Skriv en historisk Stockholmsnovell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skriv en historisk Stockholmsnovell"

Transkript

1 Lärarhandledning Skriv en historisk Stockholmsnovell LÄRARHANDLEDNING Ämnen: Årskurs: Svenska Åk 9 Svenska/historia Gymnasiet Elevernas bild av historia är starkt präglad av filmer, fantasylitteratur och dataspel, det vill säga av fiktion. Men hur går det egentligen till när man skapar berättelser i en historisk miljö? Att skriva en historisk novell är en rolig uppgift som fungerar mycket väl i såväl högstadium som gymnasium. Genom sökningar i Stockholmskällan () kan eleverna söka sig fram till spännande material om en specifik plats och tid i Stockholm. Allt material på Stockholmskällan är helt kostnadsfritt att använda i skolan, såväl bilder som texter. Givetvis krävs en källhänvisning. Uppgiften syftar till att: öva elevernas förmåga att söka, sålla och sammanställa fakta låta eleverna bekanta sig med autentiska historiska källor träna elevernas förmåga att sätta sig in i ett historiskt sammanhang träna elevernas skriftliga uttrycksförmåga träna elevernas källkritiska förmåga i synnerhet genom att skapa en förståelse för hur författare blandar fakta och fiktion Den historiska novellen fungerar bäst i ett ämnesövergripande arbete i svenska och historia, men kan även genomföras i ämnena var för sig. Smidigast är det förstås om eleverna får förlägga sin berättelse till den epok man just studerar, eller studerar, i historia eller i litteraturhistoria. Det ska sägas att Stockholmskällan har mest material om tiden Elevmaterialet Hur arbetsgången kan gå till framgår av elevmaterialet nedan. Insprängt i instruktionerna finns en rad mindre förberedande uppgifter. Där finns även ämnesförslag med söktips och betygskriterier i ämnet svenska för ÅK 9. Källor Kom ihåg att eleverna inte uteslutande behöver använda sig av Stockholmskällan i sin research. I många fall kan det vara bra att eleven börjar researchen med att läsa ett avsnitt om den valda perioden i skolans historieläromedel och därefter hämta inspiration och bildmateriel från Stockholmskällan. Behöver man svar på specifika frågor som man inte finner i Stockholmskällan kan man även vända sig till samverkande museum, bibliotek och arkiv. Länkar till institutionerna finns här.

2 Dispositionsmodellen en metod för att träna elevernas skriftliga förmåga Det är svårt att skapa en berättelse. Eleverna jobbar ofta kronologiskt och behöver få insikt i att man faktiskt kan lägga upp berättelser på andra sätt. Ofta behöver de litet hjälp på vägen. En möjlig väg att gå är att ge dem en tydlig dispositionsmodell. I elevmaterialet finns ett exempel på en dispositionsmodell och en rekommendation är att eleverna ska följa den, eller någon annan modell du som lärare väljer att använda. Tanken är att eleverna ska få upp ögonen för hur kan man göra en text mer intressant och läsvärd genom att inte styras av kronologin. Styr upp arbetsprocessen! Det är en fördel att ha fasta punkter under arbetets gång. Här är några förslag på sådana: 1. Eleven får innan novellskrivningen redovisa vilken tid, plats och ämne denne valt att skriva om. 2. Eleven får redovisa vilka källor denne tänker använda sig av vid novellskrivandet. 3. Eleven lämnar in sin disposition. 4. Eleven visar sin omslagsbild och redovisar muntligt inför klassen huvudintrigen i sin berättelse. 5. Inlämning av uppsats/alternativt att eleverna skriver på plats (vilket ger ett tryggare betygsunderlag). Redovisning och uppföljning Processkrivning är alltid lärorikt och efter att uppsatserna är skrivna kan man låta eleverna göra en reviderad slutversion efter lärarens feedback. En annan uppföljningsuppgift, kanske särskilt lämpad för historia, är att låta eleverna gå igenom en kamrats uppsats och lyfta ut vad som bygger på historiskt källmaterial och vad som är fiktion. Man kan även tänka sig att eleven byter novell med en kompis och för att ge mer övergripande förbättringstips om hur novellen kan bli mer spännande och intressant. PÅ NÄSTA SIDA BÖRJAR ELEVMATERIALET

3 Elevhandledning Skriv en historisk Stockholmsnovell Du ska nu skriva en historisk novell i Stockholmsmiljö, det vill säga en kortare berättelse som utspelar sig i Stockholm någon gång förr i tiden. Novellen ska ha en huvudperson och innehålla ett problem. Din berättelse ska också vara uppbyggd efter en speciell dispositionsmodell (se nedan). Dyk ner i och fiska upp spännande material! Vad är en historisk novell? En historisk novell är en kort berättelse som utspelar sig förr i tiden. Något som är viktigt för författare som skriver historiska berättelser är att det ska kännas som att man verkligen befinner sig i den tid det handlar om att det känns trovärdigt. I historiska noveller så blandar man historiska fakta med påhittade händelser. De påhittade händelserna ska då helst vara sådant som man tror skulle kunna hänt under den tid och på den plats då historien utspelar sig. Det man hittar på får inte vara sådant som bevisligen inte har hänt. Uppgift: Du har säkert sett en massa filmer som försöker skildra viktiga historiska händelser eller personer (s.k. historiska dramer). Nämn några historiska filmer du sett. Vad tyckte du? Var de trovärdiga?

4 Vad är ett problem? Ett sätt att göra en berättelse spännande och intressant är att bygga historien kring något problem. Ett problem kan vara många saker att det ligger ett hot hängande över huvudpersonen (kommer t.ex. ringen ta makten över Frodo i Sagan om Ringen?), att huvudpersonen har ett svåruppnått mål (kan Ronja Rövardotter förena sin kärlek till Birk och samtidigt behålla sin fars kärlek?), eller att det finns en olöst konflikt mellan två personer. Vitsen är att läsaren ska undra hur det ska sluta, eller varför huvudpersonen mår som han mår. Fler exempel på problem kan vara den elaka styvmodern som försöker förstöra för Askungen, den mobbing Juha i en Komikers uppväxt får utstå eller Batmans hemliga identitet som hela tiden riskerar att röjas. Givetvis kan en historia innehålla flera olika problem. Uppgift: Välj två böcker du läst eller två filmer du sett. Fundera och beskriv sedan huvudproblemet i respektive bok för en klasskamrat. Stockholmsnovell från 1800-talet. Foto: Axel Malmström, 1908 Låt dig gärna inspireras av någon av de gamla novellerna eller bilderna i Stockholmskällan!

5 Dags att börja arbetet med din historiska stockholmsnovell! 1. Huvudperson, tid och plats? Ska du skriva om en föräldralös barnhemspojke på 1700-talet, en flicka under första världskrigets hungersnöd eller kanske en hemmafru på 50-talet? Du ska också bestämma om din huvudperson ska vara fiktiv (påhittad) eller om du ska våga ta dig an en person som levt på riktigt. Då gäller det att läsa på rejält om den personen! Låt dig inspireras av konst, foton och texter i Stockholmskällan,! Sök till exempel på brev, så hittar du en del intressanta människoöden. Skriv in ett sökord i den enkla sökningen kanske ett ämne i Stockholm som du tycker är spännande, eller en plats du är intresserad av och se vad du får fram. Finns det något du kan använda dig av i din novell? Finns det någon bild du kan ha på omslaget till din novell? (Har du svårt att komma igång, finns det en förslagslista på ämnen längre ned.). Välj gärna en bild som omslag till din novell! 2. Bestäm problemet! Nu är det dags att börja fundera noggrannare på vilket eller vilka problem som ska skapa spänning i din berättelse. Försök beskriva huvudproblemet i tre meningar! 3. Sök information! När du valt ämne är det dags att börja göra litet förberedande research. Vilka saker måste du söka information och lära dig mer om för att du ska kunna skriva din novell på ett trovärdigt sätt? I novellen ska du väva in minst tre historiska fakta (gärna fler). En hel del kan du få direkt från Stockholmskällan men använd även litteraturtipsen i träfflistan och annan lämplig litteratur. Glöm inte att ange källa i källförteckningen. OBS! Ibland kan det hända att den spännande information man får fram ger ny inspiration vad gäller valet av problem och huvudperson. Det är helt OK att ändra sig när man lärt sig mer! Uppgift: Tomas Blom har skrivit många historiska noveller. Här har vi tagit ett citat ur berättelsen Springpojken och Sagogrottan. Året är 1897 och den unge Ludvig har en dröm. Vad kan man lära sig om 1897 års Stockholm genom att läsa citatet? Utställningen, som Ludvig drömmer om, heter egentligen Allmänna Konst- och Industriutställningen, och den ligger ända ute på Djurgården, långt från Kungsholmen där Ludvig och mamma bor. Man kan åka hästspårvagn, om man vill slösa bort sina pengar på det. Men det vill inte Ludvig och mamma, så de går istället. Nu har de kommit en bra bit på väg och passerar Tegelbacken. Där vimlar det av människor som strömmar ut från den nya Centralstationen. De är finklädda, de flesta, och blir stående på gatan och ser sig omkring en stund innan de vilset söker sig vidare i långa led. (Ur: Tomas Blom, Gudrun Wessnert & Sara Lundeberg, Ingela Shingela. Berättelser om 1900-talet. Tusen år i Sverige Del 4. Raben & Sjögren, 2005.)

6 4. Berättarröst Vem ska berätta om det som händer i din novell? Vilket perspektiv ska du ha? Ska du berätta i tredje person, i jag-form eller ska du ha en allvetande berättare? Fundera på vilken berättarröst som du ska använda i din novell. 5. Miljöskildringen ger stämning och trovärdighet Här är det mycket viktigt att du söker information om tiden och platsen! Hur såg det ut på platsen när din historia utspelade sig? Här kan Stockholmskällans bilder vara till stor hjälp. Försök att hitta en bild som visar platsen och tiden du valt. Vad ser du på bilden? Vad skiljer sig från idag? Låt dig inspireras! 6. Hur kan du illustrera novellen? I Stockholmskällan finns massa bilder, kartor och konst som du kan använda för att sätta färg på berättelsen. 7. Dispositionsmodellen När man skriver en berättelse är det lätt hänt att man bara radar upp händelserna i den följd de händer. Det kan ibland fungera bra men det är viktigt att lära sig andra sätt att lägga upp en berättelse. Ni har säkert sett många filmer där ni kastas rakt in i det mest spännande och dramatiska skedet (In medias res). När man inleder sin berättelse in medias res, blir det spännande och läsaren vill veta mer. Här nedanför finns en modell man kan följa när man skriver en berättelse. Dispositionsmodell 1. Börja berätta in medias res När man inleder en berättelse in medias res så börjar man inte från början utan istället kastar man in läsaren mitt när det är som mest spännande. Sedan berättar man vad som hänt tidigare. Om Snövit börjat in medias res skulle berättelsens första mening kunnat se ut så här: -Jag måste döda dig. Det är order från drottningen. Jägarens min var bister och Snövit tog ett förskrämt steg bort från kniven i hans hand. 2. Gör en återblick Men naturligtvis vill läsaren veta varför den spännande situationen uppstått. Man vill förstå! Därför gör författaren återblickar, d.v.s. man går tillbaka i tiden och beskriver det som varit för att förklara det som händer nu. Redan som ett litet barn hade Snövit fruktat Drottningen som så hastigt gift sig med hennes älskade far när modern dött 3. Upplösningen förklaringen eller den avgörande förändringen: Upplösningen innebär i de flesta fallen att något förändras på ett avgörande sätt för huvudpersonen till det sämre eller till det bättre. I exemplet Snövit så kommer upplösningen när Snövit hostar ut det giftiga äpplet och häxan får sitt straff. Upplösningen kan också vara

7 att läsaren får ny information som förklarar problemet, t.ex. varför huvudpersonen betett sig märkligt. 4. Novellens avslutning Avslutningen handlar om att knyta ihop säcken och runda av berättelsen. Avslutningen ger oss ofta en vink om hur det kommer att fortsätta för huvudpersonen. Hur är livet nu efter den dramatiska upplösningen? Snövit får ju t.ex. prinsen och lever lycklig i alla sina dagar. Ibland kan upplösning och avslutning flyta ihop i synnerhet när författaren bestämmer sig för att göra ett s.k. öppet slut. Ett öppet slut innebär att läsaren inte helt säkert får veta hur det gick för huvudpersonen eller att han/hon inte får någon helt tydlig förklaring av problemet i historien. I Stockholmskällan kan du finna porträttrullor och biografiböcker som berättar om de dömda brottslingarna på Långholmens fängelse. Kanske ska du skriva om någon av fångarna?

8 Ämnesförslag med söktips Här nedan följer en rad ämnesförslag med tips på bra sökord du kan använda i Stockholmskällan. Johan Alfred Andersson Ander den sista mördaren som avrättades i Sverige Söktips: Andersson Ander, Dalman Idolen och luftballongseglaren Victor Rolla Söktips: Victor Rolla Vackra dalkullan Carin Ersdotter Söktips: Carin Ersdotter Socialisten Birger Svahn som greps efter att ha busvisslat åt kungligheter Söktips: Birger Svahn 16-årig skomakargesäll mördar 70-årig lärling med kniv och stekpanna Söktips: Vesterlund Den svikna bedragerskan Johanna Lovisa Åkerberg Söktips: Johanna Lovisa Åkerberg En italiensk invandrare runt sekeskiftet 1900 Söktips: Italienare Ett barnhusbarn på 1700-talet Sökordstips: Barnhus En person som tvingas arbeta på Dihlströmska arbetsinrättningen under 1800-talet Sökordstips: Dihlström En barnamörderska på 1800-talet Sökordstips: Barnamord En fattig arbetare på 1890-talet Söktips: Arbetare 1890-tal Ett hembiträde som vantrivs Söktips: Hembiträde

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren sidan 1 Författare: Astrid Lindgren En modern klassiker Astrid Lindgren var och är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Hennes berättelser har lästs av barn och vuxna från 1940-talet fram till våra

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Pär Sahlin Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Före läsning modellering Här nedan följer ett par uppgifter som fungerar att göra före eleverna börjar läsa. Övningarna hjälper eleverna att

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9 träning Träning Lärarinstruktion Svenska åk 9 1 Träningshäftet är framtaget för att träna elevernas läsförståelse, utveckla den skriftliga förmågan och öva inför muntliga uppgiften på nationella provet.

Läs mer

Din idé. Innehåll. stephen king

Din idé. Innehåll. stephen king Din idé Jag vill försätta några personer (kanske ett par, kanske bara en ensam människa) i en brydsam situation och sedan se hur de ska klara sig ur det hela. stephen king Det allra viktigaste är förstås

Läs mer

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4.

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. MITT I NATUREN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda

Läs mer

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN OJURA

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN OJURA CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN OJURA AV STINA STOOR 1 2 Lärarhandledning till Ojura av Stina Stoor Carl-Johan Markstedt www.novellix.se Carl-Johan Markstedt 2014 Introduktion HEM.

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag ALLEMANS Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9 Elevmaterial och kopieringsunderlag 1 Tankar om allemansrätten Tänk efter vad du känner till om allemansrätten och svara på frågan: Vad tänker du på när

Läs mer

Svenska för dig Tala så att andra lyssnar

Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Svenska för dig Tala så att andra lyssnar är en kul, lärorik och intressant bok om kommunikation. Eleverna får konkreta tips och tydliga arbetsgångar för att lära

Läs mer

Framsida På framsidan finns:

Framsida På framsidan finns: Framsida På framsidan finns: Rubriken på hela arbetet Namnet på den eller de som gjort arbetet Klass Någon form av datering, t.ex. datum för inlämning eller vilken termin och vilket år det är: HT 2010

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Boken handlar om: Lisa får ett mejl av en hemlig beundrare, som heter Adrian. Han skickar mejl, ger henne en ros och en dag skickar han en ring till henne.

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Kapitel/scen ur en deckare

Kapitel/scen ur en deckare Kapitel/scen ur en deckare Skriv ett kort kapitel ur en deckare som du själv kommer på. Du bestämmer ifall det ska handla om då själva brottet begås eller jakten på gärningsmannen/gärningsmännen eller

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning BOKEN PÅ DUKEN Lärarhandledning Inledning Barn ser alltmer rörliga bilder och läser allt färre böcker men de båda medierna står inte i något motsatsförhållande till varandra. Film ger upphov till starka

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn

Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn Till läraren Det här är en lärarhandledning för dig som vill arbeta med Stig Dagermans novell Nattens lekar. Handledningen

Läs mer

Jag är en häxa Lärarmaterial

Jag är en häxa Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera har köpt ett trollspö på ebay och lyckas till sin egen förvåning få liv sin gamla nalle genom att säga en trollramsa. Problemet

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder LÄRARHANDLEDNING FÖR Lärarhandledningen är tänkt att användas tillsammans med programmet som ni får under föreställningen. Det finns flera olika typer av övningar och uppgifter och vår förhoppning är att

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Målsättning med arbetet. Till din hjälp

Målsättning med arbetet. Till din hjälp Målsättning med arbetet När temaperioden (fem veckor) är slut ska du: Känna till olika typer av deckare samt ha kunskap om vad som kännetecknar dessa. Känna till lite om några olika deckarförfattare. Känna

Läs mer

HITTA NEMO. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4.

HITTA NEMO. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4. HITTA NEMO Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 Uppgift Arbetet ska vara datorskrivet och varje grupp ska skriva 5-6 A4 sidor. Texten ska vara skriven i Times new roman storlek 12. Normalt radavstånd och

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Kärlekstema. vecka 11-13. inlämning: torsdag 1 april (v.13)

Kärlekstema. vecka 11-13. inlämning: torsdag 1 april (v.13) Kärlekstema vecka 11-13 inlämning: torsdag 1 april (v.13) Under några veckor kommer vi att arbeta övergripande med temat kärlek, där momenten läsa, skriva, tala, lyssna finns med. arbetsgång: Välj minst

Läs mer

Kerstin Lundberg Hahn

Kerstin Lundberg Hahn Kerstin Lundberg Hahn BAKOM Bakom masken MASKEN BAKOM MASKEN Kerstin Lundberg Hahn BAKOM MASKEN Vilka är cykeltjuvarna? Det Zacki ser genom fönstret gör honom alldeles kall. Mimmis stulna cykel finns där

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Elevens Val 2015-2016. Breviksskolan

Elevens Val 2015-2016. Breviksskolan Elevens Val 2015-2016 Breviksskolan FOTO Vill du lära dig att bli en bättre fotograf? På elevens val foto får du lära dig mer om foto från grunden och utforska nya sätt att ta bilder på. Varje lektion

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Emma och Måns. De är tillsammans. Efter att ha varit på museet med klassen ska Måns sova över hos Emma. Emma vill att Måns ska sova

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

måste skjuta sin pil. som klyver luften Men spännande. Som en pil En drake, en pil, en kristallkula kristallkulan föll det var den dagen

måste skjuta sin pil. som klyver luften Men spännande. Som en pil En drake, en pil, en kristallkula kristallkulan föll det var den dagen LÄRARHANDLEDNING Christina Herrström En drake, en pil, en kristallkula Men spännande. Som en pil det var den dagen kristallkulan föll men hon är inte Drakdrottningar. Vi ska bli det. måste skjuta sin pil.

Läs mer

Du och jag, Agnes Lärarmaterial

Du och jag, Agnes Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Boken handlar om Agnes som tycker att hennes kompis Maja alltid får vad hon vill. Typiskt nog vinner Maja en veckas kurs i biologi på ett läger

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Berättande som Pedagogisk Metod

Berättande som Pedagogisk Metod Berättande som Pedagogisk Metod Johan Theodorsson Muntlig Berättare och Dramapedagog Soraya och Jonatan Konstsaga Vad kan ni ha för nytta av muntligt berättande? Lek och Allvar Fantasi och Verklighet Våga

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Denna lärarhandledning kommer att revideras under spelperioden av Alice i Ondalandet. Vi tar gärna emot tips om hur vi kan utveckla dokumentet.

Denna lärarhandledning kommer att revideras under spelperioden av Alice i Ondalandet. Vi tar gärna emot tips om hur vi kan utveckla dokumentet. Denna lärarhandledning kommer att revideras under spelperioden av Alice i Ondalandet. Vi tar gärna emot tips om hur vi kan utveckla dokumentet. Förarbete film Som förarbete kan mellanstadiet se Tim Burton

Läs mer

DIREKT SVENSKA. som ingår i serien Svenska Direkt: Komplett för åk 7-9! KOMPONENTER SVENSKA DIREKT-SERIEN. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9

DIREKT SVENSKA. som ingår i serien Svenska Direkt: Komplett för åk 7-9! KOMPONENTER SVENSKA DIREKT-SERIEN. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 KOMPONENTER Tryckt eller digitalt? Välj själv. som ingår i serien Svenska Direkt: Svenska Direkt Grundbok Varje block i grundboken inleds med tydliga mål anpassade efter år och nivå. Med utgångspunkt ifrån

Läs mer

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max är en kille som bor ute på landet med sin mamma och pappa. En kväll störtar ett rymdskepp nära deras hus. I rymdskeppet finns en Alien. Max

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Muntligt berättande och dramaturgi för åk 2-3. 10 program musik à 9 minuter Beställningsnummer tv101233 Projektledare: Malin Nygren Producent: Kalle Brunelius

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10 Första hjälpen år 7 Innehåller regler och mallar för: Muntligt framförande s. 2 Intervju s. 3 Datorskrivna arbeten s. 4 Bokrecension s. 5 Fördjupningsarbeten s. 6 Labbrapporter s. 7 Källor s. 8 Nyhetsrapportering

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Vadå fånga förmågan? Mirja Johannesson och Ulf Nilsson (lärare och författare)

Vadå fånga förmågan? Mirja Johannesson och Ulf Nilsson (lärare och författare) Vadå fånga förmågan? Att hjälpa elever att fånga förmågor i svenskämnet handlar om att ge dem förutsättningar för att tänka, kommunicera och lära. I skolan har vi chansen att hjälpa elever att hitta byggstenar

Läs mer

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Ibra Kadabra Leif Jacobsen Innan du läser Den här boken ingår i en serie som heter BMX Gripen men den kan också läsas fristående. Har du inte läst de andra delarna så kan du slå upp början på

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT Ditt gymnasiearbete ska bygga kring den frågeställning du kommit fram till i slutet av vårterminen i årskurs 2 och du ska i ditt arbete besvara din frågeställning

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om. Hon är en ganska ensam tjej som gärna vill hänga med de coola tjejerna Anna och Sara. På lunchrasten frågar Anna och Sara om vill

Läs mer

KORT KJOL. Christina Wahldén

KORT KJOL. Christina Wahldén KORT KJOL Christina Wahldén INTRODUKTION Ta en titt på bokens omslag och titel! Fundera över vad du tror att romanen kan tänkas handla om och vilka frågor som kommer att väckas! Vad tror du att litteraturkritikern

Läs mer

Berätta tillsammans. Astrid Frylmark

Berätta tillsammans. Astrid Frylmark Berätta tillsammans Det är nu mer än ett år sedan jag först såg boken The Story Maker av Francis Dickens och Kirstin Lewis. Med fokus på barn med engelska som andra språk inspirerar författarna sina elever

Läs mer

Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge

Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge Ord Arbeta med ord A) 1. Gör fyra listor med orden från ordlistan som du hittar i slutet. En för verb, en för substantiv, en för adjektiv,

Läs mer

Vadå fånga förmågan? Mirja Johannesson och Ulf Nilsson (lärare och författare)

Vadå fånga förmågan? Mirja Johannesson och Ulf Nilsson (lärare och författare) Vadå fånga förmågan? Att hjälpa elever att fånga förmågor i svenskämnet handlar om att ge dem förutsättningar för att tänka, kommunicera och lära. I skolan har vi chansen att hjälpa elever att hitta byggstenar

Läs mer

Deckare. Namn: Inledning

Deckare. Namn: Inledning Deckare Namn: Inledning Härmed presenteras en uppsatsuppgift i sann Sherlock Holmes-anda, nämligen deckarskrivning! Uppgiften är ganska fri och du får forma din deckare efter din egen fantasi. Men för

Läs mer

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Anne Charlotte Leffler var en av 1880-talets mest framgångsrika författare. Hennes pjäser drog stor publik och hennes böcker såldes

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog.

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. MITT I REGNSKOGEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och klassens

Läs mer

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Tusen gånger starkare är en långfilm baserad på Christina Herrströms bok med samma namn. Filmen finns att se som strömmande media via www.selma.pedc.se

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Text: Jenny Edvardsson

LÄRARHANDLEDNING. Text: Jenny Edvardsson LÄRARHANDLEDNING Text: Jenny Edvardsson 1 TILL DIG SOM ÄR LÄRARE Denna lärarhandledning är framtagen till Mariette Lindsteins bok Sekten på Dimön som är första delen i en trilogi (ViaTerra). De olika uppgifterna

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø sidan 1 Forfattare: Mette Vedsø Vad handlar boken om? Kamals morfar är död så Kamals mormor ska flytta hem till dem. Mormor ska bo i Kamals rum vilket betyder att Kamal måste dela rum med brorsan Omar

Läs mer

Lathund i informationssökning

Lathund i informationssökning Lathund i informationssökning Att söka efter material, bearbeta det samt därefter skriva en rapport eller uppsats är en process i olika faser. Den här lathunden är tänkt att vara en hjälp för dig som behöver

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! svenska som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper i årskurs 3. Av tradition har man

Läs mer

/Mona. 1.Novellens kännetecken. 2.Berättargrepp

/Mona. 1.Novellens kännetecken. 2.Berättargrepp Här har jag samlat tips, råd och instruktioner från olika ställen. Dessa är bra att ha till hands under skrivandet. Läs och fundera på vad du skulle kunna använda dig av i din novell. Lycka till! /Mona

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

Särskild prövning Historia B

Särskild prövning Historia B Hej! Särskild prövning Historia B Du har visat intresse för att göra särskild prövning i Historia B. Här kommer mer exakta anvisningar. Detta gäller: Prövningen består av tre arbeten. En uppgift utgår

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att KÄRLEK Under vårterminen i årskurs 8 kommer vi att arbeta med temat kärlek. Alla måste vi förhålla oss till kärleken på gott och ont; ibland får den oss att sväva på små moln, ibland får den oss att må

Läs mer

Material från www.etthalvtarkpapper.se

Material från www.etthalvtarkpapper.se Svenska 1 Litterär förståelse och litterära begrepp Centralt innehåll och kunskapskrav I det centrala innehållet för svenska 1 anges Skönlitteratur, författad av såväl kvinnor som män, från olika tider

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Sanning eller konsekvens? Dramatiska händelser granskade enligt källkritiska principer

Sanning eller konsekvens? Dramatiska händelser granskade enligt källkritiska principer Sanning eller konsekvens? Dramatiska händelser granskade enligt källkritiska principer Innehåll Syfte och mål Arbetsbeskrivning Inspiration och metodövning Analysschema Lathund källkritik Förslag på ämnen

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer