Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Speciellt korta & klara nyheter från landstinget"

Transkript

1 !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 8 oktober 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Unikt hälsoprojekt i Örebro moské Upptäck stroke i tid du kan rädda liv Örebro Europas huvudstad för teckenspråk Sammanhållen journalföring införs nu succesivt över hela Sverige Klamydiatest via webben ska få fler att testa sig Vill locka fler läkare till primärvården Terapi på internet ger goda resultat Öppna föreläsningar på Karlskoga lasarett, BUP och USÖ Notiser Du vet väl att Speciellt också finns på CD och i Daisy-format? Vill du prenumerera, kontakta oss. Se kontaktrutan på sista sidan. Trevlig läsning! Unikt hälsoprojekt i Örebro moské Örebro läns landsting och Örebro moské har startat ett samarbete för att öka hälsan hos invandrare. Syftet med projektet är att prata med besökare i moskén om hälsa, sjukdomar och om vad man själv kan göra för att förebygga sjukdomar. Ämnen som kommer tas upp är bland annat rökavvänjning, motion, matvanor och mammografi. Tolkar kommer att finnas på många olika språk, så att projektet kan nå så många som möjligt. Projektet som invigdes den 1 oktober kommer att pågå i ett år. Alla är välkomna, inte bara moskéns medlemmar, säger Aisar Al Shawabkeh som är projektledare vid Örebro moské och anställd vid Örebro läns landsting.

2 Upptäck stroke i tid du kan rädda liv Om mungipan hänger snett, om talet är sluddrigt och kraften i en arm eller ett ben försvinner ring omedelbart 112. Det är budskapet i en nationell strokekampanj som ska pågå i tre år. Stroke, som också kallas blodpropp eller blödning i hjärnan, är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige och den främsta anledningen till handikapp. Tyvärr kommer de flesta till sjukhus alldeles för sent. Effektiva behandlingar finns Stroke drabbar väldigt många, och i hög grad är det också de anhörigas sjukdom, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande. Förr innebar stroke ofta en för tidig död och ett svårt handikapp med försämrad livskvalitet. I dag finns behandlingar för den som söker vård direkt. Många kan därför räddas till ett bättre liv. Där är du och jag viktiga. Om vi känner igen de tidiga symtomen på stroke, så kan vi rädda liv. Tre om dagen får stroke I Örebro län får i genomsnitt tre personer stroke varje dag. Den genomsnittlige patienten söker inte vård förrän efter sex timmar. Bara hälften larmar ambulans. Många söker till vårdcentralen nästa dag. Ofta kommer symptomen som en blixt från en klar himmel. Symptomen kan till exempel vara att en mungipa hänger, domningar i arm och ben på en sida, eller sluddrigt tal. Men man får sällan ont i huvudet, säger Edith Popek, neurolog och processledare för kampanjen i Örebro läns landsting. Störst chans till en lyckad behandling har den som kommer till vård inom 1,5 timme efter insjuknandet. I Örebro läns landsting har ett strokelarm högsta prioritet. Vården startar direkt i ambulansen. Strokekampanj i flera media För att nå ut till många ska kampanjen synas i olika media. Webbplatsen, är navet i kampanjen. Där finns bland annat filmer där anhöriga berättar om hur de räddat livet på någon som fått stroke. På webbplatsen kan man lära sig om varningssignalerna och vikten av att larma ambulans i tid, med hjälp av det så kallade AKUT-testet. Öppna föreläsningar: Upptäck stroke i tid sök vård direkt Tid: 20 oktober klockan Plats: Universitetssjukhuset Örebro, Wilandersalen. Tid: 26 oktober klockan Plats: Lindesbergs lasarett, föreläsningssalen. Tid: 31 oktober klockan Plats: Karlskoga lasarett, föreläsningssalen. Fri entré ingen föranmälan krävs!

3 UPPTÄCK STROKE I TID Misstänker du att någon nära dig har fått en stroke? Kontrollera följande: ANSIKTE Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger ring 112! KROPPSDEL ARM/BEN Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder? Om en arm faller ring 112! UTTAL Kan personen upprepa en enkel mening som Det är vackert väder idag? Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord ring 112! TID Varje sekund räknas. Tveka aldrig. Ring 112 direkt. Gör AKUT-testet på Tillsammans kan vi rädda liv. ETT INITIATIV FRÅN SVERIGES LANDSTING OCH REGIONER

4 Örebro Europas huvudstad för teckenspråk Örebro läns landsting driver Europas största tolkcentral. Tolkcentralen är också nationellt centrum för teckenspråkstolkning med hjälp av bildtelefoni. I Örebro finns också världsledande forskning inom hörsel. Landets enda Riksgymnasium för döva och hörselskadade ungdomar ligger i Örebro. Här finns också världens största teckenspråkslexikon Drottning Silvia, integrationsminister Erik Ullenhag och vice ordförande i Europarådet Björn von Sydow medverkade den 21 september vid symposiet Accessing Society i riksdagen i Stockholm. Symposiet öppnades av landstingsstyrelsens ordförande i Örebro län, Marie-Louise Forsberg-Fransson (S). Syftet med dagen var att uppmärksamma behovet av och samordning av teckenspråkiga tjänster i Sverige och Europa. Bakom symposiet stod Europeiskt Teckenspråkscenter, Örebro läns landsting och Örebro kommun. Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande i Örebro län och H.M. Drottning Silvia.

