Att tänka på för dig som arbetar med datainsamling i en kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att tänka på för dig som arbetar med datainsamling i en kommun"

Transkript

1 Geodata för Blåljus Att tänka på för dig som arbetar med datainsamling i en kommun För Sveriges blåljusaktörer är kartan ett viktigt arbetsredskap. Karta och positionering används både hos larmcentral och i utryckningsfordon för att snabbt komma till den plats där hjälpinsats krävs. Vid en nödsituation är det mycket viktigt att stödsystem fungerar och visar rätt information. En kedja är dock inte starkare än sin svagaste länk, och kedjan för insamling och tillhandahållande av geografisk information består av en mängd enskilda insatser. Var och en i kedjan måste förstå sitt uppdrag för att säkerställa att rätt information finns på rätt plats när blåljusaktören gör sitt jobb. Eftersläpning eller glapp i uppdateringsprocessen kan innebära att processkedjan brister och information saknas eller visar fel väg. Samla in och uppdatera Tillhandahålla information Tillhandahålla stödsystem Använda Kommuner Trafikverket Länstyrelser Lantmäteriet Transportstyrelsen Skogsnäringen Trafikverket Lantmäteriet Kommuner Leverantörer av blåljussystem SOS Alarm Ambulans Räddningstjänst Polis Följande aktörer kan vara ansvariga att samla in och uppdatera olika informationsmängder, och i många fall är arbetsuppgifterna personberoende: Kommunens kart- och mätavdelning Kommunens plan- och bygglovshandläggning Kommunens trafik, gatu-/parkförvaltning Kommunens mark- och exploatering Kommunal lantmäterimyndighet Statlig lantmäterimyndighet Trafikverket Transportstyrelsen Skogsnäringen Länsstyrelserna Är alla medvetna om att deras beslut påverkar geodata? Är de olika verksamheterna medvetna om varandras påverkan på geodata?

2 Hur arbetet inom en kommun bidrar i insamlingen kan översiktligt beskrivas så här: Det är viktigt att de aktörer, som samlar in och uppdaterar informationen, följer de framtagna specifikationerna. Genom att förbättra och effektivisera processen inom och mellan kommunens förvaltningar kan man öka processens säkerhet så att rätt information finns i Trafikverkets och Lantmäteriets geodatalager för tillhandahållande. Personberoendet ska tas bort och signalen från beslut om att ett objekt (t.ex. en byggnad) har eller förväntas tillkomma eller förändras ska vara tydlig och nå fram till rätt funktion som ansvarar för uppdateringen av geodatainformationen. Adresser, gatunamn och platsnamn ska vara noga genomtänkta att fungera i alarmsituationer. Adressättning För positionsbestämning vid utlarmning och dirigering är adressen det man i första hand använder. Uppgifterna i adressregistret är mycket viktiga och felaktiga uppgifter kan vara sämre än inga uppgifter alls. Processen med adresser börjar hos kommunerna redan vid skapandet av detaljplaner eller vid nya områden/vägar utanför detaljplaneområdet. Namn på nya områden och vägar ska beslutas innan det går att besluta om nya adresser. När sedan bygglov beviljas baserat på detaljplanen är det dags att besluta om adress. Adresser, både reserverade och gällande adresser ska registreras så tidigt som möjligt i adressregistret hos Lantmäteriet och kan då göras sökbara. Koordinaten för adressplatsen är viktig, att koordinaten verkligen finns vid entrén är ibland avgörande. Adressområde (t.ex. vägnamn) och adressplatser kan läggas in även om vägen inte finns inmätt. Ett vägnamn (adressområde) har ingen position i adressregistret om det inte finns någon adressplats. Om man vill att vägnamnet ska vara sökbart i adressregistret så kan man t.ex. lägga in en fiktiv adress i början av vägen. En adress kan också ha ett så kallat populärnamn. Att använda det är också ett sätt att göra platsen sökbar. Under rubriken Namnsättning finns mer att tänka på kring vägnamn. Viktigt att vägnamnet också rapporteras in till Nationell vägdatabas(nvdb)

3 Namnsättning Kommunens arbete med namn omfattar namn på: Vägar t.ex. gator och vägar, cykel- och gångvägar, vandringsleder, tillfälliga vägar vid större byggen Byggnader och anläggningar t.ex. skolor, vårdinrättningar eller idrottsanläggningar Anläggningsområden t.ex. motionsanläggningar eller avfallsanläggningar Övrigt t.ex. torg, parker, bebyggelseområden Kommunen beslutar om namn med stöd av sin äganderätt eller huvudmannaskap och kan därmed i stor utsträckning påverka valet av namn. God ortnamnssed ska följas (4 Kap. 1, Lag (1988:950) om kulturminnen m.m.) oavsett om det är en politisk nämnd, tjänsteman på förvaltningen eller personal på t.ex. en skola eller ett äldreboende som beslutar om namnet. Behöver man byta namn på en väg, ett område eller en anläggning ska konsekvenserna av namnbytet analyseras med tanke på blåljusverksamheten. Beakta riskerna med förväxling mellan liknande namn. Kontrollera liknande gatunamn i den egna kommunen, men även i närliggande kommuner. Använd gärna remissinstanser som t.ex. boende, företag, Räddningstjänst, Ambulans eller Posten. För att försäkra sig om att namnsättningen blir genomtänkt kan kommunen tillsätta en namnberedningsgrupp som lägger fram förslag av alla typer av namn till den beslutande instansen. Lästips: Ortnamn. Namngivning och namnskick i kommunerna. ISBN X Ortnamnen och kulturminneslagen. ISBN Vägnamn Kommunerna bör beakta förväxlingsriskerna med allt för lika vägnamn vid beslut om namnsättning. Det är viktigt att kontrollera liknande gatunamn i den egna kommunen men även i närliggande kommuner. Använd gärna remissinstanser så som t.ex. boende, företag, Räddningstjänst, Ambulans eller Posten. För att försäkra sig om att namnsättningen blir genomtänkt kan kommunen tillsätta en namnberedningsgrupp som lägger fram förslag av alla typer av namn till den beslutande instansen. Geometri för väg kan läggas in så tidigt som möjligt i NVDB, så att namnet kommer in i databasen och blir sökbar. I NVDB hanteras både adressbildande vägnamn (gatunamn) och icke adressbildande vägnamn(övrigt vägnamn). Alla skyltade vägnamn ska finnas i NVDB, och stavningen ska vara lika. En tillfällig väg som ska finnas i minst 3 månader ska läggas in i NVDB. Namn på t.ex. byggvägen kan läggas in som övrigt vägnamn. Byggnadsnamn Namn på byggnader registreras och uppdateras i byggnadsregistret. Det finns möjlighet att registrera flera namntyper. Icke-kommersiella, vedertagna namn på framförallt byggnader med sk. samhällsfunktion tas om hand och presenteras i Lantmäteriets karttjänster. Övriga namn tex gamla namn som fortfarande är viktiga för blåljus, kan också registreras och då göras sökbara i ett stödsystem. Tänk på att ändra namn på tex. en skola har stora konsekvenser för blåljusen.

