Advanced Format. Examensarbete i Datavetenskap. En prestandajämförelse av sektorer i RAID. B-nivå. Författare: Jesper Lindgren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Advanced Format. Examensarbete i Datavetenskap. En prestandajämförelse av sektorer i RAID. B-nivå. Författare: Jesper Lindgren"

Transkript

1 Examensarbete i Datavetenskap B-nivå Advanced Format En prestandajämförelse av sektorer i RAID Författare: Jesper Lindgren Författare: Cenny Stålnäbb Handledare: Marcus Wilhelmsson Termin: VT11 Kurskod: 1DV41E

2 Abstrakt Rapporten tar upp hur ett RAID-system reagerar om hårddiskar med olika stora sektorer blandas. Vi ansåg att det skulle vara intressant att ta reda på eftersom nya hårddiskar med Advanced Format har börjat levereras. För att undersöka detta genomfördes experiment. Testerna utfördes med RAID1 på en maskin som körde CentOS. Tester som vi valde att utföra var prestandamätningar på läs- och skrivhastighet samt tid det tog för återuppbyggnad. Läs- och skrivtesterna utfördes på två olika sätt. Det första gick ut på att ta tiden när 100 stycken 7,3GB-filer skapades och lästes. Det andra testet bestod utav att programmet Bonnie++ kördes och testade RAIDen. Vi tog även tiden för återuppbyggnad av RAIDen när diskar med olika sektorstorlek användes. Resultatet i det första läs- och skrivtestet visade att två stycken hårddiskar med samma sektorstorlek presterade bättre, medan i Bonnie++-testet var två hårddiskar som hade olika sektorstorlek snabbare. I återuppbyggnaden presterade två hårddiskar med lika sektorstorlek bättre. Nyckelord: Advanced Format, hårddisk, RAID, sektor

3 Förord Valet av examensarbetet gjordes för att vi tyckte det lät intressant och kunde inte hitta något tidigare arbete om just detta ämne. Arbetsgången har gått bra och vi har inte stött på några olösbara problem. Resultatet som examensarbetet får fram riktar sig främst mot privatpersoner med kunskaper inom datorteknik och lagringssystem. Resultatet kan även användas av mindre företag och organisationer som inte har serviceavtal med leverantör. Vi vill tacka Marcus Wilhelmsson för all hjälp och vägledning med experiment och rapporten.

4 Innehåll 1 Introduktion Syfte och frågeställning Avgränsning 7 2 Teknisk bakgrund Linux Hårddisk Redundant Array of Independent Disks Filsystem 12 3 Metod Experiment och datainsamling Installation och förberedelser Genomförande 15 4 Resultat och analys 17 5 Diskussion och slutsats Metoddiskussion Slutsats Förslag till fortsatt forskning 21 Referenser 22

5

6 1 Introduktion I över 30 år har den magnetiska hårddisken lagrat data i sektorer på 512 byte. Men i och med att hårddiskarnas storlek har ökat markant den senaste tiden så har detta begränsat utvecklingen (Seagate, 2010). I mars 2010 infördes en ny standard, Advanced Format. Tillverkarna kom överens om att hårddiskar med sektorer på 4096 byte skulle börja utvecklas. Detta gör att hårddisktillverkarna kan få in mer data på magnetskivorna fast de inte ökar i storlek (Seagate, 2010). Allt fler privatpersoner inhandlar eller bygger egna lagringslösningar. Digitala bilder och dokument blir allt viktigare att spara inför framtiden och på ett säkert sätt. När en sådan lösning ska inhandlas är det främst två saker som undersöks; redundans och lagringsstorlek. För att lösa redundansen använder man ofta någon nivå utav Redundant Array of Independent Disks (RAID). RAID skyddar informationen ifall det skulle uppstå ett hårdvarufel i någon utav hårddiskarna (Nemeth et al, 2010). Då de nya hårddiskarna med Advanced Format har kommit ut på marknaden och inga tidigare undersökningar som behandlar Advanced Format i RAID kunde hittas så blev det högst intressant att undersöka detta. 6 (23)

7 1.1 Syfte och frågeställning Syftet med arbetet är att undersöka och ta reda på hur ett RAID-system påverkas av olika stora sektorer och ifall det uppstår några prestandaskillnader om man blandar hårddiskar med olika stora sektorer. En lagringslösning som använder sig av RAID med hårddiskar som har 512 byte stora sektorer kommer att byggas upp för att simulera ett befintligt system. Detta kommer sedan att nedgraderas och en hårddisk av typen Advanced Format kommer att införas i RAIDen. Frågorna som vi ställer oss är: Kommer RAIDen återställas och fungera? Hur lång tid kommer det ta att återställa RAIDen? Kommer det skilja något i läs- och skrivprestanda? 1.2 Avgränsning Experimentet kommer att avgränsas eftersom arbetstiden som finns tillgänglig är begränsad samt att det finns mycket som kan påverka resultatet. Saker som kan påverka resultatet kan till exempel vara vilket operativsystem man använder, vilken nivå på RAIDen, vilket filsystem som används samt tillverkare och modell på hårddiskarna som används. För att testet ska bli så korrekt som möjligt så kommer de nya hårddiskarna med Advanced Format att vara så lika de gamla som möjligt. Detta kommer att begränsa arbetet till RAID 1 då det finns en begränsning i antalet tillgängliga hårddiskar. Testerna kommer att genomföras på Linux kernel med filsystemet Ext4. 7 (23)

8 2 Teknisk bakgrund I detta kapitel förklaras det som arbetet baseras på. Operativsystemet Linux, hårddiskens uppbyggnad, RAID, Advanced Format samt filsystemet Ext4 tas upp. 2.1 Linux Den första versionen av Linux kom ut 1991 och var inspirerad av UNIX. Linux skapades av studenten Linus Torvalds. Det hela började som en hobby när han studerade datalogi. Grunden bygger på UNIX och det är gratis och fritt att distribuera (Tanenbaum, 2009). Linux släpps under GNU General Public License. Denna licens ser till att vem som helst kan göra ändringar men då måste den personen meddela sina ändringar och bifoga den kod som skapats för att personerna som tar del av materialet ska få samma förutsättningar (Tanenbaum, 2009). Det finns mängder av distributioner utav Linux. Tre populära distributioner är Ubuntu, CentOS och Debian (Nemeth et al, 2010). 8 (23)

9 2.2 Hårddisk Hårddisken innehåller flera olika delar. För att få förståelse för vad som ska undersökas i arbetet så kommer relevanta delar att beskrivas Uppbyggnad Hårddisken är uppbyggd av en eller fler magnetiska skivor som data lagras på. En arm med skriv- och läshuvud rör sig fram och tillbaka för att läsa och skriva data. En översiktlig bild över en hårddisk kan ses i figur 1. För att hårddisken ska finna vart data är lagrat så är skivan uppdelad i spår och sektorer. Som figur 2 visar så löper det spår runt hela skivan som sedan är uppdelade i sektorer (Andreas de Blanche, 2008). Figur 1: Översikt över hårddiskens delar, Muller, Figur 2: Magnetskiva med spår och sektorer, IDEMA, (23)

