Introduktion. Byggstenar TDBA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion. Byggstenar TDBA63 2005-11-22"

Transkript

1 Introduktion UML står för Unified Modeling Language. Det är tänkt att fungera som hjälpmedel vid modellering av alla tänkbara typer av utvecklingsarbeten, inte bara inom dataomdrådet. Det största värdet av modellering är som dokumentation och som hjälpmedel att bena ut sammanhang. Eftersom människan har en väldigt väl utvecklad förmåga att bearbeta information visuellt vill man givetvis dra nytta av detta då det är möjligt. Väldigt ofta kan det räcka med att klottra ned kända fakta på ett papper för att man skall kunna reda ut problem. Hjärnan kan på något sätt bearbeta informationen lättare när man kan se på det. När det inte räcker med att intuitivt klottra ned figurer och text så kan det vara till hjälp med standardiserade figurer. Inte bara kan man få tillgång till genomtänkta figurer och regler utan man kan dessutom underlätta informationsutbyte mellan personer då man har ett gemensamt språk. UML är alltså tänkt att vara ett visuellt språk för att beskriva modeller av olika slag. (i vårt fall objektorienterade program). UML är inte en metod, dvs det är inte ett verktyg för att beskriva hur man utvecklar system. För detta ändamål finns det metoder och processer som är framtagna, där vissa av dem är baserade på UML (exempel på detta är Unified Process, UP, eller dess vidareutvecklade Rational Unified Process, RUP) Byggstenar Mycket av UML är skapat med tanke på objektorienterad modellering. UML är väl förberett för att vara utbyggbart och flexibelt för att passa i olika modelleringssammanhang. Därför baserar man alla element i en modell på stereotyper, där exempelvis en klass är en stereotyp av namn class. Olika stereotyper kan visas visuellt på olika sätt och man har därför försökt att gruppera in skilda begrepp och standardisera stereotyper för dessa. Ibland kan man vilja ha olika utseenden på en och samma stereotyp i olika sammanhang och ibland vill man ha ett enhetligt utseende på flera olika stereotyper. Därför kan man förtydliga ett elements stereotyp genom att skriva stereotypnamnet vid elementet inom "chevrons" ('«' och '»', ett tecken med två vinklar), på vardera sidan av stereotypnamnet. Detta skrivs ofta som två mindre än-tecken och två större än-tecken i brist på tillgång till det korrekta tecknet. 1(7)

2 Klassdiagram Klassdiagram används för att gruppera information och belysa vissa delar av en modell på ett enkelt och överskådligt sätt. Det är inte bara en möjlighet utan även en rekommendation att belysa olika delar av systemet i olika klassdiagram. Det kan ibland till och med vara rekommenderat att visa olika aspekter av samma delar i ett system i olika klassdiagram som fokuserar på sitt speciella område. Ett klassdiagram innehåller vanligtvis anteckningar, klasser, interface, associationer, aggregat, kompositioner, generaliseringar, genomföranden och beroenden. Exempel 1.Enkelt klassdiagram för en bank. Anteckningar I ett klassdiagram är det nyttigt att kunna lägga till lite kommentarer eller annan information som inte ryms inom UMLs vanliga vokabulär. Anteckningar kan läggas till och om man vill associeras till enskilda element i diagrammet. Figuren visar en anteckning med texten "Skapar cyklar" som är knuten till en klass "Factory". Anteckningar kan vara kopplade till alla element i ett klassdiagram. Exempel 2.Anteckning kopplad till klass. 2(7)

3 Klasser Standardutseende för en klass är en box med sektioner (i nämnd ordning): 1. titel som beskriver klassnamn 2. lista av attribut 3. lista av operationer Exempel 3.Grundutseende för klass. Attribut kan skrivas på formatet attributnamn : typ, där typen beskriver attributets typ. Typinformationen kan utlämnas om det inte tillför något. Synlighet för attribut och operationer kan visas genom att specificera '+', '-' och '#' framför attribut/operationnamnet, där synligheten är public, private respektive protected. (Rational Rose använder sig av ikoner för att beskriva synligheten) public + private - protected # Exempel 4.Synlighet för attribut och operationer. 3(7)

4 Interface Ett interface kan representeras på två olika sätt. I ett klassdiagram är den vanligaste notationen väldigt lik utseendet för en klass. Dock är stereotypen «Interface» specificerad vid namnet. Stereotyper skrivs inom "chevrons", ett tecken med två vinklar på vardera sidan. Detta skrivs ofta som två mindre än-tecken och två större än-tecken. Exempel 5.Interfaceutseende. Relationer Relationer mellan objekt kan ta form på många olika sätt, bl.a. via enkla associationer, generaliseringar, aggregat och beroenden. Innebörden är att två element har någon sorts koppling till varandra. Man kan tänka sig många fler typer av relationer, men vid skapandet av UMLstandarden har man försökt att identifiera de mest utmärkande och vanliga typerna och därefter standardiserat stereotyper för dessa. Association En association är en koppling mellan två olika objekt (vanligtvis klasser). Dessa representeras oftast i programkod som pekare eller referenser. En association kan vara enkelriktad eller dubbelriktad (utan pilspets). Oftast använder man dubbelriktade associationer, men om man vill minimera kopplingen mellan klasser så kan enkelriktade associationer passa bra. Associationer kan även specificera multiplicitet, dvs hur många kopplingar det finns på vardera sidan om en association. I figuren visas att banken har en association som heter accountlist till noll eller flera konton, samt att Kontot har en icke-namngiven association till banken. Figuren visar även att associationen är protected genom att minus (-) är tillsatt framför associationsnamnet. Exempel 6.Association mellan två klasser, där associationen har multiplicitet specificerat. Dessutom har associationen ett roll-namn på ena änden. 4(7)

5 Aggregate Aggregat är ungefär samma sak som en association, men den visar lite tydligare att två klasser har ett "har ett" - "är del av" förhållande. (Exempel: En skola har studenter. Studenterna är en del av skolan, mellan klasserna råder då ett aggregatförhållande.) Ett aggregat visas med hjälp av en liten romb i den ändan där "har ett"-förhållandet gäller. I figuren visas att förhållandet en bank består av sina kunder. Ett aggregat kan vara enkelriktat precis som en association. Exempel 7.Aggregat. Mer specialicerad variant av association Composition Komposition är ytterligare en variant av association som är i stort sett identisk med aggregat men innefattar begränsningen att det bara finns en enda ägare till delarna i "har ett"-förhållandet. (Exempel: En bank består (delvis) av sina konton, och dessa konton finns bara i den aktuella banken.). Som vi tidigare såg i ett exempel med aggregat så kan exempelvis förhållandet mellan studenter och skola vara så att studenterna även är del av andra skolor. Komposition visas genom att associationen har en fylld romb vid "har ett"-förhållandets sida. I figuren visas samma exempel som för association förutom att associationen har ersatts med en komposition, vilket gör diagrammet mer uttrycksfullt. Betraktaren av diagrammet får en bättre uppfattning hur förhållandet mellan banken och kontot är tänkt att vara. Exempel 8.Komposition. Mer specialiserad variant av aggregat 5(7)

6 Generalization (Arv) Generalisering av klasser innebär vanligtvis att en klass har ärvt implementation från en överklass. Detta representeras i UML genom en generaliseringsassociation. Generaliseringen representeras av en pil som pekar ut överklassen. Exempel 9.Två varianter av arv. Realization Skillnaden mellan generalisering och genomförande är hårfin när det gäller klassdiagram. I andra sammanhang är skillnaden något mer beskrivande. Men i praktiken används genomföranderelation i klassdiagram när man visar att en klass implementerar ett interface. Relationen påminner mycket om generaliseringsrelationen, men har streckade linjer. Exempel 10.Realization. 6(7)

7 Dependency Ibland kan det vara viktigt att visa att två element i ett diagram har någon sorts beroende mellan sig. Beroendeassociationer används vanligtvis i klassdiagram för att visa att en klass använder sig av eller skapar ett objekt av en annan klass. Figuren visar att Factory och Bicycle har ett beroende på varandra. Factory skapar cyklar, men den äger inte, har inte eller är på annat sätt associerad till cyklarna den skapar. Exempel 11.Factory har ett beroende till Bicycle eftersom Factory måste känna till Bicycle för att kunna skapa cyklar. Referenser James Rumbaugh, Ivar Jacobsen, and Grday Booch, The Unified Modeling Language Reference Manual, Addison-Wesley, 1999 Martin Fowler, UML Destilled, 3 rd Ed. A brief Guide to the Standard Object Modeling Language, Addison-Wesley, 2004 Med tillstånd från Martin Skogevall Ins. för Datavetenskap och Elektronik Mälardalens högskola 7(7)

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur Objekt-orienterad utveckling Saker man vill uppnå: Objektorienterad analys och design Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 16 mars 2005 en systematisk metod för att gå från problembeskrivning till färdigt

Läs mer

Objektorienterad analys och design

Objektorienterad analys och design Objektorienterad analys och design Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 16 mars 2005 1 Objekt-orienterad analys och design: Litteratur Skansholm: Kapitel 4 Se även 1. http://www.uml.org/ 2. http://www-306.ibm.com/software/rational/uml/

Läs mer

Introduktion till objektorientering. Vad är objektorientering egentligen? Hur relaterar det till datatyper? Hur relaterar det till verkligheten?

Introduktion till objektorientering. Vad är objektorientering egentligen? Hur relaterar det till datatyper? Hur relaterar det till verkligheten? Introduktion till objektorientering Vad är objektorientering egentligen? Hur relaterar det till datatyper? Hur relaterar det till verkligheten? jonas.kvarnstrom@liu.se 2014 2017 jonas.kvarnstrom@liu.se

Läs mer

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur Objekt-orienterad utveckling Saker man vill uppnå: Objektorienterad analys och design Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 17 juni 2005 en systematisk metod för att gå från problembeskrivning till färdigt

Läs mer

Introduktion till objektorientering. Vad är objektorientering egentligen? Hur relaterar det till datatyper? Hur relaterar det till verkligheten?

Introduktion till objektorientering. Vad är objektorientering egentligen? Hur relaterar det till datatyper? Hur relaterar det till verkligheten? Introduktion till objektorientering Vad är objektorientering egentligen? Hur relaterar det till datatyper? Hur relaterar det till verkligheten? TDDD78, TDDE30, jonas.kvarnstrom@liu.se 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se

Läs mer

UML 1(5) Introduktion till Unified Modeling Language. 1 Bakgrund och historik

UML 1(5) Introduktion till Unified Modeling Language. 1 Bakgrund och historik UML 1(5) Introduktion till Unified Modeling Language 1 Bakgrund och historik UML är ett objektorienterat modellspråk för att specificera och visualisera system. Det är framtaget i första hand för IT-orienterade

Läs mer

Objektorienterad Programmering DAT043. Föreläsning 10 13/2-18 Moa Johansson (delvis baserat på Fredrik Lindblads material)

Objektorienterad Programmering DAT043. Föreläsning 10 13/2-18 Moa Johansson (delvis baserat på Fredrik Lindblads material) Objektorienterad Programmering DAT043 Föreläsning 10 13/2-18 Moa Johansson (delvis baserat på Fredrik Lindblads material) 1 Sökning och Sortering: Binärsökning Problem: Hitta ett element i en godtycklig

Läs mer

Objekt-orienterad programmering. Klassbegreppet och C++ UML. UMLs fördelar

Objekt-orienterad programmering. Klassbegreppet och C++ UML. UMLs fördelar Klassbegreppet och C++ OOP UML Klasser och objekt i C++ Uppdelning i filer Attribut och metoder Inkappsling - åtkomst Klassattribut - objektattribut Objekt-orienterad programmering Att använda ett objektorienterat

Läs mer

Objektorienterad Systemutveckling 1 (7,5 hp)

Objektorienterad Systemutveckling 1 (7,5 hp) [ sida 1 ] Objektorienterad Systemutveckling 1 (7,5 hp) Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (5 hp) 21OB1B ASYST13h, NGIMI13h, ADAEK13h Datum och tid: 2015-01-14, kl. 09.00 13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

UML: Exempel. Ett modelleringsspråk. UML: Ansvar. UML: tre huvudanvändningar. Exempel: En klass position storlek. UML Unified Modelling Language

UML: Exempel. Ett modelleringsspråk. UML: Ansvar. UML: tre huvudanvändningar. Exempel: En klass position storlek. UML Unified Modelling Language Ett modelleringsspråk : Exempel Fönster Klassnamn Unified Modelling Language Av Booch, Jacobson, Rumbaugh Exempel: En klass position storlek Attribut (instansvariaböe) Resultatet av en sammanslagning av

Läs mer

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur

Objekt-orienterad utveckling. Objektorienterad analys och design. Objekt-orienterad programutveckling. Objekt-orienterad analys och design: Litteratur Objekt-orienterad utveckling Saker man vill uppnå: Objektorienterad analys och design Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet June 22, 2006 en systematisk metod för att gå från problembeskrivning till färdigt

Läs mer

Objektorienterad analys och design

Objektorienterad analys och design Objektorienterad analys och design Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet June 22, 2006 1 Objekt-orienterad analys och design: Litteratur Skansholm: Kapitel 4 Se även 1. http://www.uml.org/ 2. http://www-306.ibm.com/software/rational/uml/

Läs mer

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDC30 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Konstruktorer Statiska metoder & attribut

Läs mer

TDP005. Föreläsning 3 - UML. Filip Strömbäck

TDP005. Föreläsning 3 - UML. Filip Strömbäck TDP005 Föreläsning 3 - UML Filip Strömbäck 1 Introduktion 2 Diagram 3 Klassdiagram 4 Sekvensdiagram 5 SFML-demo TDP005 Filip Strömbäck 2 UML Unified Modeling Language Visuell notation för idéer Kommunicera

Läs mer

Relationer mellan objekt

Relationer mellan objekt Relationer mellan objekt Att utveckla en applikation När man utvecklar en applikation börjar man självklart inte direkt att programmera. Först måste man analysera problemet och utveckla en design för lösningen.

Läs mer

UML. Tomas Czarnecki Institutionen för Informationsbehandling Åbo Akademi,FIN-20520 Åbo, Finland e-mail: tczarnec@abo.fi url: www.abo.

UML. Tomas Czarnecki Institutionen för Informationsbehandling Åbo Akademi,FIN-20520 Åbo, Finland e-mail: tczarnec@abo.fi url: www.abo. UML Tomas Czarnecki Institutionen för Informationsbehandling Åbo Akademi,FIN-20520 Åbo, Finland e-mail: tczarnec@abo.fi url: www.abo.fi/~tczarnec Abstrakt The Unified Modeling Language, UML, är ett visuellt

Läs mer

Objektorientering. Grunderna i OO

Objektorientering. Grunderna i OO Objektorientering Grunderna i OO 1 Systemutveckling Tre systemnivåer: Verksamhet Informationssystem Datasystem Huvuduppgifterna i ett systemutvecklingsarbete: Verksamhetsanalys Informationsbehovsanalys

Läs mer

TDDE10 TDDE11, 725G90. Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 3 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 TDDE11, 725G90. Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 3 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 TDDE11, 725G90 Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 3 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Arv Polymorf UML (klassdiagram) 1 Arv Möt tre studenter

Läs mer

UML. Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016

UML. Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 UML Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 UML Unified Modelling Language Grafiskt modelleringsspråk för att beskriva olika aspekter av objektorienterade system. Vi kommer

Läs mer

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 3, föreläsning 2

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 3, föreläsning 2 729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande Tema 3, föreläsning 2 Översikt Vanliga mönster när man designar en klass Klass-diagram Exempel Arv i Python Egna klasser använd som egna datatyper, men även

Läs mer

Analys och design. Objekt. Klass. med hjälp av CRC. Klassdiagram

Analys och design. Objekt. Klass. med hjälp av CRC. Klassdiagram Analys och design med hjälp av CRC 83 Klassdiagram Objekt Ett objekt är en individuellt identifierbar entitet som kan vara konkret eller abstrakt. Ett objekt har tillstånd, beteende och identitet. Reellt,

Läs mer

Introduktion till objektorientering. Vad är objektorientering egentligen? Hur relaterar det till datatyper? Hur relaterar det till verkligheten?

Introduktion till objektorientering. Vad är objektorientering egentligen? Hur relaterar det till datatyper? Hur relaterar det till verkligheten? Introduktion till objektorientering Vad är objektorientering egentligen? Hur relaterar det till datatyper? Hur relaterar det till verkligheten? jonas.kvarnstrom@liu.se 2016 2014 jonas.kvarnstrom@liu.se

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2015:1 Bilaga 1: Läsanvisning till modellerna

Nationell informationsstruktur 2015:1 Bilaga 1: Läsanvisning till modellerna Nationell informationsstruktur 2015:1 Bilaga 1: Läsanvisning till modellerna Innehåll Inledning... 3 Ord och uttryck... 4 Processmodeller... 5 Vad är en processmodell?... 5 Hur används processmodeller

Läs mer

Föreläsning om OO, OOA och UML

Föreläsning om OO, OOA och UML Föreläsning om OO, OOA och UML Modellering Kristian Ekberg Källa bild: video Marie Åsberg, AFA Försäkring Dagens föreläsning Presentation Kristian Ekberg Model och modellering Vad är en modell och vad

Läs mer

Inkapsling (encapsulation)

Inkapsling (encapsulation) UML UML är en standard för att dokumentera och visualisera sina tankar och beslut under analys och design. Att lära sig allt om UML får inte plats i den här kursen, men vi kommer lära oss vissa delar.

Läs mer

Översikt. Introduktion. Objektorienterad programutveckling UML UML. Analys Design. Klassdiagram Aktivitetsdiagram

Översikt. Introduktion. Objektorienterad programutveckling UML UML. Analys Design. Klassdiagram Aktivitetsdiagram Översikt Introduktion UML Objektorienterad programutveckling Analys Design UML Klassdiagram Aktivitetsdiagram Modellering Modellering är ett medel för att hantera komplexitet Bygger en abstraktion av verkligheten

Läs mer

Föreläsning 15: Repetition DVGA02

Föreläsning 15: Repetition DVGA02 Föreläsning 15: Repetition DVGA02 Vad handlar kursen om? Kursen kan i grova drag delas upp i tre delar: 1. Objekt-orienterad programmering 2. Grafiska användargränssnitt 3. Datastrukturer Dessutom genomsyras

Läs mer

HT1 2013, FÖRELÄSNING 14 (INFÖR TENTAN)

HT1 2013, FÖRELÄSNING 14 (INFÖR TENTAN) Objektorienterad modellering och diskreta strukturer (EDAF10/EDA061) HT1 2013, FÖRELÄSNING 14 (INFÖR TENTAN) Dagens agenda Admin Tentatid och plats Tillåtet på tentan EDAF10 Föreläsning inför XL-projektet

Läs mer

Objektorienterad programutveckling i ett nötskal

Objektorienterad programutveckling i ett nötskal Objektorienterad programutveckling i ett nötskal Tommy Olsson, Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet, 204 Detta häfte ger en översikt av grundläggande begrepp inom objektorienterad programutveckling:

Läs mer

Konceptuell modellering. Formalisering, automatisering och effektivisering

Konceptuell modellering. Formalisering, automatisering och effektivisering Konceptuell modellering. Formalisering, automatisering och effektivisering LUSP. HT2012. Föreläsning 7. Övning 7 Erik Perjons perjons@dsv.su.se Modeller och modellering 1 Verksamheten två nivåer Människor

Läs mer

OOMPA 2D1359 Föreläsning 5

OOMPA 2D1359 Föreläsning 5 OOMPA 2D359 Föreläsning 5 Objektorienterad Modellering Programmering och Analys Innehåll Klassdiagram med Klassbeskrivningar l klasser, arv, attribut, operationer l relationer, associationer, restriktioner

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Outline Instansiering Åtkomst Abstrakt datatyp UML Överlagring

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Outline Introduktion HT2 Åtkomst Abstrakt datatyp UML Överlagring

Läs mer

Översikt. Introduktion. Objektorienterad programutveckling UML UML. Analys Design. Klassdiagram Aktivitetsdiagram

Översikt. Introduktion. Objektorienterad programutveckling UML UML. Analys Design. Klassdiagram Aktivitetsdiagram Översikt Introduktion UML Objektorienterad programutveckling Analys Design UML Klassdiagram Aktivitetsdiagram Modellering Modellering är ett medel för att hantera komplexitet Bygger en abstraktion av verkligheten

Läs mer

Extentamen i 2D1359 Objektorinterad modellering programmering och analys Tisdag den 13 oktober 1998 kl

Extentamen i 2D1359 Objektorinterad modellering programmering och analys Tisdag den 13 oktober 1998 kl NADA, KTH OOMPA 1998-10-13 Sid 1 (8) Extentamen i 2D1359 Objektorinterad modellering programmering och analys Tisdag den 13 oktober 1998 kl. 11-13 Inga hjälpmedel tillåtna. Poäng och betyg: För godkänt

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering 2 Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med

Läs mer

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Att instansiera en klass. Objekt. Instansiering. Åtkomst. Abstrakt datatyp.

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Att instansiera en klass. Objekt. Instansiering. Åtkomst. Abstrakt datatyp. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Att instansiera en klass Objekt I Man instansierar (skapar

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Roger Henriksson, Mathias Haage, Emelie Engström Tentamen EDAF25 2015-10-28 Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg 1. a. Klassdiagram Lösningar

Läs mer

Introduktion till UMLs klassdiagram

Introduktion till UMLs klassdiagram 1(28) Introduktion till UMLs 1 Inledning...3 2 Klassdiagram Introduktion till klasser och objekt...4 2.1 Olika typer av klasser...5 2.1.1 Abstrakta klasser...5 2.1.2 Gränssnitt (eng. Interface)...5 2.1.3

Läs mer

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDC30 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Konstruktorer Statiska metoder & attribut

Läs mer

Begreppsmodellering i UML

Begreppsmodellering i UML Begreppsmodellering i UML En kort-kort introduktion av Ambjörn Naeve http://kmr.nada.kth.se Begreppsbildning Syfte: Begreppsbildning syftar till att hjälpa oss att bortse från oväsentligheter genom att

Läs mer

TDP005 Projekt: objektorienterade system

TDP005 Projekt: objektorienterade system TDP005 Projekt: objektorienterade system 10/18/2007 Linköpings universitet 1 Översikt Ø Introduktion Ø UML Ø Objektorinterad programutveckling Ø Analys Ø Design Ø UML Ø Klassdiagram Ø Aktivitetsdiagram

Läs mer

Objektorientering. Objekt och metoder. Objektorientering. Viktiga begrepp. Klass. Objekt. Deklarativ programmering

Objektorientering. Objekt och metoder. Objektorientering. Viktiga begrepp. Klass. Objekt. Deklarativ programmering och metoder Introduktion till objektorienterad programmering Markus Saers markus.saers@lingfil.uu.se orientering Deklarativ programmering Beskriver förutsättningarna för något Prolog Imperativ programmering

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med flera

Läs mer

UML-syntax. Lennart Andersson Datavetenskap, LTH. 20 januari 2013

UML-syntax. Lennart Andersson Datavetenskap, LTH. 20 januari 2013 UML-syntax Lennart Andersson Datavetenskap, LTH 20 januari 2013 1 Inledning UML är en grafisk notation för utformning och beskrivning av objektorienterade system. Akronymen står för Unified Modeling Language.

Läs mer

Objektorienterad analys och design

Objektorienterad analys och design Objektorienterad analys och design Objektorienterad analys och design 1 Dagens föreläsning Första delen, innan rasten: Motivation och bakgrund Analys Funktioner Andra delen, efter rasten: Objektorienterade

Läs mer

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 3, föreläsning 2

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 3, föreläsning 2 729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande Tema 3, föreläsning 2 Översikt Vanliga mönster när man designar en klass Arv i Python UML-diagram Exempel Vanliga mönster när man designar en klass Namngivning

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och design

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Tentamen EDA061 2016 10-26, 08:00 13:00 Tentamen i Objektorienterad modellering och design Vid bedömningen kommer hänsyn att tas till lösningens kvalitet. UML-diagram

Läs mer

Teoridel (svaren direkt på lydelsen)

Teoridel (svaren direkt på lydelsen) NADA, KTH 2D359 & 2D360 999-0-23 Sid () Tentamen i 2D359 & 2D360 Objektorienterad modellering programmering och analys Lördag den 23 oktober 999 kl. 4-9 MED KORTA LÖSNINGSFÖRSLAG Inga hjälpmedel tillåtna.

Läs mer

UML. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Överskugg. Överlagr. Aktivitetsdiagram Typomv. Typomv. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer.

UML. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Överskugg. Överlagr. Aktivitetsdiagram Typomv. Typomv. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Översikt Klasshierarkier UML klassdiagram Relation mellan klasser mellan klasser och objekt Association ning ing andling Programmering tillämpningar och datastrukturer 2 UML UML Unified Modeling Language

Läs mer

Information. Computer

Information. Computer Information Objektorienterad modellering och diskreta strukturer Lennart Andersson Reviderad 2009-10-14 2009 Tentamen torsdag 22 oktober 8-12/13. Hjälpmedel på tentamen. Martin: PPP Andersson: UML Holm:

Läs mer

Utvecklingsmetoder och processer. UML och OCTUPUS en kort introduktion

Utvecklingsmetoder och processer. UML och OCTUPUS en kort introduktion 2EMHNWRULHQWHUDG5HDOWLGVSURJUDPPHULQJ Utvecklingsmetoder och processer. UML och OCTUPUS en kort introduktion previous next Svårt att utveckla system Strukturerad programmering Flera metoder Utvecklingsmetoder...

Läs mer

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Laborationsserie del två. Vad händer under HT2. Introduktion HT2 UML.

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Laborationsserie del två. Vad händer under HT2. Introduktion HT2 UML. Outline Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Vad händer under HT2 Laborationsserie del två I Klasser

Läs mer

Föreläsningsmaterial (Arv) Skrivet av Andreas Lund

Föreläsningsmaterial (Arv) Skrivet av Andreas Lund Föreläsningsmaterial (Arv) Skrivet av Andreas Lund Inledning Arv är ett begrepp som är tätt förknippat med objektorientering. Principerna bakom arv är grundade i högst vardagliga relationer mellan olika

Läs mer

Typhierarkier del 1 Gränssnitt, ärvning mellan gränssnitt, ärvning mellan klasser

Typhierarkier del 1 Gränssnitt, ärvning mellan gränssnitt, ärvning mellan klasser TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2019 Typhierarkier del 1 Gränssnitt, ärvning mellan gränssnitt, ärvning mellan klasser Hur används hierarkier för att modellera nära relaterade typer? Nu:

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG. Tentamen. Objektorienterad modellering och design. EDA665, 4 poäng

LÖSNINGSFÖRSLAG. Tentamen. Objektorienterad modellering och design. EDA665, 4 poäng LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA (5) Institutionen för datavetenskap LÖSNINGSFÖRSLAG Tentamen Objektorienterad modellering och design EDA665, 4 poäng 2003-06-03, 8.00-3.00 Anvisningar: Skrivningen består av 2 uppgifter.

Läs mer

Geografisk information Representation av förändringar i datamängder

Geografisk information Representation av förändringar i datamängder SVENSK STANDARD Fastställd 2006-03-08 Utgåva 1 Geografisk information Representation av förändringar i datamängder Geographic information Representation of changes in datasets ICS: 35.020.00; 35.240.01;

Läs mer

Objektorienterad konstruktion

Objektorienterad konstruktion Analys - Objektorienterad konstruktion Vad är objektorientering?» Ett sätt att angripa programmeringsproblem» Ett sätt att tänka när man programmerar Vad innebär objektorientering?» Att uppmärksamheten

Läs mer

OCTOPUS utvecklingsmetod samt relaterade frågeställningar och diagram

OCTOPUS utvecklingsmetod samt relaterade frågeställningar och diagram 2EMHNWRULHQWHUDG5HDOWLGVSURJUDPPHULQJ Föreläsning 7 OCTOPUS utvecklingsmetod samt relaterade frågeställningar och diagram - Kravspecifikationer, användningsfall, systemarkitektur - Analysfas vad är analys?

Läs mer

Vad är en databas? Databaser. Relationsdatabas. Vad är en databashanterare? Vad du ska lära dig: Ordlista

Vad är en databas? Databaser. Relationsdatabas. Vad är en databashanterare? Vad du ska lära dig: Ordlista Databaser Vad är en databas? Vad du ska lära dig: Använda UML för att modellera ett system Förstå hur modellen kan översättas till en relationsdatabas Använda SQL för att ställa frågor till databasen Använda

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer

Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Ulf Asklund, Sven Gestegård obertz Tentamen EDAF10 2014 10 31, 14.00 19.00 Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer Vid bedömningen kommer hänsyn

Läs mer

UML. Unified Modeling Language

UML. Unified Modeling Language UML Unified Modeling Language 1 UML kort historik 1980-talet: Många OO-metoder Stora skillnader inom Notation Begrepp Omfång Svåra att jämföra Unified Modeling Language enad eller likriktad 2 UML kort

Läs mer

Abstrakta Klasser 2. Kodning är bara en liten del i programvaruutvecklingen 6% 1% 6% Abstrakta Klasser - deklaration. Programutveckling sker i faser

Abstrakta Klasser 2. Kodning är bara en liten del i programvaruutvecklingen 6% 1% 6% Abstrakta Klasser - deklaration. Programutveckling sker i faser Abstrakta Klasser 1 God klassdesign placerar gemensamma attribut och metoder så högt som möjligt i hierarkin men ibland kan dessa egenskaper inte definieras fullständigt Abstrakta klasser innehåller ofta

Läs mer

Abstrakt klass. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 7/ Exempel: Implementation av Schackpjäser.

Abstrakt klass. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 7/ Exempel: Implementation av Schackpjäser. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 7/4 2014 Innehåll Abstrakta klasser Klasshierarki och typhierarki Polymorfism och dynamisk bindning Polymorfi-exempel: Schack UML-översikt

Läs mer

Abstrakt klass. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 31/ Exempel: Implementation av Schackpjäser.

Abstrakt klass. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 31/ Exempel: Implementation av Schackpjäser. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 4 31/3 2017 Innehåll Abstrakta klasser Klasshierarki och typhierarki Polymorfism och dynamisk bindning Polymorfi-exempel: Schack Klassen Object

Läs mer

NVDB - Översiktlig informationsmodell

NVDB - Översiktlig informationsmodell NVDB - Teknisk Lösning Anders Nilsson, Klas Hallberg Datum Version (66) NVDB - Översiktlig informationsmodell Ändringsförteckning: Version Datum Orsak samt ändring mot tidigare version Ansvarig.0 999-09-7

Läs mer

Arv. Fundamental objekt-orienterad teknik. arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier

Arv. Fundamental objekt-orienterad teknik. arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier Arv Fundamental objekt-orienterad teknik arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier Programmeringsmetodik -Java 165 Grafisk respresentation: Arv

Läs mer

Begreppsmodellering i UML

Begreppsmodellering i UML Begreppsmodellering i UML En kort-kort introduktion av Ambjörn Naeve http://kmr.nada.kth.se Begreppsbildning Syfte: Begreppsbildning syftar till att hjälpa oss att bortse från oväsentligheter genom att

Läs mer

Vad är en databas? Databaser. Relationsdatabas. Vad är en databashanterare? Vad du ska lära dig: Ordlista

Vad är en databas? Databaser. Relationsdatabas. Vad är en databashanterare? Vad du ska lära dig: Ordlista Databaser Vad är en databas? Vad du ska lära dig: Använda UML för att modellera ett system Förstå hur modellen kan översättas till en relationsdatabas Använda SQL för att ställa frågor till databasen Använda

Läs mer

Programmering i C++ EDA623 Objektorienterad programutveckling. EDA623 (Föreläsning 5) HT 2013 1 / 33

Programmering i C++ EDA623 Objektorienterad programutveckling. EDA623 (Föreläsning 5) HT 2013 1 / 33 Programmering i C++ EDA623 Objektorienterad programutveckling EDA623 (Föreläsning 5) HT 2013 1 / 33 Objektorienterad programutveckling Innehåll Grundläggande begrepp Relationer mellan objekt Grafisk representation

Läs mer

TDDC77 Objektorienterad Programmering

TDDC77 Objektorienterad Programmering TDDC77 Objektorienterad Programmering Föreläsning 11 Sahand Sadjadee IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2018 Outline Uppräkningar (enum) Klasshierarki Generics Kollektioner Iterable Uppräkningar(enum)

Läs mer

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Uppdaterad: 2006-08-31 Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Inledning Laborationen går ut på att lära sig grunderna för objektorienterad programmering, samt motsvarande språkkonstruktioner i Java. Labben

Läs mer

Hantera informationspaket i system för bevarande

Hantera informationspaket i system för bevarande Kompetensutveckling har erbjudits deltagare inom projektet Elektroniskt bevarande i form av en kurs i XML. Kursen har genomförts av Riksarkivet och haft en praktisk inriktning. Ett 10-tal personer deltog

Läs mer

Mjukvarudesign. Designprocessen. Teknisk design. Konceptuell design

Mjukvarudesign. Designprocessen. Teknisk design. Konceptuell design RE SD PD I UT IT ST AT Mjukvarudesign System Requirement Specification Inkrementell och iterativ! Konceptuell design (VAD) Systemdesign (OOA) Arkitekturell (grovkornig, UML) Teknisk design (HUR) Programdesign

Läs mer

Klasser och objekt. Henrik Johansson. August 20, 2008

Klasser och objekt. Henrik Johansson. August 20, 2008 Föreläsning 5 Klasser och objekt Henrik Johansson August 20, 2008 Ett objekt är en modell av ett fysisikt eller ett tänkt ting. Objektet och det som vi kan göra med det beskrivs av en mall, en klass. Ett

Läs mer

TDDI82 - Projekt. Christoffer Holm. Institutionen för datavetenskap (IDA)

TDDI82 - Projekt. Christoffer Holm. Institutionen för datavetenskap (IDA) TDDI82 - Projekt Christoffer Holm Institutionen för datavetenskap (IDA) 1 Projektkrav 2 Projektplannering 3 Spelutveckling 1 Projektkrav 2 Projektplannering 3 Spelutveckling 3 / 26 Upplägg Spåna projektidé

Läs mer

Java-syntax (arv) Exempel: public class Crow extends Bird {... } Jämför med Lab 1: public class FirstApp extends Frame {... }

Java-syntax (arv) Exempel: public class Crow extends Bird {... } Jämför med Lab 1: public class FirstApp extends Frame {... } Föreläsning 3 Arv Kategorisering Stora program leder till många klasser (tänk liknelsen med en affär med många varor). Att dela in saker i kategorier är en vanlig strategi för att hantera stora komplexa

Läs mer

Handbok Umbrello UML Modeller

Handbok Umbrello UML Modeller 2 Innehåll 1 Inledning 7 2 Grundläggande UML 8 2.1 Om UML........................................... 8 2.2 UML-element........................................ 9 2.2.1 Användningsfallsdiagram.............................

Läs mer

Uppmärkningsspråk. TDP007 Konstruktion av datorspråk Föreläsning 4. Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap

Uppmärkningsspråk. TDP007 Konstruktion av datorspråk Föreläsning 4. Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap Uppmärkningsspråk TDP007 Konstruktion av datorspråk Föreläsning 4 Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap 2015-02-03 Från förra gången XML-dokument specificeras med t.ex. en DTD Två olika sätt att

Läs mer

Interaktions- och klassdiagram, kap 12-16 F4 vt -07

Interaktions- och klassdiagram, kap 12-16 F4 vt -07 Interaktions- och klassdiagram, kap 12-16 F4 vt -07 Viktigt i kapitel 13 är bild 13.5 och avsnitten 13.7 och 13.8: De meddelanden som sänds från gränssnittssiktet till domänskiktet är de meddelanden som

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Emelie Engström Tentamen EDAF25 2016 10-26, 08:00 13:00 Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg Tentamen består av en teoridel om totalt 5 poäng

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346. Tentamen , kl

Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346. Tentamen , kl Skolan för datavetenskap och kommunikation Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346 Tentamen 2016 03 18, kl. 14.00 17.00 Tillåtna hjälpmedel: Papper, penna och radergummi. Notera: Frågorna i del I

Läs mer

Projektkaos. Chaos-rapporten. 34% av projekten avslutades i tid och enligt budget... ... 66% misslyckades!

Projektkaos. Chaos-rapporten. 34% av projekten avslutades i tid och enligt budget... ... 66% misslyckades! Projektkaos. Chaos-rapporten 34% av projekten avslutades i tid och enligt budget...... 66% misslyckades! 1 Standish Group, 2003 (www.standishgroup.com) Praxis Hantera krav Använd komponentarkitekturer

Läs mer

Objektorientering Klasser

Objektorientering Klasser Objektorientering Klasser VSA110 1 OOA I analysen upprättas: Klassdiagram Objektdiagram Tillståndsdiagram Scenario Användningsfall Sekvensdiagram Användardialoger (skärmbilder) 2 Analys - en översikt Vi

Läs mer

UML. Översikt UML. Relationer mellan klasser. A är ett aggregerat av B:n. Kontor aggregat av Enheter. 12 olika diagramtyper, bl.a.

UML. Översikt UML. Relationer mellan klasser. A är ett aggregerat av B:n. Kontor aggregat av Enheter. 12 olika diagramtyper, bl.a. Översikt UML Sekvensdiagram (dynamic structure) Informationsflöde genom programmet Användningsfall (use cases) Aktörers interaktion med systemet Paketdiagram Beroenden mellan paket abstrakta klasser Multipel

Läs mer

Objektorientering Användning

Objektorientering Användning Objektorientering Användning Samt repetition av klasser Suzana Ramadani 1 Repetition Objektorientering bygger på Abstraktion Hierarkisk strukturering Inkapsling Klassificering Generalisering specialisering

Läs mer

(Data)Modellering. nikos dimitrakas rum 2423

(Data)Modellering. nikos dimitrakas rum 2423 (Data)Modellering nikosd@kth.se 08-161295 rum 2423 Connolly/Begg (3rd edition) Kapitel 11, 12 och 14 (4th edition) Kapitel 11, 12 och 15 (5th edition) Kapitel 12, 13 och 16 (6th edition) Kapitel 12, 13

Läs mer

Utvärdering av modelleringsvertyg som använder XMI/UML 2.0

Utvärdering av modelleringsvertyg som använder XMI/UML 2.0 Institutionen för kommunikation och information Examensarbete i datalogi 10p C-nivå Vårterminen 2006 Utvärdering av modelleringsvertyg som använder XMI/UML 2.0 Caroline Nilsson a02carni:nilsson:caroline:hs-iki-ea-06-603

Läs mer

Föreläsning 8 2EMHNWRULHQWHUDG5HDOWLGVSURJUDPPHULQJ UML O2P 2000

Föreläsning 8 2EMHNWRULHQWHUDG5HDOWLGVSURJUDPPHULQJ UML O2P 2000 2EMHNWRULHQWHUDG5HDOWLGVSURJUDPPHULQJ UML och lite mer om OOA (och OOD) - Översikt grundläggande diagram - Kravanalys användningsfall samarbetsdiagram sekvensdiagram meddelandestereotyper tillståndsdiagram

Läs mer

Opponenter: Erik Hansen Mats Almgren Respondent: Martin Landälv ioftpd-verktyg

Opponenter: Erik Hansen Mats Almgren Respondent: Martin Landälv ioftpd-verktyg Datavetenskap Opponenter: Erik Hansen Mats Almgren Respondent: Martin Landälv ioftpd-verktyg Oppositionsrapport, C-nivå 2006:12 1 Sammanfattat omdöme av examensarbetet Examensarbetet är intressant eftersom

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer

Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Ulf Asklund, Sven Gestegård obertz Tentamen EDAF10 2013 10 24, 8.00 13.00 Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer Vid bedömningen kommer hänsyn

Läs mer

Programmering B med Visual C++ 2008

Programmering B med Visual C++ 2008 Programmering B med Visual C++ 2008 Innehållsförteckning 1 Repetition och lite nytt...5 I detta kapitel... 5 Programexekvering... 5 Loop... 5 Källkod... 6 Verktyg... 6 Säkerhetskopiera... 6 Öppna, kompilera,

Läs mer

Generering av Universella Editorer

Generering av Universella Editorer Generering av Universella Editorer Peter Ljungqvist Department of Computer Science Åbo Akademi University, FIN-20520, Åbo, Finland email:pljungqv@abo. Klassicering enligt ACM: D.2.2 Design Tools and Techniques

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 3 9 nov 2015

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 3 9 nov 2015 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 3 9 nov 2015 Kursnämnd Namn kommer... UML: Klassdiagram UML: Relationer Ärver från superklass Implementerar gränssnitt Dubbelriktad eller oriktad relation

Läs mer

Lösningsförslag till tentamen i EDAF25 Objektorienterad modellering och design Helsingborg

Lösningsförslag till tentamen i EDAF25 Objektorienterad modellering och design Helsingborg LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(7) Institutionen för datavetenskap Lösningsförslag till tentamen i EDAF25 Objektorienterad modellering och design Helsingborg 1. a) Figure 1 2015 06 04 GeometryApp GraphicalApp

Läs mer

Introduktion till arv

Introduktion till arv Introduktion till arv 6 INTRODUKTION TILL ARV Arv Generell-Speciell Arv för att utnyttja det vi redan gjort Återanvändning Basklass Härledd klass Varför arv? Inför en subklass för att uttrycka specialisering

Läs mer

Objektorienterad Systemutveckling (7,5 hp)

Objektorienterad Systemutveckling (7,5 hp) [ sida 1 ] Objektorienterad Systemutveckling (7,5 hp) Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 21OS1B DE11, IMIT11, SYST11 (omtentamen) Datum och tid: 2013-05-22, kl 09.00 13.00 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Imperativ programmering. Föreläsning 4

Imperativ programmering. Föreläsning 4 Imperativ programmering 1DL126 3p Föreläsning 4 Imperativa paradigmer Ostrukturerad programmering Strukturerad programmering Procedurell programmering Objektorienterad programmering Klassbaserad programmering

Läs mer

Objektorienterade programmeringsspråk. Objektorienterade språk. Den objekt-orienterade modellen. Jämför med icke-oo

Objektorienterade programmeringsspråk. Objektorienterade språk. Den objekt-orienterade modellen. Jämför med icke-oo Objektorienterade språk Historik Simula 67 Smalltalk 80 Procedurorienterad programmering Subprogram Programbibliotek Dataorienterad programmering Abstrakta datatyper Objektbaserade språk, föregångare till

Läs mer

Föreläsning 9: Arv och UML

Föreläsning 9: Arv och UML TDA 545: Objektorienterad programmering Föreläsning 9: Arv och UML Magnus Myréen Chalmers, läsperiod 1, 2015-2016 Quiz Vad betyder static? Varför skriver man get-metoder? public int getpos() { return pos;

Läs mer