5 Sammanhållen journalföring införs nu successivt över hela Sverige När du besöker vården som patient registreras uppgifter om dig i en journal. Journalen kan bland annat innehålla uppgifter om tidigare provresultat, mediciner och behandlingar. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Den nya Patientdatalagen från 2008 ger vårdgivare möjlighet att ta del av information om dig som patient oberoende av det landsting, den kommun eller den privata vårdgivare du söker vård hos. Det kallas sammanhållen journalföring. Med sammanhållen journalföring kan behörig personal snabbt ta del av information om dig som patient. Sammanhållen journalföring är till för att ge dig god och säker vård. Det är bara personal inom hälso- och sjukvården som får ta del av de uppgifter som behövs. Du behöver inte göra någonting om du vill ingå i sammanhållen journalföring Så fort någon vill titta på din patientinformation ska den personen be om ditt samtycke. Det är bara vårdpersonal som har en patientrelation med dig som kan ta del av informationen. Tala om för vårdpersonalen om du inte vill att dina uppgifter samlas i en sammanhållen journalföring. Uppgifterna spärras då för andra vårdgivare. När du träffar vårdpersonal hos en annan vårdgivare måste du själv tala om vad de behöver veta så de kan ge dig en bra vård. Du har möjlighet att ångra dig om du spärrat din patientinformation. Prata i så fall med behörig vårdpersonal där du spärrat din information om att du vill häva spärren. Läs mer om sammanhållen journalföring i Tebladets länstidning som kommer i brevlådan 13 oktober.

6 Klamydiatest via webben ska få fler att testa sig Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige, särskilt bland unga. Många vet inte om att de har sjukdomen, eftersom alla inte får symptom. Klamydia kan leda till sterilitet. Med behandling blir man oftast frisk från en klamydiainfektion. Vill få fler att testa sig Nu kan den som vill beställa ett så kallat klamydiatest på webben. Genom att erbjuda klamydiatest via webben vill Örebro läns landsting få fler ungdomar och unga vuxna att testa sig för klamydia. Det är ett enkelt och diskret sätt att ta ett prov om man har haft oskyddat sex, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund. Att kunna beställa hem ett klamydiatest innebär att testet blir tillgängligare för fler, säger Hans Fredlund. Hemtest fungerar bra Erfarenhet från andra landsting visar att hemtest fungerar bra för personer som annars inte testar sig så ofta, särskild unga män i åldern år. Killar besöker inte en mottagning för att testa sig i lika stor utsträckning som tjejer. Det är viktigt att fler killar testar sig. Det är ett bra alternativ för dem som inte vill besöka vården eller för dem som har svårt att komma till en mottagning för att testa sig, säger Carina Vestergren, chef för Ungdomsmottagningarna i Örebro län. Den som vill testa sig för klamydia kan beställa ett test via nätet och testa sig hemma. Testet är gratis och kan beställas på:

7 Vill locka fler läkare till primärvården Med attraktiva arbetsplatser och en god arbetsmiljö hoppas Örebro läns landsting locka fler läkare till primärvården. Det kan i sin tur ge ett minskat behov av hyrläkare. Det råder brist på distriktsläkare i Sverige, och Örebro läns landsting är inget undantag. För tillfället minskar dessutom antalet läkare i primärvården. Ser man till primärvården som helhet är inte minskningen dramatisk. Det handlar om några läkare per år, säger Christian Törnqvist, PA-konsult på landstingets personalenhet. Dock händer det att enskilda vårdcentraler får problem att besätta vakanta läkartjänster. I dessa fall kan inhyrda läkare vara lösningen. Totalt hyrde Örebro läns landsting läkare för 43 miljoner kronor år Hyreskostnaden i primärvården var 21,8 miljoner kronor. Det handlar om ett 20-tal hyrläkare på våra vårdcentraler, säger Christian Törnqvist. Hans förhoppning är att den gruppen ska minska till förmån för landstingets egna läkare. För att locka till oss läkare måste vi bland annat kunna erbjuda en god arbetsmiljö och attraktiva arbetsplatser. Den goda återväxten av ST-läkare spelar en viktig roll. Med tanke på att vi dessutom har en läkarutbildning inpå knuten är utgångsläget inför framtiden gott, säger han. Terapi på internet ger goda resultat Behandling på internet gör att många fler patienter kan få effektiv hjälp mot sin depression. Internetbaserad KBT (kognitiv beteendeterapi) kan används mot pågående depression och för att förebygga återfall. Syftet med internetbehandlingen är inte att ersätta traditionell terapi. Men för många är internetbaserad terapi ett bättre alternativ, eftersom man själv kan välja tid och plats. Fördelen är framför allt att fler kan få tillgång till en behandling som hittills krävt lång väntetid. För patienter som riskerar återfall innebär det en särskilt stor förbättring. Även under en internetbehandling har patienten stöd av en personlig terapeut. Det som gör KBT särskilt lämplig för internet-baserad behandling är att den bygger på ett antal principer som man lär ut till patienerna som de sedan ska använda sig av i sin vardag. Det är psykologen och forskaren Fredrik Holländare som studerat effekterna av internetbaserad KBT. Resultaten har han presenterat i en doktorsavhandling vid Örebro universitet.

8 Öppna föreläsningar på Karlskoga lasarett Onsdag 19 oktober, klockan Hur förebygger och behandlar man kranskärlsjukdom? Katarina Palm, överläkare vid Karlskoga lasarett Hanna Kask, dietist vid Karlskoga lasarett Ian Eide, sjukgymnast vid Karlskoga lasarett Tisdag 15 november, klockan Multipel skleros en sjukdom med allt bättre behandlingsmöjligheter Fredrik Walentin, specialistläkare vid neurokliniken USÖ Plats: Föreläsningssalen, Karlskoga lasarett Fri entré ingen föranmälan krävs! Öppna föreläsningar på BUP Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken erbjuder en faktaserie med öppna föreläsningar under 2011 Tisdag 18 oktober Ångestsyndrom Lisa Boutz, psykolog Tisdag 22 november Ätstörningar Anna Bürger Sjödin, enhetschef Var och när? Plats: Wilandersalen i M-huset, Universitetssjukhuset Örebro Tid: klockan Fri entré ingen föranmälan krävs!

9 Öppna föreläsningar på USÖ USÖ fyller 10 år som universitetssjukhus. Mycket har hänt på USÖ vad gäller utbildning, forskning och framsteg i sjukvården. För att uppmärksamma det kommer en offentlig föreläsningsserie att hållas. Föreläsningarna vill på olika sätt spegla utvecklingen på USÖ under de senaste 10 åren. Föreläsningarna kommer att hållas under hösten med varierande teman. De kommer att handla om allt från modern hjärt- och kärlsjukvård till hur musik kan användas som smärtlindring. Tisdag 4 oktober Modern hjärt- och kärlsjukvård Olle Lundblad, verksamhetschef vid thoraxkliniken Stella Cizinsky, verksamhetschef vid kardiologiska kliniken Tisdag 11 oktober Demens spelar B-vitaminer någon roll? Nils Hagnelius, överläkare vid geriatriska kliniken Torsdag 20 oktober Upptäck stroke i tid sök vård direkt Peter Appelros, överläkare vid neurokliniken Edith Popek, överläkare vid neurokliniken Onsdag 9 november Det åldrande ögat Eydis Olafsdottir, överläkare vid ögonkliniken Sven Crafoord, överläkare vid ögonkliniken Tisdag 15 november Musik som smärtlindring Ulrica G Nilsson, docent och narkossköterska vid ANIVA-kliniken Onsdag 23 november Prostatacancerforskning under 35 år till nytta för patienterna? Jan-Erik Johansson, professor, Swen-Olof Andersson, docent vid urologiska kliniken Ove Andrén, verksamhetschef vid urologiska kliniken Tisdag 29 november Tio år som universitetssjukhus Jan Olsson, sjukhusdirektör Tid: klockan19.00 Plats: Wilandersalen, M-huset, USÖ Fri entré ingen föranmälan krävs!

10 Notiser En blir tre Örebro läns landstings gemensamma förvaltning Primärvård, psykiatri och habilitering ska delas i tre mindre förvaltningar. De nya förvaltningarna kommer att kallas Primärvård, Psykiatri samt Habilitering och hjälpmdel. Förändringen gäller från 1 januari Ny tandvårdstaxa från 1 oktober Landstingsfullmäktige har tagit beslut om högre priser för tandvård. Priserna höjs med i genomsnitt 1,7 procent, men kan variera för olika behandlingar. Frisktandvårdens prisklasser har också ändrats. Den nya taxan gäller från 1 oktober. Livet på USÖ blir teaterpjäs I början av nästa år sätter Örebro länsteater upp den nyskrivna pjäsen Syrror. Pjäsen har vuxit fram i samtal med personal på Universitetssjukhuset Örebro och är en komedi med sjuksköterskor, undersköterskor och läkare i fokus. Den är skriven av Camilla Blomqvist och ger bland annat svar på vad som egentligen utspelar sig innanför väggarna på USÖ och hur de som arbetar på sjukhuset egentligen mår. Premiär blir det 25 februari nästa år. Skanningsprojektet Casper Landstingsarkivet har startat skanningsprojektet Casper. Projektet går ut på att skanna patientjournaler istället för att mikrofilma dem. De kliniker som omfattas av projektet är samtliga kliniker på Universitetssjukhuset Örebro och fyra kliniker på Karlskoga lasarett. Kontaktuppgifter Redaktör Maria Follmann Telefon Telefax Kontakta gärna redaktionen med dina synpunkter på innehållet i Speciellt. Speciellt på lättläst svenska hittar du också på Vill du prenumerera på Speciellt? Beställ den på: Vill du ha Speciellt som ljudfil, CD eller Daisy? Ring och beställ på telefon Ansvarig utgivare Ann-Marie Wentzel

Speciellt. Patientforum ny mötesplats på Universitetssjukhuset Örebro. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt. Patientforum ny mötesplats på Universitetssjukhuset Örebro. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 7 September 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Patientforum ny mötesplats på Universitetssjukhuset

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 2 mars 2012 I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Grå starr behandlas i Lindesberg Prognosen god

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 10 november 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Storregion om två år 1177.se är Sveriges

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 1 Februari 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Landstinget får ökat ansvar för kulturen

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 4 maj 2012 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Ungas engagemang för fåglar i Varberga gav naturstipendium

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 7 september 2012 I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Kolla när vi har öppet! Antibiotika är bra

Läs mer

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 1 Februari 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Nyheter från landstinget kan vara så mycket. Det kan vara ett reportage i Tebladet eller en

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 6 JUNI 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Förskolan Dagsländan fick Ungdomens naturstipendium

Läs mer

Korta & klara landstingsnyheter Nr 9 oktober Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Korta & klara landstingsnyheter Nr 9 oktober Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 9 oktober 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Cochleaimplantat opereras i Örebro 800 föräldrar

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 4 MAJ 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Ett friskare Sverige Välkommen till landstingets

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Öppna och ta del av de vanligaste frågorna och svaren Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre helhet. Sammanhållen

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Bättre överblick ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter

Bättre överblick ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter Bättre överblick ännu bättre vård ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter Bättre helhet införs nu successivt över hela Sverige. Ja, hos flera landsting, kommuner och privata vårdgivare

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården och tandvården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 2 mars 2013 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: 113 13 Nytt nationellt informationsnummer Snabbare

Läs mer

Korta & klara landstingsnyheter Nr 4 maj 2013. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Korta & klara landstingsnyheter Nr 4 maj 2013. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 4 maj 2013 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Användningen av antibiotika minskar i Örebro län

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 5 MAJ 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: 30 miljoner kronor ska stärka länets primärvård

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 3 April 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det nya numret av Speciellt kan du läsa om: Remissfri bröstmottagning Bättre cancervård i länet

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. På dina villkor. Med sammanhållen journalföring kan den som vårdar dig se vilken

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Speciellt. Mina vårdkontakter införs i hela länet. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 9 November Korta & klara nyheter från

Speciellt. Mina vårdkontakter införs i hela länet. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 9 November Korta & klara nyheter från !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 9 November 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Mina vårdkontakter införs i hela länet Karlskoga

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring införs nu successivt över hela Sverige. Ja, hos flera landsting, kommuner och privata vårdgivare är det redan verklighet. Du

Läs mer

Speciellt. Ny region Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt. Ny region Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 8-9 oktober 2012 I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Ny region 2015 Hjälpmedelsguide & behovstrappor

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården.

Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården. Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården. Vad är sammanhållen journalföring? Ju mer du vet om din patient,

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Skara kommun. 2019-05-13 Kommunal hälso- och sjukvård Kommunen och Västra Götalandsregionen samarbetar genom avtal om vad som är kommunal hälso- och sjukvård och vad som är

Läs mer

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD - Sammanhållen journalföring är en möjlighet för vården att få ta del av dina uppgifter. ALLT HÄNGER IHOP Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 10 november 2012 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Vaccinera dig mot influensa Patienthandbok

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral De har öppet på dagen måndag till fredag.

Läs mer

Att vårda sin hälsa. i Sverige

Att vårda sin hälsa. i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Vården och du Som patient ska du ha inflytande över din vård. Din hälso- och sjukvård ska så långt som möjligt planeras och genomföras med dig. Vissa rättigheter är reglerade

Läs mer

Speciellt. En ny särskild barnakut planeras på Universitetssjukhuset Örebro. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget.

