Kompetenscentrum Steg 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompetenscentrum Steg 2"

Transkript

1 UTLYSNING 1 (15) Kompetenscentrum Steg 2 Fullständig ansökan 1 Inledning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta. Vinnovas vision är att Sverige ska vara ett globalt ledande forsknings- och innovationsland som är attraktivt att investera och bedriva verksamhet i. Vi främjar samverkan mellan företag, universitet och högskolor, forskningsinstitut och offentlig verksamhet. Det gör vi genom att stimulera till ökat nyttiggörande av forskning, investera långsiktigt i starka forsknings- och innovationsmiljöer och genom att utveckla katalyserande mötesplatser. Under hösten 2015 startade Vinnova ett nytt program för Kompetenscentrum genom att öppna en utlysning för finansiering av kompetenscentrum med start Utlysningen är i två steg: steg 1, skiss, och steg 2, fullständig ansökan. Denna utlysning avser steg 2 och är endast öppen för de som blivit inbjudna att lämna in en fullständig ansökan. 2 Vilka som kan söka Utlysningen vänder sig till de som fått sin skiss tillstyrkt i utlysningen Kompetenscentrum 2017 Skiss eller är behöriga att söka från utlysningen Kompetenscentrum 2017 Riktad utlysning. Utlysningen riktar sig till en grupp parter, inom alla forskningsområden, med en gemensam vision och strategisk idé för uppbyggnad av en excellent forskningsmiljö baserad på samverkan. Huvudsökande (koordinator) är ett universitet, högskola eller forskningsinstitut, de söker tillsammans med företag och/eller offentlig verksamhet som medsökande. Det är av stor vikt att den huvudsökande parten kan visa på att ansökan ligger i linje med universitets, högskolans eller forskningsinstitutets övergripande strategi.

2 2 (15) 3 Beskrivning av utlysningen 3.1 Bakgrund Sveriges framgångar bygger på en lång rad framgångsrika exportföretag i kunskapsintensiva branscher. Forskning och innovation är centralt för näringslivets förnyelse och konkurrenskraft. Det skapar tillväxt, nya företag, sysselsättning och utgör grunden för ett lands välstånd. Vinnova arbetar för att ha ett väl fungerande innovationssystem i Sverige, som är attraktivt för företagen. Ett led i detta är det nya Kompetenscentrumprogrammet där vi vill stimulera företag, offentlig sektor och akademi 1 att koppla ihop sina forskning- och innovationsverksamheter inom ett specifikt forskningsområde. Detta nya program tar sin utgångspunkt i liknande satsningar på Vinnova, t.ex. Kompetenscentrumprogrammet ( ) och VINN Excellence Centerprogrammet (startades 2004). En av de största förändringarna i det nya Kompetenscentrumprogrammet är att Vinnova önskar se att framtida centrumbildningar inte utgör en isolerad enhet, utan att de samverkar med sin omgivande miljö. På så sätt skapas öppna miljöer som drar nytta av existerande kunskap och resurser, vilket i sin tur genererar arbetssätt och erfarenheter som kan komma fler tillgodo. Varje kompetenscentrum ska ha tydliga modeller och strukturer för hur man på bästa sätta kan uppnå detta. Vinnova och alla lärosäten har fått ett jämställdhetsintegreringsuppdrag där syftet är att bidra till att nå det jämställdhetspolitiska målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. Det betyder att Vinnova ska arbeta för att projekt, referensgrupper, styrgrupper m.m. ska vara jämnt könsfördelade och att forskning bedrivs så att genusperspektiv beaktas där det är relevant. 3.2 Utlysningar för Kompetenscentrum Programmet kommer att ha utlysningar vart tredje år som är öppna för alla typer av forskningsområden, men hade inledningsvis också en riktad utlysning för befintliga Vinnova finansierade centrum. Denna utlysning är det andra steget i en tvåstegsprocess enligt följande: o Steg 1; Skissförfarande. Av inkomna skisser valdes 16 ut och inbjöds att skicka in en fullständig ansökan 1 Ordet akademi inkluderar i den här texten både universitet, högskola och forskningsinstitut

3 3 (15) o Steg 2; Endast de som gått vidare från steg 1 eller valts ut att söka från utlysningen Kompetenscentrum 2017 Riktad utlysning får lämna in en fullständig ansökan. Vinnova planerar att bevilja max åtta kompetenscentrum med start år 2017 Vinnova kommer att bevaka det ämnesmässiga utfallet av kompetenscentrum på programnivå och kan om behov finns styra fördelningen mellan områden vid kommande utlysningar. 3.3 Förutsättningar för beviljade Kompetenscentrum De kompetenscentrum som beviljas ska bedriva behovsmotiverad excellent forskning genom aktiv samverkan mellan alla centrumets parter. Syftet är att skapa nya nätverk och att företag och övriga samhället får tillgång till kunskap och kompetens som svarar mot deras behov. Centrumen som beviljas ska vara internationellt framstående inom sitt forskningsområde. Som tidigare nämnts, är det inte bara viktigt för ett centrum att parterna samverkar med varandra, utan att centrumet också samverkar med sin omgivande miljö. Vinnova kommer därför fästa särskild vikt vid bedömningen av ansökningarna hur de föreslagna centrumen förhåller sig till existerande resurser, exempelvis i form av Strategiska forskningsområden, Strategiska innovationsområden, existerande centrumsatsningar och forskning finansierad via fakultetsmedel. De nya kompetenscentrumen ska kunna visa på att deras verksamhet kompletterar eller förstärker tidigare och pågående satsningar.

4 4 (15) Då samspel tar tid att utveckla har programmet en långsiktig målsättning för kompetenscentrumen, med ett tio-årsperspektiv på de stöd som beviljas av Vinnova. Ett beviljat kompetenscentrum kommer först få stöd i fem år. Efter en internationell utvärdering kommer de sex bäst rankade kompetenscentrumen att beviljas stöd för ytterligare fem år. De två kompetenscentrum som inte får ytterligare fem års finansiering kommer att beviljas fyra miljoner kronor var som en engångssumma för avveckling av den Vinnova-finansierade delen av verksamheten eller för strukturomvandling. Dessutom, som ett led i att samverka med sin omgivande miljö, är det viktigt att centrumen kan visa på en potential till att skapa varaktiga strukturer och nätverk för att sprida kunskap och erfarenheter utanför centrumets organisation, t.ex. genom utbildningar eller rörlighet av specifik kompetens. Vinnova ser positivt på att ett kompetenscentrum består av både svenska och utländska parter, men de utländska parterna kommer inte kunna ta del av Vinnovas finansiering. Däremot kan utländska parters insatser räknas som medfinansiering. Vinnova ser att det är en fördel att ett kompetenscentrum har en bra fördelning av både små och stora företag för att skapa en kreativ miljö. Dessutom visar studier att i Sverige är det framförallt i de små företagen som nya jobb skapas. I denna satsning vill vi därför stimulera kunskapsintensiva små och medelstora företag att medverka i ett kompetenscentrum. Särskilda medel har avsatts för att små och medelstora företag ska delta aktivt i programmets forskning. Medel kan sökas från år 2 (från kompetenscentrumets start) för de forskningsinsatser som de bedriver i kompetenscentrumets regi. Ett väl fungerande kompetenscentrum kräver ett aktivt ledarskap, både via centrumledaren och centrumstyrelsen, och en aktiv samverkan mellan relevanta parter inom näringsliv, akademi samt offentlig verksamhet. Det är viktigt att det i projektplanen framgår hur ni kommer att arbeta för att förbättra könsfördelningen inom centrumet, om könsfördelningen inte är jämn vid starten av centrumet. För centrumstyrelsen kommer Vinnova kräva att det är en jämn könsfördelning, dvs. minst 40/60 fördelning. Även kompetenscentrumens övriga verksamhet ska utformas så att jämställdhetsaspekter integreras. Många problem, resultat och lösningar kan till synes vara könsneutrala, men ändå påverka kvinnor och män olika. Genom att forskning bedrivs utifrån ett genusperspektiv, som inkluderar både kvinnors och mäns behov och erfarenheter, säkerställs forskningens relevans och kvalitet.

5 5 (15) 3.4 Syfte och motiv Syftet med utlysningen inom Kompetenscentrumprogrammet är att skapa nya, internationellt konkurrenskraftiga centrum med uppgift att genomföra behovsmotiverad excellent forskning i samverkan. Forskargrupper hos svenska universitet och högskolor bedriver internationellt framstående forskning inom många områden. Genom denna utlysning vill Vinnova ge de starkaste miljöerna möjligheten att vidareutveckla sin excellens. Den vetenskapliga excellensen och relevansen för samhället och företagen främjas ofta av ett samspel mellan olika parter: företag, underleverantörer, kunder, forskningsinstitut, universitet och högskolor bidrar med olika synsätt på ett problem. För att ett samspel mellan olika parter ska uppstå krävs det att det finns en tillit mellan dem, vilket erfarenhetsmässigt uppstår vid ett långvarigt samarbete. En aktiv samverkan mellan akademisk forskning och företag/offentlig verksamhet, ger företag/offentlig verksamhet: tillgång till ny kunskap som kan användas i bland annat produkt- och processutveckling möjlighet att påverka universitetens och högskolornas utbildningar utifrån deras behov tillgång till individer med strategisk kompetens, som svarar mot de resurser företagen efterfrågar Universiteten och högskolorna får: attraktivare utbildningar möjlighet att bedriva excellent forskning som kan nyttiggöras i samhället Samtidigt bidrar dessa effekter till det långsiktiga syftet med programmet som är att stärka forskningen och öka FoU-investeringarna i Sverige, och på så sätt stärka konkurrenskraften och få företag att utveckla sin verksamhet i Sverige. Resultat- och effektmål Resultatmål (på kortare sikt) för programmet är: Att det finns varaktiga excellenta forskningsmiljöer av strategisk betydelse för Sverige Att verksamheten i ett centrum bedrivs genom aktiv samverkan med relevanta parter Att kompetenscentrumens verksamhet kompletterar och adderar värde till redan gjorda eller befintliga investeringar i innovationssystemet Att parterna känner tillit till varandra, så att det finns ett kontinuerligt kunskapsflöde mellan parterna och tillgång till strategiska kontakter

6 6 (15) Ett ökat internationellt utbyte av både kunskap och strategiska kontakter, både till/från akademi och näringsliv En ökad mobilitet mellan akademi/näringsliv/offentlig verksamhet som kan ske i båda riktningarna Attraktiva utbildningar hos universitet och högskola genom att utbildningarnas innehåll tar hänsyn till behov i näringsliv och övriga samhället Effektmålen (på längre sikt) för utlysningen är: Att FoU-investeringar attraheras till och behålls i Sverige Att excellent forskning nyttiggörs i näringsliv och samhälle, så att resultat omvandlas till behovsmotiverade hållbara innovationer Individer med strategisk kompetens, vilket ger företag och övriga samhället tillgång till kompetenser som svarar mot behoven Programmets effektmål och resultatmål förtydligas i Bilaga 1. Effekter förväntas främst uppstå på längre sikt (efter de 10 årens finansiering), medan resultat förväntas redan under år Uppföljning och utvärdering De kompetenscentrum som beviljas kommer årligen att följas upp av Vinnova. Efter centrumets andra verksamhetsår kommer en mer ingående uppföljning, genom intervjuer, att göras av alla centrum. Uppföljningen kommer att fokusera på hur organisationen och tillhörande processer fungerar inom kompetenscentrumet. Den görs för att identifiera om det finns behov till förändringar eller stödåtgärder, för att organisationen ska fungera på ett optimalt sätt. Den årliga uppföljningen kommer att ske genom att varje centrum lämnar in en redovisning av kompetenscentrumets verksamhet och att centrumledaren svarar på en enkät kopplad till den. Vi kommer också att årsvis skicka ut en enkät till alla ingående parter med några specifika frågor. En speciell uppföljning kommer att göras för de små och medelstora företag som tar del av de extra pengar avsatta för deras forskningsinsatser. Indikatorerna som används i enkäterna kommer att följas upp och sammanställas för varje kompetenscentrum. Sammanställningen kommer att vara en del av underlaget till den internationella utvärdering som sker efter fem år, men också användas för att bedöma programmets långsiktiga effekter. Nedan följer de områden som kommer att följas upp, samt översiktliga beskrivningar: Vetenskaplig excellens och produktion

7 7 (15) Antal publikationer, avhandlingar och examensarbeten Antal gånger som man bjudits in som talare till en internationell konferens Projektresultat omsätts Resultat från centrumet som ligger till grund för nya/förbättrade varor/tjänster/processer Resultat som lett till IPR-skydd Resultat som lett till avknoppningar Attraktionskraft Tillkommande projekt utöver centrumprojekten som uppkommit på grund av centrumets verksamhet Parternas engagemang Parternas bidrag till centrumet, både i form av kontanta medel och in-kind Samverkan och mobilitet Antal forskare knutna till centrumet som har bytt organisationstillhörighet Antal delade tjänster mellan organisationer Antalet utbytesmånader företag/akademi/offentlig sektor Internationellt utbyte Antalet gästforskare till eller från centrumet Antal sampublikationer med utländsk part Jämställdhet Den numerära könsfördelningen Fördelningen kvinnor/män i ledande positioner Dessutom kommer vi vid utvärderingen efter 5 år följa upp: Påverkan på utbildningar vid lärosätena Har utbildningarna utvecklats på grund av centrumets verksamhet? Mervärde Vad centrumverksamheten tillför redan pågående aktiviteter Centrumets förmåga att integrera jämställdhetsperspektivet i forskningsområdet Betydelse för Sverige Ökade FoU-investeringar i Sverige? Ökad konkurrenskraft inom forskningsområdet 4 Förutsättningar för finansiering 4.1 Budget Vinnova planerar att bevilja max 8 stycken kompetenscentrum. Finansieringen av ett kompetenscentrum ska vara tredelad mellan Vinnova, universitet/högskola/institut och näringsliv/offentlig sektor. Vinnovas del (från och med 2017) kan årligen uppgå till: År 1 År 2-5 År 6-8 År 9-10 max 4 Mkr 5-8 Mkr/år max 10 Mkr/år max 5 Mkr/år

8 8 (15) Vinnovas del är villkorad och förutsätter att universitet/högskola/institut och näringsliv/offentlig sektor var för sig minst medfinansierar med motsvarande belopp. Dessutom är det från år 2 avsatt särskilda medel på 1 Mkr/år och centrum, för de forskningsinsatser som små och medelstora företag bedriver i kompetenscentrumets regi. Dessa medel söker företagen genom ett separat förfarande, efter överenskommelse med centrumstyrelsen och i dialog med VINNOVA. 4.2 Regler om statligt stöd Bidrag från Vinnova som ges till företag och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet begränsas av reglerna om statligt stöd. Bidraget till dessa organisationer ges med stöd av Vinnovas förordning SFS 2015:208 om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation. 5 Tidplan Följande tider gäller för utlysningen. Observera att tiderna är preliminära. För aktuella uppgifter Öppningsdatum: 30 juni 2016 Informationsmöte: kl 10 den 23 augusti 2016 Sista ansökningsdag: 29 november 2016 kl Datum för intervjuer: 8-10 februari 2017 Datum för beslut: 1 mars Formella krav För att komma ifråga för Vinnovas bedömning enligt kriterierna angivna i 7.2 ska följande krav vara uppfyllda: Vara en av de skisser som valts ut i steg 1, eller har fått inbjudan från Vinnova att delta via utlysningen Kompetenscentrum 2017-Riktad utlysning Centrumets parter är juridiska personer Projektbeskrivningen ska vara skriven i den mall som skickas ut, den får inte överskrida max antal sidor. Huvudrubrikerna ska följas strikt

9 9 (15) Koordinatorn måste vara ett universitet, högskola eller forskningsinstitut 2 Avsiktsförklaringar ska finnas från samtliga deltagande parter i ansökan och ska vara skrivna i den mallen som skickats ut Vinnovas del är villkorad och förutsätter att universitet/högskola/institut och näringsliv/offentlig sektor var för sig minst medfinansierar med motsvarande belopp 7 Bedömning 7.1 Bedömningsprocessen Ansökningarna kommer att bedömas enligt angivna bedömningskriterier. Den externa bedömningen utförs av internationella experter med både generell centrumkompetens och kompetens inom specifika forskningsområden eller sektorer. Baserat på de internationella experternas bedömning och genom intervjuer fattar Vinnova beslut om vilka ansökningar som kommer att beviljas. 7.2 Bedömningskriterier Potential Vetenskaplig excellens De ingående parternas nuvarande vetenskapliga excellens i ett internationellt perspektiv På vilket sätt den vetenskapliga excellensen kommer att stärkas genom ett kompetenscentrum Nyttiggörande Potential att bidra till att excellent forskning nyttiggörs i näringsliv och samhälle och därmed bidrar till ökad konkurrensförmåga Forskningsområdets potential att främja näringslivets och samhällets FoU investeringar i Sverige Kompetenscentrumets potential till att skapa nya nätverk och strukturer för att: stödja utveckling av utbildningar med högre kvalitet och som är bättre anpassade till framtidens krav bidra till ett välfungerande ekosystem för innovation inom centrumets område, bl.a. genom att involvera små och medelstora företag och ett jämställdhetsperspektiv Relation till existerande forsknings- och innovationsverksamheter Kompetenscentrumets relation till existerande resurser och organisationer inom det aktuella forskningsområdet. Stor vikt kommer att läggas vid hur centrumets verksamhet är tänkt att dra nytta av, förstärka eller komplettera existerande eller framtida verksamhet inom det aktuella forskningsområdet 2 Forskningsinstitut med betydande forskning inom området, exempelvis RISE-instituten, FOI, IVL och VTI.

10 10 (15) exempelvis i form av Strategiska forskningsområden, Strategiska innovationsområden, existerande centrumsatsningar och forskning finansierad via fakultetsmedel Befintliga internationella samarbeten, samt det tänkta centrumets position i jämförelse med konkurrerande centrum internationellt Genomförbarhet Innehåll och trovärdighet i det föreslagna kompetenscentrumets vision och strategiska idé för att uppnå ett kompetenscentrum med konkurrenskraft Angreppssätt, organisering och involvering av projektparter för att uppnå kompetenscentrumets vision och strategiska idé, inklusive budget och genomförandeplan Kompetenscentrumets plan för att etablera en miljö som kännetecknas av kritisk massa Graden av nationell och internationell uppkoppling Graden av samverkan mellan parter Kompetenscentrumets trovärdighet att samverka med centrumets omgivande miljö Hur väl jämställdhetsaspekter integrerats i projektplanen Aktörer Föreslaget kompetenscentrum i relation till de sökandes långsiktiga forsknings- och innovationsstrategier Kompetenscentrumets sammansättning för att ge bästa möjliga konkurrensförmågan inom forskningsområdet Kompetens, förmåga, ambition och engagemang hos parterna Centrumföreståndarens och ledningens kompetens, förmåga och engagemang att leda centrumet Kompetenscentrumets sammansättning utifrån ett genusperspektiv, samt plan för genusintegrering i kompetenscentrumets arbete, inklusive engagemang och inflytande 8 Ansökan 8.1 Hur man ansöker Ansökan lämnas in elektroniskt via ansökningstjänsten på Vinnovas Intressentportal. Den består av ett formulär samt ett antal bilagor och nås genom För att kunna lämna in en ansökan måste ett användarkonto hos Vinnova skapas. Befintligt användarkonto hos Vinnova kan användas. Den som skickar in ansökan ska ha mandat att göra det på organisationens vägnar.

11 11 (15) Observera att ansökningarna ska vara inne senast kl sista ansökningsdag. Efter denna tidpunkt stängs systemet och det går inte längre att skicka in en ansökan till Vinnova. Då får inga kompletteringar göras av ansökan såvida inte Vinnova begär in dem. Tänk på att det kan ta tid att fylla i, ladda upp och skicka ansökan, i synnerhet om söktrycket är stort. Påbörja därför arbetet med att fylla i ansökan i god tid. Observera att det är möjligt att spara ändringar och tillägg ända fram till dess att ansökan är skickad. 8.2 Ansökans innehåll Ansökningstjänsten består av ett antal elektroniska blankettsidor som fylls i av sökanden. Det är önskvärt att ansökan skrivs på engelska då bedömningen bland annat görs av internationella experter. Till ansökan ska endast bifogas: en projektbeskrivning, budgetmallar, CV-bilaga och avsiktsförklaringar undertecknade av firmatecknare. Bilagorna ska vara i pdfformat. Projektbeskrivningen ska vara på max 25 A4-sidor med 12 punkters text och ska omfatta följande huvudrubriker: 1. Existerande verksamhet inom området a. Redogör för det arbete som bedrivs inom det utvalda forskningsområdet hos sökande, exemplifiera med relevanta: publikationer, patent och tillfällen där ni inbjudits som talare b. Redogör för befintliga internationella samarbeten och konkurrerande internationella verksamheter i förhållande till det tilltänkta centrumet c. Beskriv förväntade effekter som det föreslagna kompetenscentrumet kan få för forskningen som bedrivs idag 2. Vision, strategi och mål a. Redogör för vision och strategi för att uppnå den, uttryckt på medellång (5-10 år) och lång sikt (>10 år) för kompetenscentrumet. Tydliggör hur det valda forskningsområdet bidrar till hållbar tillväxt hos näringsliv och utveckling av offentlig sektor b. Beskriv behoven hos parterna från företag och offentlig verksamhet samt den nytta som deras medverkan i centrumet ger c. Beskriv vilka förutsättningar som behövs för att centrumet ska förbli en internationellt attraktiv och konkurrenskraftig forsknings- och innovationsmiljö d. Redogör för centrumets resultat- och effektmål i förhållande till programmet (se bilaga 1 och kap 3.3) 3. Parter

12 12 (15) a. Redogör för deltagande parter som ska ingå i kompetenscentrumet och deras samlade kompetenser, profiler och resurser b. Specificera alla ingående parters (även huvudsökandes) engagemang, genom att ange medfinansiering, och motiv att delta i kompetenscentrumet, i separata avsiktsförklaring (använd bifogad mall) c. Beskriv hur föreslaget kompetenscentrum står i relation till huvudsökandes långsiktiga forskningsstrategi och innovationsmiljö d. Beskriv hur sammansättningen av kompetenser speglar det specifika forskningsområdet, ger potential att förverkliga kompetenscentrumets vision och mål, samt hur de olika parterna komplettera varandra för att uppnå en dynamisk forsknings- och innovationsmiljö 4. Kompetenscentrumets uppbyggnad a. Beskriv er tidplan och process för hur arbetet med centrumavtalet ska bedrivas b. Beskriv hur ni når en kritisk massa inom kompetenscentrumet för att uppnå en optimal forsknings- och innovationsmiljö c. Beskriv hur den tänkta organisationsstrukturen ska se ut d. Beskriv hur ni ser till att kompetenscentrumet får en internationell uppkoppling; exempelvis internationella samarbeten eller mobilitet e. Beskriv hur ni planerar att utifrån ett genusperspektiv sätta samman centrumets ledning samt integrera genusfrågan i centrumets arbete f. Övergripande personalstruktur (andelen olika personalkategorier i centrumet) 5. Verksamhet a. Beskriv de erfarenheter och kompetenser som är av vikt för den tilltänkta centrumledarens och övriga ledningens förmåga att leda ett kompetenscentrum b. Beskriv hur beslutsprocessen ska se ut i kompetenscentrumet och hur ledarskapet ska utövas för helheten och för delprocesser c. Redovisa hur ni planerar att följa upp ert arbete och mäta effekter d. Redogör för metoder och konkreta insatser för hur erfarenheter från centrumets verksamhet ska föras vidare ut i systemet; t.ex. via utbildningar och mobilitet eller genom att bidra till effektiva ekosystem för innovation e. Kort beskrivning av preliminär projektportfölj, inklusive beskrivning av 2-3 projektförslag som ni vill driva inom kompetenscentrumet f. Redovisa tidplan och milstolpar: vad vill ni uppnå vid respektive tidpunkt. För de första åren bör det finnas en relativt konkret plan med insatser som ska genomföras g. Förutsättningar att långsiktigt upprätthålla den sammanhållna verksamheten som skapas 6. Ekonomisk plan

13 13 (15) a. Kostnadsbudget fördelad på delverksamheter/större projekt och där parternas insatser framgår (använd bifogade Budgetmallen) b. Intäktsbudget där parternas respektive insatser anges uppdelade på kontanta medel och in-kind (använd bifogade Budgetmallen) CV-bilagan ska innehålla relevanta CV:n för centrumföreståndaren och de viktigaste representanterna från varje organisation. För dessa ska anges namn, ålder, kön, titel/funktion samt omfattning av medverkan i centrumet. Varje CV ska vara på max 2 A4-sidor med 12 punkters text. 9 Centrumavtal Ett centrums verksamhet ska regleras i ett avtal mellan det universitet/högskola/institut som är organisatorisk hemvist för kompetenscentrumet och ingående företag, offentliga parter. Avtalet ska reglera parternas rättigheter och skyldigheter och tecknas etappvis (5 år). Det finns möjlighet att använda det utkast till avtal som ligger på Vinnovas hemsida. För ett litet för företag kan det vara svårt att ta på sig ett åtagande för en hel avtalsperiod på 5 år och därför uppmanar Vinnova sökande att utveckla avtal och styrningsmodeller som möjliggör att man kan delta i centrumet under en begränsad period. 10 Villkor För utlysningen gäller Vinnovas allmänna villkor för bidrag som är tillämpliga vid beslutsdatumet. Villkoren innehåller regler om rapportering, projektavtal, uppföljning, revision och förutsättningar för utbetalning m.m. Villkoren hittas under Villkor och regler till vänster på utlysningens webbsida. Särskilda villkor kommer att användas för de beviljade kompetenscentrum och de kommer att föras in i samband med beslutet. De särskilda villkoren kommer bland annat innefatta att ett centrum ska ha en centrumföreståndare (projektledare för centrumets verksamhet) och en centrumstyrelse. Centrumstyrelsen ska aktivt verka för centrumets intresse och ha beslutanderätt över forskningens inriktning. Centrumstyrelsen ska bestå ledamöter där minst hälften, inklusive ordföranden, ska komma från näringslivet eller icke akademisk offentlig verksamhet. En balanserad könsfördelning ska eftersträvas över lag och att centrumstyrelsen ska ha en balanserad könsfördelning, dvs. inte större skillnad än 40/60.

14 14 (15) 11 Sekretessfrågor Ansökningar till denna utlysning är allmänna handlingar. Som huvudregel har allmänheten enligt offentlighetsprincipen rätt att ta del av dessa. Detta gäller även ansökningar som avslås eller återkallas. Även Vinnovas beslut och beslutsmotiveringar är allmänna handlingar. Vinnova är dock skyldig att sekretessbelägga alla uppgifter om enskilds affärseller driftsförhållanden, uppfinningar och forskningsresultat om det kan antas att den enskilde lider ekonomisk skada om uppgifterna offentliggörs. Närmare information om sekretessregler vid ansökan finns på webbsidan Sekretess vid ansökningar som kan nås från utlysningens webbsida. För mer information, se Juridisk information på under Om Vinnova. 12 Kontakt Kontaktpersoner för utlysningen är Lena Eckerdal-Rimsten, utlysningsansvarig Tommy Schönberg (områdesansvarig IKT) Mats Jarekrans (områdesansvarig Hälsa) Carl Ridder (områdesansvarig Arbetsliv/Produktion) Christina Kvarnström (områdesansvarig Transport/Miljö) För frågor om ansökningsfunktionen kontakta: Vinnovas IT-support, tel ,

15 Bilaga 1

Kompetenscentrum Riktad utlysning

Kompetenscentrum Riktad utlysning UTLYSNING 1 (15) Kompetenscentrum 2017- Riktad utlysning Fullständig ansökan 1 Inledning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Läs mer

Kompetenscentrum 2017- Steg 1

Kompetenscentrum 2017- Steg 1 UTLYSNING 1 (14) Kompetenscentrum 2017- Steg 1 Skiss 1 Inledning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta. VINNOVAs vision är

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

Kompetenscentrum stöd till SMF

Kompetenscentrum stöd till SMF UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer [170307] 2015-04704 Reviderad [170307] Kompetenscentrum stöd till SMF Stöd till Små- och Medelstora Företag för forskningsinsatser i Vinnovas kompetenscentrum En utlysning

Läs mer

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer 2015-02-20 2015-00027 VINNVÄXT 2016 Skiss Inbjudan att inkomma med skisser för uppbyggnad och utveckling av innovationsmiljöer inom strategiska områden av betydelse för

Läs mer

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-12-18 2013-05536 Reviderad Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 21 september 2015 Reviderad Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända En utlysning inom programmet Social innovation. 1 Sammanfattning En utlysning

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 121109 2012-01384 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation - samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter

Läs mer

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel 1 (6) STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel En utlysning inom Strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning

Läs mer

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-04-20 Rev. 2012-10-12 Öppna datakällor 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation.

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation. UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-06-25 2014-03980 Reviderad -- Öppna datakällor 4 En utlysning inom programmet Öppen innovation. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker

Läs mer

Kompetenscentrum 2020

Kompetenscentrum 2020 Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom programmet Kompetenscentrum Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem riktar sig utlysningen till?... 9 4 Vad

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

Centrum för Utveckling och Produktion av Biologiska Läkemedel

Centrum för Utveckling och Produktion av Biologiska Läkemedel UTLYSNING 1 (14) Centrum för Utveckling och Produktion av Biologiska Läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Regeringen har gett Vinnova och Vetenskapsrådet i uppdrag

Läs mer

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-04-15 2013-01710 Reviderad 2013-04-24 Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet En utlysning inom det strategiska området Produktion och arbetsliv. 1 Sammanfattning

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Utlysning Innovation och Design 2012

Utlysning Innovation och Design 2012 1 2012-05-14 Utlysning Innovation och Design 2012 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av

Läs mer

FashionTech och MediaTech

FashionTech och MediaTech 1 FashionTech och MediaTech 1 Sammanfattning Från analog till digital 2017 Bärbart mode och nyhetsmedia har gemensamt att de befinner sig i en förändringsfas som drivs av digitaliseringen för nya tjänster.

Läs mer

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-04-30 2013-02101 Reviderad 2013-04-30 Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 En utlysning inom programmet för ökad EU-samverkan 1 Sammanfattning

Läs mer

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-10-22 Öppen innovation och spetsanvändare 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014)

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) UTLYSNING INNOVATIV PRODUKTFRAMTAGNING 1 (9) Datum Diarienummer 2014-03-24 2014-01488 Reviderad Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) Detta är den andra utlysningen

Läs mer

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling UTLYSNING 1 1 (10) (10) Internet of Things för innovativ samhällsutveckling En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige. Det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige är en

Läs mer

Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag

Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2016-05-02 2011-03827 Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag En utlysning inom programmet EU-relationer 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet.

Läs mer

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (10) Datum Utveckling och produktion av biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Regeringen har gett Vinnova och Vetenskapsrådet i uppdrag att

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2014-06-03 Version Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA,

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-03-31 2014-02348 Reviderad 2015-02-02 Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2016-06-10 ans.omg 1 [DIARIENUMMER] Utveckling och produktion av biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Regeringen har

Läs mer

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2018-01-12 2014-04036 Reviderad 2017-12-19 Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Läs mer

Normkreativ innovation 2017

Normkreativ innovation 2017 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-30 2016-05307 Reviderad Normkreativ innovation 2017 - finansiering av instegsprojekt i företag Normkreativ innovation handlar om att utmana normer för att skapa

Läs mer

Smartare Elektroniksystem

Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (13) Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2018 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Smartare Elektroniksystem är en del av Vinnova,

Läs mer

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1 Medtech4health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health

Läs mer

Smartare elektroniksystem

Smartare elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Smartare elektroniksystem Forsknings- och innovationsprojekt 2019 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Banbrytande idéer inom industriell utveckling

Banbrytande idéer inom industriell utveckling UTLYSNING 1 (9) Banbrytande idéer inom industriell utveckling Förstudier och hypotesprövningar för att ge förutsättningar för innovationer som kan bidra till en konkurrenskraftig och hållbar svensk industriell

Läs mer

Strategiska forskningsoch innovationsagendor

Strategiska forskningsoch innovationsagendor 1 2012-04-27 Strategiska forskningsoch innovationsagendor Utlysning av bidrag för att ta fram strategiska forsknings- och innovationsagendor 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

Följeforskning biologiska läkemedel

Följeforskning biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-04-11 [DIARIENUMMER] Följeforskning biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Vinnova och Vetenskapsrådet har på uppdrag

Läs mer

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program 1 (15) UTLYSNING Datum Preliminärt utkast version 2013-02-01 prel ver 1 Reviderad Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program Erbjudande att med utgångspunkt i

Läs mer

FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet

FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-03-04 2013-01042 Reviderad 2013-09-02 FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-06-16 2017-03113 Reviderad Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR

Läs mer

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte Utlysningen FRÖN - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet Informationsmöte 2014-04-04 Vad är FRÖN? En VINNOVA-satsning på ökad innovationskraft i offentligt finansierad verksamhet Aktörer

Läs mer

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING Framtidens drönare Drönare för individer och samhälle Quadrotor drone in blue ski av Игоревич under CC-BY-SA Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem

Läs mer

Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2016

Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2016 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2015-12-07 2015-06858 Reviderad 2016-02-11 Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2016 1 Sammanfattning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet.

Läs mer

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst.

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. 2012-08-16 Utlysning 2012 Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. En utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-03-01 2016-05332 Reviderad 2017-03-22 Leda och organisera för ökad innovationsförmåga En utlysning inom programmet Innovationsledning och organisering VERKET FÖR

Läs mer

Smartare elektroniksystem.

Smartare elektroniksystem. UTLYSNING 1 (13) Smartare elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2019 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem. Det strategiska innovationsprogrammet Smartare

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst)

Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst) UTLYSNING STEG 1 INITIERING 1 (12) Datum Diarienummer 2016-03-31 2014-05331 Reviderad 2016-05-31 Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst) En utlysning inom programmet Utmaningsdriven

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 4 3 Vem riktar

Läs mer

Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS)

Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS) UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2018-06-14 2018-02535 Reviderad 2018-08-28 Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS) Lösningar på stora samhällsutmaningar genom utveckling av ny kunskap och

Läs mer

Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer

Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer UTLYSNING 1 (13) Datum 2012-12-19 Skiss Reviderad Diarienummer 2012-03843 Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 5 3 Vem riktar

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-05-15 2014-04036 Reviderad 2017-05-11 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2017 1 Sammanfattning Utlysningen riktar

Läs mer

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-03-11 2014-01303 Reviderad 2014-01391 AO Datum för revidering VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen Utlysningen VINN NU 2014 genomförs

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 15 januari 2015 2015-00032 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT

Läs mer

Den smarta digitala fabriken

Den smarta digitala fabriken UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-07-06 2016-03240 Reviderad 2016-07-06 Den smarta digitala fabriken Finansiering av innovationsprojekt som stöttar Sveriges nyindustrialisering VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet 2015-09-21 2015-11-12 Beslutsdatum 2015-09-18

Läs mer

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2012-11-15 2012-02992 Reviderad 2012-02-25 Stöd för unga innovativa tillväxtföretag En utlysning inom programmet Innovativa SMF. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov

En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov 2013-04-09 Utlysning En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov Projektform B: Utveckling och realisering En utlysning inom forskningsprogrammet TvärLivs. 1 Inledning Livsmedelsbranschens

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram

Strategiska innovationsområden hösten utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2013-10-02 Reviderad Version Strategiska innovationsområden hösten 2013 - utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA, Energimyndigheten

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2018-03-26 2018-01786 Reviderad [Datum för revidering] Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

VINN Verifiering höst 2015

VINN Verifiering höst 2015 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-06-16 2013-05653 Reviderad VINN Verifiering höst 2015 VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS Post: VINNOVA, SE-101 58

Läs mer

Innovationer för ett hållbart samhälle (IHS) för en klimatneutral framtid

Innovationer för ett hållbart samhälle (IHS) för en klimatneutral framtid UTLYSNING 1 (11) Innovationer för ett hållbart samhälle (IHS) för en klimatneutral framtid Behovsmotiverad kunskaps- och kompetensutveckling UTLYSNING 2 (11) Innehåll Innehåll... 2 1. Erbjudandet i korthet...

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram inom energi- och klimatområdet

Utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram inom energi- och klimatområdet Utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram inom energi- och klimatområdet 1 1. Sammanfattning Vinnova, Energimyndigheten och Formas utlyser stöd för att etablera och genomföra

Läs mer

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2016-03-10 2013-01397 Reviderad 2016-03-15 Leda och organisera för ökad innovationsförmåga En utlysning inom programmet Innovationsledning och organisering 1 Sammanfattning

Läs mer

Proteinforskning och Processutveckling för Biologiska läkemedel

Proteinforskning och Processutveckling för Biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (13) Proteinforskning och Processutveckling för Biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel Utlysningen sker i samverkan med Vetenskapsrådet UTLYSNING 2 (13) Innehåll

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2019-04-19 2017-02398 Reviderad 2017-09-12 Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning

Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning 24 mars 2015 Rebecka Engström Lars-Gunnar Larsson VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Koppla

Läs mer

Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin

Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin UTLYSNING 1 (11) Datum 2017-10-11 Diarienummer 2017-04966 Reviderad 2018-01-17 Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin Finansiering av kunskapsspridningsprojekt Detta är en utlysning inom

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-01-26 2017-00862 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017 1 Inledning Det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016

Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016 Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1. Medtech4Health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health är

Läs mer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 1 2006-05-31 Utlysning KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed svenska universitet, högskolor, och forskningsinstitut att inkomma med ansökan om finansiering av projekt

Läs mer

Miljötekniktävlingar 2014

Miljötekniktävlingar 2014 UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2014-02-04 2013-03148 Reviderad 2014-02-27 Miljötekniktävlingar 2014 Innovationstävling som metod för att stimulera innovationsupphandling av miljöteknik VINNOVA är

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

VINN NU 2011 hösten Utlysning. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU. en utlysning inom programmet VINN NU 1(7)

VINN NU 2011 hösten Utlysning. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU. en utlysning inom programmet VINN NU 1(7) Utlysning 2011 hösten Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU en utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Steg 1 Initiering 2018 (vår) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet...3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...4

Läs mer

Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016

Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 7 juni 2016 2015-02355 Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016 En utlysning inom programmet Innovationskapacitet i offentlig verksamhet En idésluss är en fysisk

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-03-15 2016-00068 Reviderad 2017-11-01 Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor 2015-01-07 2015-05-27 Beslutsdatum 2014-12-15 2 (11) Innehåll

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING Datum [2018-01-16] Diarienummer 2017-02398 Reviderad [2018-12-21] Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet 2 (8) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad VINN NU En utlysning inom programmet VINN NU

UTLYSNING 1 (8) Reviderad VINN NU En utlysning inom programmet VINN NU UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2013-08-20 2013-00989 Reviderad 2013-01850 AO Datum för revidering VINN NU 2013 Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst En utlysning

Läs mer

Nyttiggörande av kunskap om innovationsledning och organisering

Nyttiggörande av kunskap om innovationsledning och organisering UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2016-07-05 2016-03545 Reviderad Nyttiggörande av kunskap om innovationsledning och organisering 1 Sammanfattning Utlysningen syftar till att nyttiggöra forskningsbaserad

Läs mer

Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1. Medtech4Health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health

Läs mer

Tillämpad genusforskning

Tillämpad genusforskning 1 2008-03-03 Utlysning Tillämpad genusforskning för starka forsknings- och innovationsmiljöer Steg 2 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed genusforskare, huvudansvariga för starka forsknings- och innovationsmiljöer

Läs mer

Innovationstävlingar 2013

Innovationstävlingar 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 16 maj 2013 2013-02403 Reviderad 3 augusti 2013 Innovationstävlingar 2013 Innovationstävling som metod för att stimulera till innovation En utlysning inom programmet

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016

Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016 UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2016-05-31 2014-04036 Reviderad 2016-05-24 Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem VERKET FÖR

Läs mer

Tillämpad genusforskning

Tillämpad genusforskning 1 2007-06-18 Utlysning Tillämpad genusforskning inom starka forsknings- och innovationsmiljöer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed genusforskare, huvudansvariga för starka forsknings- och innovationsmiljöer

Läs mer

Tjänstelyftet - Innovationsprojekt

Tjänstelyftet - Innovationsprojekt UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 24 mars 2014 2013-01123 Reviderad 27 mars 2014 Tjänstelyftet - Innovationsprojekt Sista ansökningsdag 4 juni 2014 En utlysning inom VINNOVAs program Tjänstelyftet Tänk

Läs mer

Datalabb och datafabrik som nationell resurs

Datalabb och datafabrik som nationell resurs UTLYSNING 1 (8) Datalabb och datafabrik som nationell resurs Revisionshistorik Ändring Kapitel 5:1 Stöd ges under 2019, 2020 och 2021 med upp till totalt 4 miljoner kr i bidrag och projekt. UTLYSNING 2

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Steg 3 Följdinvesteringar: Experimentell utveckling 2014

Utmaningsdriven innovation Steg 3 Följdinvesteringar: Experimentell utveckling 2014 UTLYSNING UDI STEG 3 FÖLJDINVESTERINGAR 1 (16) Utmaningsdriven innovation Steg 3 Följdinvesteringar: Experimentell utveckling 2014 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar

Läs mer

Bygginnovationen

Bygginnovationen UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-01-19 2015-06960 Reviderad 2016-09-27 Bygginnovationen 2016-2018 1 Sammanfattning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft

Läs mer