Stöd & Process Underskrift...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stöd & Process Underskrift..."

Transkript

1 Byggnadsnämnden Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 68 Tisdagen den 11 juni 2013, klockan 18:00-20:30 Beslutande Övriga deltagande Ledamöter: Anitha Hector (M) ordförande Ludwig Brogård (C ) vice ordf. Gert Lindström, 2:e vice ordf. Aija Henningsson (M) Francis Opondo (FP) Bengt Strömqvist (KD) ej 71 p.g.a. jäv Solweig Flemmer (C ) 71 Anders Bergström (S) Gunnar Andersson (MP) Flerida Martinez (V) Thomas L Thunblom, kontoret för samhällsbyggnad Margareta Stensaeus Linder, stöd & process Kristian Assia, kontoret för samhällsbyggnad Fredrik Drotte, kontoret för samhällsbyggnad, 65-70, Anna-Karin Bergquist, kontoret för samhällsbyggnad, 65-70, Agnes Hustad, kontoret för samhällsbyggnad, 65-70, Mats Jakobsson,, kontoret för samhällsbyggnad, 65-70, Anna Jakobsson, kontoret för samhällsbyggnad, 65-66, Anna Åhr-Evertson, kontoret för samhällsbyggnad, 65-66, Ersättare: Gunnar Norlin (M) Lars Hansson (M) Olli Hakala (M) Solweig Flemmer (C ) 65-70, 72- Erik Olsson, kontoret för samhällsbyggnad, 67-80, Jan-Erik Näslund, kontoret för samhällsbyggnad Utses att justera Francis Opondo Justeringens plats och tid Stöd & Process, plan 6, kommunhuset, Dragonvägen 86, 14 juni 2013 Underskrifter Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer Ordförande Justerande Anitha Hector Francis Opondo ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Byggnadsnämnden Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Stöd & Process Underskrift...

2 Byggnadsnämnden Information och frågor (BN/2013:7) Ärendebeskrivning 1. Allmänhetens frågestund 2. Bygglovhandläggare/bygglovinspektör Anna-Karin Bergquist informerar om bygglovstatistik för maj Miljöprojektplanerare Anna Jakobsson och miljöplanerare Anna Åhr-Evertson presenterar sig och sina delar i planarbetet 4. Nämndens frågestund Förslag till beslut Byggnadsnämnden noterar informationen och lägger den till protokollet. Ordförandes förslag till beslut Enligt kontorets förslag. Byggnadsnämndens beslut Byggnadsnämnden noterar informationen och lägger den till protokollet.

3 Byggnadsnämnden Meddelanden (BN/2013:8) Ärendebeskrivning 1. Kommunfullmäktige Utvärdering av rutin för beredning av motioner och medborgarförslag (KS/2008:69) 2. Kommunfullmäktige Utvärdering av förenklad hantering av medborgarförslag (KS/2008:152) 3. Kommunfullmäktige Revisionsberättelse och ansvarsfrihet 2012 för Upplands Väsby kommun (KS/2013:192, KS/2013:191, KS/2013:190) 4. Kommunfullmäktige Årsredovisning 2012 (KS/2012:417) 5. Länsstyrelsen i Stockholms län, enheten för överklaganden2, Beslut , Beteckning , Överklagande av ett beslut om bygglov för uppförande av ett enbostadshus på fastigheten Grimsta 100:4 i Upplands Väsby kommun. Byggnadsnämndens Dnr 2011:226. Länsstyrelsens beslut: Länsstyrelsen avslår överklagandet. Kontoret för samhällsbyggnads förslag till beslut Byggnadsnämnden godkänner redovisningen av meddelandena och lägger dem till protokollet. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag. Byggnadsnämndens beslut Byggnadsnämnden godkänner redovisningen av meddelandena och lägger dem till protokollet.

4 Byggnadsnämnden Redovisning av delegationsbeslut (BN/2013:9) Ärendebeskrivning Byggnadsnämnden har överlåtet sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med nämndens delegationsförteckning. Dessa beslut ska redovisas till nämnden. Redovisning innebär inte att nämnden omprövar eller fastställer delegationsbesluten. Däremot får nämnden återta lämnad delegering eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet. Följande delegationsbeslut för perioden har beslutats av bygglovhandläggare Tony Ebrahimi, byggnadsinspektör Soran Amin, bygglovhandläggare/byggnadsinspektör Anna-Karin Bergquist, Kristian Assia vilka redovisas för byggnadsnämnden: Bygglov BNdel/2013:147, 148, 150, 151, 149, , 157, 160, 159, 162, 161, 169, 168, 171, 173 x 2, 174, 178, 175, 176, 179 x 2. Förslag till beslut Byggnadsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag. Byggnadsnämndens beslut Byggnadsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut.

5 Byggnadsnämnden Detaljplan för Tegelbruket (område norr om Korpkulla) (BN/2012:206) Ärendebeskrivning JM AB inkom hösten 2011 med en förfrågan om ändring av detaljplan för område norr om Korpkulla för att möjliggöra ca 150 bostäder i en kvartersstruktur. Dessa skulle ersätta fyra fastigheter bebyggda med bostäder och verksamheter som finns på platsen idag. Förslaget påverkar även befintliga tennisplaner. Den 13 juni 2012 gav miljö- och planutskottet byggnadsnämnden och dess förvaltning i uppdrag att påbörja planarbetet för området. Detaljplanens namn, Tegelbruket, har föreslagits för att anknyta till det tegelbruk som låg på platsen i början av 1900-talet. Planområdet omfattar fastigheterna Vilunda 1:103, 1:106, 1:159 och 1:164. Fastigheterna är idag privatägda. Planområdet berör även delar av fastigheterna Vilunda 1:110, 1:265 samt 1:548 som ägs av Upplands Väsby kommun. En förtätning med bostäder överensstämmer med kommunens översiktsplan (Strategisk kommunplan, 2005). Med hänsyn till områdets centrala läge och med stöd av översiktsplanen föreslås området ges en mer stadsmässig karaktär med kringbyggt kvarter i 4-5 våningar, tydliga och definierade gaturum, en variation i fasadutformningen och krav på verksamhetslokaler i delar av bottenvåningarna. En ny lokalgata föreslås mellan Tegelvägen och Väsbyvägen, väster om de föreslagna bostäderna. Bryggerivägen och Väsbyvägen föreslås smalnas av och med trädplanteringar och längsgående parkeringar skapas ett mer stadsmässigt gaturum. Ett parkeringsgarage för de boende föreslås under delar av kvarteret. På platsen har tidigare, mellan åren 1904 och 1914, funnits en tegelfabrik med lertäkt. En tidig geoteknisk markundersökning har gjorts för området som visar att området är förorenat. Föroreningarna kommer inte från tegelbruket utan har tillkommit då lertäkten fylldes igen. Marken kommer att saneras för att möjliggöra bostäderna. Området är utsatt för höga bullernivåer, främst från järnvägen, men även från omkringliggande gator. Kvarterets slutna utformning, lägenheternas placering samt lokala åtgärder på vissa balkonger och uteplatser är nödvändiga för att möjliggöra godtagbara bullernivåer. En behovsbedömning om betydande miljöpåverkan har tagits fram och samråd kommer att ske med länsstyrelsen. Kontoret för samhällsbyggnad gör bedömningen att detaljplanens genomförande inte medför betydande miljöpåverkan.

6 Byggnadsnämnden Förslag till beslut 1. Byggnadsnämnden beslutar att sända ut förslag till detaljplan för Tegelbruket, daterad maj 2013, på samråd. 2. Byggnadsnämnden bedömer att förslag till detaljplan för Tegelbruket (område norr om Korpkulla) inte medför betydande miljöpåverkan med avseende på miljö, hälsa, hushållning av mark och vatten och andra naturresurser. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag. Byggnadsnämndens beslut 1. Byggnadsnämnden beslutar att sända ut förslag till detaljplan för Tegelbruket, daterad maj 2013, på samråd. 2. Byggnadsnämnden bedömer att förslag till detaljplan för Tegelbruket (område norr om Korpkulla) inte medför betydande miljöpåverkan med avseende på miljö, hälsa, hushållning av mark och vatten och andra naturresurser. Handlingar som ingår i beslut 1. Plankarta med bestämmelser, daterad maj Planbeskrivning inklusive behovsbedömning, daterad maj 2013

7 Byggnadsnämnden Detaljplan för del av Södra Messingen (BN/2012:237) Ärendebeskrivning Detaljplanen omfattar del av fastigheten Vilunda 19:1 och syftar till att möjliggöra ett vårdoch omsorgsboende med ca 80 lägenheter. Gällande detaljplan för Södra Messingen vann laga kraft och medger bostäder med möjlighet till centrumändamål, samt mindre förskoleverksamhet i bottenvåning. För att möjliggöra för ett vård- och omsorgsboende behöver gällande detaljplan ändras på följande sätt: -byggrätt för en förbindelsegång över allmän platsmark till Messingenhuset för att möjliggöra för ett samutnyttjande av köks- och restaurangutrymmena, bibliotek, kulturlokaler m.m. -utöka byggrätten inåt gården samt höja byggrätten en våning i norr. -komplettera användningen med äldrevård. -komplettera bullerbestämmelserna för kategoriboende. Samråd kring planförslaget genomfördes i februari-mars 2013 och ett samrådsmöte erbjöds för sakägare och remissinstanser i början av mars. Efter samrådet bearbetades förslaget och det färdiga förslaget sändes ut för granskning i maj Synpunkter inkomna såväl från samrådet som granskningen är redovisade och bemötta i ett utlåtande enkelt planförfarande, daterat I samrådet framfördes synpunkter från länsstyrelsen angående buller. De anser inte att det är lämpligt att förlägga enkelsidiga lägenheter mot den mest bullerstörda sidan mot järnvägen. För att innehålla bullerkraven krävs speciella bullerdämpande vädringsfönster och en sådan teknisk lösning är en åtgärd som bara undantagsvis kan godtas och då endast för ett fåtal lägenheter. I samrådsförslaget redovisades en planlösning där 12 st (15 %) av lägenheterna vette direkt mot järnvägen vilket länsstyrelsen anser inte är godtagbart. Länsstyrelsen framförde också att de saknade en redovisning av vilka effekterna blir på bullernivåerna om bostäderna byggs utan att den planerade bullerskärmen vid järnvägen uppförts och om den planerade bebyggelsen vid Optimusvägen inte uppförs. De saknade också en uppskattning av vad bullerregnet från E4 ger för effekter på vård- och omsorgsboendet. Även miljö- och hälsoskyddsnämnden framförde synpunkter på bullret. De anser inte heller att det är lämpligt att förlägga enkelsidiga lägenheter, särskilt inte bostäder för äldre, mot järnvägen.

8 Byggnadsnämnden Efter samrådet har plankartan ändrats så att byggrätten i planområdets sydöstra hörn har utökats något. Det möjliggör en planlösning i vård- och omsorgsboendet som gör att färre boendeenheter kommer att vetta mot den mest bullerutsatta sidan. I redovisat förslag vetter endast fyra lägenheter direkt mot järnvägen. I planbeskrivningen har förtydliganden gjorts avseende bullerregnet från E4 och dess påverkan på planområdet samt bullrets påverkan på planområdet under den tid som området inte är fullt utbyggt. Förtydliganden har även gjorts om att det bullerplank utmed järnvägen som finns i reglerat i gällande detaljplan ska färdigställas under planens genomförande. Länsstyrelsen har i granskningsskedet meddelat att de utifrån 5 kap 22 PBL inte har något att erinra mot planförslaget. Till utlåtandet daterat hör även yttrande från Upplands Väsby Hembygdsförening: Upplands Väsby Hembygdsförening har tagit del av planförslaget och har inget att invända mot det. Föreningen vill bara understryka vikten av att det avrivna Messingen-området bebyggs i sin helhet så snart som möjligt. Kontorets förslag till beslut Byggnadsnämnden beslutar anta detaljplan för del av södra Messingen, upprättad i maj 2013 Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag. Byggnadsnämndens beslut Byggnadsnämnden beslutar anta detaljplan för del av södra Messingen, upprättad i maj 2013 Handlingar som ingår i beslut 1. Plankarta, maj Planbeskrivning med genomförandefrågor maj Utlåtande- enkelt planförfarande Beslutet skickas till: Peab bostad AB

9 Byggnadsnämnden Vik 1:80, Eggebyvägen 2, Nybyggnad av industri- och lagerbyggnad (BN/2011:461) Ärendebeskrivning Hasse Rågård transport AB ansöker om bygglov för uppförande av industri- och lagerbyggnad för att bedriva åkeriverksamhet. Ansökt åtgärd strider mot gällande detaljplan genom att del av byggnad, ca 1/3 del (ca kvm) skulle placeras på mark som inte får bebyggas samt ett U- område (marken skall vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar). Förutsättningar Planförutsättningar Gällande detaljplan, betecknad 246, vann laga kraft Det aktuella området omfattas av planbestämmelsen Jk, vilken bland annat innebär att Småindustri och hantverk där verksamheten ej får vara störande för omgivande bostäder Kommunicering Detta tjänsteutlåtande skickas denna dag till fastighetsägare, Hasse Rågård som därmed ges tillfälle att inkomma med kompletteringar såsom bemötande av kontorets bedömning. Bygglovsenhetens bedömning För fastigheten Vik 1:80 gäller detaljplan kallad 246. Enligt planbestämmelserna får inte punktprickad mark bebyggas. Marken runt omkring byggnaden är i sin helhet punktprickad, dvs. belagd med byggförbud samt ett U- område (marken skall vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar). I 9 kap. 31 b PBL anges att bygglov får ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte. Sammanfattningsvis bedömer bygglovsenheten att avvikelserna från detaljplanen, att placera 1/3 del av huvudbyggnad på mark som inte får bebyggas och som ska hållas tillgänglig för allmän underjordisk ledning, inte är mindre och att förutsättningar saknas för att kunna meddela bygglov. Vidare bedömer bygglovsenheten att avvikelsen inte är sådan liten avvikelse förenlig med detaljplanens syfte som kan godtas vid tillämpning av 9 kap 31 b plan- och bygglagen, PBL. Vidare skulle åtgärden vid eventuellt beviljande av bygglov ge en icke önskvärd prejudicerande verkan för området.

10 Byggnadsnämnden Med bakgrund av bygglovsenhetens bedömning har berörda sakägare (grannar) inte beretts tillfälle att yttra sig. Kontoret för samhällsbyggnads förslag till beslut 1. Kontoret för samhällsbyggnad föreslår med stöd av 9 kap 31 b PBL avslå ansökan om bygglov för placering av del av huvudbyggnad på prickad mark. 2. Avgiften för avslag bygglov blir kr. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag. Byggnadsnämndens beslut 1. Byggnadsnämnden beslutar med stöd av 9 kap 31 b PBL avslå ansökan om bygglov för placering av del av huvudbyggnad på prickad mark. 2. Avgiften för avslag bygglov blir kr. Handlingar som ingår i beslut 1. Ansökan, dat Ansökan om dispens från byggförbud på prickad mark, dat Nybyggnadskarta, dat (Bilaga 1) 4. Nybyggnadskarat, dat (Bilaga 2) 5. Planritning, dat Fasadritningar, dat Detaljplanekarta 8. Bemötande på tjänsteutlåtande

11 Byggnadsnämnden Vilunda 19:5 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av kulturhus och flerbostadshus (höghus) (BN/2013:158) Ärendebeskrivning Brabo Stockholm AB har kommit in med ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av kulturhus i anslutning till ett höghus för bostadsändamål på fastigheten Vilunda 19:5, Centralvägen 4, inom detaljplanelagt område. Förutsättningar Planförutsättningar Fastigheten omfattas av detaljplan med beteckning 1350, laga kraft För fastigheten gäller planbestämmelsen B* f 2, CS 1, vilket bland annat anger att bostäder får uppföras ovan allmänna lokaler (CS 1 ). Byggnadshöjden för allmänna lokaler anges till högst 10,5 meter. Vidare anges att byggnadshöjden för bostadsändamål ovanför lokalerna ska anpassas efter skalan till omgivande bebyggelser. Med punktprickning betecknad mark får inte bebyggas. Yttranden Med anledning av att planbestämmelsen för bostadsändamål inte anger den höjd på byggnad som kan förväntas på den avsedda platsen har berörda sakägare fått tillfälle att yttra sig. Sakägarhörandet slutas Än så länge har en berörd sakägare yttrat sig och avlämnat positiv syn över förslaget. Kontoret för samhällsbyggnads bedömning De föreslagna åtgärderna bedöms vara förenliga med aktuell detaljplan. Skalan på höghuset har i förhållande till omgivande bebyggelser bedömts passa in både utifrån volymen och siluetten från normal betraktningsvinkel och avstånd. Den slutliga bedömningen är att kulturhuset är planenligt och att höghuset kan tillåtas på den avsedda platsen. Kontoret för samhällsbyggnads förslag till beslut Som förhandsbesked enligt 9 kap 17 plan- och bygglagen, PBL, förklarar byggnadsnämnden att: 1. Kulturhus enligt förslag kan tillåtas.

12 Byggnadsnämnden Höghus för bostadsändamål enligt förslag kan tillåtas. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag. Yrkanden Gert Lindström (S) yrkar med instämmande av Anders Bergström (S) och Flerida Martinez (V) att punkten 1. Kulturhus enligt förslag kan tillåtas avslås. Beslutsgång Ordförande Anitha Hector (M) ställer Gert Lindströms (S) med fleras yrkande mot ordförandens förslag och finner att byggnadsnämnden beslutar enligt ordförandens förslag. Därefter ställer ordförande Anitha Hector (M) proposition på sitt eget förslag avseende punkten 2. Höghus för bostadsändamål enligt förslag kan tillåtas och finner att byggnadsnämnden beslutar enligt ordförandens förslag. Byggnadsnämndens beslut Som förhandsbesked enligt 9 kap 17 plan- och bygglagen, PBL, förklarar byggnadsnämnden att: 1. Kulturhus enligt förslag kan tillåtas. 2. Höghus för bostadsändamål enligt förslag kan tillåtas. Reservation Gert Lindström (S), Anders Bergström (S) och Flerida Martinez (V) reserverar sig mot byggnadsnämndens beslut till förmån för eget yrkande. Handlingar som ingår i beslut 3 st. perspektiv, inkomna

13 Byggnadsnämnden st. fasadritning, inkommen st. sektionsritning, inkommen st. situationsplan, inkommen st. solstudiehandlingar, inkomna

14 Byggnadsnämnden Grimsta 5:557, Ansökan om bygglov för två stycken skyltar på fastigheten, Kanalvägen 1A (InfraCity Öst, hus 71) (BN/2013:118) Ärendebeskrivning Eurosign AB har kommit in med ansökan om bygglov för två stycken skyltar på fastigheten Grimsta 5:557, Kanalvägen 1A (InfraCity Öst, hus 71). Förutsättningar Planförutsättningar För området gäller detaljplan 1370 som vann laga kraft Fastigheten omfattas bland annat av bestämmelsen f2 som anger att skyltning tillåts på takfot och på väl avgränsade ytor på fasaderna. Inom hela planområdet gäller därutöver att fasadskyltning ska utföras med friliggande bokstäver. För vidare förklaring hänvisas till planbeskrivningen, kapitel Gestaltning, avsnitt Vistelse- och kommunikationsrum. Dokumentet som ligger till underlag för gestaltningskapitlet är Vackrare motorväg gestaltningsprogram för E4:an genom Upplands Väsby, godkänt av Kommunstyrelsen Yttranden Skylt nummer ett, som består av en skyltlåda och avses att placeras över entrén till Kanalvägen 1A, avviker från gällande detaljplan i avseendet att skylten inte består av friliggande bokstäver. Om byggnadsnämnden bedömer att avvikelsen från gällande detaljplan är liten och förenlig med detaljplanens syfte ska de kända sakägarna, kända hyresgäster, bostadsrättshavare och boende som berörs ges tillfälle att yttra sig över förslaget. Berörda sakägare har i enlighet med 9 kap. 25 plan- och bygglagen (PBL) beretts möjlighet att yttra sig över avvikelsen. Ägare till fastigheterna Grimsta 5:137, Grimsta 7:4, Grimsta 8:1, Grimsta 8:2, Grimsta 51:1 samt Grimsta 51:10 har ansetts berörda. Yttranden ska skriftligen vara inkomna till Kontoret för samhällsbyggnad den 31 maj Kommunicering Detta tjänsteutlåtande skickas till sökanden, Eurosign AB, som därmed ges tillfälle att komma in med kompletteringar såsom bemötande av kontorets bedömning. Kontoret för samhällsbyggnads bedömning Skylt nummer ett enligt ansökan består av en enkelsidig ljuslåda med blå bakgrund och texten VLG Väsby Läkargrupp. Skylten är invändigt belyst med lysrör. Sökanden avser att

15 Byggnadsnämnden placera denna ovanför entrén till Kanalvägen 1A på fasad som vetter mot öst. Berörda sakägare har beretts möjlighet att yttra sig över avvikelsen. Enligt planbeskrivningen som vann laga kraft är ambitionen att åstadkomma en attraktiv, sammanhållen och välordnad framtoning inom området och ut mot E4. Vidare är syftet är att lägga fast en kvalitetsnivå för gestaltning av den offentliga miljön som formas exempelvis av byggnaders fasader. I aktuellt område, som domineras av handels- och kontorsverksamhet, ska skyltar utgöra ett väsentligt element för att skapa en kommersiell och vital atmosfär i området. Den övergripande bestämmelsen om friliggande bokstäver på skyltar bedöms vara av stor betydelse för att uppnå dessa syften då sådana skyltar tenderar att anpassa sig bra till fasaden och skapa ett ordnat och harmoniskt intryck. På fasaderna, både på kontorshusen och på affärsbyggnaden närmast E4 finns ett stort antal skyltar och områdets estetiska framtoning påverkas i stor grad av denna skyltning. Skylt nummer ett bedöms ha en betydande inverkan på det estetiska intrycket av fasaden genom att den bidrar till ett oordnat helhetsintryck och därmed även bidrar negativt till helhetsverkan av området. Därutöver skulle ett beviljande av bygglov för skylt nummer ett upprätthålla och förstärka den helhetsverkan som, enligt syftet med detaljplanen, avses att förbättras. Till följd därav kan aktuell åtgärd inte bedömas uppfylla de gestaltningskrav som ställs enligt gällande detaljplan. Kontoret för samhällsbyggnad bedömer att avvikelsen inte är förenlig med detaljplanens syfte varför bygglov inte kan beviljas enligt 9 kap 31 b PBL. Skylt nummer två, som består av friliggande bokstäver med texten VLG samt VLG Läkargrupps symbol, avses att placeras på den sydliga gavelfasaden på hus nummer 71. Denna har vitlysande fronter och blålackerade sidor. Skylten bedöms som stor påverkan på stads- eller landskapsbilden. Skylten bedöms inte medföra någon betydande olägenhet för omgivningen. Åtgärden är planenlig och uppfyller kraven i 8 kap. plan- och bygglagen. Bygglov ska beviljas enligt 9 kap 30 PBL. Kontoret för samhällsbyggnads förslag till beslut 1. Byggnadsnämnden avslår ansökan om bygglov för skylt nummer ett med stöd av 9 kap 31 b plan- och bygglagen. 2. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för skylt nummer två enligt 9 kap 30 plan- och bygglagen. Ordförandens förslag till beslut 1. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för skylt nr 1, med stöd av 9 kap 31 b plan- och bygglagen (PBL) då byggnadsnämnden anser att skyltens utformning är att betrakta som en liten avvikelse och förenlig med de krav som ställs i 2 kap 6 PBL. 2. Enligt kontorets förslag

16 Byggnadsnämnden Beslutsgång Ordförande Anitha Hector (M) ställer proposition på kontorets förslag och sitt eget förslag och finner att byggnadsnämndens beslutar enligt ordförandens förslag. Byggnadsnämndens beslut 1. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för skylt nr 1, med stöd av 9 kap 31 b plan- och bygglagen (PBL) då byggnadsnämnden anser att skyltens utformning är att betrakta som en liten avvikelse och förenlig med de krav som ställs i 2 kap 6 PBL. 2. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för skylt nummer två enligt 9 kap 30 plan- och bygglagen. Motivering Detaljplanen har intentionen att ordna skyltning så att fasadskyltning inom området som helhet utgörs av friliggande bokstäver. Byggnadsnämnden anser att intentionen är bra och ska följas vad gäller områdets utveckling på sikt. Detta kräver dock större omdaning av delar som idag helt domineras av skyltlådor Vid planläggning och i ärenden om bygglov enligt 2 kap 6 plan-och bygglagen (PBL) ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till: stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan. Aktuellt ärende tillhör en sådan del av området. Före omdaning och vid bygglovansökan för en enstaka skylt anser byggnadsnämnden därför att det är skäligt att bevilja bygglov för skylt som inte utgörs av friliggande bokstäver om den ansluter väl till befintlig karaktär. Handlingar som ingår i beslut Ansökan ankomstdaterad Skyltritning skylt 1 ankomstdaterad Situationsplan skylt 1 ankomstdaterad Fasadritning skylt 1 & 2 ankomstdaterad Fotomontage skylt 1 ankomstdaterad Situationsplan skylt 2 ankomstdaterad Fotomontage och skyltritning skylt 2 ankomstdaterad

17 Byggnadsnämnden Sköldnora 1:17 - Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av 4 stycken enbostadshus (BN/2012:277) Ärendebeskrivning Ärendet utgår.

18 Byggnadsnämnden Hammarby 1:16 - Väsentligt ändrad användning samt tillbyggnad av vårdlokaler (BN/2013:157) Ärendebeskrivning Savana Stockholm AB har kommit in med ansökan om bygglov för ändrad användning i enlighet med förhandsbesked ( , 74) samt tillbyggnad av lokaler och nybyggnad av sopbod, utanför detaljplanelagt område. Förutsättningar Fastigheten ligger utanför detaljplanelagt område, dock omfattas berörd del av fastigheten riksintresset för Arlanda flygplats samt riksintresset för kulturmiljön. Förhandsbesked för ändrad användning meddelades positivt av samhällsbyggnadsnämnden den 16 oktober 2012 med beslutsparagraf 74. Yttranden Sakägarhöranden har gjorts i samband med ansökan om förhandsbesked. Kontoret för samhällsbyggnads bedömning Inrättningen sker i enlighet med förhandsbeskedet. Därutöver byggs huvudbyggnaden till genom en förlängning av den kortare gaveln mot nordöst och även inglasningar mot nordväst mellan flyglarna. I nära anslutning till parkeringsplatserna uppförs en sopbod för att tillgodose möjligheten till avfallshantering enligt boverkets byggregler, BBR. Byggnaden har ett dokumenterat högt arkitektoniskt värde enligt en byggnadsantikvarisk utredning gjort som kompletterats med en byggnadsinventering upprättad Tillbyggnaden är utformad för att representera sin tids arkitektur med enkelt formspråk, med markering i annat fasadmaterial som därmed avviker från byggnadens övriga karaktär, samt ett indrag på sidorna precis vid kopplingen för att tydliggöra separationen mellan det befintliga och det tillkomna. Syfte är att visa tillbyggnaden som ett tydligt tillägg och inte som en utbyggnad av byggnaden befintlig form. Inglasningen mellan flyglarna sker med heltransparenta glas och diskreta profiler. Sopstationen blir 122,7 kvm med fasader som ska bestå av en ljus, slät puts. Taket ska bestå av falsat plåttak, aluzink.

19 Byggnadsnämnden Åtgärderna uppfyller de krav som kan ställas enligt 2 och 8 kap PBL vad gäller ändamålsenlighet, lämplighet, formgivning och tillgänglighet. Kontoret för samhällsbyggnads förslag till beslut 1. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för ändrat användningssätt i enlighet med förhandsbeskedet, , och med stöd av 9 kap 31 plan- och bygglagen, PBL. 2. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för tillbyggnad av huvudbyggnadens gavel beviljas med stöd av 9 kap 31 plan- och bygglagen, PBL. 3. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för inglasning på huvudbyggnad beviljas med stöd av 9 kap 31 plan- och bygglagen, PBL. 4. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för nybyggnad av sopbod med stöd av 9 kap 31 plan- och bygglagen, PBL. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag. Byggnadsnämndens beslut 1. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för ändrat användningssätt i enlighet med förhandsbeskedet, , och med stöd av 9 kap 31 plan- och bygglagen, PBL. 2. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för tillbyggnad av huvudbyggnadens gavel beviljas med stöd av 9 kap 31 plan- och bygglagen, PBL. 3. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för inglasning på huvudbyggnad beviljas med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen, PBL. 4. Byggnadsnämnden beviljar bygglov för nybyggnad av sopbod med stöd av 9 kap 31 plan- och bygglagen, PBL. Handlingar som ingår i beslut Ansökan, inkommen

20 Byggnadsnämnden Intyg tillgänglighet, inkommen Situationsplan, inkommen Fasadritningar, inkomna Planritningar, inkomna Sopbod ritningar, inkommen

21 Byggnadsnämnden Utredning om miljöstationer, uppdrag (BN/2013:196) Ärendebeskrivning Miljöstationer är offentliga anläggningar där kommunens invånare kan göra sig av med källsorterat avfall. Miljöstationer är en modern mötesplats för kommunens invånare och platsens kan anses signalera vilken vikt kommunen lägger vid miljöfrågor. Vid utformandet av en miljöstation måste fler aspekter vägas in som berör placering i stadsrummet, funktionskrav, handikappanpassning, trygghetsfrågor och estetisk utformning. Kontoret för samhällsbyggnad ser ett behov av att dessa frågor utreds och sammanställs i riktlinjer som kan tjäna som stöd i samband med detaljplanearbete och bygglovgivning men också vid markupplåtelse och upphandling. Kontoret för samhällsbyggnads förslag till beslut Byggnadsnämnden uppdrar åt kontoret för samhällsbyggnad att göra en utredning om miljöstationer och ta fram ett förslag till riktlinjer för uppförandet av miljöstationer i Upplands Väsby kommun. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag. Byggnadsnämndens beslut Byggnadsnämnden uppdrar åt kontoret för samhällsbyggnad att göra en utredning om miljöstationer och ta fram ett förslag till riktlinjer för uppförandet av miljöstationer i Upplands Väsby kommun.

22 Byggnadsnämnden Tillsynsärende gällande Vik 1:85 Åtgärdsföreläggande enligt 11 kap 19 PBL mot tomträttshavaren Wik Event & konferens AB (BN/2012:245) Kommunstyrelsens teknik & fastighetsutskott har i beslut av den 20 mars beslutat hemställa att byggnadsnämnden utfärdar ett åtgärdsföreläggande enligt 11 kap 19 plan- och bygglagen mot tomträttshavaren Wik Event & Konferens AB. Bakgrunden till hemställan är att Wik Event & Konferens AB inte uppfyller detaljplanens bestämmelse om att hålla marken tillgänglig för motorsport på fastigheten Vik 1:85. Kommunstyrelsens teknik- & fastighetsutskott föreslår att åtgärder enligt föreläggandet ska vara genomförda senast fyra veckor efter det att byggnadsnämndens beslut vunnit laga kraft och att föreläggandet ska vara förenat med vite om kr. (Motsvarande en tomträttsavgäld) Wik Event & Konferens AB är tomträttshavare på fastigheten Vik 1:85. Enligt 1 kap 5 plan- och bygglagen ska det som sägs i plan- och bygglagen om fastighetsägaren eller fastigheten tillämpas på tomträttshavaren eller tomträtten. I den gällande detaljplanen finns detaljplanebestämmelsen Marken ska vara tillgänglig för motorsport. Denna skyldighet att hålla marken tillgänglig för motorsport åvilar Wik Event & Konferens AB i egenskap av tomträttshavare. Planförutsättningar Gällande detaljplan, betecknad 1318, vann laga kraft Det aktuella området omfattas av planbestämmelsen Marken ska hållas tillgänglig för motorsport. Bakgrund Upplands Väsby kommun är ägare till fastigheterna Vik 1:68 och Vik 1:85. Inom del av fastigheten Vik 1:68 upplåter kommunen sedan slutet av 1950-talet ett arrendeområde till Upplands Väsby motorklubb med huvudsakligt ändamål att bedriva motorcrossverksamhet. På angränsande fastighet Vik 1:85 finns ett tomträttsavtal mellan kommunen och bolaget Wik Event & konferens AB som bedriver upplevelseverksamhet. Sedan 2005 finns en detaljplan för fastigheten Vik 1:85. I detaljplanen står det att marken skall hållas tillgänglig för motorsport. Enligt 11 kap 19 plan- och bygglagen får byggnadsnämnden förelägga en byggherre, ägare, nyttjanderättshavare, väghållare, kontrollansvarig, sakkunnig eller huvudman för en allmän plats att inom en viss tid vidta åtgärd (åtgärdsföreläggande) om denne bryter mot en skyldighet enligt denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen.

23 Byggnadsnämnden Kontoret för samhällsbyggnads förslag till beslut Kontoret för samhällsbyggnad föreslår att byggnadsnämnden beslutar att enligt 11 kap 19 plan- och bygglagen förelägga Wik Event & Konferens AB, org. nr: , att senast fyra veckor efter att byggnadsnämndens beslut vunnit laga kraft ha vidtagit åtgärder för att uppfylla detaljplanebestämmelsen Marken ska vara tillgänglig för motorsport. Föreläggandet förenas med vite om kr i enlighet med 11 kap 37 plan- och bygglagen. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag. Byggnadsnämndens beslut Byggnadsnämnden beslutar att enligt 11 kap 19 plan- och bygglagen förelägga Wik Event & Konferens AB, org. nr: , att senast fyra veckor efter att byggnadsnämndens beslut vunnit laga kraft ha vidtagit åtgärder för att uppfylla detaljplanebestämmelsen Marken ska vara tillgänglig för motorsport. Föreläggandet förenas med vite om kr i enlighet med 11 kap 37 planoch bygglagen. Handlingar som ingår i beslutet 1. Utdrag ur sammanträdesprotokoll Kstfu 2. Informationsbrev till tomträttshavare 3. Skrivelse från Lennart Melchior, Hellström advokatbyrå, inkommen

Byggnadsnämnden Sammanträdeshandlingar

Byggnadsnämnden Sammanträdeshandlingar Byggnadsnämnden Sammanträdeshandlingar 2013-06-11 Kompletterande Handlingar Del 2 7 8 Tjänsteutlåtande Bygglovshandläggare 2013-05-27 Kristian Assia 08-590 970 00 Dnr: Fax 08-590 733 37 BN/2013:158

Läs mer

Thomas Thunblom, KSB Erik G. Olsson, KSB Eva Klermyr, KSB Anna Ginell, KSB Johannes Wikman, KLK, 1.5 Sara Hugosson, sekr, S&P

Thomas Thunblom, KSB Erik G. Olsson, KSB Eva Klermyr, KSB Anna Ginell, KSB Johannes Wikman, KLK, 1.5 Sara Hugosson, sekr, S&P Byggnadsnämnden 2015-01-27 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 27 januari, klockan 18:00-19:25 Ledamöter: Gert Lindström (S), ordf. Jakob Gustafsson

Läs mer

Thomas Thunblom, KSB Erik G. Olsson, KSB Fredrik Drotte, KSB, 4 Elisabet Eriksson, KSB, 1-4 Sara Hugosson, sekr, S&P. Hanna Anagrius (V)

Thomas Thunblom, KSB Erik G. Olsson, KSB Fredrik Drotte, KSB, 4 Elisabet Eriksson, KSB, 1-4 Sara Hugosson, sekr, S&P. Hanna Anagrius (V) Byggnadsnämnden 2016-01-19 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 19 januari, 2016, klockan 18:00-19:11 Ledamöter: Olli Hakala (M), ordförande Halina

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-05-23 1(6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-05-23 kl. 13.00 14.30 Paragrafer 42-43, omedelbar justering Utses att justera Roland Johansson (M) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult,

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 5 juli 2012, kl 09.30-10:25 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Torgny

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl Ajournering 10:25-10:35 3

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Ajournering 10:25-10:35 3 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-01-19 kl 10.00-11.05 Ajournering 10:25-10:35 3 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg, Sekreterare.

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg, Sekreterare. 2016-02-18 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, B-salen, kl. 09:30 10:50 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg,

Läs mer

Samråd. Antagen av. "DAG månad ÅR" Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014

Samråd. Antagen av. DAG månad ÅR Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014 Upprättadd 19 november 2014 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Tillägg till detaljplan (akt 1283K-16036) för del av fastigheten RYA 1:30, RYDEBÄCK Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad

Läs mer

Jävsnämnden 2015-06-11

Jävsnämnden 2015-06-11 Jävsnämnden 2015-06-11 Jn 5 Säter 2:1, Säter anläggande av konstgräsplan med belysning mm på Säters Idrottsplats... 2 Jn 6 Gruvby 8:2, Gustafs nybyggnad av omklädnings- och duschbaracker... 4 Jn 7 Kungsgården

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2223-2228 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl Anders Westerlund (S) 93, 96 Ledamot ( ) Nils-Börje Jönsson (C)

Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl Anders Westerlund (S) 93, 96 Ledamot ( ) Nils-Börje Jönsson (C) 1( 6) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl. 13.30 17.00 Beslutande Ulla-Britt Brandin (KD) Hans Stifors (PF) Ordförande Vice ordförande Elisabeth Holmer (S) Tjänstgörande ersättare Anders

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2018-02-23 2017-4902 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Resedan 4 Fastighetens adress: Stensövägen 39 Sökande: Ingvarsson, Johanna och Pär Ärende:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2034-2041 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Jonas Nyberg (S) Anna Ahlin (C) Viktoria Wennberg (S) Jenny Lundström (MP) Jim Blomstedt (M)

Jonas Nyberg (S) Anna Ahlin (C) Viktoria Wennberg (S) Jenny Lundström (MP) Jim Blomstedt (M) 2015-04-21 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 08:00 08:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Per Jonsson, chef Medborgarservice Maria Wikström, chef Bygg- och miljö Helena Lundberg,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Rolf-Arne Söderlund. Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning

Rolf-Arne Söderlund. Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, klockan 13.00 15.00 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Arne Olsson (M), ordförande Thomas Waldenström (M), ersättare för Maria Widlund (M) Lennart Einarsson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9 BYGGNADSNÄMNDEN 2014-01-28 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00--16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin 2014-07-24 210 (221) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl 09.00 10.00 Beslutande Se förteckning sid 211 Övriga närvarande Ann-Marie Thorell, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(9) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Anna Green, Therése Olofsson, Sylvia Ryel, Daniel Falk, Elise Ljung, Maria Melcher, Per Enarsson, Kaisa Kamppi

Anna Green, Therése Olofsson, Sylvia Ryel, Daniel Falk, Elise Ljung, Maria Melcher, Per Enarsson, Kaisa Kamppi 20 februari 1 (27) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Plats och tid Nacka stadshus kl 17.35-18.00 BESLUTANDE Cathrin Bergenstråhle (M) ordf. ej 17 Anders Tiger (KD) 1:e vice ordf. Helena Westerling (S) 2:e

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Sessionssalen kl 16:00 Beslutande Övriga deltagare (S) Magnus Nyström, ordförande (S) Leif Danielsson (S) Anna-Karin Lundström (S) Kjell Lidman (S) Tomas Eklund (S) Isabella

Läs mer

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1598/2013 Dnr planmodul: P 13/0020 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 23 januari

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (12)

Miljö- och bygglovsnämnden (12) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-07-11 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, torsdag den 11 juli 2019, kl 8.30-9.40. Paragrafer 67-72 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer

BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering

BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-07 B 2015-001372 BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2014-05-12 34 (39) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 12 maj 2014, kl. 08.00-09.00 Beslutande Håkan Persson (S) ordf Raul Sevefjord (M) Övriga deltagande Utses att justera Gunnar Karlsson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2189-2197 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2019-000080 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-30 2016-5112 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hjortronet 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Tommy Karlsson. Birgitta Luoto Calinge Lindberg Björn Johansson Tomas Sohlgren. Björn Wintler. Ferry Hagi Lena Karlsson Aronsson Evert Melander

Tommy Karlsson. Birgitta Luoto Calinge Lindberg Björn Johansson Tomas Sohlgren. Björn Wintler. Ferry Hagi Lena Karlsson Aronsson Evert Melander 1(10) Sammanträdesprotokoll Blad 1 (2) Plats och tid Kommunhuset rum Hävringe kl 13.15-14.25 Beslutande Inge Ståhlgren Tommy Karlsson Sten Nordlander (M) Birgitta Luoto Calinge Lindberg Björn Johansson

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Byggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll. Byggnadsnämnden Byggnadsnämnden 2016-08-23 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 23 augusti, 2016, klockan 18:00-19:10 Ledamöter: Gert Lindström (S), ordförande Halina

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-21 2018-0409 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 5 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Förslag

Läs mer

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga klockan 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Martin Gustafsson (C) Henrik Nilsson (M) ej 92 Bjarne Daa (S) Henrik Johansen (M) Åke Sjörin (FP)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Ingrid Andersson utskottssekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 4-8 Ingrid Andersson

Mats Melin byggnadsinspektör Ingrid Andersson utskottssekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 4-8 Ingrid Andersson 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 12.30-13.30 Beslutande Eva Aanerud-Karlsson (V) ordförande Arne Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson (S) Bo Guldbrandsson

Läs mer

Byggnadsnämn den. Sammanträdesdatum Johan Hellborg, sekreterare Bo Johnsson, konsult, 42 Anders Ståhl

Byggnadsnämn den. Sammanträdesdatum Johan Hellborg, sekreterare Bo Johnsson, konsult, 42 Anders Ståhl Karlsborgs kommun Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, måndag 15 juni 2015, kl. 09.00-11.30 Beslutande J onas Davidsson Anders Gunnarsson Anders Lundgren Ronny Siderud Peter Komestedt Jarl Karlsson Stig

Läs mer

Lennart Wiberg (S), ersätter Alf Persson (S) Jörgen Johnsson (M), ersätter Niels Madsen (M) Jörgen Sjöqvist (S), ersätter Nils-Erik Sandberg (S)

Lennart Wiberg (S), ersätter Alf Persson (S) Jörgen Johnsson (M), ersätter Niels Madsen (M) Jörgen Sjöqvist (S), ersätter Nils-Erik Sandberg (S) 1 (21) Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 8 februari 2018 kl 14:00 Beslutande Kenneth Bolinder (S), Ordförande Liselott Ljung (S), 1:e vice ordförande Kai Christiansen (S) Kerstin Persson (C) Göran

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2020-2028 Sekreterare A-C Utter

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-12-15 Jn 19 Skedvi Kyrkby 34:1, Stora Skedvi Om- och tillbyggnad av skola etapp 2 och 3... 2 Jn 20 Redovisning av delegationsärenden... 4 Jn 21 Övriga ärenden... 5 Jävsnämnden 2016-12-15

Läs mer

Torsdagen den 15 augusti 2013, kl i Gruesalen, Bjuv

Torsdagen den 15 augusti 2013, kl i Gruesalen, Bjuv 1(13) Plats och tid ande Ledamöter Torsdagen den 15 augusti 2013, kl 14.00-15.45 i Gruesalen, Bjuv Niklas Svalö (S) ordförande Lars Karlsson (S) Alf Persson (S) Olle Lundgren (S) Stig Lundblad (M) Niels

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 80-86

Sammanträdesprotokoll 80-86 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2016-09-27 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 80-86 Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset, A 587, kl 08:30 10:30 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Handläggare Datum Ärendebeteckning Handläggare Ärendebeteckning 2017-1282 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Enbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Hansabygg AB Ärende: Nybyggnad av förskola Förslag till beslut Bevilja bygglov

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-27 B 2016-000483 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh Förslag till beslut 1. Bygglov

Läs mer

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-16 B 2015-002079 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport Förslag till beslut Ansökan avslås med

Läs mer

Bygg-, trafik- och räddningsnämnden

Bygg-, trafik- och räddningsnämnden Sida 1/12 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30-15.30 Ajournering 14.45-15.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Leif Johansson (S), tjg ersättare för Ulla

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2019-03-14 Blad 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Björken Information 09.00 11.05 Sammanträde 11.05.- 11.30 Lars Andreasson, (S), ordförande Maud Persson,

Läs mer

Protokoll. Samhällsbyggnadsnämnden

Protokoll. Samhällsbyggnadsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 198 kl. 14:00-18:10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Thomas Pettersson (C) (ordförande) Bo Olsson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2016-11-15 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 99-105 Sammanträdesdatum 15 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A587, kl:08:30-12:00

Läs mer