Lära sig leva med cancer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lära sig leva med cancer"

Transkript

1 Lära sig leva med cancer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Februari

2 FAKTA OM CANCER Berättelser om cancer Mef Nilbert, 2008 Berättelser om cancer kommer från personer som själva haft cancer och läkare som arbetar med cancer. Genom berättelserna delar de med sig av sina erfarenheter, kunskaper och tankar. Bröstcancer Karolinska institutet, 2007 Allt fler kvinnor drabbas av bröstcancer, men allt fler botas idag. Det är det viktigaste budskapet som den här boken vill förmedla. Författarna skriver utifrån sin samlade erfarenhet. De har som cancerläkare, kirurg och psykolog, med långvarig forskning kring bröst-cancer, tillsammans mött tusentals patienter under många år. Bröstcancer levd erfarenhet och fakta ICA, 2008 Boken är skriven av tre kvinnor som själva drabbats av bröstcancer. Den kan ge någonting till alla som kommer i kontakt med kvinnor som får bröstcancer, anhöriga och personal. Familjehandbok information och stöd till familjer med cancersjuka barn och ungdomar Barncancerfonden, 2007 Detta är en handbok i hur man kan klara av vardagen när ens barn blivit svårt sjukt. Melanom sol, skugga och vår hud Karolinska institutet University press, 2008 Författarna berättar vilka som löper högst risk för att drabbas av hud melanom, hur sjukdomen diagnostiseras och behandlas. Nilsson, Sten: Prostatacancer råd, rön och möjligheter Karolinska institutet, 2003 Skriften har i första hand syfte att informera i första hand patienter och närstående men också viss vårdpersonal och allmänhet om prostata cancerns uppkomst, diagnos m.m. Norlén, Bo Johan: Prostatacancer ICA, 2004 I boken förklaras hur prostatacancer uppkommer, vilka symtom man kan ha, hur en undersökning går till och förklaring till de uttryck och ord som läkaren kan använda. Prostatacancer Karolinska institutet University press, 2005 Författarna, som är urologer, kirurger och onkologer, har följt flera tusen patienter med prostatacancer. Sköld Nilsson, Ann: Bröstcancerboken från besked till färdigbehandlad Norstedts, 2010 Boken innehåller information, fakta och praktiska råd varvat med intervjuer. Strang, Peter: Leva nära cancer när du eller någon närstående fått besked om cancer symtom, diagnos, vård och behandling Gothia, 2004 Boken vänder sig till patienter och närstående men också till vänner, arbetskamrater som vill veta mer.

3 BIOGRAFIER Andersson, Anneli: När du blir flintis kan pappa köra mig till fritids då? att leva med bröstcancer Anelia, 2004 Författaren fick sitt bröstcancerbesked hon har samlat ihop en mängd kunskap och erfarenheter om en sjukdom som drabbar mer än 6000 svenska kvinnor om året. Boken är indelad i två delar: en personlig berättelse och en uppslagsdel. Andersson, Pamela: Jag ska inte dö idag BonnierFakta, 2014 Det här är Pamela Anderssons berättelse om en resa med okänt slut. En resa hand i hand med ödet, där skelettsmärtor och hårbortfall blivit en del av vardagen. Men det är också en historia om en vilja som kan försätta berg. Och om hur mental styrka, fysisk träning och en spirande kärlek tillsammans kan jämna ut oddsen mot en till synes överlägsen motståndare. Bergling, Lena: Tid för liv Nätverket mot cancer, 2012 I en serie intervjuer och berättelser får läsaren följa några människor som fått cancer, riskerar att få cancer eller som stått när någon som drabbats. Bäckström, Ingegerd: Livsvilja FB Förlag, 2010 En bok om ett år i en familjs liv när sonen och brodern Victor kämpade mot cancer; maktlöshet, att vara mottagare av vård, utsatthet och närmast vårdövergrepp, en hemsk operation och hemska behandlingar, kärlek och att göra gott, godhet och goda människor som finns (och inte), död och sorg. En hyllning till livet. Darnell, Frida: Guldvingar Efron & dotter, 2010 Frida är 25 år när hon får reda på att hon har cancer. Detta är delar av Fridas dagbok från sjukdomstiden. Smärtan, ångesten och längtan efter att bli frisk, men också att humor och viljestyrka faktiskt håller henne uppe i de mörkaste stunderna. Idag är Frida helt frisk men hon går fortfarande på regelbundna kontroller. Emanuelsson, Helena: Uppskovsgiven dagbok från en läkande trädgård Artéa förlag, fick författaren diagnosen multipelt myelom. Hon funderade mycket på hur hon skulle klara av allt som låg framför henne. Att skriva dagbok blev en ventil och ett sätt att hantera oron. Trädgården är hennes källa och hon hämtar energi och läkedom i arbetet med växterna. Feldt, Kjell-Olof: I cancerns skugga ett år av förtvivlan och hopp Ekerlids, 2003 Den förre finansministern drabbades av prostatacancer när han är i 70-års ålder. Naturligtvis drabbade det också hans hustru. De tog reda på mer om sjukdomen och skrev en bok om sina upplevelser. Gidlund, Kristian: I kroppen min Forum, 2013 I mars 2011 fick Kristian Gidlund sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern. Han började skriva en blogg, "I kroppen min". Ett halvår senare såg det ut som om behandlingen hade lyckats. Men i augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig. De starkt berörande texterna i Kristians blogg har nu blivit en bok.

