Stockholm. Deltagarna samlade i konferenslokalen på Scandic Hasselbacken. Rickard Sjöblom, SSG. Årets organisatör för Hydraulikdagarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholm. Deltagarna samlade i konferenslokalen på Scandic Hasselbacken. Rickard Sjöblom, SSG. Årets organisatör för Hydraulikdagarna."

Transkript

1 1 (8) Sida Stockholm Deltagarna samlade i konferenslokalen på Scandic Hasselbacken. Rickard Sjöblom, SSG. Årets organisatör för Hydraulikdagarna.

2 2 (8) Sida SSG Hydraulikdagar 2014 Den 2:a april 2014 genomfördes SSG Hydraulikdagar på Scandic Hasselbacken i det natursköna området på Djurgården i Stockholm. Totalt samlades 41 personer med ett intresse för hydraulik och inför temat Hälsa, miljö och Säkerhet. För första gången möttes hydraulikgrupperna från järnbruken och pappers- och massaindustrin i ett gemensamt forum runt ett gemensamt tema. Genom att låta SSG vara navet i sammankomsten kunde industriernas hydraulikexpertis samlas runt ett serverat bord där deras önskemål var i fokus. Här vill SSG passa på att ge ett stort tack till ordförandena i hydraulikgrupperna, Morgan Markkula SCA och Lennart Strandberg Projekthydraulik, för deras idéer och engagemang till att göra sammankomsten möjlig. Föreläsningarna avlöste varandra i tät följd med ämnen som behandlade hudexponering, ny energieffektiv hydraulolja, miljö och brandperspektiv och arbetsmiljöarbete. Dagen startade redan klockan nio där schemalagda föreläsningar höll på till klockan 17 varvid en s.k. teknikkaraoke startades upp. Syftet med teknikkaraoken var att vem som helst fick ta plats på scenen för att sprida sitt budskap. Allt från nyheter på marknaden till öppna frågeställningar välkomnades. Hydac passade på att vara först upp med en presentation om statisk elektricitet i filter och de problem som detta kan oraska samt Hydacs nya filter som har visat sig vara en lösning på problemet. Ett bra exempel på säkerhetstänk och innovation! Nästa presentatör var från Europafilter som visade hur deras högeffektiva filter kan förlänga livslängden och verkningsgraden i ett system. En annan intressant aspekt de visade på att med kvalitativ rening räcker det med att tillsätta förbrukade additiv i oljorna så är det i stort obegränsad livslängd på en hydraulolja. Miljötänk med kostnadsbesparing i fokus! Sammanfattningsvis blev det hela en mycket lyckad tillställning med positiva omdömen från deltagarna. SSG levererade nytta ännu en gång! Presentationsmaterialet från föreläsningarna finns att ladda ned från SSGs hemsida: Se högermenyn. Tack vare sista-minuten förändringar i föreläsningarna stämmer inte publikt program. Följden i detta dokument återspeglar dock föreläsningsgången. DAG 1 - föreläsningsdagen Dagen inleddes med en kort presentation från Rickard Sjöblom, SSG, om dagens tema. I ett försök att väcka tankarna hos deltagarna anspelades det på hållbar utveckling och att arvet som alla lämnar efter sig är upp till barnen att bära. Att hela tiden tänka på hälsa, säkerhet och miljö är inte lätt, men med en gemenskap i ett intresse finns det alltid råd och hjälp att hämta. Calle Lindblom, SSAB, och Morgan Markkula, SCA, berättade kort om hydraulikgruppernas historia och hur de under årtiondena har växt upp. Sammanfattningsvis har Järnbrukens hydraulikgrupp (AUH) funnits i snart 40 år och pappers- och massas hydraulikgrupp (SHU) närmare 20 år med en diger lista på komponent underhållspersonal och nyckelpersoner på anläggningarna.

3 3 (8) Sida Med kort varsel kunde Åke Byheden ställa upp med att visa en presentation om en helt ny hydraulikolja som Statoil hade tagit fram. Den hade nyligen genomgått labtester hos både Projekthydraulik i Borlänge och hos Oil-mek i Skövde/Uddevalla. Testerna utfördes i riggar som skulle återspegla ett verkligt system med en standard VG 46 som referens. Bl.a. mättes motordriftsegenskaper i ett system med 52 meters ledning. Vad man kom fram till var en sänkning av aktiv motoreffekt med ca 30 %. Vidare såg man ett stabilare tryck- och temperaturområde där den nya oljan hade mindre variationer från kallt tillstånd till varmt. Den nya oljan benämns HydraWay EE och är av lågviskostyp och spänner över ett större temperaturområde än de hydraulikoljor som finns på marknaden idag. Åke Byheden. Manager Development Ind. Products, Statoil Lubricants Anders Boman, IMM Karolinska Institutet föreläste om hudens egenskaper och hudreaktioner på toxiska ämnen. Deltagarna fick sig en grundlig genomgång av hudens barriärer och lager. Anders visade hur huden kunde absorbera kemiska ämnen och vilka reaktioner som då kunde uppstå. En bråkdel av de 3400 listade allergener sim finns i den s.k. INCIlistan gicks igenom. Anders berättade även att säkerhetsdatablad kan vara missvisande då ämnen måste nå upp till vissa gränsvärden för att vara tvingande att ha med i en innehållsförteckning. Anders fortsatte med att berätta att läroböcker säger att hydraulikoljor är hudirriterande, men en större studie på hur de är irriterande och långtidspåverkan finns inte utförd. Avslutningsvis berättade Anders om en studie där försökspersoner fick bära plåsterlappar med ett antal olika hydruloljor, både nya och använda, traditionella och miljöklassade, under 24 timmar innan man synade hudförändringar. Studien visade att det inte statistiskt går att säkerställa några skillnader och att tillfällig exponering i få fall ger irritation. Dock finns frågan kvar om hur huden reagerar vid upprepad exponering. Rådet från Anders är att använda hudsalva för att inte få torra händer som ökar risken för att kemiska ämnen tar sig djupare ned i huden. Handskar ska vara personliga och bytas ut om föroreningar når insidan. Anders Boman. Hudtoxikolog, docent Enheten för arbets- och miljödermatologi Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet

4 4 (8) Sida Näste talare var Bengt Sahlin som ledde deltagarna genom den snåriga djungeln av arbetsmiljöarbete och nyttan med det. Bland många anmälda arbetssjukdomar visade det sig att hudbesvär är en inte helt obetydlig faktor. Antalet författningar från arbetsmiljöverket minskar och därför blir det allt viktigare med interna rutiner som tolkar de mer generella AFS:arna. För kemisk arbetsmiljösäkerhet finns kemireglerna men för att på arbetsplatsen ge akt på risker bör checklistor för riskbedömning upprättas. För att minska olyckor måst man anmäla tillbud. Ju mer som anmäls, ju mer kan åtgärdas och därmed förbyggs olyckor. Slutligen visade Bengt att även avfallshantering är en del i arbetsmiljöarbetet och att det är viktigt att redan från början tänka på hur en uttjänt produkt ska tas om hand. Bengt Sahlin. Arbetsmiljökonsult, HAMS-konsulterna Michael Försth visade upp en presentation som besvarade frågan hur farlig en oljedimma kan vara ur brandsynpunkt. Michael inledde med vilka risker en brand kan utgöra då den till skillnad mot en kontrollerad förbränning innehåller en uppsjö av okontrollerade ämnen. För provning av hydraulikoljor hade SP byggt testriggar där olja under tryck fick ge upphov till en oljedimma som fick passera förbi en antändningskälla som kunde vara en gasbrännare eller en het plåt. Oljedimma visade kunna bli explosiv till skillnad mot ett läckage som bildar en pöl. Som ett nästa steg gjordes tester för att kunna CFD-simulera en oljedimmas spridning i ett rum. Detta har lett till en möjlighet att riskbedöma en läcka med datorkraft. Michaels slutråd var att undvika antändningskällor såsom lysrörsarmaturer och öppna volymer mellan möjliga läckageområden samt att installera Splashguards vid potentiella läckagekällor. Michael Försth. SP Fire Research

5 5 (8) Sida Marcus Vestersgrens föredrag handlade om SPs lista över hydraulvätskor som uppfyller miljökraven i den svenska standarden SS och erfarenheter från listans användning. För att en olja ska få vara med i listan måste en tillverkare eller leverantör lämna in en ansökan tillsammans med komplett recept. Recepten hanteras under personlig sekretess av SP. SP granskar sedan ingående ämnens hälso- och miljöaspekter och överensstämmelse med kraven i bl.a. SS Förutom hänsyn till hälsa och miljö ser man även på tekniska krav såsom slitage, vattenhalt och oxidationsstabilitet. Det pågår även diskussioner om att revidera standarden med ytterligare tekniska- och miljöegenskaper. Även en utökning av SP-listan kan vara aktuell. SP har en liknande lista för smörjfetter. Marcus Vestergren. SP Kemi, Material och Ytor Lars Arvidsson inledde med ett perspektiv av hans arbetlivserfarenhet om hur påtryckningar och lobbyism har lett fram till de miljökrav på oljor som finns idag. För att ge lite grunddata om påverkande faktorer för en oljas livslängd redogjorde Lars beräkningsmodellen som kallas Arrenius-ekvationen som påvisar att tid, temperatur och aktiveringsenergin är variabler som bestämmer en kemisk reaktions hastighet. Vidare visade Lars att i en oljas oxidationsprocess bildas tillslut bara koldioxid och vatten. Lars menar på att råolja är en naturprodukt, den började bildas för hundratals miljoner år sedan och sker så än idag. Idag har man även upptäckt bakterier som äter olja. Labtester visar att åldringsbeskrivande parametrar ofta ger ett bättre resultat för basoljor än vad esterbaserade basvätskor ger. Särskilt syratalet kan vara av stor differens vilket gör att en använd miljöolja kan vara direkt frätande även om den bryts ned snabbt. En konventionell olja går att återvinna, återanvända och Lars Arvidsson. Civ.ing. i kemisk är enkel att upparbeta medans det för en esterbaserad olja processteknik, VPdiagnose är det motsatta. Med god rening och en god del eftertanke vid val av olja kan man få ett system som håller länge och är miljövänligt i hela kedjan.

6 6 (8) Sida Svenolof Karlsson. Beteendevetare, SK resurs AB Att arbeta med arbetsmiljö är en aspekt, men man måste även arbeta hårt med säkerhetskulturen, vilket Svenolof Karlsson skulle påvisa. Genom att aktivt blanda in deltagarna i diskussioner blev föreläsningen mer levande. En säkerhetskultur kan beskrivas som så har vi alltid gjort eller underlåtenhet att registrera risker. En säkerhetskultur kan även ta en form utanför anläggningen i form av negativ publicitet i form av ryktesspridning som sedan blir allmän sanning. Att vara ett föredöme och belöna de som gör rätt och anmäla fel och brister gynnar faktiskt hela företaget. Om personalen känner sig tryggare och tagna på allvar finns det studier som visar att företagen år igen 2,2 ggr satsade pengar på utveckling av säkerhetskulturen. Detta till största delen i förbättrat varumärke och ökad motivation och tillfredsställelse. Svenolof gav som sluttips att: var systematisk, leta efter interna ambassadörer, lyssna, lär och ta del av andras erfarenheter men kopiera inte och använd Säkerhetskulturarbete. Företagets praktiska tillämpning av policyn för säkerhetskulturen skapas genom medarbetarens handling.