4 Namn på områden Namn på anläggningsområden kan registreras i Lantmäteriets data och då göras sökbara i ett stödsystem. Övriga områdes-namn hanteras som karttext och kan även då göras sökbara. Kommunen uppdaterar namn på områden genom ABT-samverkan(T-delen) Byggnader Alla byggnadskroppar över 15 kvm ska finnas i byggnadsregistret hos Lantmäteriet. Kommunerna levererar geometrier inom sina ansvarsområden minst 2 ggr per år, men uppdaterar byggnadernas attribut såsom namn och ändamål mm kontinuerligt. När byggnader rivs eller brinner ner ska kommunen rapportera detta till byggnadsregistret. För övriga områden fyller Lantmäteriet på genom flygbildstolkning kontinuerligt efter nya tillgängliga flygbilder. Kommunen har möjlighet och får gärna rapportera förändringar även utanför sitt ansvarsområde. För blåljus är byggnadens namn och ändamål viktiga attribut som ska hållas aktuella. Regler kring byggnadsnamn och ändamål finns i Lantmäteriets handbok för ajourhållning av byggnader. Flera namn kan registreras så att de blir sökbara. Exempel kan vara ett tidigare namn som är utbytt eller ett populärnamn som kommunens innevånare använder. Det är viktigt att blåljus ska kunna söka på alla dessa namn. Lästips: Lantmäteriets handbok för ajourhållning av byggnad. Vägnät och Järnväg Bil- cykel- och även gångvägnät hanteras i Nationella vägdatabasen, NVDB. Förändringar i vägnätet rapporterar kommunen till NVDB. Detta gäller både position och sträckning (geometri) såväl som attribut som t.ex. namn, vägklass och hastighetsbegränsning. Förändringar ska rapporteras in så snart som möjligt när vägen är klar att användas, för att blåljusen ska hitta vägarna i sina söksystem. Vid större byggen använder man ibland tillfälliga vägnät under byggtiden. Tillfälliga vägar som finns i minst 3 månader ska få ett namn och rapporteras till NVDB. Rapportera även upptäckta felaktigheter utanför eget ansvarsområde till NVDB. Det är viktigt att alla skyltade vägnamn läggs in i NVDB och att alla vägnamn som läggs in i NVDB skyltas. Stavningen av vägnamnet ska vara lika i databasen som på vägskylten. Både adressbildande (gatunamn) och icke adressbildande (övrigt vägnamn) vägnamn kan läggas in i NVDB. Elljusspår och Vandringsleder levereras till Lantmäteriet inom ABT-samverkan (T-delen).

5 Järnväg Idag är det Lantmäteriet som tillhandahåller järnvägsdata. Insamling sker med flygbildstolkning och viss information hämtas från Trafikverket. Kommunerna levererar tunnelbana, spårväg och museijärnväg till Lantmäteriet Trafikverket har påbörjat uppbyggnad av en Nationell Järnvägsdatabas (NJDB) som (troligtvis) ska täcka allt spårnät (utredning om tunnelbana, spårväg och museijärnvägar pågår). NJDB bör därmed framöver vara huvudkälla för allt spårnät. Övrigt Anläggningsområden, Motionsspår, badplatser, campingplatser: Kommunerna levererar information till Lantmäteriet minst en gång per år inom ABT- samverkan. Alla uppgifter om förändringar är viktiga, ta hjälp av flera förvaltningar! Uppgifter om motionsanläggningar finns t.ex. hos förvaltningen Kultur/Fritid.

Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess

Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess 1 (7) Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess Blåljuskollen är en checklista som omfattar den information om adresser, byggnader, anläggningar, namn på platser, vägar och järnvägar som

Läs mer

Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess

Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess 1 (9) Blåljuskoll på kommunens geodataprocess Blåljuskollen en checklista för kommunens geodataprocess Blåljuskollen är en checklista som omfattar den information om adresser, byggnader, anläggningar,

Läs mer

Geodata för blåljus Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt SydostGIS Ulrika Johansson Lantmäteriet

Geodata för blåljus Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt SydostGIS Ulrika Johansson Lantmäteriet Geodata för blåljus Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt SydostGIS 2016-11-23 Ulrika Johansson Lantmäteriet Det behövs en gemensam Blåljuskarta http://www.lantmateriet.se/blaljus Kartstöd för blåljusaktörerna

Läs mer

Geodata för blåljus. Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt. Tryggt & Säkert. Ulrika Johansson Lantmäteriet. i Umeå 30 november Luleå 1 december

Geodata för blåljus. Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt. Tryggt & Säkert. Ulrika Johansson Lantmäteriet. i Umeå 30 november Luleå 1 december Geodata för blåljus Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt Tryggt & Säkert i Umeå 30 november Luleå 1 december Ulrika Johansson Lantmäteriet Det behövs en gemensam Blåljuskarta http://www.lantmateriet.se/blaljus

Läs mer

Blåljusprojektet. en gemensam digital blåljuskarta för samtliga blåljusaktörer i Sverige. Tommy Bylund Trafikverket

Blåljusprojektet. en gemensam digital blåljuskarta för samtliga blåljusaktörer i Sverige. Tommy Bylund Trafikverket Blåljusprojektet en gemensam digital blåljuskarta för samtliga blåljusaktörer i Sverige Tommy Bylund Trafikverket Rolf Eklöf Räddningstjänsten Storgöteborg Gemensamt kartstöd för Blåljus Det ska bli verklighet!

