KURSER & CERTIFIERINGAR. Utbildning är en investering i ökad konkurrenskraft

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KURSER & CERTIFIERINGAR. Utbildning är en investering i ökad konkurrenskraft"

Transkript

1 KURSER & CERTIFIERINGAR Utbildning är en investering i ökad konkurrenskraft

2 Utbildning och certifiering för säker och effektiv bredbandsutbyggnad Fibernäten som byggs ut i snabb takt i Sverige och övriga världen är viktiga delar i samhällsutvecklingen och innebär stora investeringar. För att säkra kvaliteten på näten ställer allt fler av operatörer och nätägare krav på dem som ska gå in och arbeta i deras nät. Bristen på kvalificerad personal är uppenbar i denna tillväxtbransch och efterfrågan är stor från marknaden på de företag som har personal med rätt kompetens. Företag som har kompetent personal och därmed kan kvalitetssäkra sina tjänster har idag goda chanser att växa och utvecklas. Vi är auktoriserade för att utbilda alla yrkesgrupper som behövs för att planera, designa, bygga och underhålla bredbandsnät. Vi certifierar enligt den svenska standarden Robust Fiber och den amerikanska standarden ETA. Vi kan också utforma kundspecifika certifieringar av produkter och system allt med syftet att utbilda kvalitetsmedvetna telekomtekniker. Med oss som utbildningspartner kan ditt företag stärka sin position som en attraktiv och tillförlitlig leverantör och därmed öka sin konkurrenskraft. Välkommen till Iftac och ICT!

3 Planering och genomförande av FTTx-projekt Kostnadseffektiv och kvalitetssäkrad utbyggnad av FTTx-nät är en komplex uppgift med många arbetsmoment och flera yrkesgrupper involverade. För att bygga ett stabilt och driftsäkert nät krävs att de som utför arbeten i projektet har rätt kompetens och förstår hur alla moment i byggkedjan påverkar varandra. Vi erbjuder utbildning och support för alla involverade i projektet. Nätplanering, design, projektering och dokumentation Vi erbjuder kurser för nätplanering, design, projektering och dokumentation. Under planeringsfasen tas beslut som är avgörande för hela projektet. Med effektiva metoder, ett välplanerat genomförande och korrekt dokumentation säkras kvaliteten på näten och goda förutsättningar för underhåll och efteranslutning skapas. Projektledning för FTTx Vår projektledarutbildning är skräddarsydd för byggnation av fibernät. Vi lär ut det du behöver veta för att kunna driva projekt och möta gällande krav när det gäller säkerhet, kvalitet, ekonomi och leverans. Våra utbildningar bygger på många års erfarenhet av att utföra och driva FTTx-projekt. Fältsupport för kvalitetssäkring Vi erbjuder fältsupport, utbildning och praktisk handledning i fält. Vi tillhandahåller också tjänster inom kvalitetssäkring, så som stickprovskontroller och slutbesiktning.

4 Installation Kvalitet och effektivitet i fiberprojekt är starkt beroende av kunskapsnivå och yrkesskicklighet hos de som utför installationerna i nätet. Nyckeln till att hålla budget och tidsplan i ett projekt är att göra rätt från början och att förstå hur varje arbetsmoment påverkar hela byggkedjan. Våra kurser kombinerar teori med praktiska övningar i våra väl anpassade utbildningsanläggningar. Våra utbildningar är helt oberoende av tillverkare av produkter och utrustning. Fibergrund, 7 dagar Kursen är en gedigen grundutbildning för dig som ska arbeta som fibertekniker. Under kursen får du ingående teoretiska kunskaper och stort utrymme för praktisk övning. I slutet av kursen erbjuds du att genomföra provet för Utbildningsbevis terminering enligt Robust Fiber. Kursen är även lämplig som preparandkurs för dig som vill certifiera dig till Certifierad Fibertekniker enligt Robust Fiber/INCERT. Innehåll: Fiber och svetsteori. Svetsning av både singelfiber och ribbon. Inläggning i kassetter. Kabellära, arbete i skarvbox och kabelbrunnar. Midspan access för olika kabeltyper. Arbete i ODF. Fördjupad mätteknik med OTDR-mätning, db-mätning, nivåmätning på SFP, felsökning mellan nod och kund och användande av trafikindikator. Spridningstekniker fiber, 5 dagar Den här kursen är anpassad för dig som arbetar med kundinstallationer och felsökning i fibernätet. Teori varvas med praktisk övning. I slutet av kursen erbjuds du göra provet för Utbildningsbevis terminering enligt Robust Fiber. Innehåll: Fiber och svetsteori. Svetsning av singelfiber i fiberuttag och i kassett. Arbete i ODF. Blåsning av kundfiber och nanokabel. Fördjupad mätteknik med OTDR-mätning, dbmätning, nivåmätning på SFP, felsökning mellan nod och kund och användande av trafikindikator. Kundinstallation, 2 dagar Kursen är anpassad för dig som arbetar med kundinstallationer inom Fiber Till Hemmet. Fokus är på arbetsmomenten från FOS till kund och går igenom duktskarvning, fiberblåsning, fibersvetsning, arbete i FOS och montering av utrustning inne hos kund. Innehåll: Utbildning inom dukt enligt Hantering och skarvning av dukt, 1 dag. Fiber och svetsteori. Svetsning av singelfiber i fiberuttag och i kassett. Arbete i ODF. Blåsning av kundfiber och nanokabel. Montering av utrustning hos kund.

