Frågor och svar om fladdermusrabies

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar om fladdermusrabies"

Transkript

1 Frågor och svar om fladdermusrabies Djur - Smitta 1. Vad är fladdermusrabies? Fladdermusrabies är en virussjukdom som angriper centrala nervsystemet hos fladdermöss. Trots att sjukdomen varit känd i Europa sedan 1954 är lite känt om i vilken omfattning infekterade fladdermöss blir sjuka och med vilka symtom. Det virus som orsakar fladdermusrabies i Europa kallas European Bat Lyssavirus (EBLV). I mycket sällsynta fall kan EBLV smitta andra varmblodiga djur, däribland människa, och då orsaka en dödlig rabieslik sjukdom. EBLV kan delas in i EBLV-1 och EBLV-2 som är två olika genotyper av lyssavirus. Olika fladdermusarter fungerar också som reservoar för dem. Mer än 95 procent av de fladdermöss som har konstaterats vara infekterade med EBLV är Sydfladdermöss (Eptesicus serotinus), som infekteras med EBLV1. EBLV2 har främst påvisats hos vattenfladdermöss (Myotis daubentonii), dammfladdermöss (M. dascyneme) och andra Myotis-arter. Människa har infekterats med både EBLV1 och EBLV2. 2. Finns fladdermusrabies i Sverige? Sannolikt förekommer fladdermusrabies (EBLV) hos vissa fladdermusarter i Sverige, men i mycket låg grad. I Sverige har antikroppar mot fladdermusrabies, men inte virus, påvisats hos enstaka vattenfladdermöss. Det betyder att djuren stött på fladdermusrabies under sin levnad och att immunförsvaret har aktiverats. Inga andra kända fall hos andra djur i Sverige finns. 3. Var finns vattenfladdermöss?

2 Vattenfladdermus är en av de vanligaste arterna i södra Sverige med en utbredning norrut till mellersta Norrland. De flesta kolonierna finns vid sjöar och vattendrag, men arten söker också i betydande utsträckning föda i skogsområden. Det är ovanligt att kolonier av vattenfladdermöss håller till i hus. 4. Har något djur dött av fladdermusrabies i Sverige? Nej, det finns inga kända fall. 5. Vad är rabies? Rabies är en allvarlig zoonos, det vill säga en sjukdom som kan smitta mellan djur och människa. Årligen dör ca människor i sjukdomen, de allra flesta i utvecklingsländer efter kontakt med smittade hundar. När viruset väl har nått hjärnan och ger symtom leder sjukdomen i princip alltid till döden. 6. Vad skiljer fladdermusrabies från annan rabies? Fladdermöss kan infekteras med olika typer av virus i olika delar av världen, men för den fladdermusrabies som finns i Europa (EBLV) fungerar fladdermöss som smittreservoar och det är mycket sällsynt att andra djurslag infekteras. Klassisk rabies sprids av olika djurslag och i Europa fungerar räv och mårdhund som reservoar. Det förekommer även regelbundet fall hos andra djurslag som hund, katt, kor och hästar i smittade områden. EBLV och klassisk rabies orsakas av olika men besläktade virus. 7. Hur smittar fladdermusrabies? Virus utsöndras i saliven hos infekterade djur. Smitta sker via bett eller rivskada med salivkontakt. 8. Vilka kan smittas?

3 Troligtvis kan alla varmblodiga djur smittas med fladdermusrabies, men det är mycket sällsynt att andra djur än fladdermöss infekteras. Enstaka får i Danmark, en stenmård i Tyskland och en katt i Frankrike har rapporterats infekterade med EBLV1. Dessutom finns det rapporter om att fyra människor har dött av EBLV-infektion de senaste 25 åren. Ingen av dem var rabiesvaccinerad innan de smittades, och ingen av behandlades heller med rabiesvaccin efteråt. De fyra fallen inträffade i Ukraina 1977, Ryssland 1985, Finland 1985 och Skottland Vilka arter av fladdermöss kan infekteras med fladdermusrabies? I Europa har EBLV påträffats hos en rad olika arter. Majoriteten av de djur som påträffats med EBLV-1 är sydfladdermöss (Eptesicus seronitus). EBLV-2 har främst påträffats hos vattenfladdermöss (Myotis daubentonii) och dammfladdermöss (Myotis dascyneme). Det är okänt om samtliga arter kan infekteras med EBLV. Hittills har antikroppar mot EBLV endast påvisats hos enstaka vattenfladdermöss. I Sverige finns 18 olika arter av fladdermöss, läs mer om dem på Naturvårdserkets webbplats. 10. Varför är bara vissa fladdermusarter smittade, men inte andra? Olika virus verkar föredra olika värddjur och anpassar sig efter dem. 11. Hur har svenska fladdermöss kunnat bli smittade med rabies? Sverige ska ju vara fritt från rabies? Det är viktigt att skilja på klassisk rabies och fladdermusrabies (EBLV). Ett land kan klassas som rabiesfritt även om det förekommer EBLV där så Sverige är fortfarande rabiesfritt. Sannolikt handlar det inte om att fladdermössen nyligen har blivit smittade, vi har bara inte kunnat påvisa det förut. Vi har faktiskt fortfarande inte kunnat påvisa själva viruset i Sverige även om övervakningen talar för att smitta finns i landet. 12. Hur länge överlever rabiesvirus i miljön?

4 Det går inte att ange en exakt tid men generellt är lyssavirus mycket känsligt för solljus (UV-strålning), uttorkning och hög temperatur och överlever inte länge utanför sitt värddjur. Däremot kan virus överleva i dagar i ett dött djur. Hur länge beror till stor del på yttertemperaturen, ju kallare desto längre överlever virus. 13. Vilka symtom har en fladdermus med fladdermusrabies? Symtombilden och sjukdomsförloppet hos infekterade fladdermöss är inte helt känd. Troligtvis är de allra flesta infekterade fladdermössen helt symtomlösa, men en del kan vara desorienterade, ha problem med balansen och ha svårt eller omöjligt att flyga. Även viktförlust och överkänslighet för högfrekventa ljud har observerats. En EBLV-infekterad fladdermus kan vara aggressiv och fräsa, men går inte till attack om den inte blir trängd. Det är en skillnad mot traditionell rabies där djuret ofta är mycket aggressivt och kan attackera oprovocerat Frågor och svar om fladdermusrabies Djur - Allmänt 1. Vad ska jag göra om jag hittar en sjuk eller skadad fladdermus? Lämna den i fred. Ta inte i fladdermusen utan handskar. Kontakta veterinär för bedömning och eventuell hjälp med avlivning. Du får avliva ett vilt djur om det är svårt skadat eller sjukt. Det gäller oavsett om djuret är fredat eller om avlivningen sker på annans mark (enligt 40a jaktförordningen). Döda fladdermöss kan skickas in till SVA för rabiesundersökning, instruktioner finns under Rabiesövervakning av fladdermöss. 2. Vad ska jag göra om jag funnit en död fladdermus?

5 Den kan skickas in till SVA för rabiesundersökning. Se instruktion för det under rabiesövervakning av fladdermöss. Annars kan den ligga kvar eller slängas i soptunnan genom att du kränger en plastpåse över den som du tillförsluter. 3. Vad ska jag göra om jag misstänker att en fladdermus har rabies? Kontakta en lokal veterinär om du misstänker rabies. Använd alltid handskar om du tar i en fladdermus. 4. Vad säger lagen? Fladdermöss är fridlysta och får bara avlivas om de har livshotande skador. Enligt epizootilagen (en lag om allmänfarliga djursjukdomar) måste veterinär kontaktas om man misstänker rabies hos något djur. 5. Hur har man hittat fladdermöss med rabies i mars? Vilar inte fladdermöss på vintern? Proverna på fladdermössen togs under sommaren när de var ute och flög, men undersökningarna har inte utförts förrän nu och resultaten har inte varit klara tidigare. Frågor och svar om fladdermusrabies Djur - Husdjur 1. Min katt/hund har fångat en fladdermus, vad ska jag göra?

6 Håll katten eller hunden under observation. Om djuret blir sjukt eller uppvisar onormalt beteende med nervösa symtom kontakta din veterinär. Berätta om hela incidenten med fladdermusen för veterinären. Om fladdermusen finns kvar och är död samt har huvudet kvar kan den skickas in till SVA för undersökning. Se instruktion. 2. Kan min hund/katt få rabies om den nosar på en sjuk eller död fladdermus? Nej. 3. Kan min hund/katt få rabies och dö om den tuggar på en sjuk eller död fladdermus? Ja, men det förutsätter att fladdermusen har rabies och att virus kommer in i hundens mun och tas upp av slemhinnan. Sannolikheten för att detta ska ske är extremt liten. 4. Blir mitt husdjur lättare rabiessmittat om det har dåligt immunförsvar? Ja. Generellt sett är djur med försämrat immunförsvar mer infektionskänsliga, men det finns inga kända specifika studier om just rabiesvirus. Vaccinerade djur erhåller ett starkare immunförsvar. 5. Behöver jag vaccinera mitt husdjur mot rabies i Sverige nu? Nej.

7 Frågor och svar om fladdermusrabies Människa - Allmänt 1. Vad ska jag göra om jag har blivit biten av en fladdermus? Det är ytterst sällsynt att man blir biten av en fladdermus. Det kan ske om man plockar upp och håller fast djuret. Om du blivit biten så tvätta snarast bettstället noggrant med tvål och vatten, och skölj det sedan gärna rikligt med desinfektionsmedel. Kontakta sjukvården omgående för bedömning av behandling. 2. Vad ska jag göra om jag har blivit riven av en fladdermus? Fladdermusen har klor på bakfötterna och tummarna. Ta aldrig i fladdermöss utan handskar. Om du blir riven, tvätta snarast rivsåret noggrant med tvål och vatten, och skölj det sedan gärna rikligt med huddesinfektionsmedel. Kontakta sjukvården omgående för bedömning av behandling. 3. Vem kan smittas? Troligtvis kan alla varmblodiga djur smittas med fladdermusrabies, men det är mycket sällsynt att andra djur än fladdermöss infekteras. Enstaka får i Danmark, en stenmård i Tyskland och en katt i Frankrike har rapporterats infekterade med EBLV1. Dessutom finns det rapporter om att fyra människor har dött av EBLV-infektion de senaste 25 åren. Ingen av dem var rabiesvaccinerad innan de smittades, och ingen av behandlades heller med rabiesvaccin efteråt. De fyra fallen inträffade i Ukraina 1977, Ryssland 1985, Finland 1985 och Skottland Kan mitt husdjur smitta mig om det har nosat på en fladdermus med rabies?

8 Nej. 5. Kan en rabiessmittad fladdermus gå till attack och bita mig ute i naturen? Fladdermöss är så skygga djur att de aldrig anfaller. De kan flyga nära en människa eller ett djur när de jagar insekter som dras till oss. Ungar som lär sig flyga kan i sällsynta fall krocka med en människa. Om man däremot håller fast en fladdermus kan den bita ifrån sig för att komma loss. En fladdermus smittad med fladdermusrabies (EBLV) kan vara aggressiv och fräsa, men går inte till attack om den inte blir trängd. En del smittade fladdermöss kan vara desorienterade, ha problem med balansen och ha svårt eller omöjligt att flyga. 6. Skyddar rabiesvaccinering mot EBLV? Ja. 7. Kan rabies smitta genom luftburen smitta, aerosol? Ja, men risken för luftburen smitta, aerosol, utanför laboratoriemiljö är försumbar. Det finns ett par fall beskrivna där människor blivit infekterade via aerosol vid arbete med höginfektiöst material i laboratoriemiljö. Det finns även misstanke om sådan smitta i samband med arbete i grottor med stora fladdermuskolonier. 8. Jag arbetar med sanering, vad ska jag tänka på? Se Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2005:1 om mikrobiologiska arbetsmiljörisker - smitta, toxinpåverkan och överkänslighet. Frågor och svar om fladdermusrabies

9 Fladdermöss hemma 1. Jag har fladdermöss i mitt hus, vad ska jag göra? Normalt behöver man inte göra något alls. Fladdermössen är skygga och undviker människor. De varken gnager, gräver eller bygger bon och skadar därmed normalt inte vare sig hus eller inventarier. Under vissa situationer, om fladdermössen sitter i trånga och täta utrymmen, t.ex. inne i tunna väggar, kan man ibland störas av ljud och/eller lukt. Kontakta i så fall länsstyrelsen för vidare information. 2. Jag har fladdermöss i mitt hus, bör jag rabiesvaccinera mig? Nej, att vistas i samma rum eller byggnad som fladdermöss utgör ingen risk även om djuren skulle vara bärare av fladdermusrabiesvirus. 3. Vem kan hjälpa mig ta reda på vad jag har för typ av fladdermöss i mitt hus? Ta kontakt med länsstyrelsen i din region och hör om de kan hjälpa till. 4. Hur vet jag om det finns fladdermöss i mitt hus? Eftersom fladdermöss ofta lever i små kolonier (grupper), kan man ibland på vindar och liknande hitta små högar av spillning under de platser där djuren håller till. Däremot är det inte så vanligt att man faktiskt ser de fladdermöss som bor i ett hus. De är skygga och brukar gömma sig så gott de kan; innanför bjälkar, mellan inner- och yttertak, mellan inner- och ytterväggar eller i andra hålrum de hittar. 5. En fladdermus flyger runt i ett av mina rum, vad ska jag göra?

10 Har en fladdermus råkat komma in i ett rum - jaga den inte. Den skadar varken dig eller inredningen. Släck lamporna och öppna ett fönster, så flyger fladdermusen ganska snart själv ut. Om den sitter och sover, öppna fönstret och räkna med att den flyger ut senast till kvällen. Har en fladdermus råkat hamna på golvet, kan den ha svårt att lyfta på egen hand. Använd i så fall handskar och lyft försiktigt ut fladdermusen och sätt upp den så högt du når i skuggan på en husvägg eller en trädstam. 6. Hur vet jag om det är fladdermusspillning jag har hittat på vinden? Då fladdermöss enbart äter insekter, består spillningen av mer eller mindre malda delar av insekter. Det gör spillningen porös. Såväl nästan färsk som gammal fladdermusspillning blir till pulver om man petar på den. Eftersom fladdermusspillningen mest består av insektsskaldelar och är lite taggig och ojämn, kan den ibland haka fast i t.ex. en putsad murstock eller en ohyvlad planka. Mus- och råttspillning är smetig som färsk och stenhård som gammal. 7. Min vind är full med fladdermusspillning, hur ska jag skydda mig när jag tar bort det? Fladdermusrabies (EBLV) har inte kunnat påvisas i avföring, så det är främst olika bakterier man kan behöva skydda sig emot. Men man bör alltid vidta vissa skyddsåtgärder när man hanterar avföring från vilda djur vars smittstatus man inte känner till. Eftersom fladdermusspillning lätt faller ihop till damm är det lämpligt att bära en vanlig filtermask. Använd engångshandskar vid kontakt med spillning, och tvätta händerna efteråt.

11

Medlemsblad - September Tema: Rabies. Bild: MAWO-projektet i Tanzania

Medlemsblad - September Tema: Rabies. Bild: MAWO-projektet i Tanzania Tema: Rabies Bild: MAWO-projektet i Tanzania WORLD RABIES DAY Ungefär 5,5 miljarder, d.v.s mer än halva jordens befolkning, lever idag med risken att bli smittade av rabies. Sjukdomen har en mycket hög

Läs mer

Vård hemma vid influensa

Vård hemma vid influensa 2009-07-02 1(5) Vård hemma vid influensa De allra flesta som får influensa tillfrisknar på egen hand, utan behandling eller sjukhusvård. Men många får hjälp och omvårdnad i sina hem, av personal från kommuner

Läs mer

Hur vet man då om min hund har herpesvirus? Och har det någon betydelse att jag vet om det?

Hur vet man då om min hund har herpesvirus? Och har det någon betydelse att jag vet om det? Herpesvirus Det har en negativ klang för de flesta av oss! Herpesvirus tillhör familjen Herpesviridae, en stor familj DNA-virus som orsakar sjukdom hos såväl djur som människor. Namnet herpes har grekiskt

Läs mer

Harpest (tularemi) Rävens dvärgbandmask. Gete Hestvik Enhet för patologi och viltsjukdomar

Harpest (tularemi) Rävens dvärgbandmask. Gete Hestvik Enhet för patologi och viltsjukdomar Harpest (tularemi) Rävens dvärgbandmask Gete Hestvik Enhet för patologi och viltsjukdomar Harpest (tularemi) Zoonos Sjukdom som kan spridas mellan olika djurslag Människa annat djur Exempel: Tularemi Salmonellos

Läs mer

Allmänt Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelning utfärdar i detta beslut bestämmelser om bekämpning av rabies.

Allmänt Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelning utfärdar i detta beslut bestämmelser om bekämpning av rabies. D 49 JORD- OCh SKOGSBRUKSMINISTERIET BESLUT nr 9/VLA/1999 Veterinär- och livsmedelsavdelningen Datum 12.5.1999 Dnr 240/50-99 Ikraftträdelse- och giltighetstid 20.5.1999 - tills vidare Upphäver / Ändrar

Läs mer

TBE-information till allmänheten i Västmanland 2014

TBE-information till allmänheten i Västmanland 2014 1 (6) TBE-information till allmänheten i Västmanland 2014 2 (6) Information om fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation (TBE) Två sjukdomar, som kan ge hjärn- eller hjärnhinneinflammation, överförs

Läs mer

FÅGELINFLUENSA INFORMATION TILL ANSTÄLLDA

FÅGELINFLUENSA INFORMATION TILL ANSTÄLLDA DATUM: MITTEN AV OKTOBER 2005 FÅGELINFLUENSA INFORMATION TILL ANSTÄLLDA Efter omkring tre år har den nu aktuella stammen av fågelinfluensa (=influensa typ A, stam H5NI), slutligen nått Europa från Asien.

Läs mer

Arbeta säkert med djur

Arbeta säkert med djur Arbeta säkert med djur Arbeta säkert med djur Varje år skadas hundratals personer i Sverige i arbetsolyckor där djur är inblandade. Skadorna blir ofta svåra och flera skadas så allvarligt att de dör. För

Läs mer

Ebolafeber information till resenärer. 21 oktober 2014. Version: 3. Hälsosäkerhetskommittén har godkänt dokumentet.

Ebolafeber information till resenärer. 21 oktober 2014. Version: 3. Hälsosäkerhetskommittén har godkänt dokumentet. EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR HÄLSO- OCH KONSUMENTFRÅGOR Direktoratet för folkhälsa Enheten för hälsorisker Hälsosäkerhetskommitténs sekretariat Ebolafeber information till resenärer

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Ormar som hugger blixtsnabbt. Vargar som ylar i natten. Björnar som ryter. Fästingar som biter sig fast Ska man vara rädd för dem? Nej då! Du behöver

Läs mer

Frågesport om allemansrätten

Frågesport om allemansrätten 1. FÅR DU GÅ VAR DU VILL NÄR DU ÄR UTE PÅ LANDET? 1. Nej, du får inte gå närmare ett boningshus än maximalt 20 meter. 2. Nej, du får inte passera över någons tomt. 3. Ja, du får passera över annans tomt

Läs mer

Aktuellt om några smittor med koppling till djur. Lena Malm Länsveterinär Victoriadagen 8 maj 2018

Aktuellt om några smittor med koppling till djur. Lena Malm Länsveterinär Victoriadagen 8 maj 2018 Aktuellt om några smittor med koppling till djur Lena Malm Länsveterinär Victoriadagen 8 maj 2018 Vad gör länsstyrelsen? Utveckling av länet Samordning och förvaltning Tillsyn, kontroll Salmonella hos

Läs mer

Rabies. Helena Palmgren

Rabies. Helena Palmgren Rabies Helena Palmgren 2018-11-15 Fall rabies 2015 Östergötland 35-årig man har köpt en hund i Sverige som bedöms insmugglad, troligen från Marocko. Jordbruksverket beordrar hemisolering av hunden i 8

Läs mer

Presentation av regelverk

Presentation av regelverk Presentation av regelverk 2019-02-23 Kjell Carnbrandt Glenn Larsson Viruset och sjukdomen Virus av släktet Lagovirus orsakar: RVHD: Rabbit Viral Hemorrhagic Disease RHDV2: Rabbit Hemorrhagic Disease Viral

Läs mer

ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia.

ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia. ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia. Funderar du på att ta med din hund eller katt på nästa semester utomlands? Då är du inte ensam. Ju mer vi människor reser, desto fler av oss vill också ta med

Läs mer

Jordbruksverket Dvärgbandmask Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har för första gången funnit rävens dvärgbandmask (Echinococcus

Jordbruksverket Dvärgbandmask Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har för första gången funnit rävens dvärgbandmask (Echinococcus Jordbruksverket Dvärgbandmask Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har för första gången funnit rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis) i Sverige. Fyndet gjordes inom ramen för övervakningsprogrammet

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET Utfärdad den 21 mars 1988 AFS 1988:1 2 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Frågor och svar om de nya reglerna för att resa med sällskapsdjur

Frågor och svar om de nya reglerna för att resa med sällskapsdjur Frågor och svar Nya regler för att resa med sällskapsdjur i och utanför EU Inledning Den 29 december 2014 infördes nya EU-regler för att resa med sällskapsdjur och nya pass för djuren. Här kan du läsa

Läs mer

Apotekets råd om. Bett och stick

Apotekets råd om. Bett och stick Apotekets råd om Bett och stick Att upptäcka att man har en fästing kan kännas minst sagt obehagligt. Men lyckligtvis är det ofta helt ofarligt. Fästingen är ett 2 4 millimeter långt spindeldjur som trivs

Läs mer

Hur vet jag om min katt har mask?

Hur vet jag om min katt har mask? Hur vet jag om min katt har mask? Information och goda råd om mask hos katt Mask hos katt Unga katter och utekatter med möjlighet att jaga får ofta besvär med inälvsmask. Symptomen kan variera kraftigt

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Om en jordbävning skulle ske..... är du beredd?

Om en jordbävning skulle ske..... är du beredd? Om en jordbävning skulle ske..... är du beredd? Hej, jag heter Doug Copp. Du känner mig inte men jag har varit inne i 875 kollapsade byggnader och arbetat i räddningsgrupper i mer än 60 länder; jag har

Läs mer

Fladdermöss och vindkraft

Fladdermöss och vindkraft Fladdermöss och vindkraft Jens Rydell Naturvårdsverket Vindval Nattens insekter finns inte jämnt fördelade i landskapet, utan de samlas på vissa platser, ex. vid ljus många svärmar över vatten eller vid

Läs mer

Vilka riskerar att bli allvarligt sjuka av den nya influensan?

Vilka riskerar att bli allvarligt sjuka av den nya influensan? Den nya influensan - frågor och svar Vilka symtom får man av den nya influensan? De symtom man får av den nya influensan, som också kallas svininfluensa och har fått beteckningen A(H Hur vet man att man

Läs mer

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se.

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se. Om influensan Influensa A(H1N1) är en så kallad pandemisk influensa, som sprids över världen. Allt fler smittas också här i Sverige. Eftersom det är ett nytt virus är nästan ingen immun mot det än och

Läs mer

TUBERKULOS. Information till patienter och närstående

TUBERKULOS. Information till patienter och närstående TUBERKULOS Information till patienter och närstående Grafisk form och illustrationer: Ord & Bildmakarna AB. Tryck: Sjuhäradsbygdens Tryckeri AB, 2006 VAD ÄR TUBERKULOS? Tuberkulos är en smittsam men botbar

Läs mer

RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan förhindra att spädbarnet får en svår infektion

RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan förhindra att spädbarnet får en svår infektion RS-virusinfektion, mer än en förkylning I den här broschyren kan du läsa om RS-virus (Respiratoriskt Syncytialvirus), hur det smittar, symtom på infektion och hur du kan skydda ditt barn mot smitta. roxenback.com

Läs mer

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia.

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. Har du blivit med valp eller funderar på att skaffa en? Grattis, en härlig tid väntar. Oavsett om du är van hundägare eller om det är första gången du har en

Läs mer

MRSA - zoonos Ny kunskap om spridning. Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Landstinget Gävleborg

MRSA - zoonos Ny kunskap om spridning. Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Landstinget Gävleborg MRSA - zoonos Ny kunskap om spridning Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Landstinget Gävleborg Zoonos eller Epizooti Zoonos: Sjukdom som smittar mellan djur och människa Epizooti: Allmänfarlig sjukdom

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Nattdjur? Skogen är nu mörk och dess nattaktiva invånare kommer fram, allt från blodtörstiga jägare till fromma gräsätare.

Nattdjur? Skogen är nu mörk och dess nattaktiva invånare kommer fram, allt från blodtörstiga jägare till fromma gräsätare. Nattdjur? Skogen är nu mörk och dess nattaktiva invånare kommer fram, allt från blodtörstiga jägare till fromma gräsätare. Vilka djur tror du är aktiva på natten? Följ ljusslingan och bli UPPLYST! Blodsugande

Läs mer

Tuberkulos. Information till patienter och närstående

Tuberkulos. Information till patienter och närstående Tuberkulos Information till patienter och närstående Vad är tuberkulos? Tuberkulos är en smittsam men botbar infektionssjukdom som orsakas av bakterien Mycobacterium Tuberculosis. Av alla som blir smittade

Läs mer

Välkommen till vår skog!!!

Välkommen till vår skog!!! Välkommen till vår skog!!! Lär Dig mer om den svenska vildmarken och de stora rovdjuren!! Du kan hälsa på de olika rovdjurens hem och se vad de gör och äter!!!! Ha det så kul!! Lodjur Lynx lynx Hej!! Vill

Läs mer

Kvarka hos häst. Vilka är symptomen på kvarka? Vad orsakar kvarka?

Kvarka hos häst. Vilka är symptomen på kvarka? Vad orsakar kvarka? Kvarka hos häst : 2012 10 19 09:49 När tävlingssäsongen är igång så kan lätt smittsamma sjukdomar överföras, därför är det viktigt att man försöker att förebygga smittspridningen. Kvarka hos häst är en

Läs mer

En enda dos behandlar hund och katt mot farliga utländska maskar

En enda dos behandlar hund och katt mot farliga utländska maskar En enda dos behandlar hund och katt mot farliga utländska maskar Information och goda råd om att resa med hund och katt En lyckad resa kräver planering Innan du ger dig iväg utomlands med ditt sällskapsdjur,

Läs mer

När hästen har drabbats av kvarka. Kvarka är, liksom hästinfluensa, virusabort och virus-arterit, anmälningspliktiga sjukdomar hos hästar.

När hästen har drabbats av kvarka. Kvarka är, liksom hästinfluensa, virusabort och virus-arterit, anmälningspliktiga sjukdomar hos hästar. När hästen har drabbats av kvarka Kvarka är, liksom hästinfluensa, virusabort och virus-arterit, anmälningspliktiga sjukdomar hos hästar. Om ett stall drabbas av kvarka får det ofta stora konsekvenser.

Läs mer

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning SESYN140130 I den här broschyren kan du läsa om RS-virus (Respiratoriskt syncytievirus) och om hur det smittar, symtom på infektion och vad du ska tänka på

Läs mer

Frågor och svar angående vildsvin

Frågor och svar angående vildsvin Frågor och svar angående vildsvin Finns det vildsvin på Göteborgs Stads marker? Svar: Ja, det gör det. Hur många finns det? Svar: Det är svårt att uppskatta men vi tror att det finns runt 75 stycken. Var

Läs mer

Inventering av fladdermusfaunan i Hällevik

Inventering av fladdermusfaunan i Hällevik Inventering av fladdermusfaunan i Hällevik Text, foto och copyright: Mikael Gustafsson www.skogsfru.se Bakgrund Med anledning av planarbete av ett område SV Hällevik har en inventering av fladdermusfaunan

Läs mer

2005-12-09. Dagordningspunkt Punkt 6

2005-12-09. Dagordningspunkt Punkt 6 Bilaga 1. Slutlig Rådspromemoria 2005-12-09 Jordbruksdepartementet Livsmedels- och djurenheten Rådets möte (jordbruks- och fiskerådet) den 20 22 december 2005 Dagordningspunkt Punkt 6 Rubrik: Aviär influensa

Läs mer

Infektionskänslighet i samband med hematologisk behandling. Information till patient och närstående

Infektionskänslighet i samband med hematologisk behandling. Information till patient och närstående Infektionskänslighet i samband med hematologisk behandling Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig och dina närstående. Är det något du undrar över - tveka

Läs mer

Samverkansmöte MHN, Länsveterinär, Länsstyrelsen och Smittskydd. 2014-03-18 Signar Mäkitalo

Samverkansmöte MHN, Länsveterinär, Länsstyrelsen och Smittskydd. 2014-03-18 Signar Mäkitalo Samverkansmöte MHN, Länsveterinär, Länsstyrelsen och Smittskydd 2014-03-18 Signar Mäkitalo Välkomna AGENDA Papegojsjuka Ornithos Armine Avetian, Ronnie Sjölander och Signar Mäkitalo Listeria Agneta Midendal

Läs mer

Information till dig som har hund eller katt

Information till dig som har hund eller katt Information till dig som har hund eller katt Hörby Brukshundsklubb www.hbbk.se webmaster@hbbk.se 0415-153 12 Miljökontoret 2011 Hundar i naturen Viktiga datum Under tiden 1 mars - 20 augusti får inga hundar

Läs mer

Yttrande avseende risken att få in rabies i Sverige via illegalt införda hundar

Yttrande avseende risken att få in rabies i Sverige via illegalt införda hundar 1(22) AVDELNING FÖR SJUKDOMSKONTROLL ZOONOSCENTER IVAR VÅGSHOLM 2005-06-07 Dnr 2005/218 Statens Jordbruksverk Djuravdelningen Art- och smittskyddsenheten 551 82 Jönköping Yttrande avseende risken att få

Läs mer

SMITTOR, UTBROTT OCH SMITTSKYDDSTÄNK. Maria Nöremark, SVA

SMITTOR, UTBROTT OCH SMITTSKYDDSTÄNK. Maria Nöremark, SVA SMITTOR, UTBROTT OCH SMITTSKYDDSTÄNK Maria Nöremark, SVA 2018-10-30 Vilket av dessa djur bär på en smittsam sjukdom? Går det alltid att se om ett djur bär på en smittsam sjukdom? Ibland är det väldigt

Läs mer

Inventering av fladdermöss kring Svaneholmssjön

Inventering av fladdermöss kring Svaneholmssjön Inventering av fladdermöss kring Svaneholmssjön Rapport 2005-08-15 Naturvårdskonsult Gerell Inventering av fladdermöss kring Svaneholmssjön Bakgrund Svaneholmssjön och dess omgivningar har varit en av

Läs mer

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där?

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där? Ljud Vad är ljud? Luften består av små atomer som sitter ihop och bildar molekyler. När vi hör ljud är det luftens molekyler som har satts i rörelse. Sådana rörelser kallar vi ljudvågor. De sprids och

Läs mer

Ormar. Malmö Naturskola

Ormar. Malmö Naturskola Ormar Ormarna är kräldjur och alltså släktingar till dinosaurierna som levde på jorden förr. Andra kräldjurssläktingar är ödlor, sköldpaddor och krokodiler. De är växelvarma liksom till exempel grodor

Läs mer

Program. 8:30 9:30 Smittor och smittvägar Matilda Bragd. 09:30-10:00 Fika + handtvätt. 10:00-11:30 Hygienrutiner i förskola Matilda Bragd

Program. 8:30 9:30 Smittor och smittvägar Matilda Bragd. 09:30-10:00 Fika + handtvätt. 10:00-11:30 Hygienrutiner i förskola Matilda Bragd Program 8:30 9:30 Smittor och smittvägar Matilda Bragd 09:30-10:00 Fika + handtvätt 10:00-11:30 Hygienrutiner i förskola Matilda Bragd 2019-05-02 Smittor och smittvägar Matilda Bragd Smittskyddssjuksköterska

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga. X. Den kan simma. 2. Den kan gräva

Vuxen 1. Barn 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga. X. Den kan simma. 2. Den kan gräva Vuxen 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga X. Den kan simma 2. Den kan gräva Barn 1. Fladdermusen flyger på natten, men vad äter den? 1. Den suger blod från människor X. Sorkar och möss

Läs mer

Skydda dina fåglar mot fågelinfluensa

Skydda dina fåglar mot fågelinfluensa Skydda dina fåglar mot fågelinfluensa Till dig som äger hobbyfåglar Skydda dina fåglar Att vara ägare av hobbyfåglar är förknippat med mycket nöje, en hel del arbete men naturligtvis också ett ansvar.

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

TBE-INFORMATION TILL ALLMÄNHETEN I SÖRMLAND 2011

TBE-INFORMATION TILL ALLMÄNHETEN I SÖRMLAND 2011 TBE-INFORMATION TILL ALLMÄNHETEN I SÖRMLAND 2011 TBE-information till allmänheten Information om fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation (TBE) Två sjukdomar, som kan medföra hjärn-/hjärnhinneinflammation,

Läs mer

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler 1. När vi pratar om biologi, vad pratar vi om då? Ge förslag

Läs mer

BEKÄMPNING AV DJURSJUKDOMAR SOM MED LÄTTHET SPRIDER SIG

BEKÄMPNING AV DJURSJUKDOMAR SOM MED LÄTTHET SPRIDER SIG Bild: Katri Kaaro BEKÄMPNING AV DJURSJUKDOMAR SOM MED LÄTTHET SPRIDER SIG Djursjukdomar som med lätthet sprider sig Djursjukdom som medför stor samhällsekonomisk skada eller som förhindrar eller i avsevärd

Läs mer

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Ulrika Forshell, laboratorieveterinär Enhet för Virologi, Immunbiologi och parasitologi Parasitologisk diagnostik Vad är en katt? Har minimalt flockbeteende

Läs mer

Hästens tänder. Distriktsveterinärerna tipsar

Hästens tänder. Distriktsveterinärerna tipsar tänder Distriktsveterinärerna tipsar Hästens tänder 2 Inledning Vi människor har haft hästen som husdjur i nästan 6000 år, vilket endast är en bråkdel av den tid som hästen har funnits och utvecklats till

Läs mer

SMR 9 djursjukdomar TSE.

SMR 9 djursjukdomar TSE. SMR 9 djursjukdomar TSE TSE-förordningen Europaparlamentets och rådets förordning EG/999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform

Läs mer

RP 48/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 33 och 34 i jaktlagen

RP 48/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 33 och 34 i jaktlagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 33 och 34 i jaktlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att jaktlagen ändras i syfte att förhindra

Läs mer

Bromma Planeten Sjukdomspolicy

Bromma Planeten Sjukdomspolicy Innehållsförteckning 1 Vår Sjukdomspolicy 2 1.1 När är mitt barn så sjukt så att det behöver stanna hemma?.. 2 1.2 När barnet blir sjukt på förskolan................. 2 1.3 Maginfluensa eller magsjuk.....................

Läs mer

Fladdermusfaunan i Kronetorps park, Burlövs kommun

Fladdermusfaunan i Kronetorps park, Burlövs kommun , Burlövs kommun Rapport 2014-05-08 Uppdragstagare: Tomelillavägen 456-72 275 92 Sjöbo Tel 0416-151 20 rune.gerell@sjobo.nu karin.gerell@sjobo.nu Uppdragsgivare: Kronetorp Park AB Cecilia Lyddby Kartmaterial:

Läs mer

Riktlinjer för husdjur/sällskapsdjur inom kommunal vård

Riktlinjer för husdjur/sällskapsdjur inom kommunal vård Riktlinjer för husdjur/sällskapsdjur inom kommunal vård Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2017-03-28 38 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Maria Eklöf, områdeschef, och Britta

Läs mer

Olovligt utsatt karp kan smitta. Anders Hellström, Statens veterinärmedicinska anstalt

Olovligt utsatt karp kan smitta. Anders Hellström, Statens veterinärmedicinska anstalt Olovligt utsatt karp kan smitta Anders Hellström, Statens veterinärmedicinska anstalt Vikten av smittskydd på odlad fisk Vatten, sprider lätt smittämnen. Det är svårt att se på en fisk att den är sjuk.

Läs mer

Föräldrainformation - Att förebygga smittspridning!

Föräldrainformation - Att förebygga smittspridning! Tillsammans hjälps vi åt för friska barn i förskolan. Barnet i fokus! Föräldrar och förskola tillsammans Föräldrainformation - Att förebygga smittspridning! I samarbete med HYFS Friskare barn i förskolan

Läs mer

Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad

Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad Rapport 2008-07-07 Naturvårdskonsult Gerell Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad Sammanfattning et noterade arter och individer av fladdermöss är överraskande

Läs mer

Curly Coated Retriever Undersökning

Curly Coated Retriever Undersökning Curly Coated Retriever Undersökning Läs noga igenom instruktionerna innan ni fyller i enkäten Fyll i en enkät för varje Curly Coated Retreiver du äger som visar eller har visat hårlöshet/ tunn päls Introduktion

Läs mer

Apotekets råd om. Mask hos hund

Apotekets råd om. Mask hos hund Apotekets råd om Mask hos hund I Sverige är de vanligaste inälvsmaskarna spolmask och bandmask. Hakmask finns hos enstaka hundar medan piskmask kan finnas hos importerade hundar. Rävens dvärgbandmask har

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Information om svamp i underlivet. klotrimazol

Information om svamp i underlivet. klotrimazol Information om svamp i klotrimazol Innehåll Svamp i vad är det? 4 Faktorer som kan orsaka svampinfektion i 6 Vilka är symtomen? 8 Smittar svamp? 8 Kan män få svamp? 9 Kan mjölksyrabakterier bota svamp

Läs mer

Smittsamma sjukdomar hos katt

Smittsamma sjukdomar hos katt Smittsamma sjukdomar hos katt Veterinär Felis silvestris catus Ökendjur Solitär Alla katter har revir Lagstiftning katter i grupp max 15 vuxna Problemen ökar när antalet katter i gruppen ökar Varför blir

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-24 Ärendenr: NV-01856-14 Ockelbo kommun 816 80 Ockelbo Beslut om skyddsjakt

Läs mer

Aktuellt om MRSA-bakterien på svingårdar

Aktuellt om MRSA-bakterien på svingårdar Aktuellt om MRSA-bakterien på svingårdar Detta informationspaket innehåller bakgrundsuppgifter om meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA) och dess spridning och betydelse för svinens hälsa. Dessutom

Läs mer

Jag ansöker om Jag ansöker om ersättning Jag har skyldighet att redovisa moms. Förnamn Efternamn Personnummer 10 siffror

Jag ansöker om Jag ansöker om ersättning Jag har skyldighet att redovisa moms. Förnamn Efternamn Personnummer 10 siffror Sid 1 (5) SKADEANMÄLAN VID LIVSKADA Försäkringsnummer (obligatoriskt) Skadenummer försäkringsbolagets notering Anmälan avser Jag ansöker om Jag ansöker om ersättning Jag har skyldighet att redovisa moms

Läs mer

Yttrande avseende risk för introduktion av rabies via legalt införda hundar och katter

Yttrande avseende risk för introduktion av rabies via legalt införda hundar och katter YTTRANDE AVDELNING FÖR SJUKDOMSKONTROLL Sektion för epizootologi Gunilla Hallgren 2006-07-06 Dnr 2006/392 Jordbruksverket Art- och smittskyddsenheten Att: My Sahlman 551 82 Jönköping Yttrande avseende

Läs mer

Smittspridning På hund-dagis eller -pensionat

Smittspridning På hund-dagis eller -pensionat Smittspridning På hund-dagis eller -pensionat Innehåll Hur sprids smitta Vaccinering Trippelvaccin Kennelhosta Noskvalster Löss Loppor Mask/inälvsparasiter Zoonoser Fästingburna sjukdomar Resistenta bakterier

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Patientinformation. Kondylom. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Kondylom. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Kondylom Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Kondylom en vanlig könssjukdom Kondylom är könsvårtor som orsakas av vårt-virus. Det kan ta från två till sex månader, eller upp

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

Hygienplan för vattenbruksanläggningar

Hygienplan för vattenbruksanläggningar Hygienplan för vattenbruksanläggningar Jordbruksverket vill tacka Cefas (Center for Environment, Fisheries & Aquaculture Science) i Storbritannien för att vi fått använda deras Finfish biosecurity measures

Läs mer

Sårskador och stelkramp. Distriktsveterinärerna tipsar

Sårskador och stelkramp. Distriktsveterinärerna tipsar Sårskador och stelkramp Distriktsveterinärerna tipsar 2 Sårskador och stelkramp Våra hästar har en speciell förmåga att skada sig på saker man inte trodde fanns i dess omgivning. När olyckan är framme

Läs mer

Kolik. Distriktsveterinärerna tipsar

Kolik. Distriktsveterinärerna tipsar Kolik Distriktsveterinärerna tipsar 2 Vad är kolik? Kolik betyder ont i magen. Hästen kan få ont i magen av många olika anledningar, allt från helt ofarligt till livshotande. Nonchalera aldrig tecken på

Läs mer

Basala hygienrutiner. Dygnet runt. För alla personalkategorier

Basala hygienrutiner. Dygnet runt. För alla personalkategorier Basala hygienrutiner Dygnet runt För alla personalkategorier Vårdhygien Direkt 018-611 3902 Kan vårdrelaterade infektioner förekomma hos oss? Urinvägsinfektioner Diarréer Lunginflammationer Infartsinfektioner

Läs mer

TBE-information till allmänheten i Västra Götaland 2014

TBE-information till allmänheten i Västra Götaland 2014 Smittskydd Västra Götaland PM Dnr: 00018-2014 2014-06-26 M 2014 Information om fästingburen hjärninflammation (TBE) TBE (engelskans "tick borne encephalitis") är en virusorsakad hjärn- och hjärnhinneinflammation

Läs mer

Jag, undertecknad, intygar (2) att det ovan beskrivna djuret uppfyller följande hälsokrav:

Jag, undertecknad, intygar (2) att det ovan beskrivna djuret uppfyller följande hälsokrav: 3134 HÄLSOINTYG (1) BILAGA A Detta intyg skall utfärdas på en blankett, som innehåller texten minst på ett av de officiella språken i den stat från vilken de avsänts och den stat till vilken de är destinerade.

Läs mer

Hepatit C hos unga. - Fakta

Hepatit C hos unga. - Fakta Hepatit C hos unga - Fakta 2 Kan jag vara smittad med hepatit C? Hepatit C är ett virus som överförs genom kontakt med smittat blod och som kan påverka levern. De vanligaste sätten för unga personer att

Läs mer

Nyheter med mera från länsveterinärerna

Nyheter med mera från länsveterinärerna Sida 1/7 Länsveterinärerna Landsbygdsavdelningen Veterinär och bygg Djurhälsopersonal i Jönköpings län Nyheter med mera från länsveterinärerna Till det senaste nyhetsbrevet i december 2010 bifogade vi

Läs mer

VACCINERA NU? Aktuellt om vaccination och sjukdomar hos hund

VACCINERA NU? Aktuellt om vaccination och sjukdomar hos hund VACCINERA NU? Aktuellt om vaccination och sjukdomar hos hund VAR RÄDD OM DIN HUND Vaccination av hunden är en självklarhet för den ansvarsfulle hund ägaren. Hundar i Sverige vaccineras främst mot valpsjuka,

Läs mer

Medicin, Medicinsk mikrobiologi 7,5hp Kurskod: MC016G Kursansvarig: Birgitta Olsen

Medicin, Medicinsk mikrobiologi 7,5hp Kurskod: MC016G Kursansvarig: Birgitta Olsen Medicin, Medicinsk mikrobiologi 7,5hp Kurskod: MC016G Kursansvarig: Birgitta Olsen Datum: 2016 11 12 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 56,5 p Parasitologi,5 p Mykologi,6 p Virologi, 21,5 p p Bakteriologi,

Läs mer

VADVARJE KILLE BÖR VETA

VADVARJE KILLE BÖR VETA Box 350 10126 Stockholm 08 7360211 hivkansli@rfsl.se www.rfsl.se produktionsdatum: september 2000 VADVARJE KILLE BÖR VETA Säkrare sex för män som har sex med män VAD ÄR OSÄKER SEX? Osäker sex är analsex

Läs mer

Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna!

Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna! Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna! Almsjukan är en mycket allvarlig svampsjukdom som sprids med almsplintborren (en liten skalbagge) eller via rötterna. En annan

Läs mer

Hygienkonferens hösten 2014

Hygienkonferens hösten 2014 Hygienkonferens hösten 2014 Program EBOLA Skyddsutrustning EBOLA VRI-förebyggande arbeteframgångsfaktorer Vårdhygieniska aspektermentometer övning Övriga frågor Anders Lindblom Annica Blomkvist Marianne

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Sammanfattning av mötet i referensgruppen för hund och katt den 24 september 2009.

Sammanfattning av mötet i referensgruppen för hund och katt den 24 september 2009. 1(5) 2009-10-19 Enheten för sällskapsdjur Sammanfattning av mötet i referensgruppen för hund och katt den 24 september 2009. Externa deltagare: Länsveterinärerna Inger Nilsson, Sverak - Cecilia Wennergren,

Läs mer

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka 2011 Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka Vad kan hända vid en olycka? Kärnkraftverken är byggda med system som ska skydda mot både tekniska och mänskliga fel. Men om en olycka ändå skulle inträffa

Läs mer

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Sweden

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Sweden ZA5222 Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Sweden FLASH 287 INFLUENZA Q1. Avser du att vaccinera dig mot vanlig influensa i år? Ja, jag är redan vaccinerad... 1 Ja,

Läs mer

Sex enkla tips om hur du övertygar kunderna

Sex enkla tips om hur du övertygar kunderna Sex enkla tips om hur du övertygar kunderna DU måste känna att det du säljer är bra och att du gör köparen en tjänst när du säljer till honom/henne. Då går ofta resten av sig självt du säljer mer, sover

Läs mer

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion Vad är RS-virus? RS-virus är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och det sprids lätt. I stort

Läs mer

CWD aktuellt om övervakningen

CWD aktuellt om övervakningen CWD aktuellt om övervakningen Foto: Lars Göran Abrahamsson Karolina Wall veterinär på enheten för häst, fjäderfä och vilt Jordbruksverket Information om cwd-läget i Sverige Övervakningsprogrammet för cwd

Läs mer