Objektorienterad Systemutveckling 1 (7,5 hp)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Objektorienterad Systemutveckling 1 (7,5 hp)"

Transkript

1 [ sida 1 ] Objektorienterad Systemutveckling 1 (7,5 hp) Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (5 hp) 21OB1B ASYST13h, NGIMI13h, ADAEK13h Datum och tid: , kl Hjälpmedel: Inga hjälpmedel tillåtna Rättningstiden för en tentamen vid HIT är högst 20 arbetsdagar (ca 4 arbetsveckor). Utöver rättningstiden tillkommer administrativ tid för StudentCentrum och administration för distribution av tentamen samt inregistrering av resultat. Resultatet bör därför vara synligt på MittKonto senast inom 5 arbetsveckor efter skrivningstillfället. Betyg: Maxpoäng på denna tentamen är 40 poäng. För betyget Godkänd på tentamen krävs minst 20 poäng. För betyget Väl Godkänd på tentamen krävs minst 30 poäng. Allmänna anvisningar: 1. Skriv endast på ena sidan av pappret, ej fram och baksida. 2. Ange tydligt till vilken fråga svaret hör. 3. Lägg svaren i samma ordning som frågorna i tentamenshäftet 4. Svårlästa svar kan inte rättas! 5. Ansträng er att besvara frågorna tydligt. 6. Markera på omslaget till tentamen vilka frågor du lämnat svar på. 7. Om du finner uppgifterna i tentamenstexten ofullständiga skall du göra egna antaganden för de uppgifter du saknar. Redovisa dina egna antaganden. Samtliga frågor besvaras med föreläsningsmaterialet som utgångspunkt. Ett tips är att du ägnar som första steg lite tid åt att gå igenom frågorna för att därigenom planera och disponera tiden på bästa sätt. Du bör även vid denna inspektion fundera lite över hur frågan är formulerad för att uttolka frågans intention. Begrepp som t ex, diskutera, exemplifiera, beskriv och förklara säger något om frågans innebörd och hur du bör svara. Lycka till med tentamen! Carina Hallqvist, kursansvarig ( ) OBS!! Vid en skriftlig tentamen måste studenten visa att han/hon har tillräckliga kunskaper inom problemområdet. Många gånger är det möjligt att ge exempel och illustrera, ibland det bästa eller till och med det enda sättet, och kan påverka poängsättningen för svaret. Om du anser att en frågeställning inte är komplett, så är det upp till dig att komplettera med eventuellt saknade förutsättningarna. I sådana fall måste du också ange eventuella tillkommande förutsättningar i ditt svar.

2 [ sida 2 ] Markera rätt svar för kryssfrågorna med ett tydligt X i därför avsedd ruta i svarsfälten nedan. På kryssfrågorna är endast ett svar korrekt. Om mer än en ruta är ikryssad på en fråga räknas det som ett felaktigt svar. Svarsformulär för fråga 1! Varje korrekt svar ger 0,5 poäng, dvs max 10 poäng för fråga 1. Glöm inte att lägga denna sida i tentamenshäftet!

3 [ sida 3 ] Del A Delfrågor för fråga 1. Kryssa i dina svar på sidan 2! 1.1 Vilket av följande är en generell lösningsstrategi som delar upp ett stort problem i mindre delar och löser varje delproblem? A. Abstraktion B. Dekompostering (Decomposition) C. Algoritm D. Logisk bomb För uppgifterna , matcha de tre element som används av programutvecklingsmetoder med den lämpligaste beskrivningen Notation 1.3. Process 1.4. Verktyg A. är de aktiviteter som leder till den ordnade konstruktionen av en system-modell. B. är det språk som utrycker respektive modell. C. är de artefakter vilka eliminerar vissa svårigheter vid modellkonstruktion och som upprätthåller regler kring själva modellen så att fel och brister synliggörs. D. är de associationer vilka en modell kan anta under utvecklingsprocessen. 1.5 Ett sekvensdiagram (Sequence Diagram) i UML är ett exempel på ett A. strukturdiagram B. kommunikationsdiagram C. tillståndsdiagram D. interaktionsdiagram 1.6 Symbolen till höger representerar ett/en A. klass B. attribut C. aktör D. operatör 1.7 En part-of hierarchi kan beteckna en av nedanstående relationstyperna A. Generalisering B. Specialisering C. Aggregering D. Association För uppgifterna , matcha delen av klassdiagrammet med rätt benämning origin Shape move() resize() display() 1.10 A. Attribut B. Namn C. Stereotyp D. Operation

4 1.11 I diagrammet till höger betyder + att ett attribut har synlighet A. public B. protected C. private D. internal [ sida 4 ] 1.12 Att BokProxy är kursiverat innebär att den klassen är A. ett interface B. abstrakt C. en subklass D. indikativ 1.13 Triangeln innebär att BokWebservice A. är en superklass B. ärver alla egenskaper BokProxy har C. kan ha högst tre instanser D. ingår i klassen BokProxy 1.14 I diagrammet betyder * att A. en Bok associeras till endast en instans av BokRegister B. B. att BokRegister associeras till endast en instans av Bok C. en Bok kan associeras till valfritt antal instanser av BokRegister D. ett BokRegister kan associeras till valfritt antal instanser av Bok 1.15 Två associationer i diagrammet till höger har pilhuvuden. Dessa pilhuvuden betyder A. att BokRegister är mottagare av meddelanden från Bok och BokProxy B. att ett meddelande inte får en retur-respons C. att associationen är uni-directional D. att associationen är bi-directional 1.16 Med multipelt arv menas A. att en klass kan vara superklass till flera subklasser B. att en klass kan vara subklass till flera superklasser C. att ett interface kan implementeras utav flera klasser D. att en klass kan implementera flera interface

5 [ sida 5 ] 1.17 I diagrammet till höger så är relationen mellan Person och Fot en A. association B. aggregat C. komposition D. generalisering 1.18 I diagrammet till höger så är relationen mellan Cykel och Hjul en A. association B. aggregat C. komposition D. generalisering 1.19 I diagrammet till höger så är relationen mellan Person och Cykel en A. association B. aggregat C. komposition D. generalisering 1.20 I diagrammet till höger så är Jan:Customer A. en klass B. ett interface C. ett objekt D. mekanisk Customer name adress phone Jan:Customer :Customer Elyse Glöm inte att lägga även svarssidan (sida 2) för kryssvaren i tentamenshäftet! För de följande frågorna bör svaren vara korta och koncisa, dvs att det inte borde behövas några längre essäer. Svaret för respektive fråga skall skrivas på ett separat blad, tydligt angivet vilken fråga det är ett svar på.

6 [ sida 6 ] Fråga 2 (3p) Förklara följande förkortningar. Beskriv även vad som de viktigaste delarna i var och en av dem. a) OOP b) OOD c) OOA Fråga 3 (2p) Vad är skillnaden mellan en sub-klass och en super-klass. Förklara gärna också med hjälp av en figur. Fråga 4 (5p) För att fånga samarbetet/samspelet mellan objekt används s.k. associationer av tre grader: Association; Aggregat; och Komposition. Markera/rita ut linjer och pilar samt symboler för att komplettera nedanstående konceptuella diagram med dessa associationer. I diagrammet nedan finns möjliga exempel på samtliga av dessa tre. Schackspel Person Pjäs Bräde Ruta

7 [ sida 7 ] Del B - Inception/Analys Fråga 5 (10p) Rita ett klassdiagram med associationer, attribut och kardinaliteter (multiplicity). Nedan följer förutsättningarna för verksamheten. Tillämpa generaliseringar/specialiseringar (arv) där det finns en verksamhetslogik för detta. Ett fritidshem vill införa ett informationssystem som skall innehålla information om samtliga barn och anställda på fritidshemmet. Fritidshemmet har flera avdelningar. På varje avdelning finns en ansvarig föreståndare. Föreståndaren har hela sin arbetstid knuten till samma avdelning. Systemet skall kunna visa vem som är ansvarig föreståndare på respektive avdelning. Den övriga personalen kan arbeta på olika avdelningar och på olika tider varje veckodag. Detta schema kan vara olika för olika veckor. För den övriga personalen skall det framgå på vilken avdelning vid en viss tid (vecka, veckodag, tid) dessa är schemalagda. Barnen är inskrivna på en och samma avdelning under hela sin vistelsetid på fritidshemmet. För samtliga personer barn, föreståndare samt övrig personal skall data lagras om personnummer, namn, adress samt telefonnummer. Man vill kunna härleda i vilken klass samt i vilken skola som varje barn går. Klassen skall anges med klassnamn samt namnet på klassens klassföreståndare. För skolan vill man veta skolans namn samt skolans telefonnummer. Man vill också kunna spåra vilka barn på fritidshemmet som går i en viss klass i en viss skola.

8 [ sida 8 ] Del C - Elaboration/Design Läs noga igenom uppgifterna och förutsättningarna innan Du börjar med uppgifterna. I de fall där Du tycker att förutsättningar saknas får Du göra egna antaganden. Egna antaganden skall redovisas med motivering. Musikmogulen Bert Larsson i Vara skall utveckla ett bokningssystem för sina artister. Så här ser klassdiagrammet för klasserna i systemet ut just nu: Vi förutsätter här att typen Date endast kan ha datum och typen Time endast klockslag. På en och samma konsert kan det delta många artister, men en artist uppträder på en konsert bara vid en tidpunkt. Med Artist avses såväl soloartister som grupper, men det kan i förekommande fall även handla om specialkonstellationer utav grupper och soloartister som uppträder under en gemensam beteckning.

9 [ sida 9 ] Fråga 6 (5 + 5 = 10p) I diagrammet ovan finns inga Operationer utskrivna, men systemet kommer ändå att ha metoder. A. Ge exempel på lämpliga operationer till samtliga klasser i figuren ovan. B. Använd för dessa operationer ett lämpligt diagram (dvs. ett Sequence Diagram eller Communication Diagram) för att beskriva händelseförloppet. Detta är sista sidan Glöm inte att lägga dina svar (inklusive sida 2 från detta häfte, formuläret för kryssfrågorna) i det gula tentamenshäftet! Lägg svaren i samma ordning som frågorna!

Objektorienterad Systemutveckling (7,5 hp)

Objektorienterad Systemutveckling (7,5 hp) [ sida 1 ] Objektorienterad Systemutveckling (7,5 hp) Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 21OS1B DE11, IMIT11, SYST11 (omtentamen) Datum och tid: 2013-05-22, kl 09.00 13.00 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Introduktion till Programutveckling - från Information till Tillämpning (7,5 hp)

Introduktion till Programutveckling - från Information till Tillämpning (7,5 hp) [ sida 1 ] Introduktion till Programutveckling - från Information till Tillämpning (7,5 hp) Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 21IP1A ASYST TentamensKod: Tentamensdatum och tid: 2016-10-31,

Läs mer

Objektorientering. Grunderna i OO

Objektorientering. Grunderna i OO Objektorientering Grunderna i OO 1 Systemutveckling Tre systemnivåer: Verksamhet Informationssystem Datasystem Huvuduppgifterna i ett systemutvecklingsarbete: Verksamhetsanalys Informationsbehovsanalys

Läs mer

Introduktion till Programutveckling - från Information till Tillämpning (7,5 hp)

Introduktion till Programutveckling - från Information till Tillämpning (7,5 hp) [ sida 1 ] Introduktion till Programutveckling - från Information till Tillämpning (7,5 hp) Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (5 hp) 21IP1A ASYST14h Datum och tid: 2015-11-05, kl 09.00 13.00

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Systemanalys och Design Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN NSA011 SV17, DE17 7,5 högskolepoäng Tentamenskod: Tentamensdatum: 2 mars 2018 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Inga. Totalt antal poäng: 50 Preliminär

Läs mer

IT och Omvärlden (NIT01A 7,5 hp)

IT och Omvärlden (NIT01A 7,5 hp) [ sida 1 ] IT och Omvärlden (NIT01A 7,5 hp) Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen NIT01A DE10, SYST12, SYST11 (omtentamen) Datum och tid: 2012-12-07, kl 09.00 13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Introduktion. Byggstenar TDBA63 2005-11-22

Introduktion. Byggstenar TDBA63 2005-11-22 Introduktion UML står för Unified Modeling Language. Det är tänkt att fungera som hjälpmedel vid modellering av alla tänkbara typer av utvecklingsarbeten, inte bara inom dataomdrådet. Det största värdet

Läs mer

Extentamen i 2D1359 Objektorinterad modellering programmering och analys Tisdag den 13 oktober 1998 kl

Extentamen i 2D1359 Objektorinterad modellering programmering och analys Tisdag den 13 oktober 1998 kl NADA, KTH OOMPA 1998-10-13 Sid 1 (8) Extentamen i 2D1359 Objektorinterad modellering programmering och analys Tisdag den 13 oktober 1998 kl. 11-13 Inga hjälpmedel tillåtna. Poäng och betyg: För godkänt

Läs mer

Tentamen på kursen Webbdesign, 7,5 hp

Tentamen på kursen Webbdesign, 7,5 hp Högskolan i Borås Institutionen för data- och affärsvetenskap Malin Nilsson Tentamen Tentamen på kursen Webbdesign, 7,5 hp Tentamenstid: 2012-05-28, kl. 9-13 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel tillåtna Betyg:

Läs mer

Introduktion till Programutveckling - från Information till Tillämpning (7,5 hp)

Introduktion till Programutveckling - från Information till Tillämpning (7,5 hp) [ sida 1 ] Introduktion till Programutveckling - från Information till Tillämpning (7,5 hp) Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (5 hp) 21IP1 SYST13h atum och tid: 2014-08-25, kl 09.00 13.00

Läs mer

Tentamen på kursen Webbdesign, 7,5 hp

Tentamen på kursen Webbdesign, 7,5 hp Högskolan i Borås Sektionen för informationsteknologi Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT Malin Nilsson Tentamen Tentamen på kursen Webbdesign, 7,5 hp Tentamenstid: 2015-11-03, kl. 09.00-13.00

Läs mer

Objektorienterad Systemutveckling (7,5 hp)

Objektorienterad Systemutveckling (7,5 hp) [ sida 1 ] Objektorienterad Systemutveckling (7,5 hp) Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 21OS1B DE11, IMIT11, SYST11 (omtentamen) Datum och tid: 2013-08-22, kl 09.00 13.00 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

UML: Exempel. Ett modelleringsspråk. UML: Ansvar. UML: tre huvudanvändningar. Exempel: En klass position storlek. UML Unified Modelling Language

UML: Exempel. Ett modelleringsspråk. UML: Ansvar. UML: tre huvudanvändningar. Exempel: En klass position storlek. UML Unified Modelling Language Ett modelleringsspråk : Exempel Fönster Klassnamn Unified Modelling Language Av Booch, Jacobson, Rumbaugh Exempel: En klass position storlek Attribut (instansvariaböe) Resultatet av en sammanslagning av

Läs mer

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur Objekt-orienterad utveckling Saker man vill uppnå: Objektorienterad analys och design Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 16 mars 2005 en systematisk metod för att gå från problembeskrivning till färdigt

Läs mer

Objektorienterad analys och design

Objektorienterad analys och design Objektorienterad analys och design Objektorienterad analys och design 1 Dagens föreläsning Första delen, innan rasten: Motivation och bakgrund Analys Funktioner Andra delen, efter rasten: Objektorienterade

Läs mer

Tentamen på kursen Informationsdesign, 7,5 hp

Tentamen på kursen Informationsdesign, 7,5 hp Högskolan i Borås Sektionen för Informatik Malin Nilsson Tentamen Tentamen på kursen Informationsdesign, 7,5 hp Tentamenstid: 2015-01-09, kl. 09.00-13.00 Ladokkod: NID021 Hjälpmedel: Ritverktyg, t ex färgkritor,

Läs mer

Tentamen i EDAF25. 1 juni Skrivtid: Skriv inte med färgpenna enda tillåtna färg är svart/blyerts.

Tentamen i EDAF25. 1 juni Skrivtid: Skriv inte med färgpenna enda tillåtna färg är svart/blyerts. Tentamen i EDAF5 juni 07 Skrivtid: 4-9 Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas. Skriv inte med färgpenna enda tillåtna färg är svart/blyerts. Skriv

Läs mer

Objektorienterad konstruktion

Objektorienterad konstruktion Analys - Objektorienterad konstruktion Vad är objektorientering?» Ett sätt att angripa programmeringsproblem» Ett sätt att tänka när man programmerar Vad innebär objektorientering?» Att uppmärksamheten

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Objektorienterad systemutveckling I Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för: Lycka till! /Peter & Petter

7,5 högskolepoäng. Objektorienterad systemutveckling I Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för: Lycka till! /Peter & Petter Objektorienterad systemutveckling I Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för: ADAEK12h ASYST12h NGIMI12h 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Objektorienterad analys och design

Objektorienterad analys och design Objektorienterad analys och design Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 16 mars 2005 1 Objekt-orienterad analys och design: Litteratur Skansholm: Kapitel 4 Se även 1. http://www.uml.org/ 2. http://www-306.ibm.com/software/rational/uml/

Läs mer

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 ADAEK17, ASYST17 samt öppen för alla

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 ADAEK17, ASYST17 samt öppen för alla Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 ADAEK17, ASYST17 samt öppen för alla TentamensKod: Tentamensdatum: 180322 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212

PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212 Data och Informationsteknik / Computer Science and Engineering Chalmers University of Technology and University of Gothenburg Robin Adams Göteborg 8 June 2018 PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212 Dag: Fredag Datum:

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20. Umeå Universitet Datavetenskap Anders Broberg 130605 TENTAMEN Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.00 Namn: Personnummer:

Läs mer

Objektorientering Användning

Objektorientering Användning Objektorientering Användning Samt repetition av klasser Suzana Ramadani 1 Repetition Objektorientering bygger på Abstraktion Hierarkisk strukturering Inkapsling Klassificering Generalisering specialisering

Läs mer

Examen i 2D1359 & 2D1360 Objektorienterad modellering programmering och analys Tisdagen, 23 Oktober 2001, 14:00-19:00

Examen i 2D1359 & 2D1360 Objektorienterad modellering programmering och analys Tisdagen, 23 Oktober 2001, 14:00-19:00 NADA, KTH 2D1359 & 2D1360 2001-10-23 Sid 1 av 7 Examen i 2D1359 & 2D1360 Objektorienterad modellering programmering och analys Tisdagen, 23 Oktober 2001, 14:00-19:00 Inga hjälpmedel tillåtna. Poäng och

Läs mer

Omtentamen på kursen Webbdesign, 7,5 hp

Omtentamen på kursen Webbdesign, 7,5 hp Högskolan i Borås Handels- och IT-högskolan Malin Nilsson Tentamen Omtentamen på kursen Webbdesign, 7,5 hp Tentamenstid: 2012-08-29, kl. 9-13 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel tillåtna Betyg: Tentamen omfattar

Läs mer

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 3, föreläsning 2

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 3, föreläsning 2 729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande Tema 3, föreläsning 2 Översikt Vanliga mönster när man designar en klass Klass-diagram Exempel Arv i Python Egna klasser använd som egna datatyper, men även

Läs mer

Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet. 51 poäng

Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet. 51 poäng Objektorienterad analys och design Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

TDDE10 TDDE11, 725G90. Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 3 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 TDDE11, 725G90. Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 3 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 TDDE11, 725G90 Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 3 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Arv Polymorf UML (klassdiagram) 1 Arv Möt tre studenter

Läs mer

Mer OOP. Variation i typ. Medlen repetition. Generiska klasser. Gränssnitt - Interface. Mer om klasser Några exempel UML

Mer OOP. Variation i typ. Medlen repetition. Generiska klasser. Gränssnitt - Interface. Mer om klasser Några exempel UML Målet Mer OOP Mer om klasser Några exempel UML Modularitet Språkligt modulära enheter Få gränssnitt Små gränssnitt Tydliga gränssnitt Dold information Återanvändbarhet Variation i typer Variation i datastrukturer

Läs mer

Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet

Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet Objektorienterad analys och design Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: Personnummer: Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 2014-10-24 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel:

Läs mer

Tentamen på kursen Informationsdesign, 7,5 hp

Tentamen på kursen Informationsdesign, 7,5 hp Högskolan i Borås Institutionen Handels- och IT-högskolan Malin Nilsson Tentamen Tentamen på kursen Informationsdesign, 7,5 hp Tentamenstid: 2014-08-21, kl. 09.00-13.00 Ladokkod: NID021 Hjälpmedel: Ritverktyg,

Läs mer

Tentamen DE12, IMIT12, SYST12, ITEK11 (även öppen för övriga)

Tentamen DE12, IMIT12, SYST12, ITEK11 (även öppen för övriga) Grundläggande programmering med C# Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 7,5 högskolepoäng TEN1 NGC011 Tentamen DE12, IMIT12, SYST12, ITEK11 (även öppen för övriga) (Ifylles av student) (Ifylles av student)

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer

Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Ulf Asklund, Sven Gestegård obertz Tentamen EDAF10 2014 10 31, 14.00 19.00 Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer Vid bedömningen kommer hänsyn

Läs mer

Betyg: Underkänd 0-29 poäng 3 30 39 poäng 4 40 49 poäng 5 50 60 poäng

Betyg: Underkänd 0-29 poäng 3 30 39 poäng 4 40 49 poäng 5 50 60 poäng Marknadsföring för ingenjörer Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: 41I04C, samt TI0821 Tentamen ges för: IH, ingenjörer Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: to 15 januari

Läs mer

Objekt-orienterad programmering. Klassbegreppet och C++ UML. UMLs fördelar

Objekt-orienterad programmering. Klassbegreppet och C++ UML. UMLs fördelar Klassbegreppet och C++ OOP UML Klasser och objekt i C++ Uppdelning i filer Attribut och metoder Inkappsling - åtkomst Klassattribut - objektattribut Objekt-orienterad programmering Att använda ett objektorienterat

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG. Tentamen. Objektorienterad modellering och design. EDA665, 4 poäng

LÖSNINGSFÖRSLAG. Tentamen. Objektorienterad modellering och design. EDA665, 4 poäng LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA (5) Institutionen för datavetenskap LÖSNINGSFÖRSLAG Tentamen Objektorienterad modellering och design EDA665, 4 poäng 2003-06-03, 8.00-3.00 Anvisningar: Skrivningen består av 2 uppgifter.

Läs mer

TENTAMEN OOP

TENTAMEN OOP TENTAMEN OOP 2013-08-08 ANVISNINGAR Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv endast på ena sidan av bladen. Skriv tydligt - oläsbara svar beaktas ej. BETYGSÄTTNING Max antal poäng är 30. För att bli

Läs mer

Ladokkod: TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Ladokkod: TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 16-05-13 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: TEN1 Ladokkod: NGC011 Tentamen ges för: Omtentamen DE13, IMIT13 och SYST13 samt öppen för alla (Ifylles av student) (Ifylles av student)

Läs mer

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur Objekt-orienterad utveckling Saker man vill uppnå: Objektorienterad analys och design Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 17 juni 2005 en systematisk metod för att gå från problembeskrivning till färdigt

Läs mer

Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 46 p G: 28 p VG: 38 p

Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 46 p G: 28 p VG: 38 p 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 18-05-22 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Objektorienterad programmering. Grundläggande begrepp

Objektorienterad programmering. Grundläggande begrepp Objektorienterad programmering Grundläggande begrepp Hur beskriver vi objekt? Vill ha en representationsoberoende beskrivning Abstrakta datatyper! Data Operationer Objekt Representerar en verklig eller

Läs mer

Analys och design. Objekt. Klass. med hjälp av CRC. Klassdiagram

Analys och design. Objekt. Klass. med hjälp av CRC. Klassdiagram Analys och design med hjälp av CRC 83 Klassdiagram Objekt Ett objekt är en individuellt identifierbar entitet som kan vara konkret eller abstrakt. Ett objekt har tillstånd, beteende och identitet. Reellt,

Läs mer

Arv. Objektorienterad och komponentbaserad programmering

Arv. Objektorienterad och komponentbaserad programmering Arv Objektorienterad och komponentbaserad programmering Arv Regel nr 1: Ett objektorienterat språk ska tillåta inkapsling av data Regel nr 2: Ett objektorienterat språk ska tillåta arv Regel nr 3: Ett

Läs mer

Objektorientering Klasser

Objektorientering Klasser Objektorientering Klasser VSA110 1 OOA I analysen upprättas: Klassdiagram Objektdiagram Tillståndsdiagram Scenario Användningsfall Sekvensdiagram Användardialoger (skärmbilder) 2 Analys - en översikt Vi

Läs mer

TENTAMEN För kursen. Databasteknik. Ansvarig för tentamen: Anna Palmquist. Förfrågningar: Anslås inom 3 veckor

TENTAMEN För kursen. Databasteknik. Ansvarig för tentamen: Anna Palmquist. Förfrågningar: Anslås inom 3 veckor TENTAMEN För kursen DATUM: 2015-11-06 TID: 14 19 Ansvarig för tentamen: Anna Palmquist Förfrågningar: 0734-612003 Resultat: Betygsskala: Hjälpmedel: Anslås inom 3 veckor Godkänt 20 p, Väl godkänt 32 p,

Läs mer

Samhällsekonomi 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Namn: Personnummer: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Allmänna anvisningar:

Samhällsekonomi 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Namn: Personnummer: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Allmänna anvisningar: Samhällsekonomi Provmoment: Ladokkod: Skriftlig tentamen 21SH2A 7, högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 6/11 201 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare,

Läs mer

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDC30 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Konstruktorer Statiska metoder & attribut

Läs mer

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2013 Onsdagen den 22 maj 2013 kl Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2013 Onsdagen den 22 maj 2013 kl Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal Tentamen DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2013 Onsdagen den 22 maj 2013 kl 14.00 17.00 Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal Tentan har två delar om vardera 30 poäng Maximala betygsgränser (gränserna

Läs mer

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 DE16, IMIT16, SYST16 och ITEK15 samt öppen för alla TentamensKod: Tentamensdatum: 170323 Tid: 09.00

Läs mer

Ladokkod: Studenter i lärarprogrammet GF 11GF20 vt17 tillfälle 1 och vt16 tillfälle 4

Ladokkod: Studenter i lärarprogrammet GF 11GF20 vt17 tillfälle 1 och vt16 tillfälle 4 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp 15 högskolepoäng Studenter i lärarprogrammet GF 11GF20 vt17 tillfälle 1 och vt16 tillfälle 4 TentamensKod: Tentamensdatum: 17-05-12 Tid:

Läs mer

Forskningsmetoder i offentlig förvaltning

Forskningsmetoder i offentlig förvaltning Forskningsmetoder i offentlig förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (B) 21FO1C Administratörprogrammet 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-09-30 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Underkänt 0-29oäng Godkänt poäng Väl godkänt poäng

Underkänt 0-29oäng Godkänt poäng Väl godkänt poäng Tjänstemarknadsföring för fastighetsmäklare Provmoment: Omtentamen 1 Ladokkod: STF011, UTF011 (VT12P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM2) 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer:

Läs mer

22,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 3hp. Studenter i inriktningen GSME. TentamensKod:

22,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 3hp. Studenter i inriktningen GSME. TentamensKod: SMID Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Matematik 3hp Studenter i inriktningen GSME 22,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 12-08-30 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga Totalt antal poäng på

Läs mer

Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering Objektorienterad programmering Emil Ahlqvist (c10eat@cs.umu.se) Didrik Püschel (dv11dpl@cs.umu.se) Johan Hammarström (c08jhm@cs.umu.se) Hannes Frimmel Moström (c10hml@cs.umu.se) 1 1. Introduktion 1.1 Objektorienterad

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Objektorienterad systemutveckling I. Lycka till! /Peter & Petter. Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för:

7,5 högskolepoäng. Objektorienterad systemutveckling I. Lycka till! /Peter & Petter. Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för: Objektorienterad systemutveckling I Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för: ADAEK12h ASYST12h NGIMI12h 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Underkänt 0-29 poäng Godkänt 30 44 poäng Väl godkänt 45 60 poäng. Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in.

Underkänt 0-29 poäng Godkänt 30 44 poäng Väl godkänt 45 60 poäng. Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in. Grundläggande marknadsföring kvällskursen Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 01 10 Tid: 17.00 21.00 7,5 hp Tentamen

Läs mer

TDP005. Föreläsning 3 - UML. Filip Strömbäck

TDP005. Föreläsning 3 - UML. Filip Strömbäck TDP005 Föreläsning 3 - UML Filip Strömbäck 1 Introduktion 2 Diagram 3 Klassdiagram 4 Sekvensdiagram 5 SFML-demo TDP005 Filip Strömbäck 2 UML Unified Modeling Language Visuell notation för idéer Kommunicera

Läs mer

Teoridel (svaren direkt på lydelsen)

Teoridel (svaren direkt på lydelsen) NADA, KTH 2D359 & 2D360 999-0-23 Sid () Tentamen i 2D359 & 2D360 Objektorienterad modellering programmering och analys Lördag den 23 oktober 999 kl. 4-9 MED KORTA LÖSNINGSFÖRSLAG Inga hjälpmedel tillåtna.

Läs mer

Objektorienterad Programmering DAT043. Föreläsning 10 13/2-18 Moa Johansson (delvis baserat på Fredrik Lindblads material)

Objektorienterad Programmering DAT043. Föreläsning 10 13/2-18 Moa Johansson (delvis baserat på Fredrik Lindblads material) Objektorienterad Programmering DAT043 Föreläsning 10 13/2-18 Moa Johansson (delvis baserat på Fredrik Lindblads material) 1 Sökning och Sortering: Binärsökning Problem: Hitta ett element i en godtycklig

Läs mer

Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem

Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 5,0 högskolepoäng (4,5 hp gällande annan kursplan) Ladokkod: 41I09B, TI011B samt kod; THS: 51KM01 Tentamen

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Lösningsförslag

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Lösningsförslag Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Lösningsförslag Datum: 2008-08-14 Tid: 08-12 Plats: PC6-PC7 i E-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 285607 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna varje

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Anläggning Provmoment: Tenta Ladokkod: A130TG Tentamen ges för: Bygg 3 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 26 oktober 2016 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare, i övrigt inga hjälpmedel

Läs mer

Introduktion till UMLs klassdiagram

Introduktion till UMLs klassdiagram 1(28) Introduktion till UMLs 1 Inledning...3 2 Klassdiagram Introduktion till klasser och objekt...4 2.1 Olika typer av klasser...5 2.1.1 Abstrakta klasser...5 2.1.2 Gränssnitt (eng. Interface)...5 2.1.3

Läs mer

Del av projektuppgiften. Systemarkitektprogrammet

Del av projektuppgiften. Systemarkitektprogrammet Objektorienterad mjukvaruutveckling Provmoment: Ladokkod: Duggan ges för: Namn: Personnummer: Del av projektuppgiften Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng Duggadatum: 2014-10-24 Tid: 09:00 12:00

Läs mer

OCTOPUS utvecklingsmetod samt relaterade frågeställningar och diagram

OCTOPUS utvecklingsmetod samt relaterade frågeställningar och diagram 2EMHNWRULHQWHUDG5HDOWLGVSURJUDPPHULQJ Föreläsning 7 OCTOPUS utvecklingsmetod samt relaterade frågeställningar och diagram - Kravspecifikationer, användningsfall, systemarkitektur - Analysfas vad är analys?

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Webbdesign Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: TEN NWD011 SV15 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 1 nov 2016 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Färgpennor är tillåtna. Totalt antal poäng på tentamen:

Läs mer

OOMPA 2D1359 Föreläsning 5

OOMPA 2D1359 Föreläsning 5 OOMPA 2D359 Föreläsning 5 Objektorienterad Modellering Programmering och Analys Innehåll Klassdiagram med Klassbeskrivningar l klasser, arv, attribut, operationer l relationer, associationer, restriktioner

Läs mer

Abstrakt klass. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 7/ Exempel: Implementation av Schackpjäser.

Abstrakt klass. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 7/ Exempel: Implementation av Schackpjäser. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 7/4 2014 Innehåll Abstrakta klasser Klasshierarki och typhierarki Polymorfism och dynamisk bindning Polymorfi-exempel: Schack UML-översikt

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Skriv inte på bladens baksidor. Helst en uppgift per blad.

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Skriv inte på bladens baksidor. Helst en uppgift per blad. Ma F-3 I Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 5 hp Studenter i lärarprogrammet Ma F-3 I (11F322) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 15-04-29 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Forskningsmetoder i offentlig förvaltning

Forskningsmetoder i offentlig förvaltning Forskningsmetoder i offentlig förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (B) 21FO1C Administratörprogrammet 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-09-22 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Systemvetarutbildningen och dataekonomutbildningen

Systemvetarutbildningen och dataekonomutbildningen Visuell Programutveckling med C# Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2012-01-10 Tid: 14.00 19.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

UML. Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016

UML. Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 UML Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 UML Unified Modelling Language Grafiskt modelleringsspråk för att beskriva olika aspekter av objektorienterade system. Vi kommer

Läs mer

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-10-28 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Omtentamen på kursen Informationsdesign, 7,5 hp

Omtentamen på kursen Informationsdesign, 7,5 hp Högskolan i Borås Institutionen Handels- och IT-högskolan Malin Nilsson Tentamen Omtentamen på kursen Informationsdesign, 7,5 hp Tentamenstid: 2012-08-23, kl. 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel tillåtna

Läs mer

48 p G: 29 p VG: 38 p

48 p G: 29 p VG: 38 p 11F322 MaI Provmoment: Matematik 5 hp Ladokkod: Tentamen ges för: Studenter i lärarprogrammet F-3 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 16-05-31 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer

Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM12)

Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM12) Organisering av tjänster, servicelogik och servicekultur för FM 7,5 högskolepoäng Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, 2013 2014 Ladokkod: 21TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen

Läs mer

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur Objekt-orienterad utveckling Saker man vill uppnå: Objektorienterad analys och design Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet June 22, 2006 en systematisk metod för att gå från problembeskrivning till färdigt

Läs mer

Objektorienterad analys och design

Objektorienterad analys och design Objektorienterad analys och design Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet June 22, 2006 1 Objekt-orienterad analys och design: Litteratur Skansholm: Kapitel 4 Se även 1. http://www.uml.org/ 2. http://www-306.ibm.com/software/rational/uml/

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare, skrivmateriel (ex. linjal, gradskiva, passare) och Lgr 11

Hjälpmedel: Miniräknare, skrivmateriel (ex. linjal, gradskiva, passare) och Lgr 11 Matematik och matematikdidaktik för 7,5 högskolepoäng grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 7.5 hp VT17 Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik,

Läs mer

SYST14h, Systemvetarutbildningen. Tentamensdatum: Tid: Tentamenstiden är tre timmar, 09:00 12:00. för betyget VG krävs minst 53 poäng

SYST14h, Systemvetarutbildningen. Tentamensdatum: Tid: Tentamenstiden är tre timmar, 09:00 12:00. för betyget VG krävs minst 53 poäng Systemarkitekturer Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE01 / TEN1 21SA1C ADAEK14h, Dataekonomutbildningen SYST14h, Systemvetarutbildningen 7,5 högskolepoäng TentamensKod: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

UML. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Överskugg. Överlagr. Aktivitetsdiagram Typomv. Typomv. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer.

UML. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Överskugg. Överlagr. Aktivitetsdiagram Typomv. Typomv. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Översikt Klasshierarkier UML klassdiagram Relation mellan klasser mellan klasser och objekt Association ning ing andling Programmering tillämpningar och datastrukturer 2 UML UML Unified Modeling Language

Läs mer

OOP Tenta

OOP Tenta Stockholms universitet sid 1 OOP OOP Tenta 2012-01-14 10.00 15.00 Avser kurserna DSK1:OOP och GES:OOP Anvisningar Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv endast på ena sidan av bladen. Skriv tydligt

Läs mer

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 3, föreläsning 2

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 3, föreläsning 2 729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande Tema 3, föreläsning 2 Översikt Vanliga mönster när man designar en klass Arv i Python UML-diagram Exempel Vanliga mönster när man designar en klass Namngivning

Läs mer

" «Observable» DataGenerator" betyder att klassen DataGenerator ärver från den abstrakta klassen Observable.

 «Observable» DataGenerator betyder att klassen DataGenerator ärver från den abstrakta klassen Observable. 1 Klassdiagram Markera om följande påståenden är sanna eller falska: " «Observable» DataGenerator" betyder att klassen DataGenerator ärver från den abstrakta klassen Observable. Om klassen A ärver från

Läs mer

Grundläggande matematik fo r grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans a rskurs 4-6, 15 hp VT ho gskolepoäng

Grundläggande matematik fo r grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans a rskurs 4-6, 15 hp VT ho gskolepoäng Grundläggande matematik fo r grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans a rskurs 4-6, 15 hp VT17 Provmoment: Tentamen Matematik, 4 hp, tillfälle 1 Ladokkod: TE01 Tentamen ges fo r: Studenter

Läs mer

Abstrakta Klasser 2. Kodning är bara en liten del i programvaruutvecklingen 6% 1% 6% Abstrakta Klasser - deklaration. Programutveckling sker i faser

Abstrakta Klasser 2. Kodning är bara en liten del i programvaruutvecklingen 6% 1% 6% Abstrakta Klasser - deklaration. Programutveckling sker i faser Abstrakta Klasser 1 God klassdesign placerar gemensamma attribut och metoder så högt som möjligt i hierarkin men ibland kan dessa egenskaper inte definieras fullständigt Abstrakta klasser innehåller ofta

Läs mer

Abstrakt klass. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 31/ Exempel: Implementation av Schackpjäser.

Abstrakt klass. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 31/ Exempel: Implementation av Schackpjäser. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 31/3 2017 Innehåll Abstrakta klasser Klasshierarki och typhierarki Polymorfism och dynamisk bindning Polymorfi-exempel: Schack Klassen Object

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Skriftlig tentamen 21SH1A. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student)

Provmoment: Ladokkod: Skriftlig tentamen 21SH1A. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Samhällsekonomi Provmoment: Ladokkod: Skriftlig tentamen 21SH1A 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2/6 2014 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare,

Läs mer

Java-syntax (arv) Exempel: public class Crow extends Bird {... } Jämför med Lab 1: public class FirstApp extends Frame {... }

Java-syntax (arv) Exempel: public class Crow extends Bird {... } Jämför med Lab 1: public class FirstApp extends Frame {... } Föreläsning 3 Arv Kategorisering Stora program leder till många klasser (tänk liknelsen med en affär med många varor). Att dela in saker i kategorier är en vanlig strategi för att hantera stora komplexa

Läs mer

UML 1(5) Introduktion till Unified Modeling Language. 1 Bakgrund och historik

UML 1(5) Introduktion till Unified Modeling Language. 1 Bakgrund och historik UML 1(5) Introduktion till Unified Modeling Language 1 Bakgrund och historik UML är ett objektorienterat modellspråk för att specificera och visualisera system. Det är framtaget i första hand för IT-orienterade

Läs mer

Objektorienterad programutveckling i ett nötskal

Objektorienterad programutveckling i ett nötskal Objektorienterad programutveckling i ett nötskal Tommy Olsson, Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet, 204 Detta häfte ger en översikt av grundläggande begrepp inom objektorienterad programutveckling:

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Emelie Engström Tentamen EDAF25 2016 10-26, 08:00 13:00 Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg Tentamen består av en teoridel om totalt 5 poäng

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 2 TID: 4 timmar Ansvarig: Betygsgränser: Hjälpmedel: Jan Skansholm Sammanlagt maximalt

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. En uppgift per blad och inga svar på baksidan av bladen Lycka till!

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. En uppgift per blad och inga svar på baksidan av bladen Lycka till! Matematik 4-6 II Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Matematik 4 hp Studenter i lärarprogrammet LAG 4-6 T3 15 högskolepoäng Tentamensdatum: 15-01-15 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel: Lgr 11,

Läs mer

Marknadsföring för ingenjörer, 7,5 hp Provmoment: Tentamen (salstentamen 1) Ladokkod:

Marknadsföring för ingenjörer, 7,5 hp Provmoment: Tentamen (salstentamen 1) Ladokkod: Marknadsföring för ingenjörer, 7,5 hp Provmoment: Tentamen (salstentamen 1) Ladokkod: 41I28M Tentamen ges för: TentamensKod: Industriell ekonomi - Logistikingenjör H14 och Energiingenjör - allmän H13 Tentamensdatum:

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Institutionen för Data- och informationsteknik TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer. Denna tentamen gäller

Läs mer

Bilaga: Nyckelmottagning

Bilaga: Nyckelmottagning Bilaga: Nyckelmottagning Med tillägget Nyckelmottagning till KeyControl kan man registrera nycklar som lämnas in och vem som lämnat in dessa samt sedan lämna ut nycklarna till egen personal. Detta är avsett

Läs mer