5 Byggnation och svetsning av fiber i ODF och skarvbox, 2 dagar Passar dig som har lite tidigare erfarenhet av att arbeta med fiberinstallationer vill lära dig mer om fiberteknik och svetsteknik, felkällor i fibernätet och avhjälpning av fel. Du får praktisk träning i svetsning, mätning och hantering av fiber. Innehåll: Fiber grundteori, praktisk fibersvetsning, db-mätning samt felsökning av fiber. Grundkurser i mätteknik, 1 dag Vi erbjuder endagarskurser vardera i db-mätning och OTDR mätning. Under kurserna varvas grundläggande teorikunskap om fiber, mätteknik, felsökning och dokumentation med praktisk övning. Fördjupad mätning av fiber, 3 dagar Den här kursen är för dig som installerar och felsöker i fibernät och behöver fördjupade kunskaper inom mätteknik för fiber. Du lär dig mätning och felsökning med OTDR inklusive tolkning och analys av mätkurvor och mätresultat. Kursen täcker även inmätning av system och optiska fiberlänkar med hjälp av stabiliserad ljuskälla och effektmätare samt hur dokumentation av mätresultat går till.. Innehåll: Fiber och mätteori. OTDR-mätning, db-mätning, nivåmätning på SFP, felsökning mellan nod och kund och användande av trafikindikator. Förläggning av kabel och kanalisation Anläggningsarbete och förläggning står för merparten av byggkostnaden i ett fiberprojekt och efterföljande operationer är helt beroende av kvaliteten på förlagd kanalisation. Vi utbildar i förläggningsteknik för all förekommande kanalisation och kabel i fibernät. Våra utbildningar är normalt 1-3 dagar och täcker förläggning i luft, mark och vatten och kundanpassas beroende på förkunskaper och yrkesgrupp. Hantering och skarvning av dukt, 1 dag Utöver teori och praktiska övningar för hantering och skarvning av dukter så får du översiktliga kunskaper i förläggningsmetoder och installationsteknik för fiber och kabel. Innehåll: Teoretisk genomgång av förläggningsmetoder, kanalisationstyper och dukter. Teoretisk genomgång av installationsteknik för kabel och fiber. Praktisk övning i skarvning av både tunnväggiga och tjockväggiga dukter.

6 Kabeltekniker light, koppar, 5 dagar Ska du arbeta med att felsöka och underhålla kopparnät? Då är det här utbildningen för dig. Efter den här kursen har du de rätta tekniska kunskaperna och vet vilka krav som ställs för godkända kabelskarvar i kopparnätet. Innehåll: Skärmförbindning ledarskarvning, skarvtillslutning, byte av plintar, lagning av mantelskador, färgmärkning, materialhantering, kvalitetsmål och kontroll. Fördjupad mätteknik i slingresistans, isolation, kapacitiva obalanser, resistiva obalanser, främmande spänningar och kvalitetssäkring. Utsättning och mantelfelsökning.spänningar och kvalitetssäkring. Spridningstekniker, koppar, 5 dagar Den här kursen riktar sig till dig som ska arbeta i spridningsnätet med kopplingar och felavhjälpning. Innehåll: Nätets uppbyggnad, färgmärkning, skarv på husvägg och stolpe, plintbyten, korskoppling och bredband, montage och flytt av telejack och spikning av telekabel. Ellära inför mätteknik. Grundläggande mätteknik i slingresistans, isolation, kapacitiva obalanser, resistiva obalanser, främmande spänningar och kvalitetssäkring. Arbetsmiljö & säkerhet Enligt lagar och förordningar så behöver du som jobbar i fält ett antal utbildningar och intyg. Vi tillhandahåller de utbildningar du behöver både för att arbeta på ett säkert sätt och för att uppfylla de arbetsmiljökrav som ställs på dig och ditt företag. Arbete på väg nivå 1-3 Stolputbildning, nedtagning av skadad Sambyggnadsutbildning Elsäkerhet, ESA Arbete på tak Heta arbeten HLR

7 Certifiering Att ställa krav på certifiering enligt nationella eller kundanpassade standarder är ett allt vanligare sätt för nätägare och andra aktörer att kvalitetssäkra sina nät. Genom att certifiera både individer och företag säkerställer man att näten byggs och underhålls enligt gällande standard. Vi är auktoriserade att utbilda och certifiera enligt olika branschstandarder. Robust Fiber Vi är auktoriserade att utbilda och certifiera inom alla delar av Robust fiber. Vi erbjuder: Utbildningsbevis Terminering Certifiering av fibertekniker (CFT) Utbildningsbevis anläggning Personcertifikat anläggning Företagscertifikat anläggning Godkänd besiktningsman ETA Certifiering enligt den USA-baserade standarden ETA (Electronics Technicians Association International) verifierar att installatören har genomgått adekvat utbildning i gällande branschstandard. Vi är det enda utbildningscentra i Europa som är auktoriserade av ETA för utbildning och certifiering av fibertekniker, FOI (Fiber Optics Installer). Certifiering av produkter och system På uppdrag av tillverkare av produkter och system erbjuder vi utbildning och certifiering i arbetsmetoder och handhavande. Vi kan även bistå i utformande av utbildningar och certifieringar för produkter och system.

8 Utbildar och certifierar för att kvalitetssäkra bredbandsutbyggnad Iftac och ICT Education har bedrivit kvalificerad utbildning inom IT och telekommunikation sedan Vi tillhör pionjärerna inom området och har utbildat inom fiberoptik internationellt under många år. Vi är en oberoende utbildningsanordnare som bedriver teoretisk och praktisk utbildning samt handledning inom strategi, projektledning, planering, byggande, drift och underhåll av fiberoptiska nät. Vi erbjuder även tjänster inom kvalitetssäkring så som stickprovskontroller och besiktning av nät. Vår kunnande inom uppdragsutbildning för internationella telekombolag likväl som vår erfarenhet av att framgångsrikt bedriva yrkeshögskola och arbetsmarknadsutbildning gör att vi har en unik erfarenhet av utbildning i olika sammanhang. I all verksamhet strävar vi efter att bidra en stabil och hållbar IT- infrastruktur. En del av Hexatronic Group Hexatronic Group är en svensk koncern med fokus på system- och produktlösningar främst inom fiberkommunikation. Koncernen erbjuder ett brett sortiment av produkt- och systemlösningar främst inom infrastruktur för fiberoptiska produkter. Hexatronic kombinerar det stora bolagets stabilitet och resurser med det lilla företagets flexibilitet och snabbhet. Hexatronic verkar på en global marknad och våra kunder är företag inom telekombranschen som till exempel operatörer, telekomföretag, nätägare, distributörer samt systemintegrationer. Koncernen har sitt säte i Sverige med egna försäljningskontor och/eller dotterbolag i Sverige, Norge, Finland, Kina, Storbritannien, USA och Nya Zeeland. Läs mer om Hexatronic Group: Iftac AB Håstaholmen 4, Hudiksvall, Sweden Tel.: ICT Education Håstaholmen 4, Hudiksvall, Sweden Staffansväg 6b, Sollentuna, Sweden Distansgatan 2, 2tr, Västra Frölunda, Sweden

