Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet Utdrag ur preliminärt godkänd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Utdrag ur preliminärt godkänd 2015-09-29"

Transkript

1 REDOVISNING Dnr Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet Utdrag ur preliminärt godkänd Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde 6c) Övergripande prioriteringar De övergripande prioriteringarna är beslutade för hela EU. Stöd till bredband ges för att öka tillgången till bredband med hög överföringshastighet, så kallade nästa generations accessnät (NGA-nät) på landsbygden. Syftet är att öka tillgängligheten till, användning av och kvaliteten på informations- och kommunikationsteknik i landsbygdsområden (delåtgärd 7.3, fokusområde 6c) Regionala prioriteringar med kort bakgrund I bredbandsstödet används bara gemensamma nationella prioriteringar. De projekt som beviljas stöd ska bidra till att uppfylla målen i den regionala bredbandsstrategin. I de fall det finns en kommunal bredbandsstrategi ska projektet även bidra till att uppfylla kommunens mål för bredbandsutbyggnad. Region Hallands övergripande vision är att Halland ska vara bästa livsplatsen. I Tillväxtstrategin för Halland är målen att vara en mer attraktiv, inkluderande och konkurrenskraftig region 2020 jämfört med idag. För att lyckas med detta behövs skapa goda grundläggande förutsättningar där tillgång till bredband är en. Ett utbyggt och tillgängligt bredbandsnät ses som en viktig tillväxtmotor för länet, kommunerna och särskilt för företag, service och invånare, särskilt på landsbygden. Andel med tillgång till bredband via fiber efter kommun Befolkning Arbetsställen Tätbebyggt Glesbebyggt Hylte 8,5% 4,2% 11,9% 0,4% Halmstad 50,6% 44,1% 54,1% 9,5% Laholm 13,1% 11,6% 16,9% 2,0% Falkenberg 28,7% 21,0% 34,5% 4,0% Varberg 55,0% 52,7% 60,0% 34,5% Kungsbacka 26,0% 27,4% 27,0% 19,3% Halland 38,0% 33,2% 42,0% 15,5% Sverige 54,2% 49,5% 27,0% 19,3% bredbandskartan.pts.se/ Post- och telestyrelsens bredbandskartläggning från 2014 visar för Hallands att 38 % av hushållen och 33 % av företagen i länet har tillgång till fiber med 100 Mbit/s.

2 Jämfört med övriga Sverige har Halland i dagsläget dålig tillgång till fiberbaserat bredband. Tillgången till fiber varierar kraftigt mellan kommunerna och mellan tätort och landsbygd. Det framgår även att det är stor skillnader i tillgång såväl mellan länets kommuner som inom kommunerna. Den visar även att tätorterna är mer välförsedda än glesbygdsområden inom respektive kommun. Bäst tillgång till fiber finns i Varbergs kommuns tätorter, sämst tillgång har de boende på landsbygden i Hylte kommun. Det är sämst tillgång i inlandet, med undantag för mellanbygden i Varbergs kommun. Totalt sett är behovet av bredband mycket stort i förhållande till andel företag och hushåll på landsbygden. Karta Utkast till Regional bredbandsstrategi för Halland Generellt sett har marknaden hittills inte visat något stort intresse av att bygga ut fibernät på mindre orter eller på landsbygden. På landsbygden tycks aktiviteten i föreningarna till stor del vara beroende av kommunens intresse i att erbjuda stöd, engagemang och stöttning av fiberföreningarna. Region Halland ansvarar för det strategiska arbetet och att ta fram en regional bredbandsstrategi. Arbetet beräknas färdigt under hösten Strategins främsta uppgift är att stimulera till utbyggnad i hela Halland. För att göra det behöver det nås en gemensam avsikt där bredbandsstrategin är vägvisare. Samarbete mellan bredbandsaktörer ska främjas. De offentliga rollerna ska systematiseras och förtydligas. Det är viktigt att regionala och kommunala medel används på bästa sätt samtidigt som att se var och hur landsbygdsprogrammets stöd kommer till bäst nytta för att sträva mot samma mål. Tre av länets sex kommuner har i maj 2015 färdiga kommunala bredbandsstrategier och en till är snart färdig.

