SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunhuset, sammanträdesrum Alnarp. se nästa sida. Arne Lindgren Miljö- och byggförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunhuset, sammanträdesrum Alnarp. se nästa sida. Arne Lindgren Miljö- och byggförvaltningen 2007-02-06"

Transkript

1 Miljö och byggnadsnämnden Plats Kommunhuset, sammanträdesrum Alnarp Tid Tisdagen den 30 januari 2007, kl Beslutande se nästa sida Sammanträdesdatum s. 1 (40) Övriga deltagande se nästa sida Utses att justera Justeringens plats och tid Arne Lindgren Miljö- och byggförvaltningen Underskrifter Sekreterare Paragrafer 4-21 Marilene Svegard Ordförande Lars Arheden Justerande Arne Lindgren ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Miljö- och byggnadsnämnden Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Underskrift Miljö- och byggförvaltningen Datum för anslags nedtagande

2 Sammanträdesdatum s. 2 (40) Beslutande Lars Arheden (m) Carin Hansson (m) Barbro Söderberg (s) Stig Rahm (m) Janeric Seidegård (m) Anita Ekdahl (m) Gustav Hamilton (m) Rickard Hansson-Frostgård (c) Lars Skarenstedt (fp) Arne Lindgren (s) Bert Selmer (s) Övriga närvarande Cecilia Wittrock-Lindoff (m) Nils-Erik Sandelin (m) Elisabeth Svensson (m) Annemarie Björkman (s) Richard Persson (s) Bengt Rask (s) ordförande 1:e vice ordförande 2:e vice ordförande ledamot ledamot ledamot ledamot ledamot ledamot ledamot ledamot ersättare ersättare ersättare ersättare ersättare ersättare [personuppgift] räddningschef, Räddningstjänsten Lomma Staffanstorp, 4 [personuppgift] ekonom, 4-9 Petter Eiring stadsarkitekt, Dick Törblad förvaltningsjurist Eva Sjölin stadsbyggnadschef Marilene Svegard nämndsekreterare

3 Sammanträdesdatum s. 3 (40) MBN 4 Dnr MB Angående revisionsrapport beträffande administrativa rutiner inom räddningstjänsten Ärendebeskrivning Under år 2004 uppdagades att räddningstjänsten inte hanterade ett antal kreditkort för bensin på ett korrekt sätt. Felaktigheterna rättades till. Under 2004 genomförde revisionen en granskning av kommunens interna kontroll av leverantörsfakturor. I revisionsrapporten framfördes kritik mot kontrollen avseende räddningstjänsten. Miljö- och byggnadsnämnden beslutade i anledning härav att beslutsattest avseende räddningstjänstens leverantörsfakturor skulle utföras av två personer, att föreslå att registreringen av leverantörsfakturor inom räddningstjänsten skulle upphöra och flyttas över till kommunstyrelsen samt att ett av miljö- och byggnadsnämndens internkontrollmål under 2005 skulle vara att stickprovsvis granska leverantörsfakturahanteringen. Registreringen av fakturorna flyttades över till kommunstyrelsen (kommunledningskontoret, ekonomienheten) enligt ovan. Vid granskningen av fakturor befanns att det fanns oklarheter kring bl. a. mobiltelefonabonnemang, vissa inköp och hanteringen av kontanter. Lomma kommuns revisorer beslutade i revisionsplanen för 2005 att genomföra en granskning av bl. a. nämndernas interna kontroll vid hantering av leverantörsfakturor. Granskningen utfördes av Öhrlings PriceWaterhouseCoopers AB (nedan kallat Öhrlings). I granskningen, som utfördes genom stickprovskontroll av leverantörsfakturor år 2005, ingick bl. a. räddningstjänsten. I rapporten från Öhrlings finns iakttagelser om begångna fel och synpunkter på hur hanteringen av fakturor skall tillgå för att felen inte skall upprepas. I rapporten namnges inte den/de förvaltningar hos vilka fel upptäckts. Den 27 april 2006 återkallade kommunstyrelsen den till räddningschefen delegerade beslutanderätten i vissa personalärenden, bl.a. anställningsärenden och beslut rörande tjänstepension. Samtidigt återkallade Miljö- och byggnadsnämnden beslutanderätten i övriga ärenden som räddningschefen haft på delegation. På revisionens uppdrag har Öhrlings genomfört en granskning av nämndens interna kontroll. Syftet med granskningen var bl. a. att bedöma om tillämpade rutiner för hantering och registrering av leverantörsfakturor var tillräckliga och ändamålsenliga. Därutöver har en genomgång skett av hantering av mobil- och Forts.

4 Sammanträdesdatum s. 4 (40) MBN 4 forts. Dnr MB stationära telefonabonnemang. Granskningen av Lomma räddningstjänsts heltidsklubbs konto tillkom efter att granskningen påbörjats. Revisionen har vid sammanträde beslutat anta revisionsrapporten såsom sin egen. Revisionen önskar svar på de i rapporten upptagna synpunkterna senast den 1 februari Frågan behandlades av miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott den 5 december Utskottet diskuterade revisionsrapporten och beslutade att överlämna ärendet till miljö- och byggnadsnämnden utan eget ställningstagande. Miljö- och byggnadsnämnden beslutade följande: Mot bakgrund av den kritik som uttalats i revisionsrapporten angående administrativa rutiner inom räddningstjänsten beslutar miljö- och byggnadsnämnden dels att utarbeta närmare riktlinjer för hur den interna kontrollen skall tillgå, dels att på egen hand vidare utreda de brister som påtalats i revisionsrapporten och dels att diskutera den i rapporten uttalade kritiken. I revisionsrapporten har uttalats att det inte kan uteslutas att någon genom sin tjänsteställning otillbörligt tillskansat sig förmåner. Miljö- och byggnadsnämnden anser inte att detta uttalande är så starkt att misstanke om brott kan anses föreligga. Nämnden beslutar därför att f.n. inte göra någon anmälan till polismyndigheten för vidare utredning. Om det vid nämndens egen utredning skulle framkomma omständigheter som visar att misstanke om brott föreligger kommer frågan om anmälan till polismyndigheten att tas upp på nytt. Arbetsutskottet beslutade under 1 att överlämna ärendet till miljöoch byggnadsnämnden utan eget ställningstagande. Yrkanden Ordföranden Lars Arheden (m) yrkar med instämmande av Carin Hansson (m) och Barbro Söderberg (s) att miljö- och byggnadsnämnden med hänsyn till vad som uttalats i de tre revisionsrapporterna samt till vad som framkommit genom muntliga upplysningar från revisionen och från företrädare för räddningstjänsten anser nämnden att det föreligger misstanke om brott av förmögenhetsrättslig karaktär av f.d. förvaltningschefen för Lomma räddningstjänst och därför beslutar: - att översända ärendet till KS för åtgärder. - att under våren utarbeta nya riktlinjer för hur den interna kontrollen skall förbättras och för hur den skall tillgå. Arbetet kommer att utgå från det nya reglementet för intern kontroll som kommunfullmäktige kommer att anta i februari Med hänsyn härtill och till de åtgärder som redan vidtagits av nämnden och kommunledningen samt till den omorganisation och det personalbyte som skett vid räddningstjänsten anser miljö- Forts.

5 Sammanträdesdatum s. 5 (40) MBN 4 forts. Dnr MB och byggnadsnämnden att nämnden gjort det som krävs för att hanteringen av de administrativa rutinerna vid räddningstjänsten fortsättningsvis skall ske i enlighet med gällande regler. Mot bakgrund av det som anförts ovan beslutar miljö- och byggnadsnämnden att avsluta remissärendet och att sända en kopia av protokollet till revisionen som svar på remissen av den 29 november Bert Selmer (s) yrkar att miljö- och byggnadsnämnden beslutar att göra en polisanmälan vad avser misstanke om brott samt i övrigt enligt ordförandens m.fl. yrkande. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att miljö- och byggnadsnämnden beslutar i enlighet med ordförandens m.fl. yrkande. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Med hänsyn till vad som uttalats i de tre revisionsrapporterna samt till vad som framkommit genom muntliga upplysningar från revisionen och från företrädare för räddningstjänsten anser nämnden att det föreligger misstanke om brott av förmögenhetsrättslig karaktär av f.d. förvaltningschefen för Lomma räddningstjänst och därför beslutar miljö- och byggnadsnämnden: - att översända ärendet till KS för åtgärder. - att under våren utarbeta nya riktlinjer för hur den interna kontrollen skall förbättras och för hur den skall tillgå. Arbetet kommer att utgå från det nya reglementet för intern kontroll som kommunfullmäktige kommer att anta i februari Med hänsyn härtill och till de åtgärder som redan vidtagits av nämnden och kommunledningen samt till den omorganisation och det personalbyte som skett vid räddningstjänsten anser miljöoch byggnadsnämnden att nämnden gjort det som krävs för att hanteringen av de administrativa rutinerna vid räddningstjänsten fortsättningsvis skall ske i enlighet med gällande regler. Mot bakgrund av det som anförts ovan beslutar miljö- och byggnadsnämnden att avsluta remissärendet och att sända en kopia av protokollet till revisionen som svar på remissen av den 29 november Reservation Bert Selmer (s) reserverar sig mot beslutet.

6 Sammanträdesdatum s. 6 (40) MBN 5 Dnr MB Information Stadsbyggnadschefen informerar kortfattat om Hamntorgsplanen och Hagaplanen. Båda har blivit överklagade. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Miljö- och byggnadsnämnden har tagit del av informationen.

7 Sammanträdesdatum s. 7 (40) MBN 6 Dnr MB Redovisning av skrivelser/meddelanden och delegationsbeslut Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från plan- och byggkontoret Miljö- och byggnadsnämndens beslut Redovisningen av skrivelser/meddelanden och delegationsbeslut läggs till handlingarna.

8 Sammanträdesdatum s. 8 (40) MBN 7 Dnr MB Information om preliminärt bokslut för 2006 för miljö- och byggnadsnämnden Ekonomen informerar om preliminärt bokslut för 2006 för miljö- och byggnadsnämnden. Beslutsunderlag Redovisning Miljö- och byggnadsnämndens beslut Nämnden har tagit del av informationen.

9 Sammanträdesdatum s. 9 (40) MBN 8 au 4 Dnr MB Yttrande till kommunstyrelsen angående överföring av medel för vaktmästartjänst från miljö- och byggnadsnämnden till kommunstyrelsen Ärendebeskrivning I samband med att samverkan mellan Lomma och Staffanstorps kommuner vad gäller uppgifter inom området skydd mot olyckor inleddes, , övergick en vaktmästartjänst från f.d. räddningstjänsten till kommunstyrelsens verksamhet Kraftkällan. Förvaltningschef [personuppgift] och ekonom [personuppgift] föreslår i skrivelse att för budgetår 2006 överföres 235 tkr avseende lön och semesterskuld inkl. PO från miljö- och byggnadsnämndens budget till kommunstyrelsens budget avseende Kraftkällan. Ramkorrigering för åren har gjorts i den av fullmäktige fastställda budgeten. Kommunstyrelsen beslöt under 286/2006: Under förutsättning av miljö- och byggnadsnämndens tillstyrkan beaktas resultateffekterna avseende ej överfört budgetbelopp år 2006 för vaktmästartjänst från miljö- och byggnadsnämndens budget till kommunstyrelsens budget vid beslut om överföringar mellan år 2006 och år Miljö- och byggnadsnämnden bereds nu tillfälle att inkomma med yttrande angående överföring av medel för vaktmästartjänst från miljö- och byggnadsnämnden till kommunstyrelsen. Arbetsutskottets förslag till miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden tillstyrker att resultateffekterna avseende ej överfört budgetbelopp år 2006 för vaktmästartjänst från miljö- och byggnadsnämndens budget till kommunstyrelsens budget vid beslut om överföringar mellan år 2006 och år 2007 beaktas. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Miljö- och byggnadsnämnden tillstyrker att resultateffekterna avseende ej överfört budgetbelopp år 2006 för vaktmästartjänst från miljö- och byggnadsnämndens budget till kommunstyrelsens budget vid beslut om överföringar mellan år 2006 och år 2007 beaktas.

10 Sammanträdesdatum s. 10 (40) MBN 9 Dnr MB Namnförslag på personer som åtar sig uppdrag i Skånes miljöoch hälsoskyddsförbund Ärendebeskrivning Miljö- och byggnadsnämnden har att ge förslag på namn på personer som åtar sig uppdrag till olika funktioner i Skånes miljö- och hälsoskyddsförbunds styrelse. Lars Hemmel (fp), är vald som ersättare i Skånes miljö- och hälsoskyddsförbunds styrelse Arbetsutskottet beslutade under 5 att överlämna ärendet till miljöoch byggnadsnämnden utan eget ställningstagande. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Ordföranden får i uppdrag att ge förslag på person som kan åta sig uppdrag i Skånes miljö- och hälsoskyddsförbund.

11 Sammanträdesdatum s. 11 (40) MBN 10 au 6 Dnr MB Kvalitetsdeklaration för miljö- och byggnadsnämnden Ärendemening Kommunstyrelsen har under 30 beslutat att miljö- och byggnadsnämnden ska utarbeta förslag till kvalitetsdeklarationer så att kommunstyrelsen kan fatta beslut under år Deklarationerna skall utarbetas avseende bygglov. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från plan- och byggkontoret Miljö- och byggnadsnämnden beslöt , under 139 att fastställa kvalitetsdeklarationer gällande bygglov enligt förslag från stadsarkitekt Petter Eiring enligt då gällande regelverk. Kommunstyrelsens arbetsutskott bordlade ärendet under 263. Kommunstrategen föreslog samtidigt en revidering av styrsystemet för Lomma kommun avseende kvalitetsdeklarationer. Revideringen avsåg att kommunstyrelsen ska höras innan kvalitetsdeklarationerna fastställs av nämnderna. Kommunfullmäktige fattade beslut under 133, , 295 beslöt kommunstyrelsen att uppmana miljö- och byggnadsnämnden att upphäva sitt beslut att fastställa kvalitetsdeklarationen beträffande bygglov. Arbetsutskottets förslag till miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden upphäver beslutet att fastställa kvalitetsdeklaration beträffande bygglov. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Miljö- och byggnadsnämnden upphäver beslutet att fastställa kvalitetsdeklaration beträffande bygglov.

12 Sammanträdesdatum s. 12 (40) MBN 11 au 7 Dnr MB Löddesnäs 14:42, Professorsvägen 8. Bygglov för uterum Ärendebeskrivning Bygglovsansökan avser uppförande av ett uterum om ca 14,8 m 2. Uterummet utförs i glas med mörkbruna aluminiumpartier samt stående träpanel som utförs i samma kulör som det befintliga bostadshuset. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från plan- och byggkontoret Bedömning Ritningarna som har bifogats bygglovsansökan är av dålig kvalitet men kan accepteras då åtgärden är av enkel art. Byggrätten överskrids med ca 21,9 m 2 (ca 12 %) vilket kan ses som en mindre avvikelse från detaljplanebestämmelserna. Sökanden har placerat ett bygglovsbefriat skärmtak om ca 12 m 2 över uteplatsen. Detta bygglovsbefriade skärmtak räknas inte in i byggnadsarean. Fastighetens byggrätt överskreds redan vid nybyggnation. Uterummet är några kvadratmeter större än det befintliga skärmtaket som redan finns. Byggrätten överskrids således egentligen endast med ca 2,8 m 2 (14,8-12). Det planerade uterummet strider ej mot planen i något annat avseende än överskriden byggrätt. Uterummet placeras mer än 4,5 m från vägen och från grannfastigheten i söder. Uterummet bedöms ej innebära några betydande olägenheter eller medförande av fara för omgivningen. Åtgärden bedöms vid en samlad bedömning som mindre avvikelse från gällande detaljplan förenlig med planens syften enligt Plan- och bygglagen 8 kap 11. Kraven i Plan- och bygglagen kap 3 får anses vara uppfyllda. Arbetsutskottets förslag till miljö- och byggnadsnämnden Bygglov beviljas med stöd av Plan- och bygglagen 8 kap 11 med mindre avvikelse förenlig med planens syfte. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Bygglov beviljas med stöd av Plan- och bygglagen 8 kap 11 med mindre avvikelse förenlig med planens syfte. Forts.

13 Sammanträdesdatum s. 13 (40) MBN 11 forts. au 7 Dnr MB Enligt fastställd taxa utgör avgiften för Bygglov 1 140:- Bygganmälan 380:- Summa 1 520:- Faktura översänds separat Lovet upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från beslutsdatum enligt Plan- och bygglagen 8 kap 33. Upplysningar Bygglovsbeslutet befriar er inte från skyldigheter enligt annan lagstiftning. Bygganmälan krävs och besked om bygganmälan bifogas. Sökanden uppmärksammas på att ingen byggnadsdel, varken ovan eller under mark, får uppföras utanför egen fastighetsgräns. All vattenavrinning måste omhändertas på egen fastighet. Glöm inte att det kan vara lämpligt att informera grannar om att byggnadsarbeten kommer att börja.

14 Sammanträdesdatum s. 14 (40) MBN 12 au 8 Dnr MB Borgeby 17:92, Norra Västkustvägen 46. Ansökan om bygglov för nybyggnad av carport Ärendebeskrivning Bygglovsansökan avser nybyggnad av carport. Carporten placeras en meter från tomtgräns i söder. Den uppförs i vitmålad träpanel med tak av svarta betongpannor. Fasad mot söder och väster ät täckta (vit stående träpanel), övriga sidor är öppna. Senaste bygglov på fastigheten avsåg nybyggnad av enbostadshus samt ombyggnad av befintligt gårdshus. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från plan- och byggkontoret Förutsättningar Detaljplan 116, (Borgeby 15:2 m.fl. Gamla samhället) från Enligt detaljplanens bestämmelser får fastigheten bebyggas med en huvudbyggnad och en komplementbyggnad. På fastigheten finns redan en komplementbyggnad, vilket medför att nybyggnad av carport strider mot detaljplanens bestämmelser avseende antal komplementbyggnader. Bedömning Detaljplanens syfte är bland annat att begränsa antalet byggnader på varje fastighet till två; en huvudbyggnad och en komplementbyggnad. Två komplementbyggnader kan enligt plan- och byggkontoret inte anses vara en mindre avvikelse förenlig med planens syfte enligt Plan- och bygglagen 8 kap 11. Arbetsutskottets förslag till miljö- och byggnadsnämnden Bygglov beviljas ej med stöd av Plan- och bygglagen 8 kap 11 eftersom åtgärden bedöms som sådan avvikelse från gällande detaljplan som vid samlad bedömning ej kan anses förenlig med planens syfte. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Bygglov beviljas ej med stöd av Plan- och bygglagen 8 kap 11 eftersom åtgärden bedöms som sådan avvikelse från gällande detaljplan som vid samlad bedömning ej kan anses förenlig med planens syfte. Forts.

15 Sammanträdesdatum s. 15 (40) MBN 12 forts. au 8 Dnr MB Enligt fastställd taxa utgör avgiften för Avslag 760:- Faktura översänds separat Hur man överklagar nämndens beslut till länsstyrelsen bifogas

16 Sammanträdesdatum s. 16 (40) MBN 13 au 9 Dnr MB Bjärred 36:5, Syrenvägen 9. Ansökan om bygglov för enbostadshus samt rivningslov Ärendebeskrivning Ansökan avser bygglov för uppförande av ett enbostadshus i två våningar samt rivningslov för rivning av befintligt bostadshus och förrådsbyggnad. Bostadshuset som avses rivas är från 1940-talet. Nybyggnaden avses ha fasader av naturfärgad puts, tak av papp och fönster av lättmetall. Byggnaden består av ett långsträckt bottenplan, över vilket placeras ett tvärställt övre plan med utskjutande byggnadsdelar över uteplatser mot öster och väster. I öster placeras sidoställd en byggnadsdel i ett plan med entré, carport etc. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från plan- och byggkontoret Förutsättningar Detaljplan 167 från BFII, max byggnadshöjd 3,0 m, max byggnadsarea ¼ av fastighetsarean. Kulturmiljöprogram Lomma kommun anger bl.a. att området är en miljö att värna om. För att bibehålla områdets karaktär av lummigt villaområde ska ny bebyggelse anpassas till befintlig bebyggelse vad gäller volym och placering på tomten. Befintligt bostadshus är byggt på 1940-talet. Huset har hög, putsad sockel, fasader av vit locklistpanel, ursprungliga tvåluftsfönster och tak av enkupigt rött tegel. Huset är enligt byggnadsinventeringen mycket välbevarat till såväl helhet som detaljer. I kulturmiljöprogrammet har byggnaden dock inte erhållit någon klassificering. Bedömning Åtgärden avviker från gällande detaljplan enligt följande: Byggnadshöjden blir ca 5,6 m (högsta tillåtna byggnadshöjd 3,0 m). (Byggnadshöjden räknas till skärningen mellan fasadplanet och ett plan som med 45 graders lutning inåt byggnaden berör byggnadens tak). Mindre delar av byggnaden (totalt ca 5 kvm) placeras på mark som ej får bebyggas (prickmark). En mur, ca 1,6 m hög och 5,4 m lång, placeras ca 2 m från gräns mot fastigheten Bjärred 36:6. (I detta fall är endast ägarna till Bjärred 36:6 berörda). Forts.

17 Sammanträdesdatum s. 17 (40) MBN 13 forts. au 9 forts. Dnr MB Åtgärden strider mot gällande detaljplan och kan inte anses som mindre avvikelse enligt Plan- och bygglagen 8 kap 11, eftersom tillåten byggnadshöjd överskrids kraftigt. Byggnadshöjden överskrids i sådana delar av byggnaden som blir väl synliga i det offentliga gaturummet. Byggnaden kan genom sin gestaltning med 2 fulla våningar i fasadplan komma att ge stora olägenheter i form av skuggning och oönskad förtätning för berörda grannar. Därmed bedöms åtgärden ej heller vara förenlig med 3 kap 1 och 2 PBL eftersom utformningen av byggnaden inte är lämplig med hänsyn till stadsbilden och kulturvärdena i området. Det föreligger dock inga hinder mot att riva befintliga byggnader på fastigheten. Arbetsutskottets förslag till miljö- och byggnadsnämnden Bygglov beviljas ej med stöd av 8 kap 11 PBL med hänvisning till 3 kap eftersom åtgärden bedöms som sådan avvikelse från gällande detaljplan som vid samlad bedömning ej kan anses förenlig med planens syfte. Rivningslov beviljas med stöd av 8 kap 16 PBL. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Bygglov beviljas ej med stöd av 8 kap 11 PBL med hänvisning till 3 kap eftersom åtgärden bedöms som sådan avvikelse från gällande detaljplan som vid samlad bedömning ej kan anses förenlig med planens syfte. Rivningslov beviljas med stöd av 8 kap 16 PBL. Enligt fastställd taxa utgör avgiften för Rivningslov 760:- Rivningsanmälan 1 140:- Avslag 760:- Summa 2 660:- Faktura översänds separat Forts.

18 Sammanträdesdatum s. 18 (40) MBN 13 forts. au 9 forts. Dnr MB Upplysningar Beslutet om rivningslov befriar er inte från skyldigheter enligt annan lagstiftning. Tillstånd kan t.ex. krävas av kommunens Miljökontor, tel Rivningsanmälan krävs och besked om rivningsanmälan bifogas. Glöm inte att det kan vara lämpligt att informera grannar om att rivningsarbeten kommer att börja. Hur man överklagar nämndens beslut till länsstyrelsen bifogas

19 Sammanträdesdatum s. 19 (40) MBN 14 au 10 Dnr MB Lomma 34:147, Fiskargatan 8 I. Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Ärendebeskrivning Bygglovsansökan avser tillbyggnad med inglasat uterum. Fasader av gråmålad liggande träpanel, NCS S 5502-G, fönster i trä, RAL 7000 gråblå, tak av kanalplast. Åtgärden innebär en tillbyggnad med ca 15,4 kvm. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från plan- och byggkontoret Bedömning Byggrätten på fastigheten är 35 % eller ca140 kvm. Fastigheten är idag bebyggd med ca 137 kvm. Det återstår således ca 3 kvm av byggrätten. Det inglasade uterummet mäter 15,4 kvm. En tillbyggnad enligt ansökan innebär att fastigheten blir bebyggd med 39 % mot tillåtna 35 %, eller med en överyta om 9 %. Eftersom tillåten byggnadsarea överskrids och innebär en planavvikelse är uterummet bygglovspliktigt i det här fallet. Arbetsutskottets förslag till miljö- och byggnadsnämnden Bygglov beviljas ej med stöd av 8 kap 11 PBL med hänvisning till 3 kap eftersom åtgärden bedöms som sådan avvikelse från gällande detaljplan som vid samlad bedömning ej kan anses förenlig med planens syfte. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Bygglov beviljas ej med stöd av 8 kap 11 PBL med hänvisning till 3 kap eftersom åtgärden bedöms som sådan avvikelse från gällande detaljplan som vid samlad bedömning ej kan anses förenlig med planens syfte. Enligt fastställd taxa utgör avgiften för Avslag 760:- Faktura översänds separat Hur man överklagar nämndens beslut till länsstyrelsen bifogas

20 Sammanträdesdatum s. 20 (40) MBN 15 au 11 Dnr MB Önnerup 12:43, 12:53, Södra Västkustvägen. Bygglov för två enbostadshus Ärendebeskrivning Bygglovsansökan avser nybyggnad av två enbostadshus och garage. Fasader av trä och tegel, platt tak av papp och fönster av trä. Husen byggs som suterränghus med kortsida mot vägen och fristående garage. Husen är belägna som minst 6 m från vägen. Garagen placeras 1,2 m från grannfastighet. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från plan- och byggkontoret Förutsättningar Samlad bebyggelse utanför detaljplan. Fördjupad översiktsplan för kustzonen antagen av kommunfullmäktige innehåller riktlinjer för bebyggelseutformning. I korthet innebär de att byggnader bör anpassas till platsen och omgivande bebyggelse, tomter bör omgärdas av häck eller lägre staket, plank och höga murar i fastighetsgräns är olämpliga, uppvuxna träd bör vårdas, stödmurar bör undvikas i lägen som är exponerade mot granne eller allmän plats/gata, högst ¼ av tomtytan bör bebyggas, bostadshuset bör vara friliggande, d.v.s. placeras minst 4,5 m från fastighetsgräns, förgårdsmark bör vara grön, större hårdgjorda ytor bör undvikas och markens utformning bör redovisas i ansökan om förändringarna påverkar gatumiljön. Den fördjupade översiktsplanen anger att ytterligare bostadsbebyggelse utöver redan detaljplanelagd inte avses komma till stånd och att undantag ska prövas i detaljplan med stöd av 5 kap 1 2 PBL. Fastigheterna bildades 1995 för bostadsändamål i enlighet med Lantmäteriets protokoll angående avstyckning från Önnerup 12:43 och därefter fastighetsreglering (servitutsbildning) berörande Önnerup 10:6, 12:43 och lotten A. Byggnadsnämnden gav i samband därmed sitt medgivande till avstyckningen. Fastighetsbildningen angavs inte försvåra områdets ändamålsenliga användning eller ge upphov till olämplig bebyggelse. Den angavs ej heller motverka en lämplig planläggning av området. Kommunens planer på en passage för allmänheten (Strandstråket) tryggas med hjälp av ett servitut. Forts.

21 Sammanträdesdatum s. 21 (40) MBN 15 forts. au 11 forts. Dnr MB Fastigheterna omfattas av strandskyddsbestämmelser. Länsstyrelsen har emellertid enligt Lantmäteriets protokoll bedömt att den yrkade åtgärden (tillskapandet av två tomter med bostadsändamål) inte motverkar syftet med naturvårdsförordnandena eller strider mot det angivna riksintresset. Sökanden har i samband med aktuell bygglovsansökan muntligen upplysts om att dispens från strandskyddsbestämmelserna måste erhållas från Länsstyrelsen. Arbetsutskottets beslut Ärendet överlämnas till miljö- och byggnadsnämnden utan eget ställningstagande. Miljö- och byggnadsnämndens handläggning Bedömning Den av kommunfullmäktige antagna fördjupade översiktsplanen anger att ny bostadsbebyggelse inom Kustzonen inte bör komma till stånd. Frågan om lämpligheten av att placera två nya bostadshus på platsen har emellertid avgjorts genom fastighetsbildning Byggnaderna bedöms vara väl anpassade till landskapsbilden, platsen och omgivande bebyggelse, då de utförs med platta tak och en låg totalhöjd. Dess byggnadsarea, ca 230 kvm, underskrider väl de 25 % som den fördjupade översiktsplanen anger som maximal byggnadsarea. Vid nybyggnation av bostäder bör riktvärdena för trafikbuller enligt infrastrukturprop. 1996/97:53 inte överskridas. Rumsdispositionen i husen samt placeringen av byggnaderna och mur/plank på fastigheterna talar för att riktvärdena kan innehållas. Sökanden ansvarar dock för att riktvärdena inte överskrids. Kraven i 2 och 3 kap Plan- och bygglagen får anses vara uppfyllda. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Bygglov beviljas med stöd av Plan- och bygglagen 8 kap 12. Forts.

22 Sammanträdesdatum s. 22 (40) MBN 15 forts. au 11 forts. Dnr MB Enligt fastställd taxa utgör avgiften för Bygglov :- Bygganmälan :- Rivningsanmälan 1 140:- Summa :- Faktura översänds separat Lovet upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från beslutsdatum enligt Plan- och bygglagen 8 kap 26. Upplysningar Bygglovsbeslutet befriar er inte från skyldigheter enligt annan lagstiftning. Tillstånd kan t.ex. krävas av kommunens Miljökontor, tel Dispens från strandskyddsbestämmelserna måste erhållas från Länsstyrelsen, tfn Länsstyrelsen har enligt Lantmäteriets protokoll bedömt att den yrkade åtgärden inte motverkar syftet med naturvårdsförordnandena eller strider mot det angivna riksintresset. Bygganmälan krävs och besked om bygganmälan bifogas. Rivningsanmälan krävs och besked om rivningsanmälan bifogas. Utstakning och lägeskontroll skall utföras av personal med mätningsteknisk kompetens. Sökanden ansvarar för att berörda grannar kallas för att ges möjlighet att närvara. Sökanden uppmärksammas på att ingen byggnadsdel, varken ovan eller under mark, får uppföras utanför egen fastighetsgräns. All vattenavrinning måste omhändertas på egen fastighet. Om fråga om ändring kommer upp under arbetets genomförande skall ny ritning/beskrivning e.d. lämnas in för godkännande före påbörjandet. Glöm inte att det kan vara lämpligt att informera grannar om att byggnadsarbeten kommer att börja. Enligt lagen om kulturminnen mm skall den som avser att uppföra en byggnad eller en anläggning i god tid ta reda på om någon fast fornlämning kan beröras och i så fall snarast samråda med Länsstyrelsen i Skåne län. Påträffas fornlämningar skall arbetet avbrytas och Länsstyrelsen underrättas.

23 Sammanträdesdatum s. 23 (40) MBN 16 au 12 Dnr MB Lomma 25:45, Strandgatan, Sjögatan, Kryssgränd, Kulinggränd, Kv 4, Brf Horisonten. Bygglov för flerbostadshus m.m. Ärendebeskrivning Bygglovsansökan avser nybyggnad av flerbostadshus i kv. 4 omfattande Sjövillan (7 lgh), Parkhus (10 lgh) och Strandhus (45 lgh), underjordiskt parkeringsgarage, parkering i gatuplan, förråd och miljöhus. Bostadshusen som sammanlagt innehåller 62 lgh uppförs i 2-3 våningar. Strandhusen och Sjövillan förses med en indragen takvåning. Bostadshusen uppförs med fasader av puts och tak av papp. Kulörer varierar mellan husen. Miljöhus och trapphus uppförs med fasader av trä och tak av papp. Parkering är förlagd till garage under kvartersmark. Gästparkering med 12 platser är placerad mellan Sjövillan och Midskeppsparken. Kvartersgården kan på så sätt hållas helt fri från bilar. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från plan- och byggkontoret Bedömning Husen har gestaltats i huvudsak i enlighet med kvalitetsprogrammet. Projektet medför följande avvikelser från detaljplanen: Takvåningen på hus 41 del A utgör 54 % av byggnadsytan, takvåningarna på hus 41 del B och på Sjövillan utgör 57 % av byggnadsytan, mot tillåtna 50 %. Två balkonger mot norr respektive söder sticker ut något mer än 80 cm för att tillvarata solljus och havskontakt. Det samma gäller en mindre del av två snedställda burspråk mot Sjögatan. En mindre del av Strandhus del A (i dess sydöstra hörn) uppförs på mark som endast får bebyggas med uthus/garage, på mark som till högst 25 % får bebyggas med utspringande byggnadsvolym och på mark som endast får bebyggas med två våningar. Syftet med bestämmelserna får dock anses vara uppfyllt. Grannegodkännande föreligger. Kraven i 3 kap Plan- och bygglagen får anses vara uppfyllda. Arbetsutskottets förslag till miljö- och byggnadsnämnden Bygglov beviljas med stöd av Plan- och bygglagen 8 kap 11 med mindre avvikelse förenlig med planens syfte. Forts.

24 Sammanträdesdatum s. 24 (40) MBN 16 forts. au 12 forts. Dnr MB Miljö- och byggnadsnämndens beslut Bygglov beviljas med stöd av Plan- och bygglagen 8 kap 11 med mindre avvikelse förenlig med planens syfte. Enligt fastställd taxa utgör avgiften för Bygglov :- Bygganmälan :- Summa :- Faktura översänds separat Lovet upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från beslutsdatum enligt Plan- och bygglagen 8 kap 26. Upplysningar Bygglovsbeslutet befriar er inte från skyldigheter enligt annan lagstiftning. Tillstånd kan t.ex. krävas av kommunens Miljökontor, tel Bygganmälan krävs och besked om bygganmälan bifogas. Utstakning och lägeskontroll skall utföras av personal med mätningsteknisk kompetens. Sökanden ansvarar för att berörda grannar kallas för att ges möjlighet att närvara. Sökanden uppmärksammas på att ingen byggnadsdel, varken ovan eller under mark, får uppföras utanför egen fastighetsgräns. Sökanden uppmärksammas på att bygglovet medger avvikelse från gällande planbestämmelser vilket kan komma medföra problem att utföra senare önskade åtgärder. Om fråga om ändring kommer upp under arbetets genomförande skall ny ritning/beskrivning e.d. lämnas in för godkännande före påbörjandet. Glöm inte att det kan vara lämpligt att informera grannar om att byggnadsarbeten kommer att börja.

25 Sammanträdesdatum s. 25 (40) MBN 17 au 13 Dnr MB Lilla habo 3:2 m.fl, Dispens från strandskyddsbestämmelserna Ärendebeskrivning Ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna avseende båtuppläggning m.m. har inkommit från Tekniska förvaltningen. Området utgörs till största delen av en gammal lertäkt och soptipp intill Höje å. Efter att tippen upphört har vegetation etablerats på platsen. Med undantag av en promenadstig längs Höje å och en gång- och cykelväg längs S. Västkustvägen används området ej av allmänheten. Promenadstigen kommer att bibehållas och gång- och cykelvägen kommer att flyttas till västra sidan av S. Västkustvägen. Området har i planprogrammet för Lomma hamn ända sedan 2003 utpekats som framtida båtuppställningsplats. Anläggningen kommer att bestå av en avgrusad yta med infällda planteringar och träd. Ytan avsedd för båtuppställning kommer under sommaren att kunna utnyttjas för bilparkering. En servicebyggnad och värmestuga planeras. En spontad kaj planeras i anslutning till Höje å. Som särskilda skäl åberopas att området till största delen tidigare varit soptipp, att planerade åtgärder gör området mer tillgängligt för allmänheten (området betecknas som allmän platsmark i aktuellt detaljplaneförslag) och att planerade åtgärder bedöms minska lakvattenutbildningen från den gamla tippen vilket påverkar miljön positivt. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från plan- och byggkontoret Bedömning Åtgärderna bedöms sammantaget inte strida mot strandskyddets syften i så stor utsträckning att dispens ska vägras. Åtgärderna är dessutom i enlighet med föreslagen detaljplan och överensstämmer även med av fullmäktige antaget planprogram för Lomma hamn. Utformningen av Höje å-stråket och övriga gröna områden i planen, kan lämpligen göras i samverkan med den grupp som arbetar med bl.a. Strandfuret. De öppna dagvattenmagasinen är endast en liten del av magasineringskapaciteten, huvuddelen utgörs av makadammagasin kring dräneringsrören. För att enkelt kunna göra en okulär kontroll av vattenkvaliteten, t.ex. eventuell oljefilm, har öppna magasin valts istället för brunnar. En eventuell kaj med tillhörande muddringsarbeten kommer att prövas enligt bestämmelserna i 11 kap miljöbalken, då tillåtligheten avgörs. Frågan om naturresursbalansering har behandlats i bl.a. planprogrammet. Forts.

26 Sammanträdesdatum s. 26 (40) MBN 17 forts. au 13 forts. Dnr MB Arbetsutskottets förslag till miljö- och byggnadsnämnden Med stöd av 7 kap 18 miljöbalken, 12 förordningen om områdesskydd enligt miljöbalken samt länsstyrelsens delegation meddelas dispens från strandskyddet. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Med stöd av 7 kap 18 miljöbalken, 12 förordningen om områdesskydd enligt miljöbalken samt länsstyrelsens delegation meddelas dispens från strandskyddet. Enligt fastställd taxa utgör avgiften för Strandskyddsdispens 3 800:- Faktura översänds separat

27 Sammanträdesdatum s. 27 (40) MBN 18 au 14 Dnr MB Önnerup 12:42. Komplettering till överklagande till kammarrätten och ansökan om prövningstillstånd (Kammarrättens mål nr: , avd 2) Ärendebeskrivning Miljö- och byggnadsnämnden har tidigare överklagat Länsrättens i Skåne län dom av den 8 november 2006 med mål nr och samtidigt ansökt om prövningstillstånd. Nämnden inkommer härmed med de fullständiga grunderna för talan samt för ansökan om prövningstillstånd. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från plan- och byggkontoret Redogörelse för ärendet Fastigheten Önnerup 12:42 är belägen utom detaljplanelagt område och i kustbandet. Tomtmarken gränsar i väster mot havet. På fastigheten finns sedan tidigare ett äldre bostadshus. Den 26 mars 2002 beviljade länsstyrelsen dispens från bestämmelserna om strandskydd i 7 kap 18 miljöbalken för uppförande av två förrådsbodar på aktuell fastighet. Bodarna uppfördes i fastighetens södra respektive sydöstra del. Den 3 april 2002 beviljade miljö- och byggnadsnämnden i ett delegationsbeslut bygglov för uppförande av de två bodarna i enlighet med länsstyrelsens beslut om strandskyddsdispens. Både länsstyrelsens beslut om strandskyddsdispens och kommunens beslut om bygglov överklagades av en närboende. Miljödomstolen avvisade den 5 juli 2002 överklagandet av strandskyddsdispensen eftersom klaganden inte ansågs behörig att överklaga beslutet. Länsstyrelsen beslutade den 27 maj 2003 att avslå överklagandet av miljö- och byggnadsnämndens beslut. Ägaren till Önnerup 12:42 ansökte den 16 mars 2004 om förhandsbesked i fråga om bygglov för ytterligare en bostadsbyggnad i två våningar på aktuell fastighet. Den nya bostadsbyggnaden avsågs placeras i fastighetens södra del på en tänkt avstyckning om ca 1300 m 2. Miljö och byggnadsnämnden beslutade den 26 oktober 2004 att avslå ansökan om förhandsbesked. Som grund för avslagsbeslutet anfördes i huvudsak att en nybyggnation strider mot bestämmelserna i 2 och 3 kap plan- och bygglagen, PBL, och mot uttalanden i kommunens översiktsplaner samt att en utveckling av området bör prövas i detaljplan. I skrivelse av den 17 november 2004 överklagade fastighetsägarna miljö- och byggnadsnämndens beslut. I beslut av den 7 december 2005 avslog länsstyrelsen överklagandet. Som grund för beslutet anfördes bl. a. följande: Forts.

28 Sammanträdesdatum s. 28 (40) MBN 18 forts. au 14 forts. Dnr MB Det är en uppgift i första hand för kommunen att besluta om markanvändning och byggande i den egna kommunen. Vid denna prövning skall kommunen ta hänsyn till såväl allmänna som enskilda intressen. Vad gäller de allmänna intressena utgör översiktsplanen ett underlag för bedömningarna. Markanvändningen i det aktuella området behandlas i den kommuntäckande översiktsplanen antagen av kommunfullmäktige i maj 2001 och fördjupningen av översiktsplanen för Bjärred Borgeby antagen den 17 juni För närvarande är ett förslag till en fördjupning av översiktsplanen för kustzonen mellan Lomma och Bjärred föremål för samråd. Förslaget syftar till att skapa möjligheter att bibehålla det öppna landskapet mellan tätorternas bebyggelse. Fastigheten ligger inom strandskyddsområde och inom kustzon som är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. På fastigheten finns idag ett bostadshus samt två förrådsbodar för vilka strandskyddsdispens meddelats den 26 april Dessa byggnader har karaktär av komplementbyggnader till det befintliga bostadshuset. Att uppföra ytterligare ett bostadshus skulle förlänga och förtäta bebyggelsestråket längs stranden, vilket skulle minska möjligheterna till utblick över havet samt även i övrigt strida mot de olika allmänna intressena som behandlas i översiktsplanerna. Det finns också, mot bakgrund bl.a. av att fastigheten ligger inom ett område där det råder stor efterfrågan på mark för bostadsbebyggelse, ett starkt intresse för kommunen att kunna styra markanvändningen och byggandet på ett sådant sätt att olika allmänna intressen tillgodoses, vilket i princip kräver detaljplan. Vid en sådan avvägning mellan enskilda och allmänna intressen som skall göras har, enligt Länsstyrelsens bedömning, inte tillräckliga skäl kommit fram för att lämna ett positivt förhandsbesked. I skrivelse av den 20 december 2005 överklagade fastighetsägarna länsstyrelsens beslut till länsrätten. Till länsstyrelsen inkom en anmälan i vilken anfördes att en av de två förrådsbodarna tagits i anspråk för bostadsändamål. Länsstyrelsen beslutade den 15 februari 2006 att, vid vite om kr , förelägga fastighetsägaren att återställa boden till förrådsändamål. Fastighetsägarna överklagade länsstyrelsens beslut till miljödomstolen i Växjö. Den 6 mars 2006 ansökte fastighetsägarna hos länsstyrelsen om dispens från strandskyddsbestämmelserna för att ändra användning från förrådsbod till gäststuga. Länsstyrelsen medgav den 8 juni 2006 strandskyddsdispens för ändring av bodens användning till gäststuga i enlighet med ansökan. Som grund för beslutet anfördes att särskilda skäl ansågs föreligga eftersom åtgärderna planeras ske inom etablerad ianspråktagen tomtplats. Allmänhetens möjligheter att röra sig i området bedöms inte minska. Flora och fauna påverkas inte negativt. Miljödomstolen beslutade den 25 augusti 2006 att avskriva överklagandet av länsstyrelsens beslut av den 15 februari 2006 eftersom dispens därefter meddelats. Forts.

29 Sammanträdesdatum s. 29 (40) MBN 18 forts. au 14 forts. Dnr MB I dom av den 8 november 2006 upphävde länsrätten länsstyrelsens beslut av den 7 december 2005 (förhandsbesked i fråga om bygglov för nybyggnad av enbostadshus) och visade ärendet åter till miljö- och byggnadsnämnden för ny prövning av frågan om förhandsbesked. Som grund för domen anfördes bl. a. att uppförandet av ett nytt bostadshus, som ersättning för befintlig gäststuga och förråd, skulle påverka det öppna landskapet längst kusten i endast obetydligt större utsträckning än vad som är fallet i dag. Med beaktande av detta bör ett bostadshus som är väl anpassat till miljön kunna uppföras på den i begäran om förhandsbesked angivna platsen utan att det strider mot bestämmelserna i 2 kap. eller 3 kap. 1 PBL och utan att det i någon omfattning av betydelse inkräktar på de allmänna intressen som kommer till uttryck i kommunens översiktsplan. Miljö- och byggnadsnämnden har i sitt beslut om förhandsbesked uppgett att ett nytt hus på platsen får så stora konsekvenser att det krävs detaljplaneläggning. Länsrätten gör i den delen en annan bedömning. Mot bakgrund av den relativt ringa påverkan på området som ytterligare ett hus på fastigheten kan anses få, och då det handlar om en fastighet som redan är bebyggd med ett äldre bostadshus, menar länsrätten att det inte är nödvändigt att prövningen av markens lämplighet görs i detaljplan. Det är i stället tillräckligt med den prövning av ärendet om förhandsbesked som länsrätten gjort ovan och vid vilken kommunens översiktsplan har beaktats. [personuppgift] har till sin begäran om förhandsbesked fogat relativt detaljerade skisser över det tänkta bostadshuset med vidhängande garage samt byggnadens tänkta placering på fastigheten. Placeringen överensstämmer med den som länsrätten, enligt vad som anförts ovan, anser kunna vara lämplig för byggnation. [personuppgift] skall således kunna få ett positivt förhandsbesked beträffande byggnation av ett enbostadshus på fastigheten Önnerup 12:42. En förutsättning är dock att det inte finns hinder mot det enligt 3 kap. 2 PBL, en prövning som varken länsstyrelsen eller kommunen har gjort. Såväl länsstyrelsens som miljö- och byggnadsnämndens beslut skall således upphävas, men länsrätten är inte beredd att nu gå närmare in på frågan om lämpligheten av storleken, utformningen och utseendet i övrigt av ett hus på platsen. Det bör istället vara miljöoch byggnadsnämnden som, med beaktande av kommuniceringskravet i 8 kap. 22 PBL, i första hand tar ställning till byggnadens exakta placering och närmare utformning samt eventuella övriga villkor som behövs i samband med att ett positivt förhandsbesked ges. Målet skall därför visas åter till nämnden för ny handläggning av frågan om förhandsbesked. Forts.

30 Sammanträdesdatum s. 30 (40) MBN 18 forts. au 14 forts. Dnr MB Ägarna till Önnerup 12:42 har även ansökt om bygglov för ny bostadsbyggnad som skall ersätta den befintliga bostadsbyggnaden i fastighetens norra del. Länsstyrelsen har i det ovan nämnda beslutet av den 8 juni 2006 meddelat strandskyddsdispens för ett nytt bostadshus i sökt läge. Bygglovansökan har avslagits av miljö- och byggnadsnämnden med hänsyn till att den tilltänkta byggnaden inte ansågs överensstämma med kraven i 3 kap 1 plan- och bygglagen. Avslagsbeslutet har överklagats till länsstyrelsen. Fråga om prövningstillstånd Miljö- och byggnadsnämnden anser att skäl föreligger att meddela prövningstillstånd eftersom det är av stor vikt för ledning av rättstillämpningen att det klargörs vilken betydelse kommunens översiktliga planering har vid prövning av ett ärende som det här aktuella. Härtill kommer att länsrätten, enligt miljö- och byggnadsnämndens uppfattning, gjort felaktiga bedömningar (se vidare nedan) och att det därför finns anledning till ändring av länsrättens dom. Nämnden anser vidare att det allmänna intresset att bevara kustremsan i det aktuella fallet är så betydande att det finns synnerliga skäl att frågan prövas oberoende av vad som uttalats i de två föregående meningarna. Förutsättningar Enligt 1 kap 2 plan- och bygglagen, PBL, är det en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten. Planläggning kommer till uttryck bl. a. i en kommuntäckande översiktsplan, ev. fördjupade översiktsplaner och i detaljplaner. Enligt 8 kap 12 plan- och bygglagen, PBL, skall ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden som inte omfattas av detaljplan bifallas om åtgärden 1) uppfyller kraven i 2 kap, 2) inte skall föregås av detaljplaneläggning på grund av bestämmelserna i 5 kap. 1, 3) inte strider mot områdesbestämmelser och 4) uppfyller kraven i 3 kap 1, 2 och Enligt 2 kap 1 PBL skall mark- och vattenområden användas för det eller de ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov. Företräde skall ges sådan användning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Vid planläggning och i ärenden om bygglov och förhandsbesked skall bestämmelserna i 3 och 4 kap. miljöbalken tillämpas. Forts.

31 Sammanträdesdatum s. 31 (40) MBN 18 forts. au 14 forts. Dnr MB Enligt 2 kap 2 PBL skall planläggning, med beaktande av natur- och kulturvärden, främja en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande utformning av bebyggelse, grönområden, kommunikationsleder och andra anläggningar. Även en från social synpunkt god livsmiljö, goda miljöförhållanden i övrigt samt en långsiktigt god hushållning med mark och vatten och med energi och råvaror skall främjas. Hänsyn skall tas till förhållandena i angränsande kommuner. Planläggning får inte medverka till att en miljökvalitetsnorm enligt 5 kap. miljöbalken överträds. Bestämmelsen gäller även vid byggnadsnämndens prövning av ansökan om bygglov. Enligt 3 kap 1 PBL skall byggnader placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Byggnader skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaderna som sådana och som ger en god helhetsverkan. I kommunens översiktsplan har det aktuella orådet, kuststräckan längs Södra Västkustvägen, inte markerats som utbyggnadsområde. I översiktsplanen har dessutom slagits fast att de fria siktstråken i åkerlandskapet skall bevaras, att det öppna landskapets karaktär skall bevaras, att nya byggnader och andra anläggningar skall prövas restriktivt och medges endast om de kan anpassas till landskapets karaktär och att det öppna landskapet med sina utblickar mot havet innebär stora miljövärden och har en historisk anknytning. I översiktsplanen finns dessutom ett särskilt ställningstagande beträffande kusten mellan Bjersund och Haboljung. Detta har i här relevant del följande lydelse: Det är av största vikt att de ännu obebyggda partierna utmed kusten bevaras och inte tas i anspråk för bebyggelse. För Bjärred-Borgeby har antagits en fördjupad översiktplan. I denna sägs bl. a. att ett värdefullt drag i kulturlandskapet är det öppna åkerlandskapet med öar av bebyggelse och vegetation, alléer/trädrader och punktvis utblickar mot havet. Andra ovärderliga kvaliteter är strandängarna vid Öresund, ängslandskapet kring Lödde å samt ett stort antal mindre skogsdungar och trädplanteringar. De få återstående obebyggda kustpartierna mellan Habo Ljung och Bjärred skall, liksom det öppna sambandet mellan åkerlandskap och hav skyddas mot exploatering, liksom strand- och ålandskapet norr om Löddesnäs. Forts.

32 Sammanträdesdatum s. 32 (40) MBN 18 forts. au 14 forts. Dnr MB För kustzonen mellan Lomma och Bjärred har kommunfullmäktige den 23 november 2006 antagit en fördjupad översiktsplan som utvecklar den övergripande syn på området som kommit till uttryck i översiktsplanen och den fördjupade översiktsplanen för Bjärred-Borgeby. Kommunfullmäktiges beslut har vunnit laga kraft. I den fördjupade översiktsplanen för kustzonen slås fast att det är ett överordnat intresse att bibehålla det öppna landskapet mellan tätorternas bebyggelse, att utbyggnad även i liten skala alltid utgör ett hot mot de värden som kännetecknar en miljö av det aktuella slaget, att även ackumulerade små förändringar till slut innebär en avgörande kvalitativ förändring, att utblickarna inifrån land mot kusten får en särskild styrka av markens stigning mot Västkustvägen, att vyerna mot det starka ljuset över havet, vilket ramas in av de få och väl avgränsade bebyggda partierna utmed vägen, har stora skönhetsvärden, att luckorna av fria utblickar mellan bebyggda och vegetationsklädda väl avgränsade partier utgör omistliga kvaliteter av landskapsupplevelse, som måste ges ett planmässigt skydd och att utgångspunkten är att ingen ny bebyggelse skall tillkomma i området. I den fördjupade översiktsplanen för kustzonen har under rubriken Önskvärda regleringar bestämt uttryckts att alla bebyggelseförändringar i det aktuella området måste föregås av prövning i detaljplan. Under rubriken Riktlinjer för bebyggelseutformning har anförts att tomtema inte bör styckas av; stora tomter med väl uppvuxen grönska är områdets viktigaste särdrag. I sammanfattningen av den fördjupade översiktsplanen för kustzonen uttalas bl. a. att ytterligare bostadsbebyggelse utöver redan detaljplanelagd inte avses komma till stånd i området detta av hänsyn till dels landskapet med dess utblickar, inte minst mot havet, dels till de nuvarande kvaliteterna i den nuvarande bebyggelsemiljön med luftighet och grönska. Undantag (bortsett från jordbrukets byggnader inom de nuvarande gårdsplatserna) skall prövas i detaljplan med stöd av 5 kap 1 2 PBL. För den aktuella fastigheten gäller strandskydd i enlighet med bestämmelserna i 7 kap miljöbalken. Någon dispens från bestämmelserna om strandskydd har inte meddelats för ett hus det nya tänkta läget. Önnerup 12:42 är belägen inom kustzon som, i enlighet med bestämmelserna i 4 kap 1 och 4 miljöbalken, i dess helhet är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Forts.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Kommunhuset, sammanträdesrum Lilla Lomma. se nästa sida. Miljö- och byggförvaltningen 2009-09-22

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Kommunhuset, sammanträdesrum Lilla Lomma. se nästa sida. Miljö- och byggförvaltningen 2009-09-22 Sammanträdesdatum s. 1 (5) Plats Kommunhuset, sammanträdesrum Lilla Lomma Tid Tisdagen den 15 september 2009, kl. 17.30-18.15 Beslutande se nästa sida Övriga deltagande se nästa sida Utses att justera

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Hans Betulander

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 1-8 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sammanträdesrum 1, kl. 13.00 Beslutande Kent Lodesjö, ordförande Torsten Johansson Jesper Hansen Övriga närvarande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2011-05-17 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.30 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson vice ordförande (s), Bertil Karlsson 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Alnarp. se nästa sida. Annemarie Björkman Miljö- och byggförvaltningen Miljö- och byggnadsnämnden

Kommunhuset, sammanträdesrum Alnarp. se nästa sida. Annemarie Björkman Miljö- och byggförvaltningen Miljö- och byggnadsnämnden Sammanträdesdatum s. 1 (14) Plats Kommunhuset, sammanträdesrum Alnarp Tid Tisdagen den 14 december 2010, kl. 18.00-19.00 Beslutande se nästa sida Övriga deltagande se nästa sida Utses att justera Justeringens

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-15.00 Beslutande Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2189-2197 Sekreterare

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl Ajournering 10:25-10:35 3

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Ajournering 10:25-10:35 3 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-01-19 kl 10.00-11.05 Ajournering 10:25-10:35 3 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum YXNINGEN, tisdagen den 19 maj 2012 kl. 13 30 15 15. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Anna Thuresson, c Christopher Svensson, s Ej tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (14) Paragrafer 72-82

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (14) Paragrafer 72-82 1 (14) Paragrafer 72-82 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-15:00 Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson (C) (vice ordförande)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande 1-5 Plats och tid Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl 08.00 16.00 Beslutande Övriga deltagare Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Torsten Johansson, ordförande Ingemar Emgård Kent Lodesjö

Torsten Johansson, ordförande Ingemar Emgård Kent Lodesjö 1 (16) Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum 1, kl 13:00 16:20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Torsten Johansson, ordförande Ingemar Emgård Kent Lodesjö Anders Skoog,

Läs mer

DOM 2014-02-25 Stockholm

DOM 2014-02-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2014-02-25 Stockholm Mål nr P 8495-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-26 i mål nr P 469-13, se bilaga

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060106 DOM 2016-05-03 Stockholm Mål nr F 8610-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-09-15 i mål nr F 1836-15, se bilaga

Läs mer

Miljö- och byggnämndens protokoll 2014-05-27

Miljö- och byggnämndens protokoll 2014-05-27 Datum: Tisdagen den 27 maj 2014 Tid: 17.00 19.00 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Tisdagen den 27 maj 2014 Paragrafer: 42-53 Utses att justera: Tomy Granqvist (M) Underskrifter:

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.00 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2016-08-23 1(14) Plats och tid Norrtull kl. 13:30 14:50 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande Sofia Karlsson (S) Pertti Rolöf (S) Bengt Olsson (C) ersätter Sven Callenberg (C) Michael Karlsson (M)

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81 BYGGNADSNÄMNDEN 2010-11-09 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 14.00 15.25 Beslutande Marie-Louise Karlsson ordförande (s), Johan Söderberg 1:e vice ordförande (s), Katarina Rosenlund-Svensson

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9 1 (12) Paragrafer 1-9 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-17:00 Beslutande ledamöter Kent Lodesjö (S) (ordförande) 1-2, 4-9 Christer Persson (M) (1:e vice ordförande) (ordförande 3) Ralf Scott (SD)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr P 1125-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-14 i mål nr P 3550-14, se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2010-02-17 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2010-02-17 1 (10) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2010-02-17 1 (10) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 09:00 10:00 Beslutande: Övriga deltagande: Justeringsman: Bengt-Olov Persson,

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Ören, tisdagen den 16 juni 2009, kl. 10 00 11 00. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v

Ören, tisdagen den 16 juni 2009, kl. 10 00 11 00. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Plats och tid Beslutande Ören, tisdagen den 16 juni 2009, kl. 10 00 11 00. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg, kp Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunhuset, sammanträdesrum Alnarp. se nästa sida. Barbro Söderberg Miljö- och byggförvaltningen 2007-03-05

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunhuset, sammanträdesrum Alnarp. se nästa sida. Barbro Söderberg Miljö- och byggförvaltningen 2007-03-05 Miljö och byggnadsnämnden 2007-02-27 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum Alnarp Tid Tisdagen den 27 februari 2007, kl. 18.30-20.00 Beslutande se nästa sida Sammanträdesdatum s. 1 (33) Övriga deltagande

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt Tommy Åström, tekniskt råd Intressanta och aktuella rättsfall från MÖD Grunderna för prövning av bebyggelsen Att bygga på jordbruksmark - vad avgör om marken är

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, kl.11:30

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, kl.11:30 Byggnadsnämndens arbetsutskott Beslutsprotokoll 2013-10-24 84 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2013-10-24 kl 10.00-11.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2167-2173 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 5 juli 2012, kl 09.30-10:25 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Torgny

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (13) Paragrafer 62-71

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (13) Paragrafer 62-71 1 (13) Paragrafer 62-71 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2223-2228 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13)

Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13) Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13) Plats och tid: BUN:s lokaler Sparbanksgatan 1, kl 09.00 11.00. Beslutande: Ersättare: Tjänstemän: Justeringsman: Bengt-Olov Persson,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2016-04-26 Stockholm Mål nr P 10682-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-11-13 i mål P 2259-15, se bilaga KLAGANDE H-LJ MOTPART 1. Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2017-07-06 kl 08.30-10.45 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Vivianne Gustafsson (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Samhällsbyggnadsnämnden

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Samhällsbyggnadsnämnden Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga kl 14.30 Beslutande Övriga deltagande Martin Gustafsson Henrik Nilsson Bjarne Daa Åke Sjörin Ursel Brogcrantz ers för Kenth Johansson 1-2 Gert Ljunggren ers

Läs mer

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023 Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 2018/2021 87 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 88 Delgivningar 2018/2023 89 Ansökan om bygglov, tillbyggnad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2011-11-15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2011-11-15 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 november 2011 kl. 13 30 14 50. Peder Griph, s ordförande Kenneth Axelsson, m Arne Holmgren, s Astrid-Marie Jonsson, c Anna-Thuresson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2001-2010 Sekreterare Carina

Läs mer

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda.

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. 74 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. Beredningen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN ANTAGEN AV MILJÖNÄMNDEN 2005-10-13 98 MILJÖNÄMNDEN Riktlinjer för och information om handläggning av olovligt

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) 2010-04-20

Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) 2010-04-20 Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen. Kl. 18.30-19.52 Paragrafer 47-57 ande Gösta Eberstein (m) ordförande Eva Wretman (m) Bertil Salomonsson (m) Peter Sjöblom

Läs mer

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-16 B 2015-002079 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport Förslag till beslut Ansökan avslås med

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1 (12) Paragrafer 97-105 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-14:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9 BYGGNADSNÄMNDEN 2014-01-28 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00--16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 1 (12) Paragrafer 59-67 Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande)

Läs mer

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga klockan 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Martin Gustafsson (C) Henrik Nilsson (M) ej 92 Bjarne Daa (S) Henrik Johansen (M) Åke Sjörin (FP)

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1 (12) Paragrafer 112-120 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-14:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

1 Stubberud 1:36 - ändring av detaljplan för Stubberud fritidshusområde. 2 Takenetorp 1:51 - Ansökan om strandskyddsdispens MBN 13/34

1 Stubberud 1:36 - ändring av detaljplan för Stubberud fritidshusområde. 2 Takenetorp 1:51 - Ansökan om strandskyddsdispens MBN 13/34 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-06-11 PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 11 juni 2013, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE 1 Stubberud 1:36 - ändring av detaljplan för Stubberud

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-10-30 Stockholm Mål nr P 6781-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-06-18 i mål nr P 4336-12, se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060110 DOM 2014-11-04 Stockholm Mål nr P 2337-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-12 i mål nr P 4406-13, se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll Innehåll 43 Godkännande av ärendelista... 86 44 Anmälan av delegationsbeslut... 87 45 Delgivningar... 88 46 Ansökan om bygglov på fastigheten Tunarp 3:86 avskrivning av ärende. 89 47 Anmälan om Attenfallstillbyggnad

Läs mer