Lära sig leva med cancer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lära sig leva med cancer"

Transkript

1 Lära sig leva med cancer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov September

2 Fakta om cancer Abrahamsson, Per-Anders: Prostatacancer - information för patienter och anhöriga Urologiska kliniken, Skånes Universitetssjukhus, 2006 Författaren vill att boken ska vara ett stöd för att patienten bättre ska förstå och ta del av de ordinationer som läkaren eller sjuksköterskan rekommenderar under olika skeden av sjukdomen. Berättelser om cancer Mef Nilbert, 2008 Berättelser om cancer kommer från personer som själva haft cancer och läkare som arbetar med cancer. Genom berättelserna delar de med sig av sina erfarenheter, kunskaper och tankar. Bröstcancer Karolinska institutet, 2007 Allt fler kvinnor drabbas av bröstcancer, men allt fler botas idag. Det är det viktigaste budskapet som den här boken vill förmedla. Författarna skriver utifrån sin samlade erfarenhet. De har som cancerläkare, kirurg och psykolog, med långvarig forskning kring bröst-cancer, tillsammans mött tusentals patienter under många år. Bröstcancer levd erfarenhet och fakta ICA, 2008 Boken är skriven av tre kvinnor som själva drabbats av bröstcancer. Den kan ge någonting till alla som kommer i kontakt med kvinnor som får bröstcancer, anhöriga och personal. Esbjörnsson, Marie: Råd och recept vid cancersjukdom Gothia, 2006 I bokens första del ges råd vid olika besvär som illamående, tugg- och sväljproblem, och lukt- och smakförändringar. Den andra delen består av energirika recept, för att motverka viktnedgång. Familjehandbok information och stöd till familjer med cancersjuka barn och ungdomar Barncancerfonden, 2007 Detta är en handbok i hur man kan klara av vardagen när ens barn blivit svårt sjukt. Langlet, Eva: Ta kommandot över din bröstcancer Vulkan, 2014 Författaren är farmaceut och blev behandlad för bröstcancer Dessa erfarenheter, tillsammans med ett antal medicinska faktaböcker, ligger till grund för boken. Förhoppningen är att även sjukvårdspersonal och anhöriga har glädje av boken och dess patientperspektiv. Melanom sol, skugga och vår hud Karolinska institutet University press, 2008 Författarna berättar vilka som löper högst risk för att drabbas av hud melanom, hur sjukdomen diagnostiseras och behandlas. Nilsson, Sten: Prostatacancer råd, rön och möjligheter Karolinska institutet, 2003 Skriften har i första hand syfte att informera i första hand patienter och närstående men också viss vårdpersonal och allmänhet om prostata cancerns uppkomst, diagnos m.m. Norlén, Bo Johan: Prostatacancer ICA, 2004 I boken förklaras hur prostatacancer uppkommer, vilka symtom man kan ha, hur en undersökning går till och förklaring till de uttryck och ord som läkaren kan använda.

3 Prostatacancer Karolinska institutet University press, 2005 Författarna är urologer, kirurger och onkologer och har följt flera tusen patienter med prostatacancer. Ringdahl, Ola: Att stå bredvid cancer Natur & kultur, 2015 Att stå bredvid cancer handlar om att vara drabbad av sjukdom trots att man själv inte är sjuk; om att vilja vara stark för en människa man älskar, samtidigt som man ska hantera sin egen oro, stress och sorg. Sköld Nilsson, Ann: Bröstcancerboken från besked till färdigbehandlad Norstedts, 2010 Boken innehåller information, fakta och praktiska råd varvat med intervjuer. Strang, Peter: Leva nära cancer när du eller någon närstående fått besked om cancer symtom, diagnos, vård och behandling Gothia, 2004 Boken vänder sig till patienter och närstående, vänner och arbetskamrater som vill veta mer. Biografier Andersson, Anneli: När du blir flintis kan pappa köra mig till fritids då? att leva med bröstcancer Anelia, 2004 Författaren fick sitt bröstcancerbesked hon har samlat ihop en mängd kunskap och erfarenheter om en sjukdom som drabbar mer än 6000 svenska kvinnor om året. Boken är indelad i två delar: en personlig berättelse och en uppslagsdel. Andersson, Pamela: Jag ska inte dö idag BonnierFakta, 2014 Det här är Pamela Anderssons berättelse om en resa med okänt slut. En resa hand i hand med ödet, där skelettsmärtor och hårbortfall blivit en del av vardagen. Men det är också en historia om en vilja som kan försätta berg. Och om hur mental styrka, fysisk träning och en spirande kärlek tillsammans kan jämna ut oddsen mot en till synes överlägsen motståndare. Barrefors Ivansson, Birgitta: Isvantar & cocktails fem perspektiv på cancer Norlén & Slottner, 2015 Det här är en berättelse om bröstcancer med fokus på känslor och upplevelser sett ur fem olika människors perspektiv, både cancerdrabbade och anhöriga. Bergling, Lena: Tid för liv Nätverket mot cancer, 2012 I en serie intervjuer och berättelser får läsaren följa några människor som fått cancer, riskerar att få cancer eller som stått när någon som drabbats. Bäckström, Ingegerd: Livsvilja FB Förlag, 2010 En bok om ett år i en familjs liv när sonen och brodern Victor kämpade mot cancer; maktlöshet, att vara mottagare av vård, utsatthet och närmast vårdövergrepp, en hemsk operation och hemska behandlingar, kärlek och att göra gott, godhet och goda människor som finns (och inte), död och sorg. En hyllning till livet.