Läs mer

Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer. Geoinfo 2014

Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer. Geoinfo 2014 Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer Geoinfo 2014 Solgerd Tanzilli Ulrika Johansson Adresser i ambulansen Det tas för givet att ny teknik skall fungera och visa rätt information, speciellt

Läs mer

Blåljuskollen En checklista för kommunens geodataprocess

Blåljuskollen En checklista för kommunens geodataprocess Blåljuskollen En checklista för kommunens geodataprocess Marie Ljungh, Botkyrka kommun Marie.ljungh@botkyrka.se Blåljuskollen Pilotprojekt Botkyrka Haninge kommuner hösten 2016 Blåljuskollen - varför då?

Läs mer

Riktlinjer för bestämmande av namn och belägenhetsadresser i Burlövs kommun

Riktlinjer för bestämmande av namn och belägenhetsadresser i Burlövs kommun Riktlinjer för bestämmande av namn och belägenhetsadresser i Burlövs kommun Antagna av kommunstyrelsen 2015-03-02, 50 Träder i kraft 2015-03-02 1 Ortnamn 1.1 Behov av ortnamn Nästan alla platser omkring

Läs mer

Adress. Version 1.0 2015-12-16 PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer

Adress. Version 1.0 2015-12-16 PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer PROCESSBESKRIVNING Adress Version Flygbild/ Ortofoto Hydrografi Markanvändning Markdetaljer Laserdata/ Höjdmodell Kommunikation Byggnad Adress Stompunkter LANTMÄTERIET SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING UPPHOVSMAN

Läs mer

Ajourhållning för övrig topografi. så gör du!

Ajourhållning för övrig topografi. så gör du! Ajourhållning för övrig topografi så gör du! Ett fungerande samhälle förutsätter att både din kommun och Lantmäteriet har en korrekt, aktuell och enhetlig redovisning i sina databaser. Sveriges kommuner

Läs mer

Väg och Järnväg. Version PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer

Väg och Järnväg. Version PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer PROCESSBESKRIVNING Väg och Järnväg Version 1.0 2016-04-13 Flygbild/ Ortofoto Hydrografi Markanvändning Markdetaljer Laserdata/ Höjdmodell Väg/Järnväg Byggnad Adress Stompunkter 1 (12) UPPHOVSMAN Svensk

Läs mer

Införande av NJDB nationell järnvägsdatabas. Ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Transportstyrelsen

Införande av NJDB nationell järnvägsdatabas. Ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Transportstyrelsen Införande av NJDB nationell järnvägsdatabas Ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Transportstyrelsen Varför nationell järnvägsdatabas? Transportstyrelsen och Trafikverket har liknande instruktioner

Läs mer

Riktlinjer för namnsättning

Riktlinjer för namnsättning Riktlinjer för namnsättning Gator, va gar, omra den och kvarter med mera Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Namnsättning

Läs mer

Riktlinjer för namnberedning sgruppen

Riktlinjer för namnberedning sgruppen Riktlinjer för namnberedning sgruppen Diarienummer TN 16 / 0470 Beslutad av Tekniska nämnden 67 den 19 december 2016 www.upplands - bro.se Namnsättning i Upplands-Bro kommun Innehåll 1 Namnsättning i Upplands-Bro

Läs mer

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Nytt från Trafikverket. Jenny Rassmus High Court, Malmö

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Nytt från Trafikverket. Jenny Rassmus High Court, Malmö TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Nytt från Trafikverket Jenny Rassmus High Court, Malmö 2016-12-01 Vad gör Trafikverket? Ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik,

Läs mer

1(5) Policy för ortnamnsverksamhet och adressättning i Eda kommun. Styrdokument

1(5) Policy för ortnamnsverksamhet och adressättning i Eda kommun. Styrdokument 1(5) Policy för ortnamnsverksamhet och adressättning i Eda kommun Styrdokument 2(5) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-09-30 97 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad

Läs mer

Riktlinjer för namnsättning i Gislaveds kommun

Riktlinjer för namnsättning i Gislaveds kommun Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Kommunfullmäktige 2017-03-30 43 Ansvarig: Chef för avdelningen för hållbar utveckling Revideras: Följas upp: Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för bestämmande av namn och namngivning i Motala kommun. Motala kommun

Riktlinjer för bestämmande av namn och namngivning i Motala kommun. Motala kommun Riktlinjer för bestämmande av namn och namngivning i Motala kommun Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 17/KS 0148 Datum: 2017-08-28 Paragraf: KF 109 Reviderande instans: Diarienummer:

Läs mer

Data att använda i er verksamhet? Anika Henriksson Jakob Jansson Jakob Engvall Susanne Jonsson

Data att använda i er verksamhet? Anika Henriksson Jakob Jansson Jakob Engvall Susanne Jonsson Data att använda i er verksamhet? Anika Henriksson Jakob Jansson Jakob Engvall Susanne Jonsson Data att använda, kunskaper att inhämta Presentation av oss Byggnadsnamn Laserdata Nationella geodata i 3D

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING. Adress. Version 0.5 2015-09-23. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell

PROCESSBESKRIVNING. Adress. Version 0.5 2015-09-23. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell PROCESSBESKRIVNING Adress Version 2015-09-23 Flygbild/ Ortofoto Kommunikation Hydrografi Markanvändning Byggnad Markdetaljer Adress Laserdata/ Höjdmodell Stompunkter LANTMÄTERIET SVERIGES KOMMUNER OCH

Läs mer

Geodatasamverkan Skåne 2015-05-29. Jan-Eric Oskarsson

Geodatasamverkan Skåne 2015-05-29. Jan-Eric Oskarsson Geodatasamverkan Skåne 2015-05-29 Jan-Eric Oskarsson Agenda NVDB nu och i framtiden GCM-vägnät NJDB 2 2015-06-02 På gång kring NVDB Strategi för NVDB: s utveckling Öppna data under första halvåret 2016

Läs mer

Riktlinjer för bestämmande av namn och namnsättning i Värmdö kommun

Riktlinjer för bestämmande av namn och namnsättning i Värmdö kommun Riktlinjer för bestämmande av namn och namnsättning i Värmdö kommun 1. Ortnamn 1.1 Behov av ortnamn Nästan alla platser omkring oss heter någonting. Samhällen och byar, gårdar och torp, skogar och berg

Läs mer

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Verson 5.4 Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Division Geodata, Geografisk Information, 2018-11-23 Varför Tjänstebaserad uppdatering Version 5.4 Bidrar till en effektivare insamling

Läs mer

Missiv till anvisningar för namnberedningen

Missiv till anvisningar för namnberedningen Stadsbyggnadsnämnden 2016-05-25 Stadsbyggnadsförvaltningen Projekt- och Gis-avdelningen SBN/2016:80 Anders Enesved 016-710 14 71 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Missiv till anvisningar för namnberedningen Förslag

Läs mer

Geodata för blåljus - en gemensam bakgrundskarta

Geodata för blåljus - en gemensam bakgrundskarta Geodata för blåljus - en gemensam bakgrundskarta Konferens för räddningscheferna i sydsverige Tylösand 24 augusti 2017 Mia Vallberg och Hans-Olov Andersson, Lantmäteriet Gemensam bakgrundskarta Geodata

Läs mer

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Version 5.1 Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Division Geodata, Geografisk insamling 2016-10-12 Varför Tjänstebaserad uppdatering Version 5.1 Bidrar till en effektivare insamling

Läs mer

Traktnamnet Villshärad i Halmstads kommun

Traktnamnet Villshärad i Halmstads kommun Extra ärende Sid 1-19 1(3) Tjänsteskrivelse 2012-02-20 Diarienummer: KN 2012/0132 Version: 1,0 Beslutsorgan: KN Enhet: Kulturförvaltningen Kristina Blomquist E-post: kristina.blomquist@halmstad.se Telefon:

Läs mer

Minnesanteckningar från NVDB-råd 17 juni 2015

Minnesanteckningar från NVDB-råd 17 juni 2015 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [Fastställt av (personlista)] [Ärendenummer] [Projektnummer] Dokumenttitel Minnesanteckningar från NVDB-råd

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess En lägesrapport över projektet och redovisning av arbetet med Samhällsbyggnadskartor Allan Almqvist Senior advisor Malmö Stad Varför? För att bidra till effektivare försörjning av geodata! Vision ska möjliggöra

Läs mer

Ortnamn. Publicerad: Datamängdens omfattning: Av Lantmäteriet fastställda ortnamn, samt blåljusnamn.

Ortnamn. Publicerad: Datamängdens omfattning: Av Lantmäteriet fastställda ortnamn, samt blåljusnamn. 2019-08-12 NATIONELL INFORMATIONSSPECIFIKATION Ortnamn Version av specifikation: 1.0 Denna version: https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/samverkanmed-andra/lantmateriet---utvecklingsmyndighet-forsamhallsbyggnadsprocessen/nationellaspecifikationer/specifikationer-och-matningsanvisningar/

Läs mer

Fokus på blåljus. RäddningsGIS 6 maj 2010. Ulf Eriksson, Lantmäteriet

Fokus på blåljus. RäddningsGIS 6 maj 2010. Ulf Eriksson, Lantmäteriet Fokus på blåljus RäddningsGIS 6 maj 2010 Ulf Eriksson, Lantmäteriet Användargrupper Övergripande mål Öka och bredda användningen av geodata i samhället Vi förstår kundens behov Kunden förstår sina möjligheter

Läs mer

Gemensam objektspecifikation ABT

Gemensam objektspecifikation ABT S V E R I G E S K O M M U N E R O C H L A N D S T I N G L A N T M Ä T E R I E T 1 (17) BILAGA 2 - NORMALAVTAL ABT Version 1.0 2011-02-02 Gemensam objektspecifikation ABT Gemensam objektspecifikation ABT

Läs mer

Aktivitet 6.1 Geodatarådets handlingsplan Strategifördjupning Krisberedskap och blåljus

Aktivitet 6.1 Geodatarådets handlingsplan Strategifördjupning Krisberedskap och blåljus Utvecklad geodataförsörjning Aktivitet 6.1 Geodatarådets handlingsplan Strategifördjupning Krisberedskap och blåljus Jan-Anders Holmlund Avd. för utveckling av beredskap Enheten för beslutsstöd Geodatastrategi

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Österåkers namnberedning, har arbetat fram nya riktlinjer vid namn- och adressättning.

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Österåkers namnberedning, har arbetat fram nya riktlinjer vid namn- och adressättning. Tjänsteutlåtande ö Österåker Samhällsbyggnadsförvaltningen Carina Eklund Datum 2016-03-16 Dnr KS 2016/0091-246 Till Kommunstyrelsen Riktlinjer för namnberedning i Österåkers kommun Sammanfattning Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Information och nyheter från NVDB

Information och nyheter från NVDB TMALL 0141 Presentation v 1.0 Information och nyheter från NVDB Martin Oresjö Borlänge 190402 Vad är NVDB? Vad används NVDB till? Agenda Hur går det till när databasen uppdateras? Vad är på gång? - Uppdaterad

Läs mer

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna 1(9) Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna Ersättningsmodellen Ersättningsmodellen är en vidareutveckling av den ersättningsmodell

Läs mer

Vägdata - termer, begrepp och förkortningar. Version 1.0

Vägdata - termer, begrepp och förkortningar. Version 1.0 Vägdata - termer, begrepp och förkortningar Version 1.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn 0.1 Skapar dokumentet Reena Gustavsson 1.0 2014-10-23 Uppdaterat versionsnummer

Läs mer

Markdetaljer. Version 1.0 2015-05-11 PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer

Markdetaljer. Version 1.0 2015-05-11 PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer PROCESSBESKRIVNING Markdetaljer Version Flygbild/ Ortofoto Hydrografi Markanvändning Markdetaljer Laserdata/ Höjdmodell Kommunikation Byggnad Adress Stompunkter Markdetaljer_ 1(12) UPPHOVSMAN Svensk geoprocess

Läs mer

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna LANTMÄTERIVERKET SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING 1 (8) BILAGA 1 TILL RAMAVTAL 2007-05-14 Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna

Läs mer

Adresser i samhället. kommunernas roll. Information från projektet 3-steg i samverkan mellan kommunerna och Lantmäteriet

Adresser i samhället. kommunernas roll. Information från projektet 3-steg i samverkan mellan kommunerna och Lantmäteriet Adresser i samhället kommunernas roll Information från projektet 3-steg i samverkan mellan kommunerna och Lantmäteriet Adressen en allt viktigare nyckel i samhällets olika IT-system Aktuella och korrekta

Läs mer

Verksamhets- och företagsadresser

Verksamhets- och företagsadresser Verksamhets- och företagsadresser TK 466 - Belägenhetsadresser Temadag 6 december 2018, SIS Stockholm Introduktion Exempel problematiken Vad kan vi göra? på kort sikt, på lång sikt 2 2018-12-06 Temadag

Läs mer

Policy vid namn- och adressnummergivning i Haninge kommun

Policy vid namn- och adressnummergivning i Haninge kommun Policy vid namn- och adressnummergivning i Haninge kommun Ortnamn namngivning och namnskick POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se

Läs mer

Gemensam ajourhållning av ett sammanhållet byggnadsobjekt

Gemensam ajourhållning av ett sammanhållet byggnadsobjekt Gemensam ajourhållning av ett sammanhållet byggnadsobjekt Kommunala Lantmäteridagar Göteborg 18-19 maj 2011 Ulrika Johansson, Ulrika Roos 2011-05-20, Kommunala Lantmäteridagar 2011 Gemensam ajourhållning

Läs mer

Handledning NVDB på webb för externa användare

Handledning NVDB på webb för externa användare HANDLEDNING 1 (17) Skapat av (Förnamn Efternamn, org) DokumentID Ekberg Örjan, UHväda Fastställt av Dokumentdatum Version 2018-11-23 1.6 Dokumenttitel Handledning NVDB på webb för externa användare Handledning

Läs mer

Bilaga till avtal avseende *** kommuns medverkan som dataleverantör till och användare av den Nationella Vägdatabasen (NVDB)

Bilaga till avtal avseende *** kommuns medverkan som dataleverantör till och användare av den Nationella Vägdatabasen (NVDB) MALL BILAGA 1 1 (10) Bilaga till avtal avseende *** kommuns medverkan som dataleverantör till och användare av den Nationella Vägdatabasen (NVDB)

Läs mer

Effektiv process Byggnad

Effektiv process Byggnad 1(11) Byggnad 1 Syfte Syftet är att beskriva processflöden där det är hög effektivitet i samverkan mellan kommunen och Lantmäteriet i samband med ajourhållning av byggnad, s.k. Byggnad. 2 Kunder och intressenter

Läs mer

Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt

Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt 1 (8) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2016-09-08 2.1 4.0 Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 1 2 Funktioner... 2 3

Läs mer

Produktbeskrivning: Nedladdning uttag

Produktbeskrivning: Nedladdning uttag 1 (9) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2016-10-05 1.0 1.0 Produktbeskrivning: Nedladdning uttag Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 1 2 Funktioner... 2 3 Informationsinnehåll...

Läs mer

Minnesanteckningar från NVDB-råd 24 september 2013

Minnesanteckningar från NVDB-råd 24 september 2013 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [Fastställt av (personlista)] [Ärendenummer] [Projektnummer] Dokumenttitel Minnesanteckningar från NVDB-råd

Läs mer

Trafikverket. Jenny Rassmus Höör, 2014-05-07

Trafikverket. Jenny Rassmus Höör, 2014-05-07 Trafikverket Jenny Rassmus Höör, 2014-05-07 På agendan Kort om Trafikverket och Uhnv Strategi för data om väg och järnväg Produkter och tjänster Senaste nytt 2 2014-05-09 Trafikverkets uppdrag Ansvar för

Läs mer

Version 10.2 1 (114) HANDBOK BYGGNAD 2015-02-10. Handbok. Ajourhållning Byggnad

Version 10.2 1 (114) HANDBOK BYGGNAD 2015-02-10. Handbok. Ajourhållning Byggnad 1 (114) Handbok Ajourhållning Byggnad 2 (114) Innehållsförteckning Revideringsförteckning... 5 1 Inledning... 6 2 Författningar och regelverk... 7 2.1 Fastighetsregister... 7 2.2 Byggnadsdelen... 8 2.3

Läs mer

Tjänster och data från Lantmäteriet av intresse för kartritare

Tjänster och data från Lantmäteriet av intresse för kartritare Tjänster och data från Lantmäteriet av intresse för kartritare gunnar.lysell@lm.se Vad jag tänkt prata om Ny laserskanning med högre upplösning (separat bildspel) Ytmodell från flygbilder Flygfotoplan

Läs mer

Positionera LINA. 1. Introduktion. 2. Samverkan kring BAL över tiden

Positionera LINA. 1. Introduktion. 2. Samverkan kring BAL över tiden POSITIONERA LINA 1(5) Positionera LINA 1. Introduktion Det är angeläget att samsyn råder mellan och kommunerna om hur samverkan kring BAL (byggnads- adress- och lägenhetsinformation) ska bedrivas över

Läs mer

INSPIRE som en katalysator för ökad användning av geodata GISS årsmöte Stockholm

INSPIRE som en katalysator för ökad användning av geodata GISS årsmöte Stockholm INSPIRE som en katalysator för ökad användning av geodata GISS årsmöte Stockholm 2011-02-18 Martin Davidson, Chefsarkitekt Metria Martin Davidson 2011 Disposition Bakgrund INSPIRE, varför, vad och när?

Läs mer

Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess

Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess Ulrika Roos, Geografisk information, division Geodata Division Geodata, Geografisk Information Tjänstebaserad

Läs mer

Analys. Samverkansprocess. tema Markanvändning och Marktäcke

Analys. Samverkansprocess. tema Markanvändning och Marktäcke samverkansprocess Tema Markanvändning/Marktäcke SKL, kommunerna & Lantmäteriet Version 1.0 Jimmy Svensson i samverkan Sida: 1 (11) Analys Samverkansprocess tema Markanvändning och Marktäcke samverkansprocess

Läs mer

Stockholm Open Award 2014 Meet Up 26 mars Trafik och framkomlighet

Stockholm Open Award 2014 Meet Up 26 mars Trafik och framkomlighet Stockholm Open Award 2014 Meet Up 26 mars Trafik och framkomlighet Trafik och parkering Trafikkontoret hanterar en mängd information i sina IT-system som finns åtkomlig som öppen data. Vi kommer här visa

Läs mer

Namnsättning i samband med ny anslutning mellan Regulatorvägen och Björnkullavägen i kommundelen Flemingsberg

Namnsättning i samband med ny anslutning mellan Regulatorvägen och Björnkullavägen i kommundelen Flemingsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum DIARIENR 05-05-9 NBF 05-0039 NBN-05/70 (6) HANDLÄGGARE Karin Ahlgren 0-535 36 3 karin.lundin@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden Namnsättning i samband med ny anslutning mellan

Läs mer

NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte

NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte Publikation 2011:127 NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte Titel: Generella insamlingsregler och krav för vägdata som ska levereras till Trafikverkets NVDB/GVT-miljö, version 1.1 Publikation:

Läs mer

Byggnad. Version PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer

Byggnad. Version PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer PROCESSBESKRIVNING Byggnad Version Flygbild/ Ortofoto Hydrografi Markanvändning Markdetaljer Laserdata/ Höjdmodell Kommunikation Byggnad Adress Stompunkter 2(15) UPPHOVSMAN Svensk geoprocess DOKUMENTANSVARIG

Läs mer

Gör kvinnorna mer synliga i gatunamnen i Huddinge - svar på motion väckt av Britt Björneke (V)

Gör kvinnorna mer synliga i gatunamnen i Huddinge - svar på motion väckt av Britt Björneke (V) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 22 april 2013 11 Paragraf Diarienummer KS-2012/918.351 Gör kvinnorna mer synliga i gatunamnen i Huddinge - svar på motion väckt av Britt

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess A. I samverkan tas enhetliga specifikationer och samverkansprocesser fram Pär Hedén, Lantmäteriet Lars Malmestål, Järfälla kommun B. Nationella geodetiska referenssystem

Läs mer

Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer. Projektrapport 2015-06-30

Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer. Projektrapport 2015-06-30 Solgerd Tanzilli Sida: 1 (9) Projektrapport 2015-06-30 Filnamn: Solgerd Tanzilli Sida: 2 (9) Innehåll 1 Basfakta... 3 1.1 Projektet... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Sammanfattning... 4 1.4 Resultat, leveransobjekt...

Läs mer

Ersättningsmodell till Ramavtal 2003 om Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan det statliga Lantmäteriet och kommunerna

Ersättningsmodell till Ramavtal 2003 om Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan det statliga Lantmäteriet och kommunerna 1 (7) BILAGA 1 TILL RAMAVTAL 2003-12-19 Dnr 106-2003/2410 Ersättningsmodell till Ramavtal 2003 om Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan det statliga Lantmäteriet och kommunerna Ersättningsmodellen

Läs mer

Lantmäteriets promemoria Förslag om ändringar i redovisningsstrukturen för byggnader och adresser i fastighetsregistret

Lantmäteriets promemoria Förslag om ändringar i redovisningsstrukturen för byggnader och adresser i fastighetsregistret PM 2009:121 RIII (Dnr 001-968/2009) Lantmäteriets promemoria Förslag om ändringar i redovisningsstrukturen för byggnader och adresser i fastighetsregistret Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt

Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt 1(10) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2017-03-14 2.2 4.0.0 Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 2 2 Funktioner... 2

Läs mer

Adress Direkt v2.0 - teknisk beskrivning

Adress Direkt v2.0 - teknisk beskrivning Adress Direkt v2.0 - teknisk beskrivning Dokumentversion 1.1 Gränssnittsdefinition Produktion WSDL XML-schema http://namespace.lantmateriet.se/distribution/products/address/v2/ad dress-2.0.wsdl http://namespace.lantmateriet.se/distribution/products/address/v2/ad

Läs mer

Adress. Publicerad:

Adress. Publicerad: 2019-08-12 NATIONELL INFORMATIONSSPECIFIKATION Adress Version av specifikation: 1.0 Denna version: https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/samverkanmed-andra/lantmateriet---utvecklingsmyndighet-forsamhallsbyggnadsprocessen/nationellaspecifikationer/specifikationer-och-matningsanvisningar/

Läs mer

Välkommen till en information om Svensk geoprocess

Välkommen till en information om Svensk geoprocess Välkommen till en information om Vi kommer att använda oss av några få mentometerfrågor. Du använder din telefon. Du aktivera nu tjänsten före sessionen startar med: Via appen Position 2015 under program

Läs mer

Handledning NVDB på webb för Leverantörer och trafikverkets personal

Handledning NVDB på webb för Leverantörer och trafikverkets personal HANDLEDNING 1 (24) Skapat av (Förnamn Efternamn, org) DokumentID Ekberg Örjan, UHnvv Fastställt av Dokumentdatum Version 2018-11-23 1.6 Dokumenttitel Handledning NVDB på webb för Leverantörer och trafikverkets

Läs mer

Produktbeskrivning: Topografisk webbkarta Visning, skiktindelad

Produktbeskrivning: Topografisk webbkarta Visning, skiktindelad 1(13) D atum: D ok umentversion: A vser tjänstens gränssnittsversion: 2015-02-17 1.1 1.1 Produktbeskrivning: Topografisk webbkarta Visning, skiktindelad Förändringsförteckning Innehållsförteckning 1 Allmän

Läs mer

SVENSK STANDARD SS

SVENSK STANDARD SS SVENSK STANDARD Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Allmänna Standardiseringsgruppen, STG 1998-03-18 1 1 (53) INNEHÅLLET I SVENSK STANDARD ÄR UPPHOVSRÄTTSLIGT SKYDDAT. SIS HAR COPYRIGHT PÅ SVENSK

Läs mer

Dataproduktspecifikation introduktion och läshänvisning

Dataproduktspecifikation introduktion och läshänvisning [Skriv tet] [Skriv tet] [Skriv tet] Dataproduktspecifikation introduktion och läshänvisning Version 2.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn 1.0 20131108 Första versionen Louise

Läs mer

Presentation av resultatet från temauppdrag Adress Svensk geoprocess

Presentation av resultatet från temauppdrag Adress Svensk geoprocess Presentation av resultatet från temauppdrag Adress Svensk geoprocess 2015-12-16 Ulrika Roos, Maria Andersson, Anna Wallin och Karin Ericsson (nyttoeffekter) Arbetsgrupp tema Adress Uppdragsledare Dataproduktspecifikation:

Läs mer

Lokal ordningsföreskrift

Lokal ordningsföreskrift Kommunledningsförvaltningen 1(7) Dokumenttyp Beslutsinstans Kommunfullmäktige Dokumentet gäller Tillsvidare Dokument-ID Dokumentansvarig Säkerhets- och telekomstrateg för beslut 2018-02-26 Ansvarig för

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Härjedalens kommun

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING GÄLLER FR 2015-06-01 Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Härjedalens kommun Härjedalens kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (SFS 1993:1632) med bemyndigande

Läs mer

Minnesanteckningar från NVDB-råd 12 december 2014

Minnesanteckningar från NVDB-råd 12 december 2014 MINNESANTECKNINGAR 1 (6) Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [Fastställt av (personlista)] [Ärendenummer] [Projektnummer] Dokumenttitel Minnesanteckningar från NVDB-råd

Läs mer

Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt

Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt 1(12) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2017-08-15 2.5 4.1.0 Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 2 2 Funktioner... 2

Läs mer

UTKAST till mall för. Geodataplan XXXXXXX kommun XXXXX KOMMUN, BESÖKSADRESS. TEL FAX E-POST WEBB

UTKAST till mall för. Geodataplan XXXXXXX kommun XXXXX KOMMUN, BESÖKSADRESS. TEL FAX E-POST WEBB 2013-11-04 UTKAST till mall för Geodataplan 2014-2016 XXXXXXX kommun XXXXX KOMMUN, BESÖKSADRESS TEL FAX E-POST WEBB www.kommun.se Innehållsförteckning 1 Inledning 5 2 Syfte med geodataplanen 5 3 Vision

Läs mer

Version 1.0

Version 1.0 Sida 1(5) Belägenhetsadress Allmänt Fastighetsregistrets Adressdel utgör basen för samhällets adressförsörjning. Bl.a. aviseras adresserna fortlöpande till Skatteverket för att användas som grund för folkbokföringen

Läs mer

Minnesanteckningar från NVDB-råd 30 november 2016

Minnesanteckningar från NVDB-råd 30 november 2016 MINNESANTECKNINGAR 1 (7) Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer Andersson Dennis, Trafikverket [Ärendenummer] [Projektnummer] Dokumenttitel Minnesanteckningar från NVDB-råd

Läs mer

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR HÄRJE- DALENS KOMMUN

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR HÄRJE- DALENS KOMMUN Sida 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR Kf 93/95 1996-01-01 Kf 56/10 2010-06-09 ändring Kf 109/11 2011-10-05 ändring Kf 46/12 2012-04-18 ändring Kf 58/15 2015-06-01 ändring 11-14 Kf 23/16 2016-02-15

Läs mer

Produktbeskrivning: Byggnad Direkt

Produktbeskrivning: Byggnad Direkt 1 (7) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2016-04-19 1.2 1.3 Produktbeskrivning: Byggnad Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 1 2 Funktioner... 1 3 Informationsinnehåll...

Läs mer

Version 10.2 1 (132) HANDBOK ADRESS 2015-02-09. Handbok. Ajourhållning Adress

Version 10.2 1 (132) HANDBOK ADRESS 2015-02-09. Handbok. Ajourhållning Adress 1 (132) Handbok Ajourhållning Adress 2 (132) Innehållsförteckning Revideringsförteckning... 5 1 Inledning... 6 1 Författningar och regelverk... 7 1.1 Fastighetsregistret... 7 1.2 Adressdelen... 8 1.3 Lantmäteriet

Läs mer

Nyttan med rätt adress och vilka som använder den

Nyttan med rätt adress och vilka som använder den Nyttan med rätt adress och vilka som använder den Ulrika Roos, Ebba Löndahl Åkerman, Leif Nilsson Arbeta smart inom planering och byggande 2018 Smarta standarder i samhällsbyggnadsprocessen, 3 maj Vad

Läs mer

Gång- och cykelvägar i NVDB Suada Crnic Tommy Bylund

Gång- och cykelvägar i NVDB Suada Crnic Tommy Bylund TMALL 0141 Presentation v 1.0 Gång- och cykelvägar i NVDB Suada Crnic Tommy Bylund Bakgrund Efterfrågan på uppgifter om det kommunala cykelvägar är idag stor och den ökar i takt med att användningen av

Läs mer

Ny namn- och belägenhetsadresstadga för Stockholms stad Förslag från stadsbyggnadsnämnden

Ny namn- och belägenhetsadresstadga för Stockholms stad Förslag från stadsbyggnadsnämnden Utlåtande 2011:108 RIII (Dnr 312-933/2011) Ny namn- och belägenhetsadresstadga för Stockholms stad Förslag från stadsbyggnadsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1.

Läs mer

Minnesanteckningar från NVDB-råd 3 december 2013

Minnesanteckningar från NVDB-råd 3 december 2013 MINNESANTECKNINGAR 1 (7) Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [Fastställt av (personlista)] [Ärendenummer] [Projektnummer] Dokumenttitel Minnesanteckningar från NVDB-råd

Läs mer

Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2014

Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2014 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 1 (11) Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2014 Projektöversikt Projekttitel Namnet på projektet ska vara så beskrivande som möjligt

Läs mer

Förändringar i Topografiska webbkartan

Förändringar i Topografiska webbkartan 2014-11-19 Geografisk information Förändringar i Topografiska webbkartan Releasedatum 17 februari 2015 och förändringarna gäller visningstjänsterna Topografisk webbkarta Visning Topografisk webbkarta Visning

Läs mer

1. NYHETER GEOSECMA KARTA NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DRIFT OCH UNDERHÅLL NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DATA... 6

1. NYHETER GEOSECMA KARTA NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DRIFT OCH UNDERHÅLL NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DATA... 6 2015-12-10 RELEASE NOTES Innehållsförteckning 1. NYHETER GEOSECMA KARTA... 3 1.1. NYTT KOMMUNIKATIONSGRÄNSSNITT FÖR TJÄNSTEBASERAT DATAUTBYTE... 3 1.2. ADRESSER I BAL... 3 1.3. SÖKRUTINER ADRESSINFORMATION...

Läs mer

Möjlig uppdatering av NVDB:s geometrier

Möjlig uppdatering av NVDB:s geometrier RAPPORT 9A Möjlig uppdatering av NVDB:s geometrier Jämförelse mellan NVDB och mobil laserskanning från ANDA Del av FoU-projektet Infrastruktur i 3D i samarbete mellan Innovation Norge, Trafikverket och

Läs mer

Karta 1:10 000, raster

Karta 1:10 000, raster 1(8) Datum: Dokumentversion: 2017-12-19 1.0 Produktbeskrivning: Karta 1:10 000, raster LANTMÄTERIET 2017-12-19 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Geografisk täckning...

Läs mer

Dataproduktspecifikation Transportnät för kartografiska ändamål. Version 1.0

Dataproduktspecifikation Transportnät för kartografiska ändamål. Version 1.0 Dataproduktspecifikation Transportnät för kartografiska Version 1.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn Version 1.0 är det första versionen av dokumentet Jenny RassmusRassmus

Läs mer

Handledning för NVDB på webb

Handledning för NVDB på webb HANDLEDNING 1 (23) Skapat av (Förnamn Efternamn, org) DokumentID Ekberg Örjan, UHnvv Fastställt av Dokumentdatum Version 2014-06-10 1.0 Dokumenttitel Handledning för NVDB på webb Handledningen går även

Läs mer

Minnesanteckningar från NVDB-råd 11 mars 2016

Minnesanteckningar från NVDB-råd 11 mars 2016 MINNESANTECKNINGAR 1 (6) Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer Andersson Dennis, UHväda [Ärendenummer] [Projektnummer] Dokumenttitel Minnesanteckningar från NVDB-råd 11

Läs mer

Målanalys Belägenhetsadresser

Målanalys Belägenhetsadresser Målanalys Belägenhetsadresser ~ Slutrapport ~ 2003-10-23 Marianne Janning Utskrivet 2004-02-04 1(9) Innehåll INNEHÅLL 2 DELTAGARE I ARBETSGRUPPEN 3 INLEDNING 4 SAMMANFATTNING 4 SYFTE 4 Seminariernas mål

Läs mer

Taxa för Kart- och GIS verksamhet

Taxa för Kart- och GIS verksamhet Styrdokument 2017-05-11 Dnr KS/2017:334 Taxa för Kart- och GIS verksamhet Gällande från och med 1 augusti 2017 Beräkning av avgifter Avgiften för en viss åtgärd tas ut enligt de tabeller som hör till taxan.

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter

Allmänna lokala ordningsföreskrifter Datum 2018-05-08 Ärendenr SHB 2018-000086 Allmänna lokala ordningsföreskrifter Tibro kommun Beslutades av kommunfullmäktige den 24 feb 1997 9 Reviderad 2001-05-28 KF 33 Reviderad 2018-05-28 KF 67 Giltigt

Läs mer

Riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde

Riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde Riktlinjer för namngivningsnämndens verksamhets- och ansvarsområde Ett normerande dokument som namngivningsnämnden fattade beslut om 2017-09-18 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer för

Läs mer