STOCKHOLM. vinnare 2010 EURO PAS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STOCKHOLM. vinnare 2010 EURO PAS"

Transkript

1 STOCKHOLM vinnare 2010 EURO PAS MILJÖHUVUDSTAD

2 STOCKHOLM EUROPAS FÖRSTA MILJÖHUVUDSTAD 2010 Europeiska kommissionen utsåg den 23 februari 2009 Stockholm till Europas första miljöhuvudstad och berömde stadens långsiktiga miljöarbete. Stockholm är den största staden i Skandinavien och är en mötesplats för människor från olika kulturer, en inkörsport för nya idéer och ett centrum för kultur, idrott och underhållning. Stockholm är en av världens vackraste städer och har utmärkt samhällsservice. Det är en fantastisk stad som ligger vid vattnet och omgärdas av sagolik natur. Det är en snabbt växande stad med invånare. Stockholms stad har arbetat med att ta fram en långsiktig och samlad vision för hållbar tillväxt och utveckling Vision Stockholm År 2030 ska Stockholm vara en mångsidig och upplevelserik storstad som främjar innovation och tillväxt samtidigt som den är invånarnas stad. Klimatutsläppen minskade med 25 procent Utmärkelsen som Europas miljöhuvudstad ges till en stad som har visat att den kan nå höga miljöstandarder, är engagerad i ambitiösa mål för ytterligare miljöförbättringar och hållbar utveckling samt kan leva upp till rollen som förebild som inspirerar andra städer och främjar bästa metoder i andra europeiska städer. Koldioxidutsläppen i Stockholm ska minskas. Sedan 1990 har stadens klimatutsläpp minskat med 25 procent (till 4 ton per invånare 2005, vilket innebär att de bara är hälften av det nationella genomsnittet). Staden har det ambitiösa målet att vara fossilbränslefri senast år År 2010 blir ett händelserikt år i Stockholm, med många aktiviteter kopplade direkt till utmärkelsen. Följ nyheterna direkt på Företagens bidrag Utmärkelsen engagerar hela staden. Lokala myndigheter och företag spelar en viktig roll för att leva upp till visionen som Europas första miljöhuvudstad. Privata företag är mycket intresserade av att delta, säger Gunnar Söderholm, chef för Miljöförvaltningen i Stockholms stad. Utmärkelsen driver stadens miljöverksamhet framåt. Det är tydligt att många människor har lagt märke till att Stockholm har utsetts till Europas miljöhuvudstad 2010 och att de är stolta över det. Vinnaren 2010 har utmärkt sig genom integrerad stadsförvaltning, trovärdiga miljöresultat och ambitiösa framtidsplaner.

3 STOCKHOLM MER ATTRAKTIVT MED BÄTTRE MILJÖ Det är en stor ära att utses till Europas miljöhuvudstad Utmärkelsen är ett resultat av ett framgångsrikt samarbete, som vi alla har deltagit i. Stockholm har arbetat med miljöskydd sedan lång tid tillbaka och det är en mycket viktig fråga för invånarna. Under de senaste decennierna har politikerna varit tvungna att hitta hållbara lösningar som uppfyller behoven i en växande storstad. Stockholmsmodellen bygger på principen att miljöaspekterna måste integreras ständigt och överallt. Myndigheter och företag måste dagligen arbeta med frågor för att förbättra miljön, minimera miljöpåverkan och minska koldioxidutsläppen. Miljöarbetet har lett till en mer attraktiv stad, stolta invånare och en bättre miljö. Men det är viktigt att vi inte bara lutar oss tillbaka, utan att vi även i fortsättningen engagerar oss i ambitiösa mål för en fortsatt hållbar utveckling. Vi anser att miljöarbetet är viktigt för vår egen stad och dess invånare. Men det är också betydelsefullt för att främja de bästa metoderna och utbyta idéer med andra städer. Föroreningar och utsläpp av växthusgaser följer inga kommungränser. Vi vill hjälpa till att sprida lokala lösningar och på så sätt bidra till att lösa de globala utmaningar som ekologiska belastningar och klimatförändringar innebär. Ulla Hamilton Miljö- och trafikborgarråd, Stockholms stad

4 UTOMHUSIDROTT I STOCKHOLMS STAD Charlotte Stanler älskar att jogga, simma i havet, åka skridskor och längdskidor samt paddla kajak. i Stockholms stad kan hon göra allt det här. I sina joggingkläder lämnar Charlotte Stanler sitt kontor som ligger i en offentlig byggnad i Stockholms centrum. Hon joggar på en gångoch cykelväg längs vattnet och viker sedan av till en av Stockholms mest trafikerade gator och följer trottoaren. Charlotte Stanler tränar inför Stockholm maraton och hennes träningsväg går genom stadens parker och på trottoarer. Hon älskar att idrotta utomhus. Som invånare uppskattar jag att politikerna anstränger sig för att förbättra stadsmiljön. Exempel är trängselavgiften som tas ut i innerstaden eller förmåner för miljöbilar som drivs med biobränsle. För dessa bilar behöver man inte betala trängselavgift, förklarar hon och tillägger att cyklisternas säkerhet därmed har ökat. Vattnet är renare här än i de flesta andra europeiska huvudstäder. Det är sällan som man ser skräp flyta omkring och det är trevligt att bada i de flesta vatten runt staden. I ett nordiskt klimat med snö- och isrika vintrar byter många sportentusiaster idrottsgren under året. Charlotte Stanler är inget undantag. På vintern föredrar hon att åka skridskor eller längdskidor. När vattnet som hon simmar i fryser till is kan hon åka skridskor. När några centimeter snö dalar ner från vintermolnen blir golfbanorna i utkanten av staden perfekta för längdskidåkning. Som aktiv sportentusiast behöver jag ytterst sällan bege mig utanför staden för att utöva de idrotter som jag älskar, säger hon. Att cykla på stadens gator var tidigare ett äventyr, men nu finns det fler cykelvägar. Det verkar ha blivit en trend att cykla till jobbet. På sommaren utövar hon också en annan hobby. Med sin pojkvän paddlar hon kajak mellan alla Stockholms öar.

5

6 MÖJLIGHETER FÖR FAMILJER Anders Elwin och hans familj bor i Stockholms innerstad i ett område där det finns fritidsmöjligheter för hela familjen, exempelvis lekplatser, parker, vatten för fritidsfiske och cykelvägar. Anders Elwin är en av många föräldrar vars barn går i Eiraskolan. Den ligger vid vattnet på Kungsholmen, som är en av de många öar som Stockholms stad ligger på. Familjen äger ingen bil eftersom den inte har något större behov av någon. Bussarna går regelbundet på alla större gator i området och antalet cykelvägar har ökat kraftigt under de senaste åren. Jag arbetar i stadens utkanter, men åker tunnelbana den är snabb och effektiv, säger Anders Elwin som har bott i innerstaden i 17 år. Barnen som är 8 och 13 år gamla har vuxit upp där. Här har det skett radikala förbättringar i stadsmiljön. Allt till barnens fördel och nu lever fler barnfamiljer i innerstaden. i vårt område har vi flera parker med fina lekplatser. Många är bemannade under dagtid och de lämpar sig därför särskilt för förskolor, säger han medan han promenerar genom Kronobergsparken, ett av många grönområden på Kungsholmen. Anders promenerar sedan längs kanalen som ligger mellan ön och Stockholms centrum. i bakgrunden på andra sidan vattnet ser han centralstationen och en av de större lederna. Trots den täta trafiken på andra sidan är luften ren. Jag har bott i centrum i flera decennier och jag har verkligen lagt märke till hur luften har blivit bättre. Med trängselavgifter för bilar som kör in i och ut ur centrum har antalet bilar i innerstaden minskat och luften blivit mindre förorenad. Efter jobbet joggar Anders på en gång- och cykelväg längs vattenlinjen. Det är en idealisk plats för barn och hans yngsta dotter kan cykla utan att vara rädd för trafiken. För ett tiotal år sedan fanns det tunga industrier här längs vattnet som var mycket förorenat. Nu ligger det en park och det går bra att fiska i vattnet. På sommaren fiskar jag här med min son. Anders menar att miljöstäder för in landsbygden i staden.