3 Stödet är en del i en gemensam kraftsamling kring bredbandsutbyggnad i länet. Syftet är att gynna de delar där marknaden inte planerar att bygga och där det är långa avstånd från hus till servicenod eller till annat nät. Investeringen ska komplettera och stödja insatser som pekas ut inom ramen för den Regionala bredbandsstrategin Målbild Bredband till alla på landsbygden för lokal utveckling. Det nationella målet är att Sverige ska ha ett bredband i världsklass. Det innebär att 90 procent av hushållen och företagen ska ha tillgång till 100 Mbit/s till år Detta mål ställer sig Halland bakom. Det regionala delmålet för Halland är att 2015 ska minst 40 procent av hushållen och företagen ha tillgång till bredband på 100Mbit/s Mål För att kunna följa hur det går med landsbygdsprogrammet finns det obligatoriska indikatorer som EU har tagit fram för varje insatsområde. Målvärdena har beräknats av Jordbruksverket utifrån bland annat tidigare erfarenheter. Målvärdena har sedan fördelats enligt samma fördelningsnycklar som budgeten. EU:s indikatorer med målvärden samt budget, finns i bilaga 2 Budget och mål Beslutsomgångar och urval av ansökningar Ansökningar kommer att ställas i konkurrens mot varandra för att uppnå största möjliga effekt och måluppfyllelse. Länsstyrelsen kommer att göra detta genom att ha upp till tre beslutstillfällen per år. Efter senaste ansökningsdatum prövar Länsstyrelsen alla ansökningar som kommit in sedan förra beslutsomgången. Ansökan ska vara komplett senast vid datum som Länsstyrelsen meddelar, för att kunna delta i aktuell beslutsomgång. Läs mer om vad som gäller för Halland med bland annat aktuella ansökningsdatum, ansökningsperioder, beslutsdatum och lista med vilka handlingar som behövs; Ansökningar som uppfyller alla grundläggande villkor för stödet poängsätts och rangordnas utifrån urvalskriterierna. Ansökningar som får mindre än 200 poäng i nationella urvalskriterierna avslås, även innan ansökningstiden för beslutsomgången har gått ut. Åtminstone två urvalskriterier måste ge poäng för att ansökan ska kunna prioriteras. Övriga ansökningar rangordnas inbördes och beviljas stöd enligt rangordning, så långt budgeten räcker för aktuell beslutsomgång. Ansökningar med samma poäng ska skiljas åt med den beräknade anslutningsgraden. Här är det faktisk procenttal som gäller, inte poängen. Om det ändå inte räcker för att särskilja ansökningarna så ska antal möjliga anslutningar användas. Rangordnade ansökningar som inte kan beviljas stöd på grund av att budgeterade medel inte räcker till i beslutsomgången, förs vidare till nästa beslutsomgång. Ansökan kommer att kunna föras vidare en gång. Den årliga budgeten beslutas och fördelas mellan beslutsomgångarna, med övervikt på de perioder då ansökningstrycket är som störst. Det förväntas beröra ansökningar som är med i de första beslutsomgångarna.

4 Urvalskriterier (Delåtgärd 7.3, fokusområde 6c) Urvalskriterier används för att värdera ansökan och kunna jämföra den med andra ansökningar. Det finns bara nationella urvalskriterier för bredband. Urvalskriterierna syftar till att prioritera kostnadseffektiva projekt med god genomförandekapacitet. Nationella urvalskriterier Nationella urvalskriterier Poängsättning Bedömningsgrunder Viktning 1. Projektet ger hög anslutningsgrad till bredbandsnätet 5 poäng: 85 procent eller fler anslutna inom 3 poäng: procent anslutna inom avgränsat område för projektet. 1 poäng: procent anslutna inom avgränsat Projektet har ett högt antal möjliga anslutningar till bredbandsnätet 3. Den som söker stöd har kunskap, kompetens och genomförandekapac itet för investeringen område för projektet. 5 poäng: Minst 200 möjliga anslutningar inom avgränsat område för projektet 4 poäng: möjliga anslutningar inom 3 poäng: möjliga anslutningar inom 2 poäng: möjliga anslutningar inom +1 poäng: Likviditeten för projektets genomförande är tryggad. +1 poäng: Det finns en projektledare utsedd för projektet. +1 poäng: Det finns en ekonomiansvarig utsedd för projektet. +1 poäng: Det finns en upphandlingskunnig utsedd för projektet. +1 poäng: Det finns en person med relevant teknisk utbildning eller erfarenhet i projektet. Summa viktning 100 Regionala urvalskriterier För stöd till bredband finns inte några regionala urvalskriterier Investeringar som inte prioriteras regionalt Det finns inte några regionala prioriteringar inom bredband Stödnivå Stödnivån i länet är anpassad till de regionala förutsättningarna utifrån gemensamma riktlinjer som tagits fram av Jordbruksverket. Samma stödnivå används för alla projekt som beviljas stöd inom länet. Följande faktorer har vägts samman: bredbandsnätens storlek, som utgår från antal personer per kvadratkilometer i länets olika kommuner markförhållanden, som speglas av andelen åkermark, betesmark, skog inklusive berg, myrar, mossar och liknande svåra marker samt andelen sjöar och vattendrag i länet

5 historiska kostnader för bredbandsinvesteringar under åren hämtade från bredbandsstödet i landsbygdsprogrammet Riktlinjen syftar till att den privata insatsen i genomsnitt ska vara likvärdig kostnaden för en uppkoppling i tätort. tillgång till marknadsaktörer i länet och vilka affärsmodeller de erbjuder. Brist på aktiva marknadsaktörer kan motivera en högre stödnivå. I Hallands län får de som investerar i bredband 60 procent av de stödberättigande utgifterna. Denna procentberäkning gjordes enligt mall i bilaga om beräkning av stödprocent, se bilaga 35 som finns under knappen Så här bedöms din ansökan på vår hemsida. Länets befolkningstäthet har en tydlig förskjutning mot kustområdena som är mer befolkningstäta och inlandet som är glesbefolkat. Stora delar av kommunernas inlandsområden har därför, överlag räknat, lägst befolkningstäthet och därmed störst behov av bredbandsstödet då marknaden troligen inte kommer att bygga här. Behovet för utbyggnad i befolkningsglesa områden och i framförallt inlandet stärks av kartan nedan. För att gynna denna del av länets målgrupp för stödet, har stödprocenten delvis därför avrundadats uppåt till 60 %. Karta Befolkningstäthet, Länsstyrelsen Hallands län Stödprocenten motiveras också av att det i stora delar av Hallands landsbygd är svåra markförhållanden och att även i dessa områden ska anslutningskostnaden för hushållen och företagen kunna vara rimlig. Markförhållandena i länet varierar kraftigt och de målgrupper som är i störst behov av stöd för utbyggnad bor i inlandet där det oftast är svårt att bygga ut och gräva.. Här är till stor del av skogsbygd med stenig, svårframkomlig terräng i sprickdalslandskap med vattendrag och myrmarker. Största arealen åkermark finns i kustområdena. Enligt Utkast till Regional bredbandsstrategi för Halland är skillnaderna i fiberutbyggnaden i dag är till stor del beroende av vilka insatser kommunerna gjort. De investeringar som redan genomförts för fiberutbyggnad i Halland uppskattas till drygt 600

