BEVÄRINGSBARACKEN, SÖDRA KASERNGÅRDEN, Fd T3 UTVÄNDIG OMMÅLNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BEVÄRINGSBARACKEN, SÖDRA KASERNGÅRDEN, Fd T3 UTVÄNDIG OMMÅLNING"

Transkript

1 BEVÄRINGSBARACKEN, SÖDRA KASERNGÅRDEN, Fd T3 UTVÄNDIG OMMÅLNING Remsle 13:64, Sollefteå kommun, Ångermanland Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2009:13 Bodil Mascher

2 2 Innehåll: Sid. Inledning 3 Objekt / dnr. Länsstyrelsens tillståndsärende Beställare Projektledning Entreprenör Arbetsbeskrivning Antikvarie Objektbeskrivning 3 Beskrivning / Historik 3 Kulturhistorisk status 6 Åtgärder och genomförande 7 Förutsättningar. Planerade åtgärder 7 Genomförda åtgärder 18 Källor 26 BILAGA Arbetsbeskrivning Byggnad 8 Hågesta, Sandå Måleri, Sollefteå.

3 3 Inledning Objekt / dnr. Södra kaserngården, Remsle 13:64, Sollefteå kommun. Länsmuseets dnr /161. Länsstyrelsens tillståndsärende Beslut dnr Beställare Dagon AB, Nipan 51, Sollefteå. Projektledning Paul Gerdin, Dagon AB. Entreprenör Sandå Måleri, Sollefteå. Arbetsbeskrivning Anders Sjödin, Sandå Måleri, Sollefteå. Antikvarie Murberget Länsmuseet Västernorrland, Bodil Mascher. Objektbeskrivning Beskrivning / Historik Gamla kaserngården Den vidsträckta södra kaserngården och byggnaderna som omger den utgör del av fd. T3, Norrlands Trängregemente. Kaserngården är rektangulär och omgiven av en- eller tvåplans långsträckta byggnader på alla sidor. Två högre byggnader är putsade, övriga byggnader har fasader i trä, samtliga med enhetlig färgsättning i ockragult och snickerier i engelskt rött under plåttäckta sadeltak. T3 byggdes och ritades av arkitekten Erik Josephsson. Utformningen av byggnaderna präglades av tidens sundhetsideal med logementsfönster mot sydväst och gott om utrymme. Formmässigt präglades husen av de stilar som var på modet kring förra sekelskiftet, främst jugendbarock och på ritningsförslagen från 1894 var de flesta husnockarna prydda med nationalromantiska drakhuvuden. Uppbyggnaden skedde efter att riksdagen hade beslutat om en ny

4 4 härordning med utökning av arméns utbildningstid. Detta ledde till byggandet av tio regementet, varav ett var Norrlands Trängbataljon. Man anländer på bilväg till södra kaserngårdens västra kortsida. I fonden (kaserngårdens östra kortsida) står det höga putsade kanslihuset med omgivande park. På södra sidan av kaserngården står den putsade fd. A-kasernen, (Förvaltningsbyggnaden), en lektionsbyggnad och en kasern, i väster vid infarten till kaserngården en förrådsbyggnad. På norra sidan av kaserngården står från väster: stall, ridhus, stall och det fd. Exercishuset, senare kallat gymnastiksalen. Idag används byggnaderna för kontors- och undervisningsverksamhet. Beväringsbaracken Byggnad 008. Byggnaden ligger på kaserngårdens södra sida, längst i väster närmast den stora förrådsbyggnaden. Byggnaden i 11/2 våning är långsträckt och vilande med sadeltak. Stommen utgörs av timmer, grunden av tuktad gråsten. Fasaden är fältindelad med dubbel omväxlande stående och liggande fasspontpanel i ockragul kulör med brunt listverk. Fönstersnickerier och dörrar är målade i kulör likt engelskt rött. Huvudentren utgörs av en dubbelport i norr med senare byggd takad förstukvist på en gjuten betongsockel med blockstegtrappa av gråsten. Taket täckt av med svartmålad järnskivplåt har profilerade taktassar och två plåtklädda skorstenar; en sitter på norra takfallet i byggnadens östra del, den andra med krön på södra takfallets västra del. Byggnaden har moderna stuprör. Arkitekten Erik Josephson ritade sitt första förslag till Beväringsbaracken 1894 och huset byggdes något senare i stort likt det första förslaget. Den hade då en utformning som hade använts till baracker för de indelta förbanden sedan 1870-talet. Huset byggdes i liggande timmer i två våningar med förläggning på båda planen. Långfasaderna fick höga korspostfönster placerade i grupper om tre, gavelfasaderna var på bottenplanet försedda med två fönster på vardera sida om en dubbeldörr. Den övre våningen fick ljus genom en grupp höga, smala fönster mitt på gavelröstet och genom två lanterniner. Sadeltaket var på norr- och södersidan uppbrutet av takkupor, som interiört gav ljus åt tvättrummen på övervåningens mitt. Interiört inkvarterades beväringarna i stora och helt öppna salar på båda våningar utom på mitten, där tvättrummen låg i byggnadens tväraxel på bottenplan och övre våningsplanet. I vardera ände av huset fanns trappor både mot norr och söder. Salarna var enligt ritningen försedda med dubbelsängar två och två. På övre planet fanns även enkelsängar utmed väggarna. Baracken kunde rymma 220 personer i bottenplan och 168 en trappa upp. I byggnadens fyra hörn på båda plan låg rum för sergeanter, på

5 Byggnad 008 som den ser ut idag, med nya armaturer Solo vägg. Arkitekten Erik Josephsons planritning från 1894 för barackbyggnad.