KURSER & CERTIFIERINGAR

KURSER & CERTIFIERINGAR KURSER & CERTIFIERINGAR Utbildning är en investering i ökad konkurrenskraft Utbildning och certifiering för effektiv och robust bredbandsutbyggnad Fibernäten är ryggraden i den pågående digitaliseringen

Läs mer

Utbildning inom fiberoptik

Utbildning inom fiberoptik Utbildning inom fiberoptik Bygger din kompetens Utbildning inom Fiberoptik Fiberoptiken kan ses som den förmedlare som förser oss med information, kommunikation och interaktivitet. Genom optokablar finns

Läs mer

Utbildning inom fiberoptik

Utbildning inom fiberoptik Utbildning inom fiberoptik Bygger din kompetens Utbildning inom Fiberoptik Fiberoptiken kan ses som den förmedlare som förser oss med information, kommunikation och interaktivitet. Genom optokablar finns

Läs mer

Sveriges främsta systemleverantör av fiberlösningar

Sveriges främsta systemleverantör av fiberlösningar Sveriges främsta systemleverantör av fiberlösningar Vi skapar framtidens kommunikationsnätverk Dagens kommunikation kräver snabb och stabil nätverksuppkoppling. Att utöka bredbandsnätet och uppgradera

Läs mer

Fiberoptiska bredbandsnät för landsbygden

Fiberoptiska bredbandsnät för landsbygden Fiberoptiska bredbandsnät för landsbygden Bygg kostnadseffektiva nät med Hexatronic Micronet och Ribbonet blåsfibersystem 1 Effektiva installationer för landsbygdsnät För att möta den ständigt växande

Läs mer

Robust fiber. Kravspecifikation. Robust fiber personcertifikat anläggning. Ver. 1.0

Robust fiber. Kravspecifikation. Robust fiber personcertifikat anläggning. Ver. 1.0 Robust fiber Kravspecifikation Robust fiber personcertifikat anläggning Ver. 1.0 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Målgrupp... 3 1.3 Avgränsning... 3 1.4 Examinering... 3 1.5 Giltighetstid...

Läs mer

Utveckling inom Robust fiber. Hur får vi få fler intressenter att engagera personal i Robust fibers utbildningsinsatser?

Utveckling inom Robust fiber. Hur får vi få fler intressenter att engagera personal i Robust fibers utbildningsinsatser? Utveckling inom Robust fiber Hur får vi få fler intressenter att engagera personal i Robust fibers utbildningsinsatser? Datum: 2018-10-03 Martin Rawet, IT-strateg, STF Ingenjörsutbildning AB, medlem i

Läs mer

ANLÄGGNING REGION MELLERSTA

ANLÄGGNING REGION MELLERSTA ANLÄGGNING REGION MELLERSTA TOMMY PATRIKSSON, PROJEKTCHEF PEAB, ANLÄGGNING REGION MELLERSTA VI PÅ PEAB KAN TELECOM. OCKSÅ. Att Peab är ett rikstäckande bygg- och anläggningsföretag har väl knappast undgått

Läs mer

KOM UPP I LJUSETS HASTIGHET

KOM UPP I LJUSETS HASTIGHET KOM UPP I LJUSETS HASTIGHET TA HJÄLP AV SVERIGES LEDANDE FIBERSPECIALIST Xtranet är en av Sveriges få totalleverantörer inom det fasta bredbandsnätet. Vår affärsidé är att bistå dig med ett helt koncept

Läs mer

Certifierad Fibertekniker beskrivning av kravnivå och provens utformning

Certifierad Fibertekniker beskrivning av kravnivå och provens utformning 1 ertifierad Fibertekniker beskrivning av kravnivå och provens utformning tt vara en certifierad Fibertekniker ska vara en garanti för god kompetens inom fiberteknik, med särskild inriktning mot byggandet

Läs mer

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se Fibergruppen - Ett helhetskoncept Vad är fiber? Fiber är en kabeltyp där man använder optiskt ljus för dataöverföring istället för elektriska pulser (ADSL). Tekniken möjliggör blixtsnabb uppkoppling, både

Läs mer

Bilaga 14. Bredband och Byanät

Bilaga 14. Bredband och Byanät 1 Bilaga 14 Bredband och Byanät Bredband Bredband är idag ett samlingsnamn för olika tekniker som erbjuder snabb överföring av digital information. Detta innebär att det finns olika typer av bredband som

Läs mer

Kravspecifikation fiberaccessnät

Kravspecifikation fiberaccessnät 2015-02-27 1 (7) Kravspecifikation fiberaccessnät Innehåll Sida 1 Allmänt... 2 1.1 Referenser... 2 1.2 Begrepp... 2 2 Planering... 2 2.1 Grundläggande om fiberoptiska accessnät... 2 2.2 Nätstruktur...

