Participatory Economics Deltagarekonomi: livet efter kapitalismen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Participatory Economics Deltagarekonomi: livet efter kapitalismen"

Transkript

1 Participatory Economics Deltagarekonomi: livet efter kapitalismen Del 1: Introduktion och definitioner 1. Om upphovsmännen Michael Albert aktivist under collegetiden MIT på 60-talet (Vietnam m.m.) grundare av South End Press grundare av ZMagazine, Z Media Institute och ZNet Robin Hahnel professor i Nationalekonomi aktivist under 60-talet Parecon utvecklades av upphovsmännen tillsammans och beskrevs för första gången 1991 i böckerna Looking Forward (South End Press) och The Political Economy of Participatory Economics (Princeton University Press) 2. Behovet av visioner (Källa: Michael Albert: Thinking Forward. Arbeiter Ring Introduction) Visioner behövs för att tydliggöra långsiktiga mål möjliggöra bedömningen av i vilken utsträckning handlingar och strategier är effektiva och leder i önskvärd riktning skapa förhoppningar och entusiasm skapa långsiktighet och uthållighet i arbetet Risker med och invändningar mot alltför detaljerade visioner: omständigheter i framtiden går inte att förutsäga genom att låsa sig för en vision uteslutar man andra möjliga alternativ den grupp som skapar en vision agerar auktoritärt gentemot övriga agenter En vision bör därför: vara kumultativ och öppen för justeringar och förbättringar utifrån ny kunskap inkludera nödvändiga verktyg för att skapa förståelse för och inkorporera förändringar inbjuda till debatt och diskussion 3. En ny samhällsteori 3.1 Complementary holism (Källa: Michael Albert m fl: Liberating Theory. South End Press 1986) Fyra samhällssfärer Det finns fyra sfärer av samhällsrelationer som i utgångsläget är likvärdiga med avseende på inflytande på och definition av samhällsstrukturer: Ekonomi klass (har traditionellt prioriterats av marxister) Politik politisk makt (har traditionellt prioritrats av anarkister) 1 (10)

2 Uppfostran kön (har traditionellt prioriterats av feminister) Kultur kulturella identiteter (har traditionellt prioriterats av kulturnationalister) Ingen sfär kan ensam förklara verklighetens samhälle utan endast tillsammans med de övriga. Alla sfärer påverkar och medverkar till att definiera övriga sfärer Två nätverk Samhället kan vidare beskrivas som bestående av två nätverk : ett individuellt mänskligt center som består av individernas medvetande, personligheter, behov och förmågor en institutionell omgivning som består av samhällets institutioner och deras rollstrukturer. Respektive nätverk definieras av det andra. Individerna skapar sina personligheter och medvetanden utifrån vilka roller som samhällets institutioner erbjuder samtidigt som samhällets institutioner skapas av individernas agerande, behov, medvetande och förmågor. 4. Deltagarekonomi 4.1 Värderingar och institutioner Vad är en ekonomi (Källa: Michael Albert: Parecon. Ordfront Del 1 s.31-41) (Källa: Michael Albert: Thinking Forward. Arbeiter Ring kap 1 s.17-23) En ekonomis syfte och institutioner En ekonomi är en uppsättning institutioner som organiserar: Produktion Konsumtion Allokering Nyckelinstitutionerna i en ekonomi hanterar följande aspekter: Ägandeförhållanden - gemensamt - privat Allokering - marknad - centralplanering - deltagande allokering Arbetsdelning - hierarkisk med avseende på livskvalitet och makt - balanserade arbetskomplex Ersättning utifrån - det som människors egendom producerar - det som människor producerar - förhandlingsposition/förhandlingsstyrka - ansträngningar och uppoffringar - behov Beslutsfattande organiseras fördelas utifrån - ägande - expertis - tillgång på information - en specifik norm t ex en person, en röst och majoritetsprincipen eller koncensus - en flexibel uppsättning beslutsregler, normer som beror på beslutssituationens karaktär och de troliga följderna av beslutet - en kombination av ovanstående 2 (10)

3 Huvudtyper av ekonomier: Kapitalism - privat ägande - marknadsallokering - företagsbaserad (hierarkisk) arbetsdelning - ersättning för egendom, makt och prestationer - klassbaserat beslutsfattande Marknadssocialism - offentligt ägande - marknadsplanerad allokering - företagsbaserad (hierarkisk) arbetsdelning - ersättning för prestationer - klassbaserat beslutsfattande (koordinatorklass) Statssocialism - offentligt ägande - centralplanering - företagsbaserad (hierarkisk) arbetsdelning - ersättning för prestationer och makt - klassbaserat beslutsfattande (koordinatorklass) Deltagarekonomi - samhälleligt ägande - allokering genom deltagarplanering - rådsstruktur - balanserade arbetskomplex - ersättning för ansträngningar och uppoffringar - självförvaltning Klasstruktur Klassindelning utifrån den ställning som aktörerna intar i förhållande till produktion, konsumtion och allokering. Grund för klassklyftor: ägande traditionell marxism arbetsdelning och beslutsfattande - parecon Tre klasser: Kapitalägare Koordinatorer som har inflytande över det egna och andras arbete Arbetare med litet eller inget inflytande över det egna arbetet Grundläggande värderingar (Källa: Michael Albert: Parecon. Ordfront Del 1 s.42-60) (Källa: Michael Albert: Thinking Forward. Arbeiter Ring kap 1 s.24-26, kap 3-5 s.59-99) Rättvisa betalning för vad och varför Självförvaltning inflytande över levnadsförhållanden Mångfald möjligheter till alternativa levnadssätt Solidaritet samarbete eller konkurrens Rättvisa Fyra alternativa normer för inkomstfördelning: ersättning i enlighet med det bidrag som var och en lämnar genom sina fysiska och mänskliga tillgångar ersättning i enlighet med det bidrag som var och en lämnar genom sina mänskliga tillgångar ersättning i enlighet med vars och ens ansträngningar eller personliga uppoffringar ersättning utifrån var och ens behov. 3 (10)

4 Skillnader som beror på omständigheter och faktorer utom varje enskild individs kontroll, såsom medfödd intelligens, styrka, fingerfärdighet m.m. skall ej belönas Självförvaltning Tre normer för inflytande och deltagande: Ett fåtal aktörer har stort inflytande på och makt över alla viktiga beslut. Övriga aktörer har litet inflytande över de beslut som påverkar dem. Jämn fördelning utifrån principen en person en röst och majoritetsprincipen. Fördelning av makten utifrån aktörernas förhållande till de specifika besluten. Uppgiften blir att fastställa kriterium som avgör hur stort inflytande var och en skall ha över det ena eller andra beslutet. Vårt inflytande i olika beslutssituationer bör återspegla hur mycket dessa beslut påverkar oss Mångfald Undvika likriktning i något avseende, vare sig kulturellt eller ekonomiskt för att: undvika misstag möjliggöra alternativ Solidaritet Vill vi ha en ekonomi som skapar och stödjer solidaritet och omtanke om andra människor eller en ekonomi som framkallar fientlighet och konkurrens mellan aktörerna Bedömning av alternativen (Källa: Michael Albert: Parecon. Ordfront Del 1 s ) (Källa: Michael Albert: Thinking Forward. Arbeiter Ring kap 2 s.34-58) Företagsbaserad arbetsdelning Arbetsuppgifterna sorteras och grupperas till arbeten som graderas hierarkiskt i förhållande till varandra så att jobben bildar en hierarki med avseende på livskvalitet och makt. Människors självförtroende och intelligens härrör delvis från de ekonomiska aktiviteter som dagligen upptar dem. Om företagsbaserad arbetsdelning används blir en formellt demokratisk ordning endast en fasad eftersom aktörerna därmed inte har samma förutsättningar att delta Centralplanering Centralplanering innebär att en koordinatorklass bestående av planerare och direktörer blir en härskande klass. Denna klass monopoliserar all teknisk information som krävs för att fatta beslut. Centralplanering är därmed oförenlig med självförvaltning Marknaden Allokering genom konkurrenspräglade köp och försäljningar till priser som bestäms av köparnas och säljarnas anbud och erbjudanden. Marknaden leder till en orättvis inkomstfördelning eftersom: a) människor har olika stor förmåga att vara till nytta för andra och att försäkra sig om en fördelaktig del av utbytets behållning. b) de egenskaper som människor utnyttjar för att gagna andra och att försäkra sig om egna fördelar innebär inte moraliskt rättmätiga anspråk på större inkomster eller större beslutsbefogenheter jämfört med människor som har färre sådana egenskaper (eftersom endast handlingar som människor själva råder över skapar sådana anspråk) 4 (10)

5 c) marknaden tillåter aktörer med vissa egenskaper att i högre grad vara till nytta för andra och därmed få en högre inkomst och att utöva större ekonomisk makt över andra jämfört med aktörer med färre sådana egenskaper. Marknaden är vidare ineffektiv eftersom: en ojämn inkomstfördelning får till följd att marknadsvärderingarna inte ger en korrekt värdering av produkternas betydelse för samhället. (plastikkirurgi värderas högre än primärsjukvård i fattiga områden) marknaden övervärderar vissa varor och undervärderar andra varor genom att inte ta hänsyn till negativa och positiva externa effekter, utöver de omedelbara köparnas och säljarnas vilja. Marknaden skapar individualism och egoism. Den hänsynslöse belönas och den empatiske bestraffas. Marknaden undergräver de egenskaper som är viktiga för att den demokratiska processen skall fungera. Del 2: Deltagarekonomi 4.2 Den deltagarekonomiska visionen Institutionerna i en deltagarekonomi (Källa: Michael Albert: Parecon. Ordfront Del 2 s ) (Källa: Michael Albert: Thinking Forward. Arbeiter Ring kap 6-8 s ) Gemensamt samhälleligt ägande av de produktiva tillgångarna Självförvaltning i arbetar- och konsumentråd Balanserade arbetskomplex Ersättning utifrån ansträngning och uppoffring Deltagarplanering Äganderätten I en deltagarekonomi existerar inte längre äganderätt till produktionsmedlen som begrepp eftersom Parecons värderingar säger att ingen bör ha mer att säga till om på grund av hans eller hennes relation till produktionsmedlen inkomst skall inte stå i samband med ägande av produktionsmedlen Råden Arbetarråd: Arbetslag Enheter Avdelningar Arbetsplats Branch Olika råd tar upp olika stora frågor utifrån normen att inflytandet vid beslutsfattande skall motsvara beslutens konsekvenser för dem som fattar besluten. Olika beslutsnormer, majoritetsprincipen, kvalificerad majoritet, konsensus, används vid olika frågor utifrån normen att inflytandet vid beslutsfattande skall motsvara beslutens konsekvenser för de som fattar besluten. Råden bygger själva de beslutsstrukturer och använder sig av de metoder, med vars hjälp självförvaltning blir möjlig. 5 (10)

6 Konsumentråd: grannskap stadsdel stad distrikt kommun nation Olika råd tar upp olika stora frågor utifrån normen att inflytandet vid beslutsfattande skall motsvara beslutens konsekvenser för de som fattar besluten. Olika beslutsnormer, majoritetsprincipen, kvalificerad majoritet, konsensus, används vid olika typer av frågeställningar utifrån normen att inflytandet vid beslutsfattande skall motsvara beslutens konsekvenser för de som fattar besluten. Råden bygger själva de beslutsstrukturer och använder sig av de metoder, med vars hjälp självförvaltning blir möjlig Arbetskomplexen Alla jobb skall ha en uppsättning arbetsuppgifter vars genomsnnittliga konsekvenser är likvärdiga med alla andra jobb med avseende på makt livskvalitet för att skapa förutsättningar att delta i beslutsfattande på lika villkor i de olika råden Att balansera makt är inte detsamma som att balansera den mängd intellekualitet som krävs i jobbet. Balanserade arbetskomplex utesluter inte experter. Balansering mellan arbetsplatser är nödvändigt för att undvika maktansamling i vissa av ekonomins arbetsplatser. Ansvaret för värderingen och balanseringen av olika arbetsuppgifter kan exempelvis läggas på arbetskomplexkommitteér på varje arbetsplats och inom ekonomin som helhet Ersättningen Endast ansträngning och uppoffring skall belönas. Ersättningen baseras på: antalet arbetade timmar (= basinkomst) arbetsuppgifternas konsekvenser med avseende på livskvalitet arbetsplatsens utfall i förhållande till övriga jämförbara arbetsplatser en ansträngningsgradering av arbetsplatsens medlemmar Viss konsumtion är kostnadsfri t ex sjukvård och offentliga parker. Denna konsumtion finansieras via den offentliga konsumtionsplaneringen och minskar naturligtvis de genomsnittliga konsumtionsmöjligheterna per person. Vilken konsumtion som skall vara kostnadsfri beslutas av konsumtionsrådet i fråga. Behovsbaserad konsumtion kan beslutas av konsumtionsråden. Kostnaden för denna konsumtion sprids över samtliga medlemmar i konsumtionsrådet. 6 (10)

7 Allokeringen Hjälpmedel för informationsutbyte och kommunikation: priser mått på arbetet kvalitativ information Priser Priserna i en ekonomi utvecklas utifrån preferenser, omständigheter, önskemål, makt och den sociala interaktivitet som omsluter de ekonomiska aktörerna. Människors preferenser uppstår ur deras sociala samspel. Priset på en vara i en deltagarekonomi skall indikera den sociala alternativkostnaden d v s vad vi tvingas ge avkall på om vi väljer en viss produktion. På en marknaden är priset främst en indikator på förhandlingsposition Mått på arbete antalet arbetade timmar arbetsplatsens utfall i förhållande till övriga jämförbara arbetsplatser en ansträngningsgradering av arbetsplatsens medlemmar Kvalitativ information Aktörerna i en deltagarekonomi måste ges möjlighet att lista kvalitativ information för beaktande i deltagarplaneringen Allokeringsorganisationen arbetsplatsråden inklusive dess federationer konsumentråden inklusive dess federationer understödsnämnder vilka underlättar informationsutbyte och informationsbearbetning Allokeringsprocessen Varje konsumtionsaktör, från individ till de största konsumtionsfederationerna, föreslår en konsumtionsplan för den egna konsumtionen. Varje produktionsaktör föreslår en produktionsplan som innehåller den input och output som de planerar. Efter att ha fått information om övriga aktörers förslag och deras reaktion på de egna förslagen lägger varje aktör ett nytt förslag. Denna rutin upprepas tills dess att en samstämmig plan existerar Att förbereda första förslaget Fösta förslaget tas fram med hjälp av: relevant data från föregående år understödsnämndernas uppskattningar av sannolika förändringar i priser och inkomster i ljuset av befintlig kunskap om investeringsbeslut m.m. information om långsiktiga investeringsprojekt och konsumtionsförslag, som bifallits i tidigare års planer. kunskap om tidigare års justeringar av egna förslag Varor och tjänster grupperas i olika kategorier med avseende på resursernas utbytbarhet, de intermediära nyttigheterna och det arbete som krävs för att producera dem. Individernas förslag läggs fram inför grannskapsrådet vilket bifaller eller avslår dem, varefter de ställs samman och läggs till grannskapsrådets eget förslag som läggs fram inför nästa nivå o s v. Arbetsplatserna tar, med hjälp av understödsnämnderna, fram produktionsförslag. 7 (10)

8 Att gå från det första till det andra förslaget Understödsnämnder beräknar utbudsöverskott respektive efterfrågeöverskott per respektive vara och tjänst och justerar de indikativa priserna utifrån denna information. Konsumenter och producenter justerar sina förslag. De konsumentråd och individer vilkas totala önskemål överstiger genomsnittet skär ner på sina önskemål i förhoppning om att deras förslag skall accepteras av övriga råd. De arbetarråd där förhållandet mellan de samhälleliga vinsterna i form av output och de samhälleliga kostnaderna i form av input är negativt tvingas man öka effektiviteten eller ansträngningarna. Varje planeringsrunda ger upphov till en ny uppsättning föreslagna aktiviteter och en ny uppsättning priser. Alltsammans upprepas till dess att man har skapat en genomförbar plan Flexibel uppdatering Justeringar i konsumtionsplaner föranleder ingen ändring i produktionsplanerna så länge som de totala justeringarna tar ut varandra på totalnivå. Konsumenternas federationsnämnder har till sin uppgift att balansera justeringar i konsumtionsplanerna. Justeringar av konsumtionsplanerna som inte balanseras på totalnivå hanteras genom att man vid fastställandet av årsplanen planerar in vissa buffertar/outnyttjad kapacitet som kan användas i dessa fall Att komma överens om en plan För att effektivisera deltagarplaneringen kan de enskilda ekonomierna införa flexibla regler som underlättar försöken att komma överens t ex begränsningar i ändringsförslagens storlek Hanteringen av problemet med externa effekter Genom att hänvisa olika frågor till rätt nivå, d v s till den nivå där de människor som påverkas av beslutet finns hanteras externa effekter på ett mer effektivt sätt än marknaden Sammanfattning och utvärdering av deltagarekonomin (Källa: Michael Albert: Parecon. Ordfront Del 2 s ) (Källa: Michael Albert: Thinking Forward. Arbeiter Ring kap 9 s ) Rättvisa Deltagarekonomin ersätter endast ansträngning och uppoffring och skapar jämlika arbetsförhållanden. Det är inte möjligt att tillägna sig egendom eller fördelaktiga förhandlingspositioner och att använda sig av detta för att höja sin inkomst. Det finns ingen möjlighet att omsätta genetiska anlag till högre inkomst Solidaritet En individs inkomst i en deltagarekonomi kan endast höjas genom en större ansträngning eller genom att den totala produktionen i ekonomin ökas. En individs arbetsförhållanden förbättras endast om allas arbetsförhållanden förbättras, eftersom samtliga arbetskomplex balanseras Mångfald I en deltagarekonomi finns inga klasskillnader, varför den likrikning som är förbunden med klass försvinner. 8 (10)

9 Självförvaltning Besluten i en deltagarekonomi fattas med hjälp av den metod som på bästa sätt tillåter var och en att påverka besluten i proportion till den utsträckning som utfallen påverkar honom/henne. Del 3: Deltagarekonomi i verkligheten 4.3 Diskussion kring deltagarekonomin i verkligheten/fallstudier (Källa: Michael Albert: Parecon. Ordfront Del 3 s ) Venezuelaanalysis.com Venezuela och övriga Sydamerika 4.4 Kritik av deltagarekonomin (Källa: Michael Albert: Parecon. Ordfront Del 4 s ) (Källa: Michael Albert: Thinking Forward. Arbeiter Ring kap 9 s ) Effektivitet tillräkliga incitament - Exempel: Maratonlopp personbästa vs bästa tid - Icke-materiella incitament - Val av sysselsättning utifrån talang och tycke Produktivitet - Förhållandet mellan arbete och fritid - Arbetstillfredsställelse Kreativitet/kvalitet Meritokrati/Innovationer - Innovationer ökar totalproduktionen och därmed inkomst - Innovationer kan förbättra arbetslivets kvalitet Privatliv/Gemenskapshets - För många möten? Individ/Samhälle - Långsiktig planering Deltagande - Understödsnämnderna fattar inga beslut utöver de som berör dem själva. Flexibilitet - Ransonering - Korrigering av produktionsplanen Hänsyn till behov Samordning Den mänskliga naturen - Dagens samhälles institutioner driver fram girighet och självupptagen kalkylering Del 4: Strategier för att gå vidare 5. Jämförelse med marxismen (Källa: Michael Albert: Realizing hope. Zed Books 2006 s ) Marxismen fokuserar i första hand på ekonomin och erkänner inte andra sfärers lika stora och självständiga inflytande på samhället och på ekonomin. Marxismens värdeteori fokuserar på arbetstimmar i stället för förhandlingsmakt och kontroll för att förklara skillnader i priser och värde Ortodox marxism förutsätter en inneboende och oundviklig utveckling mot en kollaps 9 (10)

10 Marxismen förnekar existensen av en tredje klass, koordinatorklassen vilken har motstridiga intressen jämfört med arbetarklassen eftersom marxismen ignorerar att andra aspekter än ägande, t ex beslutandemakt och inflytande över andras arbete kan producera klassillnader. 6. Jämförelse med anarkismen (Källa: Michael Albert: Realizing hope. Zed Books 2006 s ) Vissa anarkister förkastar alla politiska strukturer utan undantag Vissa anarkister förkastar alla institutioner utan undantag Vissa anarkister förkastar reformarbete utan undantag Vissa anarkister förkastar användande av teknologi Vissa anarkister förkastar beslutsfattande utan undantag Vissa anarkister är tveksamma till uppställandet av visioner och långsiktiga mål 7. Strategi (Källa: Michael Albert: Liberating Theory. South End Press kap 9 s ) (Källa: Michael Albert: Realizing hope. Zed Books 2006 s ) Icke reformistiska reformer: Reformer som förbättrar människors liv idag men som är en del i en längre gående process vars mål är att ersätta de institutioner som definierar dagens samhälle. Förbättringarna inom ramen för dagens samhälle, t ex högre löner och förbättrade arbetsvillkor är inte slutmål i sig. Erkännande av koordinatorklassens existens: Stratgier för att ersätta dagens institutioner med nya institutuioner måste erkänna risken för att ett koordinatorklasstyre kan uppstå om detta inte medvetet undviks. Fighting to win - långsiktighet - uthållighet - överkomma känslan av att det inte finns något alternativ 10 (10)

Participatory Economics Deltagarekonomi: En sammanfattning

Participatory Economics Deltagarekonomi: En sammanfattning Participatory Economics Deltagarekonomi: En sammanfattning Vad är en ekonomi? En ekonomi kan beskrivas som en uppsättning institutioner och sociala roller med vars hjälp människor organiserar sig själva

Läs mer

Lektion 5 Livsåskådningar. Anarkismen

Lektion 5 Livsåskådningar. Anarkismen Lektion 5 Livsåskådningar Anarkismen Anarkistisk kritik mot kapitalistiska, nyliberala och kommunistiska samhällen Anarkister ogillar våld i allmänhet och våldsmonopol i synnerhet därför att det innebär

Läs mer

@ Q - Q. www.suf.cc. En introduktion till deltagande ekonomi MICHAEL ALBERT & ROBIN HAHNEL SOCIALISM ENLIGT URSPRUNGSIDÉN

@ Q - Q. www.suf.cc. En introduktion till deltagande ekonomi MICHAEL ALBERT & ROBIN HAHNEL SOCIALISM ENLIGT URSPRUNGSIDÉN En introduktion till deltagande ekonomi @ ä Q Â - Q MICHAEL ALBERT & ROBIN HAHNEL SOCIALISM ENLIGT URSPRUNGSIDÉN r Syndikalistiska Ungdomsförbundet PROPAGANDAKOMMITTÉN Edeforsgatan 76 974 38 Luleå Tfn:

Läs mer

Lektion 5 Livsåskådningar. Requiem for the american dream.

Lektion 5 Livsåskådningar. Requiem for the american dream. Lektion 5 Livsåskådningar Requiem for the american dream. Uppgifter till filmen: Skriv ner tre frågor var som ni vill ställa utifrån filmen. Skriv ner tre saker ni reagerade på i filmen. Vad har vi sett

Läs mer

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1 Linköpings Universitet Gabriella Degerfält Hygrell Politisk Teori 2 930427-7982 733G36 Frihet är ett stort och komplext begrepp. Vad är frihet? Hur förenligt är libertarianismens frihetsdefinition med

Läs mer

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6)

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) Försvarsmaktens Värdegrund Vår värdegrund Syfte Förvarsmaktens värdegrund är en viljeförklaring. Den beskriver hur vi vill vara och hur vi vill leva, som individ, grupp

Läs mer

Inkomstpolitiskt program

Inkomstpolitiskt program Inkomstpolitiskt program Inkomstpolitiska programmet / 2008-11-23/25 1 Inledning Löneskillnader påverkar inkomstfördelningen och därmed också fördelning av möjligheter till konsumtion. Till detta kommer

Läs mer

Etisk deklaration och etiska normer för studie- och yrkesvägledning

Etisk deklaration och etiska normer för studie- och yrkesvägledning Etisk deklaration och etiska normer för studie- och yrkesvägledning Sveriges Vägledarförening är en intresseförening för personer som har till uppgift att bedriva studie - och yrkesvägledning inom främst

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet:

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet: Likabehandlingsplan Bakgrund Ädelfors folkhögskola verkar för att alla som studerar och arbetar i verksamheten ska ha samma rättigheter och skyldigheter enligt Diskrimineringslagen SFS 2008:567, 1 : Denna

Läs mer

Hemtentamen i politisk teori Författad av: Julia Fredheim, grupp 1

Hemtentamen i politisk teori Författad av: Julia Fredheim, grupp 1 LINKÖPINGS UNIVERSITET Politices kandidatprogrammet Kurs: Politisk teori II Kurskod: 733G36 Hemtentamen i politisk teori Författad av: Julia Fredheim, grupp 1 SYFTE Denna promemoria syftar till att jämföra

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst. Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010

Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst. Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010 Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010 Sociologiska institutionen, Göteborgs universitet 1 Inledning Hösten 2009 fick Sociologiska

Läs mer

Framtidens ledarskap. Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor

Framtidens ledarskap. Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor Framtidens ledarskap Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor Ledarskapet viktigt för oss alla Ett bra ledarskap får oss att trivas och utvecklas medan ett dåligt ledarskap kan påverka

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

Arbetstidsförkortning - en dålig reglering

Arbetstidsförkortning - en dålig reglering Arbetstidsförkortning - en dålig reglering Sammanfattning: Många tror att arbetstidsförkortning är den rätta metoden att minska arbetslösheten. Men problemet är snarare för mycket regleringar, inte för

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 1 Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2010 2 SYFTE OCH MÅL MED JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN Arena Personal AB eftersträvar att bibehålla en jämn könsfördelning i verksamheten och rekryterar gärna personer

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Lönepolitisk plattform

Lönepolitisk plattform Lönepolitisk plattform Antagen vid FTFs riksstämma 2010 2 (8) Inledning Denna lönepolitiska plattform syftar till att på ett övergripande plan beskriva hur vi som förbund ser på den mest centrala frågan

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun Sida 1 av 10 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014 för Valdemarsviks kommun Sida 2 av 3 Ordlista... 3 Nulägesbeskrivning Bakgrund... 4 Kommunpolicy:... 4 Personalstruktur... 5 Hälsa... 5 Sjukfrånvaro... 5 Jämställda

Läs mer

Slutsatser och sammanfattning

Slutsatser och sammanfattning Slutsatser och sammanfattning SNS Studieförbundet Näringsliv och Samhälle är ett fristående nätverk av ledande beslutsfattare i privat och offentlig sektor med engagemang i svensk samhällsutveckling. Syftet

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Läsårsplan i Samhällskunskap år 6-9, Ärentunaskolan

Läsårsplan i Samhällskunskap år 6-9, Ärentunaskolan Genom undervisningen i ämnet samhällskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar

Läs mer

Valfriheten ur forskningssynvinkel. Pia Maria Jonsson Med. dr. Ledande sakkunnig THL /Reformer

Valfriheten ur forskningssynvinkel. Pia Maria Jonsson Med. dr. Ledande sakkunnig THL /Reformer Valfriheten ur forskningssynvinkel Pia Maria Jonsson Med. dr. Ledande sakkunnig THL /eformer Lagen om kundens valfrihet inom social- och hälsovården SYFTE Främja möjligheterna att välja tjänsteproducent

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (11) 2016-12-01 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 stockholm.se Sid 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 5 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Matchningsanställningen - nya vägar till jobb

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Matchningsanställningen - nya vägar till jobb HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-06-22 Dnr.nr: A2015/ 881/A Vår referens: Mikael Klein/ Sofia Karlsson Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar: Matchningsanställningen - nya vägar till jobb Handikappförbunden

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation.

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen. Tjänstemannaarbetet

Läs mer

Den nya oöverskådligheten

Den nya oöverskådligheten Den nya oöverskådligheten Om det nya arbetslivet och dess konsekvenser Michael Allvin Sociologiska institutionen, Uppsala universitet Det goda arbetet 1. Trygghet i anställningen 2. En rättvis fördelning

Läs mer

Värderingskartlägging. Vad är värderingar?

Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Man kan säga att värderingar är frågor som är grundläggande värdefullt för oss, som motiverar och är drivkraften bakom vårt beteende. De är centrala principer

Läs mer

Vad är anarkism? en introduktion

Vad är anarkism? en introduktion Vad är anarkism? en introduktion Anarkismen kan sammanfattas som en politisk filosofi, en rad praktiska metoder, samt en historisk rörelse. Som politisk filosofi kan anarkismen definieras som ett motstånd

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Organisation och kön vad kan vi förstå om akademin? Anna Wahl, professor KTH

Organisation och kön vad kan vi förstå om akademin? Anna Wahl, professor KTH Organisation och kön vad kan vi förstå om akademin? Anna Wahl, professor KTH Lugnande ord Olustkänslor inför frågorna Problemskapande Skuld Att tillhöra de andra Vanmakt inför förändring Från individ till

Läs mer

Hemtentamen politisk teori II.

Hemtentamen politisk teori II. Hemtentamen politisk teori II. Inledning: Att kunna formulera en fråga som är politisk-filosofiskt var inte det lättaste för mig, eftersom det inom vilken gräns kan man skapa en sådan fråga. Något som

Läs mer

Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2

Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2 Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2 Medarbetaridé - Det demokratiska uppdraget sid 3 - Stolthet och professionalitet sid 3 - Ledare och medarbetare sid

Läs mer

Policyprocesser och implementering av policy Inledning till en tvärvetenskaplig diskussion

Policyprocesser och implementering av policy Inledning till en tvärvetenskaplig diskussion Policyprocesser och implementering av policy Inledning till en tvärvetenskaplig diskussion Åsa Boholm Forskarworkshop i Pathways Tema: Policyprocesser, regelverk, lokalisering, markanvändning etc. Tisdagen

Läs mer

Unga arbetstagares möte

Unga arbetstagares möte Unga arbetstagares möte Durban, Sydafrika lördag 24 november 2012 I folkets intresse: ett ungdomsperspektiv STÖDINFORMATION 0 I folkets intresse: ett ungdomsperspektiv Unga människor är en av samhällets

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

PRISMEKANISMEN (S.40-52)

PRISMEKANISMEN (S.40-52) PRISMEKANISMEN (S.40-52) DET SAMHÄLLSEKONMISKA KRETSLOPPET Företag Betalning Varor och tjänster Arbete, kapital och naturresurse r Löner, vinster, räntor Hushåll 1. Vad skall produceras? 2. Hur skall det

Läs mer

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY HSB Skåne 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande mål 3. Definition av begrepp 3 2 Rekrytering 4 3 Löner 4 4 Utbildning och kompetensutveckling 5 5 Arbetsmiljö och arbetsförhållanden

Läs mer

Eventuell spänning mellan kapitalism och demokrati? Är det möjligt för ett kapitalistiskt samhälle att uppfylla kriterierna för en ideal demokrati?

Eventuell spänning mellan kapitalism och demokrati? Är det möjligt för ett kapitalistiskt samhälle att uppfylla kriterierna för en ideal demokrati? Matilda Falk Eventuell spänning mellan kapitalism och demokrati? Är det möjligt för ett kapitalistiskt samhälle att uppfylla kriterierna för en ideal demokrati? Inledning Kapitalism är inte följden av

Läs mer

En Framtid Värd att Leva. David Ståhlberg

En Framtid Värd att Leva. David Ståhlberg En Framtid Värd att Leva David Ståhlberg Tror du att det kommer skapas mer data år 2020 än idag? Tror du artificiell intelligens kommer spela större roll i människors liv om 10 år? Kan du förklara hur

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNING med ordpar

VÄRDERINGSÖVNING med ordpar VÄRDERINGSÖVNING med ordpar Som individer i ett samhälle är vi ständigt utsatta för omgivningens inflytande och påtryckningar för hur vi ska tänka och känna inför olika saker. Vi matas med värderingar

Läs mer

Inkomstpolitiskt program

Inkomstpolitiskt program Inkomstpolitiskt program Innehållsförteckning Inledning 3 Lön och lönevillkor 4 Kollektivavtal och arbetsrätt 5 Skatter 6 Socialförsäkringar 7 Inkomstpolitiska programmet / 2012-11-18/20 Inledning Sverige

Läs mer

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Thermometer Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-11 Utskriftsdatum: 2018-02-01 Sofielundsvägen

Läs mer

Maslows behovstrappa.

Maslows behovstrappa. Maslows behovstrappa. Behovstrappan används för att beskriva och förklara hur vi människor prioriterar mellan våra olika behov. Vi tillgodoser våra behov i en viss ordning, menar Maslow. Först kommer de

Läs mer

Tentamen på kurs Nationalekonomi (1-20 poäng), delkurs 1, Mikroekonomisk teori med tillämpningar, 7 poäng, måndagen den 15 augusti 2005, kl 9-14.

Tentamen på kurs Nationalekonomi (1-20 poäng), delkurs 1, Mikroekonomisk teori med tillämpningar, 7 poäng, måndagen den 15 augusti 2005, kl 9-14. HÖGSKOLAN I HALMSTAD INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI OCH TEKNIK Tentamen på kurs Nationalekonomi (1-20 poäng), delkurs 1, Mikroekonomisk teori med tillämpningar, 7 poäng, måndagen den 15 augusti 2005, kl 9-14.

Läs mer

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering 11 mars 2015 Filippa Myrbäck, Sektionen för hälsa och jämställdhet, SKL Kongressuppdrag: SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande

Läs mer

Retorik & framförandeteknik

Retorik & framförandeteknik Introduktion Vi har läst Lärarhandledning: Våga tala - vilja lyssna, som är skriven av Karin Beronius, adjunkt i språk och retorikutbildare, tillsammans med Monica Ekenvall, universitetsadjunkt, på uppdrag

Läs mer

30 Personer Decision Dynamics. Alla rättigheter förbehålles.

30 Personer Decision Dynamics. Alla rättigheter förbehålles. Decision Dynamics Karriärmodell CareerView Karriärkultur 1983-2009 Decision Dynamics. Alla rättigheter förbehålles. www.decisiondynamics.se Decision Dynamics är ledande inom metoder och verktyg för strategisk

Läs mer

Vad är rättvisa skatter?

Vad är rättvisa skatter? Publicerad i alt., #3 2008 (med smärre redaktionella ändringar) Vad är rättvisa skatter? Det är uppenbart orättvist att många rika privatpersoner och företag genom skatteplanering och rent fusk lägger

Läs mer

➍ Mötas, lyssna och tala

➍ Mötas, lyssna och tala ➍ Mötas, lyssna och tala 26 Vi påverkas av hur möten genomförs. Vi kan också själva påverka möten. Bra möten kräver demokratiska mötesformer. Har du suttit på möte och inte förstått sammanhanget utan att

Läs mer

Resurser och personalinsatsen i välfärden vi reder ut begreppen

Resurser och personalinsatsen i välfärden vi reder ut begreppen Resurser och personalinsatsen i välfärden vi reder ut begreppen Svenskt Näringsliv och Sveriges kommuner och landsting har under våren genomlyst frågan om resurser till vård, skola och omsorg. Det ligger

Läs mer

Frågor till dig som söker arbete hos oss

Frågor till dig som söker arbete hos oss Frågor till dig som söker arbete hos oss För att vi ska få en mer utförlig bild av dig och dina förväntningar på oss, samtidigt som du får en bild av oss och våra förväntningar, vill jag be dig läsa igenom

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLITISKT KORTPROGRAM

ALKOHOL- OCH DROGPOLITISKT KORTPROGRAM ALKOHOL- OCH DROGPOLITISKT KORTPROGRAM Det handlar inte om innehållet i flaskan, det handlar om innehållet i människors liv 3 Missbruk* är ett allvarligt socialt problem som tar liv, ödelägger familjer

Läs mer

Samverkansformer. Construction Management

Samverkansformer. Construction Management Samverkansformer Vad är samverkan (partnering)? Enligt Barlow (1997) är Partnering en process med vilken organisationer utvecklar en mer samverkansinriktad relation. Att parterna gemensamt tar fram ett

Läs mer

Etisk hantering av patientinformation och forskningsresultat

Etisk hantering av patientinformation och forskningsresultat Etisk hantering av patientinformation och forskningsresultat Gert Helgesson Fördelar med informationsteknologi snabb- och lättillgänglig information ökade möjligheter att snabbt & lätt kommunicera dito

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Dale Carnegie Training Whitepaper

Dale Carnegie Training Whitepaper Dale Carnegie Training Whitepaper Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. Enhance_engagement_062513_wp_EMEA ÖKAT MEDARBETARENGAGEMANG: DEN NÄRMASTE CHEFENS ROLL Medarbetarens

Läs mer

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Beredningen för samhällets omsorger Antaget av kommunfullmäktige 2012-02-23 Alla foton kommer från Shutterstock.com

Läs mer

Inkomstfördelning: En konfliktfråga.

Inkomstfördelning: En konfliktfråga. Martine Barikore Polkand 3 Politisk Teori Grupp B Hemtenta Inkomstfördelning: En konfliktfråga. Inledning Idag är inkomstfördelningen en fråga som diskuteras ganska mycket på den politiska arenan. Vad

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för Vision & idé Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för att alla människor ska omfattas av mänskliga

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

- KLYS Manifest KLYS

- KLYS Manifest KLYS KLYS Manifest KLYS Förverkliga kultursamhället! Vi vill att så många som möjligt ska ta del av så mycket kultur som möjligt. Vi vill ha ett brett, mångfacetterat, nyskapande och kvalitativt kulturutbud.

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter

Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter, med Internet aktiviteter menas övervakning av mail och vilka webbsidor

Läs mer

Konkurrens och brist på konkurrens i välfärden. SNS-seminarium om Välfärdsutredningen Stefan Jönsson

Konkurrens och brist på konkurrens i välfärden. SNS-seminarium om Välfärdsutredningen Stefan Jönsson Konkurrens och brist på konkurrens i välfärden SNS-seminarium om Välfärdsutredningen Stefan Jönsson 2017-05-23 Konkurrensutsättning kan ge effektivitet och högre kvalitet» Privata företag kan antas sträva

Läs mer

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan 2017 2019 KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Vi är Verdandi! för social rättvisa och ett drog- och alkoholskadefritt samhälle

Läs mer

Elev: APL -matris Barnskötare!

Elev: APL -matris Barnskötare! Pedagogisk kompetens Handledarens kommentar: APL -matris Barnskötare visar vilja att orientera sig om verksamheten Eleven följer sin handledare och visar intresse för alla arbetsuppgifter. uppvisar ett

Läs mer

Båda dessa grundtyper av organisationer, dessutom organisationer som blandar frivillighet och företagande, finns med i nätverket för social ekonomi.

Båda dessa grundtyper av organisationer, dessutom organisationer som blandar frivillighet och företagande, finns med i nätverket för social ekonomi. I processens inledning genomfördes ett längre seminarium där regionens och Nätverket för social ekonomis representanter diskuterade vilken typ av organisationer den kommande överenskommelsen skulle handla

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

Monopol. Monopolets vinstmaximering

Monopol. Monopolets vinstmaximering Monopol Marginalintäktskurvan för en monopolist har högre lutning än efterfrågekurvan eftersom för att konsumenterna skall vilja köpa flera produkter måste priset på varan sänkas. Konsumenterna har en

Läs mer

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Områden som Kraftsamlingarnas Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som en röd tråd Områden som Kraftsamlingarnas Unga Kraftsamlingens deltagare

Läs mer

MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING. Seroj Ghazarian/ HR-utveckling

MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING. Seroj Ghazarian/ HR-utveckling MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING Seroj Ghazarian/ HR-utveckling EXLUDERANDE Och eller INKLUDERANDE MÅNGFALD? Exkluderande mångfaldsarbete Bygger på olikhetsbegreppet Osynliggör utgångspunkten

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 Samordnade förbundsförhandlingar LOs stadgar innehåller sedan kongressen 2008 tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar,

Läs mer

Samspelet mellan aktörer inom kärnavfallsområdet Hur man påverkar och påverkas

Samspelet mellan aktörer inom kärnavfallsområdet Hur man påverkar och påverkas Samspelet mellan aktörer inom kärnavfallsområdet Hur man påverkar och påverkas Kärnavfallsrådets seminarium 9 december 2009 Britt-Marie Drottz Sjöberg brittds@svt.ntnu.no RIPENSA, NTNU Innehåll Psykologi:

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

Vilka aspekter är viktiga i framtidens stad? Hur ska de viktas och utvecklas tillsammans?

Vilka aspekter är viktiga i framtidens stad? Hur ska de viktas och utvecklas tillsammans? Vilka aspekter är viktiga i framtidens stad? Hur ska de viktas och utvecklas tillsammans? Alla aspekter lika viktiga Ekologiska och sociala aspekter behöver komma in och få samma vikt i den ekonomiska

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Malin Bolin, fil.dr sociologi. Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Umeå Folkets Hus, 11 februari 2015

Malin Bolin, fil.dr sociologi. Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Umeå Folkets Hus, 11 februari 2015 Malin Bolin, fil.dr sociologi Fortbildning Arbetsliv & Hälsa, Umeå Folkets Hus, 11 februari 2015 Från sjukprevention till hälsofrämjande Helhetsperspektiv: Risk och - friskfaktorer för att minska sjukdom

Läs mer

SKOLPLAN VUXENUTBILDNINGEN NÄSSJÖ KOMMUN. En samlad vuxenutbildningsorganisation för utbildning, integration och arbetsmarknad

SKOLPLAN VUXENUTBILDNINGEN NÄSSJÖ KOMMUN. En samlad vuxenutbildningsorganisation för utbildning, integration och arbetsmarknad SKOLPLAN VUXENUTBILDNINGEN NÄSSJÖ KOMMUN En samlad vuxenutbildningsorganisation för utbildning, integration och arbetsmarknad 1 SKOLPLAN FÖR VUXENUTBILDNINGEN Skolplanen för vuxenutbildningen i Nässjö

Läs mer