6 6 bottenvåningen avsedda för två boende per rum. Salarna värmdes upp med tre kaminer nere och en på övre våningen. Sergeantrummen hade kakelugnar. Annars brukade inte beväringsbarackerna ha någon uppvärmningsanordning, eftersom de endast användes under sommaren. När B-kasernen (senare ombyggd till skola) byggdes 1906, togs beväringsbaracken ur bruk som förläggning och byggnaden fick istället inrymma kårens sjukhus, intendenturverkstäderna och skrädderiet. I samband med detta skedde vissa exteriöra förändringar. År 1906 slog man på brädpanel på byggnaden, som fick tidstypiskt fältindelade fasader med panel i stående och liggande riktning. Vid senare ombyggnader har stora delar av listverket tagits bort och väggens ursprungliga liggande panel finns nu kvar endast på mittfältet mellan bottenplanets fönster. På 1950-talet skedde flera större förändringar i samband med byggnadens förändrade funktion.sjukhuset flyttade ut till en ny sjukhusbyggnad 1945 och intendenturverkstäderna fick nya byggnader Beväringsbaracken skulle i början av 1950-talet återgå till att utgöra förläggning. Byggnaden byggdes på för lektionssalar för signaltjänst på övre våningsplanet, då lanterninerna togs bort (1959), fasaden höjdes och försågs med fönster. På grund av brandrisken placerades förläggningen i bottenvåningen där de gamla salarna byggdes in till logement med en korridor mitt i husets längdaxel. Stora förändringar har genom tiderna skett i fönstersättningen och fönstersnickerier, både på långfasader och gavelfasader. Mitt på norra långfasaden har en dubbelport tillkommit, man har gjutit en trappa och byggt en takad förstukvist. Byggnaden används idag som utbildningslokal och kontor samt utskänkningsställe. Kulturhistorisk status Den södra gamla kaserngården och byggnaderna som omger den är byggnadsminne och åtnjuter skydd enligt Kulturminneslagen kap. 3.

7 7 Åtgärder och genomförande Förutsättningar. Planerade åtgärder Isolering under panelen är sågspånsfyllning. Panelen över stenfoten är stående, däröver en liggande panel i mitten och stående panel på den översta tredjedelen av fasaden. Byggnaden målades om på talet var byggnaden i kommunens ägo. Det kommunala bostadsbolaget Solatunum ägde huset 1995, då det ommålades med Engwall & Claessons linoljefärg, enligt entreprenören som var med då. Samtliga fasader ska efter rengöring ommålas med Engwall & Claessons linoljefärg i befintlig kulör. Ytterfönstren ska målas om. Rengöring ska ske med speed-heater. Södra och främst östra gavelfasaden är före ommålningen i sämst skick med flertalet färgskador, även fönstersnickerierna hade omfattande färgskador. Runt alla fasader löper en kortare stående panel, som avslutas nertill mot en liggande bräda med plan översida ovanför den sluttande vattbrädan ovan stensockeln. Där hade vatten stannat upp och orsakat färgskador på panelens nederdel ovanför denna bräda gjorde antikvarien en besiktning av fasaderna före ommålning. Tillsammans med entreprenören planerades rengöringsgrad 1 (till trärent) för östra fasaden. Övriga fasader skulle ha rengöringsgrad 2. Östra gavelfasaden Över hela östra fasaden finns färgskador, som på vissa ställen är öppna till trärent. Där ser man träytor mättade med sannolikt tidigare oljefärg. Färgen bildar en stormönstrad krackelering. Färgskadorna är störst ovanför de liggande listverken, som saknar lutande avrinningsyta och stående listverk har på sina ställen lossnat med öppet ändträ. Fasaden har flera lager underliggande, delvis avskrapade äldre färgskikt. Även fönstersnickerierna och en dubbelport har färgskador.

8 Östra gavelfasaden före rengöring Stående listverk som lossnat upptill, östra fasaden.

9 Färgskador på östra fasadens panel. Södra fasaden Södra fasaden före rengöring.

10 10 Fasaden har omfattande färgskador, främst ovanför liggande listverk. Fasadfärgen har partiellt ett finkrackelerat mönster typiskt för linoljefärg. Omfattande färgskador finns bakom en nerhängande kabel. Översta tredjedelen av fasaden med stående panel har tunnare färgskikt och inga spår efter tidigare färglager. Eftersom baksidan är påbyggd, har panelen sannolikt fått ny panel under senare tid. Även fönstersnickerierna har färgskador Del av södra fasaden.

11 På södra fasaden finns ytor med finkrackelerat mönster typiskt för linoljefärg Södra fasaden med rester av äldre målningskikt under nuvarande färg.

12 Södra fasadens övre del med tunnare färgskikt Fönster på södra fasaden före ommålning.

13 13 Västra gavelfasaden Partiellt finns ytor med flagnande färg, särskilt på den nedre delen. Porten och fönstersnickerierna är i relativt gott skick med små sprickor i färgen Västra fasaden före rengöring.

14 Del av västra fasadens panel och fönstersnickerier Västra fasadens nedre del vid NV hörnet.

15 Liggande bräda ovanför vattbrädan på västra fasaden. Norra fasaden På norra fasaden är panelen är till stora delar intakt och lösa färgflagor förekommer endast partiellt. Listbrädan ovanför stensockeln är i sämre skick. Porten och fönstersnickerierna är före restaurering i relativt gott skick. Det märks på panelen att fasaderna har genomgått förändringar. Här och var finns ytor med till synes nyare sågad panel, exempelvis en fasadyta mellan två fönster på östra delen av norra fasaden. Förstukvisten har främst färgskador på östra sidan och pelarna som stöder taket på förstukvisten.

16 Norra fasaden före rengöring Norra fasadens östra del vid entrén med tjockt krackelerad färg på listverk.

17 Norra fasadens huvudentré med förstukvist före ommålning. 17

18 18 Genomförda åtgärder Rengöring av fasaderna med den kraftigt vidhäftande linoljefärgen i fasspontpanelen tog mycket längre tid än beräknat. Samtidigt som arbetet med östra fasaden pågick, försökte man med speed-heater även att skrapa bort färg på södra långfasaden hade man endast skrapat den nedersta tredjedelen av östra fasaden och 1/3 av mittfältet samt lister på den östra fasaden till rengöringsgrad 1. På södra fasaden hade man skrapat nästan hälften av nedersta tredjedelen, bakom stuprör samt 3 bräder på mittfältet till fast underlag, vissa ytor till trärent. Färgen satt mycket hårt på sina ställen. Det var 27 grader varmt under en period och arbetet med speed-heatern måste avslutas pga. stor risk för brand i sågspånsfyllningen. Man ville inte heller använda kemikalier som måste tvättas bort med vatten. Därför provades slutligen Beckers Färgborttagning utan ammoniak. Behandlingen avslutades efter endast två försök, då önskat resultat ej uppnåddes. För att ej skada träet vid skrapning godkändes östra fasadens underlag, trots att svaga färgskikt satt kvar på vissa bräder. Underlaget var jämnt Rengjord yta på östra gavelfasaden inför ommålning.

