Målarkurs för hela dig! FÄRG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Målarkurs för hela dig! FÄRG"

Transkript

1 Målarkurs för hela dig! FÄRG

2 Färg, vad är det? Ja, riktigt vad det är vet vi inte. För färg är beroende av ljus (är ljus) och om vad ljus är forskas det fortfarande. Men vi vet en del om hur färg fungerar och verkar. Alla färger du uppfattar med ögat är beroende av ljus, för ögat är beroende av ljus. När ljusets strålar träffar ett föremål går en del strålar in i föremålet medan andra reflekteras. Det är dem ditt öga uppfattar och din hjärna sorterar intrycken i olika färger. När vi talar om ljus och färg så beskriver vi dem lättast som partikelstrålar eller elektromagnetiska svängningsrörelser. långvågigt ljus det optiska fönstret kortvågigt ljus radio radar IR UV gamma ultraljud teve värme röntgen kosmisk Det som vi normalt kan uppfatta med ögat ligger mellam 400 nanometer och 700 nm. Ett spektrum = alla regnbågens färger. Dessa klara färger kallas spektralfärger. Färgerna glider över i varandra och våra ögon har förmåga att urskilja ca. en miljon olika nyanser. De färger som vi normalt har lättast att avgränsa ur en regnbåge är följande sju: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. Sju färger precis som sju toner i vår tonskala.

3 Grundfärger Teoretiskt så kan du blanda fram alla regnbågens färger om du har en ren gul, röd och blå färg. Därför kallas de för grundfärger. Vitt är alltså alla färger tillsammans, allt ljus reflekteras. Svart är total frånvaro av ljus, ytan som träffas av ljus absorberar alla strålar, inget ljus reflekteras. Blandar du gult med lika delar rött uppstår orange. rött + blått = lila blått + gult = grönt Lägger vi dessa färger i ring så har vi gjort en färgcirkel där komplementfärgerna ligger mitt emot varandra. gult - violett rött - grönt blått - orange Komplementfärger har ett speciellt förhållande till varandra. Hade vi kunnat framställa 100% rena färger så skulle det bli vitt om vi blandade dem med varandra. Så är inte fallet utan istället så uppstår alltid olika vackra grå nyanser när vi blandar ihop dem. Oblandade placerade intill varandra kan de, om du lyckas hitta samma styrka i tonerna, få det att flimra för dina ögon. Komplementfärger tillsammans blir mycket kraftfulla och fångar lätt ögats uppmärksamhet vilket man förstått på t.ex. Löfbergs Lila. Precis som ögat vill ha stimulans och intryck så vill det också ha vila. Denna effekt av komplementfärger har också uppmärksammats av Landstinget

4 Har vi stirrat länge på en färg så tillverkar hjärnan komplementfärgen. Det har du säkert lagt märke till någon gång. Vi ser alltid en motsattsbild av det vi just tittat på när vi blundar. Tydligast blir det när vi stirrat stelt länge. Detta var ett problem för kirurger innan man kom på att införa gröna operationslakan. Genom att låta blicken växelvis fara över det blodröda operationsområdet och det gröna operationstyget så undviker läkarna att få gröna flimriga fläckar i synfältet. Komplementfärger kan också utnyttjas när du vill måla. Genom att grundera med en komplementfärg till det tänkta slutresultatet kan du få liv i din bild. Balansgången mellan skrikigt, flimrigt och levande kan dock vara nog så lurig. Färgharmoni Genom att hålla dig till färger som alla har lite av samma grundfärg i sig kan du enkelt skapa en harmonisk stämning i din bild. Olika nyanser av samma färg. Till en början kan det vara bra att inte blanda ihop för många färger på en gång! Utgå från en färg -lägg till lite av en annan + eventuellt vitt (svart kan du gärna vänta med!) och var uppmärksam på vad som händer. Gör om proceduren och lägg till nästa nyans som du lyckats blanda till. Vad händer? Vilken färg vill lägga sig i förgrunden/bakgrunden? Lyser färgerna mer eller mindre tillsammans? Kalla och varma färger Enkelt uttryckt så är en färg kallare desto mer blått det är i den. Röda och gula färger räknas som varma. Det kan vara svårt att avgöra om en färg, t.ex. en viss brun nyans är varm eller kall bara genom att titta på den enskilt. Våra ögon är känsliga för skillnader och kontraster och färgernas temperatur blir tydligast när vi sätter en nyans i relation till en annan. Det är en av anledningarna till att det är spännande att måla. Tillför du en ny färg eller nyans så ändras förhållandena mellan de färger som redan var i bilden. Med en million uppfattbara nyanser så är kombinationsmöjligheterna enorma!

