detta är SCA SCA deltar med en kvinnlig besättning i volvo ocean race

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "detta är SCA SCA deltar med en kvinnlig besättning i volvo ocean race 2014-2015"

Transkript

1 Detta är SCA SCA deltar med en kvinnlig besättning i Volvo Ocean Race

2 SCA ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag SCA utvecklar och producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter. Försäljning sker i cirka 100 länder under många starka varumärken, som de globalt ledande TENA och Tork samt regionala varumärken som exempelvis Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo och Vinda. Som Europas största privata skogsägare fäster vi stor vikt vid hållbar skogsförvaltning. SCA har omkring medarbetare. Omsättningen 2013 var cirka 93 miljarder kronor (10,7 miljarder euro). SCA grundades 1929, har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige, och är noterat på NASDAQ OMX Stockholm. Läs mer på SCAs strategiska prioriteringar är Effektivitet, Innovation och Tillväxt. Hållbarhet är en del av vår affärsmodell och vårt arbete grundar sig på ekonomiskt, miljömässigt och socialt värdeskapande där alla delar är lika viktiga för att skapa ett framgångsrikt företag.

3 Affärsområden Personliga hygienprodukter 30 % av SCAs nettoomsättning 2013 Mjukpapper 53 % av SCAs nettoomsättning 2013 Skogsindustriprodukter 17 % av SCAs nettoomsättning 2013

4 Personliga hygienprodukter SCA är en globalt ledande aktör inom personliga hygienprodukter och erbjuder inkontinensprodukter, barnblöjor och mensskydd. Inom dessa produktsegment erbjuder SCA dessutom produkter såsom våtservetter, tvål, barnolja, lotion och bomullsrondeller. Produkterna säljs under SCAs globala, regionala och lokala varumärken, samt under detaljhandelns egna märkesvaror. Distributionskanalerna är detaljhandel, apotek och vårdinstitutioner. Inkontinensprodukter SCA erbjuder ett brett sortiment av inkontinensprodukter under varumärket TENA och är klar global marknadsledare. SCAs erbjudande som inkluderar både produkter och tjänster förbättrar livskvaliteten för konsumenterna samtidigt som de minskar kostnaderna för de institutionella kunderna såsom vårdhem. Barnblöjor SCA erbjuder barnblöjor och barnvårdsprodukter och är världens fjärde största aktör inom området. Det globalt ledande varumärket för inkontinensprodukter, TENA, är det enskilt största varumärket inom affärsområdet Personliga hygienprodukter. Mensskydd SCA är världens fjärde största aktör inom mensskydd. SCA erbjuder ett brett produktsortiment som inkluderar exempelvis bindor, trosskydd, tamponger och intimtvål.

5 TENA Identifi en banbrytande innovation Under 2013 lanserade SCA TENA Identifi, en ny teknologi som förenklar och effektiviserar arbetet för vårdpersonal och ger förbättrad livskvalitet för personer med inkontinens. Med hjälp av elektroniska sensorer i inkontinensprodukten registreras tidpunkt och mängd vätska vid varje urinering i ett loggsystem. Informationen kan sedan analyseras och användas för att ge rätt behandling och produkt för personer med inkontinens.

6 Mjukpapper SCA är en globalt ledande aktör inom mjukpapper för konsumenter och mjukpapper för storförbrukare. Produktportföljen för konsumenter består av toalett- och hushållspapper, ansiktsservetter, näsdukar och servetter. Produkterna säljs både under egna varumärken och som detaljhandelns egna märkesvaror. Inom mjukpapper för storförbrukare utvecklar och säljer SCA, under det globalt ledande varumärket Tork, kompletta hygienlösningar med behållare, mjukpapper, tvål, service och underhåll till bland annat sjukhus, stora arbetsplatser, industrier, restauranger och hotell. Det globalt ledande varumärket Tork inom mjukpapper för storförbrukare, är det enskilt största varumärket inom affärsområdet Mjukpapper. Mjukpapper för konsumenter SCA är världens näst största leverantör av mjukpapper för konsumenter som inkluderar toalettpapper, hushållspapper, ansiktsservetter, näsdukar och servetter. Mjukpapper för storförbrukare SCA är, med det globala varumärket Tork, världens största leverantör av mjukpapper för storförbrukare. Med storförbrukare avses institutioner och företag som sjukhus, vårdinstitutioner, stora arbetsplatser, industrier, restauranger och hotell, till vilka SCA utvecklar och säljer kompletta hygienlösningar med behållare, mjukpapper, tvål, service och underhåll. Produkterna distribueras via grossister och serviceföretag.

7 Tork Intuition Sensor den sensorstyrda tvålhållaren Den innovativa skumtvålhållaren Tork Intuition Sensor är särskilt framtagen för hygienkritiska verksamheter som livsmedel och sjukvård, men också för kontor. Smittspridningsrisken avlägsnas genom att man inte behöver vidröra tvålhållaren.

8 Skogsindustriprodukter SCA är Europas största privata skogsägare med 2,6 miljoner hektar skogsmark och producerar skogsindustriprodukter med en stark miljöprofil. Verksamheten baseras på djup kundinsikt, hög innovationsförmåga och ett hållbarhetsperspektiv i alla led. SCA säljer tryckpapper, kraftliner (förpackningspapper), massa, sågade trävaror och förnybar energi. Tryckpapper SCAs försäljning av tryckpapper sker huvudsakligen till den västeuropeiska marknaden. De enskilt största marknaderna är Norden, Tyskland och Storbritannien. Kraftliner (förpackningspapper) SCA är Europas tredje största leverantör av förpackningspapper baserat på färsk vedfiber kraftliner. Massa På massamarknaden har SCA positionerat sig i de högkvalitativa segmenten baserat på den goda egna tillgången på, samt kompetensen kring, den unika nordiska långfibriga skogsråvaran. Sågade trävaror SCA är en kvalificerad leverantör av ändamålsanpassade trävaror till industrin för vidareförädling till bland annat panel, golv, fönster, dörrar och möbler, samt till byggvaruhandeln. Sågverksrörelsen är den näst största i Europa. Förnybar energi SCA är en av Europas största leverantörer av förädlade skogsbaserade biobränslen, som bränslepellets, och oförädlade biobränslen, som bark och sågspån. SCA utvecklar också omfattande vindkraftsprojekt.

9 Sustainable Packaging Under slutet av 2013 lanserade Ortvikens pappersbruk de nya förpackningspapperen Splendo, Operio och Puro som ingår i det nya produktområdet Sustainable Packaging. Produkterna är starka och lätta och har hög tryckbarhet. Papperet är tillverkat av färskfiber vilket gör det väl lämpat för livsmedelsförpackningar, en bransch med höga krav på produktsäkerhet. Produkterna tillverkas av certifierad råvara, har en låg klimatpåverkan och effektiv resurshushållning.

10 Hållbarhet Värdeskapande för människor och miljö Hållbarhet är en naturlig del av SCAs affärsmodell och har avgörande betydelse för vår framgång och lönsamhet. Hållbarhetsarbetet bidrar till affärsnyttan på ett antal sätt. Ambitiösa hållbarhetsmål SCA har etablerat ambitiösa mål för människor och miljö inom områdena hälsa och säkerhet för medarbetare, hållbara innovationer, hygienlösningar, uppförandekod, klimat och energi, fiberinköp, biologisk mångfald och vatten. Värdeskapande för människor Vi vill dela med oss av vår kunskap och säkerställa tillgången på prisvärda och hållbara hygienlösningar. Våra aktiviteter inkluderar att utbilda unga kvinnor om menstruation och pubertet, att utbilda barn om vikten av god handhygien och att utbilda vårdgivare om inkontinens. Värdeskapande för miljön Vår skog utgör en unik resurs. Den förser vår produktion med högkvalitativ skogsråvara och möjliggör energiproduktion genom vindkraft och biobränslen. Våra växande skogar absorberar 2,6 miljoner ton koldioxid per år vilket är mer än utsläppen från SCAs egna produktion.

11 SCA utnämndes till ett av världens mest etiska företag av Ethisphereinstitutet i USA. Sedan 2001 ingår SCA i det globala hållbarhetsindexet FTSE4Good. SCA ingår i Dow Jones Sustainability Index, ett av världens mest prestigefyllda hållbarhetsindex. WWF framhåller SCA som ett ledande, transparent företag genom sin redovisning av miljöpåverkan i WWF Environmental Paper Company Index SCA är uppmärksammat som en globalt ledande aktör inom hållbar utveckling och har mottagit ett antal utmärkelser och erkännanden för sitt hållbarhetsarbete.

12 Innovation Innovation driver tillväxt och lönsamhet och är en av SCAs tre strategiska prioriteringar. Genom att utveckla och differentiera produkter och tjänster ökar kund- och konsumentnyttan samtidigt som bolagets marknadspositioner och varumärken stärks. SCAs innovationsprocess är djupt förankrad i koncernens strategi och affärsmodell. Innovationsarbetet baseras på omvärldstrender, kund- och konsumentinsikt, ny teknologi och affärsmodeller, med hållbarhet och produktsäkerhet integrerade i processen. SCAs närvaro på både mogna marknader och tillväxtmarknader ger god insikt om trender samt kund- och konsumentbehov. Kunskapen används för att utveckla nya affärsmodeller, produkter och tjänster anpassade till förutsättningarna på dessa marknader. För SCA innebär innovationsarbetet att öka kundoch konsumentnyttan genom att utveckla nya attraktiva produkter och tjänster, vidareutveckla och förbättra existerande erbjudanden och bredda erbjudandet. Innovationsarbetet innefattar också produktion och arbetsprocesser för att uppnå en effektivare och resurssnålare verksamhet. Hållbarhet är en viktig del av SCAs innovationsprocess. Hållbarhetsdriven innovation kan handla om kontinuerliga effektiviseringar, minskad resursanvändning längs värdekedjan, att ersätta fossila bränslen med förnybara eller utveckla affärsmodeller eller erbjudanden som ökar livskvaliteten för kunder och konsumenter. Öppen innovation, det vill säga samarbeten med externa parter, utgör en viktig del av vårt innovationsarbete. Det är ett resurseffektivt arbetssätt för att leverera ökad kund- och konsumentnytta. SCA lanserade under 2013 TENA U-test, ett test som placeras i inkontinensprodukten och som enkelt ger besked om vårdtagaren har urinvägsinfektion. Metoden gör diagnostiseringen enklare för vårdpersonalen och skonsammare för vårdtagaren jämfört med att behöva lämna urinprov, som annars kanske måste göras via kateter.

13 Ny exklusiv Tork Xpress handukshållare Genom att använda SCAs Tork Xpress Countertop minskar konsumtionen av handdukar med 25 procent jämfört med om de ligger helt öppet. Handdukshållaren skyddar handdukarna från att bli blöta eller skadade och genom att användaren bara kan ta en handduk i taget förbättrats hygienen samtidigt som mängden avfall minskar. Under 2013 lanserades en mer elegant version som finns i rostfritt stål och i vit eller svart högglansplast.

14 Ett starkt varumärke skapar långsiktigt värde Gör dagligen skillnad över hela världen SCA-varumärket förmedlar vilka vi är och hur vi vill uppfattas: våra värderingar, vår uppförandekod, vårt gedigna hållbarhetsarbete, vårt innovativa sätt att tänka och genom kund- och konsumentinsikt ta fram nya lösningar. Varumärket förmedlar också hur vi med våra produkter och tjänster kan göra skillnad för människor, miljö och samhälle. SCA strävar efter att etablera ett starkt koncernvarumärke och stärka länken till våra kund- och konsumentvarumärken. Undersökningar visar att konsumenter i allt större utsträckning vill känna till och lita på företaget som står bakom de produkter de köper och veta att det tar ekonomiskt, miljömässigt och socialt ansvar. Det är en av anledningarna till att vi vill öka kännedomen om SCA och stärka kopplingen till företagets kund- och konsumentvarumärken. Därigenom kan vi dra nytta av våra samlade styrkor och värden samt skapa en tydlig länk till våra kunder och konsumenter. Kärnan i SCA-varumärket finns samlat i vårt varumärkeskoncept Care of life. SCA Care of life; för att våra produkter underlättar för dig och miljoner andra människor runtom i världen. För att våra råvaror och vårt sätt att arbeta ingår som en naturlig del i den globala livscykeln. Och för att vi bryr oss.

15 SCA med en kvinnlig besättning, Team SCA, i Volvo Ocean Race En symbolisk resa med varumärket i fokus SCA deltar med en kvinnlig besättning, Team SCA, i Volvo Ocean Race SCA har genomgått stora förändringar under de senaste åren med en rad förvärv och avyttringar runt om i världen. Vårt deltagande spelar en viktig roll i denna förändringsresa för att öka kännedomen om och perceptionen av SCA. SCA stödjer ett kvinnligt team, bland annat för att 80 procent av de konsumentvaror som SCA producerar köps av kvinnor. Genom vårt deltagande i Volvo Ocean Race gör SCA det möjligt för kvinnor att medverka på en arena som normalt sett är förbehållen män. Den globala resan och nio månader långa tävlingen startar i Alicante, Spanien, i oktober 2014 och avslutas i Göteborg i juni Den har stopp över hela världen och miljontals följare. För SCA handlar det om att bygga ett högpresterande team, om samarbete och om att sträva efter gemensamma mål med en tydlig strategi flera likheter med näringslivet. Det handlar även om att bemästra det oväntade och att möta framtiden som ett starkt team.

16 Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA (publ) PO Box 200, SE Stockholm, Sweden Visiting address: Klarabergsviadukten 63 Tel , fax Corp. Reg. No.:

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 2014 Jan Johansson, vd och koncernchef SCA-koncernen Ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Nettoomsättning: 93* miljarder SEK Idag 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Omtanke om människor och natur

Omtanke om människor och natur Detta är SCA SCA c/o life Nära vardagen SCA är en viktig del av vardagslivet i över 100 länder. Våra produkter och fackkunskaper förenklar livet för miljontals människor världen över. SCA utvecklar och

Läs mer

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer 1 SCA 2 Drivkrafter 3 Innovationer för

Läs mer

Aktiespararna. 24 november 2009 Bodil Eriksson, Kommunikationsdirektör

Aktiespararna. 24 november 2009 Bodil Eriksson, Kommunikationsdirektör Aktiespararna Bodil Eriksson, Kommunikationsdirektör 1 Det här är SCA 2 SCA Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 110 miljarder SEK 52 000 anställda och försäljning i 90 länder TEN och

Läs mer

SCA - Lokalt och globalt. Tunde Fenander, Communications Director Nordics Heimar Svensson, Corporate Branding Coordinator

SCA - Lokalt och globalt. Tunde Fenander, Communications Director Nordics Heimar Svensson, Corporate Branding Coordinator SCA - Lokalt och globalt Tunde Fenander, Communications Director Nordics Heimar Svensson, Corporate Branding Coordinator Trollhättan, Min Älv, 7 november 2014 Agenda SCA lokalt och globalt Team SCA i Volvo

Läs mer

Årsstämma Magnus Groth, vd och koncernchef

Årsstämma Magnus Groth, vd och koncernchef Årsstämma 2017 Magnus Groth, vd och koncernchef SCA - två starka verksamheter: Skogsindustri och Hygien och hälsa 5 april 2017 Årsstämma 2017 2 2016 i korthet Nettoomsättning 117 314 MSEK (+2% jämfört

Läs mer

Årsstämma 2012. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2012. Jan Johansson, vd och koncernchef Jan Johansson, vd och koncernchef SCA-koncernen 2011 Nettoomsättning 106 miljarder SEK 44 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder Världens tredje största hygienföretag TEN och Tork är ledande

Läs mer

Pressmeddelande Stockholm, 6 mars 2017

Pressmeddelande Stockholm, 6 mars 2017 Pressmeddelande Stockholm, 6 mars 2017 Informationsbroschyr till SCAs aktieägare om förslaget till utdelning av SCA Hygiene AB I augusti 2016 meddelade SCA att bolaget skulle initiera ett arbete för att

Läs mer

Årsstämma 2011. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2011. Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 20 Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 20 SCA-koncernen Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 09 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 00 länder Världens

Läs mer

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA WOOD Framåt i värdekedjan Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA som helhet Europas största privata skogsägare Skogsmark 2,6m ha 6% av Sverige Sågverk Massafabrik Kraftlinerbruk Tryckpappersbruk

Läs mer

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval!

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! PRINT SMOOTH PERFORMANCE SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag. Vi utvecklar och producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter.

Läs mer

Bo Rydins Stiftelse för vetenskaplig forskning 2018/19

Bo Rydins Stiftelse för vetenskaplig forskning 2018/19 Bo Rydins Stiftelse för vetenskaplig forskning 2018/19 Stiftelsen stödjer teknisk/naturvetenskaplig forskning vid svenska universitet, högskolor och institut inom Essitys och SCAs verksamhetsområden Stiftelsen

Läs mer

Vindkraft inom SCA. Milan Kolar 2011-05-30

Vindkraft inom SCA. Milan Kolar 2011-05-30 Vindkraft inom SCA Milan Kolar 2011-05-30 SCA Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 109 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder TEN och Tork är ledande globala

Läs mer

SCAs hållbara värdekedja Susan Iliefski-Janols, Hållbarhetschef

SCAs hållbara värdekedja Susan Iliefski-Janols, Hållbarhetschef SCAs hållbara värdekedja Susan Iliefski-Janols, Hållbarhetschef sca Om du vill veta mer om SCA och vårt arbete sca.com Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara

Läs mer

1 SCA-koncernen 2007-03-15. Presentation SCA-koncernen

1 SCA-koncernen 2007-03-15. Presentation SCA-koncernen 1 SCA-koncernen 2007-03-15 Presentation SCA-koncernen Vi förenklar vardagen Våra produkter används dagligen av miljontals människor Vår ambition är att utveckla och förbättra vardagen för människor världen

Läs mer

Årsstämma Magnus Groth, vd och koncernchef

Årsstämma Magnus Groth, vd och koncernchef Magnus Groth, vd och koncernchef 2 12 april 2018 Viktiga händelser 2017 Essity noterades på Nasdaq Stockholm till följd av delningen av SCA Förvärvet av BSN medical slutfördes Initiativ för ökad lönsamhet

Läs mer

Gränslöst samarbete Game Susan Iliefski-Janols Miljö & Produktsäkerhet SCA Hygien Bilder och text får endast användas för SCA kommunikation

Gränslöst samarbete Game Susan Iliefski-Janols Miljö & Produktsäkerhet SCA Hygien Bilder och text får endast användas för SCA kommunikation Gränslöst samarbete Game 091013 Susan Iliefski-Janols Miljö & Produktsäkerhet SCA Hygien Bilder och text får endast användas för SCA kommunikation 1 Fyra affärsområden Skogsindustriprodukter Personliga

Läs mer

Årsredovisning 2013 sca deltar med ett kvinnligt team i volvo ocean race 2014 2015

Årsredovisning 2013 sca deltar med ett kvinnligt team i volvo ocean race 2014 2015 Årsredovisning 2013 sca deltar med ett kvinnligt team i volvo ocean race 2014 2015 Innehåll Inledning Detta är SCA... flik 2013 i korthet... 1 Vd-ord... 2 En värld i förändring... 4 Insikt genom dialog...

Läs mer

Årsredovisning 2015. 500 miljoner människor världen över använder SCAs produkter varje dag.

Årsredovisning 2015. 500 miljoner människor världen över använder SCAs produkter varje dag. Årsredovisning 2015 500 miljoner människor världen över använder SCAs produkter varje dag. SCA underlättar vardagen för miljoner människor runtom i världen. Inledning / Detta är SCA Detta är SCA SCA är

Läs mer

Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem.

Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem. Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem. Roine Morin Miljödirektör SCA Forest Products 1 SCA Graphic Sundsvall AB /Miljömål/20071004/ROMO Organisation SCA-koncernen 2007 Styrelse VD Vice

Läs mer

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Välkommen till SCA SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2014 uppgick till 104 miljarder SEK 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

SCA Årsstämma 2006 Jan Åström

SCA Årsstämma 2006 Jan Åström SCA Årsstämma 2006 Jan Åström VD och Koncernchef 1 Agenda Ledande konsumentvaruoch pappersföretag Utveckling 2005 Strategiska styrkefaktorer 2 Globalt konsumentvaru- och pappersföretag Skogsindustriprodukter

Läs mer

1 SCA Group/september 2004/AK. Presentation SCA-koncernen

1 SCA Group/september 2004/AK. Presentation SCA-koncernen 1 SCA Group/september 2004/AK Presentation SCA-koncernen SCAs produktgrupper Hygienprodukter: Mjukpapper, inkontinensprodukter, menstruationsprodukter och barnblöjor Förpackningar: Wellpappförpackningar,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. På havet måste allt fungera alla dygnets timmar. Det gäller även hygienen! SCAs kvinnliga besättning Team SCA i Volvo Ocean Race

ÅRSREDOVISNING. På havet måste allt fungera alla dygnets timmar. Det gäller även hygienen! SCAs kvinnliga besättning Team SCA i Volvo Ocean Race ÅRSREDOVISNING 2014 På havet måste allt fungera alla dygnets timmar. Det gäller även hygienen! SCAs kvinnliga besättning Team SCA i Volvo Ocean Race AMAZING WOMEN EVERYWHERE Om kampanjen SCA stödjer kvinnors

Läs mer

EUs process för miljöavtryck:

EUs process för miljöavtryck: EUs process för miljöavtryck: Product Environmental Footprint pilotprojekt för papper Ellen Riise, Senior Environmental Specialist, Group Function Sustainability, SCA SCA är ett ledande globalt hygien-

Läs mer

VDs anförande Årsstämma 2018 Ulf Larsson, VD och koncernchef Mars 23, 2018

VDs anförande Årsstämma 2018 Ulf Larsson, VD och koncernchef Mars 23, 2018 VDs anförande Årsstämma 2018 Ulf Larsson, VD och koncernchef Mars 23, 2018 2017 i sammanfattning Ett starkt resultat Hållbarhetsarbete som gör skillnad Investeringar i ökad konkurrenskraft Produktionsrekord

Läs mer

hållbar affärsmodell för framtiden

hållbar affärsmodell för framtiden hållbar affärsmodell för framtiden Vår affärsmodell bygger på det vi tror är rätt i ett långsiktigt perspektiv. Långsiktigheten följer den tradition som Södras medlemmar i generationer har arbetat efter

Läs mer

Produkter, tjänster och samarbeten för bättre sjukvård

Produkter, tjänster och samarbeten för bättre sjukvård Produkter, tjänster och samarbeten för bättre sjukvård Baxter är ett globalt, mångsidigt medicinskt företag som utvecklar specialiserade behandlings metoder och läkemedel som räddar och förbättrar liv.

Läs mer

Kristina Enander SCA Ortviken

Kristina Enander SCA Ortviken Kompetens, industrikapital och innovation världens femte största tryckpappersbruks recept för lönsamhet och framtidstro Kristina Enander SCA Ortviken Ortviken idag 4 produktionslinjer Två för obestruket

Läs mer

SCA Årsredovisning 2012

SCA Årsredovisning 2012 SCA Årsredovisning 2012 Innehåll Inledning Detta är SCA... flik Vd-ord... 2 SCAs värdeskapande... 4 Drivkrafter... 6 Mål och strategi... 8 Innovation och varumärken... 10 SCA-aktien... 12 Information till

Läs mer

Kvalitet är frihet från bekymmer

Kvalitet är frihet från bekymmer Kvalitet är frihet från bekymmer www.publicationpapers.sca.com Det är kunden som sätter betyget Produkter med rätt kvalitet, miljöarbete i världsklass, tre välinvesterade och effektiva pappersbruk samt

Läs mer

VDs anförande Årsstämma Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019

VDs anförande Årsstämma Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019 VDs anförande Årsstämma 2019 Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019 2018 i sammandrag Bästa resultat hittills Fördubblad massakapacitet Positiv klimatnytta Fortsatt tillväxt 2 SCAs prestation 2018

Läs mer

Hållbarhetsredovisning 2013

Hållbarhetsredovisning 2013 Hållbarhetsredovisning 2013 sca deltar med ett kvinnligt team i volvo ocean race 2014 2015 Innehåll Inledning Detta är SCA... flik Vd-ord... 2 SCAs hållbarhetseffekt... 4 Omvärld... 6 Intressentdialog...

Läs mer

Informationsträff Näsåker

Informationsträff Näsåker Informationsträff Näsåker Mats Hörnberg VD, FORSCA Magus Ringlöv Projektledare Henrik Eriksson SCA Agenda!!Information - Sollefteå kommun!!information om företagen Fred Olsen Renewables och SCA!!Information

Läs mer

Swedish Match Company presentation Company presentation 2013. Swedish Match. Företagspresentation

Swedish Match Company presentation Company presentation 2013. Swedish Match. Företagspresentation Swedish Match Company presentation Company presentation 2013 Company Swedish Match presentation Företagspresentation 2012 Swedish Match vilka vi är, vad gör vi Swedish Match utvecklar, tillverkar och säljer

Läs mer

Efterfrågeflexibilitet Kan elmarknaden hantera den? Efterfrågeflexibilitet i industrin

Efterfrågeflexibilitet Kan elmarknaden hantera den? Efterfrågeflexibilitet i industrin Efterfrågeflexibilitet Kan elmarknaden hantera den? Efterfrågeflexibilitet i industrin SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2012 uppgick till

Läs mer

En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt. scacontainerboard.com

En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt. scacontainerboard.com Munksunds Pappersbruk En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt Detta är SCA SCA skapar värde genom att infria kunders och konsumenters behov i en anda av innovation, ständig effektivisering

Läs mer

Information till SCAs aktieägare

Information till SCAs aktieägare Information till SCAs aktieägare inför beslut om utdelning av aktierna i Hygien på årsstämman den 5 april 2017 Denna informationsbroschyr är ett beslutsunderlag till SCAs aktieägare avseende styrelsens

Läs mer

Hållbarhetsredovisning 2015. SCA utvecklar och producerar hållbara produkter som förenklar vardagen för miljoner människor världen över.

Hållbarhetsredovisning 2015. SCA utvecklar och producerar hållbara produkter som förenklar vardagen för miljoner människor världen över. Hållbarhetsredovisning 2015 SCA utvecklar och producerar hållbara produkter som förenklar vardagen för miljoner människor världen över. 2015 i korthet 30 CSR-leverantörsutvärderingar 2 000 000 människor

Läs mer

GLOBAL STYRKA, LOKAL NÄRVARO OCH EN SVÅRSLAGEN KUNSKAP OM GOLV

GLOBAL STYRKA, LOKAL NÄRVARO OCH EN SVÅRSLAGEN KUNSKAP OM GOLV GLOBAL STYRKA, LOKAL NÄRVARO OCH EN SVÅRSLAGEN KUNSKAP OM GOLV EN GLOKAL LEDARE INOM GOLV Tarkett är idag ett av världens största golvföretag med verksamhet i över 100 länder. När vi arbetar med hållbarhetsfrågor,

Läs mer

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017,

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, SCA Forest Products Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, 2017.02.16 SCA s förändringsresa 1929 1975-2006 SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Förvärv: Wausau, mjukpapper för storförbrukare,

Läs mer

Tork Aluminium Dispensers. Gör plats för den nya generationen

Tork Aluminium Dispensers. Gör plats för den nya generationen Tork Aluminium Dispensers Gör plats för den nya generationen 1 Ny design bryter med det gamla Här kommer aluminiumserien Torks nya dispenser-serie är ett helt nytt koncept som för in modern design i hygienutrymmet.

Läs mer

Skandinaviens största sågverk

Skandinaviens största sågverk Bravikens sågverk Rapport Nr:01 Juni 2008 Om byggandet av Skandinaviens största sågverk i Norrköping Skandinaviens största sågverk Holmen investerar drygt en miljard kronor i det som kommer att bli Skandinaviens

Läs mer

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef NYEMISSIONEN VISAR TYDLIGA RESULTAT VI SKAPAR STORT INTRESSE OCH FÖRTROENDE Nyemissionen tillförde cirka MSEK 1 996 Starkt stöd från aktieägare

Läs mer

SCA Årsredovisning 2011. Vi gör skillnad i människors vardag

SCA Årsredovisning 2011. Vi gör skillnad i människors vardag SCA Årsredovisning 2011 Vi gör skillnad i människors vardag Innehåll n Inledning Detta är SCA... flik Vd-ord... 2 SCA-aktien... 4 Strategi... 6 n Koncernen Verksamhet och struktur... 12 Förvärv, investeringar

Läs mer

Pressmeddelande Stockholm, 10 april 2017

Pressmeddelande Stockholm, 10 april 2017 Pressmeddelande Stockholm, 0 april 207 Förändringar i SCAs finansiella rapportering från och med delårsrapport Q 207 I SCAs delårsrapport för första kvartalet 207 som publiceras den 27 april 207 kommer

Läs mer

Våra hållbarhetsmål. Hållbarhetsmålen godkändes av koncernledningen för Regional Unit (RU) Sweden i maj 2013 och gäller till december 2015.

Våra hållbarhetsmål. Hållbarhetsmålen godkändes av koncernledningen för Regional Unit (RU) Sweden i maj 2013 och gäller till december 2015. Våra hållbarhetsmål För att styra E.ONs hållbarhetsarbete i Norden har vi definierat elva hållbarhetsmål som täcker områdena Miljö, Medarbetare, Kunder och Leverantörer. en är baserade på vårt globala

Läs mer

Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft. 28 mars, 2018 Toby Lawton, CFO

Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft. 28 mars, 2018 Toby Lawton, CFO Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft 28 mars, 2018 Toby Lawton, CFO SCAs förändringsresa 2017 split Skog och skogsindustri 2017 2007-2016 Förvärv: Vinda, mjukpapper, Kina P&G,

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 www.skogsindustrierna.org Branschstatistik 2015 Det här är ett sammandrag av 2015 års statistik för skogsindustrin. Du hittar mer statistik på vår hemsida. Skogsindustrierna Branschstatistik 2015 1 Fakta

Läs mer

Bättre vård till lägre totalkostnad. TENA Helhetslösningar. www.tena.nu

Bättre vård till lägre totalkostnad. TENA Helhetslösningar. www.tena.nu Bättre vård till lägre totalkostnad TENA Helhetslösningar www.tena.nu Ökad livskvalitet och sänkta kostnader Flera studier visar att inkontinensvården kan utgöra så mycket som 11 procent av de totala kostnaderna

Läs mer

SAP Application Management på SCA

SAP Application Management på SCA SAP Application Management på SCA En förändringsresa Stig Ekström, SCA IT Stark och integrerad värdekedja Europas största privata skogsägare Sågverksrörelse i världsklass Investering i världens största

Läs mer

DIBS Payment Services Första kvartalet 2011

DIBS Payment Services Första kvartalet 2011 DIBS Payment Services Första kvartalet 2011 DIBS roll i värdekedjan SIDE 2 Stark tillväxt under många år Under de senaste fyra åren har den genomsnittliga årliga tillväxten i SEK varit 23 % och EBITDA-marginalen

Läs mer

Hygien berör. SCA Hygienrapport 2010 Aranäsgymnasiet, Kungsbacka 8 december 2009

Hygien berör. SCA Hygienrapport 2010 Aranäsgymnasiet, Kungsbacka 8 december 2009 Hygien berör SCA Hygienrapport 2010 Aranäsgymnasiet, Kungsbacka SCA världens tredje största hygienföretag Antal anställda: 52 000 Geografier: över 100 länder Omsättning: 110 Mdr Ett av världens 3 största

Läs mer

SCA arbetar tillsammans med alla sina affärspartner för att åstadkomma positiva förändringar och uppmuntra att de följer denna uppförandekod.

SCA arbetar tillsammans med alla sina affärspartner för att åstadkomma positiva förändringar och uppmuntra att de följer denna uppförandekod. SCAs uppförandekod SCAs uppförandekod SCAs mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer baserade på respekt, ansvar och högklassighet med medarbetare, kunder, konsumenter, aktieägare

Läs mer

Årsstämma Magnus Groth, vd och koncernchef

Årsstämma Magnus Groth, vd och koncernchef Magnus Groth, vd och koncernchef Essity, ett ledande globalt hygien- och hälsobolag Nettoomsättning 2018 118,5 miljarder SEK Försäljning i cirka Börsvärde per 29 mars 2019 188 miljarder SEK 150 länder

Läs mer

Hur skapar vi en bättre arbetsmiljö för städpersonal i Europa?

Hur skapar vi en bättre arbetsmiljö för städpersonal i Europa? www.sca-tork.com Resultat från observationsstudier av städpersonal Hur skapar vi en bättre arbetsmiljö för städpersonal i Europa? Ett exempel på hur leverantörer kan bidra Ett budskap från affärsområdeschefen

Läs mer

SCA Årsredovisning 2010

SCA Årsredovisning 2010 SCA Årsredovisning 2010 Detta är SCA SCA skapar värde genom att infria kunders och konsumenters behov i en anda av innovation, ständig effektivisering och med en uttalad vilja att bidra till en hållbar

Läs mer

EXTRA BOLAGSSTÄMMA Billerud Aktiebolag (publ) 14 september 2012

EXTRA BOLAGSSTÄMMA Billerud Aktiebolag (publ) 14 september 2012 EXTRA BOLAGSSTÄMMA 2012 Billerud Aktiebolag (publ) 14 september 2012 ANFÖRANDE AV PER LINDBERG BAKGRUND TILL SAMGÅENDET MED KORSNÄS Samgåendet är ett led i Billeruds strategi att bli ett förpackningsmaterialföretag

Läs mer

Tork Elevation den nya dispenserserien. Ett lyft till nya höjder

Tork Elevation den nya dispenserserien. Ett lyft till nya höjder Tork Elevation den nya dispenserserien Ett lyft till nya höjder Ett lyft med ett nytt hygiensystem Tork är stolta att kunna presentera en helt ny dispenserserie. Vi har lyssnat till dina idéer och använt

Läs mer

På havet måste allt fungera alla dygnets timmar. Det gäller även hygienen! SCAs kvinnliga besättning Team SCA i Volvo Ocean Race

På havet måste allt fungera alla dygnets timmar. Det gäller även hygienen! SCAs kvinnliga besättning Team SCA i Volvo Ocean Race HÅLLBARHETS- REDOVISNING 2014 På havet måste allt fungera alla dygnets timmar. Det gäller även hygienen! SCAs kvinnliga besättning Team SCA i Volvo Ocean Race AMAZING WOMEN EVERYWHERE Om kampanjen SCA

Läs mer

INNEHÅLL. Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500

INNEHÅLL. Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500 1 INNEHÅLL Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500 2 ROTTNEROS- KONCERNEN 3 ROTTNEROSKONCERNEN FLEXIBEL LEVERANTÖR AV HÖGKVALITATIV MASSA 4 ROTTNEROSKONCERNEN NÄSTAN 400 ÅR AV UTVECKLING OCH 130

Läs mer

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning Family 1 2018 Värdegrunden Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning 2 Den globala studien bygger på 2 953 svar från ledande befattningshavare i familjeföretag i 53 länder,

Läs mer

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör Hållbarhetspolicy Vårt uppdrag Bolagets verksamhet skall drivas på affärsmässiga grunder och utifrån kundernas behov erbjuda fjärrvärme och fjärrkyla, med tillhörande energilösningar och tjänster, till

Läs mer

Skogskonferens i Linköping 31 mars 2011 Stora Enso Bioenergi, Peter Sondelius

Skogskonferens i Linköping 31 mars 2011 Stora Enso Bioenergi, Peter Sondelius Skogskonferens i Linköping 31 mars 2011 Stora Enso Bioenergi, Peter Sondelius Bioenergi nationellt och regionalt Stora Enso Stora Enso Bioenergi Hållbarhet för biobränsle i Stora Enso Sammanfattning 2011-03-31

Läs mer

Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft KONCERNPRESENTATION OKTOBER 2017

Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft KONCERNPRESENTATION OKTOBER 2017 Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft KONCERNPRESENTATION OKTOBER 2017 Stark och integrerad värdekedja Europas största privata skogsägare Sågverksrörelse i världsklass Investering

Läs mer

Årsredovisning SCA Hygiene AB (publ)

Årsredovisning SCA Hygiene AB (publ) Årsredovisning 2016 SCA Hygiene AB (publ) Förvaltningsberättelse Förvaltningsberättelse FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Koncernen 2 Verksamhet och struktur 4 Förvärv, investeringar och avyttringar 6 Övrig koncerninformation

Läs mer

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte HÅLLBARHETSPOLICY Lansa Fastigheter AB Fastställd vid styrelsemöte 2019-05-02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ansvar och styrning... 3 2. Hållbarhetspolicy... 3 2.1.

Läs mer

Lastägarens Perspektiv SCA Transforest, Lars Nolander

Lastägarens Perspektiv SCA Transforest, Lars Nolander Lastägarens Perspektiv SCA Transforest, Lars Nolander SCA Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 109 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder TEN och Tork är ledande

Läs mer

Årsredovisning SCAs vision är att öka välbefi nnande genom ledande lösningar inom hygien och hälsa

Årsredovisning SCAs vision är att öka välbefi nnande genom ledande lösningar inom hygien och hälsa Årsredovisning 2016 SCAs vision är att öka välbefi nnande genom ledande lösningar inom hygien och hälsa Inledning 2 SCA i korthet 4 Året i korthet 8 Vd-ord 10 En värld i förändring 12 SCAs strategi 14

Läs mer

Konsten att tvätta och vårda sina händer. Hygien och funktion i perfekt harmoni

Konsten att tvätta och vårda sina händer. Hygien och funktion i perfekt harmoni Konsten att tvätta och vårda sina händer Hygien och funktion i perfekt harmoni I harmoni med dina hygienbehov Rena och torra händer är säkra händer Handhygien är viktigt för att du skall hålla dig frisk.

Läs mer

Välkommen till Sandvik En inblick i vår värld

Välkommen till Sandvik En inblick i vår värld Välkommen till En inblick i vår värld Vad gör vi? Vi tillverkar avancerade industriverktyg, gruvmaskiner och specialstålsprodukter. Vi jobbar tillsammans med våra kunder och vi satsar flera miljarder varje

Läs mer

VIDA Hållbarhetsrapport 2018

VIDA Hållbarhetsrapport 2018 VIDA Hållbarhetsrapport 2018 Hållbarhetsrapport Vida är Sveriges största privatägda sågverkskoncern med ca 1050 anställda på 18 produktionsanläggningar, varav 9 sågverk, i södra Sverige. Produktionen är

Läs mer

ITAB Shop Concept. Förvärv av La Fortezza

ITAB Shop Concept. Förvärv av La Fortezza ITAB Shop Concept Förvärv av La Fortezza 2016-07-08 Förvärvet är i linje med vår strategi om att erbjuda helhetskoncept till detaljhandeln i Europa. Genom förvärvet stärker vi ytterligare vår ledande marknadsposition

Läs mer

SCA Bolagsstämma 2004. Jan Åström VD och Koncernchef

SCA Bolagsstämma 2004. Jan Åström VD och Koncernchef SCA Bolagsstämma 2004 Jan Åström VD och Koncernchef 1 Agenda SCA 75 år från skog till konsumentprodukter Strategi för fortsatt värdeskapande Resultat 2003 och Målsättningar 2004 2 SCA grundas 27 november

Läs mer

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Det finns mycket skog i Östergötland Skogen är en viktig resurs för en grön omställning av samhället Skogsnäringen har stor betydelse

Läs mer

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Peter Eriksson Chefsstrateg VINNOVA VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Bild 2 1 Varför ny strategi Sverige i världen

Läs mer

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA Vad är FSC? Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende internationell organisation som främjar utvecklingen av miljöanpassade, socialt ansvarstagande och finansiellt

Läs mer

SCA Hållbarhetsredovisning 2012

SCA Hållbarhetsredovisning 2012 SCA Hållbarhetsredovisning 2012 Innehåll Inledning Detta är SCA... flik Vd-ord... 2 SCAs hållbarhetseffekt... 4 Drivkrafter... 6 Intressentdialog... 8 Materialitetsanalys... 12 Strategi... 14 Mål... 16

Läs mer

Strategiska prioriteringar. Per Strömberg, vd Liv Forhaug, Direktör Strategi och affärsutveckling

Strategiska prioriteringar. Per Strömberg, vd Liv Forhaug, Direktör Strategi och affärsutveckling Strategiska prioriteringar Per Strömberg, vd Liv Forhaug, Direktör Strategi och affärsutveckling ICA Gruppens strategiska ramverk Vision Vi ska göra varje dag lite enklare Strategiska Teman Långsiktiga

Läs mer

Agenda 2030 och Skogen

Agenda 2030 och Skogen KSLA 2018-11-27 Agenda 2030 och Skogen Påverkan och affärsmöjligheter Lena Sammeli Johansson Hållbarhetschef Sveaskog Lena.sammeli@sveaskog.se Agenda 2030 och Sveaskog Hur gör vi i Sveaskog? Mappning Implementering

Läs mer

ARCTIC PAPER 2012: ÖKADE INTÄKTER OCH ÖKAD ANDEL PÅ DEN MOGNA EUROPEISKA MARKNADEN; ARCTIC PAPER EXPANDERAR

ARCTIC PAPER 2012: ÖKADE INTÄKTER OCH ÖKAD ANDEL PÅ DEN MOGNA EUROPEISKA MARKNADEN; ARCTIC PAPER EXPANDERAR PRESSRELEASE Poznań den 1 mars 2013 ARCTIC PAPER 2012: ÖKADE INTÄKTER OCH ÖKAD ANDEL PÅ DEN MOGNA EUROPEISKA MARKNADEN; ARCTIC PAPER EXPANDERAR Arctic Paper S.A., en av Europas ledande tillverkare av bokpapper

Läs mer

Års- och hållbarhetsredovisning 2018 Essity Aktiebolag (publ)

Års- och hållbarhetsredovisning 2018 Essity Aktiebolag (publ) Års- och hållbarhetsredovisning 2018 Essity Aktiebolag (publ) Innehåll Inledning 1 Detta är Essity 2 2018 i korthet 4 Vd-ord Essity-aktien 6 Essity-aktien 8 Information till aktieägare Strategi 9 Vår omvärld

Läs mer

Gjord i Jordbro. 335 miljoner liter dryck producerad varumärken 74% av volymen såld dryck tillverkad i Sverige

Gjord i Jordbro. 335 miljoner liter dryck producerad varumärken 74% av volymen såld dryck tillverkad i Sverige Gjord i Jordbro lokal produktion för svenska marknaden Huvudkontor, produktion och lager i Jordbro 335 miljoner liter dryck producerad 2015 15 varumärken 74% av volymen såld dryck tillverkad i Sverige

Läs mer

Våra affärsprinciper

Våra affärsprinciper Våra affärsprinciper Vår vision är att skapa hållbara energilösningar i världsklass. Vi vill kunna kombinera stark och uthållig tillväxt tillsammans med god lönsamhet. Genom detta skapar vi värdetillväxt

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Extra bolagsstämma 12 augusti 2015

Extra bolagsstämma 12 augusti 2015 Extra bolagsstämma 12 augusti 2015 Mot vår mission och vision Mission Vi vill göra det lättare för människor att själva bidra till ett sundare liv i vardagen Vision Ledande i Norden inom hälsa och välbefinnande

Läs mer

ROTTNEROS- KONCERNEN

ROTTNEROS- KONCERNEN Rottneros 1 ROTTNEROS- KONCERNEN 2 ROTTNEROSKONCERNEN FLEXIBEL LEVERANTÖR AV HÖGKVALITATIV MASSA 3 ROTTNEROSKONCERNEN NÄSTAN 400 ÅR AV UTVECKLING OCH 130 ÅR AV MASSAPRODUKTION 1630 Företaget grundades

Läs mer

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöfrågorna är viktiga för oss. För Sundsvall Energi står miljöfrågorna i fokus. Det är en del av vår vardag och vi jobbar aktivt för att ständigt

Läs mer

Årsstämma 2011 Billerud Aktiebolag (publ) 4 maj 2011

Årsstämma 2011 Billerud Aktiebolag (publ) 4 maj 2011 Årsstämma 2011 Billerud Aktiebolag (publ) 4 maj 2011 VD:S ANFÖRANDE Per Lindberg, VD & Koncernchef BLOGGAR VÄRLDEN ÖVER TALAR OM OSS En originell, miljövänlig förpackning som visar produkterna respekt,

Läs mer

Störst sortiment och bäst kompetens i lager

Störst sortiment och bäst kompetens i lager Störst sortiment och bäst kompetens i lager 1 Värdeskapande kundanpassning Lundgrens representerar några av världens ledande tillverkare av produkter inom flödesteknik och industrigummi. Tack vare detta

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

Munksjö Material för innovativ produktdesign

Munksjö Material för innovativ produktdesign Munksjö Material för innovativ produktdesign Stora Aktiedagen arrangerad av Aktiespararna i Falun/Borlänge Borlänge den 12 november 2015 Laura Lindholm, Investor Relations Manager 1 2 3 4 Munksjö i korthet

Läs mer

Program för näringspolitik. Sveriges ordförandeskap 2018

Program för näringspolitik. Sveriges ordförandeskap 2018 Program för näringspolitik Sveriges ordförandeskap 2018 Program för näringspolitik Sveriges ordförandeskap 2018 i Nordiska ministerrådet ANP 2017:783 ISBN 978-92-893-5271-0 (PRINT) ISBN 978-92-893-5272-7

Läs mer

Ronnie Letens tal på Årsstämma 29 april 2014. Atlas Copcos framgångar byggs på fem pelare. Målet är hållbar lönsam tillväxt.

Ronnie Letens tal på Årsstämma 29 april 2014. Atlas Copcos framgångar byggs på fem pelare. Målet är hållbar lönsam tillväxt. Ronnie Letens tal på Årsstämma 29 april 2014 Aktieägare och gäster, Atlas Copcos framgångar byggs på fem pelare. Målet är hållbar lönsam tillväxt. Vi fortsätter att öka närvaron i världen samt att utöka

Läs mer

En ny färdriktning kräver ett nytt tänkande

En ny färdriktning kräver ett nytt tänkande En ny färdriktning kräver ett nytt tänkande Presentation vid LHU-nätverkets konferens i Umeå 17-18 sept 2015: Nationella och globala framtidsutmaningar Karl Johan Bonnedahl På väg mot global hållbarhet?

Läs mer

Regeringens strategi för hållbar konsumtion

Regeringens strategi för hållbar konsumtion Regeringens strategi för hållbar konsumtion Lanseringsseminarium 4 oktober 2016 Per Bolund Finansmarknads- och konsumentminister, biträdande finansminister Foto: Maskot / Folio Agenda 2030 Ingen fattigdom

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Därför fokuserar staten på hållbarhet

Därför fokuserar staten på hållbarhet Därför fokuserar staten på hållbarhet Finansmarknadsminister Peter Norman 9 april 2014 Staten en stor bolagsägare En av Sveriges största bolagsportföljer 51 bolag 42 helägda och 9 delägda 2 noterade bolag

Läs mer