19 19 På södra fasaden fanns en rötskadad foderbräda på ett fönster. Ca 60 cm av brädan har ersatts med friskt virke i samma dimension som originalet efter överenskommelse vid antikvarisk kontroll. Brädan har fogats med snedskarv så att vatten rinner ut från fasaden. El-ledningar och el-dosor har målats in i bakomliggande fasadkulör. Vad gäller rengöring av västra och norra fasaden skulle entreprenören enligt arbetsbeskrivning kalla på antikvarien för en besiktning före ommålning. Detta gjordes ej. Vid nästa ommålning rekommenderas att endast rengöra och ommåla en fasad per etapp alternativt att börja med rengöring tidigare och sätta in fler målare. Vid rengöring med Beckers Färgborttagning Fd STS finns erfarenheten att fler än två indränkningar kan behövas innan färgskikt lossnar. Använd linoljefärg: Engwall & Claessons linoljefärg. Befintliga fasadytor, nya träytor, takutsprång, fönster: En grundstrykning med 10 % förtunning, 2 strykningar med outspädd linoljefärg. Kulörerna för Nipans byggnader i Sollefteå har en särskild beteckning hos Engwall & Claessons (ex.vis Nipan Gul ), som även tidigare har varit färgleverantör. Kulörer (Bryt pasta per 10 liter): Fasad Listverk Fönster Nipan Gul By 30 By 43 Yo 390,40 Ro 15,40 SS 21,80 W 150,20 Färgborttagning: Beckers Färgborttagning (tidigare STS). Efterbesiktning säsongen 2010: 1. Lagning samt målningsbättring av hål efter el-sladdar på östra gavelfasaden. För sent att göra denna säsong för målning med linoljefärg. 2. Brister i trälagning åtgärdas: iskarvad panelbit ovanför sockelbräda på södra fasaden ska göras om med friskt vältorkat virke och målas likt omgivande fasad.

20 Ommålad fasad mot öster Före slutförda målningsarbeten på södra fasaden.

21 Södra fasaden efter ommålning Ommålat fönster på södra fasaden med iskarvad ersatt bit av foderbräda.

22 Norra fasaden mot väster ommålad. 22

23 Norra fasaden mot öster ommålad. 23

24 Ommålat fönster på östra delen av norra fasaden Västra fasaden före slutförd ommålning.

25 Västra fasaden efter ommålning Hål efter el-sladdar till höger om fönster på östra gavelfasaden. Efterbesiktas 2010.

26 Iskarvad panelbit på södra fasaden ska göras om. Efterbesiktas Källor Program för kulturmiljövården i Sollefteå kommun, Sollefteå stadsarkitektkontor, rev. upplaga 1996, sammanställningar/beskrivningar: Ann Renström. Sandberg, Bo: Norrlandsträngaren Tidskrift för Norrlands trängregementes kamratförening årgång 15, Sollefteå 1977.

SÖDRA KASERNGÅRDEN, Fd T3 NYA ARMATURER

SÖDRA KASERNGÅRDEN, Fd T3 NYA ARMATURER SÖDRA KASERNGÅRDEN, Fd T3 NYA ARMATURER Remsle 13:64, Sollefteå kommun, Ångermanland Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2009:12 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. Inledning 3 Objekt

Läs mer

Konstbacken. Målningsarbeten Örebro läns museum Rapport 2008:25. Charlott Torgén Charlotta Hagberg

Konstbacken. Målningsarbeten Örebro läns museum Rapport 2008:25. Charlott Torgén Charlotta Hagberg Konstbacken Konstbacken östra 17, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Målningsarbeten 2008-2009 Charlott Torgén Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:25 2 Innehållsförteckning INLEDNING...4

Läs mer

STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN

STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN KONVERTERING AV VÄRMESYSTEM Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2007:10 Bodil Mascher 2 Innehåll INLEDNING 3 Objekt / dnr. Länsstyrelsens

Läs mer

Per Lundgren 2011. Omslagsfotografi: Byggnad 008, serviceförråd, under restaurering Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2011

Per Lundgren 2011. Omslagsfotografi: Byggnad 008, serviceförråd, under restaurering Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2011 Marma läger Per Lundgren 2011 Omslagsfotografi: Byggnad 008, serviceförråd, under restaurering Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2011 Upplandsmuseets rapporter 2011:17 ISSN 1654-8280 Upplandsmuseet 2011

Läs mer

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö

Läs mer

Italienska villan, Ronneby brunn

Italienska villan, Ronneby brunn 2006:28 Italienska villan, Ronneby brunn Byggnadsminne nr 72 Slutrapport, antikvarisk kontroll Exteriör renovering Rapport, år och nr: 2006:28 Rapportnamn: Italienska villan, Ronneby Brunn Byggnadsminne

Läs mer

Restaurering av klockstapeln, Ånge kyrka

Restaurering av klockstapeln, Ånge kyrka Restaurering av klockstapeln, Ånge kyrka Borgsjö och Haverö kyrkliga samfällighet Ånge kommun, Medelpad. Rapportnummer 2007:17 Kulturmiljöavdelningen, Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 Objekt

Läs mer

Restaurering av fönster på Timrå kyrka Timrå socken och kommun

Restaurering av fönster på Timrå kyrka Timrå socken och kommun Restaurering av fönster på Timrå kyrka Timrå socken och kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2003:x 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

Villa Vera, Ronneby brunn

Villa Vera, Ronneby brunn 2006:29 Villa Vera, Ronneby brunn Byggnadsminne nr 72 Slutrapport, antikvarisk kontroll Exteriör renovering Rapport, år och nr: 2006:29 Rapportnamn: Villa Vera, Ronneby Brunn Byggnadsminne nr 72. Slutrapport,

Läs mer

Vasatornet. Kersti Lilja. Restaurering av tak, klocktorn och fönster

Vasatornet. Kersti Lilja. Restaurering av tak, klocktorn och fönster Restaurering av tak, klocktorn och fönster Vasatornet Antikvarisk kontroll, Rydboholm 2:1, Östra Ryds socken i Österåkers kommun, Uppland Kersti Lilja Rapport 2003:35 Box 6176 102 33 Stockholm Tel 08-690

Läs mer

RESTAURERING AV F D FOLKSKOLA, KVARSÄTT 1:19 SELÅNGERS SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN

RESTAURERING AV F D FOLKSKOLA, KVARSÄTT 1:19 SELÅNGERS SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN RESTAURERING AV F D FOLKSKOLA, KVARSÄTT 1:19 SELÅNGERS SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2005:15 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 BESKRIVNING

Läs mer

Restaurering av fasader på Fredens kapell i Hässjö.

Restaurering av fasader på Fredens kapell i Hässjö. Restaurering av fasader på Fredens kapell i Hässjö. Hässjö kyrkas gravkapell, Hässjö socken, Timrå kommun, Medelpad. Rapportnummer 2008:1 Kulturmiljöavdelningen, Bodil Mascher 2 Innehåll INLEDNING 3 Objekt

Läs mer

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation Datum Rådgivningsprotokoll 2016-06-03 Dnr 2490 /310 Byggnadsantikvarie Ulrika Olsson 026-65 56 34 ulrika.olsson@xlm.se Besiktningsdatum 2016-06-01 Fotodokumentation 2016-06-01 Forsbacka 20:9 Forsbacka

Läs mer

Restaurering av klockstapel, Örnsköldsviks begravningsplats

Restaurering av klockstapel, Örnsköldsviks begravningsplats Restaurering av klockstapel, Örnsköldsviks begravningsplats Örnsköldsviks församling, Örnsköldsviks kommun, Ångermanland. Rapportnummer 2008:5 Kulturmiljöavdelningen, Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING

Läs mer

Laxbrogatan 7, Sternerska huset

Laxbrogatan 7, Sternerska huset Laxbrogatan 7, Sternerska huset Kopparberg 1:9, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Restaurering av fönster och dörr, år 2006-2007 Charlott Hansen Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport

Läs mer

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland.

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:65 Bergs kyrka Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster Antikvarisk kontroll Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland Helén Sjökvist Bergs kyrka Underhållsåtgärder

Läs mer

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 INLEDNING... 3 Administrativa uppgifter... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Saltsjöbadens friluftsbad, herrbadet

Saltsjöbadens friluftsbad, herrbadet Saltsjöbadens friluftsbad, herrbadet Antikvarisk kontroll vid restaurering, Saltsjöbadens friluftsbad, herrbadet, Boo socken, Nacka kommun, Uppland Niss Maria Legars Kersti Lilja Rapport 2006:27 Saltsjöbadens

Läs mer

Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden

Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B2 Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden Målning av omlagt plåttak Antikvarisk medverkan Fullerö 1:1 Västerås-Barkarö socken Västmanlands län Fredrik Ehlton

Läs mer

Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke

Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke Ommålning av klockstapeln vid Dylta Bruks herrgård 2005 Antikvarisk rapport Charlott Hansen Rapport 2005:12 2005-12-09 Översiktlig beskrivning

Läs mer

Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland. Lisa Sundström Rapport 2004:33

Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland. Lisa Sundström Rapport 2004:33 Görvälns slott Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2004:33 Görvälns slott Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering,

Läs mer

YTTERLÄNNÄS GAMLA KYRKA, KRAMFORS KOMMUN

YTTERLÄNNÄS GAMLA KYRKA, KRAMFORS KOMMUN YTTERLÄNNÄS GAMLA KYRKA, KRAMFORS KOMMUN RESTAURERING AV PUTSADE FASADER Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2007:01 Bodil Mascher 2 Innehåll INLEDNING 3 Objekt / dnr. Länsstyrelsens

Läs mer

Redigering och layout framsida: Lena Ljungkvist, Jamtli Förlag

Redigering och layout framsida: Lena Ljungkvist, Jamtli Förlag Utgivning och distribution: Jamtli Box 709 831 28 Östersund Tel 063-15 01 00 Fax 063-10 61 68 Jamtli 2012 Omslagsbild: Enafors turisthotell IMG_2039. Foto: Jenny Brantestad och Clara Nyström, Jamtli om

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun Beslut 1(4) 2008-01-17 Dnr 432-18180-06 Delgivningskvitto Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun BESLUT Länsstyrelsen förklarar Casselska

Läs mer

JÄRNBOÅS KYRKA Järnboås socken, Västmanland, Västerås stift

JÄRNBOÅS KYRKA Järnboås socken, Västmanland, Västerås stift JÄRNBOÅS KYRKA Järnboås socken, Västmanland, Västerås stift UTVÄNDIG MÅLNING 2011 Antikvarisk rapport Järnboås kyrka under borttagning av färg på tornet. Estrid Esbjörnson, Antikvarisk konsult, 2 3 2011-09-13,

Läs mer

Spelhuset vid Åkergruvan

Spelhuset vid Åkergruvan Spelhuset vid Åkergruvan Gamla Pershyttan 4:19, Nora socken, Västmanland, Örebro län Antikvarisk kontrollrapport Kulturmiljö 2005 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...4 BYGGNADSBESKRIVNING...4 LÄGET FÖRE

Läs mer

Linsells kyrka. Antikvarisk kontroll vid utvändig målning Linsells socken, Härjedalens kommun, Härnösands stift.

Linsells kyrka. Antikvarisk kontroll vid utvändig målning Linsells socken, Härjedalens kommun, Härnösands stift. Linsells kyrka Antikvarisk kontroll vid utvändig målning 2007 Linsells socken, Härjedalens kommun, Härnösands stift Hampus Benckert RAPPORT JAMTLI 2009:15 ISSN 1654-2045 Utgivning och distribution: Jamtli

Läs mer

Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift

Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Fasadrenovering och lokal inre renovering 2008 Anneli Borg Örebro läns museum Rapport 2008:12 Inledning Under sommaren 2008 utfördes utvändiga,

Läs mer

VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA, VIBYGGERÅ SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN

VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA, VIBYGGERÅ SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA, VIBYGGERÅ SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN RESTAURERING AV PUTSADE FASADER Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2007:02 Bodil Mascher 2 Innehåll INLEDNING 3 Objekt

Läs mer

APOTEKSHUSET I SOLLEFTEÅ OMMÅLNING AV TAKYTOR

APOTEKSHUSET I SOLLEFTEÅ OMMÅLNING AV TAKYTOR 1 APOTEKSHUSET I SOLLEFTEÅ OMMÅLNING AV TAKYTOR Kv. Apotekaren 3, Sollefteå stad, Sollefteå kommun, Ångermanland Murberget Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2010:17 Bodil Mascher

Läs mer

Rapport gällande antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning av Södra Finnskoga kyrka

Rapport gällande antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning av Södra Finnskoga kyrka Rapport gällande antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning av Södra Finnskoga kyrka Södra Finnskoga socken, Torsby kommun, Värmlands län, Karlstads stift 2010:31 Enligt länsstyrelsens beslut 433-6260-2009

Läs mer

SJÄLEVADS KYRKA. Restaurering av fönster

SJÄLEVADS KYRKA. Restaurering av fönster SJÄLEVADS KYRKA Restaurering av fönster Själevads socken, Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län Kulturmiljö/samlingsavd. Rapport nr 2015:24 Bodil Mascher 2 3 Innehåll: Inledning 5 Objekt / dnr. Stiftets

Läs mer

Simsons Prästgård Käringön 1:1 Käringön socken, Orust kommun. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt.

Simsons Prästgård Käringön 1:1 Käringön socken, Orust kommun. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Arbeten på Simsons Prästgård Käringön 1:1 Käringön socken, Orust kommun BOHUSLÄNS MUSEUM Rapport 2002:34 Stefan Ädel Bohusläns museum rapport 2002:34

Läs mer

Hallingstorps kapell Invändiga målningsarbeten

Hallingstorps kapell Invändiga målningsarbeten Antikvarisk medverkan Hallingstorps kapell Invändiga målningsarbeten Säby socken i Tranås kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2012:31 Bo E Karlson Antikvarisk medverkan Hallingstorps

Läs mer

Skå kyrka. Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund

Skå kyrka. Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund Skå kyrka Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund Skå kyrka Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport

Läs mer

2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning och historik Kyrkan och den

Läs mer

Uppsala centralstation

Uppsala centralstation Uppsala centralstation Dragarbrunn 31:2 Uppsala stad och kommun Renovering av plåttak Antikvarisk kontrollrapport över utförda arbeten Johan Dellbeck 2008-06-23 Uppsala centralstation Dragarbrunn 31:2

Läs mer

4. Åtgärdsdokumentation. Kronbergs ateljé. Fasadrenovering 2008. Kulturhistoriska avdelningen. Karin Blent

4. Åtgärdsdokumentation. Kronbergs ateljé. Fasadrenovering 2008. Kulturhistoriska avdelningen. Karin Blent 4. Åtgärdsdokumentation Kronbergs ateljé Fasadrenovering 2008 Kulturhistoriska avdelningen Karin Blent 1 4. Åtgärdsdokumentation Innehållsförteckning Beskrivning före åtgärd:... 3 Antikvariska ställningstaganden:...

Läs mer

Skånelaholms slott. Lisa Sundström Rapport 2008:4

Skånelaholms slott. Lisa Sundström Rapport 2008:4 Skånelaholms slott Antikvarisk kontroll vid fortsatt restaurering av fasader, Skånelaholms slott, Skånela socken, Sigtuna kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2008:4 Skånelaholms slott Antikvarisk kontroll

Läs mer

Eds kyrka. Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Eds kyrka, Eds socken, Upplands Väsby kommun, Uppland. Lisa Sundström Rapport 2006:2

Eds kyrka. Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Eds kyrka, Eds socken, Upplands Väsby kommun, Uppland. Lisa Sundström Rapport 2006:2 Eds kyrka Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Eds kyrka, Eds socken, Upplands Väsby kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2006:2 2 Eds kyrka Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Eds kyrka,

Läs mer

Länsmuseet Västernorrland. Piporgel, Sollefteå gravkapell. Besiktning/dokumentation Dnr: 2010 / 107

Länsmuseet Västernorrland. Piporgel, Sollefteå gravkapell. Besiktning/dokumentation Dnr: 2010 / 107 Länsmuseet Västernorrland Besiktning/dokumentation Dnr: 2010 / 107 Piporgel, Sollefteå gravkapell r ---, REFE~EllSE

Läs mer

Förslag till färgsättning samt antikvariska riktlinjer rörande renovering Johan Dellbeck 2008.04.03

Förslag till färgsättning samt antikvariska riktlinjer rörande renovering Johan Dellbeck 2008.04.03 C 104, Fyrkanten, Rosendalsfältet Kåbo 1:20 Uppsala stad och kommun Förslag till färgsättning samt antikvariska riktlinjer rörande renovering Johan Dellbeck 2008.04.03 C 104, Fyrkanten, Rosendalsfältet

Läs mer

Restaurering av tak ._--- Lögdöbruk 3:29 och 3:31, Timrå kn. Slutrapport

Restaurering av tak ._--- Lögdöbruk 3:29 och 3:31, Timrå kn. Slutrapport Restaurering av tak Lögdöbruk 3:29 och 3:31, Timrå kn.-._--- ~.. Slutrapport Länsmuseet VästemorrlandfTorbjörn Svaan Avdelningen för kulturmiljövård och dokumentation 1998-01-16 Innehåll Inledning 3 Beskrivning

Läs mer

Torps metodistkapell

Torps metodistkapell Torps metodistkapell Antikvarisk medverkan vid målning av kapell och klockstapel Mönsterås-Torp 3:17, Mönsterås socken, Mönsterås kommun, Kalmar län, Småland Ulrika Haraldsson Kalmar läns museum Byggnadsantikvarisk

Läs mer

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne Britt-Marie Lennartsson RENOVERING AV FASAD Lindhovs kungsgård, Lindhov 1:1,Lindberga socken, Varbergs kommun 2014:22 OMSLAGSBILD K 2014-72 FOTO

Läs mer

Muskö kyrka. Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Muskö kyrka, Muskö socken, Haninge kommun, Sörmlands län. Kersti Lilja Rapport 2004:17

Muskö kyrka. Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Muskö kyrka, Muskö socken, Haninge kommun, Sörmlands län. Kersti Lilja Rapport 2004:17 Muskö kyrka Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Muskö kyrka, Muskö socken, Haninge kommun, Sörmlands län Kersti Lilja Rapport 2004:17 Muskö kyrka Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Muskö kyrka,

Läs mer

Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping

Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping Kv Bofinken 13, Nikolai församling, Örebro, Örebro kommun, Närke Målningsarbeten 2009 Anna Rodin Örebro läns museum Rapport 2010:5 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK RAPPORT 2015:212 ANTIKVARISK MEDVERKAN SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning och

Läs mer

Järnvägsstationen i Kopparberg

Järnvägsstationen i Kopparberg Järnvägsstationen i Kopparberg Herrhagen 1:33, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Restaureringsarbeten 2008-2009 Charlott Torgén Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:26 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Våthuits kyrka. Antikvarisk kontroll. Renoveringsarbeten på vapenhus och klockstapel. Våthuits socken i Gislaveds kommun Jönkbings län

Våthuits kyrka. Antikvarisk kontroll. Renoveringsarbeten på vapenhus och klockstapel. Våthuits socken i Gislaveds kommun Jönkbings län Antikvarisk kontroll Våthuits kyrka Renoveringsarbeten på vapenhus och klockstapel Våthuits socken i Gislaveds kommun Jönkbings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2012:33 Britt-Marie Börjesgård

Läs mer

Ramundeboda kyrka. Tjärstrykning av tak och fasader, renovering och målning av fönster, dörrar och takfot 2010

Ramundeboda kyrka. Tjärstrykning av tak och fasader, renovering och målning av fönster, dörrar och takfot 2010 Ramundeboda kyrka Laxå, Ramundeboda socken, Laxå kommun, Närke Tjärstrykning av tak och fasader, renovering och målning av fönster, dörrar och takfot 2010 Charlott Torgén Rapport 2011:17 Engelbrektsgatan

Läs mer

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B5 Kalla 3 Restaurering av fönster - etapp 1 Antikvarisk medverkan Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län Ia Manbo Kalla 3 Restaurering av fönster etapp

Läs mer

Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun

Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:18 Anette Lund 2 Innehåll Sida INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

DOKUMENTATIONSRAPPORT

DOKUMENTATIONSRAPPORT DOKUMENTATIONSRAPPORT KV. SEGLET 1992 HÄRNÖSANDS STAD HÄRNÖSANDSKO~UN LÄNSMUSEET MURBERGET AVD. FÖR KULTURMILJÖVÅRD SETH JANSSON INLEDNING I ändringen av den gällande detaljplanen för kv Seglet har man

Läs mer

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Dokumentation av Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus, Svartsjö 1:4, Sånga socken, Ekerö kommun, Uppland Albin Uller Rapport 2011:19 2 Färingsö fd ålderdomshem

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B ANTIKVARISK MEDVERKAN enligt KML Objekt: Beställare: Blidö kyrka Uppsala stift, Norrtälje Länna - Blidö - Riala kyrkliga samfällighet Genom Kurt Lodenius SLUTRAPPORT - Invändig upprustning Utlåtande Arbetena

Läs mer

Hässleby kyrka och begravningskapell

Hässleby kyrka och begravningskapell Hässleby kyrka och begravningskapell Antikvarisk medverkan i samband med utvändig målning. Hässleby socken i Eksjö kommun, Jönköpings län, Linköpings stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014:48

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

2012:43. Antikvarisk kontrollrapport vid utvändigt underhåll av stall, matinrättning och serviceförråd på. Marma läger. Älvkarleby sn, Älvkarleby kn

2012:43. Antikvarisk kontrollrapport vid utvändigt underhåll av stall, matinrättning och serviceförråd på. Marma läger. Älvkarleby sn, Älvkarleby kn 2012:43 Antikvarisk kontrollrapport vid utvändigt underhåll av stall, matinrättning och serviceförråd på Marma läger Älvkarleby sn, Älvkarleby kn Per Lundgren 2012 Omslagsfotografi: Stallängorna efter

Läs mer

Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem

Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem Sättna socken, Sundsvalls kommun, Medelpad Kulturmiljöavdelningen, rapport 2008: 16, Bodil Mascher Innehållsförteckning Inledning 3 OBJEKT / DNR. LÄNSSTYRELSENS

Läs mer

JONSTORP 23:4 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2013 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

JONSTORP 23:4 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2013 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ JONSTORP 23:4 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2013 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade åtgärder... 3 Juridiska

Läs mer

2008:23 ANTIKVARISK KONTROLLRAPPORT. Vänge kyrka FASADRESTAURERING AV VÄNGE KYRKA, VÄNGE SN, UPPSALA KN

2008:23 ANTIKVARISK KONTROLLRAPPORT. Vänge kyrka FASADRESTAURERING AV VÄNGE KYRKA, VÄNGE SN, UPPSALA KN 2008:23 ANTIKVARISK KONTROLLRAPPORT Vänge kyrka FASADRESTAURERING AV VÄNGE KYRKA, VÄNGE SN, UPPSALA KN Per Lundgren 2008 Omslagsfotografi: Vapenhuset under rengöring Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet

Läs mer

Hullgrensgården och Harbergsgården

Hullgrensgården och Harbergsgården Hullgrensgården och Harbergsgården Antikvarisk medverkan vid borttagning av färg samt målning av gatufasader Strömsrum 2:6, 2:7, Ålem socken, Mönsterås kommun, Kalmar län, Småland Ulrika Haraldsson Kalmar

Läs mer

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn 2010:38 Antikvarisk kontrollrapport Kalmar kyrka Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Kalmar kyrka 2010-10-19 Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2010 Upplandsmuseets

Läs mer

Manbyggnad på Röcklinge 2:25

Manbyggnad på Röcklinge 2:25 2010:37 Antikvarisk kontrollrapport Manbyggnad på Röcklinge 2:25 Konservering av väggmålningar i manbyggnad på Röcklinge 2:25, Västerlövsta sn, Heby kn Per Lundgren 2010:37 Omslagsfotografi: Bårder i kammaren

Läs mer

HEMSÖ KYRKA OMMÅLNING AV TAK

HEMSÖ KYRKA OMMÅLNING AV TAK HEMSÖ KYRKA OMMÅLNING AV TAK Hemsö församling, Härnösands kommun, Ångermanland Murberget Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2010:26 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. Inledning 3

Läs mer

Kungsgården. Fasadrestaurering av gårdshuset. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län.