4 Gidlund, Kristian: Vägskäl Forum, 2013 Efter den hyllade debutboken I kroppen min kommer nu Kristian Gidlunds avslutande texter från bloggen med samma namn. Texterna återspeglar Kristians tankar och känslor under de sista sju månaderna av hans liv. Boken innehåller också Emma Svenssons bilder från fotoutställningen om Kristian Gidlund. Grahn, Maria: Enbröstad Tre böcker, 2003 När Maria Grahn fick veta att hon fått bröstcancer och att ett bröst skulle opereras bort jagar hon efter en fotograf som kan följa henne i allt som sker. Hennes tanke är att bilderna ska hjälpa henne. Hagström, Lars: Livet även om jag dör Bonnier, 2001 När Lars är 39 år så får han diagnosen gallgångstumör. I boken berättar han om vad som händer när hela tillvaron går överstyr. Skillnaden mellan viktigt och oviktigt blev tydligt för honom. Berättelsen andas livsvilja, humor och hopp. Hedin, Anders: Att överleva om kampen mot spritt malignt melanom och om ett nytt sätt att behandla cancer Gothia, 2010 Att överleva handlar om livet som cancerpatient, om möten med vården och om engagerade vänner. Boken kan fungera som källa till inspiration för alla som lever nära, eller med cancer. Höglund, Elisabet: Nattens änglar min kamp mot cancern Ekerlids förlag, 2012 Elisabet Höglund skriver om de heroiska läkare och sjuksköterskor som hon mötte när hon drabbades av cancer. Men hon beskriver också sjukvårdens baksida ed underbemanning och ödesdigra felbedömningar. Mankell, Henning: Kvicksand Leopard, 2014 I januari 2014 fick Henning Mankell besked om att han hade en allvarlig spridd cancer. Men boken är inte en bok som handlar om död och undergång utan vad det innebär att vara människa. Markgren, Katarina Runa: I mörkret vilar ljuset Recito, 2012 Författaren drabbas av livmoderhalscancer. Hon vill med sin bok ge hopp till den som drabbas. Målevik, Maggie: Cancer som resesällskap min uppmuntran till dig Atremi, 2011 Maggie Målevik har skrivit den här boken för att uppmuntra dig som själv drabbats, dig som närstående men också till dig som är personal. Natt och Dag, Sara: Livet kan inte vänta Prisma, 2009 Författaren, som arbetar kurator på Radiumhemmet, har träffat tre kvinnor som alla har en obotlig cancersjukdom. Men de har också det gemensamt att de kan se glädjen i tillvaron. Natt och Dag, Sara: Livet som anhörig i skuggan av cancer, alzheimer och als Gothia, 2011 I boken får vi möta sex personer som berättar om sina sätt att hantera livet med en svårt sjuk anhörig. Hur har de gjort för att klara vardagen, slitningen mellan den egna tillvaron och omsorgen om den sjuke.

