Utredning rörande luftföroreningar och luktolägenheter inför planerade efterbehandlingsarbeten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning rörande luftföroreningar och luktolägenheter inför planerade efterbehandlingsarbeten"

Transkript

1 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Utredning rörande luftföroreningar och luktolägenheter inför planerade efterbehandlingsarbeten Göteborg Kompletterad SWECO VIAK AB Luftvård Granskad Godkänd: Beatrice Teurneau Stig Andreasson Lars Bevmo Uppdragsnummer SWECO VIAK Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax Bete p:\1224\ _bt kemi_c\-500 luftkontroll\10arbetsmtrl_dok\ slutrapport luft.doc

2 Innehåll 1 Inledning Bakgrund Syfte Omfattning 2 2 Genomförande Utförd undersökning Spridning av gasformiga föreningar Spridning av partiklar 7 3 Resultat Tidigare undersökningar Fysikaliska data Halter i jord Halter i luft Luktstyrka Spridning av lukt och gasformiga föreningar Spridning av partiklar 20 4 Utvärdering Spridning av lukt Spridning av organiska föreningar Spridning av partiklar Samvariation 22 5 Slutsatser 23 Referenser 25 Bilagor Bilaga 1 Fysikalisk-kemiska ämnesdata Bilaga 2 Spridning av lukt Bilaga 3 Statistisk utvärdering Bilaga 4 Hygieniska gränsvärden Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet Kompletterad Bete p:\1224\ _bt kemi_c\-500 luftkontroll\10arbetsmtrl_dok\ slutrapport luft.doc

3 1 Inledning 1.1 Bakgrund Vissa av de markföroreningar som förekommer inom BT Kemi är flyktiga och/eller starkt illaluktande. Särskilt gäller detta klorfenoler och klorkresoler. Den förestående efterbehandlingen kan därför förväntas ge upphov till spridning av föroreningar och luktolägenheter i omgivningsluften. Som underlag för planering av efterbehandlingsarbetena och bedömning av konsekvenserna av dessa har föreliggande utredning gjorts avseende spridning av luftburna föroreningar och luktolägenheter i anslutning till planerade arbeten. Utredningen har utförts av SWECO VIAK har på uppdrag av BT Kemi Efterbehandling. I arbetet har även Kemakta Konsult AB medverkat. Läsaren förutsätts ha god kunskap om projekt BT Kemi Efterbehandling utifrån den huvudstudie som genomförts och från andra dokument tillgängliga på Svalöv Kommuns hemsida. 1.2 Syfte Syftet med utredningen är att: o översiktligt beskriva avgången av föroreningar till omgivningsluften och spridningen av dessa från området (före och i anslutning till efterbehandlingsarbeten); o identifiera kritiska ämnen vad gäller dels hälsorisker, dels luktolägenheter; o bedöma risker till följd av spridning av luftburna föroreningar dels inom arbetsplatsen, dels i omgivningen i anslutning till efterbehandlingsarbeten och o bedöma sannolikheten för luktolägenheter i anslutning till efterbehandlingsarbeten Utredningen är tänkt att ligga till grund för planering av efterbehandlingsarbetena och de skyddsåtgärder som kan behöva vidtas med anledning av avgång av föroreningar till omgivningsluften. Vidare är 1(25)

4 utredningen tänkt att utgöra underlag för den miljökonsekvensbeskrivning som ska upprättas för efterbehandlingsarbetena. 1.3 Omfattning Utredningen omfattar följande moment: o Genomgång av tidigare utredningar rörande spridning av luftburna föroreningar från BT Kemi-området. o Insamling av fysikaliska data, toxicitetsdata och uppgifter om lukttröskelvärden för förekommande ämnen. o Insamling av meteorologiska data. o Undersökning av gasavgång från upptagna jordprov. o Undersökning av avgång av lukt från upptagna jordprov. o Bestämning av luktstyrka från öppet schakt vid testsanering. o Spridningsberäkningar för luftburna föroreningar. o Bedömning av damning vid saneringsarbetena. 2 Genomförande 2.1 Utförd undersökning Undersökningarna har utförts enligt ett program daterat PM angående provtagningsprogram luftföroreningar upprättat av SWECO VIAK, Göteborg. Därutöver har en undersökning gjorts i samband med testsaneringen Provtagning och analys av jord Provtagning av jord för undersökning av gasavgång skedde på sju platser i samband med provgropsgrävningarna Grävningarnas främsta syfte var att ta ut och erbjuda anbudsgivare för efterbehandlingsentreprenaden jordprov för behandlingstester etc. Provuttag skedde som blandprov från 5-8 delprover i var och en av de sju provgroparna, benämnda inom planerade 2(25)

5 saneringsområden (figur 1, tabell 1). Blandproven togs som samlingsprov från olika djup. Djupintervallerna för respektive provgrop redovisas i tabell 2. Jordlagerföljder och observationer som skedde vid provgropsgrävningen redovisas i särskild rapport (FB Flygfältsbyrån, 2005). Figur 1. Provgroparnas placering. Röd linje anger planerat arbetsområde och blå linje områden för planerad sanering. Tabell 1. Storlek på de planerade saneringsområdena. Saneringsområde Area (m 2 ) Volym (m 3 ) A B C Tabell 2. Provgroparnas djup (meter under markytan). Område Provgrop Övre ej analyserade lager Analyserade lager Nedre ej analyserade lager ,5 0,5-2,5 2,5-4,0 A ,5 0,5-3, ,5 0,5-4,0 4,0-4, ,5 0,5-3,5 3,5-4,5 B ,5 0,5-3,5 3,5-4, ,5 0,5-3,0 3,0-4,0 C ,5 0,5-3,0 4,0-4,0 3(25)

6 Samtliga prover analyserades med avseende på följande ämnen: fenoxisyror (MCPA, MCPP, 2,4-D, 2,4-DP, 2,6-DP, 2,4,5-T, 2,4,5-TP och 2(4-klorfenoxy)propionsyra) dinoseb klorfenoler (mono-, di-, tri-, tetra- och pentaklorfenol) klorkresol (4-klor-o-kresol, 6-klor-o-kresol) Jordproverna analyserades dessutom med avseende på: dioxiner och dibensofuraner vissa grundämnen torrsubstans och glödförlust Samtliga analyser utfördes av AnalyCen, Lidköping Provtagning och analys av gas Vid grävningarna togs från varje grop ca 10 liter samlingsprov som placerades i ett gastätt kärl med volymen 20 liter och försett med tättslutande lock. Provkärl av plast med låg avgång av luktande ämnen användes för att inte påverka provet under förvaringen fram till provtagningen. För att säkerställa att mättning av gasfasen ovan jordprovet uppnåtts före provtagning och analys, bestämdes tiden till dess jämvikt för totalkolväten inställt sig. Detta skedde med ett kontinuerligt registrerande instrument försett med flamjonisationsdetektor. Det visade sig att jämvikt uppnåddes mycket snabbt. Vid provtagning och analys avseende lukt och organiska föreningar var gasen därför mättad, dvs. den innehöll högsta möjliga halt Luktundersökning Eftersom den upplevda lukten är ett sammansatt intryck av många olika ämnen i samverkan, går det inte att beräkna luktstyrka enbart utifrån kemiska analyser. Därför har en undersökning avseende lukt genomförts som en sensorisk analys. Luktundersökningen genomfördes av SWECO VIAK i BT Kemi-projekts lokaler i Teckomatorp. Luktundersökningarna utfördes på parallellprov till de prov som analyserades med avseende på organiska föreningar. 4(25)

7 Luktpanelen bestod av tio personer varav åtta personer från Teckomatorp, och två personer från BT Kemi-projektet. Undersökningen utfördes som ett triangeltest, för varje prov med sex utspädningar, med hjälp av en olfaktometer tillverkad av IITRI. Strax före undersökningen blandades provet om för att erhålla en färsk jordyta med syftet att efterlikna de förhållanden som kommer att råda vid efterbehandlingen. Gasfas ur respektive provkärl sögs med hjälp av vakuumpump till olfaktometern. Lukttröskelvärdet har bestämts som den halt där 50 % av deltagarna i luktpanelen kände lukt. Luktstyrka anges som luktenheter per kubikmeter (le/m 3 ). Med 1 le/m 3 menas den mängd av en förorening som, vid fullständig inblandning i 1 m 3 luktfri luft, ger en blandning där koncentrationen är samma som lukttröskelvärdet. För den kemiska analysen absorberades föreningarna i en svag lösning av natriumhydroxid som analyserades med avseende på fenoxisyror, klorfenoler och klorkresoler. Analyserna utfördes av Analycen i Lidköping. I samband med testsaneringen togs prov för att bestämma avgången av bland annat luktande ämnen från en jordyta. Provtagningen skedde genom att en väl definierad area täcktes med en tättslutande huv under vilken provet togs ut. Provet innehöll därför enbart de föreningar som avgick från den inneslutna arean. Provuttag skedde dels i schakten, dels i mellanlagringshögen. Proven för bestämning av luktstyrka uppsamlades i Tedlarpåsar. Analys av två prov genomfördes av SWECO VIAK i BT Kemi-projektets lokaler i Teckomatorp. Dessutom uttogs tre prov för analys med avseende på organiska föreningar. För kemiska analyser absorberades föroreningarna i en svag lösning av natriumhydroxid som analyserades med avseende på klorfenoler av Analycen i Lidköping. 2.2 Spridning av gasformiga föreningar Beräkningsmodell Spridningsberäkningarna är utförda enligt ett amerikanskt modellkoncept; AERMOD, som rekommenderas av US-EPA att användas i tillståndsärenden och konsekvensutredningar. Två olika applikationer ingår i denna utredning: 5(25)

8 AERMET - en specialanpassad beräkningsapplikation för att beräkna meteorologiska parametrar för bl.a. vertikala profiler i luftrummet. AERMOD - en spridningsmodell för utsläpp från bland annat ytkällor, speciellt utvecklad för att beskriva halter i närområdet kring utsläppskällan Förutsättningar Spridningsberäkningarna baserar sig på lokala meteorologiska data såsom vindriktning, vindhastighet, lufttryck, luftfuktighet och nederbörd från en nyuppförd mätstation i den västra delen av BT Kemiområdet. Dessa mätningar har pågått under tiden , dvs mer än ett år, vilket ger gott underlag för spridningsberäkningar för ett möjligt framtida scenario. Vid andra meteorologiska förhållanden än de som rått under mätperioden, kan större eller mindre avvikelser mot redovisade halter förekomma. Bestämningen av luktstyrka i den mättade gasfasen i uttagna prover tillsammans med avgångshastigheten ligger till grund för beräkningen av källstyrka (le/m 2 s) för spridningsberäkningarna. Avgångshastigheten av luktande ämnen har uppskattats med utgångspunkt från att avgångshastigheten för luktande ämnen är samma som för totalhalten organiska föreningar. Detta ger ett beräknat utsläpp av 0,5 le/m 2 s. För beräkningarna av halter av organiska föreningar har avgången för klorfenoler 2,6 µg/m 2 s använts. Motsvarande värden är för klorkresoler är 2,4 µg/m 2 s och för fenoxisyror 0,003 µg/m 2 s För spridningsberäkningarna har antagits att den öppna ytan, dvs. källan varifrån lukt och föroreningar sprids, är 200 respektive 1000 m 2. För lukt har beräknats dels maxvärden, dels 99.9-percentil. Maxvärdet representerar den värsta timmen under året, medan percentilen representerar de värsta tre timmarna. Beräkningarna utgår från att lukt sprids enbart under arbetstid; kl Beräkningarna har skett dels för var och en av årets månader, dels för hela året. För föroreningshalter i luft beräknas maxvärden baserat på utsläpp under dygnets alla timmar. 6(25)

9 2.3 Spridning av partiklar Förutsättningar för damning I samband med grävningarna kan damm virvla upp och spridas från de uppgrävda massorna i området som är beläget väster och sydväst om Teckomatorp tätort. Grävningarna genomförs inom ett plant område som ligger utsatt för vinden. I första hand är det partikelstorlek, vindhastighet och massornas fukthalt som avgör i vilken utsträckning damning sker. Material med diameter mindre än 100 µm berörs av vinderosion vid genomsnittliga vindhastigheter (3-3,5 m/s), medan partiklar mindre än 10 µm tenderar att bete sig som lätt gas och hålla sig svävande. Högre vindhastighet innebär både ökad torkning på markytan och att större mängd partiklar rycks med. Enligt amerikanska studier krävs en vindhastighet större än 5,5 m/s för att damm ska virvla upp. I litteraturen förekommer beräkningar av damning i mycket begränsad omfattning. Värden från USA visar att 0,05 g/ton hanterat material blåste av vid en vindhastighet på 4 m/s och fukthalt i materialet på 5 %. Jordprover från BT Kemiområdet håller % fukthalt varför damningen borde bli lägre då fuktens och de mindre kornens sammanhållande effekt är viktig för omfattningen av damningen. Om massorna tillåts torka, lossnar de mindre partiklarna på ytan och blåser bort och en ny yta blottas, torkar och dammar Beräkningsmodell En spridningsberäkning med spridningsmodellen Tscreen (US-EPA 454/R ) som ger medelvärden över en timme har utförts med avseende på silt (diam µm) Förutsättningar för spridningsberäkningar För spridningsberäkningarna har följande förutsättningar antagits: massorna består till 100 % av silt nederbörd > 25 mm under 10 dagar om året vindhastighet > 5,4 m/s under 25 % av tiden exponerad plan yta 200 m 2 7(25)

10 3 Resultat 3.1 Tidigare undersökningar Vid saneringsarbetena på området gjordes yrkes- och omgivningshygieniska provtagningar på luft, dels med personburen, dels med stationär utrustning (IVL, 1979). I två av 20 luftprover uppmättes summahalter av klorfenol och klorkresol över det yrkeshygieniska nivågränsvärdet (0,5 mg/m 3 ). Maximalt uppmättes vid ett enskilt tillfälle en summahalt av 2,3 mg/m 3. Som ett omgivningshygieniskt gränsvärde och för jämförelse användes 5 µg pentaklorfenol/m 3, dvs. en hundradel av det yrkeshygieniska nivågränsvärdet. Halterna av pentaklorfenol uppgick vid rivningsarbetena maximalt till 0,72 µg/m 3 (i genomsnitt 0,36 µg/m 3 ) och vid sprängningen av fabriken maximalt 0,35 µg/m 3. Summa klorfenoler och klorkresoler uppgick maximalt till 1,1 µg/m 3, medan medelvärdet var ca 100 gånger lägre. 3.2 Fysikaliska data De förorenande ämnenas kemisk-fysikaliska egenskaper tillsammans med markens egenskaper bestämmer spridning och risk för exponering. Fysikaliska data för de analyserade ämnena framgår av bilaga 1. Tillgången på lukttröskelvärden i litteraturen är mycket begränsad, men karakteristiskt för de undersökta ämnena är att många har en låg lukttröskel. 3.3 Halter i jord I tabell 3 redovisas resultat av utförda undersökningar av jordprover. 2,4-diklorfenol och 2,5-diklorfenol analyseras tillsammans eftersom de är svåra att separera. Prover benämnda uttogs under tidsperioden (25)

11 Tabell 3. Resultat av kemiska analyser av jordprover. e d = ej detekterbar halt. Ämne Provgrop µg/kg TS Fenoxisyror MCPA e d ,3 0, MCPP 6, , ,3 1,7 2,4-D e d ,0 0, ,1 2,4-DP 2, ,14 8, ,6-DP 0,26 1,7 1,6 e d 0,41 1,8 1,6 2,4,5-T e d ,3 0, ,4,5-TP 0,13 1,9 11 0,29 4,0 4,0 e d 2(4-klorfenoxy)propionsyra 0,53 e d e d e d 1,5 e d 13 Dinoseb e d e d e d e d e d e d e d Klorfenoler 2-klorfenol 0,02 0,82 0,90 0,029 0,033 0,057 0,042 3-klorfenol 0,04 0,50 0,17 0,014 0,14 e d 0,074 4-klorfenol 0,22 4,70 2,10 0,18 0,30 0,079 0,15 2,3-diklorfenol e d 0,009 e d e d e d e d e d 2,4+2,5-diklorfenol 0,21 e d e d e d 0,43 24,0 0,89 2,6-diklorfenol 0,27 3,50 5,0 0,83 0,17 2,20 0,30 3,4-diklorfenol 1,00 1,80 0,88 0,71 2,30 1,70 0,49 3,5-diklorfenol e d e d 0,096 0,012 e d 0,008 e d 2,3,4-triklorfenol e d 0,01 0,034 0,010 0,014 0,073 e d 2,3,5-triklorfenol e d e d e d e d e d e d e d 2,3,6-triklorfenol e d 0,09 0,15 0,058 0,055 0,55 0,045 2,4,5-triklorfenol 0,12 5,30 9,90 1,70 1,40 33,0 2,40 2,4,6-triklorfenol 0,12 4,40 15,0 3,50 5,10 5,10 1,40 3,4,5-triklorfenol e d e d e d e d e d 0,009 e d 2,3,4,5-tetraklorfenol e d e d e d e d 0,007 0,025 e d 2,3,4,6-tetraklorfenol 0,01 0,41 1,50 1,10 0,42 0,80 2,40 2,3,5,6-tetraklorfenol e d e d e d 0,051 0,034 0,15 e d Pentaklorfenol e d 0,009 0,028 0,045 0,029 0,13 0,18 Klorkresoler 4-klor-o-kresol 15, ,0 5,30 13,0 9,30 3,60 6-klor-o-kresol (25)

12 3.4 Halter i luft Ämne I tabell 4 redovisas resultat av utförda analyser av gasfasen. Tabell 4. Resultat av kemiska analyser av gasfas över jordprov. e d = ej detekterbar halt. Provgrop µg/m A B M-lager Fenoxisyror MCPA e d e d e d e d e d e d e d MCPP e d e d 0,4 0,4 e d e d 1, ,4-D e d e d 0,8 e d e d e d 0, ,4-DP e d e d e d e d e d e d e d ,6-DP e d e d e d e d e d e d e d ,4,5-T e d e d e d e d e d e d e d ,4,5-TP e d e d e d e d e d e d e d (4-klorfenoxy)- propionsyra e d e d e d e d e d e d e d Dinoseb e d e d e d e d e d e d e d Klorfenoler 2-klorfenol 6, , , ,0 1,5 3-klorfenol 0,5 1,2 2,1 0,1 9,2 0,5 0,3 0,15 0,05 0,08 4-klorfenol 2, ,6 62 4,6 3,2 0,54 0,19 0,34 2,3-diklorfenol e d e d e d e d 0,1 e d e d e d e d e d 2,4+2,5-diklorfenol 8, ,1 0,73 2,2 2,6-diklorfenol 5,9 5,9 82 1,2 32 3,2 11 0,7 0,25 0,4 3,4-diklorfenol 0,2 0,2 0,8 0,1 2,7 0,2 0,2 e d e d e d 3,5-diklorfenol e d e d e d e d e d e d e d e d e d e d 2,3,4-triklorfenol e d e d 0,2 e d e d e d e d e d e d e d 2,3,5-triklorfenol e d e d e d e d e d e d e d e d e d e d 2,3,6-triklorfenol e d e d 0,2 e d 0,1 e d e d e d e d e d 2,4,5-triklorfenol 0,6 3,3 54 1,5 7,8 12 7,4 1,65 e d 0,08 2,4,6-triklorfenol 0,4 0,7 30 0,4 1,5 0,4 3,5 1,50 0,05 0,08 3,4,5-triklorfenol e d e d e d e d e d e d e d e d e d e d 2,3,4,5-tetraklorfenol e d e d e d e d e d e d e d e d e d e d 2,3,4,6-tetraklorfenol e d e d e d e d e d e d e d e d e d e d 2,3,5,6-tetraklorfenol e d e d 0,1 e d e d e d e d e d e d e d Pentaklorfenol e d e d e d e d e d e d e d e d e d e d Klorkresoler 4-klor-o-kresol , ,0 0,37 1,1 6-klor-o-kresol ,0 0,45 1,8 10(25)

13 I tabell 4 redovisas en sammanställning av resultaten av analyserna i gasfasen. 2,4-diklorfenol och 2,5-diklorfenol analyserades tillsammans eftersom de är svåra att separera. Prover benämnda uttogs under tidsperioden medan prover benämnda A, B och M-lager (Mellanlagringshögen) uttogs Avgången av föroreningar till luft har teoretiskt beräknats (Kemakta Konsult, 2005). Beräkningarna baserar sig på analyser av tidigare uttagna jordprover och med kännedom om jordens fukthalt och ångtryck för analyserade föreningar. I tabell 5 jämförs de uppmätta summahalterna per saneringsområde med de teoretisk beräknade. A, B och C i tabellen anger saneringsområden enligt figur 1. Tabell 5. Summahalter (µg/m 3 ) av ämnesgrupper. Jämförelse mellan uppmätta och teoretiskt beräknade halter per saneringsområde. Ämne Uppmätta halter Beräknade halter A B C A B C Fenoxisyror 0,4 0,1 2, Klorfenoler Klorkresoler För flera av proven är skillnaden mellan uppmätta och beräknade halter stor. En förklaring till detta kan vara att beräkningarna bygger på tidigare analyser av jordprover där lokala skillnader i föroreningshalt inom provtagningsområdena förekommit. 11(25)

14 3.5 Luktstyrka Resultaten av utförda luktundersökningar sammanfattas i tabell 6. Tabell 6. Resultat av bestämning av luktstyrka (le/m 3 ). Provtagningspunkt Datum Luktstyrka (le/m 3 ) Schaktområde A Schaktområde B Starkaste lukten fanns således i provgrop 507 där hälften av paneldeltagarna kunde urskilja lukt vid en utspädning av nästan 500 ggr (478) medan lukten från provgrop 502, den svagast luktande, var ca tio gånger lägre. 3.6 Spridning av lukt och gasformiga föreningar Förhärskande vind Mätstationen där meteorologiska data insamlats är placerad i västra delen av BT Kemi-området. Eftersom BT Kemiområdet ligger öster om tätorten, kommer teoretiskt vindar från sektorn sydväst till nordnordväst att passera BT Kemi-området och sedan röra sig in över tätorten. Vindrosen i figur 2 ger vid handen att vinden drygt 20 % av tiden kommer från sektorer som kan påverka någon del av samhället. 12(25)

15 Figur 2. Vindros för Teckomatorp Observationerna utgår från väderstationen i BT Kemi-områdets västra del Spridning av lukt Beräkningarna baserar sig på luktspridning från en källa med luktstyrkan 0,5 le/m 2 *s och en yta av 200 resp m 2. Resultaten redovisas i figur 3 och figur 4. Enheten i figurerna är le/m 3 där 1 le/m 3 är lukttröskelvärdet, dvs. lukten uppfattas av hälften av människorna i luktpanelen (blå linje märkt 1). Betrakta även linjen 0,1 le/m 3 som erfarenhetsmässigt är den halt där det i praktiken normalt råder luktfrihet, även om en och annan kan förnimma lukt. Spridningsberäkningarna i figur 3 visar det maximala värdet, dvs. den timme under perioden som genererar de mest ofördelaktiga meteorologiska betingelserna ur spridningssynpunkt och därmed visar de högsta halterna ett worst case-scenario. Figur 4 visar de tre värsta timmarna under ett år, dvs percentilen. 13(25)

16 Figur 3. Maximal lukt vid arbete dagtid (le/m 3 ) beräknad för 200 resp m 2. 14(25)

17 Figur 4. Lukt 99.9-percentil vid arbete dagtid (le/m 3 ) beräknad för 200 resp m 2. 15(25)

18 Månadsvisa beräkningar baserade på de meteorologiska förutsättningarna under respektive månad för perioden augusti 2005 till december 2006 redovisas i bilaga 2. Underlaget är dock för litet för att kunna påvisa om skillnaderna mellan de olika månaderna är statistiskt säkerställda. Vid de tillfällen arbeten med stor risk för lukt genomförts har sex personer i samhället fungerat som luktobservatörer. Erfarenheterna från observatörernas noteringar vid saneringsarbetena december 2006 finns redovisade i en separat rapport, Redovisning av utförda arbeten avseende efterbehandling av viss del av BT Kemi-området i Teckomatorp, Svalövs kommun, Sammanfattningsvis visar denna undersökning att någon lukt inte kunde kännas i samhället men väl ca meter från arbetsområdet (halvvägs mellan Torgskolan och det norra BT Kemi-området). Vid arbetsplatsen var lukten påtaglig och miljökontrollanter använde generellt en friskluftmask för att slippa obehag under arbetet. 16(25)

19 3.6.3 Spridning av gasformiga föreningar Resultatet av spridningsberäkningarna framgår av figur 5 7. Figur 5. Maximala halter av fenoxisyror (µg/m 3 ) beräknat på 200 resp m 2. Det yrkeshygieniska gränsvärdet (NGV) är µg/m 3. 17(25)

20 Figur 6. Maximala halter av klorfenoler (µg/m 3 ) beräknat på 200 resp m 2. Det yrkeshygieniska gränsvärdet (NGV) är 500 µg/m 3. 18(25)

21 Figur 7. Maximala halter av klorkresoler (µg/m 3 ) beräknat på 200 resp m 2. För klorkresoler saknas yrkeshygieniska gränsvärden. 19(25)

22 3.7 Spridning av partiklar De maximala värdena för halten siltpartiklar i luft presenteras i figur 8. Beräkningarna visar att de högsta värdena, ca 1500 µg/m 3, förekommer ca 150 meter från källan och att halterna avtar snabbt med avståndet från spridningskällan. Detta spridningsmönster bestäms av mindre partiklars förmåga att hålla sig svävande i luft. Angiven halt avser medelvärde över en timme för partiklar mindre än 60 µm. Vid bedömningen skall observeras att avståndet från saneringsområdet till de närmsta bostäderna är ca 400 m. Damning av silt från en markyta av 200 m2 µg/m meter Figur 8. Halten silt i luft mot avståndet från källan (25)

23 4 Utvärdering 4.1 Spridning av lukt Den starkaste lukten påvisades i provgrop 507 som representerar saneringsområde C (figur 1), vilket har en betydligt mindre volym än de andra saneringsområdena (tabell 1). Av modelleringsfallet i figur 3, d.v.s. en spridningsberäkning baserad på högsta tänkbara avgång av lukt, framgår att lukttröskelvärdet riskerar att överskridas i saneringsområdets närhet. Beroende på arean av öppet schakt kommer antalet tillfällen med lukt att variera. Erfarenheterna visar att för en luktstyrka av 0,1 le/m 3 i praktiken är att betrakta som luktfritt, även om en och annan person av och till kan känna lukt. Betraktar man 99.9-percentilen mot bakgrund av detta, framgår att endast de östra utkanterna av tätorten berörs av lukt enligt spridningsberäkningen (figur 4). Man skall ha i åtanke att percentil visar luktspridningen under de tre värsta timmarna. Beräkningarna utgår från att lukt sprids enbart under arbetstid; Inför grävningarna kan man med hjälp av spridningsmodeller och väderdata prognostisera spridningsförhållandena och i förväg bedöma luktolägenheten. 4.2 Spridning av organiska föreningar Jämförelsen av de beräknade respektive uppmätta halterna av föroreningar i luft visar skillnader på ungefär en faktor , vilket kan bero på att beräkningarna grundar sig på andra prover och lokala variationer i föroreningshalt i jord (tabell 5). De uppmätta halterna i luft är bestämda vid mättnad, dvs. de är de högsta möjliga (tabell 4). Dessa kommer enbart att förekomma vid stiltje och t ex nere i saneringsgropen. De gränsvärden för arbetsmiljö som gäller i Sverige för de undersökta ämnena i luft redovisas i bilaga 4. Endast i ett fall överskrids nivågränsvärdena; för 2,4-diklorfenol och 2,5-diklorfenol i provgrop 503. Figur 5-7 illustrerar koncentrationsnivåer sjunkande mot omgivningen från en tänkt saneringsgrop. En större saneringsyta ger upphov till högre halter av föroreningar i omgivningsluften. Om man betraktar innersta zonen kring saneringsgropen på 1000 m 2, ligger 21(25)

24 värdena för fenoxisyror gånger lägre än det yrkeshygieniska gränsvärdet. För klorfenoler ligger det 10 gånger under motsvarande värde. För klorkresoler saknas gränsvärde. Det skall observeras att alla beräkningar baserar sig på de högsta halterna och sämsta uppmätta meteorologiska förhållanden. Då riktvärden för omgivningsluft saknas används ofta som uppskattning för acceptabla halter i omgivningsluft att de bör vara gånger lägre än det yrkeshygieniska gränsvärdet. För fenoxisyror skulle detta innebära en halt av µg/m 3, vilket svårligen skulle kunna uppnås ens i saneringsgropen. För klorfenoler motsvarar det 0,5-5 µg/m 3. Spridningsområdet för klorfenolhalter över 5 µg/m 3 kan beröra ett fåtal bostäder/fastigheter, vilket framgår av figurerna 6A-B. Vid dessa värsta tänkbara förhållanden kan 0,5 µg/m 3 ligga över bebyggt område. Även halten 6-klor-o-kresol var hög, men för klorkresoler saknas gränsvärden. 4.3 Spridning av partiklar Spridningsberäkningens totalhalt av partiklar i omgivningsluft skall ställas i relation till att bakgrundsvärdet för PM 10 (partiklar med en diameter mindre än 10 µm) i Skåne är µg/m 3 (SMHI, 2001). Enligt miljökvalitetsnormen för utomhusluft är dygnsmedelvärdet för PM µg/m 3. Denna halt är ett medelvärde över ett dygn och avser partiklar med en diameter mindre än 10 µm, medan beräkningarna avser partiklar mindre än 60 µm och ett medelvärde över en timme. Några säkra slutsatser om överskridanden kan därför inte göras. Mest sannolikt är dock att miljökvalitetsnormen inte överskrids. Bland annat parametrar som fukthalt i jordmassor, vidhastighet samt exponerad yta styr generellt sett damningen och bör beaktas vid saneringsarbetet. I möjligaste mån bör upplag av uppgrävda massor och öppna grävda ytor minimeras Vid behov kan dammbindare som vägsalt eller vatten användas. 4.4 Samvariation Samband mellan resultaten av jord- och gasanalys samt luktbestämningen har studerats i en statistisk analys och sammanställts i bilaga 3. Av denna studie framgår att något samband mellan föroreningshalter i jord och gas inte kan påvisas. 22(25)

25 Ett positivt samband mellan jordens halt av tetra- och pentaklorfenol och luktstyrkan har påvisats. Det visar sig också att lägre andel torrsubstans, TS, innebär högre luktstyrka. Inget samband mellan uppfattad lukt och föroreningshalter i gasfas kunde styrkas. 5 Slutsatser På basis av utförda spridningsberäkningar kan man anta att lukt sannolikt inte kommer att bli ett problem även om lukt av och till kan förekomma i området kring saneringsplatsen och delar av samhället. Enligt spridningsberäkning kommer vid de sämsta förhållandena halterna av fenoxisyror i luft att vara långt under risknivåer både för de involverade i saneringsarbetena och för de närboende. Halterna av klorfenoler ligger betydligt lägre än de yrkeshygieniska värdena. Över tätorten kan vid de sämsta förhållandena en halt som är nära det uppskattade riktvärdet för omgivningsluft förekomma. Samverkande effekt kan enligt AFS 2005:17 uppskattas som en summa av ämnenas kvoter [uppmätt koncentration]/[gränsvärde]. Detta ger vid handen att provgrop 503 kommer att kunna överskrida en godtagbar nivå. Dessa förhållanden kommer sannolikt inte att uppstå mer än just i provgropen under grävning. Damm eller partiklar med diameter mindre än 10 µm (PM 10 ) kan tränga ner i lungorna och regleras därför av miljökvalitetsnormen för luft (SFS 2001:527). Det är inte troligt att miljökvalitetsnormen för partiklar (PM10) kommer att överskrids. Däremot kan högre halter av damm som kan upplevas som störande kortvarigt förekomma av och till såvida inte dammbekämpning av något slag tillämpas. Från en mindre schaktgrop avgår mindre luftföroreningar, men skillnaden mellan 200 och 1000 m 2 är inte större än att en schaktgrop med arean 1000 m 2 kan accepteras med avseende på beräknade föroreningshalter. Exponeringstiden är avgörande vad gäller föroreningar och damm. Ju snabbare saneringsarbetet kan avslutas desto bättre. 23(25)

26 Föreliggande beräkningar har baserats på en maximal avgång från marken av föroreningar vid en temperatur av 20 C. Vid kallare väderlek blir lukten inte större utan sannolikt mindre. Av studien framgår att ju högre fukthalt i jorden desto större var luktstyrkan, medan damningen minskar med ökad fuktighet. Meteorologiska data i kombination med spridningsberäkning kan vara en hjälp att varna för ogynnsamma väderförhållanden vid saneringens genomförande. 24(25)

27 Referenser AFS 2005:17. Arbetsmiljöverkets författningssamling: Hygieniska gränsvärden och åtgärder mot luftföroreningar. ECA-IAQ, Sensory evaluation of indoor air quality, rapport 20, European Collaborative Action, Indoor Air Quality and Its Impact on Man, European Commission, Joint Research Centre - Environmental Institute. Flygfältsbyrån, BT Kemi Efterbehandling, Skede: Förberedelser. Genomförande av provtagning inom förorenade områden. Rapport daterad IVL, Kontrollprogram BT Kemi Vatten- och luftprovtagningar för perioden sommaren 1978 våren Kemakta Konsult, Beräkningar av avgång av klorfenoler, klorkresoler och fenoxisyror till luft från BT Kemiområdet. SMHI, Valentin L. Foltescu, Lars Gidhagen, Gunnar Omstedt: Nomogram för uppskattning av halter av PM 10 och NO 2 reviderad version. SWECO VIAK, Svalövs kommun BT Kemi Huvudstudie Version 3. Daterad, juli SWECO VIAK Svalövs kommun. Redovisning av utförda arbeten avseende efterbehandling av viss del av BT Kemi-området i Teckomatorp, Svalövs kommun, (25)

28 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 1 Fysikalisk-kemiska ämnesdata Substans CAS-nummer Ångtryck (mm Hg, 25 C) Henrys konstant (atm. m 3 /mol, 25 C) Hälsofara Lukt Lukttröskelvärde Fenoxisyror MCPA Metyl-4-klorfenoxiättiksyra MCPP, mecoprop (4-Klor-o-tolyloxi) propionsyra 2,4-D (2,4-Diklorfenoxi)ättiksyra 2,4-DP C9H8Cl2O3 Diklorprop-P ,6-DP 2(4-klorfenoxy)propionsyra 2,4,5-T ,4,5-Triklorfenoxiättiksyra 2,4,5-TP (2,4,5-Triklorfenoxi)propionsyra 5.90X X mpa 2.3X10-6 mm Hg vid 20 C 8.25X10-8 mm Hg vid 20 C 1.82X X X10-8 Potentiellt cancerogen för luktlös människor enl. IARC, grp. 2B. 8 Potentiellt cancerogen för människor enl. IARC, grp. 2B. Reproduktionstoxisk 8 luktlöst om rent / svag fenolliknande lukt 9 <7.5X10-8 < 9.4X10-11 Potentiellt cancerogen för människor enl. IARC, grp. 2B. Reproduktionstoxisk 8 luktlöst 5.2X10-6 Svag lukt, möjligen p.g.a. förorening av fenol 1 (5)

29 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 1 Substans CAS-nummer Ångtryck (mm Hg, 25 C) Henrys konstant (atm. m 3 /mol, 25 C) Hälsofara Lukt Lukttröskelvärde Dinoseb DNBP 2-(1-Metyl-n-propyl)-4,6- dinitrofenol 8.5X10-2 mm Hg vid 20 C 5.04X10-4 Miljöfarlig, reproduktionstoxisk, giftig, irriterande. Misstänks kunna ge cancer enl. KEMI (Canc3). 3 Stickande lukt Klorfenoler mg/m klorfenol klorfenol klorfenol ,3-diklorfenol 2,4-diklorfenol ,5-diklorfenol ,6-diklorfenol X10-7 Obehaglig genomträngande lukt mg/m x10-2 ppm 0.19 x10-4 mg/l mg/l X10-7 Medicinartad lukt mg/l 7 8.7X X10-7 Karakteristisk obehaglig, genomträngande fenollukt X10-6. Kan ge obehaglig lukt i vatten vid extremt låga koncentrationer mg/m mg/l mg/m mg/l X mg/l X mg/m mg/l 7 2 (5)

30 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 1 Substans CAS-nummer Ångtryck (mm Hg, 25 C) Henrys konstant (atm. m 3 /mol, 25 C) Hälsofara Lukt Lukttröskelvärde Klorfenoler forts. 3,4-diklorfenol ,3,5-triklorfenol ,3,6-triklorfenol ,4,5-triklorfenol ,4,6-triklorfenol ,3,4-triklorfenol 2,4,5-triklorfenol 2,3,4,6-tetraklorfenol X X10-7 Ej cancerklassificerad enligt NTP H, C 11 H, C X10-6 Miljöfarlig, irriterande, hälsoskadlig. 6 Nedbrytningsprodukt av Agent Orange. 4 Sublimerar. 11 H, C X10-6 B2 enl. USEPA. Misstänks kunna ge cancer enl. KEMI (Canc3). 6 H, C 4.23X X10-6 Giftig, miljöfarlig, irriterande, hälsoskadlig H Stark fenolliknande lukt mg/m mg/l 7 Stark fenolliknande lukt mg/m >1.0 mg/l 7 Stark lukt. Konc mg/l; detektion: 0.6 mg/l. 5 3 (5)

31 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 1 Substans CAS-nummer Ångtryck (mm Hg, 25 C) Henrys konstant (atm. m 3 /mol, 25 C) Hälsofara Lukt Lukttröskelvärde Klorfenoler forts. 2,3,4,5-tetraklorfenol ,3,5,6-tetraklorfenol Pentaklorfenol Klorkresoler 4-klor-o-kresol X X10-8 Misstänks kunna ge cancer enl. KEMI (Canc3). Miljöfarlig, mycket giftig, irriterande. 3 Sannolikt carcinogen för människor, grp. B2 6 H 2.40X X10-6 Giftig, frätande, miljöfarlig, irriterande, hälsoskadlig. 3 ( 11 S, för närbesläktade 3 metyl-4- klorfenol) 11 H Fenol- / bensenliknande. Mkt skarp när den är varm. Svagt fenolliknande 6-klor-o-kresol Fenolliknande mg/l (ppb at 25ºC) in air 12 4 (5)

32 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 1 Ångtryck: ung. följd: 2-klorfenol > 3-klorfenol >2,4-diklorfenol>4-klorfenol > dinoseb >2,5-diklorfenol>2,6-diklorfenol>4-klor-o-kresol>3,4-diklorfenol> 2,4,5- triklorfenol = 2,4,6-triklorfenol> 2,3,4,6-tetraklorfenol> 2,3,6-triklorfenol > MCPP > MCPA > 2,4-D > 2,4,5-T > 2,4,5-TP Henrys konstant: 2,4,5-T < MCPA< MCPP < pentaklrfenol< 2,3,6-triklorfenol < 3,4-diklorfenol= 2,5-diklorfenol< 2-klorfenol< 4-klorfenol< 3-klorfenol< 4-klor-okresol< 2,3,4,6-tetraklorfenol< 2,4,5-triklorfenol< 2,4,6-triklorfenol< 2,6-diklorfenol< 2,4-diklorfenol< 2,4-D Toxiciteten hos klorfenoler stiger med stigande antal kloratomer. Klorfenoler är potentiellt carcinogena för människor (grupp 2B) enligt International Agency for Research on Cancer, IARC:s, klassificering. Cancerklassificering B2 enligt USEPA innebär att man konstaterat att ämnet sannolikt är cancerogent för människor baserat på djurstudier. Klorfenoler som grupp har en karakteristisk lukt som beskrivs som obehaglig, skarp, fenolliknande, ihållande. Allmänheten utsätts för klorfenoler i första hand genom kontaminerat dricksvatten och inandning av partiklar. Damm av klorfenoler irriterar andningsorganen. Källor: Alla uppgifter som inte har specifik hänvisning, kommer från Hazardous Substances Data Bank (HSDB), Unites States National Library of Medicine. 1 National Toxicology Program, Department of health and human services: 3 Kemikalieinspektionen, KEMI: 4 International Programme on Chemical Safety (IPCS): 5 Spectrum Laboratories Inc.: McKnee, J.E., Wolf, H.W. (1963) Water quality criteria. The resources agency of California, State water quality control board. (Handbook of environmental data on organic chemicals Van Nostrand Reinhold.) 8 Occpational exposure to hazardous agents, Haz-Map. Specialized Information Services, U.S. National Library of Medicine: 9 United States Environmental Protection Agency: 10 Ruth, J.H. (1986) Odor thresholds and irritation levels of several chemical substances: A review. Am. Ind. Hyg. Assoc. J AFS 2005:17 NGV, Nivågränsvärde - Hygiensikt gränsvärde för exponering under en arbetsdag. KTV, Korttidsvärde Ett rekommenderat värde som utgörs av ett tidsvägt medelvärde för exponering under en referensperiod av 15 minuter. H Ämnet kan lätt tas upp genom huden. C cancerframkallande, S- sensibiliserande (5)

33 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 2 Spridning av lukt På basis av meteorologiska data insamlade under perioden har spridningsberäkningar för respektive månad utförts. Som källstyrka har ansatts 0,5 le/m 2. s och den öppna ytan, varifrån lukten sprids, 1000 m 2. Enheten i figuren är le/m 3 där 1 le/m 3 är lukttröskelvärdet, dvs. att lukten uppfattas av hälften av en genomsnittlig grupp människor. Underlaget är för litet för att kunna påvisa att de månadsvisa skillnaderna skulle vara typiska över flera år. Samtliga beräkningar avser det maximala timmedelvärdet. januari 2006 februari 2006 mars 2006 april (3)

34 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 2 maj 2006 juni 2006 juli 2006 augusti (3)

35 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 2 september 2006 oktober 2006 november 2006 december (3)

36 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 3 Statistisk utvärdering Bakgrund En parameter att ta hänsyn till vid hanteringen av förorenade massor på BT-kemi området är de luktolägenheter som kan uppkomma. Orsaken till detta problem är att ett flertal av de substanser som förekommer i jordlagren, framförallt klorfenoler och klorkresoler, är välkända luktämnen med en mycket distinkt och oangenäm lukt. Som ett led i att hantera detta problem genomfördes ett lukttest under hösten 2005 där en panel på tio personer fick beskriva graden av luktförnimmelse i sju stycken jordprover från olika punkter på området. Diskreta data på luktförnimmelsen räknades sedan om till kvantitativa luktvärden för varje prov. I samband med detta mättes även halterna av alla relevanta organiska ämnen i luft- och markprover. Som ett led i utvärderingen av detta försök redovisas i detta PM en statistisk utvärdering av resultaten. Syfte Syftet med förekommande arbete är att identifiera relevanta samband mellan uppfattad lukt och luft- och jordhalter av organiska miljögifter. I idealfallet skall detta leda till en identifiering av de viktigaste luktämnena på BT-kemi området. Detta skall också leda till en allmän förståelse om vilka fysiokemiska parametrar som påverkar den uppfattade lukten. Dessa resultat tillsammans med en litteraturgenomgång av fysiokemiska egenskaper och luktgränsvärden för de olika ämnena skall utgöra ett stöd för en bedömning och prognostisering av luktproblemen som saneringsarbetet kan ge upphov till. 1 (10)

37 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 3 Fysiokemiska egenskaper och luktegenskaper hos klorfenoler och klorkresoler De luktgränsvärden i luft som har identifierats i litteraturen (tabell 1) varierar i hög grad mellan de olika ämnena och detta kan bero på metodikproblem och -skillnader vad gäller bestämmandet av luktgränsvärden. Det är t.ex. oklart varför 2,6-diklorfenol har ett 75 ggr högre luktgränsvärde än 2,4-diklorfenol. I vatten tycks luktgränsvärden öka med ökande grad av klorinering. Endast i fyra av proverna överstigs luktgränsvärdena i luft för något av de enskilda ämnena. Trots detta så detekterades lukt i alla prover. Detta tyder på att luktuppfattningen är additiv så att det egentligen är summan eller den relativa sammansättningen av alla luktämnen i luften som styr graden av luktdetektion. Lukt kontra luftkoncentrationer Ett förväntat samband vore att den uppfattade lukten skulle samvariera med lufthalterna. Trots detta finns ingen signifikant samvariation mellan uppfattad lukt och lufthalter av enskilda ämnen eller summaparametrar. Sambanden mellan lukt och lufthalter redovisas i figur 1. Luk t Lukt Lukt E5 4E5 6E5 8E5 luf tkoncentration klorkresoler (ng/nm 3 ) luf tkoncentration f enoxisy ror (ng/nm 3 ) Lukt 0E-01 6E+05 1E+06 2E+06 2E+06 luf tkoncentration diklorf enoler (ng/nm 3 ) luftkoncentration triklorf enoler (ng/nm 3 ) Lukt luf tkoncentration monoklorfenoler (ng/nm 3 ) Figur 1. Uppfattad lukt (y-axeln) kontra lufthalter (x-axeln). 2 (10)

38 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga Lukt E5 0 2E5 4E5 6E5 8E5 1E6 1.2E6 1.4E6 1.6E6 luf thalt av 2-klor-6-m ety lf enol (ng/m 3) Figur 2. Uppfattad lukt (y-axeln) kontra lufthalter av 6-klor-2-metylfenol (x-axeln). Det fanns inte heller någon samvariation mellan 2-klor-6-metylfenol och uppfattad lukt (figur 2), trots att detta ämne återfanns i höga koncentrationer i luftproverna och att 2-klor-6-metylfenol är ett mycket starkt luktämne med ett betydligt lägre luktgränsvärde än andra klorfenoler (Mottram 1998). 2-klor-6-metylfenol har vid ett flertal tillfällen gett upphov till lukt- och smakhygieniska problem (Mottram 1998). Andra möjliga kandidater till ej identifierade luktämnen är deklorinerade kresoler, dvs o-, p- eller m-kresoler. Fakhoury mfl (2000) visade t.ex. att lufthalter av o-kresoler uppvisade det bästa sambandet med uppfattad lukt (uppmätt via en luktpanel) jämfört med ett flertal andra ämnen. Dessa kresoler har dock inte analyserats. Den relativa luftsammansättningens betydelse för uppfattad lukt Tydliga samband mellan lufthalter av enskilda ämnen och uppfattad lukt kan vara svåra att identifiera. Det är istället möjligt ämnenas lufthalter i relation till varandra styr den uppfattade lukten. Detta testades genom en principal komponent analys (PCA). I figur 3 representerar värdet på X-axeln ett fingeravtryck av uppmätta lufthalter. Detta fingeravtrycksvärde beror på den relativa haltsammansättningen av alla ämnen i luftfasen. Figur 3 tycks belägga att den relativa sammansättningen av olika ämnen i luftfas styr den uppfattade lukten. Slutsatsen blir då att inga enskilda lutande ämnen kan identifieras utan att det är den relativa variationen av olika ämnen som styr den uppfattade lukten. 3 (10)

39 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga Figur över sambandet mellan uppfattad lukt (y-axeln) och ämnessammansättningen i luft (x -axeln). siffrorna vid varje punkt är provnummer Lukt "fingerprint" med avseende på ämnessammansättningen i luft Figur 3. Uppfattad lukt (y-axeln) kontra en parameter som representerar den relativa haltsammansättningen av olika ämnen i luft (x -axeln). Koncentration i luft kontra koncentration i jord Det fanns ingen tydlig samvariation mellan luftkoncentrationer av något ämne och koncentrationen i jord. Detta är något förvånande, men en trolig förklaring är att markparametrar såsom porositet, halt organiskt kol och ph mm påverkar både vattenlöslighet och avdunstning från jordytor. Detta kan försvåra en prognostisering av lufthalter vid t.ex. grävningsarbeten, eftersom jordhalter inte med lätthet kan kopplas direkt till lufthalter. De bästa sambanden mellan luft- och jordhalter redovisas i figur 4. luft 2,4,6-triklorfenol (ng /nm 3 ) ,4,6-Triklorfenol (mg/kg) luft 3,4-diklorfenol (ng/nm 3 ) ,4-Diklorfenol (mg/kg) 2.30 luft 4-klorfenol (ng/nm 3 ) monoklorfenol (mg/kg) Figur 4. Luftkoncentrationer (y-axeln) kontra jordkoncentrationer (x-axeln). Kvoten mellan luft- och jordhalt kontra fysiokemiska konstanter Kvoten mellan uppmätta luft- och jordkoncentrationer är inte relaterad till Henrys konstant för mono-, di- och triklorfenoler. Däremot finns det ett positivt ickelinjärt samband mellan dessa ämnens ångtryck och 4 (10)

40 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 3 denna kvot (figur 5). Detta tyder på att evaporation av dessa klorfenoler sker från torra jordpartiklar och inte från porvatten. Detta motsägs dock av sambandet mellan lukt och vattenhalt i jord som redovisas nedan kvot mellan luft och jord för 7 olika klorfenoler ångtryck för 7 olika klorfenoler (mm Hg) Figur 5. Kvot mellan luft- och jordkoncentrationer för 7 olika klorfenoler (y-axeln) kontra dessa klorfenolers ångtryck (x-axeln). Lukt kontra haltnivåer i jord Som framgår av ovanstående finns ingen signifikant samvariation mellan uppfattad lukt och lufthalter av enskilda ämnen eller summaparametrar. Någon tydlig samvariation mellan luftkoncentrationer och koncentrationer i jord har heller inte påvisats. Däremot finns det anmärkningsvärt nog ett tydligt positivt samband mellan halten av klorfenoler i jord och graden av lukt (figur 6). Denna samvariation är dock endast tydlig för de mer högklorinerade fenolerna vilket är något oväntat, eftersom mono- och diklorfenoler är mer flyktiga än tetra- och pentaklorfenoler (HSDB). Det finns också ett mycket tydligt samband mellan vattenhalten i jordmaterialet och den uppfattade luktnivån (figur 3, lukt vs TS). Om den uppfattade lukten beror på halten av mono-tetraklorfenoler och/eller klorkresoler är detta är inte oväntat, eftersom Henrys konstant för dessa ämnen indikerar att de kan avdunsta från fuktiga jordytor eller porvatten. 5 (10)

41 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga Lukt Lukt 47 Lukt Tetraklorfenoler Pentaklorfenol Svavel Lukt Lukt Lukt WHO TEQ (upper-bound, only PCDD/F) Kalcium 1.04E TS Lukt Lukt Lukt Kobolt Nickel Järn Figur 6. Linjära samband mellan lukt och jordhalter för ett antal ämnen. Streckade linjer anger ett 95% konfidensintervall. Det finns också tydliga negativa samband mellan luktnivåer och ett flertal grundämnen (figur 6). Statistiska multivariata utvärderingar tyder på att grundämnessammansättningen i jord från BT Kemiområdet är starkt kopplad till karaktären på de industrimassor som deponerats på området och därmed också till föroreningshalterna. Det negativa sambandet mellan luktnivå och halten av dessa grundämnen är därför en indirekt effekt av ett negativt samband mellan klorfenoler och dessa grundämnen. Figur 7 visar att man troligtvis kan förutsäga den uppfattade luktnivån utifrån jordhalten av alla ämnen som redovisas i figur 6. 6 (10)

42 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga Oberverade/Uppmätta Luktvärden Förutsagda luktvärden utifrån multipel regression med tetra, penta, svavel, kalcium, TS, kobolt, nickel och järn Figur 7. (Multipel) regression mellan uppfattad lukt och jordhalter av alla ämnen i figur 1. Y-axeln visar observerade luktvärden och x-axeln visar förutsagda luktvärden. Figur 8 visar dock att det räcker med värden på endast TS, tetra- och pentaklorfenoler för att med god säkerhet förutsäga luktnivåer. Ekvationen för detta är: Lukt = 2177+(-27.4*TS)+(150*tetraklorfenol)+(-1755*pentaklorfenol) Observerade (uppmätta) Föru ts ag da lu ktvärde n u tifrån re gres sion m ed te tra klo rfen ol, pe ntaklorfen ol och TS Figur 8. (Multipel) regression mellan uppfattad lukt och jordhalter av tetra- och pentaklorfenoler samt TS. Y-axeln visar observerade luktvärden och x-axeln visar förutsagda luktvärden. Dioxiner uppvisar också ett tydligt samband med uppfattad luktnivå (figur 3). Eftersom dessa har en mycket låg flyktighet och en mycket hög tendens att absorbera till den fasta fasen beror detta samband ej på att dioxin i sig har bidragit till den uppfattade lukten. Sambandet beror i stället på att halten av klorfenoler och dioxiner samvarierar i jordlagren. Fenoxisyror tycks inte bidra till den uppfattade lukten, vilket är förväntat eftersom dessa inte är kända som starka luktämnen (HSDB). 7 (10)

43 BT Kemi Efterbehandling Skede: Förberedelser Bilaga 3 Sammanfattning och slutsatser Resultaten av luktundersökningarna visar att uppfattad lukt inte var relaterad till lufthalter av några ämnen. Inte heller ett känt luktämne såsom 2-klor-6-metylfenol kunde relateras till uppfattad lukt. Luktförnimmelsen var dock tydligt relaterad till halter av tetra- och pentaklorfenol i jordproven. Både jämförelser mellan luktgränsvärden och lufthalter och multivariat analys (PCA) antyder att det är den relativa haltsammansättningen av olika ämnen i luften som framförallt styr hur pass mycket jordproverna luktar. Alltså kan inga enstaka, viktiga luktämnen identifieras. Det är möjligt att sambanden mellan markparametrar och lukt kan användas rent praktiskt för att förutsäga var och när luktproblem kan uppstå. Eftersom klorfenoler är uppmätta på hela området finns det en möjlighet att använda sambandet för att göra en luktkarta som skattar vart den största luktrisken finns inom området. För detta används en interpolationsteknik som kallas cokriging. Ett sådant samband bör dock användas med hänsyn tagen till att de bakomliggande orsakerna till sambandet är okända. Ett ur praktiskt hänseende viktigt konstaterande är att sambandet mellan TS och uppfattad lukt tyder på att fuktig jord luktar mer, vilket i sin tur tyder på att evaporation sker från fuktiga jordytor/porvatten. Ur lukthänseende bör det således vara optimalt att utföra grävningar vid torra förhållanden. SWECO VIAK AB Södra regionen Niklas Törneman Granskad: Peter Englöv 8 (10)

BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser. Luktundersökning nov. 2005. Delrapport över utförda luftundersökningar

BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser. Luktundersökning nov. 2005. Delrapport över utförda luftundersökningar BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser Luktundersökning nov. 2005 Delrapport över utförda luftundersökningar Göteborg 2005-12-12 SWECO VIAK AB Luftvård Uppdragsnummer 1270093500 SWECO VIAK Gullbergs

Läs mer

BT KEMI Huvudstudie. Dinoseb. Summa fenoxisyror FÖRKLARINGAR. Påverkan i jord före hittills genomförda åtgärder. Kartbilaga 4

BT KEMI Huvudstudie. Dinoseb. Summa fenoxisyror FÖRKLARINGAR. Påverkan i jord före hittills genomförda åtgärder. Kartbilaga 4 Kartbilaga 4 Summa fenoxisyror Dinoseb FÖRKLARINGAR Ämnen Låg Måttlig Hög Mycket_hög Summa fenoxisyror 2 Dinoseb 5, Summa klorfenoler 5 Summa klorkresoler

Läs mer

Riskanalys för industri i Rengsjö Centrum

Riskanalys för industri i Rengsjö Centrum Bollnäs Kommun Riskanalys för industri i Rengsjö Centrum Stockholm 2013-05-30 Riskanalys för industri i Rengsjö Centrum Bollnäs Kommun Fel! Hittar inte referenskälla. Datum 2012-11-0617 2013-05-30 Uppdragsnummer

Läs mer

BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter. Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling

BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter. Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling BT Kemi En lång historia 1965 1977: Produktion och formulering av bekämpningsmedel, främst fenoxisyror 1975 1978: Miljöundersökningar

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Sandra Johannesson Yrkes- och miljöhygieniker Göteborg den 4 april 2014 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Sanering av hamnbassängen i Oskarshamn SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Beräkning av frigörelse av metaller och dioxiner i inre hamnen vid fartygsrörelser Rapport nr Oskarshamns hamn 2010:7 Oskarshamns

Läs mer

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Sanering av hamnbassängen i Oskarshamn Bilaga A.5 SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Förslag till riktvärden för returvatten från avvattning m m av muddermassor Rapport nr Oskarshamns hamn 2011:5 Oskarshamns

Läs mer

Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar. Året 2010

Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar. Året 2010 Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar Året 2010 Miljöförvaltningens rapport nr 6/2011 Luftkvaliteten i Trelleborg... 1 Resultat från mätningar... 1 Året 2009... 1 Miljöförvaltningens rapport

Läs mer

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Utredningsrapport 2016:01 Infovisaren Stadsbyggnadskontoret Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Foto: Marit Lissdaniels Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten på taket

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

RAPPORT. E39 Langeland Moskog SWECO NORGE AS SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE

RAPPORT. E39 Langeland Moskog SWECO NORGE AS SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE SWECO NORGE AS E39 Langeland Moskog UPPDRAGSNUMMER 1321335000 BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE KONCEPT GÖTEBORG 2013-01-15 SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS 1 (18) S w e

Läs mer

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Miljö- och byggnadsförvaltningen 2014-08-13 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Meteorologiska förhållanden... 3 Mätningar... 4 Resultat... 4 Partikeldeposition... 4

Läs mer

Gasverkstomten Västerås. Statistisk bearbetning av efterbehandlingsåtgärderna VARFÖR STATISTIK? STANDARDAVVIKELSE MEDELVÄRDE OCH MEDELHALT

Gasverkstomten Västerås. Statistisk bearbetning av efterbehandlingsåtgärderna VARFÖR STATISTIK? STANDARDAVVIKELSE MEDELVÄRDE OCH MEDELHALT Gasverkstomten Västerås VARFÖR STATISTIK? Underlag för riskbedömningar Ett mindre subjektivt beslutsunderlag Med vilken säkerhet är det vi tar bort över åtgärdskrav och det vi lämnar rent? Effektivare

Läs mer

PM LUFTBERÄKNINGAR FÖR DETALJPLANER VID UBBARP

PM LUFTBERÄKNINGAR FÖR DETALJPLANER VID UBBARP ULRICEHAMNS KOMMUN PM LUFTBERÄKNINGAR FÖR DETALJPLANER VID UBBARP ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PROJEKTNR. A039724 DOKUMENTNR.

Läs mer

PM Bilaga 2. Spridningsberäkningar Lidköping. Bakgrund, förutsättningar. MKB för program Lidköping

PM Bilaga 2. Spridningsberäkningar Lidköping. Bakgrund, förutsättningar. MKB för program Lidköping Bilaga 2 Spridningsberäkningar Lidköping På uppdrag av Lidköpings kommun upprättas en miljökonsekvensbeskrivning som ska ingå i den fördjupade översiktsplanen för Hamnstaden. Planområdet ligger i Västra

Läs mer

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Mätningar under februari-april år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall Utförd på uppdrag av Uppsala kommun [Skriv här]

Läs mer

En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren Malin Persson

En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren Malin Persson En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren 1999-2003 Malin Persson 2003-08-26 Miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner Rapport 1:2003 2(13) Innehållsförteckning

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Mars 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Gyllebo Plantskydd Pulver Säkerhetsdatablad

Gyllebo Plantskydd Pulver Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeskrivning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Viltavskräckningsmedel

Läs mer

Förorenad mark vid Lödöse varv miljömedicinsk riskbedömning. Gerd Sällsten Docent, 1:e yrkes- och miljöhygieniker

Förorenad mark vid Lödöse varv miljömedicinsk riskbedömning. Gerd Sällsten Docent, 1:e yrkes- och miljöhygieniker Förorenad mark vid Lödöse varv miljömedicinsk riskbedömning Göteborg den 9 juli 2009 Gerd Sällsten Docent, 1:e yrkes- och miljöhygieniker Box 414, 405 30 Göteborg Telefon 031-786 28 97 gerd.sallsten@amm.gu.se

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juli 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 9/2012 Arbets- och miljömedicin Lund Mätning av triklor- och tetrakloreten i bostadsfastighet som är byggd på tomt där det tidigare legat en kemtvätt Håkan Tinnerberg, yrkes- och miljöhygieniker

Läs mer

RENING AV ALUMINIUMSMÄLTOR MED FLUSSMEDEL

RENING AV ALUMINIUMSMÄLTOR MED FLUSSMEDEL 060920 RENING AV ALUMINIUMSMÄLTOR MED FLUSSMEDEL Maria Cannerborg SweCast AB Box 2033, 550 02 Jönköping Telefon 036-30 12 00 Telefax 036-16 68 66 info@swecast.se http://www.swecast.se 2006, SweCast AB

Läs mer

Information om luftmätningar i Sunne

Information om luftmätningar i Sunne Information om luftmätningar i Sunne Miljöenheten i Sunne kommun utför luftmätningar i centrala Sunne. Vi mäter små partiklar och lättflyktiga kolväten på Storgatan. Aktiv dygnsprovtagare vid Slottet på

Läs mer

Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun

Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun 1. Inledning Samtliga svenska kommuner är skyldiga att kontrollera luftkvaliteten i kommunen och jämföra dessa

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget Luftkvalitetsutredning Mjölktorget bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av stadsbyggnadskontoret. Mätningar och rapportskrivning är gjort av Emma Björkman och Erik Svensson på

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet!

Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet! Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet! 19 februari 2015 SGU, Länsstyrelsen Västra Götaland, Mariestads kommun, WSP Sverige AB Program Välkomna! Vilka är vi? Varför ett möte och vad

Läs mer

Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum

Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum Miljömedicinsk bedömning gällande ansökan om miljöfarlig verksamhet vid Perstorp Oxo AB Göteborg den 19 december 2002 Gerd Sällsten Docent, 1:e yrkes-

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Miljöförvaltningen Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Utredningsrapport 2016:16 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten vid kontorslokalen Smedjan på

Läs mer

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN UPPDRAG Luftmiljöutr Fredriksdalsgatan UPPDRAGSNUMMER 7001263000 UPPDRAGSLEDARE Leif Axenhamn UPPRÄTTAD AV Carl Thordstein DATUM Sammanfattning Spridningsberäkningar genomfördes för gaturummen vid detaljplansområdet

Läs mer

Information om luftmätningar i Sunne

Information om luftmätningar i Sunne Information om luftmätningar i Sunne Miljöenheten i Sunne kommun utför luftmätningar i centrala Sunne. Vi mäter små partiklar och lättflyktiga kolväten på Storgatan. Aktiv dygnsprovtagare vid Slottet på

Läs mer

GENOMFÖRANDE AV PROVTAGNING I FÖRORENADE OMRÅDEN

GENOMFÖRANDE AV PROVTAGNING I FÖRORENADE OMRÅDEN Skede: Förberedelse GENOMFÖRANDE AV PROVTAGNING I FÖRORENADE OMRÅDEN Malmö Handläggare FB ENGINEERING AB Malmö Postadress: Södra Förstadsgatan 26, 211 43 Malmö Telefon: 040-660 25 46 Telefax: 040-660 25

Läs mer

Lite damm är väl inte så farligt? Var och när dammar det?

Lite damm är väl inte så farligt? Var och när dammar det? Arbetsmiljö Det finns många risker på en byggarbetsplats. Det första man tänker på är ofta risken för olyckor som att falla ner från ett tak eller en byggnadsställning eller att tappa kontrollen över en

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juni 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan

Luftutredning Litteraturgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Litteraturgatan www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och

Läs mer

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Länsstyrelsen Västra Götalands Län Att: Henrik Bengtsson 2016-08-15 PM Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Provtagning av dricksvatten och inomhusluft m a p klorerade lösningsmedel 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

1 (13) ra04s 2011-02-17 Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

1 (13) ra04s 2011-02-17 Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se Svalövs kommun BT Kemi Efterbehandling Skede: Genomförande och efterkontroll Uppdragsnummer 1270093310 Miljökontrollplan Luft och vatten Revidering av miljökontrollplan Luft och vatten, daterad 2007-05-31

Läs mer

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Datum 2010-11-16 Kompletterad 2011-05-02 NCC Björn I M Svensson 178 04 Solna Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Ett nytt

Läs mer

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman Luftkvalitetsutredning vid Prospect Hillgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av Göteborgs Stads stadsbyggnadskontor. Mätningar och rapportskrivning är utförda av Emma

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Augusti 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

BEDÖMNING AV LUKTBELÄGGNING Mariestads avloppsreningsverk

BEDÖMNING AV LUKTBELÄGGNING Mariestads avloppsreningsverk BEDÖMNING AV LUKTBELÄGGNING Mariestads avloppsreningsverk Göteborg SWECO VIAK AB Luftvård Beatrice Teurneau Uppdragsnummer 1335571100 SWECO VIAK Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av pentaklorfenoler i kontaminerad mark i Fagersanna, Sjötorp och Sundet

Miljömedicinsk bedömning av pentaklorfenoler i kontaminerad mark i Fagersanna, Sjötorp och Sundet Miljömedicinsk bedömning av pentaklorfenoler i kontaminerad mark i Fagersanna, Sjötorp och Sundet Pernilla Almerud 1:e Yrkes- och miljöhygieniker Helena Sandén Överläkare Göteborg den 30 maj 2013 Sahlgrenska

Läs mer

Gerd Sällsten Docent, 1:e yrkes- och miljöhygieniker

Gerd Sällsten Docent, 1:e yrkes- och miljöhygieniker Arbets- och miljömedicinsk bedömning av risker för allmänbefolkning och anställda i samband med ett större punktutsläpp av vinylklorid vid INEOS i november 2008 Göteborg den 4 mars 2009 Gerd Sällsten Docent,

Läs mer

Rapport över luftkvalitetsmätningar i Motala tätort vinterhalvåret 2008/2009. Dnr. 2008-MH1386

Rapport över luftkvalitetsmätningar i Motala tätort vinterhalvåret 2008/2009. Dnr. 2008-MH1386 Rapport över luftkvalitetsmätningar i Motala tätort vinterhalvåret 2008/2009 Dnr. 2008-MH1386 Sammanfattning Det finns miljökvalitetsnormer () beträffande kvalitet på utomhusluft som ska kontrolleras av

Läs mer

Bilaga 6.1. Metodbeskrivning för beräkning av riktvärden

Bilaga 6.1. Metodbeskrivning för beräkning av riktvärden Uppdragsnr: 0083240, Bilaga. (5) Bilaga.. Metodbeskrivning för beräkning av riktvärden Generella riktvärden. Hälsobaserade riktvärden De hälsobaserade generella riktvärdena beräknas genom en sammanvägning

Läs mer

PM Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen

PM Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen Bo Bergman Bo Bergman Fastighetsutveckling AB Polhemsgatan 12 171 58 Solna PM 2017-10-19 Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen I följande

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Februari 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1/7 Omarbetad: AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. 1/7 Omarbetad: AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1/7 AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Cat. No. 40300002 CAS-nr: 19125-99-6 EG nr.: 242-828-7 REACH Reg.nr.: - Förpackningsstorlek: 20 g 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Åtgärdsplan. Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde)

Åtgärdsplan. Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde) Åtgärdsplan Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde) För: Forbo Project Vinyl AB Upprättad: 2011-10-24 Uppdrag: 811-003 Org nr 556747-0181

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Januari 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Februari 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

1 (29) ra04s Sweco Vatten & Miljö Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax

1 (29) ra04s Sweco Vatten & Miljö Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax Svalövs kommun BT KEMI EFTERBEHANDLING SKEDE: FÖRBEREDELSE OCH GENOMFÖRANDE UPPDRAGSNUMMER 1270093000 Sammanställning av drygt 5 års meteorologiska mätningar i Teckomatorp Den meteorologiska mätstationen

Läs mer

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna Pernilla Troberg Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm PM 2017-12-13 Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna I följande PM redovisas beräknade halter av partiklar (PM10) och kvävedioxid

Läs mer

Inledande kartläggning av luftkvalitet

Inledande kartläggning av luftkvalitet RAPPORT 2018-06-30 MBN 18-106 421 Inledande kartläggning av luftkvalitet Bjurholms kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post 916 81 Bjurholm Storgatan 9 0932-140 00 0932-141 90 kommunen@bjurholm.se

Läs mer

Årsrapport för mätsäsonger 2010 och 2011 Resultat från mätningar av partiklar (PM 10) Hamngatan, Linköping

Årsrapport för mätsäsonger 2010 och 2011 Resultat från mätningar av partiklar (PM 10) Hamngatan, Linköping Årsrapport för mätsäsonger 2010 och 2011 Resultat från mätningar av partiklar (PM 10) Hamngatan, Linköping Linköping 2011 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Miljökvalitetsnorm

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD BLANKET D-24B

SÄKERHETSDATABLAD BLANKET D-24B BLANKET D-24B Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD BLANKET D-24B AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 17.10.2012 1.1. Produktbeteckning Produktnamn BLANKET D-24B 1.2 Relevanta

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Oktober 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Produktblad nr 197 Ed: 2005-03-23 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs ut 2005-03-23 för 36298 Leverantör LabService AB Lärlingsvägen 7 857

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Oktober 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

PM Åtgärdsplan inför efterbehandling av förorenad mark

PM Åtgärdsplan inför efterbehandling av förorenad mark PM Åtgärdsplan inför efterbehandling av förorenad mark SGU PROJEKTNR: 181121 RAPPHÖNAN 4 OCH TURABYGGET 1:14, ÖRKELLJUNGA KOMMUN 2018-11-15 Orbicon AB Telefon Internet Org. Nummer Exportgatan 38 C, 422

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2012

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2012 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(7) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort Sammanfattning Mätningar av kvävedioxid och partiklar i luften på Viktoriagatan har nu pågått kontinuerligt

Läs mer

Djurgårdsstaden. 1 Sammanfattning Jörgen Jones

Djurgårdsstaden. 1 Sammanfattning Jörgen Jones Jörgen Jones 201 6-06 - 16 Luftkvalitetsberäkningar Djurgårdsstaden för nytt parkeringsgarage i Norra 1 Sammanfattning Ett nytt garage planeras att byggas i norra Djurgårdsstaden vid Hjorthagen. I samband

Läs mer

Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008

Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2009-04-16 9 Mhn 42 Dnr: 2009 1927 Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008 Beslut 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att överlämna ärendet till kommunstyrelsen.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1. NAMNET på ÄMNET / BEREDNINGEN och BOLAGET / FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. 1. NAMNET på ÄMNET / BEREDNINGEN och BOLAGET / FÖRETAGET 1(5) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET på ÄMNET / BEREDNINGEN och BOLAGET / FÖRETAGET Handelsnamn Användningsområde Tillverkare Import Telefonnummer vid nödsituationer Påsar för absorption av fukt i olika produkter,

Läs mer

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun.

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun. PM (5) Handläggare Björn Oscarsson Gardbring Tel +46 55 32 25 Mobil +46 7 995 2 54 Fax +46 55 3 9 bjorn.o.gardbring@afconsult.com Datum 24-8-29 Karlstad Kommun Miljöförvaltningen Jan Andersson Uppdragsnr

Läs mer

Submikrona partiklar Gunnar Omstedt, SMHI

Submikrona partiklar Gunnar Omstedt, SMHI Submikrona partiklar Gunnar Omstedt, SMHI Ultrafina partiklar vad är det? submikrona partiklar, fina partiklar ultrafina partiklar (UFP) nano partiklar Några egenskaper hos UFP dominerar antalskoncentrationen

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Oktober 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Oktober 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Oktober 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet oktober 18... 1 Vad mäter

Läs mer

BASF Coatings Safety Week. Andning

BASF Coatings Safety Week. Andning Andning 1 Luft Vad andas vi in? Luften består av 78 % Kväve 21 % Syre 1 % Andra gaser Kroppens begränsningar Försvarsystemets svagheter Smittsamma eller giftiga partiklar Giftiga gaser Stora kvantiteter

Läs mer

Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan

Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan Beräkningar av luftkvalietet vid detaljplan för Tullholmssågen 4 m.fl. Karlstad Kommun Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan Göteborg 2019-02-12 Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan

Läs mer

Kompletterande luftkvalitetsutredning för Forsåker

Kompletterande luftkvalitetsutredning för Forsåker Author Markus Olofsgård Phone +46 10 505 00 00 Mobile +46703566210 E-mail markus.olofsgard@afconsult.com Date 2015-02-11 Project ID 702782 MölnDala Fastighets AB Kompletterande luftkvalitetsutredning för

Läs mer

VARUINFORMATION SID 1

VARUINFORMATION SID 1 VARUINFORMATION SID 1 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTNAMN: PRF INSTALL HD MoS2 UTFÄRDAD: 2003-09-01 DATUM: 2007-02-21 TILLVERKARE/LEVERANTÖR: TAEROSOL Oy Aakkulantie 21, FIN-36220 Kangasala

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

SEPTEMBER 2013 ALE KOMMUN, MARK- OCH EXPLOATERINGSAVDELNINGEN EFTERKONTROLL SURTE 2:38

SEPTEMBER 2013 ALE KOMMUN, MARK- OCH EXPLOATERINGSAVDELNINGEN EFTERKONTROLL SURTE 2:38 SEPTEMBER 2013 ALE KOMMUN, MARK- OCH EXPLOATERINGSAVDELNINGEN EFTERKONTROLL SURTE 2:38 PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se SEPTEMBER

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

VARUINFORMATION SID 1

VARUINFORMATION SID 1 VARUINFORMATION SID 1 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTNAMN: PRF PENETRATING OIL UTFÄRDAD: 2003-09-01 DATUM: 2007-11-26 TILLVERKARE/LEVERANTÖR: TAEROSOL Oy Aakkulantie 21, FIN-36220 Kangasala

Läs mer

Sundet, Torsö. Resultat från undersökningarna. Innehåll

Sundet, Torsö. Resultat från undersökningarna. Innehåll Sundet, Torsö Resultat från undersökningarna Sofia Frankki Ylva Persson Innehåll Sundet tidigare en del av sågverksområdet Bakgrund dioxin vad är det? Vilka undersökningar har gjorts inom Sundet? Resultat

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport December 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport December 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport December 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet december 18... 1 Vad mäter

Läs mer

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala Erik Hävermark Rikshem Box 307 101 26 Stockholm PM 2017-06-02 Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala I följande PM redovisas en beräkning av halten partiklar (PM10)

Läs mer

Tid Ämne Aktör :05 Inledning, Kaffe serveras till filmen Representant Renare Mark Syd 15:05 15:15 15:15-15:30. Film BT Kemi saneringen

Tid Ämne Aktör :05 Inledning, Kaffe serveras till filmen Representant Renare Mark Syd 15:05 15:15 15:15-15:30. Film BT Kemi saneringen Dagens program Tid Ämne Aktör 15-15:05 Inledning, Kaffe serveras till filmen Representant Renare Mark Syd 15:05 15:15 15:15-15:30 15:30-15:45 15:45-16:00 16:00-16:45 16:45 16:55 16:55 17:05 17:05 17:15

Läs mer

SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi

SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi BERÄKNINGSMODELL: ALARM Juni 2019 Spridningsberäkningar i samband med planering av energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamn

Läs mer

Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad

Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad Rapport Nr. 54 Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad Sten Bergström, Johan Andréasson Pärmbild. Bilden av Karlstad från luften är tagen 2003 av Lars Furuholm (lars.furuholm@lansstyrelsen.se).

Läs mer

PROVTAGNING OCH SPRIDNINGSBERÄKNING AV PAH SOM EMITTERAS FRÅN NABBENS RÖKERI, TIMMERNABBEN.

PROVTAGNING OCH SPRIDNINGSBERÄKNING AV PAH SOM EMITTERAS FRÅN NABBENS RÖKERI, TIMMERNABBEN. MÖNSTERÅS KOMMUN Luftvårdsutredning Fiskrökeri UPPDRAGSNUMMER 1210392000 PROVTAGNING OCH SPRIDNINGSBERÄKNING AV PAH SOM EMITTERAS FRÅN NABBENS RÖKERI, TIMMERNABBEN. SWECO ENVIRONMENT HBG MILJÖ OCH ARBETSMILJÖ

Läs mer

Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen

Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen Rapport Författare: Uppdragsgivare: Rapport nr 70 David Segersson Upplands-Bro kommun Granskare: Granskningsdatum: Dnr: Version: 2004/1848/203 2 Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen David Segersson

Läs mer

Luften i Malmö. Årsrapport 1999

Luften i Malmö. Årsrapport 1999 Luften i Malmö Årsrapport 1999 11/2000 Luften i Malmö Årsrapport 1999 Innehållsförteckning Sida Sammanfattning 2 Var i Malmö mäts luftföroreningar? 3 Gränsvärden och miljökvalitetsnormer 4-5 Vädret under

Läs mer

LUFTKVALITETEN I OMGIVNINGEN AV SKÖLDVIKS INDUSTRIOMRÅDE ÅR 2014

LUFTKVALITETEN I OMGIVNINGEN AV SKÖLDVIKS INDUSTRIOMRÅDE ÅR 2014 Byggnads- och miljönämnden 104 15.09.2015 LUFTKVALITETEN I OMGIVNINGEN AV SKÖLDVIKS INDUSTRIOMRÅDE ÅR 2014 324/60.600/2013 ByMiN 104 Beredning: tf. miljövårdsinspektör Enni Flykt, tfn 040-766 6760, enni.flykt@porvoo.fi

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:527) om miljökvalitetsnormer för utomhusluft; SFS 2004:661 Utkom från trycket den 6 juli 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Regeringen

Läs mer

Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Skyddsavstånd till tryckeri

Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Skyddsavstånd till tryckeri Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Beställare: Hökerum Bygg AB Beställarens representant: Maria Ståhl Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna-Maria

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport 2009 Arbets- och miljömedicin Lund Kommentarer och riskbedömning avseende provtagning och analys av inomhusluft i nio fastigheter på Gullviksområdet Kristina Jakobsson Håkan Tinnerberg Kommentarer

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet januari Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet januari Var mäter vi?... 1 Januari 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet januari 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Väder... 1 Luftföroreningar januari

Läs mer

I detta PM pressenteras därför endast resultaten från mätningarna vid Othem Ytings 404 som utförts till och med 30 september.

I detta PM pressenteras därför endast resultaten från mätningarna vid Othem Ytings 404 som utförts till och med 30 september. Bakgrund och syfte Mellan 21 april och 31 oktober 2017 utfördes mätningar av partiklar (PM10 och PM2.5) kring Cementas anläggning i Slite på Gotland, mätningarna utfördes på tre platser, se Figur 1. Syftet

Läs mer

Mätning av partiklar och kolväten på Hornsgatan

Mätning av partiklar och kolväten på Hornsgatan RAPPORTER FRÅN SLB-ANALYS NR 5: Mätning av partiklar och kolväten på Hornsgatan APRIL - JUNI 1999 MILJÖFÖRVALTNINGEN I STOCKHOLM, AUGUSTI 2 Innehållsförteckning MÄTNING AV PM 1, PM 2.5, VOC OCH PAH VID

Läs mer

Passiva gaturumsmätningar Norrköpings tätort, februari Rapportserie 2015:7

Passiva gaturumsmätningar Norrköpings tätort, februari Rapportserie 2015:7 Passiva gaturumsmätningar Norrköpings tätort, februari 2015 Rapportserie 2015:7 Luftmätningarna är utförda av bygg- och miljökontoret i Norrköping. Ansvarig för denna rapport är Pontus Edqvist. Vid frågor

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Reagens.2 till 9210 1L/Oxalsyra Produktblad nr 214 Ed: 2005-06-15 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs

Läs mer

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag:

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag: PM Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun 2016-07-04 Uppdrag: 10233249 Upprättad av: Ann Helén Österås Granskad av: Maria Lindberg 1 (9) PM Platsspecifika riktvärden

Läs mer

Beräkningar av partikelhalter för Inre hamnen i Oskarshamn

Beräkningar av partikelhalter för Inre hamnen i Oskarshamn Jörgen Jones RAPPORT NR 2015-24 Beräkningar av partikelhalter för Inre hamnen i Oskarshamn Pärmbild. Bilden visar beräknad 90-percentil av dygnsmedelhalt för partiklar PM10 för i scenario 2030. Gul färg

Läs mer

Kartläggning av kvävedioxid- och partikelhalter (PM10) i Sandviken kommun

Kartläggning av kvävedioxid- och partikelhalter (PM10) i Sandviken kommun 2007:25 Kartläggning av kvävedioxid- och partikelhalter (PM10) i Sandviken kommun JÄMFÖRELSER MED MILJÖKVALITETSNORMER. SLB-ANALYS, JUNI 2007 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Förord... 2

Läs mer