Au 146 Regler för exploateringsredovisning i Strömstads kommun. Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Au 146 Regler för exploateringsredovisning i Strömstads kommun. Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta"

Transkript

1 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 6 (33) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Ks 96 KS/ Au 146 Regler för exploateringsredovisning i Strömstads kommun Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta 1. Anta regler för exploateringsredovisning i Strömstads kommun, enligt missiv Regler för exploateringsverksamhet i Strömstads kommun daterat I samband med bokslut 2012 ska de förändringar som genomförts tydliggöras Förslag till beslut under sammanträdet Peter Heie (C) föreslår att i samband med bokslut 2012 tydliggöra de förändringar som genomförts. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på Peter Heies (C) yrkande om tilläggsbeslut och finner det bifallet Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar Överlämna regler för exploateringsredovisning i Strömstads kommun till kommunstyrelsen utan eget förslag. Ärendet Med exploatering avses åtgärder för att anskaffa, bearbeta och iordningställa råmark för att kunna bygga bostäder, affärer, kontor eller industrier. I markexploateringsverksamheten ingår också att bygga kompletterande gemensamma anordningar såsom gator, grönområden och VA-anläggningar. Justerandes sign Strömstads Kommun Kommunstyrelsen STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

2 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 7 (33) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Förberedelser pågår för framtagande av ett kommunövergripande reglemente som beskriver hur ovanstående exploateringsprocess ska gå till. Reglementet ska bland annat omfatta mark- och exploateringspolicy, processbeskrivning, ansvarsfördelning och redovisningsregler. Det redovisningsmässiga regelverket avseende exploatering måste förtydligas innan reglementet är färdigställt. Det handlar bland annat om klassificering och värdering av tillgångar samt om inkomster och utgifter ska redovisas inom drift- eller investeringsredovisningen. Efterlevnad av dessa regler sker bokföringsmässigt från och med år Exp, inkl tjänsteskrivelse till: Tekniska nämnden Miljö- och byggnämnden Strömstadsbyggen Strömstadslokaler Ks-diarium Justerandes sign Strömstads Kommun Kommunstyrelsen STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

3 Kommunledningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (1) Ekonomiavdelningen Carin Carlsson tele Dnr: KS / carin.carlsson@stromstad.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Regler för Exploateringsredovisning i Strömstads kommun Förslag till beslut: Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta; 1. Anta Regler för Exploateringsredovisning i Strömstads Kommun, enligt bilaga. Förslag till beslut: Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar; 2. Ge kommunchefen i uppdrag, ta fram ett övergripande reglemente avseende exploateringsprocessen i Strömstads kommun. 3. Ge kommunchefen i uppdrag, ta fram kompletterande tillämpningsanvisningar till exploateringsredovisningen under innevarande år. Ärendet Med exploatering avses åtgärder för att anskaffa, bearbeta och iordningställa råmark för att kunna bygga bostäder, affärer, kontor eller industrier. I markexploateringsverksamheten ingår också att bygga kompletterande gemensamma anordningar såsom gator, grönområden och VA-anläggningar. Förberedelser pågår för framtagande av ett kommunövergripande reglemente som beskriver hur ovanstående exploateringsprocess ska gå till. Reglementet ska bland annat omfatta mark- och exploateringspolicy, processbeskrivning, ansvarsfördelning och redovisningsregler. Det redovisningsmässiga regelverket avseende exploatering måste förtydligas innan reglementet är färdigställt. Det handlar bland annat om klassificering och värdering av tillgångar samt om inkomster och utgifter ska redovisas inom drift- eller investeringsredovisningen. Efterlevnad av dessa regler sker bokföringsmässigt från och med år STRÖMSTADS KOMMUN Agneta Johansson Ekonomichef Carin Carlsson Redovisningsansvarig Expedieras till: Berörda XXXX Diariet Strömstads kommun (växel) Besöksadress: Kommunledningskontoret Norra Bergsgatan 23 Ekonomiavdelningen ks@stromstad.se Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

4 Kommunledningsförvaltningen Kommunledningsförvaltningen Ekonomiavdelningen IT-avdelning Carin Carlsson tele Dnr: KS/ Anette Knutsson tele Dnr: Regler för Exploateringsredovisning i Strömstads kommun Strömstads kommun (växel) Besöksadress: Kommunledningsförvaltningen (fax) N. Bergsg. 23 Ekonomiavdelning kommun@stromstad.se Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

5 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 INLEDNING... 3 TILLGÅNGAR... 3 Anläggningstillgångar... 3 Anskaffningsvärde... 4 Värdeminskning... 4 Värdering... 4 Omsättningstillgångar... 4 Anskaffningsvärde... 5 Värdering... 5 INTÄKTER... 5 KOSTNADER... 5 GATUKOSTNADSERSÄTTNINGAR OCH INVESTERINGSBIDRAG... 6 LÖPANDE BOKFÖRING... 7 LÖPANDE UPPFÖLJNING... 7 SLUTREDOVISNING... 7 AVGIFTSFINANSIERAD VERKSAMHET... 7