5 Natt och Dag, Sara: Sabina och draken krigarprinsessans kamp mot det maligna melanomet Krilon, 2010 En av de kvinnor som författaren skrev om i boken Livet kan inte vänta har nu fått en egen bok. Nordström, Erik: Naturen bara är min 16 månader långa kamp mot cancer Ultima Esperanza books, 2014 Erik fick veta att han hade långt gången levercancer och under de sexton månader han har kvar att leva skriver han löpande i sin blogg om livet med sjukdomen - hur han går till jobbet som mattelärare, sportar och försöker vara som vanligt. Samtidigt som cancern kräver ständiga, ofta plågsamma undersökningar, med nya läkare, nya mediciner, biverkningar och kriser. Hans bloggtext har nu blivit bok. Nyström, Monika: Leva, älska, le: [min resa genom sorgen] Ordberoende, 2013 Boken innehåller tankar och funderingar som Monika skrev under 12 månader efter att hennes älskade man Tomi gått bort. Palmcrantz, Ulrika: Bröstresan Franks förlag, 2011 I mars 2010 fick journalisten Ulrika Palmcrantz veta att hon drabbats av bröstcancer. Under resans gång skrev hon en dagbok. Resultatet blev den här boken. Pärletun, Lars Göran: Ditt PSA är för högt mitt möte med prostatacancer Vivamos, 2003 Under året som följde efter att författaren opererats för prostatacancer, noterade han sina egna och andras reaktioner och intryck på svensk sjukvård. Under tiden läste han också böcker om sjukdomen. Detta präglade hans sätt att bearbeta sina upplevelser. Rosa boken 10 berättelser om bröstcancer Månpocket, 2012 Kända och vanliga svenskar överlevande, partners, barn och barnbarn berättar om sina erfarenheter av sjukdomen. Salander, Per: När livets bryts berättelser och reflektioner från möten i cancervården Liber, 1999 De tre författarna, en psykolog, en onkolog och en neurokirurg resonerar kring hur det är att arbeta med svårt sjuka människor. Boken innehåller ett antal patientberättelser. Sandén, Ulrika: och jag vill leva en sann och livsbejakande historia om ett kaotiskt år Prisma, får Ulrika Sandén veta att hon fått en hjärntumör. Efter operationen vaknade hon upp med en stor del av senaste åtta åren raderade. Boken är en dramatisk berättelse om en ung kvinnas väg tillbaka till livet. Stokke, Regine: En ung kvinnas sista ord Forum, 2012 Efter att Regine fått besked om att hon fått leukemi så startar hon en blogg som snart blir Norges mest lästa. Hon skriver om sjukdom och död, men också om livet. Strömberg, Johanna: Draken lyfter i motvind en bok om att vara ung och få cancer Författarhuset, 2001 Johanna är bara 23 år när hon får veta att hon har en ovanlig form av leukemi. I dagboksform skriver författaren om sin långa väg genom otaliga behandlingar, benmärgstransplantation och om den långa vägen tillbaka till studier och arbetsliv.

6 Strömsholm, Eva-Maria: Man ger bara inte upp Eget förlag, 2011 Eva-Maria är 27 år gammal när hon får veta att hon har äggstockscancer. Hon berättar om vad hon har gått igenom, vad hon tyckt och tänkt under tiden och hur hon har kommit tillbaka igen. Hur vårdpersonal och andra har bemött henne och hur viktigt det har varit för henne att vara positiv och tänka framåt. Sundin, Anders: Kärlek i cancerns tid Wahlström & Widstrand, 2009 Anders Sundin berättar om sin hustru Karin som dör bara 38 år. Detta är inte i första hand en bok om cancer utan en bok om en kärlekshistoria. Svedelid, Olov: Riden av maran, besatt av demoner, helad av änglar Sellin & partner, 2008 Boken är skriven för den som jobbar i vården och ger en inblick i hur vårdsystemet fungerar, sett ur en patients synvinkel. Men den är lika mycket en bok för den som drabbats av sjukdom eller den som står någon som blivit sjuk nära. Tenor, Lotta: Hope Recito förlag, 2012 Att skriva den här boken har varit en av författarens tre ledstjärnor sedan hon drabbades av bröstcancer. Ullenius, Agneta: Bara mitt bröst en överlevnadsbok för cancerdrabbade Norstedt, 2003 Boken är en självutlämnande skildring från besked om cancer till operation, om bröstrekonstruktion och cellgiftsbehandling och ständiga emotionella kast mellan ångest och hopp. Boken har också faktaavsnitt skrivna av författarens egen onkolog. Viktorsson, Johan: Koltrastens år en cancersjuk småbarnspappas kamp Ordberoende, 2013 Författaren började skriva för sina barn men så undrade han om inte hans erfarenheter skulle kunna hjälpa andra som liksom han drabbats. Wachtmeister, Ingegerd: Boken jag saknade när jag fick bröstcancer: tanker, känslor, fakta, behandling och alternativa metoder Wahlström & Widstrand, 1997 Så snart den första chocken efter sjukdomsbeskedet lagt sig började hon söka kunskap. Författaren delar med sig av sina upplevelser och känslor. Wesén, Marianne: Innan du går Ord & Visor förlag, 2012 Författarens man var läkare och ställde sin egen diagnos lungcancer. Boken handlar om den tid som de hade kvar tillsammans. ÖVRIGT Arvidsson-Artman, Lena. Tröst i praktiken Argument, 2002 Att vara stöd för en medmänniska är en utmaning. Det är svår konst att kunna lyssna utan att ta över och att stödja utan att bestämma. Boken Tröst vill vara en konkret hjälp i detta arbete. Einhorn, Stefan: Medmänniskor Forum, 2007 Boken består av tolv fristående berättelser som behandlar temat medmänsklighet ur olika aspekter. Flera av dem handlar om livsavgörande möten människor emellan.

