Strategidokument

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategidokument 2009-2011"

Transkript

1 Strategidokument Antaget av Erikshjälpens styrelse 23 januari 2009

2 Inledning I barns drömmar finns en inneboende kraft som kan förändra världen. När jag blir stor ska jag. Med rätt stöd kan denna kraft bidra till att skapa förutsättningar för barn, familjer, och samhällen att bryta sig loss ur utanförskap och fattigdom. Erikshjälpen vill, med barnens drömmar som drivkraft och verktyg, vara med och förändra världen. Genom stöd till utbildning, försörjning samt hälso- och sjukvård hjälper vi barn och unga runt om i världen att våga drömma om framtiden. Tillsammans med våra partnerorganisationer vill vi ge alla barn möjlighet att bli sedda och tagna på allvar. Vi vill ge liv åt barns drömmar! Enligt Artikel 2 i FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) ska alla barn tillförsäkras sina rättigheter och skyddas mot diskriminering. Trots detta vet vi att diskriminering och orättvisor är en del av vardagen för miljontals barn. Inte minst gäller detta flickor. Många flickor får inte gå i skolan, de blir tidigt bortgifta mot sin vilja eller utsätts för könsstympning. Särskilda insatser krävs för att ge flickor samma rättigheter och möjligheter som pojkar. Med Barnkonventionen som grund arbetar Erikshjälpen för barns rättigheter i alla länder där vi är verksamma. Värdegrund Erikshjälpen är en biståndsorganisation som verkar utifrån en uttalad kristen värdegrund. I vårt arbete synliggör och förmedlar vi Guds kärlek till alla människor. Under 2009 ska vi arbeta med att formulera vad vår kristna värdegrund innebär.

3 Foto: Åsa Dahlgren

4 Internationella arbetet Länder Erikshjälpen finns idag i 27 länder (exkl. Sverige). Detta antal ska de kommande tre åren minska till max 22. Genom att avveckla verksamhet i vissa länder frigörs resurser för att utveckla arbetet på andra håll. Vi ser framför oss en verksamhet som växer i kvantitet samtidigt som kvaliteten i de genomförda insatserna ökar. Trots den planerade minskningen måste vi vara öppna för angelägna projekt i nya länder om det finns stora behov och bra partners. Valet av länder där Erikshjälpen ska vara aktiva sker utifrån följande faktorer: 1. Människors behov av bistånd Erikshjälpen ska arbeta där behoven är störst. Vi väljer i första hand länder och områden där närvaron av andra biståndsaktörer är begränsad. 2. Partnerorganisationer En förutsättning för ett framgångsrikt långsiktigt utvecklingsarbete är att vi kan identifiera och samarbeta med kompetenta organisationer. Dessa ska ha kapacitet att genomföra de projekt vi planerar tillsammans och kunna hantera projektmedel på ett ansvarsfullt sätt. I sammanställningen nedan redovisas vilka länder Erikshjälpen arbetar i idag och hur arbetet ska förändras de kommande tre åren: Prio 1 Länder där utökade eller omfördelade resurser satsas: Bangladesh Laos Kambodja Mali Burkina Faso Benin Sudan Moldavien Burundi Prio 2 Länder där vi fortsätter i nuvarande omfattning: Etiopien Kenya Tanzania Uganda Malawi Mocambique Vitryssland Thailand* Indien** Prio 3 Länder där arbetet avslutas eller minskas/fokuseras: Sydafrika Ryssland Rumänien Ukraina Bolivia Chile Peru Brasilien Colombia * Bibehållet samarbete med en organisation. ** Förändrad inriktning på projekt, viss neddragning i volym.

5 Internationell närvaro Erikshjälpen arbetar idag i stort sett uteslutande genom lokala partnerorganisationer. Utöver de två medarbetare som finns placerade i Laos och en lokal fadderadministratör i Indien har vi ingen egen utlandspersonal. Både EU och Sida har påbörjat organisatoriska förändringar som innebär att beslut om finansiering till biståndsprojekt kommer i allt större utsträckning att fattas av tjänstemän på myndigheternas lokala landkontor. Denna förändring medför att även vi på Erikshjälpen behöver se över våra arbetsformer och vara beredda att pröva nya grepp. Behovet av, och förutsättningar för, utplacering av regionansvariga medarbetare ska utredas.

6 Verksamhetsområden Arbete för demokrati, jämställdhet och miljö ska tillsammans med hiv- och aidsperspektivet, integreras i all verksamhet. Vi fokuserar vårt arbete till nedanstående verksamhetsområden: Foto: Paula Alderblad A. Utbildning På många håll i världen får flickor inte samma möjlighet som pojkar att börja och fullfölja sin skolgång. Flickorna tvingas ofta arbeta hårt i hemmet eller på fälten, de blir bortgifta eller utsätts för andra former av utnyttjande. En annan typ av diskriminering drabbar funktionshindrade barn som aldrig får chansen att gå i skola eftersom ingen räk- nar med att de vill och kan. Okunskap och fördomar gör att barn göms undan, institutionaliseras och aldrig får möjlighet att utvecklas och få ett värdigt liv. Enligt FN:s Millenniemål nr.2 ska alla barn ska gå i grundskola Erikshjälpen ska genom sitt arbete vara med och bidra till att detta mål uppfylls. Erikshjälpen arbetar för att ge barn i utsatta eller geografiskt svårtillgängliga områden möjlighet att gå i grundskola utan att behöva flytta. På detta sätt får barnen en naturlig uppväxt tillsammans med sin familj och släkt. Genom stöd till fortsatt utbildning, främst i form av yrkesutbildning, är Erikshjälpen med och ger unga män- niskor möjlighet att skapa en bättre framtid för sig själva, sina familjer och hela samhällen. I samråd med våra partnerorganisationer erbjuder vi studiemotiverade elever möjlighet till yrkesinriktade studier med målet att dessa personer ska bli en resurs för lokal utveckling. B. Fattigdomsbekämpning genom hjälp till självhjälp Erikshjälpens och våra partnerorganisationers styrka ligger i det lokala arbetet. Det är där vi kan åstadkomma förändring genom att identifiera och mobilisera de resurser som finns på plats. Genom att stärka och organisera det lokala civila samhället kan vi stimulera en långsiktig utveckling när det gäller försörjning, hälsa, utbildning, rättigheter och delaktighet i samhället. I detta arbete behöver kvinnors möjligheter till självhjälp särskild uppmärksamhet och prioritet. Att hjälpa människor att identifiera och ta tillvara sina egna möjligheter och förmågor är det vi kallar hjälp till självhjälp. Vad denna hjälp innehåller i praktiken måste anpassas från plats till plats och från individ till individ. Inom ramen för hjälp till självhjälp ryms allt från kor, getter, effektivisering av jordbruk, mikro-finansiering för småföretagande och mycket mer.

7 C. Hälsa Det finns ett klart samband mellan fattigdom och dålig hälsa. Hälsa handlar i sin tur till stor del om kunskap. Vi ska öka kunskapen om hygien, vaccinering, näringslära, rent vatten och avlopp. På detta sätt kan människor på egen hand förebygga sjukdom och ohälsa. Spridningen av hiv och aids fortsätter och Afrika är särskilt hårt drabbat. I alla våra projekt och verksamheter ska en analys göras av hur målgruppen påverkas av hiv och aids och hur detta i sin tur påverkar utformningen av insatserna. Skandinaviska Läkarbanken är ett värdefullt redskap i arbetet för förbättrad hälsa. Insatserna ska i allt större utsträckning kopplas till de utvecklingsprojekt som finansieras av Erikshjälpen och ska syfta till en kunskapsöverföring till lokal personal och målgrupp. De resurser som Human Bridge kan bidra med i form av sjukvårdsutrustning m.m. utgör ett viktigt komplement i olika typer av projekt. D. Katastrofhjälp och katastrofförebyggande insatser Erikshjälpen ska utveckla sin kapacitet att delta i humanitära insatser i samband med naturkatastrofer och konflikter. Dessa insatser sker i första hand vid humanitära katastrofer i länder och regioner där vi har etablerade partnerorganisationer. Vi ska vara en trovärdig och ansvarstagande aktör som samverkar med lokala krafter. Erikshjälpen är snabbt på plats och stannar länge. Under perioden ska Erikshjälpen arbeta katastroffö-förebyggande tillsammans s med samarbetspartners i områden där naturkatastrofer är åter- kommande. E. Påverkansarbete och opinionsbildning Foto: Lennart Sjöholm Erikshjälpen bygger sin verksamhet på en kristen värdegrund, FN:s barnkonvention och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. I kontakten med partners, lokala myndigheter och andra aktörer ska vi verka för att de mänskliga rättigheterna respekteras och för att förändra diskriminerande synsätt och sedvänjor. Ett viktigt område för Erikshjälpens påverkansarbete gäller rättigheter för barn med funktionshinder. Barn med funktionshinder har rätt till ett fullvärdigt liv med möjlighet att ta aktiv del i samhällslivet. Erikshjälpen ska arbeta för att förändra attityder, synsätt och behandlingsmetoder som är diskriminerande och som begränsar funktionshindrade barns möjligheter att utvecklas.

8 Foto: Johanna Lindholm

9 F. Organisationsutveckling Erikshjälpen är i sitt arbete helt beroende av goda och kompetenta partnerorganisationer. För att ytterligare höja kvalitén i våra insatser och för att leva upp till ökade krav från institutionella givare ska vi arbeta för att kompetensutveckla våra samarbetspartners. Denna kompetenshöjning gäller såväl strategier och metod för arbetet som hantering av administration och ekonomi. Erikshjälpen är en lärande organisation med behov av kontinuerlig kompetensutveckling. Detta sker genom utbyte med partnerorganisationer och andra organisationer med liknande verksamhet. Vi ska också vara aktiva i olika former av nätverk och utnyttja de möjligheter till organisations- och kompetensutveckling som erbjuds av bland annat SMR.

10 Insatser i Sverige Sverige är ett av världens rikaste länder med en väl fungerande välfärd. Trots det finns det många barn i Sverige med stora behov, sjuka barn, barn som diskrimineras, barn som av olika anledningar far illa, barn som inte vågar drömma. Erikshjälpen anser att alla barn ska få växa upp under trygga och goda förhållanden. Vi anser också att Erikshjälpens röst behövs i den offentliga debatten i Sverige. Erikshjälpens arbete i Sverige fokuseras på följande verksamhetsområden: A. Sjuka barn Arbetet för sjuka barn går som en röd tråd genom Erikshjälpens historia. Arbetet med Systers Hemliga låda och Presenten ska finnas kvar och utvecklas. Vi ska på egen hand och tillsammans med vårdpersonal och andra aktörer utveckla nya former för att ge svårt sjuka barn stöd och uppmuntran. B. Social verksamhet för tonåringar C. Påverkansarbete och opinionsbildning Rafiki Tillsammans med IM bedriver Erikshjälpen skolprojektet Rafiki. Målsättningen med projektet är att ge barn kunskaper om hur barn i andra delar av världen lever, om likheter och olikheter. På grund av minskad finansiering från Sida/SMR kommer innehållet i Rafikiprojektet att ses över. Erikshjälpen har under flera år stöttat verksamheter inriktade på att hjälpa socialt utsatta tonåringar. Genom kamratstödjare, fritidsgårdar och samtalsprojekt har vi bidragit till att ge unga människor trygghet, självkänsla och mod att våga drömma om en bra framtid. I ett hårdnande samhälle där samhällets resurser inte räcker till behövs alla goda krafter. De kommande åren ska Erikshjälpen utveckla arbetet för utsatta tonåringar.

11 Insamling och Kommunikation Vi vill att informations- och utvecklingsinsatser ska förstärka varandra. Ord och handling måste gå hand i hand. Vår kommunikation ska kännetecknas av öppenhet, tillförlitlighet och värdighet mot alla som visar intresse för vår verksamhet. Vi kommunicerar genom personlig dialog, våra publikationer och med modern informationsteknik. Kommunikation måste internt och externt vara en naturlig och integrerad del i verksamheten. Kommunikation Erikshjälpens kommunikationsarbete handlar naturligtvis i stor utsträckning om att kommunicera med våra nuvarande och framtida givare. En kommunikation som vi vill fortsätta att utveckla. Med de möjligheter som den moderna tekniken ger kan vi hitta nya former för öppenhet och delaktighet i Erikshjälpens arbete. Vi önskar fortsätta hålla våra administrativa kostnader på en rimlig nivå och ökar därför återkopplingen till vissa målgrupper via mail. Erikshjälpen är en småländsk organisation som är mest känd i södra Sverige. Genom etablering av nya second handbutiker sprids Erikshjälpens namn och varumärke allt mer. Under de kommande åren ska vi arbeta mera medvetet med vårt varumärke och fortsätta bygga förtroende hos våra givare. Detta gör vi bland annat genom samarbete med vissa artister. En organisation av Erikshjälpens storlek behöver en utarbetad kommunikationsplan med interna och externa mål. Utifrån en kommunikationsplan och en aktuell riskanalys är vi förberedda på alla former av medial uppmärksamhet och hur detta ska hanteras både internt och externt. Kommunikationsplanen ska revideras årligen och anpassas utifrån verksamhetens behov och förutsättningar. Insamling Erikshjälpens största tillgång är det förtroende vi har hos våra givare. De regelbundna givarna utgör grundstommen i vår finansiering och skapar förutsättningar för långsiktig planering. Vi har idag knappt 8000 avtal för regelbundet givande i form av fadderskap och månadsgivande. Under de kommande åren ska vi sätta upp tydliga insamlingsmål inom respektive insamlingsområde.

12 Foto: Åsa Dahlgren Målsättningen är att få behålla våra givare och vi satsar därför extra mycket på en tydlig återkoppling men önskar samtidigt öka antal givare med minst 500 per år de närmaste tre åren. Vi tror på rekrytering via våra egna led, i form av ambassadörer och ungdomar som väl känner till Erikshjälpen och värvar i samband med konferenser och konserter. Bland våra befintliga givare ska vi också öka andelen autogirogivare. Ökningen år 2007 var 35 procent. Ytterligare ökning kan göras genom att uppgradera våra givare. För att åstadkomma denna ökning behöver vi ägna mer tid och resurser åt analys av givarnas beteenden och önskemål. Vi behöver utveckla våra produkter så att de stämmer överens med vad våra givare vill ha. En viktig del i detta är att skapa ett hållbart och attraktivt fadderkoncept där vi pratar både personlig fadder men allra mest för projektfadder. Med en majoritet av äldre givare behöver Erikshjälpen hitta vägar för att attrahera en yngre generation. Ung Fadder har visat sig fungera mycket bra och detta arbete fortsätter att utvecklas. Erikshjälpen ser en potential i en mer aktiv marknadsföring av minnes- och högtidsgåvor liksom av möjligheten att testamentera till Erikshjälpen. Erikshjälpen ska mer aktivt bearbeta större privat givare, samarbetsförsamlingar och föreningar inom second hand, församlingar, organisationer, stiftelser och företag. Genom att upprätthålla god kommunikation med HV71, men även inleda samarbete med fler idrottsklubbar, skapas nya kontakter och mötesplatser som inte minst har betydelse för våra unga givare och för att stärka vårt varumärke.

13 Institutionell finansiering Under den kommande treårsperioden ska Erikshjälpen arbeta aktivt med att söka och lära sig mer om olika former av institutionell finansiering. Målsättningen är att den institutionella finansieringen ska öka. Arbetet med att inhämta kunskap om EU:s institutioner och möjligheterna att söka finansiering via dessa ska utredas noga. I detta sammanhang är medlemskapet i nätverket EU-CORD av särskild betydelse. Under den kommande treårsperioden ska Erikshjälpen för egen del eller i samverkan med andra söka medel från EU. Administration Erikshjälpens funktioner för ekonomi, personal och IT ska skapa förutsättningar för insamlingsarbetet och projektverksamheten att fungera effektivt. Ekonomi Erikshjälpen har många trogna givare som har ett stort förtroende för vårt sätt att använda deras gåvomedel. Vi ska fortsätta att bygga förtroende genom en ansvarsfull förvaltning och ett effektivt biståndsarbete. Låga kostnader för insamling och administration skapar förtroende men måste balanseras så att en hög kvalitet kan upprätthållas. Kostnaden för insamling och administration ska inte överstiga 15 procent. Inför 2009 präglas både Sverige och världen av finansiell oro och hotande lågkonjunktur. Erikshjälpen måste som alla andra organisationer och företag bevaka vad som sker i omvärlden och vara beredda att vidta åtgärder. Målsättningen för budgetåren är en ekonomi i balans. Personal Att ha personal med rätt kompetens och motivation är avgörande för en organisations framgång. Erikshjälpen ska vara en attraktiv och utvecklande arbetsplats. Vi ska vara bra på att ta tillvara personalens kompetens och ambitioner att utvecklas. Alla medarbetare ska känna sig trygga och uppleva att de är en del i det gemensamma Erikshjälpsbygget. Öppenhet och delaktighet ska vara kännetecknande för vårt arbetsklimat. För att kunna fortsätta utvecklas och växa ska Erikshjälpen utforma ett mer systematiskt personalarbete. Policys ska arbetas fram för lönesättning, systematiskt arbetsmiljöarbete, personalvårdande insatser, jämställdhet med mera.

14 Foto: Åsa Dahlgren

15 Utveckling FRII:s kvalitetskod Under 2009 implementeras FRII:s kvalitetskod i Erikshjälpens arbete. Vid årsskiftet 2009/2010 ska en första rapport lämnas till FRII där vi redogör för i vilken utsträckning Erikshjälpen lever upp till kodens krav. Under den kommande treårsperioden ska koden utgöra ett styrande dokument för styrelse och ledning i arbetet med att kvalitetssäkra Erikshjälpens verksamhet. Behovet av kompletterande system för kvalitetssäkring bör utredas, särskilt när det gäller det internationella arbetet. Kunskap och erfarenhet om kvalitetssäkring i biståndsarbetet finns bl.a. att tillgå inom EU-CORD-nätverket. Organisationsform Erikshjälpen är en stiftelse. Den nuvarande stiftelseformen är inget formellt hinder i relation till Sida/SMR och andra institu-tioner men bristen på demokratiskt inflytande i stiftelser påpekas ändå återkommande i olika rapporter och bedömningar. Frågan om lämplig organisationsform och alternativa former för öppenhet och intressenters delaktighet ska utredas vidare. Samverkan inom Erikshjälpen-koncernen För att kunna bedriva en effektiv verksamhet och förmedla ett konsekvent budskap ut till våra givare och intressenter är det viktigt att samarbetet fungerar bra mellan Erikshjälpen och dess systerorganisationer. En samsyn i fråga om framtida utveckling och strategiska mål är en framgångsfaktor. Det finns mycket att vinna på att utveckla en positiv koncern-gemenskap. Formerna för samverkan på olika nivåer med Erikshjälpen Second Handbutiker, Human Bridge och Skandinaviska Läkarbanken ska ses över och vidareutvecklas. Internationell samverkan Erikshjälpen ska utveckla sitt internationella nätverk. Genom medlemskapet i EU-CORD skapas möjligheter till nya kontakter som på sikt kan öppna möjligheter till projektsamverkan och andra former av samarbete. Strategisk samverkan Erikshjälpen konkurrerar om givarnas engagemang och pengar med ett stort antal organisationer. För att nå framgång krävs både personella och ekonomiska resurser samtidigt som det är viktigt att hålla nere de administrativa kostnaderna. Ett sätt att skapa förutsättningar för en stabil verksamhet och framtida tillväxt är att hitta former för fördjupad samverkan med andra organisationer. Erikshjälpen ska arbeta med att kartlägga potentiella samarbetsparter och även utreda tänkbara former för strategiska samarbeten.

16 Aktiviteter och rapportering Detta strategidokument ska ligga till grund för Erikshjälpens årliga verksamhetsplanering. Dokumentet ska uppdateras årligen så att en aktuell treårsplan alltid finns tillgänglig. Redovisning av genomförda aktiviteter och måluppfyllelse ska ske i samband med styrelsens sammanträden.

Policy för KFUK-KFUMs internationella utvecklingssamarbete

Policy för KFUK-KFUMs internationella utvecklingssamarbete SAMMANFATTNING KFUK-KFUM bedriver internationellt utvecklingssamarbete med KFUK- och KFUM-partners runt om i världen. Det övergripande målet är att stärka KFUK- och KFUM-rörelsen globalt och inriktningen

Läs mer

Erikshjälpens effektrapport 2018

Erikshjälpens effektrapport 2018 Erikshjälpens effektrapport 2018 En resultatrapport i enlighet med FRIIs kvalitetskod Namn Erikshjälpen, Insamlingsstiftelsen Farbror Eriks barn och hjälpverksamhet Organisationsnummer 827500-4789 Juridisk

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Bris strategi

Bris strategi Bris strategi 2013-2016 1 Bris löfte till barn All verksamhet inom Bris utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen): Bris är en barnrättsorganisation där alla arbetar för att stärka

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för Neurologiskt Handikappades Riksförbund enligt FS beslut den 31 maj 2008

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för Neurologiskt Handikappades Riksförbund enligt FS beslut den 31 maj 2008 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för Neurologiskt Handikappades Riksförbund enligt FS beslut den 31 maj 2008 Innehåll Förord s 3 Kommunikationsarbetet s 4 Övergripande riktlinjer för intern och

Läs mer

Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014

Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014 Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014 Erikshjälpen vill förändra världen genom att ge liv åt barns drömmar! För att kunna göra det behöver vi samla in pengar. Så här tänker

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2009-09-28 146 Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun 2009 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMMET SYFTE OCH RELATION TILL

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Ända sedan Erikshjälpens grundare Erik Nilssons dagar står barnen i centrum för allt vårt arbete.

Ända sedan Erikshjälpens grundare Erik Nilssons dagar står barnen i centrum för allt vårt arbete. 1. Värdegrund Erikshjälpen tar sin utgångspunkt i en kristen värdegrund som betonar att: Alla människor är skapade av Gud med lika och okränkbart värde. Alla människor har rätt till ett värdigt liv. Vår

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

Detta innebär att organisationerna antingen följer riktlinjerna eller förklarar avvikelser.

Detta innebär att organisationerna antingen följer riktlinjerna eller förklarar avvikelser. KODRAPPORT 2011 Denna kvalitetskod är ett uttryck för god sed för verksamheten i FRIIs medlemsorganisationer. Syftet med koden är att öka transparensen och öppenheten inom organisationerna och därigenom

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar!

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Samordningsförbundet, Västra Skaraborg 1. Sammanfattning Level Up är ett treårigt projekt som drivs av Samordningsförbundet Västra Skaraborg

Läs mer

Erikshjälpens effektrapport 2016

Erikshjälpens effektrapport 2016 Erikshjälpens effektrapport 2016 En resultatrapport i enlighet med FRII kvalitetskod Namn Erikshjälpen, Insamlingsstiftelsen Farbror Eriks barn och hjälpverksamhet Organisationsnummer 827500-4789 Juridisk

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Riksantikvarieämbetets strategiska plan

Riksantikvarieämbetets strategiska plan Riksantikvarieämbetets strategiska plan 2017 2019 Inledning Detta är Riksantikvarieämbetets strategiska plan. Den beskriver inte allt vi ska göra. Den pekar ut riktningen för vårt interna planeringsarbete

Läs mer

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet.

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Socialdemokraterna Umeå AK Valprogram Kyrkovalet 2017 Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar om alla människors

Läs mer

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2017

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2017 Föräldralösa Barn Organisationsnummer 802406-2559 Effektrapport 2017 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Föräldralösa Barn är en del av Adoptionscentrum Alla barn

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Modernt ungdomsarbete Åland februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete

Modernt ungdomsarbete Åland februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete Modernt ungdomsarbete Åland 12-14 februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete Alla människors lika värde - alla ska ha samma rätt till en utvecklande fritid oberoende av bakgrund

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Effektrapport 2014 Antagen av styrelsen 26 september 2014 Författare: Hélène Benno 1(5) 1. Vad vill er organisation uppnå?... 2 2. I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation?... 2 3. Vilka

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater.

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater. Socialdemokraterna Umeå AK Valmanifest Kyrkoval 2017-09-17 Svenska kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, frihet, försoning och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma Centerkvinnornas internationella strategi Antagen på 2009 års förbundsstämma Varför har Centerkvinnorna ett internationellt arbete? Det övergripande målet med Centerkvinnornas internationella arbete är

Läs mer

Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling

Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling p e r s o n a l p o l i c y Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling Vår personalpolicy Att bygga och utveckla ny kunskap ställer särskilda krav

Läs mer

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Inledning I millenniemålen fick funktionshinderperspektivet inget större utrymme. Ett talande exempel är området utbildning. Där kunde stora

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Vision för specialistområdet habilitering

Vision för specialistområdet habilitering Vision 2022 för specialistområdet habilitering Visionen är en beskrivning av vad som kommer att känneteckna svensk habilitering år 2022. Syftet är att den ska vara vägledande i utveckling av svensk habilitering

Läs mer

Detta innebär att organisationerna antingen följer riktlinjerna eller förklarar avvikelser.

Detta innebär att organisationerna antingen följer riktlinjerna eller förklarar avvikelser. KODRAPPORT 2012 Denna kvalitetskod är ett uttryck för god sed för verksamheten i FRIIs medlemsorganisationer. Syftet med koden är att öka transparensen och öppenheten inom organisationerna och därigenom

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Personalpolicy. för Stockholms stad

Personalpolicy. för Stockholms stad Personalpolicy för Stockholms stad Tydliga gemensamma mål För att värna och utveckla vår allra viktigaste tillgång, stadens anställda och deras arbete för stockholmarnas bästa, är en aktiv personalpolitik

Läs mer

HR-strategi. HR-strategi

HR-strategi. HR-strategi HR-strategi HR-strategi 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Strategi HR-strategi 2016 2020 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Personalchef 2016-11-11

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Verksamhetsplan för 2012

Verksamhetsplan för 2012 Verksamhetsplan för 2012 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation för Norrtälje kommun

Riktlinjer för kommunikation för Norrtälje kommun 2018-02-10 Riktlinjer för kommunikation för Norrtälje kommun Inledning Kommunikation genomsyrar alla Norrtälje kommuns verksamheter. Varje dag har vi hundratals kontakter och möten. Oavsett om det är en

Läs mer

Social Impact Report 2014

Social Impact Report 2014 Social Impact Report 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1. Inledning... 2. Verksamhetsåret 2014... 3. Förändringsteorikarta och vision...... 3.1 Vision 4. Resultat och måluppfyllelse... 4.1 Effektmålet...

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport flicka Tillsammans gör vi skillnad! F lickors drömmar och möjligheter hotas varje dag. I många

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2015

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2015 Föräldralösa Barn Organisationsnummer 802406-2559 Effektrapport 2015 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds kvalitetskod Föräldralösa Barn är en del av Adoptionscentrum Alla barn har

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY KARLSTADS UNIVERSITET

LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY KARLSTADS UNIVERSITET LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY KARLSTADS UNIVERSITET LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY 1 Innehåll Ledar- och medarbetarpolicy...3 Universitetets värdegrund och förhållningssätt...4 Medarbetarskap och ledarskap

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Informations- och kommunikationsstrategi

Informations- och kommunikationsstrategi Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011-05-18 1(7) Informations- och v:\klk\stab\anna_sofia\policydokument\informations-

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Underlag för anbud/uppdragsbeskrivning avseende utvärdering av Diakonias arbete gentemot aktivister och unga.

Underlag för anbud/uppdragsbeskrivning avseende utvärdering av Diakonias arbete gentemot aktivister och unga. Underlag för anbud/uppdragsbeskrivning avseende utvärdering av Diakonias arbete gentemot aktivister och unga. S I D A 1 av (5) Utvärderingen önskas utföras under sep 2017 - dec 2017. Anbud önskas senast

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer