Prioriterade EU-frågor för Sveriges Kommuner och Landsting 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Prioriterade EU-frågor för Sveriges Kommuner och Landsting 2015"

Transkript

1 FÖRSLAG TILL PRIORITERINGAR Vårt dnr: Bilaga Avdelningen för administration Annika Lindberg Prioriterade EU-frågor för Sveriges Kommuner och Landsting 2015 Bakgrund EU-perspektivet ska enligt Sveriges Kommuner och Landstings verksamhetsplan prägla förbundets verksamhet. Som en vägledning för SKL:s EU-arbete gör kansliet i detta ärende en övergripande bedömning av vilka politiska processer inom EU som är viktiga för förbundet att följa under Kansliet har utgått både från pågående processer och det arbetsprogram för 2015 som Europeiska kommissionen presenterade i december Nytt för i år är att ärendet är formaterat för att bättre samstämma med verksamhetsplanen och de övriga prioriterade frågor som styrelsen antog i december En sammanfattning av ärendet föreslås biläggas VP och budget Ärendet kommer att följas upp i tertialrapport III Kommissionens årsarbetsprogram för 2015 Kommissionens årsarbetsprogram för 2015 presenterades den 16 december Arbetsprogrammet utgår från de tio politiska prioriteringar om sysselsättning och tillväxt som kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker presenterade tidigare under hösten och syftar till att omsätta dessa i mer konkreta åtgärder. Kommissionen kommer inte att presentera förslag som inte bidrar till dessa prioriteringar under året. Detta märks bl a i arbetsprogrammet genom att det är tunt med initiativ på t ex hälsooch sjukvårdsområdet. Kommissionen utlovar att driva på förändringar och leda ett EU som är större och mer ambitiöst i stora frågor och mer blygsamt i små frågor. Kommissionens årsarbetsprogram består av tre bilagor: en som presenterar 23 nya initiativ, en som presenterar 80 befintliga förslag som föreslås modifieras eller dras tillbaka, samt en som presenterar befintliga förslag som ska utvärderas efter sin ändamålsenlighet eller förenklas, sk REFIT-förslag. Under 2015 kommer fokus framför allt ligga på att genomföra den investeringsplan för sysselsättning och tillväxt om 315 miljarder euro som presenterades i slutet av I sammanhanget nämns bl a att bättre utnyttja de europeiska struktur- och investeringsfonderna, ett paket med åtgärder för att få fler, särskilt långtidsarbetslösa och ungdomar, i arbete, förbättra integrationen på arbetsmarknaden samt att skapa förutsättningar för att fler ska utveckla sina färdigheter. Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: Org nr: , info@skl.se,

2 2 (17) Fokus kommer också ligga på att realisera en digital inre marknad. Häri ligger bl a att slutförhandla den dataskyddsförordning som varit under behandling sedan 2012, ett förslag till förordning för en sammanlänkad och uppkopplad kontinent, e- förvaltningsinitiativ, e-handel, samt investeringar för IKT-forskning och innovationer i världsklass. Kommissionen vill även lansera en europeisk energiunion. Denna syftar till att säkra energitillförseln i Europa, minska beroendet av import från tredje land, integrera nationella energimarknader, öka energieffektiviteten och främja forskning och innovation på energiområdet. Paketet rymmer också initiativ för att förbättra sammanlänkade, säkra och gröna transporttjänster i EU. Ett fjärde åtagande är att presentera en ny och balanserad europeisk migrationspolitik. Kommissionen är i arbetsprogrammet förtegen om exakt innehåll, men ambitionen är en europeisk agenda för migration grundad i en mer rättvis och ansvarstagande politik. Kommissionen avser även se över det sk blåkortsdirektivet, som innehåller villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning. För förbundet och dess medlemmar är det av yttersta vikt att vi följer utvecklingen på dessa områden och verkar för förslag som är så ändamålsenliga som möjligt för vår sektor. Även utvecklingen på inre marknadsområdet, momsområdet, handelsavtalet mellan EU och USA, åtgärder som rör arbetsmiljö och säkerhet, mänskliga rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män, samt EU som en starkare global aktör är initiativ som som förbundet avser följa nära under året. Förbundets förslag till prioriterade frågor Nedan presenteras kansliets förslag till prioriterade EU-frågor Initiativen presenteras med en kommentar om varför de är viktiga för förbundet och våra medlemmar. Kansliet föreslår också en viljeinriktning för varje initiativ. Kansliet har i sitt urval utgått ifrån både kommissionens årsarbetsprogram för 2015 och de redan pågående processer som det är av vikt för förbundets medlemmar att fortsätta följa under 2015.

3 3 (17) Avdelningen för administration Annika Lindberg Koppling till förbundets prioriterade frågor: A. Ökad sysselsättning för personer med funktionsnedsättning B. Ökat bostadsbyggande D. Bättre skolresultat E. Unga till arbete F. Sveriges Viktigaste jobb. G. Digitalisering för bättre välfärd K. Nyanländas etablering en investering för framtiden L. Välfärdens långsiktiga finansiering A. Översyn av Europa 2020-strategin EU:s tillväxt och sysselsättningsstrategi Europa 2020 antogs I strategin sattes fem överordnade mål upp för sysselsättning, forskning och utveckling (FoU), klimatförändringar och energi, utbildning samt kampen mot fattigdom och social utestängning, för EU att nå senast För att påskynda framstegen på EU-nivå lade kommissionen fram sju flaggskeppsinitiativ med tillhörande arbetsprogram på områden som ansågs särskilt viktiga för tillväxten. Strategin har fungerat som utgångspunkt för EU-insatser inom den inre marknaden, EU:s budgetram för och EU:s politik för yttre åtgärder. För att övervaka och främja det nationella genomförandet av Europa 2020 uppmanades medlemsstaterna att sätta upp egna mål och ange detaljerade åtgärder i sk nationella reformprogram. Programmen ses över årligen på EU-nivå som en del av den europeiska planeringsterminen. Den 5 mars 2014 presentade kommissionen meddelandet En genomgång av strategin Europa 2020 för smart, hållbar tillväxt för alla COM(2014) 130 final. I maj till oktober hölls ett offentligt samråd om strategin, däri aktörer uppmuntrades att ge sin bild av genomförandet av EU 2020-strategin. SKL yttrade sig över samrådet i oktober, både till kommissionen och till Statsrådsberedningen. Den nya kommissionen har för avsikt att presentera en mer utförlig utvärdering av strategin under första kvartalet Det är stats- och regeringscheferna i mars 2015 som beslutar om en eventuell justering av strategin för resterande år. Europa 2020-strategin berör flera politikområden som i Sverige är kommuners, landstings och regioners ansvar. Ett förstärkt deltagande av kommuner och regioner, liksom av arbetsmarknadens parter på nationell och europeisk nivå, är avgörande för att nå målsättningarna i Europa 2020-strategin till år Kansliet avser därför arbeta för att de prioriteringar som styrelsen fastslog i oktober tas i beaktande i en reviderad strategi, att fortsatt träffa regeringen och arbetsmarknadens parter för att diskutera strategins genomförande i Sverige samt att säkerställa ett lokalt och regionalt inflytande vid en eventuell revidering av de nationella målen. SKL ska verka för ett förstärkt deltagande av kommuner och regioner, liksom av arbetsmarknadens parter, på nationell och europeisk nivå. SKL ska verka för att säkerställa ett lokalt och regionalt inflytande vid en eventuell revidering av de nationella målen.

4 4 (17) Avdelningen för digitalisering Per-Erik Nyström B. Den digitala inre marknaden Koppling till förbundets prioriterade frågor: G. Digitalisering för bättre välfärd H. Bättre vård och omsorg med stöd av digitala tjänster I. Brukare och patienter som aktiva medskapare L. Välfärdens långsiktiga finansiering Digitala agendan är ett av flaggskeppsinitiativen inom ramen för Europa strategin och av central betydelse för den europeiska ekonomin. Kommissionens arbetsprogram för 2015 framhåller en digital inre marknad som ett viktigt steg för att realisera den digitala agendan och en nyckel för fler arbetstillfällen, tillväxt, innovation och social utveckling i Europa. Kommissionen förbereder under 2015 en strategi som ska identifiera utmaningarna för en säker, pålitlig och dynamisk digital inre marknad. Strategin kommer att prioritera initiativ som avlägsnar restriktioner och tekniska hinder och som ökar tillgången till offentliga tjänster över Europas gränser. Målsättningen är att öka mobiliteten för privatpersoner och företag inom unionen och bidra till en gemensam elektronisk marknad. Flera av initiativen för att skapa en digital inre marknad samordnas inom EU-projektet e-sens för att en gemensam infrastruktur och generella lösningar för utbyte av offentliga tjänster över gränserna. Satsningen på den digitala inre marknaden innebär att kommissionen går från att i huvudsak ge rekommendationer till att prioritera åtgärder som ska leda till konkreta digitala lösningar att implementeras av medlemsstaterna. Standarder och infrastruktur som utvecklas inom ramen av dessa initiativ kommer att få ännu större påverkan på det digitaliseringsarbete som bedrivs inom Sveriges kommuner, landsting och regioner. SKL kommer därför under 2015 att arbeta för att kommuner och landstings intressen tas tillvara i arbetet med att skapa en digital inre marknad och att medlemmarna får tillräckliga möjligheter att delta i pilot- och implementeringsprojekt. SKL ska aktivt bevaka kommuner och landstings intressen i initiativ för en digital inre marknad och verka för att möjliggöra ett aktivt deltagande från medlemmarna.

5 5 (17) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Andreas Hagnell C. Energi och klimat En robust energiunion med en framåtblickande politik för klimatförändringar Ett ramverk för energi och klimat fram till 2030 antogs av rådet hösten 2014 och omfattar mål för klimatutsläpp, förnybar energi och energieffektivisering. Lagförslag för genomförandet ska tas fram under Kommissionen arbetar också för en robust energiunion med en framåtblickande politik för klimatförändringar. Energisäkerheten ska stärkas. Arbetet omfattar att ta fram policyriktlinjer och se över ansatsen till bättre reglering på energiområdet. Även energiskattedirektivet och Europa 2020-strategin, som inbegriper energi- och klimatmålen, ska ses över under Ett antal ekodesigndirektiv för olika produktgrupper ska också ses över. SKL ska verka för att genomförandet av dessa förslag blir ändamålsenligt och inte onödigt detaljstyrande för lokal och regional nivå så att medlemmarna får goda möjligheter att bedriva ett offensivt arbete med klimat och energieffektivisering.

6 6 (17) Avdelningen för juridik Helena Linde D. En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas Den inre marknaden är en av EU:s största tillgångar genom sin potential att stärka EU:s konkurrenskraft på världsmarknaden och skapa sysselsättning. Kommissionen avser därför att lägga fram en strategi för den inre marknaden. I den ligger bl a att öka investeringarna i infrastruktur i små och medelstora företag, att förbättra regelmiljön och hjälpa företagen att vara innovativa, bl a med stöd av programmet Horisont Dessutom konstaterar kommissionen att luftfarten står inför allvarliga utmaningar. Kommissionen avser därför se över sektorns villkor i syfte att stärka dess konkurrenskraft. När det gäller investeringar i infrastruktur och konkurrensmässiga förutsättningar för luftfarten kommer tillämpningen av EU:s nyligen moderniserade statsstödsregler att spela en central roll. Detsamma gäller tillämpningen av det EU-rättsliga regelverket för det som är av allmänt intresse. Att strategin för den inre marknaden utformas så att det ger ett så stort handlingsutrymme som möjligt inom givna rättsliga ramar är därför en viktig uppgift för den lokala nivån. SKL ska bevaka kommuner och landstings intressen i utarbetandet av strategin för den inre marknaden och verka för att möjliggöra ett aktivt deltagande från medlemmarna. SKL ska särskilt uppmärksamma utvecklingen när det gäller statsstödsreglernas tillämpning ifråga om infrastrukturinvesteringar och luftfart.

7 7 (17) Avdelningen för juridik Helena Linde E. Ett rimligt och balanserat frihandelsavtal med USA Kommissionen presenterar i sitt arbetsprogram ett initiativ för att se över den europeiska handelspolitiken och förhandla fram ett transatlantiska handels- och investeringspartnerskap med USA. Detta frihandelsavtal mellan EU och USA går under beteckningen TTIP, som står för Transatlantic Trade and Investor Partnership. TTIP är ett omfattande avtal och kan om de ekonomiska kalkylerna är korrekta, på ett påtagligt sätt öka handelsutbytet mellan EU och USA. Ambitionen är ett långtgående avtal som underlättar för investeringar och handel genom att framförallt minska de handelsstörande effekter som uppstår på grund av olika regler mellan EU och USA. Avtalet förväntas leda till ökat marknadstillträde, större regulativ samstämmighet och underlätta utvecklingen av globala standarder. En viktig punkt i TTIP rör skyddet för investeringar och det är en av de delar i avtalet som kommit att ifrågasättas som alltför långtgående. Motståndarna till handelsöverenskommelsen med USA framhåller att denna typ av skyddsmekanism för investerare underminerar den demokratiska kontrollen över offentliga tjänster eftersom den kan komma att innebära att liberaliserade marknader i princip permanentas. En viktig fråga i TTIP-förhandlingarna rör alltså om avtalet på något sätt riskerar organisationsfriheten för offentliga tjänster inom sjukvård, skola och sociala tjänster. Också vattenförsörjningen har ansetts kontroversiell i ett par medlemsstater. Känsliga frågor finns även inom kultursektorn och när det gäller förutsättningarna för dataskydd. Från kommissionens sida är svaret i dagsläget tydligt; för EU:s räkning görs inga åtaganden som rör den offentligt finansierade vården, utbildningen eller de sociala tjänsterna. Motsvarande besked har lämnats när det gäller frågor som rör vattenförsörjningen, kultursektorn och området för dataskydd. Det är dock av stor vikt att fortsättningsvis följa arbetet. TTIP är ett viktigt avtal för svensk ekonomi. Det är därför av största betydelse att investerarskyddet får en bra och väl balanserad utformning. Att synliggöra TTIP:s betydelse i förhållande till offentligt finansierad verksamhet så att organisationsfriheten och den kommunala självstyrelsen inte träds för när.

8 8 (17) Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Lotta Dahlerus Koppling till förbundets prioriterade frågor: K. Nyanländas etablering en investering för framtiden F. En ny och balanserad europeisk migrationspolitik Antalet personer på flykt som söker sig till EU förväntas bli fortsatt högt framöver. I juni 2013 antog EU:s medlemsstater den gemensamma asylpolitik som ska implementeras under hösten 2015, CEAS Common European Asylum System. Syftet med CEAS är att skapa förutsättningar för en jämnare fördelning av mottagandet mellan medlemsländerna genom att minska de stora skillnader som idag finns i asylmottagandet samt att höja standarden. Det avser dessutom att garantera ett särskilt stöd till de mest utsatta flyktingarna, som till exempel ensamkommande barn. Kommissionens ambition är en europeisk agenda för migration grundad i en mer rättvis och ansvarstagande politik. Kommissionen avser även se över det så kallade blåkortsdirektivet, som innehåller villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning. Kommissionens arbete med den yttre gränsbevakningen kommer att fortsätta framöver. Det finns indikationer på att det kan få flera inriktningar, såväl yttre gränsbevakning som att förhindra gränsöverskridande brottslighet och terrorism. SKL ska verka för ett fortsatt kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan medlemsländerna avseende frågor som rör såväl integration som asyl- och flyktingmottagande, bl a inom ramen för det nätverk som CEMR har startat. SKL ska bevaka implementeringen av den gemensamma asylpolitiken och vad den får för konsekvenser på lokal och regional nivå. SKL ska inom ramen för prio-frågan Nyanländas etablering en investering för framtiden verka för att kommuner och landsting får rätt förutsättningar att bedriva ett framgångsrikt integrationsarbete. Ett framgångsrikt integrationsarbete är tillväxtfrämjande, bidrar till att klara vårt framtida arbetskraftsbehov och välfärdens framtida finansiering.

9 9 (17) Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Leif Klingensjö Avdelningen för vård och omsorg Ove Ledin Koppling till förbundets prioriterade frågor: K. Nyanländas etablering en investering för framtiden G. Utsatta EU-medborgare Utöver personer på flykt som söker sig till EU, råder det för EU-medborgare fri rörlighet mellan medlemsstaterna. Som ett led i kampen mot fattigdom och social utestängning, ett av Europa 2020-strategins överordnade mål, bör frågan om cirkulär migration uppmärksammas. Fattigdom, social exkludering och diskriminering i hemländerna har tvingat människor, många av dem romer från till exempel Rumänien och Bulgarien, att söka sitt uppehälle i en annan medlemsstat. Närvaron av utsatta EU-medborgare, de med sin huvudsakliga försörjning i gatubilden, har ökat väsentligt i Sverige under de senaste åren. Den ekonomiska krisen i södra Europa har ytterligare försvårat dessa människors redan utsatta situation och tvingat dem att söka sig längre bort från hemlandet. SKL värnar den fria rörligheten inom EU och värdet av denna bör understrykas. Den inre rörligheten bygger dock dels på att medlemsstaterna är förpliktigade att ta hand om sina medborgare, dels på att alla EU:s medborgare ska åtnjuta samma skydd och respekt i alla medlemsstater. Av detta följer att frågan om utsatta EU-medborgare i första hand är en fråga för hemländerna, med stöd av EU och de nationella regeringarna. Den internationella samverkan måste stärkas för att sätta press på berörda länder att ta ansvar för sina medborgare. SKL ska verka för att den svenska regeringen utifrån olika aspekter ytterligare och tydligare tar upp detta med både berörda länders regeringar och den politiska ledningen i EU. Ett sätt att samla och stärka arbetet kan vara att EU tillsätter ett särskilt sändebud för insatser gällande medlemsstaternas nationella strategier för romsk inkludering. SKL ska inom ramen för sitt internationella arbete via lämpliga organisationer och forum lyfta frågan och sträva efter samarbete på denna nivå.

10 10 (17) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Kerstin Blom Bokliden H. Översyn av luftpolitiken Förslag till ny luftvårdspolitik lades fram av kommissionen den 18 december Kommissionsens förslag till ny luftvårdsstrategi består av fyra delar. Det inbegriper ett nytt strategiskt handlingsprogram för luftpolicy för 2030, ett reviderat takdirektiv med nya bindande utsläppstak för 2020 och 2030, ett nytt direktiv för att minska luftföroreningarna från medelstora förbränningsanläggningar samt ett ratifikationsförslag för det så kallade Göteborgsprotokollet. I kommissionens arbetsprogram för 2015 uppges att en del av luftpaketet, nämligen takdirektivet, ska modifieras som en del av den juridiska uppföljningen av energi- och klimatpaketet. Det övergripande syftet med förslagen är att på ett kostadseffektivt sätt bidra till att klara nuvarande gränsvärde för luftkvalitet inom hela EU samt att nå EU:s långsiktiga mål om luftkvalitet. SKL förutser att den del av strategin som kommer att påverka kommunerna mest är direktivet om begränsning av utsläpp till luften av vissa föroreningar från medelstora förbränningsanläggningar mellan 1 och 50 MW. Kraven föreslås börja gälla år 2025 för de stora anläggningarna och år 2030 för de mindre. Förslaget innebär att medlemstaterna ska ha ett system för tillsynsbesök och en reglering om minimering av störningar vid start och stopp samt vid onormal drift. Förhandlingarna kommer att fortsätta under SKL kommer fortsatt följa processen. Föreslagna tidsramar kan bli svåra att hålla om det blir stora förseningar. SKL ska verka för att ett bra system för uppföljning och tillsyn är på plats i tid för att SKL:s medlemmar ska kunna bedriva en effektiv tillsyn. SKL ska bevaka att kraven på små förbränningsanläggningar inte blir helt orealistiska för kommunala/landstingskommunala anläggningar i Sverige.

11 11 (17) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Gunnar Fredriksson I. Resurseffektivitet och avfall Kommissionen tog med utgångspunkt i det sjunde miljöhandlingsprogrammet fram förslag till revidering av ett flertal direktiv inom avfallsområdet under 2014, bland annat ramdirektivet för avfall. Förslagen var mycket ambitiösa och omfattade bland annat ett mål om 70 procent materialåtervinning av hushållsavfall till 2030 och förbud mot deponering av återvinningsbart avfall. I kommissionens årsarbetsprogram för 2015 aviseras att kommissionen avser dra tillbaka de reviderade förslagen till förmån för ännu ambitiösare förslag som syftar till att främja ett kretsloppssamhälle. Förslagen kommer vara styrande för kommunernas avfallshantering för lång tid framöver. SKL ska verka för en hög men realistisk ambition där förslagen är anpassade till medlemsstaternas kraftigt varierande nivå på avfallshantering. SKL ska verka för att kommissionen tar fram förslag som säkerställer mer grundläggande krav på medlemsstaternas avfallshantering. SKL ska fortsatt betona och utveckla kraven på minskad deponering. SKL ska verka för att kommissionen ytterligare utvecklar de delar som handlar om förebyggande av avfall. SKL ska verka för att ett ambitiöst men realistiskt mål för materialåtervinning ska gälla för unionen som helhet och att de enskilda medlemsstaterna nivåer följs genom ett styrningssystem.

12 12 (17) Avdelningen för arbetsgivarpolitik Malin Looberger Jeanette Grenfors Koppling till förbundets prioriterade frågor: F. Sveriges Viktigaste Jobb J. Översyn av arbetstidsdirektivet År 2004 föreslog kommissionen en ändring av det sk arbetstidsdirektivet med tre mål: att förtydliga hur direktivet ska tillämpas i situationer med jourtid till följd av domstolens tolkning i SIMAP-, Jaeger- och Delladomarna. att tillåta att referensperioden för utjämning av veckoarbetstiden kan förlängas genom nationell lagstiftning till högst 12 månader. att granska de enskilda undantagen från 48-timmarsgränsen för den genomsnittliga arbetstiden (opt-out). Under debatten tillkom andra frågor, i parlamentet och rådet, såsom att förena arbete och familjeliv, behandling av speciella situationer som självständiga arbetstagare och arbetstagare med mer än en anställning samtidigt. Rådet och parlamentet drog därför i april 2009 slutsatsen att de inte kunde enas om förslaget, trots två behandlingar och ett förlikningsförfarande. Under genomförde kommissionen en första och en andra samrådsgenomgång enligt Lissabonfördragets artiklar 154 och 155 med de europeiska arbetsmarknadsparterna BUSINESSEUROPE /UEAPME, CEEP och ETUC i frågan om en översyn av arbetstidsdirektivet och frågade parterna om de var villiga att inleda förhandlingar. Förhandlingar startade i början av december 2011 och pågick fram till 31 december I och med att de europeiska arbetsmarknadsparterna inte nådde en förhandlingslösning i årsskiftet har kommissionen meddelat att beslut av nya ändringsförslag av arbetstidsdirektivet ligger åter i parlamentet och rådet. Kommissionens uppfattning är att den nuvarande situationen är djupt otillfredsställande, den säkerställer varken att arbetstagarnas hälsa och säkerhet skyddas inom europeiska unionen i enlighet med EU-lagstiftningen eller skapar tillräcklig flexibilitet för företag och arbetstagare vid arbetstidens förläggning. Kommissionen har under hösten 2014 därför gjort en översyn av direktivet som bygger på tre konsekvensanalyser. Rapporter för dessa analyser beräknas komma i början av året En konsekvensanalys där Sverige och övriga medlemsländer har skrivit en nationell rapport om den praktiska tillämpningen av direktiv 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden. 2. En ekonomisk konsekvensanalys med fokus på de ekonomiska, finansiella och administrativa aspekterna av arbetstidsdirektivet. Det har gjorts intervjuer i de 10 utvalda länderna, bl a Sverige (med medlemsstater/regeringar, arbetsmarknadsparter, arbetsmiljöinspektörer m fl).

