Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket. Solvagnen med solskivan som hjul symboliserar solens gång och ljusets återkomst.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket. Solvagnen med solskivan som hjul symboliserar solens gång och ljusets återkomst."

Transkript

1 Leva med cancer Lästips från sjukhusbiblioteket Solvagnen med solskivan som hjul symboliserar solens gång och ljusets återkomst. Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015

2 Anticancer : ett nytt sätt att leva (2011) Av David Servan-Schreiber Författaren är läkare och upptäcker en hjärntumör när han en dag testar sig själv i en magnetkamera i samband med ett forskningsprojekt. Efter operation och strålbehandling kommer sjukdomen ändå tillbaka. Då börjar han undersöka hur vi själva kan bekämpa cancer. Hans utgångspunkt blir miljön och individens livsstil. Att drabbas av cancer som ung och att leva med följderna (2007) Av Peter Lundell När Peter var 16 år upptäcktes en tumör i anslutning till ett revben. Här skriver han och hans mor om operationer, cellgiftsbehandlingar och strålning. Livet efter cancern består av oro för återfall och biverkningar av alla behandlingar han genomgått. Att leva med cancer och att leva bredvid cancer (2011) Av Marianne Sjöberg I boken får vi följa Marianne genom hennes svåra sjukdomsperiod när hon var mitt i karriären, och endast var 39 år gammal. Vi får även följa hennes kamp när hennes älskade Curre drabbas av en allvarlig cancersjukdom. Att vilja leva (2006) Av Johnny Thuvesson Johnny drabbas av hjärtinfarkt och cancer. Han säger nej till cancerbehandling som skulle försämra hans livskvalitet och genomgår i stället en alternativ behandling utomlands. Han anser sig ha överlevt tack vare sin livsvilja. Boken ingår i serien: En sann historia.

3 Att överleva (2010) Av Anders Hedin Om kampen mot spritt malignt melanom och om ett nytt sätt att behandla cancer. Boken handlar om livet som cancerpatient, om möten med vården och om engagerade vänner. Berättelsen handlar också om ett nytt mycket lovande sätt att behandla cancer, en metod som utarbetats av svenska forskare. Berättelser om cancer (2008) Red. Mef Nilbert m.fl. Berättelserna kommer från personer som själva haft cancer och läkare som arbetar med cancer. Vi får som läsare ta del av erfarenheter, kunskap och tankar. Bröstcancer (2007) Av Jonas Bergh Allt fler kvinnor drabbas av bröstcancer, men allt fler botas idag, fler än någonsin tidigare. Detta är det viktigaste budskapet i boken som är skriven av cancerforskare utifrån sin samlade erfarenhet. Ingår i serien: Karolinska institutets forskare skriver. Bröstcancer : levd erfarenhet och fakta : tre kvinnor och en forskare skriver om upplevelser och erfarenheter från behandling för bröstcancer (2008) Vi får följa kvinnorna från deras första misstankar om cancer till genomgången behandling, deras förändrade relationer till anhöriga och vänner, och en ny syn på livet. Bröstcancerboken : från besked till färdigbehandlad (2010) Av Ann Sköld Nilsson En bok för den som drabbats. Den innehåller information, fakta, praktiska råd och intervjuer. Undersökningar, olika behandlingsformer och biverkningar tas upp samt anhörigperspektivet.

4 Bröstresan (2011) Av Ulrika Palmcrantz Vid en rutinundersökning fick författaren veta att hon drabbats av bröstcancer. Livet vändes upp och ned men fortsatte också som vanligt. För att kunna förstå allt som hände under resans gång skrev hon en sorts dagbok. Resultatet blev den här boken. Cancer som resesällskap (2011) Av Margareta Målevik En personlig sjukdomsberättelse som vill försöka visa på hur bra det är att se positivt på tillvaron och hur viktigt det är att sätta upp mål och fästa blicken framåt. En positiv berättelse om en negativ händelse i livet. Cancerkarusellen (2010) Av Anna Lindvall Olsson Boken beskriver den oförskönande sanningen om att bli anhörig och se sin store starke beskyddare bli svag och hjälplös. Om att se sin tvååriga dotter kämpa för rätten till sin pappa, även när han är svårt sjuk. En bok om att vara anhörig. Att stå vid sidan om och aldrig riktigt förstå. Cancerrelaterad smärta : onkologiska och palliativa aspekter (2. uppl. 2012) Av Peter Strang Författaren är en av landets förgrundsgestalter inom ämnet palliativ vård vid cancer. Enkelt språk och rikligt med korta kliniska exempel lättar upp framställningen. Målgruppen är framför allt vårdpersonal men kan läsas av intresserad allmänhet.

5 Den kreativa illusionen : om cancersjukdom och anhöriga om utsatthet och bemötande (2003) Av Pär Salander Genom en fast förankring i cancersjukvård och genom att varva forskningsresultat och teori med illustrativa fallbeskrivningar, visar författaren hur en alternativ förståelsemodell skulle kunna se ut. En process som diskuteras i perspektivet av svåra besked, patient-läkarrelationen, anhörigas krisprocesser och hur vi talar om döden. Den ofrivillige resenären : en bok om din cancerresa (2014) Av Patrik Göransson Häftet på femtio sidor har vuxit fram i nära samtal och utbyte med cancerberörda. Strävan är att göra resan mer lättnavigerad. Innehåller bl.a. konkreta verktyg, bra kontaktlistor och exempel på stöd som samhället erbjuder. Dr. Patrick Walsh s guide to surviving prostate cancer (3. ed. 2012) Av Patrick C. Walsh Författaren är en auktoritet inom området, och professor i urologi i Baltimore, Maryland. Ett otal nya och effektiva behandlingssätt gör att sjukdomen idag har mycket bättre prognos än för ett antal år sedan. En bok för alla män och deras nära och kära, säger baksidestexten. Du ser draken genom fönstret : om att förlora sin mamma och själv bli en (2011) Av Charlotte Qvandt En ung kvinna, som just blivit mamma, berättar om de fyra sista månaderna i hennes egen mammas liv. Månader fyllda av närhet, värme, tankar och rädsla. Vi får ta del av dagboksanteckningar, minnen och sjukjournaler.

