Januari 3/ /var 14:de dag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Januari 3/66 2015 /var 14:de dag"

Transkript

1 1 Januari 3/ /var 14:de dag Bild: Inger Nilsson

2 2

3 3 LEDARE Kära läsare. Kallt, kallt, kallt har det varit, förkylningarna avlöser varandra i familj och bland släkt och vänner. Till och med Lady (nya hunden) åkte på en öroninflammation, så det har varit veterinärbesök och örondroppar för hela slanten här hemma och däremellan passar hon på att göra sina behov på golvet. Och det är inte roligt ska ni veta när man vaknar på morgonen och börjar med att känna en konstig lukt, snabbt på med morgonrocken och lyset...hm var kan det vara? Mina sömndruckna ögon har inte lätt att se, har dock hittills lyckats klara mig från att kliva i något...och tur är väl det för Ladys skull med mitt morgonhumör. Det här är väl vad man får räkna med när man tar en hund från perreran. Har försökt på alla kontens regler att gå ut med henne MÅNGA gånger per dag, så fort hon gjort något säga till och ta ut henne. Nu är ju jag ingen hundexpert, men jag har lärt mig att man inte får trycka ner nosen i deras egen avföring och bli allt för arg, speciellt viktigt kanske på Lady som var så strykrädd när hon kom. Nu var det ju så att jag tappade humöret en gång, jag gjorde det inte riktigt så illa men jag tog tag i nackskinnet och sa till mer argt än de andra gångerna och tog ut henne igen, detta efter att vi just kommit in efter 1 timmes promenad. Om, det gav resultat, ja visst, numera springer hon direkt till ytterdörren och gnäller EFTER att hon bajsat inne. Det här kommer inte bli lätt...men jag har den stora lyckan att inte bara ha Bernt Järnepalm som en duktig medarbetare på Bladet utan numera också som hundrådgivare. Tog upp problemet med Bernt och då visar det sig att han har stor erfarenhet av hundar, han har bland annat kört spann. Så nu med hans goda råd och uppfostran av både mig och Lady, ska vi nog kunna lösa det här på ett par år! Innan sidan tar slut med mina egna problem måste jag ju presentera januari månads vinnare av dagens bild, den ni ser på framsidan. Vinnare är Inger Nilsson, en av våra flitigaste givare av dagens bild, hon har vunnit en lunch för två på Porto Giglio, GRATTIS INGER!!! Vad vinsten för februari blir är inte spikat i dagsläget, men skicka in, det kan vara din tur att vinna nästa gång! Monicha Kontakt: post@skandinaviska-bladet.com ISSN SE

4 4 Mulltoa.pdf Gracias!

5 5 Välkommen Önskar Danne & Kirsti Öppettider Mån - Torsdag Fredag Lördag

6 6 JAZZ MED A.L.M TRIO Lördagsjazzen på lilla svensken startar lördagen den 21 februari igen för säsongen. Boka bord. GETFARMEN CAPORILAC I närheten av Cartagena finns ett mejeri som gör ekologiska ostar, yogurt och kéfir av getmjölk. Det är ett litet familjärt bolag och de har 700 murcianska-granadinska getter och 70 ha. ekologisk odling. Ostar, yogurt och kefir som framställs manuellt och utan konserveringsmedel. Ostar som lagrats mellan dagar. Inlagt i bl.a olja eller med paprikapulver. Att äta tillsammans med olika sorters nötter, frukter eller tex. ansjovis, i sallader eller stekt i olja. Både oljan och paprikapulvret är ekologiskt. Kefir är mycket bra om man har problema med bl.a. astma, förstoppning, njurproblem, magsår. Pris: 40 euro. Boka på, Mobil: farochflyg@hotmail.com