13 13 (17) 3. En sektorsspecifik studie för sjukvårdssektorn som fokuserar på intervjuer med 8 medlemsstater som ska representera kluster av de andra medlemsstaterna. Sverige är inte bland de 8 länder som ska intervjuas - Danmark ska representera Norden och Irland. Kommissionen har även öppnat ett offentligt samråd den 1 december 2014 för att även samla in synpunkter från allmänheten, privatpersoner, organisationer och myndigheter. Synpunkter ska lämnas senast den 15 mars SKL avser att svara på samrådet i enlighet med tidigare yttranden. Även CEEP, HOSPEEM och CEMR där SKL är medlemmar kommer att svara på det offentliga samrådet. Översynen av arbetstidsdirektivet finns inte med i kommissonens årsarbetsprogram för 2015 men den kommer att arbeta för fullt med frågan. Nytt förslag till reviderat direktiv kan komma att läggas fram av kommissionen under Frågan kring arbetstidsdirektivet är av största vikt för SKL:s medlemmar. SKL ska verka för införande och tydliggörandet av begreppen on-call time samt inactive part on-call time i arbetstidsdirektivet. Direktivet bör ändras så att jour inte är att jämställa med arbetad tid vid tillämpningen av direktivets olika artiklar. SKL ska verka för att de möjligheter som finns för kollektivavtalslösningar idag i direktivet kvarstår. SKL ska verka för att arbetstid och schemaläggning hanteras lokalt.

14 14 (17) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Ellinor Ivarsson Koppling till förbundets prioriterade frågor: A. Ökad sysselsättning för personer med funktionsnedsättning B. Ökat bostadsbyggande C. Utvecklad barn- och ungdomsvård D. Bättre skolresultat E. Unga till arbete F. Sveriges viktigaste jobb, G. Digitalisering för bättre välfärd H. Bättre vård och omsorg med stöd av digitala tjänster I. Brukare och patienter som aktiva medskapare J. Vårdens utveckling och likvärdighet K. Nyanländas etablering en investering för framtiden L. Välfärdens långsiktiga finansiering K. Sammanhållningspolitik En ny programperiod för de europeiska struktur- och investeringsfonderna inleddes Dock har processen avseende framtagandet av den partnerskapsöverenskommelse som anger målsättningar för fondernas användning i Sverige, liksom de olika program som utformats inom respektive fond försenats. Detta innebär i praktiken att nya program öppnar upp för ansökningar från och med Sammanhållningspolitiken har reformerats inför programperioden , bl a för att stärka kopplingen till EU:s tillväxt- och sysselsättningsstrategi Europa De fem fonderna som ingår i sammanhållningspolitiken ska fullt ut ska bidra till att EU:s målsättningar om hållbar tillväxt, ekonomisk, social och territoriell sammanhållning. Ett annat strategiskt ramverk för de program som inriktas mot Sveriges närområde är EU:s Östersjöstrategi. Sammanhållningspolitiken har ett tydligt territoriellt perspektiv, där prioriteringar ska göras utifrån en given regions specifika förutsättningar och behov. Andra väsentliga förändringar i politiken rör den sk partnerskapsprincipen, som bl a har inneburit att medlemsstaterna har haft skyldigheten att involvera lokala och regionala aktörer på ett tydligare sätt i utformningen av strategier och program. Andra centrala delar innefattar en tydligare samordning mellan fonderna, fokus på resultat liksom en koncentration av vilka tematiska områden som politiken ska omfatta. Detta har konkret inneburit färre antal prioriteringar i de program som Sverige nu kommer att genomföra samt att Leader kommer att kunna finansieras av samtliga fyra fonder; regionalfonden, socialfonden, landsbygdsfonden samt havs- och fiskerifonden. SKL kommer under 2015 att initiera en översyn av de processer som genomförts vad gäller framtagandet av såväl partnerskapsöverenskommelsen som de operativa program som omfattar Sverige. Centrala frågor i en sådan översyn är bl a huruvida partnerskapsprincipen har beaktats, om hänsyn har tagits till territoriella särdrag vid utformningen av program samt huruvida man har levt upp till ambitionerna om fondsamordning. Liknande initiativ har tagits av Regionkommittén. SKL ska verka för ett reellt inflytande från lokal och regional nivå i genomförandet av fonderna. SKL ska verka för att besluts- och övervakningskommittéer för de olika programmen besätts av lokala och regionala representanter. SKL ska verka för att stärka kunskapen hos våra medlemmar vad gäller såväl Europa 2020 och Östersjöstrategin som olika program.

15 15 (17) SKL ska verka för att samla erfarenheter från den process som inom kort avslutas vad gäller utformning av partnerskapsöverenskommelse och program för att tidigt kunna påverka inriktningen på nästa programperiod.

16 16 (17) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Eva Hägglund Göran Roos L. EU:s urbana agenda Kommissionen har för avsikt att ta fram en europeisk urban agenda. Ett meddelande i denna fråga har varit på remiss under hösten SKL har svarat på konsultationen genom ett styrelseyttrande där vikten av samordning inom EU ställs i fokus samt att subsidiaritetsprincipen ska gälla. Även Regionkommittén har yttrat sig i frågan, För en heltäckande strategi för EU:s städer, som ett underlag och inspel till bl a kommissionens urbana agenda. För SKL:s medlemmar är det bl a viktigt att det inte tas fram en enda utvecklingsmodell för städer, tvärtom är en mångfald av välfärdsmodeller som speglar regionala och lokala variationer en styrka för Europa. Flera ytterligare ärenden hos kommissionen och som hanteras av Regionkommittén har bäring på stadsutveckling. Detta gäller t ex Paketet för rörlighet i städer och 7:e miljöhandlingsprogrammet och den hållbara staden. SKL har i dessa ärenden beskrivit vikten av samordning mellan sektorer inom stadsutveckling och att SKL inte vill ha kriterier för hur städer ska utformas och avgränsas. I programperioden för har hållbar stadsutveckling stärkts som ett viktigt insatsområde inom sammanhållningspolitikens ramar. I regionalfonden ska minst 5 procent öronmärkas för insatser för hållbar stadsutveckling. I Sverige har tre regionalfondsprogram, Västsverige, Sydsverige och Stockholm, särskilt prioriterat insatsområdet hållbar stadsutveckling som tillsammans utgör 5,4 procent av regionalfonden. Kommissionen har ställt krav på EU:s medlemsländer att erbjuda processtöd för detta ändamål. I Sverige har regeringen gett Boverket med fler myndigheter i uppdrag att skapa en nationell plattform för hållbar stadsutveckling. Plattformen ska bidra till en ökad samverkan, samordning, kunskapsutveckling och kunskapsspridning samt ett ökat erfarenhetsutbyte. Inom denna plattform kommer processtöd erbjudas för samtliga program och städer som inom regionalfondsprogrammen arbetar med projekt om hållbar stadsutveckling. Kommissionen kommer därtill att etablera ett nätverk för städer som kommer att omfatta städer eller regioner som driver projekt inom regionalfondens öronmärkning för hållbar stadsutveckling. Till detta har kommissionen även särskilda medel för innovativa åtgärder. 330 miljoner euro kommer att finansiera innovativa åtgärder inom området hållbar stadsutveckling. SKL ska verka för att subsidiaritetsprincipen fortsatt skall gälla i arbetet med den urbana agendan.

17 17 (17) SKL ska verka för att städer/kommuner skall kunna vara mer delaktiga i EU:s beslutsprocess. SKL ska verka för att kommissionen på ett bättre sätt samordnar sektorerna inom stadsutveckling på EU-nivå.

Prioriterade EU-frågor för Sveriges Kommuner och Landsting 2016

Prioriterade EU-frågor för Sveriges Kommuner och Landsting 2016 ANTAGNA PRIORITERADE FRÅGOR Bilaga 1 2015-12-18 Internationella sektionen Karin Flordal Prioriterade EU-frågor för Sveriges Kommuner och Landsting 2016 Bakgrund EU-perspektivet ska enligt Sveriges Kommuner

Läs mer

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 Sveriges Kommuner och Landsting Är en intresse- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt AER Sverige 15 april 2011 Linnéa Lundström Fredrik Åstedt Prioriterade EU-frågor för SKL 2011 - Reformen av EU:s budget och sammanhållningspolitik - Europa 2020-strategins genomförande - Nylanseringen

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 15.4.2015 2014/2236(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om socialt entreprenörskap och social innovation för att bekämpa arbetslöshet

Läs mer

Europa Anne Graf

Europa Anne Graf Europa 2020 Anne Graf Fler jobb i ny EU- strategi Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning Rådet 2016-03-07 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 15 mars 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.)

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Carin Peters Utvecklare 040-675 34 98 Carin.Peters@skane.se YTTRANDE Datum 2018-09-11 Dnr 1802066 1 (9) Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se pia.diring@regeringskansliet.se

Läs mer

Samråd om Europa 2020-strategin

Samråd om Europa 2020-strategin YTTRANDE Vårt dnr: 2014-10-17 Annika Liedholm Helena Gidlöf Tor Hatlevoll Malin Looberger Jeanette Grenfors Statsrådsberedningen Europeiska kommissionen Samråd om Europa 2020-strategin Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden:

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: maj 2014 Detta är årets femte rapport om bevakning och påverkan av de prioriterade områdena för Stockholmsregionens Europaförening 2014. Innehållsförteckning

Läs mer

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 16.12.2014 COM(2014) 910 final ANNEX 1 BILAGA till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Läs mer

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer?

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Eva Hägglund Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting 1 Hållbar stadutveckling SKL:s Positionspapper

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG

ÄNDRINGSFÖRSLAG EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 9.12.2014 2014/0000(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 162-181 Förslag till betänkande Ildikó Gáll-Pelcz (PE541.454v01-00) Styrning av

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik Näringsdepartementet 2017-10-17 KOM (2017) 479 Communication from the Commission to the European Parliament, the

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP))

Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP)) P7_TA-PROV(2014)0043 EU:s strategi mot hemlöshet Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP)) Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande

Läs mer

Arbetsmarknadsdepartementet STOCKHOLM

Arbetsmarknadsdepartementet STOCKHOLM YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Malin Looberger Samberedning av skett med: Avdelningen för administration Avdelningen för vård och omsorg Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM89. En europeisk pelare för sociala rättigheter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM89. En europeisk pelare för sociala rättigheter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria En europeisk pelare för sociala rättigheter Statsrådsberedningen 2017-05-31 Dokumentbeteckning KOM (2017) 250 Meddelande om etablerandet av en europeisk pelare för sociala

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 15.5.2012 B7- /2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B7- /2012 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen om sysselsättningsaspekter

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning Rådet 2016-11-04 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 15 november 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.)

Läs mer

7495/17 ehe/np 1 DGG 1A

7495/17 ehe/np 1 DGG 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 21 mars 2017 (OR. en) 7495/17 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna ECOFIN 223 ENV 276 CLIMA 67 FIN 205 Europeiska revisionsrättens

Läs mer

Ny programperiod 2014-2020

Ny programperiod 2014-2020 Ny programperiod 2014-2020 Nord blickar framåt, Levi 17-18.9.2013 Dorota Witoldson, Europeiska kommissionen 1 Gränsöverskridande Samarbete / Interreg 2007-2013 2 Interreg vem gör vad? PARTNERSKAP KOM:

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 Vad vi ska gå igenom: EU:s policy struktur: varför regioner? EU:s regionalpolitik i stora drag Regionalpolitikens

Läs mer

Välkomna till seminarium om På gång inom EU 9 oktober

Välkomna till seminarium om På gång inom EU 9 oktober Välkomna till seminarium om På gång inom EU 9 oktober Twitter: @SKL_EU På gång i EU I våras pratade vi om Greklands ekonomiska kris Idag är det fokus på flyktingkrisen och hur EU och MS ska hantera den

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) Utbildningsdepartementet 2017-02-06 Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 17 februari 2017 Kommenterad dagordning

Läs mer

15375/16 ck/ab 1 DRI

15375/16 ck/ab 1 DRI Europeiska unionens råd Bryssel den 9 december 2016 (OR. en) 15375/16 NOT från: till: POLGEN 163 INST 521 CODEC 1849 PE 119 Ständiga representanternas kommitté (Coreper II) Rådet Föreg. dok. nr: 15145/16

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM42. Förordning för ett styrningssystem för Energiunionen. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM42. Förordning för ett styrningssystem för Energiunionen. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning för ett styrningssystem för Energiunionen Miljö- och energidepartementet 2016-11-30 KOM (2016) 759 Förslag till Europaparlamentets och rådet förordning för

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Regionalt inflytande i förberedelseprocessen inför den nuvarande strukturfondsperioden. Slutsatser och reflektioner

Regionalt inflytande i förberedelseprocessen inför den nuvarande strukturfondsperioden. Slutsatser och reflektioner Regionalt inflytande i förberedelseprocessen inför den nuvarande strukturfondsperioden Slutsatser och reflektioner Arbetet inför nuvarande programperioden Utgångspunkter Enligt förordningen ska varje medlemsstat

Läs mer

Juncker-Kommissionen: prioriteringar och arbetsprogram

Juncker-Kommissionen: prioriteringar och arbetsprogram Juncker-Kommissionen: prioriteringar och arbetsprogram Annika Korzinek EU-Kommissionens Representation i Sverige Europaforum Norra Sverige, 12 mars 2015 EU-kommissionen, Representationen i Sverige Vår

Läs mer

Kommissionens arbetsprogram 2015

Kommissionens arbetsprogram 2015 Civilutskottets yttrande 2014/15:CU2y Kommissionens arbetsprogram 2015 Till utrikesutskottet Utrikesutskottet har gett civilutskottet tillfälle att yttra sig över kommissionens arbetsprogram 2015 En ny

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en) 14221/18 COMPET 765 IND 339 MI 826 NOT från: Ständiga representanternas kommitté (Coreper I) till: Rådet Föreg. dok. nr: 13837/18 COMPET 731

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Avdelningen för juridik Pål Resare Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt blåkortsdirektiv Justitiedepartementet 2016-07-14 Dokumentbeteckning KOM (2016) 378 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Remiss av EU-kommissionens förslag COM (2018) , 382, 390 och (Diarienummer: N RTS)

Remiss av EU-kommissionens förslag COM (2018) , 382, 390 och (Diarienummer: N RTS) 2018-09-06 KS/298/2018 1 (6 ) Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Kommunstyrelsen 162, 2018-09-12 Anna-Sofia Kulluvaara Remiss av EU-kommissionens förslag COM (2018) 372-375,

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden?

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden? C-BIC Fas 3 och framtiden? 1 Tillväxtverket Ny programperiod 2014-2020 8 regionala strukturfondsprogram 1 nationellt regionalfondsprogram 945 milj euro 2 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för

Läs mer

Utdrag ur EU-kommissionens arbetsprogram KOM (2005) 15 slutlig

Utdrag ur EU-kommissionens arbetsprogram KOM (2005) 15 slutlig Sida 2005-04-21 1 (5) Bilaga 1 Utdrag ur EU-kommissionens arbetsprogram KOM (2005) 15 slutlig VÄLSTÅND Halvtidsöversynen av samt genomförandet av Lissabonstrategin. Initiativ/förslag: etablerandet av ett

Läs mer

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden:

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: oktober 2014 Detta är årets åttonde rapport om bevakning och påverkan av de prioriterade områdena för Stockholmsregionens Europaförening 2014. Innehållsförteckning

Läs mer

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 25.10.2016 COM(2016) 710 final ANNEX 2 BILAGA till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017

Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017 Kommenterad dagordning rådet 2017-06-15 Miljö- och energidepartementet Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Icke lagstiftande verksamhet 2. A-punkter

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för transport och turism 2015/...(BUD) 23.6.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för transport och turism till budgetutskottet över Europeiska unionens allmänna

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 01/13:FPM13 Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering Arbetsmarknadsdepartementet 01/13:FPM13 013-07-15 Dokumentbeteckning KOM (013)

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 26 juni 2015 (OR. en) EUCO 22/15 CO EUR 8 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (25 och 26 juni 2015) Slutsatser

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet PE v01-00

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet PE v01-00 EUROPAPARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 30.3.2005 PE 355.745v01-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-32 Förslag till yttrande Jerzy Buzek Europeiska regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Investera i Europas framtid

Investera i Europas framtid Investera i Europas framtid 1 Femte rapporten om den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen En ny sammanhållningspolitik för ett nytt årtiondes utmaningar I. Bakgrund II. III. IV. Sammanhållningspolitikens

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Regeringskansliet Faktapromemoria Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Miljödepartementet 2016-03-21 Dokumentbeteckning KOM(2016) 53 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala

Läs mer

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sverker Berglund Västra Götalandsregionen Göteborgregionens Kommunalförbund 2012-01-31 EU:s sammanhållningspolitik och genomförandet i Sverige Förberedelser inför

Läs mer

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram SER 2013-11-08 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1 Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland Näringsdepartementet 2015-09-22 Dokumentbeteckning KOM(2015) 365 Förslag till

Läs mer

EUROPEISKT TERRITORIELLT SAMARBETE

EUROPEISKT TERRITORIELLT SAMARBETE EUROPEISKT TERRITORIELLT SAMARBETE Europeiskt territoriellt samarbete är det instrument inom sammanhållningspolitiken som används för att på ett gränsöverskridande sätt lösa problem och gemensamt utveckla

Läs mer

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Anna Olofsson, enhetschef Regional Tillväxt Hållbar stadsutveckling ett nygammalt politikområde Nationell storstadspolitik (prop. 1997/98:165)

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM43. Energieffektiviseringsdirektivet och direktivet om byggnaders energiprestanda. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM43. Energieffektiviseringsdirektivet och direktivet om byggnaders energiprestanda. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Energieffektiviseringsdirektivet och direktivet om byggnaders energiprestanda Miljö- och energidepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 761 Europaparlamentets

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Dagordningspunkt: Gemensamma kommittén 1

Dagordningspunkt: Gemensamma kommittén 1 RIF, Gemensamma kommittén dp. 1 b Rådspromemoria 2015-06-04 Justitiedepartementet Enheten för migrations- och asylpolitik Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 15 16 juni 2015 Dagordningspunkt:

Läs mer

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet STÄLLNINGSTAGANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Sektionen för lokal och regional utveckling Ellinor Ivarsson, Gustaf Rehnström Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

Utsatta EU-medborgare. Ove Ledin, SKL, Avdelningen för vård och omsorg

Utsatta EU-medborgare. Ove Ledin, SKL, Avdelningen för vård och omsorg Utsatta EU-medborgare Ove Ledin, SKL, Avdelningen för vård och omsorg ove.ledin@skl.se Kansliuppdrag 2014-03-14 Uppdrag att studera frågan om utsatta EU-medborgare och avrapportera till beredning och AU:

Läs mer

Riktlinjer för utbildningsförvaltningens EU-policyarbete

Riktlinjer för utbildningsförvaltningens EU-policyarbete Utbildningsförvaltningen Staben EU-policyarbete Sida 1 (5) 2017-11-03 Riktlinjer för utbildningsförvaltningens EU-policyarbete Sammanfattning Stadsledningskontoret har uppdragit utbildningsnämnden att

Läs mer

Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa

Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa Ett socialt Europa Europeiska kommissionen Vad är den europeiska sysselsättningsstrategin? Alla behöver ett jobb. Vi

Läs mer

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+)

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+) Sida 1 (5) Avsändarens referens N2018-03829-RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) U2014/6874/IS Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) 2014-12-01 Utbildningsdepartementet Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 12 december 2014 Kommenterad

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 2011/0270(COD) 1.3.2012 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor, forskning och energi till utskottet för sysselsättning

Läs mer

En investeringsplan för Europa

En investeringsplan för Europa En investeringsplan för Europa Den goda triangeln INVESTERINGAR STRUKTUR- REFORMER BUDGETANSVAR 1 En investeringsplan för Europa MOBILISERA FINANSIERING FÖR INVESTERINGAR Kraftigt stöd till strategiska

Läs mer

Tidigare dokument: KOM(2014) 330 final Faktapromemoria: 2013/14:FPM95

Tidigare dokument: KOM(2014) 330 final Faktapromemoria: 2013/14:FPM95 Kommenterad dagordning rådet 2015-06-01 Miljö- och energidepartementet Internationella sekretariatet Rådets möte TT(E) energi 8 juni 2015 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftning

Läs mer

Guide till EU-projektansökan

Guide till EU-projektansökan Guide till EU-projektansökan 2014-2020 1 Inledning Kommunens verksamheter kan ur EU:s program och fonder söka stöd till projekt som utvecklar verksamheten samt det omgivande samhället, såväl lokalt som

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

EU-finansiering hur går det till och vad finns?

EU-finansiering hur går det till och vad finns? EU-finansiering hur går det till och vad finns? Göteborgsregionens kommunalförbund Linda Bell Projektkoordinator, GR Planering Rykten om EU-finansiering. Mycket Administration Svår ekonomi.. Krångligt!

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 12/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-06-09 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Ärendenr:

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 1(5) 2018-12-10 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 TCO 114 94 Stockholm Org nr: 802003-5252 Besöksadress Linnégatan 14 Stockholm Leveransadress: Linnégatan 12 114 47 Stockholm

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 15.7.2014 B8-0051/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om ungdomssysselsättning

Läs mer

"Ett resurseffektivt Europa" En undersökning riktad till lokala och regionala myndigheter Sammanfattning av resultaten

Ett resurseffektivt Europa En undersökning riktad till lokala och regionala myndigheter Sammanfattning av resultaten "Ett resurseffektivt Europa" En undersökning riktad till lokala och regionala myndigheter Sammanfattning av resultaten SV Dessa slutsatser bygger på PM:et "Slutrapport Bedömning av flaggskeppsinitiativet

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar:

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar: EU KOMMISSIONENS STANDARDISERINGSPAKET: MEDDELANDE OCH FÖRORDNING HUVUDINNEHÅLL Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 15.7.2013 2013/0024(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och

Läs mer

Allmänna rådets möte den 18 september 2018

Allmänna rådets möte den 18 september 2018 Kommenterad dagordning rådet 20180910 Statsrådsberedningen Kansliet för samordning av EUfrågor Allmänna rådets möte den 18 september 2018 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen 2. (Ev.)

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 13.3.2018 SWD(2018) 69 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Gemensamma synpunkter från SKL och regionerna inför Sammanhållningsforum

Gemensamma synpunkter från SKL och regionerna inför Sammanhållningsforum SKRIVELSE 2017-06-09 Dnr:17/02946 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Ellinor Ivarsson Europeiska Kommissionen DG Regional and Urban Policy B-1049 Bryssel, Belgien Gemensamma synpunkter från SKL

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för internationell handel 2011/0437(COD) 4.7.2012 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för internationell handel till utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM51. Förslag till rådets förordning om upprättandet av ett gemensamt företag för en

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM51. Förslag till rådets förordning om upprättandet av ett gemensamt företag för en Regeringskansliet Faktapromemoria Förslag till rådets förordning om upprättandet av ett gemensamt företag för en europeisk superdator Utbildningsdepartementet 2018-02-15 Dokumentbeteckning KOM (2018) 8

Läs mer

Regionalfonden Västsverige & Urbact

Regionalfonden Västsverige & Urbact Regionalfonden Västsverige & Urbact Linnea Hagblom Thanos Pinakas Helena Gidlöf (SKL) 1 Kort om Tillväxtverket Kontor på 9 orter Cirka 350 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

Välkomna till seminarium om På gång inom EU 7 oktober 2016

Välkomna till seminarium om På gång inom EU 7 oktober 2016 Välkomna till seminarium om På gång inom EU 7 oktober 2016 Prioriterade EU-frågor 2016 (dnr: 15/06297) A. Målet är ett hållbart asyl- och flyktingmottagande i hela EU B. Arbetet med utsatta EU-medborgare

Läs mer