1 (29) ra04s Sweco Vatten & Miljö Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (29) ra04s Sweco Vatten & Miljö Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax"

Transkript

1 Svalövs kommun BT KEMI EFTERBEHANDLING SKEDE: FÖRBEREDELSE OCH GENOMFÖRANDE UPPDRAGSNUMMER Sammanställning av drygt 5 års meteorologiska mätningar i Teckomatorp Den meteorologiska mätstationen i Teckomatorp. Avloppspumpstationen till vänster i förgrunden. GÖTEBORG , REV. Sweco Environment AB Luftvård Leif Axenhamn 1 (29) Sweco Vatten & Miljö Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Leif Axenhamn Luftvårdsspecialist Telefon direkt Mobil leif.axenhamn@sweco.se

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 METEOROLOGISKA MÄTSTATIONEN ALLMÄNT MÄTPARAMETRAR INSTRUMENTERING OCH UTRUSTNING DATAKOMMUNIKATION OCH LAGRING AV DATA SERVICE OCH UNDERHÅLL TILLGÄNGLIGHET OCH KORRIGERING AV DATA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN 7 3 RESULTATSAMMANSTÄLLNING METEOROLOGISKA DATA FÖR PERIODEN TILL DYGNSMEDELVÄRDEN PERIODEN TILL METEOROLOGISKA DATA FÖR ÅR 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, TIMMEDELVÄRDEN FÖR PERIODEN TILL TIMMEDELVÄRDEN FÖR ÅR TIMMEDELVÄRDEN FÖR ÅR TIMMEDELVÄRDEN FÖR ÅR TIMMEDELVÄRDEN FÖR ÅR TIMMEDELVÄRDEN FÖR ÅR FORTSATTA MÄTNINGAR OCH TILLGÅNG PÅ METEOROLOGISKA DATA 29 2 (29)

3 1 INLEDNING I samband med planering av saneringsåtgärder vid BT Kemi i Teckomatorp framkom behov av meteorologiska data. Eftersom variationen på väderlek är stor över året och har en väsentlig betydelse när det gäller förutsättningar för spridning av gaser och partiklar i omgivningsluften bedömdes det att meteorologiska data behövde insamlas kontinuerligt med hög tidsupplösning och kvalitet. De meteorologiska betingelserna har också en betydande inverkan på spridning och transport av föroreningar i mark och vatten. Av ovan nämnda skäl installerades under 2005, d.v.s. under förberedelseskedet, en meteorologisk station i Teckomatorp för insamling av relevanta väderdata samt med möjligheter att lagra och överföra insamlade data. Stationen har varit i kontinuerlig drift sedan installationen. I denna rapport redovisas en sammanställning av de meteorologiska data som har insamlats under hittillsvarande drift, d.v.s. en period om drygt 5 år. Syftet med rapporten är att ge en bild över vilken information som har insamlats och som finns att tillgå. Avsikten är att insamlade data ska kunna nyttjas även i andra sammanhang och för andra ändamål än det aktuella saneringsprojektet. Rapporten utgör en komplettering och revidering av en tidigare rapport daterad , som omfattade mätdata t.o.m METEOROLOGISKA MÄTSTATIONEN 2.1 ALLMÄNT För att bedriva insamling och lagring av de meteorologiska parametrarna krävs en mätstation. Mätstationen i Teckomatorp består av en mast med en höjd på 12 m ovan marknivå försedd med instrument/sensorer, datalagrings/ kommunikationsutrustning samt övrig utrustning som fastsättningsanordningar, skydd och elanslutning. Vid etablering av mätstationen var det viktigt att välja en plats som inte påverkas av omgivningen exempelvis större byggnader, skog och topografiska förhållanden. Mätstationen placerades därför inom den västra delen av BT Kemi-området och ca 500 m väster om samhället, där omgivningsförhållanden är öppna, figur 1. Platsen som valdes var det tidigare reningsverket i Teckomatorp, där den enda kvarvarande byggnaden är en pumpstation. Omgivningen utgörs av ett flackt jordbrukslandskap. På rapportens omslagssida finns en bild av stationen. De meteorologiska mätningarna i Teckomatorp har bedrivits sedan och fortsätter tillsvidare. De data som redovisas i denna rapport sträcker sig fram till (29)

4 Figur 1. Läget för den meteorologiska stationen. Röd linje anger gräns för undersökningsområde för BT Kemi. 2.2 MÄTPARAMETRAR De meteorologiska mätningarna är avsedda att användas för en mängd olika syften, som exempelvis indata till spridningsberäkningar av luftföroreningar, vattenflödesundersökningar, avdunstningsberäkningar samt undervisning och forskningsarbeten etc. Därför är mätparametrarna anpassade för att tillgodose dessa ämnesområden. Även datakvalitet, tidsupplösning och tillgänglighet på data är anpassade för mätstationens syften, utförande och drift. De mätparametrar som ingår i bestyckningen av mätstationen är: Vindhastighet 12 m ovan marknivå Vindriktning 12 m ovan marknivå Temperaturdifferens mellan 2 nivåer 11 2m Lufttemp 2 m ovan marknivå Luftfuktighet 2 m ovan marknivå Solstrålning 12 m ovan marknivå Nederbörd (regn 0,2mm) 1 m ovan marknivå Lufttryck 2 m ovan marknivå eller ca 30 m.ö.h. 4 (29)

5 2.3 INSTRUMENTERING OCH UTRUSTNING Den meteorologiska mätstationen består av en fackverksmast av typ Wibe med 12 m höjd, Masten är utrustad med följande instrument/sensorer: Vindgivare: GILL WindSonic, Ultraljud vindgivare Vertikal temperatur differens: Delta T, 2 nivåer, Termoelement Lufttemperatur: Termistor 107, Absoluttemperatur Lufttryck: Barometer, Vaisala PTB220A Solstrålning: Skye SKS 1110, Kiselpyranometer Nederbörd: Regnmätare, ARG100 Relativ luftfuktighet: Rotronic, hygroclip S3 Nedan redovisas mättekniska krav för ett urval av parametrarna: Parameter Noggrannhet Detektionsnivå Mätområde Skanning och tidsupplösning Vindhastighet < 3 % < 0,5 m/s 0 60 m/s 1/10 Hz, 15 min Vindriktning < 3 grader grader 1/10 Hz, 15 min Temperatur < ±0,1 C ±50 C 1/10 Hz, 15 min Temperaturskillnad < ±0,1 C ±10 C 1/10 Hz, 15 min Luftfuktighet < 5 % % 1/10 Hz, 15 min Nederbörd (regn) < 10 % 0,2 mm Solstrålning < 10 % watt/m 2 1/10 Hz, 15 min Det finns även två fläktventilerade strålningsskydd 12V 2.4W för noggrann mätning av den vertikala temperaturskillnaden mellan 2 och 11 meter ovan marknivå. Ett passivt strålningsskydd ingår där både den relativa luftfuktigheten och absoluta temperaturen mäts. Databearbetnings- och kommunikationssystemet är inbyggt i ett ventilerat åskskyddat rostfritt skåp vilket sitter fastskruvat på masten. Ett värmeelement på 20 watt säkerställer att temperaturen ej sjunker till för låg nivå inne i skåpet. Mätstationen är ansluten till 230 VAC via ett CEE-don. Vid eventuellt elavbrott ska det installerade backup-batteriet se till att lagrade historiska data säkerställs. Batteriet klarar också av att insamla/lagra data för de minst elkrävande sensorerna under ett par dygn. 5 (29)

6 I figur 2, framgår en del av mätutrustningen. Till vänster om masten visas nederbördsmätaren och på masten finns instrumentskåp, ventilerad temperaturgivare och strålningsskydd för mätning av absoluttemperaturen och luftfuktighet. Längre upp i masten finns det ytterligare en ventilerad temperaturgivare samt instrument för mätning av vindhastighet och vindriktning. Figur 2. Den meteorologiska stationens nedre del. All mätutrustning har levererats av FDS Mätteknik AB, Skara. 2.4 DATAKOMMUNIKATION OCH LAGRING AV DATA Mätstationen styrs av en datalogger av typ Campbell CR10X, där bearbetning och lagring av data sker med en tidsupplösning på 15 minuter. I dataloggern skapas 15 minuters medelvärden genom att kontinuerligt skanna av värden från respektive instrument/sensor. Därefter lagras data i dataloggern, vilken har en kapacitet att lagra uppmätta data med en tidsupplösning på 15 minuter under ca 3 veckor. Överföring av data från mätstationen sker manuellt via ett GSM-modem av typ ETM I praktiken sker överföringen veckovis, då även en rimlighetskontroll av data sker. Data lagras därefter i SWECO s datasystem som dagligen utför en säkerhetsbackup. 6 (29)

7 2.5 SERVICE OCH UNDERHÅLL Varje vecka sker hos Sweco, Göteborg en rimlighets- och funktionskontroll av mätstationens funktion och insamlade data. Service av mätstationen sker vid funktionsbrist och rutinmässigt en gång per år. Då sker även kontroll av sensorerna och kalibrering vid behov. Service och underhåll utförs av Ekmans Mätmontage Fullösa, Götene. 2.6 TILLGÄNGLIGHET OCH KORRIGERING AV DATA Tillgängligheten på data har varit god med endast mindre bortfall av data som orsakats av exempelvis telefon/kommunikationsfel, elavbrott och instrumentfel. Generellt ligger tillgängligheten på data för samtliga parametrar på mer än 90 %. Dock har det visat sig att under en tid, juni till och med augusti år 2007 förekom det problem med temperaturgivaren som gav en signal vilket har visat sig inte vara tillförlitlig. Därför har meteorologiska data från Göteborg använts för att korrigera dessa data. 2.7 ANVÄNDNINGSOMRÅDEN Som tidigare nämnts har data använts till en rad olika syften: indata till spridningsberäkningar av luftföroreningar (gaser, lukt och partiklar) vattenflödesundersökningar beräkning av fukthalter i mark och förorenade jordmassor avdunstningsberäkningar undervisning och forskningsarbeten 3 RESULTATSAMMANSTÄLLNING I detta kapitel redovisas insamlade meteorlogiska data dels för hela mätperioden till , dels för varje år. Värdena för hela perioden avser dygnsmedelvärden, och värdena för de enskilda åren. 7 (29)

8 3.1 METEOROLOGISKA DATA FÖR PERIODEN TILL DYGNSMEDELVÄRDEN PERIODEN TILL Temperatur som dygnsmedelvärden Temperaturen varierar mellan 25 o C till strax under -15 grader C. Medeltemperaturen över hela perioden ligger på 8,6 o C. För perioden juni - augusti 2007 har data korrigerats med hjälp av data från Göteborg p.g.a. av fel i temperaturgivaren. Vindros för perioden till Vindriktning som perioden är sydvästlig (221 grader). 8 (29)

9 Vindhastighet som dygnsmedelvärden Vindhastigheten som dygnsmedelvärde ligger maximalt på ca 12 m/s och som perioden på 4,3 m/s. Vindriktning som dygnsmedelvärden Relativ luftfuktighet som dygnsmedelvärden Den relativa luftfuktigheten ligger som perioden på ca 83 %. 9 (29)

10 Nederbörd som regn, dygnsvärden Det högsta dygnsvärdet ligger på ca 65 mm. Solstrålning som dygnsmedelvärden Solstrålningen varierar med årstiden där de högsta värdena under sommaren ligger på drygt 350 W/m 2. Medelvärdet över hela perioden ligger på 121 W/m 2. Lufttryck som dygnsmedelvärden Lufttrycket varierar mellan ca 970 till 1040 hpa (hektopascal). Medelvärdet över perioden ligger på 1011 hpa. 10 (29)

11 3.2 METEOROLOGISKA DATA FÖR ÅR 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 OCH TIMMEDELVÄRDEN FÖR PERIODEN TILL Temperatur, Under juli månad ligger temperaturen på max ca 28 o C för att under december månad falla ner till ca -10 o C. Medelvärdet över perioden ligger på 9,6 o C. Vindros för perioden år 2005 Vindriktning som perioden är sydlig (174 grader). 11 (29)

12 Vindhastighet, Vindhastigheten som medelvärde under perioden ligger på 3,9 m/s. Det högsta timmedelvärdet ligger på ca 14 m/s. Momentant har vindhastigheten varit drygt 20 m/s. Vindriktning. Relativ luftfuktighet, Den relativa luftfuktigheten ligger som perioden på 85%. 12 (29)

13 Nederbörd som regn, Som mest/intesivt har det regnat ca 14 mm/tim. Den totala nederbördsmängden under perioden är 270 mm. Solstrålning, Solstrålningen som perioden ligger på 92 W/m 2. Maximala solstrålningen ligger på drygt 860 W/m 2. Lufttryck, Lufttrycket som medelvärde över perioden ligger på 1012 hpa. 13 (29)

14 3.2.2 TIMMEDELVÄRDEN FÖR ÅR 2006 Temperatur, Temperaturen som perioden ligger på 8,8 o C. De lägsta nivåerna ligger på drygt -19 o C och de högsta på ca 30 o C. Vindros för år 2006 Vindriktning som perioden är sydligsydvästlig (194 grader). 14 (29)

15 Vindhastighet, Vindhastigheten som perioden ligger på 4,1 m/s. De högsta timmedelvärdet ligger på 23 m/s. Vindriktning, Relativ luftfuktighet, Den relativa luftfuktigheten som medelvärde över perioden ligger på 83 %. 15 (29)

16 Nederbörd som regn, Det högsta nederbördsvärdet ligger på drygt 16 mm/tim. Den totala nederbördsmängden under perioden är 780 mm. Solstrålning, Solstrålning som perioden ligger på 123 W/m 2. Det högsta timmedelvärdet ligger på 883 W/m 2. Lufttryck, Lufttrycket som medelvärde över perioden ligger på 1011 hpa. Det högsta värdet ligger på 1044 hpa och det lägsta på 981 hpa. 16 (29)

17 3.2.3 TIMMEDELVÄRDEN FÖR ÅR 2007 Temperatur, Under juli månad ligger temperaturen på max ca 32 o C och lägst under januari månad på ca -11 o C. Medelvärdet över perioden ligger på 9,4 o C. Perioden juni till och med augusti har data korrigerats med hjälp av data från Göteborg p.g.a. av fel i temperaturgivaren. Vindros för år 2007 Vindriktning som perioden är västsydvästlig (253 grader). 17 (29)

18 Vindhastighet, Vindhastigheten som perioden ligger på 4,6 m/s. De högsta timmedelväret ligger på ca 17 m/s. Vindriktning, Relativ luftfuktighet, Den relativa luftfuktigheten som medelvärde över perioden ligger på 83 %. 18 (29)

19 Nederbörd som regn, Det högsta nederbördsvärdet ligger på drygt 20 mm/tim. Den totala nederbördsmängden under perioden är 930 mm. Solstrålning, Solstrålning som perioden ligger på 116 W/m 2. Det högsta värdet ligger på ca 930 W/m 2. Lufttryck, Lufttrycket som perioden ligger på 1010 Pa. Det högsta värdet ligger på 1041 hpa och det lägsta på 961 hpa. 19 (29)

20 3.2.4 TIMMEDELVÄRDEN FÖR ÅR 2008 Temperatur, Under augusti månad ligger temperaturen på max ca 30 o C för att under november månad falla ner till ca - 8 o C. Medelvärdet ligger på 9,1 o C. Vindros för år 2008 Vindriktning som perioden är sydvästlig (221 grader). 20 (29)

21 Vindhastighet, Vindhastigheten som perioden ligger på 4,6 m/s. De högsta timmedelväret ligger på drygt 17 m/s. Vindriktning, Relativ luftfuktighet, Den relativa luftfuktigheten som medelvärde över perioden ligger på 82 %. De lägsta värdena ligger under 20%. 21 (29)

22 Nederbörd som regn, Det högsta nederbördsvärdet ligger på drygt 19 mm/tim. Den totala nederbördsmängden under perioden är 630 mm. Solstrålning, Solstrålning som perioden ligger på 124 W/m 2. Det högsta värdet ligger drygt 940 W/m 2. Lufttryck, Lufttrycket som medelvärde över perioden ligger på 1009 hpa. Det högsta värdet ligger på 1044 hpa och det lägsta på 967 hpa. 22 (29)

23 3.2.5 TIMMEDELVÄRDEN FÖR ÅR 2009 Temperatur, Under juli månad ligger temperaturen på maximalt ca 28 o C för att under december månad falla ner till ca - 12 o C. Medelvärdet över perioden ligger på 8,5 o C. Vindros för år 2009 Vindriktning som perioden är sydsydostlig (150 grader). 23 (29)

24 Vindhastighet, Vindhastigheten som perioden ligger på 4,3 m/s. De högsta timmedelvärdet ligger på 23 m/s. Vindriktning, Relativ luftfuktighet, Den relativa luftfuktigheten som medelvärde över perioden ligger på 82 %. 24 (29)

25 Nederbörd som regn, Det högsta nederbördsvärdet ligger på ca 11 mm/tim. Den totala nederbördsmängden under perioden är 600 mm. Solstrålning, Solstrålning som perioden ligger på 129 W/m 2. Det högsta värdet ligger på ca 970 W/m 2. Lufttryck, Lufttrycket som medelvärde över perioden ligger på 1010 hpa. Det högsta värdet ligger på 1032 hpa och det lägsta på 972 hpa. 25 (29)

26 3.2.6 TIMMEDELVÄRDEN FÖR ÅR 2010 Temperatur, Under juli månad ligger temperaturen på maximalt ca 32 o C och under vintern som lägst på -21 o C. Medelvärdet över perioden ligger på 6,7 o C. Vindros för år 2010 Vindriktning som perioden är nordlig (357 grader). 26 (29)

27 Vindhastighet, Vindhastigheten som perioden ligger på 4,2 m/s. De högsta timmedelvärdet ligger på ca 16 m/s. Vindriktning, Relativ luftfuktighet, Den relativa luftfuktigheten som medelvärde över perioden ligger på 83 %. 27 (29)

28 Nederbörd som regn, Det högsta nederbördsvärdet ligger på drygt 10 mm/tim. Den totala nederbördsmängden under perioden är 584 mm. Solstrålning, Solstrålning som perioden ligger på 144 W/m 2. Det högsta värdet ligger på ca 1000 W/m 2. Lufttryck, Lufttrycket som perioden ligger på 1011 hpa. Det högsta värdet ligger på 1040 hpa och det lägsta på ca 976 hpa. 28 (29)

29 4 FORTSATTA MÄTNINGAR OCH TILLGÅNG PÅ METEOROLOGISKA DATA Som nämnts tidigare planeras mätningarna att fortsätta i samma omfattning som tidigare under hela BT Kemi-projektet. Denna sammanställning ger några exempel på hur data kan presenteras och användas. Om så önskas kan data sammanställas och användas efter andra önskemål och behov. I så fall kan detta ske genom kontakt med BT Kemi Efterbehandling, Svalövs kommun. 29 (29)

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Februari 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juli 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Mars 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet maj Var mäter vi? Luftföroreningar maj Samlad bedömning...

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet maj Var mäter vi? Luftföroreningar maj Samlad bedömning... Maj 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet maj 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar maj 217...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Augusti 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juni 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni Var mäter vi? Luftföroreningar juni Samlad bedömning...

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni Var mäter vi? Luftföroreningar juni Samlad bedömning... Juni 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar juni 217...

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet oktober Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet oktober Var mäter vi?... 1 Oktober 17 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet oktober 17... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar oktober

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Februari 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet januari Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet januari Var mäter vi?... 1 Januari 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet januari 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Väder... 1 Luftföroreningar januari

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet november Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet november Var mäter vi?... 1 November 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet november 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Januari 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Oktober 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Oktober 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Oktober 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet oktober 18... 1 Vad mäter

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Oktober 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Januari 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer... 2

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Oktober 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport December 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport December 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport December 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet december 18... 1 Vad mäter

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet december Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet december Var mäter vi?... 1 December 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet december 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet september Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet september Var mäter vi?... 1 September 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet september 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Augusti 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Augusti 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Augusti 218 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet augusti 218... 1 Vad mäter

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juni 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet

Luftkvalitet i Göteborgsområdet , Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport April 218 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet april 218... 1 Vad mäter

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Februari 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Februari 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Februari 218 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet februari 218... 1 Vad mäter

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, maj Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, maj Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Maj 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, maj 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Juli 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Juli 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Juli 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juli 18... 1 Vad mäter vi?...

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Mars 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Mars 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Mars 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet mars 18... 1 Vad mäter vi?...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, maj Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, maj Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Maj 216 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, maj 216... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Årets överskridanden av miljökvalitetsnormer... 2 Sammanfattning

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Mars 216 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 216... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Årets överskridanden av miljökvalitetsnormer... 2 Sammanfattning

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... April 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Maj 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Maj 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Maj 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet maj 18... 1 Vad mäter vi?...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juli 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... April 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Januari 216 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari 216... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Årets överskridanden av miljökvalitetsnormer... 2 Sammanfattning

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, september Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, september Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... September 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, september 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

RAPPORT. E39 Langeland Moskog SWECO NORGE AS SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE

RAPPORT. E39 Langeland Moskog SWECO NORGE AS SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE SWECO NORGE AS E39 Langeland Moskog UPPDRAGSNUMMER 1321335000 BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE KONCEPT GÖTEBORG 2013-01-15 SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS 1 (18) S w e

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, december Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, december Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... December 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, december 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Barn och ungdomars kontakter med BRIS

Barn och ungdomars kontakter med BRIS DELPROV DTK DIAGRAM, TABELLER OCH KARTOR Barn och ungdomars kontakter med BRIS Tabellen visar antalet gånger som olika områden berördes när barn och ungdomar kontaktade BRIS under 2011. Materialet är uppdelat

Läs mer

Spridningsberäkningar i gaturummet Viktoriagatan, E4 i Skellefteå

Spridningsberäkningar i gaturummet Viktoriagatan, E4 i Skellefteå UPPDRAG Spridningsberäkningar, Skellefteå UPPDRAGSNUMMER 1321631000 UPPDRAGSLEDARE Leif Axenhamn UPPRÄTTAD AV Carl Thordstein DATUM Spridningsberäkningar i gaturummet Viktoriagatan, E4 i Skellefteå Sammanfattning

Läs mer

Rapporten är utarbetad av: Maria Holmes, Stadsmiljö, Miljöförvaltningen Tel

Rapporten är utarbetad av: Maria Holmes, Stadsmiljö, Miljöförvaltningen Tel Juni 2013 Innehållsförteckning Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2013... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer... 2

Läs mer

Månadsrapport för luftövervakning i oktober 2018

Månadsrapport för luftövervakning i oktober 2018 Februari 19 På uppdrag av Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Malin Fredricsson Författare: Malin Fredricsson På uppdrag av: Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Fotograf: Malin Fredricsson Rapportnummer

Läs mer

Luften i Malmö. Vintersäsongen oktober mars 1999

Luften i Malmö. Vintersäsongen oktober mars 1999 Luften i Malmö Vintersäsongen oktober 1998 - mars 1999 Rapport 15/1999 ISSN 14-469 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se Var i Malmö mäts luftföroreningar? Mätning av olika luftföroreningar startade

Läs mer

Bild på framsidan: Placering av miljöförvaltningens 3 mobila mätstationer i centrala Göteborg. (Bild: Göteborgs stad)

Bild på framsidan: Placering av miljöförvaltningens 3 mobila mätstationer i centrala Göteborg. (Bild: Göteborgs stad) Februari 2013 Innehållsförteckning Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari 2013... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Bild på framsidan: Ombyggnation av Västra Hamngatan till cykelfartsgata. (Foto: Maria Holmes)

Bild på framsidan: Ombyggnation av Västra Hamngatan till cykelfartsgata. (Foto: Maria Holmes) Juli 2013 Innehållsförteckning Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2013... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer... 2

Läs mer

Luften i Malmö. Årsrapport 1999

Luften i Malmö. Årsrapport 1999 Luften i Malmö Årsrapport 1999 11/2000 Luften i Malmö Årsrapport 1999 Innehållsförteckning Sida Sammanfattning 2 Var i Malmö mäts luftföroreningar? 3 Gränsvärden och miljökvalitetsnormer 4-5 Vädret under

Läs mer

Rapporten är utarbetad av: Maria Holmes, Stadsmiljö, Miljöförvaltningen Tel

Rapporten är utarbetad av: Maria Holmes, Stadsmiljö, Miljöförvaltningen Tel Mars 2013 Innehållsförteckning Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2013... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer... 2

Läs mer

Bild på framsidan: Mätning av luftkvaliteten med mobil 2 på Friggagatan (Foto: Maria Holmes)

Bild på framsidan: Mätning av luftkvaliteten med mobil 2 på Friggagatan (Foto: Maria Holmes) April 2013 Innehållsförteckning Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april 2013... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1

Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Oktober 2013 Innehållsförteckning Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, oktober 2013... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Bild på framsidan: Krabbfiske i Sillvik under Västerhavsveckan (Foto: Maria Holmes)

Bild på framsidan: Krabbfiske i Sillvik under Västerhavsveckan (Foto: Maria Holmes) Augusti 2013 Innehållsförteckning Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti 2013... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008

Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2009-04-16 9 Mhn 42 Dnr: 2009 1927 Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008 Beslut 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att överlämna ärendet till kommunstyrelsen.

Läs mer

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Mätningar under februari-april år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall Utförd på uppdrag av Uppsala kommun [Skriv här]

Läs mer

Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Falun

Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Falun Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Mätningar av PM10/PM2,5 och NO 2 under kalenderåret 2016 och NO 2 under januariapril år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall På uppdrag

Läs mer

Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november Luftföroreningar... 1 Vädret... 1

Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 November 2013 Innehållsförteckning Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2013... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN

FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN MÄTRAPPORT Figur 1: Mätpunkten i brunnen till höger i bild. Rapport Göteborg 2013-01-09 Uppdragsnummer 1351719000 SWECO Gullbergs strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Mars 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Miljö- och byggnadsförvaltningen 2014-08-13 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Meteorologiska förhållanden... 3 Mätningar... 4 Resultat... 4 Partikeldeposition... 4

Läs mer

RAPPORT. Spridningsberäkningar, Kållered köpstad MÖLNDALS STAD GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS LUFTUTREDNING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Spridningsberäkningar, Kållered köpstad MÖLNDALS STAD GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS LUFTUTREDNING UPPDRAGSNUMMER MÖLNDALS STAD Spridningsberäkningar, Kållered köpstad UPPDRAGSNUMMER 1321566000 LUFTUTREDNING GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS LEIF AXENHAMN Sammanfattande bedömning Spridningsberäkningar har utförts för Kållered

Läs mer

Månadsrapport för luftövervakning i juni - augusti 2018

Månadsrapport för luftövervakning i juni - augusti 2018 Januari 19 Månadsrapport för luftövervakning i juni - augusti 18 På uppdrag av Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Malin Fredricsson, Karin Söderlund Författare: Malin Fredricsson, Karin Söderlund På

Läs mer

Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern

Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern 2006-2007 Erik Bäck Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 144 Augusti 2007 1 Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har av Göteborgsregionens luftvårdsprogram fått

Läs mer

Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, december Luftföroreningar... 1 Vädret... 1

Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, december Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 December 2013 Innehållsförteckning Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, december 2013... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Utredningsrapport 2016:01 Infovisaren Stadsbyggnadskontoret Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Foto: Marit Lissdaniels Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten på taket

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Sandra Johannesson Yrkes- och miljöhygieniker Göteborg den 4 april 2014 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, september Luftföroreningar... 1 Vädret... 1

Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, september Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 September 2013 Innehållsförteckning Syftet med rapporten... 1 Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, september 2013... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

RAPPORT. Spridningsberäkningar med avseende på Partiklar som PM 10 vid Barnarpsgatan TOSITO INVEST AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS

RAPPORT. Spridningsberäkningar med avseende på Partiklar som PM 10 vid Barnarpsgatan TOSITO INVEST AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS TOSITO INVEST AB Spridningsberäkningar med avseende på Partiklar som PM 10 vid Barnarpsgatan UPPDRAGSNUMMER 1321640000 GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS LEIF AXENHAMN Sammanfattning Sweco har på uppdrag av Tosito

Läs mer

SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi

SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi BERÄKNINGSMODELL: ALARM Juni 2019 Spridningsberäkningar i samband med planering av energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamn

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget Luftkvalitetsutredning Mjölktorget bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av stadsbyggnadskontoret. Mätningar och rapportskrivning är gjort av Emma Björkman och Erik Svensson på

Läs mer

Sammanställning av partikelhalter PM10/PM2,5 vid Vasagatan 11 i Mora

Sammanställning av partikelhalter PM10/PM2,5 vid Vasagatan 11 i Mora Sammanställning av partikelhalter PM10/PM2,5 vid Vasagatan 11 i Mora Mätperiod 2017-01-01 till 2017-12-31 Magnus Brydolf och Billy Sjövall På uppdrag av Mora kommun [Skriv här] SLB 1:2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Miljöförvaltningen Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Utredningsrapport 2016:16 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten vid kontorslokalen Smedjan på

Läs mer

Sammanfattning till Extremregn i nuvarande och framtida klimat

Sammanfattning till Extremregn i nuvarande och framtida klimat Sammanfattning till Extremregn i nuvarande och framtida klimat SAMMANFATTNING till Klimatologirapport nr 47, 2017, Extremregn i nuvarande och framtida klimat Tre huvudsakliga resultat från rapporten är:

Läs mer

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna Årsrapport 2015 Sveriges lantbruksuniversitet Enheten för skoglig fältforskning 2016 Redaktör: Mikaell Ottosson Löfvenius Ätnarova Lat 67 05' N Long

Läs mer

ETT SYSTEM FÖR INSAMLING, LAGRING OCH BEARBETNING AV KLIMATDATA

ETT SYSTEM FÖR INSAMLING, LAGRING OCH BEARBETNING AV KLIMATDATA Stiftelsen Skogsbrukets Forskningsinstitut ETT SYSTEM FÖR INSAMLING, LAGRING OCH BEARBETNING AV KLIMATDATA Lars Dahlstedt, Curt Almqvist, Mats Eriksson och Urban Eriksson Arbetsrapport nr 293 1994 SkogForsk,

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2009

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2009 Handläggare: Tomas Sjöstedt Sid 1(8) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 29 Sammanfattning Miljökvalitetsnormernas riktvärde för ozon överskreds två dagar i april 29. Övriga lagstadgade

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen

Verksamhetsplan 2016 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Verksamhetsplan 2016 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen BAKGRUND OCH MÅLSÄTTNING I luftvårdsprogrammet samarbetar Göteborgsregionens kommuner, Trafikverket Region Väst, Länsstyrelsen och företag för

Läs mer

SMHIs nederbördsmätning

SMHIs nederbördsmätning Mallversion 1.0 2009-09-23 2011-04-01 SMHIs nederbördsmätning Jonas German jonas.german@smhi.se 011-495 8596 Vårt uppdrag Statlig myndighet under Miljödepartementet Experter inom meteorologi, hydrologi,

Läs mer

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN UPPDRAG Luftmiljöutr Fredriksdalsgatan UPPDRAGSNUMMER 7001263000 UPPDRAGSLEDARE Leif Axenhamn UPPRÄTTAD AV Carl Thordstein DATUM Sammanfattning Spridningsberäkningar genomfördes för gaturummen vid detaljplansområdet

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget

Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget 2006-04-05 Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget SAMMANFATTNING På uppdrag av gatukontoret har miljöförvaltningen kartlagt luftkvaliteten vid planerad byggnation av garage under Davidshallstorg

Läs mer

Resultat från mätningar av luftföroreningar i Helsingborg 1 januari 30 juni 2012

Resultat från mätningar av luftföroreningar i Helsingborg 1 januari 30 juni 2012 Resultat från mätningar av luftföroreningar i Helsingborg 1 januari 3 juni 212 Miljöförvaltningen: Torsten Nilsson Dnr 27-1822 MILJÖNÄMNDEN Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Mätplatser och mätningar...

Läs mer

Löpande kontroll av likvärdiga partikelinstrument

Löpande kontroll av likvärdiga partikelinstrument REF-M RAPPORT: 218:2 Löpande kontroll av likvärdiga partikelinstrument Stockholm 218 Referenslaboratoriet för tätortsluft mätningar Löpande kontroll av likvärdiga partikelinstrument Stockholm 218 Ref-m

Läs mer

BRUKARRELATERAD ENERGIANVÄNDNING

BRUKARRELATERAD ENERGIANVÄNDNING BRUKARRELATERAD ENERGIANVÄNDNING Mätning och analys av hushållsel och tappvarmvatten LÅGAN Sammanfattning mars 2015 Hans Bagge Dennis Johansson Lotti Lindstrii Brukarrelaterad energianvändning Genom mätningar

Läs mer

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna Årsrapport 2010 Sveriges lantbruksuniversitet Enheten för skoglig fältforskning 2011 Redaktör: Mikaell Ottosson Löfvenius Ätnarova Lat 67 05' N Long

Läs mer

Alla mätdata. Alltid tillgängliga. Från alla enheter. Dataloggersystemet testo Saveris 2. Analys & Rapporter. Grafisk presentation

Alla mätdata. Alltid tillgängliga. Från alla enheter. Dataloggersystemet testo Saveris 2. Analys & Rapporter. Grafisk presentation Analys & Rapporter Östra kallagret 2014-09-14 till 2014-09-16 Grafisk presentation 2014-09-14 2014-09-15 2014-09-16 Datalogger 1 ( C) Datalogger 2 ( C) Datalogger 3 ( C) Visning i tabellform Larm Alla

Läs mer

Inverkan av tyst asfalt på PM10-halter längs E4 Utvärdering av mätningar under 2015 och 2016

Inverkan av tyst asfalt på PM10-halter längs E4 Utvärdering av mätningar under 2015 och 2016 Inverkan av tyst asfalt på PM10-halter längs E4 Utvärdering av mätningar under 2015 och 2016 Michael Norman Utfört på uppdrag av [Skriv här] SLB 11:2016 SLB 11:2016 Innehållsförteckning Förord... 4 Sammanfattning...

Läs mer

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna Årsrapport 1994 Sveriges lantbruksuniversitet Vindelns Försöksparker 1995 Redaktör: Mikaell Ottosson Löfvenius Ätnarova Lat 67 05' N Long 20 22' E

Läs mer

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna Årsrapport 1999 Sveriges lantbruksuniversitet Vindelns Försöksparker 1999 Redaktör: Mikaell Ottosson Löfvenius Ätnarova Lat 67 05' N Long 20 22' E

Läs mer

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna Årsrapport 1998 Sveriges lantbruksuniversitet Vindelns Försöksparker 1998 Redaktör: Mikaell Ottosson Löfvenius Ätnarova Lat 67 05' N Long 20 22' E

Läs mer

Mätning av partiklar (PM10) 2015 Packhusgatan. Rapportserie 2016:2. Innehållsförteckning

Mätning av partiklar (PM10) 2015 Packhusgatan. Rapportserie 2016:2. Innehållsförteckning Mätning av partiklar (PM10) 2015 Packhusgatan Rapportserie 2016:2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Bakgrund 1 2.1 Begreppsförklaring 1 2.2 Partiklar, PM10 2 2.3 Hälsoeffekter 2 3 Metod 3 3.1 Partiklar

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern Uppdragsrapport 2006:2

Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern Uppdragsrapport 2006:2 Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern 2006 Uppdragsrapport 2006:2 Förord I denna rapport presenteras en mätning av partiklar (PM 10 ) på Guldhedsgatan i Göteborg under

Läs mer

Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Asa skogliga försökspark och fältforskningsstation Asa den 9 april 2010 Ola Langvall

Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Asa skogliga försökspark och fältforskningsstation Asa den 9 april 2010 Ola Langvall Marknära ozon i Asa Årsrapport 2009 Sveriges lantbruksuniversitet Asa skogliga försökspark och fältforskningsstation Asa den 9 april 2010 Ola Langvall medlt,µeltim³8-g/mnhaozo140120100806040200jfmamjjasondmånadintroduktion

Läs mer

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna Årsrapport 2014 Sveriges lantbruksuniversitet Enheten för skoglig fältforskning 2015 Redaktör: Mikaell Ottosson Löfvenius Ätnarova Lat 67 05' N Long

Läs mer

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna Årsrapport 1997 Sveriges lantbruksuniversitet Vindelns Försöksparker 1997 Redaktör: Mikaell Ottosson Löfvenius Ätnarova Lat 67 05' N Long 20 22' E

Läs mer

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna Årsrapport 2013 Sveriges lantbruksuniversitet Enheten för skoglig fältforskning 2014 Redaktör: Mikaell Ottosson Löfvenius Ätnarova Lat 67 05' N Long

Läs mer

Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång Miljö- och byggnadsförvaltningen

Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång Miljö- och byggnadsförvaltningen Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång 2015 Miljö- och byggnadsförvaltningen 2016-08-17 Innehåll Sammanfattning... 3 Mätprogram... 3 Parametrar... 3 Miljökvalitetsnormer... 3 Miljömål...

Läs mer

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna Årsrapport 2006 Sveriges lantbruksuniversitet Vindelns Försöksparker 2007 Redaktör: Mikaell Ottosson Löfvenius Ätnarova Lat 67 05' N Long 20 22' E

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor:

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: PROJEKTRAPPORT 12361 Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde Rapport 12361-17100200.doc Antal sidor: 8 Bilagor: Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson

Läs mer

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet

Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna. Årsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Referensmätning av klimat vid Skogliga Försöksparkerna Årsrapport 1996 Sveriges lantbruksuniversitet Vindelns Försöksparker 1996 Redaktör: Mikaell Ottosson Löfvenius Ätnarova Lat 67 05' N Long 20 22' E

Läs mer

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv Med sikte på framtiden Multifunktionsinstrumentet testo 5-1 klimat. För effektiv För inomhusmätning. testo 5 mäter kvaliteten på inomhusluften Med testo 5 kan inomhusklimatet analyseras. En sådan analys

Läs mer

Användningsområde För tillfällig flödesmätning i applikationer där höga krav på noggrannhet ställs och där processen inte kan avbrytas.

Användningsområde För tillfällig flödesmätning i applikationer där höga krav på noggrannhet ställs och där processen inte kan avbrytas. Utanpåliggande sensorer, ingen påverkan på flödet Kompakt format Monterad i väska med utvändiga kontakter Integrerat batteri för 42 timmars drift Temperaturområde -40 till 250 C Flödeshastighet -12 till

Läs mer

I detta PM pressenteras därför endast resultaten från mätningarna vid Othem Ytings 404 som utförts till och med 30 september.

I detta PM pressenteras därför endast resultaten från mätningarna vid Othem Ytings 404 som utförts till och med 30 september. Bakgrund och syfte Mellan 21 april och 31 oktober 2017 utfördes mätningar av partiklar (PM10 och PM2.5) kring Cementas anläggning i Slite på Gotland, mätningarna utfördes på tre platser, se Figur 1. Syftet

Läs mer