Speciellt. En ny särskild barnakut planeras på Universitetssjukhuset Örebro. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 5 Maj 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det nya numret av Speciellt kan du läsa om: En ny särskild barnakut planeras på Universitetssjukhuset

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 3 April 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Akutsjukvården får gott betyg av patienterna

Läs mer

Speciellt. Ökade bassängtider. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 8 Oktober Korta & klara nyheter från!!!

Speciellt. Ökade bassängtider. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 8 Oktober Korta & klara nyheter från!!! Speciellt Korta & klara nyheter från!!! Nr 8 Oktober 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Ökade bassängtider Så gick det i landstingsvalet

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, änn bättre vård Sammanhållen jornalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina ppgifter. På dina villkor MED SAMMANHÅLLEN JOURNALFÖRING KAN DEN SOM VÅRDAR DIG SE VILKEN VÅRD

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 11 december 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Landstingets nya regler för fotografering

Läs mer

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt Information till dig som patient Patientjournalen - för säkrare vård Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt juni 2012 1 Innehållsförteckning Patientjournalen... 4 Patientdatalagen...

Läs mer

Vidar Vårdcentral. Med fokus på det friska hos människan

Vidar Vårdcentral. Med fokus på det friska hos människan Vidar Vårdcentral Med fokus på det friska hos människan Fotograf: Katerina Tzigotzidou Innehållsförteckning VIDAR VÅRDCENTRAL... 1 Vad utmärker Vidar Vårdcentral?... 1 Hur listar jag mig som husläkarpatient?...

Läs mer

Vårdcentral som har patientens fokus SIDORNA 10-11. ... och Tebladstårtan går till Marianne Eldh SIDAN 3

Vårdcentral som har patientens fokus SIDORNA 10-11. ... och Tebladstårtan går till Marianne Eldh SIDAN 3 Tebladet.personal Posttidning B Nr 7 2011 årgång 30 Kampanj om stroke i höst I höst inleds en nationell kampanj om stroke. Syftet är att få allmänheten att känna igen symptomen. I samband med kapanjen

Läs mer

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum:

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2017-01-18 1 Kort om genomförandet Webbenkät Medlemmar med en sällsynt diagnos eller som har barn/anhörig med en

Läs mer

Länstidningen. 13 oktober 2011 årgång 30 Till alla länsbor från landstinget. Landstinget lyfter fram teckenspråket

Länstidningen. 13 oktober 2011 årgång 30 Till alla länsbor från landstinget. Landstinget lyfter fram teckenspråket Länstidningen Vinn en mysig spahelg! TÄVLING SIDAN 16 13 oktober 2011 årgång 30 Till alla länsbor från landstinget GRUPPFÖRSÄNDELSE TILL HUSHÅLL Nyheter Klamydiatest på nätet Har du haft oskyddat sex?

Läs mer

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun SID 1 (10) Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska NPÖ ansvarig Gäller från, rev 2015-08-14 Cecilia.linde cecilia.linde@solna.se Paulina Terävä paulina.terävä@solna.se Riktlinjer som gäller

Läs mer

Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet

Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Senast uppdaterad 2017-04-13 Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet Internetbaserat stöd och behandling ska bli en del av hälso- och

Läs mer

Fäst patientetikett här. Personlig information om ditt akutbesök på Kungälvs sjukhus

Fäst patientetikett här. Personlig information om ditt akutbesök på Kungälvs sjukhus Fäst patientetikett här Personlig information om ditt akutbesök på Kungälvs sjukhus 1 Inskrivning 1. När du kom fick du ta en nummerlapp. Detta är viktigt eftersom det är vårt sätt att följa din väntetid

Läs mer

För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa

För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa Handla klokt! För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa Läkemedelskommittén ska verka för en rationell, säker och kostnadseffektiv hantering av läkemedel. Kommittén utses av landstingsstyrelsen

Läs mer

Information om hemsjukvård

Information om hemsjukvård Information om hemsjukvård Version 9 20150116 Vård- och omsorg Vad är hemsjukvård? Den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till vårdcentralen kan istället få hälso- och sjukvård

Läs mer

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Håbo kommun Region Uppsala: Primärvården i Håbo, Psykiatrimottagningen i Håbo och Enköpings lasarett Fastställt av: Tjänstemannastyrgruppen för närvårdsamverkan Datum:

Läs mer

Nationella Strokekampanjen. Lars Rosengren Aarhus

Nationella Strokekampanjen. Lars Rosengren Aarhus Nationella Strokekampanjen Lars Rosengren Aarhus 2016-06-17 Basfakta stroke i Sverige ett av samhällets värsta lidanden 25 000 drabbas årligen varav 20 000 nyinsjuknanden 1 miljon vårddagar 20% avlider

Läs mer

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Ärendenr HSN 2011/262 Handlingstyp Beslutsärende 1 (7) Datum 27 september 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Välkommen till Urologmottagningen

Välkommen till Urologmottagningen Välkommen till Urologmottagningen Information till patient och närstående Fotograf: Carina Johansson Beskrivning av verksamheten Urologmottagningen är en öppenvårdsmottagning dit patienterna i första hand

Läs mer

Uppföljning Nationella strokekampanjen. Susanne Hillberger 2013-04-10

Uppföljning Nationella strokekampanjen. Susanne Hillberger 2013-04-10 Uppföljning Nationella strokekampanjen Susanne Hillberger 2013-04-10 Bakgrund: Nya nationella riktlinjer 2009 Snabbt agerande vid stroke räddar många liv Snabbt påbörjad utredning och behandling och vård

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR UTBILDNING AV LÄKARSTUDERANDE OCH LÄKARE I JÄMTLANDS LÄNS LANDSTING. Version: 1.3. Ansvarig: Björn Ahlnäs

HANDLINGSPLAN FÖR UTBILDNING AV LÄKARSTUDERANDE OCH LÄKARE I JÄMTLANDS LÄNS LANDSTING. Version: 1.3. Ansvarig: Björn Ahlnäs HANDLINGSPLAN FÖR UTBILDNING AV LÄKARSTUDERANDE OCH LÄKARE I JÄMTLANDS LÄNS LANDSTING Version: 1.3 Ansvarig: Björn Ahlnäs läkarstuderande och läkare i Jämtlands läns landsting 2 (20) ÄNDRINGSFÖRTECKNING

Läs mer

Åtkomst till patientuppgifter

Åtkomst till patientuppgifter Hörsel Syn Tolk 1 (5) Riktlinje Version: 1 Skapad: 2016-11-30 Uppdaterad: JUG Melior E-post: melior.hoh@vgregion.se Åtkomst till patientuppgifter Den som arbetar hos en vårdgivare får ta del av dokumenterade

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Forskningsföreläsning Hjärt-Lungfonden. STROKE en folksjukdom. Östersund 2013-02-18 Eva-Lotta Glader

Forskningsföreläsning Hjärt-Lungfonden. STROKE en folksjukdom. Östersund 2013-02-18 Eva-Lotta Glader Forskningsföreläsning Hjärt-Lungfonden STROKE en folksjukdom Östersund 2013-02-18 Eva-Lotta Glader Innehåll Vad är stroke? Hur kan vi behandla? Hur går det sen? Forskning Stroke och läkemedelsföljsamhet

Läs mer

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen ÄRENDE 9 LF februari 2012 Motion - Den äldre människan på akutmottagningen Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Anne Karlsson, SD Yttrande från Hälso-

Läs mer

Motion: Förebyggande behandling nödvändig för att undvika stroke Handlingar i ärendet:

Motion: Förebyggande behandling nödvändig för att undvika stroke Handlingar i ärendet: Motion: Förebyggande behandling nödvändig för att undvika stroke Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet 2014-03-26

Läs mer

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-06-28 Beslutad av SN 84 2016-08-31 Sammanhållen journalföring Via nationella e-tjänster, t.ex. NPÖ, Pascal eller Svevac Gäller för

Läs mer

Jag vet mitt värde. Bli trygg och delaktig i din blodförtunnande behandling genom självtestning

Jag vet mitt värde. Bli trygg och delaktig i din blodförtunnande behandling genom självtestning Jag vet mitt värde Bli trygg och delaktig i din blodförtunnande behandling genom självtestning Kan självtestning vara något för dig? Äter du blodförtunnande läkemedel som kräver regelbundna kontroller

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 3 april 2012 I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Cancer ökar risken för självmord Kontrollera

Läs mer

Framtidens primärvård

Framtidens primärvård Framtidens primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten dela information med andra vårdgivare överföring till kvalitetsregister verksamhetsuppföljning

Läs mer

BUDGET 2013, FORSKNINGSNÄMNDEN FOU-gemensamt VFU - Örebro universitet VFU - Övriga utbildningsanordnare 16 340 000 kr -6 000 000 kr 184 000 kr Forskningsbidrag inom ÖLL 71 801 000 kr * Landstingsbidrag

Läs mer

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten.

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten. Diagnos och delaktighet Använd 1177.se i mötet med patienten. Använd 1177.se i mötet med patienten Det är mycket som ska förmedlas i mötet med patienten. Patienten ska kunna förstå informationen, vara

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Har du svårt att sova?

Har du svårt att sova? Till äldre ungdomar, 15-18 år, och deras vårdnadshavare: Har du svårt att sova? Är du mellan 15-18 år? Har du haft svårt att sova åtminstone tre av veckans dagar de senaste tre månaderna? Stämmer något

Läs mer

YTTRANDE 1(3) 2014-12-10 LJ2014/547. - att enheter för äldrepsykiatri med särskild äldrepsykiatrisk kompetens tillskapas i länet.

YTTRANDE 1(3) 2014-12-10 LJ2014/547. - att enheter för äldrepsykiatri med särskild äldrepsykiatrisk kompetens tillskapas i länet. YTTRANDE 1(3) 2014-12-10 LJ2014/547 Regionfullmäktige Motion: Äldre med psykisk ohälsa satsningar behövs för att ge en rättvis vård! I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Per-Olof Bladh, Mikael

Läs mer

Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Landstingsstyrelsen

Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Landstingsstyrelsen Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet Landstingsstyrelsen 2018-03-21 Fokusområden Ltkalmar.se Tillgänglighet Framtidens hälso- och sjukvård Landstinget i Kalmar län Ltkalmar.se 1177 Vårdguiden - 1177 på

Läs mer

Uppföljning Nationella strokekampanjen. Susanne Hillberger

Uppföljning Nationella strokekampanjen. Susanne Hillberger Uppföljning Nationella strokekampanjen Susanne Hillberger 2013-04-12 Vad är stroke? Från hjärnan styrs flera av kroppens funktioner bland annat rörelse, tankar och sömn. Miljarder hjärnceller samarbetar

Läs mer

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det?

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? ewa.jerilgard@cehis.se Dagens nyheter vintern 2012 Drygt 200 vårdenheter allt från sjukhus till vårdcentraler

Läs mer

Vårt sjukvårdsuppdrag. Ålderspyramid Sveriges befolkning 31 december 2010. Medellivslängden i Sverige 2011-01-18. Åldersstruktur Epidemiologi

Vårt sjukvårdsuppdrag. Ålderspyramid Sveriges befolkning 31 december 2010. Medellivslängden i Sverige 2011-01-18. Åldersstruktur Epidemiologi Vårt sjukvårdsuppdrag Åldersstruktur Epidemiologi Immigration Födelsetal Ålderspyramid Sveriges befolkning 31 december 2010 Källa: SCB Figur 2:1 Medellivslängden i Sverige Källa: SCB. Figur 3:1 1 Spädbarnsdödligheten

Läs mer

CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken

CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken Hälso- och Sjukvårdsstaben Hälsovalskansliet Berit Bryske MINNESANTECKNING HÄLSOVALSRÅD 2014-05-23 LK/120259 Plats CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken Närvarande: Anders Olsson, LiV Bengt Hanson,

Läs mer

Vi som lever med förvärvad hjärnskada behöver få ett bättre stöd!

Vi som lever med förvärvad hjärnskada behöver få ett bättre stöd! Vi som lever med förvärvad hjärnskada behöver få ett bättre stöd!!??! Stora brister Undersökningar visar att personer som har fått en hjärnskada efter till exempel olyckor, fall eller sjukdom inte får

Läs mer

Strokekurs ett nytt arbetssätt. Teamrehab i Lidköping

Strokekurs ett nytt arbetssätt. Teamrehab i Lidköping Strokekurs ett nytt arbetssätt Teamrehab i Lidköping Bakgrund Stroketeamkonferens 2010 Fast i gamla hjulspår Gåskoleverksamhet Nationella riktlinjer Nationella riktlinjer för strokesjukvård 2009 Tillstånd:

Läs mer

Patienten i centrum. Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning FUB Malin Nystrand

Patienten i centrum. Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning FUB Malin Nystrand Patienten i centrum Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning 2016-10-22 FUB Malin Nystrand Vad jag skall prata om Kroppen och hälsan är viktigt Varför kan det vara

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL Socialnämnden 2011-10-19(rev 2013-01-14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare...

Läs mer

Meningen med avvikelser?

Meningen med avvikelser? Patientsäkerhet Martin Enander Chefläkare Cathrine Viklander Vårdutvecklare Verksamheten för Kvalitet och patientsäkerhet (KP) Region Västernorrland www.lvn.se Meningen med avvikelser? 1 Varför rapportera

Läs mer

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel 2013-06-26 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare 3 Hemsjukvårdspatient 3

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM OCD

FRÅGOR OCH SVAR OM OCD FRÅGOR OCH SVAR OM OCD INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är OCD?... 1 Varför får man OCD?... 1 Vilka drabbas?... 2 Kan man bli frisk?... 2 Hur många lider av OCD?... 2 Hur behandlar man tvång?... 2 Finns det fler

Läs mer

Det finns en enkel väg till vården =

Det finns en enkel väg till vården = Det finns en enkel väg till vården = Mina vårdkontakter är en flexibel e-tjänst och hanteras av samma personal som du möter vid besök på din mottagning = Här finns Mina vårdkontakter Stockholm, Västra