4 Darnell, Frida: Guldvingar Efron & dotter, 2010 Frida är 25 år när hon får reda på att hon har cancer. Detta är delar av Fridas dagbok från sjukdomstiden. Smärtan, ångesten och längtan efter att bli frisk, men också att humor och viljestyrka faktiskt håller henne uppe i de mörkaste stunderna. Idag är Frida helt frisk men hon går fortfarande på regelbundna kontroller. Emanuelsson, Helena: Uppskovsgiven dagbok från en läkande trädgård Artéa förlag, fick författaren diagnosen multipelt myelom. Hon funderade mycket på hur hon skulle klara av allt som låg framför henne. Att skriva dagbok blev en ventil och ett sätt att hantera oron. Trädgården är hennes källa och hon hämtar energi och läkedom i arbetet med växterna. Feldt, Kjell-Olof: I cancerns skugga ett år av förtvivlan och hopp Ekerlids, 2003 Författaren drabbades av prostatacancer när han är i 70-års ålder. Naturligtvis drabbade det också hans hustru. De tog reda på mer om sjukdomen och skrev en bok om sina upplevelser. Gidlund, Kristian: I kroppen min Forum, 2013 I mars 2011 fick Kristian Gidlund sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern. Han började skriva en blogg, "I kroppen min". Ett halvår senare såg det ut som om behandlingen hade lyckats. Men i augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig. De starkt berörande texterna i Kristians blogg har nu blivit en bok. Gidlund, Kristian: Vägskäl Forum, 2013 Efter den hyllade debutboken I kroppen min kommer nu Kristian Gidlunds avslutande texter från bloggen med samma namn. Texterna återspeglar Kristians tankar och känslor under de sista sju månaderna av hans liv. Boken innehåller också Emma Svenssons bilder från fotoutställningen om Kristian Gidlund. Grahn, Maria: Enbröstad Tre böcker, 2003 När Maria Grahn fick veta att hon fått bröstcancer och att ett bröst skulle opereras bort jagar hon efter en fotograf som kan följa henne i allt som sker. Hennes tanke är att bilderna ska hjälpa henne. Gray, Lotta: Himlen kan vänta - om cellgifter, champagne och luftslottet som rasade Yourlife books, 2017 I Himlen kan vänta skriver Lotta Gray rakt och personligt inte bara om åren med cancer, utan också om känslan av utanförskap och den ständiga viljan att vara till lags och passa in. Genom att dela sin livshistoria hoppas Lotta kunna stärka andra som går igenom en svår sjukdom eller kris. Hon vill få oss att våga sträcka ut handen och se bakom den till synes lyckliga fasaden och att aldrig ge upp. Hagström, Lars: Livet även om jag dör Bonnier, 2001 När Lars är 39 år så får han diagnosen gallgångstumör. I boken berättar han om vad som händer när hela tillvaron går överstyr. Skillnaden mellan viktigt och oviktigt blev tydligt för honom. Berättelsen andas livsvilja, humor och hopp.

5 Hedin, Anders: Att överleva om kampen mot spritt malignt melanom och om ett nytt sätt att behandla cancer Gothia, 2010 Att överleva handlar om livet som cancerpatient, om möten med vården och om engagerade vänner. Boken kan fungera som källa till inspiration för alla som lever nära, eller med cancer. Höglund, Elisabet: Nattens änglar min kamp mot cancern Ekerlids förlag, 2012 Hon skriver om de heroiska läkare och sjuksköterskor som hon mötte när hon drabbades av cancer. Men hon beskriver också sjukvårdens baksida med underbemanning och ödesdigra felbedömningar. Loverfelt, Bosse: Jag och min pc prostatacancern tog plats i våra liv Book-on-demand, 2014 Personlig berättelse. Lundgren, Malin: Det finns inget bara i ordet hudcancer Idus-förlag, 2015 Malins pappa fick hudcancer så när hon upptäcker ett kliande märke på ryggen så tar hon det på allvar meddetsamma. Mankell, Henning: Kvicksand Leopard, 2014 Januari 2014 fick Henning Mankell besked om att han hade en allvarlig spridd cancer. Men boken är inte en bok som handlar om död utan vad det innebär att vara människa. Markgren, Katarina Runa: I mörkret vilar ljuset Recito, 2012 Författaren drabbas av livmoderhalscancer. Hon vill med sin bok ge hopp till den som drabbas. Målevik, Maggie: Cancer som resesällskap min uppmuntran till dig Atremi, 2011 Boken är skriven för att uppmuntra dig som själv drabbats, dig som närstående men också till dig som är personal. Natt och Dag, Sara: Livet kan inte vänta Prisma, 2009 Författaren, som arbetar kurator på Radiumhemmet, har träffat tre kvinnor som alla har en obotlig cancersjukdom. Men de har också det gemensamt att de kan se glädjen i tillvaron. Natt och Dag, Sara: Livet som anhörig i skuggan av cancer, alzheimer och als Gothia, 2011 Sex personer erättar om sina sätt att hantera livet med en svårt sjuk anhörig. Hur har de gjort för att klara vardagen, slitningen mellan den egna tillvaron och omsorgen om den sjuke. Natt och Dag, Sara: Sabina och draken krigarprinsessans kamp mot det maligna melanomet Krilon, 2010 Sabina som författaren skrev om i boken Livet kan inte vänta har nu fått en egen bok. Nordström, Erik: Naturen bara är min 16 månader långa kamp mot cancer Ultima Esperanza books, 2014 Erik fick veta att han hade långt gången levercancer och under de sexton månader han har kvar att leva skriver han i sin blogg om livet med sjukdomen. Hans bloggtext har nu blivit bok.

6 Nyström, Monika: Leva, älska, le: [min resa genom sorgen] Ordberoende, 2013 Boken innehåller tankar och funderingar som Monika skrev under 12 månader efter att hennes älskade man Tomi gått bort. Palmcrantz, Ulrika: Bröstresan Franks förlag, 2011 I mars 2010 fick journalisten Ulrika Palmcrantz veta att hon drabbats av bröstcancer. Under resans gång skrev hon en dagbok. Resultatet blev den här boken. Pärletun, Lars Göran: Ditt PSA är för högt mitt möte med prostatacancer Vivamos, 2003 Under året som följde efter att författaren opererats för prostatacancer, noterade han sina egna och andras reaktioner och intryck på svensk sjukvård. Under tiden läste han också böcker om sjukdomen. Detta präglade hans sätt att bearbeta sina upplevelser. Rosa boken 10 berättelser om bröstcancer Månpocket, 2012 Kända och vanliga svenskar överlevande, partners, barn och barnbarn berättar om sina erfarenheter av sjukdomen. Salander, Per: När livets bryts berättelser och reflektioner från möten i cancervården Liber, 1999 De tre författarna, en psykolog, en onkolog och en neurokirurg resonerar kring hur det är att arbeta med svårt sjuka människor. Boken innehåller ett antal patientberättelser. Sandén, Ulrika: och jag vill leva en sann och livsbejakande historia om ett kaotiskt år Prisma, får Ulrika Sandén veta att hon fått en hjärntumör. Efter operationen vaknade hon upp med en stor del av senaste åtta åren raderade. Boken är en dramatisk berättelse om en ung kvinnas väg tillbaka till livet. Stokke, Regine: En ung kvinnas sista ord Forum, 2012 Efter att Regine fått besked om att hon fått leukemi så startar hon en blogg som snart blir Norges mest lästa. Hon skriver om sjukdom och död, men också om livet. Strömberg, Johanna: Draken lyfter i motvind en bok om att vara ung och få cancer Författarhuset, 2001 Johanna är bara 23 år när hon får veta att hon har en ovanlig form av leukemi. I dagboksform skriver författaren om sin långa väg genom otaliga behandlingar, benmärgstransplantation och om den långa vägen tillbaka till studier och arbetsliv. Strömsholm, Eva-Maria: Man ger bara inte upp Eget förlag, 2011 Eva-Maria är 27 år gammal när hon får veta att hon har äggstockscancer. Hon berättar om vad hon har gått igenom, vad hon tyckt och tänkt under tiden och hur hon har kommit tillbaka igen. Hur vårdpersonal och andra har bemött henne och hur viktigt det har varit för henne att vara positiv och tänka framåt. Sundin, Anders: Kärlek i cancerns tid Wahlström & Widstrand, 2009 Anders Sundin berättar om sin hustru Karin som dör bara 38 år. Detta är inte i första hand en bok om cancer utan en bok om en kärlekshistoria.

7 Svedelid, Olov: Riden av maran, besatt av demoner, helad av änglar Sellin & partner, 2008 Boken är skriven för den som jobbar i vården och ger en inblick i hur vårdsystemet fungerar, sett ur en patients synvinkel. Men den är lika mycket en bok för den som drabbats av sjukdom eller den som står någon som blivit sjuk nära. Tenor, Lotta: Hope Recito förlag, 2012 Att skriva den här boken har varit en av författarens tre ledstjärnor sedan hon drabbades av bröstcancer. Tönne, Åsa: Jag gråter inte det är bara tårarna som rinner Vulkan, 2015 Jag gråter inte - det är bara tårarna som rinner, om cancerlivets berg- och dalbana, är både en bok och ett samarbete mellan Åsa och hennes läkare, familj och vänner - där Åsa både personligt och självutlämnande berättar om hur hon med en otrolig envishet, professionell läkarvård, och ett fantastiskt stöd, kämpade för sitt liv och vann. Ullenius, Agneta: Bara mitt bröst en överlevnadsbok för cancerdrabbade Norstedt, 2003 Boken är en självutlämnande skildring från besked om cancer till operation, om bröstrekonstruktion och cellgiftsbehandling och ständiga emotionella kast mellan ångest och hopp. Boken har också faktaavsnitt skrivna av författarens egen onkolog. Viktorsson, Johan: Koltrastens år en cancersjuk småbarnspappas kamp Ordberoende, 2013 Författaren började skriva för sina barn men så undrade han om inte hans erfarenheter skulle kunna hjälpa andra som liksom han drabbats. Wachtmeister, Ingegerd: Boken jag saknade när jag fick bröstcancer: tanker, känslor, fakta, behandling och alternativa metoder Wahlström & Widstrand, 1997 Så snart den första chocken efter sjukdomsbeskedet lagt sig började hon söka kunskap. Författaren delar med sig av sina upplevelser och känslor. Wesén, Marianne: Innan du går Ord & Visor förlag, 2012 Författarens man var läkare och ställde sin egen diagnos lungcancer. Boken handlar om den tid som de hade kvar tillsammans. Örn, Peter: Prostatacancer en bok om hopp Ekerlids förlag, 2016 Peter Örn berättar mycket personligt och ingående om hur han drabbades av prostatacancer och hela vägen fram till operationen som blev lyckad. Om de problem det medför som viktras, depression och potensproblem. Han har även samtalat med andra män som drabbats och intervjuat den läkare som opererade honom, Jonas Hugosson, Sveriges främste inom området. Boken avslutats med hans råd till andra som drabbas.

Lära sig leva med cancer

Lära sig leva med cancer Lära sig leva med cancer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov September 2018 www.rjl.se/bibliotek Fakta om cancer Abrahamsson, Per-Anders: Prostatacancer - information för patienter

Läs mer

Lära sig leva med cancer

Lära sig leva med cancer Lära sig leva med cancer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Februari 2015 www.rjl.se/bibliotek FAKTA OM CANCER Berättelser om cancer Mef Nilbert, 2008 Berättelser om cancer kommer

Läs mer

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Bröstcancer Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bröstcancer / Jonas Bergh. 2007, 128 s. En bok om vad som väntar en kvinna med diagnosen bröstcancer,

Läs mer

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Bröstcancer Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bröstcancer / Jonas Bergh. 2007, 128 s. En bok om vad som väntar en kvinna med diagnosen bröstcancer,

Läs mer

Bröstcancer. Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Bröstcancer. Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Bröstcancer Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bröstcancer / Jonas Bergh. 2007, 128 s. En bok om vad som väntar en kvinna med diagnosen bröstcancer,

Läs mer

Att möta människan bakom patienten

Att möta människan bakom patienten Att möta människan bakom patienten Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vpd Seeberger, Astrid Den skamlösa nyfikenheten. 2010, 208 s. Det goda samtalet

Läs mer

Att möta människan bakom patienten

Att möta människan bakom patienten Att möta människan bakom patienten Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vpd Seeberger, Astrid Den skamlösa nyfikenheten / Astrid Seeberger. 2010,

Läs mer

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Prostatacancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Ditt PSA är för högt : mitt möte med prostatacancer (2003) Av Lars Göran Pärletun Författaren opereras för prostatacancer.

Läs mer

Cancer. Skönlitteratur. Litteratur för barn och ungdom. Gordimer, Nadine, Börja leva 2006. Guest, Judith, Sorgen efter Keith 1998

Cancer. Skönlitteratur. Litteratur för barn och ungdom. Gordimer, Nadine, Börja leva 2006. Guest, Judith, Sorgen efter Keith 1998 Cancer Skönlitteratur Gordimer, Nadine, Börja leva 2006 Guest, Judith, Sorgen efter Keith 1998 Kinde, Johan, Någon sorts extas 2008 Klingspor, Agneta, Stängt pga hälsosjäl 2010 Kluun, En sorts kärlek 2007

Läs mer

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Prostatacancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Ditt PSA är för högt : mitt möte med prostatacancer. 2003 Av Lars Göran Pärletun Författaren opereras för prostatacancer.

Läs mer

Bröstcancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Bröstcancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Bröstcancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2017 Att få cancerbesked - praktisk information om cancer till patienter och närstående (2014) Av Peter Strang och Nina Cavalli-Björkman

Läs mer

Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket. Solvagnen med solskivan som hjul symboliserar solens gång och ljusets återkomst.

Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket. Solvagnen med solskivan som hjul symboliserar solens gång och ljusets återkomst. Leva med cancer Lästips från sjukhusbiblioteket Solvagnen med solskivan som hjul symboliserar solens gång och ljusets återkomst. Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Anticancer : ett nytt sätt att leva (2011)

Läs mer

Bröstcancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Bröstcancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Bröstcancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2019 Alla andra dagar : en cancerpratares historia med perspektiv (2016) Av Annette Brodén Författaren berättar på ett personligt

Läs mer

Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Leva med cancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2018 Anticancer - ett nytt sätt att leva (2011) Av David Servan-Schreiber Författaren är läkare och upptäcker en hjärntumör

Läs mer

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket Barn och sorg Sjukhusbiblioteket Ager, Ulrika: Ett liv kvar att leva att börja om när det värsta hänt. Recito. 2009 Ulrika berättar om hur livet vände på ett par sekunder och aldrig blev sig likt igen,

Läs mer

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER INNEHÅLL En ny situation 1 Be om hjälp och stöd 2 Var medmänniska 4 Låt inte er omgivning styra 6 Ta hand om dig själv 8 Hitta saker att uppskatta 10

Läs mer

Till dig som fått pankreascancer

Till dig som fått pankreascancer Till dig som fått pankreascancer 3 Att få beskedet Du har cancer är skrämmande, inte bara för den som själv drabbas utan även för närstående och vänner. Det är naturligt att känna sig chockad och rädd

Läs mer

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket Stroke Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Afasi och samtal : goda råd om kommunikation (2010) Det är många gånger svårt att föra samtal med en person som har fått afasi.