6 miljoner kronor; vilket resulterat i 2013 års fibertillgång på ca 30 %. Det motsvarar investeringar på ungefär kronor per hushåll som har tillgång till fiber. En genomgång av de avslutade och beviljade projekten till bredbandsstöd under programperioden , visar med en grov uppskattning att snittkostnaden per anslutning ligger på ca kr. För vissa projekt, där bebyggelsen generellt är glesare och terrängförhållandena besvärligare, kan snittkostnaden per anslutning ligga på närmare kr. Detta ska även jämföras med det cirka kr per anslutning, utan ideell insats, som man räknar med i länets städer och större tätorter. Det är rimligt med en egeninsats även på landsbygden och är en faktor som bidragit till att stödprocenten är satt till 60 % av totalkostnaderna för en investering. I länet dominerar stadsnäten IP-Only, Scanova och By Net som aktörer på marknaden. Det ger möjligheter med flera representerade i länet samtidigt som de hittills inte visat stort intresse för att bygga fibernät på landsbygden. Se även ovan: Regionala prioriteringar med kort bakgrund. Ytterligare motivering till länets stödprocent finns Underlag till fastställd stödandel (stödprocent), se bilaga 35 som finns under knappen Så här bedöms din ansökan på vår hemsida. Stöd beviljas inte till ansökningar om stöd med mindre än kronor i stödberättigande utgifter. Högsta stödbelopp är 10 miljoner euro per projekt. Koppling till andra mål Halland står bakom den digitala agendan för Sverige och Region Halland driver arbetet att med att ta fram en regional digital agenda i samverkan med bland annat kommuner, högskola, statliga organisation och näringslivet. Den Digitala Agendan för Halland blir en sammanhållen strategi för att på bästa sätt ta till vara på alla de möjligheter som digitaliseringen erbjuder hallänningar och företag, och kommer att fungera som stöd och vägledning till alla berörda parter fram till Den regionala bredbandsstrategin kommer att utgöra en väsentlig del av den digitala agendan för Halland. Stöd till bredband förstärker insatser för nya jobb och för attraktiv landsbygd, service och fritid genom att bidra till att lösa behovet av digital infrastruktur. Bredband behövs för likvärdiga förutsättningar, samverkan, utbyte av kompetens och spridning av innovationer. Denna utgångspunkt kopplar till och stärker målen i Tillväxtstrategin för Halland som är ökad attraktivitet, konkurrenskraft och sysselsättning. Stödet har betydelse för andra satsningar för landsbygden, som till exempel kommunernas bredbandsstrategier och landsbygdsperspektiv i lokala översiktsplaner. Stöd till pilotprojekt för bredbandsutbyggnad och till andra stöd för samarbeten och pilotprojekt, behöver samverka med stödet för att optimalt bidra till lokal utveckling. En regional samverkansgrupp med kommunernas IT-strateger finns. Stöd för investeringar i småskalig infrastruktur och service och fritid är främst de stöd där effekter kan fås med strategisk planering. Även åtgärderna för ökad konkurrenskraft inom jordbruket och jordbruks- och affärsutveckling kan kopplas till bredbandsutbyggnad. De tvärgående målen om miljö och klimat gynnas av utbyggnaden.

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 REDOVISNING Dnr 604-6474-2015 2016-03-14 Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 1.1. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde

Läs mer

Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde 6c) 9.2. Länsstyrelsen i Västra Götalands Län 2015-10-20

Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde 6c) 9.2. Länsstyrelsen i Västra Götalands Län 2015-10-20 9.2 Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde 6c) 9.2.1 Övergripande prioriteringar De övergripande prioriteringarna är beslutade för hela EU. Stöd till bredband ges i Sverige för att öka tillgången

Läs mer

9.2. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde 6c)

9.2. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde 6c) Stöd beviljas inte till ansökningar om stöd med mindre än 100 000 kronor i stödberättigande utgifter. Stödbeloppet begränsas enligt kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 om stöd av mindre betydelse

Läs mer

Diskussion angående prioritering och kostnader.

Diskussion angående prioritering och kostnader. Diskussion angående prioritering och kostnader. Fram tills vi har fått en offert och bestämt oss för att börja fiberdragning så är kostnaderna enligt sidan medlemmar på hemsidan. Innan vi fattar ett beslut

Läs mer

9.3. Stöd till investeringar i service och fritid på landsbygden (delåtgärd 7.4 fokusområde 6b)

9.3. Stöd till investeringar i service och fritid på landsbygden (delåtgärd 7.4 fokusområde 6b) markförhållanden. Projektens snittkostnad/hushåll har under föregående programperiod varit ca 20 000 kronor för kanalisationen. Under perioden 2014-2020, kan kostnaderna bli något högre då samtliga kostnader

Läs mer

Stöd till utbyggnad av bredband på till svenska landsbygden

Stöd till utbyggnad av bredband på till svenska landsbygden Stöd till utbyggnad av bredband på till svenska landsbygden Johanna Larsson och Håkan Hylén, Jordbruksverket 1 Bredbandsstödet i Landsbygdsprogrammet Grundläggande villkor för att kunna bevilja stöd: 1.

Läs mer

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län 10. Samarbete Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är stor för samhället men där incitamentet för en enskild aktör är för litet för att kunna

Läs mer

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13 INFORMATION Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19 Dnr 3.2.17-2297 13 Strukturen för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet får en helt ny struktur jämfört med det förra landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Ellinore Swahn Strateg/Utvecklingsledare bredband

Ellinore Swahn Strateg/Utvecklingsledare bredband Ellinore Swahn Strateg/Utvecklingsledare bredband 2016-09-28 Region Halland Region Hallands övergripande vision är att Halland ska vara bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin för Halland har som mål att

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

Plan för bredbandsutbyggnaden

Plan för bredbandsutbyggnaden Plan för bredbandsutbyggnaden i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:104 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Stöd till bredband en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Stöd till bredband en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Stöd till bredband en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet fram till och med den 31oktober 2018) Uppföljningen är gjord av Matilda Ambré och Åke Svensson

Läs mer

Fördelningsnyckel för bredband

Fördelningsnyckel för bredband 1(7) PM DNR 3.2.17-1394/14 2014-04-10 Landsbygdsavdelningen Fördelningsnyckel för bredband Denna PM är bilaga till beslut om fördelningsnyckel för stöd till bredbandsinvesteringar. Sammanfattning av remissyttranden

Läs mer

Länsstyrelsens uppdrag och stöd

Länsstyrelsens uppdrag och stöd Länsstyrelsens uppdrag och stöd Regleringsbrevet Verka för regeringens bredbandsmål Handlägga och besluta om stöd Koordinatoruppdraget Verka för regional samordning Stötta kommuner och lokala initiativ

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2007-2013

Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Utveckling av bredband via Landsbygdsprogrammet Definition av bredband enligt Landbygdsförordningen: IT-infrastruktur med hög överföringshastighet (Gäller mobilt, ADSL och

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 9 1(5) BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-02-23, 13 Sammanfattning Denna bredbandsstrategi gäller fram till 2020 och redovisar Timrå kommuns

Läs mer

BIDRAGSREGLER 2014-2020

BIDRAGSREGLER 2014-2020 BIDRAGSREGLER 2014-2020 Villkor för att kunna få bidrag Fem grundläggande villkor Du ska genomföra projektet på landsbygden (Tätort med upp till 3000 innevånare). Du ska genomföra projektet i ett område

Läs mer

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun 2016-03-22 Bredbandsstrategi för Filipstads kommun 1. Inledning Filipstads kommuns bredbandsstrategi syftar till att uppnå de övergripande nationella målen i Regeringens bredbandsstrategi samt målen i

Läs mer

Bredbandsstrategi 2012

Bredbandsstrategi 2012 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen 2013-01-15 5 Bredbandsstrategi 2012 Bredbandsstrategins syfte Syftet med en bredbandsstrategi för Mörbylånga kommun är att skapa en gemensam målbild samt att belysa utvecklingsbehoven

Läs mer

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Dagens program 09.30 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 10.15 Venet, så gjorde vi 10.55 Bensträckare 11.00 Vad gäller inför ansökan? 11.45 Lunch (80 kr, betalas kontant)

Läs mer

zvärmlands län, del 4 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur

zvärmlands län, del 4 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur PM 1 (9) Regional utveckling Handläggare Datum Diarienummer Erik Larsson 2019-06-03 zvärmlands län, del 4 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar

Läs mer

Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur

Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur Sida 1(4) Datum 2015-06-26 Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur Behovskartläggningens syfte och

Läs mer

Regional Bredbandsstrategi för Halland

Regional Bredbandsstrategi för Halland Utkast till Regional Bredbandsstrategi för Halland 2015-2020 Remissversion augusti 2015 Region Halland 1 Innehåll Bredband för ett attraktivt Halland... 3 Halland behöver en bredbandsstrategi... 4 Vad

Läs mer

12 Bredbandsstrategin

12 Bredbandsstrategin 12 Bredbandsstrategin Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-11-25 235 Bredbandsstrategin RS150307 Förslag till beslut Regionstyrelsens tillväxtutskottet föreslår regionstyrelsen

Läs mer

Bidragsregler projektstöd 2014

Bidragsregler projektstöd 2014 Bidragsregler projektstöd 2014 Villkoren i stödet kommer att se ut på det sätt som vi beskriver i informationen här. Eftersom programmet och därmed inte heller de formella regelverken är klara kan det

Läs mer

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål 1 2013-05-07 Landsbygdsavdelningen Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål Handlingsplaner istället för regionala genomförandestrategier I nästa programperiod kommer länen

Läs mer

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län 10. Samarbete Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är stor för samhället men där incitamentet för en enskild aktör är för litet för att kunna

Läs mer

It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige

It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige Vision Västra Götaland det goda livet Gemensam vision för utvecklingen i Västra Götaland. Har tagits fram i samarbete med bland andra kommunerna i

Läs mer

Landsbygden kopplar upp sig - var hamnar bredbandspengarna?