7 Esbjörnsson, Marie: Råd och recept vid cancersjukdom Gothia, 2006 I bokens första del ges råd vid olika besvär som illamående, tugg- och sväljproblem, och lukt- och smakförändringar. Den andra delen består av energirika recept, för att motverka viktnedgång. Nevander Friström, Lena: Om livet före döden konsten att bli regissör i sitt eget liv Natur & kultur, 2004 En tankebok som med mycket humor och stort allvar diskuterar vad som faktiskt är viktigt i livet. Författaren är psykoterapeut. Ottosson, Åsa: Naturkraft om naturens lugnande, stärkande och läkande effekter Wahlström & Widstrand, 2006 Berättelser om hur en rad enskilda personer har tagit hjälp av naturen i sin stressade vardag eller i livskriser av olika slag. Robild, Eva: En lisa för själen trädgård som terapi och friskvård ICA, 2010 Det handlar om att njuta av det lilla. T ex att ta av sig skorna och känna gräset under fötterna. Schenström, Ola: Mindfulness i vardagen vägar till medveten närvaro Viva, 2008 Mindfulness är en träning i att vara i nuet. Ett sätt att förhålla sig till livet som motverkar stress och oro. Med boken medföljer en cd-skiva med instruktioner. Tungesvik, Hans Olav: Mod att leva Libris, 2002 Författaren som är psykiatriker låter läsaren ta del av några människors liv och berättelser. Människor som alla har varit med om någonting svårt men som fått hjälp och kommit igenom med nya insikter. ROMANER & DIKTER Den svenska lustgården dikturval Wiken, 1993 Lars Löfgren har valt ut dikter, Jan Weborg har fotograferat. Utvik, Magnus: Anna, min älskade Wahlström & Widstrand, 2005 Markus har just fått reda på att Anna har livmoderhalscancer. När det står klart att Anna aldrig kommer att kunna bli gravid så slåss deras värld sönder. En roman som bygger på författarens egna erfarenheter. Wijkmark, Carl-Henning: Stundande natten Norstedt, 2007 Romanen handlar om några män som i livets slutskede möts på en vårdavdelning. Det är de existentiella frågorna som står i centrum.

Lära sig leva med cancer

Lära sig leva med cancer Lära sig leva med cancer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov September 2017 www.rjl.se/bibliotek Fakta om cancer Abrahamsson, Per-Anders: Prostatacancer - information för patienter

Läs mer

Lära sig leva med cancer

Lära sig leva med cancer Lära sig leva med cancer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov September 2018 www.rjl.se/bibliotek Fakta om cancer Abrahamsson, Per-Anders: Prostatacancer - information för patienter

Läs mer

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Bröstcancer Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bröstcancer / Jonas Bergh. 2007, 128 s. En bok om vad som väntar en kvinna med diagnosen bröstcancer,

Läs mer

Att möta människan bakom patienten

Att möta människan bakom patienten Att möta människan bakom patienten Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vpd Seeberger, Astrid Den skamlösa nyfikenheten / Astrid Seeberger. 2010,

Läs mer

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Prostatacancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Ditt PSA är för högt : mitt möte med prostatacancer (2003) Av Lars Göran Pärletun Författaren opereras för prostatacancer.

Läs mer

Att möta människan bakom patienten

Att möta människan bakom patienten Att möta människan bakom patienten Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vpd Seeberger, Astrid Den skamlösa nyfikenheten. 2010, 208 s. Det goda samtalet

Läs mer

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Bröstcancer. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Bröstcancer Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bröstcancer / Jonas Bergh. 2007, 128 s. En bok om vad som väntar en kvinna med diagnosen bröstcancer,

Läs mer

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Prostatacancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Ditt PSA är för högt : mitt möte med prostatacancer. 2003 Av Lars Göran Pärletun Författaren opereras för prostatacancer.

Läs mer

Bröstcancer. Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Bröstcancer. Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Bröstcancer Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bröstcancer / Jonas Bergh. 2007, 128 s. En bok om vad som väntar en kvinna med diagnosen bröstcancer,

Läs mer

Cancer. Skönlitteratur. Litteratur för barn och ungdom. Gordimer, Nadine, Börja leva 2006. Guest, Judith, Sorgen efter Keith 1998

Cancer. Skönlitteratur. Litteratur för barn och ungdom. Gordimer, Nadine, Börja leva 2006. Guest, Judith, Sorgen efter Keith 1998 Cancer Skönlitteratur Gordimer, Nadine, Börja leva 2006 Guest, Judith, Sorgen efter Keith 1998 Kinde, Johan, Någon sorts extas 2008 Klingspor, Agneta, Stängt pga hälsosjäl 2010 Kluun, En sorts kärlek 2007

Läs mer

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket Barn och sorg Sjukhusbiblioteket Ager, Ulrika: Ett liv kvar att leva att börja om när det värsta hänt. Recito. 2009 Ulrika berättar om hur livet vände på ett par sekunder och aldrig blev sig likt igen,

Läs mer

Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket. Solvagnen med solskivan som hjul symboliserar solens gång och ljusets återkomst.

Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket. Solvagnen med solskivan som hjul symboliserar solens gång och ljusets återkomst. Leva med cancer Lästips från sjukhusbiblioteket Solvagnen med solskivan som hjul symboliserar solens gång och ljusets återkomst. Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Anticancer : ett nytt sätt att leva (2011)

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa Själ & kropp - levnadsvanor och psykisk hälsa Lästips från Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Effekter av fysisk träning vid olika sjukdomstillstånd (2007) Av Ulla Svantesson m fl Motion är medicin! Så

Läs mer

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede.

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. Peter Strang, överläkare, professor i palliativ medicin Karolinska Institutet, Stockholm Stockholms

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER INNEHÅLL En ny situation 1 Be om hjälp och stöd 2 Var medmänniska 4 Låt inte er omgivning styra 6 Ta hand om dig själv 8 Hitta saker att uppskatta 10

Läs mer

Att möta den döendes existentiella behov

Att möta den döendes existentiella behov Att möta den döendes existentiella behov Peter Strang Professor i palliativ medicin Onkolog, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem Vetenskaplig ledare för Palliativt Kunskapscentrum

Läs mer

Svåra närståendemöten i palliativ vård

Svåra närståendemöten i palliativ vård Svåra närståendemöten i palliativ vård Professor Peter Strang Karolinska Institutet, Stockholm Överläkare vid Stockholms Sjukhems palliativa sekt. Hur påverkas närstående? psykisk stress fysisk utmattning

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Cristina Josefsson sida 1 2009-09-24

Cristina Josefsson sida 1 2009-09-24 Cristina Josefsson sida 1 2009-09-24 Länkar till livet I trettio år bar Lisa Sand på en fråga som pockade på uppmärksamhet: Vad ger människor kraft att orka när de får besked om sin egen nära förestående

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar Böckerna finns att låna på Sjukhusbiblioteket, Länssjukhuset Ryhov www.lj.se/bibliotek biblioteket.jonkoping@lj.se 036 32 24 91 Catarina

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Samtal om samtal De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Svåra samtal Att lämna svåra besked Att bemöta starka känslor Att bemöta en obotligt sjuk människa som talar om att bli frisk eller en

Läs mer

Dagens föreläsningsbilder finns på tonhuset.blogg.se klicka på Vardagsetik 100412

Dagens föreläsningsbilder finns på tonhuset.blogg.se klicka på Vardagsetik 100412 Dagens föreläsningsbilder finns på tonhuset.blogg.se klicka på Vardagsetik 100412 Etiska dilemman i vardagen kunskap, teamarbete, etisk analys fordras i god palliativ vård Gunnar Eckerdal överläkare Palliativa

Läs mer

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket Stroke Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Afasi och samtal : goda råd om kommunikation (2010) Det är många gånger svårt att föra samtal med en person som har fått afasi.

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Att leva med prostatacancer

Att leva med prostatacancer Att leva med prostatacancer Oliver Hedestig Universitetsadjunkt, doktorand i Omvårdnad Jag driver tillsammans med Anders Widmark ett forskningsprojekt om att leva med prostatacancer. Den forskning som

Läs mer

Att våga prioritera det existentiella samtalet

Att våga prioritera det existentiella samtalet Att våga prioritera det existentiella samtalet Vad innebär existentiella frågor? När man drabbas av svår sjukdom handlar det inte bara om en sjuk kropp Livets, själva existensens grundvalar skakas Det

Läs mer

Minska din oro. öka ditt lugn. Nina Jansdotter. Brain Books

Minska din oro. öka ditt lugn. Nina Jansdotter. Brain Books Minska din oro öka ditt lugn Nina Jansdotter Brain Books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se 2008 Nina Jansdotter Utgåva enligt avtal med Loud Literary Agency, Malmö Kopieringsförbud.

Läs mer

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid!