Läs mer

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se Innehåll Förord 5 När barnets livshistoria inte blir som det var tänkt 8 Krisreaktioner kan skapa konflikter 13 Hänsynslöst hänsynsfull 15 Det svarta molnet 17 Hopp och förtvivlan 18 En omöjlig frigörelseprocess

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Stödpersonverksamhet BCF Amazona

Stödpersonverksamhet BCF Amazona Bröstcancerföreningen Amazona Telefon: 08-32 55 90 Frejgatan 56 113 26 STOCKHOLM E-post: info@amazona.se Stödpersonverksamhet BCF Amazona Till dig som är intresserad av att utbilda dig till stödperson

Läs mer

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid!

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! Månadens inspirationsprofil heter Rebecka och är en stark och livsglad ung mamma som i många år kämpat med en svårhanterlig

Läs mer

regiongavleborg.se Per Fessé, Cancersamordnare

regiongavleborg.se Per Fessé, Cancersamordnare Standardiserad Vårdförlopp Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Per Fessé, Cancersamordnare Remiss

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Anhörigstöd - Efterlevande vuxna

Anhörigstöd - Efterlevande vuxna Godkänt den: 2017-04-18 Ansvarig: Åsa Himmelsköld Gäller för: Region Uppsala Innehåll Innehåll... 1 Efterlevande... 2 Inledning... 2 Rutin för efterlevandestöd... 2 Väntade dödsfall... 3 Avsked... 3 Efter

Läs mer

Fakta om lungcancer. Pressmaterial

Fakta om lungcancer. Pressmaterial Pressmaterial Fakta om lungcancer År 2011 drabbades 3 652 personer i Sverige av lungcancer varav 1 869 män och 1 783 kvinnor. Samma år avled 3 616 personer. Det är med än tusen personer fler som dör i

Läs mer

Palliativ vård. De fyra hörnstenarna

Palliativ vård. De fyra hörnstenarna Palliativ vård De fyra hörnstenarna Symtomkontroll Teamarbete Kommunikation Stöd till närstående SYMTOMKONTROLL Fysiska Psykiska Sociala Existentiella FYSISKA SYMTOM ESAS Vanligast : trötthet, smärta,

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Jag är mer än bara cancer.

Jag är mer än bara cancer. Jag är mer än bara cancer. Arbetsmaterial för verksamheter som vill bli bättre på att möta cancerberörda. Det här materialet riktar sig till dig som möter personer med cancer och närstående i ditt yrke.

Läs mer

Reportage: Att leva med ärftlig risk för bröstcancer

Reportage: Att leva med ärftlig risk för bröstcancer Information och tjänster för din hälsa och vård. Besök 1177.se eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Öppet dygnet runt. Reportage: Att leva med ärftlig risk för bröstcancer Vissa former av cancer kan

Läs mer

Fatigue trötthet vid cancer och dess behandling

Fatigue trötthet vid cancer och dess behandling Fatigue trötthet vid cancer och dess behandling Varför är jag så trött? Att vara trött är ofta en normal reaktion på något du gjort som krävt mycket energi. Trötthet i samband med cancersjukdom och dess

Läs mer

Till dig som vill veta mer om pankreascancer

Till dig som vill veta mer om pankreascancer Till dig som vill veta mer om pankreascancer i TILL DIG SOM VILL VETA MER OM PANKREASCANCER I denna broschyr hittar du en del information om pankreascancer, vad diagnosen innebär och vart du kan vända

Läs mer

Vad är ett standariserat vårdförlopp?

Vad är ett standariserat vårdförlopp? Vad är ett standariserat vårdförlopp? Ledtid som mäts nationellt 1. Misstanke 3. Välgrundad misstanke: Remiss 5. MDK 7. Start av första behandling Ingång Utredning Behandling Uppföljning 2. Ev. filterfunktion

Läs mer

Du som har eller har haft cancer. Hur påverkas du ekonomiskt och socialt?

Du som har eller har haft cancer. Hur påverkas du ekonomiskt och socialt? Du som har eller har haft cancer. Hur påverkas du ekonomiskt och socialt? Berätta i vår undersökning! Enkäten utförs av Tack för att du tar dig tid att besvara detta frågeformulär. Syftet med undersökningen

Läs mer

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar Om PSA-prov För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede - Fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen Mars 2010. Detta är en uppdatera version av den som utkom 2007. Uppdateringen

Läs mer

Är tiden mogen för allmän screening för prostatacancer?

Är tiden mogen för allmän screening för prostatacancer? 1 Är tiden mogen för allmän screening för prostatacancer? På vårt kvartalsmöte strax före sommaren hade vi besök av professor Jonas Hugosson som föreläsare. Jonas Hugosson är urolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar Böckerna finns att låna på Sjukhusbiblioteket, Länssjukhuset Ryhov www.lj.se/bibliotek biblioteket.jonkoping@lj.se 036 32 24 91 Catarina

Läs mer

Bilaga 4: CHV:s sammanställning av resultat från pilotstudie

Bilaga 4: CHV:s sammanställning av resultat från pilotstudie Bilaga 4: CHV:s sammanställning av resultat från pilotstudie Sammanlagt skickades enkäter till 423 personer under mars 2012. Av dessa kom 303 enkäter i retur vilket ger en svarsfrekvens på 72 %. Tabell

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Gabriella Frisk, Onkolog, Sektionschef Sektionen för cancerrehabilitering, Onkologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Agenda Bakgrund

Läs mer

Sifos Telefonbuss 2004

Sifos Telefonbuss 2004 Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- Man Kvinna 65-65- 65- Antal intervjuer

Läs mer

EN LITEN BOK OM LUNGCANCER

EN LITEN BOK OM LUNGCANCER EN LITEN BOK OM LUNGCANCER Faktagranskad av professor Roger Henriksson, Norrlands universitetssjukhus, Umeå. Text och projektledning: Mix Public Relations Grafisk formgivning och produktion: Narva Tryck:

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården

Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården Framtagen av Patient- och närståendeperspektivrådet vid Regionalt cancercentrum väst PNP-RÅDET Ett

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

Om PSA-prov. för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Om PSA-prov för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen: April 2010. Detta är en uppdaterad version av den broschyr som utkom 2007.

Läs mer

Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer

Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer Information från Socialstyrelsen i samarbete med: Sveriges Kommuner och Landsting Sjukvårdsrådgivningen Svensk Urologisk Förening Svensk Onkologisk Förening

Läs mer

Sorg och kriser. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Sorg och kriser. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Sorg och kriser Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bauer, Annamaria Ur sorg och saknad / Annamaria Bauer. - Visby : Storge, 2013.. - 103 s..

Läs mer

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Anna Kagelind Kurator Kirurgiska kliniken Universitetssjukhuset Örebro 2019-05-13 Presentationens upplägg Kurators del i

Läs mer

Patientföreningar och stödorganisationer

Patientföreningar och stödorganisationer Patientföreningar och stödorganisationer Bröstcancerföreningen Amazona i Stockholm Bröstcancerföreningen Amazona finns för att ge stöd och information. Du väljer själv om du vill ha stödjande enskilda

Läs mer

SÅ FUNGERAR CANCERKOMPISAR

SÅ FUNGERAR CANCERKOMPISAR SÅ FUNGERAR CANCERKOMPISAR en internetbaserad möjlighet till stöd för närstående i cancervården Att vara närstående och/eller anhörig till en patient med cancer innebär för de flesta en stor påfrestning

Läs mer

Svåra närståendemöten i palliativ vård

Svåra närståendemöten i palliativ vård Svåra närståendemöten i palliativ vård Professor Peter Strang Karolinska Institutet, Stockholm Överläkare vid Stockholms Sjukhems palliativa sekt. Hur påverkas närstående? psykisk stress fysisk utmattning

Läs mer

Den nationella cancerstrategin

Den nationella cancerstrategin 10.00 Välkommen! Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare SKL 10.10 Statens syn på Kortare väntetider i cancervården och primärvårdens roll Sara S Johansson, projektledare Socialdepartementet 10.25 Överenskommelsen

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Omkring 60 000 personer i Sverige kommer att få en cancerdiagnos i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller

Läs mer

Att ha ett syskon med cancer

Att ha ett syskon med cancer Informationsskrift från Barncancerfonden framtagen i samarbete med Malin Lövgren Att ha ett syskon med cancer INFORMATION TILL FÖRÄLDRAR 4 8 9 10 Syskonrelationen och vardagen kan förändras Detta kan du

Läs mer

Ögonmelanom är en tumörsjukdom som framför allt uppkommer i ögats druvhinna (uvea). Sjukdomen förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos

Ögonmelanom är en tumörsjukdom som framför allt uppkommer i ögats druvhinna (uvea). Sjukdomen förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos Ögonmelanom 1 Ögonmelanom är en tumörsjukdom som framför allt uppkommer i ögats druvhinna (uvea). Sjukdomen förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos barn. I Sverige drabbas sjuttio till åttio

Läs mer

ETIK. och konsten att vara en medmänniska

ETIK. och konsten att vara en medmänniska ETIK och konsten att vara en medmänniska Du håller i Din hand ett dokument som syftar till att lyfta fram etiken som ett livsnödvändigt måste i det dagliga livet. Sjukhusledningen hoppas denna lilla skrift

Läs mer

Att våga prioritera det existentiella samtalet

Att våga prioritera det existentiella samtalet Att våga prioritera det existentiella samtalet Vad innebär existentiella frågor? När man drabbas av svår sjukdom handlar det inte bara om en sjuk kropp Livets, själva existensens grundvalar skakas Det

Läs mer

Standardiserade vårdförlopp Cancer

Standardiserade vårdförlopp Cancer Standardiserade vårdförlopp Cancer 2009 Betänkandet SOU 2009:11 En nationell cancerstrategi för framtiden Patienternas förväntningar Cancervård med hög kvalitet Lika över Sverige Diagnos och behandling

Läs mer

Statistik. Antalet fall av cancer ökar snabbt i Sverige...10 Cancerbördan växer i världen... 22

Statistik. Antalet fall av cancer ökar snabbt i Sverige...10 Cancerbördan växer i världen... 22 Statistik Nästan 58 000 cancerdiagnoser ställdes år 2011 i Sverige. Under de senaste 20 åren har antalet nya cancerfall ökat med i genomsnitt 1,7 procent per år. Ungefär lika många män som kvinnor får

Läs mer

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Samtal om samtal De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Svåra samtal Att lämna svåra besked Att bemöta starka känslor Att bemöta en obotligt sjuk människa som talar om att bli frisk eller en

Läs mer

Närstående STÖD TILL DIG MED EN HJÄRT-, KÄRL- ELLER LUNGSJUK NÄRSTÅENDE TEMA NÄRSTÅENDE

Närstående STÖD TILL DIG MED EN HJÄRT-, KÄRL- ELLER LUNGSJUK NÄRSTÅENDE TEMA NÄRSTÅENDE Närstående STÖD TILL DIG MED EN HJÄRT-, KÄRL- ELLER LUNGSJUK NÄRSTÅENDE TEMA NÄRSTÅENDE 2 HJÄRT-LUNGFONDEN Att vara närstående eller anhörig När en person i din närmaste omgivning får besked om sjukdom

Läs mer

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede.

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. Peter Strang, överläkare, professor i palliativ medicin Karolinska Institutet, Stockholm Stockholms

Läs mer

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Allmän palliativ vård Det här arbetsmaterialet riktar sig till dig som i ditt yrke möter personer i livets slutskede som har palliativa vårdbehov samt

Läs mer

Barn med. funktionshinder

Barn med. funktionshinder Barn med funktionshinder Sjukhusbiblioteket Maj 2016 Ahlbom, Jens: Jonatan på Måsberget. bilderbok Jonatan bor med sin mamma och pappa på Måsberget. För att kunna ta sig någonstans behöver de använda sina

Läs mer

Åldrandets villkor; i dödens närhet

Åldrandets villkor; i dödens närhet Åldrandets villkor; i dödens närhet Inledning Döden är något som i alla tider fascinerat och skrämt människan. Det finns lika många tankar och idéer om vad som händer efter att man lämnat det jordeliv

Läs mer

V201 Kommittémotion. 1 Innehåll 1. 2 Förslag till riksdagsbeslut 1. 3 Inledning 2. 4 Regionala skillnader 3. 5 Omotiverade skillnader 3

V201 Kommittémotion. 1 Innehåll 1. 2 Förslag till riksdagsbeslut 1. 3 Inledning 2. 4 Regionala skillnader 3. 5 Omotiverade skillnader 3 Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:482 av Karin Rågsjö m.fl. (V) En jämlik cancervård 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Inledning 2 4 Regionala skillnader 3 5 Omotiverade

Läs mer

Organdonation & transplantation. Lästips från sjukhusbiblioteket

Organdonation & transplantation. Lästips från sjukhusbiblioteket Organdonation & transplantation Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Den rena godheten (2007) Av Slavenka Drakulic Författarinnan har sökt upp ett tiotal personer som alla

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

Lärarhandledning Min skalliga mamma Camilla Dahlson & Malin Roca Ahlgren 2018 LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG

Lärarhandledning Min skalliga mamma Camilla Dahlson & Malin Roca Ahlgren 2018 LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG 1 FÖRORD Boken är skriven av Camilla Dahlson och kan läsas oberoende av lärarhandledningen. Handledningen är skriven av Camilla Dahlson och Malin Roca Ahlgren, leg. lärare.

Läs mer

UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET

UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET Ung Cancer är en ideel l organisation som arbetar för att förbättr a levnadsvillkoren för unga vuxna cancer drabbade. Med det menar vi unga vuxna mellan 16 30

Läs mer

kliniken i fokus Ny mottagning för sena Här får unga 62 onkologi i sverige nr 6 17

kliniken i fokus Ny mottagning för sena Här får unga 62 onkologi i sverige nr 6 17 kliniken i fokus Ny mottagning för sena Här får unga 62 onkologi i sverige nr 6 17 Det behövs mycket mer kunskap om seneffekter hos personer som överlevt barncancer. Och kunskapen behöver också spridas

Läs mer

Fakta äggstockscancer

Fakta äggstockscancer Fakta äggstockscancer Varje år insjuknar drygt 800 kvinnor i Sverige i äggstockscancer (ovariecancer) och omkring 600 avlider i sjukdomen. De flesta som drabbas är över 60 år och före 40 år är det mycket

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Cancerrehabilitering 2012

Cancerrehabilitering 2012 Succé! Nu för andra gången! Cancerrehabilitering 2012 Cancerrehabilitering psykosocialt stöd och livskvalitet Att hjälpa patienten att hitta tillbaka till ett fungerande vardagsliv Hur påverkas kroppsuppfattning

Läs mer

Barnen och sjukdomen. Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1

Barnen och sjukdomen. Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1 Barnen och sjukdomen Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1 I familjer där förälder eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Per aspera ad astra från svårigheter mot stjärnorna

Per aspera ad astra från svårigheter mot stjärnorna Per aspera ad astra från svårigheter mot stjärnorna SVF en bra förkortning? Sveriges veteranförbund Fredsbaskerna Sveriges Veterinärförbund Södra Vätterbygdens Folkhögskola Sundsvalls Vindtunnelförening

Läs mer

Cristina Josefsson sida 1 2009-09-24

Cristina Josefsson sida 1 2009-09-24 Cristina Josefsson sida 1 2009-09-24 Länkar till livet I trettio år bar Lisa Sand på en fråga som pockade på uppmärksamhet: Vad ger människor kraft att orka när de får besked om sin egen nära förestående

Läs mer

Stöd till dig som är anhörig

Stöd till dig som är anhörig Stöd till dig som är anhörig Den här broschyren är för dig som är anhörig till en person med funktionsnedsättning och som behöver eget stöd. I broschyren finns information om vilket stöd som finns och

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden

Inkomna synpunkter till patientnämnden Inkomna synpunkter till patientnämnden SYNPUNKTER RÖRANDE KIRURG- ORTOPED- OCH KVINNOKLINIKERNAS VERKSAMHETER Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden

Läs mer

Oro, ångest och depression

Oro, ångest och depression Oro, ångest och depression Annika Pohl öl LAH Motala Annika Pohl öl LAH Motala 1 Marianne 57år -85 opererad för hudförändring på hö ben juli diagnos av malignt melanom med spridning till lever, lunga,

Läs mer

Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården

Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården De 10 först anmälda erhåller boken Perspektiv på onkologisk vård av Maria Hellbom och Bibbi Thomé. Gå 4 betala för 3! Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården Cancerrelaterad smärta symtomkontroll

Läs mer

/(',01'2-+'&33&+'2-+'2-)%'4-"4&+5 6(+'78.&+#-,'9('&#0"01:,#%'042',04:-3%; <&+$%%-':'.8+'("9&+,*#":"=>

/(',01'2-+'&33&+'2-+'2-)%'4-4&+5 6(+'78.&+#-,'9('&#001:,#%'042',04:-3%; <&+$%%-':'.8+'(9&+,*#:=> /(',01'2-+'&33&+'2-+'2-)%'4-"4&+5 6(+'78.&+#-,'9('&#0"01:,#%'042',04:-3%;

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. I kroppen min : vägsjäl PDF LÄSA ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. I kroppen min : vägsjäl PDF LÄSA ladda ner I kroppen min : vägsjäl PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Kristian Gidlund. "Vår berättelse närmar sig sitt slut. Och vår figur klamrar sig fast på vrakets krutdurk på det öppna

Läs mer

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna.

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. hästfolk De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna hästfolk De helande hästarna The Joy of being

Läs mer

Rehabilitering för personer med hjärntumör

Rehabilitering för personer med hjärntumör Rehabilitering för personer med hjärntumör Ingrid Gunnarsson, kurator Katarina Starfelt, legitimerad arbetsterapeut Neurologiska kliniken Skånes universitetssjukhus Lund Vad är rehabilitering? Cancerrehabilitering

Läs mer

Hej Lena, hur har du det? Jag läser dina prover hela. klinikreportage

Hej Lena, hur har du det? Jag läser dina prover hela. klinikreportage klinikreportage Planen var att stanna något år eller två, för att sedan vända söderut igen. Drygt trettio år senare är kirurgen Jonas Holm fortfarande kvar på Skellefteå lasarett och tänker fortsätta så.

Läs mer

Inspirations och kunskapsseminarium Kontaktsjuksköterskan och teamet i cancervården

Inspirations och kunskapsseminarium Kontaktsjuksköterskan och teamet i cancervården Inspirations och kunskapsseminarium Kontaktsjuksköterskan och teamet i cancervården I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting Vem är vi som är här? Kontaktsjuksköterska Sjuksköterska Läkare Kurator

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

Onkologisk omvårdnad

Onkologisk omvårdnad Gå 4 betala för 3! Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården Cancerrelaterad smärta symtomkontroll och de senaste behandlingsmetoderna! Kroppsuppfattning och sexualitet i samband med cancer

Läs mer

Enheten för Cancerrehabilitering bjuder in till föreläsningar

Enheten för Cancerrehabilitering bjuder in till föreläsningar Enheten för Cancerrehabilitering bjuder in till föreläsningar Träffarna riktar sig till dig med cancersjukdom samt till dina anhöriga Datum Tema 22/8 Fysisk aktivitet och träning under/efter behandling

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

Varför väljer vissa cancerpatienter att läsa sin journal via nätet? Hanife Rexhepi Doktorand, Högskolan i Skövde

Varför väljer vissa cancerpatienter att läsa sin journal via nätet? Hanife Rexhepi Doktorand, Högskolan i Skövde Varför väljer vissa cancerpatienter att läsa sin journal via nätet? Hanife Rexhepi Doktorand, Högskolan i Skövde Oro och Rädsla Allvarligt sjuka patienters tillgång Intervjustudien 15 + 15 patienter Etikprövad

Läs mer

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Samtal om samtal De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Svåra samtal Att lämna svåra besked Att bemöta starka känslor Att bemöta en obotligt sjuk människa som talar om att bli frisk eller en

Läs mer

Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp

Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp Introduktionsutbildning 6 oktober 2016 Anna-Lena Sunesson Utbildningens innehåll Regiongemensam del 6 oktober Introduktion om SVF samt uppföljning av

Läs mer

TILL DIG MED HUDMELANOM

TILL DIG MED HUDMELANOM TILL DIG MED HUDMELANOM Hudmelanom är en typ av hudcancer Hudmelanom, basalcellscancer och skivepitelcancer är tre olika typer av hudtumörer. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomarna är nu bland

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet 1 Tunadalskyrkan 150920 16 e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet Döden och Livet är temat för dagens texter i kyrkoåret. Ett tema som genom allt som händer i världen just nu blivit mer aktuellt än någonsin.

Läs mer

Att möta den döendes existentiella behov

Att möta den döendes existentiella behov Att möta den döendes existentiella behov Peter Strang Professor i palliativ medicin Onkolog, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem Vetenskaplig ledare för Palliativt Kunskapscentrum

Läs mer