Landsbygden kopplar upp sig - var hamnar bredbandspengarna? Landsbygden kopplar upp sig - var hamnar bredbandspengarna? Landet lär #21 webbinarium 2019-03-19 Håkan Hylén, Jordbruksverket Regeringens bredbandsstrategi 2020 95 % hushåll/företag tillgång till 100

Läs mer

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun 2014-11-11 1 Antagen av kommunfullmäktige 2014-xx-xx Förslag, daterat 2014-11-11 Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun Bakgrund Regeringen har tagit fram en ny bredbandsstrategi för Sverige, med det

Läs mer

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. Bakgrund... 3 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5. Strategi... 5 6. Finansiering... 6 7. Analys och överväganden... 6 8. Förslag till principer

Läs mer

Regional Bredbandsstrategi för Halland 2015-2020

Regional Bredbandsstrategi för Halland 2015-2020 Regional Bredbandsstrategi för Halland 2015-2020 Innehåll Förord...4 Bredband för ett attraktivt Halland...6 Halland behöver en bredbandsstrategi...7 Vad är bredband...8 Tekniker för bredband...8 Fast

Läs mer

2019 års marknadsanalys för bredbandsstöd inom landsbygdsprogrammet

2019 års marknadsanalys för bredbandsstöd inom landsbygdsprogrammet 1(2) MARKNADSANALYS 2019-06-26 Dnr 3.2.18-03944/2019 2019 års marknadsanalys för bredbandsstöd inom landsbygdsprogrammet 2014-2020 Post- och telestyrelsens underlag inför 2019 års marknadsanalys visar

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Upplägg 1. Mål, struktur, budget, m.m. 2. Åtgärder och delåtgärder 3. Uppföljning och utvädering 4. Stödprocesserna vad möter kunden och vad händer efter ansökan skickats

Läs mer

26 Bredbandsstrategin RS150307

26 Bredbandsstrategin RS150307 Ärende 26 RS 2015-11-25 26 Bredbandsstrategin RS150307 Ärendet Regeringens mål för Sverige är att minst 90 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020.

Läs mer

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2014-08-18 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Allmän bakgrund till Bredbandsstrategi Storfors kommun. Betydelsen av IT, Internet och bredband för utvecklingen av ett hållbart samhälle

Läs mer

Länsstyrelsen en samlande kraft

Länsstyrelsen en samlande kraft Bredbandsutbyggnad i Örebro län 2000 2015 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud i länet och

Läs mer

UBit arbetsmöte Anteckningar

UBit arbetsmöte Anteckningar UBit arbetsmöte Anteckningar 26 augusti 2014 HiQ Göteborg, rum Turkos UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Page 1 Agenda 27 maj 2014, sammanfattning Bordet runt GIS, Per Torphammar Jordbruksverket,

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Mariestad/Töreboda 21 maj 2015 Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 70,00% Tillgång till 100 Mbit/s

Läs mer

Befolkning med tillgång till fiber

Befolkning med tillgång till fiber Bredband Vision och Beslut Målet är att uppfylla Regeringens vision om 90% av befolkningen bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s senast 2020 dvs fiber... -> 2020, statliga pengar 3.25 miljarder, 113 (!)

Läs mer

Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21)

Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) PM 2014: RI (Dnr 001-751/2014) Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 30 september 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Förädlingsstöd för kort livsmedelskedja och lokala marknader

Förädlingsstöd för kort livsmedelskedja och lokala marknader Förädlingsstöd för kort livsmedelskedja och lokala marknader (delåtgärd 4.2 fokusområde 3a) Nationella urvalskriterier Nationella urvalskriterier 1. Investeringen bidrar till att uppfylla nationella miljö-

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 28 mars 2018. Uppföljningen är gjord av Sanna

Läs mer

Region Värmlands bredbandsstrategi 2013-2020

Region Värmlands bredbandsstrategi 2013-2020 Bilaga 1 Enheten för Regional Tillväxt Sara Johansson Lars Christensen TJÄNSTEUTLATANDE Sida REGIONSTYRELSEN REGION VÄRMLAND 1(7) Datum 2012-10-25 Ärendenummer KARLS MMUN Kommunstyrelsen dji!miii: Region

Läs mer

Regionalt arbete med bredband i Västra Götaland

Regionalt arbete med bredband i Västra Götaland Regionalt arbete med bredband i Västra Götaland Kontrollstation för regional bredbandsstrategi Presentation på fiberföreningsmässa 17 mars 2018 Eric Åkerlund Regional bredbandskoordinator UBit, Utveckling

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad Dnr: 341-5076-14 Dnr: 341-5076-14 Handlingsplan för bredbandsutbyggnad Tillgång till bredband och internet är en förutsättning för ekonomisk, hållbar och social utveckling. Västernorrlands handlingsplan

Läs mer

Region Värmlands bredbandsstrategi

Region Värmlands bredbandsstrategi Enheten för regional tillväxt Sara Johansson, 054-701 10 41 sara.johansson@regionvarmland.se TJÄNSTEUTLÅTANDE REGION VÄRMLANDS STYRELSE Datum 2013-06-20 Ärendenummer RV2012-496 Sida 1(7) Lars Christensen

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

Bredband Katrineholm

Bredband Katrineholm Bredband Katrineholm Katrineholm, Vision, Varumärke - Bredband I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling för liv, lärande och företagsamhet Sveriges Lustgård handlar mycket

Läs mer

Artikel 20, Grundläggande tjänster och förnyelse av samhällen i landsbygdsområden

Artikel 20, Grundläggande tjänster och förnyelse av samhällen i landsbygdsområden Artikel 20, Grundläggande tjänster och förnyelse av samhällen i landsbygdsområden Innehållsförteckning Artikel 20, Grundläggande tjänster och förnyelse av samhällen i landsbygdsområden... 1 Beskrivning

Läs mer

Fiber 'll Grangärde Joakim Holback

Fiber 'll Grangärde Joakim Holback Fiber 'll Grangärde 2015-02-04 Joakim Holback Dalamodellen I Dalarna bor vi i byar Det behövs ett ortsammanbindande nät för att nå företagen i Dalarna 100 + 100 Mkr Stadsnät/teleoperatör Bynät-LBP Ortsammanbindande

Läs mer

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Piteå kommun 2017-2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Strategi 2017-02-13, 15 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr KS/2012:285. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246)

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr KS/2012:285. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246) Uddevalla kommun Snabbare bredband 2013-2015 IT-infrastrukturplan Dnr KS/2012:285 Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Befintliga strategier och bidrag...

Läs mer

Regional bredbandsstrategi 2015-2020 Yttrande till Region Halland. KS 2015-268.

Regional bredbandsstrategi 2015-2020 Yttrande till Region Halland. KS 2015-268. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-10-27 287 Regional bredbandsstrategi 2015-2020 Yttrande till Region Halland. KS 2015-268. KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Handlingsplan bredbandsstrategi 2018

Handlingsplan bredbandsstrategi 2018 Ärende 13 1 (5) Handlingsplan bredbandsstrategi 2018 Denna handlingsplan avser Södertälje kommuns planerade åtgärder för att uppfylla den av kommunen beslutade bredbandsstrategin (KS 16/398). Syftet

Läs mer

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr 131/2011. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-xx-xx ( xx)

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr 131/2011. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-xx-xx ( xx) Uddevalla kommun Snabbare bredband 2013-2015 IT-infrastrukturplan Dnr 131/2011 Fastställd av kommunfullmäktige 2012-xx-xx ( xx) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Befintliga strategier och bidrag...

Läs mer

Bredbandsprogram för Uppsala kommun

Bredbandsprogram för Uppsala kommun Bredbandsprogram 2018-2025 för Uppsala kommun Ett aktiverande styrdokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2018-06-11. Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Bredbandsprogram 2018-2025 för

Läs mer

11 Stöd till småskalig infrastruktur

11 Stöd till småskalig infrastruktur STÖD TILL SMÅSKALIG INFRASTRUKTUR KAPITEL 11 11 Stöd till småskalig infrastruktur En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 28 mars 2018 Uppföljningen

Läs mer

Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet)

Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet) Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet) Ann-Sofie Fahlgren Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Bredbandsstrategi för Tomelilla kommun. Antagen av kommunfullmäktige den 24 april 2017, Kf 53/2017. Gäller från den 5 maj 2017.

TOMELILLA KOMMUN. Bredbandsstrategi för Tomelilla kommun. Antagen av kommunfullmäktige den 24 april 2017, Kf 53/2017. Gäller från den 5 maj 2017. TOMELILLA KOMMUN Kf 53/2017 Dnr KS 2016/447 Bredbandsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 24 april 2017, Kf 53/2017. Gäller från den 5 maj 2017. Dokumentansvarig politisk instans:

Läs mer

Bredbandsstrategi för Härryda kommun 2013-2020

Bredbandsstrategi för Härryda kommun 2013-2020 Bredbandsstrategi för Härryda kommun 2013-2020 Bredbandsstrategi Härryda kommun 2013-2020 Sida 2 (7) Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIGA STRATEGIER OCH LAGSTIFTNING... 3 2.1 NATIONELL BREDBANDSSTRATEGI...

Läs mer

Handlingsplan kopplad till kontrollstation av regional bredbandsstrategi 2017

Handlingsplan kopplad till kontrollstation av regional bredbandsstrategi 2017 Koncernkontoret, Kollektivtrafik och Infrastruktur Västra Götalandsregionen 2018-05-21 Handlingsplan kopplad till kontrollstation av regional bredbandsstrategi 2017 Inledning Kontrollstationen av den regionala

Läs mer

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun Datum 2014-09-18 Mottagare: KS Bredbandsstrategi för Filipstads kommun FILIPSTADS KOMMUN Tel vx: 0590 611 00 Org.nr: 212000-1876 Box 303 Fax: 0590 615 99 Internet: www.filipstad.se 682 27 FILIPSTAD E-post:

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi FRAMTIDENS LANDSBYGD www.framtidenslandsbygd.se

Tillsammans utvecklar vi FRAMTIDENS LANDSBYGD www.framtidenslandsbygd.se Tillsammans utvecklar vi FRAMTIDENS LANDSBYGD www.framtidenslandsbygd.se Ingenting är klart ännu! Förslaget till nytt landsbygdsprogram för perioden 2014-2020 skickades till EU-kommissionen i juni 2014.

Läs mer

Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016

Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016 IT-avdelningen Björn Kjerrulf,0550-88 036 bjorn.kjerrulf@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Ks/2014:119 1(2) Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI. Gnosjö kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-27, 15.

BREDBANDSSTRATEGI. Gnosjö kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-27, 15. BREDBANDSSTRATEGI Gnosjö kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-27, 15. Innehållsförteckning Bredbandsstrategins syfte... 3 Sammanfattning... 4 Bakgrund... 5 Nulägesbeskrivning... 6 Optofibernät...

Läs mer

Bredbandstrategi 2.1 Västra Götalands län. Bredband där du bor, verkar och vistas

Bredbandstrategi 2.1 Västra Götalands län. Bredband där du bor, verkar och vistas Bredbandsstrategi 2.1 Västra Götalands län, rev 2018-05-21 1 (16) Bredbandstrategi 2.1 Västra Götalands län Bredband där du bor, verkar och vistas Bredbandssamordning i Västra Götaland Hur vi når bredbandsmålen

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

Lösningar och paketeringar för byalag

Lösningar och paketeringar för byalag Lösningar och paketeringar för byalag Hur ska stadsnäten vara fortsatt framgångsrika i samarbetet med byalagen? Patrik Sandgren SSNFs årskonferens, Karlstad 2013 03 21 Vad är Bredbandsforum? Ett sätt att

Läs mer

Projektstöd för utveckling av bredband på landsbygden

Projektstöd för utveckling av bredband på landsbygden Allmän information om bredbandsstödet - Jordbruksverket Sida 1 av 4 Du är här: Startsida Stöd Företags- och projektstöd Projektstöd 2014 Bredband Allmän information om bredbandsstödet Den här sidan är

Läs mer

Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun

Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun 2017-2025 Bredbandsstrategi för Köpings kommun 2017-2025 Köpings kommun Rapporten skriven av: Per Wadlin, 2017-08-31 Diarienummer: KS 2017/642 Antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Bredbandsstrategi för Lerums kommun

Bredbandsstrategi för Lerums kommun Bredbandsstrategi för Lerums kommun 2 (8) Innehåll 1. Inledning 3 2. Nulägesbeskrivning Lerum i nationellt perspektiv 3 2.1 Nuvarande utbyggnad och arbete med bredband... 3 3. Nyttan med bredband 4 3.1

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Orust 21 maj 2015 Eric Åkerlund UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 Fiberföreningsläget i VG län Fiberföreningars

Läs mer

Uppsala kommun Bredbandsprogram

Uppsala kommun Bredbandsprogram Uppsala kommun Bredbandsprogram 2013 2020 Stora möjligheter att bygga ut bredband Uppsala kommun strävar efter att infrastruktur för elektronisk kommunikation ska vara öppen och leverantörsoberoende samt

Läs mer

BREDBANDSGUIDEN. En vägledning för kommuner

BREDBANDSGUIDEN. En vägledning för kommuner BREDBANDSGUIDEN En vägledning för kommuner Den fullständiga versionen av Bredbandsguiden kan du hämta på: www.bredbandivarldsklass.se 2 Bredband behövs för att möta nya samhällsutmaningar Sverige och andra

Läs mer

Mall med skrivanvisningar för regional handlingsplan

Mall med skrivanvisningar för regional handlingsplan 1(39) INFORMATION 2014-04-03 Dnr 3.2.17-2297 13 Mall med skrivanvisningar för regional handlingsplan Dokumentet i sin helhet består av både anvisningar, färdigskriven text och luckor där ni på länsstyrelserna

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen PM 2017:213 RI (Dnr 111-1133/2017) Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Remiss från Stockholms läns landsting Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Bredbandsplan Strategisk plan för bredbandsutbyggnad

Bredbandsplan Strategisk plan för bredbandsutbyggnad Bredbandsplan Strategisk plan för bredbandsutbyggnad Beslutsnivå- och datum (läggs in efter beslut) Diarienummer Reviderat - Lagstadgat styrdokument Kommunfullmäktige 2019-04-24 2019KS/0202 Nej Ersätter

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN 1(5) 2013-08-21 BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN FÖRORD Detta dokument utgör bredbandsstrategi för Svedala kommun framarbetat av en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän. Dokumentets

Läs mer

Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan

Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-15 Dnr:17-626 1(8) Avdelningen för samhällsfrågor 08-678 55 00 Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan

Läs mer

Vad kostar det att fibrera Sverige?

Vad kostar det att fibrera Sverige? Vad kostar det att fibrera Sverige? Håkan Cavenius Luleå 19 mars 2014 Vår uppgift Att kunna presentera en analys som uppskattar kostnaderna för att bygga accessfiber till 80, 90 samt 100% av hushållen

Läs mer

Region Hallands synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

Region Hallands synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet 1(5) Datum Diarienummer 2016-09-20 RS150307 PTS Konkurrensavdelningen Gemensamma_principer@pts.se Region Hallands synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet Post- och telestyrelsen

Läs mer

Utredning gällande framtida bredbandsutbyggnad i länets kommuner.

Utredning gällande framtida bredbandsutbyggnad i länets kommuner. Utredning gällande framtida bredbandsutbyggnad i länets kommuner. Know IT AB (publ) www.knowit.se Håkan Häggblad Sida: 2 (44) SAMMANFATTNING I Regeringens bredbandstrategi för Sverige (N2009/8317/ITP)

Läs mer

Tjänsteskrivelse handlingsplan Bredbandsstrategi 2018

Tjänsteskrivelse handlingsplan Bredbandsstrategi 2018 1 (3) Ärende 6 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-02 Samhällsbyggnadskontoret Enhörna kommundelsnämnd Järna kommundelsnämnd Hölö-Mörkö kommundelsnämnd Vårdinge-Mölnbo kommundelsnämnd Tekniska nämnden Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Bredbandsstrategi för Örebro kommun

Bredbandsstrategi för Örebro kommun PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Bredbandsstrategi för Örebro kommun År 2016-2020 Örebro kommun 2016-0x-xx DNR KS 725/2015 orebro.se 2 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling

Läs mer

Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN

Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN 1 (7) Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN Postadress Besöksadress Växel Hemsida Kommunens e-post adress Box 706 Varvsgatan 8 Tel 0491-880 00 www.oskarshamn.se kommunen@oskarshamn.se 572 28 Oskarshamn

Läs mer

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang Datum Vår referens 2016-09-21 Dnr: 16-3881 1(5) Ert datum Er referens Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang 08 678 56 18 emma.hagmanrang@pts.se Stockholms läns landsting Samråd om nästa regionala

Läs mer

Bredbandspolicy för Danderyds kommun

Bredbandspolicy för Danderyds kommun Policy 1 (8) Bredbandspolicy för Danderyds kommun Författad av: Plan- och exploatering Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: Giltighetstid: Version: 1.0 Policy 2 (8) Innehållsförteckning Vad är

Läs mer

Kartläggning och områdesindelning av Värmdö landsbygd

Kartläggning och områdesindelning av Värmdö landsbygd Kartläggning och områdesindelning av Värmdö landsbygd 2015-03-31 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Syfte... 1 Nuläge Värmdö Kommun... 2 Bredbandsstödet... 4 Kartläggning och områdesindelning i Värmdö

Läs mer

Remissvar till Jordbruksverket

Remissvar till Jordbruksverket Datum Vår referens 2015-03-10 Dnr: 15-2355 Sida 1(8) Er referens 3.2.17-2265/15 Konsumentmarknadsavdelningen Ann-Sofie Fahlgren Bianca Gustafsson Kojo Oscar Holmström Jordbruksverket 551 82 Jönköping Remissvar

Läs mer

Bredbandsstrategi Burlövs kommun

Bredbandsstrategi Burlövs kommun 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:9 DIARIENUMMER KS/2018:459-005 Bredbandsstrategi 2018 2022 Burlövs kommun Strategisk inriktning för bredbandsutbyggnaden i Burlövs kommun Burlöv är en kommun i stark tillväxt

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Mariestad/Töreboda 21 maj 2015 Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 Fiberföreningsläget i VG län Fiberföreningars

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland PTS utbildningsdag för kommunala bredbandssamordnare 5 mars 2018 Eric Åkerlund Regional bredbandskoordinator UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan

Läs mer

Information om uppskattade kostnader för fiberutbyggnad

Information om uppskattade kostnader för fiberutbyggnad Tjänsteskrivelse 2018-11-23 Sida 1 (7) Kommunledningsförvaltningen IT IT-chef Per-Anders Jansson Kommunstyrelsen Telefon 0141-22 24 49 Mobiltelefon Telefax e-postadress per-anders.jansson@motala.se Diarienummer

Läs mer

Förutsättningar för stöd till bredband på Värmdö landsbygd

Förutsättningar för stöd till bredband på Värmdö landsbygd Förutsättningar för stöd till bredband på Värmdö landsbygd 2015-04-21 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Syfte... 1 Nuläge Värmdö Kommun... 2 Bredbandsstödet... 4 Kartläggning och områdesindelning i Värmdö

Läs mer

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Bilaga 1. Planeringsunderlag

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Bilaga 1. Planeringsunderlag Bredbandsstrategi Piteå kommun 2017-2020 Bilaga 1. Planeringsunderlag Innehåll 1. Befintlig IT-infrastruktur...2 1.1 Täckning och teknik...2 1.2 Stadsnät...3 1.3 Kommunsammanbindande nät...3 1.4 Kopparnät...3

Läs mer

Mieådalens fibernät. www.mieadalen.net info@mieadalen.net

Mieådalens fibernät. www.mieadalen.net info@mieadalen.net Mieådalens fibernät www.mieadalen.net info@mieadalen.net Hur jobbar vi (idag)? Interimsgrupp (Styrelse) Alf Håkansson Birgit Politt Carl-Erik Boberg Fredrick Wickström Håkan Nilsson Jan-Erik Olsson Mattias

Läs mer