Svenska Jaguarklubben Orgnr: Adress: Box 42092, Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenska Jaguarklubben Orgnr: 837001-1192 Adress: Box 42092, 12614 Stockholm"

Transkript

1 Denna skrivelse redogör för en viss utredning och fördjupning kring vad som gäller för identifieringsnummer och besiktning. En kortare version av denna text har publicerats i Jaguar Times nr 232. Informationen skall ses som översiktlig och Svenska Jaguarklubben kan inte garantera att de råd som ges når önskat resultat. Vem är din katt, egentligen? Den senaste tiden har det kommit flera rapporter om att bilbesiktningsföretagen har blivit allt hårdare när det gäller kontrollen av fordons identifieringsnummer (det som i dagligt tal kallas chassinummer). Många bilägare har upptäckt att besiktningspersonalen inte nöjer sig med att kontrollera numret i rutan utan kontrollerar numret där det är instansat i karossen. Bakgrunden är att regelverket sedan krävt att fordon ska vara identitetsmärkta på ett visst sätt, det är ingen nyhet. Vad som däremot är nytt är att besiktningsföretagens kontroll skärpts när det gäller att säkert identifiera fordon som kontrollbesiktas och att identifieringsnumret stämmer med vad som är registrerat för bilen med ett visst registreringsnummer, vilket ska kontrolleras vid en kontrollbesiktning. Rent praktiskt kan detta få stora konsekvenser för biägaren då identifieringsnummer över tid kan ha rostat bort utan att ägaren noterat det eller i god tid fått det påpekat vid tidigare besiktningar. Märkningen kan även ha renoverats eller rostskyddats över så att det är dolt och i praktiken omöjligt att hitta. Slutligen så kan ju faktiskt fordonet ha stulits i tidigare led och numret helt enkelt tagits bort och det kan väl antas att det är dessa fordon som nu ska hittas. Men det även visat sig att besiktningspersonalens utbildning inte alltid räcker till. Till exempel att de inte alltid vet hur identifieringsnummer på våra äldre vagnar ska se ut och en klubbmedlem råkade ut för att hans vagn underkändes helt och hållet baserat på att personalen ansåg att ett identifieringsnummer väl ändå inte kunde se ut som det gör på en XJ Serie1!

2 Konsekvenserna av bristerna har varit blandade. Vissa bilägare har fått bilarna underkända medan andra inte fått kontrollabesikta bilen alls. Andra har fått återkomma med nytt nummer applicerat. Ytterligare andra har tvingats till registreringsbesiktningar efter att ha fått återapplicera numret. Det finns förvisso en rimlighet i att en besiktningsperson vet vilken bil som faktiskt ska besiktas. För oss bilägare innebär detta dock ytterligare ett moment vid besiktningen rent praktiskt men även rent formellt. Dels ställs kravet på bilägaren att denne vet var identitetsmärkningen är placerad och att märkningen kan visas för kontrollanten. Det finns därför anledning för alla medlemmar att kontrollera var märkningen sitter och vilka märkningar ens egen bil skall ha. Regelverket Transportstyrelsen skiljer på primär och sekundär märkning. Primär märkning är den som är instansad eller pressad permanent i fordonets ram eller om ram saknas i en bärande karossdel som inte utan svårighet kan bytas ut. En sekundär märkning är en märkning som på ett varaktigt sätt är anbringad på fordonets ram eller fordonets stomme på en del som inte utan svårighet kan bytas ut. På de flesta fordon är den primära märkningen instansad (eller motsvarande) i en rambalk eller i bärande del av karossen på bilens högra sida och den sekundära märkningen sitter på den lilla skylten i vindrutan. Detta torde gälla de flesta bilar de senaste 30 åren. Men saken är inte så enkel. Olika krav gäller för olika årsmodeller och i vissa fall även beroende på när fordonet tagits i bruk. Transportstyrelsens författning TSFS 2013:63 reglerar detta i 4. kapitlet enligt följande: 1. Årsmodell 1968 eller tidigare Bilar med årsmodell 1968 eller tidigare skall ha identifieringsmärkning som är instansad i fordonet ELLER anbringad med på skylt på fordonet (4 ).

3 2. Årsmodeller Bilar av årsmodell 1969 till och med 1970 ska ha identifieringsmärkning, som är instansat i fordonet på tydligt och varaktigt sätt (3 ). 3. Årsmodeller och framåt a: Bil som tagits i bruk innan den 1 januari 2005 och är av 1971 års modell eller senare ska om de har självbärande kaross ha primär och sekundär märkning. Om karossen inte är självbärande räcker det med primär märkning (2 punkterna ett och två som här är sammanfattade på enklaste sätt, vissa ytterligare villkor gäller dock, se 5-7 ). b: Bil som tagits i bruk efter den 1 januari 2005 ska ha primär och sekundär märkning enligt nu gällande norm för nya bilar (1 ). Notera angående punkt 3 att flera andra av de rekommendationer som bilklubbar publicerat på nätet har återgivit regelverket på ett något otydligt sätt då man inte skiljt på årsmodell och när fordonet tagits i bruk. En bil av 1971 års modell som tagits i bruk 2005 eller senare faller alltså under punkt 3 b här ovan, dvs samma krav som för alla nyare vagnar. Detta bör särskilt notera s när det gäller vagnar efter 1971 och som är rambyggda och därför inte har krav på sig avseende sekundär märkning (skylten) men måste ha en primär märkning. Kontrollen som ska göras är att identifieringsnumret, registreringsnumret och bilens översiktliga utförande stämmer med vad som är registrerat. Transportstyreslens regelverk anger även att om fordonet inte kan identifieras på ett tillfredsställande sätt ska det underkännas. Det besiktade fordonet ska ges en tillfällig identitet i avvaktan på utredning. Fordon som inte kan identifieras ska föreläggas om registreringsbesiktning (TSFS 2010:84, bilaga 1 punkt ). Notera att registreringsbesiktning alltså inte är den omedelbara konsekvensen av ett underkännande, detta tvärt emot vad som ofta har påståtts i debatten.

4 Farliga råd! Styrelsen vill på grund av ovanstående uppmärksamma er på att det i vissa sammanhang har föreslagits att bilägare själva bör stämpla in sitt identifieringsnummer innan man åker till besiktningen om man inte har sådant sedan tidigare, inte kan hitta det eller om det är otydligt. Styrelsen vill å det bestämdaste avråda från detta. Rådet att själv applicera chassinumret saknar helt grund i myndighetsanvisning och är mycket vanskligt. Det kan möjligen hävdas att det med stöd av TSFS 2013:63 4 kap. 2 andra punkten bara framgår att ett fordon enligt 5-7 ska ha identifieringsmärkning men inte vem som ska anbringa det och det därför skulle vara fritt fram att själv göra det. Men den bedömningen är alldeles för osäker för att utfärda några som helst sådana råd, i synnerhet när det gäller äldre fordon som kan betinga substantiella värden. För oss entusiaster så innebär egen märkning av fordon även att funktionen av den trots allt väldigt viktiga identifieringsmärkningen urholkas och att ägarens uppsåt och agerande kan ifrågasättas. Trots allt vet en ägare inte alltid sitt fordons hela historik och att applicera en identifieringsmärkning utan att vara helt säker på att det är korrekt (vilket vi tydligen inte kan lita på att Transportstyrelsen har kontrollerat på våra vagnar genom åren) är verkligen inte att rekommendera. Ett egenmärkt fordon riskerar alltid att underkännas då besiktningspersonalen känner sig osäker på identiteten. För besiktningspersonalen är det inget större problem att hävda att ett sådant fordon enligt reglerna ska underkännas och utredas. Styrelsen noterar istället att TSFS 2013:63 som är nu gällande författning där märkningen av fordon regleras hänvisar till direktiv EG-direktivet 76/114/EEG som i bilagans första punkt anger att skylten och märkningarna skall antingen vara anbringade av tillverkaren eller av dennes auktoriserade representant. Detta innebär att ett identifieringsnummer som en ägare själv knackat in i ramen inte har en formell giltighet i EU:s ögon. Det finns även andra villkor i förordningen som måste beaktas. T.ex. ska tecknen vara minst sju millimeter höga, vilket vissa hemsidor har återgivit. Däremot har det generellt missats i informationen att märkningen ska sitta på fordonets högra sida, något som återigen understryker vikten av att inte agera efter råd som faktiskt är relevant förankrade eller uttömmande återgivna.

5 Vad göra? Hur ska då klubbens medlemmar göra? I dagsläget ser inte styrelsen att det finns något annat råd att ge än att låta Jaguar eller någon av dem utsedd representant anbringa identifieringsnummer på bilarna. Det kan de kunna göra med den speciella kunskap Jaguar har om bilarna och med stöd av till exempel ett Heritage Certificate och ägarens egen utredning. Styrelsen har varit i kontakt med Jaguar som genom Petri Laukkanen, Customer Service Manager, lämnat följande råd: - Kontakta en auktoriserad Jaguaråterförsäljare eller verkstad i ärendet. - Om fordonet är så pass nytt att det återfinns i vår databas, kan verkstaden bistå med att fastställa identitet. I praktiken gäller detta fordon tillbaka till 1980-talet. - Om fordonet är äldre än så, är det ägarens ansvar att antingen frambringa dokument som kan styrka identitet eller så beställer man kopior på arkiverat material från Jaguar Heritage. Det är registrerad bilägare som kontaktar Heritage och står för kostnaderna för dokumenten. - Stansning alternativt prägling av chassinumret utförs av verkstaden i enlighet med Jaguars anvisningar, arbetskostnaden för detta åligger bilägaren. - Ett intyg utfärdas av Jaguar när kopior som styrker fordonets identitet och foton på utfört arbete har skickats till oss av verkstaden. Intyget är tills vidare kostnadsfritt för bilägaren. - Fordonet visas upp för besiktningsorganet för efterkontroll. Styrelsen uppmanar alla som känner sig osäkra när det gäller identifieringsnumret att kontakta sin närmaste auktoriserade verkstad så snart som möjligt. Det är bättre att göra detta innan fordonets underkänts. Om du ändå hamnar i situationen att din vagn ifrågasätts kan vet vara en idé att försöka avbryta besiktningen och begära att få återkomma en annan dag och då med dokument som styrker identiteten eller med ett rätt applicerat nummer.

6 Styrelsen har även påbörjat ett arbete med att ta in fakta kring identifieringsnummers utformning för att stötta medlemmarna gentemot besiktningspersonalen och därmed slippa bli underkända i första läget. Vi återkommer så snart vi kan i den delen. Har ni några frågor kring detta eller har ni stött på problem är ni mer än välkomna att höra av er till era modellrepresentanter eller till styrelsen. Inga bilar ska ifrågasättas på osaklig grund och klubbens hela kunskapsbank och kontaktnät kommer sträckas fullt ut för att alla ska kunna få sina vagnar identifierade på rätt sätt. Styrelsen, genom Mattias Skarelius

PM - VIKTIGT!!! - Kontrollbesiktning - Krav på identifieringsnummer inslaget i fordonet

PM - VIKTIGT!!! - Kontrollbesiktning - Krav på identifieringsnummer inslaget i fordonet MG Car Club Sweden 2015-05-18 rev. 2015-05-25/TP PM - VIKTIGT!!! - Kontrollbesiktning - Krav på identifieringsnummer inslaget i fordonet Besiktningsföretagen har fr.o.m. 1 juli 2014 skärpt kontrollen av

Läs mer

Om kontrollbesiktning och identitetsmärkning

Om kontrollbesiktning och identitetsmärkning Swetic Jessica Paulin Box 5510 114 85 Stockholm 2015-12-07 Om kontrollbesiktning och identitetsmärkning Riktlinjerna i den gemensamma besiktningshandboken som tagits fram för kontrollbesiktning för de

Läs mer

Avsaknad av inslagen identitet vid kontrollbesiktning

Avsaknad av inslagen identitet vid kontrollbesiktning Avsaknad av inslagen identitet vid kontrollbesiktning Motorhistoriska Riksförbundet Anderstorpsvägen 16, 6tr 171 54 Solna Tel: 08-30 28 01 kansli@mhrf.se www.mhrf.se Org. nr: 802015-6041 Bankgiro: 399-46

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister Publicerad den 29 november 2018 Utfärdad den 22 november 2018 Regeringen föreskriver att 14 kap. 1 och bilagorna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister; SFS 2007:745 Utkom från trycket den 30 oktober 2007 utfärdad den 18 oktober 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och ; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen (1994:1808)

Läs mer

Tveka inte att höra av Er om något är oklart. Med vänlig hälsning, Robin Falkenhem. Info Rutiner, fordon från Knaus Tabbert

Tveka inte att höra av Er om något är oklart. Med vänlig hälsning, Robin Falkenhem. Info Rutiner, fordon från Knaus Tabbert Info Rutiner, fordon från Knaus Tabbert KRISTINEHAMN, 2010-03-29 SID 1 Hej! Då var det dags att sätta rutinerna även för Knaus Tabbert GmbH på pränt. Det mesta är väl redan känt och inarbetat, men det

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie; beslutade den 21 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen (2009:211).

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 24/ 1 RÅDETS DIREKTIV. av den 18 december 1975

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 24/ 1 RÅDETS DIREKTIV. av den 18 december 1975 13/Vol. 04 Europeiska gemenskapernas officiella tidning 175 376L01 14 30.1.76 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 24/ 1 RÅDETS DIREKTIV av den 18 december 1975 om tillnärmnmg av medlemsstaternas

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:85) om flygande inspektion;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:85) om flygande inspektion; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:85) om flygande inspektion; beslutade den 7 december 2011. TSFS 2011:109 Utkom från trycket den 16 december 2011 VÄGTRAFIK

Läs mer

Opel Astra Modellår: 2000 Kombi Grön

Opel Astra Modellår: 2000 Kombi Grön Sida 1 av 4 Datum Uppgifter Fordonet besiktat i Sverige. 2016-05-26 200 385 Fordonet besiktat i Sverige. 2015-05-29 191 482 Fordonet besiktat i Sverige. 2014--07 Ny ägare registrerad. Fordonet köpt av

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret; beslutade den 22 augusti 2018. TSFS 2018:56 Utkom från trycket den 7 september

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i bilregisterkungörelsen (1972:599); SFS 2000:868 Utkom från trycket den 21 november 2000 utfärdad den 9 november 2000. Regeringen föreskriver att 11 och

Läs mer

Kontrollbesiktning av gasbilar Gasdagarna 2017 Morgan Isacsson

Kontrollbesiktning av gasbilar Gasdagarna 2017 Morgan Isacsson Kontrollbesiktning av gasbilar Gasdagarna 2017 Morgan Isacsson Fordonsbesiktningar 1964 Obligatoriska besiktningar Kontrollbesiktningar Registreringsbesiktningar och enskilda godkännande Kran & Lyftplattformar

Läs mer

Importerat fordon. Antal vägmätaravläsningar: 13. Antal besiktningsuppgifter: 15. Antal registrerade uppgifter: 34. Importerad

Importerat fordon. Antal vägmätaravläsningar: 13. Antal besiktningsuppgifter: 15. Antal registrerade uppgifter: 34. Importerad Antal vägmätaravläsningar: 1 Antal registrerade uppgifter: 4 Fordonshistorik Sida 1 av Datum Uppgifter 201-09-2 125 952 Fordonet besiktat. Fordonet besiktat av Carspect Stockholm Orminge, Sverige. 201-09-2

Läs mer

Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder

Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder Observera att de delar i instruktionen som beskriver inmatning av data kan skilja sig åt mellan olika program. Version: Datum: Huvudsakliga ändringar:

Läs mer

Gasdagarna 2018 Kontrollbesiktning av gasbilar. Morgan Isacsson Bilprovningen

Gasdagarna 2018 Kontrollbesiktning av gasbilar. Morgan Isacsson Bilprovningen Gasdagarna 2018 Kontrollbesiktning av gasbilar Morgan Isacsson Bilprovningen Fordonsbesiktningar 1964 Obligatoriska besiktningar Kontrollbesiktningar Registreringsbesiktningar och enskilda godkännande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2010:75 Utkom från trycket den 2 mars 2010 utfärdad den 18 februari 2010. Regeringen föreskriver i fråga om fordonsförordningen

Läs mer

TSFS 2018:[XX] 2 kap. Behörighetsklasser. beslutade den [Välj datum].

TSFS 2018:[XX] 2 kap. Behörighetsklasser. beslutade den [Välj datum]. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:53) om krav på utbildning och kompetens för besiktningstekniker samt polisman och bilinspektör; beslutade den [Välj

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2016:1217 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; beslutade den 27 april 2011. TSFS 2011:44 Utkom från trycket den 16 maj 2011 Omtryck VÄGTRAFIK

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 18.05.2001 KOM(2001) 266 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om komplettering av bilagan till kommissionens förordning (EG) nr 1107/96 om registrering

Läs mer

TSFS 2018:93. 1 kap. beslutade den 12 november 2018.

TSFS 2018:93. 1 kap. beslutade den 12 november 2018. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:3) om ackreditering av kontrollorgan, kontroll och plombering av färdskrivare samt installationsskylt; Utkom från trycket den 20 november

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer; beslutade den 14 september 2017. TSFS 2017:84 Utkom från trycket den 27 september 2017 VÄGTRAFIK

Läs mer

Hantera Besiktningar - Översikt

Hantera Besiktningar - Översikt Hantera Besiktningar - Översikt Övergripande beskrivning Transportstyrelsen Trafikregistret Örebro Författare Publicerad Status Arne Ström, ITarkitekt 2011-09-15 Godkänd Tjänstebeskrivning 2(12) 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Kontrollmetoder MSE12-10 Stoneridge SE5000 med MKII enhet

Kontrollmetoder MSE12-10 Stoneridge SE5000 med MKII enhet Kontrollmetoder MSE12-10 med MKII enhet Första installationen av en SE5000 sid 3 Nyinstallation (även byte från analog eller till en ny digital) Förinstallerad från fabrik Periodisk kontroll av en SE5000

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om tillsyn över trafikdugligheten hos fordon I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av fordonslagen (1090/2002) och 5 i lagen om fordonsbesiktningsverksamhet (957/2013):

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2003:5) om kontroll av egna reparationer för ackrediterade verkstäder Ändring införd

Läs mer

De vanligaste besiktningsanmärkningarna, tryckkärl & pannor

De vanligaste besiktningsanmärkningarna, tryckkärl & pannor De vanligaste besiktningsanmärkningarna, tryckkärl & pannor 1 24/10/2012 Det här är Inspecta Vilka tryckkärl har man i en fastighet? 2 Eller några av dom här 3 Vissa syns knappt alls Ingen panna, bara

Läs mer

Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 6 förordningen (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter, 10 kap.

Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 6 förordningen (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter, 10 kap. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:3) om ackreditering av kontrollorgan, kontroll och plombering av färdskrivare samt installationsskylt; TSFS 2016:118 Utkom från trycket

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Volkswagen Transporter T5 Modellår: 2006 Van / Transporter Vit

Volkswagen Transporter T5 Modellår: 2006 Van / Transporter Vit Fordonshistorik Sida 1 av 3 2016-05- Verkstadsuppdrag 2016-02-25 Verkstadsuppdrag 2016-01-07 207 280 Verkstadsuppdrag 2015-12-14 Verkstadsuppdrag 2015--12 Ny ägare registrerad. Fordonet köpt av företag.

Läs mer

M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk användning av bilbälten och fasthållningsanordningar för barn i fordon (91/671/EEG)

M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk användning av bilbälten och fasthållningsanordningar för barn i fordon (91/671/EEG) 1991L0671 SV 20.03.2014 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk

Läs mer

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9)

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:87) om registreringsbesiktning, mopedbesiktning och lämplighetsbesiktning

Läs mer

Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder

Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder Observera att de delar i instruktionen som beskriver inmatning av data kan skilja sig åt mellan olika program. Version: Datum: Huvudsakliga ändringar:

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 1 juni 2011 Myndigheten

Läs mer

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMSinnehållstjänster

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMSinnehållstjänster Post- och telestyrelsen Susanne Chennell Sidnr 1 (5) Handläggare Per Hemrin per.hemrin@teliasonera.com Tel: 08-504 522 47 Ert datum Tillhör objekt Er referens 2013-11-22 13-11551 Hantering av nummerserierna

Läs mer

Importerat fordon. Antal vägmätaravläsningar: 11. Antal besiktningsuppgifter: 12. Antal registrerade uppgifter: 31. Importerad

Importerat fordon. Antal vägmätaravläsningar: 11. Antal besiktningsuppgifter: 12. Antal registrerade uppgifter: 31. Importerad Fordonshistorik Sida 1 av 3 Datum Uppgifter 1-0-01 109 8 Fordonet besiktat. 13-11-23 Fordonet är anmält för avställning för trafik i Sverige. 13-05-15 105 108 Fordonet besiktat. 13-05-1 Fordonet är anmält

Läs mer

Checklista för utfärdande av miljö- och luftvärdighetshandlingar för begagnade luftfartyg från tredje land

Checklista för utfärdande av miljö- och luftvärdighetshandlingar för begagnade luftfartyg från tredje land EASA-LUFTFARTYG (Luftfartyg som omfattas av förordning (EG) nr 216/2008 1 ) Den här checklistan ska fyllas i och skickas in till Transportstyrelsen när ni ansöker om miljö- och luftvärdighetshandlingar

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om ändring i Trafiksäkerhetsverkets föreskrifter (TSVFS 1985:62) om intyg gällande fordons beskaffenhet och utrustning; beslutade den 30 oktober 2007.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar;

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar; Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar; beslutade den 15 juni 2016. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 3 kap. 1 och 4 och 14 kap. 16 luftfartsförordningen

Läs mer

Arbetsinstruktion för officiella veterinärer anställda av Jordbruksverket

Arbetsinstruktion för officiella veterinärer anställda av Jordbruksverket 1(6) JORDBRUKSVERKETS INTERNA REGLER Dnr 5.1.17-4405/15 2015-05-21 Arbetsinstruktion för officiella veterinärer anställda av Jordbruksverket Jordbruksverkets interna regler är bindande och måste följas

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 och 9 förordningen (2011:728) om behörighet för

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 juni 2016. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2018:34. Den konsoliderade elektroniska

Läs mer

BILAGA med djupare förklaring till Begäran om förenklingar i regler för ombyggt och amatörbyggt fordon

BILAGA med djupare förklaring till Begäran om förenklingar i regler för ombyggt och amatörbyggt fordon BILAGA med djupare förklaring till Begäran om förenklingar i regler för ombyggt och amatörbyggt fordon SFRO och Swetic Sektion Fordonsbesiktning har initierat ett arbete i att få till stånd vissa förenklingar

Läs mer

REACH En introduktion till EU:s nya kemikalielagstiftning för Akzo Nobels leverantörer

REACH En introduktion till EU:s nya kemikalielagstiftning för Akzo Nobels leverantörer REACH En introduktion till EU:s nya kemikalielagstiftning för Akzo Nobels leverantörer REACH står för Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (registrering, utvärdering, godkännande

Läs mer

DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/139/EG av den 25 november föreskrivna märkningar på två- och trehjuliga motorfordon

DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/139/EG av den 25 november föreskrivna märkningar på två- och trehjuliga motorfordon 9.12.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 322/3 DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/139/EG av den 25 november 2009 om föreskrivna märkningar på två- och trehjuliga motorfordon

Läs mer

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 11 augusti 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:35. TSFS 2011:70 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper

Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper Nycklar utan kopieringsspärr - Nycklar som fritt kan kopieras eller tillverkas utan krav på legitimation, rekvisition eller några som helst säkerhetsrutiner.

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 29 december 2014 1271/2014 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om godkännande av fordon Utfärdad i Helsingfors den 18 december

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för bilar; SFS 2007:185 Utkom från trycket den 2 maj 2007 utfärdad den 19 april 2007. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Denna förordning är meddelad

Läs mer

Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier

Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier Dokument M3 Anvisning ansökan enligt Multicenterprincipen, version 4.6 1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier

Läs mer

Information om CEMT tillstånd

Information om CEMT tillstånd Information om CEMT tillstånd Ett CEMT tillstånd gäller under ett år i 52 länder. Tillstånden medger bilaterala, transit- och tredjelandstransporter, men inte cabotage 1. De utfärdas per åkeri och är inte

Läs mer

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-01-20 N2017/00472/MRT Kopia till marie.egerup@regeringskansliet.se Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Promemoria om

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om besiktning av tivolianordningar 1 ; beslutade den 26

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetsorganisationer;

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetsorganisationer; Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetsorganisationer; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 3 kap. 4 och 14 kap. 16 luftfartsförordningen

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Ansökan om utbetalning 1(8)

Ansökan om utbetalning 1(8) Ansökan om utbetalning 1(8) Ärendenr Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Stöd Box 7 351 03 Växjö På den här blanketten ansöker du om utbetalning av stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder

Läs mer

Utfall av kontrollbesiktningar 2011

Utfall av kontrollbesiktningar 2011 Utfall av kontrollbesiktningar 2011 Under 2011 gjorde Bilprovningen sammanlagt 5,9 (5,6) miljoner besiktningar, dvs. kontrollbesiktningar, efterkontroller, registreringsbesiktningar och frivilliga besiktningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Fordonsförordning; utfärdad den 26 mars 2009. SFS 2009:211 Utkom från trycket den 7 april 2009 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser Tillämpningsområde

Läs mer

Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL

Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL 1. EU-typkontroll är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken ett anmält organ undersöker

Läs mer

Anpassning av tekniska harmoniseringsdirektiv till Europaparlamentets och rådets beslut 768/2008/EG

Anpassning av tekniska harmoniseringsdirektiv till Europaparlamentets och rådets beslut 768/2008/EG samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (7) Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Shulin Nie 010 240 4211 shulin.nie@msb.se Ert datum 2011-12-21 Er referens UF211/75885/UD/FIM

Läs mer

Saab 9-3 Linear Modellår: 2005 Sedan Ljus gul

Saab 9-3 Linear Modellår: 2005 Sedan Ljus gul Motoreffekt: 9 kw / 15 hk Antal vägmätaravläsningar: Antal uppgifter: 30 Fordonshistorik Sida 1 av 3 Datum Uppgifter 201-06-22 Ny ägare registrerad. Fordonet köpt av återförsäljare. Fordonet är anmält

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Lena Björklund-Stoehr Telefon: 08-508 28 187 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-09-20 p. 12 Yttrande över

Läs mer

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens 1 (7) Uppgifter om sökanden Företagets namn Organisationsnummer Adress Postnummer Ort Telefonnummer E-postadress Kontaktperson Anmälan om säkerställande avser följande utbildningar Grundutbildning godstransporter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i bilregisterkungörelsen (1972:599); SFS 1998:788 Utkom från trycket den 7 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Regeringen föreskriver att 4, 18, 19, 21,

Läs mer

Pendlarråd april 2014

Pendlarråd april 2014 Pendlarråd april Tack till dig som deltog här följer frågor och svar Flexibiliteten försvinner med platsbokning. Vad gör man som pendlare om man missar sitt tåg för att jobbet krävde några extra minuter?

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 1 april 2011 KLAGANDE Transportstyrelsen Box 267 781 23 Borlänge MOTPART Kolbäcks Återvinning AB, 556259-3409 Industrivägen 3 734 51 Kolbäck

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om officiella veterinärer; SJVFS

Läs mer

Policy. 1 Telias policy för utfärdande av ID-kort med e-legitimation

Policy. 1 Telias policy för utfärdande av ID-kort med e-legitimation 2014-06-16 1 (7) 1 Telias policy för utfärdande av ID-kort med e-legitimation 1. INLEDNING För att upprätthålla den säkerhetsnivå som krävs för utfärdandet av Telias e-legitimationer på ID-kort till privatpersoner

Läs mer

Förslag till RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 76/768/EEG om kosmetiska produkter i syfte att anpassa bilaga III till den tekniska utvecklingen

Förslag till RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 76/768/EEG om kosmetiska produkter i syfte att anpassa bilaga III till den tekniska utvecklingen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.6.2011 KOM(2011) 377 slutlig 2011/0164 (NLE) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 76/768/EEG om kosmetiska produkter i syfte att anpassa bilaga III

Läs mer

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter ELSÄK1000, vp-1.0, 2011-11-02 REMISSVAR 1 (6) Anders Richert, Teknisk direktör Generaldirektörens stab 010-168 05 02 anders.richert@elsakerhetsverket.se 2015-05-21 Dnr 15EV461 Miljö- och Energidepartementet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås; beslutade den 11 augusti 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 a körkortsförordningen (1998:980). TSFS 2011:70

Läs mer

Säkra maskiner. Version 3

Säkra maskiner. Version 3 Säkra maskiner Version 3 Den här broschyren vänder sig till alla som kommer i kontakt med mobila maskiner och tillbehör t.ex: Entreprenadmaskiner Grönytemaskiner Lantbruksmaskiner Skogsmaskiner Truckar

Läs mer

Direktanmälan InfoBil

Direktanmälan InfoBil Direktanmälan InfoBil Innehåll sid Startsida InfoBil 2 Direktanmälan Meny 3 Transaktionssökning 4 Försäljning 6 Inbyte 9 Avställning 11 Avställning mottagningsbevis 13 Påställning 15 Avregistrering 17

Läs mer

Översyn av personliga transaktionskonton i SUS inför det EU-gemensamma utsläppshandelsregistret

Översyn av personliga transaktionskonton i SUS inför det EU-gemensamma utsläppshandelsregistret 2011-11-08 1 (6) Tillväxtavdelningen Översyn av personliga transaktionskonton i SUS inför det EU-gemensamma utsläppshandelsregistret Från och med 1 januari 2012 kommer SUS ersättas av ett gemensamt utsläppsrättsregister

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om krav på utbildning och kompetens för certifiering av besiktningstekniker;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om krav på utbildning och kompetens för certifiering av besiktningstekniker; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om krav på utbildning och kompetens för certifiering av besiktningstekniker; beslutade den 26 maj 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Säkerhetsrådgivaren informerar

Säkerhetsrådgivaren informerar sid: 1 Regelverk & olycksstatistik Nytt regelverk Till årsskiftet kom ett nytt uppdaterat regelverk, ADR-S 2015. Nedan punkter belyser vissa förändringar. Mer information kan ni läsa i konsekvensutredningen

Läs mer

Checklista för utfärdande av miljö- och luftvärdighetshandlingar i samband med överföring av begagnade luftfartyg från EU/EASA

Checklista för utfärdande av miljö- och luftvärdighetshandlingar i samband med överföring av begagnade luftfartyg från EU/EASA EASA-LUFTFARTYG (Luftfartyg som omfattas av förordning (EG) nr 216/2008 1 ) Den här checklistan ska fyllas i och skickas in till Transportstyrelsen när ni ska överföra ett begagnat luftfartyg från (ifyllningsinstruktion

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BFS 2012:xx Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2007:4) om energideklaration för byggnader; Utkom från trycket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister; SFS 2014:1566 Utkom från trycket den 30 december 2014 utfärdad den 19 december 2014. Regeringen förskriver

Läs mer

Bilprovningen E-diagnos folder E-diagnos

Bilprovningen E-diagnos folder E-diagnos E-diagnos folder E-diagnos E-diagnos E-diagnos. Nu erbjuder vi på Bilprovningen en helt ny tjänst: E-diagnos. Det är en tilläggstjänst för dig med fordon från årsmodell 2002 och framåt, där vi gör en grundlig

Läs mer

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka Handbok JTF 6. Fara och Olycka 2 Fara och Olycka 6 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 6 Fara och Olycka 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

Aktivitetskort på nätet

Aktivitetskort på nätet Aktivitetskort på nätet Nu kan du använda "Aktivitetskort på nätet". Det kommer att förenkla föreningens hantering och redovisning av Lokalt aktivitetsstöd. All närvaro som föreningen registrerar sparas

Läs mer

Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07

Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07 Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07 Apportering I 14 står det om hundens framförande: "Föraren avgör när hunden skall kommenderas in. Vid apporteringsmomenten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2003:522 Utkom från trycket den 5 augusti 2003 utfärdad den 24 juli 2003. Regeringen föreskriver i fråga om körkortsförordningen

Läs mer

TSFS 2010:87 VÄGTRAFIK

TSFS 2010:87 VÄGTRAFIK VÄGTRAFIK Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om registreringsbesiktning, mopedbesiktning och lämplighetsbesiktning (konsoliderad elektronik utgåva) Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning;

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 6 förordningen (2011:811) om ackreditering och teknisk kontroll samt

Läs mer

SKÖTSELGUIDE PRIVATLEASING

SKÖTSELGUIDE PRIVATLEASING SKÖTSELGUIDE PRIVATLEASING SÅ TAR DU HAND OM BILEN OCH FÖRBEREDER DEN FÖR ÅTERLÄMNING. Tack för förtroendet! Gratulerar! Du har just ingått ett privatleasingavtal med Suzuki Finans. Vi tackar för förtroendet

Läs mer

TSF Bilaga till MHRFs remissvar

TSF Bilaga till MHRFs remissvar TSF 2016-65 Bilaga till MHRFs remissvar 20161209 Motorhistoriska Riksförbundet Anderstorpsvägen 16, 6tr 171 54 Solna Tel: 08-30 28 01 kansli@mhrf.se www.mhrf.se Org. nr: 802015-6041 Bankgiro: 399-46 21

Läs mer

Remissvar 1(7) 2.1 Förslag till föreskrifter om beställningscentraler för taxitrafik

Remissvar 1(7) 2.1 Förslag till föreskrifter om beställningscentraler för taxitrafik Remissvar 1(7) Transportstyrelsen Väg- och järnvägsavdelningen Box 267 781 23 Borlänge Transportstyrelsens förslag till föreskrifter om beställningscentraler för taxitrafik och deras tekniska utrustning

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter Sida 1 (8) Information om behandling av personuppgifter Genom denna informationsskrift får du information om hur dina personuppgifter behandlas av TRE-KÅ:s Billackering AB, 556348-8658, Fältmätargatan

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2006:19 Utkom från trycket 2006-10-19 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2002:925); SFS 2004:1362 Utkom från trycket den 29 december 2004 utfärdad den 16 december 2004. Regeringen föreskriver 1 att 2 kap.

Läs mer