Inspirerande projektkavalkad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inspirerande projektkavalkad"

Transkript

1 Inspirerande projektkavalkad Höstens projektledarträff i Astrid Lindgrens Hembygd blev både informativ och lärorik. 45 deltagare inspirerade och lät sig inspireras av korta och matnyttiga projektpresentationer. Och redan under kvällen knöts nya viktiga kontakter. Man imponeras av vilket engagemang som finns i projekten och vilka fantastiska processer som föreningens insatser sätter igång, summerade ordförande Roger Gustafsson. Och detta är ändå bara 21 projekt. Tänk vad vårt arbete har gett under 15 år med kanske över 400 projekt! Nedan följer en kort sammanfattning av samtliga närvarande projekt. I samband med mötet valdes fyra nya medlemmar in i LAG: Therese Olofsson, Hultsfred, Malin Jonsson, Lönneberga, Ewa Andersson, Virserum och Claes Timmermann, Målilla. Kyrkan mitt i byn, Ingarp Anders Saldner Ingarpsbygden skapar attraktiva mötesplatser - med den tillbyggda missionskyrkan som utgångspunkt. Med målet att lyfta fram och stärka atmosfären, som gör att unga vill komma tillbaka, har projektet genomfört/kommer att genomföra nio aktiviteter. Man har bland annat byggt en beachvolleybollplan, arrangerat en vårfest/hemvändarhelg med 500 besökare och introducerad konceptet "Min unge mentor" där unga introducerar äldre invånare i teknikens, datorns och de sociala mediernas värld. Hela projektet dokumenteras också på film.

2 Lokala utvecklingsplaner Britt Svensson, Eksjö Håkan Hermansson, Hultsfred Med hjälp av en processledare har lokala grupper i två kommuner gjort swot-analyser, enkäter och diskuterat utvecklingsidéer. Eksjö kommun befinner sig i slutfasen. Av sju lokala utvecklingsgrupper är en, Bruzaholm, helt klar och resten nästan i hamn. I Hultsfreds kommun inledde man med nio grupper och räknar med att kunna slutredovisa fyra-fem. I båda kommunerna återkommer frågeställningar som kommunikationer, allmän service och boende (behovet av lägenheter när invånare vill sälja sina hus till inflyttare). Båda kommunerna överens om att arbetet tar mer tid än man tror. Efter projektet slut jobbar de lokala grupperna vidare med planerna. Vimmerby är på gång att starta upp ett liknande arbete. Hållbara bygder, Virserum Barbro Wenden Som en del av den stora utställningen Trä 2010 gjorde Virserums konsthall en utställning om hållbar utveckling. Målet var att bidra till traktens utveckling, inte minst när det gäller stadsplanering, boende, trähus och förädling. Utställning visades under 2010 i Virserum och har också visats i Borås och Skellefteå. Nästa år fortsätter den till Växjö. Däremot har ingen av storstäder nappat på utställningen och konsthallens erfarenhet är att människor från storstäderna inte förstår vad landsbygden har med hållbar utveckling att göra. Nu planeras Trä om nödvändighetens arkitektur och boende. Brevet hemifrån Carina Engqvist Utflyttade från Eksjö kommun förses med stora och små nyheter från sin hemkommun och har därmed en chans att hålla sig uppdaterade och se möjligheterna med att återvända. Här presenteras även lediga jobb och aktuella evenemang. Brevet finns i Eksjö och Hultsfred, med möjlighet för Vimmerby och Oskarshamn att ansluta sig. Den gemensamma portalen har via Astrid Lindgrens Hembygd fått ny design och moderna funktioner. Allt som sker Christian Holzer Evenemangskalender som berättar om allt som sker i Eksjö, Oskarshamn, Vimmerby och Hultsfreds kommuner. I Vimmerby och Hultsfred är där den också är officiell evenemangskalender. I Oskarshamn förmedlar kalendern ungefär hälften av alla evenemang, i Eksjö täcker den i dagsläget cirka fem procent. Kalendern har i princip inte marknadsförts alls men har de senaste tolv månaderna haft besökare. Vem som helst kan bli administratör och enkelt lägga upp sina evenemang. Just nu är cirka 30 administratörer aktiva.