6 En prinsessa i peruk (2009) Av Linnéa Ranudd En självbiografisk berättelse om tonårsflickan Linnéa som får en tumör i ett knä och hennes årslånga kamp med operationer och behandlingar. Dagboksanteckningar från sjukdomstiden ligger till grund för berättelsen. En ängel till låns (2011) Av Humlan Milton Det här är min berättelse om hur min familjs liv slås i tusen bitar i ett enda slag. En kamp en kamp mot döden för livet I boken får vi en inifrån -resa från en mamma med förstahandskunskap om vad det innebär att leva med döden flåsande i nacken och samtidigt fortsätta att kämpa för livet både sonens, sitt eget och familjens liv. Sonen Calle blev bara tre och ett halvt år. Ett barn fattas mig (2012) Av Lena Nordlund Den här boken handlar om den stora sorgen att mista sitt barn i cancer. Den kom till för att ge stöd från att beskedet lämnas, genom sjukdom och begravning och det fortsatta livet där ett barn fattas. Det går att leva med sorgen. Ett-noll till livet (2004) Av Evelyn Pesikan Frilansjournalisten Evelyn Pesikan har intervjuat sju cancerdrabbade personer, bl.a. Maj Britt Theorin. De beskriver den livskris som det innebär att få ett cancerbesked. Personerna som intervjuas har alla överlevt sjukdomen, och ses nu som friska och symtomfria. Boken är lättläst utan djupare analyser av känslor och upplevelser.

7 Familjehandbok : information och stöd till familjer med cancersjuka barn och ungdomar (2007) Red. Lena Nordlund En handbok till hjälp att klara vardagen när ens barn blivit sjukt. Den kom till för att drabbade familjer ska få stöd, psykologiskt, praktiskt och ekonomiskt. Barncancerfonden står för utgivningen. Förr eller senare exploderar jag (2013) Av John Green Hazel är sjutton år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det vet hon. Mötena med kyrkans stödgrupp för unga med cancer är allt annat än uppiggande. Men en dag dyker Augustus Water upp och livet förändras. Guldvingar (2010) Av Frida Darell Boken bygger på Fridas dagbok från sjukdomstiden. När hon är 25 år får hon diagnosen Hodgkins sjukdom. Här skriver hon om smärta, ångest och längtan efter att bli frisk, men också om humor och viljestyrka. Idag är hon helt frisk men går på regelbundna kontroller. Hallå eller! : Robert Bagius dagbok (2005) Av Robert Bagiu En dagbok skriven av en 16-årig cancersjuk pojke. Med humor, fantasi och eftertanke får vi följa honom de sista månaderna i hans liv. Robert ville att hans dagbok skulle publiceras så att andra ungdomar i liknande situation skulle kunna känna igen sig.

8 Helt sjukt! : en dramatisk och personlig berättelse om livet (2010) Av Johnny Munkhammar När politikern och debattören Johnny Munkhammar fick ett cancerbesked förändrades mycket. Men inte hans syn på bristerna i svensk sjukvård. En bok om ett sjukdomsförlopp med positiv utgång men även en inlaga om vårdens utformande, reformer, entreprenörer och öppenhet för konkurrens. Himlen suger (2013) Av Andreas Hasselberg Fellan ska spela sin första innebandymatch någonsin. Hans pappa måste jobba. Men hans mamma kommer hon kommer att se på uppifrån himlen. Hon finns inte längre. Hon är död, i cancer. Författaren hoppas att bilderboken ska kunna användas som ett verktyg i samtal med barn om svåra ämnen som cancer, döden och livet. I cancerns skugga : ett år av förtvivlan och hopp (2003) Av Kjell-Olof Feldt Vid 70 års ålder fick förre finansministern diagnosen prostatacancer. I varsin dagbok berättar han och hans hustru om ett drygt år av förtvivlan varvat med beslutsamhet att bekämpa sjukdomen. Vi får en inblick i den gemensamma livskris som två makar genomlever. Den ena med sjukdomen i sin kropp, den andra står vid sidan om. Ett nytt sätt att se på livet får man inte gratis - det kostar på och det kräver tålamod. Fjodor Dostojevskij

9 I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början (2013) Av Kristian Gidlund Kristian Gidlund är 29 år, journalist och trummis i ett band. När han år 2011 fick sin första cellgiftsbehandling mot en nyligen upptäckt magcancer, började han skriva en blogg, I kroppen min. År 2012 kommer cancern tillbaka och visar sig vara obotlig. Texterna i bloggen blir en bok.ytterligare en bok finns av författaren som heter I kroppen min vägsjäl : en fotoutställning om Kristian Gidlund. I mörkret vilar ljuset : en berättele om cancer (2012) Av Katarina Runa Markgren Författaren berättar om diagnosen livmoderhalscancer och vill ge hopp och mod mitt i krisen. I en öken växer även rosor och där finns oaser där man kan vila. Att försöka ha det så bra som möjligt mitt i allt det svåra. Jag ska inte dö idag (2014) Av Pamela Andersson En dag år 2012 faller hon ihop i joggingspåret och får senare beskedet att hon har en hjärntumör som inte går att operera bort. Här skildras kampen att hålla huvudet klart och kroppen upprätt. Om mental styrka, fysisk träning och spirande kärlek. Jag vill dö med en ängel vid min sida (2011) Av Anita Lanz Den svenska cancersjuksköterskan Anita Lanz har i mer än tio år arbetat med döende patienter vid ett regionsjukhus i Schweiz. Här berättar hon om sitt arbete som dödsmorska.

10 Jag vill fan leva : kampen mot bröstcancer (2014) Av Karin Björkegren Jones Tankar om ett år där författarens liv sattes on hold. Som att få punka mitt i livet. Ett år fyllt av mycket sorg, ledsenhet och rädsla. Men också av glädje och ett jävlaranamma. Koltrastens år : en cancersjuk småbarnspappas kamp (2013) Av Johan Viktorsson En berättelse om en småbarnspappas kamp mot döden. Han vet ännu inte om den är över och det har hänt att han tvivlat, men han ger inte upp i sin ångest att tvingas lämna sina barn för alltid. Kris och utveckling (5. uppl. 2006) Av Johan Cullberg En klassiker som kom ut första gången En bok som beskriver krisreaktioner så att de blir begripliga för den som möter dem i sitt eget liv eller hos sina medmänniskor. Lidandets konung : historien om cancer (2014) Av Siddhartha Mukherjee Författaren är cancerspecialist och skriver om hur forskningen kämpar för att bota, kontrollera och besegra cancersjukdomarna. Han berättar också om egna erfarenheter och människor han mött. Boken fick Pulitzerpriset i fackboksklassen Liv i dödens väntrum : en mor berättar (2007) Av Lena Holmberg Utifrån egna upplevelser beskrivs den palliativa vården av den vuxne sonen. Syftet med berättelsen är att visa hur vårdpersonal kan stödja den döende och dennes anhöriga i livets slutskede.

11 Livet som anhörig : i skuggan av cancer, alzheimer och ALS (2011) Av Sara Natt och Dag I boken får vi möta sex personer som berättar om sina sätt att hantera livet med en svårt sjuk anhörig; hur de har gjort för att klara vardagen, slitningen mellan den egna tillvaron och omsorgen om den sjuke. Det här är en bok som visar att vi klarar mer än vi tror, att det finns hopp och att livet alltid går vidare. Livet kan inte vänta (2009) Av Sara Natt och Dag Boken följer tre unga kvinnor med obotlig cancer. Här ges fakta om sjukdomen, behandlingar och förmågan att gå vidare. En bok om livet, precis så oförutsägbart och dramatiskt som livet faktiskt är. Livet på en kylskåpsdörr (2008) Av Alice Kuipers En ungdomsroman om en ensamstående mamma och hennes tonårsdotter. De bor under samma tak men ses sällan, oftast blir det istället meddelanden på kylskåpsdörren. När mamman blir allvarligt sjuk tvingas de omvärdera hur de lever och inse att relationen mellan dem är oersättlig. Livets sköra tråd : om cancer och livslust (2014) Av Vuokko Elner En skildring av den oerhörda kraft som finns i lusten att leva. Det friska i livet löper parallellt med sjukdomen. Här skildras hur hela familjen påverkas av den livshotande sjukdomen och hur svåra erfarenheter kan vändas till styrka. En berättelse som förmedlar hopp.

12 Sjukdomen tar ifrån oss en del av vårt liv, men den ger oss också möjlighet att välja hur vi vill leva vårt liv istället för att slentrianmässigt låta en dag följas av en annan. Arthur W. Frank

13 Livsglädjen och det djupa allvaret : om existentiell kris och välbefinnande (2007) Av Peter Strang Läkaren och författaren förmedlar här sina unika erfarenheter av svårt sjuka patienter. Han reflekterar över vad som är viktigt i livet och diskuterar frågor som livskvalitet, kris, ångest m.m. En bok om tillvaron i sin helhet och om livet självt. Livsvilja (2010) Av Ingegerd Bäckström Under ett år kämpade fjortonårige Victor och hans familj mot cancern. Ett år av kärlek, död och sorg. Det blev erfarenheter av maktlöshet, att vara mottagare av vård och att vara i situationer där andra bestämde. Boken berättar om hela familjen, om andra ungdomar på sjukhuset, om personalen m.m. Livsögonblicket : en kvinnohistoria (2011) Av Kristina Källén Författaren är läkare och hon skildrar sjukdomen bröstcancer ur ett starkt personligt perspektiv. Kontrasten mellan dagens sjukvård och sjukvårdens omhändertagande på 1960-talet framstår som obegripligt stor. Boken är även en släkthistoria. Maja och döden (2014) Av Ann-Marie Ljungberg Maja är tretton år och ligger på canceravdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg. I sin dagbok berättar hon om livet på sjukhuset. Om mamma och mormor som alltid bråkar, om avlösaren Evalena, om fotbollsgänget och om Leonard.

14 Mammas liv (2014) Av Mi Tyler Här skildras i bilderboksformat ur barnets perspektiv hur vardagen blir annorlunda och främmande när en förälder får cancer. Men framförallt hur oron kan lindras av den kraft kärleken och fantasin ger. Man ger bara inte upp : träningen, livet, cancern och vägen tillbaka : en berättelse om hur livet plötsligt kan förändras (2011) Av Eva-Maria Strömsholm Hon var endast 27 år gammal när hon fick sin cancerdiagnos och ett år senare fick hon återfall. Däremellan tävlade hon flitigt löpning på längre sträckor och gjorde nytt personligt rekord i halvmaraton. Här berättar hon hur viktigt det är att vara positiv och tänka framåt, trots en svår sjukdom. Maten som stärker din hälsa (2011) Av Charlotte Erlanson-Albertsson Boken beskriver i sin första del de vanligaste sjukdomarna, som ledsjukdomar, cancer, Alzheimers sjukdom m.fl. och orsakerna till dessa. Varje avsnitt avslutas med vilken kost som specifikt skyddar mot respektive sjukdom och inte minst vilken kost som ska undvikas. Bokens andra del beskriver nyttiga livsmedel och avslutningsvis finns en receptdel. Författaren är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

15 Melanom : sol, skugga och vår hud (2008) Red. Yvonne Brandberg m.fl. Malignt hudmelanom är en av de cancerformer som ökar mest i vårt land jämnt fördelat mellan män och kvinnor. Erfarna forskare och läkare berättar här om hur sjukdomen diagnostiseras och behandlas. Ingår i serien: Karolinska institutets forskare skriver. Mellan köksfönstret och evigheten : om kärlek, vänskap och arbete (2006) Av Karin Thunberg Författaren, journalist på Svenska Dagbladet, skriver om tiden efter beskedet att hon fått bröstcancer. Hon måste vila före operationen och tänker då mycket på sin mamma och mormor, om kvinnors förhållande till kärlek, vänskap och arbete. Mental träning som hjälp & stöd vid cancer : 68 minuter med mentala övningar för ökat välbefinnande. 1 CD (2005) Av Lars-Eric Uneståhl Cd-skivan är utarbetad och intalad av Lars-Eric Uneståhl. Min mamma är död (2010) Av Claes Britton Författaren skildrar sin mor Mona Brittons död i en plågsam form av cancer. Han berättar även om sin egen uppväxt och om att åldras. Det finns också ett samtal med Ulla Zackrisson, överläkare på den palliativa kliniken vid Stockholms sjukhem. Nattens änglar : min kamp mot cancern (2012) Av Elisabet Höglund Dramatiskt och självutlämnande om sin kamp mot döden, om att drabbas av cancer, om heroiska insatser av läkare och sjuksköterskor. Men också om sjukvårdens baksida med underbemanning och felbedömningar av läkare.

16 Naturen bara är : 16 månaders kamp mot min cancer (2014) Av Erik Nordström Författaren har långt gången cancer i levern. Under de sexton månader han har kvar att leva uppdaterar han löpande sin blogg Kampen om livet med sjukdomen om hur han går till jobbet som mattelärare, sportar, cyklar och försöker vara som vanligt. Det här är hans blogg som bok en bok om kampen. När Agnes fick leukemi (2007) Av Linda Olander En bok i bilderboksformat utgiven av Barncancerfonden. Både fakta och en tecknad bildberättelse om Agnes, 4 år, som blir sjuk. När Annas syster blev sjuk. Barncancerfonden (2009) Av Anki W. Karlsson När Annas storasyster Elsa får cancer förändras allt. Inte bara för Elsa, utan även för Anna och tvillingbrorsan Kalle. Mamma och pappa är jämt på sjukhuset och istället är det mormor och morfar som är hemma. När livet rämnar (2008) Av Eva Nyberg Författaren drabbas av bröstcancer i två omgångar. Först det ena bröstet och sedan det andra. Hon vill berätta för att kanske kunna visa på vägar framåt. Hennes cancerresa blev också en livsresa och det med besked. Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och någonting alldeles oväntat sker. Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig densamma mer. Alf Henriksson

17 När tar framtiden slut? (2008) Av Inga-Britt Aspelin Dagboksanteckningar, förda under största delen av sin sjukdomstid, ligger till grund för boken. Här reflekterar hon över frågor som vårdare, patient, pedagog, att vara människa m.m. Hon pendlar mellan kritik och uppskattning av omvärldens omsorger och attityder såväl från anhöriga som från vårdpersonal. Författaren är vårdlärare. Nästan precis som vanligt (2009) Av Katarina Brolin När Linas lillebror Simon får leukemi förändras allt, både hemma och i skolan. Ingen bryr sig om hur Lina mår. En bok för syskon i samma situation det är deras tur att få stå i centrum. Orkar han så orkar jag (2010) Av Helene Kindstedt Idag är Ivar 15 år. Han har överlevt sin hjärntumör och här är boken som skildrar hans historia skriven av hans mamma. En kamp genom blod, svett och tårar men också stunder av glädje och skratt. I bakgrunden finns mormor, syskon och vänner som ett ständigt stöd. Prostata : 22 experter i en lätt bok om ett tungt ämne (2009) I denna bok intervjuas läkare, forskare, politiker och patienter om deras uppfattning inom området prostatacancer. Syftet är att öka kunskapen och medvetandet om sjukdomen samt öka intresset för forskningen.

18 Prostatacancer (2006) Red. Hans-Olov Adami m.fl. Författarna har som urologer, kirurger och onkologer följt flera tusen patienter med prostatacancer. Boken ingår i serien: Karolinska institutets forskare skriver. Prostatacancer : råd, rön och möjligheter (2007) Av Sten Nilsson & Lennart Levi Prostatacancer utgör en tredjedel av all cancer hos män. Detta är en saklig, aktuell, inkännande och aktiverande skrift sammanställd av två läkare och tillika professorer vid Karolinska institutet. PSA-männen (2009) Av Olof Söderlind En berättelse om fyra barndomsvänner som möts efter femtio år. De upptäcker att alla har eller har haft prostatacancer. Relationer mellan männen och deras anhöriga har en central roll. På väg mot livsvisdom : en guide i vardagen (2003) Av Marta Cullberg Weston Livsvisdom handlar om hur vi hanterar tillvarons svårigheter, utmaningar och tillkortakommanden. Det handlar om att växa genom motgångar och stå bättre rustad när sorg och besvikelser drabbar oss, att lära känna sig själv och sina bevekelsegrunder. Det handlar också om att fundera över tillvarons mening och om vad man tycker är viktigt i livet. Visdom utvecklas i vardagen.

19 Rehabilitering vid cancersjukdom : att möta framtiden (2013) Red. Maria Hellbom & Bibbi Thomé Boken tar ett helhetsgrepp och behandlar alla delar i processen från diagnos, via behandlingar och fram till de kroniska och palliativa faserna. Patienternas unika behov står hela tiden i centrum. De flesta kapitel innehåller korta situationsbeskrivningar som kan användas som utgångspunkt för diskussion och utveckling. Risk för lymfödem efter bröstcancer : vad kan jag göra själv? (2010) Av Helena Janlöv-Remnerud En skrift som vill inspirera till grundlig egen kunskap. Egen behandling av lymfödem är en hörnsten till framgång i behandlingen av tillståndet. Författaren är lymfterapeut och leg. sjuksköterska. Rosa boken : 10 berättelser om bröstcancer : antologi (2012) Här berättar kända författare och vanliga svenskar överlevande, barn och barnbarn om sina erfarenheter av sjukdomen. Med förord av professorn och författaren Stefan Einhorn. Råd och recept vid cancersjukdom (2006) Av Marie Esbjörnsson En bok skriven av två dietister som vänder sig till patienter och anhöriga. Man ger råd vid olika besvär som tex. tugg- och sväljproblem och illamående.en stor del av boken består av recept som kan ge kraft och motverka viktnedgång.

20 Sabina och draken : krigarprinsessans kamp mot det maligna melanomet (2010) Av Sara Natt och Dag En berättelse om Sabinas kamp mot sjukdomen malignt melanom. Hon genomgick cellgiftsbehandling, hjärnsbestrålning, naturläkemedel, strålkniv, Uppsalaprojektet och healingresa till Sardinien. Även en skildring av den kärlek hon kände för de som stod henne nära. Strålbehandling (2. uppl. 2009) Av Jan Degerfält Boken belyser strålbehandlingsprocessens olika delar, som till exempel förberedelser, fixationer, dosplanering och behandlingsprinciper. Här diskuteras även hudvård, munvård, smärta, fatigue m.m. Stängt pga hälsosjäl (2010) Av Agneta Klingspor Vad händer med en människa när hon hotas av en livshotande sjukdom? Agneta Klingspors roman handlar om när hon får diagnosen bröstcancer. Om sina känslor, sin vånda och sitt hopp från det att läkaren sa det lutar åt cancer. Ta kommandot över din bröstcancer (2014) Av Eva Langlet Boken avser att ge en saklig och lättfattlig överblick över de olika faserna i behandlingen, men också att fungera som uppslagsbok när det uppstår frågor och funderingar. Författaren är farmaceut och egna erfarenheter och medicinska faktaböcker ligger till grund för boken.

21 Tid för livet : en bok om att leva med och nära cancer : en sjukdom som drabbar var tredje svensk (2012) Av Lena Bergling I en serie öppenhjärtliga intervjuer och berättelser får vi följa några av alla de män, kvinnor och barn som fått cancer, riskerar att få eller som stått nära någon som drabbats. Nätverket mot cancer är ett samarbete mellan patient- och intresseorganisationer. Huvudfrågorna är cancerprevention, en rättvis vård och patienträttigheter. Vad du behöver veta om prostatacancer : erfarenheter sammanställda av stödföreningen Prostatabröderna (2006) Av Lasse Söderholm Prostatabröderna är Sveriges största stödförening för män med prostatacancer. Deras erfarenheter är att ingen fråga är för oväsentlig när du precis fått ett cancerbesked. Vården inifrån : när sjuksköterskan blir patient (2012) Av Petra Lilja Andersson I boken intervjuas fem sjuksköterskor och läkare på sjuksköterskeutbildningen som själva blivit svårt sjuka och beroende av vård av olika slag. Vårdkvalitet och vårdens organisation belyses. Och även bemötande och sjuksköterskors arbetssätt.

22 Det kinesiska tecknet för styrka.

23 Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips: Arvika: sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se Torsby: sjukhusbiblioteket.torsby@liv.se Internet: Intranät: livlinan.liv.se/sjukhusbibliotek

Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Leva med cancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2018 Anticancer - ett nytt sätt att leva (2011) Av David Servan-Schreiber Författaren är läkare och upptäcker en hjärntumör

Läs mer

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Prostatacancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Ditt PSA är för högt : mitt möte med prostatacancer (2003) Av Lars Göran Pärletun Författaren opereras för prostatacancer.

Läs mer

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Prostatacancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Ditt PSA är för högt : mitt möte med prostatacancer. 2003 Av Lars Göran Pärletun Författaren opereras för prostatacancer.

Läs mer

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Bröstcancer Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bröstcancer / Jonas Bergh. 2007, 128 s. En bok om vad som väntar en kvinna med diagnosen bröstcancer,

Läs mer

Cancer. Skönlitteratur. Litteratur för barn och ungdom. Gordimer, Nadine, Börja leva 2006. Guest, Judith, Sorgen efter Keith 1998

Cancer. Skönlitteratur. Litteratur för barn och ungdom. Gordimer, Nadine, Börja leva 2006. Guest, Judith, Sorgen efter Keith 1998 Cancer Skönlitteratur Gordimer, Nadine, Börja leva 2006 Guest, Judith, Sorgen efter Keith 1998 Kinde, Johan, Någon sorts extas 2008 Klingspor, Agneta, Stängt pga hälsosjäl 2010 Kluun, En sorts kärlek 2007

Läs mer

Bröstcancer. Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Bröstcancer. Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Bröstcancer Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bröstcancer / Jonas Bergh. 2007, 128 s. En bok om vad som väntar en kvinna med diagnosen bröstcancer,

Läs mer

Lära sig leva med cancer

Lära sig leva med cancer Lära sig leva med cancer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Februari 2015 www.rjl.se/bibliotek FAKTA OM CANCER Berättelser om cancer Mef Nilbert, 2008 Berättelser om cancer kommer

Läs mer

Bröstcancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Bröstcancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Bröstcancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2017 Att få cancerbesked - praktisk information om cancer till patienter och närstående (2014) Av Peter Strang och Nina Cavalli-Björkman

Läs mer

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Bröstcancer Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bröstcancer / Jonas Bergh. 2007, 128 s. En bok om vad som väntar en kvinna med diagnosen bröstcancer,

Läs mer

Bröstcancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Bröstcancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Bröstcancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2019 Alla andra dagar : en cancerpratares historia med perspektiv (2016) Av Annette Brodén Författaren berättar på ett personligt

Läs mer

Lära sig leva med cancer

Lära sig leva med cancer Lära sig leva med cancer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov September 2017 www.rjl.se/bibliotek Fakta om cancer Abrahamsson, Per-Anders: Prostatacancer - information för patienter

Läs mer

Uppdaterad 2015-11-01. Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER

Uppdaterad 2015-11-01. Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER Uppdaterad 2015-11-01 Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 4 4 5 6 6 8 Inledning Allmänt om barncancer Till personal Till elever Sena komplikationer Till personal Bra

Läs mer

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket Stroke Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Afasi och samtal : goda råd om kommunikation (2010) Det är många gånger svårt att föra samtal med en person som har fått afasi.

Läs mer

Att möta människan bakom patienten

Att möta människan bakom patienten Att möta människan bakom patienten Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vpd Seeberger, Astrid Den skamlösa nyfikenheten. 2010, 208 s. Det goda samtalet

Läs mer

Lära sig leva med cancer

Lära sig leva med cancer Lära sig leva med cancer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov September 2018 www.rjl.se/bibliotek Fakta om cancer Abrahamsson, Per-Anders: Prostatacancer - information för patienter

Läs mer

kliniken i fokus Ny mottagning för sena Här får unga 62 onkologi i sverige nr 6 17

kliniken i fokus Ny mottagning för sena Här får unga 62 onkologi i sverige nr 6 17 kliniken i fokus Ny mottagning för sena Här får unga 62 onkologi i sverige nr 6 17 Det behövs mycket mer kunskap om seneffekter hos personer som överlevt barncancer. Och kunskapen behöver också spridas

Läs mer

Att möta människan bakom patienten

Att möta människan bakom patienten Att möta människan bakom patienten Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vpd Seeberger, Astrid Den skamlösa nyfikenheten / Astrid Seeberger. 2010,

Läs mer

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede.

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. Peter Strang, överläkare, professor i palliativ medicin Karolinska Institutet, Stockholm Stockholms

Läs mer

Svåra närståendemöten i palliativ vård

Svåra närståendemöten i palliativ vård Svåra närståendemöten i palliativ vård Professor Peter Strang Karolinska Institutet, Stockholm Överläkare vid Stockholms Sjukhems palliativa sekt. Hur påverkas närstående? psykisk stress fysisk utmattning

Läs mer

Onkologisk omvårdnad

Onkologisk omvårdnad Gå 4 betala för 3! Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården Cancerrelaterad smärta symtomkontroll och de senaste behandlingsmetoderna! Kroppsuppfattning och sexualitet i samband med cancer

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se Innehåll Förord 5 När barnets livshistoria inte blir som det var tänkt 8 Krisreaktioner kan skapa konflikter 13 Hänsynslöst hänsynsfull 15 Det svarta molnet 17 Hopp och förtvivlan 18 En omöjlig frigörelseprocess

Läs mer

Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården

Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården De 10 först anmälda erhåller boken Perspektiv på onkologisk vård av Maria Hellbom och Bibbi Thomé. Gå 4 betala för 3! Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården Cancerrelaterad smärta symtomkontroll

Läs mer

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket Barn och sorg Sjukhusbiblioteket Ager, Ulrika: Ett liv kvar att leva att börja om när det värsta hänt. Recito. 2009 Ulrika berättar om hur livet vände på ett par sekunder och aldrig blev sig likt igen,

Läs mer

Onkologisk omvårdnad

Onkologisk omvårdnad Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården Gå 4 betala för 3! Cancerrelaterad smärta symtomkontroll och de senaste behandlingsmetoderna! Kognitiva biverkningar av cancerbehandling Hur påverkas

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER INNEHÅLL En ny situation 1 Be om hjälp och stöd 2 Var medmänniska 4 Låt inte er omgivning styra 6 Ta hand om dig själv 8 Hitta saker att uppskatta 10

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Att möta den döendes existentiella behov

Att möta den döendes existentiella behov Att möta den döendes existentiella behov Peter Strang Professor i palliativ medicin Onkolog, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem Vetenskaplig ledare för Palliativt Kunskapscentrum

Läs mer

Att ha ett syskon med cancer

Att ha ett syskon med cancer Informationsskrift från Barncancerfonden framtagen i samarbete med Malin Lövgren Att ha ett syskon med cancer INFORMATION TILL FÖRÄLDRAR 4 8 9 10 Syskonrelationen och vardagen kan förändras Detta kan du

Läs mer

Stroke. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Stroke. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Stroke Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vm Feldenkrais, Moshe Fallet Nora : kroppsmedvetenhet som läkande terapi. 1998, 82 s. Moshe Feldenkreis,

Läs mer

EN LITEN BOK OM LUNGCANCER

EN LITEN BOK OM LUNGCANCER EN LITEN BOK OM LUNGCANCER Faktagranskad av professor Roger Henriksson, Norrlands universitetssjukhus, Umeå. Text och projektledning: Mix Public Relations Grafisk formgivning och produktion: Narva Tryck:

Läs mer

Cancerrehabilitering 2012

Cancerrehabilitering 2012 Succé! Nu för andra gången! Cancerrehabilitering 2012 Cancerrehabilitering psykosocialt stöd och livskvalitet Att hjälpa patienten att hitta tillbaka till ett fungerande vardagsliv Hur påverkas kroppsuppfattning

Läs mer

Patientföreningar och stödorganisationer

Patientföreningar och stödorganisationer Patientföreningar och stödorganisationer Bröstcancerföreningen Amazona i Stockholm Bröstcancerföreningen Amazona finns för att ge stöd och information. Du väljer själv om du vill ha stödjande enskilda

Läs mer

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan 1. Bordsmoderator stödjer att diskussionen följer de olika perspektiven 2. För en diskussion/ reflektion om vad hälsofrämjande insatser

Läs mer

Organdonation & transplantation. Lästips från sjukhusbiblioteket

Organdonation & transplantation. Lästips från sjukhusbiblioteket Organdonation & transplantation Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Den rena godheten (2007) Av Slavenka Drakulic Författarinnan har sökt upp ett tiotal personer som alla

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

God palliativ vård state of the art

God palliativ vård state of the art God palliativ vård state of the art Professor i palliativ medicin, överläkare Karolinska institutet, Stockholm Stockholms sjukhem 2015-03-11 Professor P Strang Vård av döende Vård av döende har alltid

Läs mer

Skilsmässa. Lästips från sjukhusbiblioteket

Skilsmässa. Lästips från sjukhusbiblioteket Skilsmässa Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2018 Att skiljas med barn : föräldrar i två hem (2018) Av Malin Bergström Hur berättar man för barnen att man ska separera? Mår

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar Om PSA-prov För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede - Fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen Mars 2010. Detta är en uppdatera version av den som utkom 2007. Uppdateringen

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 Allt material på dessa sidor är upphovsrättsligt skyddade och får inte användas i kommersiellt

Läs mer

Tala med barn om sorg

Tala med barn om sorg Tala med barn om sorg Sjukhusbiblioteket Bratlund, Bente: Men jag då! Hegas 2009 Linneas bror Tobias har cancer. Mamma bryr sig bara om honom, hon ser inte Linnea. Linnea är så arg på mamma och Tobias.

Läs mer

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Bakgrund Den 1 oktober firar kyrkan S:ta Teresa av Jesusbarnet, även kallad Thérese av Lisieux, jungfru och kyrkolärare. I dagens samling

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

NATIONELLT LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER

NATIONELLT LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER NATIONELLT LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER Stöd och nya kontakter Varje sommar sedan 2011 hålls anhörigläger i Dalarna för barn och ungdomar som har en demenssjuk förälder. Här får de

Läs mer

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en rikstäckande organisation som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården

Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården Framtagen av Patient- och närståendeperspektivrådet vid Regionalt cancercentrum väst PNP-RÅDET Ett

Läs mer

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden.

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etik All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etiska principer Göra gott Att göra gott ska styra arbete och bemötande i hälso och sjukvården. Vi ska förebygga skada och minska de

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Anna Kagelind Kurator Kirurgiska kliniken Universitetssjukhuset Örebro 2019-05-13 Presentationens upplägg Kurators del i

Läs mer

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Gabriella Frisk, Onkolog, Sektionschef Sektionen för cancerrehabilitering, Onkologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Agenda Bakgrund

Läs mer

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket Stroke Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2019 Afasi och samtal : goda råd om kommunikation (2010) Av Margit Corneliussen Det är många gånger svårt att föra samtal med en person

Läs mer

Livshjälp Dödshjälp. Gränslandet mellan liv och död. Medicinsk. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Livshjälp Dödshjälp. Gränslandet mellan liv och död. Medicinsk. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Livshjälp Dödshjälp Gränslandet mellan liv och död Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Medicinsk Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Att få hjälp att dö : synsätt, erfarenheter,

Läs mer

Slutrapport delprojekt barn som anhöriga - onkologkliniken

Slutrapport delprojekt barn som anhöriga - onkologkliniken Slutrapport delprojekt barn som anhöriga - onkologkliniken 2014-03-20 Delprojektets namn Barn som anhöriga till cancerpatienter Delprojektsansvarig Eva Ulff Datum 2014-04-10 Sammanfattning I projektet

Läs mer

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa Själ & kropp - levnadsvanor och psykisk hälsa Lästips från Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Effekter av fysisk träning vid olika sjukdomstillstånd (2007) Av Ulla Svantesson m fl Motion är medicin! Så

Läs mer

Dagens föreläsningsbilder finns på tonhuset.blogg.se klicka på Vardagsetik 100412

Dagens föreläsningsbilder finns på tonhuset.blogg.se klicka på Vardagsetik 100412 Dagens föreläsningsbilder finns på tonhuset.blogg.se klicka på Vardagsetik 100412 Etiska dilemman i vardagen kunskap, teamarbete, etisk analys fordras i god palliativ vård Gunnar Eckerdal överläkare Palliativa

Läs mer

Att mista ett litet barn. Lästips från sjukhusbiblioteket

Att mista ett litet barn. Lästips från sjukhusbiblioteket Att mista ett litet barn Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2019 För vuxna Att leva med en ängel i familjen: ett livslångt möte och lärande (2000) Av Eva Bergman & Ursula Nyman

Läs mer

Stödpersonverksamhet BCF Amazona

Stödpersonverksamhet BCF Amazona Bröstcancerföreningen Amazona Telefon: 08-32 55 90 Frejgatan 56 113 26 STOCKHOLM E-post: info@amazona.se Stödpersonverksamhet BCF Amazona Till dig som är intresserad av att utbilda dig till stödperson

Läs mer

Cancerrehabilitering

Cancerrehabilitering Cancerrehabilitering Cancerrehabilitering psykosocialt stöd och fysisk rehabilitering Livskvalitet att hjälpa patienten att hitta tillbaka till ett fungerande vardagsliv Så här kan ett rehabiliteringsprogram

Läs mer

Rädsla för återfall. Alltså! Tänk på att:

Rädsla för återfall. Alltså! Tänk på att: Rädsla för återfall. Många som drabbas av cancer upplever en cancerbaksmälla i form av rädsla för att cancern ska komma tillbaka. Att en gång ha fått ett cancerbesked gör att rädslan för att få det igen

Läs mer

Innehåll. 1. INLEDNING 13 Sluta gasa! Börja spinna! 13 Syften med boken 14 Att delta i ett projekt och om att skriva en bok 15

Innehåll. 1. INLEDNING 13 Sluta gasa! Börja spinna! 13 Syften med boken 14 Att delta i ett projekt och om att skriva en bok 15 Innehåll Förord 9 1. INLEDNING 13 Sluta gasa! Börja spinna! 13 Syften med boken 14 Att delta i ett projekt och om att skriva en bok 15 2. VAD GJORDE DEN LÅNGVARIGA STRESSEN MED OSS? 20 Stressade människor

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Lärarhandledning Min skalliga mamma Camilla Dahlson & Malin Roca Ahlgren 2018 LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG

Lärarhandledning Min skalliga mamma Camilla Dahlson & Malin Roca Ahlgren 2018 LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG 1 FÖRORD Boken är skriven av Camilla Dahlson och kan läsas oberoende av lärarhandledningen. Handledningen är skriven av Camilla Dahlson och Malin Roca Ahlgren, leg. lärare.

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Till dig som fått pankreascancer

Till dig som fått pankreascancer Till dig som fått pankreascancer 3 Att få beskedet Du har cancer är skrämmande, inte bara för den som själv drabbas utan även för närstående och vänner. Det är naturligt att känna sig chockad och rädd

Läs mer

TILL DIG MED HUDMELANOM

TILL DIG MED HUDMELANOM TILL DIG MED HUDMELANOM Hudmelanom är en typ av hudcancer Hudmelanom, basalcellscancer och skivepitelcancer är tre olika typer av hudtumörer. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomarna är nu bland

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Om PSA-prov. för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Om PSA-prov för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen: April 2010. Detta är en uppdaterad version av den broschyr som utkom 2007.

Läs mer

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER?

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? 65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? CANCER HAR BLIVIT EN KRONISK SJUKDOM Politikerveckan i Almedalen är en viktig del av Nätverket mot cancers arbete för

Läs mer

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Samtal om samtal De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Svåra samtal Att lämna svåra besked Att bemöta starka känslor Att bemöta en obotligt sjuk människa som talar om att bli frisk eller en

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

inspiration reflektion diskussion

inspiration reflektion diskussion inspiration reflektion diskussion Tema möten bemötande Material från Sjukhusbiblioteken med Patientforum på SUS Litteratur och film stöd i bemötandefrågor Sjukhusbiblioteken med Patientforum har med utgångspunkt

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Döden: sorg, sorgearbete

Döden: sorg, sorgearbete Döden: sorg, sorgearbete Skönlitteratur Ahnve, Karin Det är bara tidig morgon 1994 Darrieussecq, Marie Tom är död 2009 Ekström, Margareta En levande och en död 1995 Kluun En sorts kärlek 2007 Kluun Änklingen

Läs mer

Barn på sjukhus. Lästips från sjukhusbiblioteket

Barn på sjukhus. Lästips från sjukhusbiblioteket Barn på sjukhus Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Småbarnsberättelser & bilderböcker Billy på sjukhus (2011). Bilderbok. Av Birgitta Stenberg När Billy ramlar från trädet

Läs mer

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid!

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! Månadens inspirationsprofil heter Rebecka och är en stark och livsglad ung mamma som i många år kämpat med en svårhanterlig

Läs mer

Guide till att skriva en dödsannons

Guide till att skriva en dödsannons Guide till att skriva en dödsannons Westlings Begravningsbyrå kan göra döds- och tackannonser i alla större dagstidningar i Sverige. Vi gör annonsen medan ni väntar så att ni får ett korrektur direkt.

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom de flesta områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen

I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom de flesta områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen INNEHÅLL Förord... 7 Inte till vilket pris som helst... 9 Ingen av oss vet på förhand... 13 Så skulle ingen behandla en älskad hund... 19 Abort och dödshjälp... 25 Dödshjälp i andra länder.... 30 Oregons

Läs mer

Jag är mer än bara cancer.

Jag är mer än bara cancer. Jag är mer än bara cancer. Arbetsmaterial för verksamheter som vill bli bättre på att möta cancerberörda. Det här materialet riktar sig till dig som möter personer med cancer och närstående i ditt yrke.

Läs mer

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Samtal om samtal De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Svåra samtal Att lämna svåra besked Att bemöta starka känslor Att bemöta en obotligt sjuk människa som talar om att bli frisk eller en

Läs mer

Att våga prioritera det existentiella samtalet

Att våga prioritera det existentiella samtalet Att våga prioritera det existentiella samtalet Vad innebär existentiella frågor? När man drabbas av svår sjukdom handlar det inte bara om en sjuk kropp Livets, själva existensens grundvalar skakas Det

Läs mer

Boka en ambassadör från (H)järnkoll

Boka en ambassadör från (H)järnkoll Boka en ambassadör från (H)järnkoll Ambassadörerna har egna erfarenheter av psykisk ohälsa och berättar gärna om hur det är. Boka din egen ambassadör och slå hål på fördomar och öka dina kunskaper. Du

Läs mer

SÅ FUNGERAR CANCERKOMPISAR

SÅ FUNGERAR CANCERKOMPISAR SÅ FUNGERAR CANCERKOMPISAR en internetbaserad möjlighet till stöd för närstående i cancervården Att vara närstående och/eller anhörig till en patient med cancer innebär för de flesta en stor påfrestning

Läs mer

Att bemöta barn och unga i kris och sorg Onkologisk och palliativ fysioterapi, Stockholm

Att bemöta barn och unga i kris och sorg Onkologisk och palliativ fysioterapi, Stockholm Att bemöta barn och unga i kris och sorg Onkologisk och palliativ fysioterapi, Stockholm 2017-03-14 Johanna Joneklav, kurator på Onkologiska kliniken Universitetssjukhuset i Örebro och grundare av Nära

Läs mer

UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET

UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET Ung Cancer är en ideel l organisation som arbetar för att förbättr a levnadsvillkoren för unga vuxna cancer drabbade. Med det menar vi unga vuxna mellan 16 30

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest

Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest Peter Strang Professor i palliativ medicin Onkolog, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem Vetenskaplig ledare för Palliativt Kunskapscentrum

Läs mer

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns.

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns. 15 år av smärta I 15 år gick Ella Granbom med fruktansvärd menssvärk. För ett år sedan kom diagnosen Ella har endometrios. Tillsammans med AnnaCarin Sandberg håller hon nu på att starta en lokal stödgrupp

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER

UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER 2O18 NATIONELLA LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER Ystad/Skåne: 29 jun 2 jul (7 17 år), Avesta/Dalarna: 17 2O aug (18 3O år), Örnsköldsvik/Västernorrland 24 27 aug (18 3O år) LÄGER FÖR

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Att möta och uppmärksamma patienters behov av existentiellt stöd vid livets slut Annica Charoub Specialistsjuksköterska palliativ vård

Läs mer

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare Förord Pebbles är en av de modigaste människor jag känner. Att så öppet berätta om sin psykiska sjukdom och framför allt sina psykoser är något jag beundrar. Det finns en hel del litteratur om depressioner

Läs mer