L A N T M Ä T E R I E T

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "L A N T M Ä T E R I E T"

Transkript

1 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) Regelverk för byggnads Tidigare beslutade ändringar Datum Ändring Version 0.1, Första utgåvan Version 1.0, Version 2.0,

2 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) Innehållsförteckning 1 Inledning Grundregler Definitioner för byggnads Principer för att tilldela byggnader byggnads Offentliga byggnader med samhällsfunktion Byggnads där ortens utelämnas Byggnads där verksamheten ingår i et Byggnad med flera byggnads Byggnad med förändrat ändamål Flera byggnader med samma Utländska ord Privatbostad Kyrkor och religiösa samfund Slott, herrgård och säteri samt gård Slott Herrgård och säteri Gård Byggnadsminnen Förenings- och klubbstugor Kommersiella och företags Skrivregler för byggnads Stor eller liten bokstav? Genitiv s Flerordiga Gammalstavning Förkortningar Bilaga 1 Exempelsamling (19)

3 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) 1 Inledning Dokumentet Regelverk för byggnads innehåller de principer och skrivregler som gäller när byggnader kompletteras med byggnads. Syftet är att tillhandahålla instruktioner med tydliga exempel, så att tilldelning av byggnadsen sker på ett enhetligt sätt. Regelverket vänder sig till dig som arbetar med redovisning av byggnads enligt samverkansavtalet mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Lantmäteriet, och är ett komplement till de instruktioner som finns i övriga handledningar från Lantmäteriet. Länk till övriga handböcker och beskrivningar. Kommunerna ansvarar för löpande uppdatering av byggnader och byggnads. En mängd ort, dit alltså även byggnads räknas, levereras till Lantmäteriet på detta sätt. Lantmäteriet ansvarar sedan för objektens innehåll och lagring. Lantmäteriet har som nationell ortsmyndighet ansvaret att fastställa ort och även att besluta om vilka kategorier av byggnader som ska redovisas som karttext eller som upplysningstext. Regelbundna kontroller av leveranserna genomförs för att säkerställa kvaliteten. Att såväl kommunerna som Lantmäteriet har en korrekt, uppdaterad och enhetlig redovisning av byggnadsen är av betydelse för samhällsnyttan. Förtätningen av redovisningen i urbana miljöer är till exempel viktig för att tillgodose blåljusmyndigheternas behov av orientering och kommunikation. För en närmare beskrivning av vad begreppet ort omfattar se: Grundregler Vid allt arbete med ort i statlig och kommunal verksamhet ska god ortssed följas. Sedan den 1 juli 2000 finns en hänsynsparagraf i kulturmiljölagen som förtydligar och sammanfattar begreppet. Länk till kulturmiljölagen (1988:950, ändrad 2013:548) 1 kap. 4 God ortssed. Även i arbetet med byggnads ska god ortssed iakttas, vilket bland annat innebär att dessa ska stavas enligt vedertagna regler för språkriktighet, om inte hävdvunna stavningsformer talar för annat. Reglerna för språkriktighet innebär att en ska stavas enligt de regler som tillämpas i den senaste upplagan av Svenska Akademiens ordlista. Så kallad gammalstavning försvann ur det svenska språket genom 1906 års stavningsreform, som självfallet också omfattade orten. Reformen 3 (19)

4 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) 1906 förändrade i huvudsak två delar i skriftspråket: v-ljudet blev enhetligt och stavades med -v i alla ord. Det äldre bruket att skriva med f, -fv och -hv togs bort. För det andra ändrades stavningen -dt för t-ljud till t eller tt. Bokstaven -w avskaffades i skriftspråket redan under 1880-talet. Sedan 2009 finns även en särskild språklag i Sverige. Språklagen är en ramlag som anger principer, mål och riktlinjer för språkanvändningen. I lagen tilldelas stat och kommun (det allmänna) ett särskilt ansvar för att det svenska språket används och utvecklas. Läs mer: I regelverkets kapitel 3 förklaras närmare vilka skrivregler som gäller för byggnads. Läs även om God ortssed på En samlande grundprincip för ett ändamålsenligt ortsskick är att ett hävdvunnet och genuint bruk används vid redovisning av bebyggelse. Byggnadsen ska med andra ord vara allmänt kända och använda sedan längre tid. 1.2 Definitioner för byggnads Huvud Definition Godkänt huvud Godkänt andra Namnförslag Övrig benämning Används av Lantmäteriet för godkänt huvud på en byggnad. Godkänns enligt regelverket för byggnads. Används av Lantmäteriet om det finns fler än ett godkänt på en byggnad. Godkänns enligt regelverket för byggnads. Används av kommunen för förslag som tas om hand för godkännande successivt. Används av kommunen för benämning som är mer av karaktären beskrivning än. Beskrivning Namn på byggnad som t.ex. skolor, sjukhus, kyrkor, museum, idrottsanläggningar, stationer, gårds. Ortssektionen förbehåller sig rätten att ev. flytta som inte uppfyller gällande krav på god ortssed till. Visas och är sökbart i Lantmäteriets kartografiska produkter. Namn på byggnad som t.ex. skolor, sjukhus, kyrkor, museum, idrottsanläggningar, stationer, gårds. Ortssektionen förbehåller sig rätten att ev. flytta som inte uppfyller gällande krav på god ortssed till. Är sökbart i Lantmäteriets kartografiska produkter. Nya, ex. förslag från kommunen som betraktas som kandidater till Huvud eller Övrigt men ännu inte godkänts läggs in som som används i folkmun. Namnförslagen granskas fortlöpande. De som inte godkänns läggs in i. Ortssektionen godkänner en. Namn som inte anses vara kandidater till Huvud eller Övrigt. Det kan t.ex. vara beskrivningar av ändamål eller inofficiella, t.ex. Läppstiftet (byggnad i Göteborgs hamn). Alla som innehåller siffror dvs. betecknings, upplysningstexter. Gamla eller som inte anses vara ort och därför är olämpliga för en kartografisk produkt. Dock kan de vara av nytta för t.ex. blåljusmyndigheterna. 4 (19)

5 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) 2 Principer för att tilldela byggnader byggnads 2.1 Offentliga byggnader med samhällsfunktion Med offentliga byggnader med samhällsfunktion menas byggnader där det finns en etablerad offentlig funktion/samhällsfunktion. Man ska alltid sträva efter att använda officiella som byggnads Byggnads där ortens utelämnas Nedanstående typer av byggnads skrivs alltid i bestämd form, det vill säga ortens utelämnas (med andra ord ska former som till exempel Gävle rådhus inte användas). Dessa byggnader är ofta karaktäristiska inslag i stadsbilden och får därför behålla sina benämningar även om det kan förekomma annan verksamhet i dem. Byggnads där ortens utelämnas Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Stadshuset 2 Rådhuset 3 Tingshuset Byggnads där verksamheten ingår i et Byggnads där verksamheten ingår i et kan utformas på följande sätt. Ort + verksamhet, ex. Sandvikens resecentrum. Ort skrivs först i byggnadset och den ordföljden ska gälla enligt språkriktighetsregler, även om kommunen har en annan skrivning på sin hemsida. Se även avsnitt 3.3 Skrivregler för byggnads. Exempelvis Ängsgårdens förskola (ej Förskolan Ängsgården) jfr. Gävle kommun (ej Kommunen Gävle). 5 (19)

6 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) Byggnads där verksamheten ingår i et Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Sandvikens resecentrum 2 Busstation* * Se nedanstående förteckning Detaljerade ändamål. Detaljerat ändamål ska inte levereras som alternativ. De ska inte redovisas eftersom de inte är ort. Se förteckning Detaljerade ändamål nedan. Förteckning över Detaljerade ändamål Badhus Järnvägsstation Samfund Brandstation Kommunhus Sjukhus Busstation Kriminalvårdsanstalt Skola Distributionsbyggnad Kulturbyggnad Sporthall Djursjukhus Multiarena Universitet Försvarsbyggnad Polisstation Vattenverk Högskola Reningsverk Vårdcentral Ishall Ridhus Byggnad med flera byggnads Även om en byggnad har flera kan bara ett vara huvud. Oftast är det självklart vilket som är huvud, men det finns undantag. Exempelvis kan det finnas ett bibliotek och en förskola i samma byggnad. Välj då ett av en som huvud. Är huvudverksamheten skola går det före förskola. Huvudet tilldelas Huvud medan de övriga en på denna byggnad tilldelas, se exempel 1. Byggnad med flera byggnads Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Örbyhus skola 1 Skogsbackens förskola 6 (19)

7 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) Byggnad med förändrat ändamål Om den offentliga verksamheten flyttas från byggnaden så ansvarar kommunen för att byggnadset tas bort. Undantagna från ovanstående regel är nedlagda mindre** s.k. byskolor som blivit bostad eller som används till annan verksamhet. Dessa byggnader får behålla sitt skol och tilldelas då Huvud, se exempel 1. ** Gränsen för vad som anses mindre är flytande, men en riktlinje är att byggnadens storlek är lämplig för ett enfamiljshushåll. Förändrat ändamål till exempel nedlagd verksamhet Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Smedstorps skola Flera byggnader med samma Områdes som Gävle sjukhus bör undvikas då det kan försvåra lokalisering och identifiering av rätt byggnad. Om samma byggnads ska tilldelas en mindre samlad bebyggelse bör detta omfatta högst fem byggnader. Namngivning prioriteras för bostadshus, inte komplementbyggnader. 2.2 Utländska ord Med hänvisning till språklagen och ortsparagrafens regler om svensk språkriktighet ska man vid sättning eftersträva på svenska framför utländska. Namnet The English school skrivs till exempel Engelska skolan. I övriga fall tilldelas byggnads med utländska ord alltid, se ex. 1. Utländska ord Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Thoren Business School 7 (19)

8 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) 2.3 Privatbostad Privatbostäder kan tilldelas Huvud om et finns i Lantmäteriets grundläggande geodata (GGD), se exempel 1. Kategorin Huvud kan också ges till byggnader som tillhör eller ligger inom en större gård/anläggning, se exempel 2. Om et saknas i GGD kan belägg för et sökas i arkivhandlingar. Detta görs av Ortssektionen. Privatbostad Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Björkhem 2 Trädgårdsmästarbostaden 3 Älgstugan Kyrkor och religiösa samfund Namn på kyrka tillhörande Svenska kyrkan, dvs. större kyrkobyggnad, församlingskyrka, f.d. församlingskyrka och sockenkyrka, tilldelas Huvud. Till kyrka räknas även kapell (ej gravkapell) och ödekyrka, se exempel 1. Annan given fristående byggnad för fast organiserad religiös gemenskap tilldelas Huvud, se exempel 2. Om byggnaden inrymmer ett religiöst samfund tilldelas et, se exempel 3. Observera! Namnet ska överensstämma med den stavning som återfinns på respektive församlings webbplats. Kyrkor och övriga byggnader för religiösa samfund Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Landeryds kyrka 1 Uppståndelsens kapell 2 Sankt Kyriakos ortodoxa kyrka 3 Katolska kyrkan 8 (19)

9 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) 3 Synagoga 3 Moské 3 Frikyrka 2.5 Slott, herrgård och säteri samt gård För hantering kring slott, herrgård och säteri samt gård hänvisas till nedanstående. Om du har frågor kring detta, vänd dig till Ortssektionen Slott Ordet slott får endast förekomma i byggnads om efterleden slott redovisas tillsammans med et i Lantmäteriets ortsregister, se exempel 1. För övriga förekommande slott, redovisas alltid et i sin genuina form, dvs. utan tillägget Slott, se exempel 2. Det är tillåtet att tilldela byggnader endast et Slottet, se exempel 3. Slott Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Läckö slott 1 Vadstena slott 2 Drottningholm 2 Gripsholm 3 Slottet Herrgård och säteri Orden herrgård och säteri används endast i byggnads om efterleden herrgård redovisas tillsammans med et i Lantmäteriets ortsregister eller på allmänna kartor, se exempel 1. I övrigt redovisas en alltid i sin genuina form, dvs. utan tilläggen herrgård eller säteri, se exempel 2. Kammarkollegiet har fastställt att institutet säteri inte ska användas i offentliga sammanhang då brukningsformen sedan länge är avskaffad. Lantmäteriet och kommuner ska därför inte nyskapa där denna term ingår. Namnet Säteriet kan däremot användas som byggnads om det återfinns i Lantmäteriets ortsregister (exempel 3) 9 (19)

10 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) Herrgård och säteri Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Alsters herrgård 2 Spellinge 2 Johannisberg 3 Säteriet Gård Ordet gård bör undvikas så långt som möjligt i hanteringen av byggnads. Många privatpersoner, men även företag, vill gärna lägga till gård för att nobilisera et. Detta är inte lämpligt eftersom byggnaderna i många fall aldrig varit gård, dvs. huvudgård i historisk bemärkelse. Vid adressättning och i officiella sammanhang ska det genuina skicket, som återfinns på Lantmäteriets allmänna kartor, användas. Namn på bebyggelse redovisas utan tillägget gård, Se exempel 1. I undantagsfall kan tillägget gård dock användas i byggnads om ordet redan finns upptaget i Lantmäteriets ortsregister. Se ex. 2. Begreppet gård sätts alltså inte ut i kombination med det genuina et. Gård Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Granby 2 Fullersta gård 2 Herrängens gård Övrigt 2.6 Byggnadsminnen Namn på byggnadsminnen tilldelas Huvud. Det finns två typer av byggnadsminnen byggnadsminnen enligt kulturmiljölagen (enskilda) samt statliga byggnadsminnen. Uppgift om byggnadsminnen enligt kulturmiljölagen finns hos Länsstyrelsen medan uppgift om statliga byggnadsminnen finns hos Riksantikvarieämbetet. 10 (19)

11 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) Byggnadsminnen Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Jan Ersgården 1 Carl Eldhs ateljé 1 Borgholms slottsruin 2.7 Förenings- och klubbstugor Förenings- och klubbstugor tilldelas Huvud enbart om byggnadset har en direkt koppling till byggnaden (dvs. innehåller -hus, - stuga, -villa eller liknade), exempelvis GOK-stugan som är Gävle orienteringsklubbs klubbstuga, se exempel 1. Om et saknar direkt koppling till byggnaden, utan i stället beskriver en verksamhet eller ett förenings, tilldelas byggnadset istället. Förenings- och klubbstugor Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 GOK-stugan 1 Kamratvillan 1 Isbjörnarnas bastubyggnad 2 Gävle ponnyklubb 2 Ystads amatörfiskeklubb 2.8 Kommersiella och företags Byggnads där et är ett kommersiellt eller företags tilldelas, se exempel 1. Namn på byggnader som ursprungligen har ett kommersiellt eller företags får betraktas som huvud, ex. Stora hotellet, NK. Främst gäller det äldre byggnader där et för tankarna till själva byggnaden istället för verksamheten. Dessa byggnads tilldelas Huvud, se exempel (19)

12 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) Kommersiella och företags Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Clarion Stora Hotellet 2 Stora hotellet 3 Skrivregler för byggnads 3.1 Stor eller liten bokstav? Ett flerordigt består vanligtvis av en huvudled till exempel Rådhuset och en bestämningsled Gamla, se ex. 1 och 2. Flerordiga tilldelas stor eller liten bokstav enligt följande: Kan huvudleden själv utgöra ett Huvud (Rådhuset) så skrivs den med en inledande stor bokstav, se ex. 1. Kan inte huvudleden själv utgöra ett Huvud (förskola) så skrivs den med en inledande liten bokstav, se ex. 2. Undantagna från ovanstående regel är kommersiella och företags. Dessa behåller sin officiella stavning och tilldelas, se ex. 3. En gråzon är byggnads som inte självklart är kommersiella. För att tilldelas Huvud måste byggnadset följa svenska skrivregler. Detta visas i exemplet Stora hotellet, där hotell skrivs med litet h och tilldelas Huvud. Om Stora Hotellet i stället skrivs med stort H räknas det som ett kommersiellt och tilldelas, se ex. 4b och 5b. Stor eller liten bokstav Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Gamla Rådhuset 2 Nybrostrands förskola 3 ABB Arena Nord Ystad Energi AB 4a Stora hotellet 12 (19)

13 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) 4b Stora Hotellet 5a Ystads saltsjöbad 5b Ystads Saltsjöbad 3.2 Genitiv s Genitiv -s används enligt följande: Byggnads som slutar på en konsonant (förutom s, x, z) skrivs alltid med genitiv -s, se ex 1. Byggnads som slutar på en vokal skrivs aldrig med genitiv -s, se ex. 2. Genitiv -s Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Nybrostrands förskola 2 Vittsjö brandstation 3.3 Flerordiga När den första leden utgörs av ett ort, i genitiv, ska den senare leden utgöras av ett lokalbetecknande ord som län, kommun, skola, förskola, kyrka etc. De båda lederna bildar tillsammans, trots att de fortfarande skrivs isär, en ny enhet, ett nytt : Örebro län, Nynäshamns kommun, Skansbergets skola, Ängsgårdens förskola, Spånga kyrka. 3.4 Gammalstavning Byggnads ska följa svenska skrivregler vilket innebär att gammalstavning inte är tillåten. En variant av gammalstavning är så kallad dekorativ stavning, vilket innebär att korta fylls ut med extra bokstäver, till exempel Nääs eller Öhn. Dessa typer är inte heller förenliga med svensk språkriktighet. Undantagna från ovanstående regel är följande: Byggnads med gammalstavning är tillåten om motsvarande stavning förekommer som trakt. 13 (19)

14 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) Person med gammalstavning får användas som byggnads, se ex. 1. Kommersiella och företags med gammalstavning är tillåtna som byggnads om de tilldelas, se ex. 2. Gammalstavning Ex. Byggnads (exempel) Huvud 1 Hvitfeldtska gymnasiet 2 Gefle Montessoriskola Waldorf och Hvitfeldt är person och ska inte ändra stavning. Grenna eller Gefle är exempel på en gammalstavning och ska därför inte godkännas som huvud. 3.5 Förkortningar Byggnads skrivs alltid i fullform, det vill säga förkortningar är inte tillåtna. 14 (19)

15 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) Exempelsamling Bilaga 1 Insamling av byggnads För mer grundläggande information se huvuddokumentet Regelverk för byggnads, denna bilaga ska endast underlätta det dagliga arbetet. Ur ett ortsperspektiv är det viktigt att samla in på byggnader som har genuina byggnads, på det sätt som Regelverket beskriver. Namn som levereras som kodas om av Lantmäteriet till Huvud eller övrigt, om det är lämpliga. Uppfyller de inte dessa krav sätts en som alternativ eller tas bort. Huvud tillförs ortsregistret för officiell spridning. Ett byggnads ska inte redovisa vilken verksamhet som byggnaden innehåller. Det finns dock vissa undantag där verksamhet ingår i et, t.ex. för skolor, sjukhus och resecentrum för att nämna några. Texter som inte ska levereras som Namn Gruppbostäder Transformator Attefallsbyggnad Gäststuga/garage Uterum Bastu ICA Maxi, Lidl, Coop m. fl. kommersiella Slott, herrgård och säteri samt gård För hantering kring slott, herrgård och säteri samt gård hänvisas till Regelverket. Om du har frågor om sättningen för dessa byggnader, vänd dig till Ortssektionen. Flygplatser ingår i anläggning och ska inte sättas som byggnads. 15 (19)

16 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) = Namnförslag från kommunen Huvud Arena, se Multiarena Badhus Vallabadet (inomhusbad) Blå Lagunen (utomhusbad) Smedshusbadet (utomhusbad) Bibliotek Sandvikens bibliotek Stadsbiblioteket Biblioteket Brandstation Brandstationen Brandstation Hyllie Hyllie brandstation Busstation Resecentrum Sandvikens resecentrum Bygdegård Vallevikens bygdegård Distributionsbyggnad Sollefteå kraftverk Djursjukhus Östersunds djursjukhus Strömsholms djurklinik Folkets hus Ljusdals Folkets hus Folkets park Sunne Folkets park Församlingshem Församlingsgård Församlingsgården Förskola Fröken Floras förskola Förskolan Ängsgården Karlshamns barnstuga Måsens förskola Storkboets förskola (I Ur och Skur tas inte med) Tjäderns Montessoriförskola Försvarsbyggnad (19)

17 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) = Namnförslag från kommunen Huvud Hembygdsgård Hembygdsgården Oppala hembygdsgård Högskola Luleå tekniska högskola Gävle högskola Ishall Åstorps ishall Järnvägsstation Järnvägsstationen Hjärnarps järnvägsstation Kommunhus Kommunhuset Kils kommunhus Kommunkontoret Kriminalvårdsanstalt Fängelset Gamla fängelset Kalmaranstalten Anstalten Visby Kulturbyggnad Konserthuset Konsertsal Multiarena NKT Arena Karlskrona Linköping arena Parkeringshus Nanna parkeringshus Polisstation Polisstationen Reningsverk Nyvångverket Ridhus Olstorps ridhus Samfund Kyrka Landeryds kyrka Uppståndelsens kapell Ganns ödekyrka Frikyrka Gravkapell Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga 17 (19)

18 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) = Namnförslag från kommunen Huvud Kapell Lövgrunds kapell Katolska kyrkan Gamla katolska kyrkan Moské Fittja moské Pingstkyrkan Rikets sal Sankt Kyriakos ortodoxa kyrka Synagoga Stockholms stora synagoga Göteborgs synagoga Tabernaklet Tempel Tingsrätt Linköpings tingsrätt Medborgarkontor Medborgarkontoret Sjukhus Gävle sjukhus Centrallasarett Centrallasarettet Kalmar länssjukhus Länssjukhuset Skola Forsbacka skola Solängsskolan Egen Hvitfeldtska gymnasiet Karlshamns Waldorfskola Montessoriskolan Montessoriförskolan Gammalstavning Gefle Montessoriskola Grennaskolan Utländskt Thoren Business School International School of the Gothenburg Region Sporthall Bollnäs sporthall Universitet Umeå universitet 18 (19)

19 L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten (19) = Namnförslag från kommunen Huvud Vattenverk Vattenverket Djupdals vattenverk Vårdcentral alt. Hälsocentral Askeby servicehus Norrlidens hälsocentral Hästveda vårdcentral Rudbecklaboratoriet Byggnad med flera verksamheter Åhusgården Majblommans förskola Backaskolan Backa förskola Kommersiella och företags Bilbesiktningen Bilprovningen Clarion Stora Hotellet Stora hotellet Tele2 Arena Telge Energi 19 (19)

L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnadsnamn Dokumentidentitet: Ortnamn på byggnader Utarbetad av: Ortnamnsmyndigheten

L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnadsnamn Dokumentidentitet: Ortnamn på byggnader Utarbetad av: Ortnamnsmyndigheten L A N T M Ä T E R I E T Regelverk för byggnads Ort på byggnader Ortsmyndigheten 1(16) Regelverk för byggnads Tidigare beslutade ändringar Datum Ändring 2015-04-08 Version 0.1, Första utgåvan Version, L

Läs mer

Bilaga D. Kodlistor Byggnadsändamål

Bilaga D. Kodlistor Byggnadsändamål 2015-09-28 Sida 1 av 7 Bilaga D. Kodlistor Byggnadsändamål Kodlistan SG Byggnadsändamål är en hierarkisk kodlista som anger giltiga värden för typer av ändamål. Kodlistan är hierarkiskt indelad i två nivåer;

Läs mer

Riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde

Riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde Riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde Ett normerande dokument som namngivningsnämnden fattade beslut om 2017-09-18 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer för

Läs mer

Riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde

Riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde Datum: Diarienummer: Normerande styrdokument 2019-02-05 NGN-2019-0008 Beslutsfattare: Namngivningsnämnden Dokumentansvarig: Mats Norrbom Riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde

Läs mer

Revidering av riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde

Revidering av riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Helen Lind 2019-01-08 NGN-2019-0008 Rev. 2019-01-22 Namngivningsnämnden Revidering av riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde

Läs mer

Remissvar på betänkandet Kraftsamling mot antiziganism SOU 2016:44

Remissvar på betänkandet Kraftsamling mot antiziganism SOU 2016:44 Remissvar på betänkandet Kraftsamling mot antiziganism SOU 2016:44 2016-12-14 Institutet för språk och folkminnens synpunkter Institutet för språk och folkminnen lämnar härmed synpunkter på de delar av

Läs mer

Produktbeskrivning: Byggnad Direkt

Produktbeskrivning: Byggnad Direkt 1 (7) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2016-10-12 2.1 2.0.1 Produktbeskrivning: Byggnad Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 1 2 Funktioner... 2 3 Informationsinnehåll...

Läs mer

Riktlinjer för bestämmande av namn och belägenhetsadresser i Burlövs kommun

Riktlinjer för bestämmande av namn och belägenhetsadresser i Burlövs kommun Riktlinjer för bestämmande av namn och belägenhetsadresser i Burlövs kommun Antagna av kommunstyrelsen 2015-03-02, 50 Träder i kraft 2015-03-02 1 Ortnamn 1.1 Behov av ortnamn Nästan alla platser omkring

Läs mer

Riktlinjer för namnsättning

Riktlinjer för namnsättning Riktlinjer för namnsättning Gator, va gar, omra den och kvarter med mera Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Namnsättning

Läs mer

1(5) Policy för ortnamnsverksamhet och adressättning i Eda kommun. Styrdokument

1(5) Policy för ortnamnsverksamhet och adressättning i Eda kommun. Styrdokument 1(5) Policy för ortnamnsverksamhet och adressättning i Eda kommun Styrdokument 2(5) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-09-30 97 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad

Läs mer

Produktbeskrivning: Ortnamn Direkt

Produktbeskrivning: Ortnamn Direkt 1(11) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2018-06-29 2.0.1 1.1 Produktbeskrivning: Ortnamn Direkt Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 2 1.1 Geografisk utsnitt... 2 1.2

Läs mer

Riktlinjer för bestämmande av namn och namnsättning i Värmdö kommun

Riktlinjer för bestämmande av namn och namnsättning i Värmdö kommun Riktlinjer för bestämmande av namn och namnsättning i Värmdö kommun 1. Ortnamn 1.1 Behov av ortnamn Nästan alla platser omkring oss heter någonting. Samhällen och byar, gårdar och torp, skogar och berg

Läs mer

Kontakt Anders Lidman, Version: 11

Kontakt Anders Lidman, Version: 11 Detaljtypslista Verksamhet Lantmäteri Datum: 2018-06-19 Kontakt Anders Lidman, 090 16 14 05 Version: 11 Detaljtypslistan innehåller alla objektstyper som finns i den storskaliga primärkartan. Till varje

Läs mer

Appendix A3 CoClass och PBL/Lantmäteriet

Appendix A3 CoClass och PBL/Lantmäteriet 1 (5) Appendix A3 CoClass och PBL/Lantmäteriet 2 (5) 3 (5) 1 Appendix A3: CoClass och PBL/Lantmäteriet I detta appendix beskrivs hur definieras i CoClass i jämförelse med Plan- och bygglagen (PBL) och

Läs mer

Platser som beslutats av Polismyndigheten efter särskild prövning enligt 3 lagen (1980:57) om ordningsvakter (LOV)

Platser som beslutats av Polismyndigheten efter särskild prövning enligt 3 lagen (1980:57) om ordningsvakter (LOV) POLISREGION SYD 3 LOV FÖRTECKNING 1 (9) Rättsavdelningen Syd Förvaltningsrätt 4 Datum 2018-11-23 Diarienr (åberopas) Platser som beslutats av Polismyndigheten efter särskild prövning enligt 3 lagen (1980:57)

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov utökad B (kod 96), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov utökad B (kod 96), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov utökad B (kod 96), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade provtider,

Läs mer

Riktlinjer för namnsättning i Gislaveds kommun

Riktlinjer för namnsättning i Gislaveds kommun Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Kommunfullmäktige 2017-03-30 43 Ansvarig: Chef för avdelningen för hållbar utveckling Revideras: Följas upp: Riktlinjer

Läs mer

Produktbeskrivning: Byggnad Direkt

Produktbeskrivning: Byggnad Direkt 1(13) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2018-01-11 2.5 2.0.3 Produktbeskrivning: Byggnad Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 2 2 Funktioner... 3 3 Informationsinnehåll...

Läs mer

Ortnamn. Publicerad: Datamängdens omfattning: Av Lantmäteriet fastställda ortnamn, samt blåljusnamn.

Ortnamn. Publicerad: Datamängdens omfattning: Av Lantmäteriet fastställda ortnamn, samt blåljusnamn. 2019-08-12 NATIONELL INFORMATIONSSPECIFIKATION Ortnamn Version av specifikation: 1.0 Denna version: https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/samverkanmed-andra/lantmateriet---utvecklingsmyndighet-forsamhallsbyggnadsprocessen/nationellaspecifikationer/specifikationer-och-matningsanvisningar/

Läs mer

Att tänka på för dig som arbetar med datainsamling i en kommun

Att tänka på för dig som arbetar med datainsamling i en kommun Geodata för Blåljus Att tänka på för dig som arbetar med datainsamling i en kommun För Sveriges blåljusaktörer är kartan ett viktigt arbetsredskap. Karta och positionering används både hos larmcentral

Läs mer

Platser som beslutats av Polismyndigheten efter särskild prövning enligt 3 lagen (1980:57) om ordningsvakter (LOV)

Platser som beslutats av Polismyndigheten efter särskild prövning enligt 3 lagen (1980:57) om ordningsvakter (LOV) POLISREGION SYD 3 LOV FÖRTECKNING 1 (8) Rättsavdelningen Syd Förvaltningsrätt 4 Datum 2019-07-03 Diarienr (åberopas) Platser som beslutats av Polismyndigheten efter särskild prövning enligt 3 lagen (1980:57)

Läs mer

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna LANTMÄTERIVERKET SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING 1 (8) BILAGA 1 TILL RAMAVTAL 2007-05-14 Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna

Läs mer

Byggnad Direkt 1.3 - teknisk beskrivning

Byggnad Direkt 1.3 - teknisk beskrivning Byggnad Direkt 1.3 - teknisk beskrivning Dokumentversion 1.2 Gränssnittsdefinition Verifiering WSDL XML-schema http://namespace.lantmateriet.se/distribution/produkter/byggnad/v1/b yggnad-1.3-ver.wsdl http://namespace.lantmateriet.se/distribution/produkter/byggnad/v1/b

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 17 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Lit 2015-05-26. Huvudr

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 17 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Lit 2015-05-26. Huvudr Lit 2015-05-26 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning...... 3 1.1. Avgränsning.........3 2.Befolkningsutveckling... 4 2.1.Könsfördelning..........4 2.2.Åldersfördelning..5 3.Tillsynsobjekt i Lits släckområde.......

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Riktad Indragning. Utsändes till: Distributör (även pdf) Apoteket AB (även pdf) Läkemedelsverket (även pdf) I övrigt se sändlista sid 2

Riktad Indragning. Utsändes till: Distributör (även pdf) Apoteket AB (även pdf) Läkemedelsverket (även pdf) I övrigt se sändlista sid 2 Utsändes till: Distributör (även pdf) Apoteket AB (även pdf) Läkemedelsverket (även pdf) Riktad Indragning I övrigt se sändlista sid 2 Ref. Helena Hansson, tel. 040-680 02 60 Datum 2007-05-29 Nr. Orifarm

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

FD 2009 anmälda Senast uppdaterad 2009-10-01

FD 2009 anmälda Senast uppdaterad 2009-10-01 FD 2009 anmälda Senast uppdaterad 20091001 Föreningar anmälda till Frimärkets Dag 2009 OBS! Sista dag för anmälan är 24/4 2009 efteranmälningar kan ske fram till 10/5 cirka Inlagt 30/3 2009. Uppdaterat

Läs mer

Kulturmiljölag (1988:950) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548).

Kulturmiljölag (1988:950) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548). Import- och exportföreskrifter/kulturföremål m.m. 1 Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548). 1 kap. Inledande bestämmelser [5541] Det är en nationell angelägenhet att skydda

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av F.d. Ridhuset på Karolinska skolan i Örebro, Kv Husaren 2, Olaus Petri församling, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av F.d. Ridhuset på Karolinska skolan i Örebro, Kv Husaren 2, Olaus Petri församling, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(4) BESLUT 2016-09-05 Dnr: 432-3745-2016 Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Futurum Fastigheter Pappersbruksallén 1 702 15 Örebro För kännedom

Läs mer

(8) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Inrättande av byggnadsminnen (3 kap 1 )

(8) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Inrättande av byggnadsminnen (3 kap 1 ) 2014-01-01 1 (8) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Inrättande av byggnadsminnen (3 kap 1 ) 2014-01-01 2 (8) Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

Platser som beslutats av Polismyndigheten efter särskild prövning enligt 3 lagen (1980:578) om ordningsvakter (LOV)

Platser som beslutats av Polismyndigheten efter särskild prövning enligt 3 lagen (1980:578) om ordningsvakter (LOV) POLISREGION SYD 3 LOVförteckning 1 (9) Datum 20151202 Diarienr (åberopas) Polismyndigheten Rättsavdelningen Förvaltningsrätt 13 Syd FÖRORDNAD ORDNINGSVAKT MED TJÄNSTGÖRING I POLISREGION SYD Platser som

Läs mer

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1 Kungliga biblioteket Svensk praxis för RDA kapitel 1: Generella riktlinjer för att ange attribut för manifestationer och exemplar Librispraxis: Tillämpa alternativet. Translitterering kan ibland kan ibland

Läs mer

FMIS och fastighetskartan. Manual för korrekta aviseringar till fastighetskartan. Ver

FMIS och fastighetskartan. Manual för korrekta aviseringar till fastighetskartan. Ver FMIS och fastighetskartan Manual för korrekta aviseringar till fastighetskartan Ver. 1.0 2014-10-29 FMIS och fastighetskartan 2 Bakgrund Riksantikvarieämbetets fornminnesinventering startade i slutet av

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet A (motorcykel), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet A (motorcykel), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet A (motorcykel), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Dok.nr.: Version: Datum: TS JV 2009: Vägledning. Järnvägsavdelningen. Sidan 1 av 9. Vägledning för godkännande av trafikplatsnamn

Dok.nr.: Version: Datum: TS JV 2009: Vägledning. Järnvägsavdelningen. Sidan 1 av 9. Vägledning för godkännande av trafikplatsnamn Sidan 1 av 9 Vägledning för godkännande av trafikplatsnamn Sidan 2 av 9 REVISIONSINFORMATION Version Datum Beskrivning av ändring Skapad/ändrad Fastställt av Nytt dokument Lars Flood och Inger Olsson Sidan

Läs mer

Krydda med siffror Smaka på kartan

Krydda med siffror Smaka på kartan Krydda med siffror Smaka på kartan Stefan Svanström Statistiska centralbyrån Avdelningen för regioner och miljö GIS i Västmanland Västerås Om SCB Statistik är en förutsättning för demokratin SCB är en

Läs mer

Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt

Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. SITHS kort... 4 3. Förutsättningar för åtkomst till Säkerhetstjänsten... 4 4.

Läs mer

Figuren nedan beskriver övergripande tillvägagångssätt för att erhålla resultat av analysen.

Figuren nedan beskriver övergripande tillvägagångssätt för att erhålla resultat av analysen. Bilaga 2 GIS-ANALYS I arbetet med grovanalys av kommunens risk- och sårbarhetsområden genomförde WSP en överlagringsanalys av GIS-skikt utifrån befintliga GISdata och tillgängliga exempelvis fastighetskartor,

Läs mer

Traktnamnet Villshärad i Halmstads kommun

Traktnamnet Villshärad i Halmstads kommun Extra ärende Sid 1-19 1(3) Tjänsteskrivelse 2012-02-20 Diarienummer: KN 2012/0132 Version: 1,0 Beslutsorgan: KN Enhet: Kulturförvaltningen Kristina Blomquist E-post: kristina.blomquist@halmstad.se Telefon:

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(5) Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Tysslinge församling Skolgatan 12 719 30 Vintrosa För kännedom till: Riksantikvarieämbetet Lantmäterimyndigheten

Läs mer

BUSS 1 START I VÄSTERVIK

BUSS 1 START I VÄSTERVIK BUSS 1 START I VÄSTERVIK Onsdagen 2 april: Kl. 07:00 Västervik Resecentrum. Kl. 08:00 Vimmerby Resecentrum Kl. 08:20 Hultsfreds Resecentrum Kl. 09:00 Högsby Resecentrum Kl. 09:30 Åseda Station ( Uppvidinge

Läs mer

Valnämnden. Plats Sid 1 (9) KS-salen, Stadshuset, Gävle Sammanträdesdatum Tid Kl

Valnämnden. Plats Sid 1 (9) KS-salen, Stadshuset, Gävle Sammanträdesdatum Tid Kl Valnämnden Plats Sid 1 (9) KS-salen, Stadshuset, Gävle Sammanträdesdatum 2010-04-08 Tid Kl. 15.00-16.30 Närvarande Ledamöter Eriksson Lena (v) ordf 2-9 Ståhl Lars-Göran (s) ordf 1-1 Ståhl Lars-Göran (s)

Läs mer

Beviljat antal handledare

Beviljat antal handledare 2019-03-28 Beslutsbilaga sid 1/6 Organisationsnummer Huvudman Beviljat antal handledare Beviljad nedsättning i tjänst (%) Beviljat antal deltagare Beviljat belopp 5567590251 AB Nyfiket lärande, Sollentuna

Läs mer

Andel behöriga lärare

Andel behöriga lärare Andel behöriga lärare Svenska Matematik Engelska Kommun Totalt antal Andel behöriga % Kommun Totalt antal Andel behöriga % Kommun Totalt antal Andel behöriga % Åtvidaberg 13 100,0 Mariestad 16 100,0 Skellefteå

Läs mer

BLOCK 1. 1A. Att komma igång

BLOCK 1. 1A. Att komma igång BLOCK 1 1A. Att komma igång Blocket omfattar sidorna 8 23 i läseboken och sidorna 7 8 i grammatikboken samt hörövningar. 1. Vem är du? 2. Vilka fyra färdigheter är viktiga vid språkinlärning? 3. Hur många

Läs mer

Förutsättningar för ändring av ortnamnet Gråbo till Stora Lundby

Förutsättningar för ändring av ortnamnet Gråbo till Stora Lundby Samhällsförening 2006-04-25 1 (5) Förutsättningar för ändring av ortnamnet Gråbo till Stora Lundby Kulturminneslagen (SFS 1988:950) Enligt 1 kap 4 kulturminneslagen skall vid statlig och kommunal verksamhet

Läs mer

Kompletterande uppgifter / rättelser? Kontakta Magnus Lindell 08-379152 eller limag@bredband.net

Kompletterande uppgifter / rättelser? Kontakta Magnus Lindell 08-379152 eller limag@bredband.net Alingsås Arboga Arvika 14 BG Vikben 23 Au Vikben 22 BG Vikben 24 BG Vikben 24 Au Sporrong 24 Ag Vikben 24 Ag Vikben+krona 24 Au Sporrong Askersund (väldigt lik Säter??) Avesta Boden 13 Au Vikben 22 Au

Läs mer

Missiv till anvisningar för namnberedningen

Missiv till anvisningar för namnberedningen Stadsbyggnadsnämnden 2016-05-25 Stadsbyggnadsförvaltningen Projekt- och Gis-avdelningen SBN/2016:80 Anders Enesved 016-710 14 71 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Missiv till anvisningar för namnberedningen Förslag

Läs mer

Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument.

Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument. 1 WFS-tjänst för Bebyggelseregistret Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument. Tjänsten uppdateras varje helg. All textinformation

Läs mer

Miljö- och byggförvaltningen 2010

Miljö- och byggförvaltningen 2010 Miljö- och byggförvaltningen 2010 Till dig som har hus i Stjärnsund Denna broschyr vänder sig till dig som har hus i Stjärnsund. Eftersom Stjärnsund är en unik kulturmiljö tog kommunen 1994 fram områdesbestämmelser,

Läs mer

I Tabell 10 anges för varje sjukhus medianvärde med 25%-75% percentiler för HbA 1c.

I Tabell 10 anges för varje sjukhus medianvärde med 25%-75% percentiler för HbA 1c. Bilaga 4 Uppnående av behandlingsmål för diabetesvården vid medicinkliniker som deltagit i Nationella diabetesregistret. En jämförelse mellan sjukhus i Sverige år 2005 Här redovisas resultaten för alla

Läs mer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer Förskola 1-5år Mål Förskolan ska sträva efter: Att ge barnet ett rikt och välfungerande språk Att barnen kan lyssna på sagor, återberätta, skapa egna berättelser, dramatisera och beskriva bilder Att öva

Läs mer

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning Yttrande Datum 2012-04-02 Dnr 331-674-2012 Ert datum 2012-02-15 Er beteckning 10113-630/2012 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remiss från Boverket överklagande av beslut om upphävande av detaljplan för

Läs mer

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): Arbetsförmedlingen 1 Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Remiss Remissvar

Läs mer

Bakgrund. Problem. Lösning

Bakgrund. Problem. Lösning Bakgrund Skatteverket i Sverige har kommit med nya momsregler för resebranschen som börjar gälla 2010. Bl.a. ska arvoden momsbeläggas på olika sätt. T.ex. om man säljer en resa till en näringsidkare och

Läs mer

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR 1 Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen

Läs mer

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkofullmäktige 1)

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkofullmäktige 1) Blankett 8 Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkofullmäktige 1) Upplysningar om anmälan av kandidater finns på sidan 10. Blanketten ska skickas till stiftstyrelsen, se sidan 11 för adress. Var god

Läs mer

Kiruna. Gällivare. Piteå Storuman. Skellefteå Lycksele. Tåsjö Vännäs Umeå. Örnsköldsvik. Östersund Sollefteå. Härnösand

Kiruna. Gällivare. Piteå Storuman. Skellefteå Lycksele. Tåsjö Vännäs Umeå. Örnsköldsvik. Östersund Sollefteå. Härnösand Appendix II kartor Karta 1. Teracom Kiruna Gällivare Pajala Överkalix Kalix Arvidsjaur Älvsbyn Luleå Piteå Storuman Skellefteå Lycksele Tåsjö Vännäs Umeå Åre 34 Mbit/s Östersund Sollefteå Örnsköldsvik

Läs mer

Bli hållbarhetscoach på riktigt

Bli hållbarhetscoach på riktigt Bli hållbarhetscoach på riktigt Nu kan Du som student bli hållbarhetscoach för ditt egna hotell! Vi söker 60 coacher som under ett drygt år vill vara med och förbättra hållbarhetsarbetet på Nordic Choice

Läs mer

Vad är Cityindex? alla Sveriges städer

Vad är Cityindex? alla Sveriges städer 1 Vad är Cityindex? Hoten mot stadskärnan från både externhandel och e-handel har debatterats flitigt i media och andra kanaler. Vad är egentligen stadskärnan och hur ser utvecklingen ut i våra städer?

Läs mer

Dnr 2017/831- &? Medborgarförslag om minnesplats för BrormErik Andersson. år*-3? SAMMANTRÄDESPRDTOKOLL 35 (48) INLEDNING. för Bror-Erik Andersson.

Dnr 2017/831- &? Medborgarförslag om minnesplats för BrormErik Andersson. år*-3? SAMMANTRÄDESPRDTOKOLL 35 (48) INLEDNING. för Bror-Erik Andersson. l l år*-3? SAMMANTRÄDESPRDTOKOLL 35 (48) SALA LEDNINGSUTSKOTTET KOMMUN Sammanträdesdatum 2018-03-20 Medborgarförslag om minnesplats för BrormErik Andersson INLEDNING Dnr 2017/831- &? Lars-Erik Hjelte inkom

Läs mer

Huvudmän utan samarbete inom Matematiklyftet läsåret 2015/16 2015-02-12, Dnr 2014:1041

Huvudmän utan samarbete inom Matematiklyftet läsåret 2015/16 2015-02-12, Dnr 2014:1041 AB PARTS & PAOMEES 7 1 ACADEMEDIA FRIA GRUNDSKOLOR AB 10 1 ALE KOMMUN 49 3 ALINGSÅS KOMMUN 36 2 AL-ZAHRAA AKADEMI AB 9 1 ARVIKA KOMMUN 111 6 ASKERSUNDS KOMMUN 16 1 AVESTA KOMMUN 19 1 AXEDINSKOLAN AKTIEBOLAG

Läs mer

Nedlagda myndighetsarbetsplatser 2010-

Nedlagda myndighetsarbetsplatser 2010- Nedlagda myndighetsarbetsplatser 2010- Alvesta Arvidsjaur Statens fastighetsverk Arvika Boden Boden Borgholm Borås Båstad Dorotea Eksjö Eksjö Eskilstuna Eskilstuna Falkenberg Falköping Falun CSN Falun

Läs mer

PROGRAM LANDVETTER CENTRUM

PROGRAM LANDVETTER CENTRUM PROGRAM Augusti 2007 Sektorn för Samhällsbyggnad Härryda kommun Programområdets gräns 2 PROGRAM Programmets syfte En detaljplan ska grundas på ett program som anger utgångspunkter och mål för planen. Programsamråd

Läs mer

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1 Kungliga biblioteket Svensk praxis för RDA kapitel 1: Generella riktlinjer för att ange attribut för manifestationer och exemplar Librispraxis: Tillämpa alternativet. Translitterering kan ibland kan ibland

Läs mer

Förslag till ändringar i Bevarandeprogrammet från bl a:

Förslag till ändringar i Bevarandeprogrammet från bl a: Förslag till ändringar i Bevarandeprogrammet från bl a: Lennart Söderman (2003-09-21, 2003-10-08): 1. Sid 3. Bruket bör ersättas av hammarsmedjan, eftersom bruksbegreppet är mer koppat till stålbruket,

Läs mer

Rapport till Länsstyrelsen i Västernorrland mars/april 2009

Rapport till Länsstyrelsen i Västernorrland mars/april 2009 SKOP har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västernorrland intervjuat drygt 500 privatpersoner boende i Västernorrlands län. Intervjuerna gjordes per telefon mellan den 6 mars till 26 mars med några kompletterande

Läs mer

Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011

Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011 Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011 Det svenska kvalitetsregistret Swedeheart tar varje år fram ett kvalitetsindex över den svenska hjärtsjukvården, som presenteras i Hjärt-Lungfondens Hjärtrapport.

Läs mer

Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess

Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess 1 (7) Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess Blåljuskollen är en checklista som omfattar den information om adresser, byggnader, anläggningar, namn på platser, vägar och järnvägar som

Läs mer

Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess

Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess 1 (9) Blåljuskoll på kommunens geodataprocess Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess Blåljuskollen är en checklista som omfattar den information om adresser, byggnader, anläggningar,

Läs mer

ST inom Försäkringskassan 2012-10-26 Avdelning 102

ST inom Försäkringskassan 2012-10-26 Avdelning 102 FÖRHANDLINGSANSVARIGA VID REVISION 2012-10-01 Detta är den ansvarsfördelning som görs av avdelningsstyrelsen. Ansvaret handlar om att vara den person som arbetsgivaren tar kontakt med inför kallelse till

Läs mer

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust?

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust? Spelet om hälsan Vägval för neurosjukvården - vinst eller förlust? Landsting Sjukhus Aktuellt väntetidsläge Aktuellt väntetidsläge till neurologisk specialistsjukvård Väntetider i vården. SKLs hemsida.

Läs mer

Vad är kulturarv och var finns informationen?

Vad är kulturarv och var finns informationen? Vad är kulturarv och var finns informationen? Om Riksantikvarieämbetet En av Sveriges äldsta myndigheter, grundades 1630 Vi finns i Stockholm, Visby, Glimmingehus och Gamla Uppsala Omkring 220 anställda

Läs mer

Riksantikvarieämbetets rapport Översyn av regelverket om de kyrkliga kulturminnena (Ku2015/02346/KL)

Riksantikvarieämbetets rapport Översyn av regelverket om de kyrkliga kulturminnena (Ku2015/02346/KL) Yttrande 1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Riksantikvarieämbetets rapport Översyn av regelverket om de kyrkliga kulturminnena (Ku2015/02346/KL) Sammanfattning Länsstyrelsen anser

Läs mer

ST inom Försäkringskassan 2015-05-19 Avdelning 102

ST inom Försäkringskassan 2015-05-19 Avdelning 102 BESKRIVNING AV FÖRSÄKRINGSKASSANS ORGANISATION KOPPLAD TILL ORGANISATION FÖR PARTSSAMVERKAN OCH ÖVER VILKA SEKTIONER SOM ST:S MEDLEMMAR TILLHÖR Förteckningen ska tydliggöra hur FK:s organisation är kopplad

Läs mer

HUR VI BYGGER EN FÖRKLARING. Version 1.1 April 2012 1

HUR VI BYGGER EN FÖRKLARING. Version 1.1 April 2012 1 HUR VI BYGGER EN FÖRKLARING Version 1.1 April 2012 1 VAD ÄR MÖJLIGT ATT BYGGA I TÄLLBERGS SJÖGÅRDAR? Området är en unik plats där du har möjlighet att skapa ditt drömboende. Vi tror att det handlar lika

Läs mer

Detaljtypslista Version

Detaljtypslista Version Detaljtypslista Version 10 2015-11-11 Till varje detaljtyp enligt nedan tillkommer en kvalitetsuppgift som beskriver objektets ursprung, enligt följande : Terrester bestämning enl. Umeå nya stomnät Terrester

Läs mer

Effektiv process Byggnad

Effektiv process Byggnad 1(11) Byggnad 1 Syfte Syftet är att beskriva processflöden där det är hög effektivitet i samverkan mellan kommunen och Lantmäteriet i samband med ajourhållning av byggnad, s.k. Byggnad. 2 Kunder och intressenter

Läs mer

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-02-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-03-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-04-07

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 2 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Bispgården 2015-05-22.

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 2 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Bispgården 2015-05-22. Bispgården 2015-05-22 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning...... 3 1.1. Avgränsning.........3 2.Befolkningsutveckling... 4 2.1.Könsfördelning..........4 2.2.Åldersfördelning..5 3.Tillsynsobjekt i Bispgårdens

Läs mer

BYGGNADSMINNEN - PRINCIPER OCH PRAKTIK Den offentliga kulturmiljövårdens byggnadsnninnesverksamhet Beskrivning och utvärdering

BYGGNADSMINNEN - PRINCIPER OCH PRAKTIK Den offentliga kulturmiljövårdens byggnadsnninnesverksamhet Beskrivning och utvärdering GÖTEBORG STUDIES IN CONSERVATION 21 BYGGNADSMINNEN - PRINCIPER OCH PRAKTIK Den offentliga kulturmiljövårdens byggnadsnninnesverksamhet Beskrivning och utvärdering AGNETA THORNBERG KNUTSSON GOTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

För att se sjukhusens resultat per åtgärd år för år, se Swedehearts årsrapporter: http://www.ucr.uu.se/swedeheart/index.

För att se sjukhusens resultat per åtgärd år för år, se Swedehearts årsrapporter: http://www.ucr.uu.se/swedeheart/index. Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2013 och 2012 Det svenska kvalitetsregistret Swedeheart tar varje år fram ett kvalitetsindex över den svenska hjärtsjukvården. Kvalitetsindexet, som Hjärt-Lungfonden

Läs mer

Att skapa en Hälsans Stig

Att skapa en Hälsans Stig www.halsansstig.se Att skapa en Hälsans Stig Hälsans Stig kan initieras av vem som helst. Ibland är det enskilda privatpersoner, ibland är det aktiva medlemmar i någon förening. Men oftast det någon kommunalt

Läs mer

Arbetsmiljö 2012 + våren 2013 2012

Arbetsmiljö 2012 + våren 2013 2012 Arbetsmiljö 2012 + våren 2013 2012 Kod Kurs Ort Vecka Datum Datum 2 Sista Internat Runö 3 16-18/1 18/11 2011 Internat Runö 5 30/1-1/2 2/12 2011 huvud Internat Runö 5 30/1-1/2 2/12 2011 Internat Runö 5

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) 1 (6) PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Lagens ikraftträdande PUL trädde ikraft den 24 oktober 1998 och genom PUL:s införande upphävdes 1973-års datalag. För behandling av personuppgifter, som påbörjats före den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Riksarkivet och landsarkiven; SFS 2007:1179 Utkom från trycket den 10 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Platser som beslutats av Polismyndigheten efter särskild prövning enligt 3 lagen (1980:578) om ordningsvakter (LOV)

Platser som beslutats av Polismyndigheten efter särskild prövning enligt 3 lagen (1980:578) om ordningsvakter (LOV) POLISREGION SYD 3 LOVförteckning 1 (8) Datum 2016-07-14 Diarienr (åberopas) Polismyndigheten Rättsavdelningen Förvaltningsrätt 1-4 Syd FÖRORDNAD ORDNINGSVAKT MED TJÄNSTGÖRING I POLISREGION SYD Platser

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 98/KS84 171 KFS 1998:4 Regler för brandsyne- och tillsynsfrister för Falköpings kommun (Antagna av kommunfullmäktige den 27 april 1998) (Gäller från och

Läs mer

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna 1(9) Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna Ersättningsmodellen Ersättningsmodellen är en vidareutveckling av den ersättningsmodell

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för Blekinge län

Inkvarteringsstatistik för Blekinge län Inkvarteringsstatistik för Blekinge län Rapport jan-mar 2018 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Blekinges utveckling under årets första tre månader... 4 3 Tyskland störst utlandsmarknad... 4 4 SoL ökar stort

Läs mer

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkomötet 1)

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkomötet 1) Blankett 5 Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkomötet 1) Upplysningar om anmälan av kandidater finns på sidan 7. Blanketten ska skickas till respektive stiftsstyrelse, se sidan 8 för adress. Var

Läs mer

Ansvarsbeskrivning gällande utrymningssäkerhet och brandskyddsansvar i SLU:s samlingslokaler

Ansvarsbeskrivning gällande utrymningssäkerhet och brandskyddsansvar i SLU:s samlingslokaler 1(6) Avdelningen för Infrastruktur Torbjörn Alwehammar BESKRIVNING Säkerhet och informationssäkerhet Anvisning/Instruktion Beslutsdatum: 2014-08-01 Träder i kraft:2015-11-20 Giltighetstid: 2018-12-31 Bör

Läs mer

Ändringar i FAR:s rekommendationer och uttalanden avseende revisionsberättelsens utformning (RevR 700, RevR 705, RevR 701 m fl)

Ändringar i FAR:s rekommendationer och uttalanden avseende revisionsberättelsens utformning (RevR 700, RevR 705, RevR 701 m fl) Ändringar i FAR:s rekommendationer och uttalanden avseende revisionsberättelsens utformning (RevR 700, RevR 705, RevR 701 m fl) Stockholm den 14 november 2017 Inledning och bakgrund Den 11 oktober 2016

Läs mer