Feministiskt Initiativ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Feministiskt Initiativ"

Transkript

1 1. Hur ser ditt parti i stort på svensk rymdverksamhet? Svensk rymdverksamhet är viktig för landet av flera olika orsaker, bl.a. de resultat som är av stor nytta för ett antal andra branscher. Exempelvis satellitnavigering och väderlekstjänster, klimatforskning m.m. Rymdverksamheten är en viktig framtidsnäring för Sverige. Allt fler jobbar inom rymdnäring och det byggs upp kluster runt rymdindustrin t ex i Göteborg och Kiruna. Svensk forskning och teknikutveckling för rymdverksamhet är mycket framstående i internationell jämförelse, i vissa nischer världsledande. Tillgång till rymden är en förutsättning för viktiga tjänster inom många samhällssektorer för avancerad forskning, innovation och teknikutveckling och därigenom för svenskt näringsliv. Därför har det varit viktigt att Alliansregeringen kunnat förstärka forskning och tidig teknikutveckling inom rymdverksamheten, för att öka kunskapsutvecklingen och möjliggöra fortsatt svenskt deltagande i angelägna internationella projekt. Svensk rymdverksamhet är viktig för svensk industri och Sverige som forskningsnation. Vi har dock i dagsläget inga specifika förslag riktade till rymdverksamheten som sådan. Sverige behöver en nationell rymdstrategi för att svensk forskning och industri ska kunna utvecklas och bidra till svensk tillväxt. Regeringen kommer därför att ta fram en nationell strategi för rymden. En särskild utredare ska föreslå en långsiktig och sammanhållen nationell strategi för svensk rymdverksamhet. Syftet är att denna breda översyn ska resultera i mål och prioriteringar för hur Sverige som land kan få ut mesta möjliga ur investeringarna på rymdområdet. Det gäller effekter för såväl rymdindustrin som för forskning och utveckling. Svensk rymdverksamhet är en strategisk tillgång för kunskapssamhället, industrins konkurrenskraft och för att möta samhällets behov. Målet för den socialdemokratiska rymdpolitiken är att ge goda förutsättningar för en konkurrenskraftig rymdverksamhet som ger spridningseffekter för innovation och teknikutveckling. Det svenska rymdprogrammet genomförs till största delen i internationellt samarbete, främst inom ramen för det europeiska rymdorganet ESA, (European Space Agency) som vi anser är en vital del av svensk rymdverksamhet. Sverige bör fortsätta vara en aktiv part i detta arbete. Vi tycker det är viktigt att den fortsätter att utvecklas. Den forskning och de kunskaper den bidrar med har ett stort egenvärde. Svensk rymdverksamhet har också en viktig roll för teknikutveckling inom svensk industri. Statlig finansiering är helt nödvändig för att inte rymdverksamheten ska styras av kommersiella intressen.

2 2. I vilka program, strategier eller andra policydokument tar ditt parti upp rymdverksamhet eller rymdrelaterade frågor? Framförallt inom FoU-områden på bl.a. miljöområdet. Det handlar nästan uteslutande om områden som behandlar frågor om exempelvis tillämpad forskning där rymdverksamhet är till stor hjälp. Vi står bakom de dokument som regeringen har lagt fram på rymdområdet. T ex arbetet med en nationell rymdstrategi som regeringen håller på att ta fram. Men vi har har också lyft rymdfrågorna i riksdagen genom motioner som jag Eva Flyborg skrivit. Vi har uttryckt våra strategier för rymdforskning för perioden i 2012 års forsknings- och innovationsproposition. Därutöver uttrycker vi våra policies i rymdfrågor i den årliga budgetpropositionen. Rymdverksamheten har än så länge inte fått något särskilt program hos. I vårt budgetalternativ tilldelar vi samma resurser till rymdforskning och rymdverksamhet som regeringen. I Nya s handlingsprogram framgår det att Sverige ska vara en kunskapsnation i framkant. Vi vill ha hög kvalitet på svenska lärosäten och forskningen ska vara i världsklass. Det innebär även att forskning och utveckling inom rymdfrågor ska ha hög kvalitet. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen tillsatte den 6 maj 2004 en arbetsgrupp inom Regeringskansliet med uppgift att utveckla en vision och en strategi för den svenska flyg- och rymdindustrins framtid på lång sikt. Initiativet var kopplat till den svenska innovationsstrategin Innovativa Sverige som lanserades av näringsminister Thomas Östros och utbildningsminister Leif Pagrotsky i juni I den socialdemokratiska budgetmotionen för 2014 lanserade vi också en aviationsstrategi med åtgärder för att stärka de internationella kommunikationerna till och från Sverige och få tillstånd fler direktlinjer till de växande tillväxtmarknaderna. Även om förslaget inte behandlar det svenska rymdprogrammet har flygets långsiktiga utveckling nära koppling till svensk rymdverksamhet. Vi har för närvarande inga sådana aktuella dokument.

3 3. Många bedömare anser att rymdverksamhet har många viktiga samhällsfunktioner, t ex att satelliter ger oss väderprognoser, GPS och telekommunikationer, övervakar miljö och klimat, bidrar till teknikutveckling och innovationer, ökar ungas intresse för teknik och naturvetenskap och vidgar vår kunskap om universum. Anser ditt parti att svensk eller europeisk rymdverksamhet skapar sådana eller andra nyttor? Ja, som vi skrev i svaret på fråga ett är det sannolikt rymdverksamhetens största förtjänster att man lyckats utveckla dessa områden på det sätt som nu sker. Ja det tycker vi, men det kan göras ännu mer. Ja, den svenska rymdverksamheten skapar och bidrar definitivt till sådana nyttor. Ja. Ja. Vi anser att svensk rymdverksamhet har många positiva spridningseffekter som är till gagn för samhällsnyttan och välfärdsvinster långt utöver de avsedda användningsområdena. Den ökade betydelsen av rymdverksamhet inom många samhällsområden motiverar också ett fortsatt statligt engagemang för rymdfrågor. I det avseendet är det viktigt att rymdfrågor görs begripliga för allmänheten. Rymdforskningen har bland annat bidragit till att utveckla sjukvården genom nya produkter. Satellitövervakningsteknik för att bekämpa klimathot är ett annat bra exempel på hur rymdverksamheten bidragit till kollektiva nyttigheter. Samtidigt ska vi noga bevaka så att rymdteknik inte används på ett sådant sätt att det hotar människors rätt till integritet. Ja.

4 4. Vilka hinder eller nackdelar ser ditt parti för svensk rymdverksamhet? Vi fokuserar hellre på möjligheter än hinder och ser stora möjligheter att ge goda förutsättningar för att stötta våra framgångsrika företag på området genom det näringspolitiska arbete som redan bedrivs idag. Dvs genom att fortsätta med det förenklingsarbete för företagen som redan pågår samt att sänka kostnader av olika slag. Att många medborgare inte känner till att Sverige har en så fin och omfattande verksamhet. Mer information om att rymdverksamhet behövs. Ett problem är att Sverige är ett relativt litet land befolkningsmässigt och då finns det en risk att svensk rymdverksamhet kommer i skymundan. Därför är det viktigt att vi för en aktiv rymdpolitik i Sverige också i framtiden. Det handlar mer om att ta sig an utmaningar än om hinder, att svenska rymdföretag är attraktiva på den internationella rymdmarknaden och att flera köpts upp av aktörer från USA, Schweiz, Storbritannien och Tyskland de senaste åren. Uppköp kan stärka företagens positioner och gett tillgång till nya kunder, men för svensk del finns naturligtvis också risker om allt ägande försvinner utomlands. Vi måste dels satsa specifikt på rymdverksamheten för att behålla forskning, utveckling och andra verksamheter i Sverige, dels fortsätta att förbättra det allmänna företagsklimatet. Vi ser en utmaning i att hantera det ökade intresset för rymdturism och dess ev effekter på klimat och miljö, när vi står inför behovet att radikalt minska vår miljö- och klimatpåverkan. Det är också viktigt att hitta en utveckling av turismen som bidra till att lösa denna utmaning. I utredningen som regeringen har tillsatt ingår även detta uppdrag. En viktig del i strategin är att kartlägga svenska styrkor och svagheter i ett internationellt perspektiv mot bakgrund av de möjligheter och utmaningar som rymden erbjuder. Vi är i grunden positiva till att vi har en nationell svensk rymdverksamhet. Det är dock en verksamhet som också granskas och säkerligen kan förbättras. Exempelvis har Riksrevisionen i en rapport från år 2013 granskat den statliga styrningen av den svenska rymdverksamheten för att kunna bedöma om investeringarna är effektiva och ger förutsättningar för att rymdverksamheten ska vara en strategisk tillgång. Regeringen har svarat på Riksrevisionens rapport genom att tillsätta en statlig utredning som har i uppdrag att ta fram förslag kring en sammanhållen nationell strategi för svensk rymdverksamhet. Vi delar regeringens bedömning att det behövs en strategi för att ta tillvara potentialen som finns verksamheten. Vi anser precis som Riksrevisionen framhållit att det inte finns en tillräcklig helhetssyn i svensk rymdpolitik. Det behövs en samlad strategi för svensk rymdverksamhet för att utnyttja resurserna så effektivt som möjligt och att kunna utnyttja verksamhetens hela potential.

5 5. Anser ditt parti att svenska statens nuvarande anslagsnivå på cirka 100 kr per person årligen till rymdforskning är lagom? För lågt? För högt? Vi anser i nuläget att det är på en lagom nivå. Skulle vi få tydliga och entydiga signaler på att det måste justeras så är vi öppna för att titta på det. Anslaget är i alla fall inte för högt. Regeringen har höjt forskningsanslagen till rymdforskning. I forskningspropen 2012 med 75 miljoner kronor för åren samt 100 miljoner kronor Vi har skjutit till resurser i forskningspropositionen 2012, genom en ökning av anslagsnivån till Rymdstyrelsens forskningsanslag på totalt 100 miljoner kronor. Men inför kommande budget- och forskningspropositioner behöver det prövas om dagens nivåer kan höjas. de gröna har inte något annat förslag än den angivna nivån. Nya anser att det nuvarande anslaget är lagom. Utifrån ovan nämnd utredning är vi villiga att omvärdera anslagets storlek. Vi kan konstatera att de samlade statliga investeringarna i rymdverksamheten utgör en miljard kronor per år och att Sverige investerat i rymdverksamhet under 50 år. En statlig utredning har tillsats för lägga fram ett förslag till en nationell rymdstrategi. Vi vill ta del av utredningens förslag innan vi tar ställning till eventuella förändringar av framtida forskningsanslag till rymdverksamhet. Vi har instämt i de bedömningar regeringen gjort av anslagsnivåerna och har inga förslag om höjningar eller sänkningar.

6 6. Förutom dessa anslag till rymdforskning, vilka övriga aktiviteter eller anslag anser ditt parti att svenska staten bör ta ansvar för, t.ex. genom uppdrag åt VINNOVA, Tillväxtverket och andra myndigheter än Rymdstyrelsen (som ju har ett uppdrag inom just rymdforskning, som är EN del av rymdverksamhetsområdet)? Staten avsätter varje år stora summor till FoU som bl.a. fördelas av Vinnova m.fl. aktörer. Vilka områden som sedan får ta del av dessa medel är ytterst ett myndighetsbeslut och inget som politiker annat än i mer övergripande drag kan eller bör ha åsikter om. Staten kan säkert ta ansvar för fler anslag och aktiviteter. Vilka det ska vara anser att man ska komma fram till genom att staten och branschen diskuterar igenom detta och kommer fram till vad som är bäst. Staten ska fortsätta sitt engagemang på en rad fronter vid sidan av det rena forskningsanslaget hos Rymdstyrelsen. Sverige genomför en stor del av sina rymdsatsningar i samverkan med den europeiska rymdorganisationen (ESA) bl.a. i form av utvecklingsuppdrag till industrin. Statliga resurser kanaliseras till rymdverksamhet bl.a. genom EU:s ramprogram där svenska aktörer har ansvar att samordna flera projekt. Galileo- och Copernicus-projekten är en viktig del i det europeiska rymdsamarbetet. Vi behöver också andra internationella samarbeten, såsom det avtal Rymdstyrelsen tecknat med NASA om demonstratorflygning. Vi ser ett stort behov att allokera resurser till verksamhet som tar sig att lösa de stora framtidsutmaningarna, att minska vår klimatpåverkan, värna den biologiska mångfalden och trygga jordens ekosystemtjänster. Om rymdforskningen är eller kan bli en del i lösningen av samhällsutmaningarna, bör den kunna få finansiering på det sättet också. För närvarande anser vi inte att ytterligare uppdrag avseende rymdfrågor bör förläggas till andra myndigheter än Rymdstyrelsen. Just nu väntar vi på utredningens förslag till nationell rymdstrategi. Därefter vill vi precisera våra förslag till hur vi kan förbättra verksamheten. Vi har inte föreslagit några satsningar och uppdrag inom rymdpolitiken utöver de som regeringen föreslagit.