10 2.2.2 Sektor Hårddisken använder sektorer för att hålla reda på vart data är lagrat. En sektor består utav tre olika delar: Preamble, Data Field och ECC. Preamble avgränsar de olika sektorerna från varandra samt innehåller information om sektorn så som vart den börjar och finns samt status. Data Field innehåller data och sist så finns EEC som innehåller information för felkorrigering så att skadad data kan repareras (Tanenbaum, 2009). En sektor kan ses i figur 3. Figur 3: Sektor, IDEMA, Advanced Format I och med standarden Advanced Format så kom hårddisktillverkarna överens om att börja leverera hårddiskar med sektorer på 4096 byte (Seagate, 2010). Den största fördelen med Advanced Format är att man får plats med mer data utan att behöva ändra eller lägga till fler skivor i hårddiskarna. Eftersom antalet sektorer minskas, försvinner även antalet Gap, Sync och Address Mark. I och med detta så kan man få in mer data på en hårddisk som använder Advanced Format än en som inte gör det (Seagate, 2010). En bra översikt på detta kan ses i figur 4. Figur 4: Advanced Format, IDEMA, (23)

11 2.3 Redundant Array of Independent Disks Med en server som ska ha hög tillgänglighet så kan en fallerad hårddisk vara förödande. Det är inte bara hårddisken som ska bytas ut, utan även att backuper ska återställas, vilket kan ta långt tid beroende på hur mycket data som ska återställas (Nemeth et al, 2010). För att skydda mot hårdvarufel i hårddiskar, samt öka prestandan introducerades Redundant Array of Independent Disks (RAID) Enkelt så kan man säga att RAID tar flera fysiska enheter och skapar en logisk (Mueller, 2003). Det finns olika nivåer utav RAID. Dessa nivåer, 0-6, är standardiserade och bestämmer bland annat hur data ska spridas över hårddiskarna (Mueller, 2003). Hårddiskar som ska användas i en RAID-lösning kan styras på två sätt. Antingen via operativsystemet och heter då mjukvaruraid, eller via en dedikerad kontroller och heter då hårdvaruraid. Operativsystemet eller kontrollern sköter kommunikationen och delar ut data på hårddiskarna enligt de regler som är bundna till RAID-nivån som används (Nemeth et al, 2010) RAID 1 För att skapa en RAID 1, eller spegling som det även kallas, behövs minst två hårddiskar. Om två hårddiskar används så kommer endast en logisk disk ses av operativsystemet, samt att man bara kan lagra data på hälften av båda hårddiskarnas storlek tillsammans. Detta för att alla data som lagras på den ena hårddisken kopieras över till den andra. Detta gör att en hårddisk kan fallera utan att man förlorar all data som finns lagrad och servern kan fortsätta läsa och skriva mot hårddisken (Chen et al, 1994). En bild som beskriver RAID 1 kan ses i figur 5. Figur 5:Raid 1, Nemeth et al, (23)

12 2.3.2 MD och MDADM Standardmjukvaran i Linux som används för att skapa mjukvaruraid heter Multiple disks (MD). För att enklare hantera MD så använder man programmet MDADM (Nemeth et al, 2010). 2.4 Filsystem Filystemet används som en mellanhand mellan operativsystemet och hårddisken. Operativsystemet behöver inte hålla reda på i vilka sektorer en viss fil befinner sig, utan detta håller filsystemets databas reda på. Det finns olika filsystem till olika operativsystem. Alla med olika funktioner och egenskaper (Nemeth et al, 2010). Ext4 är det senaste filsystemet i Ext-familjen. Filsystemet är en uppdaterad version av Ext3 och är mer skalbart och pålitligt samt stödjer större filer och hårddiskar (kernel.org 2011). Det använder även en funktion som kallas "extents". Istället för att spara data i individuella block, sparar det nu data i blockspann (Nemeth et al, 2010). 12 (23)

13 3 Metod Metoden förklarar hur arbetet genomförts och vilken typ av metod vi valt att använda. Genomförandet innehåller kommandon så att samma tester kan genomföras om någon vill utveckla eller forska vidare inom området. 3.1 Experiment och datainsamling Vi valde att använda experiment för att samla in resultat från tester. Vi genomförde metoden i tre steg, experiment, insamling och analys av data. Resultaten av testerna utvärderades och jämfördes för att få fram svar på våra frågeställningar. (holah.karoo.net, 2011) Datainsamling skedde genom att prestandatester ufördes på ett RAID-system där en hårddisk som hade en sektorstorlek på 512 byte med en som hade 4096 byte. Prestandatesterna undersökte läs- och skrivhastighet samt återuppbyggnad av RAIDen. Programmen Bonnie++ och Time utförde testerna för läs- och skrivhastighet medan systemet tog hand om återuppbyggnaden. Inställningarna för Bonnie++ bestämdes innan testerna påbörjades och användes genom hela experimentet för att rättvisa resultat ska genereras i de olika konfigurationerna. Testerna utfördes mot en enhet som körde RAID1. Det första testet genomfördes med två hårddiskar som hade 512 byte stora sektorer, medan det andra testet genomfördes när en av hårddiskarna var utbytt mot en som använde Advanced Format. Experimenten utfördes på en Dell Optiplex 620 med 3,5GB RAM. Hårddiskarna som användes var av märket Western Digital och av modellerna WD10EADS och WD10EARS. Operativsystemet var CentOS 5.6 med kärna Bonnie++ version 1.03e-X86_64 och mdadm version användes Dataanalys Nedan beskrivs Bonnie++, Time och dd. Dessa mjukvaror användes under experimenten. Bonnie++ är ett programpaket till Linux som innehåller tester som kan användas för att göra prestandamätningar på hårddiskar och filsystem. Exempel på vad Bonnie++ kan testa är läs- och skrivhastighet och antalet sökningar per sekund. Bonnie++ är skrivet utav Russell Coker och baseras på Bonnie av Tim Bray (Coker, 2001). Dd är ett av det ursprungliga multifunktionella Unix-verktygen. Exempel på vad man kan använda programmet till är att skapa och skriva avbildningar, klona diskar samt skapa och läsa filer (Debianhelp.co.uk, 2011). 13 (23)

14 Time används när man vill mäta hur lång tid det tar att köra ett visst program. Time startar programmet som man vill testa och när det är klart så skrivs det ut hur långt tid programmet tog på sig, från att det startade tills det stängdes av (kernel.org, 2008). Resultaten från testprogrammen sammanställdes i Excel. Diagram skapades för att få en mer tydlig översikt över resultaten. 3.2 Installation och förberedelser En 64-bits version av operativsystemet CentOS 5.6 installerades på datorns systemdisk som satt i SATA port 0. Efter installation uppdaterades systemet och kernel användes. Bonnie++ installerades med hjälp utav en RPMfil. E4fsprogs installerades även då detta behövdes för att kunna formatera enheten med Ext4. yum update yum install e4fsprogs Hårddiskarna med 512 byte stora sektorer installerades i SATA port 1 och 3. En RAID1 skapades på sdb och sdc som var deras beteckning i CentOS. mdadm create /dev/md0 level=1 raid-devices=2 /dev/sdb /dev/sdc RAIDen formaterades sedan med EXT4 med kommandot: mkfs.ext4 /dev/md0 Katalogen /mnt/raid skapades och RAID-enheten monterades sedan där. mkdir /mnt/raid mount /dev/md0 /mnt/raid 14 (23)

15 3.3 Genomförande När installationen och skapandet av RAIDen var klar började vi med testerna. Första testet bestod utav att tid togs när 100 stycken 7,3GB stora filer skapades och sedan lästes innan de togs bort. Bonnie++ var på tur och testade läs- och skrivprestandan 45 gånger. Innan en utav hårddiskarna byttes ut mot Advanced Format så skapades 120GB data på RAIDen, detta för att enklare kunna mäta återuppbyggnaden när den nya hårddisken intog RAIDen. När återuppbyggnaden var klar så gjordes samma läs- och skrivtester igen. Sista testet var att byta ut hårddisken som använde Advanced Format med den äldre igen för att jämföra återuppbyggnadstiderna Prestandatester Det första testet bestod utav att se hur lång tid det tog att skapa 100 stycken filer på 7,3GB var på RAIDen. Detta gjordes med kommandot: time (for ((nr=1;nr<=100;nr++ ));do dd if=/dev/zero of=/mnt/raid/testfile.$nr bs=1m count=7000;done När testet var klart så lästes även 100 filer på 7,3GB samtidigt som tiden togs. time (for ((nr=1;nr<=100;nr++ ));do dd of=/dev/zero if=/mnt/raid/testfile.$nr bs=1m count=7000;done Även Bonnie++ användes för att testa läs- och skrivprestandan. Bonnie++ kördes 45 gånger och skrev ut resultaten i Bonnie-resultat.txt. Parametern f användes för att skippa IO-tester då läs- och skrivresultat endast var intressant. bonnie++ -d /mnt/raid u root f >Bonnie-resultat.txt När Bonnie++ var klart kördes programmet dd för att skapa runt 120GB data för att kunna mäta tiden på återuppbyggnaden för RAIDen när den nya hårddisken hade kopplats in. for ((nr=1;nr<=60;nr++ ));do dd if=/dev/zero of=/mnt/raid/rebuild.$nr bs=1m count=2048;done Hårddisken som var kopplad i port ett byttes ut mot den nya Advanced Format-disken. RAIDen startades upp med endast en disk. Parametern run behövdes för att tvinga RAIDen att starta upp med endast en disk som kan ses i kommandot nedan. 15 (23)

16 mdadm assemble /dev/md0 /dev/sdc run Den nya hårddisken lades till i RAIDen och återuppbyggnaden påbörjades. mdadm /dev/md0 a /dev/sdb Tiden på återuppbyggnaden togs med tidtagarur samtidigt som följande kommando visade händelseförloppet. cat /proc/mdstat När RAIDen var återuppbyggd kördes samma läs- och skrivtester som innan. Testet avslutades med att hårddisken som använde Advanced Format byttes ut mot den äldre, så att tiden för återuppbyggnad kunde tas. 16 (23)

17 4 Resultat och analys Resultatet för testerna som ufördes sammanställdes med tre diagram som presenteras nedan. Figurerna innehåller tiden för att skriva och läsa 100 stycken 7,3GB stora filer, läs- och skrivtester i Bonnie++ samt återbuppbyggnad. Figur 6 visar hur långt tid det tog att skapa och läsa 100 stycker filer på 7,3GB vardera med dd och time. När två hårddiskar med 512 byte användes så var skrivtiden 02:14:31 och lästiden 02:14:31. När hårddiskarna blandades så blev istället skrivtiden 02:27:03 och lästiden 02:20:06. Prestandan försämras alltså när man blandar en hårddisk som använder 512 byte stora sektorer med en som använder Advanced Format. Figur 6: Resultatet av att skapa och läsa 100 stycken 7,3GB stora filer. Lägre tid är bättre. 17 (23)

18 Bonnie++ kördes 45 gånger och testade läs- och skrivprestanda. Resultatet i figur 7 visar ett genomsnitt av de 45 gånger testet kördes. När de två hårddiskarna på 512 byte testades så fick man ut 58,48MB/s i skrivprestanda och 63,06MB/s i läs. När det blandades en med 512 byte och en med 4096 byte så blev det en prestandaökning. Skrivprestandan blev då 77,02MB/s och läsprestandan 69,77MB/s. Figur 7: Sammanställt resultat utav testerna med Bonnie++. Högre är bättre. 18 (23)

19 Resultatet av återuppbyggnaden kan ses i figur 8. Återuppbyggnaden med hårddisken som använde 512 byte stora sektorer tog 03:14:34 och Advanced Format tog 03:41:50. Figur 8: Tid för återuppbyggnad. Lägre är bättre. 19 (23)

20 5 Diskussion och slutsats Syftet med arbetet var att testa och se hur ett system påverkades när man hade två stycken hårddiskar i RAID som inte hade samma sektorstorlek. Vad det gäller tester som kan göras på ett sådant system så finns det ganska många. Vi valde dock att begränsa arbetet till att testa återuppbyggnad samt testa läs- och skrivprestanda i två olika program. Återuppbyggnaden av RAIDen fungerade med både 512-bytediskar och Advanced Format-disk. Detta var något vi hade förväntat oss eftersom det inte finns något som tyder på att det inte skulle fungera. RAID är så pass utbrett i lagringsvärlden att tillverkarna måste få diskarna att fungera tillsammans. Resultatet av prestandatesterna överraskade oss lite. I testet där programmet Bonnie++ kördes för att mäta läs- och skrivprestanda så fick vi bättre resultat när två hårddiskar som inte hade samma sektorstorlek användes. Däremot så blev resultatet bättre när två hårddiskar med 512 byte, användes i testet där det skapades och lästes 100 stycken filer på 7,3GB vardera. Tiden för återuppbyggnaden gick ungefär 27 minuter fortare med två 512-bytediskar än med två diskar med olika sektorstorlekar. För att få ett rättvist resultat här skulle vi nog ha gjort fler återuppbyggnader under en tid, men tiden för arbetet begränsade oss. Det kan finnas mängder med anledningar till varför vi fick olika läs- och skrivresultat. Det kan bero på hur testprogrammen läser och skriver data. Multiple Disks kan även vara en anledning till att hastigheterna varierade. Det skulle kanske kunna bero på att det blir någon form av konflikt när man blandar en 512-bytedisk med en Advanced Format-disk. Testerna som behandlar läs- och skrivprestanda bevisar att det finns prestandaskillnader. Det svåra med resultaten är att de inte tyder på att en konfiguration är bättre än den andra. Detta hade behövts testas fler gånger för att få ut ett bättre resultat där man lättare kan se skillnader mellan konfigurationerna. 5.1 Metoddiskussion Vi valde experiment eftersom det passade vår frågeställning bäst. Då heller inga tidigare undersökningar gjorts så kunde vi inte jämföra resultat och därmed få fram svar på frågeställningen. Vi tycker att experiment är ett bra sätt att gå till väga eftersom det är fritt och man kan anpassa sina tester till syftet. Hade vi haft mer tid hade vi velat utöka testandet så att det blir ett mer 20 (23)

21 rättvist resultat. Denna metod kräver långa tester samt att flera olika testprogram körs. 5.2 Slutsats Att dra en slutsats av rapporten som säger att det är rätt eller fel att blanda hårddiskar i RAID som inte har samma sektorstorlek går tyvärr inte. För att ge ett rättvist svar behöver fler tester att göras, tillexempel sökningar på sekund och andra prestandatester. Det är ju inte bara läs- och skrivprestanda som kan avgöra saken. Man kan också fundera på om vi hade fått samma resultat om en hårddisk med Advanced Format från en annan tillverkare hade testats. Även om det finns vissa skillnader mellan de olika konfigurationerna så kan vi med resultatet inte säga att prestandan påverkas negativt om man blandar hårddiskar som inte har samma sektorstorlek i en RAID. 5.3 Förslag till fortsatt forskning Till framtida forskning behövs fler tester göras, precis som vi beskriver i diskussionen. Även hårddiskar från andra tillverkare borde tas med i testerna, då mjukvaran i hårddiskarna kan påverka resultaten. Det hade även varit intressant om testerna genomförs på ett annat operativsystem, till exempel Solaris för att se hur ZFS reagerar på Advanced Format. 21 (23)

22 Referenser Chen, P. Lee, E. Gibson, G. Katz, R. Patterson, D. (1994) RAID: High- Performance, Reliable Secondary Storage. Från acm.org ( ): 3&CFTOKEN= Coker, R. ( ) Bonnie++. Från Bonnie++: Debianhelp.co.uk ( ) Backup an entire disk using dd command. Från Debianhelp.co.uk: Hein, T. Nemeth, E. Snyder, G. Whaley, B.(2010) Unix and Linux system administration handbook, Fourth Edition. PRENTICE-HALL. Boston Holah.karoo.net ( ) The Experimental Method. Från: IDEMA(The International Disk Drive Equipment and Materials Association) ( ) Advanced Format for hard disk drive. Från IDEMA: Format-for-Hard-Disk-Drives.pdf Kernel.org( ) Linux User Manual Time.Från Kernel.org: Kernel.org ( ) Ext4 Filesystem. Från kernel.org: Mueller, S. (2003) Upgrading and Repairing PCs. Que. Indianapolis Seagate ( ) The Transition to Advanced Format 4K Sectors Hard Drives. Från Seagate: Tanenbaum, A (2009) Modern Operating Systems, Third Edition. Person Education Inc. Upper Saddle River 22 (23)

23 Växjö / Kalmar Tel dfm@lnu.se Lnu.se

Prestandajämförelse - Sekventiell skrivhastighet i RAID 4 och RAID 5

Prestandajämförelse - Sekventiell skrivhastighet i RAID 4 och RAID 5 Linnéuniversitetet Projektrapport Grundläggande Operativsystem 1DV415 Prestandajämförelse - Sekventiell skrivhastighet i RAID 4 och RAID 5 Mattias Nensén, Henrik Hedlund 10 januari 2014 Sammanfattning

Läs mer

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 3 Installation av ny hårddisk, RAID och logisk volymhantering

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 3 Installation av ny hårddisk, RAID och logisk volymhantering Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 3 Installation av ny hårddisk, RAID och logisk volymhantering Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 17 december 2013 Innehåll 1 Inledning och mål 3 2 Material

Läs mer

Prestandatest av sekventiella läs- och skrivoperationer i UNIX-liknande operativsystem 4 hp

Prestandatest av sekventiella läs- och skrivoperationer i UNIX-liknande operativsystem 4 hp Linnéuniversitetet Projektrapport Grundläggande Operativsystem 1DV415 Prestandatest av sekventiella läs- och skrivoperationer i UNIX-liknande operativsystem 4 hp Dennis Svensson, Jesper Åkerberg 8 januari

Läs mer

Diskprestanda Tester

Diskprestanda Tester Linnéuniversitetet Projektrapport Grundläggande Operativsystem 1DV415 Diskprestanda Tester Matteus Gilis, Linus Fogelström 9 januari 2014 Sammanfattning Vi ville utföra läs och skrivhastighets tester mellan

Läs mer

Prestandaundersökning och återställning av degraderade RAIDsystem

Prestandaundersökning och återställning av degraderade RAIDsystem Examensarbete Prestandaundersökning och återställning av degraderade RAIDsystem Oscar Karlsson & Marcus Carlsson 2010-06-02 Ämne: Datavetenskap Nivå: B Kurskod: 1DV41E Abstrakt Denna B-uppsats tar upp

Läs mer

Prestandamätning av RAID-lösningar

Prestandamätning av RAID-lösningar Linnéuniversitetet Projektrapport Grundläggande Operativsystem 1DV415 Prestandamätning av RAID-lösningar Rasmus Kroon, Victor Hedlund, Erik Johansson 9 januari 2014 Sammanfattning Vi har utfört ett experiment

Läs mer

Filöverföring i Windowsmiljö

Filöverföring i Windowsmiljö Linnéuniversitetet Projektrapport Grundläggande Operativsystem 1DV415 Filöverföring i Windowsmiljö Erik Ljungqvist, Viktor Hjertman 10 januari 2014 Sammanfattning I detta projekt undersöks skillnaden i

Läs mer

Uppsatser. Programmet för IT-tekniker Våren 2011. Innehåll

Uppsatser. Programmet för IT-tekniker Våren 2011. Innehåll Uppsatser Programmet för IT-tekniker Våren 2011 Innehåll Advanced Format : Prestandaanalys i RAID............... 2 Deduplicerings påverkan på eektförbrukningen............. 3 Energiförbrukning för Lager

Läs mer

Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 12 april 2013

Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 12 april 2013 Datorhårdvaruteknik 1DV426 - Laboration Grundläggande konfiguration av lagringslösning ATAboy Installation av Backupserver Konfiguration av Virtuellt bandbibliotek, VTL Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se

Läs mer

BOOK-IT 6.0. Backup Solaris 2011-05-05

BOOK-IT 6.0. Backup Solaris 2011-05-05 BOOK-IT 6.0 2011-05-05 1 System-backup av BOOK-IT servern En komplett systembackup omfattar de tre filsystemen/root, /bookit och /oracle. Använd tre olika band d v s ett band per filsystem. För att utföra

Läs mer

Introduktion till hårdvara, mjukvara och operativsystem

Introduktion till hårdvara, mjukvara och operativsystem Introduktion till hårdvara, mjukvara och operativsystem Grundläggande operativsystem 1DV415 1 1 Lärare Marcus Wilhelmsson Universitetsadjunkt i datavetenskap Linux, UNIX (Solaris, OpenSolaris, Mac OS X),

Läs mer

Övning 7. 1. Installation av Gentoo och/eller Arch Linux

Övning 7. 1. Installation av Gentoo och/eller Arch Linux Övning 7 1. Installation av Gentoo och/eller Arch Linux Målet med denna övning är att installera operativsystemet Gentoo Linux och/eller Arch Linux. Jag rekommenderar mycket starkt att faktiskt försöka

Läs mer

Prestandaskillnader mellan olika ZFS-implementationer

Prestandaskillnader mellan olika ZFS-implementationer Examensarbete i Datavetenskap B-nivå Prestandaskillnader mellan olika ZFS-implementationer Författare: Jacob Carlsson Johnas Lindell Handledare: Marcus Wilhelmsson Termin: VT11 Kurskod: 1DV41E Abstrakt

Läs mer

Allmänt. Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för viktinsamling på PC.

Allmänt. Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för viktinsamling på PC. GS5000PC Manual Allmänt Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för viktinsamling på PC. GS5000PC kan köras under Windows 98, NT, 2000, XP. Rekommenderat minimikrav på datorn är internminne 1GB, processor

Läs mer

Operativsystem och användargränssnitt

Operativsystem och användargränssnitt Operativsystem och användargränssnitt Som du fick läsa tidigare behöver datorn förutom hårdvara också ett program för att hantera hårdvaran, dvs. ett operativsystem. Denna sida behandlar bland annat följande

Läs mer

Starta och stänga av datorn. Att starta är i allmänhet problemfritt, men man bör vänta med aktiviteter (starta program) tills startfilerna är

Starta och stänga av datorn. Att starta är i allmänhet problemfritt, men man bör vänta med aktiviteter (starta program) tills startfilerna är Starta och stänga av datorn. Att starta är i allmänhet problemfritt, men man bör vänta med aktiviteter (starta program) tills startfilerna är uppdaterade. Om datorn tar lång tid på sig att starta upp kan

Läs mer

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 1 Installation. Marcus Wilhelmsson 15 januari 2013

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 1 Installation. Marcus Wilhelmsson 15 januari 2013 Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 1 Installation Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 15 januari 2013 Innehåll 1 Inledning och mål 3 2 Material och genomförande 3 3 Förberedelseuppgifter

Läs mer

ZFS. Linuxadministration I 1DV417. Wednesday, January 23, 13

ZFS. Linuxadministration I 1DV417. Wednesday, January 23, 13 ZFS Linuxadministration I 1DV417 Överblick Lagringspooler Transaktionsbaserat objektsystem Dataintegritet Enkel administration Problem med nuvarande filsystem Inget skydd mot silent data corruption Jobbigt

Läs mer

Operativsystem. Informationsteknologi sommarkurs 5p, 2004. Agenda. Slideset 7. Exempel på operativsystem. Operativsystem

Operativsystem. Informationsteknologi sommarkurs 5p, 2004. Agenda. Slideset 7. Exempel på operativsystem. Operativsystem Informationsteknologi sommarkurs 5p, 2004 Mattias Wiggberg Dept. of Information Technology Box 337 SE751 05 Uppsala +46 18471 31 76 Collaboration Jakob Carlström Slideset 7 Agenda Exempel på operativsystem

Läs mer

LABORATIONSRAPPORT Operativsystem 1 Laboration 1, Ghost, pingpong och Windows 2003 installation

LABORATIONSRAPPORT Operativsystem 1 Laboration 1, Ghost, pingpong och Windows 2003 installation LABORATIONSRAPPORT Operativsystem 1 Laboration 1, Ghost, pingpong och Windows 2003 Laborant/er: Klass: Laborationsansvarig: Sebastian Svensson, Linn Friberg DD11 Peter Josefsson Utskriftsdatum: 2011-09-05

Läs mer

Spårbarhet i digitala system. Biografi. Spårbarhet. Osynlig övervakning och de spår vi lämnar efter oss

Spårbarhet i digitala system. Biografi. Spårbarhet. Osynlig övervakning och de spår vi lämnar efter oss Spårbarhet i digitala system Osynlig övervakning och de spår vi lämnar efter oss Wecksten, Mattias Science Park 2008 Biografi Mattias Weckstén kontor på våning F3 mattias.wecksten@hh.se Forskar på CC-lab

Läs mer

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 1 Installation, användare och allmänt Linuxhandhavande

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 1 Installation, användare och allmänt Linuxhandhavande Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 1 Installation, användare och allmänt Linuxhandhavande Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 17 januari 2013 Innehåll 1 Inledning och mål 3 2 Material och

Läs mer

Installation av atmel Studio på mac / linux

Installation av atmel Studio på mac / linux Installation av atmel Studio på mac / linux Den här installation kommer gå igenom hur man installerar och ställer in Virtual Box för att kunna köra Atmel Studio på Windows. För att kunna köra den senaste

Läs mer

Allmänt. Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för räknevägning på PC.

Allmänt. Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för räknevägning på PC. RVS5000PC Manual Allmänt Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för räknevägning på PC. RVS5000PC kan köras under Windows 98, NT, 2000, XP. Rekommenderat minimikrav på datorn är internminne 1GB, processor

Läs mer

Övningar för del I av kursen

Övningar för del I av kursen Övningar för del I av kursen Detta är den första samlingen av tre med övningar. Övningarna i den här samlingen numreras med 1.x där x går går från 1 till 8. Det är nödvändigt att genomföra de flesta övningar

Läs mer

DDR PC SOFTWARE 2 RELEASENOTES VERSION 2.5. Swerob Service AB Global Robot Parts AB

DDR PC SOFTWARE 2 RELEASENOTES VERSION 2.5. Swerob Service AB Global Robot Parts AB DDR PC SOFTWARE 2 RELEASENOTES VERSION 2.5 Swerob Service AB Global Robot Parts AB Beskrivning DDR PC Software 2 används för att hantera SD-kortet från DDR i en vanlig PC. Ett SD-kort till DDR är indelat

Läs mer

Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens)

Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens) Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens) Denna manual hjälper dig att installera StruSofts licensserver, hämta ner dina licenser via webupdate samt kontrollera att licenserna finns

Läs mer

DRAFT. CVS kurs laboration 1 Checka in, ut och uppdatera. Marcus Rejås. 17 november 2002

DRAFT. CVS kurs laboration 1 Checka in, ut och uppdatera. Marcus Rejås. 17 november 2002 CVS kurs laboration 1 Checka in, ut och uppdatera Marcus Rejås 17 november 2002 Innehåll 1 Inledning 1 2 Förberedelser (om du skall köra CVS på en remote server) 1 2.1 Installera CYGWIN......................................

Läs mer

Vad är en dator? Introduktion till datorer och nätverk. Pontus Haglund Institutionen för datavetenskap (IDA) 21 augusti 2018

Vad är en dator? Introduktion till datorer och nätverk. Pontus Haglund Institutionen för datavetenskap (IDA) 21 augusti 2018 . Vad är en dator? Introduktion till datorer och nätverk Pontus Haglund Institutionen för datavetenskap (IDA) 21 augusti 2018 Översikt 2/23 Datorns historia von Neumann-arkitekturen Operativsystem Datornät

Läs mer

Prestandatest för olika sektioner av hårddiskar

Prestandatest för olika sektioner av hårddiskar Examensarbete Prestandatest för olika sektioner av hårddiskar Andreas Åberg Jesper Franzén Mikael Svensson 2010-05-24 Ämne: Examensarbete Nivå: C Kurskod: 2DV40E Abstrakt Syftet med detta arbete var att

Läs mer

EXAMENSARBETE. Solen Redundans. Didrik Östergren 2014. Högskoleexamen Datornätverk

EXAMENSARBETE. Solen Redundans. Didrik Östergren 2014. Högskoleexamen Datornätverk EXAMENSARBETE Solen Redundans Didrik Östergren 2014 Högskoleexamen Datornätverk Luleå tekniska universitet Institutionen för system- och rymdteknik Didrik Östergren 2014-08-20 Luleå Tekniska Universitet,

Läs mer

Öppen/Fri programvara

Öppen/Fri programvara Öppen/Fri programvara, 19 januari 2003 1(13) Öppen/Fri programvara DENNA PRESENTATION ÄR INTE KLAR, KOMMENTARER MOTTAGES TACKSAMT. CyberRymden 2002-09-10 Marcus Rejås $Id: slides.tex,v

Läs mer

Uppstart av OS med resp. utan krypering

Uppstart av OS med resp. utan krypering Linnéuniversitetet Projektrapport Grundläggande Operativsystem 1DV415 Uppstart av OS med resp. utan krypering Andreas Aspernäs, August Winberg 12 januari 2014 Sammanfattning Kryptering av hårddiskar blir

Läs mer

Tips och tricks. Några bra tips. Lägg till sökvägar

Tips och tricks. Några bra tips. Lägg till sökvägar 17 Tips och tricks Det är aldrig så bra att det inte kan bli bättre och det finns alltid saker som har en viss benägenhet att gå fel I det här kapitlet kommer vi att ge dig några tips på hur du kan förbättra

Läs mer

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 1 Installation, användare och allmänt Linuxhandhavande

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 1 Installation, användare och allmänt Linuxhandhavande Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 1 Installation, användare och allmänt Linuxhandhavande Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 23 januari 2014 Innehåll 1 Inledning och mål 4 2 Material och

Läs mer

Prestandapåverkan på databashanterare av flertrådiga processorer. Jesper Dahlgren

Prestandapåverkan på databashanterare av flertrådiga processorer. Jesper Dahlgren Prestandapåverkan på databashanterare av flertrådiga processorer av Sammanfattning Behandling av information bli vanligare i dagens samhälle och för att klara denna uppgiften används ofta en databashanterare

Läs mer

Avslutning. Kapitel Komprimering av filer

Avslutning. Kapitel Komprimering av filer Kapitel 12 Avslutning I detta sista kapitel tittar vi på hur man kan installera program själv. I samband med det finns det anledning att titta på komprimering av filer och på filarkiv (som kan vara användbart

Läs mer

Virtuell Server Tjänstebeskrivning

Virtuell Server Tjänstebeskrivning Virtuell Server Tjänstebeskrivning Inledning SoftIT tillhandahåller i samarbete med IP Only, tjänsten Virtuell Server, varigenom kunden erhåller serverkapacitet som Kunden får tillgång till genom SoftIT:s

Läs mer

Att installera och använda nmap

Att installera och använda nmap G:\linux\att installera och använda nmap.doc Sidan 1 av 6 Att installera och använda nmap nmap är ett verktyg främst för att scanna det egna lokala nätverket efter öppna portar. Förutom information om

Läs mer

Fö 7: Operativsystem. Vad är ett operativsystem? Målsättning med operativsystem. Styr operativsystemet datorn?

Fö 7: Operativsystem. Vad är ett operativsystem? Målsättning med operativsystem. Styr operativsystemet datorn? Fö 7: Operativsystem Introduktion. Klassificering. Vad är ett operativsystem? Program som kontrollerar andra andra program. Gränssnitt mellan användare och hårdvaran. Kärnan. Historisk översikt. Typeset

Läs mer

PNSPO! Minneskort till CJ. 14 mars 2012 OMRON Corporation

PNSPO! Minneskort till CJ. 14 mars 2012 OMRON Corporation PNSPO! 14 mars 2012 OMRON Corporation 2/17 Läs detta innan du bläddrar vidare PNSPO! Denna bok är avsedd som ett tillägg till de ursprungliga manualerna för OMRONs produkter. Använd den som en hjälp att

Läs mer

UNIX Introduktion UNIX. Datorerfarenhet. Vad menar man med operativsystem

UNIX Introduktion UNIX. Datorerfarenhet. Vad menar man med operativsystem UNIX Introduktion UNIX Inge Frick inge@nada.kth.se De datorer ni kommer att använda här är huvudsakligen SUN-maskiner som kör Solaris. Solaris är ett Unix operativsystem. Unix intro 2005 / Copyright Inge

Läs mer

Datorhårdvaruteknik 1DV426 - Laboration Konfiguration av Delat virtuellt diskbibliotek på ATAboy, SVTL

Datorhårdvaruteknik 1DV426 - Laboration Konfiguration av Delat virtuellt diskbibliotek på ATAboy, SVTL Datorhårdvaruteknik 1DV426 - Laboration Konfiguration av Delat virtuellt diskbibliotek på ATAboy, SVTL Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 12 april 2013 Instruktioner Organisation och genomförande

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

Projekt Fake för Virtutech

Projekt Fake för Virtutech Kungl. Tekniska Högskolan NADA 2D1954, Programutvecklingsprojekt för D3 Period 3-4, 2003 Grupp A6, Uppdrag 30e för Virtutech Projekt Fake för Virtutech User Requirements Document (URD) Lars Dobos Marcus

Läs mer

Svensk version. Inledning. Innehåll. Specifikationer. PU101 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card

Svensk version. Inledning. Innehåll. Specifikationer. PU101 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card PU101 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av detta Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card Med detta kort kan du enkelt lägga till två seriella ATA-portar

Läs mer

Operativsystem. Innehåll. Operativsystemets funktion. Vad är ett OS? Vart hittar men ett OS? OS hanterar processorns resurser

Operativsystem. Innehåll. Operativsystemets funktion. Vad är ett OS? Vart hittar men ett OS? OS hanterar processorns resurser Innehåll Operativsystem Vad är operativsystem och hur fungerar de Vad är ett OS? Syfte Att tillåta flera program att köra samtidigt Att fungera som ett abstraktionslager mot hårdvaran Att hantera olika

Läs mer

Dokumentation för VLDIT AB. Online classroom

Dokumentation för VLDIT AB. Online classroom Dokumentation för VLDIT AB Online classroom 2 Introduktion VLDIT AB önskar area för att tillhandahålla ett kursutbud online för sina befintliga deltagare, men även för nya. Syfte för applikationen: tillhandhålla

Läs mer

Manual - Phonera Online Backup

Manual - Phonera Online Backup Manual - Phonera Online Backup Phonera Online Backup är enkel att installera och använda Först så ska du installera Phonera Online Backup. Du hittar installationsfilerna av backupklienten på adressen nedan:

Läs mer

PlantPuppy Räddaren för den som inte kan hålla växterna vid liv

PlantPuppy Räddaren för den som inte kan hålla växterna vid liv Lunds Tekniska Högskola Elektro- och informationsteknik Digitala Projekt PlantPuppy Räddaren för den som inte kan hålla växterna vid liv Gerda Sidwall Thygesen Sofia Sundbom Zoë Wyon ine14gth@student.lu.se

Läs mer

Administration / Disk Management. EC Utbildning AB 2012-11-05 1

Administration / Disk Management. EC Utbildning AB 2012-11-05 1 Administration / Disk Management EC Utbildning AB 2012-11-05 1 Innehåll Vi går idag igenom följande: Administration, MMC Planera lagring, lagringsteknik Feltolerans, RAID Windows Disk Settings EC Utbildning

Läs mer

Jämförelse av prestanda mellan SMB och NFS i WAN och LAN. Examensarbete inom huvudområdet Datalogi Grundnivå 15 högskolepoäng Vårtermin 2013

Jämförelse av prestanda mellan SMB och NFS i WAN och LAN. Examensarbete inom huvudområdet Datalogi Grundnivå 15 högskolepoäng Vårtermin 2013 Jämförelse av prestanda mellan SMB och NFS i WAN och LAN Examensarbete inom huvudområdet Datalogi Grundnivå 15 högskolepoäng Vårtermin 2013 Simon Sjöström Handledare: Thomas Fischer Examinator: Birgitta

Läs mer

Användarhandbok. Ahead Software AG

Användarhandbok. Ahead Software AG Användarhandbok Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till InCD och allt innehåll i den skyddas av upphovsrätten och tillhör Ahead Software. Med ensamrätt. Den här

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning

Säkerhetskopiering och återställning Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I

Objektorienterad programmering i Java I Laboration 0 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: ca 2 3 timmar Att läsa: sidan 45 52 Syfte: Att ladda hem och installera utvecklingsmiljön Att skriva ditt första Javaprogram

Läs mer

Rekommenderad felsökning av dator innan service

Rekommenderad felsökning av dator innan service Rekommenderad felsökning av dator innan service Rekommenderad felsökning av dator innan service Detta dokument beskriver åtgärder som kan testas för att utesluta mjukvarufel innan en Mac skickas in på

Läs mer

Denna presentation är inte klar, kommentarer mottages tacksamt! CyberRymden

Denna presentation är inte klar, kommentarer mottages tacksamt! CyberRymden Öppen/Fri mjukvara, 11 december 2002 1(13) Öppen/Fri mjukvara CyberRymden 2002-09-10 Marcus Rejås $Id: slides.tex,v 1.10 2002/12/11 20:15:40 rejas Exp $ http://www.rejas.net Made with

Läs mer

Filsystem. Varför? Hur? För att kunna lagra data mer permanent än i RAM. Vettig organisation Vettiga namn

Filsystem. Varför? Hur? För att kunna lagra data mer permanent än i RAM. Vettig organisation Vettiga namn Varför? För att kunna lagra data mer permanent än i RAM Hur? Vettig organisation Vettiga namn Stora/små bokstäver 8-bitars tecken (teckenkodning) File extensions Längd Struktur på filerna Byte efter byte,

Läs mer

Inledning LAMP Perl Python.

Inledning LAMP Perl Python. ... 1 Inledning... 1 1. Linux, Apache, MySQL, PHP (LAMP)... 2 1.1 Linux... 2 1.2 Apache... 3 1.3 MySQL... 4 1.4 PHP... 5 2. Wordpress... 8 2.1 Databasen... 8 2.2 Installation av Wordpress... 9 2.3 Multisite...

Läs mer

DIG IN TO Dator och nätverksteknik

DIG IN TO Dator och nätverksteknik DIG IN TO Dator och nätverksteknik CCNA 1 MBR och GPT partitionstabeller Agenda Hårddisktyp och hårddiskonfigurationer Standard och dynamiska hårddiskar Master Boot Record MBR GUID Partitionstabell GPT

Läs mer

Allmänt om programvaror och filer i Windows.

Allmänt om programvaror och filer i Windows. Allmänt om programvaror och filer i Windows. Vart sparade du dokumentet? I Word. Jag har fått detta svar mer än en gång när jag försökt hjälpa någon att hitta ett dokument som de tappat bort i sin dator.

Läs mer

Datorhårdvaruteknik 1DV426 - Laboration Migrering av lagring från DAS till SAN

Datorhårdvaruteknik 1DV426 - Laboration Migrering av lagring från DAS till SAN Datorhårdvaruteknik 1DV426 - Laboration Migrering av lagring från DAS till SAN Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 24 april 2013 Instruktioner Organisation och genomförande Laborationen består

Läs mer

Installation av WinPig Slakt

Installation av WinPig Slakt Installation av WinPig Slakt Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd skiva, den går inte att hämta från Internet. I samband med installationen installeras också vissa nödvändiga komponenter

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

LABBINTRODUKTION. Laboranter: Kurs: - Sonny Johansson, Sigurd Israelsson. Utskriftsdatum: 2015-08-20

LABBINTRODUKTION. Laboranter: Kurs: - Sonny Johansson, Sigurd Israelsson. Utskriftsdatum: 2015-08-20 LABBINTRODUKTION Laboranter: Kurs: - Klass: DD15 Handledare: Sonny Johansson, Sigurd Israelsson Utskriftsdatum: 2015-08-20 Mål, syfte, förutsättningar Mål Labbintroduktionen skall ge studenten en chans

Läs mer

Högpresterande extern lagring med hög kapacitet

Högpresterande extern lagring med hög kapacitet 2,5" hårddiskkabinett med två fack - USB 3.0 till SATA III 6 Gbps med RAID StarTech ID: S252BU33R Detta USB 3.0-kabinett med 2 fack för hårddiskar på 2,5" ger dig den prestanda du vill ha i ett externt

Läs mer

Handbok Simond. Peter H. Grasch

Handbok Simond. Peter H. Grasch Peter H. Grasch 2 Innehåll 1 Inledning 6 2 Använda Simond 7 2.1 Användarinställning.................................... 7 2.2 Nätverksinställning..................................... 9 2.3 Inställning

Läs mer

Definition DVG A06. Varför operativsystem? Operativsystem. Översikt. - Vad är ett operativsystem?

Definition DVG A06. Varför operativsystem? Operativsystem. Översikt. - Vad är ett operativsystem? DVG A06 Operativsystem, mm Definition Den del av systemet som hanterar all hårdvara och all mjukvara. Kontrollerar: -alla filer -alla enheter -varje del av minnet -varje ögonblick av processortiden (-nätverk

Läs mer

Så delar du filer. utan att bli övervakad LAJKA-GUIDE

Så delar du filer. utan att bli övervakad LAJKA-GUIDE Så delar du filer utan att bli övervakad 7 Gratisalternativ till dyra molntjänster 7 Skyddar dig mot NSA-spioneri 7 Så funkar Bittorrent Sync. Dela filer utan att bli övervakad Tycker du att nätdiskar

Läs mer

Test av lösenordsknäckningsattacker mot Windowsanvändare

Test av lösenordsknäckningsattacker mot Windowsanvändare Linnéuniversitetet Projektrapport (4 HP) Grundläggande Operativsystem 1DV415 Test av lösenordsknäckningsattacker mot Windowsanvändare David Lundqvist, Fred Uggla 8 januari 2014 Sammanfattning Med hjälp

Läs mer

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET.

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. INSITE INSTALLATIONSBULLETIN Sid 2: Installera INSITE Sid 7: Ta bort INSITE OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. OM PROGRAMVARAN INSTALLERAS ELLER ANVÄNDS PÅ FELAKTIGT

Läs mer

Motion om fri mjukvara

Motion om fri mjukvara Motion om fri mjukvara Fri mjukvara 1 är gratis 2. Fri mjukvara sparar kommunen pengar 3. Sverigedemokraterna Oskarshamn föreslår kommunfullmäktige: Att planera för en övergång till fri mjukvara, själv

Läs mer

Kunskapsbank ICARUS DB

Kunskapsbank ICARUS DB Kunskapsbank ICARUS DB K E Y L O G I C A B 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 2 SQL Server 2005 3 2.1 Installation 3 2.2 Användargränssnitt (DBMS) för SQL Express 3 2.3 Undvik att transaktionsloggen

Läs mer

GitHub for Windows och GitShell

GitHub for Windows och GitShell GitHub for Windows och GitShell En introduktion till programmen och de första grunderna i git. Det finns en tidigare introduktion. Den visar hur man skapar konto på git och använder GitHub for Windows

Läs mer

komplett kopia av hårddisken 20 minu En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program.

komplett kopia av hårddisken 20 minu En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program. fakta En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program. det här behöver du En extern hårddisk, dvd eller tillgång till en NAS. kostnad Ingen,

Läs mer

Lösningsförslag och leverans

Lösningsförslag och leverans Bilaga A Lösningsförslag och leverans A.1 Lösningsförslag Referens till gällande ramavtal skall anges. Om tekniska brister kan förutses eller om leverantören kan föreslå kostnadseffektivare lös- ningar

Läs mer

Backup och återställning

Backup och återställning Backup och återställning Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

ZoomText 11 USB. Installation

ZoomText 11 USB. Installation ZoomText 11 USB Installation Copyright ZoomText Magnifier Copyright 2017, Freedom Scientific, Inc. Alla rättigheter förbehållna. ZoomText Magnifier/Reader Copyright 2017, Freedom Scientific, Inc. Alla

Läs mer

Versionshantering. Problem som uppstår i större (samt även mindre) projekt:

Versionshantering. Problem som uppstår i större (samt även mindre) projekt: Versionshantering Problem som uppstår i större (samt även mindre) projekt: Samtidiga ändringar. Kålle och Ada öppnar samma fil för redigering vid var sin dator. Om Kålle först sparar sina ändringar och

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i

Läs mer

Installera nedladdningsterminal

Installera nedladdningsterminal Installera nedladdningsterminal Kontrollera leveransen. 1. Nedladdningsterminal 2. CD med drivrutiner och mjukvara för konfiguration av terminalen 3. Nätverkskabel 4. Nätadapter 5. Anslutningskabel till

Läs mer

ZFS Zettabyte Filsystemet

ZFS Zettabyte Filsystemet Andres Fuentes BSD Jgr LX10 2010-10-22 ZFS Zettabyte Filsystemet Introduktion För vissa handlar filsystem bara om lagring ju större desto bättre, för andra handlar det både om lagring och snabb tillgång

Läs mer

DVG A06. Operativsystem, mm. Karlstads universitet Datavetenskap. DVG A06 Johan Eklund. Datavetenskap, Karlstads universitet 1

DVG A06. Operativsystem, mm. Karlstads universitet Datavetenskap. DVG A06 Johan Eklund. Datavetenskap, Karlstads universitet 1 DVG A06 Operativsystem, mm DVG A06 Johan Eklund, 1 2 DVG A06 Johan Eklund, 2 Operativsystem - Vad är ett operativsystem? - Hur fungerar det..? - Vad använder vi operativsystemet till? - Vilka olika operativsystem

Läs mer

Allmänt. Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för plock kontroll på PC.

Allmänt. Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för plock kontroll på PC. PKS5000PC Manual Allmänt Välkommen till SVENSKA VÅGs datorprogram för plock kontroll på PC. PKS5000PC kan köras under XP och Windows 7. Windows XP eller Windows 7 (32 bit). Minimum hårdvarukrav är interminne

Läs mer

Version 1.0. Benämning OSG Storage Engine. Senaste revidering Användarbeskrivning

Version 1.0. Benämning OSG Storage Engine. Senaste revidering Användarbeskrivning Användarbeskrivning 1 1 BAKGRUND... 3 2 ÖVERSIKT AV SYSTEMET... 3 2.1 PROCESSNODER... 4 2.2 DATABASSERVER... 4 2.3 TERMINALSERVER/WEBBSERVER... 4 2.4 ARBETSSTATIONER PÅ DET LOKALA NÄTVERKET... 4 3 KONFIGURATION

Läs mer

Capitex dataservertjänst

Capitex dataservertjänst Capitex dataservertjänst Beskrivning Capitex dataservertjänst fungerar som en mellanhand för arbetet mellan klienterna och databasen. Detta reducerar frekvensen och storleken på den nätverkstrafik som

Läs mer

Optimala inställningar för MTU vid filöverföring

Optimala inställningar för MTU vid filöverföring Examensarbete i Datavetenskap B-uppsats Optimala inställningar för MTU vid filöverföring En utredning i Linuxmiljö baserad på protokoll och filstorlek Författare: Anton Roskvist Filip Roskvist Handledare:

Läs mer

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav 7.1.0 Systemkrav Systemkrav 2015-09-17 MAAN 2 (2) Systemkrav 7.1.0 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

CDC en jämförelse mellan superskalära processorer. EDT621 Campus Helsingborg av: Marcus Karlsson IDA

CDC en jämförelse mellan superskalära processorer. EDT621 Campus Helsingborg av: Marcus Karlsson IDA CDC6600 - en jämförelse mellan superskalära processorer av: Marcus Karlsson Sammanfattning I denna rapport visas konkret information om hur den första superskalära processorn såg ut och hur den använde

Läs mer

Handbok Kfloppy diskettformaterare

Handbok Kfloppy diskettformaterare Thad McGinnis Nicolas Goutte Utvecklare: Bernd Johannes Wuebben Utvecklare (omkonstruktion av användargränssnitt): Chris Howells Utvecklare (tillägg av BSD-stöd): Adriaan de Groot Granskare: Lauri Watts

Läs mer

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 4 Nätverk, DHCP, säkerhetskopiering, processhantering, Samba och NFS

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 4 Nätverk, DHCP, säkerhetskopiering, processhantering, Samba och NFS Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 4 Nätverk, DHCP, säkerhetskopiering, processhantering, Samba och NFS Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 18 februari 2014 Innehåll 1 Inledning och mål

Läs mer

Programmering i C++ Kompilering från kommandoraden

Programmering i C++ Kompilering från kommandoraden Programmering i C++ Kompilering från kommandoraden Sven Gestegård Robertz Datavetenskap, LTH 9 november 2015 Sammanfattning Ibland vill man, av olika anledningar, inte använda en stor integrerad utvecklingsmiljö

Läs mer

Test specifikation. SF Bio App. Författare: Zina Alhilfi Datum: Version: v1,0. Granskad: Klar Ref: Testplan_v1.

Test specifikation. SF Bio App. Författare: Zina Alhilfi Datum: Version: v1,0. Granskad: Klar Ref: Testplan_v1. Test specifikation SF Bio App. Författare: Zina Alhilfi Datum: 2017-03-07 Version: v1,0 Granskad: Klar Ref: Testplan_v1.0 Status: Klar 1. Introduktion 1.1 Syfte och omfattning 1.2 Terminologi 1.3 Referenser

Läs mer

SQLs delar. Idag. Att utplåna en databas. Skapa en databas

SQLs delar. Idag. Att utplåna en databas. Skapa en databas Idag SQLs delar Hur skapar vi och underhåller en databas? Hur skapar man tabeller? Hur får man in data i tabellerna? Hur ändrar man innehållet i en tabell? Index? Vad är det och varför behövs de? Behöver

Läs mer

Installationsguide ELCAD 7.10

Installationsguide ELCAD 7.10 Installationsguide ELCAD 7.10 Innehållsförteckning Inledning... 2 Installation av ELCAD 7.10... 2 Viktiga nyheter om installationen... 2 Före installationen... 2 Ladda hem internationell version... 2 Ladda

Läs mer

SKYDD 800 är ett kopieringsskydd för flexskivor till ABC 800, ABC 802 och ABC 806.

SKYDD 800 är ett kopieringsskydd för flexskivor till ABC 800, ABC 802 och ABC 806. Förord SKYDD 800 är ett kopieringsskydd för flexskivor till ABC 800, ABC 802 och ABC 806. Programmet SKYDD 800 är framtaget för att Du som programmerare eller programförsäljare ska kunna leverera program

Läs mer

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 2 Filsystemet och kickstart. Marcus Wilhelmsson

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 2 Filsystemet och kickstart. Marcus Wilhelmsson Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 2 Filsystemet och kickstart Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 27 januari 2014 Innehåll 1 Inledning och mål 3 2 Material och genomförande 3 3 Förberedelseuppgifter

Läs mer

Inledande frågor 1. Hur stor kunskap har du inom säkerhetskopiering? Har stor kunskap Kan lite Kan lite

Inledande frågor 1. Hur stor kunskap har du inom säkerhetskopiering? Har stor kunskap Kan lite Kan lite Frågor från Frågeformulär Här under presenteras samtliga frågor som ställdes i frågeformuläret med dess tillhörande svar. De är sorterade utefter de olika delarna som fanns. De tre raderna direkt under

Läs mer

Introduktion till datateknik och datavetenskap

Introduktion till datateknik och datavetenskap Introduktion till datateknik och datavetenskap Daniel Bosk 1 och Jimmy Åhlander Avdelningen för informations- och kommunikationssytem, Mittuniversitetet, SE-851 70 Sundsvall. intro.tex 1974 2014-09-09

Läs mer

Information till användaren att han/hon måste aktivera mjukvaran.

Information till användaren att han/hon måste aktivera mjukvaran. Produktaktivering Startfönster Information till användaren att han/hon måste aktivera mjukvaran. Denna guide visas efter att installationen avslutats och first time setup är slutförd. Guiden kommer att

Läs mer