1 (13) ra04s Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, Malmö Telefon Telefax

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (13) ra04s 2011-02-17 Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se"

Transkript

1 Svalövs kommun BT Kemi Efterbehandling Skede: Genomförande och efterkontroll Uppdragsnummer Miljökontrollplan Luft och vatten Revidering av miljökontrollplan Luft och vatten, daterad Malmö Sweco Environment AB Södra regionen Peter Englöv Vladimir Vanek 1 (13) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, Malmö Telefon Telefax Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Peter Englöv Civ.ing. Telefon direkt Mobil peter.englov@sweco.se

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning Bakgrund Syfte Omfattning Kontrollperiod Dokumentation Revideringar av kontrollplanen 4 2 Luft 4 3 Vatten Nivå- och flödesmätningar Nivåmätningar Flödesmätningar Provtagning och analys av vatten Provtagning Analyser Provtagning och analys av bottensediment Provtagning och analys av bottenfauna 12 4 Avslutande kommentarer 12 5 Referenser 13 2 (13)

3 1 Inledning 1.1 Bakgrund Inför efterbehandlingen av det norra BT Kemi-området upprättades en miljökontrollplan avseende luft och vatten (Sweco, 2007). Programmet skulle löpa under den tid som entreprenadarbeten med förorenad jord bedrevs på platsen. När dessa var slutförda, och medan den fortsatta återställningen av området med rena massor pågick, bedömdes kontrollen kunna återgå till den omfattning som den hade under förberedelseskedet, och som reglerades i kontrollprogram från 2005 (Sweco, 2005). Saneringsarbetena avslutades under sommaren 2009 och återställningsarbetena under slutet av samma år. Kontrollen har löpt vidare med i princip samma omfattning, men vissa förändringar har skett under tiden. Bl.a. har en del observationsrör som använts för grundvattennivåmätningar tagits ur bruk och avlägsnats under saneringsarbetet. Vidare är det gällande programmet i vissa delar inaktuellt då flera av kontrollmomenten var direkt föranledda av saneringsarbetet. Det finns därför uppenbara skäl för en anpassning av miljökontrollen till rådande förhållanden. För det södra området har en ny huvudstudie genomförts (Sweco, 2011), som har legat till grund för en ansökan om bidrag för efterbehandling. Enligt denna planeras det fortsatta arbetet drivas i etapper, där den första etappen avser förberedelser. Under den första etappen planeras ett kontrollprogram att upprättas med fokus på förhållandena inom det södra området. Den nedan angivna omfattningen är tänkt att gälla till den tidpunkt då ett nytt kontrollprogram för det södra området har tagits fram och godkänts. Avvikelser från den tidigare kontrollplanen redovisas under respektive rubrik. 1.2 Syfte Syftet med den miljökontroll som beskrivs nedan är: att följa upp effekter av efterbehandlingen av det norra området att samla in referensdata inför efterbehandling av det södra området Avvikelser: Tidigare plan syftade främst till att övervaka emissioner under efterbehandlingsarbetet samt att ge underlag till styrning av detta arbete. Vidare syftade planen till att ge underlag för planering av fortsatt miljökontroll efter arbetenas avslutande. Dessa motiv är inaktuella då efterbehandlingsarbetena är avslutade. 3 (13)

4 1.3 Omfattning Programmet, som redovisas nedan, omfattar kontroll avseende luft (meteorologiska observationer) samt vatten (ytvatten, grundvatten samt dränerings- och avloppsvatten) i anslutning till BT Kemi-området. Avvikelser: Alla tidigare kontrollmoment som var föranledda av emissioner som kunde uppkomma under saneringsschaktning är inaktuella och har utelämnats. Det gäller exempelvis spridning av lukt samt spridning av partiklar i luft och vatten. Vidare har omfattningen ändrats i vissa delar på grund av ändrade mät- och provtagningsförutsättningar. Även resultat från tidigare kontroll har legat till grund för vissa förändringar i analysomfattningen. Dessa förändringar redovisas och motiveras nedan. 1.4 Kontrollperiod Detta kontrollprogram kommer att löpa tills vidare och revideras vid behov, eller när utvidgat kontrollprogram för det södra området har tagits fram och godkänts. 1.5 Dokumentation Mätdata från vattenkontrollen kommer att som tidigare lagras i projektets geo- och miljödatabas vid Sweco, Malmö samt i projektets arkiv både digitalt och i pärmsystem. Meteorologiska mätdata lagras i server vid Sweco, Göteborg. 1.6 Revideringar av kontrollplanen Revideringar planeras att ske i samband med att utvidgat kontrollprogram för det södra området tas fram. Eventuella revideringar innan dess, som innebär större avsteg, kommer att anmälas till länsstyrelsen. 2 Luft Miljökontrollen avseende luft omfattar insamling och analys av meteorologiska data. Syftet är att skaffa underlag för spridningsberäkningar avseende lukt, kemiska ämnen och partiklar. För ändamålet har en meteorologisk station installerats sydväst om BT Kemi-området, Figur 1. Instrument för kontinuerlig registrering av vindriktning, vindhastighet, luftfuktighet, lufttryck och nederbörd har installerats på en 12 m hög mast. Överföring av registrerade data sker via mobiltelefonnätet till en databas i Göteborg, vilken administreras av Sweco. 4 (13)

5 Figur 1. Meteorologisk station. Mätningar har pågått sedan och planeras att fortsätta så länge efterbehandlingsarbeten pågår inom BT Kemi-området. Avvikelser: Tidigare plan omfattade även luktobservationer på olika ställen i samhället samt övervakning av partikelspridning i samband med genomförda saneringsarbeten. Då sådana saneringsarbeten inte kommer att äga rum under den aktuella kontrollperioden är övervakning av lukt och partikelspridning inte motiverad. 3 Vatten Miljökontrollen avseende vatten omfattar: Nivå- och flödesmätningar Provtagning och analys av vatten Avvikelser: Tidigare plan omfattade även provtagning och analys av bottensediment och bottenfauna. Dessa moment har utelämnats av skäl som redovisas nedan. 5 (13)

6 3.1 Nivå- och flödesmätningar Kontrollen omfattar mätning av nivåvariationer i yt- och grundvatten samt flödesmätningar i pumpstationen. Syftet med denna kontroll är att ge underlag för driftstyrning av pumpstationen samt för vatten- och ämnesbalansberäkningar Nivåmätningar Syftet med vattennivåmätningarna är att ge underlag för kontroll och drift av dräneringssystemet. Mätningar utförs i punkter redovisade i Figur 2. Mätfrekvens och mätmetod framgår av Tabell 1. Figur 2. Mätpunkter för nivåmätningar. Avvikelser: Tidigare plan omfattade även nivåmätningar i den tidigare dammen (YT4) och i observationsrör benämnda C3, C8, JW4, JW6 och JW8. I samband med sanerings- och återställningsarbetena bortgrävdes eller övertäcktes dammen och dessa fem rör. Som ersättning för rör C8 valdes rör JW14. Fler fungerande observationsrör finns inte inom det norra området. 6 (13)

7 Tabell 1. Nivåmätningar. Objekt Mätpunkter Mätfrekvens Mätmetod Braån YT1 1 g/månad Ljuslod YT3 2 ggr/h Registrerande tryckgivare typ Diver Dräneringssystem Pumpstation Vid förändring av tillslagsoch frånslagsnivåer Ljuslod Övre grundvattenmagasin (jordlager) Undre grundvattenmagasin JW12, JW14, JW15 och S5 1 g/månad Ljuslod g/månad Ljuslod För korrigeringar av de registrerande givarna med avseende på lufttrycksvariationer används mätdata från den befintliga meteorologiska stationen. Nivåer redovisas i höjdsystem RHB70. Avvikelser: Tidigare plan omfattade nivåmätning med registrerande tryckgivare i punkt YT1. Under augusti 2009 skadades skyddsröret till tryckgivaren i samband med grävningsarbeten vid ån. Då utförda mätningar visade på konstant nivåskillnad mellan nivåerna vid YT1 och YT3, gjordes bedömningen att mätaren ska kunna tas ur bruk utan att väsentlig information skulle gå till spillo. Nivåerna vid YT1 har därefter mätts manuellt med hjälp av ljuslod i samband med vattenprovtagning, vilket planeras ske även fortsättningsvis. Tidigare plan omfattade grundvattennivåmätningar 1 g/vecka, vilket var föranlett av behovet av att följa nivåförändringar i samband med länshållning av norra området inför och under saneringen. För uppföljande övervakning bedöms mätning 1 g/månad vara till fyllest Flödesmätningar Syftet med flödesmätningarna är att övervaka avbördningen av vatten från området samt kontrollera vattenhanteringen inom området. Mätningar utförs i pumpstation markerad i Figur 2. Mätfrekvens och mätmetod framgår av Tabell 2. Tabell 2. Flödesmätningar. Dränerings-/ avloppsvatten Objekt Mätpunkt Mätfrekvens Mätmetod Pumpstation Varannan vecka Avläsning av summerande vattenmätare 7 (13)

8 Avvikelser: Tidigare plan omfattade flödesmätning av dränerings- och avloppsvatten samt av länshållningsvatten. Dränerings- och avloppsvattnet är sedan april 2009 identiska vatten. Länshållningsvatten utöver dräneringsvatten uppkommer för närvarande inte. Avläsning av vattenmätare för dränerings- och avloppsvatten skulle enligt tidigare kontrollplan utföras varje arbetsdag under saneringsperioden, men glesades ut till ca en gång per vecka beroende på att saneringstakten var lägre än planerat. Den täta mätfrekvensen under saneringsskedet föranleddes av behovet att detaljstyra dräneringssystemet för länshållning av området. Efter avslutad sanering finns inget behov av sådan styrning av, varför avläsning av flödesmätaren varannan vecka bedöms vara tillfyllest för kontroll av pumparnas funktion och för mätning av avbördade vattenmängder. 3.2 Provtagning och analys av vatten Kontrollen omfattar provtagning och analys av vatten med syfte: att övervaka beskaffenheten i recipienten (Braån), att övervaka beskaffenheten i dräneringsvattnet samt i avloppsvattnet som avbördas från området, att övervaka beskaffenheten i det undre grundvattenmagasinet. Avvikelser: Tidigare plan omfattade provtagning och analys av dränerings- och avloppsvatten samt av länshållningsvatten. Dränerings- och avloppsvattnet är sedan april 2009 identiska vatten. Länshållningsvatten utöver dräneringsvatten uppkommer för närvarande inte Provtagning Provtagning utförs i punkter markerade i Figur 3. Provtagningsmetod och provtagningsfrekvens framgår av Tabell 3. Prov på dränerings- och avloppsvatten, som sedan april 2009 är identiska vatten, tas i pumpstationen. 8 (13)

9 Figur 3. Provtagningspunkter för vatten. Tabell 3. Provtagningsmetoder och provtagningsfrekvens för vatten. Objekt Provtagningspunkter Provtagningsfrekvens Provtagningsmetod Braån Braån C, D och E 1 g/månad Stickprov med provtagningskärl fäst på teleskopisk stång Dränerings-/ avloppsvatten Undre grundvattenmagasin Pumpstation 1 g/månad Stickprov med dränkbar pump ggr/år Stickprov med dränkbar pump 9 (13)

10 Avvikelser: Tidigare plan omfattade provtagning och analys av vatten från Braån en gång per vecka, dränerings- och avloppsvatten varannan vecka samt av grundvatten från det undre grundvattenmagasinet en gång per månad. Den täta provtagningsfrekvensen var tänkt att upprätthållas under pågående saneringsarbeten. På grund av att saneringstakten var lägre än planerat glesades provtagningen av vatten från Braån samt av dränerings- och avloppsvatten ut till en till två gånger per månad. Efter avslutad sanering har provtagningen skett en gång per månad, vilket bedöms vara en väl avpassad frekvens för den fortsatta övervakningen. Upplysningsvis kan nämnas att den löpande vattenprovtagningen under förberedelseskedet utfördes varannan månad. Endast små kvalitetsförändringar har skett i det undre grundvattenmagasinet, varför fortsatt provtagning två gånger per år bedöms vara tillfyllest Analyser Analyspaket enligt Tabell 4 avses att användas i varierande frekvens och analyser avses att utföras med omfattning enligt Tabell 5. Tabell 4. Analyspaket och parameteromfattning samt rapporteringsgränser. Analyspaket Parameteromfattning Rapporteringsgräns 1 Fenoxisyror (minst omfattande MCPA, MCPP, 2,4-D, 2,4-DP, 2,4,5-T, 2,4,5-TP, 2(4-klorfenoxy)propionsyra) Dinoseb 2 Klorfenoler (med uppdelning på olika klorfenoler från mono- till pentaklorfenol) Klorkresoler (minst omfattande 4-klor-2-metylfenol och 6-klor-2 metylfenol) 0,01 μg/l 0,1 μg/l 3 Polyklorerade dioxiner och dibensofuraner 0,002 ng/l 4 BTEX 0,2 μg/l 5 Metaller exkl. antimon 6 Antimon 7 TOC 8 Fysikalisk-kemisk analys motsvarande SLV nivå 3 - Fältanalyser Syre, redox, ledningsförmåga, ph, temperatur Avvikelser: Inga avvikelser från tidigare plan. 10 (13)

11 Tabell 5. Analysomfattning. Objekt Provtagningspunkter Analysfrekvens Analyspaket Braån Braån C, D, E 1 g/månad 1 och 2 Dränerings- / avloppsvatten Undre grundvattenmagasin Pumpstation 1 g/månad 1 och 2 2 ggr/år 6 och ggr/år 1 och 2 Fältanalyser utförs rutinmässigt vid stickprovtagning. Analyser enligt övriga analyspaket utförs när behov bedöms föreligga. Avvikelser: Provtagnings- och därmed analysfrekvensen föreslås ske glesare jämfört med vad som anges i tidigare kontrollplan av skäl som anförs i kapitel Dioxiner har inte påvisats i dränerings- och avloppsvatten under saneringsperioden, varför dioxinanalyser föreslås utelämnas. Tidigare plan omfattade inte antimonanalyser, men sådana utfördes rutinmässigt vid praktiskt taget samtliga vattenanalyser sedan Halterna i dränerings- och avloppsvattnet har varierat inom intervallet 5 20 µg/l. I Braån har halterna vid samtliga tillfällen fram till maj 2008 varit <1 µg/l (den aktuella rapporteringsgränsen). Därefter har en känsligare analysmetod använts, och halterna i Braån har fram till 2011 varierat kring 0,1 0,13 µg/l, utan några tecken på påverkan från BT Kemiområdet. Därför föreslås att antimon fortsättningsvis analyseras endast i dräneringsvattnet, och med minskad frekvens (två gånger per år). Fysikalisk-kemisk analys motsvarande SLV nivå 3 har lagts till för dränerings- /avloppsvattnet (två gånger per år). Motivet för detta är att betydande ändringar har skett i dräneringsvattnets innehåll av bl.a. sulfat, klorid och kalcium. 3.3 Provtagning och analys av bottensediment Provtagning och analys av bottensediment utförs inte. Avvikelser: Provtagning och analys av bottensediment utfördes i Braån vid några tillfällen före, under och efter saneringen med syftet att klarlägga eventuell påverkan av efterbehandlingsåtgärderna. Några tecken på påverkan har inte observerats, och då någon fortsatt spridning av föroreningar från norra BT Kemi-området, som kan befaras ge upphov till föroreningar i åns sediment, inte bedöms äga rum är övervakning av bottensediment i Braån inte befogad. 11 (13)

12 3.4 Provtagning och analys av bottenfauna Provtagning och analys av bottenfauna utförs inte. Avvikelser: Provtagning av bottenfauna har utförts för att påvisa eventuell påverkan på Braån till följd av saneringen av norra området. Undersökningarna har genomförts under vår och höst under en följd av år utan att några effekter av genomförda arbeten eller annat har påvisats. Vid genomgång av hittills utförda biologiska tester vid BT Kemi (Sweco, 2009) har slutsatsen dragits att effekter på bottenlevande organismer kan förväntas först vid betydligt högre föroreningshalter än de som under senare år har påvisats i Braån. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att bottenfaunaundersökningar utgå ur kontrollplanen. Om behov av uppföljande kontroller i senare skede bedöms föreligga finns ett tämligen omfattande jämförelseunderlag från perioden att tillgå (Ekologgruppen, 2011). 4 Avslutande kommentarer Som nämns ovan är syftet med den föreslagna miljökontrollen: 1. att följa upp effekter av efterbehandlingen av det norra området 2. att samla in referensdata inför efterbehandling av det södra området För att uppfylla syftet enligt punkt 1 bedöms provtagning och analys av dräneringsvatten samt vatten från Braån C och D i kombination med flödesmätningar av dräneringsvatten och nivåmätningar i ån vara av central betydelse. Provtagnings- och mätfrekvens på en gång per månad bedöms vara lämpligt avvägd. Förändringar i dräneringsvattnets beskaffenhet och eventuell påverkan på ån är långsamma processer, som inte motiverar tätare uppföljning. Månadsvis provtagning ger möjlighet att med god säkerhet följa trender i framför allt dräneringsvattnets beskaffenhet under åren närmast efter avslutad sanering. Även eventuell påverkan på berggrundens beskaffenhet är en långsam process. Endast spår av föroreningar har hittills påvisats i berggrundsvattnet (punkt 201), och det finns inget som skulle tyda på ökat läckage. Fortsatt uppföljning av bergrundsvattnet två gånger per år bedöms därför vara tillfyllest. Som nämns inledningsvis planeras ett kontrollprogram att upprättas i samband med förberedelserna för sanering av det södra området. I avvaktan på detta bedöms fortsatt provtagning i Braån E vara värdefull. Den föreslagna frekvensen på en gång per månad är dock inte tillräcklig för att fånga upp kortvariga föroreningstoppar med sannolikt kort varighet (i storleksordningen ett dygn), som har påvisats tidigare vid enstaka provtagningstillfällen och som antas orsakas av dagvattenutsläpp från det södra området. Denna fråga kommer att uppmärksammas särskilt under det förestående förberedelsearbetet. 12 (13)

13 De grundvattennivåmätningar som föreslås i ovanstående kontrollplan är av begränsad omfattning med syfte att följa årstidsvariationerna inom området. Kompletterande mätningar kommer att behövas vid förberedelserna av saneringen av det södra området. Mätningarna kommer då sannolikt att utföras i samtliga tillgängliga rör, men med längre tidsintervall än vad som är aktuellt i den ovan föreslagna kontrollen. Den föreslagna kontrollen gör således inte anspråk på att ge tillräckliga referensdata inför efterbehandling av det södra området, men det bedöms angeläget att upprätthålla pågående provtagnings- och mätserier i avvaktan på att ett mer omfattande program upprättas. 5 Referenser Ekologgruppen i Landskrona AB, 2011, Bottenfaunan i Braån upp- och nedströms BT- Kemi området i Teckomatorp. Sammanställning Rapport daterad SWECO VIAK AB, 2005a. BT Kemi Efterbehandling. Skede: Förberedelser. Kontrollprogram Vatten. PM daterad SWECO VIAK AB, BT Kemi Efterbehandling. Skede: Genomförande. Miljökontrollplan Luft och vatten. Rapport daterad Sweco Environment, BT Kemi Efterbehandling. Skede: Genomförande. Biologiska effekter av utsläpp i Braån. En sammanställning och utvärdering av utförda tester. Rapport daterad Sweco Environment AB, Svalövs kommun BT Kemi Efterbehandling. Skede: Genomförande. Huvudstudie avseende södra området. Rapport daterad , reviderad (13)

Innehåll. 1 Inledning 1

Innehåll. 1 Inledning 1 Innehåll 1 Inledning 1 2 Omfattning och metodik 1 2.1 Nivå- och flödesmätningar 2 2.2 Provtagning och analys av vatten 5 2.3 Provtagning och analys av bottensediment 8 2.4 Provtagning och analys av bottenfauna

Läs mer

Redovisning av miljökontroll vatten för perioden april 2005 december Vladimir Vanek

Redovisning av miljökontroll vatten för perioden april 2005 december Vladimir Vanek Svalövs kommun BT Kemi Efterbehandling Skede: Genomförande Uppdragsnummer 1270093.400 Redovisning av miljökontroll vatten för perioden april 2005 december 2010 Braån, nedströms från järnvägsbron vid punkt

Läs mer

BT KEMI Huvudstudie. Dinoseb. Summa fenoxisyror FÖRKLARINGAR. Påverkan i jord före hittills genomförda åtgärder. Kartbilaga 4

BT KEMI Huvudstudie. Dinoseb. Summa fenoxisyror FÖRKLARINGAR. Påverkan i jord före hittills genomförda åtgärder. Kartbilaga 4 Kartbilaga 4 Summa fenoxisyror Dinoseb FÖRKLARINGAR Ämnen Låg Måttlig Hög Mycket_hög Summa fenoxisyror 2 Dinoseb 5, Summa klorfenoler 5 Summa klorkresoler

Läs mer

BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser. Luktundersökning nov. 2005. Delrapport över utförda luftundersökningar

BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser. Luktundersökning nov. 2005. Delrapport över utförda luftundersökningar BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser Luktundersökning nov. 2005 Delrapport över utförda luftundersökningar Göteborg 2005-12-12 SWECO VIAK AB Luftvård Uppdragsnummer 1270093500 SWECO VIAK Gullbergs

Läs mer

BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter. Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling

BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter. Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling BT Kemi En lång historia 1965 1977: Produktion och formulering av bekämpningsmedel, främst fenoxisyror 1975 1978: Miljöundersökningar

Läs mer

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering kl Beslutande

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering kl Beslutande 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 09.00-10.00 Ajournering kl 9.30-9.40 ande Hans-Inge Svensson (S) ordförande Birgit Landquist (C) vice ordförande Tom Jensen (L) tj ersättare för vakant (S) Kim

Läs mer

BT Kemi Efterbehandling, Teckomatorp

BT Kemi Efterbehandling, Teckomatorp miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd för slutsanering samt sluttäckning av BT Kemi området, norra delen i Teckomatorp., Teckomatorp 2 (16) ANMÄLAN ENLIGT 28 FÖRORDNINGEN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET OCH

Läs mer

Resultat av undersökningar och val av åtgärdsstrategi vid BT Kemi Teckomatorp (Lars Bevmo, Peter Englöv, SWECO VIAK Malmö)

Resultat av undersökningar och val av åtgärdsstrategi vid BT Kemi Teckomatorp (Lars Bevmo, Peter Englöv, SWECO VIAK Malmö) Resultat av undersökningar och val av åtgärdsstrategi vid BT Kemi Teckomatorp (Lars Bevmo, Peter Englöv, SWECO VIAK Malmö) Bakgrund BT Kemi bedrev tillverkning och formulering av bekämpningsmedel, främst

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering Sida 1 av 15 2013-06-05 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering Foto: Anneli Palm, Tyréns Sida 2 av 15 Inledning Rivning och

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Efter sammanträdet serverades en sommarlunch.

Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Efter sammanträdet serverades en sommarlunch. 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 10.00-11.30 Efter sammanträdet serverades en sommarlunch. Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Hans-Inge Svensson (S) Birgit Landquist (C)

Läs mer

PM KONTROLLPROGRAM SVÄRTTRÄSK 2.0 FÖRSLAG TILL KONTROLLPROGRAM YT- OCH GRUNDVATTEN

PM KONTROLLPROGRAM SVÄRTTRÄSK 2.0 FÖRSLAG TILL KONTROLLPROGRAM YT- OCH GRUNDVATTEN TILL Sveriges geologiska undersökning DATUM 2015-06-25 KOPIA FRÅN johan_hornsten@golder.se UPPDRAGSNUMMER 1451230460 FÖRSLAG TILL KONTROLLPROGRAM, SVÄRTTRÄSKGRUVAN 1.0 BAKGRUND Sveriges geologiska undersökning

Läs mer

Ansökan om bidrag för genomförande av åtgärder inom etapp 3 avseende f.d. BT Kemi-området, södra delområdet, i Svalövs kommun

Ansökan om bidrag för genomförande av åtgärder inom etapp 3 avseende f.d. BT Kemi-området, södra delområdet, i Svalövs kommun BESLUT 1(6) Kontaktperson Miljöavdelningen Mats Andersson 010-224 13 09 mats.andersson@lansstyrelsen.se Naturvårdsverket Samhällsavdelningen Kemikalieenheten Ansökan om bidrag för genomförande av åtgärder

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering 2012-06-27 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering Foto: Helena Branzén, SGI Sida 2 av 14 Inledning Rivning och sanering av

Läs mer

Birgitta Zadenius (L)

Birgitta Zadenius (L) 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, fullmäktigesalen kl 10.00-11.20 Ajournering kl 10.50-11.00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Hans-Inge Svensson (S) ordförande Birgit Landquist

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING För slutsanering samt sluttäckning av f d BT Kemi, norra området, Teckomatorp WSP Environmental 2 (22) MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, Teckomatorp Upprättad av: Granskad av: Patricia

Läs mer

Tid Ämne Aktör :05 Inledning, Kaffe serveras till filmen Representant Renare Mark Syd 15:05 15:15 15:15-15:30. Film BT Kemi saneringen

Tid Ämne Aktör :05 Inledning, Kaffe serveras till filmen Representant Renare Mark Syd 15:05 15:15 15:15-15:30. Film BT Kemi saneringen Dagens program Tid Ämne Aktör 15-15:05 Inledning, Kaffe serveras till filmen Representant Renare Mark Syd 15:05 15:15 15:15-15:30 15:30-15:45 15:45-16:00 16:00-16:45 16:45 16:55 16:55 17:05 17:05 17:15

Läs mer

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling Sida 1/13 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 09.00 11.10 Ajournering 10.1310.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare HansInge Svensson (S), ordförande Birgit Landquist (C), vice ordförande

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Verksamhetens namn:.. Datum: Underskrift av ansvarig:.. Innehållsförteckning 1 Allmänna uppgifter om vattenverket och vattentäkten 2 Vattenprovtagning 2.1

Läs mer

Svalövs kommun. Vladimir Vanek Malmö

Svalövs kommun. Vladimir Vanek Malmö Svalövs kommun BT Kemi Efterbehandling Uppdragsnummer 1270093.400 Redovisning av miljökontroll för perioden januari 2010 maj 2013 Malmö 2013-08-23 Peter Englöv Vladimir Vanek 1 (36) Swec o Hans Michelsensgatan

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

GENOMFÖRANDE AV PROVTAGNING I FÖRORENADE OMRÅDEN

GENOMFÖRANDE AV PROVTAGNING I FÖRORENADE OMRÅDEN Skede: Förberedelse GENOMFÖRANDE AV PROVTAGNING I FÖRORENADE OMRÅDEN Malmö Handläggare FB ENGINEERING AB Malmö Postadress: Södra Förstadsgatan 26, 211 43 Malmö Telefon: 040-660 25 46 Telefax: 040-660 25

Läs mer

Bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador avseende f.d. BT Kemi-området i Teckomatorp, Svalövs kommun

Bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador avseende f.d. BT Kemi-området i Teckomatorp, Svalövs kommun Sida 1/5 Dnr: 12-2014 BTK Länsstyrelsen i Skåne Län Miljöavdelningen 205 15 MALMÖ BT Kemi Efterbehandling Lägesrapport för år 2014 Bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador avseende f.d.

Läs mer

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Sanering av hamnbassängen i Oskarshamn SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Beräkning av frigörelse av metaller och dioxiner i inre hamnen vid fartygsrörelser Rapport nr Oskarshamns hamn 2010:7 Oskarshamns

Läs mer

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare)

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare) 1 (5) Anmälan om avhjälpandeåtgärder med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område) Länsstyrelsen

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

In Situ-behandling av bensin- och oljeföroreningar

In Situ-behandling av bensin- och oljeföroreningar In Situ-behandling av bensin- och oljeföroreningar Exempel från Ljungbyhed, Bjärred och Strövelstorp Peter Englöv SWECO VIAK F5 LJUNGBYED Drivmedelsläckage Undersökta områden Läckagepunkter Vattentäkter

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Förslag till kontrollprogram Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Johan Larsson L:\Uppdrag\ - Grundvattenutredning

Läs mer

Provtagning och analyser

Provtagning och analyser Provtagning och analyser Maria Carling, SGI På säker grund för hållbar utveckling Vad ska provtas och hur? Utgå från den konceptuella modellen - Avfall - Ytvatten - Jord - Sediment - Grundvatten - Deponigas

Läs mer

Kontrollprogram för länshållningsvatten under byggtiden

Kontrollprogram för länshållningsvatten under byggtiden Sida 1 (7) Exploateringskontoret Dokumentnamn Projekteringsskede Delområde BYGGHANDLING Övergripande Entreprenad - Ansvarig part Dokumenttyp Konstruktör KD - Kontrolldokument Maria Wessberg Upprättad datum

Läs mer

Välkommen till Teckomatorp ATV 9 mars 2010

Välkommen till Teckomatorp ATV 9 mars 2010 Välkommen till Teckomatorp ATV 9 mars 2010 Teckomatorp utvecklingsmöjligheter Bra läge i Öresundsregionen. Goda kommunikationer. Rekreationsområden. Riksintresse, stationssamhälle. 1 500 innevånare. Boende/Företagande.,

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Klippans kommun. Förslag på kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan vid f.d. Klippans läderfabrik. För Klippans kommun

Klippans kommun. Förslag på kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan vid f.d. Klippans läderfabrik. För Klippans kommun Handling 7.3 Miljö Göteborg AB Klippans kommun Förslag på kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan vid f.d. Klippans läderfabrik För Klippans kommun Uppdrag: 610-019 Upprättad: 2010-09-01 ) Reviderad

Läs mer

1 (29) ra04s Sweco Vatten & Miljö Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax

1 (29) ra04s Sweco Vatten & Miljö Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax Svalövs kommun BT KEMI EFTERBEHANDLING SKEDE: FÖRBEREDELSE OCH GENOMFÖRANDE UPPDRAGSNUMMER 1270093000 Sammanställning av drygt 5 års meteorologiska mätningar i Teckomatorp Den meteorologiska mätstationen

Läs mer

Tid Ämne Aktör :05 Inledning, Kaffe serveras till filmen Representant Renare Mark Syd 15:05 15:15 15:15-15:30. Film BT Kemi saneringen

Tid Ämne Aktör :05 Inledning, Kaffe serveras till filmen Representant Renare Mark Syd 15:05 15:15 15:15-15:30. Film BT Kemi saneringen Dagens program Tid Ämne Aktör 15-15:05 Inledning, Kaffe serveras till filmen Representant Renare Mark Syd 15:05 15:15 15:15-15:30 15:30-15:45 15:45-16:00 16:00-16:45 16:45 16:55 16:55 17:05 17:05 17:15

Läs mer

Upphandling vid efterbehandling av BT Kemi

Upphandling vid efterbehandling av BT Kemi Upphandling vid efterbehandling av BT Kemi, bitr projektledare Svalövs kommun BT Kemi-skandalen i korthet Producerade herbicider och insekticider I Teckomatorp mellan 1965-1977 Första miljöskandalen Grävde

Läs mer

Beslut om bidrag till skyddsåtgärder, samt åtgärder i etapp 3, på det förorenade området BT Kemi, södra delområdet, i Svalövs kommun

Beslut om bidrag till skyddsåtgärder, samt åtgärder i etapp 3, på det förorenade området BT Kemi, södra delområdet, i Svalövs kommun 1(5) SWE DI S H E NVIR O NM E NTA L P RO TE CTI O N A GE N CY Magdalena Gleisner Tel: 010-698 10 22 magdalena.gleisner@naturvardsverket.se BESLUT 2017--02 Ärendenr: Länsstyrelsen i Skåne län 205 15 Malmö

Läs mer

Birgitta Zadenius (L) Marika Jardert (V) Tom Jensen (L)

Birgitta Zadenius (L) Marika Jardert (V) Tom Jensen (L) 1(18) Plats och tid Kommunhuset, Fullmäktigesalen, Svalöv, kl 10.00-12.00 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Hans-Inge Svensson (S) ordförande Birgit Landquist (C) vice ordförande Stig Lampa

Läs mer

grumlande arbeten i Göta älv inför saneringen av f.d. Bohus varv

grumlande arbeten i Göta älv inför saneringen av f.d. Bohus varv Antal sidor: 11 BOHUS VARV Kontrollprogram för grumlande arbeten i Göta älv inför saneringen av f.d. Bohus Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

Uppdaterad provtagning av grundvatten i Emnabo 2012

Uppdaterad provtagning av grundvatten i Emnabo 2012 Uppdaterad provtagning av grundvatten i Emnabo 2012 Torsås kommun Upprättad av: Jens Johannisson Tel: 0703-11 55 32 E-post: jens.johannisson@dge.se DGE Mark och Miljö Kalmar Göteborg Malmö Säte i Kalmar

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK NCC TEKNIK Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk Uppföljande kontroll av f.d. Surte glasbruk (Västra området) övervakningsprogram\surte_övervakningsprogram_20100428.doc

Läs mer

Kontrollprogram Västra Viared

Kontrollprogram Västra Viared Kontrollprogram Västra Viared Innehåll 1 Inledning... 2 2 Kontroller... 2 2.1 Vattenkemi... 2 2.2 Flödesmätning... 2 3 Provtagningspunkter och omfattning... 2 3.1 Riktvärden vattenkemi... 3 3.2 Åtgärdsnivåer

Läs mer

Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun

Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun GRAP 17269 Johanna Arlinger Geosigma AB 2017-11-02 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal

Läs mer

BT Kemi Efterbehandling

BT Kemi Efterbehandling Beskrivning av föroreningsförhållanden för Södra området SVALÖVS KOMMUN Malmö 2015-05-11, reviderad 2015-05-27 Beskrivning av föroreningsförhållanden för Södra området Datum 2015-05-11, reviderad 2015-05-27

Läs mer

Förslag på program för referenskontroll inom Miljöprojekt Gusum

Förslag på program för referenskontroll inom Miljöprojekt Gusum Förslag på program för referenskontroll inom Miljöprojekt Gusum SLUTRAPPORT Henrik Eriksson och Pär Elander Hifab AB/Envipro Miljöteknik Göteborg och Linköping 2008-01-03 SAMMANFATTNING Envipro Miljöteknik

Läs mer

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Riktlinjer Diarienummer Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Ledningsgruppen 2017-09-28 Käppalaförbundet Reviderad 2017-10-17 Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (5) 1. Inledning Sprängning,

Läs mer

Beskrivning av geologiska och hydrologiska förhållanden samt föroreningsförhållanden

Beskrivning av geologiska och hydrologiska förhållanden samt föroreningsförhållanden Svalövs kommun BT KEMI EFTERBEHANDLING UPPDRAGSNUMMER 1270092700 Beskrivning av geologiska och hydrologiska förhållanden samt föroreningsförhållanden MALMÖ Sweco Environment AB Förorenade områden och avfall

Läs mer

Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd

Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Annika Gustafsson, 21 januari 2010 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress

Läs mer

Kompletterande vattenprovtagning i Väsbyån och Oxundasjöns övriga tillflöden och utlopp

Kompletterande vattenprovtagning i Väsbyån och Oxundasjöns övriga tillflöden och utlopp NR U 5610 FEBRUARI 2016 RAPPORT Kompletterande vattenprovtagning i Väsbyån och Oxundasjöns övriga tillflöden och utlopp För Upplands Väsby kommun Magnus Karlsson, Niklas Johansson, Mikael Malmaeus Författare:

Läs mer

Saxån-Braåns vattenvårdskommitté Handläggare Olle Nordell 2013-02-20

Saxån-Braåns vattenvårdskommitté Handläggare Olle Nordell 2013-02-20 Saxån-Braåns vattenvårdskommitté Handläggare Olle Nordell 2013-02-20 Verksamhetsplan för år 2013 och framåt 1 o 2. Vattenkontroll Beskriv de olika punkterna i kontrollprogrammet bättre Kontrollprogrammet

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer

Datum Den uppdaterade huvudstudien har tagits fram inom Etapp 1. Detta är en sammanfattning av densamma.

Datum Den uppdaterade huvudstudien har tagits fram inom Etapp 1. Detta är en sammanfattning av densamma. SAMMANFATTNING av huvudstudie avseende Södra området Datum 2018-03-29 BT Kemi Efterbehandling Inledning Under åren 1965-1977 producerade BT Kemi växtbekämpningsmedel i Teckomatorp. Området omfattar två

Läs mer

BT Kemi Efterbehandling, Teckomatorp

BT Kemi Efterbehandling, Teckomatorp Redovisning av utförda arbeten enligt anmälan avseende delsanering och provurgrävning av södra delen BT Kemi-området i Teckomatorp, Svalövs kommun, beslut 2008-04-29, diarienr. 1214-102, Teckomatorp Redovisning

Läs mer

1(6) ra04s 2010-05-18 Sweco Vatten & Miljö Södra Mariegatan 18E Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.

1(6) ra04s 2010-05-18 Sweco Vatten & Miljö Södra Mariegatan 18E Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco. MORAVATTEN AB Del av Örjastäppan industriområde Uppdragsnummer 152080000 Ko Ko Falun 201001 SWECO ENVIRONMENT AB FALUN MILJÖ 1(6) ra0s 20100518 Sweco Vatten & Miljö Södra Mariegatan 18E Box 1902, 791 19

Läs mer

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling Sida 1/14 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 10:00 11:30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare HansInge Svensson (S), ordförande Birgit Landquist (C) vice ordförande Hans Lennartsson

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun.

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun. PM (5) Handläggare Björn Oscarsson Gardbring Tel +46 55 32 25 Mobil +46 7 995 2 54 Fax +46 55 3 9 bjorn.o.gardbring@afconsult.com Datum 24-8-29 Karlstad Kommun Miljöförvaltningen Jan Andersson Uppdragsnr

Läs mer

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling Sida 1/10 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 09:00 10:15 Ajournering 09:35-09:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Hans-Inge Svensson (S), ordförande Marika Jardert (V), tjg ersättare för Birgit

Läs mer

Kontrollprogram avseende vattenkvalitet i Kävlingeån m.m. UPPDRAGSNUMMER 1288135000. Sweco Environment AB

Kontrollprogram avseende vattenkvalitet i Kävlingeån m.m. UPPDRAGSNUMMER 1288135000. Sweco Environment AB RAPPORT KRAFTRINGEN ENERGI AB ÖRTOFTAVERKET Kontrollprogram avseende vattenkvalitet i Kävlingeån m.m. UPPDRAGSNUMMER 1288135000 Årsrapport november 2012 december 2013 Malmö 2014-03-24 Sweco Environment

Läs mer

Bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador avseende f.d. BT Kemi-området i Teckomatorp, Svalövs kommun

Bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador avseende f.d. BT Kemi-området i Teckomatorp, Svalövs kommun Sida 1/7 Dnr: 9-2013 BTK Länsstyrelsen i Skåne Län Miljöavdelningen 205 15 MALMÖ BT Kemi Efterbehandling Lägesrapport för år 2013 Bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador avseende f.d.

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Upprätta övervakningsoch kontrollprogram för miljögifter

Upprätta övervakningsoch kontrollprogram för miljögifter Upprätta övervakningsoch kontrollprogram för miljögifter Att upprätta ett övervaknings-program Vilka ämnen behöver övervakas? Identifierande av belastningskällor Miljöfarlig verksamhet (A- och B-anläggningar),

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

3 Åtgärdsmål och bedömningsgrunder 16 3.1 Jord 16 3.2 Grundvatten 16 3.3 Tillståndsklasser 17 3.4 Betong 17

3 Åtgärdsmål och bedömningsgrunder 16 3.1 Jord 16 3.2 Grundvatten 16 3.3 Tillståndsklasser 17 3.4 Betong 17 Innehåll Sammanfattning 1 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Områdesbeskrivning 5 1.3 Tidigare undersökningar av jord- och grundvatten 5 1.4 Syfte 6 1.5 Omfattning och tidplan 6 1.6 Anmälan och beslut 7

Läs mer

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Sanering av hamnbassängen i Oskarshamn Bilaga A.5 SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Förslag till riktvärden för returvatten från avvattning m m av muddermassor Rapport nr Oskarshamns hamn 2011:5 Oskarshamns

Läs mer

Ajournering Hans-Inge Svensson (S), ordförande Birgit Landquist (C), vice ordf Hans Lennartsson (S) Kim Hellström (SD) Torsten Vigre (M)

Ajournering Hans-Inge Svensson (S), ordförande Birgit Landquist (C), vice ordf Hans Lennartsson (S) Kim Hellström (SD) Torsten Vigre (M) 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 09.00 11.05 Beslutande Ajournering 09.35-10.00 Hans-Inge Svensson (S), ordförande Birgit Landquist (C), vice ordf Hans Lennartsson (S) Kim Hellström (SD) Torsten

Läs mer

Svalövs kommun. Peter. Peter Englöv. Malmö 2011-08-10

Svalövs kommun. Peter. Peter Englöv. Malmö 2011-08-10 Svalövs kommun BT KEMI EFTERBEHANDLING Skede: Förberedelse och Genomförande Uppdragsnummer 1270092600 Redovisning av utförda efterbehandlingsåtgärder inom norra BT Kemi-området, Teckomatorp, Svalövs kommun

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Förutsättningar, önskemål/förväntningar och problem Stina Thörnelöf Innehåll Olika typer av förorenat vatten SVOA:s riktlinjer för avledning till

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Checklista för kontrollprogram

Checklista för kontrollprogram 2017-09-22 1(5) Checklista för kontrollprogram Denna checklista är tänkt att underlätta arbetet med kontrollprogram för verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken och att ge kontrollprogrammen för

Läs mer

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling Sida 1/12 Plats och tid Svalövs Golfklubb, Svalöv, kl 10.00 12.00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Insynsplats Insynsplats ersättare Övriga deltagare Hans-Inge Svensson (S), ordförande Agneta Sörensson

Läs mer

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun PM Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun Sanerat område 2011-2012 För Skanska Fastigheter AB Att: Niklas Grimslätt Upprättad: 2014-05-05 Reviderad 2015-05-08 Uppdrag: 914-041

Läs mer

PM PROVTAGNING AV YT- OCH DAGVATTEN

PM PROVTAGNING AV YT- OCH DAGVATTEN PM PROVTAGNING AV YT- OCH DAGVATTEN Som en del i förstudien vid Reijmyre glasbruk 1 har WSP utfört provtagning av ytvatten och spillvatten/dagvatten under 2016. Prover har tagits på dels ytvatten i bäcken

Läs mer

Höga havsnivåer Falsterbonäset samt områdena vid Höllviken/Kämpinge

Höga havsnivåer Falsterbonäset samt områdena vid Höllviken/Kämpinge RAPPORT Vellinge kommun Höga havsnivåer Falsterbonäset samt områdena vid Höllviken/Kämpinge Uppdragsnummer 1220063000 Översikt över dagvatten- och dräneringssystem Malmö 2011-07-08 SWECO Environment AB

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-10-06 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2017 Saneringsarbetet är nu inne i en fas som huvudsakligen innebär återställning

Läs mer

PM GEOTEKNIK SANDTORP ETAPP 2 NORRKÖPINGS KOMMUN SWECO CIVIL AB GRANSKARE TOMAS REBLIN HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON UPPDRAGSNUMMER

PM GEOTEKNIK SANDTORP ETAPP 2 NORRKÖPINGS KOMMUN SWECO CIVIL AB GRANSKARE TOMAS REBLIN HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON UPPDRAGSNUMMER NORRKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1181128 NORRKÖPING 2017-01-10 SWECO CIVIL AB HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON GRANSKARE TOMAS REBLIN 1 (5) S w e co Luntgatan 28 BOX 3063 SE-600 03 Norrköping, Sverige www.sweco.se

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-04-04 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 1, januari-mars 2017 Saneringsarbetet är fortfarande i full gång, men även arbetet med återställning

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark -14 UPPDRAG Svanå 2:58 FO UPPDRAGSNUMMER 11000685-700 UPPDRAGSLEDARE Per Crona UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark Bakgrund och

Läs mer

VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 2

VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 2 VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 2 VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 3 Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningsnamn: Kontaktperson: Inarbetningsytor för avloppsslam i Oxie Cecilia Sjöö

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område 1(5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (bifoga karta): Fastighet:

Läs mer

MUR. Tullholmssågen 4 mfl UPPDRAGSNUMMER KARLSTADS KOMMUN KARLSTAD GEOTEKNIK MARKTEKNISK UNDERSÖKINGSRAPPORT (MUR) PLANARBETE

MUR. Tullholmssågen 4 mfl UPPDRAGSNUMMER KARLSTADS KOMMUN KARLSTAD GEOTEKNIK MARKTEKNISK UNDERSÖKINGSRAPPORT (MUR) PLANARBETE MUR KARLSTADS KOMMUN Tullholmssågen 4 mfl UPPDRAGSNUMMER 2337281 MARKTEKNISK UNDERSÖKINGSRAPPORT (MUR) PLANARBETE 2017-09-13 KARLSTAD GEOTEKNIK JOAKIM PERSSON/HENRIK FALCH repo001.docx 2015-10-05 repo001.docx

Läs mer

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019 Analysprislista 2019 Sida 1 av 5 Välkommen till Vi erbjuder dig personlig service och ett heltäckande utbud av mikrobiologiska och kemiska analyser. är ackrediterat av Swedac enligt SS-EN ISO/IEC 17025.

Läs mer

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s 1 (10) Plats och tid Torgskolan, Teckomatorp, kl. 09.00 11.30 Beslutande Övriga deltagare Hans-Inge Svensson (s), ordf. Birgit Landqvist (c), vice ordf. Torsten Vigre (m) Hans Lennartsson (s) Sven-Ove

Läs mer

SEPTEMBER 2013 ALE KOMMUN, MARK- OCH EXPLOATERINGSAVDELNINGEN EFTERKONTROLL SURTE 2:38

SEPTEMBER 2013 ALE KOMMUN, MARK- OCH EXPLOATERINGSAVDELNINGEN EFTERKONTROLL SURTE 2:38 SEPTEMBER 2013 ALE KOMMUN, MARK- OCH EXPLOATERINGSAVDELNINGEN EFTERKONTROLL SURTE 2:38 PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se SEPTEMBER

Läs mer

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16 VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning Bostadsbolaget Åbyängskolan Katedern 11 Västerviks Kommun PCB utredning mark inför byggnation Antal sidor: 5 Helsingborg : Bengt Dahlgren

Läs mer

PLANOMRÅDET ÖSTRA TORP

PLANOMRÅDET ÖSTRA TORP PLANOMRÅDET ÖSTRA TORP Översiktlig kartläggning av miljörisker i mark Foto : Del av planområdet, vy mot sydost. Vänersborg Sweco Environment AB Västra regionen Ulf Clevfors Uppdragsnummer 35625-206 SWECO

Läs mer

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28)

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28) ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28) Fastighet Sökanden Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Fastighetens adress: Sökandens adress: Tel: Postadress: Postadress: Tel mobil: Fakturamottagare

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar Handläggare Joakim Andersson Tel +46 10 505 40 51 Mobil +46 70 65 264 45 E-post Joakim.andersson@afconsult.com Mottagare Stiftelsen Stora Sköndal Datum 2016-12-08 Rev 2019-03-12 Projekt-ID 735558 Stora

Läs mer

Statusrapporter RENARE MARKS VÅRMÖTE, ARLANDA

Statusrapporter RENARE MARKS VÅRMÖTE, ARLANDA Statusrapporter RENARE MARKS VÅRMÖTE, ARLANDA 2019-03-21 Statusrapporter INTRODUKTION Vad är en statusrapport? En rapport som redogör för: Föroreningssituationen avseende de relevanta miljö- och hälsofarliga

Läs mer

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD 2013-09-04 Upprättat av: Anna Lundgren Granskat av: Irina Persson Sweco Environment AB Stockholm Vattenresurser Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Bakgrund Delar av det område som planeras exploateras

Läs mer

Projekt Slussen. Förslag till kontrollprogram för grundvatten. Bergab Berggeologiska Undersökningar AB. Linda Flodmark, Karl Persson

Projekt Slussen. Förslag till kontrollprogram för grundvatten. Bergab Berggeologiska Undersökningar AB. Linda Flodmark, Karl Persson Beställare: Stockholms stad Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för grundvatten Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Linda Flodmark, Karl Persson 1

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO)

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) NORRTÄLJE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 3412237-002 MELLINGEHOLM, NORRTÄLJE GEOTEKNISKT UNDERLAG FÖR DETALJPLANELÄGGANDE AV MELLINGEHOLM 2:4, NORRTÄLJE VÄSTERÅS 1(8) Sweco Ingenjör Bååths Gata 17 Box 8 SE-721

Läs mer

Mikaela Pettersson och Anna Bäckström ÖVERSIKTLIG MARKRADONUNDERSÖKNING INOM PLANOMRÅDE KÅRSTA-RICKEBY 2, VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN

Mikaela Pettersson och Anna Bäckström ÖVERSIKTLIG MARKRADONUNDERSÖKNING INOM PLANOMRÅDE KÅRSTA-RICKEBY 2, VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN memo01.docx 2012-03-28-14 PM MARKRADON UPPDRAG MKB DP Kårsta-Rickeby 2 UPPDRAGSNUMMER 1157874000 UPPDRAGSLEDARE Gundula Kolb UPPRÄTTAD AV Mikaela Pettersson och Anna Bäckström DATUM 2017-10-02, REV 2018-03-15

Läs mer

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND VERKSAMHETSPLAN FÖR 2013-2015 AVSEENDE ÅR 2015 Förslag april 2015 Mätstationer och provtagningspunkter 2013-2015 GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND Program för vattendragskontroll

Läs mer

Saxån-Braåns ANTECKNINGAR 1(5)

Saxån-Braåns ANTECKNINGAR 1(5) Saxån-Braåns ANTECKNINGAR 1(5) vattenvårdskommitté Handläggare Ekolog Datum 2010-12-16 Beteckning Olle Nordell Anteckningar från möte om vattenkontrollen i Saxån-Braån Tid: 14 december 2010 kl 13.30 Plats.

Läs mer

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD Provpumpning av Centralborran Arbetsmaterial Malmö 2003-12-19 SWECO VIAK AB Södra regionen Granskad Claes Regander Johan Landberg Uppdragsnummer 1240289 SWECO VIAK Geijersgatan

Läs mer

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling Sida 1/13 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 09.00 10.45 Ajournering 9.409.50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare HansInge Svensson (S), ordförande Marika Jardert (V), tjg ersättare

Läs mer