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! Månadens inspirationsprofil heter Rebecka och är en stark och livsglad ung mamma som i många år kämpat med en svårhanterlig

Läs mer

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Gabriella Frisk, Onkolog, Sektionschef Sektionen för cancerrehabilitering, Onkologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Agenda Bakgrund

Läs mer

Sorg och kriser. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Sorg och kriser. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Sorg och kriser Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Bauer, Annamaria Ur sorg och saknad / Annamaria Bauer. - Visby : Storge, 2013.. - 103 s..

Läs mer

Sara Magnusson Leg. Sjuksköterska Neuro - Strokeenheten Östersundssjukhus

Sara Magnusson Leg. Sjuksköterska Neuro - Strokeenheten Östersundssjukhus Sara Magnusson Leg. Sjuksköterska Neuro - Strokeenheten Östersundssjukhus Neuro-Strokeenheten Stroke / Hjärntumörer / Neurologiska sjukdomar 20 vårdplatser 45 Dödsfall på Neuro-Strokeenheten år 2012 Du

Läs mer

God palliativ vård state of the art

God palliativ vård state of the art God palliativ vård state of the art Professor i palliativ medicin, överläkare Karolinska institutet, Stockholm Stockholms sjukhem 2015-03-11 Professor P Strang Vård av döende Vård av döende har alltid

Läs mer

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se Innehåll Förord 5 När barnets livshistoria inte blir som det var tänkt 8 Krisreaktioner kan skapa konflikter 13 Hänsynslöst hänsynsfull 15 Det svarta molnet 17 Hopp och förtvivlan 18 En omöjlig frigörelseprocess

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Anhörigstöd - Efterlevande vuxna

Anhörigstöd - Efterlevande vuxna Godkänt den: 2017-04-18 Ansvarig: Åsa Himmelsköld Gäller för: Region Uppsala Innehåll Innehåll... 1 Efterlevande... 2 Inledning... 2 Rutin för efterlevandestöd... 2 Väntade dödsfall... 3 Avsked... 3 Efter

Läs mer

Till dig som fått pankreascancer

Till dig som fått pankreascancer Till dig som fått pankreascancer 3 Att få beskedet Du har cancer är skrämmande, inte bara för den som själv drabbas utan även för närstående och vänner. Det är naturligt att känna sig chockad och rädd

Läs mer

Anhörigstöd - Efterlevande barn

Anhörigstöd - Efterlevande barn Godkänt den: 2017-04-18 Ansvarig: Åsa Himmelsköld Gäller för: Region Uppsala Innehåll Efterlevande barn... 2 Oväntade dödsfall... 3 Väntade dödsfall... 3 Avsked... 3 Före avskedet... 3 Vid avskedet...

Läs mer

Fatigue trötthet vid cancer och dess behandling

Fatigue trötthet vid cancer och dess behandling Fatigue trötthet vid cancer och dess behandling Varför är jag så trött? Att vara trött är ofta en normal reaktion på något du gjort som krävt mycket energi. Trötthet i samband med cancersjukdom och dess

Läs mer

Stroke. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Stroke. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Stroke Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vm Feldenkrais, Moshe Fallet Nora : kroppsmedvetenhet som läkande terapi. 1998, 82 s. Moshe Feldenkreis,

Läs mer

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna.

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. hästfolk De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna hästfolk De helande hästarna The Joy of being

Läs mer

regiongavleborg.se Per Fessé, Cancersamordnare

regiongavleborg.se Per Fessé, Cancersamordnare Standardiserad Vårdförlopp Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Per Fessé, Cancersamordnare Remiss

Läs mer

Organdonation & transplantation. Lästips från sjukhusbiblioteket

Organdonation & transplantation. Lästips från sjukhusbiblioteket Organdonation & transplantation Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Den rena godheten (2007) Av Slavenka Drakulic Författarinnan har sökt upp ett tiotal personer som alla

Läs mer

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Omkring 60 000 personer i Sverige kommer att få en cancerdiagnos i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller

Läs mer

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste.

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. Oroliga själar Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. 1 Sluta oroa dig i onödan! Om du har generaliserat ångestsyndrom har du antagligen fått uppmaningen många

Läs mer

Reportage: Att leva med ärftlig risk för bröstcancer

Reportage: Att leva med ärftlig risk för bröstcancer Information och tjänster för din hälsa och vård. Besök 1177.se eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Öppet dygnet runt. Reportage: Att leva med ärftlig risk för bröstcancer Vissa former av cancer kan

Läs mer

Bröstcancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Bröstcancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Bröstcancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2017 Att få cancerbesked - praktisk information om cancer till patienter och närstående (2014) Av Peter Strang och Nina Cavalli-Björkman

Läs mer

Det finns minnen som inte lämnar någon ro

Det finns minnen som inte lämnar någon ro Det finns minnen som inte lämnar någon ro Posttraumatiskt stressyndrom Information till patienter och anhöriga Har du varit med om en livshotande eller livsförändrande händelse? Så omskakande eller grym

Läs mer

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap?

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap? LÄNKTIPS OM DEMENSSJUKDOM OCH OM ATT VARA ANHÖRIG Sammanställda av Jenny Eriksson föreläsare och Ung Anhörig Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

inspiration reflektion diskussion

inspiration reflektion diskussion inspiration reflektion diskussion Tema möten bemötande Material från Sjukhusbiblioteken med Patientforum på SUS Litteratur och film stöd i bemötandefrågor Sjukhusbiblioteken med Patientforum har med utgångspunkt

Läs mer

Den missförstådda sorgen

Den missförstådda sorgen Att känna sorg vid en förlust är naturligt. Samtidigt är sorg en av våra mest försummade och missförstådda upplevelser. Vi är ovana att hantera den och vet inte hur vi ska bete oss när vi möter människor

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

Jag är mer än bara cancer.

Jag är mer än bara cancer. Jag är mer än bara cancer. Arbetsmaterial för verksamheter som vill bli bättre på att möta cancerberörda. Det här materialet riktar sig till dig som möter personer med cancer och närstående i ditt yrke.

Läs mer

Oro, ångest och depression

Oro, ångest och depression Oro, ångest och depression Annika Pohl öl LAH Motala Annika Pohl öl LAH Motala 1 Marianne 57år -85 opererad för hudförändring på hö ben juli diagnos av malignt melanom med spridning till lever, lunga,

Läs mer

När patienten känner meningslöshet om hoppets

När patienten känner meningslöshet om hoppets När patienten känner meningslöshet om hoppets och meningens betydelse. USK, SOCIONOM, MED.DR. ASIH STOCKHOLM SÖDRA/LÅNGBRO PARK. Vad är hopp och vad är mening? Hopp Riktat framåt, tidsperspektivet kan

Läs mer

Läker tiden alla sår? Vi ger dig verktygen vid sorg, kris och förändringsprocesser för att möta och hjälpa andra eller för din egen del.

Läker tiden alla sår? Vi ger dig verktygen vid sorg, kris och förändringsprocesser för att möta och hjälpa andra eller för din egen del. Läker tiden alla sår? Vi ger dig verktygen vid sorg, kris och förändringsprocesser för att möta och hjälpa andra eller för din egen del. Möter du i ditt arbete eller privatliv människor i sorg, kris eller

Läs mer

Stödpersonverksamhet BCF Amazona

Stödpersonverksamhet BCF Amazona Bröstcancerföreningen Amazona Telefon: 08-32 55 90 Frejgatan 56 113 26 STOCKHOLM E-post: info@amazona.se Stödpersonverksamhet BCF Amazona Till dig som är intresserad av att utbilda dig till stödperson

Läs mer

Palliativ vård. De fyra hörnstenarna

Palliativ vård. De fyra hörnstenarna Palliativ vård De fyra hörnstenarna Symtomkontroll Teamarbete Kommunikation Stöd till närstående SYMTOMKONTROLL Fysiska Psykiska Sociala Existentiella FYSISKA SYMTOM ESAS Vanligast : trötthet, smärta,

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Sollentuna 29 mars 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du?

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Sollentuna 29 mars 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du? Firma Margareta ivarsson Forskning och böcker av Luftfartsstyrelsen i Sollentuna 29 mars 2007 Stress och stresshantering Bosse Angelöw Marianne Frankenhaeuser Daniel Goleman Howard Gardner Aleksander Perski

Läs mer

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Att möta och uppmärksamma patienters behov av existentiellt stöd vid livets slut Annica Charoub Specialistsjuksköterska palliativ vård

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Döden: sorg, sorgearbete

Döden: sorg, sorgearbete Döden: sorg, sorgearbete Skönlitteratur Ahnve, Karin Det är bara tidig morgon 1994 Darrieussecq, Marie Tom är död 2009 Ekström, Margareta En levande och en död 1995 Kluun En sorts kärlek 2007 Kluun Änklingen

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

58 RICHARD BRANSON. HELÉNE NORD Detta gjorde mig stor. Och liten. HÄLSA & INSPIRATION. 04 HELENE NORD Detta är min tidning. Och din.

58 RICHARD BRANSON. HELÉNE NORD Detta gjorde mig stor. Och liten. HÄLSA & INSPIRATION. 04 HELENE NORD Detta är min tidning. Och din. 1 2 I nr 1Våren 2015 ENTREPRENÖRER KVINNA MAMMA Kunskap som gör skillnad för dig. 04 HELENE NORD Detta är min tidning. Och din. 08 FESTFIXARE Små tips som gör det lättare att samlas. 14 DITT VARUMÄRKE

Läs mer

Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården

Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården Framtagen av Patient- och närståendeperspektivrådet vid Regionalt cancercentrum väst PNP-RÅDET Ett

Läs mer

RÅD till närstående Diagnos Sjukdomsutveckling/insikt Läkarbesök: Vara steget före Medicin

RÅD till närstående Diagnos Sjukdomsutveckling/insikt Läkarbesök: Vara steget före Medicin RÅD till närstående Diagnos Tag diagnosen som en utmaning och lär känna sukdomen. Stöd den parkinsondrabbades ansvar för sin hälsa, var delaktig i det förebyggande arbetet att morverka sjukdomsförloppet.

Läs mer

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en rikstäckande organisation som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest

Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest Peter Strang Professor i palliativ medicin Onkolog, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem Vetenskaplig ledare för Palliativt Kunskapscentrum

Läs mer

Cancer- och Trafikskadades Riksförbund. Årsskrift 2012. Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064

Cancer- och Trafikskadades Riksförbund. Årsskrift 2012. Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064 Cancer- och Trafikskadades Riksförbund Årsskrift 2012 Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064 Ett stort och varmt tack till...... alla givare, sponsorer, medlemmar, medarbetare och samarbetspartners som

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Ett annorlunda liv. -men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos

Ett annorlunda liv. -men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos Ett annorlunda liv -men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos Det kan ta tid att acceptera sin diagnos. Hur länge varierar från person till person. Informationen här

Läs mer

Cancerrehabilitering 2012

Cancerrehabilitering 2012 Succé! Nu för andra gången! Cancerrehabilitering 2012 Cancerrehabilitering psykosocialt stöd och livskvalitet Att hjälpa patienten att hitta tillbaka till ett fungerande vardagsliv Hur påverkas kroppsuppfattning

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Billie Lou och Lille Bo på begravning. Författare: Sanna Larén Illustratör: Anna Norin. Rekommenderas för ca 4-7 år

LÄRARHANDLEDNING Billie Lou och Lille Bo på begravning. Författare: Sanna Larén Illustratör: Anna Norin. Rekommenderas för ca 4-7 år LÄRARHANDLEDNING Billie Lou och Lille Bo på begravning Författare: Sanna Larén Illustratör: Anna Norin Rekommenderas för ca 4-7 år Lärarhandledningen är framtagen av Sanna Larén som sedan 2010 utformat

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Är tiden mogen för allmän screening för prostatacancer?

Är tiden mogen för allmän screening för prostatacancer? 1 Är tiden mogen för allmän screening för prostatacancer? På vårt kvartalsmöte strax före sommaren hade vi besök av professor Jonas Hugosson som föreläsare. Jonas Hugosson är urolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Vad är ett standariserat vårdförlopp?

Vad är ett standariserat vårdförlopp? Vad är ett standariserat vårdförlopp? Ledtid som mäts nationellt 1. Misstanke 3. Välgrundad misstanke: Remiss 5. MDK 7. Start av första behandling Ingång Utredning Behandling Uppföljning 2. Ev. filterfunktion

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Enheten för Cancerrehabilitering bjuder in till föreläsningar

Enheten för Cancerrehabilitering bjuder in till föreläsningar Enheten för Cancerrehabilitering bjuder in till föreläsningar Träffarna riktar sig till dig med cancersjukdom samt till dina anhöriga Datum Tema 22/8 Fysisk aktivitet och träning under/efter behandling

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 Allt material på dessa sidor är upphovsrättsligt skyddade och får inte användas i kommersiellt

Läs mer

Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Leva med cancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Leva med cancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2018 Anticancer - ett nytt sätt att leva (2011) Av David Servan-Schreiber Författaren är läkare och upptäcker en hjärntumör

Läs mer

HÄLSA OCH LIVSKVALITET VID FORSKNINGSPROJEKTET SAMS. Frågorna i detta formulär handlar om hur Du upplever Din sjukdom och kontrollerna av den.

HÄLSA OCH LIVSKVALITET VID FORSKNINGSPROJEKTET SAMS. Frågorna i detta formulär handlar om hur Du upplever Din sjukdom och kontrollerna av den. ENKÄT A (UPPFÖLJNING) EN UNDERSÖKNING OM HÄLSA OCH LIVSKVALITET VID SJUKDOM I PROSTATA FÖR MÄN SOM DELTAR I FORSKNINGSPROJEKTET SAMS Frågorna i detta formulär handlar om hur Du upplever Din sjukdom och

Läs mer

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar Om PSA-prov För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede - Fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen Mars 2010. Detta är en uppdatera version av den som utkom 2007. Uppdateringen

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer