDERVISNING) GyF 5:23 "En elev kan befrias från undervisning i en eller flera kurser, om eleven önskar det och har påtagliga studiesvårigheter som inte kan lösas på något annat sätt (reducerat program). En elev får befrias från kurser som motsvarar högst 10% av det antal gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt program. Beslut enligt denna paragraf fattas av rektorn." Reduceringen kan gälla både kärn- och karaktärsämneskurser, eftersom ingenting motsäger en sådan tolkning. Eleven bör dock göras medveten om att högskolebehörighet alltid baseras på godkända kurser på minst 90% av fullständigt program.

9 Individuellt specialutformat program Istället för reducerat program kan elever med svårigheter i enstaka kurs-/er inom det nationella programmet (ej kärnämneskurser) medges att byta ut dessa kurser mot andra, varvid eleven övergår till individuellt specialutformat program. Detta är att betrakta som byte av program. Beslut om detta har rektor på delegation för enskild elev. För grundläggande behörighet till högskoleutbildning krävs betyget Godkänd på kurser som omfattar minst 90% av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt program. Slutbetyg utfärdas då eleven fullföljt sitt program, dvs i följande fall: Individuellt program Slutbetyg 0-/X poäng Eleven ska ha fullföljt sin studieplan Praktik anges Nationellt program/ Specialutformat program Slutbetyg 2500 poäng Samtliga kurser eller mera slutförda Reducerat program Slutbetyg Ingående kurser slutförda Samlat betygsdokument ges i följande fall: Samlat betygsdokument utfärdas då elev "avgår" från skolan exempelvis genom att byta kommun/skola eller avbryter sina studier. Samlat betygsdokument utfärdas vidare dels efter prövning för elever som redan erhållit slutbetyg, dels vid sidan av slutbetyg för elever som har betyg i fler kurser än ett fullständigt program och som önskar betygen i dessa kurser dokumenterade separat. (Jämför p.6 "Utelämnande av kursbetyg..." 8 UTÖKAT PROGRAM Elevs möjligheter att få utökat program regleras i GyF 5:22 De enda som har rätt till fler poäng än de stipulerade är elever i specialutformade program. GyF 5:22 stadgar att "en elev får delta frivilligt i undervisning i en eller flera kurser som ligger utanför elevens fullständiga program... Beslut enligt GyF 5:22 fattas av rektorn. Grundpolicyn inom den kommunala gymnasieskolan är att eleven erbjuds Elever som erhållit kurser utöver 2500 poäng skall aktivt välja att ta med dessa i sitt slutbetyg som

10 då kodas som utökat program. I annat fall ges ett slutbetyg från ett fullständigt program och de överskjutande kurserna ges i ett samlat betygsdokument. Elever med 2550 poäng och som ej kan redigera slutbetyget till 2500 poäng erhåller slutbetyg från utökat program. Motsvarande gäller om det fattas 50 poäng i 2500 vilket ger reducerat program För Göteborg gäller också följande efter överenskommelse mellan rektorerna: Elev i nationellt program kan beviljas möjlighet att följa även kurser ur andra program om det är praktiskt möjligt och inte innebär extra kostnader. Kursen finns då med i elevens individuella studieplan. För prövning och vid slutbetygsredigering gäller samma regler för dessa kurser som för andra kurser. 9 REDUCERAT PROGRAM / FÖRLÄNGD UNDERVISNING / PRÖVNING EFTER AVSLUTAD GYMNASIEUTBILDNING Reducerat program och möjligheterna till förlängd undervisning samt prövning regleras i GyF 5:23, 24-25, GyF 7:14 Om en elev med slutbetyg från reducerat program vill läsa in kurser motsvarande ett fullständigt program finns det ingenting som stadgar att det måste vara just de kurser som programmet tidigare reducerades med. Rätten till förlängd undervisning gäller emellertid endast de kurser han tidigare var befriad från. Oavsett om en elev har erhållit slutbetyg från ett reducerat program eller samlat betygsdokument skall stipulerad avgift erläggas vid varje prövning som inte är en IG prövning om eleven inte längre anses vara elev som följer undervisningen inom gymnasieskolan. Beträffande förlängd studiegång gäller följande för Göteborg: En gymnasieskola, till vilken en elev (med samlat betygsdokument) vänder sig för att följa undervisningen i en kurs (för att senare få slutbetyg från fullständigt program) har skyldighet att erbjuda eleven plats i en schemalagd kurs. Tackar eleven nej till platsen med hänvisning till att tidpunkten inte passar, skall skolan efterhöra om någon annan gymnasieskola kan erbjuda kursen vid en tidpunkt som passar eleven. Tackar eleven nej även till dessa eventuella nya erbjudanden måste kommunen anses ha uppfyllt sin skyldighet enligt GyF 5:25 och kan inte heller ha betalningsansvar om eleven väljer att genomgå kursen hos annan utbildningsanordnare. Elever äldre än 20 år med reducerat program och som vill läsa in kurs/kurser till fullständigt nationellt program har ingen prioriterad ställning i Vuxenutbildningen, men tas emot i mån av plats. Dvs. eleven har rätt till undervisning, men kan inte gå före andra utan får vänta tills det finns utrymme att ta emot honom.

11 Elev på individuellt program har inte rätt till förlängd undervisning. Elever som övergår från individuellt program till nationellt program bereds dock genom förlängd studiegång möjlighet att fullfölja sitt program. Jämför p.7 Slutbetyg 10 STUDIER UTOMLANDS GyF 7:8, SL 5:16, 20 Studier utomlands ska framgå av slutbetyget. Ytterligare information framgår av Utbildningsdepartementets brev angående tillgodoräknande av studier i utlandet. Här framgår bl a: "Så långt det är möjligt bör dock elever som återvänder till Sverige med utländska betyg få dessa tillgodoräknade när de fortsätter i den svenska gymnasieskolan." Vidare aviseras ett informationsmateriel från Skolverket om de möjligheter som inom gällande bestämmelser. 11 FRÅNVARO Det finns ingenting stadgat om närvaro/frånvaro. Rektorsgruppens kommentar Oavsett vad CSN kräver, har skolans personal ett ansvar för att för elever klargöra skolans normer och hur dessa är en grund för arbetet, att hjälpa elever som har behov av särskilt stöd; att ge föräldrar insyn i elevernas skolgång, m m. I detta ansvar ligger bland annat ansvar för att på ett tidigt stadium upptäcka och försöka åtgärda frånvaro. Numera finns möjlighet att registrera frånvaron i skolans administrativa system Gerda eller Historik som är kopplat till Novascheme. Frånvaro överförs till elevens poängplan/studieplan för sammanställning och uppföljning. Studiekontrakt som upprättas vid några enheter markerar elevens och skolans ansvar även i detta avseende. För övrigt finns i GyF 6:18 en bestämmelse om att elev som påbörjat en utbildning och därefter uteblivit från den under mer än en månad i följd utan att detta berott på sjukdom eller beviljad ledighet, skall anses ha avgått från utbildningen. Rektor får medge undantag om det finns synnerliga skäl för det. 12 STUDIEUPPEHÅLL Policy vid beviljande av studieuppehåll (gäller inte utlandsstudier). Skolan - rektor - kan bevilja ledighet om det finns skäl, men är inte skyldig att erbjuda kompenserande undervisning. Eleven måste själv ta detta ansvar för sina studier - det är elevens eget ansvar att läsa in det han missat och det måste skolan upplysa honom om. Skolorna har heller inga resurser för återläsning. Det är en fördel om skolorna har möjlighet att schema-

12 lägga "självständigt arbete" där eleven har möjlighet att läsa in missade kurser/moment och samtidigt har möjlighet att fråga lärare till råds. 13 IDROTT OCH HÄLSA SL 15:13 Det finns ingenting stadgat om befrielse från idrott ens beträffande elever med handikapp. Viktigt att informera skolläkarna om detta! Enl SL 15:13 Den som efter skolpliktens upphörande genomgår utbildning inom det offentliga skolväsendet eller annars genomgår utbildning med stöd av denna lag skall på egen eller ställföreträdares begäran befrias från deltagande i inslag som annars inte kan väljas bort, om förutsättningarna i 3 kap. 12 är uppfyllda. Där står : På begäran av en skolpliktig elevs vårdnadshavare skall eleven befrias från skyldighet att delta i annars obligatoriska inslag i verksamheten, om det med hänsyn till särskilda omständigheter inte är rimligt att kräva att eleven deltar. Kommentar: Det finns ingenting som ger en skola rätt att befria en elev från kärnämnet idrott och hälsa, eftersom ämnet går att anpassa till de flesta elevers behov - även handikappade. Även om alla kriterier inte kan uppfyllas saknas således ej betygsunderlag. Enda undantaget är svårt handikappade elever som kan gå enligt en specialinriktad kursplan (GyF 10:6). För Göteborg gäller alltså: Alla elever ska delta i undervisningen i ämnet Idrott och hälsa. Individuella hänsyn ska tas och anpassning av krav för att uppnå betygskriterier skall göras. 13a SPECIALIDROTT/LOKAL KURS IDROTT OCH HÄLSA GyF 5:14 "Specialidrott får anordnas inom ramen för individuellt val. Om en elev vill ägna sitt individuella val åt idrott och hälsa hänvisar Skolverket till kursen Specialidrott A (200 p)och B (100 p). Eleven får då betyg i ämnet Specialidrott. Av SKOLFS 1994:50 framgår, att "Elever med olika förutsättningar skall ges möjligheter att kunna utvecklas i en mer generell och en mer intensiv riktning." Kursen "Specialidrott C och D" utnyttjas för elitidrottare som har specialidrott och tillhör ett idrottsgymnasium. I Göteborg beviljas endast Specialidrott till de elever som har en tränare/ledare som genomgått kvalitetssäkringskurs för betygssättning eller har motsvarande kunskaper genom

13 annan utbildning. Skolans regelsystem gäller och tränaren/kursledaren skall genom rektors försorg informeras om dessa regler, så att han är väl förtrogen med dem. Beträffande vem som sätter betyg, lärare eller tränare/kursledare, om sådan utnyttjas för undervisningen i idrott och hälsa bör den sätta betyg som har mest underlag för detta. I annat fall bör betyg sättas i samråd precis som man annars gör, när flera lärare haft hand om undervisningen. Det är i detta sammanhang viktigt att understryka att betygssättning är en myndighetsutövning. 14 MODERNA SPRÅK De omarbetade språkkurserna i steg 1 till 7 för gymnasiet bygger på varandra i ett 1-12 perspektiv med grundskolans kurser som grund. Detta innebär att en elev inte kan få betyg i ett språksteg i gymnasiet om eleven redan erhållit betyg i grundskolan på denna nivå. Samverkan mellan de olika skolformerna är nödvändig för att harmonisera betygskriterierna i de gemensamma språkstegen. 15 BEHÖRIGHET FÖR ELEVER SOM LÄST SVENSKA SOM ANDRA SPRÅK Svenska som andra språk är behörighetsgivande som kärnämne, dvs SVA1201 och SVA BETYG FÖR ELEV SOM GÅTT DEL AV KURS I ANNAN KOMMUN Hur hanterar man betygsfrågan för en elev som kommer flyttande från annan kommun när exempelvis innehåll av en 100-poängskurs motsvarande 50 poäng klarats av på den mottagande skolan? Kommentar: Den mottagande skolan får försöka underlätta så gott det går för eleven, t ex genom att erbjuda stöd avseende innehållet i de genomgångna delarna av kursen, så att eleven kan följa med i resterande del av kursen. Avlämnande skola skall lämna med dokumentation om genomgångna moment i kursen. 17 BREDDNINGSKURSER Breddningskurser förekommer i ämnena biologi, fysik, kemi och matematik. Det är möjligt för elever att läsa flera breddningskurser inom samma ämne. För att skilja de olika kurserna åt kan kurskoden förses med ett tillägg -A, -B, -C osv. Breddningskurserna införes i registret över lokala kurser så att en framtagen kurs skall kunna användas på flera skolor. 18 BETYGSSÄTTNING VID ÄMNES-/KURSÖVERGRIPANDE ARBETE När flera lärare är inblandade i undervisningen i en kurs händer det att eleverna undrar hur betyg sätts och av vem.

14 Här är det viktigt att eleverna innan de börjar kursen får ta del av en tydlig planering, där det klart framgår vilken lärare som sätter betyg på vilken kurs. En lärare är betygsansvarig för varje kurs. 19 ARKIVERING AV BETYG Enligt överenskommelse med Stadsarkivet gäller: a) En databas byggs upp på Stadsarkivet med följande information: Klasslistor/motsv, personnummer o - namn, betyg, kurs-id, studiegrupper, kursgrupper, studiehandledargrupper b) Papperskopia på Slutbetyg sparas på skolan i 10 år för att sedan överföras till Stadsarkivet. Varje sida i kopian skall vara signerad av rektor. c) Av betygssättande lärare signerade kursgruppslistor med betyg gäller som betygskatalog. d) Kursgruppslistan får ett löpnummer enligt en serie som är gemensam för alla kursgrupper som finns registrerade i Gerda. e) Kursgruppslistorna sparas i 10 år på skolan i löpnummerordning eller bokstavsordning. f) Databaser där betyg ingår sparas per datum och år i Gerda.

Policy kring studier på Öckerö gymnasieskola

Policy kring studier på Öckerö gymnasieskola Policy kring studier på Öckerö gymnasieskola Version 090224/EO Innehåll 1.0 Kurser på gymnasiet 1.1 Olika typer av kurser 1.2 Betyg 1.3 Slutbetyg 1.3.1 Jämförelsetal 1.3.2 Meritpoäng 1.4 Samlat betygsdokument

Läs mer

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet,

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet, 1 (7) Författningsbilaga Skollagen Fristående skolor Nedanstående paragraf har ny lydelse från och med den 1 mars 2010. Denna nya lydelse ska tillämpas på utbildning som påbörjas efter den 1 juli 2011,

Läs mer

Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet

Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet Föreskrifter om betygskatalog för utbildning som påbörjats före den 1 juli 2011 Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet Föreskrifter om betygskatalog

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 PM Enheten för utbildningsstatistik 2007-12-19 Dnr (71-2007:01035) 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 Kommunala skolor har, för jämförbara utbildningar, bättre studieresultat än fristående

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1992:403) om kommunal vuxenutbildning; SFS 2001:159 Utkom från trycket den 19 april 2001 utfärdad den 1 mars 2001. Regeringen föreskriver

Läs mer

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå VUX 2012 September 2014 Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå Områden Studie- och yrkesvägledning Individuell studieplan Validering Prövning enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2000:219 Utkom från trycket den 3 maj 2000 utfärdad den 30 mars 2000. Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09 PM Enheten för utbildningsstatistik 2009-12-18 Dnr 71-2009-73 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09 Eleverna som gick ut från gymnasieskolan våren 2009 var fler än någonsin. Såväl betyg

Läs mer

Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen Skolans styrdokument Riksdagen Regeringen - nationella program - programmens struktur - programmens omfattning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kommunal vuxenutbildning; SFS 2002:1012 Utkom från trycket den 13 december 2002 utfärdad den 21 november 2002. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Allmänna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Individuella gymnasiet Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2006:1090 Utkom från trycket den 12 september 2006 utfärdad den 31 augusti 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

1. kursens namn, poäng och kurskod samt elevens betyg efter genomgången kurs, 2. elevens betyg på gymnasiearbetet,

1. kursens namn, poäng och kurskod samt elevens betyg efter genomgången kurs, 2. elevens betyg på gymnasiearbetet, 1 (8) Dnr 62-2012:469 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (2011:123) om betygskatalog; beslutade den datum och år. Med stöd av 8 kap. 28 gymnasieförordningen (2010:2039) föreskriver Skolverket,

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08 PM Enheten för utbildningsstatistik 2008-12-18 Dnr 71-2008-00004 1 (6) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08 Allt fler får slutbetyg i gymnasieskolan. Stora elevkullar och något bättre studieresultat

Läs mer

GYMNASIEVAL. Intagning

GYMNASIEVAL. Intagning GYMNASIEVAL Ansökan Hur söker jag till gymnasiet? Du är behörig att söka ett nationellt eller specialutformat program som startar senast första kalenderhalvåret det år du fyller 20 år, om du: Har slutfört

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om betygsrätt för vuxenutbildning; SFS 2010:253 Utkom från trycket den 13 april 2010 utfärdad den 31 mars 2010. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Titel Delegationsordning för Kultur- och utbildningsnämnden

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Titel Delegationsordning för Kultur- och utbildningsnämnden Ersätter Utbytt den Sign 1:9 Frågor som regleras av skollag och skolförordningar I delegationsordningen anges samtliga beslut som igt lagar och förordningar fattas av kommunen eller styrelsen för utbildningen,

Läs mer

Om betygssättning i grundskolan och motsvarande skolformer

Om betygssättning i grundskolan och motsvarande skolformer Om betygssättning i grundskolan och motsvarande skolformer Från och med läsåret 2011/2012 ska, med något undantag, de nya skolförfattningarna tillämpas på utbildningen i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Vad du måste veta för att sätta betyg inom kommunal vuxenutbildning

Vad du måste veta för att sätta betyg inom kommunal vuxenutbildning Vad du måste veta för att sätta betyg inom kommunal vuxenutbildning föreskrifter om betygskatalog Information om föreskrifterna om betygskatalog för kommunal vuxenutbildning Enligt 4 kap. 7 förordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1206) om fristående skolor; SFS 2002:395 Utkom från trycket den 7 juni 2002 Omtryck utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Skolverket föreskriver följande med stöd av 6 kap. 19 skolförordningen (2011:185) och 8 kap. 28 och 13 kap. 29 gymnasieförordningen (2010:2039).

Skolverket föreskriver följande med stöd av 6 kap. 19 skolförordningen (2011:185) och 8 kap. 28 och 13 kap. 29 gymnasieförordningen (2010:2039). Senaste lydelse av SKOLFS 2011:123 Utkom från trycket den 15 augusti 2011 Skolverkets föreskrifter om betygskatalog; beslutade den 1 juli 2011. (Senaste ändring SKOLFS 2014:21.) Skolverket föreskriver

Läs mer

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Diarienummer: 2018.00225 Sara Brundell Anders Lundahl Skolverket Rapport 1 (8) Sammanfattning... 2 Andel elever med godkända terminsbetyg... 2 I engelska erhöll fler

Läs mer

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Betyg och bedömning Lokala kursplaner Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Johan Dahlberg 2010 Att arbeta med bedömning och betygssättning så att en rättssäker och likvärdig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2010:1040 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

Likvärdig bedömning och betygsättning 1 (40)

Likvärdig bedömning och betygsättning 1 (40) Likvärdig bedömning och betygsättning 1 (40) 2 (40) Del 2 Bestämmelser för likvärdig bedömning och betygsättning 3 (40) Betygsättning och utfärdande av betyg utgör, i vart fall när det gäller slutbetyg,

Läs mer

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad 2010-01-01 --- 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå 1 Antagning

Läs mer

Gymnasieexamen. För högskoleförberedande examen krävs 2500 poäng 2250 godkända poäng godkänt i sv/sva 3, en 2 och ma 1 godkänt gymnasiearbete

Gymnasieexamen. För högskoleförberedande examen krävs 2500 poäng 2250 godkända poäng godkänt i sv/sva 3, en 2 och ma 1 godkänt gymnasiearbete GY 2011 Betyg mm Ny betygsskala Kursbetyg Betygsskala A F fr o m ht 2011 Enligt betygspropositionen en ny betygsskala, (prop. 2008/09:66) Skolverket ska utfärda nationella kunskapskrav för betygsstegen

Läs mer

Författningskommentarer för likvärdig bedömning och betygsättning

Författningskommentarer för likvärdig bedömning och betygsättning Författningskommentarer för likvärdig bedömning och betygsättning 2009-05-05 1 (34) Bestämmelser för likvärdig bedömning och betygsättning...2 Betygsättning en myndighetsutövning...2 Grundskolan...2 Läroplan

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Fernvall 2016-09-05 UBN-2016-3461 Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram Bakgrund Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen

Läs mer

Utvecklingssamtal och skriftlig information KOMMENTARER

Utvecklingssamtal och skriftlig information KOMMENTARER Utvecklingssamtal och skriftlig information KOMMENTARER Förord Under 2000-talets första år fick debatten om skolans bedömningssystem ny fart. I några kommuner försökte man återinföra betygssättning för

Läs mer

SKOLFS Dnr :469 1 (7)

SKOLFS Dnr :469 1 (7) Dnr 62-2012:469 1 (7) Skolverkets föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (2012:8) om betygskatalog för vuxenutbildning; beslutade den datum och år. Med stöd av 4 kap. 26 förordning om vuxenutbildning

Läs mer

Departementspromemoria

Departementspromemoria Promemoria 2009-09-25 U2009/5552/G Utbildningsdepartementet Departementspromemoria Särskilda program och behörighet till yrkesprogram 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Författningsförslag...

Läs mer

Den nya skollagen 2010:800

Den nya skollagen 2010:800 Den nya skollagen 2010:800 - avsnitt som berör r grundskolan 3 kap. Barns och elevers utveckling mot målen Barnens och elevernas lärande och personliga utveckling 3 Alla barn och elever ska ges den ledning

Läs mer

2014-09-29. Nya tillträdesregler. Leif Strandberg

2014-09-29. Nya tillträdesregler. Leif Strandberg Nya tillträdesregler Leif Strandberg Nya tillträdesregler - bakgrund Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29, feb 2004) Kunskap och kvalitet elva steg för utveckling av gymnasieskolan (prop. 2003/04:140,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2010:2020 Utkom från trycket den 30 december 2010 utfärdad den 22 december 2010. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Terminsbetyg i årskurs 6, våren 2016

Terminsbetyg i årskurs 6, våren 2016 Avdelningen för analys Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 () Terminsbetyg i årskurs, våren 1 I årskurs ska eleverna få betyg i alla ämnen de läst under året. Undantaget är moderna språk som

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Den här broschyren

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan våren 2013

Slutbetyg i grundskolan våren 2013 Utbildningsstatistik 2013-09-30 1 (13) Slutbetyg i grundskolan våren 2013 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2013. Syftet är att ge en beskrivning av

Läs mer

Senaste lydelse av SKOLFS 2012:8. (Senaste ändring SKOLFS 2018:7.)

Senaste lydelse av SKOLFS 2012:8. (Senaste ändring SKOLFS 2018:7.) Senaste lydelse av SKOLFS 2012:8 Utkom från trycket den 21 mars 2012 (Senaste ändring SKOLFS 2018:7.) Skolverkets föreskrifter om betygskatalog för vuxenutbildning; beslutade den 22 februari 2012. Skolverket

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto: Michael McLain Beställningsnummer: 12:1295 Stockholm 2012 Gymnasiesärskolan ska ge elever

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Du är viktig Du

Läs mer

Bilaga 2. Begrepp och definitionslista.

Bilaga 2. Begrepp och definitionslista. Bilaga 2. Begrepp och definitionslista. Listan visar exempel på begrepp som används inom utbildning och inom det kommunala informationsansvaret. Listan kan tjäna som underlag för att ge exempel på vanliga

Läs mer

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 01.11.2007. Vuxenutbildning

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 01.11.2007. Vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 01.11.2007 Vuxenutbildning Vuxenutbildningen ska utgå från behovet hos den som studerar. Det innebär att utbildningen ska vara flexibel och att alla

Läs mer

Utbildningsavdelningen (5)

Utbildningsavdelningen (5) Utbildningsavdelningen 1 (5) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:8) om betygskatalog för vuxenutbildning; beslutade den datum och år. Med stöd av 4 kap. 26 förordningen (2011:1108)

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan.

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. 2014-08-14 Agneta Wallin FIN / folkhögskola.nu Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. Grundläggande behörighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); utfärdad den 4 november 1999. SFS 1999:844 Utkom från trycket den 16 november 1999 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 15.12.2009. Vuxenutbildning

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 15.12.2009. Vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 15.12.2009 Vuxenutbildning Vuxenutbildningen ska utgå från behovet hos den som studerar. Det innebär att utbildningen ska vara flexibel och att alla

Läs mer

Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan

Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan Dispens bör beviljas när Eleven har under en betydande del av sin grundskoletid ej haft möjlighet

Läs mer

Nyheter Pedagogiska institutionen, Umeå universitet 1. Gunilla Näsström Pedagogiska institutionen

Nyheter Pedagogiska institutionen, Umeå universitet 1. Gunilla Näsström Pedagogiska institutionen Nyheter 2011 Pedagogiska institutionen 2010-11-04 Alla gör olika Likvärdig utbildning: 1994 Alla elever ska få möjlighet 2010 Alla elevers möjlighet att uppnå alla målen Resultatkontroll Pedagogisk frihet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2006:1054 Utkom från trycket den 18 juli 2006 utfärdad den 21 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 att 7 kap. 5, 9

Läs mer

(6) Härnösands gymnasium och gymnasiesärskola. Policy och rutiner. Elever. Härnösands gymnasium

(6) Härnösands gymnasium och gymnasiesärskola. Policy och rutiner. Elever. Härnösands gymnasium 2016-08-11 1(6) Härnösands gymnasium och gymnasiesärskola Policy och rutiner Elever Härnösands gymnasium 2016/2017 2016-08-11 2(6) Policy och rutiner Härnösands gymnasium har enligt skollagen ett ansvar

Läs mer

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2290 Beslut Active

Läs mer

Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning

Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning PM Utbildningsavdelningen 1 (6) Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning Faktaruta Syftet med gymnasial spetsutbildning är att elever i ökad studietakt ska fördjupa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2013:360 Utkom från trycket den 31 maj 2013 utfärdad den 23 maj 2013. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015 Enheten för utbildningsstatistik 15-09-30 1 () Slutbetyg i grundskolan, våren 15 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 15. Syftet är att ge en beskrivning

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-11 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-50833010 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Mer tid för kunskap -

Läs mer

Kommittédirektiv. Omprövning av betyg inom skolväsendet. Dir. 2009:102. Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2009

Kommittédirektiv. Omprövning av betyg inom skolväsendet. Dir. 2009:102. Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2009 Kommittédirektiv Omprövning av betyg inom skolväsendet Dir. 2009:102 Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda och föreslå hur en rätt för elever

Läs mer

Ersättning för förlängd studietid i gymnasieskolan

Ersättning för förlängd studietid i gymnasieskolan RIKTLINJER FÖR Ersättning för förlängd studietid i gymnasieskolan Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2018-12-05 131 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Administrativa chefen Håbo kommuns

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 1999:180 Utkom från trycket den 20 april 1999 utfärdad den 31 mars 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Betyg, bedömning och utvecklingssamtal

Betyg, bedömning och utvecklingssamtal Betyg, bedömning och utvecklingssamtal Forum, F-varningar, betygsregistrering och utvecklingssamtal I skollagen 15 kap. 20 står följande: Minst en gång varje termin ska rektorn se till att eleven ges en

Läs mer

Sida 1 av 28. Betygssättning. Lathund Version 4

Sida 1 av 28. Betygssättning. Lathund Version 4 2014-12-17 Sida 1 av 28 Betygssättning Lathund Version 4 2014-12-17 Sida 2 av 28 Betygssättning Vad säger lagen? Bakgrund Den här lathunden är inte heltäckande utifrån styrdokumenten. Det som dock tas

Läs mer

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2011-07-01 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 076 12 33 818 Till Utbildningsnämnden 2011-08-18 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Tjänsteutlåtande nummer: 2017-98 Utfärdat: 2017-11-08 Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Remissyttrande; Utbildningsdepartementets promemoria - Ökade möjligheter till grundläggande

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Nyheter Nya behörighetsregler införs till gymnasieskolans nationella program Fem nya introduktionsprogram införs

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren Dokumentdatum: Diarienummer: :1513

Slutbetyg i grundskolan, våren Dokumentdatum: Diarienummer: :1513 Slutbetyg i grundskolan, våren 2018 Diarienummer: 5.1.1-2018:1513 Skolverket Rapport 1 (19) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Elevsammansättningen... 3 Slutbetygen... 7 Betyg... 7 Behörighet till gymnasieskolans

Läs mer

Rektor/Förskolechef. SL 6:10 åtgärder vid kränkning 2.8 Mottagande i grundsärskolan Skolchef SL 7:5 Skolverkets överklagandenämnd.

Rektor/Förskolechef. SL 6:10 åtgärder vid kränkning 2.8 Mottagande i grundsärskolan Skolchef SL 7:5 Skolverkets överklagandenämnd. 1 ALLMÄNNA ÄRENDEN 1.1 Beslut om avslag på begäran om utlämnande av allmän Skolchef TF 2 kap Kammarrätten handling till enskild eller annan myndighet 1.2 Ärenden som är av så brådskande karaktär att nämndens

Läs mer

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014 Handläggare Margareta Nenzén Innehållsförteckning 1. Introduktionsprogrammen... 3 2. Preparandutbildning (IMPRE)... 4 2.1. Behörighet...

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Lagar och förordningar vad gäller elever med svårigheter i skolan - särskilt läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Lagar och förordningar vad gäller elever med svårigheter i skolan - särskilt läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Lagar och förordningar vad gäller elever med svårigheter i skolan - särskilt läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Svenska Dyslexiföreningen Sammanställda och kommenterade av C G Lindell Uppdaterade november

Läs mer

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Fernvall Cecilia Datum 2017-09-12 Diarienummer UBN-2017-4004 Utbildningsnämnden Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Att studera på komvux i Tranemo. Vad kostar det att läsa på komvux i Tranemo? Ansökan

Att studera på komvux i Tranemo. Vad kostar det att läsa på komvux i Tranemo? Ansökan Att studera på komvux i Tranemo Komvuxutbildningen är öppen för dig som har avslutad gymnasieutbildning eller fyller minst 20 år under hösten det år du börjar läsa. På Tranemo gymnasieskola och komvux

Läs mer

Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165

Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165 Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165 20.4 Behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram Regeringens förslag: För behörighet till ett yrkesprogram ska det krävas godkända betyg i svenska, engelska,

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tunboskolan

Regelbunden tillsyn i Tunboskolan Regelbunden tillsyn i Hallstahammars kommun Tunboskolan Dnr 43-SV2008:221 Regelbunden tillsyn i Tunboskolan Grundskola årskurs 7 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Hallstahammars

Läs mer

i skolan och i fritidshemmet

i skolan och i fritidshemmet KALMAR Rättigheter och skyldigheter i skolan och i fritidshemmet Om dina rättigheter och skyldigheter Skolan ska upplysa dig och dina föräldrar om vilka rättigheter och skyldigheter ni har, vilka krav

Läs mer

Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret

Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret 2017-2018 Introduktionsprogrammen, förkortat IM,vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationella program i gymnasieskolan

Läs mer

gymnasieskola,vuxenutbildning, länsförbunden Riksdagsbeslut om nya läroplaner och nytt betygssystem i samtliga skolformer

gymnasieskola,vuxenutbildning, länsförbunden Riksdagsbeslut om nya läroplaner och nytt betygssystem i samtliga skolformer Cirkulärnr: 1993:196 Diarienr: 1993:2532 Handläggare: Avdsek: Ingrid Lindskog, Peter Holmberg AK SkoBa Datum: 1993-12-15 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen, grundskola, gymnasieskola,vuxenutbildning, länsförbunden

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2009/10

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2009/10 PM Enheten för utbildningsstatistik 2010-12-20 Dnr 71-2010-4 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2009/10 I denna PM redovisas betyg och studieresultat för elever som avslutade sin gymnasieutbildning

Läs mer

Regional samverkan Regional styrka

Regional samverkan Regional styrka Regional samverkan Regional styrka GR fakta 13 medlemmar 860 000 innevånare Försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning Förordning (2997:1349) om försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning

Läs mer

Regeringsuppdrag. Översyn av kursplaner och kunskapskrav. Nya betygsskalan: A, C och E. Verksamhetspoäng

Regeringsuppdrag. Översyn av kursplaner och kunskapskrav. Nya betygsskalan: A, C och E. Verksamhetspoäng OH-mallen Regeringsuppdrag Översyn av kursplaner och kunskapskrav Nya betygsskalan: A, C och E Verksamhetspoäng Kommunal vuxenutbildning, grundläggande nivå Kurser Engelska Biologi Fysik Kemi Samhällskunskap

Läs mer

Instruktioner till Excelmallarna för gymnasieskolans betygsuppgifter

Instruktioner till Excelmallarna för gymnasieskolans betygsuppgifter 1 (6) Instruktioner till Excelmallarna för gymnasieskolans betygsuppgifter Dokumentet består av instruktioner till tre olika Excelmallar. De är: 1. Huvudmallen. Här lämnas uppgifter om alla betygstyper

Läs mer

Vad du måste veta för att sätta betyg i grundskolan

Vad du måste veta för att sätta betyg i grundskolan Vad du måste veta för att sätta betyg i grundskolan föreskrifter om betygskatalog Information om föreskrifterna om betygskatalog för grundskolan Inledning Bestämmelser om betygsättning och betygskatalog

Läs mer

Det svenska utbildningssystemet. Skollagen och betyg. Mål- och kriterierelaterade betyg. Mål- och kriterierelaterade betyg

Det svenska utbildningssystemet. Skollagen och betyg. Mål- och kriterierelaterade betyg. Mål- och kriterierelaterade betyg Skollagen och betyg Det svenska utbildningssystemet Styrdokument med mål, centralt innehåll och kunskapskrav Gunilla Näsström Pedagogiska institutionen, Umeå universitet 2011-09-08 Gunilla.nasstrom@pedag.umu.se

Läs mer

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd. Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd. Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor Läsåret 2014/2015 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Syfte... 3 Styrdokument... 3 Handlingsplan för

Läs mer

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen!

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Dina val inför slutbetyg eller gymnasieexamen Här följer information för att hjälpa dig i de val du behöver göra. Slutbetyg eller gymnasieexamen? Till och

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM Grunder Gymnasieskolan har fem introduktionsprogram för ungdomar som inte är behöriga till ett nationellt program (Skollagens 17 kap).

Läs mer

Kvalitet i studie- och yrkesvägledning 11 februari 2010

Kvalitet i studie- och yrkesvägledning 11 februari 2010 Kvalitet i studie- och yrkesvägledning 11 februari 2010 Sammanhang och bakgrund Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan Nya behörighetskrav Nya tillträdesregler

Läs mer

Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan

Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan Skollagen 2 kap. Den kommunala organisationen för skolan 2 För ledningen av utbildningen i skolorna skall det finnas rektorer. Rektorn

Läs mer

Information till dig som vill veta mer om SFI -

Information till dig som vill veta mer om SFI - Information till dig som vill veta mer om SFI - Svenskundervisning för invandrare Vad är Sfi? Sfi-svenskundervisning för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket för vuxna som inte

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan Juridisk vägledning Reviderad december 2013 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Fem introduktionsprogram finns för elever som är obehöriga till de nationella programmen i gymnasieskolan. Introduktionsprogrammen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om vuxenutbildning; SFS 2011:1108 Utkom från trycket den 15 november 2011 utfärdad den 3 november 2011. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2010/11

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2010/11 PM Enheten för utbildningsstatistik 2011-12-20 Dnr 71-2011-14 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2010/11 I denna PM redovisas betyg och studieresultat för elever som avslutade sin gymnasieutbildning

Läs mer

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning 1 (11) Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning och betygssättning Uppdraget Regeringen har i beslut 1 24 november 2011 givit Skolinspektionen i uppdrag att närmare granska hur väl betygssättningen

Läs mer

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH) SID 1 (5) 2007-03-13 Handläggare: Ingrid Florin Telefon: +46 8 508 33 877 Till Utbildningsnämnden 2007-03-15 Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Läs mer

Skollag (2010:800) 20 kap kommunal vuxenutbildning, 21 kap särvux

Skollag (2010:800) 20 kap kommunal vuxenutbildning, 21 kap särvux Utbildningsförvaltningen och Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning Sid 1 (6) Ansvarsfördelning mellan rektor på förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning () och rektor på utbildningsförvaltningen

Läs mer