Kungsgården. Fasadrestaurering av gårdshuset. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län. Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2012:B11 Kungsgården Fasadrestaurering av gårdshuset Antikvarisk medverkan Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Ia Manbo Kungsgården 3 fasadrestaurering

Läs mer

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 2. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Fredrik Ehlton

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 2. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Fredrik Ehlton Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2014:B6 Kalla 3 Restaurering av fönster - etapp 2 Antikvarisk medverkan Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län Fredrik Ehlton Kalla 3 Restaurering av fönster

Läs mer

Dingtuna gamla stationshus

Dingtuna gamla stationshus Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2018:B2 Dingtuna gamla stationshus Målning av plåttak Antikvarisk medverkan Dingtuna prästgård 1:61 Dingtuna socken Västmanlands län Christina Morén Dingtuna

Läs mer

Tynderö klockstapel Tynderö kyrka. Antikvarisk slutrapport Ommålning av exteriört trä 2008. KONTAKTPERSON Anders Stjernberg, 070-680 14 87

Tynderö klockstapel Tynderö kyrka. Antikvarisk slutrapport Ommålning av exteriört trä 2008. KONTAKTPERSON Anders Stjernberg, 070-680 14 87 Tynderö klockstapel Tynderö kyrka Antikvarisk slutrapport Ommålning av exteriört trä 2008 KONTAKTPERSON Anders Stjernberg, 070-680 14 87 ADRESS Thulegatan 1, 852 32 Sundsvall TELEFON 060-15 67 61 FAX 060-61

Läs mer

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn 2010:38 Antikvarisk kontrollrapport Kalmar kyrka Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Kalmar kyrka 2010-10-19 Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2010 Upplandsmuseets

Läs mer

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se PANEL & LIST En välskött fasad är en investering som ger dig ett hus med högre värde och med rätt isolering en bättre ekonomi. Trä är ett levande

Läs mer

Esplunda hönshus. Restaurering av det f.d. hönshuset vid Esplunda herrgård Antikvarisk rapport Charlott Hansen.

Esplunda hönshus. Restaurering av det f.d. hönshuset vid Esplunda herrgård Antikvarisk rapport Charlott Hansen. Esplunda hönshus Rinkaby socken, Örebro kommun, Närke Restaurering av det f.d. hönshuset vid Esplunda herrgård 2005 Antikvarisk rapport Charlott Hansen Rapport 2005:5 Översiktlig beskrivning 2005-11-29

Läs mer

Lyby kyrka. Antikvarisk rapport UTVÄNDIG RENOVERING. Hörby församling, Lyby socken i Hörby kommun Skåne län. Jörgen Kling

Lyby kyrka. Antikvarisk rapport UTVÄNDIG RENOVERING. Hörby församling, Lyby socken i Hörby kommun Skåne län. Jörgen Kling Antikvarisk rapport Lyby kyrka UTVÄNDIG RENOVERING Hörby församling, Lyby socken i Hörby kommun Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2010:007 Malmö Museer Box 406 201 24 Malmö Tel: 040-34 10

Läs mer

2010:42. Antikvarisk kontrollrapport. Marma läger. Utvändigt underhåll av byggnader på Marma läger, Älvkarleby sn, Älvkarleby kn

2010:42. Antikvarisk kontrollrapport. Marma läger. Utvändigt underhåll av byggnader på Marma läger, Älvkarleby sn, Älvkarleby kn 2010:42 Antikvarisk kontrollrapport Marma läger Utvändigt underhåll av byggnader på Marma läger, Älvkarleby sn, Älvkarleby kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Badhuset efter restaurering Foto: Per Lundgren,

Läs mer

Länsstyrelsens huvudbyggnad Ombyggnad av entrén

Länsstyrelsens huvudbyggnad Ombyggnad av entrén Länsstyrelsens huvudbyggnad Ombyggnad av entrén Härnösands domkyrkoförsamling Kulturmiljöavdelningen, rapport 2009:9, Hjördis Ek LÄNSSTYRELSENS HUVUDBYGGNAD INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 2 Objekt / Dnr

Läs mer

Riksantikvarieämbetet, Informationsavdelningen, Bebyggelseregistret

Riksantikvarieämbetet, Informationsavdelningen, Bebyggelseregistret Riksantikvarieämbetet, Informationsavdelningen, Bebyggelseregistret Stora Sjövillan består av 3 lägenheter för permanentboende, ca 704kvm bta. Byggnaden är blåklassad. Stora Sjövillan, Äppelviksvägen 47A,

Läs mer

ANTIKVARISK BYGGNADSBESKRIVNING

ANTIKVARISK BYGGNADSBESKRIVNING ANTIKVARISK URSPRUNGLIGA BYGGNADSDELAR / BYGGNADSDETALJER SADELTAK NU MED BETONGPANNOR HÄNG- OCH STUPRÖR DELVIS UTBYTTA TEGELSTENSMURAD SKORSTEN NU PLÅTINKLÄDD FÖNSTER MED RUNDBÅGE- FORMADE BÅGAR TIMMERPANEL

Läs mer

Byggnader inom Nora stationsområde

Byggnader inom Nora stationsområde Byggnader inom Nora stationsområde Nora socken och kommun, Västmanland Underhållsarbeten 2011 Örjan Hedhman Rapport 2011:20 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 3 INLEDNING...

Läs mer

Östanå herrgård. Antikvarisk medverkan i samband med ommålning av de inre flyglarna, Gränna socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län

Östanå herrgård. Antikvarisk medverkan i samband med ommålning av de inre flyglarna, Gränna socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län Östanå herrgård Antikvarisk medverkan i samband med ommålning av de inre flyglarna, Gränna socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:31 Margareta Olsson

Läs mer

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun BESLUT 1 (2) 2008-05-12 Dnr 432-11184-06 delgivningskvitto Kulturmiljöenheten Ingela Broström Tel: 026-1712 64 ingela.brostrom@x.lst.se Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2,

Läs mer

Ingarö kyrka. Antikvarisk medverkan vid utvändig ommålning av Ingarö kyrka, Ingarö socken, Värmdö kommun, Uppland. Gunilla Nilsson Rapport 2009:39

Ingarö kyrka. Antikvarisk medverkan vid utvändig ommålning av Ingarö kyrka, Ingarö socken, Värmdö kommun, Uppland. Gunilla Nilsson Rapport 2009:39 Ingarö kyrka Antikvarisk medverkan vid utvändig ommålning av Ingarö kyrka, Ingarö socken, Värmdö kommun, Uppland Gunilla Nilsson Rapport 2009:39 2 Ingarö kyrka Antikvarisk medverkan vid utvändig ommålning

Läs mer

H3 - Strandbacken. Bild nr 7. Del av vykort från sekelskiftet 1900. Fotopunkt A.

H3 - Strandbacken. Bild nr 7. Del av vykort från sekelskiftet 1900. Fotopunkt A. 5.3 H3 - Strandbacken På fastlandssidan vid sundets norra del är tomterna mindre på grund av att berget ligger närmare inpå strandlinjen. Husen klättrar upp efter bergskanten. Av den äldre bebyggelsen

Läs mer

Utvändig restaurering av Stöde kyrka Stöde församling, Sundsvalls kommun

Utvändig restaurering av Stöde kyrka Stöde församling, Sundsvalls kommun Utvändig restaurering av Stöde kyrka Stöde församling, Sundsvalls kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2003:21 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 3 BESKRIVNING OCH

Läs mer

Svedvi kyrka. Ommålning av plåttak samt ny textilförvaring. Antikvarisk rapport. Berga 4:21 Svedvi socken Hallstahammars kommun Västmanland

Svedvi kyrka. Ommålning av plåttak samt ny textilförvaring. Antikvarisk rapport. Berga 4:21 Svedvi socken Hallstahammars kommun Västmanland Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:1 Svedvi kyrka Ommålning av plåttak samt ny textilförvaring Antikvarisk rapport Berga 4:21 Svedvi socken Hallstahammars kommun Västmanland Helén Sjökvist Svedvi

Läs mer

Granbomsstugan. Byte av fasadpanel 2007. Örebro läns museum Rapport 2010:23. Charlott Torgén. Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland

Granbomsstugan. Byte av fasadpanel 2007. Örebro läns museum Rapport 2010:23. Charlott Torgén. Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Granbomsstugan Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Byte av fasadpanel 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2010:23 INLEDNING... 3 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Lindgården Lasarettet Medevi brunn

Lindgården Lasarettet Medevi brunn Rapport 2012:208 Antikvarisk medverkan Lindgården Lasarettet Medevi brunn Medevi brunn 2:1 Västra Ny socken Motala kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN

Läs mer

värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. NELENA 3 från O

värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. NELENA 3 från O fastighet: NELENA 3. adress: Lilla Norregatan 29. ålder: 1800-tal. Ombyggt 1913, 1937. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1913), L. Persson (1937). Grå cementputs. Grön spritputs. Sadeltak, svart falsad

Läs mer

BO KYRKA Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift

BO KYRKA Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift BO KYRKA Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift UTVÄNDIGA RENGÖRINGS- och MÅLNINGSARBETEN 2008 Antikvarisk rapport Estrid Esbjörnson antikvarisk konsult Bo kyrka efter arbetet Estrid Esbjörnson,

Läs mer

Roslags-Kulla. Rapport 2013:11. Antikvarisk medverkan vid ommålning av fasad, Roslags-Kulla kyrka, Roslags-Kulla socken, Österåkers kommun, Uppland.

Roslags-Kulla. Rapport 2013:11. Antikvarisk medverkan vid ommålning av fasad, Roslags-Kulla kyrka, Roslags-Kulla socken, Österåkers kommun, Uppland. Rapport 2013:11 Roslags-Kulla kyrka Antikvarisk medverkan vid ommålning av fasad, Roslags-Kulla kyrka, Roslags-Kulla socken, Österåkers kommun, Uppland. Hedvig Bellberg Läs rapporten i PDF www.stockholmslansmuseum.se

Läs mer

Lerbäcks kyrka. Tjärstykning av tak och tornhuv samt målning av lanternin på Lerbäcks kyrka Lerbäcks socken, Askersunds kommun, Örebro län

Lerbäcks kyrka. Tjärstykning av tak och tornhuv samt målning av lanternin på Lerbäcks kyrka Lerbäcks socken, Askersunds kommun, Örebro län Lerbäcks kyrka Lerbäcks socken, Askersunds kommun, Örebro län Tjärstykning av tak och tornhuv samt målning av lanternin på Lerbäcks kyrka 2015 Anneli Borg Rapport 2015:06 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO

Läs mer

Selångers kyrka Installation av nytt värmesystem

Selångers kyrka Installation av nytt värmesystem Selångers kyrka Installation av nytt värmesystem Kulturmiljöavdelningen, rapport 2008: 20, Bodil Mascher 2 Innehållsförteckning Inledning 3 OBJEKT / DNR. LÄNSSTYRELSENS TILLSTÅNDSÄRENDE BESTÄLLARE BESTÄLLARENS

Läs mer

Odensala kyrka. Kersti Lilja Rapport 2004:30

Odensala kyrka. Kersti Lilja Rapport 2004:30 Odensala kyrka Antikvarisk kontroll vid restaurering av klockstapel, Odensala kyrka, Odensala socken, Sigtuna kommun, Uppland Kersti Lilja Rapport 2004:30 2 Odensala kyrka Antikvarisk kontroll vid restaurering

Läs mer

Skottorps slott, södra flygeln

Skottorps slott, södra flygeln Skottorps slott, södra flygeln O m l ä g g n i n g a v t a k D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Södra flygeln - Skottorps slott, Laholms kommun 2014:21 OMSLAG Södra flygeln vid

Läs mer

RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING

RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING sida 1 av 5 HOSPITALGATAN 6 Marstrand RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING HOSPITALSGATAN Hospitalgatan 6 sida 2 av 5 sida 3 av 5 BESKRIVNING OMRÅDET Förbos fastighet med adress Hospitalgatan 6 är belägen i

Läs mer

KRISTIANSTAD Artikeln publicerades Fredag 16.56

KRISTIANSTAD Artikeln publicerades Fredag 16.56 Residenset ska lyftas till forna tiders glans KRISTIANSTAD Artikeln publicerades Fredag 16.56 Kristian Vukaj slipar varsamt bort färg från listverk på fasaden. Det gäller att ta det lugnt och vara noggrann,

Läs mer

K U N G Ä L V S K Y R K A

K U N G Ä L V S K Y R K A Rapport från antikvarisk kontroll av kyrkobyggnadsprojekt Utvändig ommålning och takomläggning på K U N G Ä L V S K Y R K A Kungälvs socken och kommun B O H U S L Ä N S M U S E U M Rapport 2001:17 Tomas

Läs mer

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland.

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:65 Sura nya kyrka Renovering av sakristians fasad Antikvarisk rapport Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland Tobias Mårud Sura nya kyrka Renovering

Läs mer

Klockstapel vid Funbo kyrka

Klockstapel vid Funbo kyrka 2008:13 ANTIKVARISK KONTROLLRAPPORT Klockstapel vid Funbo kyrka RENOVERING AV KLOCKSTAPEL VID FUNBO KYRKA, FUNBO SN, UPP- SALA KN Per Lundgren 2008 Omslagsfotografi: klockstapeln efter restaurering av

Läs mer