7 Se svar på fråga Anser ditt parti att svensk rymdverksamhet bör utvecklas eller förändras på något särskilt sätt? Vi tror att det är viktigt att branschen själv, i samverkan med andra länder och organisationer, hittar sin väg framåt. På det stora hela anser vi att man idag fokuserar på bra och samhällsnyttig forskning och utveckling. Som vi har varit inne på i våra övriga svar så anser vi att den svenska rymdverksamheten kommer att öka i betydelse i framtiden. Det är svårt att säga exakt hur det ska ske. Det tror vi att branschen själv är bäst på att avgöra. Den svenska rymdverksamheten är som sagt mycket framstående och viktig, så vi vill att den ska fortsätta att utvecklas på det goda sätt som varit fallet under senare år och inte på något avgörande sätt förändra inriktning. har i dagsläget inte någon specifik politik som beskriver detta. Nej, vi avvaktar utredning för att sedan ta ställning till om förändringar behöver göras. Vi står inför en klimatkris. De möjligheter som rymdverksamheten erbjuder för att vara en del av lösningen på denna utmaning måste användas till fullo. Parti / Fråga nr 8. Övriga synpunkter? Rymdverksamheten ska fortsätta att inspirera och vidga våra vyer! Svar: Nej. ---

Motion till riksdagen 2015/16:2772 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Forskning och innovation utvecklar Sverige

Motion till riksdagen 2015/16:2772 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Forskning och innovation utvecklar Sverige Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2772 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Forskning och innovation utvecklar Sverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

1 Förslaget. 1.1 Ärendets bakgrund. 1.2 Förslagets innehåll 2016/17:FPM31

1 Förslaget. 1.1 Ärendets bakgrund. 1.2 Förslagets innehåll 2016/17:FPM31 Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om en rymdstrategi för Europa Utbildningsdepartementet 2016-11-30 Dokumentbeteckning KOM (2016) 705 En rymdstrategi för Europa Sammanfattning Kommissionens

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

Rymdstyrelsens strategi för forskning och innovation

Rymdstyrelsens strategi för forskning och innovation 2007-12-20 Dnr 41/07 Rymdstyrelsens strategi för forskning och innovation Rymdstyrelsens vision Rymdverksamhet skall vara en viktig del av det svenska kunskapssamhället och möta samhällets behov av: tjänster

Läs mer

En strategi för svensk rymdverksamhet

En strategi för svensk rymdverksamhet En strategi för svensk rymdverksamhet Artikelnr. U18.001 Omslagsfoto: Jessica Gow, Regeringskansliet 4 En strategi för svensk rymdverksamhet Foto: ESA Förord Sverige är ett litet land men en stor rymdnation.

Läs mer

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion RYMD I VÄST Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion BAKGRUND Rymden är en internationell verksamhet och marknad Rymdens betydelse ökar, idag tagen för given Genom uthålliga

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Utbildningsdepartementet 1 Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Läs mer

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion RYMD I VÄST Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion VÄRLDSKLASS ÄR INTE NOG - SKA MAN NÅ RYMDEN MÅSTE ALLT FUNGERA I Västsverige utvecklas och levereras tjänster och produkter som

Läs mer

Utskottet avstyrker motionerna med hänvisning till vidtagna och aviserade åtgärder och föreslår att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna.

Utskottet avstyrker motionerna med hänvisning till vidtagna och aviserade åtgärder och föreslår att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna. Utbildningsutskottets betänkande 2013/14:UbU8 Svensk rymdverksamhet Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens skrivelse Riksrevisionens rapport om effektivitet i svensk rymdverksamhet

Läs mer

Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens forskningspolitik

Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens forskningspolitik Regeringsbeslut IV:2 2015-03-12 S2015/1856/SAM Socialdepartementet Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Box 894 101 37 Stockholm Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens

Läs mer

Dnr 22/14. Budgetunderlag för budgetåren 2015 2017

Dnr 22/14. Budgetunderlag för budgetåren 2015 2017 Dnr 22/14 Budgetunderlag för budgetåren 2015 2017 Februari 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 5 1.1. ANSLAGSÖVERSIKT... 5 2. INFORMATION AVSEENDE UTGIFTSOMRÅDEN... 6 2.1. UO 16, 3:5 RYMDSTYRELSEN: FÖRVALTNING...

Läs mer

En strategi för svensk rymdverksamhet sammandrag

En strategi för svensk rymdverksamhet sammandrag En strategi för svensk rymdverksamhet sammandrag Beslutad av regeringen den 9 maj, 2018 Mattias Jennerholm, Utbildningsdepartementet Ministry of Education and Research 1 Förstärkning av Sveriges rymdaktiviteter,

Läs mer

Industriell utveckling och struktur 2008

Industriell utveckling och struktur 2008 Rapport 2009-04-15 Dnr: 255/08 Delges: N-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2008 Sammanfattning Årets industrienkät ger en neutral

Läs mer

Industriell utveckling och struktur 2017 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista

Industriell utveckling och struktur 2017 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista Rapport 2018-05-08 Dnr: 103/18 Delges: U-dep N-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2017 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista Sammanfattning

Läs mer

Industriell utveckling och struktur 2014 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista

Industriell utveckling och struktur 2014 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista Rapport 2015-04-30 Dnr: 85/15 Delges: U-dep N-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2014 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista Sammanfattning

Läs mer

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m. Regeringsbeslut 1:12 REGERINGEN 2010-11-25 U2010/7180/F Utbildningsdepartementet Se sändlista Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Läs mer

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Sammanfattning 2016-09-21 I budgetpropositionen för 2017 har regeringen aviserat stora satsningar på forskning och innovation inom samhällsbyggandet. I november

Läs mer

Industriell utveckling och struktur 2013 Bilaga 1 Statistik företag Bilaga 2 Statistik akademi Bilaga 3 Sändlista

Industriell utveckling och struktur 2013 Bilaga 1 Statistik företag Bilaga 2 Statistik akademi Bilaga 3 Sändlista Rapport 2014-04-29 Dnr: 266/13 Delges: N-dep U-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2013 Bilaga 1 Statistik företag Bilaga 2 Statistik

Läs mer

Särskild redovisning gällande företag

Särskild redovisning gällande företag RAPPORT Tobias Edman Delges: U-dep N-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2018 Bilaga 1 Bilaga 2 Statistik Sändlista Sammanfattning Omsättningen

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Schweiz Sverige

Läs mer

Industriell utveckling och struktur 2016 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista

Industriell utveckling och struktur 2016 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista Rapport 2017-04-27 Dnr: 2/17 Delges: U-dep N-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2016 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista Sammanfattning

Läs mer

Rapport. Industriell utveckling och struktur 2015 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista

Rapport. Industriell utveckling och struktur 2015 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista Rapport 2016-05-13 Dnr: 34/16 Delges: U-dep N-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2015 Bilaga 1 Statistik Bilaga 2 Sändlista Sammanfattning

Läs mer

Rymdstyreisens underlag till forsknings- och innovationspropositionen

Rymdstyreisens underlag till forsknings- och innovationspropositionen 2011-12-07 Dnr: 272/11 Olle Norberg Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Rymdstyreisens underlag till forsknings- och innovationspropositionen Rymdstyrelsen har ombetts att lämna ett inspel till forsknings-

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Peter Eriksson Chefsstrateg VINNOVA VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Bild 2 1 Varför ny strategi Sverige i världen

Läs mer

Uppdrag att etablera en funktion för Testbädd Sverige

Uppdrag att etablera en funktion för Testbädd Sverige Regeringen Proj. n r VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM A k 2017-05- 1 2 Regeringsbeslut I 3 2017-05-04 N2017/03280/IFK Näringsdepartementet D/Dnr 2QIT-02nt-l Verket för innovationssystem 101 58 Stockholm Uppdrag

Läs mer

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Direktör, avdelningschef Bild 2 Sveriges innovationsmyndighet Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar

Läs mer

Rapport. Industriell utveckling och struktur 2011 Bilaga 1 Sammanställning av utvalda enkätdata Bilaga 2 Sändlista

Rapport. Industriell utveckling och struktur 2011 Bilaga 1 Sammanställning av utvalda enkätdata Bilaga 2 Sändlista Rapport 2012-04-13 Dnr: 7/12 Delges: N-dep U-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2011 Bilaga 1 Sammanställning av utvalda enkätdata

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Remissvar gällande Riksrevisionens rapport Svensk rymdverksamhet - en strategisk tillgång? (RIR 2013:1) Sammanfattning. Bakgrund

Remissvar gällande Riksrevisionens rapport Svensk rymdverksamhet - en strategisk tillgång? (RIR 2013:1) Sammanfattning. Bakgrund Vid korrespondens åberopa FOI beteckning Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Er referens Charlotte Abrahamsson Expeditions- och rättschef Utbildningsdepartementet Vår handläggare Sandra Lindström

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap. Politikområde Verksamhetsområde Verksamhetsgren

Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap. Politikområde Verksamhetsområde Verksamhetsgren Regeringsbeslut 47 2006-12-21 S2006/10212/SK(delvis) Socialdepartementet Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap Box 2220 103 15 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Forskningsrådet

Läs mer

Informationsmöte om Rymdstyrelsens strategi

Informationsmöte om Rymdstyrelsens strategi Informationsmöte om Rymdstyrelsens strategi Anna Rathsman Generaldirektör 2018-09-12 1 Nuläge Nuvarande budget Långsiktig vision 2018-09-12 2 Vi stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige Vi företräder

Läs mer

Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner

Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner 1 Mål Rymdstyrelsens mål med detta initiativ är att inventera trovärdiga möjligheter för högklassiga vetenskapliga satellitprojekt

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitik

Läs mer

Gruv- och mineralforskning och innovation. då, nu och i framtiden

Gruv- och mineralforskning och innovation. då, nu och i framtiden Gruv- och mineralforskning och innovation då, nu och i framtiden Margareta Groth VINNOVA Bild 1 Bild 2 Då: Strategiskt gruvforskningsprogram - effekter? FoU med internationell konkurrenskraft Överträffar

Läs mer

Underlag till regeringens forskningsproposition för perioden 2005-2008

Underlag till regeringens forskningsproposition för perioden 2005-2008 Underlag till regeringens forskningsproposition för perioden 2005-2008 1. Inledning Regeringens kommande forskningsproposition för perioden 2005-2008 kan komma att bli ett ställningstagande för forskning

Läs mer

Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG

Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG 2016 1 Dnr 2015 00597 Innehållsförteckning Följebrev 2 Investeringar i forskning och innovation 3 Budgetförslag för budgetåren 2016-2018 4 Regelförteckning 4 Investeringar

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Innehållsförteckning 1 Vision för näringsliv och arbetsmarknad... 3 1.1 Övergripande mål från kommunens vision... 3 1.2 Syfte... 3

Läs mer

Innovation för ett attraktivare Sverige

Innovation för ett attraktivare Sverige VINNOVA INFORMATION VI 2016:06 Innovation för ett attraktivare Sverige Sammanfattning Här presenterar vi en sammanfattning av Vinnovas förslag inför regeringens kommande proposition för forskning, innovation

Läs mer

Stärka konkurrenskraften. landsbygderna med digitalisering och innovation i fokus.

Stärka konkurrenskraften. landsbygderna med digitalisering och innovation i fokus. Stärka myndigheters medverkan i genomförandet av en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. Stärka konkurrenskraften hos företag på landsbygderna med digitalisering och innovation i fokus. Uppföljning

Läs mer

Miljö- och klimatsatsningar i vårändringsbudgeten Fakta-PM

Miljö- och klimatsatsningar i vårändringsbudgeten Fakta-PM Promemoria 2019-04-08 Miljödepartementet Miljö- och klimatsatsningar i vårändringsbudgeten Fakta-PM Vi står tillsammans inför stora utmaningar. Genom investeringar i klimat och miljö rustar vi samhället

Läs mer

Flyg- och rymdmässan i Paris framtidens utmaningar

Flyg- och rymdmässan i Paris framtidens utmaningar Flyg- och rymdmässan i Paris framtidens utmaningar Flyg- och Rymdmässan i Paris är världens största. För fjärde gången i rad arrangerade SAI (Swedish Aerospace Industries) ett svenskt program i samband

Läs mer

Dnr 19/13. Budgetunderlag för budgetåren 2014 2016

Dnr 19/13. Budgetunderlag för budgetåren 2014 2016 Dnr 19/13 Budgetunderlag för budgetåren 2014 2016 Februari 2013 Innehåll 1. INLEDNING... 5 1.1. ANSLAGSÖVERSIKT... 5 2. INFORMATION AVSEENDE UTGIFTSOMRÅDEN... 6 2.1. UO 16, 3:5 RYMDSTYRELSEN: FÖRVALTNING...

Läs mer

Utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Utgiftsområde 4 Rättsväsendet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3310 av Beatrice Ask m.fl. (M) Utgiftsområde 4 Rättsväsendet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Läs mer

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Ersätter Lissabonstrategin (2000 2010) Vision genom tre prioriteringar och fem mål Sju flaggskeppsinitiativ Hur hänger det ihop? Europa 2020

Läs mer

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179)

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) Övergripande mål En livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och

Läs mer

Den nationella innovationsstrategin

Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin och miljöteknikstrategin Uppströms teknik i kretslopp KTH 20 mars 2013 Anna Carin Thomér Marie Ivarsson Den nationella innovationsstrategin

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Enheten för transportinfrastruktur och finansiering 103 33 Stockholm peter.kalliopuro@regeringskansliet.se 2016-03-30 Anna Wilson Föreningen Svenskt Flyg Intresse AB 0709263177 Anna.wilson@svensktflyg.se

Läs mer

Den nationella innovationsstrategin

Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin Sveriges innovationskraft 22 maj 2013 Håkan Ekengren Statssekreterare Global Competitiveness Report 2012-2013 Sverige i världen Global Global Entrepreneurship and Development

Läs mer

Dnr 33/12. Budgetunderlag för budgetåren

Dnr 33/12. Budgetunderlag för budgetåren Dnr 33/12 Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 Februari 2012 Innehåll 1. INLEDNING... 5 1.1. ANSLAGSÖVERSIKT... 6 2. INFORMATION AVSEENDE UTGIFTSOMRÅDEN... 7 2.1. UO 16, 3:5 RYMDSTYRELSEN: FÖRVALTNING...

Läs mer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 1 2006-05-31 Utlysning KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed svenska universitet, högskolor, och forskningsinstitut att inkomma med ansökan om finansiering av projekt

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet Yttrande Dnr 16-0096 12 januari 2017 TCO Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående slutbetänkandet från Entreprenörskapsutredningen

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Frågan har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.

Frågan har inte tidigare behandlats i EU-nämnden. Kommenterad dagordning 14 maj 2009 Näringsdepartementet Kommenterad dagordning för Konkurrenskraftsrådet den 28-29 maj 2009 näringsministerns frågor Samråd med EU-nämnden den 20 maj 2009. 1. Godkännande

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Rymdstyrelsen

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Rymdstyrelsen Regeringsbeslut I:41 Utbildningsdepartementet 2013-12-12 2013/7529/F 2013/7484/SAM(delvis) Rymdstyrelsen Box 4006 17104Solna Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Rymdstyrelsen Riksdagen har beslutat

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar fler gör sverige grönare Jobb åt unga ge småföretagen möjligheter utveckla hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar BP14 en framgång för Centerpartiet Budgeten för 2014 är en arbetsseger för

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019

Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019 Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019 Syfte Öka kunskapen om förändringsteori/verksamhetslogik som grund för resultatuppföljning Öka kunskapen om den nationella

Läs mer

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Politikerforum 26 februari 2016 Miljö och klimat är en av regeringens övergripande prioriteringar som ska genomsyra all politik! Regeringsförklaringen 2015

Läs mer

Internationellt ledarskap för klimatet

Internationellt ledarskap för klimatet Internationellt ledarskap för klimatet 1) Inför klimatavgifter inom EU mot länder som lämnat Parisavtalet Klimatet kan inte vänta. Torka, skogsbränder och andra extrema väderhändelser är en konsekvens

Läs mer

Regeringens skrivelse 2012/13:145

Regeringens skrivelse 2012/13:145 Regeringens skrivelse 2012/13:145 Riksrevisionens rapport om effektivitet i svensk rymdverksamhet Skr. 2012/13:145 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 13 juni 2013 Fredrik

Läs mer

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

Industriell utveckling och struktur 2010 Bilaga 1 Analys Bilaga 2 Sändlista

Industriell utveckling och struktur 2010 Bilaga 1 Analys Bilaga 2 Sändlista Rapport 2011-04-20 Dnr: 68/11 Delges: N-dep U-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2010 Bilaga 1 Analys Bilaga 2 Sändlista Sammanfattning

Läs mer

Rymdstyrelsens strategi med fokus på

Rymdstyrelsens strategi med fokus på Rymdstyrelsens strategi med fokus på 2016 2020 1 Rymdstyrelsen säkerställer tillgången till samhällsviktig rymdinfrastruktur och efterfrågade satellitdata samt bidrar till att utveckla konkurrenskraftiga

Läs mer

Ett innovationsklimat i världsklass Tillväxtverket Smart hållbar tillväxt 28 november 2012

Ett innovationsklimat i världsklass Tillväxtverket Smart hållbar tillväxt 28 november 2012 Ett innovationsklimat i världsklass Tillväxtverket Smart hållbar tillväxt 28 november 2012 Christer Christensen Regional Tillväxt Näringsdepartementet Jobb och konkurrenskraft Sverige i topp i många mätningar

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Uppföljning regionala projektmedel

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Uppföljning regionala projektmedel Uppföljning regionala projektmedel 1 Regleringsbrev Tillväxtverket senast den 16 april 2012, redovisa en regional och nationellt aggregerad redovisning med utgångspunkt från insatser som finansieras från

Läs mer

Investera för framtiden Budgetpropositionen september

Investera för framtiden Budgetpropositionen september Investera för framtiden Budgetpropositionen 2013 20 september Oro i omvärlden påverkar Sverige Fortsatt internationell oro och turbulens Ingen snabb lösning väntas för euroområdet Låg tillväxt de närmaste

Läs mer

Statliga forsknings- och innovationssatsningar - VINNOVAs strategiprocess

Statliga forsknings- och innovationssatsningar - VINNOVAs strategiprocess Statliga forsknings- och innovationssatsningar - VINNOVAs strategiprocess MinBas-dagarna 24-25 Mars 2011 Göran Marklund, Stf GD VINNOVA Bild 1 VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

Svensk kompetens- & innovationsutveckling. Var står vi idag?

Svensk kompetens- & innovationsutveckling. Var står vi idag? Svensk kompetens- & innovationsutveckling Var står vi idag? Göran Rudbäck FoU samordnare, SjöV Stockholm 8 november, 2012 Dagsläget...! År av utredningar En tydlig strategiprocess i maritima klustret Forsknings-

Läs mer

Sektorsstrategier för energieffektivisering

Sektorsstrategier för energieffektivisering Sektorsstrategier för energieffektivisering Hearing 25 september, 2017 Sverige ska bli världsbäst på energieffektivisering Program #sektorsstrategier 10:00 Inledning vad innebär uppdraget? 10:10 Hur ska

Läs mer

Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3865 av Jonas Jacobsson Gjörtler m.fl. (M) Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen

Läs mer

Svensk rymdverksamhet

Svensk rymdverksamhet riksrevisionen granskar: staten på marknaden Svensk rymdverksamhet en strategisk tillgång? rir 2013:1 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av

Läs mer

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg Bra i konkurrenskraftsutredningen Konkurrenskraftsutredningen lägger grunden för en verklighetsbaserad

Läs mer

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet Regeringsbeslut 1:3 REGERINGEN 2012-02-16 U2012/907/F Utbildningsdepartementet Enligt sändlista r VETENSKAPSRÅDET Ink 2012-03- 1 3 ^ELAIL^2M0_Z_±!( Handl: ^jöhux A yr// Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska

Läs mer

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1)

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012 STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) VERKSAMHETSPLAN FÖR STUNS 2012 STUNS roll i Uppsalaregionen Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle STUNS

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet

Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet BESLUTSUNDERLAG 1/3 Ledningsstaben 2017-03-01 Dnr: TSN 2017-47 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet

Läs mer

Hur blir innovationer affärer i smarta elnät?

Hur blir innovationer affärer i smarta elnät? Smarta nät vad krävs? Hur blir innovationer affärer i smarta elnät? Bo Normark Ordförande avdelningen för elektroteknik, IVA Kommissionen lanserar ny innovationsindikator Här är det första resultatet Indikatorn

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1753 av Berit Högman m.fl. (S) Regional tillväxt för fler jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

En rymdstrategi för Europa

En rymdstrategi för Europa Utbildningsutskottets utlåtande 2016/17:UbU13 En rymdstrategi för Europa Sammanfattning Utskottet har granskat kommissionens meddelande om en rymdstrategi för Europa. Yttranden över strategin har inkommit

Läs mer

Forskning och utbildning för konkurrenskraft Industrins Offert till Sverige

Forskning och utbildning för konkurrenskraft Industrins Offert till Sverige Forskning och utbildning för konkurrenskraft Industrins Offert till Sverige Lägesrapport 2008 Agneta Dreber 081124 2005 2006 2007 2008 Industriforskningsinstitut Teknikcollege Ingenjörsutbildning Dialog

Läs mer

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning Landstingsdirektörens stab Clara Wahren 2017-12-18 s miljöberedning Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Läs mer

Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området

Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Fossilfritt Sverige Samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi Nationella skogsprogrammet

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet En svensk flygskatt (SOU 2016:83)

Remissyttrande. Betänkandet En svensk flygskatt (SOU 2016:83) Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelningen 256/2016 Er referens: 103 33 Stockholm Fi2016/04305/S2 Stockholm, 2017-02-24 Remissyttrande Betänkandet En svensk flygskatt (SOU 2016:83) Utredningen

Läs mer