Läs mer

NPÖ Nationell patientöversikt

NPÖ Nationell patientöversikt NPÖ Nationell patientöversikt Rutinen gäller för legitimerad personal inom Individoch familjeomsorgen, Vård- och äldreförvaltningen, Sociala omsorgsförvaltningen i Borås Stad Rutin NPÖ 1 Ur Borås Stads

Läs mer

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Version 13.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2013-01-01 och därefter. RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen på strokeenheten Personnummer

Läs mer

ViSam. Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. WWW.regionorebro.se/visam

ViSam. Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. WWW.regionorebro.se/visam ViSam Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell WWW.regionorebro.se/visam 08:00-08:15 Introduktion ViSam Program 08:15-09:00 Triage METTS Bruno Ziegler, specialist allmänmedicin och medicinskt

Läs mer

Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister.

Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister. Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister. Personuppgifter Så sparas dina uppgifter Varje gång du besöker hälso- och sjukvården inom Landstinget

Läs mer

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser)

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) En sammanfattning av det juridiska läget från projektet Stöd till Multidisciplinära konferenser Inera våren 2019 Materialet

Läs mer

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Fråga PERSONCENTRERAD VÅRD OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Mahboubeh Goudarzi samtalar med Göte Nilsson. Relationsbyggandet är viktigt både för vårdpersonalens arbetsglädje och för patienternas tillfrisknande.

Läs mer

Äntligen verkstad. Seminarium 2:2. Föreläsare Karin Bengtsson, projektledare Nacka kommun/it-forum karin.bengtsson@nacka.se

Äntligen verkstad. Seminarium 2:2. Föreläsare Karin Bengtsson, projektledare Nacka kommun/it-forum karin.bengtsson@nacka.se Äntligen verkstad Seminarium 2:2 Föreläsare Karin Bengtsson, projektledare Nacka kommun/it-forum karin.bengtsson@nacka.se Äntligen verkstad i Stockholmsregionen Hur skapar vi verkstad Vision Praktiskt

Läs mer

Stöd från socialtjänsten för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid

Stöd från socialtjänsten för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-12 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Beredning Nord. Ledamöter

Beredning Nord. Ledamöter Beredning Nord Ledamöter Uppdrag 2013 Framtidens möte med vården, utifrån följande teman E-hälsa (hälso- och sjukvård med stöd av distansöverbryggande teknik) Information/vägledning Ansvar/rollfördelning

Läs mer

Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt (NPÖ)

Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt (NPÖ) Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (6) Vers. 2.0 Rev. 2018 Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation

Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation Sid 1(5) Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation Inledning Hantering av patientinformation inom Region Skåne ska ske utifrån patientdatalagen (SFS 2008:355), Socialstyrelsens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-05-07 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 24 april 2013, kl. 9.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Därför är vi medlemmar på Netdoktor

Därför är vi medlemmar på Netdoktor Därför är vi medlemmar på Netdoktor Jag lyckades gå ner 23 kilo i vikt tack vare Netdoktor Övervikt. Går det motigt så pratar jag med andra medlemmar på mötesplatsen. Det är en härlig stämning på Netdoktor

Läs mer

Trend Vårdbarometern 2010-2014

Trend Vårdbarometern 2010-2014 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 63% 64% 64% 66% 67% Nej 37% 36% 36% 34% 33% Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som medföljande

Läs mer

I. Forskningspersonsinformation Vårdnadshavare

I. Forskningspersonsinformation Vårdnadshavare I. Forskningspersonsinformation Vårdnadshavare Erbjudande om behandling inom vetenskaplig studie Ni har möjlighet att delta i en studie där internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (KBT) prövas för att

Läs mer

Birgitta Esplund Lilja Specialistsjuksköterska vård av äldre Marina Hahne Anhörigkonsulent och samordnare

Birgitta Esplund Lilja Specialistsjuksköterska vård av äldre Marina Hahne Anhörigkonsulent och samordnare Är det normalt att vara lite glömsk? Birgitta Esplund Lilja Specialistsjuksköterska vård av äldre Marina Hahne Anhörigkonsulent och samordnare Ängens minnesmottagning - ett samarbete mellan Örebro kommun

Läs mer

Vårdbarometern 2013 Landstingsjämförelse. Mätningen utförd under höst och vår 2013 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator

Vårdbarometern 2013 Landstingsjämförelse. Mätningen utförd under höst och vår 2013 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator Vårdbarometern 2013 Landstingsjämförelse Mätningen utförd under höst och vår 2013 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator Så här läser du presentationen Rapporten redovisar resultatet för

Läs mer

Nyhetsbrev april 2014

Nyhetsbrev april 2014 Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev april 2014 Verksamhetschefen har ordet Tolkverksamheten kommer från 1 maj 2014 att ingå i en ny organisation tillsammans med Hörsel- och Synverksamheten med

Läs mer