6 Bakgrund och syfte Rådet för kommunal redovisning (RKR) publicerade 2003 en idéskrift om redovisning av markexploatering och utkom med en uppdaterad version våren Avsikten med skriften är att ge vägledning om normgivning och lagstiftning i de redovisningsfrågor som berör kommunal markexploatering. Syftet med dessa regler är att tydliggöra Strömstads kommuns tillämpning av det redovisningsmässiga regelverket kring markexploatering. Målgrupp är berörda verksamhetschefer, ekonomer samt övriga handläggare. Aktuella tillämpningsanvisningar finns i bilaga 1 1. Inledning Med markexploatering avses åtgärder för att anskaffa, bearbeta och iordningställa råmark för att kunna bygga bostäder, affärer, kontor eller industrier. I markexploateringsverksamheten ingår därmed också att bygga kompletterande gemensamma anordningar såsom gator, grönområden och VA-anläggningar. Redan i början av beslutsprocessen i ett exploateringsprojekt är det viktigt att ha kunskap om de redovisningsmässiga förutsättningarna. För den löpande ekonomiska uppföljningen krävs en tydlig och korrekt kontering av projektets intäkter och kostnader. Ställningstaganden som krävs vid redovisning av markexploatering är bland annat klassificering och värdering av tillgångar samt om intäkter och kostnader ska redovisas inom drift- eller investeringsredovisningen. Tillgångar Anläggningstillgångar Enligt RKR:11.3 definieras en tillgång som en materiell anläggningstillgång när den genererar framtida ekonomiska fördelar för kommunen, alternativt representerar en framtida servicepotential. Syftet med innehavet styr klassificeringen. Är tillgångarna i exploateringsområdet avsedda för stadigvarande bruk eller innehav i kommunen klassificeras de som anläggningstillgångar. Det kan gälla mark som utgör allmän plats, såsom huvudgator, matargator och parker samt nät för vatten och avlopp (VA). Dessa tillgångar kommer att generera framtida kapitalkostnader (avskrivningar och ränta). Viktigt är att särredovisa tillgångar som ska bäras av olika taxekollektiv, till exempel VA och fjärrvärme. Vid gränsdragningssvårigheter, om en tillgång är en anläggnings- eller omsättningstillgång, ska klassificeringen göras efter bästa möjliga uppskattning och bedömning. 1 Tillämpningsanvisningarna uppdateras vid behov och ingår inte i det politiska beslutsunderlaget.

7 Anskaffningsvärde I anskaffningsvärdet för materiella anläggningstillgångar ingår förutom inköpspriset bl.a. utgifter för Iordningsställande av plats eller område för installation. Här kan utgifter för rivning och miljösanering ingå, vilket ska prövas om det finns något nedskrivningsbehov vid en jämförelse mellan bokfört värde och återvinningsvärdet 2 Leverans och hantering Installation Konsulttjänster såsom arkitekt-, ingenjörs- och juristtjänster, upprättande av detaljplan Lagfart Ränta på kapital för de lån som tagits specifikt för att finansiera tillverkningen får räknas in i anskaffningsvärdet till den del räntan hänför sig till tillverkningsperioden Nedmontering och bortforsling av tillgången, liksom återställande av plats, till den del sådana kostnader uppfyller kriterierna för en avsättning och ska tas upp i balansräkningen Även andra utgifter som ingår i ett exploateringsområde där vissa delar inte direkt går att hänföra till anläggnings- eller omsättningstillgångar ska fördelas på respektive tillgångsslag utifrån skälig grund. Sådana utgifter kan vara projektering som är gemensam för området. Värdeminskning Avskrivning ska ske systematiskt över nyttjandeperioden för de anläggningstillgångar som har begränsad livslängd. Som huvudregel tillämpas linjär avskrivning, då metoden bäst speglar värdeförändringen på de tillgångar som uppstår i ett exploateringsprojekt och avskrivning ska ske från och med den tidpunkt då tillgången tas i bruk. Värdering Nedskrivning ska ske om anläggningstillgången har en bestående värdenedgång i förhållande till bokfört värde 3. Att pröva om nedskrivningsbehov finns blir oftast aktuellt först om anläggningstillgången i exploateringsverksamheten ska rivas, ombyggas eller ändra användning, till exempel från tomtmark till park. Omsättningstillgångar Tillgångar som inte är avsedda för stadigvarande bruk eller innehav är omsättningstillgångar. Tomtmark som är avsedd för försäljning är en omsättningstillgång. Är en tomtmark svår att sälja är det fortfarande avsikten som är styrande för klassificeringen. Den del av en markreserv som ingår i ett exploateringsområde och som är avsedd att säljas bör omklassificeras till omsättningstillgång när upprättande och fastställande av detaljplan har gjorts för exploateringsområdet. Den del av markreserven som ska kvarstå i kommunens ägo omklassificeras från markreserv till respektive typ av anläggningstillgång när användningen ändrats. 2 Återvinningsvärdet = det högsta av en tillgångs nettoförsäljningsvärde eller nuvärdet av de uppskattade framtida inbetalningar som tillgången ger upphov till 3 Kommunal Redovisningslag (KRL) 6:5

8 Anskaffningsvärde Endast utgifter för en omsättningstillgång som ska säljas ska hänföras till anskaffningsvärdet för denna mark. Förutom kostnader för inköpet ingår bland annat utgifter för Tillverkningskostnader som är direkt hänförliga till tillverkningen samt fördelade fasta och rörliga omkostnader. Här ingår bland annat andel av projekteringskostnader och omsättningstillgångens andel av kostnader för upprättande av detaljplan 4. Ianspråktagande av markreserv ska tas upp till kommunens ursprungliga anskaffningsvärde Räntekostnader får räknas in i anskaffningsvärdet under den tid exploateringen pågår under förutsättning att kommunen haft externa ränteutgifter Följande kostnader ska inte inräknas i anskaffningsvärdet: Värdering Lagringskostnader såvida de inte är nödvändiga i tillverkningsprocessen Administrativa omkostnader som inte är direkt hänförbara till anskaffningen Försäljningskostnader Omsättningstillgångar ska tas upp till det lägsta av anskaffningsvärdet och det verkliga värdet 5 på balansdagen. Utgångspunkten är att bedömningen av värderingen ska ske objekt för objekt. Prövning av det bokförda värdet bör ske årligen. Om nedskrivning ska ske (när verkliga värdet är lägre än anskaffningsvärdet) redovisas detta i resultaträkningen för den period till vilken justeringen hänför sig till. Vid eventuell återföring av nedskrivningen redovisas detta som ett avdrag från den aktuella periodens kostnader. Intäkter Intäkter ska bokföras vid dagen för tillträdet. 25 procent moms ska debiteras avseende anslutningsavgifter för vatten och avlopp (och fjärrvärme) medan försäljning av tomt är momsfri. Anslutningsavgifter och gatukostnadsersättningar redovisas bland långfristiga skulder och periodiseras över anläggningarnas respektive nyttjandeperiod 6 medan försäljning av tomt redovisas i driftsredovisningen. Vid försäljning av en anläggningstillgång bokförs eventuell realisationsvinst som intäkt medan det vid försäljning av en omsättningstillgång är hela inkomsten som bokförs som intäkt. Kostnader Enligt matchningsprincipen ska kostnader och intäkter som härrör från samma transaktion eller händelse redovisas samtidigt. Det innebär att kostnaderna för anskaffning och iordningsställande av tomt ska bokföras när intäkt för såld tomt bokförs. 4 De gemensamma utgifterna för ett exploateringsområde fördelas mellan tillgångsslagen efter skälig grund. 5 Verkliga värdet = försäljningspris med avdrag för beräknad försäljningskostnad, nettoförsäljningsvärdet 6 RKR 18, sid 3

9 Kostnaden för en såld tomt är densamma som dess anskaffningsvärde. Utgångspunkten är att anskaffningsvärdet beräknas objekt för objekt. Vid uppförande av ett exploateringsområde med många tomter kan det vara svårt att särskilja de specifika utgifterna för respektive tomt. Då ska anskaffningsvärdet schablonberäknas per tomt utifrån skälig grund, kan till exempel baseras på andel av areal. Det är viktigt att skilja på tomtpriskalkylen och det verkliga anskaffningsvärdet vid fastställande av kostnad för såld tomt eftersom det i tomtpriskalkylen kan inräknas kommunens utgifter för till exempel matargator, gatubelysning, parkmark. Ett tomtpris kan också fastställas utifrån marknadsförutsättningarna. Själva anskaffningsvärdet för tomten utgörs dock av alla utgifter för inköp och tillverkning för att iordningsställa tomten till dess tillstånd och plats på balansdagen. Förutom kostnader för sålda tomter, är följande exempel på sådant som ska redovisas som driftskostnader (och som inte ska aktiveras): Utgifter för marknadsföring och försäljning ska kostnadsföras löpande Räntekostnader som inte uppfyller kravet för aktivering Projekteringskostnader, om det inte bedöms som sannolikt att de kommer att leda till ett genomförande Om produktionskostnaden för en tomt förväntas överstiga intäkten, ska befarade förluster kostnadsföras omedelbart. Gatukostnadsersättningar och investeringsbidrag Kommunen har rätt att ta ut avgifter från fastighetsägarna för utgifter för allmänna platser enligt Plan- och bygglagen (PBL 6:24-27). Avgifterna består av kommunens utgifter för byggande och förbättringar av gator, torg, naturmark, lekplatser, gång- och cykelvägar och belysning. Politiskt beslut ska fattas inför varje enskilt exploateringsområde ifall gatukostnadsersättning ska tas ut eller inte och om avgiften ska ingå i tomtpris eller inte. Gatukostnadsersättningarna ska periodiseras i takt med att de avskrivningsbara investeringsobjekten som ingår i avgifterna skrivs av över sina respektive nyttjandeperioder. De investeringar som gatukostnaderna ska eller kan finansiera består dels av mark som har obegränsad nyttjandeperiod och dels av investeringar med begränsad nyttjandeperiod. Den del av inkomsten som motsvarar investeringar med obegränsad nyttjandeperiod intäktsförs direkt eftersom det inte finns någon framtida kostnad att matcha intäkten mot. Resterande del periodiseras på motsvarande tid som respektive tillgång skrivs av. Då försäljning av tomter i ett exploateringsområde sker utspritt över tiden bör tiden för periodisering av gatukostnadsersättningar anpassas till den ursprungliga fastställda nyttjandeperioden oavsett när tomterna säljs. Investeringsbidrag som inte är gatukostnadsersättningar ska hanteras på motsvarande sätt som gatukostnadsersättningar, dvs. periodiseras under motsvarande nyttjandeperiod mot den tillgång det avser.

10 Löpande bokföring I den löpande bokföringen redovisas projektets kostnader och intäkter med särskild projektkod. För de utgifter som kan härröras till specifika kostnader, exempelvis gator och VA, ska även specifika aktivitetskoder användas, för att sedan aktiveras i balansräkningen. Pågående exploateringsprojekt redovisas som omsättningstillgång i balansräkningen och förändringen redovisas som ökning eller minskning av exploateringsverksamheten. Löpande uppföljning I samband med delårsbokslut augusti samt årsbokslutet ska en sammanfattning göras av samtliga under året avslutade och pågående exploateringsprojekt. Slutredovisning Slutredovisningen ska innehålla projektets totala intäkter och kostnader i jämförelse med budget. När ett exploateringsprojekt är klart i sin helhet eller en etapp i ett större projekt, ska redovisning ske till kommunstyrelsen. En årlig genomgång ska göras i samband med bokslutet där en bedömning ska göras om projekt ska slutredovisas. Eventuella utgifter och inkomster som tillkommer efter att ett exploateringsprojekt slutredovisats bokförs direkt i resultaträkningen. I årsredovisningen ska samtliga exploateringsprojekt redovisas. Den eventuella räntan som belastas exploateringsverksamheten kommenteras i årsredovisningen. Avgiftsfinansierad verksamhet Under exploateringens gång redovisas VA-verksamheten i förkalkyl och i exploateringsredovisningen som en särskild aktivitet, för att senare när projektet färdigställts lyftas ur och aktiveras som anläggningstillgång. Avgiften tas ut via VA-kollektivet och redovisas som intäkt i resultaträkningen. **************************

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSREDOVISNING

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSREDOVISNING RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSREDOVISNING GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2019-03-25, 51 Dnr: KS 2019/52 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Redovisning av Exploateringsverksamheten MEX-dagarna 2007 i Uppsala. Viveca Karlsson

Redovisning av Exploateringsverksamheten MEX-dagarna 2007 i Uppsala. Viveca Karlsson Redovisning av Exploateringsverksamheten MEX-dagarna 2007 i Uppsala Viveca Karlsson Bakgrund Från budgetmodell till redovisningsmodell Referensgrupp i redovisning - förslag till uttalande 1992 - Idéskrift

Läs mer

Alingsås kommuns exploateringsriktlinjer

Alingsås kommuns exploateringsriktlinjer Alingsås kommuns exploateringsriktlinjer 1. Syfte Syftet med riktlinjerna är att beskriva hur Alingsås kommun skall hantera nya utbyggnadsområden utifrån ett redovisningsmässigt och ekonomiskt perspektiv

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGS- REDOVISNING

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGS- REDOVISNING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGS- REDOVISNING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-01-07, 25 ANSVAR UPPFÖLJNING: Ekonomichef GÄLLER TILL OCH MED:

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsverksamheten

Riktlinjer för exploateringsverksamheten Riktlinjer för exploateringsverksamheten KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition... 3 Ansvar... 3 Klassificering... 3 Markanskaffning... 4 Förkalkyl... 4 Tomtpris... 5 Budget...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET 2 Riktlinjer för exploateringsverksamhet Daterad 2016-03-14 Fastställd Kommunfullmäktige 2016-03-14 26 Reviderad Produktion Kommunledningskontoret, Ekonomienheten

Läs mer

Riktlinjer för Exploateringsredovisning

Riktlinjer för Exploateringsredovisning Riktlinjer för Exploateringsredovisning Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-28 Ansvarig förvaltning: Kommunledningsförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Ekonomichef Inledning och syfte... 2 Definition...

Läs mer

Regler. Fö r explöateringsredövisning. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r explöateringsredövisning. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r explöateringsredövisning Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Beslutande: Kommunstyrelsen Datum och paragraf: 2017-12-06, 193 Dokumentansvarig:

Läs mer

Rekommendation 11.2. Materiella anläggningstillgångar September 2011

Rekommendation 11.2. Materiella anläggningstillgångar September 2011 Rekommendation 11.2 Materiella anläggningstillgångar September 2011 Innehåll Denna rekommendation behandlar redovisningen av materiella anläggningstillgångar. I rekommendationen regleras - definitionen

Läs mer

Materiella anläggningstillgångar December 2013

Materiella anläggningstillgångar December 2013 Rekommendation 11.4 Materiella anläggningstillgångar December 2013 Innehåll Denna rekommendation behandlar redovisningen av materiella anläggningstillgångar. I rekommendationen regleras - definitionen

Läs mer

Revisionsrapport. Mjölby Kommun. Exploateringsverksamheten kontroll, uppföljning och redovisning. Matti Leskelä Stefan Knutsson

Revisionsrapport. Mjölby Kommun. Exploateringsverksamheten kontroll, uppföljning och redovisning. Matti Leskelä Stefan Knutsson Revisionsrapport Exploateringsverksamheten kontroll, uppföljning och redovisning Mjölby Kommun Matti Leskelä Stefan Knutsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfrågor

Läs mer

Exploateringsprocessen i Katrineholms kommun

Exploateringsprocessen i Katrineholms kommun Styrdokument Exploateringsprocessen i Katrineholms kommun Beslutad av kommunstyrelsen, 9 Giltighetstid 2019-07-01 2 (14) Beslutshistorik Gäller från Beslutad av kommunstyrelsen 2008-04-29, 86 Ändring kommunfullmäktige,

Läs mer

Redovisning av kommunal markexploatering. En praktisk vägledning

Redovisning av kommunal markexploatering. En praktisk vägledning Redovisning av kommunal markexploatering En praktisk vägledning Redovisning av kommunal markexploatering En praktisk vägledning Redovisning av kommunal markexploatering,en praktisk vägledning Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av exploateringstillgångar - redovisning av inkomster och utgifter inom exploateringsverksamheten. Nynäshamns kommun

Granskning av exploateringstillgångar - redovisning av inkomster och utgifter inom exploateringsverksamheten. Nynäshamns kommun www.pwc.com/se Revisionsrapport Granskning av exploateringstillgångar - redovisning av inkomster och utgifter inom exploateringsverksamheten Nynäshamns kommun Bakgrund I samband med granskning av årsredovisningen

Läs mer

Riktlinjer för ansvar och ekonomisk hantering i exploateringsprojekt

Riktlinjer för ansvar och ekonomisk hantering i exploateringsprojekt Ks 2009:421 Riktlinjer för ansvar och ekonomisk hantering i exploateringsprojekt Gäller från och med den 1 januari 2010 Oktober 2009 Vad syftar riktlinjerna till? 3 Vad är ett exploateringsprojekt? 3 Vad

Läs mer

Revisionsrapport. Motala Kommun. Exploateringsverksamheten kontroll, uppföljning och redovisning. Matti Leskelä Stefan Knutsson 23 oktober 2012

Revisionsrapport. Motala Kommun. Exploateringsverksamheten kontroll, uppföljning och redovisning. Matti Leskelä Stefan Knutsson 23 oktober 2012 Revisionsrapport Exploateringsverksamheten kontroll, uppföljning och redovisning Motala Kommun Matti Leskelä Stefan Knutsson 23 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Nedskrivningar, m m SKLs bokslutsdagar 2016

Nedskrivningar, m m SKLs bokslutsdagar 2016 Nedskrivningar, m m SKLs bokslutsdagar 2016 Mikael Sjölander Sida 2 1 Sida 3 Titel Sida 4 2 Regelverken Kommuner självkostnad Kommuner Kommunala bolag ej självkostnad Kommunal redovisningslag RKR 19 Nedskrivningar

Läs mer

Exploateringsverksamheten-

Exploateringsverksamheten- Revisionsrapport Exploateringsverksamheten- kontroll, uppföljning och redovisning Kinda kommun Annika Hansson Certifierad kommunal revisor december 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsredovisning i Danderyds kommun

Riktlinjer för exploateringsredovisning i Danderyds kommun 1(4) KS 2008/0223 Riktlinjer för exploateringsredovisning i Danderyds kommun Bifogat material 1. Dokument, Riktlinjer för exploateringsredovisning. 2. Rådet för kommunal redovisning, Redovisning av kommunal

Läs mer

Beslutsunderlag Ekonomichefens tjänsteskrivelse Riktlinjer för investeringsprocessen Kommunfullmäktige

Beslutsunderlag Ekonomichefens tjänsteskrivelse Riktlinjer för investeringsprocessen Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2015/490/03 2018-01-23 1 (1) Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2015/490/03 Förslag till beslut Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen

Läs mer

EN PRAKTISK VÄGLEDNING. Redovisning av kommunal markexploatering

EN PRAKTISK VÄGLEDNING. Redovisning av kommunal markexploatering EN PRAKTISK VÄGLEDNING Redovisning av kommunal markexploatering Maj 2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 1 FÖRORD TILL TREDJE UPPLAGAN... 3 1 SAMMANFATTNING/LÄSANVISNING... 4 2 BAKGRUND OCH GOD REDOVISNINGSSED...

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Intäkter från avgifter, bidrag och försäljningar

Intäkter från avgifter, bidrag och försäljningar REKOMMENDATION 18.1 Intäkter från avgifter, bidrag och försäljningar September 2009 Innehåll Rekommendationens bindande verkan Text markerad med fet stil utgör den normerande delen i denna rekommendation.

Läs mer

Riktlinjer för Exploateringsredovisning. Ink ":z,o1 h 11 n l. Bilaga KS 2016/172/1 SALA KOMMUN

Riktlinjer för Exploateringsredovisning. Ink :z,o1 h 11 n l. Bilaga KS 2016/172/1 SALA KOMMUN Bilaga KS 2016/172/1 l (18) Ink. 2016-09- 2 7 Dlarlenr / Aktbliaga ":z,o1 h 11 n l SALA KOMMUN 2 (18) 3(18) INNEHÅLL EXPLOATERING l SALA KOMMUN...... 5 Inledning............... 5 Definition... s Förutsättningar/avgränsning........

Läs mer

INFORMATION. Mars Bakgrund

INFORMATION. Mars Bakgrund INFORMATION Fastställande av ingångsbalansräkning och andra jämförelsetal 2019 i samband med över gång till rapportering enligt lag (2018:597) om kommunal bokföring och redovisning vägledning och exempel

Läs mer

Redovisning av immateriella tillgångar

Redovisning av immateriella tillgångar REKOMMENDATION 12.1 Redovisning av immateriella tillgångar Maj 2007 Innehåll Denna rekommendation anger hur immateriella tillgångar skall behandlas i redovisningen. Rekommendationen anger vilka utgifter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-02-14. KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-02-14. KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Sammanträdesdatum 2013-02-14 KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet Förslag till beslut beslutar I enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

Granskning av exploateringsverksamheten

Granskning av exploateringsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Simon Lindskog Martin Halldén Granskning av exploateringsverksamheten Sandvikens kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 1.1. Rekommendationer... 1 2. Inledning...

Läs mer

Au 128 Ks 85 Inhyrning av externa lokaler för kommunal verksamhet KS/2012-0090

Au 128 Ks 85 Inhyrning av externa lokaler för kommunal verksamhet KS/2012-0090 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 10 (23) Sammanträdesdatum 2012-06-20 Au 128 Ks 85 Inhyrning av externa lokaler för kommunal verksamhet KS/2012-0090 s förslag till kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Dnr: 2016/ Id: Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr: 2016/ Id: Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr: 2016/000580 Id: 53936 Investeringspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-05 279 Innehållsförteckning INLEDNING OCH DEFINITION... 1 ANSKAFFNINGSVÄRDE... 2 DRIFTSKOSTNADER... 2 FINANSIERING...

Läs mer

Redovisning av lånekostnader

Redovisning av lånekostnader REKOMMENDATION 15.1 Redovisning av lånekostnader November 2006 RKR 15.1 Redovisning av lånekostnader Innehåll Denna rekommendation anger hur lånekostnader skall redovisas. Rekommendationen beskriver två

Läs mer

Immateriella anläggningstillgångar

Immateriella anläggningstillgångar 1(5) Immateriella anläggningstillgångar Immateriella anläggningstillgångar är tillgångar som saknar fysisk substans. I princip är det endast detta som skiljer dem från materiella anläggningstillgångar.

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 8 KS/2013:695. Prissättning av småhustomter inom Östra Olofstorp etapp 2.

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 8 KS/2013:695. Prissättning av småhustomter inom Östra Olofstorp etapp 2. Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-01-25 1 (1) Sida 8 KS/2013:695 Prissättning av småhustomter inom Östra Olofstorp etapp 2. För helt nya områden som kommunen planlägger

Läs mer

Övergång till komponentavskrivning

Övergång till komponentavskrivning INFORMATION Övergång till komponent Bakgrund I RKR 11.4 Materiella anläggningstillgångar, uttrycks ett explicit krav på tillämpning av komponent. Även om tidigare versioner av rekommendationen inte har

Läs mer

Exploateringsredovisning

Exploateringsredovisning Exploateringsredovisning 2015-11-05 Mattias Haraldsson Ekonomihögskolan, Lunds universitet 1 Exploatering Exploateringsredovisning, vad är det? Komplext och rörigt: Många aktiviteter, avdelningar och aktörer

Läs mer

INVESTERINGSPOLICY. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet. Fastställd av Kommunfullmäktige , 52. Uppdateras före

INVESTERINGSPOLICY. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet. Fastställd av Kommunfullmäktige , 52. Uppdateras före Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Styrdokument Dnr 162/2016 INVESTERINGSPOLICY Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-06-13, 52. Uppdateras före 2020-12-31 1/6 Policy för investeringsutgifter

Läs mer

Årsbokslut Tillgångar. Redovisning och kalkylering F09, HT 2014 Thomas Carrington

Årsbokslut Tillgångar. Redovisning och kalkylering F09, HT 2014 Thomas Carrington Årsbokslut Tillgångar Redovisning och kalkylering F09, HT 2014 Thomas Carrington mea culpa Fel i texten till duggafråga 2, punkt 4 ska stå "Betald frakt och försäkring" inte "Betald frakt och försäljning!

Läs mer

Ansökan om utökad borgensram för AB Strömstanet

Ansökan om utökad borgensram för AB Strömstanet STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Kommunfullmäktige Sida 24 (37) Sammanträdesdatum 2015-12-17 Kf 152 Ks 177 Au 224 KS/2015-0388 Ansökan om utökad borgensram för AB Strömstanet s förslag till Kommunfullmäktiges

Läs mer

Svar på motion - Samla Tekniska förvaltningen

Svar på motion - Samla Tekniska förvaltningen STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 12 (16) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-03-26 Kf Ks 43 Au 42 Ks/2014-0345 Svar på motion - Samla Tekniska förvaltningen Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Intern kontroll redovisning, anläggningsregister

Intern kontroll redovisning, anläggningsregister Revisionsrapport Intern kontroll redovisning, anläggningsregister Nyköpings kommun Januari 2009 Annika Hansson Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...3 1 Inledning...5 1.1 Bakgrund...5

Läs mer

Policy för investeringshantering. Tjörns kommun

Policy för investeringshantering. Tjörns kommun Policy för investeringshantering i Tjörns kommun Dokumenttyp och Beslutsinstans: Policy Kommunfullmäktige Dokumentnamn: Policy för investeringshantering i Tjörns kommun Dokumentansvarig: Budgetekonom/Controller,

Läs mer

Revisionsrapport. VA-redovisning Hallsbergs kommun. Februari 2010 Karin Sundelius

Revisionsrapport. VA-redovisning Hallsbergs kommun. Februari 2010 Karin Sundelius Revisionsrapport VA-redovisning Hallsbergs kommun Februari 2010 Karin Sundelius INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning...3 2. Bakgrund och revisionsfråga...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Revisionsfråga...4 3.

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGAR M.FL. Öppningsbalansräkning

IDEELLA FÖRENINGAR M.FL. Öppningsbalansräkning IDEELLA FÖRENINGAR M.FL. Öppningsbalansräkning Inledning Vilka vänder sig informationen till? Vad behandlas och vad behandlas inte? Denna information vänder sig till ideella föreningar och registrerade

Läs mer

N v. För kdnnedom till: Kommunfullmäktiges presidium, kommundirektören, respektive sektorschef samt ekonomichefen.

N v. För kdnnedom till: Kommunfullmäktiges presidium, kommundirektören, respektive sektorschef samt ekonomichefen. N v HARRYDA KCII"II"IUN Kommunens revisorer 2017-03-06 Kommunstyrelsen LOPANDE GRANSKNING AV TNTERN KONTROLL I REDOVISNTNGSRUTTNER Kommunens revisorer beslutade den 6 mars 2017 att överlämna rapporten

Läs mer

Granskning av anläggningsregistret, Region Halland

Granskning av anläggningsregistret, Region Halland Granskning av anläggningsregistret, Region Halland Revisionsrapport September 2011 Anita Andersson Rebecca Andersson Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund...

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2005 2004 ( 31/3-31/12 )

RESULTATRÄKNING 2005 2004 ( 31/3-31/12 ) RESULTATRÄKNING 2005 2004 ( 31/3-31/12 ) Nettoomsättning Not 2 2 913 083 2 242 855 Fastighetskostnader Reparationer och underhåll -960 055-99 176 Drift -1 613 350-627 416 Förvaltningskostnader -215 522-299

Läs mer

Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03

Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-04-29 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03 Förslag till beslut Reviderade riktlinjer för investeringsprocessen antas. Sammanfattning

Läs mer

Au 147 Reviderad delegationsordning vid försäljning/förvärv av mark och fastigheter vid brådskande ärenden, delegation till Kommunstyrelsen

Au 147 Reviderad delegationsordning vid försäljning/förvärv av mark och fastigheter vid brådskande ärenden, delegation till Kommunstyrelsen STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 8 (33) Sammanträdesdatum 2012-09-12 Ks 97 KS/2012-0317 Au 147 Reviderad delegationsordning vid försäljning/förvärv av mark och fastigheter vid brådskande ärenden,

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att Strömstadsbyggen tar fram en plan hur man tänker minska/ta bort bostadskön

Svar på medborgarförslag om att Strömstadsbyggen tar fram en plan hur man tänker minska/ta bort bostadskön STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 6 (18) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-06-12 Kf 49 Ks 62 Au 94 Ks/2011-0293 Svar på medborgarförslag om att Strömstadsbyggen tar fram en plan hur man

Läs mer

REKOMMENDATION R6. Nedskrivningar. November 2018

REKOMMENDATION R6. Nedskrivningar. November 2018 REKOMMENDATION R6 Nedskrivningar November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid nedskrivning av värdet på en materiell eller immateriell anläggningstillgång som används i sådan kommunal

Läs mer

Rådet för kommunal redovisning Aktuella frågor

Rådet för kommunal redovisning Aktuella frågor Rådet för kommunal redovisning Aktuella frågor Torbjörn Tagesson Vad har RKR ägnat sig åt under 2017? Nya informationer: Redovisning av rivnings- och saneringsutgifter Redovisning av kapitalförsäkringar

Läs mer

DRIFTREDOVISNING Budget Bokslut Bokslut Tkr 2005 2005 2004

DRIFTREDOVISNING Budget Bokslut Bokslut Tkr 2005 2005 2004 DRIFTREDOVISNING Budget Bokslut Bokslut Tkr 2005 2005 2004 KOMMUNSTYRELSE Intäkter -1 898-2 419-2 026 Kostnader 36 984 37 273 35 497 Nettokostnader 35 086 34 854 33 471 SERVICEAVDELNING Intäkter -7 945-8

Läs mer

Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige w

Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige w Investeringspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2015-11-18 w www.upplands-bro.se Innehåll 1 Investeringspolicy... 2 1.1 Inledning... 2 1.2 Budgetarbetet i Upplands-Bro Kommun... 2 2 Kriterier för investering...

Läs mer

Godkännande av AB Strömstadslokalers förvärv av fastigheten Blåmesen 10, Strömstads kommun

Godkännande av AB Strömstadslokalers förvärv av fastigheten Blåmesen 10, Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 33 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 73 Ks 103 Au 110 KS/2015 0166 Godkännande av AB Strömstadslokalers förvärv av fastigheten Blåmesen

Läs mer

Justering av 130 i Kommunfullmäktiges protokoll , Mål och Budget 2016

Justering av 130 i Kommunfullmäktiges protokoll , Mål och Budget 2016 STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 2 (37) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-12-17 Kf 134 Ks/ 2015- Justering av 130 i Kommunfullmäktiges protokoll 2015-11-12, Mål och Budget 2016 Kommunfullmäktiges

Läs mer

REKOMMENDATION R3. Immateriella anläggningstillgångar

REKOMMENDATION R3. Immateriella anläggningstillgångar REKOMMENDATION R3 Immateriella anläggningstillgångar November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid redovisning av immateriella anläggningstillgångar. Rekommendationen gäller för redovisningsskyldiga

Läs mer

Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun

Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun INLEDNING Reglerna är en vägledning i arbetet för dem som i olika roller kommer i kontakt med investeringar i kommunen. Syftet är

Läs mer

KS/2012-0314 Au 193 KS 139 Överlåtelse av kommunens innehav av rör och fiber till AB Strömstanet i form av aktieägartillskott

KS/2012-0314 Au 193 KS 139 Överlåtelse av kommunens innehav av rör och fiber till AB Strömstanet i form av aktieägartillskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 18 (31) KS/2012-0314 Au 193 KS 139 Överlåtelse av kommunens innehav av rör och till AB Strömstanet i form av aktieägartillskott beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta I enlighet

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2007-12-31 2006-12-31

RESULTATRÄKNING 2007-12-31 2006-12-31 5(12) RESULTATRÄKNING 2007-12-31 2006-12-31 Nettoomsättning Not 2 7 187 178 7 121 723 Fastighetskostnader Reparationer och underhåll -355 751-425 746 Drift -3 897 057-3 896 204 Förvaltningskostnader -561

Läs mer

Ärenden Sida 24 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-04-25

Ärenden Sida 24 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-04-25 Ärenden Sida 24 (30) Sammanträdesdatum 2013-04-25 Au 39 KS2011-0180 KS 43 KF Utvärdering av webbsända kommunfullmäktigemöten beslutar föreslå beslutar Enligt arbetsutskottets förslag 1. Att webbsändningarna

Läs mer

Gränsdragning drift/investering

Gränsdragning drift/investering Revisionsrapport* Gränsdragning drift/investering Hylte kommun 9 september 2008 Inger Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund och revisionsfråga...3

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar 2011-03-17, rev. 2011-05-24 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE 2011/153-040 Kommunstyrelsen Riktlinjer för investeringar Revidering av riktlinjer beslutade år 2007 Förslag till beslut Kommunstyrelsen upphäver beslutet

Läs mer

L-Bas 19 Finansiella tillgångar

L-Bas 19 Finansiella tillgångar 2018-12-18 L-Bas 19 Finansiella tillgångar Nyheter Enligt lag (2018:597) om kommunal bokföring och redovisning ska finansiella instrument som innehas för att ge avkastning eller värdestegring värderas

Läs mer

Anvisningar för redovisning av investeringar

Anvisningar för redovisning av investeringar Anvisningar för redovisning av investeringar Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisningar för redovisning av investeringar Anvisning, instruktion 2016-06-01 Kommunchef Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas

65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas Bokföringsnämndens kommunsektion, 31.3.2004 65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas bokföring Bokföringsnämndens kommunsektion har på eget initiativ beslutat

Läs mer

FARs UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR. RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar

FARs UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR. RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar FARs UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar FARS UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar (december 2013) Bakgrund REDU 14 REDOVISNING

Läs mer

Redovisningsreglemente

Redovisningsreglemente KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 1989-12-17 Ersätter: Gäller fr o m: Redovisningsreglemente Inledande bestämmelser 1 Kommunens redovisning skall

Läs mer

Riktlinjer för anläggningsredovisning

Riktlinjer för anläggningsredovisning Dokumentansvarig Åsa Bejvall asa.bejvall@morbylanga.se POLICY Beslutande Kommunstyrelsen 269 2018-12-04 1(10) Beteckning Handbok Giltighetstid 2018-12-04 Aktualitetsprövning/revidering senast 2022 Dokumentkategori

Läs mer

Årsredovisning HSB:s brf Randers i Malmö 2010-09-01 2011-08-31

Årsredovisning HSB:s brf Randers i Malmö 2010-09-01 2011-08-31 Årsredovisning HSB:s brf Randers i Malmö 2010-09-01 2011-08-31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF RÅDMANNEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF RÅDMANNEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF RÅDMANNEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/1 2013 31/12 2013 BRF KAPRIFOLEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/1 2013 31/12 2013 BRF KAPRIFOLEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/1 2013 31/12 2013 BRF KAPRIFOLEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF FOSIETORP I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF FOSIETORP I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF FOSIETORP I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/9 2012 31/8 2013 HSB BRF OXIEGÅRDEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/9 2012 31/8 2013 HSB BRF OXIEGÅRDEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2012 31/8 2013 HSB BRF OXIEGÅRDEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF HILDA I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF HILDA I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF HILDA I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Feltryck ska vara 46 560 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF MYRSTACKEN I OXIE

ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF MYRSTACKEN I OXIE ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF MYRSTACKEN I OXIE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och

Läs mer

Kungälvs kommun. Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018

Kungälvs kommun. Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018 Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av kommunens revisorer i Kungälvs kommun Kungälvs kommun Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018 Innehåll 1. Inledning...1 1.1. Bakgrund...1

Läs mer

Årsredovisning 2011 Bostadsrättsföreningen Islandet Adolf

Årsredovisning 2011 Bostadsrättsföreningen Islandet Adolf Årsredovisning 2011 Bostadsrättsföreningen Islandet Adolf Detalj från konstglasfönster Adolf Fredriks Kyrkogata 15. Nytillverkat 2011 med inspiration från originalparti över inre entrédörr. Motiv och djupblästring,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING OCH VERKSAMHETSPLANERING 1/ / HSB BRF JÄRVEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING OCH VERKSAMHETSPLANERING 1/ / HSB BRF JÄRVEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING OCH VERKSAMHETSPLANERING 1/9 2016 31/8 2017 HSB BRF JÄRVEN I MALMÖ Org Nr 746000-5171 HSB Brf Järven Verksamhetsplan 1 Förvaltningsberättelse 5 Resultaträkning 13 Balansräkning 14 Kassaflödesanalys

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING SKÖLDEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING SKÖLDEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2009 31/8 2010 HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING SKÖLDEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

Svar på motion angående Hur mycket får det bullra?

Svar på motion angående Hur mycket får det bullra? STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista Sida 10 (24) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-03-27 Kf 18 Ks 26 Au 42 Ks/2012-0439 Svar på motion angående Hur mycket får det bullra? Förslag till

Läs mer

Årsredovisning HSB brf Henriksdal i Malmö

Årsredovisning HSB brf Henriksdal i Malmö Årsredovisning HSB brf Henriksdal i Malmö 2008-09-01 2009-08-31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. HSB Brf Berguven i Malmö

ÅRSREDOVISNING. HSB Brf Berguven i Malmö ÅRSREDOVISNING HSB Brf Berguven i Malmö 2007-05-01 2008-04-30 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2016 31/12 2016 BRF SKEPPSBYGGAREN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2011 31/12 2011 HSB BRF RINGSTED I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF KRYDDFABRIKEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF KRYDDFABRIKEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/1 2016 31/12 2016 BRF KRYDDFABRIKEN I MALMÖ 1 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF RTB I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF RTB I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/1 2015 31/12 2015 BRF RTB I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar den information

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF BÄRNSTENEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF BÄRNSTENEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2009 31/8 2010 HSB BRF BÄRNSTENEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF MUNKHÄTTAN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF MUNKHÄTTAN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2015 31/8 2016 HSB BRF MUNKHÄTTAN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING HSB Brf Lessö i Malmö

ÅRSREDOVISNING HSB Brf Lessö i Malmö ÅRSREDOVISNING 2007-01-01 2007-12-31 HSB Brf Lessö i Malmö 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2013 31/12 2013 BRF ÖRESUNDSDAMMARNA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

Resultat 22 442 8 835

Resultat 22 442 8 835 Bilaga 4 Resultat och balansräkning va-verket år 2014 Resultaträkning (Redovisning i tkr) Verksamhetens intäkter 2014 2013 Brukningsavgifter 155 555 131 071 Anläggningsavgifter 30 200 69 906 Anläggningsavgifter

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2015 31/12 2015 HSB BRF HALLABACKEN I TRELLEBORG 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2015 31/12 2015 HSB BRF DALSLUND I BURLÖV 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2011 31/12 2011 HSB BRF ATLE I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd Statliga stöd, Avsnitt 32 289 32 Statliga stöd Tillämpningsområde Sammanfattning Definitioner 32.1 RR 28 Statliga stöd RR 28 ska tillämpas vid redovisning av statliga bidrag, inklusive utformningen av

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF FOSIEDAL I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF FOSIEDAL I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2014 31/8 2015 HSB BRF FOSIEDAL I MALMÖ ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar den information

Läs mer