Läs mer

Skarvning och terminering

Skarvning och terminering Skarvning och terminering Flexibilitet, översikt och enkel åtkomst är grundläggande förutsättningar för att en installerad infrastruktur ska behålla sitt värde. Det gäller inte minst vid utskarvning, terminering

Läs mer

Robust fiber. Lars Björkman Christina Hedlund 4 oktober Robust fiber

Robust fiber. Lars Björkman Christina Hedlund 4 oktober Robust fiber Robust fiber Lars Björkman Christina Hedlund 4 oktober 2017 1 Därför Robust fiber Behovet av bredband som en del av den totala infrastrukturen ökar ständigt i hela samhället. Den fiberinfrastruktur som

Läs mer

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Vi erbjuder ett väl sammansatt utbildningspaket som ger dig förutsättningar för att utvecklas framgångsrikt

Läs mer

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Vi erbjuder ett väl sammansatt utbildningspaket som ger dig förutsättningar för att utvecklas framgångsrikt

Läs mer

Konceptet Robust fiber. 4 november 2016 Lars Tegnemyr, We Consulting

Konceptet Robust fiber. 4 november 2016 Lars Tegnemyr, We Consulting Konceptet Robust fiber 4 november 2016 Lars Tegnemyr, We Consulting Robust fiber Varför? 2 2016-11-05 2016 Robust fiber Robust fiber Ett branschprojekt initierat av Stadsnätsföreningen som projektleds

Läs mer

1 BAKGRUND, OMFATTNING OCH VILLKOR

1 BAKGRUND, OMFATTNING OCH VILLKOR DEL 3 AV UPPHANDLING, SYSTEMLEVERANTÖR FÖR ETT FIBEROPTISKT NÄT FÖR BREDBAND. Rev: 1.08 2014-07-04. 1 BAKGRUND, OMFATTNING OCH VILLKOR 1.1 BAKGRUND I systemleveransen ingår projektering, material, installation

Läs mer

Konceptet Robust fiber. 5 oktober 2016 Christina Hedlund, Post- och Telestyrelsen Jimmy Persson, Svenska Stadsnätsföreningen

Konceptet Robust fiber. 5 oktober 2016 Christina Hedlund, Post- och Telestyrelsen Jimmy Persson, Svenska Stadsnätsföreningen Konceptet Robust fiber 5 oktober 2016 Christina Hedlund, Post- och Telestyrelsen Jimmy Persson, Svenska Stadsnätsföreningen Robust fiber Varför? 2 2016-10-10 2016 Robust fiber Robust fiber Ett branschprojekt

Läs mer

Mätning och dokumentation av Bredbandsnät. Mäta med laserljus, vad innebär detta?

Mätning och dokumentation av Bredbandsnät. Mäta med laserljus, vad innebär detta? Mätning och dokumentation av Bredbandsnät Robert Johansson Robert Johansson Mäta med laserljus, vad innebär detta? 1 Felsökning i fibernät CANT FiberLAN 2 Vilka mätkrav ställer kunden? Nationella nät Telia

Läs mer

Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också.

Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också. Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också. Innehåll Parlör Bättre bredband åt folket Varför skaffa bredband Din checklista Eltel + byanät = sant Kontakta din lokala samarbetspartner 2 3

Läs mer

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet INSTALLATIONSTEKNIK Ämnet installationsteknik handlar om hur man bygger nya elinstallationer samt hur man bygger om och utökar befintliga elanläggningar. Ämnet behandlar också felsökning och hur man avhjälper

Läs mer

Nu kommer fibernätet till: Laholm

Nu kommer fibernätet till: Laholm Nu kommer fibernätet till: Laholm En utbyggnad som förändrar Sverige Sveriges tredje största stadsnät 100% fokus på stadsnät och telekom Erfarenhet och kompetens Öppenhet, Helhetsgrepp, Närhet och Flexibilitet

Läs mer

för fastighetsägare och installatörer

för fastighetsägare och installatörer Installationsguide för fastighetsägare och installatörer Stadsnät, områdesnät, fastighetsnät och bostadsnät SplitVision är Borås öppna stadsnät. Vårt fibernät är väl utbyggt i Borås och öppet för alla

Läs mer

4966300 UT16 2SM G657A1 50.000m 2,75 137.500,00

4966300 UT16 2SM G657A1 50.000m 2,75 137.500,00 Aspö Data Lilla Aspö 148, 742 94 Östhammar, 0173 140 57, info@aspodata.se Till: Siene-Horla-Kärtared Fiber ek. för. c/o Sven-Olof Karlsson Siene Kullebro Torp 447 95 Vårgårda Vårt datum: Ert referensnummer:

Läs mer

2013-04-05 UPPHANDLING AV SYSTEMLEVERANTÖR FÖR ETABLERING AV BREDBANDSNÄT

2013-04-05 UPPHANDLING AV SYSTEMLEVERANTÖR FÖR ETABLERING AV BREDBANDSNÄT Förfrågningsunderlag Systemleverantör 2013-04-05 Sid 1 (6) 2013-04-05 UPPHANDLING AV SYSTEMLEVERANTÖR FÖR ETABLERING AV BREDBANDSNÄT Förfrågningsunderlag för systemleverans av kanalisation/fiber koncept

Läs mer

Förvaltningsplan. Page 1

Förvaltningsplan. Page 1 Förvaltningsplan Förening som får bredbandsstöd för perioden 2014-2020, ska lämna in en förvaltningsplan i samband med slutredovisningen Statens Jordbruksverks checklista för förvaltningsplan i bredbandsprojekt

Läs mer

telekom 1-2015 Nära samarbete och leveransprecision viktigt vid fiberutbyggnad

telekom 1-2015 Nära samarbete och leveransprecision viktigt vid fiberutbyggnad telekom 1-2015 Nära samarbete och leveransprecision viktigt vid fiberutbyggnad Samarbetspartners i fiberutbyggnaden i Göteborg, Daniel Jernström, Elektroskandia, Nils Norberg, OneOak Network och Jonas

Läs mer

Robust fiber

Robust fiber 1 2016-09-16 2016 Robust fiber Konceptet Robust fiber 15 sep 2016 Christina Hedlund, Post- och telestyrelsen Lars Tegnemyr, We Consulting Robust fiber Varför? 3 2016-09-16 2016 Robust fiber Robust fiber

Läs mer

Konceptet Robust fiber - Säker fiber

Konceptet Robust fiber - Säker fiber Konceptet Robust fiber - Säker fiber Lars Björkman EkoT Konsult AB 0739 883675 Lars.bjorkman@ekotkonsult.se Ordförande Robust Fiber förvaltningsråd Robusthet beskriver förmågan att motstå [och förhindra

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät PROCESSBESKRIVNING BYALAG Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät Bredband i hela Sverige Målet för bredbandspolitiken är att Sverige ska ha bredband i världsklass. För att kunna realisera

Läs mer

2015-01-20. Begrepp och definitioner fiberbaserad infrastruktur

2015-01-20. Begrepp och definitioner fiberbaserad infrastruktur 2015-01-20 Begrepp och definitioner fiberbaserad infrastruktur Innehåll 1. Begrepp - Nättopologi... 3 2. Begrepp - Nod, Site och Punkt... 4 3. Begrepp - Kanalisation... 4 4. Begrepp - Kabelnät... 5 5.

Läs mer

BIDRAGSREGLER 2014-2020

BIDRAGSREGLER 2014-2020 BIDRAGSREGLER 2014-2020 Villkor för att kunna få bidrag Fem grundläggande villkor Du ska genomföra projektet på landsbygden (Tätort med upp till 3000 innevånare). Du ska genomföra projektet i ett område

Läs mer

Kopparkabel för installation av tele, data, signal och larm.

Kopparkabel för installation av tele, data, signal och larm. Kopparkabel för installation av tele, data, signal och larm. INNEHÅLL Tele & signalkabel TEL 313 0005 ELQXBE... 3 TEL 310 2001 EQQXBU... 3 TEL 310 202 ELAQBY-S... 4 TEL 310 0776 ELLY... 4 TEL 310 008 ELQYB...

Läs mer

Robust fiber - Säker fiber

Robust fiber - Säker fiber Robust fiber - Säker fiber Lars Tegnemyr -Teracom - Unisource Business Networks -Telia - Eltel Networks - Svenska stadsnät - We Consulting Projektledare, utbildare Robust fiber Robust fiber Robust fiber

Läs mer

Undervisningen i ämnet elektroteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet elektroteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ELEKTROTEKNIK Ämnet elektroteknik behandlar enklare installationer och elarbeten på elanläggningar samt vanligt verkstadsarbete inom området. I allt arbete med elektricitet är säkerhetsfrågor centrala

Läs mer

ELEKTROTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ELEKTROTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ELEKTROTEKNIK Ämnet elektroteknik behandlar enklare installationer och elarbeten på elanläggningar samt vanligt verkstadsarbete inom området. I allt arbete med elektricitet är säkerhetsfrågor centrala

Läs mer

Robust fiber. Kravspecifikation. Robust fiber utbildningsbevis anläggning. Ver. 1.0

Robust fiber. Kravspecifikation. Robust fiber utbildningsbevis anläggning. Ver. 1.0 Robust fiber Kravspecifikation Robust fiber utbildningsbevis anläggning Ver. 1.0 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Målgrupp... 3 1.3 Avgränsning... 3 1.4 Examinering... 3 1.5 Giltighetstid...

Läs mer

Beskrivning av koncept för anslutning av byalag

Beskrivning av koncept för anslutning av byalag Beskrivning av koncept för anslutning av byalag 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte och innehåll... 3 1.3 Terminologi... 4 2 Nätdelar 6 3 Ansvarsfördelning 7 3.1 Etablering...

Läs mer

Undervisningen i ämnet järnvägsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet järnvägsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: JÄRNVÄGSTEKNIK Ämnet järnvägsteknik behandlar underhåll, ombyggnation, nybyggnation och felsökning av järnvägsanläggningars el- och signalsystem. I ämnet ställs höga krav på både trafik- och elsäkerhet

Läs mer

Datum Dokument Förstudierapport Version Version 0.1. Förstudierapport. Växvik fiber. Rala Infratech AB

Datum Dokument Förstudierapport Version Version 0.1. Förstudierapport. Växvik fiber. Rala Infratech AB Datum 2015-04- 27 Dokument Förstudierapport Version Version 0.1 Förstudierapport Växvik fiber Rala Infratech AB Innehåll Innehåll... 2 Bakgrund... 3 Fakta om projektet... 4 Byalagsprocess... 5 Bifogat:

Läs mer

Skanovas telenät i Sverige

Skanovas telenät i Sverige 1 (9) s telenät i Sverige Anslutning till s telenät Innehåll Sida Anslutning till s telenät 2 Flerbostadshus företag, industri och privatboende 3 Teleutrymme tillhandahålls av fastighetsägaren/kund 3 Vem

Läs mer

FIBER I SÄVAST

FIBER I SÄVAST FIBER I SÄVAST 2019-05-16 FINA ORD, MEN VAD INNEBÄR DETTA FÖR MIG? Samma fantastiska pris på fiberanslutning (9 900 SEK för KTV-medlemmar mot 18-25 000 SEK i resten av Sverige) Samma fantastiska priser

Läs mer

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB)

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Bilaga 1 Kravspecifikation Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Fastighetens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt. samt Avtalspartens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt samt. Telias nät Fastighet/Tomtgräns

Läs mer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer , UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer 2 3 SIDA BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR. GRUNDKURS BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR.

Läs mer

ANSLUTA TILL FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT ANSLUTA DIN BOSTAD TILL FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBANDS VILLAKONCEPT

ANSLUTA TILL FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT ANSLUTA DIN BOSTAD TILL FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBANDS VILLAKONCEPT ANSLUTA TILL FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT ANSLUTA DIN BOSTAD TILL FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBANDS VILLAKONCEPT Våra hushåll blir allt mer uppkopplade och större del av hushållets utrustning är beroende

Läs mer

Framtidens nät, öppet för alla. Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber

Framtidens nät, öppet för alla. Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber Framtidens nät, öppet för alla Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber Äntligen en Öppen Fiber-anslutning för villan! När du väljer att skaffa Öppen Fiber från

Läs mer

Tekniskt Underlag Kanalisations projekt Entreprenad för byggnation av fibernät för Arjeplogs kommun.

Tekniskt Underlag Kanalisations projekt Entreprenad för byggnation av fibernät för Arjeplogs kommun. Tekniskt Underlag Kanalisations projekt Entreprenad för byggnation av fibernät för Arjeplogs kommun. Innehållsförteckning 1 Underlag för förfrågan Kanalisations projekt i Arjeplogs kommun... 3 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet)

Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet) Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet) Ann-Sofie Fahlgren Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

UTKAST FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2013-03-08 UPPHANDLING AV SYSTEMLEVERANTÖR FÖR ETT PASSIVT FIBEROPTISKT NÄT FÖR BREDBAND.

UTKAST FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2013-03-08 UPPHANDLING AV SYSTEMLEVERANTÖR FÖR ETT PASSIVT FIBEROPTISKT NÄT FÖR BREDBAND. UTKAST FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2013-03-08 UPPHANDLING AV SYSTEMLEVERANTÖR FÖR ETT PASSIVT FIBEROPTISKT NÄT FÖR BREDBAND. Till Fiberföreningen Observera! Denna mall är inte godkänd av någon instans som Jordbruksverket

Läs mer

YDRE KOMMUN 1 (8) Kommunal plan för etablering av ITinfrastruktur i västra delen av Ydre kommun

YDRE KOMMUN 1 (8) Kommunal plan för etablering av ITinfrastruktur i västra delen av Ydre kommun 1 (8) Kommunal plan för etablering av ITinfrastruktur i västra delen av Ydre kommun 2 (8) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Nuläge...3 1.2 Framtida behov...3 1.3 Marknadsanalys...3 2 Syfte och mål...4

Läs mer

Fibergruppen En helhetslösning. www.fibergruppen.se

Fibergruppen En helhetslösning. www.fibergruppen.se Fibergruppen En helhetslösning Fiber till Gärdala Vilka är Fibergruppen? Fibergruppen är en partner till Telia och Skanova Access. Vi hjälper till med hela fiberprocessen, från administration och ekonomi

Läs mer

ETT HELHETSKONCEPT. Experten på fiber

ETT HELHETSKONCEPT. Experten på fiber ETT HELHETSKONCEPT Experten på fiber 1 1. Vad är fiber? 2. Vilka är Fibergruppen? 3. Vad gör Fibergruppen? 4. Kalkyl 5. Fiber till Gärdala 6. Vad ska byalaget hjälpa till med? 7. Referenser 8. Information

Läs mer

Anvisning gällande markarbeten och fiberanslutning

Anvisning gällande markarbeten och fiberanslutning Anvisning gällande markarbeten och fiberanslutning För att den infrastruktur vi bygger idag få den långa livslängd vi strävar efter är det viktigt att vi är noga med att hantera materialet korrekt och

Läs mer

Hexatronic presenterar finansiell information för kalenderår 2016

Hexatronic presenterar finansiell information för kalenderår 2016 Hexatronic Group AB (publ) 556168-6360 Pressmeddelande 29 maj 2017 Hexatronic presenterar finansiell information för kalenderår 2016 På årsstämman den 15 december 2016 i Hexatronic Group AB (publ) beslutade

Läs mer

Bokslutskommuniké januari december 2011. Ökad omsättning, förbättrad orderingång och resultatåterhämtning

Bokslutskommuniké januari december 2011. Ökad omsättning, förbättrad orderingång och resultatåterhämtning Xtranet Gruppen i Stockholm AB (publ) Org. Nr: 556634-1300 Aktietorget: XTRA Bokslutskommuniké januari december 2011 Ökad omsättning, förbättrad orderingång och resultatåterhämtning under sista kvartalet

Läs mer

RAYCORE by MELBYE. När det är viktigt med funktion, kvalitet och design

RAYCORE by MELBYE. När det är viktigt med funktion, kvalitet och design RAYCORE by MELBYE När det är viktigt med funktion, kvalitet och design FLEXIBLA LÖSNINGAR FÖR STABIL UPPKOPPLING OCH MINDRE TID PÅ SUPPORT Det moderna hemmalivet ställer nya krav på hastighet, funktion

Läs mer

Fortsatt ökad omsättning och förbättrad lönsamhet

Fortsatt ökad omsättning och förbättrad lönsamhet Xtranet Gruppen i Stockholm AB (publ) Org.nr. 556634-1300 (Aktietorget: XTRA) Delårsrapport: januari juni 2009 Fortsatt ökad omsättning och förbättrad lönsamhet Omsättningen för andra kvartalet uppgick

Läs mer

Etapp 2 2014 Etapp 3 2015

Etapp 2 2014 Etapp 3 2015 Etapp 2 2014 Etapp 3 2015 Bredband via fiber i Bodens kommun 2013-2015 Beviljade medel för 2013 Etapp 1 13.6 miljoner Beviljade medel för 2014 Etapp 2 10.3 miljoner + Privat medfinansiering 8000:- / st.

Läs mer

BÄSTA BREDBANDET INSTALLERA I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden!

BÄSTA BREDBANDET INSTALLERA I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden! INSTALLERA BÄSTA BREDBANDET I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden! Blixtsnabbt, stabilt bredband Bättre TV 3 Prisvärd telefoni Nu kan du ansluta Bredband via fiberoptik

Läs mer

Översikt av nätet. Stamledning NOD. 4 eller 7 tuber. 1 tub med 2 fiber till varje abonnent eller upp till 12 fiber fram till markskarv

Översikt av nätet. Stamledning NOD. 4 eller 7 tuber. 1 tub med 2 fiber till varje abonnent eller upp till 12 fiber fram till markskarv Stamledning Översikt av nätet NOD 4 eller 7 tuber Optoslang 16/12 med kabel 24-,48- eller 72 fiber Skåp för svetsning av kabel och eller blåsfiber 1 tub med 2 fiber till varje abonnent eller upp till 12

Läs mer

Certifiering Fiberteknik Vad gäller?

Certifiering Fiberteknik Vad gäller? Information till berörda och intresserade av personcertifiering fiberteknik Stockholm den 10 december 2010 Certifiering Fiberteknik Vad gäller? INCERT AB och Expertgruppen för certifiering av fibertekniker

Läs mer

Brf Tegehöjden 3. Förslag att installera fiber. Extra föreningsstämma 2 januari 2016

Brf Tegehöjden 3. Förslag att installera fiber. Extra föreningsstämma 2 januari 2016 Brf Tegehöjden 3 Förslag att installera fiber Extra föreningsstämma 2 januari 2016 Fiber i Tegefjäll Jämtfiber projekterar och anlägger under hösten 2015 fiberanslutning i Tegefjäll. Vi har fått ett erbjudande

Läs mer

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare Full En framtidssäker fart in i framtiden. uppkoppling Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare En ny digital infrastruktur byggs ut vad betyder det för dig? Fiber är framtidens

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 7 Fiberanläggningsprojekt Ver 1.2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.1 Planera 3 1.1.1 Bestämma område 3 1.1.2 Kontrollera framtidsplaner 3 1.1.3 Undersöka samförläggning 3 1.1.4

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 7 Fiberanläggningsprojekt Ver 1.3 1 2 INNEHÅLL 1.1 Planera... 5 1.1.1 Bestämma område... 5 1.1.2 Kontrollera framtidsplaner... 5 1.1.3 Undersöka samförläggning... 5

Läs mer

Så går anslutningen till

Så går anslutningen till En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till kommunikation som du bara för några år sedan kunde

Läs mer

Västra Götaland. Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare

Västra Götaland. Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare Västra Götaland Full En framtidssäker fart in i framtiden. uppkoppling Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare En ny digital infrastruktur byggs ut vad betyder det för

Läs mer

Marinel och elektronik

Marinel och elektronik Marinel och elektronik Ämnesplan: Marinel och elektronik Kurser: Båtel 1-2, Marinelektronik 1-2, Motorelektronik 1-2, Marinel och elektronik Ämnets syfte Undervisningen i ämnet marinel och elektronik ska

Läs mer

Amendments Robust fiber anvisningar Rättelser och tillägg

Amendments Robust fiber anvisningar Rättelser och tillägg 1 Amendments Robust fiber anvisningar Rättelser och tillägg 2017-02-22 Revisionshistorik: Datum Version Reviderad av Kommentar 2016-07-01 1.0 Projektet Robust fiberanläggning 2017-02-22 1.1 Jimmy Persson,

Läs mer

En stabil framtid med fiber

En stabil framtid med fiber En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till kommunikation som du bara för några år sedan kunde

Läs mer

Mallarna är bara rekommendationer, men

Mallarna är bara rekommendationer, men Upphandlingsmallar Mallarna är bara rekommendationer, men De kan hjälpa er att undvika de vanligaste felen De är skrivna av erfarna experter inom flera områden De har varit på remiss hos myndigheter, operatörer

Läs mer

Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1

Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1 Anvisningar för robust fiber Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1 Innehållsförteckning 1. BESKRIVNING AV FIBERANLÄGGNINGSPROJEKT... 4 1.1 Planera... 4 1.1.1 Bestämma område... 4 1.1.2 Kontrollera

Läs mer

SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden

SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden Framtidens fibernät Alingsås Energi var tidigt ute med att erbjuda internet och TV via fiber. Idag är ca 4 500 hushåll och företag anslutna till fibernätet.

Läs mer

MARIN EL OCH ELEKTRONIK

MARIN EL OCH ELEKTRONIK MARIN EL OCH ELEKTRONIK Ämnet marin el och elektronik behandlar den elektronik, de elektriska installationer och elektriska system som förekommer i fritidsbåtar. Ämnet behandlar även materiallära samt

Läs mer

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Nästa generations bredbandsnät. Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät.

Läs mer

Security Products Kursutbud

Security Products Kursutbud Security Products Kursutbud 3 Building Technologies, Security Products Bli mer konkurrenskraftig med en kurs från Security Products Siemens, Security Products erbjuder ett brett utbud av kurser i våra

Läs mer

Värme Samarbete Service

Värme Samarbete Service Värme Samarbete Service Lokalt och miljövänligt, alltid med hög service Nossebro Energiverk äger ett av Sveriges minsta elnät men är också ett av Sveriges mest miljövänliga elhandelsbolag, uppmärksammat

Läs mer

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare Full En framtidssäker fart in i framtiden. uppkoppling Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare En ny digital infrastruktur byggs ut vad betyder det för dig? Fiber är framtidens

Läs mer

Guide för att bygga kanalisationsnät för optisk fiber och anslutning till Skanovas kanalisation. Innehåll

Guide för att bygga kanalisationsnät för optisk fiber och anslutning till Skanovas kanalisation. Innehåll 1 (11) Guide för att bygga kanalisationsnät för optisk fiber och anslutning till Skanovas kanalisation Innehåll 1 Att bygga ett kanalisationsnät för anslutning till Skanovas kanalisation 1 1.1 Allmänt

Läs mer

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING KUNSKAP & KÄNNEDOM UTBILDNING RÄTT UTBILDNING ÄR EN SÄKERHETSGARANTI! VÅRA UTBILDNINGAR Säkerhet skapas genom en kombination av fräscha maskiner, bra utrustning och rätt kunskap. Just därför är utbildning

Läs mer

Bredbandsutbyggnad, Söderköpings kommun

Bredbandsutbyggnad, Söderköpings kommun Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningskontor Per Bokblad Kommunstyrelsen Bredbandsutbyggnad, Söderköpings kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att under en uppbyggnadsfas bilda en driftorganisation

Läs mer

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING KUNSKAP & KÄNNEDOM UTBILDNING RÄTT UTBILDNING ÄR EN SÄKERHETSGARANTI! Säkerhet skapas genom en kombination av fräscha maskiner, bra utrustning och rätt kunskap. Just därför är utbildning en viktig del

Läs mer

Specialist inom energimätning

Specialist inom energimätning Specialist inom energimätning Mätarbyten kat. 1-4 Pilotmontage Kontroll av mätsystem Clean-up Avläsningar Provmontage Felavhjälpning Ombyggnader Service Inframontage Åtgärd efter kontroll av mätsystem

Läs mer

Utdrag ur 1056-A252/1 Materielkatalog - godkänd materiel för Skanovas nät, del 1 Kanalisation

Utdrag ur 1056-A252/1 Materielkatalog - godkänd materiel för Skanovas nät, del 1 Kanalisation Bilaga 6 2015-03-12 1 (8) Kanalisationsmateriel Utdrag ur 1056-A252/1 Materielkatalog - godkänd materiel för Skanovas nät, del 1 Kanalisation Lista över Skanova godkänd kanalisationsmateriel 2015, för

Läs mer

Nexans följer med hela vägen hem

Nexans följer med hela vägen hem www.nexans.se/fiber F i b e r att lä n g ta h e m till Nexans följer med hela vägen hem I flera år har vi haft en viktig roll när infrastrukturen för de nya kommunikationsvägarna i Sverige har byggts,

Läs mer

Konceptet Robust fiber Nyheter och aktualiteter Bredbandsbåten 3 okt 2018

Konceptet Robust fiber Nyheter och aktualiteter Bredbandsbåten 3 okt 2018 Konceptet Robust fiber Nyheter och aktualiteter Bredbandsbåten 3 okt 2018 13.55-14.15 Robust fiber Robusthet beskriver förmågan att motstå [och förhindra (RF)] störningar och avbrott samt förmågan att

Läs mer

Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet)

Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet) Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet) När du har beställt en fiberanslutning från Utsikt Bredband (Utsikt) och

Läs mer

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare Full En framtidssäker fart in i framtiden. uppkoppling Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare En ny digital infrastruktur byggs ut vad betyder det för dig? Fiber är framtidens

Läs mer

Byalagsfiber med Skanova. Så här får byalaget fiber utanför tätorten

Byalagsfiber med Skanova. Så här får byalaget fiber utanför tätorten Byalagsfiber med Skanova Så här får byalaget fiber utanför tätorten Med oss som samarbetspartner får ni ett högklassigt fibernät Nu kan vi dra fiber för bredband, tv och telefoni åt dig som bor på landsbygden!

Läs mer

F ib e r att lä n gta h e m till

F ib e r att lä n gta h e m till F ib e r att lä n gta h e m till Nexans följer med hela vägen hem I flera år har vi haft en viktig roll när infrastrukturen för de nya kommunikationsvägarna i Sverige har byggts, bland annat genom stadsnät.

Läs mer

Dennis Bohman Claes-Göran Nilsson Diana Eriksson.

Dennis Bohman Claes-Göran Nilsson Diana Eriksson. Dennis Bohman Claes-Göran Nilsson Diana Eriksson Historik Grundades Oktober 2003 Tjugotal personer med kontor i Boxholm Egen kundservice med support Egen utveckling av tjänster Operatör och tjänsteleverantör

Läs mer

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefon ADSL. Trygghetslarm

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefon ADSL. Trygghetslarm Fibernät? Varför? Dagens samhälle har nyttjat de s.k. kopparledningarna i ca 100 år. En teknik som börjar fasas ur. Tekniskt så blir det en flaskhals med tanke på morgondagens behov. Idag Detta är vad

Läs mer

Så går det till att koppla ihop en fastighet* med TeliaSoneras telenät i Sverige

Så går det till att koppla ihop en fastighet* med TeliaSoneras telenät i Sverige Anslutning till telenätet Informationsblad 1/ 3 Så går det till att koppla ihop en fastighet* med TeliaSoneras telenät i Sverige Målgrupp Denna information riktar sig till fastighetsägare kunder inom näringslivet

Läs mer

Konsultstudiocertifiering, 4 dagar inkl tentamen Ger dig en certifiering i verktyget Pyramid Design Studio Konsultstudion. Pris kr 13500.

Konsultstudiocertifiering, 4 dagar inkl tentamen Ger dig en certifiering i verktyget Pyramid Design Studio Konsultstudion. Pris kr 13500. Åf-utbildningar 2012 Digitala kvitton Presentation av Digitala kvitton. 1 timme på nätet Konsultstudiocertifiering, 4 dagar inkl tentamen Ger dig en certifiering i verktyget Pyramid Design Studio Konsultstudion.

Läs mer

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber!

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! 12 steg om hur du kan få fiberanslutning till din fastighet Vi har gjort det möjligt - nu är det upp till dig! Under hösten 2012 har Ljungby kommun och

Läs mer

UTBILDNING V I U T B I L DA R F Ö R F R A M T I D E N UTV G Ä N I RDE LJN RING U UPPFÖ TBILDNING

UTBILDNING V I U T B I L DA R F Ö R F R A M T I D E N UTV G Ä N I RDE LJN RING U UPPFÖ TBILDNING UTBILDNING V I U T B I L DA R F Ö R F R A M T I D E N UTVÄRDERING UTBILDNING UPPFÖLJNING VÅRA KURSER Camozzis utbildningar baseras på mångårig erfarenhet av olika problemställningar och applikationer inom

Läs mer

Projekt Sjönet. Verksamhetsberättelse för Sjönet fiber ekonomisk förenings första verksamhetsår 2015

Projekt Sjönet. Verksamhetsberättelse för Sjönet fiber ekonomisk förenings första verksamhetsår 2015 Verksamhetsberättelse för Sjönet fiber ekonomisk förenings första verksamhetsår 215 Efter bildandet av föreningen i November 214 har styrelsen under året 215 och fram till årsmötet 216-4-27 bedrivet arbete

Läs mer

Höghöjdsarbete Utbildning Tjänster

Höghöjdsarbete Utbildning Tjänster Höghöjdsarbete Utbildning Tjänster Tjänster Vi utför entreprenad på höghöjd med hjälp av rep, s.k. Rope Access. Detta ger oss möjlighet att på ett effektivt sätt nå svåråtkomliga platser för att utföra

Läs mer