7 7 Bachs Johannespassion på Costa Blanca och Costa del Sol Johann Sebastian Bachs Johannespassion framförs på Costa Blanca och Costa del Sol med svenska och finska krafter. Konserterna hålls i Torrevieja och Benalmadena och på konserterna uppträder den berömda orkestern Drottningholms Barockensemble från Stockholm, högklassiga kammarkören Utopia från Helsingfors (Finland) samt en lång rad framstående solister från Finland: sopranen Anu Komsi, kontratenoren Teppo Lampela, tenoren Tuomas Katajala, tenoren Charles Barbier, barytonen Olli Tuovinen samt basen Esa Ruuttunen. Som kapellmästare fungerar Costa Blancas mycket omtyckta vinterkantor Heikki Seppänen från Helsingfors. Den första konserten ges i Torrevieja på Teatro Municipal fredagen den 20 mars kl. 19, och den andra konserten ges på Solkusten, i Iglesia de la Virgen del Carmen (Calle Aguacate) i Benalmadena söndagen den 22 mars kl Biljettförsäljningen för konserten i Torrevieja börjar söndagen den 9 februari, och biletter kan köpas på internet på finska församlingen (Calle Maldonado 2) eller i biljettluckan utanför Teatro Municipal (endast på konsertdagen). Biljetterna för Solustens konsert kan köpas nu från finska församlingen i Los Boliches (Edif. Don Luis, local 1,Avda. Nuestro Padre Jesús Cautivo 42, Los Boliches) och från och med den 6 februari från svenska kyrkan i Fuengirola (Avda. Alcalde Clemente Díaz Ruiz 4, Biljetterna kostar 25. Ni kan också reservera biljetter genom att skicka e-post till adressen lheleniu@abo.fi.

8 NOTISER 8 CENTRO COMERCIAL HABANERAS SÅLT TORREVIEJA. Ett Nordamerikanskt bolag ska ha köpt köpcentret för 65 miljoner euro. Habaneras har 65 butiker och närmare 4 miljoner besökare per år. Förvaltningen av centret kommer att ske genom ett lokalt företag. BEHÖVER NY TRAILER COSTA BLANCA. Nödrop från Easy Horse Care Centre, efter att förra veckan fått gå 45 minuter med ett sto centret räddat från svält i Formentera del Segura ber nu centret om hjälp. Deras trailer är 15 år gammal och används dagligen. Just nu står den hos mekaniker och är obrukbar, även om den går att laga kommer en ny och pålitlig trailer behövas inom snar framtid. Vill man donera kontaktar man Sue på eller besök MAN KNIVHUGGEN TILL DÖDS I TORREVIEJA TORREVIEJA. En man knivhöggs till döds på Calle Clemente Gosálvez 63 i centrala Torrevieja. Gärningsmannen ringde på en grannes porttelefon för att bli insläppt, därefter sökte han upp någon som befann sig i huset. Männen diskuterade högljutt en kort stund, därefter drog den besökande mannen fram en kniv och hägg honom upprepade gånger. Knivmannen ska sedan ha slängt ifrån sig kniven och flytt i sin bil som stod parkerad på gatan. Den skadade mannen fördes omedelbart till Hospital Torrevieja, hans liv gick inte rädda och han förklarades död klockan Knivmannen ska ha gripits. De båda männen ska ha Indiskt ursprung. 465 KILO KOKAIN PÅ BÅT Pilar de la Horadada. Guardia Civil hittade vid ett tillslag 465 kilo kokain på en fritidsbåt i Pilar de la Horadada. Båten ska ha bettet sig konstigt i hamnen i Torre de la Horadada, polisen fattade misstankar och började övervaka båten. När polisen gick ombord på båten fann de kokainet. En man i 70-års åldern och hans son på 40 är anhållna. ELCHES SKOTILLVERKARE PÅ TYSK MÄSSA ELCHE: 18 skotillverkare från Elche har åkt till en mässa i Düsseldorf. Syftet är att främja Spanska skor för besökare och media, både på nationell och internationell nivå. De har höga förväntningar på evenemanget då Tyskland är Spaniens tredje största köpare av spansktillverkade skor, 9 procent av den utländska försäljningen såldes 10,2 miljoner par skor till utlandet. MÅNGA I HJÄLPBEHOV PÅ ORIHUELA COSTA ORIHUELA COSTA. Caritas i Orihuela Costa hjälper för närvarande 60 familjer i veckan, med mat. Många av dem är hemlösa. Nu har CLARO lämnat in en motion, det finn två block med obebodda lägenheter där de tycker de hemlösa skulle få bo. Blocken är byggda för att kunna tjäna som sociala lägenheter. I sju år har lägenheterna stått tomma, och den lokala regeringen skyller på den regionala. CLARO anser att efter nästan 4 år vid makten för den lokala regeringen är detta inte en tillräckligt bra ursäkt. CLARO påpekar också det faktum att för att få kontakt med en socialassistent måste man kunna prata spanska, något de vill ändra på för de alla utlänningar i området som behöver hjälp. Till svar fick de "regler är regler och om du inte kan tala spanska, sök hjälp av en tolk".

9 9

10 NOTISER 10 TRÄDETS DAG TORREVIEJA. Regnet och vinden gjorde att Día del Árbol (trädens dag) blev uppskjuten med en vecka. Verksamheten med att plantera träd har pågått sedan 1993 och den 7 februari var det dags igen, då planterades pinjeträd av skolor, föreningar och frivilliga privatpersoner i zonen Lo Albentosa samt i Parque del Molino del Agua, La Mata. AENA PRIVATISERAS SPANIEN. Den spanska regeringen har gett klartecken till försäljningen av flygplatsoperatören AENA, initialt säljs 28 procent av bolaget, som är världens största flygplatsoperatör. Aktierna kommer att släppas den 11 februari, med försäljning inställd att ta in mellan 1,5 och 2 miljarder euro. AENA driver 46 spanska flygplatser och har andelar i flera andra flygplatser, bland annat Luton London. Inte mer än 49 procent av bolaget kommer att sälja ut och de anställda kommer fortsatt vara statligt anställda. Det är Agamed som står för plantorna, en för varje kund som avsäger sig pappersfaktura och endast får den på . Hitills har över träd planterats. Träden vattnas med slam från avloppsreningsverket i Torrevieja. VÄDRET TORREVIEJA. Proyecto Mastrals mätningar för januari 2015, visade att det hade varit torrt och varmt. Medeltemperaturen låg på 12,8 grader, det är 1 grad över normalt. Den 30 januari hade vi 25,1 grader, men det slog inte rekordet 1966 och 2004, som hade en januaridag med 26 grader. Det regnade i 3 dagar, och det är endast 40 procent av det som är normalt i januari. VARGAVINTER I NORRA SPANIEN SPANIEN. Delar av norra Spanien har haft en vargavinter första och andra veckan i februari. Bland annat fick 160 personer som hade fastnat i sina bilar på motorvägen A-67 mellan Palencia och Kantabrien fick vänta på hjälp av militär, under tiden fick de ta in på hotell. Vädret tros ha krävt två liv: en skidåkare som rycktes med i en lavin och en man i 70-årsåldern, vars bil fördes bort av vattenmassor elever fick ledigt från skolan den 5 februari på grund av kylan. Värst var det i Galicien, men även i Katalonien, La Rioja och Castilla-La Mancha tvingades man stänga skolor och dra in skolbussar.

11 11 NOTISER

12 BLADET TAR PULSEN PÅ 12 Veckans profil: Ulf Wernerström, 63 pendlar. Det trivs han med och efter många år bakom skrivbord och resor runt i världen så har han nu hittat platsen där han vill vara då han inte är hemma på företaget i Ljungby. Men vi tar det frånbörjan. Ulf arbetar som teknisk direktör för ett litet trevligt företag i Ljunby. Han var tidigare VD för företaget men har nu eftersom han föredrar att arbeta från Spanien lagt över den posten på en yngre person. -Du menar att det går utmärkt att sitta i ditt hus i San Luis utanför Torrevieja och vara med och driva företaget i Ljunby? Jajjamen, det går alldeles perfekt och med goda medarbetare hemma i Ljungby så fungerar detta hur bra som helst. Ulf och hans fru Samira bor i en fin villa med egen pool och bägge två trivs väldigt bra. Anledningen till att Ulf valde att sitta i Spanien beror på att utvecklingen idag, då det gäller datorhantering och mobila tjänster gått så mycket framåt att det egentligen inte spelar så stor roll var man sitter och arbetar. För Ulfs del handlar det mest i dag om olika kalkyler och offerter. Min dator är direkt uppkopplad till företagets server så det är inga problem. Skulle det vara viktiga möten så är det ju bara att flyga hem. Det gäller då de personliga mötena med företaget eller kunder. Att valet föll på just Torrevieja berodde mycket på klimatet och storleken på staden. En fördel är ju de transportmöjligheter som erbjuds i form av

13 13 BLADET TAR PULSEN PÅ Ulf Wernerström har taget steget att sköta sitt företag delvis från San Luis utanför Torrevieja. En fördel är ju de transportmöjligheter som erbjuds i form av Ljungby Komposit är ett litet företag som arbetar dels mot bilindustrin men även flygplanstillverkare typ Boeing finns bland företagets kunder hade man en rejäl kris inom bilindustrin. På den tiden jobbade Ulf på ett stort internationellt företag där man hade väldigt stora leveranser till bilindustrin. En tuff tid där vi inte visste vad som skulle hända, till slut lades företaget ner. -Vi var fem stycken killar som inte visste vad vi skulle göra. De enda vi kunde var komposit så vi köpte helt sonika ut vissa delar av företaget och startade själva. Sedan dess har det rullat på och det viktigaste är att man hittar nischer där komposit är huvudaktören så fungerar det. Att det hela fungerar bra är ju kontentan av att vi fem är alla olika med olika kompetensnivåer där vi kompletterar varandra extremt bra. Ulf är lite stressad för han måste hem och städa. Frugan kommer hem från en liten tur till USA och nu gäller det att vattna blommorna och se till att diskbänken är ren. Med andra ord tar vårt samtal slut och Ulf slår fast att det går hur bra som helst att sitta i princip var som helst och arbeta. Bara man tar steget! Text och Bild: Bernt Järnepalm

14 14 QUAD BANA Kan man numera hitta hos Go-Karts, Orihuela Costa, ligger längst N-332 mellan Punta Prima och Horizonte rondellen. De arrangerar även utflykter med Quads

15 15

16 NEDSLAGET 16 Nedslaget hos Ida-Carolin: Doften av nygräddade kanelbullar möter mig i dörren och ut ur ugnen kommer en hel plåt med kanelbullar och lussekatter? Just det Ida-Caroline bjuder mig på riktiga lussekatter med saffran och russin i. Hon fixar lätt en kopp gott kaffe och jag slår mig ned vid köksbordet. Bladets första Nedslag skall presenteras, så varsågod. Vi nämnde det i förbifarten när jag skrev om Ida- Caroline i förra numret av tidningen men den här gången vill jag veta mer om hennes hästar och om det stora intresset som dessvärre har lagts på hyllan nere i Spanien. Hennes intresse för hästar och hoppning var djupt rotat ända sedan hon var riktigt liten för hemma fanns det gott om hästar att rida på. Allt eftersom mamma och pappa såg jäntans färdigheter i sadeln och med hästarna så såg man till att hon hade bra hästar att rida på. En naturlig hand med dessa stora djur från den här lilla spröda jäntan gjorde att även de vildaste hästar blev tama som lamm. Då fick hon en otroligt bra D-ponny, Lurifax hette han och det var sannerligen en riktig lurifax hela han. Älskade att hoppa och det var inte enbart på tävlingsbanorna utan han kunde få för sig att hoppa lite var som helst. Bland annat hoppade de över en bilar hemma på gården och vid en tävling just inriden på arenan så satte han av och hoppade banan baklänges flera varv. Speakern skrek i högtalaren att ekipaget var diskade men det struntade Lurifax i. Han hoppade vidare han och hade hur roligt som helst. Myspys i soffan Ida-Carolines två barn kommer in och hälsar, Daniela och Lucas. De har på sig sina karatekläder och orange bälten. De skall iväg och träna. Hur mysiga som helst och de kryper gärna upp i soffan med mamma då jag vill ta en bild. -Iväg med er nu och var försiktiga, mamma följer med till ytterdörren och ger dem en kram.

17 17 NEDSLAGET Smidigt och lätt gör Ida iordning en kopp kaffe till mig Idag rider Ida-Carolin på Danielas häst, som man har installad på en gård i närheten av Villamartin. När hon möter mig i ytterdörren har hon en tjock halsduk virad runt halsen och en toppluva på huvudet. På fötterna stora mysiga tofflor. Det är varmt inne i lägenheten. -Fryser du säger jag?- Nej säger hon och skrattar gott. Jag har just varit så förkyld och därför vill jag vara lite varm. Efter en stund åker toppluvan och halsduken av. Hon berättar flera trevliga händelser ur sitt liv med hästar. Hon var rätt så högt uppe bland eliten, inte riktigt i landslagsklass, men inte långt ifrån. Hade hon fortsatt hade hon säkerligen fått representera Sverige vid något tillfälle. Hon bor ensam med sina två barn i en stor ljus lägenhet på 120 kvm som hon renoverat helt själv. - Till och med kakelplattorna i köket som var skitfula har jag målat säger hon och visar mig. En fin lägenhet, en fin tjej och två fina barn. Vad kan en mamma i Spanien mer önska sig? Ja det var ju detta med byggnadsingenjör förstås. Men det talar vi inte om, det är historia idag. Tack för de goda bullarna, lussekatten och kaffet Ida-Caroline. Text & Bild: Bernt Järnepalm

18 18 APOTEKET.pdf Gracias

19 19 INFO Efter 28 års beslutstid och en kostnad på tre miljoner euro förlängs Calle Islandia ner till Los Locosstranden. Det är området där Restaurang Villa Flores och minigolf som arrenderades av norska Reidar låg, som nu kommer bli gata. Villa Flores stängdes för cirka 10 år sedan efter det att toaletterna blev utdömda av hälsovårdsmyndigheterna. När Villa Flores stängdes var det många skandinaver som saknade att sitta i den lummiga trädgården och ta en drink på kvällen. De sista tio åren har området förfallit mer och mer, för att de sista åren se ut som en ruin. Området är cirka kvadratmeter. Byggnaden var en av de äldsta i Torrevieja, en av dem som klarade jordbävningen 1829.

20 ATT GÖRA PÅ STAN 20 En riktig folkfest Vi som kommer från norden har inte samma vana som spanjorerna att handla på marknad. Det är lätt hänt att vi fastnar på den lokala supermercadon, en del av lathet en del av slentrian. Andra älskar att handla på marknaden eller hos den lokala fiskhandlaren. Själv måste jag väl erkänna att jag är rätt dålig på att handla på marknad, men när jag gör det lovar jag heligt att det ska jag göra varje vecka. Vilken skillnad att kunna se grönsaken, korven eller vad man nu handlar, utan en mellanhand i form av en plastförpackning, måste väl anses som klimatsmart. Att handla på marknad innebär ju inte bara handlingen i sig, att sätta sig på ett café och njuta både av solen och insupa atmosfären hör ju också till. Att sedan mycket av frukt och grönt är närodlat och till ett lägre pris än supermercadon, och ibland även prutbart, lägg sedan till all dess färgglans i grönsaksmontrarna, det gör i alla fall för mig att det blir mer grönsaker på menyn den veckan. Att gå på marknad är inte bara en upplevelse, du får också möjlighet att öva på din spanska, väldigt få av de spanska knallarna pratar engelska, men en och annan kan man hör stå och skrika miickit billy- miickit billy, och det förstärker ju charmen. På marknaderna finner du även sådant vi ibland kan sakna från kalla norden, titta bara på kryddstånden, vilket utbud speciellt för mig som älskar indiskt här går det verkligen att hitta annorlunda kryddor och blandningar, för den mer svenska smaken är marknaden ett av de få ställen där man kan hitta dill.

21 21 UTFLYKTER En kvinna drygar ut hushållskassan efter att den lokala marknaden har stängt. En av marknadens baksidor, säger några. Själv tycker jag att det är en av marknadens framsidor, det hör till så här har det varit i alla tider. Marknadsdagar i närheten av Torrevieja och Orihuela Costa: Måndagar: San Pedro del Pinatar, Santa Pola, Elche, San Pedro Tisdagar: Orihuela, Benidorm Onsdagar: Callosa de Segura, Guardamar, La Mata, San Miguel de Salinas Torsdagar: Gran Alacant, Alicante-Plaza de Toros, Urb. La Marina, Rojales Fredagar: Torrevieja, Los Montesinos (startar klockan 17.00), Pilar de la Horadada Lördagar: Playa Flamenca, Almoradi, Torre Pacheco, Elche, Santa Pola, Urb. La Marina (nere vid Lidl) Söndagar: Zuco Quesada, Campico (apelsinmarknaden) Guardamar, Urb. La Marina, Mil Palmeras De flesta marknader öppnar vid åttatiden och stänger runt två. Marknad är också spansk kultur, en kultur det är lätt att älska! Monicha Blomberg

22 ATT GÖRA PÅ STAN 22 Nja, inte på själva dansen men på träningarna. Numera dansar man även på torsdagar ute på restaurang Oasis i Torreta III. Vi smög in en kväll och tittade på och det var full fart på dansgolvet inne i restaurangen. Ett fint initiativ av Klubb Torrevieja. Bor man i Spanien skall man kunna dansa tango! Tangon skall bjuda på heta känslor och passion, Snabba och eleganda turer där blodet svallar och hållningen visar på kraft och mod. Här kämpar riktigt duktiga gubbar och gummor på och lärarinnan Irina Samsonova och hennes partner Björn går runt och instruerar. Iband tar de tur själva för att visa hur det hela skall gå till. Två dagar i veckan åker dansskorna på och här gäller det för gubbarna att ha läder i sulorna så att man kan glida fram som den bäste skridskoåkare. På tisdagar är det Bar Carlos som gäller och på torsdagar får restaurang Oasis uppe i Torrreta III besök. Här har man tillgång till en stor och fin lokal och så kan man ju även få sig lite förfriskningar mellan danserna. Tangon är en eldig och passionerad dans och det gäller att hålla stadigt i sin partner. Text och Bild: Bernt Järnepalm Kylan den 8 februari hindrade inte att tusentals människor stod kantade längst gatorna för att se årets karneval i Torrevieja. En härlig partystämning fyllde gatorna långt innan karnevalen startade. I årets karneval deltog 37 grupper, av dessa var fem utländska. Paraden tog över fyra timmar från Plaza de María Asunción till stora torget. Lärarinnan Irina och hennes partner Björn visar lite stegförflyttning och resten av gänget hakar på.

23 23 NYHETER Casa de Los Balcones, huset som ser ut som en kyrka, på höger sida i sista rondellen i Los Balcones mot San Miguel. Huset har stått tomt i många år, och börjat rasa ihop. Byggnaden är från 1800-talet, och dess ägare Ocio Azul har inte haft några planer på att renovera huset. Ocio Azul har fått böter i en process som varat sedan 2008 med Torrevieja kommun, för att ha eftersatt underhållet på byggnaden. Nu har domstolsbeslut kommit att ägarna inte behöver åtgärda felen på byggnaden nu. Beräknad kostnad för en renovering är euro, varav det akuta behovet för att huset ska fortsätta stå upp är euro. Innan Hotel Sra Montse byggdes på andra sidan vägen fanns planer på att göra om huset till hotell från ägarna. För cirka ett år sedan inlämnades det fram ett förslag från en dansk arkitekt om att göra om huset till en bodega. Los Verdes anmälde förfallet till PGOU Valencia, som har en lagstiftning där kommunen kan gå in och frånta förvaltningen av historiskt viktiga byggnader, om dessa försummas från sina ägare. Någon tvångsförvaltning blev det inte tal om, däremot blev det böter för Ocio Azul och nu senast ett domslutsbeslut att renoveringen inte behöver utföras nu. Det enda Ocio Azul gjort det senaste året är att sätta stödpinnar på väggarna, för att de inte ska falla utåt. Frågan är bara hur länge de kan hålla ihop huset? Text: Monicha Blomberg

24 NOTISER 24 NY BILD PÅ EUROMYNTEN SPANIEN. Den 3 februari släpptes de nya en- och två euromynten i Spanien. De nya mynten har en bild av Felipe VI, tidigare har vi sett en bild av Juan Carlos som abdikerade i juni Mynten kommer att bytas ut med fyra miljoner av var sort de närmaste åren. Det kommer också släppas mynt i valörerna 30 euro och 2 euro i begränsat antal till myntsamlare, dessa kommer bara ha samlarvärde. SALTET KOMMER VISAS TORREVIEJA. Torrevieja saltraffinaderi kommer att öppnas för allmänheten. Det är Torrevieja kommun tillsammans med bolaget Salinas som driver verksamheten som kommer att anordna guidade turer. Man kommer får höra och se både saltets historia och tillverkning. Turerna är beräknade att börja till sommaren. Saltraffinaderiet i Torrevieja är den största i Spanien, med en årlig produktion på cirka ton. FLYGPLAN EVAKUERAT GIBRALTAR/MALAGA. Ett plan från EasyJet evakuerades på Gibraltar flygplats den 8 februari, efter att man misstänkt en bomb på planet. I lastutrymmet hittade man ett misstänkt paket, som hade en konstig lukt. Man beslutade att evakuera de 156 passagerarna samt de 6 i besättningen. Alla flygningar omdirigerades till Malaga. Sprängmedelsexperter genomsökta planet utan att hitta något. Flygningarna fungerar nu normalt på Gibraltar. KYLAN HAR KRÄVT DÖDSOFFER VALENCIA. Tre hemlösa har hittats döda i Valencia, de tros ha avlidit på grund av kylan. En man från Polen blandade 96 procentig sprit med Gaseosa för att hålla kylan borta, mannen avled. En 50-årig spanjor avled utanför ett bankkontor, en annan hittades livlös inrullad i en filt. DRYGT 53 EURO PER DAG ALMERIA. Turism Andalusien har gjort en studie bland besökande turister. De besökande fick ge märken för kvalite till olika orter, Almeria tog hem åtta av 10 märken. Turisterna i Almeria spenderar i genomsnitt 53,60 euro per dag.

25 25 Vill du ha Bladet direkt in på din mail? Gå in på vår hemsida och fyll i formulär, eller maila till post@skandinaviskabladet.com ÖPPETTIDER: Vardagar Lördagar C/ Diana 7-8 C.C Torremarina,Torrevieja Hjärtligt välkomna! Senap & Ketchup

26 NOTISER 26 GUARDIA CIVIL TORREVIEJA HAR STARTAT NY FACEBOOKSIDA TORREVIEJA. Guardia Civil i Torrevieja har nyligen startat en Facebooksida. Sidan ska ge information om vad som gäller i den spanska trafiken och lagen och är på engelska. Här får man upplysningar hur man kan parkera, rondellkörning, körkortsfrågor m.m. Sidan är speciellt framtagen för de utländska förarna som har svårt att följa med på spanska. Sök bara efter N332 på Facebook, ja den är döpt så för att hedra vägen. HYRORNA I SPANIEN HAR GÅTT UPP SPANIEN. Idealista.com, portalen där man kan hyra och hyra ut sin bostad uppger att priserna på hyresbostäder gått upp under De har ökat med 2,6 procent under 2014, medelpriset ligger nu på 7 euro per kvadrat och månad. Den största ökningen av hyrorna skedde i början på PRATA MED EN KVINNA SPANIEN. Vill du prata engelska med en spanjor? Då ska du vända dig till en kvinna mellan 33 och 44 år, visar en ny rapport. Kvinnorna i den här åldersgruppen ska prata och förstå bättre engelska än ungdomarna, och kvinnor överlag ska vara bättre på engelska än männen, säger rapporten från EF. SPANSK EKONOMI FÅR GOD PROGNOS SPANIEN. Förväntningarna på Spaniens tillväxt skrivs upp 0,5 procent, mot tidigare prognoser till 2,3 procent. Ökningen av tillväxten har flera orsaker bland annat den senaste tidens återhämtning på arbetsmarknaden och de fallande bränslepriserna. Dock ser det ut att Spanien inte uppfyller sitt mål för budgetunderskottet, som var avtalat till 4,2. Enligt EU-kommissionen kommer den nu att hamna på 4,5 för FLER ARBETSLÖSA I TORREVIEJA TORREVIEJA. Torrevieja står i spetsen för förlorade arbetstillfällen i Vega Baja området. 198 personer blev utan arbete i januari nästan alla med anknytning till tjänstesektorn och när Los Reyes var över. Totalt är personer arbetslösa vid ingången av februari. I Orihuela blev 36 personer av med sitt arbete i januari, samtidigt som det skapades 61 nya arbetstillfällen inom byggsektorn i zonen. FÖRSÄLJNINGEN AV RIOJAVINER ÖKAR SPANIEN. Försäljningen av Riojaviner ökade igen Fem miljoner flaskor såldes under 2014 eller drygt 280 miljoner liter. Rött är det som är populärast, det står för hela 90 procent av försäljningen med 253,5 miljoner liter. Ser man till procent ökar det vita vinet mest 13,67 procent, med sina nästan 15 miljoner liter sålda Rosévinet sålde 12,42 miljoner liter. DÖDSOLYCKORNA ÖKAR SPANIEN. Dödsolyckorna på de spanska vägarna har ökat med 27 personer om man jämför december 2014 med årets första månad, då 88 personer omkom i trafiken. DGT uppger att även olyckorna ökade i januari, det är den första ökningen sedan 2006.

27 27

28 TIDSFÖRDRIV 28 VISSTE DU att du kan få bladet direkt på din mail, beställ på -bladet.com att du kan skicka in dagens bild, den bild var månad som får flest gillamarkeringar på fb kommer att få pris. Månadens pris meddelas i första numret var månad att du kan få din bild på omslaget, att vi blir glada för både ris och ros (även om en ros värmer lite mer : -) att Bladet är den svenska tidning som kommer ut med flest nummer per år i Spanien En ny undersökning från Metroscopia visar att de flesta spanjorer är för livstids fängelse. Hela 67 procent av de tillfrågade i undersökningen är positiva till livstidsdom. Partido Popular PP har har redan lämnat in ett förslag för att införa livstidsdom i Spanien. Bland de andra partierna är åsikterna om livstids fängelse splittrade, bland annat PSOE är helt emot. Förslaget ligger nu hos regeringen i Madrid som ska rösta i frågan den 10 februari. Högsta fängelsestraff som utdöms i Spanien idag är 40 år.

29 29

30 30

31 31

32 32

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

CasaKonsult CasaKonsult CasaKonsult

CasaKonsult CasaKonsult CasaKonsult Torre de la Horadada ligger på gränsen mellan Costa Blanca och Costa Calida, ca 15 km söder om Torrevieja och endast 2-3 km norr om San Pedro del Pinatar. Här finnes affärer, barer och restauranger. Endast

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales

Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales Villa Balea, i villastaden Ciudad Quesada, köptes av familjen Olsson för a= förverkliga drömmen a= ha en bostad i solen med egen trädgård och pool, bredvid en golbana

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09

Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09 Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09 Våren 2004 fick jag per e-mail Spaniens jaktprovsprogram för stående fågelhundar. Till min förtjusning fick jag se att det arrrangerades

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Lättläst. Gula Pressen. Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Lättläst / GULA PRESSEN

Lättläst. Gula Pressen. Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Lättläst / GULA PRESSEN gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 1 FEBRUARI 2012 Lättläst / GULA PRESSEN 1 Islandshästar på Ankis stall Det är en fin dag på Ankis ridstall. Det är kallt i

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten Exklusivt 2* intervju i detta nummer År: 2011 Nummer: 1 I det här numret: I detta nummer hedrar vi vår kära Barbro Ljungholm som snart går

Läs mer

Gabriella. Innerhållsförteckning

Gabriella. Innerhållsförteckning Innerhållsförteckning Kapitel,1 Gabriella Sid,1 Kapitel,2 Bion Sid,2 Kapitel,3 Smyckesbutiken Sid,3 Kapitel,4 Tjuven Sid,4 Kapitel,5 Selma Sid,5 Kapitel,6 Hamnen Sid,6 Kap,1 Gabriella Hej jag heter Gabriella

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009 Första dagen på sommarlovet ska Olle åka på fotbollsläger. Det är två lag från Söderkamraterna som ska träna ihop: Olles lag och ett tjejlag. Varför ska vi träna med tjejer? undrar några killar i Olles

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla Mitt liv Dagbok Dans Jag heter Ella Sovmorgon BFF Milla Av Lina Sjögren Söndag 21 augusti 2016 Hej dagboken! Jag är en tjej som är tio år och heter Ella. Jag älskar att dansa och jag är jättemorgontrött.

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Frågor och svar. Big Bang sidan 1. Läraren. En del i spf-utbildning

Frågor och svar. Big Bang sidan 1.  Läraren. En del i spf-utbildning Frågor och svar Läraren sidan 1 Vilken smäll 1. Varför befinner sig Robin och Samir i ett träd utanför tvillingarnas hus? Det är fest i huset och alla i klassen utom Robin och Samir är bjudna. De vill

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Det är nu du ska slå till

Det är nu du ska slå till SVALKAR SIG I NERJA Håkan Eklund och sambon Anna Frånlund slog till på ett trevåningshus i Neja nära Malaga i januari i år. Och nu under sommaren har priset fallit ännu mer. Foto: Patrik Lundin Det är

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan 2015 05 29 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Spanien & Barcelona Om du inte har varit på Formel 1 resa till Spanien & Barcelona kommer

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) KERSTIN L HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Tobias går en kurs och lär sig spela gitarr. En regnig och blåsig kväll efter kursen missar Tobias bussen hem. Han går in på ett fik, men upptäcker

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES Den magiska stenen En gång för länge, länge, länge sedan var det 5 gudar Ty, Wesp, Plopp Sod och Vespan. Vespan och wesp var tvillingar lika så var Ty och Plopp.

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer