Verksamhetsöverenskommelse Regionsjukvård 2005 med planering inför

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsöverenskommelse Regionsjukvård 2005 med planering inför 2006-2007"

Transkript

1 Ledningsstaben MISSIV Susan Ols LiÖ (1) Hälso- och sjukvårdsnämnden Verksamhetsöverenskommelse Regionsjukvård 2005 med planering inför Bakgrund Samverkansnämnden har träffat en överenskommelse avseende regionvård för Avtalsarbetet inför 2005 har skett i samverkan mellan de tre landstingen och Universitetssjukhuset, under ledning av Samverkansnämndens kansli. Detta är sista gången hälso- och sjukvårdsnämnden tar beslut i denna fråga, som i framtiden kommer att behandlas av Regionsjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås BESLUTA a t t godkänna Samverkansnämndens rekommendation till regionavtal Åke Rosandher Landstingsdirektör Lena Lundgren Hälso- och sjukvårdsdirektör

2 SVN 06/04 1 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 Verksamhetsöverenskommelse Regionsjukvård 2005 med planering inför Inledning Den statliga utredningen om högspecialiserad vård har föreslagit dels ökat regionpolitiskt inflytande över regiongemensam vård via nämnd med tydliga mandat och befogenheter och dels effektivare styrning av vård som är av riksgemensam karaktär. Sydöstra regionens samverkansnämnd har uppdragit åt de tre landstingens landstingsdirektörer att föreslå anpassning av styrformer till utveckling i enlighet med högspec. utredningens intentioner (Ds 2003:56). Förslaget behandlades i Samverksansnämnden och har under hösten konkretiserats dels genom arbetet med den nya organisationen dels med ett avtalsarbete i förslagets intentioner. De nya styrformerna träder i kraft Organisation Ett nytt reglemente för Regionsjukvårdsnämnden är framtaget och behandlas vid Samverkansnämndens möte Reglementet reglerar dels behörigheter för den politiska ledningen dels formerna för tjänstemannaarbetet. Parallellt med detta arbete har ett nytt Regionsamverkansavtal tagits fram från som ersätter nuvarande samverkansavtal från Även det nya Regionsamverkansavtalet behandlas vid Samverkansnämndens möte Avtalsarbete Avtalsarbetet inför 2005 har skett i samverkan mellan de tre landstingen och Universitetssjukhuset under ledning av Samverkansnämndens kansli. Arbetet har skett i hittills gällande strukturer men med sikte på det nya Regionsamverkansavtalets intentioner. Avtalet gäller skarpt från 2005 och lägger en grund för fortsatt långsiktighet i planeringen inför 2006.

3 SVN 06/04 2 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 Gemensamt i sydöstra sjukvårdsregionen I regionen gäller fritt val för primärvård och länssjukvård. De samverkande landstingen beaktar de ställningstaganden till medicinsk prioritering som hemlandstinget gör och möjlighet finns alltid att hänvisa till hemlandstinget vid oklarhet eller låg prioritet i relation till andra patientgruppers behov. Regionen eftersträvar samverkan i kontakterna med nationella centra för högspecialiserad vård tex barnhjärtcentrum i Lund och transplantationscentrum vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Vid behov av vidareremiss skall remiss utfärdas av betalningsansvarig i hemlandstinget. Samverkan för gemensam kompetensutveckling sker regionalt. Vid Universitetssjukhuset sker aktiviteter inom områdena kompetenscentrum, informationsöverföring, kunskapsöverföring och samverkan. All randutbildning av ST-läkare som behöver regiontjänstgöring sker i Linköping, där sker också profilutbildning för specialistläkare. Löpande konsultationsstöd sker i den dagliga verksamheten inkl bildöverföring mm som stöd för ställningstagande i akuta situationer. I den specialitetsvis gjorda beskrivningen nedan kommenteras huvudfrågor för samverkan. Remiss för högspecialiserad vård är högspecialiserad vård och för flera verksamheter är remissgrunderna väl dokumenterade av de regionala programgrupperna. Därutöver gäller generellt att remiss till högspecialiserad vård i enskilda fall sker vid ovanliga diagnoser, komplikationer eller kombinationer av sjukdomstillstånd. Under de närmaste åren är det ett gemensamt åtagande i de regionala medicinska programgrupperna att tydliggöra remissgrunder, förväntningar och möjligheter till utveckling av kompetens som behövs i regionen. Viktigaste principiella förändringarna i avtal 2005 Budget Regionsjukvårdsnämnd Jämfört med tidigare år, då Samverkansnämnden rekommenderade de tre landstingen att inom sitt budgetbeslut godkänna ramarna för regionavtalet, avsätter de tre landstingen från 2005 medel till den nyinrättade Regionsjukvårdsnämnden som kan avgöra fördelningen inom tilldelade medel. Regionsjukvårdsledning En regionsjukvårdsledning tillskapas med representation av landstingens högsta tjänstemannaledningar och ledningarna för de regiongemensamma verksamhetsområdena för att främja den strategiska utvecklingen inom regionen.

4 SVN 06/04 3 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 Regiongemensamma vårdområden En utmönstring har skett av begreppet högspecialiserad vård till förmån för regionsjukvård. Inom regionsjukvården har dessutom en avgränsning gjorts till regiongemensamma vårdområden där formerna för samarbete, uppföljning, insyn och delaktighet kommer att stärkas. Mer formaliserat innebär detta att regiongemensamma centrumråd bildas som motsvarar de gemensamma vårdområdena. Dessa är hjärtsjukvård kirurgisk och onkologisk vård rekonstruktiv kirurgisk vård barn- och kvinnosjukvård Regiongemensam vård vid Ryhov Regionsjukvård inom områdena ryggkirurgi, barnortopedi och halsryggskirurgi är etablerad vid Länssjukhuset Ryhov. Verksamheten får samma styrformer som regionsjukvården vid Universitetssjukhuset i Linköping. Från kortsiktig volymdiskussion till långsiktiga åtaganden De tidigare årens avtalsarbete har präglats av årliga revideringar av volymer och prisdiskussioner. Inför 2005 ersätts detta arbete med en ersättningsmodell i form av fast ram med tillhörande åtagande, tillsvidare uttryckt i volymer. Grundprincipen är att den ekonomiska ramen ligger fast under året. Vid stabila verksamheter även under flera år. Som en konsekvens härav upphör all fakturering. Inga priser finns inom regionavtalet. En annan central punkt vid övergången till fasta ersättningsramar är uppföljningen. Då de tre landstingen avser att följa upp verksamheten i DRG-termer har kvantifieringen av åtagandet, i brist på bättre instrument detta första år, också gjorts i DRG-termer. Bakom varje volym ligger en medicinsk bedömning utifrån viss indikation. I dagsläget är det dock inte möjligt att koppla denna indikation till ett åtagande inom regionavtalet och göra detta uppföljningsbart. Grundprincipen vid fasta ersättningar och specificerade åtaganden är att remitterande landsting och utförande sjukhus har ett ömsesidigt ansvar för att överenskommen verksamhet hålls inom givna ramar. Kompetensstöd Arbetet med att definiera kompetensstödet fortsätter. Till avtal 2005 har onkologiska kliniken genomfört ett arbete som tydliggjorts i avtalet. Utöver onkologin finns sedan tidigare kompetensstödsverksamhet vid kirurgiska kliniken och gynonkologiska kliniken inom regionavtalets ram.

5 SVN 06/04 4 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 PBE ut DRG in Som nämnts ovan kommer DRG att etableras som uppföljningsinstrument inom regionavtalet inom den slutna vården. Detta medför att det sedan 10 år använda PBE-systemet fasas ut. PBE behålls dock ytterligare som statistikverktyg vid några kliniker för den öppna vården. PBE-systemet behålls dessutom vid US för debitering av den utomregionala vården. Avtalsarbete i regionala centrumråd Från 2005 kommer det mer konkreta avtalsarbetet att bedrivas i centrumråden. Den tidigare centrala avtalsgruppen upphör. Viktigaste verksamhetsförändringarna i avtal 2005 Hjärtsjukvård Fortsatt decentralisering av den kardiologiska vården inom regionen och sker enligt den planering som varit inom den regionala medicinska programgruppen. Detta medför att H-län i praktiken handlägger all egen PCI- och ICD-vård. F-län remitterar akut PCI-vård och ICD-vård till US. Den thoraxkirurgiska vården har i stort oförändrad budgeterad verksamhetsnivå. Kirurgisk och onkologisk vård Stora förändringar sker inom den kirurgiska och onkologiska vården för H-län där en allt större del av den onkologiska vården sköts i egen regi då nyrekrytering skett. Förändringarna sker både avseende strålbehandling och cytostatikabehandlingar. För F-län har en anpassning av ersättningen inom onkologin skett till en verksamhetsnivå som avses långsiktigt rimlig. Rekonstruktiv kirurgisk vård Inom den rekonstruktiva kirurgiska vården planeras en minskad remittering från H-län inom ögonsjukvården och då framför allt avseende fotodynamiska behandlingar. Barn- och kvinnosjukvård Inga planerade förändringar av den budgeterade verksamheten inför Övrigt F-län reducerar avtalet för barnpsykiatri (ätstörningsverksamhet) till en nivå som anses långsiktig rimlig. Biobankscentrum Från 2005 etableras verksamhet vid biobankscentrum inom regionavtalets ram.

6 SVN 06/04 5 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 Särskilt för landstinget i Östergötlands län För landstinget i Östergötlands län är Universitetssjukhuset i Linköping den primära instansen vid behov av remittering för regionsjukvård. Det finns också ett direkt remissflöde till andra Universitetssjukhus i enskilda fall där nationell spetskompetens behövs. Övergången från begreppet högspecialiserad vård till regiongemensam vård har medfört att kliniker med övervägande vård av länssjukvårdskaraktär utgått ur regionavtalets ram och inordnats i Östergötlands länssjukvårdavtal. Som exempel på några kliniker kan nämnas kardiologiska kliniken, barnkliniken, öronkliniken och ögonkliniken. Sedan några år tillbaka hanteras också bl a kirurgiska kliniken, kvinnokliniken och ortopedkliniken på samma sätt. För Östergötland sker ingen förändring av den budgeterade verksamhetsvolymen inför De kostnadsökningar som finns inom avtalets ram hänförs till övervägande del till tidigare överenskommelser, investeringar, läkemedel och förstärkningar inom området cancersjuk- vård. Hjärtcentrum - hjärtsjukvård Inom regionavtalets ram kvarstår vård vid thoraxkirurgiska kliniken. I och med etableringen av regionala centrumråden, där hjärtsjukvården ingår, finns fortfarande möjligheter att hantera hela hjärtsjukvården ur ett regionalt perspektiv även om det konkreta avtalsarbetet avseende kardiologin inom Östergötland förs i andra forum. Kirurgi /Onkologicentrum kirurgisk och onkologisk sjukvård Inom regionavtalets ram ligger vård vid onkologiska kliniken (inkl gynonkologi), transplantationsverksamhet inom hematologin, onkologiskt centrums kansli, kompetensstöd kirurgi samt onkogenetisk rådgivningsverksamhet. Inför 2005 gör Östergötland en förstärkning med 11,3 mkr inom området cancervård och innebär följande: - medel för att säkerställa den onkologiska verksamheten generellt 5,8 mkr - medel för att garantera palliativ strålbehandling inom 14 dagar 3,5 mkr - utvecklingsarbete för brytpunktsbedömning av palliativ behandl 1,0 mkr - ökad satsning onkogenetisk rådgivningsverksamhet 1,0 mkr

7 SVN 06/04 6 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 Rekonstruktionscentrum rekonstruktiv kirurgisk vård Inom regionavtalets ram ligger vård vid neurokirurgiska kliniken inkl den endovaskulära verksamheten samt brännskadevården. Inom den rekonstruktiva kirurgin återfinns även deformitetskirurgin inom ortopedkliniken. Barn- och kvinnocentrum barn och kvinnosjukvård Inom regionavtalets ram har Östergötland ingen verksamhet vid barn-kvinnocentrum. Däremot skapas möjligheten att hantera verksamheterna ur ett regionalt perspektiv i det regionala centrumrådet, även om det konkreta avtalsarbetet drivs i ett annat forum.

8 SVN 06/04 7 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 Särskilt för landstinget i Jönköpings län För landstinget i Jönköpings län är Universitetssjukhuset i Linköping den primära instansen vid behov av remittering för regionsjukvård. Dock anlitar Jönköping primärt Göteborg för barnkirurgi och barnonkologi. Det finns också ett direkt remissflöde till andra Universitetssjukhus i enskilda fall där nationell spetskompetens behövs. Remissgrunder och särskilda samarbetskrav specialistvis för landstinget i Jönköpings län Hjärtcentrum - hjärtsjukvård För hjärtcentrum sker samverkan så att länssjukhuset Ryhov gör primära kranskärlsutredningar och huvuddelen av alla planerade kranskärlsvidgningar för länsborna. En mindre andel remitteras till Linköping på medicinska grunder t ex för att närhet till operationsresurs är motiverad. Under 2005 görs enstaka akuta PCI i Jönköping enbart dagtid vardagar. I övrigt remitteras akut till Linköping. All remittering för thoraxkirurgi går till Linköping. Kirurgi /Onkologicentrum kirurgisk och onkologisk sjukvård Kirurgi Remittering för bäckenreservoar, colon/rektal cancer med komplikationer och komplicerade traumafall. Särskild kompetensutveckling inom anvisad budget med ST-skola och 40-poängsutbildning i kirurgisk omvårdnad för sjuksköterskor. Onkologi Remittering för lymfon, behandling med stamceller, njurtumörer, malignt melanom och ovanliga cancersjukdomar. Gynonkologisk behandling av remitterade patienter enligt regionalt vårdprogram. Hematologi Diagnostik och behandling av akut leukemi, stamcellsbehandling och komplicerade övrig maligna och andra blodsjukdomar. Lungmedicin Tumörsjukdomar i lunga och lungsäck i kombination med frågeställning om operation.

9 SVN 06/04 8 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 Rekonstruktionscentrum rekonstruktiv kirurgisk vård All remittering till hand-/plastikkirurgi, brännskadevård och för neurokirurgi. Närvarande plastikkirurg 3-4 veckor vår resp höst på sjukhus i Jönköpings län för planerad operationsverksamhet med handledning för profilerade kirurger i Jönköpings län. Närvarande neurofysiolog en dag per vecka i Jönköping för läkarberoende undersökningar och rond (ej semesterperiod) samt utlåtande för gjorda undersökningar. Gynekologi Infertilitetsbehandling av remitterade par enligt regionalt beslutade riktlinjer. Onkogenetisk rådgivning inkl externa provtagningar av patienter och genom utredningen aktualiserade släktingar från Jönköpings län.

10 SVN 06/04 9 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 Särskilt för landstinget i Kalmar län För landstinget i Kalmar län är Universitetssjukhuset i Linköping den primära instansen vid behov av remittering för regionsjukvård. Landstinget i Kalmar län anlitar dock primärt Lund för viss barnsjukvård och även Huddinge för viss hematologisk sjukvård. Det finns därtill ett direkt remissflöde till andra Universitetssjukhus nämnas kan Sahlgrenska i Göteborg för transplantationskirurgi och även andra då nationell spetskompetens behövs. Remissgrunder och särskilda samarbetskrav specialistvis för landstinget i Kalmar län Hjärtcentrum - hjärtsjukvård Hjärtsjukvården sker i största delen som länssjukvård vid länssjukhuset i Kalmar där utförs primära kranskärlsutredningar och nästa alla planerade kranskärlsvidgningar för länsborna. En mindre andel remitteras till Linköping på medicinska grunder t ex för att närhet till operationsresurs är motiverad. I princip görs därtill alla akuta PCI i Kalmar dygnet runt. Ambitionen är att också att sköta hela ICD- verksamheten i Kalmar. Nästan all remittering för thoraxkirurgi går till Linköping. Det finns dock samverkan med thoraxkliniken vid Blekingesjukhuset i Karlskrona. Kirurgi /Onkologicentrum kirurgisk och onkologisk sjukvård Onkologi Onkologisjukvården sker i stor samverkan mellan landstingen. Remittering för lymfon, behandling med stamceller, njurtumörer, malignt melanom och ovanliga cancersjukdomar. Gynonkologisk behandling av remitterade patienter enligt regionalt vårdprogram. Hematologi Diagnostik och behandling av akut leukemi, stamcellsbehandling och komplicerade övrig maligna och andra blodsjukdomar sker vid Universitetssjukhuset i Linköping. Viss hematologisk sjukvård remitteras dock till Universitetssjukhuset i Huddinge. Lungmedicin Tumörsjukdomar i lunga och lungsäck i kombination med frågeställning om operation.

11 SVN 06/04 10 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 Rekonstruktionscentrum rekonstruktiv kirurgisk vård All remittering till hand-/plastikkirurgi, brännskadevård och för neurokirurgi. Närvarande plastikkirurg 3-4 veckor vår resp höst på sjukhus i Kalmar län för planerad operationsverksamhet med handledning för profilerade kirurger i Kalmar län. Närvarande neurofysiolog en dag per vecka i Kalmar för läkarberoende undersökningar och rond (ej semesterperiod) samt utlåtande för gjorda undersökningar. Gynekologi Infertilitetsbehandling av remitterade par enligt regionalt beslutade riktlinjer. Onkogenetisk rådgivning inkl externa provtagningar av patienter och genom utredningen aktualiserade släktingar från Kalmar län.

12 SVN 06/04 11 (11) SKRIVELSE NR 12/2004 Samverkansnämnden, Sydöstra sjukvårdsregionen den 9 december 2004 Priser och ersättningar för Sydöstra sjukvårdsregionen Inom regionsjukvårdsavtalets ram ligger även uppgiften att ta fram en prislista som redovisar de priser som Universitetssjukhuset i Linköping tillämpar vid debitering av utomregionala patienter de priser som övriga sjukhus i regionen tillämpar vid debitering av utomregionala patienter samt för patienter inom Sydöstra sjukvårdsregionen Prislistan avslutas med en kortare skrivning över specifika överenskommelser inom regionsjukvårdsavtalets ram. Prislistan redovisas i bilaga 1. Samverkansnämnden föreslås besluta a t t godkänna prislista "Priser och ersättningar för Sydöstra sjukvårdsregionen 2005" enligt förslag

13 1 Beslut i Samverkansnämnden

14 Priser och ersättningar för Sydöstra sjukvårdsregionen 2005 Förhandlingar om priser och ersättningar 2005 i sydöstra sjukvårdsregionen har genomförts av en avtalsgrupp bestående av representanter för regionens landsting. Samverkansnämnden har slutligen vid sitt sammanträde den 9 december 2004 fastställt överenskommelse om regionala priser och ersättningar. US vs E-, F- och H-län Universitetssjukhuset i Linköping (US) ersätts från 2005 med en fast ram från regionens landsting. Till denna ersättning finns en kvantifiering fr a i DRG-poäng. Några priser förekommer inte i relationerna mellan US och landstingen inom regionen. Utomregional vård på US och övriga sjukhus i regionen Vad gäller landsting utanför regionen kvarstår tidigare prissystem som innebär att Universitetssjukhuset i Linköping tillämpar priser som fastställts per produkt kallat PBE (Prestationsbaserad ersättning). För ett antal kliniker tillämpas debitering efter DRG-pris enligt NordDRG (klinikpris). Vissa produkter debiteras efter faktisk kostnad och framgår av prislistan. Övriga sjukhus i regionen debiterar slutenvård av utomlänspatient enligt NordDRG samt för dagkirurgi/dagmedicin och läkarbesök med endoskopier enligt NordDRG-O. Som grund tillämpas ett överenskommet regionpris. I vissa fall tillämpas överenskomna priser utanför DRG. 2

15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA Ersättningsprinciper för vårdtjänster 4 Prislista vid Universitetssjukhuset, US 8 Prislista vid regionens läns- och länsdelssjukhus Slutenvård (NordDRG) 43 Öppenvård (NordDRG-O) 54 Prislista övrig sjukvård 60 Läkarbesök Läkarbesök på sjukhus Besök hos annan vårdgivare inom primärvård Besök hos annan vårdgivare på sjukhus Särskild debitering av viss vård vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping Allmän psykiatri Barn- och ungdomspsyk (BUP) Rättspsykiatrisk vård i Vadstena, Västervik och Länssjukhuset Ryhov Särskild taxa för ambulanstransporter Viktlista slutenvård, NordDRG 61 Viktlista öppenvård, NordDRG-O 71 3 Beslut i Samverkansnämnden

16 Ersättningsprinciper för vårdtjänster 2005 Beslut i Samverkansnämnden

17 Ersättningsprinciper för vårdtjänster Inom sydöstra sjukvårdsregionen tillämpas fast ersättning mellan de tre landstingen och Universitetssjukhuset. Nedanstående ersättningsprinciper avser utomregionala kunder samt övriga sjukhus inom regionen. 1. Universitetssjukhuset i Linköping Universitetssjukhuset i Linköping tillämpar priser som fastställts per produkt enligt sjukhusets PBE-förteckning (PrestationsBaseradErsättning) exklusive de kliniker som ersätts enligt DRG för slutenvården. PBE-produkterna avser åtgärder/behandlingar och är prissatt så att pris ska motsvara resursåtgången. För de kliniker som ersätts enligt DRG för slutenvård tillämpas klinikpriser (poängpris) samt en gemensam regional viktlista enligt NordDRG. Universitetssjukhuset i Linköping har därutöver ett antal produkter som debiteras enligt faktisk kostnad. 2. Läns- och länsdelssjukhus Vid regionens läns- och länsdelssjukhus tillämpas i första hand debitering av slutenvården efter DRG-pris enligt NordDRG. Detta enligt den regionala DRG-viktlistan med fastställt pris/poäng till kr. Dagkirurgi/dagmedicin samt läkarbesök med endoskopier debiteras enligt NordDRG-O med vikter gällande den regionala NordDRG-O viktlistan och med samma fastställda pris/poäng som slutenvården dvs kr. För psykiatri, barnpsykiatri och rättspsykiatri gäller vårddagsersättning Läkarbesök och övriga kontakter inom primärvården debiteras enligt särskild prislista. 3. Ambulanstransporter Taxan för ambulanstransporter som tillämpas av landstingen i sydöstra sjukvårdsregionen är - att kilometerpriset för ambulanstransporter är 60 kr - att vårdlandstinget får fakturera hemlandstinget kilometerpris för hela ambulansuppdraget, således även framkörningssträcka - att om körsträckan är kortare än 10 km utgår ändå ersättning med 600 kr 5. Medicinsk service För den medicinska service som ges utan samband med annan vård debiteras enligt fastställda prislistor. Dessa finns samlade på Regionsjukvårdsnämndens kansli. 5

18 6. Debitering av patientavgift vid vård av utomlänspatient I avtalet om Priser och vårdtjänster inom Sydöstra sjukvårdsregionen 2005 anges priserna dels enligt särskilda verksamhetsinriktade taxor som PBE eller DRG och dels en generell öppenvårdstaxa. Taxor enligt PBE och DRG i öppen- och sluten vård anger ersättningsbeloppen netto. Något avdrag för av patienten erlagd avgift ska således ej göras vid debitering mot hemlandstinget. Hemlandstinget debiteras patientavgift när patienten har frikort eller av annan anledning är befriad från att erlägga patientavgift. För regionens generella öppenvårdsprislista gäller att beloppen anges brutto. Av patienten erlagd avgift ska därför dras av vid debitering till hemlandstinget. Har patienten frikort eller av annan anledning är befriad från att erlägga patientavgift och inte erlägger patientavgift debiteras hemlandstinget hela bruttoavgiften. 6

19 Ersättningsprinciper vid Universitetssjukhuset i Linköping 2005 Kliniker SLUTENVÅRD 1) Universitetssjukhuset i Linköping PBE NordDRG ÖPPENVÅRD Klinikpris 1) PBE NordDRG-O DRG Hjärtcentrum Thoraxkärl X X Kardiologi X X Närsjukvården centrala Hud X X kr Infektion X X kr Njurmedicin X X kr Reuma X X kr EMK (Endokrin- magtarmmed.klinik) X X kr Akutklinik X X kr Neurologi X X Psykiatri X X Barnpsykiatri X X Flyktingmedicin X X Barn-och kvinnocentrum Barn X X Kvinnoklinik X X kr Rekonstruktionscentrum Neurokirurgi X X Rehab X X Hand- och plastikkir X X Öronklinik X X Ögonklinik X X Käkklinik X X Kirurgi- och onkologicentrum Onkologi X X Gyn onkologi X X Hematologi X X Lungmedicin X X Urologi X X kr Kir klin X X kr Ortopedicentrum Ortopedi X X kr Smärt och rehabcentrum Smärtklinik X X 1) PBE= PrestationsBaseradErsättning Ersättningsprinciper vid övriga sjukhus i regionen 2005 Slutenvård Öppenvård Övriga sjukhus i regionen NordDRG NordDRG-O Östergötlands län Vrinnevisjukhuset i Norrköping X X Lasarettet i Motala X X Hälso- och sjukvården i Finspång X X Jönköpings län Länssjuhuset Ryhov i Jönköping X X Höglandssjukhuset i Eksjö-Nässjö X X Värnamo sjukhus X X Kalmar län Länssjukhuset i Kalmar X X Oskarshamns sjukhus X X Västerviks sjukhus X X Vid regionens övriga sjukhus tillämpas ett fastställt pris/poäng för både sluten- och öppenvård till kr. 7

20 8 Beslut i Samverkansnämnden

21 Prislista vid Universitetssjukhuset, US Anvisningar Avser priser för åtgärder/behandlingar vid Universitetssjukhuset i Linköping. Verksamheten vid sjukhusets olika kliniker är till större delen definierade i PBE-produkter (PrestationsBaseradErsättning) medan ett antal kliniker ersätts enligt DRG för slutenvården och PBE för den öppna vården. Varje PBE är prissatt så att priset ska motsvara resursåtgången. Grundtanken är att PBE-priset är ett paketpris. För vissa åtgärder/behandlingar är det dock nödvändigt att använda tilläggsdebiteringar. Exempel på tilläggsdebiteringar är: - vårddagar som inte ingår i produkten - vårddagar utöver fastställd vårddagsgräns - intensivvård - material PBE-koden består av nio siffror. De tre första anger klinik, den fjärde siffran visar om åtgärden är klassad som högspecialiserad vård (1) eller övrig sjukvård (2) och återstående siffror definierar produkten. De kliniker på universitetssjukhuset som som tillämpar debitering av slutenvården efter klinikvisa DRG-priser är :Hudklinik, infektionsklinik, njurmedicinsk klinik, reumaklinik, endokrin-magtarmklini kvinnoklinik, akutklinik, ortopedklinik (exkl. rygg), kirurgisk klinik samt urologisk klinik I prislistan anges ytterfallsgränser för vårddagar och intensivvård, för thoraxkirurgiska kliniken beräknas intensivvården i poäng och för övriga i dagar. Därutöver finns vissa åtgärder som debiteras enligt faktisk kostnad. Beslut i Samverkansnämnden

22 Prislista Universitetssjukhuset i Linköping 2005 Sida Sida Hjärtcentrum Akutkliniken 16 Kardiologiska kliniken 11 Barn- och Ungdomsmedicinska kliniken 13 Thorax-Kärlkliniken 12 Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken 21 Endokrin- och Magtarmmedicinska kliniken 16 Barn- och Kvinnocentrum Flyktingmedicinskt Centrum 21 Barn- och Ungdomsmedicinska kliniken 13 Geriatrisk klinik 16 Kvinnokliniken 14 Gynonkologisk klinik 22 Hand- och Plastikkirurgiska kliniken 29 Närsjukvården Centrala Hematologisk klinik 22 Akutkliniken 16 Hudkliniken 18 Endokrin- och Magtarmmedicinska kliniken 16 Infektionskliniken 19 Geriatrisk klinik 16 Kardiologiska kliniken 11 Hudkliniken 18 Kirurgiska kliniken 23 Infektionskliniken 19 Kvinnokliniken 14 Njurmedicinska kliniken 19 Käkkliniken 33 Reumakliniken 19 Lungmedicinsk klinik 23 Neurologkliniken 20 Neurokirurgisk klinik 40 Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken 21 Neurologkliniken 20 Flyktingmedicinskt Centrum 21 Njurmedicinska kliniken 19 Psykiatriska kliniken 21 Onkologisk klinik 24 Ortopedkliniken 27 Kirurgi och onkologicentrum Psykiatriska kliniken 21 Gynonkologisk klinik 22 Rehabiliteringsmedicinsk klinik 41 Hematologisk klinik 22 Reumakliniken 19 Kirurgiska kliniken 23 Smärt och Rehabcentrum 42 Lungmedicinsk klinik 23 Thorax-Kärlkliniken 12 Onkologisk klinik 24 Urologisk klinik 25 Urologisk klinik 25 Ögonkliniken 34 Öronkliniken 35 Ortopedicentrum Ortopedkliniken 27 Rekonstruktionscentrum Hand- och Plastikkirurgiska kliniken 29 Käkkliniken 33 Ögonkliniken 34 Öronkliniken 35 Neurokirurgiska kliniken 40 Rehabiliteringsmedicinsk klinik 41 Smärt och Rehabcentrum Smärt- och RehabCentrum 42 Beslut i Samverkansnämnden

23 Prislista år 2005 vid Universitetssjukhuset i Linköping index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Kardiologiska kliniken Invasiv koronarutredning (elektiv) Invasiv koronarutredning (akut) PTCA enkärls Invasiv koronarutredning med PTCA Hjärtinfarkt med koronarutr och primär PTCA Tillägg för tvåkärl/stent Preop VOC-utredning/noninvasiv Preop VOC-utredning/komplett Preop VOC-utredning/enbart invasiv Perkutan valvulotomi Invasiv elfysundersökning Radiofrekvensablation RF-ablationer (Carto) RF-ablationer barn RF-ablationer (Carto) barn ICD enbart thoraka/venös ICD byte ICD material enl särsk taxa Preop transplantationsutredning Preop transplantationsutredning spec fall enl särsk taxa Perikardexsudat tappning Specialfall HSV (löpande räkning) Heart-mate enl särsk taxa Postop.transpl kontr år 1 E-län Postop.transpl kontr år 2 E-län Postop.transpl kontr år 1 ULV Postop.transpl kontr år 2 ULV Postop.transpl specialfall (l.räkn) AICD-kontroll Biventrikulär pace Flimmerablation Obs-bröstsmärta Hjärtinfarkt Instabil angina Endokardit Arytmiobs/Övrig arytmi Pacemaker.ny/dostyp Pacemaker.ny/dostyp Pacemaker.ny/dostyp Pacemaker.byte/dostyp Pacemaker.byte/dostyp Pacemaker.byte/dostyp Pacemaker elektrodbyte Perimyokardit Hjärtsvikt Holter/King of Hearts Beslut i Samverkansnämnden

24 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Kardiologiska kliniken Teda Lungemboli Klinikfärdig patient Extra vårddygn Specialfall Nybesök läkare Återbesök läkare Kontroll sköterska Gruppgymnastik Individuell gymnastik Elkonvertering Noninvasiv elfysundersökning Endast provtagning Dietistbesök Thorax-Kärlkliniken Kranskärlsoperation Kranskärlsop Off pump Klaffoperation Kombinationsingrepp Övr ECC enkel Övr ECC svår Pulmectomi/bilobectomi Lobectomi Mindre lungingrepp Allm thoraxkirurgi, komplicerat ingrepp Lungvolymreducerande kirurgi Ductus ICD HeartMate operation Övr liten Övr svår xxx10 Extra v-dag xxx20 Extra Thiva xxx30 Mtrl xxx40 Maze ablationskateter xxx35 Tolk Övr US HeartMate - pump enl särsk taxa HeartMate övrigt material enl särsk taxa Överordnad kirurg (kr/tim) Underordnad kirurg (kr/tim) Operationssköterska (kr/tim) Aneurysm / y-graft/tub-graft Aneurysm thoracoabdominellt/tumör Femoro popliteal bypass Femoro popliteal bypass x Beslut i Samverkansnämnden

25 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Thorax-Kärlkliniken Övrig artäroperation Carotisstenos Poliklinisk operation Poliklinisk operation x Mindre operation Konsultoperation PTA på röntgen PTA på op - tillägg Tillägg för stent Trombolys Utredning Extra vårddag Övrig åtgärd (IVA-vård enl löp räkning) Läkarbesök Duplex-tillägg Poliklinisk angiografi Ssk besök Sjukgymnastik Överordnad kärlkirurg, timpris PM Barn- och ungdomsmedicinska kliniken NK-op shuntrevision Övrig NK operation Extra NK-op inom VTF Strålbehandling IVA-kostnad högspecpat Utredning tumör Utredn Övrigt Utvärdering av behandl Beh ALL+Bcell Beh AML+Tcell Beh CNS Beh Övrigt Baskostnad dagvård Baskostnad SVdygn Sepsis PNU-T besök kompl PNU-T vård, komplicerad Perinataltransporter enligt särs taxa Vårddygn CPAP/respirator Vårddygn HFO NO behandling enligt särs taxa Surfactant Hjärn o ryggmärgsb neo op Ductusoperationer NK-op anläggn av shunt Beslut i Samverkansnämnden

26 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Barn- och ungdomsmedicinska kliniken Kryobehandling Backlofen ej fullbordad Backlofen fullbordad Aritmiövervakning dygnskostnad Vårddagskostn Palliation Blodbyte Observationsfall Mag-tarm op mindre ingr Mag-Tarm op större ingr Dagvård, komplicerad us Enkel infektion Enkel utredn Svår infektion Svår utredning Kronisk sjukdom Diabetes, nyinsjuknande Neurologivård ej op Ytterfallsvårddag IVA kostnad Lsv pat PNU-T Besök, normal PNU-T vård, normal Vårddygn Syrgaskrävande Normalvård/dygn Patienthotell Läkarbesök allergi Läkarbesök diabetes Läkarbesök cystisk fibros Läkarbesök endokrin Läkarbesök gastro Läkarbesök hematolog Läkarbesök kardiolog Läkarbesök neurolog Läkarbesök allmän pediatr Läkarbesök urinvägar Läkarbesök adoptiv Läkarbesök jour Sjukvårdande behandling Kvinnokliniken POS, samtal Utredn vulvodymi Utredn vulvodymi EMG Behandling vulvodymi Gammonativbeh Övr.kvalif. ultralj.diag Cordocentes Immuniseringsbehandling Beslut i Samverkansnämnden

27 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Kvinnokliniken Fetocid Genetisk rådgivn Gen. rådgivn omfattande IVF I IVF I - delbeh IVF II IVF III Frys ICSI II Allmän gyn läk Allmän gyn läk. + kolp Allmän gyn läk. +uljud Inkontinens läk Infertilitet utr. läk Inkontinensutr. SSK Poliklin. op utan narkos Abort, polop utan narkos Abort, mifegyne Abort, polop med narkos Abrasio, mfl ingr.polop Laserop Testisbiopsi poliklin Manlig sterilisering FP allm utr läk FP.Ab./steril utr. läk Inkontinens Öppenvård Inkontinens/ESC Öppenvård ObsFall Öpenvård Dag kir Vaginal op- mindre ingrepp Dag kir Scopi - mindre ingrepp Dag kir Adnexkirurgi Avd åtebesök Avd besök 21. SSK Avd besök inför OP Dagsjukvård BB Korrektion av fosterläge Akut ÖV-besök förl.avd Samtal specmödrav BM Spec mödrav. läk. diab Spec mödrav. läk. övr Ultraljud reguljär, BM Ultraljud utvidgad, BM Ultraljud reguljär, Läk Stim I Stim II Stim III Seminalanalys Beslut i Samverkansnämnden

28 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Kvinnokliniken Seminalimmmunol.test, ÖPV SSK-besök, RMC Kuratorsbesök, Rmc Läkarbes m ulj RMC Seminalimmmunolig. test Preventivmedel BM Preventim rådg, läkare Mödravård, specialistläk BM besök kort xxx Klinikens DRG-pris vikt 1, Akutkliniken AVA DRG -poäng Utredning AVA Återbesök AVA Akutmottagningsbesök utomläns Intagningsavdelningen utomläns DRG-poäng Vpl - Fånge/häktad Pat med frikort Geriatriska kliniken xxx-x-xxxxx Läkarbesök Endokrin- och Magtarmmedicinska kliniken Hypoglukemi-utredning Hyperlipidemi-utredning Binjureadenom-behandl/uppfölj Hypofys/hypotalamusutredning Hypofysadenom-behandl/uppföljn Cushing-utredning Cushing-behandl/uppföljning Second Opinion Remisser ENM Telefonbesök ENM Konsulter Diagnos av annan sjukdom Läkarbesök ENOKIR Övrig sjd, läkarbesök Övrig sjd, sköterskebesök(hypofys,blodtr) Hypoglukemi-behandl/uppföljning Diabetesmisstanke Diabetes-behandling/uppföljn-läkare Diabetes-behandling/uppföljn-diabetessk Diabetes-dagvård Fotvårdsmottagning-enkel Fotvårdsmottagning-avancerad Dietistbesök Obesitas Beslut i Samverkansnämnden

29 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Endokrin- och Magtarmmedicinska kliniken Hypertoni-primär utredning Behandlingskonferens Hypertoni-behandling/uppföljning Hypertoni-24 tim blodtrycksmätning Hypertoni-behandl utredn/uppföljn Hirsutism/virilisering-utredning Hirsutism/virilisering-behandl/uppföljn Hyperlipidemi-behandl/uppföljn Binjureadenom-utredning Binjurebarkinsufficiens-utredning Binjurebarkinsufficiens-behandl/uppföljn SIADH-behandl/uppföljning Perifera cirkulationsrebbn-behandl/uppföljn Hypercalcemi-utredning Hypercalcemi-behandl/uppföljn Hypocalcemi-utredning Hypocalcemi-behandl/uppföljn Osteopeni-utredning Osteopeni-behandl/uppföljn Bentäthetsmätning med riskfaktorskattn Bentäthetsmätning med läkarbedömning Tyreoideafunktionsrubbning-utredning Tyreoideafunktionsrubbning-behandl/uppf Rektoskopi i samband m läkarbesök Pentagastrintest Läkarbedömning ARM-lab Medicin Läkarbesök mag tarm mott Enkel åtgärd - e besök, telefon Kvalificerad utredn - e besök, telefon Dietistbesök Sjuksköterskebesök Gastroskopi Gastroskopi med biopsi Gastroskopi terapeutisk Kapselendoskopi Tunntarmsbiopsi Utredning skopi - std Utredning skopi - avancerad Koloskopi Koloskopi m biopsi Koloskopi terapeutisk Vidare åtgärd vid endoskopi Vidare utredning vid endoskopi Sigmoideoskopi Sigmoideoskopi - m biopsi Sigmoideoskopi - terapeutisk Dagvårdsbesök Beslut i Samverkansnämnden

30 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Endokrin- och Magtarmmedicinska kliniken Dagvård - behandling Dagvård - behandling avancerad(remicaid) Poliklinisk operation - gastroskopi xxx Klinikens DRG-pris vikt 1, Hudkliniken Nybesök Komplicerat Återbesök Hudtumörer Nybesök Hudtumörer Komplicerat Hudtumörer Återbesök Allergi Nybesök Allergi Komplicerat Allergi Återbesök Infektioner Nybesök Infektioner Komplicerat Infektioner Återbesök Psoriasis Nybesök Psoriasis Komplicerat Psoriasis Återbesök Bensår Nybesök Bensår Komplicerat Bensår Återbesök Ospecificerat Nybesök Ospecificerat Komplicerat Ospecificerat Återbesök Kvinnligt STD Nybesök Kvinnligt STD Komplicerat Kvinnligt STD Återbesök Manligt STD Nybesök Manligt STD Återbesök Teledermatologi Omläggningar UV/bad behandling Annan fys behandl Visningsfall xxx Klinikens DRG-pris vikt 1, Beslut i Samverkansnämnden

31 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Infektionskliniken xxxxx Nationell högriskenhet enl särsk taxa Nybesök Återbesök Enkel sjukvårdande behandling Komplicerad sjukvårdande behandling Poliklinisk vård SML xxx Klinikens DRG-pris vikt 1, Njurmedicinska kliniken Dialys - kroniker/dialys, stand, US Dialys - kroniker/dialys, avancerad, US Dialys - kroniker/dialys, stand, Motala Hem-HD - månadskostnad TX-utredn - exkl slv TX-utredn - diabetiker exkl slv TX-utredn - donator steg I TX-kontroll - öppen vård Akut PD-dygn CAPD-träning pol CAPD-kontroll Sjukvårdande behandling Läkarbesök - ny Läkarbesök - åter Dialys akut-annan plats, dagtid Dialys akut-annan plats, jourtid Dialys akut-på dialysavd, dagtid Dialys akut-på dialysavd, jourtid Dialysbehandling - gäst Reguljär dialysbehandling, utomlänspat xxx Klinikens DRG-pris vikt 1, Reumakliniken Vasculitmottagning Neuromuskulär mottagning Njur-Hud-Reumakonf Reuma-smärta Läkarbesök, ny Läkarbesök, åter Handkirurgisk mottagning Ortopedkirurgisk mottagning Sköterskemottagn, besök Sköterskemottagn, provtagn Extern provtagning Patientskola Besök arbetsterapi Gruppbesök, arbetsterapi Beslut i Samverkansnämnden

32 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Reumakliniken Besök, sjukgymnastik Bassängbesök Gruppbesök, sjukgymnastik Dagvård Mini-rehabteam(dagvård) Kuratorsbesök Självträning Parenteral behandl-öppen vård Fotoferesbehandl Plasmaferesbehandling Klinikens DRG-pris vikt 1, Neurologkliniken Akut stroke Trombolys (4-12 vårddagar) Epilepsi utredning komplicerad Hydrocephalusutredning Parkinsonutredning (pris/dygn) Degenerativa CNS-sjukdomar Injektion L-dopa Encephalopati Smärta Neuromuskulära sjukdomar Neuroimmunologi Neuroonkologi Ryggmärgssjukdomar Läkarbesök Läkarbesök med åtgärd Inställning av implantat (Thalamus) Neuromuskulär utredning Botulinum toxin-behandling Neuropsykologisk undersökning och behandling Extra vårddagar Särdebiterad IVA-vård Poststroke Akut stroke Poststroke Transistorisk ischemisk attack (TIA) Carotisstenos Epilepsi utredning enkel Rörelserubbningar Demyeliniserande sjukdomar (MS) Yrsel/huvudvärk/smärta Allmän Neurologi Extra vårddagar Provtagning Provtagning och behandling Beslut i Samverkansnämnden

33 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Neurologkliniken (Jourbesök)/Psykologmottagning Paramed. besök (grupp) Paramed. besök (enskilt) Läkarbesök Läkarbesök med åtgärd Särdebiterad IVA prislista IVA Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken Föreläsningar/st Seminarier/st Handledning/st Auskultationer/vecka Utbildning/tim Basåtagande inkl forskning (abonnemang) Ätstörning i 10-veckorsblock Öppen vård klinik Dagpatienter vårdavd ätstörningsenhet Vårddag avd xxxxx Ospecificerad länssjukvård Vårddag ätstörningsenhet Vårddag ätstörningsenh familjebehandling Öppen vård ätstörningsenhet Öppen vård övergreppsenhet Flyktingmedicinskt Centrum Bedömning med tolk Behandling med tolk Bedömning utan tolk Behandling utan tolk Sen avbokning med tolk Sen avbokning utan tolk Psykiatriska kliniken Bedömning inför utredning TS-kirurgi Utredning inför TS-kirurgi Avdelning affektiv sektion Avdelning psykos sektion Avdelning ångest sektion Akutavdelning Dagpatient Eken Stödsamtal med patient på Eken Stödsamtal med anhöriga/familj till patient på Eken Hembesök till Eken-baserad patient Dagavdelning Björkgården Läkarbesök Hembesök läkare Beslut i Samverkansnämnden

34 index 3% Ytterfallsgränser PBE-kod Åtgärd/Behandling Rikspris 2005 Vårddagar IVA/Thiva Psykiatriska kliniken Jourmottagning läkare Psykologbesök Hembesök psykolog Kuratorsbesök Hembesök kurator Arbetsterapibesök Hembesök arbetsterapi Sjukgymnastik Hembesök sjukgymnast Sjuksköt/sköt beh Hembesök sjukgymnast sjuksköt/sköt beh xxxxx Ospecificerad länssjukvård Gynonkologisk klinik Remiss ingen behandling Utredning Vårddygn Mottagning Kemoterapi Cytostatika Taxol/taxotere enl särsk taxa Fotodynamisk Strålbehandling Braccy utan narkos Braccy med narkos Konsultbesök IVA enl särsk taxa Hematologisk klinik Initial diagn & terapi ALL/AML Initial diagn & terapi med vårdkr Förnyad cytostatikakur Förnyad cytostatikakur med vårdkr Vårdkr infektion/blödn tendens Observation Extra vårddag Stamcellsskörd Autolog benmärgstransplantation-fast pris Autolog-pris/vårddag Allogen benmärgstransplantation Komplikation efter transplantation Kompl. kronisk malign blodsjukd SV Kompl. övr hematologi SV Läkarbesök - ny, högspec, dagpatient, afereser m m IVA-vård enl särsk taxa Kostnader för donatorsverksamhet enl särsk taxa Provtagning med läkarbedömning Beslut i Samverkansnämnden

2014-11-24. Läkarbesök 2 500 Läkarbesök akutmottagning dag 2 770 Läkarbesök akutmottagning jour 5 330

2014-11-24. Läkarbesök 2 500 Läkarbesök akutmottagning dag 2 770 Läkarbesök akutmottagning jour 5 330 Prislista 2015 Prislistan tillämpas för utomlänspatienter i enlighet med riksavtalet och gäller tills ny prislista utkommer. Priserna gäller oavsett om patientavgift erlagts eller ej. All sluten somatisk

Läs mer

Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18

Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18 Tid: 2015-02-03, kl 13:00-15:00 Plats: Hooks Herrgård, Hok 12 RJL 2015/ 243 Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen dnr RSN 2014-29

Läs mer

Centrumråd Hjärt- och medicincentrum

Centrumråd Hjärt- och medicincentrum Centrumråd Hjärt- och medicincentrum 8 feb 2017 Produktion och tillgänglighet 1) Regionrapporten (HMC totalt, Kardiologen US, Thoraxkärlkliniken) 2) Thorax-kärl tillgänglighet och produktion/ län 3) Kardiologen

Läs mer

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Göran Atterfors 2018-10-29 Dnr: RS 2018-481 Regionstyrelsen Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport 08 2018 Årligen görs en delårsrapport för

Läs mer

Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen RSN

Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2015-03-24 Regionledningskontoret Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2014-29 Skrivelse Dnr RJL 2015/243 Protokollsutdrag från Nämnden för folkhälsa och sjukvård 2015-02-03 Protokollsutdrag

Läs mer

Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2012-12-10

Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2012-12-10 Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2012-12-10 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA Ersättningsprinciper för vårdtjänster 3 Prislista Universitetssjukhuset i Linköping 6 Pris- och viktlista vid regionens läns- och

Läs mer

Angivna priser gäller oavsett om patientavgift erlagts eller ej.

Angivna priser gäller oavsett om patientavgift erlagts eller ej. PRISLISTA SÖRMLAND 2014 Prislistan tillämpas för utomlänspatienter i enlighet med riksavtalet och gäller tills ny prislista utkommer. Angivna priser gäller oavsett om patientavgift erlagts eller ej. SLUTEN

Läs mer

Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2011-12-08

Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2011-12-08 Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2011-12-08 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA Ersättningsprinciper för vårdtjänster 3 Prislista Universitetssjukhuset i Linköping 6 Pris- och viktlista vid regionens läns- och

Läs mer

Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2014-12-04 Från 2015-01-01 ändras namnet till Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen

Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2014-12-04 Från 2015-01-01 ändras namnet till Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2014-12-04 Från 2015-01-01 ändras namnet till Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA Ersättningsprinciper för vårdtjänster 3 Prislista

Läs mer

Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014

Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014 1 BESLUTSUNDERLAG Regionsjukvårdsstaben Göran Atterfors 2014-09-12 RSN 2014-16 Regionsjukvårdsnämnden Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014 Regionsjukvårdsnämnden Regionsjukvårdsnämnden (RSN)

Läs mer

Beslut i Samverkansnämnden 2015-12-03

Beslut i Samverkansnämnden 2015-12-03 Beslut i Samverkansnämnden 2015-12-03 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA Ersättningsprinciper för vårdtjänster 3 Prislista Universitetssjukhuset i Linköping 6 Pris- och viktlista vid regionens läns- och länsdelssjukhus

Läs mer

Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2013-12-06

Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2013-12-06 Beslut i Regionsjukvårdsnämnden 2013-12-06 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA Ersättningsprinciper för vårdtjänster 3 Prislista Universitetssjukhuset i Linköping 6 Pris- och viktlista vid regionens läns- och

Läs mer

3 Övriga sjukhus och Psykiatri Skåne

3 Övriga sjukhus och Psykiatri Skåne 3 Övriga sjukhus och Psykiatri Skåne 3.1 Högspecialiserad sjukvård För vård av patienter utanför Södra sjukvårdsregionen debiteras ett pålägg med 2,85% Landstinget Blekinge Blekingesjukhuset Karlskrona

Läs mer

Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN

Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2015-03-24 Regionledningskontoret Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2014-28 Skrivelse Dnr RJL 2015/242 Protokollsutdrag från Nämnden för folkhälsa och sjukvård 2015-02-03 Protokollsutdrag

Läs mer

Hjärtcentrum i Östergötland Kardiologiska kliniken Produktionsuppföljning 2014

Hjärtcentrum i Östergötland Kardiologiska kliniken Produktionsuppföljning 2014 Hjärtcentrum i Östergötland Kardiologiska kliniken Produktionsuppföljning 214 Arytmisektionen Förslag RMPG Förslag RMPG Reviderad Utfall 12 Utfall 13 Utfall 141 % Budget 214 215 Budget 216 P Östergötland

Läs mer

1.5 Tillämpningsregler 2013

1.5 Tillämpningsregler 2013 1.5 Tillämpningsregler 2013 1.5.1 Användning av regionala priser och ersättningar Priser och ersättningar enligt denna överenskommelse tillämpas i enlighet med regionavtal mellan landstingen i Södra sjukvårdsregionen.

Läs mer

Regionala priser och ersättningar för Södra Sjukvårdsregionen 2016

Regionala priser och ersättningar för Södra Sjukvårdsregionen 2016 Landstingsdirektörens stab 2015-12-08 Ärendenummer: 2015/00930 Ekonomienheten Dokumentnummer: Monica Magnusson Till Landstingsstyrelsen Regionala priser och ersättningar för Södra Sjukvårdsregionen 2016

Läs mer

Prislista 2019 ÖPPEN VÅRD

Prislista 2019 ÖPPEN VÅRD Prislista 2019 Prislistan tillämpas för utomlänspatienter i enlighet med riksavtalet och gäller tills ny prislista utkommer. Priserna gäller oavsett om patientavgift erlagts eller ej. All sluten somatisk

Läs mer

Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård

Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård Bakgrund Patienten kan välja var hen vill ha sin vård. Med öppen vård menas vård

Läs mer

Division Operation. Prislista 2018 ÖPPEN VÅRD

Division Operation. Prislista 2018 ÖPPEN VÅRD Prislista 2018 Prislistan tillämpas för utomlänspatienter i enlighet med riksavtalet och gäller tills ny prislista utkommer. Priserna gäller oavsett om patientavgift erlagts eller ej. All sluten somatisk

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Leni Lagerqvist 2018-04-23 SVN 2018-12 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Bilaga 2. AVROPSAVTAL FÖR 2009 2011 MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET OM SJUKVÅRD

Bilaga 2. AVROPSAVTAL FÖR 2009 2011 MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET OM SJUKVÅRD Bilaga 2. AVROPSAVTAL FÖR 2009 2011 MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET OM SJUKVÅRD 2008-11-14 1 AVROPSAVTAL FÖR 2009 2011 MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård 2016 2018 mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala

Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård 2016 2018 mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala Datum: 2015-09-04 AS Dnr: AS2015-0569 NRF Dnr 083/15 Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård 2016 2018 mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala 1 Avtalets omfattning

Läs mer

Jessica Wihl onkolog/ gynonkolog Medicinsk rådgivare RCC Syd

Jessica Wihl onkolog/ gynonkolog Medicinsk rådgivare RCC Syd Halland Kronoberg Blekinge Skåne Jessica Wihl onkolog/ gynonkolog Medicinsk rådgivare RCC Syd Bakgrund Södra regionvårdsnämnden tog 2014 beslut i samband med godkännande av den första regionala cancerplanen

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Regionala priser och ersättningar för Södra sjukvårdsregionen 2017 Förhandlingar 2016-11-16 Avtalsgruppen 2 1 Ersättningsmodell 1.1 Södra sjukvårdsregionen Södra sjukvårdsregionen

Läs mer

HJÄRTSJUKVÅRD 2016 Sydöstra sjukvårdsregionen. Centrumråd hjärtsjukvård

HJÄRTSJUKVÅRD 2016 Sydöstra sjukvårdsregionen. Centrumråd hjärtsjukvård HJÄRTSJUKVÅRD 2016 Sydöstra sjukvårdsregionen Centrumråd hjärtsjukvård 2017-05-05 RMPG - Hjärtsjukvård TILLGÄNGLIGHET God tillgänglighet till nybesök kardiologi, thoraxoperation, ablationer Nationellt

Läs mer

VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet inom HU VT 15 tom HT 16

VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet inom HU VT 15 tom HT 16 VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet inom HU VT 15 tom HT 16 RÖ HU RÖ HU RÖ HU RÖ HU RÖ HU RÖ HU RÖ HU RÖ HU fält- fält- fält- 2 v 4 v 5 v 7 v Centrum studie

Läs mer

VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet LIU medfak vt-17, ht-17, vt-18

VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet LIU medfak vt-17, ht-17, vt-18 VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet LIU medfak vt-17, ht-17, vt-18 T1 T1 T2 T2 T3 T4 T6* RÖ RÖ RÖ RÖ RÖ RÖ RÖ RÖ fält- fält- fält- Ej inom RÖ 4 v 5 v 7 v Centrum

Läs mer

1 (4) Läkemedel, hjälpmedel och medicinskt material Tilläggsdebitering för läkemedel för specifika DRG B780 Läkemedel i Ögonregionen O

1 (4) Läkemedel, hjälpmedel och medicinskt material Tilläggsdebitering för läkemedel för specifika DRG B780 Läkemedel i Ögonregionen O 1 (4) Datum Planerings- och ekonomiavdelningen 2018-10-08 lista för öppen- och sluten vård, undersökningar och åtgärder vid hälso- och sjukvårdens samt folktandvårdens inrättningar i Värmland, avseende

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök)

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter Väntande på BESÖK inom specialiserad vård i Östergötland

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök)

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter Väntande på BESÖK inom specialiserad vård i

Läs mer

Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen

Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen 1 Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen Akutklinik, Kungälvs Sjukhus Akutklinik, Område Medicin och akut, NU-sjukvården Akutklinik, Södra Älvsborgs Sjukhus Akutmedicinklinik, Område

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens årsbudget 2012

Hälso- och sjukvårdsnämndens årsbudget 2012 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Ledningsstaben Camilla Paananen 2011-11-16 LiÖ 2011-38 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämndens årsbudget 2012 Hälso- och sjukvårdsnämndens (HSN) årsbudget för 2012

Läs mer

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Årsrapport Köpt vård 2015 Version: 1.0 Beslutsinstans: Regionstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTVECKLING AV KÖPT VÅRD TOTALT... 3 1.1 Primärvård utanför Jämtland Härjedalen... 3 1.2 Länssjukhusvård utanför

Läs mer

Ytterfallsdagar ersätts enligt Förordning om kommunalt betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård (SFS 1991:1278 senast ändrad 2009:46

Ytterfallsdagar ersätts enligt Förordning om kommunalt betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård (SFS 1991:1278 senast ändrad 2009:46 Prislista 2016 Prislistan tillämpas för utomlänspatienter i enlighet med riksavtalet och gäller tills ny prislista utkommer. Priserna gäller oavsett om patientavgift erlagts eller ej. All sluten somatisk

Läs mer

Ytterfallsdagar ersätts enligt Förordning om kommunalt betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård (SFS 1991:1278 senast ändrad 2009:46

Ytterfallsdagar ersätts enligt Förordning om kommunalt betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård (SFS 1991:1278 senast ändrad 2009:46 Prislista 2017 Prislistan tillämpas för utomlänspatienter i enlighet med riksavtalet och gäller tills ny prislista utkommer. Priserna gäller oavsett om patientavgift erlagts eller ej. All sluten somatisk

Läs mer

Utbudspunkter för Kristianstad

Utbudspunkter för Kristianstad Utbudspunkter för Kristianstad Öppenvård Slutenvård Medicin Allmän internmedicin Allergisjukvård Barn- och ungdomsmedicin Endokrinologi Se Närsjukvård Hematologi Hjärtsjukvård/pacemaker Hudsjukvård vårdval

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Patienten Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Samverkan för en mer kunskapsbaserad,

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland senaste 13 månader Alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland senaste 13 månader Alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland senaste 13 månader (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter 2 Väntande på BESÖK inom

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

Regionsjukvårdsnämnd 21 maj Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen

Regionsjukvårdsnämnd 21 maj Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsnämnd 21 maj 2013 Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen 54 000 nya cancerfall per år i Sverige Varje patient unik med sitt vårdförlopp Flera professionella grupperingar

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAJ 2018 alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAJ 2018 alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAJ 2018 alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160610 Version 1 (8) Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016 Förändring Förändring mot Tillgänglighet 60d apr-16 maj-15 Väntande totalt apr-16 maj-15 Besök 65,6% 1,3% 1,3%

Läs mer

Analys av kostnader för cancervård

Analys av kostnader för cancervård Redovisande dokument [rapport] Sida 1 (33) Analys av kostnader för cancervård 213-215 [Region Norrbotten] [1.] Sida 2 (33) Innehåll Analys av kostnader för cancervård 213-215... 1 Inledning... 4 Metod

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök)

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter Väntande på BESÖK inom specialiserad vård i

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 Oktober alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 Oktober alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 Oktober 2018 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

LÄKARBESÖK 31 AUGUSTI

LÄKARBESÖK 31 AUGUSTI 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 AUGUSTI 2018 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Västerbottens läns landsting

Västerbottens läns landsting 1 (5) Västerbottens läns landsting sjukvårds Universitetssjukvårds Primärvården Familjemedicin Holmsunds hälsocentral (Olov Rolandsson) Backens hälsocentral (Herbert Sandström) Mariehems hälsocentral (Katarina

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 December alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 December alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 December 2018 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 30 September alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 30 September alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 30 September 2018 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Protokollsutdrag dokument till DU-nämnden Akten

Protokollsutdrag dokument till DU-nämnden Akten Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-02.24 LS-LED09-187 19 Fördjupad samverkan inom gynekologisk onkologi. Samverkansavtal Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner samverkansavtalet

Läs mer

Patientavgifter år 2015

Patientavgifter år 2015 2014-10-21 Dnr Landstingsdirektörens stab Planerings -och utvecklingsavdelningen Kerstin Pettersson Patientavgifter år 2015 Landstingets arbetsgrupp för avgifter har sammanställt de förslag till förändring

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 DEC alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 DEC alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 DEC 2017 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök)

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter Väntande på BESÖK inom specialiserad vård i

Läs mer

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Staben för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor +46155247636 2015-10-13 LS-LED15-1304-1 Ä R E N D E G Å

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök)

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter Väntande på BESÖK inom specialiserad vård i

Läs mer

Läkarbesök och Teambesök i öppenvård

Läkarbesök och Teambesök i öppenvård Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Avgiftshandboken 2010-03-22 Flik 15 Läkarbesök och Teambesök i öppenvård INNEHÅLL Besök i primärvård, dagtid sidan 3 Besök i primärvård, jourtid

Läs mer

Urval av uppdrag inom slutenvården

Urval av uppdrag inom slutenvården Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Detta ger endast en ögonblicksbild

Läs mer

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 BASALA UPPGIFTER Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen maj 2012 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 Rev 2012-06-01 163 Basala uppgifter om

Läs mer

Ortopedidagen 2012 2012 06 11

Ortopedidagen 2012 2012 06 11 Ortopedidagen 2012 2012 06 11 Verksamhetsområde Sjukgymnastik och Arbetsterapi Sjukgymnastikenheten Mölndals sjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2012 06 11 Styrelse Sjukhusdirektör Sjukhusdirektörens

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAR alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAR alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAR 2018 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 OKT alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 OKT alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 OKT 2017 - alla specialiteter (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori) - Staplarna

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

Urval av uppdrag inom slutenvården

Urval av uppdrag inom slutenvården Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Detta ger endast en ögonblicksbild

Läs mer

Registreringsrutiner för vuxenpsykiatrisk öppenvård i Stockholms läns landsting

Registreringsrutiner för vuxenpsykiatrisk öppenvård i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för vuxenpsykiatrisk öppenvård i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 mars 2009

Läs mer

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Västerbottens läns landsting

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Västerbottens läns landsting Översikt av VRI-mätning 14 oktober 21, Västerbottens läns landsting Andel patienter med vårdrelaterad infektion Aktuell mätning: 64/73(8.8%). De fyra föregående mätningarna: 294/363(9.6%). Andel kvinnor

Läs mer

Barn- och Ungdomskliniken

Barn- och Ungdomskliniken Barn- och Ungdomskliniken Verksamhet Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning Allvårdsavdelning för barn och ungdomar Primärjour inneliggande barn, BB och förlossning Läkarkontroll av BB-barnen Läkarinsatser

Läs mer

STYRDOKUMENT FÖR VERKSAMHETSOMRÅDE BARN-KVINNA

STYRDOKUMENT FÖR VERKSAMHETSOMRÅDE BARN-KVINNA Gällande fr o m 2004-01-01 1(6) STYRDOKUMENT FÖR VERKSAMHETSOMRÅDE BARN-KVINNA UPPGIFT Området skall bedriva verksamhet inom Barn- och ungdomssjukvård, Kvinnosjukvård, Barn- och ungdomspsykiatri, Barn-

Läs mer

Västerbottens läns landsting

Västerbottens läns landsting 1 (5) Västerbottens läns landsting sjukvårds Universitetssjukvårds Primärvården Familjemedicin Holmsunds hälsocentral (Olov Rolandsson) Backens hälsocentral (Herbert Sandström) Mariehems hälsocentral (Katarina

Läs mer

Urval av uppdrag inom slutenvården

Urval av uppdrag inom slutenvården Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Detta ger endast en ögonblicksbild

Läs mer

Mellanlänsavtal med Region Uppsala

Mellanlänsavtal med Region Uppsala Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-23 1 (3) HSN 2016-4697 Handläggare: Anne Lund Jensen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Mellanlänsavtal med Region Uppsala Ärendebeskrivning

Läs mer

Urval av uppdrag inom slutenvården

Urval av uppdrag inom slutenvården Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Detta ger endast en ögonblicksbild

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL Sahlgrenska Universitetssjukhuset Område 3, Ortopedi

VÄLKOMMEN TILL Sahlgrenska Universitetssjukhuset Område 3, Ortopedi VÄLKOMMEN TILL Sahlgrenska Universitetssjukhuset Område 3, Ortopedi Verksamhetsområde Ortopedi Nordens största ortopediska verksamhet. Verksamma på alla 3 husen. Akut och planerad verksamhet. Basortopedi

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system 2017-02-24

Läs mer

Förtydligande av regler för privat verksamhet på RMC (Reproduktionsmedicinskt centrum)

Förtydligande av regler för privat verksamhet på RMC (Reproduktionsmedicinskt centrum) 1 (3) Ledningsstaben MISSIV Gunvor Rundqvist 2005-03-14 LiÖ 2005-247 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förtydligande av regler för privat verksamhet på RMC (Reproduktionsmedicinskt centrum) Bakgrund RMC startade

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Landstingsstyrelsen 28 oktober Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Bente Transö

Landstingsstyrelsen 28 oktober Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Bente Transö Landstingsstyrelsen 28 oktober 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Bente Transö Tillgänglighet inom 60 dagar HSF September 2015 Besök 68% Kalmar 63 % Oskarshamn 70 % Västervik 73 % Operation/åtgärd

Läs mer

Innehållsförteckning Sjukhus Sjukhustyp Bild Sjukhus Sjukhustyp Bild Sjukhus Sjukhustyp Bild Danderyd Länssjukhus 3 Blekinge Länssjukhus 28 Karlskoga

Innehållsförteckning Sjukhus Sjukhustyp Bild Sjukhus Sjukhustyp Bild Sjukhus Sjukhustyp Bild Danderyd Länssjukhus 3 Blekinge Länssjukhus 28 Karlskoga Sjukhusprofiler 2012 I diagrammen redovisas procentuella avvikelser mot vägt medelvärde för indikatorerna: Kostnad per DRG-poäng, blå stapel DRG-poäng per vårdtillfälle röd stapel Kostnad per vårdtillfälle,

Läs mer

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska RMPG ÖNH Årsrapport 2016 Regionala centrumrådet, 2017-04-25, Tatiana Jaklovska Kvalitetsindikatorer 1 100,0 80,0 98,9 Genomförda operationer/åtgärder inom 90 dagar i ÖNH 2016 89,6 78,0 96,7 81,4 60,0 40,0

Läs mer

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Norrlands universitetssjukhus

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Norrlands universitetssjukhus Översikt av VRI-mätning 14 oktober 21, Norrlands universitetssjukhus Andel patienter med vårdrelaterad infektion Aktuell mätning: 49/(9.8%). De fyra föregående mätningarna: 236/24(11.%). Andel kvinnor

Läs mer

Urval av uppdrag inom slutenvården

Urval av uppdrag inom slutenvården Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Detta ger endast en ögonblicksbild

Läs mer

Årsrapport 2012 RMPG lungsjukvård.

Årsrapport 2012 RMPG lungsjukvård. Årsrapport 2012 RMPG lungsjukvård. I gruppen deltar öl Tomas Gars, Motala; öl Karin Cederquist, Norrköping; öl Urban Wennerström, Västervik; öl Fredrik Olsson Västervik; öl Olof Torstensson Oskarshamn;

Läs mer

Beslut i Samverkansnämnden

Beslut i Samverkansnämnden Beslut i Samverkansnämnden 2017-12-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA Ersättningsprinciper för vårdtjänster 3 Prislista Universitetssjukhuset i Linköping 8 Pris- och viktlista vid regionens läns- och länsdelssjukhus

Läs mer

Urval av uppdrag inom slutenvården

Urval av uppdrag inom slutenvården Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Detta ger endast en ögonblicksbild

Läs mer

Principer och riktlinjer för Ersättning

Principer och riktlinjer för Ersättning Sidan 1 (6) Principer och riktlinjer för Ersättning 1 Ersättningar Denna bilaga anger principer och riktlinjer för den Ersättning som kan utgå till Vårdgivaren i enlighet med vårdavtalet. Parterna är överens

Läs mer

Patientavgifter

Patientavgifter Patientavgifter 2018-01-01 Varför gjordes en översyn? Möta utveckling och behov inom vården Förtydliga och förenkla regelverket för att underlätta tolkning och minska administration Omarbeta och förenkla

Läs mer

Urval av uppdrag inom slutenvården

Urval av uppdrag inom slutenvården Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Detta ger endast en ögonblicksbild

Läs mer

PRIS- OCH PRODUKTKATALOG 2016. Akademiska Sjukhuset Lasarettet i Enköping Primärvården i Uppsala Län NOV 2015 1

PRIS- OCH PRODUKTKATALOG 2016. Akademiska Sjukhuset Lasarettet i Enköping Primärvården i Uppsala Län NOV 2015 1 PRIS- OCH PRODUKTKATALOG 2016 Akademiska Sjukhuset Lasarettet i Enköping Primärvården i Uppsala Län NOV 2015 1 PRODUKTKATALOG 2016 - LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 0. Innehållsförteckning AKADEMISKA SJUKHUSET

Läs mer

Sammanfattning och beslutsunderlag

Sammanfattning och beslutsunderlag 1(5) Sammanfattning och beslutsunderlag Klinisk genetik Sydöstra 2015 2(5) 1.1 Bakgrund och omvärldsanalys I takt med ökade kunskaper om genetiska förändringar som orsak till många sjukdomar, så har klinisk

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Christina Edward Planeringschef. Bilaga Slutredovisning utredningsuppdrag 14/10 daterad den 30 oktober 2014. TJÄNSTESKRIVELSE

Christina Edward Planeringschef. Bilaga Slutredovisning utredningsuppdrag 14/10 daterad den 30 oktober 2014. TJÄNSTESKRIVELSE Planeringsenheten Regionsjukvården TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-03 Landstingsstyrelsen 1(1) Referens Diarienummer 140072 Utredningsuppdrag 14/10 - Utredning angående möjligheten att teckna avtal med verksamheter

Läs mer

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar ÅRSRAPPORT RMPG Neurosjukdomar 2014 Innehåll ÅRSRAPPORT... 1 RMPG Neurosjukdomar... 1 2014... 1 Utvecklingstendenser... 3 Stroke... 3 Mb Parkinson... 3 Epilepsi... 3 Multipel skleros (MS)... 3 Sällsynta

Läs mer

Rekommendation till landsting och regioner om gemensamma utomlänsersättningar för digitala vårdtjänster i primärvården

Rekommendation till landsting och regioner om gemensamma utomlänsersättningar för digitala vårdtjänster i primärvården MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 11/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-05-12 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Rekommendation till landsting och regioner om gemensamma utomlänsersättningar för digitala

Läs mer

Justering av vårdavgiftsbestämmelser mm

Justering av vårdavgiftsbestämmelser mm BESLUTSUNDERLAG 1 Ledningsstaben Juridiska gruppen LiÖ 2008-683 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Hälso- och sjukvårdsnämnden Justering av vårdavgiftsbestämmelser mm I detta ärende föreslås justeringar

Läs mer

Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård. Videomöte

Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård. Videomöte Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård Videomöte 180925 Aktuellt RSL Alkoholfri operation Tillgänglighet högspecialiserad vård LÖFs traumarapport Samordning av investeringar Förstudie kvalitetsregister

Läs mer

1 Ledningsstaben Sakkunniggruppen 2005-12-07 LiÖ 2005-882 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling

1 Ledningsstaben Sakkunniggruppen 2005-12-07 LiÖ 2005-882 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling 1 Ledningsstaben Sakkunniggruppen 2005-12-07 LiÖ 2005-882 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Hälso- och sjukvårdsnämnden Remissregler för sjukvård utanför landstinget, mm I samband med att det nya Riksavtalet

Läs mer

Övergripande rapport. Piloten 2006 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2007. Avdelningsnivå

Övergripande rapport. Piloten 2006 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2007. Avdelningsnivå Övergripande rapport Piloten 2006 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2007 Avdelningsnivå Läsvägledning Utskriften ger en översikt av resultatet utan kommentarer. Rapporten visar verksamheternas svarsprocent.

Läs mer

Analys av region- och rikssjukvårdens kostnader 2017

Analys av region- och rikssjukvårdens kostnader 2017 Analys av region- och rikssjukvårdens kostnader 217 Förbundsdirektionen 218--1/16 G:\NRF\Statistik\Årsstatistik\21\Årsuppföljning217.ppt Definitioner DRG Innerfall Ytterfall DiagnosRelaterade Grupper vanlig

Läs mer

Utvärdering Sommar 2015 Juni-Augusti Sahlgrenska Universitetssjukhus

Utvärdering Sommar 2015 Juni-Augusti Sahlgrenska Universitetssjukhus Utvärdering Sommar 2015 Juni-Augusti Sahlgrenska Universitetssjukhus 2015-10-20 Utvärdering Sommar 2015 Juni-Augusti Vårdplatser Sahlgrenska Universitetssjukhus 2015-10-20 Avgränsningar Denna analys baseras

Läs mer