3 Framtidsforum Emma Sundman och Therese Sjögren Astrid Lindgrens Hembygds stora satsning på hållbarhetsfrågor med målet att öka kunskap, engagemang och handlingskraft kring hållbarhet. Projektets mest synliga aktivitet är Framtidsveckan, då goda exempel och de initiativ som finns in området lyfts fram. Veckan handlar om att synliggöra alla de initiativ som finns i vårt område, både inom yttre omställning (transporter, matproduktion, konsumtion etc) och inre (tankemönster, behov, önskningar och kollektiva "sanningar" som att pengar är frihet). Nästa framtidsvecka arrangeras 24 mars - 1 april Ullseminarier, Eksjö Britt Svensson, Siv Fransson Workshops, föreläsningar och ullseminarier med fokus på att tova med egen ull. Projektet utvecklades till en förstudie. Denna visade dels på ett behov av att skapa nätverk mellan fårägare dels på behovet av ökade kunskaper för att skapa försörjning med utgångspunkt från hela fåret. Med utgångspunkt från detta är en större projektansökan på gång. Grön omsorg Eva Engström Årets leaderprojekt Grön omsorg handlar om dagverksamhet i en grön miljö, på lantbruk eller skogsbruk, för människor med handikapp. LRF har genomfört en marknadsundersökning och en pilotutbildning för företagare som kan tänka sig att bli entreprenörer inom näringen. Intresset för utbildningen har varit stort och den har nu spridits nationellt. Där den politiska viljan finns fungerar koncept, men där är inte alla kommuner ännu. Centrum för kulturmiljövård Gunilla Nilsson Delprojekt i ett regionalt projekt med målet att skapa ett regionalt centrum för Smålands natur- och kulturmiljö, med Dackestop i Virserum som bas. Arbetet handlar om att skapa ett nätverk med kunskap inom byggnad-, trädgårds- och landskapsvård. Målet är att skapa en kompetensbank av företag inom dessa områden, som kan förmedlas till allmänhet, fastighetsägare, markägare och förvaltare.

4 Fiskebryggor sjön Skruven, Mariannelund Hans Månsson Mariannelunds fiskeklubb har ökat tillgängligheten till put-and-take-fiske i sjön Skruven genom att bygga fem fiskebryggor, varav en handikappanpassad. Sedan bryggorna kom på plats 2010 har försäljningen av fiskekort ökat med 15 procent, fisketurismen har vuxit och upptagningsområdet sträcker sig numera mer än 10 mil från Mariannelund. En ekonomisk succé för fiskeklubben, som under projekttiden också fått en starkare gemenskap. Sommarlovsentreprenörer, Eksjö Jennie Svensson Ett nationellt koncept som ger unga en möjlighet att själva skapa sitt sommarjobb i ett eget företag. Med vuxna handledare, entreprenörskapskurs och ett startkapital erbjuds unga mellan 14 och 20 år möjligheten att testa en idé. Ungdomarna som deltog i Eksjös fjärde upplaga av Sommarlovsentreprenörer vittnar både om mersmak och bättre självförtroende. Däremot finns det föräldrar som uttrycker att ungdomarna borde skaffa "ett riktigt" sommarjobb till ett annat år. Satsningen har genomförts även i Oskarshamn, Hultsfred och Vimmerby de senaste tre åren. Entreprenörskapsutveckling utmed cykelleder Jens Carlsson En utveckling av projektet cykelled i Astrid Lindgrens hembygd. Projektet handlar om att utveckla, kvalitetssäkra och öka samarbetet mellan turistentreprenörerna utmed cykelleden. Leden kommer delvis att sträckas om och går därmed förbi Målilla, Tuna, Vimmerby, Mariannelund, delar av Eksjö kommun och tillbaka till Hultsfreds kommun. I dagsläget ingår 25 aktörer i nätverket - en summa som nu ska fördubblas. Entreprenörerna jobbar till stor del själva i projektet med målsättningen att processen ska vara självgående efter projekttidens slut. Vispark/Demonstratorer, Eksjö Joakim Falkäng Projektet är en del av det betydligt större projektet Vispark i Eksjö. Studenter på Campus i12:s utbildningar inom 3D-visualisering och composting (efterbehandling av film) har gjort skarpa uppdrag åt näringslivet i form av instruktionsfilmer, utbildningsfilmer etc. Syftet var att sänka trösklarna och ge studenterna värdefulla erfarenheter och referensobjekt. 20 studenter deltog i projektet, nio av dem har startat företag.

5 Barnfilmbyn Mariannelund Anna Mellergård Med utgångspunkt från Astrid Lindgrens filmer skapas ett nytt besöksmål i Mariannelund. Filmernas hus, som öppnar 2013, omfattar en permanent utställning om Emilfilmerna, spännande filmupplevelser för barnen och en filmstudio för barnfamiljer och skolelever. Projektet omfattar också filmpedagogik, filmfestivaler, filmturism och ett framtida kunskapscentrum för barnfilm. Bondens torg Therese Olofsson, Ann Sellbrink, Marc Gueze Bondens Torg är en mötesplats för lokala producenter och medvetna konsumenter, en marknad i marknaden med genuint hantverk och lokal mat av hög kvalitet. Marknaden har arrangerats tre gånger i Vimmerby, två gånger i Virserum och en gång i Kristdala, den sistnämnda lockade närmare 4000 besökare. Den 29/10 kommer Bondens torg till Oskarshamn. Varumärket är skyddat och föreningen Bondens Torg omfattar nu 40 medlemmar/producenter. För att utveckla konceptet ytterligare planeras ett större projekt. Till nyår lanseras en ny hemsida och nästa år planers minst fem marknader. Lönneberga Mat och Hantverk Malin Jonsson Mat och hantverksmässa i Lönneberga hembygdsgård som arrangeras av Lönneberga hembygdsgille, de två första åren med stöd från Astrid Lindgrens Hembygd. Den 17 september arrangerades den fjärde upplagan. Grundtanken är mat och hantverk av hög kvalitet kryddat med musikuppträdanden och aktiviteter som fårklippning, stenbrytning, konstutställning samt visning av djur, maskiner och gamla motorcyklar. Välkommen till Kristdala Maria Karlsson Studiefrämjandets sätt att välkomna asylsökande kvinnor till Kristdala handlar om att övervinna en inbyggd rädsla för faror (läs minor) i naturen. Åtta kvinnor deltog i projektet som förutom skogspromenader och utflykter till sjön också kom att omfatta aktiviteter kring konst ibland i den grundläggande formen att lära sig att hantera en penna.

6 Festivalens historia, Hultsfred Stefan Ölvebring Svenskt rockarkiv samlar allt som rör svensk populärmusik. Arkivet har fått tillgång till Rockpartys 29- åriga historia och arbetar nu med att göra en utställning om festivalen, radiostationen, skivbolaget, utbildningen och restaurangen. Projektet på går nio månader och avslutas i maj. Utställningen kommer att visas i Hultsfred sommaren Smakupplevelseverkstad i Mariannelund Sten Janér Är falukorv en råvara? En förstudie ska undersöka möjligheterna att etablera en smakupplevelseverkstad i Mariannelund. Smakupplevelseverkstaden är en tänkt arena för småländska smaker där små och stora, turister och skolklasser, ska kunna få utökade kunskaper bland annat genom försök i kök. Förstudien blir klar till årsskiftet och ska ta reda på om grundidén håller och om tankarna på att driva butik, förlag med pedagogiskt material, samt etablering på flera platser är realistiska. Film och forskning kring kulturlandskapet, Bråbo Sven Joelsson Oskarshamns kommun och Linnéuniversitetet vill tillsammans med filmaren Peter Gärdehag göra ett forskningsprojekt, kortfilmer och en sammanhållande film om kulturlandskapet i Bråbo. Förutsättningarna undersöks med hjälp av en utvecklingscheck. Forskningen och filmen ska bland annat fokusera på kulturlandskapets betydelse för ett hållbart samhälle och vår rekreation och hälsa. Filmen kommer förmodligen också att belysa diskussionen om vindkraftverkens inverkan på kulturmiljön. Hitta mig! Vimmerby Ing-Marie Fransson Linnea Nestor som tidigare vunnit priser för sina noveller fick under en sommar möjligheten att spela in en film. Filmen Hitta mig! visades i sin helhet på projektledarträffen. Filmen har banat väg för nya uppdrag och Linnea samarbetar nu med filmproduktionsbolaget Crazy Pictures.

7

Slutrapport till Jordbruksverket

Slutrapport till Jordbruksverket Slutrapport till Jordbruksverket 1. Journalnr:L01-203 Projektnamn: Närproducerad och ekologisk mat i Astrid Lindgrens Hembygd. Stödmottagare: LAG Astrid Lindgrens Hembygd 2. Kontaktperson: Ingrid Tengkvist,

Läs mer

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Örebro län Keep my earth clean Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande,

Läs mer

Keep my earth clean. Örebro län

Keep my earth clean. Örebro län Keep my earth clean Örebro län Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande, lokala initiativ i Örebro läns kommuner.

Läs mer

Projektplanen ska ha följande innehåll (se bilaga, anvisning till projektstöd inom Leader)

Projektplanen ska ha följande innehåll (se bilaga, anvisning till projektstöd inom Leader) Sida 1 / 6 PROJEKTPLAN Projektplanen ska ha följande innehåll (se bilaga, anvisning till projektstöd inom Leader) 1. Basinformation Projektnamn Entreprenörsutveckling utmed cykelled i ALH Sökande / projektägare

Läs mer

Slutrapport, Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnr: 2009-3978

Slutrapport, Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnr: 2009-3978 Slutrapport 1. Projekt Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnummer: 29-3978. Stödmottagare: Siljansnäs Sockenkontor Ekonomisk förening 2. Kontaktpersoner Jonny Wikström Siljansnäs

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva Hela Sverige ska leva 50 Medlemsorganisationer 5000 Lokala utvecklingsgrupper 100 Kommunbygderåd 24 Länsbygderåd Landsbygdsriksdag vart annat år Hållbara Bygder sedan 2003 Omställning Sverige start 2009

Läs mer

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektnamn Sjuhäradskött ut på marknaden Projektidé Vi är ett nätverk sedan flera år tillbaka. Nätverket består av 8

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad

Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID PRESSMEDDELANDE 2018-12-05 Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad Intresset för lokalproducerad mat innebär spännande affärsmöjligheter för entreprenörer.

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

PROGRAM INBJUDAN 22 24 SEPTEMBER SUNDSVALL GÖTEBORG STOCKHOLM

PROGRAM INBJUDAN 22 24 SEPTEMBER SUNDSVALL GÖTEBORG STOCKHOLM PROGRAM INBJUDAN 22 24 SEPTEMBER SUNDSVALL GÖTEBORG STOCKHOLM 2009 VÄLKOMMEN ATT DELTA I DESIGN OPEN 2009 Ett designäventyr som ger spänning, kunskap och färdighet. Vi vill öka intresset för design. På

Läs mer

vad är leader? det goda livet på landet nu och i framtiden

vad är leader? det goda livet på landet nu och i framtiden vad är leader? Leader är en fransk förkortning som står för Liaison Entre Actions de Développement de l EconomieRurale - samverkande åtgärder för att stärka landsbygdens ekonomiska utveckling. Metoden

Läs mer

H andlingsplan för landsbygdsutveckling

H andlingsplan för landsbygdsutveckling BESLUTAD I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-08-27 H andlingsplan för landsbygdsutveckling Trelleborgs kommun TJÄNSTEPERSONER Jenny Österlind Christoffer Pettersson Hernestig FOTO Innehållsförteckning Fotograf Lars

Läs mer

Utomhuspedagogik. En hållbar pedagogik för en hållbar utveckling

Utomhuspedagogik. En hållbar pedagogik för en hållbar utveckling Na onellt centrum för utomhuspedagogik Utomhuspedagogik En hållbar pedagogik för en hållbar utveckling Nyfiken och öppen för nya intryck Genom etableringen av NCU i Vimmerby vill vi stärka kontakten med

Läs mer

Hållbara familjer 2010-2011

Hållbara familjer 2010-2011 Hållbara familjer 2010-2011 Varför vill ni delta i Hållbar VarDag i Gävle? Familjen Axelson Vi har ett stort intresse för natur och miljö och tycker det är viktigt att påverka barnen i rätt riktning. Det

Läs mer

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och förståelse av samtiden.

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

STRATEGISKT SAMTAL OM VÄRLDSARV 15 OKTOBER 2015

STRATEGISKT SAMTAL OM VÄRLDSARV 15 OKTOBER 2015 STRATEGISKT SAMTAL OM VÄRLDSARV 15 OKTOBER 2015 Sammanställning av workshop Grupp nr 1 Risker och utmaningar Förvaltningen av reservatet och världsarvet. Personavhängigt ett fåtal personer. Det innebär

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Norra Station. Norra Sveriges nya samlingsplats för kreativitet, samverkan och inspiration!

Norra Station. Norra Sveriges nya samlingsplats för kreativitet, samverkan och inspiration! Norra Station Norra Sveriges nya samlingsplats för kreativitet, samverkan och inspiration! café//coworking// galleri//kommunikation orangeri//kafferosteri Norra Station är en kreativ plats för arbete,

Läs mer

Lansering av www.matvarden.se!

Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsstrategi för Sverige var med och påverka! För mat & dryck i Gävleborg NYHETSBREV NR 1 2015 MatVärdenvad gör vi 2015? Bra mat till fleroffentlig upphandling! Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsfrågan

Läs mer

Här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån!

Här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån! Här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån! Intervjuer med blivande flyttare Normalt och naturligt att flytta Man vill ju ut, det är ju så. Om man reser ut, till Stockholm eller så, från Söderhamn

Läs mer

Redovisning resebidrag till Nordox i Kina, november 2014! av Karin Ekberg, 2015-05-07!!

Redovisning resebidrag till Nordox i Kina, november 2014! av Karin Ekberg, 2015-05-07!! Redovisning resebidrag till Nordox i Kina, november 2014 av Karin Ekberg, 2015-05-07 Inbjuden av nionde upplagan av Nordox filmfestival reste jag med hjälp av Konstnärsnämndens resebidrag till Kina i november

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

Förstudie Norabygden

Förstudie Norabygden Förstudie Norabygden Ingbo källor är en av sevärdheterna i Tärnsjöbygden. Projektägare: Nya Tärnsjöbygdens framtid, ideell förening Projektledare Per Anders Eriksson Kommun: Heby Dnr: 46 Jnr: 2009 6557

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Ljustern en tillgång

Ljustern en tillgång Ljustern en tillgång Projektet har lett till fler besökare och ökad användning av området. Foto: Jonas Lindgren Projektägare: Södra Dalarnas Utveckling, ekonomisk förening Projektledare: Sofie Jutner Kommun:

Läs mer

Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp

Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp Bilaga 2 Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp Partnerskapets syfte Syftet med samarbetet mellan Västarvet och Hushållningssällskapet är att främja tanken att kulturarvet

Läs mer

fart Bygden där vinden vände och tog En resa under mer än två decennier med Bråbygdens Intresseförening

fart Bygden där vinden vände och tog En resa under mer än två decennier med Bråbygdens Intresseförening fart Bygden där vinden vände och tog En resa under mer än två decennier med Bråbygdens Intresseförening 1 Bygden där vinden vände och tog fart Föreningens ändamål är att värna om och vårda hembygdens miljö

Läs mer

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Resultat Särskjutn Ulrika Isaksson Kvillsfors D Marie Berglind Mariannelund D 104

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Resultat Särskjutn Ulrika Isaksson Kvillsfors D Marie Berglind Mariannelund D 104 Klass: Dam 1 12 Ulrika Isaksson Kvillsfors D 119 2 8 Marie Berglind Mariannelund D 104 3 77 Emelie Tellander Växjö D 78 4 101 Sofia Schollin-Borg Romelanda D 75 5 60 Moa Ekholm Vimmerby D 73 6 42 Katarina

Läs mer

1 5 3 3 4 Lugn Närhet

1 5 3 3 4 Lugn Närhet Grupp Kunskap Drivkraft Lugn Mångfald Byt ut Lägg till 1 5 3 3 4 Lugn Närhet Övriga kommentarer: Utvecka ordet mångfald. Drivkraft Inspiritation 2 6 6 3 2 Lugn Öppenhet Mångfald Internationellt Trivsel

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Gunnes gård

Verksamhetsplan med budget Gunnes gård Verksamhetsplan med budget - Gunnes gård 1 Sammanfattning Gunnes gård är en del av Kultur- och fritidskontoret. Gunnes gård ersätts av Kultur- och fritidsnämnden enligt en överenskommelse baserat på antal

Läs mer

Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt. Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö

Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt. Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö Bakgrund Syftet med projektet var att det skulle bli ettt konstnärligt och vetenskapligt

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Projekt Bygdens Marknad

Projekt Bygdens Marknad Projekt Bygdens Marknad Ett litet bildspel om vad vi åstadkommit hittills. Första träffen 4 mars - Bygdens Vecka 20-25 augusti 2012. Monika Hulthe Projektet har 12 delmål 1. Att få ihop en grupp producenter

Läs mer

Välkommen till Outdoor Dalarna

Välkommen till Outdoor Dalarna Välkommen till Outdoor Dalarna Rättvik 11 juni, 2018 2018-06-25 visitdalarna.se Agenda Omvärld, målgrupp & nuläge Nuläge & framtid Dalarnas outdoor-områden - Skating Dalarna - Vandringslyftet - Leisure

Läs mer

SVENSKA. Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet

SVENSKA. Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet SVENSKA Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet Mariannelund - Där sagan blev film - Jaså, du ringer från Mariannelund? Då har du nära till doktorn doktorn i Mariannelund! Rösten i telefonluren

Läs mer

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: 2011-6042 Bondens Mat i Uppland, org nr 769621-4233 Kontaktperson: Claudia Dillmann Tel.070-231 39 92 Saxen 214 Sättraby 760 31 Edsbro

Läs mer

Linus Alfredsson Stenhuggeri och Skulpturprojekt

Linus Alfredsson Stenhuggeri och Skulpturprojekt Linus Alfredsson Stenhuggeri och Skulpturprojekt Jag heter Linus Alfredsson. Jag är född 1970. Jag bor på Gotland. Mitt arbete är ett samarbete. Jag samarbetar med stenar och med människor. Jag kan och

Läs mer

Vill ni också ta framtiden på större allvar?

Vill ni också ta framtiden på större allvar? Vill ni också ta framtiden på större allvar? HÅLLBAR FRAMTID Ett erbjudande till organisationer och företag att på ett kreativt sätt få hjälp med sitt hållbarhetsarbete! Arbetets museum har i samarbete

Läs mer

MatrundanTM. Ystad/Österlen är först med Matrunda i Sverige 2007-03-19

MatrundanTM. Ystad/Österlen är först med Matrunda i Sverige 2007-03-19 MatrundanTM Ystad/Österlen är först med Matrunda i Sverige 2007-03-19 Grundtanke MatrundanTM Ystad/Österlens företagare inom kulinarisk turism vill att: Matrundan skall vara ett lustfyllt sätt för turister

Läs mer

Förtroendevald. För dig som är nyfiken och vill veta mer om uppdraget

Förtroendevald. För dig som är nyfiken och vill veta mer om uppdraget Förtroendevald För dig som är nyfiken och vill veta mer om uppdraget Välkommen! I den här utbildningen kommer du att få kunskap om vad det innebär att vara förtroendevald i LRF. Vi beskriver uppdragen

Läs mer

Ålands Näringsliv. Aktuellt under 2017

Ålands Näringsliv. Aktuellt under 2017 Ålands Näringsliv Aktuellt under 2017 Dagens presentation Personal Intressebevakning City Mariehamn Hållbarhet Välkommen in Utveckla framtidens företag Kommande aktiviteter Personal Anders Ekström - verkställande

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Klass: Junior. Målillaortens Jaktskytteklubb Gyttorp Jägarduvan. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. 1:a bom Särskj

Klass: Junior. Målillaortens Jaktskytteklubb Gyttorp Jägarduvan. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. 1:a bom Särskj Klass: Junior Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. 1:a bom Särskj 1 86 Isac Partner Vetlanda J 22 18 0 Startnummerordning Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. 1:a bom Särskj 1 Kenneth Carlsson Hultsfred

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND Kungsbacka g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Kungsbacka Workshop i Kungsbacka kommun Den 7 oktober 2013 samlades 25 personer Fjärås bygdegård

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

Slutrapport. för Förstudie till projektidén. Sågmyra får får

Slutrapport. för Förstudie till projektidén. Sågmyra får får Slutrapport för Förstudie till projektidén Sågmyra får får Innehållsförteckning Försättsblad... 1 Innehållsförteckning... 2 1. Vilket projekt redovisar du?... 3 2. Vilka personer kan svara på frågor om

Läs mer

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd Rådgivande landsbygdsriksdag Årsmöte/föreningsmöte Styrelse 24 Länsbygderåd Kansli Cirka 100 kommunbygderåd Cirka 4 500 lokala utvecklingsgrupper Cirka 40 medlemsorganisationer llt vårt arbete har sin

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Projekt Lokal samverkan Trepartnerskap Underifrånperspektiv Innovativitet Nätverkande Överförbarhet Långsiktighet Ideell Offentlig Privat näringsliv Tips Identifiera

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Nominering av Värmdö till Matlandethuvudstad 2014

Nominering av Värmdö till Matlandethuvudstad 2014 1 (5) 2013-08-21 Avdelningen för landsbygd Nominering av Värmdö till Matlandethuvudstad 2014 Länsstyrelsen i Stockholm nominerar härmed Värmdö till tävlingen Årets Matlandethuvudstad. Länsstyrelsen har

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

HÄRNÖSAND INSPIRATIONSVECKOR. 18 mars - 4 April. - ett kreativt kluster. med UPPLEVELSEINDUSTRIN. på TECHNICHUS HÄRNÖSAND

HÄRNÖSAND INSPIRATIONSVECKOR. 18 mars - 4 April. - ett kreativt kluster. med UPPLEVELSEINDUSTRIN. på TECHNICHUS HÄRNÖSAND med UPPLEVELSEINDUSTRIN på TECHNICHUS HÄRNÖSAND HÄRNÖSAND - ett kreativt kluster Information! Andreas Brännlund 070-7317076 18 mars - 4 April I samarbete med Under dessa veckor kommer Technichus förvandlas

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Samlade erfarenheter från några medlemmar ur Hämta Hem

Samlade erfarenheter från några medlemmar ur Hämta Hem Samlade erfarenheter från några medlemmar ur Hämta Hem Det som har varit positivt för mig med Hämta Hem att det har varit en väldigt positiv ton i projektet och att man har träffat nya människor, som ger

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Borås Stad. Earth Hour Skickat: den 14 januari :44. Earth Hour var med i årets viktigaste kampanj

Borås Stad. Earth Hour Skickat: den 14 januari :44. Earth Hour var med i årets viktigaste kampanj Borås Stad Från: Earth Hour Skickat: den 14 januari 2019 16:44 Till: Earth Hour Ämne: Earth Hour 2019 - var med i årets viktigaste kampanj Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet

Läs mer

VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP

VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP Världsarvet Södra Öland VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP HANDLINGSPLAN 2015-2016 Foto: Mårten Svensson SÖDRA ÖLAND ODLINGLANDSKAP - ETT VÄRLDSARV! Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne

Läs mer

Vi lever i en värld stadd i snabb, och accelererande, förvandling. Det svenska samhället ser inte ut som det gjorde när idrottsrörelsen föddes för

Vi lever i en värld stadd i snabb, och accelererande, förvandling. Det svenska samhället ser inte ut som det gjorde när idrottsrörelsen föddes för Vi lever i en värld stadd i snabb, och accelererande, förvandling. Det svenska samhället ser inte ut som det gjorde när idrottsrörelsen föddes för drygt hundra år sedan. Ändå bygger svensk idrott på i

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23 AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Heldag i en kommun Torsby Datum då aktiviteten genomfördes:

Läs mer

Projektrapport LINN. Projektet LINN består av fem huvuddelar: LEA/Bygdebalans för fem pilotbygder:

Projektrapport LINN. Projektet LINN består av fem huvuddelar: LEA/Bygdebalans för fem pilotbygder: Projektrapport LINN Projektnamn: LINN, Lokalekonomi i nya nätverk Jnr: 2010-7019 LUB-nr: LUB2010-030 Datum för lägesrapport: 2013-06-24 Rapport skriven av: Daniel Nilsson Projektet LINN består av fem huvuddelar:

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Projekt Järnkraft 2011

Projekt Järnkraft 2011 Projekt Järnkraft 2011 Projekt Järnkraft, bygdemöte 18 september 2011 Sammanfattning av nuläget i Projekt Järnkraft Servicepunkt Järnboåsbygden AB Mobilsamåkning något för oss? Kanalisation för bredband

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES UF PÅ GÅNG Hösten har gått i ett rasande tempo och det är återigen fantastiskt kul att se UF-företagen börja växa fram. Innan ni precis som vi går på en skön och välbehövlig julledighet för att ladda batterierna,

Läs mer

Statistik Utvärdering Workshop, Puzzelprojektet 6/11 på Brigaden i Linköping

Statistik Utvärdering Workshop, Puzzelprojektet 6/11 på Brigaden i Linköping Fråga Respondenter Antal svar Fördelning % 1) Hur upplevde DU dagen i helhet? 38 38. 3 5 5 13,2 4 16 16 42,1 5 17 17 44,7 2a) Hur upplevde du inledning framförd av Jan Cederborg och Ann-Margret Månsson

Läs mer

Hur blir LAG ständigt bättre? Uppföljning och lärande i LAG Jacob Käll och Roger Gustafsson, Astrid Lindgrens hembygd

Hur blir LAG ständigt bättre? Uppföljning och lärande i LAG Jacob Käll och Roger Gustafsson, Astrid Lindgrens hembygd Hur blir LAG ständigt bättre? Uppföljning och lärande i LAG Jacob Käll och Roger Gustafsson, Astrid Lindgrens hembygd 96=LEADER II 2001= Leader+ Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd verkar lokalt i 4 kommuner

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer

Sprid skolmatsglädje med oss!

Sprid skolmatsglädje med oss! Sprid skolmatsglädje med oss! Skolmatsakademin en samlande kraft för skolmatsfrågor i Västra Götalandsregionen. Måltiderna inom skola och förskola är en fantastisk resurs! De ger tillfälle till social

Läs mer

Fokusområde TURISM BESÖKSNÄRING. Tillväxtallians Trollhättan/Vänersborg

Fokusområde TURISM BESÖKSNÄRING. Tillväxtallians Trollhättan/Vänersborg Fokusområde TURISM BESÖKSNÄRING Tillväxtallians Trollhättan/Vänersborg Framtidsvision 2012 - en titt i glaskulan gjord 11 december 2006 Trollhättan/Vänersborg har utvecklats till ett nytt och omtalat mönsterexempel

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Fullmäktigeledamöter

Fullmäktigeledamöter Fullmäktigeledamöter 2016 Länsförsäkringar län Vi är kundägda och det är genom fullmäktige som du som kund kan vara med och påverka bolagets verksamhet. Det högsta beslutande organet i Länsförsäkringar

Läs mer

På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. Mobil 0700154224 Fax.

På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. Mobil 0700154224 Fax. På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. A Sökande Uddebo ekologiska Inköpsförening Organisations/personnummer 802476-9484 0700154224 E-post:

Läs mer

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Animation med äldre Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Stanislaw Przybylski, projektledare Projektägare: Folkhälsosektionen, Landstinget i Jönköpings län Paula Bergman, Eva Timén Innehållsförteckning

Läs mer

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden.

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. 2011-11-30 1 Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. Bakgrund Sedan ett år tillbaka har Hoby Företagarförening och Bygd i Samverkan, båda ideella föreningar, arbetat med att ta

Läs mer

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna Vision Sverige ska vara en självklar destination för trädgårdsturism och vara en medpart i flera europeiska sammanhang när det gäller tillvaratagandet och utvecklingen av det gemensamma trädgårdskulturarvet.

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm Vad är Upplev Lundaland? Under Kristi himmelfärd den 13-16 maj arrangeras Upplev Lundaland. Arrangemanget vänder sig till alla besökare och invånare som bor i Lundaland ( Kävlinge, Staffanstorp, Lund,

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

GL BALA KOMMUNEN 2017

GL BALA KOMMUNEN 2017 GL BALA KOMMUNEN 2017 Vad är Globala Kommunen? Globala Kommunen är ett kommunikationsprojekt där kommuner, lokala organisationer och Sida samarbetar för att öka kunskapen om och intresset för en rättvis

Läs mer

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik.

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik. Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategin är en långsiktig plan som beskriver hur kommunikationen ska bidra till att nå Nynäshamns kommuns övergripande mål enligt Mål och budget. Syftet med kommunikationsstrategin

Läs mer

Leader Bohuskust och gränsbygd

Leader Bohuskust och gränsbygd Leader Bohuskust och gränsbygd Leader Bohuskust och gränsbygd - samverkan för hållbar framtid i hav, skärgård och inland Fond Beslutad offentligt stöd till projekt eller utfall efter avslutning Tilldelad

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor.

Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor. Ett enkelt val. Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor. VISION Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Den goda skolmaten. Slutrapport. Den goda skolmaten - temadag i Bjurholm Foto: Dagmar Schröder. Projektet pågick mars-november 2011

Den goda skolmaten. Slutrapport. Den goda skolmaten - temadag i Bjurholm Foto: Dagmar Schröder. Projektet pågick mars-november 2011 Den goda skolmaten Slutrapport Den goda skolmaten - temadag i Bjurholm Foto: Dagmar Schröder Projektet pågick mars-november 2011 Mat- och Jordbruksnätverket Kontakt: Eva-Lena Rådberg eva-lena.radberg@naturskyddsforeningen.se

Läs mer

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND Projektnamn: Unga Ess Projektägare: Leader Skånes Ess Projektledare:Veronika Ekstrand Journalnummer:SJV 2009-4452 Innehållsförteckning Projektidé och

Läs mer

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND Hylte g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Hylte Workshop i Hylte kommun Den 1 oktober 2013 samlades 29 personer i Nyarps bygdegård för att diskutera

Läs mer