5 Att skapa djup i bilden Generellt kan vi utgå ifrån att varma färger hamnar i förgrunden och kalla i bakgrunden. Ju mer blått desto längre bak i bilden. Så enkelt är det dock inte att vi kan nöja oss med denna tumregel. Det finns mycket mer att tänka på. Ju längre fram du vill att något ska verka i bilden desto kraftfullare färgtoner. Verkligheten må var oändligt skarp men våra ögon uppfattar normalt saker som skarpare ju närmre de är. Långt borta = blekt, blåtonat och diffust Nära = starka klara färger, varma och med klar skärpa Om hur man skapar djup i en bild finns mycket mer att säga. En bild med sina två dimensioner och du med en optimistisk ambition att genom den skapa en tredimensionell illusion! En bit på den vägen kommer man ändå genom att studera perspektiv-regler. Men det får bli en annan lektion. En enkel grundregel att allt ser mindre ut ju längre bort det är.

6 Färgernas symbolik Inte nog med allt tekniskt men behöver lära sig i bildskapande. Vi sänder ju ut mer eller mindre öppna och dolda budskap genom de bilder vi gör. Som bildskapare utsätter du dig garanterat för andra människors tolkningar av det du uttrycker. Som människor är vi underbart komplexa, alla unika men ändå så lika. Jag har på känn att ju längre in i oss själva vi går desto närmre varandra kommer vi. Med det som utgångspunkt är det inte så förvånande att det går att lära sig till exempel sådant som färgers budskap. För även om vår upplevelse av färg sker på flera plan, precis som njutandet av musik, och några av dessa plan är omedvetna så är de ändå gemensamma. Hur vi uppfattar färger beror på många saker. Personliga erfarenheter och kulturella. Ända fram till franska revolutionen var t.ex. starka klara färger på mode bland välbärgade och inflytelserika samhällsmedborgare. En praktfull ämbetsman i europa kunde utan att avvika klä sig i blänkande tyger i både gult och rött. Det signalerade makt och rikedom. Jaha, så kom franska revolutionen och det blev farligt att skylta med sin höga ställning, om man hade någon. Sedan dess blev det modernt bland maktens män med sobra blå, grå, svarta och bruna nyanser. Även maktens kvinnor brukar hålla sig till dessa färger, på kontorstid i varje fall. I Kina är det passande med vitt vid begravningar. När min mormor gifte sig var hennes bröllopsklänning svart för det var modernt då. Trots att färgernas symbolik är beroende av tid och kultur så tror jag ändå inte att ni säger emot om jag påstår att... Rött ökar pulsen. Vi associerar rött med kärlek och blod, passion och aggression. En varm färg. Rött uppfattas snabbare av kroppen än t.ex. blått, men fokuseras bakom näthinnan, för att kompensera det flyttar kroppen fram det röda och vi upplever en nära mej -effekt. Rosa snällt, gulligt, sliskigt. Den färg av alla som retar smaklökarna mest! Därför används den mycket i matreklam. En äkta prinsessfärg...eller för kungar -Elvis lär ha haft en rosa Cadillac!

7 Lila helgonens och konstnärernas färg, en hippiefärg. Andlig mognad och total galenskap inget är främmande för vår vän violett. Påvar, purple rain och blyga violer... Blå - klara himlar och glimrande hav. Den mest älskade färgen av alla, den färg som flest människor uppger som favoritfärg. Lugnande, meditativ men också lite konservativ. Lite småtrist? Grönt ungdomens och naturens färg. Både kall och varm, rogivande och hoppingivande. Grönt signalerar fritt fram men också avund och sjukdom. Gult är sol och glädje. Lätt och utan tyngd. Sprakar och gnistrar och glimmar. Pigg färg som dock kan vara lite svår att leva upp till under längre perioder - men vi skulle inte klara oss utan den. Brunt i olika nyanser får man om man blandar rött + gult + lite blått. Markens och myllans färg, kidnappad av faschister och nazister. Vitt det fulla spektrumets färg, perfektion, klart ljust rent men också kallt, yang -den manliga energin. Bröllop i Sverige, död i Kina. Svart mörkt och mystiskts, det inre dolda och kvinliga -ying. Det djupa sammetssvarta kan symbolisera Gud. Sorgens färg i Sverige.

8 Färg som material Hittills har jag mest berättat om färg som ljus. Då fungerar det som så att ju fler färger desto vitare/mer ljus. Nu ska vi måla med målarfärger, färger som materia - då gäller inte ljusregeln längre. Ju fler färger desto vitare blir inte tavlan. Nä, snarare brun-grå. Varför det då? Jo, det ljus som dina färgklickar kastar tillbaks är inte lika rent och klart som det som vi får från solen och lampor. Det är så gott som hopplöst att hitta en klart röd som inte har lite blått eller gult i sig. Samma elände med gult som vill dra åt grönt eller orange, för att inte tala om blått! Vill du utrusta dig med en bra målarlåda så behöver du flera sorter av varje grundfärg. Ett par olika vita, kanske du klarar dig med en svart men några jordfärger är bra att ha också. En mörkt röd som passar bra att blanda med blått för vackra lila nyanser, tar man en ljusare röd -som drar åt gult så blir det brunlila istället. Ljus röd är alltså bra till de gula blandningarna. Du får naturligtvis blanda precis hur du vill. Ibland kanske man är ute efter en färg som skär sig. Dissonans är uppfriskande ibland! Det jag skriver nu är bara tänkt som en hjälp för dig som gärna vill sätta igång med målandet men inte vet vilken ände du ska börja i. Nu när detta är klargjort fortsätter vi. Akvarell, olja, tempera, akryl... Målarfärg består av flera olika delar. Själva färgkornen kallas pigment och kommer som regel från samma källor oavsett om det är vattenfärg eller oljefärg. Pigmenten kan vara naturliga eller syntetiska. Allt fler blir syntetiska. Människor har målat i alla tider och ofta har man använt vad man hittat i naturen omkring sig. Med tiden har man märkt vilka färger som är beständiga och inte. Vilka som lätt låter sig blandas, går att framställa mycket av eller är samarbetsvilliga på andra sätt. Förr brydde man sig inte ett dugg om hur giftiga färgerna var utan slabbade glatt på med blymönjor, blyvitt och vackra kadmium färger eftersom de hade goda färgegenskaper så som ljusbeständighet och tålighet mot annat. Nu har de giftigaste färgerna föbjudits men färgerna har ofta kvar sina namn ändå. Kadmiumrött heter fortfarande kadmiumrött trots att det inte är det längre. Pigmenten går i de flesta fall att köpa som rena pulver. Se upp med renheten bara. Ibland säljs pigment som rena pigment trots att de inte är det. De kan var utspädda med någon typ av fyllnadsmedel eller vara grusiga. Håller du dig till dem som säljs som konstnärskvalite så bör det gå bra. Man kan inte måla direkt med bara pulvret utan måste blanda det med någon typ av bindemedel. Ofta talar man om färger utifrån vilket bindemedel som används. I oljefärger är det linolja, i akrylfärg är det akrylat i äggoljetempera så är det ägg och olja som är bindemedlet. I akvarell är det gummiarabicum som är bindemedel- där är det lösningsmedlet -vatten, som gett namnet.

9 Olika bindemedel kräver olika lösningsmedel Linoljefärg har många fördelar. Det är lätt att blanda fram vilka nyanser man vill ha för färgen ser likadan ut blöt som torr. Det är också lätt att göra smygande övergångar, skuggningar och pilliga detaljer med oljefärg. Oljan torkar långsamt, för att påskynda det lite kan man tillsätta sikativ. Tyvärr kan man inte späda oljefärg med vatten utan det krävs terpentin eller alifatnafta -vilka båda luktar illa, löser upp hjärnan och förstör naturen. Äggoljetempera är en emulsion. Ägg låter sig blandas både med olja och vatten och gör därmed denna omöjliga blandning möjlig. Temperan torkar mycket fortare på ytan än oljefärg. Vilket är en fördel när man är otålig. Inuti torkar det långsamt, så gnider man hårt så går det att smeta ut färgen ganska länge. När det väl har torkat räknas det som så gott som olösligt. Temperan blir mycket hårdare än oljefärg och lämpar sig därför till möbler. Behöver sugande underlag. En nackdel jämfört med oljan är att temperan skiftar nyanser medan den torkar. Håller du på med t.ex. porträttmåleri kan det bli mycket knepigt. En stor fördel är att lösningsmedlet är vatten. Såpa och vatten räcker för att hålla penslarna rena. Man kan kombinera äggoljetemperamåleri med oljemåleri. Börja alltid med temperan för den är magrast. Det är en viktig regel om du vill slippa krackeleringar -gå alltid från magert till fetare och fetare. Sedan toppmålar man med olja de små detaljer som du inte lyckats göra med den grövre temperan. Har du väl köpt pigmenten så går de att kombinera med andra bindemedel. Förr målades det med t.ex. öl så kallad drickamålning. Filmjölk fungerar på glas. Att bara måla med ägg och pigment direkt blir vackert blankt, fungerar bra på trä eller papper. Akrylfärg är ett modernt medium. Det går att köpa akrylat på burk att blanda pigmenten i. Vatten fungerar som lösningsmedel, nackdelen är att acrylatet är mjölkigt innan det torkat, man får gissa sig till hur det kommer att se ut. Köper du färdigblandade tuber slipper du den mjölkiga upplevelsen. Resultatet blir lite plastigt och ingen vet hur länge det håller, men det är snabbt och smidigt.

10 Riva färg Ska du blanda till din egna färger efter konstens alla regler så ska du inhandla en färgmortel. Det är en tung glas mortel med bred fot. Som underlag brukar man använda en glas eller marmorskiva. Pigmentet väges upp, hälles ut i en liten pyramid. Gör en grop i mitten, häll i bindemedel (se först färgblandningstabell t.ex. Akke Kumliens) blanda först försiktigt med en liten färgspatel. Sen arbetar du med morteln, en större skrapa behövs också för att då och då fösa ihop färgen igen. Efter en stunds idogt arbetande kommer du att märka att inget nytt händer -då är det dags att hälla färgen i lämplig lufttät behållare, tub eller burk. Själv tar jag lite pigment i en plastburk, häller på tempera och rör om med penslen. Recept 1 del ägg 1 del kokt linolja 2 delar vatten Häll allt i en burk, gör hål på gulan och skaka. Temperan bör blandas om då och då och förvaras svalt men får ej frysas. Vill du ha en helt slät emulsion så sila ägget genom en nylonstrumpa. -Måla och njut! Anna-Carin Mårtensson 2011 Till sist...fakta om ljus och färg har jag hämtat ur Karl Rybergs bok Levande färger -91

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild Mål: Att lära sig vad färg är och vad som händer när jag blandar olika färger Att lära sig blanda färger Att veta vad en färgcirkel och komplementfärger är Att kunna skilja

Läs mer

Färglära. Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning

Färglära. Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning Färglära Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning Färger är olika frekvenser av elektromagnetisk strålning. En del frekvenser ligger inom det område våra ögon kan se, andra ligger utanför. Vad

Läs mer

Vad skall vi gå igenom under denna period?

Vad skall vi gå igenom under denna period? Ljus/optik Vad skall vi gå igenom under denna period? Vad är ljus? Ljuskälla? Reflektionsvinklar/brytningsvinklar? Färger? Hur fungerar en kikare? Hur fungerar en kamera/ ögat? Var använder vi ljus i vardagen

Läs mer

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla Ljus/optik Ljuskällor För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som själv sänder ut ljus t ex solen, ett stearinljus eller en glödlampa Föremål som inte själva

Läs mer

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar.

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Med ytbehandling menas att man behandlar en trä eller metallyta med något ämne så att den blir vacker, hållbar och lättskött. De tre

Läs mer

Färgmöte Fristad 30 Januari 2011

Färgmöte Fristad 30 Januari 2011 Färgmöte Fristad 30 Januari 2011 Söndagen den 30 Januari möttes vi för en sista diskussion om färgerna som ska bli i Storstugan. Anders har tidigare provmålat grundfärgen till schablonen och även gjort

Läs mer

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Lärare Ragnar Österlund Inledning Detta är en kort sammanfattning av de begrepp som vi går igenom på kursen. Det är tänkt som ett minnesstöd snarare än en introduktionstext

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS

FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS FÄRGHISTORISK ÖVERBLICK Trä och putsfasader har målats sedan långt tillbaka. Färgurvalet har, på grund av ekonomi och hållbarhetsaspekter,

Läs mer

Måla träfasad. Skydda och försköna ditt hus

Måla träfasad. Skydda och försköna ditt hus Måla träfasad Skydda och försköna ditt hus Jag har 96 favoriter I vår utomhusfärgkarta för träfasad har vi på Beckers noga valt ut 96 kulörer som på bästa sätt smälter in i vår nordiska natur och arkitektur.

Läs mer

Färglära. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger.

Färglära. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger. Människans öga är känsligt för rött, grönt och blått ljus och det är kombinationer

Läs mer

Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan?

Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan? Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan? Forskning visar att aspekter av begrepp om ljus i vardagstänkandet och inom naturvetenskapen skiljer sig åt. Vi vill utmana barnens

Läs mer

färger - för profil och känsla

färger - för profil och känsla industrialismen...och det blev viktigare för både producenter och tjänstemän att särskilja sig från andra... och skapa en egen grafisk profil en egen form och ett eget namn, att synas och särskiljas från

Läs mer

SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE.

SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE. SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE. Vad gjorde vi förra gången? Har du några frågor från föregående lektion? 3. titta i ditt läromedel (boken) Vad ska vi göra idag? Optik och

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

VaRför är himlen blå, men solnedgången röd?

VaRför är himlen blå, men solnedgången röd? Elvis funderar över mycket. Varje dag frågar han sin mamma om saker som hon inte har en aning om. Då måste hon försöka ta reda på svaret och sedan förklara för Elvis på ett tydligt sätt. Det är jättebra,

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

LJUSET Handledning inklusive praktiska lärarhandledningar

LJUSET Handledning inklusive praktiska lärarhandledningar LJUSET Handledning inklusive praktiska lärarhandledningar Hur du som lärare kan använda Färg och Seende Du kan använda dig av bilder och texter för att sedan låta eleverna självständigt arbeta vidare med

Läs mer

Färgtyper. Färg. Skriva ut. Använda färg. Pappershantering. Underhåll. Felsökning. Administration. Index

Färgtyper. Färg. Skriva ut. Använda färg. Pappershantering. Underhåll. Felsökning. Administration. Index Med skrivaren får du möjlighet att kommunicera med färg. drar till sig uppmärksamhet, ger ett attraktivt intryck och förhöjer värdet på det material eller den information som du skrivit ut. Om du använder

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Belysning sida 1. Hur mycket ljus får vi från solen?

Belysning sida 1. Hur mycket ljus får vi från solen? Belysning sida 1 I flera av de tidigare delkurserna har det varit tal om ljus. Du har fått klart för dig att växter behöver ljus, men du sitter säkert med en mängd frågor kring det här med ljus. Det blir

Läs mer

Hur gör man. Kika försiktigt in genom hålen i luckorna. Vilken färg är det på insidan av lådan? Så fungerar det

Hur gör man. Kika försiktigt in genom hålen i luckorna. Vilken färg är det på insidan av lådan? Så fungerar det 2. Svart låda Hur gör man Kika försiktigt in genom hålen i luckorna. Vilken färg är det på insidan av lådan? Så fungerar det Skåpet: Det enda vi kan se är ljus. Vi kan inte se hundar, bilar, bollar eller

Läs mer

* Bygg en solcellsdriven färgsnurra

* Bygg en solcellsdriven färgsnurra * Bygg en solcellsdriven färgsnurra Kort version Prova Olika färger Svarta cirkelstreck Påklistrade småbitar av cd-skivor 1 * Bygg en solcellsdriven färgsnurra Utförlig version Så här kan du göra Det är

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus.

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Källa: Fysik - Kunskapsträdet Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Ljusets natur Ljusets inverkan

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

Soliga dagar. Kontakt Annika Palmgren Sofi Jonsevall 070-817 06 35 076-803 31 64. Boktips En bok om solen av Pernilla Stalfelt

Soliga dagar. Kontakt Annika Palmgren Sofi Jonsevall 070-817 06 35 076-803 31 64. Boktips En bok om solen av Pernilla Stalfelt Kontakt Annika Palmgren Sofi Jonsevall 070-817 06 35 076-803 31 64 annika.palmgren@fysik.lu.se Soliga dagar sofi.jonsevall@gavle.se www.fysik.org Boktips En bok om solen av Pernilla Stalfelt Ord och begrepp

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du:

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: A.Mer av dig själv. B.Mindre av dig själv. C.Lika mycket av dig själv. ⱱ Hur hög måste en spegel vara för att du ska

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet!

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet! Kreativitet och mindfulness I dagens ofta hektiska tillvaro är det många som upplever att det är svårt att finna ro och att hitta sin kreativitet. Många har svårt för att vara aktivt närvarande i livet.

Läs mer

blå blomma öga sko kylskåp blomma bil kuvert ljus blus flagga boll bälte kök hus jacka Vit / Vitt Svart / Svart Röd / Rött Grön / Grönt

blå blomma öga sko kylskåp blomma bil kuvert ljus blus flagga boll bälte kök hus jacka Vit / Vitt Svart / Svart Röd / Rött Grön / Grönt Vit / Vitt Svart / Svart Röd / Rött Grön / Grönt Blå / Blått Brun / Brunt Gul / Gult EN ETT blå blomma öga sko kylskåp blomma bil kuvert ljus blus flagga boll bälte kök hus jacka Anders Svensson, Kunskapscentrum,

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Färgval som designparameter

Färgval som designparameter Mälardalens Högskola Produkt och Processutveckling PM Produktutveckling 3 KPP039 Färgval som designparameter Hur färgen på produkten avgör hur vi uppfattar den Datum: 11/1 2010 Författare: Emilia Klint

Läs mer

Sortera på olika sätt

Sortera på olika sätt Material Sortera material Att sortera material innebär att vi delar i materialen i grupper utifrån deras egenskaper. Egenskaper berättar hur någonting är, t.ex. färg, form, storlek, naturligt eller konstgjort.

Läs mer

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET Förord I detta material har vi samlat ett prova på material till vårt nya koncept Klicken med vänner. Ett lekfullt material där vi kopplar teman

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Det här kan du som konstnär göra

Det här kan du som konstnär göra Miljövänligt MÅLERI Miljövänligt måleri I traditionell måleriteknik används en del ämnen som är skadliga för både hälsa och miljö. Det gäller bl a lösningsmedel och vissa färgpigment, särskilt kadmium.

Läs mer

Det här kan du som konstnär göra

Det här kan du som konstnär göra Miljövänligt MÅLERI Miljövänligt måleri I traditionell måleriteknik används en del ämnen som är skadliga för både hälsa och miljö. Det gäller bl a lösningsmedel och vissa färgpigment, särskilt kadmium.

Läs mer

INNEHÅLL SE DITT HUS MED NYA ÖGON 4 VITA HUS 14 RÖDA HUS 16 BLÅ HUS 18 GULA HUS 20 BRUNA HUS 24 SVARTA HUS 28 BEIGE HUS 30 MARKISFAKTA

INNEHÅLL SE DITT HUS MED NYA ÖGON 4 VITA HUS 14 RÖDA HUS 16 BLÅ HUS 18 GULA HUS 20 BRUNA HUS 24 SVARTA HUS 28 BEIGE HUS 30 MARKISFAKTA INSPIRATION SE DITT HUS MED NYA ÖGON Det finns så många fördelar med markiser. Ett solskydd som ger bättre inomhusklimat, skonar dina möbler och gör så att du slipper sitta och kisa i ditt eget hem. Fönstermarkisen

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

grafisk design & layout regler

grafisk design & layout regler & layout regler Grafisk design eller grafisk formgivning är ett kreativt och konstnärligt språk, men till skillnad från en fri konstnär så får en grafisk designer i uppdrag att föra ut ett speciellt budskap.

Läs mer

Ingen av färgerna innehåller lösningsmedel varför målning kan ske utan att några speciella restriktioner behöver iakttagas

Ingen av färgerna innehåller lösningsmedel varför målning kan ske utan att några speciella restriktioner behöver iakttagas ARBETSBESKRIVNING 03 12 05 RENOVERINGSMÅLNING INVÄNDIGA SNICKERIER AMA-kod: 959-24710SL För invändiga snickerier levererar WIBO FÄRG AB ett tresteg system bestående av - WIBO Grundfärg för invändiga snickerier,

Läs mer

Om läsningar av energikroppen

Om läsningar av energikroppen Om läsningar av energikroppen Inledning Vi är alla väl medvetna om vår fysiska kropp i det nuvarande livet. Många anser att något därutöver inte finns och att var och en av oss är en isolerad ö som inte

Läs mer

LÄRAN OM LJUSET OPTIK

LÄRAN OM LJUSET OPTIK LÄRAN OM LJUSET OPTIK VAD ÄR LJUS? Ljus kallas också för elektromagnetisk strålning Ljus består av små partiklar som kallas fotoner Fotonerna rör sig med en hastighet av 300 000 km/s vilket är ljusets

Läs mer

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss.

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss. FredsProjektet är en ideell organisation vars mål är att belysa den kunskap som både göms och glömts av konventionella medier samt att inspirera varje unik människa att se till sitt eget unika vetande

Läs mer

m a d e b y SOLGLASÖGON

m a d e b y SOLGLASÖGON made by SOLGLASÖGON PRODUKTINFORMATION Våra glasögon är kontrollerade och uppfyller EG Direktivet 89/686 enligt kraven i standard EN-1836:2005. Denna standard delar in linserna i fem olika kategorier utifrån

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor BILD

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor BILD KRAVNIVÅER Åtvidabergs kommuns grundskolor BILD Reviderade december 2008 Förord Välkommen att ta del av Åtvidabergs kommuns kravnivåer och bedömningskriterier för grundskolan. Materialet har tagits fram

Läs mer

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet!

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet! I_MINDFULNESS_MONSTER_CC.indd 6 2014-12-07 10:30 Kreativitet och mindfulness I dagens ofta hektiska tillvaro är det många som upplever att det är svårt att finna ro och att hitta sin kreativitet. Många

Läs mer

Manuell Produkter Painting The Past

Manuell Produkter Painting The Past Manuell Produkter Painting The Past KRITFÄRG Färgen innehåller emulsioner med mycket krita. Det gör dem mycket mattare än vanlig färg. De är mjukare och du kommer inte att bli uttråkad. Färger från förr,

Läs mer

Färglära. Olika sätt att sortera färger. Vilket system är det rätta? Peter Stenlund, Solviks folkhögskola

Färglära. Olika sätt att sortera färger. Vilket system är det rätta? Peter Stenlund, Solviks folkhögskola Färglära Olika sätt att sortera färger Titta dig omkring. Försök att urskilja några färger runt omkring dig. Vilken färg har stolen du sitter på? Vilken färg har golvet eller befinner du dig utomhus? Färgerna

Läs mer

Med färgglatt pyssel kan man samtidigt ta in naturvetenskapliga begrepp, redan med de yngsta barnen.

Med färgglatt pyssel kan man samtidigt ta in naturvetenskapliga begrepp, redan med de yngsta barnen. Med färgglatt pyssel kan man samtidigt ta in naturvetenskapliga begrepp, redan med de yngsta barnen. Med litet äldre barn behöver man förklara vad färg är, och hur vi ser dem och visa hur de kan förändras

Läs mer

Laborera åk 4-6. Lärarhandledning anpassad till LGR11

Laborera åk 4-6. Lärarhandledning anpassad till LGR11 Laborera åk 4-6 Lärarhandledning anpassad till LGR11 Att arbeta med Laborera 4-6 Upptechs tema Laborera 4-6 är ett komplement till skolans kemiundervisning. Med glädje och nyfikenhet tar sig Laboria* och

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Varje droppe färg i avloppet är en droppe för mycket Så här målar du miljöanpassat

Varje droppe färg i avloppet är en droppe för mycket Så här målar du miljöanpassat Varje droppe färg i avloppet är en droppe för mycket Så här målar du miljöanpassat För renare sjöar och skärgård Var rädd om dig själv och miljön undvik färg som innehåller kadmium Kadmium är en giftig

Läs mer

SOL LJUS HEALING. Solar Light Empowernment. Anna-Lena Vikström

SOL LJUS HEALING. Solar Light Empowernment. Anna-Lena Vikström SOL LJUS HEALING Solar Light Empowernment Free manual En komplett distanskurs med övningar varje vecka (Årets sommargåva från Anna-Lena Vikström 2015) En healing som får dig att uppleva solens och naturens

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Färglära. Såhär är arbetet med färglära upplagt:

Färglära. Såhär är arbetet med färglära upplagt: Färglära Först gjorde jag ett häfte av de sex första sidorna inklusive framsidan. Jag skrev ut framsidan på ett färgat papper. Om du har färgskrivare behövs inte det. Sedan fick varje elev ett häfte. Vid

Läs mer

Om pasteller Historik

Om pasteller Historik Om pasteller Historik Pastellkritor tillverkades redan på 1500-talet, men pastellmåleri blev riktigt stort under 1700-talet. Den venetianska kvinnliga konstnären Rosalba Carriera (1674-1757) blev omåttligt

Läs mer

DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN. GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder.

DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN. GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder. DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder. GE en stödjande metod som hjälper till koncentration och

Läs mer

Hur man målar. GRÖNA VACKRA HUS så att de blir behagligt gröna.

Hur man målar. GRÖNA VACKRA HUS så att de blir behagligt gröna. Hur man målar GRÖNA VACKRA HUS så att de blir behagligt gröna. De gröna kulörerna sträcker sig över ett mycket stort färgområde. Det finns många gröna kulörer som gör fasader snygga, men inte lika många

Läs mer

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig!

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig! ANTON SVENSSON Mitt kommunikationspass Läs här om mig! Innehåll Om mig 1 Min familj 2 Om autism 3 Så här pratar jag 4 Jag förstår bättre om du.. 5 Jag gillar 6 Jag gillar inte 7 Jag kan 8 Jag behöver hjälp

Läs mer

Med blicken på bilden

Med blicken på bilden Med blicken på bilden om vad vi ser och varför Sammanställning av föredraget för Sveriges Konstföreningar Grafikens Hus, 29 maj 2010 Christel Copp Om bildskapande Människan har i alla tider sökt olika

Läs mer

ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT

ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT EN PILOTSTUDIE AV ROXOR-FILTER MED FRÅGAN: KAN MAN FÖRSTÄRKA SYNINTRYCK OCH SAMTIDIGT MINSKA BLÄNDNING? av Krister Inde, synpedagog, Karlstad Det synliga ljuset och kantfilter Det

Läs mer

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri.

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri. 1 Kasta skräp 1 Vad gör lba och ron i dag? De är på bio. De kastar skräp. De går till skolan. 2 Var ska ron lägga batterierna? där det står metall där det står papper där det står farligt avfall 3 Vad

Läs mer

Att välja underlag. www.zinkvit.se

Att välja underlag. www.zinkvit.se Att välja underlag I denna artikel kommer vi gå igenom ett antal olika underlag och sätt att förbereda dem för målning. För att veta vilken typ av grund som passar dig bäst måste du experimentera, och

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING NY PANEL - UTVÄNDIGT. WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING

ARBETSBESKRIVNING NY PANEL - UTVÄNDIGT. WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING 1 ARBETSBESKRIVNING 03 12 10 NY PANEL - UTVÄNDIGT WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING Ända fram till 30-talet användes huvudsakligen hyvlat, tätvuxet furukärnvirke till klädselbräda. Detta virke

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer

Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer Det enkla är alltid det vackra Hissgardiner kan uttrycka enkelhet och rena, raka linjer men också skapa en spännande kontrast med olika mönster och strukturer.

Läs mer

Produktinformation Gradallins klar lins spegellins (hel spegel) Polariserande lins Linser revo- & aka-lins Brun, grågrön, grå

Produktinformation Gradallins klar lins spegellins (hel spegel) Polariserande lins Linser revo- & aka-lins Brun, grågrön, grå eyewear Produktinformation Våra glasögon är kontrollerade och uppfyller EG Direktivet 89/686 enligt kraven i standard EN-1836:2005. Denna standard delar in linserna i fem olika kategorier utifrån den mängd

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Oljegrundering. www.zinkvit.se

Oljegrundering. www.zinkvit.se Oljegrundering När vi använder oss av en oljebaserad grund måste vi först isolera den obehandlade duken, så den inte suger ur all bindeolja ur färgen. Gör man inte det, skulle det resultera i en matt färg

Läs mer

Grafisk profil EN KULTURSKOLA I RÖRELSE 2011 03 07 Denna grafiska manual tillhör festivalen En Kulturskola i Rörelse som arrangeras av Kulturskolan i

Grafisk profil EN KULTURSKOLA I RÖRELSE 2011 03 07 Denna grafiska manual tillhör festivalen En Kulturskola i Rörelse som arrangeras av Kulturskolan i Grafisk profil EN KULTURSKOLA I RÖRELSE 2011 03 07 Denna grafiska manual tillhör festivalen En Kulturskola i Rörelse som arrangeras av Kulturskolan i Göteborgs Stad. Bakgrund En Kulturskola i Rörelse är

Läs mer

Behandla din barnlöshet

Behandla din barnlöshet Behandla din barnlöshet - med tre enkla punkter Hur du kan börja behandla din barnlöshet genom att massera tre zonterapipunkter på fötterna. Carin Hertnäs Hur du behandlar din barnlöshet genom att massera

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

Måla med lackfärger. Väck liv i dina möbler och snickerier

Måla med lackfärger. Väck liv i dina möbler och snickerier Måla med lackfärger Väck liv i dina möbler och snickerier Måla med lackfärger Med Beckers lackfärger kan du måla de flesta snickerier inomhus som fönster, dörrkarmar, dörrar, fotlister och skåpluckor.

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer.

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. TEORI Kemi I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. Länge trodde man att atomer var de minsta byggstenarna. Idag

Läs mer

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet.

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Allt ljus på nåden 140907 Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Vid ett tillfälle för ett par år sedan kändes det som att mitt hjärta nästan stannade. Jag blev rädd. Jag

Läs mer

KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem.

KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem. KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem. GÖR DITT PERSONLIGA FÄRGVAL! Att välja nya färger till sitt hem, så att de uttrycker din egen personliga smak är inte alltid så lätt.

Läs mer

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Gudrun Abascal, chefsbarnmorska BB Stockholm När man väntar tillökning eller nyligen har blivit förälder vill många göra i ordning

Läs mer

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Björkskog Fotograf: Josefin Ånger, Hörnefors FK. Björkstammar är något som alltid har fångat mig som betraktare, stammarna med sina svarta ojämna inslag, inget träd

Läs mer

Fysik A A B C D. Sidan 1 av 9 henrik.gyllensten@tabyenskilda.se. www.tabyenskilda.se/fy

Fysik A A B C D. Sidan 1 av 9 henrik.gyllensten@tabyenskilda.se. www.tabyenskilda.se/fy www.tabyenskilda.se/y ÖÖvvnni iinn ggssuuppppggi ii teer 1. Lars lyser med en icklampa mot ett prisma. Han kan då se ett spektrum på väggen bakom prismat. Spektrumet innehåller alla ärger. Vilken av dessa

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Övrig kommentar

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Övrig kommentar TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER Kurskod Kursnamn D7007A Formgivning Datum Material Inlämning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Uppladdare Johanna Hamne Övrig kommentar Form för mig

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Färg i vardagen och skolan

Färg i vardagen och skolan Färg i vardagen och skolan Work-shop vid NO-Biennalen 28-29 april 2015 Lärare 7-9 Vivi-Ann Långvik viviann@krc.su.se Lite fakta om ljus och färg Isaac Newton år 1672 Synligt ljus: ca 400-800 nm Hur vi

Läs mer

Hur påverkas vi av belysningen i vår omgivning?

Hur påverkas vi av belysningen i vår omgivning? Hur påverkas vi av belysningen i vår omgivning? Strålning Elektromagnetiska spektrumet Synlig strålning IR UV Våglängdsområden 100-280nm UV-C 280-315nm UV-B 315-400nm UV-A 400-780nm 780-1400nm 1400-3000nm

Läs mer

ANDREAS REJBRAND NV1A 2004-06-09 Fysik http://www.rejbrand.se. Elektromagnetisk strålning

ANDREAS REJBRAND NV1A 2004-06-09 Fysik http://www.rejbrand.se. Elektromagnetisk strålning ANDREAS REJBRAND NV1A 2004-06-09 Fysik http://www.rejbrand.se Elektromagnetisk strålning Innehållsförteckning ELEKTROMAGNETISK STRÅLNING... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 SPEKTRET... 3 Gammastrålning...

Läs mer

Schablonmålning. Inspiration till spännande fondväggar.

Schablonmålning. Inspiration till spännande fondväggar. Schablonmålning Inspiration till spännande fondväggar. Marie Dreiman är designern bakom denna uppskattade schablonkollektion. Marie som är inredningsarkitekt (SIR/MSA) och designer (SID) har omfattande

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer