Efter skolan hjälper bolivianska Liseth till att göra maten som hennes mamma säljer på gatan. Familjen är mycket fattig, men med stöd från Finska

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Efter skolan hjälper bolivianska Liseth till att göra maten som hennes mamma säljer på gatan. Familjen är mycket fattig, men med stöd från Finska"

Transkript

1 2016 Efter skolan hjälper bolivianska Liseth till att göra maten som hennes mamma säljer på gatan. Familjen är mycket fattig, men med stöd från Finska Missionssällskapet kan Liseth gå i skola. I skolan får hon vägkost för en framtid som kan se mycket annorlunda ut än hennes mors liv. Kanske kunde jag jobba med något inom turism, funderar Liseth.

2 Hopp i oförutsägbara tider Åren har Finska Missionssällskapet jobbat med en strategi vars mål har varit att utrota fattigdom, arbeta för mänskliga rättigheter och dela med sig av evangeliet. Hur lyckades vi i arbetet? Det kristna budskapet om Guds gränsöverskridande kärlek har betytt nytt hopp och en ny dignitet för grupper som förut levt i marginalisering. Olika evalueringar visar att det arbete vi gjort bland de mest utsatta människorna har burit frukt. Dessa människor, till exempel funktionshindrade, kvinnor och flickor samt diskriminerade minoriteter, syns nu mer. De har lite bättre förutsättningar att göra sin röst hörd. FATTIGDOMEN HAR MINSKAT. KVINNORNAS MÖJLIGHETER ATT PÅVERKA I SAMHÄLLET HAR BLIVIT BÄTTRE. Under den gångna strategiperioden har världen förändrats. Det är lätt att se det negativa, som ofta lyfts fram i media. Världen har blivit betydligt mer oförutsägbar. Inåtvändheten har tilltagit och det är svårare för medborgarorganisationerna att vara aktiva och verksamma. Antalet människor har ökat och resurserna har minskat. Vår egen regering har gjort nedskärningar i biståndet. Den ekonomiska ojämlikheten ökar hela tiden. Regionalt kan vi trots allt se en förbättring på många ställen. Fattigdomen har minskat. Kvinnornas möjligheter att påverka i samhället har blivit bättre. Barndödligheten har gått ner på många håll i världen. Många mätningar påvisar att finländskt biståndsarbete är effektivt. Vi får inte tappa hoppet. Finska Missionssällskapets nya strategi som utarbetats för 5 år framåt handlar just om hopp. Vi vill fortsätta jobba för en kyrka som bryr sig om dem som står i utkanten av samhället. Vi vill försvara de svagaste och hjälpa dem att ta tag i sin situation. Den ekonomiska ojämlikheten bland människor ökar och det är viktigt att arbeta för en större handelsrättvisa i världen. Konflikterna i världen är många och allt mer komplicerade. Fredsarbetet står därför också i fokus. Det är viktigt att utveckla olika former av dialog för konfliktsituationerna. Det kristna budskapet bygger på hopp, vilket ger framtidstro i situationer där vi mest ser hotbilder. Det sker väldigt mycket positivt på gräsrotsnivå. Ur ett globalt perspektiv ser vi att kyrkor med till exempel många invandrare eller flyktingar, är kyrkor som har nytt liv, ny gnista. Det är dags att stanna upp och höra vad kyrkorna som växer i marginalerna har att lära oss. Rolf Steffansson, direktör för utrikesarbetet

3 Finska Missionssällskapet. Hopp. Samarbete. Framsteg. Vi förverkligar Guds kärlek i ord och handling. Vi förkunnar evangelium, försvarar de mänskliga rättigheterna och arbetar för att utrota fattigdom. En tillbakablick Tyngdpunkten för vårt arbete har förflyttats till Asien, där kyrkorna är små och i minoritetsposition. Kyrkorna behöver mångsidigt stöd. De största utmaningarna inom utvecklingssamarbetet finns fortsättningsvis i området söder om Sahara. Vi inledde nytt samarbete i Sydafrika, Myanmar och Syrien. Vi har satsat mera på arbete för fred och försoning. Antalet anställda utomlands gick från 144 till 100. Samarbetspartnernas verksamhet och förvaltning har stärkts, och de har numera mer egen utbildad personal. Finska Missionssällskapets frivilligverksamhet stärktes: åren verkade 272 personer utomlands inom nätverket Felm Volunteer. Påverkansarbetet har rotat sig i verksamheten. Vi gjorde upp nya linjedragningar för påverkansarbetet inom följande områden: mänskliga rättigheter, fred och försoning, ekonomisk rättvisa, markrättigheter, hiv- och aids-arbete samt kristen förkunnelse. Ett grundavtal knöts med Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland Finska Missionssällskapet genomgick en organisationsförändring: stiftsbyråerna avlägsnades och inrikesavdelningen omorganiserades. Varje församling fick istället en egen serviceansvarig. Läs mera:

4 5. FINLAND Hjälpen når fram glimtar av hopp år 2016 ESTLAND FRANKRIKE PALESTINA ISRAEL 3. SYRIEN JORDANIEN PAKISTAN COLOMBIA VENEZUELA 4. SENEGAL 1. BOLIVIA TANZANIA ANGOLA NAMIBIA ZIMBABWE BOTSWANA SYDAFRIKA 1. Allt fler döva barn får undervisning på sitt eget språk Etiopien I Etiopien fick under förra året 112 nya lärare utbildning i teckenspråk och i att undervisa döva. Via dem får mer är döva elever undervisning på sitt eget språk. På grund av den stora efterfrågan trycktes en ny upplaga på exemplar av teckenspråkets bildordbok och den distribuerades till skolor och lärare. Boken stöder dövundervisningen i hela Etiopien eftersom den ger grundläggande kunskaper i teckenspråk till såväl lärare som elever. 124 familjemedlemmar till döva elever, hörande skolkamrater och andra teckenspråksintresserade fick intyg över avlagd grundkurs i teckenspråk. Då antalet teckenspråkskunniga ökar förbättras de dövas möjligheter att gå i vanliga skolor och integreras i samhället Kvinnorna förenar sina krafter i Nepal Nepal I södra Nepal fick närmare lågkastiga dalitkvinnor och -flickor information om kvinnors rättigheter, hälsa, utbildning och utkomst via de kvinnogrupper som Finska Missionssällskapet stöder. Till exempel i Sarlahi distrikt verkar 13 kvinnogrupper. Kvinnogrupperna har inte bara lyckats skaffa identitetshandlingar åt dalitkvinnorna utan även markrättigheter, vilket är mycket ovanligt i Nepal. Mushar-minoriteten, som diskrimineras av andra lågkastiga, lät bygga den första offentliga toaletten i sin by med hjälp av kvinnorna. Toaletten har blivit vida känd bland myndigheterna i distriktet. 3. Fadderstödet hjälper hela familjen Mauretanien I Mauretanien fick 226 flickor och 104 pojkar möjlighet till utbildning med stöd av finländska faddrar. Fadderstödet hjälper hela familjen. Utöver kostnaderna i anslutning till skolgången täcker stödet också ett sjukförsäkringskort som ger barnen tillgång till hälsovård. Utan faddrarnas stöd skulle ödet för många flickor från fattiga familjer vara att gifta sig tidigt eller hitta ett arbete som hembiträde, vilket innebär arbete dygnet runt under svåra förhållanden. Finska Missionssällskapets faddrar hjälper mer än barn i 17 länder. När man räknar med barnens anhöriga berörs totalt människor av stödet.

5 2% HIV- OCH AIDSARBETE 15 % ÖVRIGT ARBETE 8% DIAKONI 7% FUNKTIONSHINDRADES RÄTTIGHETER MYANMAR 6. LAOS KINA TAIWAN HONGKONG 11 % SAMARBETSPART- NERNAS SJÄLV- FÖRVALTNING 6% KRISTEN FOSTRAN 4% MILJÖVÄNLIG OCH HÅLLBAR UTVECKLING 15 % KYRKANS UPPSÖKANDE ARBETE 11 % FADDERARBETE KAMBODJA PAPUA NYA GUINEA 4% FLICKORS OCH KVINNORS STÄLLNING I SAMHÄLLET 17 % GRUNDLÄGGANDE RÄTTIGHETER FÖR DISKRIMINERADE FOLK OCH MINORITETER SINGAPORE 4. Ett eget språk är guld värt Sangita Budha, Nepal Barn som hör till magar-minoriteten i Nepal får studera på sitt modersmål i 13 lågstadier som stöds av Finska Missionssällskapet. Det officiella skolspråket är nepali, ett språk som de flesta av barnen inte talar. Det är inte lätt att börja i skolan på ett främmande språk. Barnen lär sig inte och lärarna blir frustrerade. Nu förstår jag vad som undervisas, gläder sig Sangita Budha som går på andra klassen i Bal Jyoti skola. Också skolans rektor och den lokala kommundirektören är nöjda. Föräldrarna är intresserade av skolan och den egenspråkiga undervisningen har flätat samman bygemenskapen. Numera inleder 95 procent av barnen i området skolgången. 5. Genom barnen blir församlingen bekant också för föräldrarna Ural, Ryssland I Urals prosteri i Ryssland förnyade församlingarna sin verksamhet för barn och unga. Församlingarnas anställda och frivilliga fick utbildning i barnskydd. Församlingarnas eftermiddags-och lägerverksamhet ökade i popularitet. Församlingen i Birsk ordnade förra året fem barnläger med barn per läger. De unga samlades två gånger i veckan. Genom barnen blir församlingen bekant också för föräldrarna. Tack vare utbildningen i familjearbete har familjegudstjänster blivit mera allmänna inom Ingermanlands kyrka och i församlingarna har det ordnats äktenskapsoch familjeseminarier. 6. Bönen får lua-folket att komma till kyrkan Riikka-Maria & Tomas Kolkka, Thailand I norra Thailands bergstrakter föddes för åtta år sedan den första församlingen bland lua-folket. Nu är församlingarna fyra och därtill finns det fem predikoplatser. De kristna är fler än Arbetet är ännu i pionjärskedet: endast en pastor arbetar bland lua-folket. Till sin hjälp har han några evangelister samt Riikka-Maria och Tomas Kolkka som håller på och skapar ett skriftspråk för lua. Att be är viktigt och naturligt för de lua-kristna. Kristendomen har lett till att många har blivit fria från sina rädslor. Bönen i gudstjänsten fyller människorna med glädje och frid. Gud utför sitt verk i kärlek och kallar också oss att be för lua-folket, säger Riikka-Maria.

6 Ekonomi 2016 Personal 2016 I slutet av år 2016 hade Finska Missionssällskapet 108 anställda i hemlandet och 100 utomlands. 27 personer åkte på praktik och frivilliguppdrag utomlands via Felm Volunteer-programmet. 108 Anställda i hemlandet Anställda utlomlands Finansiering Felm Volunteer Finska Missionssällskapets verksamhet finansieras av församlingar, kristna organisationer, utrikesministeriet och privatpersoner. Verksamhetsberättelse och bokslut materialbank Finska Missionssällskapets svenskspråkiga missionärer (Stöd en missionär) 5,8 UTVECKLINGS- SAMARBETE PLACERINGS- OCH FINANSIERINGS- VERKSAMHET SAMT ÖVRIGA INTÄKTER 2,6 3,7 INSAMLINGAR OCH DONATIONER 1,5 KYRKOKOLLEKTER 2,2 TESTAMENTEN 2,2 ÖVRIGA INTÄKTER FÖR ARBETET UTOMLANDS 1,2 STÖD FRÅN SAMARBETS- ORGANISATIONER OCH FÖRETAG 20,5 UTRIKESARBETE Inkomster milj. 2,8 FRIVILLIGT UNDERSTÖD FRÅN FÖRSAMLINGARNA 8,6 FÖRSAMLINGARNAS BUDGETUNDERSTÖD 5,5 UTRIKESMINISTERIETS STÖD FÖR UTVECKLINGS- SAMARBETE 6,7 VERKSAMHET I FINLAND OCH MEDELANSKAFFNING 3,1 GEMENSAMMA KOSTNADER FÖR ARBETET UTOMLANDS 2,3 FREDSARBETE milj. 0,4 KATASTROFARBETE 40,5% AFRIKA 8,9 KYRKLIGT ARBETE % 44,1% ASIEN 15,4% EUROPA, LATINAMERIKA OCH INTERNATIONELLA NÄTVERK Utgifter milj. 2,5 ALLMÄN ADMINISTRATION, EKONOMI- OCH PERSONALFÖRVALTNING

7 Global aktion för dig som vill förändra världen Syrien: Freden byggs lokalt och regionalt Foto: Joanna Lindén-Montes Foto: Joanna Lindén-Montes Konflikten i Syrien har pågått i sex år. En halv miljon människor har dött i kriget. 80 procent av syrierna lever i fattigdom. En tredjedel av barnen kan inte gå i skola. Hälften av befolkningen i arbetsför ålder har förlorat sina arbetsplatser. Detta berättade Aziz Hallaj, samordnare för fredsprojektet Syria Initiative, under ett möte som ordnades i Helsingfors i december Fredsprojektet som förverkligas av Finska Missionssällskapet och stöds av Finlands utrikesministerium, stöder fredsaktivister på gräsrotsnivå i Syrien. Tillsammans söker syrierna på lokal nivå vägar till fred. Projektet förmedlar syriernas åsikter till fredsförhandlingar på såväl nationell som internationell nivå och påverkar på detta sätt det internationella beslutsfattandet. Utrikesministeriet stöder projekten i Syrien och Myanmar med 2,3 miljoner euro. De vackraste julsångerna gjorde rekordresultat De vackraste julsångerna gjorde nytt rekord och samlade in mer än euro för världens bortglömda och utsatta barn. I omröstningen om den populäraste julsången vann psalmen Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt. Foto: Ari Vitikainen Under hösten lanserade Finska Missionssällskapet ett nytt nätverk för unga vuxna som vill engagera sig för mission och globala rättvisefrågor. Global aktion består av en serie träffar som på olika sätt lyfter fram hur vi kan jobba för en bättre värld genom vardagliga val och prioriteringar. Tills vidare har verksamheten koncentrerats till Helsingfors, men i planerna ingår att förverkliga liknande träffar i andra delar av Svenskfinland samt även rikta oss till äldre målgrupper. Telefonkampanj gav många nya faddrar Foto: Päivi Anttila Resultatet från en telefonkampanj under förra året var att Finska Missionssällskapet fick 84 nya svenskspråkiga faddrar. Detta ledde till att fadderstödet från Borgå stift steg med cirka euro.

8 Utrikesministeriet ansåg vårt arbete effektfullt Finlands utrikesministerium gjorde en grundlig utvärdering av Finska Missionssällskapets utvecklingssamarbete. Sällskapets arbete bedömdes vara effektfullt, kostnadseffektivt och långsiktigt. Finska Missionssällskapet fick särskilt beröm för sitt arbete bland de allra fattigaste och mest utsatta folkgrupperna. Evalueringen visade att speciellt kvinnornas ställning har förbättrats tack vare sällskapets arbete. Foto: Ari Vitikainen FI BIC-kod: DABAFIHH Insamlingstillstånd: RA/2016/517 för , beviljat av Polisstyrelsen. Åland ÅLR 2016/6024 för 2017, beviljat av Ålands Landskapsregering. Redaktör: Kirsi Elo Översättning: Marika Björkgren-Thylin, Joanna Lindén-Montes Pärmbild: Ari Vitikainen Ombrytning: Ville Rutanen

Sammanlagt 25 000 människor får hjälp via projektet.

Sammanlagt 25 000 människor får hjälp via projektet. Tack för vattnet! Den här skyddade vattenkällan används av 200 hushåll, det vill säga 2 000 människor. Vattenkällan i Sirinka ingår i ett projekt för kvinnornas rättigheter i Etiopien. Sammanlagt 25 000

Läs mer

Via kvinnogruppen som Finska Missionssällskapet stöder blev nepalesiska Nashirul Nisha, 23, en påverkare och en fredsbyggare. Gruppens kvinnor har

Via kvinnogruppen som Finska Missionssällskapet stöder blev nepalesiska Nashirul Nisha, 23, en påverkare och en fredsbyggare. Gruppens kvinnor har 2017 Via kvinnogruppen som Finska Missionssällskapet stöder blev nepalesiska Nashirul Nisha, 23, en påverkare och en fredsbyggare. Gruppens kvinnor har fått utbildning i ekonomi, kvinnors rättigheter,

Läs mer

Ehud Gumbo (19) från Zimbabwe bär ett stort ansvar på sina unga axlar. Han fungerar som förälder för sin kusin Silvester (7) och hans tre systrar.

Ehud Gumbo (19) från Zimbabwe bär ett stort ansvar på sina unga axlar. Han fungerar som förälder för sin kusin Silvester (7) och hans tre systrar. Ehud Gumbo (19) från Zimbabwe bär ett stort ansvar på sina unga axlar. Han fungerar som förälder för sin kusin Silvester (7) och hans tre systrar. Lyckligtvis får de stöd av lutherska kyrkans far- och

Läs mer

Årsrapport. 30 länder 128 missionärer 95 parter

Årsrapport. 30 länder 128 missionärer 95 parter Årsrapport 2014 30 länder 128 missionärer 95 parter KÄRLEK - TRO - HOPP från människa till människa Budskapet om Jesus, som rörde sig bland de utstötta och gav dem hopp, berör, utmanar och motiverar än

Läs mer

HOPPET SPIRAR I TANZANIA MYCKET PÅ GÅNG I SENEGALS KYRKA SAT-7:S NYA SATSNINGAR PÅ UNDERVISNING

HOPPET SPIRAR I TANZANIA MYCKET PÅ GÅNG I SENEGALS KYRKA SAT-7:S NYA SATSNINGAR PÅ UNDERVISNING HOPP. SAMARBETE. FRAMSTEG. MISSION 2017 NUMMER 2 Årsrapporten som bilaga! HOPPET SPIRAR I TANZANIA MYCKET PÅ GÅNG I SENEGALS KYRKA SAT-7:S NYA SATSNINGAR PÅ UNDERVISNING LEDARE Missionär i hemlandet, församlingsbesök

Läs mer

MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG

MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG Missionen berör och engagerar kristna världen över. Vill du också vara en länk i arbetet och delta i vårt uppdrag? Välkommen med som frivillig! Du kan påverka i sociala

Läs mer

Röster, men inga rättigheter?

Röster, men inga rättigheter? IDÉ-HÄFTE Röster, men inga rättigheter? Information om att ordna evenemang kring Utjämningen 2017 Meena Khan Kvinnor utan röst I många länder har kvinnornas plats traditionellt varit i hemmen och de har

Läs mer

EN SÖNDRIG SJÄL. Ge nytt hopp åt krisdrabbade

EN SÖNDRIG SJÄL. Ge nytt hopp åt krisdrabbade EN SÖNDRIG SJÄL Ge nytt hopp åt krisdrabbade UTJÄMNING 2018 EN SÖNDRIG SJÄL Naturkatastrofer, konflikter och krig kan förlama människor och lämna djupa inre spår. Obearbetade upplevelser kan orsaka depression,

Läs mer

Församlingsvalets Valkompass 2018

Församlingsvalets Valkompass 2018 Församlingsvalets Valkompass 2018 Gemensamma frågor FÖRSAMLING Välj församling i listan Bakgrundsfrågor: Namn, ålder Vilken av följande andliga sammanhang ligger närmast dig? Evangeliska rörelsen (SLEF)

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING GODKÄND I FÖRSAMLINGSRÅDET 4.10.2016 FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 1. Esbo kyrkliga samfällighets verksamhetsidé för Kyrkan i Esbo är enligt den strategi som blivit godkänd

Läs mer

Anvisningar för katastrofinsamlingar i församlingen

Anvisningar för katastrofinsamlingar i församlingen Anvisningar för katastrofinsamlingar i församlingen Insamlandets syfte Kyrkans Utlandshjälp är en kanal för församlingarnas internationella diakoni. Genom katastrofinsamlingar skaffas medel till humanitärt

Läs mer

ETT GEMENSAMT VITTNESBÖRD. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland allmänna riktlinjer. för mission KYRKOSTYRELSEN

ETT GEMENSAMT VITTNESBÖRD. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland allmänna riktlinjer. för mission KYRKOSTYRELSEN ETT GEMENSAMT VITTNESBÖRD Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland allmänna riktlinjer för mission KYRKOSTYRELSEN 2 Innehåller Vad är kyrkan?... 4 Guds mission... 4 Enhet, vittnesbörd och tjänande... 4 Holistisk

Läs mer

Utlandstraktamenten för 2016

Utlandstraktamenten för 2016 På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Jag förstår Utlandstraktamenten

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

HOPP. SAMARBETE. FRAMSTEG. MISSION 2016 NUMMER 2. Så når hjälpen fram. Läs årsrapporten!

HOPP. SAMARBETE. FRAMSTEG. MISSION 2016 NUMMER 2. Så når hjälpen fram. Läs årsrapporten! HOPP. SAMARBETE. FRAMSTEG. MISSION 2016 NUMMER 2 Så når hjälpen fram Läs årsrapporten! MISSIONÄRERNA TACKAR ETT LIVSVERK I TAIWAN MINNEN FRÅN SENEGAL LEDARE 2/2016 KONTAKTUPPGIFTER Invånarna i Dhading,

Läs mer

Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning. Ansökningsomgång 2011

Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning. Ansökningsomgång 2011 Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning Ansökningsomgång 2011 Anna Werner 2011-09-01 Välkomna! Upplägg under upptaktsseminariet Introduktion och bakgrund Praktisk information Workshop om ömsesidighet

Läs mer

Inrikesministeriets förordning

Inrikesministeriets förordning Inrikesministeriets förordning om bidrag för frivillig återresa I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 31 2 mom. i lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd

Läs mer

VARJE CENT ÄR ETT STEG NÄRMARE SKOLAN. I u-länderna går bara tre av hundra funktionshindrade barn i skola. STOPPA FATTIGDOMEN

VARJE CENT ÄR ETT STEG NÄRMARE SKOLAN. I u-länderna går bara tre av hundra funktionshindrade barn i skola. STOPPA FATTIGDOMEN VARJE CENT ÄR ETT STEG NÄRMARE SKOLAN I u-länderna går bara tre av hundra funktionshindrade barn i skola. STOPPA FATTIGDOMEN I VÄRLDEN FINNS DET FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPET ÖPPNAR SKOLDÖRREN FÖR BARN GENOM

Läs mer

Stöd till kommersiella projekt i utvecklingsländer

Stöd till kommersiella projekt i utvecklingsländer Stöd till kommersiella projekt i utvecklingsländer 3/28/2012 Finnpartnership-företagspartnerskapsprogrammet bakgrund och mål Ett program som finansieras av utrikesministeriet och administreras av Finnfund

Läs mer

Föreningen har i sin verksamhet förbundit sig till Finlands evangelisk-lutherska kyrkas bekännelse, ordning och ekumeniska avtal.

Föreningen har i sin verksamhet förbundit sig till Finlands evangelisk-lutherska kyrkas bekännelse, ordning och ekumeniska avtal. FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPETS STADGAR 1 Namn och hemort Föreningens namn är Suomen Lähetysseura ry., på svenska Finska Missionssällskapet rf. Föreningens hemort är Helsingfors. 2 Syfte Finska Missionssällskapets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2010:1161 Utkom från trycket den

Läs mer

Inrikesministeriets förordning

Inrikesministeriets förordning Inrikesministeriets förordning om bidrag för frivillig återresa I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 31 2 mom. i lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd

Läs mer

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 Verksamhetsidé (ur strategin): Grunden för verksamheten i Esbo församlingar utgörs av

Läs mer

Tanzania / Det kristna budskapet förändrar liv

Tanzania / Det kristna budskapet förändrar liv Tanzania / Det kristna budskapet förändrar liv Ta med: de urklippta lapparna med påståendena (3 personer, 3 påståenden om var och en) och pappret med facit +bakgrundsfakta. Gruppen ska dela in påståendena

Läs mer

Finska Missionssällskapets. ÅRSRAPPORT 2012 154:e verksamhetsåret

Finska Missionssällskapets. ÅRSRAPPORT 2012 154:e verksamhetsåret ÅRSRAPPORT 2012 Finska Missionssällskapets ÅRSRAPPORT 2012 154:e verksamhetsåret ÅRSRAPPORT 2012 Förverkligas resultatansvaret i missionsarbetet? verksamhetsledare Seppo Rissanen...3 Verksamhetsidé och

Läs mer

18 Beviljande av projektanslag för mission och internationell diakoni, 2016

18 Beviljande av projektanslag för mission och internationell diakoni, 2016 55/2016 18 Beviljande av projektanslag för mission och internationell diakoni, 2016 Beslutsförslag Antecknas för kännedom. Behandling Under behandlingen gjordes 13 inlägg. Under behandlingen föreslog fullmäktige

Läs mer

I tro och handling för en bättre värld STRATEGI FÖR SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE

I tro och handling för en bättre värld STRATEGI FÖR SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE I tro och handling för en bättre värld STRATEGI FÖR SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE 2018 2022 Svenska kyrkan Adress: 751 70 Uppsala, Sverige Tel: 018-16 96 00 E-post: info@svenskakyrkan.se Med rätt

Läs mer

En bättre värld i arv. Information om testamentsdonation

En bättre värld i arv. Information om testamentsdonation En bättre värld i arv Information om testamentsdonation En hälsning från direktorn 3 Hoppet om något bättre blir verklighet Någon dag, någonstans i världen, kan ett barn som lever i extrem fattigdom få

Läs mer

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt Födelseland/ Utrikes Födda i Sverige med två utrikes födda föräldrar

Läs mer

Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012

Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012 Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012 Detta är en sammanställning av den svenska utländsk bakgrund-befolkningen en generation bakåt

Läs mer

Framtidsredogörelse

Framtidsredogörelse Framtidsredogörelse 2017 2021 - - 1 Framtidsredogörelse för Esbo svenska församling 2017 2021 Verksamhetsidé (ur strategin): Grunden för verksamheten i Esbo församlingar utgörs av den kärlek som Gud visar

Läs mer

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2015, totalt

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2015, totalt Afghanistan 31 267 5 669 841 289 292 256 Albanien 2 569 283 268 209 362 109 Algeriet 3 022 1 156 639 427 1 438 150 Andorra 5 - - - - 2 Angola 742 130 154 64 197 206 Anguilla - - - - - - Antigua och Barbuda

Läs mer

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt Födelseland/ Utrikes Födda i Sverige med två utrikes födda föräldrar

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Skatteverkets allmänna råd om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2008 Skatteverket lämnar med

Läs mer

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10)

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10) Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land Världsdel Studieland 1997/98 1998/99 1999/2000 2000/01 2001/02 2002/0 200/04 2004/05 2005/06 2006/07 2007/08 Norden Danmark 798 94 1 04

Läs mer

Att vara internationellt ombud

Att vara internationellt ombud Att vara internationellt ombud Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla

Läs mer

Kom ihåg att många utbildningsanstalter beviljar studieveckor för utlandspraktik och att det lönar sig att förhandla om detta med sina lärare.

Kom ihåg att många utbildningsanstalter beviljar studieveckor för utlandspraktik och att det lönar sig att förhandla om detta med sina lärare. Utgiven av MISSIONSKOMMITTÉN I BORGÅ STIFT 2013 I denna broschyr har Missionskommittén i Borgå stift sammanställt de möjligheter till utlandspraktik och korttidstjänst utomlands som evangelisk-lutherska

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange FLICKA FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Alla flickor har rätt att få gå i skolan, ha tillgång till

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Program för Finska Missionssällskapets kyrkliga arbete utomlands

Program för Finska Missionssällskapets kyrkliga arbete utomlands Finska Missionssällskapet Styrelsen 2.4.2013 Program för Finska Missionssällskapets kyrkliga arbete utomlands 2013 2015 1. Inledning...2 2. Vårt kyrkliga arbete utomlands...2 3. Bibliska utgångspunkter...2

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel; CSNFS 2010:1

Läs mer

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen ...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen Jesus sa; Gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar. Det är vad ordet mission innebär. Ingen församling kan göra detta själv,

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd * ISSN 1652-1439 Skatteverkets allmänna råd om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2010 Skatteverket lämnar med

Läs mer

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10)

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10) Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land Världsdel Studieland 1997/98 1998/99 1999/2000 2000/01 2001/02 2002/0 200/04 2004/05 2005/06 2006/07 Norden Danmark 798 94 1 04 1 208 1

Läs mer

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda #ep2014 TIGT. MAKE AN Ett hurdant Europa vill Du ha? Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad. Rösta i EU-valet! EV.LUTH KYRKAN I FINLAND

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 15.6.2001 KOM(2001) 306 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av korrigeringskoefficienter som skall tillämpas från och med den 1 på löner

Läs mer

Net1 prislista för internationella samtal Öppningsavgift 0,69kr/samtal Land Land

Net1 prislista för internationella samtal Öppningsavgift 0,69kr/samtal Land Land Samtal debiteras per sekund. Öppningsavgift 0,69kr/samtal Afghanistan 8,95 8,95 2,49 2,99 Albanien 3,95 3,95 0,99 2,89 Algeriet 3,95 3,95 1,29 2,24 Amerikanska Samoa 8,95 8,95 3,49 3,49 Andorra 1,55 3,95

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

GLOBALA FAKTA OM LÄSFÖRMÅGA

GLOBALA FAKTA OM LÄSFÖRMÅGA 10 GLOBALA FAKTA OM I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö A B C D E F G H 1. Det finns ungefär 800 miljoner vuxna som inte kan läsa i världen 1 KÖNSFÖRDELNINGEN BLAND VUXNA ANALFABETER ANDELEN ANALFABETER

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

In- och utvandring. 6. In- och utvandrare Immigrants and emigrants Statistiska centralbyrån 289. Tusental 120.

In- och utvandring. 6. In- och utvandrare Immigrants and emigrants Statistiska centralbyrån 289. Tusental 120. Tabeller över Sveriges befolkning 2007 Befolkningsförändringar in- och utvandring In- och utvandring Under år 2007 invandrade 99 485 personer till Sverige. Det innebär att invandringen, som slog rekord

Läs mer

Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016

Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016 Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016 EFS stadgar föreskriver att årsmötet tillsammans med rambudget ska fastställa en verksamhetsplan för kommande år. Verksamhetsplanen ska ange inriktningar

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:09 Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Vid årsskiftet 2008 uppgick befolkningen i Linköping till 141 863 personer. Av dessa var 17 156 utrikes

Läs mer

Noaks Ark Nyhetsbrev nr 1/2006: statistik över 2005

Noaks Ark Nyhetsbrev nr 1/2006: statistik över 2005 Hiv/Aids 2005 Antalet hivsmittade i världen är nu 40,3 miljoner. Endast under 2005 har 4,9 miljoner vuxna och barn smittats med viruset. Trots att andelen hivsmittade har minskat i vissa länder, så fortsätter

Läs mer

PIRLS 2011 & TIMSS 2011

PIRLS 2011 & TIMSS 2011 PIRLS 2011 & TIMSS 2011 Om PIRLS-studien 2011 Läsförmåga i årskurs 4 Ca 300 000 elever i 49 länder Ca 4660 elever i Sverige Enkäter till rektorer, lärare, föräldrar och elever Resultat i läsning Signifikant

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Skatteverkets allmänna råd om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2013 Skatteverket lämnar med

Läs mer

Dövas Afrika Missions utvecklingsprojekt 2016-2017

Dövas Afrika Missions utvecklingsprojekt 2016-2017 Denna projektplan är uppdaterad 29/1 2015 och beslutad av styrelsen 14/2 2015 //BO Dövas Afrika Missions utvecklingsprojekt 2016-2017 Projektnamn: Mötesplats- Tanzania/Sverige Projektägare Dövas Afrikamission

Läs mer

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Stöd Flickaprojektet! Sms:a Flicka till 72909 så bidrar du med 50 kr. Du kan också swisha valfri gåva till 1239000795 eller besöka fn.se. Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander FLICKA UTSTÄLLNING

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Ändring i Skatteverkets allmänna råd (SKV A 2010:23) om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2011

Läs mer

Statistik över skolornas internationella verksamhet läsåret

Statistik över skolornas internationella verksamhet läsåret 4B/17 Statistik över skolornas internationella verksamhet läsåret 16 17 BAKGRUND Landsomfattande statistik över grundskolornas och gymnasiernas internationella verksamhet insamlades för fjärde gången våren

Läs mer

Prislista företagsbonnemang Samtal och SMS i utlandet. Giltig fr.o.m 2013-06- 01

Prislista företagsbonnemang Samtal och SMS i utlandet. Giltig fr.o.m 2013-06- 01 Prislista företagsbonnemang Samtal och SMS i. Giltig fr.o.m 2013-06- 01 Alla priser i svenska kronor exklusive moms. Betalsamtal och samtal till satellit betalas enligt besöksnätets taxa med ett administrativt

Läs mer

kommunikation2020! utbildning sociala medier budskap dialog växelverkan gemenskap medier 2o2o

kommunikation2020! utbildning sociala medier budskap dialog växelverkan gemenskap medier 2o2o EV.LUTH. KYRKAN I FINLANDπ utbildning sociala medier budskap dialog kommunikation2020! växelverkan gemenskap medier 2o2o Kommunikationsplan för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland fram till 2020 Kommunikationen

Läs mer

Högstbelopp för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2016

Högstbelopp för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2016 för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2016 Merkostnadstillägg (kr/mån) för merkostnadstillägg fr.o.m. 2016-01-01 (se punkt 6 i "Riktlinjer för vissa särskilda anställningsvillkor" i bilaga

Läs mer

Högstbelopp för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2015 (fr.o.m. 2015-07-01).

Högstbelopp för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2015 (fr.o.m. 2015-07-01). för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2015 (fr.o.m. 2015-07-01). Merkostnadstillägg (kr/mån) för merkostnadstillägg fr.o.m. 2015-07-01 (se punkt 6 i "Riktlinjer för vissa särskilda anställningsvillkor"

Läs mer

Regeringens spetsprojekt FORNYAR TJÄNSTERNA för barn och familjer

Regeringens spetsprojekt FORNYAR TJÄNSTERNA för barn och familjer Regeringens spetsprojekt FORNYAR TJÄNSTERNA för barn och familjer LÄMPLIGT STÖD VID RÄTT TIDPUNKT Regeringens spetsprojekt förnyar tjänsterna för barn och familjer Barn och unga har rätt att leva ett bra

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 29.5.2009 KOM(2009) 253 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om fastställandet av de korrigeringskoefficienter som ska tillämpas från och med

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT Foto: UNFPA/Linsey Addrio/VII Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange SKOLMAT SKOLMAT EN UTSTÄLLNING OM HUR SKOLMAT FÅR BARN TILL SKOLAN Utbildning är en mänsklig rättighet. I dag börjar 9 av 10 barn

Läs mer

27 Beviljande av projektanslag för år 2014 för mission och internationell

27 Beviljande av projektanslag för år 2014 för mission och internationell 64/2014 27 Beviljande av projektanslag för år 2014 för mission och internationell diakoni Beslutsförslag Gemensamma kyrkofullmäktige antecknar gemensamma kyrkorådets beslut för kännedom. för kännedom Behandling

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 Skatteverkets allmänna råd om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2016 Skatteverket beslutar följande

Läs mer

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan Samtalsfrågor Alpha Kungsportskyrkan 1. Finns det mer att upptäcka i livet? 1. Gör en presentationsrunda. Be alla att få berätta vilken historisk person de hade velat träffa. 2. Vart går du om du har stora

Läs mer

SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR

SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR Stöd döttrar till sjuksköterskor som dött i HIV/AIDS SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR Vårdförbundet och SSF stöder ICNs (1) och FNIFs (2) delprojekt Girl-Child

Läs mer

Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403)

Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403) Stöd till föräldralösa barn i Malawi, vars föräldrar drabbats av hiv och aids. Foto: Malin Barnö/Röda Korset Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403) 2 Bakgrund Projektet

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 Skatteverkets allmänna råd om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2018 SKV A 2017:24 Inkomstbeskattning

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 Skatteverkets allmänna råd om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2017 SKV A 2016:32 Inkomstbeskattning

Läs mer

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu 1 Mark 1:14 När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet. Tunadalskyrkan 131208 Att leva

Läs mer

lägergård för rörelsens ungdomar och ledare på den natursköna landsbygden ett par mil utanför Bitola i sydöstra Makedonien.

lägergård för rörelsens ungdomar och ledare på den natursköna landsbygden ett par mil utanför Bitola i sydöstra Makedonien. Smyrna Second Hand Nedan finns en redovisning av utbetalda gåvomedel under 2016 från Smyrna Second Hand (SSH). Överskottet från försäljningen under 2016 uppgick till 1,607,831 SEK. Av dessa medel har 1,103

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

En livsbefrämjande tro som vår drivkraft

En livsbefrämjande tro som vår drivkraft Teologisk grundtext styrdokument 1(6) Teologisk grundtext: En livsbefrämjande tro som vår drivkraft Vår identitet Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut i världen

Läs mer

Välsignelse inför skolstart

Välsignelse inför skolstart Välsignelse inför skolstart I en riksomfattande kampanj under år 2016-2017 kommer välsignelse inför skolstart och Mikaelidagen att lyftas fram både på svenska och finska. Det övergripande temat är människovärdet.

Läs mer

Finska Missionssällskapets verksamhetsberättelse och bokslut Styrelsen

Finska Missionssällskapets verksamhetsberättelse och bokslut Styrelsen FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPETS VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH BOKSLUT 2018 Finska Missionssällskapets verksamhetsberättelse och bokslut 2018 Styrelsen 5.4.2019 Innehåll 1 Finska Missionssällskapets verksamhetsår

Läs mer

Skolmaterial FN-DAGEN 2017

Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Fira FN-dagen och lär dig mer om flickors rättigheter och Agenda 2030 med Svenska FN-förbundet Mänskliga rättigheter för alla Jämställdhet är en mänsklig rättighet men världen

Läs mer

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Inledning I millenniemålen fick funktionshinderperspektivet inget större utrymme. Ett talande exempel är området utbildning. Där kunde stora

Läs mer

Nya idéer och perspektiv för vardagligt skolarbete

Nya idéer och perspektiv för vardagligt skolarbete 1B/2017 Erfarenheter av hur lärares Erasmus+ -fortbildningsperioder påverkar finländska grundskolor och gymnasier Nya idéer och perspektiv för vardagligt skolarbete BAKGRUND Europeiska unionens program

Läs mer

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen 1( 6) STIFTELSEN DIAKONISSANSTALTEN I HELSINGFORS SR 1 NAMN OCH HEMORT Stiftelsens namn är Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, på svenska Stiftelsen Diakonissanstalten i Helsingfors sr och på engelska

Läs mer

FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPETS VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH BOKSLUT 2012

FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPETS VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH BOKSLUT 2012 FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPETS VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH BOKSLUT 2012 2 FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPET Styrelsen 2.4.2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 3 FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPET Styrelsen 2.4.2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

EFK 2020 EVANGELISKA FRIKYRKANS UTMANINGAR

EFK 2020 EVANGELISKA FRIKYRKANS UTMANINGAR EFK 2020 EVANGELISKA FRIKYRKANS UTMANINGAR EFK 2020. Hur ser livet ut om 10 år? Ingen av oss vet det. Mycket kan inträffa som radikalt ändrar förutsättningarna både i positiv och negativ bemärkelse för

Läs mer

Bolivia Plan 4000 Santa Cruz

Bolivia Plan 4000 Santa Cruz Bolivia Plan 4000 Santa Cruz Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid SOS Barnbyar driver en integrerad barnby, förskoleverksamhet och ett

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

Stöd till kommersiella projekt i utvecklingsländer

Stöd till kommersiella projekt i utvecklingsländer Stöd till kommersiella projekt i utvecklingsländer 9/19/2012 Finnpartnership-företagspartnerskapsprogrammet bakgrund och mål Ett program som finansieras av utrikesministeriet och administreras av Finnfund

Läs mer

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017 Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs program 2014 2017 1 Innehåll Förord 3 Värdegrund 4 Vad är Svenska kyrkan? 5 Verksamhet i församlingarna 6 Gudstjänstliv i förnyelse Kyrkomusiken

Läs mer

Punkt för cancer. Tack till donatorerna 2015

Punkt för cancer. Tack till donatorerna 2015 Punkt för cancer. Tack till donatorerna 2015 1 2 Stipendierna från Cancerstiftelsen har stor betydelse för forskarna i nuläget Cancerstiftelsen har gjort ett långsiktigt arbete med goda resultat för att

Läs mer

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare Nådde vi millenniemålen? Succé eller fiasko? Arbetet för att nå millenniemålen får ett blandat slutbetyg. Stora framsteg har gjorts inom i stort sett alla mål, dessutom större framsteg än de flesta trodde,

Läs mer

nr 1/17 Gränsöverskridare hög och vi får be om Guds kraft genom Den Helige Anden.

nr 1/17 Gränsöverskridare hög och vi får be om Guds kraft genom Den Helige Anden. nr 1/17 Gränsöverskridare Mission handlar om att överskrida gränser. Det var Jesus som var den förste gränsöverskridaren när Fadern sände honom från den himmelska världen in i denna värld. Efter tre aktiva

Läs mer

Program för Finska Missionssällskapets kyrkliga utlandsarbete

Program för Finska Missionssällskapets kyrkliga utlandsarbete Finska Missionssällskapet Styrelsen 2.4.2013 Program för Finska Missionssällskapets kyrkliga utlandsarbete 2013 2015 1. Inledning...2 2. Vårt kyrkliga utlandsarbete...2 3. Bibliska utgångspunkter...2 4.

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 Ändring i Skatteverkets allmänna råd (SKV A 2017:24) om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2018

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 Ändring i Skatteverket allmänna råd (SKV A 2015:29) om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2016

Läs mer