7 MILJÖÅTGÄRDER VAD HAR STOCKHOLM GJORT? Gröna områden Ungefär 90 procent av befolkningen bor närmare än 300 meter från ett grönområde. Det förbättrar den lokala livskvaliteten, möjliggör rekreation, vattenrening, bullerminskning och förbättrad biologisk mångfald och ekologi. Stockholm har 24 officiella badstränder inom stadsgränsen och ytterligare flera planeras. En fossilbränslefri stad Sedan 1990 har Stockholm minskat sina koldioxidutsläpp med 25 procent. Koldioxidutsläppen är mindre än 4 ton koldioxid per invånare, vilket innebär att de bara är hälften av det nationella genomsnittet. Stockholm har det ambitiösa målet att bli fossilbränslefritt senast år procent av hushållen har tillgång till fjärrvärme och andelen förnybar energi inom fjärrvärme är närmare 70 procent. Biogas Biogas produceras i avloppsreningsverk vid rötning av avloppsslam. i miljöprofilområdet Hammarby Sjöstad räcker avloppsvattnet från ett hushåll för att utvinna biogas till hushållets gasspis. Huvuddelen av biogasen används i dag som drivmedel för miljöbilar och miljöbussar. Insamlingen av matavfall för produktion av biogas ska öka från ton till ton mellan 2008 och Återvinning av avfall Staden har ett utmärkt system för avfallshantering och använder innovativa produktionsmetoder som exempelvis vakuumkontrollerade system för transport av fast avfall under jorden. 25 procent av stockholmarnas avfall återvinns, 73,5 procent utvinns för produktion av fjärrvärme (energiutvinning genom förbränning) och 1,5 procent behandlas biologiskt. Allmänna kommunikationsmedel Stockholmarna använder ofta effektiva, pålitliga och väl fungerande allmänna kommunika- tionsmedel. Under rusningstid reser 77 procent med allmänna kommunikationsmedel. Alla stadsbussar kör på förnybara drivmedel och tunnelbanan och pendeltågen drivs med el producerad från förnybara energikällor. De blir därmed ännu mer miljömässigt hållbara transportmedel. i Stockholm har antalet cyklister ökat med runt 75 procent under de senaste tio åren. i Stockholm finns 760 kilometer cykelbanor och fler anläggs. Trängselavgift Trängselavgifter infördes 2006 för bilar som kör in i och ut ur innerstaden under dagtid. Efter att trängselavgifter infördes minskade utsläppen av koldioxid med runt ton under Utsläppen har minskat med 10 till 14 procent och luftkvaliteten har förbättrats med 2 till 10 procent. Trafiken har minskat med runt 20 procent. Stadens utveckling Med erfarenhet av miljöprofilområdet Hammarby Sjöstad byggs två nya miljöprofilerade bostadsområden. Ett av de nya områdena Norra Djurgårdsstaden som är beläget på tidigare exploaterad mark har som mål att vara fossilbränslefritt senast Målet för Stockholms stad är att vara det senast Norra Djurgårdsstaden ska bli ett föredöme för hållbar urban utveckling, där innovativ miljöteknik och kreativa lösningar utvecklas, testas och presenteras. Norra Djurgårdsstaden ska stå som exempel för andra städer och bli en miljövänlig stadsdel i världsklass. Miljöstyrning Stockholms första miljöprogram lanserades i mitten av 1970-talet. Staden har ett integrerat förvaltningssystem som ser till att miljöaspekterna beaktas i stadsbudget, driftsplanering, rapportering och övervakning. Alla invånare kan följa miljöarbetet på webbplatsen

8 HAMBURG EUROPAS MILJÖHUVUDSTAD 2011 KH SV-C Med sina 1,8 miljoner invånare är Hamburg Tysklands näst största stad. Staden är också en stor hamn vid floden Elbe och Europas näst största räknat i antal containrar som hanteras. Antalet containrar som hanteras i hamnen ökar varje år. Samtidigt har koldioxidutsläppen från transporter till och från Hamburgs stad legat kvar på samma nivå under de senaste tio åren. När Hamburg blir Europas miljöhuvudstad 2011 kommer ett idétåg att lanseras för att sprida miljöförslag till olika europeiska storstäder och söka efter bästa miljölösningar. Europas miljöhuvudstad: UTMÄRKELSE FÖR BRA STADSMILJÖ Varje år utses en europeisk stad till Europas miljöhuvudstad. Utmärkelsen går till en stad som har utmärkt sig genom höga miljöstandarder, är engagerad i fortlöpande och ambitiösa mål för ytterligare miljöförbättringar och hållbar utveckling, och kan leva upp till rollen som förebild som inspirerar andra städer och främjar de bästa metoderna i andra europeiska städer. Utmärkelsen visar att en stad önskar och kan lösa miljöproblem för att förbättra livskvaliteten för sina invånare och minska effekterna på den globala miljön som helhet. Europeiska kommissionen har sedan länge varit av uppfattningen att de lokala myndigheterna spelar en viktig roll i miljöarbetet och att de har ett stort engagemang för verkliga framsteg. Utmärkelsen till Europas miljöhuvudstad är ett nytt initiativ för att främja och belöna detta arbete. Foto omslagets fram- och baksida: Henrik Trygg och Richard Ryan, Stockholm Visitors Board och Aschaeffer, SXC

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden Stockholm växer Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden stockholm.se/norradjurgardsstaden The Capital of Scandinavia ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Miljö och miljövanor i Stockholm 2013

Miljö och miljövanor i Stockholm 2013 Miljöförvaltningen Miljöanalys Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-20 Handläggare Helene Lindman Telefon: 076-1228856 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-06-07, p. 19 Miljö och miljövanor i Stockholm

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika?

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Globala resurser Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Ojämnt fördelade naturresurser (t ex vatten). Orättvist utvinnande (vinstindrivande) av naturresurser (t ex olja). Pga.

Läs mer

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Miljöredovisning Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad 2009-2020 Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Sveriges klimatsmartaste stad Effektivare användning av energi

Läs mer

Till Växjö, Europas grönaste stad

Till Växjö, Europas grönaste stad Välkommen! Welcome! Willkommen! Bienvenu! Bienvenida!Tervetuloa! Till Växjö, Europas grönaste stad 欢 迎 ترحيب 歡 迎 歓 迎 환영 Publicitet - som Europas grönaste stad Många besöker Växjö För att se förnybar energi,

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Hur kan LIFE+ hjälpa lokala och regionala myndigheter i EU?

Hur kan LIFE+ hjälpa lokala och regionala myndigheter i EU? Hur kan LIFE+ hjälpa lokala och regionala myndigheter i EU? LIFE+ är EU:s program för finansiering av miljöprojekt i de 27 medlemsländerna. Genom publikationen LIFE and local authorities: Helping regions

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Stockholms stads nya MILJÖPROGRAM

Stockholms stads nya MILJÖPROGRAM Stockholms stads nya MILJÖPROGRAM Varsågod här kommer Stockholm stads nya miljöprogram i en förkortad version. Här kan du läsa om de miljömål som staden skall uppnå under de kommande fyra åren. Stockholm

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning.

Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning. Stadsmiljöenkät 202 Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning. Om du råkar kryssa i fel ruta, stryk över och kryssa i rätt ruta. Frågorna i

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Ingmarie Ahlberg. Exploateringskontoret Stockholms stad

Ingmarie Ahlberg. Exploateringskontoret Stockholms stad Ingmarie Ahlberg Exploateringskontoret Stockholms stad, * Hammarby sjöstad * Tre nya miljöprofilprojekt - Lövholmen - Norra Djurgårdsstaden - Miljöprofilering Järva upprustning miljonprogramsområdena 2

Läs mer

Framtidens kretsloppsanläggning

Framtidens kretsloppsanläggning Framtidens kretsloppsanläggning Kretsloppsanläggningen i Högbytorp förvandlar det som ingen vill ha till sådant som alla behöver. Här gör vi el, värme, biogas och biogödsel av avfall. Varför bygger vi

Läs mer

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Energibesparing och hållbara transporter Stödpapper 3 Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Hållbara transporter är snabba och flexibla Nästan hälften av alla bilresor i Europa är kortare

Läs mer

Därför är din insats för miljön viktig

Därför är din insats för miljön viktig Därför är din insats för miljön viktig Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror" Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning.

Läs mer

Miljöanpassade transporter för minskad växthuseffekt

Miljöanpassade transporter för minskad växthuseffekt Miljöprestanda GRÖNA TON. Miljöanpassade transporter för minskad växthuseffekt I förarsätet för miljön Växthuseffekten kan allmänt ses som det enskilt största miljöhotet i världen. Det är bakgrunden till

Läs mer

HAMMARBY SJÖSTAD. Virkesvägen 2, Hammarby Sjöstad kvm. Yta: kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Trikåfabriken 9

HAMMARBY SJÖSTAD. Virkesvägen 2, Hammarby Sjöstad kvm. Yta: kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Trikåfabriken 9 Yta: 6 000-18 100 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Trikåfabriken 9 Sidan 1 (6) Om lokalen I växande Hammarby Sjöstad hittar du Trikåfabriken. En byggnad som rymmer mer än hundra år av historier

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet 1 2 Vi Vi gör värme och el med träbränsle Kraftvärmeverket, som producerar fjärrvärme, fjärrkyla och el, använder nästan bara förnybart träbränsle. Det

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Fakta Malmö 290 000 invånare (2008) Ökande befolkning för 22 året i rad 174 nationaliteter 47 % är under 35 år 28 000 arbetstillfällen 55 000 arbetspendlar

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 26 Miljöpolicy för Vallentuna kommun (KS 2012.418)

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 26 Miljöpolicy för Vallentuna kommun (KS 2012.418) Protokollsutdrag SID 1(2) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2013-02-04 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 26 Miljöpolicy för Vallentuna kommun (KS 2012.418) BESLUT Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige

Läs mer

Göteborgs Universitet Uttag webb artiklar. Nyhetsklipp

Göteborgs Universitet Uttag webb artiklar. Nyhetsklipp Göteborgs Universitet Uttag 2016-01-14 3 webb artiklar Nyhetsklipp Minskad köttkonsumtion för hållbar havsmiljö Riksdagen 2015-11-02 13:00 2 Så mår havet - ny rapport om ekosystemtjänster - Havsmiljöinstitutet

Läs mer

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Var kommer de lokala utsläppen ifrån? Dikväveoxid 16% HFC 0,4% Metan 17% Koldioxid 67% Utsläpp av växthusgaser per invånare: år 1990 9,7 ton år 2006 6,5 ton Lokala

Läs mer

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv.

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Dags att sortera ut matavfallet Varje bananskal spelar roll! För varje kilo matavfall som rötas

Läs mer

SOLNA/SOLNA BUSINESS PARK

SOLNA/SOLNA BUSINESS PARK 2015-09-29 SOLNA/SOLNA BUSINESS PARK Solnavägen 31-51, Solna/Solna Business Park 6 000 kvm En unik plats i händelsernas centrum - Råsunda! Yta: 6 000 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Lagern

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Miljöprofil

Miljöprofil www.hplus.helsingborg.se Miljöprofil Resurseffektiv stad Varför en miljöprofil? För att uppfylla H+ vision om en långsiktigt hållbar stadsutveckling har Miljöprofil H+ tagits fram. Denna ska fungera som

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

STOCKHOLMS INNERSTAD. Kungsbrostrand 29, City 57 kvm

STOCKHOLMS INNERSTAD. Kungsbrostrand 29, City 57 kvm Fantastisk fin liten lokal ett stenkast från Centralstationen! En sekelskiftesfastighet med mycket charm och närhet till Klara sjö. Yta: 57 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Drabanten 3 Sidan

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STADSUTVECKLING Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-05-06 Handläggare Anna Bolinder Till Skärholmens stadsdelsnämnd Svar på remiss från kommunstyrelsen Förvaltningens förslag

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

Miljö och miljövanor i Stockholm Medborgarenkät 2016

Miljö och miljövanor i Stockholm Medborgarenkät 2016 Miljöförvaltningen Miljöanalys Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-29 Handläggare Magnus Sannebro Telefon: 08-508 28 184 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-06-13, p. 19 Miljö och miljövanor i Stockholm

Läs mer

Föreställ dig en morgondag, där mängden avfall minskar. Där städer kan förädla sitt avfall till energi, till förmån för invånarna.

Föreställ dig en morgondag, där mängden avfall minskar. Där städer kan förädla sitt avfall till energi, till förmån för invånarna. EN RENARE MORGONDAG Det ledande nordiska energibolaget Gasum vill bidra till utvecklingen mot ett koldioxidneutralt samhälle tillsammans med sina samarbetspartners. 1 Föreställ dig en morgondag, där mängden

Läs mer

SOLNA. Solnavägen 27-29, Råsunda 125 kvm. Fin butiksyta med skyltfönster mot korsningen Solnavägen/Frösundaleden.

SOLNA. Solnavägen 27-29, Råsunda 125 kvm. Fin butiksyta med skyltfönster mot korsningen Solnavägen/Frösundaleden. Fin butiksyta med skyltfönster mot korsningen Solnavägen/Frösundaleden. Yta: 125 kvm Typ av lokal: Butik Fastighetsbeteckning: Lagern 2 Sidan 1 (5) Om lokalen Bra skyltläge mot Solnavägen/Frösundaleden

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

På väg in i framtidens återvinning och återbruk

På väg in i framtidens återvinning och återbruk Söderhalls Renhållningsverk AB, SÖRAB, org.nr 556197-4022 Torggatan 11, plan 2, Box 63, 18621 Vallentuna Tel: 08-505 804 00 info@sorab.se www.sorab.se På väg in i framtidens återvinning och återbruk Idag

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

Vision 2040 Ett Stockholm för alla. The Capital of Scandinavia

Vision 2040 Ett Stockholm för alla. The Capital of Scandinavia Vision 2040 Ett Stockholm för alla The Capital of Scandinavia Vision 2040 Ett Stockholm för alla Stockholm är en attraktiv stad. Det är en av Europas snabbast växande städer och kommer att vara en miljonstad

Läs mer

Kretsloppsanläggningen i Högbytorp. En hållbar energilösning för hela Stockholmsregionen

Kretsloppsanläggningen i Högbytorp. En hållbar energilösning för hela Stockholmsregionen Kretsloppsanläggningen i Högbytorp En hållbar energilösning för hela Stockholmsregionen Stockholm Europas snabbast växande storstadsregion Jordens resurser är hårt ansträngda. För att de ska räcka till

Läs mer

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA Läs vårt valmanifest så förklarar vi varför Trelleborgs grönaste valmanifest 2018 Tänk om vi bygger en kommun utifrån barnens bästa. Om vi låter barnens behov och

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 Miljöredovisning 2018 LundaEko - processen Kommer att klara 11 Osäkert 18 Går ej att bedöma 2 Riskerar att ej klara 8 Bedömningar delmål Framgångar från 2018 som gör Lund till ett grönt föredöme Forskare

Läs mer

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER Världens ledare har lovat att uppnå 17 globala mål till år 2030. Det innebär att alla länder tagit på sig ansvaret för en bättre, mer rättvis och hållbar

Läs mer

Göteborg totalt. Högsta SDN

Göteborg totalt. Högsta SDN Göteborg totalt Referensvärden Lägsta SDN NKI, EGNA STADSDELEN 70 64 53 70 NKI, HELA GÖTEBORG 57 59 57 61 RENHÅLLNINGSINDEX 55 54 59 RESVANEINDEX 85 67 51 85 BOSTÄDER TORG/PLATSER 56 54 50 58 PARKER OCH

Läs mer

Motion till Kommunfullmäktige

Motion till Kommunfullmäktige Motion till Kommunfullmäktige Det ska vara enkelt att vara klimatsmart i Linköping Inledning Det står klart att klimatförändringarna är orsakade av människor. Och det är vi människor som skapat problemen

Läs mer

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050.

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-12-19 Handläggare: Örjan Lönngren Telefon: 08-508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 17 Förslag till Färdplan för

Läs mer

Umeå Europas miljöhuvudstad Sara Wård Edvall, Miljöstrateg

Umeå Europas miljöhuvudstad Sara Wård Edvall, Miljöstrateg Umeå Europas miljöhuvudstad 2018 Sara Wård Edvall, Miljöstrateg Varför gör vi det? Bättre miljöstatus Ger en överskådlig, samlad bild av Umeås miljöarbete Får en oberoende, högkvalitativ, internationell

Läs mer

Bilen och miljön Våren 2013

Bilen och miljön Våren 2013 Bilen och miljön Våren 2013 OM SBM Bilägarpanel SBM Bilägarpanel är en konsument- och användarpanel sammansatt av ett stort antal bilägare med varierande ålder, kön, social bakgrund, trafikvana och bilerfarenhet.

Läs mer

100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07

100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07 Företaget Malmö Airport Kund Social utveckling Miljö 100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07 Maria Bengtsson Chef Miljö och Infrastruktur Swedavia Malmö Airport Vår uppgift I korthet Våra tjänster

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien?

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Att söka stöd till projekt inom grön ekonomi från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak INNEHÅLL Jobba med hållbar energi över gränserna...

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

STOCKHOLMS INNERSTAD. Drottninggatan 29, City kvm. Var med och skapa en fin produkt med tillgång till uteplats mitt i City

STOCKHOLMS INNERSTAD. Drottninggatan 29, City kvm. Var med och skapa en fin produkt med tillgång till uteplats mitt i City Var med och skapa en fin produkt med tillgång till uteplats mitt i City Yta: 1 033 kvm Typ av lokal: Kontor Sidan 1 (5) Om lokalen Nu finns det möjlighet att vara med och påverka ditt nya kontor. Det kommer

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor i Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om den 14 december 2016 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer

Läs mer

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag till ställningstagande Att Klimatrådet ställer sig bakom en av nedanstående förslag på match Transportmatchen, Platsmatchen eller. Att inventering sker hos

Läs mer

Green North invigning den 18:e oktober 2016

Green North invigning den 18:e oktober 2016 Green North invigning den 18:e oktober 2016 Det finns många bilder av Norra Sverige. Den tystlåtne norrlänningen. Basindustrin. Filmen Jägarna. Det exotiska. Vidderna. Norrskenet. Och många, många fler.

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-08 Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Sysavdagen Aktuellt från Sysav. Peter Engström. 15 maj 20171

Sysavdagen Aktuellt från Sysav. Peter Engström. 15 maj 20171 Sysavdagen 2017 Aktuellt från Sysav Peter Engström 15 maj 20171 Fn (2016) lever jordens befolkning som om vi hade 1,6 jordklot istället för det enda vi har Om hela jordens befolkning skulle ta efter den

Läs mer

1. Vad vill ni göra under den kommande mandatperioden för att bevara Uppsalas parker och grönområden?

1. Vad vill ni göra under den kommande mandatperioden för att bevara Uppsalas parker och grönområden? Svar från Folkpartiet Grönområden 1. Vad vill ni göra under den kommande mandatperioden för att bevara Uppsalas parker och grönområden? När staden växer och förtätas behövs fler parker, lekplatser och

Läs mer

Drömmarnas Borgå 2030

Drömmarnas Borgå 2030 Drömmarnas Borgå 2030 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ UTKAST 15.8.2018 BäST OcKSÅ I vardagen Ömsesidig respekt POPUläRASTE hemstaden STADSlIv FÖREGÅnGARE I KlImATARBETE Om det var jag som valde Borgå eller Borgå

Läs mer

Planering i Häggvik Joakim, Melker, Marcus, Jesper och William

Planering i Häggvik Joakim, Melker, Marcus, Jesper och William Vad ska vi göra? Planering i Häggvik Joakim, Melker, Marcus, Jesper och William Det vi ska göra är att bygga en park vid Häggviks station som ska innefatta ett utegym, en vattenfontän, basketplan samt

Läs mer

Varför återanvända textil?

Varför återanvända textil? Europa minskar avfallet 2011 David Palm IVL Svenska Miljöinstitutet Klimat & Hållbara samhällssystem Naturresurser & Miljöeffekter Luftföroreningar & Åtgärdsstrategier Organisationer, Produkter och Processer

Läs mer

HAMMARBY SJÖSTAD. Hammarby Kaj 18, Hammarby Sjöstad 365 kvm. Modernt kontor med härlig utsikt!

HAMMARBY SJÖSTAD. Hammarby Kaj 18, Hammarby Sjöstad 365 kvm. Modernt kontor med härlig utsikt! Modernt kontor med härlig utsikt! Yta: 365 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Båtturen 2 Sidan 1 (6) Om lokalen Modernt kontor med fin utsikt som anpassas efter önskemål. Här sitter man med

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030 yttrande över remiss från kommunstyrelsen KS dnr /2014

Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030 yttrande över remiss från kommunstyrelsen KS dnr /2014 stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Dnr 1.5.1.-336/2014 Sida 1 (5) 2014-07-02 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 20 032 Till stadsdelsnämnd Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030

Läs mer

Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa. MTR Nordic Group

Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa. MTR Nordic Group Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa MTR Nordic Group Vi är MTR MTR har alltid stått för något mer än att ta människor från A till B. Vi vill vara med och utveckla de samhällen där vi finns.

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Framkomlighetsstrategin

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafiken 1 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västernorrlands län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västernorrlands län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västernorrlands län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att

Läs mer

Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige

Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige Ökad takt behövs för att nå målen 80 60 40 Utsläpp om knappt 53 miljoner ton 2016

Läs mer

GLOBEN. Pastellvägen 2-6, Globen kvm. Ett landmärke i nya söderstaden! Yta: kvm Typ av lokal: Kontor

GLOBEN. Pastellvägen 2-6, Globen kvm. Ett landmärke i nya söderstaden! Yta: kvm Typ av lokal: Kontor Ett landmärke i nya söderstaden! Yta: 1 130 kvm Typ av lokal: Kontor Sidan 1 (5) Om lokalen Ett alldeles nybyggt kontor med inflyttning från Q4 2018. Var med och skapa ert nya kontor i det framväxande

Läs mer

STOCKHOLMS INNERSTAD. Barnhusgatan 3, City 154 kvm. Charmig lokal med högt i tak alldeles intill pulsen från Drottninggatan!

STOCKHOLMS INNERSTAD. Barnhusgatan 3, City 154 kvm. Charmig lokal med högt i tak alldeles intill pulsen från Drottninggatan! Charmig lokal med högt i tak alldeles intill pulsen från Drottninggatan! Yta: 154 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Fenix 1 Sidan 1 (6) Om lokalen Fin lokal med en representativ, vacker entré!

Läs mer

Godsets hållbara resa Distribution till storstaden

Godsets hållbara resa Distribution till storstaden Godsets hållbara resa Distribution till storstaden Göteborg, 29 November 2012 Ulf Hammarberg, Environmental Affairs DHL Freight (Sweden) AB Sustainability Day Göteborg DHL Freight Sweden AB 29 nov 2012

Läs mer