7 7 (8) Sida Ledamöter i hydraulikgrupperna samlade utanför Gröna Lund DAG 2 Årsmöten och studiebesök för ledamöterna Dagen efter föreläsningarna hade hydraulikgruppernas ledamöter sina årsmöten. Inne på Gröna Lund hade det anordnats två lokaler för AUH respektive SHU. Efter att årsmötena hade haft sin gilla gång sammanstrålade de två hydraulikgrupperna för att se en film om riskhantering gällande hudpenetration av trycksatta oljor. Efter filmen begav sig grupperna ut på rundvandring inne på Gröna Lund för att få information från Peter Andersson om hur säkerhet och hydraulsystem var uppbyggt på en tivolianläggning. Ca 8 attraktioner hade hydraulik i systemet och fokus låg på redundans, kvalitet och läckhantering. Tidpunkten var väl lämpad då samtliga attraktioner just då kontrollerades inför säsongsstart. Verkstäder och hydraulikrum var därför tillgängliga och utrustning kunde studeras närmare. Gröna Lund tillämpar funktions- och säkerhetskontroller löpande, där alla attraktioner måste klareras på morgonen för att få brukas under dagen. Vissa attraktioner har även extra kontroller mitt på dagen. Peter Andersson, avdelningschef attraktionsteknik.

8 8 (8) Sida Om SSG Standard Solutions Group AB SSG effektiviserar svensk industri, och det har SSG gjort sedan i mitten på 50-talet. Roten till SSG började på SCA i Sundsvall med en avdelning som arbetade med att ta fram interna företagsstandarder frigjordes verksamheten från SCA och blev stående på egna ben som Skogsindustriella Standardiseringsgruppen. SSG arbetar efter devisen Samarbete ger resultat, för vi tror att om industrin kan arbeta tillsammans för att hitta gemensamma lösningar på gemensamma problem kan svensk industri bli mer effektiv och konkurrenskraftig i dagens knivskarpa konkurrens. SSG består nu av c:a 50 anställda, med en jämn fördelning av män och kvinnor. SSG är ganska unikt i dels sitt arbetssätt men också i sin struktur. I SSG finns tre affärsområden, Hälsa, Säkerhet, Miljö, Inköp & Logistik och teknik som har ett tiotal kommittéer kopplade till sig. Till dessa kommittéer finns 60 arbetsgrupper med närmare 500 experter inom områdena teknik, el, instrument, mekanik, ytskydd, rör, logistik med mera. De här experterna känner kontinuerligt av sin marknad och på så sätt har SSG ett unikt nätverk och tillgång till renodlad och skarp kompetens, de främsta företrädarna för svensk industri. Kommittémedlemmarna kommer från olika företag och branscher och arbetar tillsammans under vår vision för att effektivisera svensk industri: Affärsmässig framgång genom industriellt samarbete Vart är vi inom SSG på väg? Som vår vision säger så vill vi att våra tjänster ska vara det självklara valet för svensk industri och det är så vi jobbar. Vi vill stärka den svenska industrin och göra den mer konkurrenskraftig. Vårt arbete att få fler att arbeta tillsammans stannar dock inte vid Sveriges gränser utan sträcker sig utanför. Vår ambition är att även fler företag utomlands ska kunna använda våra produkter och tjänster och på så sätt få fler att arbeta tillsammans. På så sätt skapas en hållbarare framtid genom att resurseffektiviteten ökar och även driftsäkerheten. Idéen med SSGs verksamhet är att alla ska bli vinnare. Trots alla få känner till oss vid namn, så är vi väldigt duktiga på det vi gör, att skapa ordning och reda och att effektivisera svensk industri. Tveka inte att ta kontakt med oss, vad det än gäller. SSG Hydraulikdagar riktar sig mot de som arbetar med hydraulik. Man kan vara aktiv inom underhåll, inköp, konstruktion eller vara i kontakt med hydraulik på annat sätt. Hydraulikdagarna arrangeras en gång per år, normalt under perioden mars - april. Under två dagar hålls föreläsningar inom ett utvalt ämnesområde och ett studiebesök.

1 (6) Sida. 2013-04-15 Datum. Scandinavia

1 (6) Sida. 2013-04-15 Datum. Scandinavia 1 (6) Sida GÖTEBORG Deltagarna samlade utanför GöteborgsOperan Foto: Lars-Göran Sander, Fluid Scandinavia Rickard Sjöblom och Henrik Smedjegård, årets organisatörer för Hydraulikdagarna. 2 (6) Sida SSG

Läs mer

Utveckla företaget med bättre säkerhetskultur

Utveckla företaget med bättre säkerhetskultur Utveckla företaget med bättre säkerhetskultur Svenolof Karlsson SK Resurs AB www.skresurs.se svenolof@skresurs.se 070-5188332 Innehåll Vad är säkerhetskultur? Vinster och ekonomiska aspekter med bra arbetsmiljö

Läs mer

TILLBUDSRAPPORTERING

TILLBUDSRAPPORTERING Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen TILLBUDSRAPPORTERING SSG arbetar för en säker arbetsmiljö och en starkare säkerhetskultur. Ett material från Arbetsgrupp 11 Verktyg i säkerhetskulturarbetet

Läs mer

MILJÖEGENSKAPER HOS HYDRAULOLJOR

MILJÖEGENSKAPER HOS HYDRAULOLJOR MILJÖEGENSKAPER HOS HYDRAULOLJOR MILJÖEGENSKAPER HOS HYDRAULOLJOR Varför miljöanpassade oljor? Introduktion En oberoende granskning av miljögodkända hydrauloljor SP-listan Vätskors kompatibilitet med olika

Läs mer

Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet. Mats Karlsson. Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte

Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet. Mats Karlsson. Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet Mats Karlsson Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte 2 SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB 3 SSG utvecklar, producerar och säljer standardiserade tjänster framtagna

Läs mer

Rickard Sjöblom och Nina Hammarberg, SSG. Årets organisatörer för Hydraulikdagarna.

Rickard Sjöblom och Nina Hammarberg, SSG. Årets organisatörer för Hydraulikdagarna. 1 (6) Sida Rickard Sjöblom och Nina Hammarberg, SSG. Årets organisatörer för Hydraulikdagarna. 2 (6) Sida SSG Hydraulikdagar 2016 Den 26:e till 27:e oktober genomfördes SSG Hydraulikdagar på Clarion Collection

Läs mer

ANMÄLDA ARBETSOLYCKOR

ANMÄLDA ARBETSOLYCKOR Restaurangbranschen Statistikunderlag om arbetsolyckor/ arbetssjukdomar/tillbud som kan vara till stöd när du upphandlar tjänster inom restaurangbranschen. ANMÄLDA ARBETSOLYCKOR De flesta olyckorna är

Läs mer

HydraWay EE En ny generation energieffektiv hydraulvätska

HydraWay EE En ny generation energieffektiv hydraulvätska HydraWay EE En ny generation energieffektiv hydraulvätska Energy efficient ECC (Environmentally Considerate Choise) 2 HydraWay EE HydraWay EE 3 Säkra en energieffektiv drift En av vår tids viktigaste utmaningar

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 1

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 1 Sid 1 av 14 Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska hjälpa företaget att arbeta förbyggande med arbetsmiljön. Detta ska göras genom att verksamheten ska undersökas, bedrivas och följas upp så att ohälsa

Läs mer

SP-listan: Erfarenheter från miljögranskning av hydraulvätskor

SP-listan: Erfarenheter från miljögranskning av hydraulvätskor SP-listan: Erfarenheter från miljögranskning av hydraulvätskor Marcus Vestergren och Hans Gustafsson, SP Kemi, Material och Ytor Presentation på SSG Hydraulikdagar, 2014-04-02 Hydraulvätskor med bestyrkta

Läs mer

SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB. SSG-dagen, 2015-10-21

SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB. SSG-dagen, 2015-10-21 SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB SSG-dagen, 2015-10-21 2 2 Standarden är död! Länge leve standarden! 3 3 Standardiseringsarbete i nytt perspektiv Per Asplund, SCA Graphic Sundsvall AB Rickard Sjöblom, SSG

Läs mer

SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB. Piteå, 2013-05-22, Scope-möte

SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB. Piteå, 2013-05-22, Scope-möte SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB Piteå, 2013-05-22, Scope-möte ÄGARE OCH KUNDER 7 ÄGARE OCH KUNDER VÅRT ARBETSSÄTT 9 VÅRT ARBETSSÄTT SSG utvecklar, producerar och säljer standardiserade tjänster framtagna

Läs mer

På gång inom SSG Säkerhet. Johan Nylander SSG

På gång inom SSG Säkerhet. Johan Nylander SSG På gång inom SSG Säkerhet Johan Nylander SSG SSG Säkerhetskommitté 2 SSG Säkerhetskommitté Sture Sköld, Billerud Gruvön Eva Olofsson, Korsnäs Gävle Bengt-Arne Walldén, Stora Enso Skoghall Tommy Eriksson,

Läs mer

Stabila smörjmedel för en vindkänslig bransch

Stabila smörjmedel för en vindkänslig bransch Stabila smörjmedel för en vindkänslig bransch Frisk till hård vind väntas i hela landet Som driftsansvarig för vindkraftverk bryr du dig om när och hur det blåser. Väder och vind låter sig inte påverkas.

Läs mer

Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen HUR UTFORMA RUTINER FÖR EFTERLEVNAD OCH ACCEPTANS?

Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen HUR UTFORMA RUTINER FÖR EFTERLEVNAD OCH ACCEPTANS? Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen HUR UTFORMA RUTINER FÖR EFTERLEVNAD OCH ACCEPTANS? SSG arbetar för en säker arbetsmiljö och en starkare säkerhetskultur. Ett material från Arbetsgrupp 11

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Regler som styr kemiområdet Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete ger de grundläggande kraven på arbetsmiljöarbetet. Kemiska

Läs mer

1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET. Produktnamn: TURMOGREASE CAK 1002. Box 38063, 100 64 Stockholm

1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET. Produktnamn: TURMOGREASE CAK 1002. Box 38063, 100 64 Stockholm SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: TURMOGREASE CAK 1002 Teknisk benämning: Leverantör: Smörjfett Triboscand AB Box 38063, 100 64 Stockholm Kontaktperson: Lars Jansson tel.

Läs mer

Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018

Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018 1 (5) Sida Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018 Säkerhetskommittén har under 2018 haft totalt fem möten. Samtliga möten har genomförts med möjlighet som telefonkonferens för att deltagandet

Läs mer

Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018 Beteckning

Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018 Beteckning 1 (5) Sida Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018 Säkerhetskommittén har under 2018 haft totalt fem (4) st. möten. Samtliga möten har genomförts med möjlighet som telefonkonferens för att deltagandet

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4 Sid 1 av 9 De föreskrifter från Arbetsmiljöverket som gäller för verksamheten är viktiga underlag vid undersökning av arbetsmiljön. Föreskrifterna AFS 2012:2 Belastningsergonomi handlar om hur arbete ska

Läs mer

Riskhantering vid laboratoriearbete

Riskhantering vid laboratoriearbete Anna Maria Näslund, arbetsmiljöingenjör Annie Engström, kemikaliesamordnare Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö Riskhantering vid laboratoriearbete Vad är risk? Några definitioner: En risk är sannolikheten

Läs mer

SSG ACADEMY. SSG Säkerhetsseminarium, Örebro, 2013-11-05. Caroline Nilsson

SSG ACADEMY. SSG Säkerhetsseminarium, Örebro, 2013-11-05. Caroline Nilsson SSG ACADEMY SSG Säkerhetsseminarium, Örebro, 2013-11-05 Caroline Nilsson SSG ACADEMY 2 SSG ACADEMY Utbildningar inom teknik & underhåll, inköp, arbetsmiljö & säkerhet och miljö Framtagna och utvecklas

Läs mer

Branschen anläggning av väg, motorväg

Branschen anläggning av väg, motorväg Branschen anläggning av väg, motorväg Statistikunderlag om arbetsolyckor/ arbetssjukdomar/tillbud som kan vara till stöd när du upphandlar tjänster inom anläggning av vägar och motorvägar. ANMÄLDA ARBETSOLYCKOR

Läs mer

Bransch VVS. Statistikunderlag om arbetsolyckor/arbetssjukdomar/tillbud. när du upphandlar tjänster inom VVS.

Bransch VVS. Statistikunderlag om arbetsolyckor/arbetssjukdomar/tillbud. när du upphandlar tjänster inom VVS. Bransch VVS Statistikunderlag om arbetsolyckor/arbetssjukdomar/tillbud som kan vara till stöd när du upphandlar tjänster inom VVS. ANMÄLDA ARBETSOLYCKOR De flesta anmälda olyckor som leder till sjukfrånvaro

Läs mer

Temadag: Renovering, uppgradering och förstärkning av metall och betong

Temadag: Renovering, uppgradering och förstärkning av metall och betong Temadag: Renovering, uppgradering och förstärkning av metall och betong Maskiner, konstruktioner och anläggningar utsätts för slitage i form av mekanisk nötning, korrosion, kemiska angrepp och så vidare.

Läs mer

Steg för steg-guide för. Medarbetarundersökning

Steg för steg-guide för. Medarbetarundersökning Steg för steg-guide för Medarbetarundersökning En av de viktigaste resurserna i en organisation är medarbetarna. Hur dina medarbetare samarbetar kommer att i hög utsträckning påverka resultatet för din

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD SVERIGES BYGGINDUSTRIER ARBETAR FÖR SÄKRA ARBETSPLATSER Våra arbetsplatser ska vara säkra, trygga

Läs mer

Statistikunderlag om arbetsolyckor/ arbetssjukdomar/tillbud som kan vara till stöd när du upphandlar fastighetsrelaterade

Statistikunderlag om arbetsolyckor/ arbetssjukdomar/tillbud som kan vara till stöd när du upphandlar fastighetsrelaterade Branschen fastighetsrelaterade stödtjänster Statistikunderlag om arbetsolyckor/ arbetssjukdomar/tillbud som kan vara till stöd när du upphandlar fastighetsrelaterade stödtjänster. ANMÄLDA ARBETSOLYCKOR

Läs mer

Bransch El. Statistikunderlag om arbetsolyckor/arbetssjukdomar/tillbud. du upphandlar tjänster elektriska arbeten.

Bransch El. Statistikunderlag om arbetsolyckor/arbetssjukdomar/tillbud. du upphandlar tjänster elektriska arbeten. Bransch El Statistikunderlag om arbetsolyckor/arbetssjukdomar/tillbud som kan vara till stöd när du upphandlar tjänster elektriska arbeten. ANMÄLDA ARBETSOLYCKOR De flesta anmälda olyckor som leder till

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Systematiskt arbetsmiljöarbete Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Systematiskt arbetsmiljöarbete sfördelning av arbetsmiljöuppgifter 1(7) Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter Institutionen för Tema (reviderad 26 april 2010) Dnr Tema-2010-00082 På Institutionen för

Läs mer

Riskhantering i praktiken

Riskhantering i praktiken Riskhantering i praktiken Presentation för SSG 2010-03-22 SSG Säkerhetskonferens 100322, Mattias Hedlund 1 LKAB KONCERNEN LKAB World Wide 3 800 anställda 13 % kvinnor 30-tal bolag 15-tal länder 650 anställda

Läs mer

THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för energiledning

THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för energiledning Stockholm, 16 November 2006 THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME Riktlinjer för energiledning Innehåll 1. Introduktion... 1 2. Energipolicy... 2 3. Mål... 2 4. Energiansvarig... 3 5. Arbetssätt... 3 6.

Läs mer

Standardavtal för industrin köpar- eller säljarvänliga?

Standardavtal för industrin köpar- eller säljarvänliga? Standardavtal för industrin köpar- eller säljarvänliga? Inspecta Gruv 2013 1 Upphandlingskontrakt för industrin www.ssg.se Anna-Karin Bohman Inspecta Gruv 2013 3 SSG HUR VI ARBETAR Inspecta Gruv 2013 4

Läs mer

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Kvalitet & Arbetsmiljö Så här arbetar vi med kvalitet & arbetsmiljö Vi på Swea Energi och Qstar Oil har en grundfilosofi när det gäller att arbeta med

Läs mer

Bättre Arbetsmiljö Hydraulik. Bengt Sahlin, Arbetsmiljökonsult januari 2014

Bättre Arbetsmiljö Hydraulik. Bengt Sahlin, Arbetsmiljökonsult januari 2014 Bättre Arbetsmiljö Hydraulik Bengt Sahlin, Arbetsmiljökonsult januari 2014 Varför arbetar vi med arbetsmiljöfrågorna? 1. Mår arbetstagare bra och har hälsan hela yrkeslivet? 2. Har arbetsgivaren kostnader

Läs mer

Arbetsmiljöarbete och motivation

Arbetsmiljöarbete och motivation Arbetsmiljöarbete och motivation Teoretisk översikt och konstruktion av ett frågeformulär Mattias Åteg, Ing-Marie Andersson, Greg Neely, Gunnar Rosén, Jonas Laring och Olle Nygren arbetslivsrapport nr

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Medallion White Anti-Seize Lubricant NLGI #1.5

SÄKERHETSDATABLAD. Medallion White Anti-Seize Lubricant NLGI #1.5 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR POSTADRESS Medallion White Anti-Seize Lubricant NLGI #1.5 ROVAB, Ramby oljor & Verktyg AB Ramby 749 51

Läs mer

HydraWay EE En ny generation energieffektiv hydraulvätska

HydraWay EE En ny generation energieffektiv hydraulvätska En ny generation energieffektiv hydraulvätska ENERGY EFFICIENT ECC (ENVIRONMENTALLY CONSIDERATE CHOISE) 2 3 Säkra en energieffektiv drift En av vår tids viktigaste utmaningar är tillgången på energi. Samtidigt

Läs mer

Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av. av Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd om arbete i slutet utrymme

Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av. av Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd om arbete i slutet utrymme 2014-03-18 REP 2013/100374 1 (6) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk. Pentan

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk. Pentan ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES Walk the Talk Pentan 1 Märkningsuppgifter för metylenklorid CLP DSD Signalord: Varning Faroangivelser H315 Irriterar huden H319 Orsakar allvarlig o gonirritation H335

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Systematiskt arbetsmiljöarbete Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Glasklart! Bra arbetsmiljö ger ökad lönsamhet. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete - SAM - ger ökad vinst genom minskade kostnader

Läs mer

Verktyg för ditt systematiska arbetsmiljöarbete

Verktyg för ditt systematiska arbetsmiljöarbete Verktyg för ditt systematiska arbetsmiljöarbete Att arbeta systematiskt med arbetsmiljön ska vara en naturlig del i den dagliga verksamheten i en organisation. Arbetsmiljön omfattar alla förhållanden på

Läs mer

Bransch Gröna näringen

Bransch Gröna näringen Bransch Gröna näringen Statistikunderlag om arbetsolyckor och arbetssjukdomar som kan vara till stöd när du upphandlar växt, grönsaks och frukttjänster. ANMÄLDA ARBETSOLYCKOR De flesta olyckorna sker genom

Läs mer

Bransch Taxi och färdtjänst

Bransch Taxi och färdtjänst Bransch Taxi och färdtjänst Statistikunderlag om arbetsolyckor/arbets sjukdomar/tillbud som kan vara till stöd när du upphandlar tjänster inom taxi och färdtjänst. ANMÄLDA ARBETSOLYCKOR De flesta anmälda

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Säkerhetsaspekter vid konstruktion och installation. Innehåll:

Säkerhetsaspekter vid konstruktion och installation. Innehåll: Delar av presentation från Metso Fiber Karlstad AB vid fiberlinjeträffen i Skärblacka den 30 maj, 2007: Ny teknik för fiberlinjen Säkerhetsaspekter vid konstruktion och installation Sten Andersson, Göte

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Vi bryter branschens mönster varje dag Under ett och samma tak levererar vi pneumatik, industriventiler, linjärteknik och profiler En unik mix av produktprogram Öbergs - en oberoende

Läs mer

SPP skapar möjligheter. Hållbara pensionslösningar för företag och anställda

SPP skapar möjligheter. Hållbara pensionslösningar för företag och anställda SPP skapar möjligheter Hållbara pensionslösningar för företag och anställda Du behöver inte kunna allt. Det gör vi. SPP hjälper dig att ta bra beslut om pensioner. Att ha hand om människors pensionspengar

Läs mer

Sex frågor du bör ställa dig innan du väljer M2M-uppkoppling

Sex frågor du bör ställa dig innan du väljer M2M-uppkoppling GUIDE Sex frågor du bör ställa dig innan du väljer M2M-uppkoppling Inom de flesta branscher utvecklas idag nya och innovativa applikationer och tjänster för att bättre kunna monitorera, analysera och styra

Läs mer

KURSUTBUD Margareta Nattfalk, Hållbarhetskonsult Hållbar NU

KURSUTBUD Margareta Nattfalk, Hållbarhetskonsult Hållbar NU KURSUTBUD Margareta Nattfalk, Hållbarhetskonsult Hållbar NU 2017-2018 1 KURSUTBUD HÅLLBAR ORGANISATION Hållbar organisation Hur hållbarhetsarbetet integreras i verksamheten, långsiktighet, funktioner/roller,

Läs mer

Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen

Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen 1 (12) Sida Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen FRAMGÅNGSRIKA ERFARENHETER, AKTIVITETER OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT I SÄKERHETSKULTURARBETET SSG arbetar för en säker arbetsmiljö och en starkare säkerhetskultur

Läs mer

Störst sortiment och bäst kompetens i lager

Störst sortiment och bäst kompetens i lager Störst sortiment och bäst kompetens i lager 1 Värdeskapande kundanpassning Lundgrens representerar några av världens ledande tillverkare av produkter inom flödesteknik och industrigummi. Tack vare detta

Läs mer

Miljö- och kvalitetsmanual enligt FR 2000

Miljö- och kvalitetsmanual enligt FR 2000 Miljö- och kvalitetsmanual enligt FR 2000 1 av 6 Utgåva: 2 Framtagen av; Om företaget AB IFO Vattenrening grundades 1986 av dess nuvarande ägare Björn Öhman och Åke Nordwall, och har sedan starten byggt

Läs mer

Utveckla er säkerhetskultur med Säkerhetsvisaren. Britt-Marie Larsson Projektledare, med dr

Utveckla er säkerhetskultur med Säkerhetsvisaren. Britt-Marie Larsson Projektledare, med dr Utveckla er säkerhetskultur med Säkerhetsvisaren Britt-Marie Larsson Projektledare, med dr Agenda Kort om Prevent Bakgrund till projektet Genomgång av hur Säkerhetsvisaren fungerar Testa själva! 2 Det

Läs mer

Lyckad väg till minskat blöjavfall

Lyckad väg till minskat blöjavfall Lyckad väg till minskat blöjavfall Varför ska vi arbeta med att minska blöjavfallet? Ett minskat blöjavfall leder till: minskade kostnader minskad miljöpåverkan ökad trygghet hos de boende ökad trivsel

Läs mer

Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete

Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete Teknikförvaltningen, 2008-08-14 Inledning En god och utvecklande arbetsmiljö bidrar till att förebygga arbetsskador och ohälsa,

Läs mer

Kodak Sonora XP Framkallningsfria Offsetplåtar

Kodak Sonora XP Framkallningsfria Offsetplåtar Kodak Sonora XP Framkallningsfria Offsetplåtar Be Free to be more profitable, Be Free to be more sustainable Be Free to be the printer you want to be with Kodak Sonora XP Process Free Plates Vad tänker

Läs mer

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter.

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. Som medlem i IUC Sjuhärads NätVerkstan ingår ditt företag i ett nätverk där

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013. 2014-03-04 Vår referens. Anne Wolf Kvalitetscontroller. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013. 2014-03-04 Vår referens. Anne Wolf Kvalitetscontroller. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-03-04 Vår referens Anne Wolf Kvalitetscontroller Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013 SOFV-2014-447

Läs mer

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009 FÖRELÄSNINGAR 2009 Jag älskar citat, det vet alla som varit på en föreläsning med mig, eller om man läst mina böcker. En av de personer som alltid gett mig något att fundera på är den franske aforismförfattaren

Läs mer

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019 Hälsa & Arbetsmiljö Politikerutbildning våren 2019 Olika perspektiv på hälsa FRISKFAKTORER Främja Hälsoarbetet (friskfaktorer, utgår från det friska, det som fungerar bra/bibehålla/utveckla) RISKFAKTORER

Läs mer

Forum om säkrare sågverk. hur skapa säkrare sågverk med bibehållen eller ökad produktivitet?

Forum om säkrare sågverk. hur skapa säkrare sågverk med bibehållen eller ökad produktivitet? säkrare hur skapa säkrare med bibehållen eller ökad produktivitet? Varför är vi här? Samhälls- och myndighets. Direktiv framtvingar Samhälls- och myndighets? Skydda människor Socialt ansvarstagande innovationer

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack Produkt: Tarkett Matt Bättringslack Sida 1/7 SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: Tarkett Matt Bättringslack Artikelnummer:

Läs mer

Bild 1 av 17. Varför ska man arbeta systematiskt med att förbättra arbetsmiljön?

Bild 1 av 17. Varför ska man arbeta systematiskt med att förbättra arbetsmiljön? Varför ska man arbeta systematiskt med att förbättra arbetsmiljön? Det finns många skäl, men här är några: 1. För att det är ett lagstadgat krav. 2. För att arbetsmiljön påverkar personalens hälsa och

Läs mer

Att söka tillstånd för gasol på restaurang

Att söka tillstånd för gasol på restaurang Att söka tillstånd för gasol på restaurang Gasol är för många en självklarhet på restaurang på grund av dess goda egenskaper och flexibilitet. Gasol används bland annat till spisar, ugnar, grillar och

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIK

KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIK KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIK Att kyl- och värmepumpsanläggningar är installerade på ett riktigt sätt är väsentligt ur miljösynpunkt och för effektiv energihushållning. Ämnet kyl- och värmepumpsteknik behandlar

Läs mer

Policy för hållbar utveckling

Policy för hållbar utveckling Moraknivs utgångspunkt är att ett väl fungerande samhälle bygger på hållbar utveckling, vilket för oss innebär en väl avvägd balans mellan ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvarstagande. Detta dokument

Läs mer

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling. Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster.

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling. Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster. Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster. Vem vill du ha som leverantör? I dag finns det leverantörer som konkurrerar med dålig arbetsmiljö

Läs mer

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB SVENSKTILLVERKAT SEDAN 1972 STF SVENSKA TEXTILFILTER AB VENTILATION RÖKGASRENING VÅT F ILT RERING STOFTAVSKILJNING SERVICE VI TILLVERKAR FILTER Så enkelt skulle vi kunna förklara vad vi gör här på Svenska

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Riskbedömning innebär att ta reda på vilka åtgärder som behövs för att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall. Med ett exempel från en arbetsplats visar

Läs mer

FÖRETAGSPRESENTATION. www.gyllix.com. Gyllix Fönsterputs AB -

FÖRETAGSPRESENTATION. www.gyllix.com. Gyllix Fönsterputs AB - FÖRETAGSPRESENTATION 2015 www.gyllix.com Gyllix Fönsterputs AB - 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING SID 3 OM OSS SID 4 REFERENSER SID 5 MILJÖ- OCH KVALITETSPOLICY SID 6 SÄKERHET OCH ARBETSMILJÖ SID 7 KONTAKTUPPGIFTER

Läs mer

LVI Low Vision International AB Företagspresentation

LVI Low Vision International AB Företagspresentation LVI Low Vision International AB Företagspresentation Emma Tooth från produktion och Henrik Blomdahl från utveckling monterar läskameror. Jag arbetar som rådgivare på Syncentralen i Oslo där vi inriktar

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Preem Raffinaderi Lysekil

Preem Raffinaderi Lysekil Driftsäkerhet & Underhållsverksamhet inom oljeraffinaderi Dan Hägglund Mekanisk Teknik Preemraff Lysekil Preem -Sveriges största leverantör av drivmedel Preem Raffinaderi Verksamheten: -Av råolja tillverka

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 finns regler om bland annat städning, ventilation

Läs mer

en liten bok om en stor vision

en liten bok om en stor vision en liten bok om en stor vision En man kom på besök till ett stenbrott. Där såg han först en man som frenetiskt svärande och uppenbarligen mycket missnöjt hackade i stenen. Besökaren gick fram och frågade

Läs mer

STANDARD SOLUTIONS GROUP HENRIK SMEDJEGÅRD OCH CHRISTER WALLIN

STANDARD SOLUTIONS GROUP HENRIK SMEDJEGÅRD OCH CHRISTER WALLIN STANDARD SOLUTIONS GROUP HENRIK SMEDJEGÅRD OCH CHRISTER WALLIN Vi effektiviserar svensk industri genom starka samarbeten Med målet att göra industrin mer effektiv, säker och hållbar samordnar SSG industriell

Läs mer

MILJÖSUPPORT I LINKÖPING AB

MILJÖSUPPORT I LINKÖPING AB MILJÖSUPPORT I LINKÖPING AB UTBILDNINGAR 2010 Gillbergagatan 7 582 73 Linköping Tfn: 013-10 19 19 E-post: info@miljosupport.se Öka förutsättningarna för ett lyckat verksamhetsarbete Ett framgångrikt verksamhetsarbete

Läs mer

Roll, Mål & Sammanhang

Roll, Mål & Sammanhang Roll, Mål & Sammanhang Roll: Fastighetschef på Örebroporten www.orebroporten.se Huvuduppdrag: Bidra till Örebros och Örebroportens framtida utveckling. - Du leder fastighetsavdelningens medarbetare och

Läs mer

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Ett vägledningsdokument till Arbetsmiljöverkets mallverktyg Startpaket SAM, som bygger på föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete,

Läs mer

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter 1 (5) Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter Kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun tilldelar nedanstående angivna arbetsmiljöuppgifter inom angivet ansvarsområde med rätt till vidarefördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

Mereta-serien Syntetiska cirkulations- och växellådsoljor för industrin

Mereta-serien Syntetiska cirkulations- och växellådsoljor för industrin Mereta-serien Syntetiska cirkulations- och växellådsoljor för industrin Mereta-serien Innehåll Inledning 4 Produktintroduktion och användningsområde 5 Egenskaper och fördelar 5 Temperaturområden 6 Livslängd,

Läs mer

Utbildning i bättre arbetsmiljö (BAM) 2016

Utbildning i bättre arbetsmiljö (BAM) 2016 Utbildning i bättre arbetsmiljö (BAM) 2016 Dag 3, 160525 kl. 13:00 16:00 Systematiskt arbetsmiljöarbete SAM i praktiken Arbetsmiljön inom Älvdalens kommun nu och i framtiden! Summering och utvärdering

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun Kommunstyrelsen 2015-01-08, 20 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun Enligt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) ska arbetsgivaren,

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad

Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress AB Karlstad Profdoc Work AB Frykdalsbacken 12-14, 123 43 Farsta Tel: 08-606 35 40, Fax: 08-741 03 04 smc@profdoc.se, www.profdocwork.se Referens AP (1045) -

Läs mer

DIALOGDAG ANG MILJÖANPASSAD HYDRAULOLJA 2015-09-22. Välkomna till dialogdag angående miljöanpassade hydrauloljor!

DIALOGDAG ANG MILJÖANPASSAD HYDRAULOLJA 2015-09-22. Välkomna till dialogdag angående miljöanpassade hydrauloljor! DIALOGDAG ANG MILJÖANPASSAD HYDRAULOLJA 2015-09-22 Välkomna till dialogdag angående miljöanpassade hydrauloljor! TRB:s delägare omsätter ca 12 miljarder kr TRB SVERIGE AB TRANSPORTÖRSNÄTVERKET MED KUNSKAP

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE För skyddsombud och andra förtroende valda hur man framgångsrikt arbetar för en god arbetsmiljö. SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Metoden för en bättre arbetsdag Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är att

Läs mer

Vad kan vi lära av industrins proaktiva underhållsarbete?

Vad kan vi lära av industrins proaktiva underhållsarbete? Vad kan vi lära av industrins proaktiva underhållsarbete? Intryck från RÖKs studieresa till SSG och SCA, Umeå Walter Jonasson - Vatten och Avfallskompetens i Norr AB Marie Falk - Kretslopp och vatten Göteborgs

Läs mer

Kvalitetspolicy. Ovanstående policy är antagen 97-11-03 och är senast reviderad 11-01-31

Kvalitetspolicy. Ovanstående policy är antagen 97-11-03 och är senast reviderad 11-01-31 Kvalitetspolicy Sundfrakts målsättning är att leverera tjänster och produkter med rätt kvalitet, till rätt pris, utförda i rätt tid och samtidigt med strävan efter ständig förbättring i hela organisationen.

Läs mer

Du har behoven. Vi har lösningarna.

Du har behoven. Vi har lösningarna. Du har behoven. Vi har lösningarna. Sekå en allt vanligare syn på våra vägar. Kundanpassning och helhetstänkande. Det är och har alltid varit vår styrka under alla år som vi levererat påbyggnader till

Läs mer

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Riskbedömning innebär att ta reda på vilka åtgärder som behövs för att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall. Med ett exempel från en arbetsplats visar

Läs mer

By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden.

By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden. Undvik driftstopp och minska By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden. Föroreningarna samlas i filterpatronen som byts ut med

Läs mer

Hydraulvätskans påverkan på varnishbildningen och verkningsgraden. Åke Byheden R&D Binol Biolubricants

Hydraulvätskans påverkan på varnishbildningen och verkningsgraden. Åke Byheden R&D Binol Biolubricants Hydraulvätskans påverkan på varnishbildningen och verkningsgraden Åke Byheden R&D Binol Biolubricants Råolja Basvätskor Växt- & djurriket Raffinering Petrokemiska industrin Raffinering Hydrering Alkoholer

Läs mer