Stockholms stads nya MILJÖPROGRAM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholms stads nya MILJÖPROGRAM"

Transkript

1 Stockholms stads nya MILJÖPROGRAM

2 Varsågod här kommer Stockholm stads nya miljöprogram i en förkortad version. Här kan du läsa om de miljömål som staden skall uppnå under de kommande fyra åren. Stockholm har ett världsrykte för vår miljömedvetenhet och goda livsmiljö. Det ska vi värna, men vi får inte slå oss till ro och vara nöjda med det som hittills uppnåtts. Därför höjer vi ambitionerna för en god miljö och klimatsmarta val. Stockholm är unik som storstad tack vare dess vatten och många grönområden. Hammarby Sjöstad är i egenskap av ett hållbart stadsbyggnadsprojekt med inbyggda miljölösningar, ett internationellt vi får inte slå oss till ro och vara nöjda med det som hittills uppnåtts. föredöme och föremål för många utländska studiebesök. Hammarby Sjöstad visar att det går att låta staden växa på ett hållbart sätt. Det vi lärt av byggandet av den nya stadsdelen tar vi med oss i stadens fortsatta utvecklingsarbete. Ytterligare två bostadsprojekt ska genomföras med miljöprofil. På miljöförvaltningens hemsida finns en miljöbarometer där du kan följa hur miljötillståndet ser ut i vår stad. Där finns flera exempel på positiv utveckling på ett antal områden. Stockholm kan på många sätt sägas vara en föregångare i miljöfrågor, men detta är ett arbete som kontinuerligt måste fortgå. Ett stort och viktigt arbete framöver är att arbeta seriöst med energieffektiviseringar i stadens egna fastigheter. För att vara framgångsrikt måste miljöarbetet pågå hela tiden. Lika litet som det går att slänga in jästen efter degen går det att arbeta med miljöfrågorna vid sidan om. Det nya miljöprogrammet skapar goda förutsättningar för ett resultatinriktat miljöarbete. För att vara framgångsrikt måste miljöarbetet pågå hela tiden. Miljötekniken har tagit oss ett gott steg på vägen, och man slutar aldrig förundras över hur fantastiskt mycket bra idéer som ständigt föds på det här området. Tekniken kan emellertid inte klara allt. En aldrig så bränslesnål miljöbil drar än mindre om den körs på ett bra sätt. Batterier hamnar inte i insamlingen av sig själva. Där kommer var och ens ansvar in. Flera av målen i miljöprogrammet kan bara uppnås om både staden och dess invånare hjälper till. Ibland kan det kännas jobbigt och svårt att veta hur man skall bära sig åt och om det egentligen spelar någon roll. Det är viktigt att komma ihåg att alla bidrag faktiskt gör skillnad. Var och en kan ta ansvar för att inte slänga farligt avfall i soporna, att välja energisnålare alternativ när det är dags att byta kylskåp, byta från glödlampor till lågenergilampor, stänga av stand-by funktioner, cykla till jobbet eller låta den nya bilen bli en miljöbil. Längst bak i den här broschyren finns tips om hur du kan bidra till en bättre miljö. Irene Svenonius, stadsdirektör Ulla Hamilton, miljöborgarråd

3 Vision 2030 bilden av Stockholm i framtiden K ommunfullmäktige har beslutat om ett framtidsdokument, Vision Visionen handlar om att Stockholm år 2030 är en av världens vackraste städer och den renaste och tryggaste huvudstaden. Här finns rena sjöar och vattendrag med ett unikt bad- och båtliv. Stadens parker är vackra och trygga. Historiska stadsmiljöer har bevarats när staden fortsatt att växa. Nya bostäder är byggda med miljöanpassade och energieffektiva material och metoder. Visionen handlar om att Stockholm år 2030 är en av världens vackraste städer och den renaste och tryggaste huvudstaden. Teknikutveckling och ekonomisk tillväxt ger förutsättningar för ett ekologiskt hållbart samhälle. Stockholm är en energieffektiv stad, ledande inom ny miljöteknik och på god väg att bli fossilbränslefritt år Energiförbrukningen har minskat avsevärt. Stockholm är världsledande på att utveckla, kommersialisera och tillämpa ny energi- och miljöteknik. Genom energieffektivisering och ökad användning av fossilbränslefria energikällor har stadens bidrag till växthuseffekten minskat. Stockholm och Mälarregionen har ett väl fungerande transportsystem med minimal klimatpåverkan. Nya förbifarter har minskat miljöbelastningen och ökat tillgängligheten. Stockholmarnas bilar är nästan uteslutande miljöbilar. Stockholm är den stad i världen där invånarna använder kollektivtrafiken mest. Staden har ett stort och säkert cykelvägnät och bekväma båttransporter.

4 Med sin närhet till natur och vatten är Stockholm en attraktiv stad där fler vill bo och verka. Att bevara stadens goda livsmiljö under fortsatt tillväxt är en gemensam utmaning. Här är några områden som staden prioriterar: Trafik Stockholm har kommit en bit på väg med att minska trafikens miljöbelastning: 30 procent av stockholmarna går eller cyklar till arbete eller skola. 61 procent av trafikanterna som passerar tullarna åker kollektivt miljöbilar rullar i staden. Var sjätte bil som såldes i Stockholm 2006 var en miljöbil. Staden äger eller leasar omkring bilar var 626 av dessa miljöfordon. Stadens fordon kördes till 26 procent på förnybara bränslen. Kemiska ämnen I Sverige finns över kemiska ämnen i de produkter som tillverkas eller importeras. Många av dem kan orsaka skada på vår hälsa och miljö. Miljöanpassade varor, tjänster och byggnader kan bidra till en bättre stadsmiljö. Energi Energiförbrukningen i Sverige har ökat med 40 procent på 30 år. Men energianvändningen per stockholmare sjönk med 7 procent åren , från kilowattimmar, kwh, till kwh per år. Stockholmaren släpper ut 4 ton växthusgaser per år jämfört med genomsnittsvenskens 6,5 ton. En finländare släpper ut 12 ton, amerikanen 22 ton och afrikanen 1 ton. Luften i Stockholm har förbättrats när fjärrvärme ersatt oljeeldade panncentraler. Satsningen på förnybar och effektiv energi kan göra Stockholm fossilbränslefritt senast år Mark och vatten 45 procent av stadens yta är bebyggd, 21 procent är öppen mark, 20 procent är skog och 14 procent är vattenområden. Stadens yta är hektar, varav är skyddad enligt miljöbalken. I staden finns sju naturreservat och i länet 200. Trafik, bebyggelse och industrier belastar miljön och ökar mängden näringsämnen i sjöar och vattendrag. Miljöåtgärder ska minska halten av fosfor och kväve i stadens mark och vattendrag. Avfall 95 procent av allt hushållsavfall återvinns. Merparten av stockholmarnas hushållssopor blir energi i Högdalenverket. Det farliga avfallet ska behandlas separat, men trots detta utgörs omkring en procent av hushållssoporna av farligt avfall. Den insamlade avfallsmängden för varje stockholmare var 574 kilo år Hushållen lämnade ton farligt avfall, vilket motsvarar 1,3 kilo per person. 9,9 kilo elavfall per person samlades in. Inomhusmiljö Stockholmaren har i genomsnitt 43 kvadratmeter bostadsyta per person. 80 procent av hushållen består av en eller två personer. 26 procent av stockholmarna besväras av astma eller allergi saknade 29 procent av stadens skolor och förskolor godkänd ventilationskontroll. 57 procent av stockholmarna störs av buller i bostaden minst en gång i veckan tog miljöförvaltningen emot 166 bullerklagomål.

5 Sex mål Stockholms stads nya miljöprogram sätter upp sex övergripande mål för stadens miljöarbete under åren Miljöeffektiva transporter Med teknikutveckling och nya produkter kan trafikens miljöpåverkan minska. Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportsystem, baserat på ny teknik, fossilfria bränslen, bättre logistik och mer information. Giftfria varor och byggnader Stockholm stad ska minska spridningen av skadliga ämnen genom att välja miljöanpassade varor och tjänster. Vid exploatering och byggande ska miljömässigt hållbara metoder och material användas. Hållbar energianvändning Effektivare energianvändning och förnybara energikällor krävs för att minska växthuseffekten. Med energieffektiv teknik kan staden vara en aktör för miljödriven tillväxt och utveckling samt minska sina driftskostnader. Hållbar användning av mark och vatten Närheten till naturen är viktig för stadens attraktionskraft och stockholmarnas rekreation. Målet är en långsiktigt hållbar markanvändning som bidrar till ekonomisk utveckling utan att viktiga miljövärden går förlorade. Miljöeffektiv avfallshantering Effektiv och miljöanpassad avfallshantering är en viktig del av samhällets infrastruktur. Stadens mål är att minimera mängden avfall och öka andelen som nyttiggörs genom återanvändning och återvinning. Sund inomhusmiljö Trots Stockholms höga bostadsstandard och goda boendemiljöer uppstår hälsobesvär i vissa byggnader. Stadens mål är att minska andelen personer som besväras av problem i inomhusmiljön särskilt i förskolor, skolor och äldreboenden.

6 1 Miljöeffektiva transporter Väl fungerande transporter är en förutsättning för konkurrenskraft och välfärd. Tack vare teknikutveckling och nya produkter kan trafikens miljöpåverkan minska. Staden ska fortsätta sitt arbete för att hitta trafiklösningar som utnyttjar energin effektivare och inte riskerar miljö eller hälsa. Stadens delmål för den egna verksamheten under programperioden: Minska miljöbelastningen från egna och upphandlade transporter. Staden bilpark ska till 100 procent bestå av miljöbilar som till 85 procent körs på förnybart bränsle. Minska utsläppen från trafiken. Andelen personer som åker kollektivt, cyklar eller går ökar. Andelen miljöfordon och andelen förnybart bränsle ökar. Trafikbullret utomhus minskar. Delmålen innebär ett särskilt ansvar för staden att uppmärksamt följa teknikutvecklingen. Alternativa bränslen ska användas. Staden ska arbeta för att bättre logistik och information ska minska trafikens miljöpåverkan. Vi vet att koldioxidutsläpp från oljebaserade bränslen ökar växthuseffekten. Samtidigt gör hårdare krav på avgasrening luften i våra tätorter bättre. Stockholms stad har stort inflytande över trafikplanering, bebyggelse och utbyggnad av vägnät. Staden kan också påverka transporterna genom parkeringspolitik, ekonomiska styrmedel och lokala trafikföreskrifter. Vid upphandling kan staden välja miljöanpassade fordon. Staden kan påverka utvecklingen genom förbättringar av kollektivtrafiken och vägnätet för bilar, cyklar och gångtrafikanter. 2 Giftfria varor och byggnader I Sverige finns över kemiska ämnen i de produkter som tillverkas eller importeras. Flera av ämnena kan orsaka skada på vår hälsa och miljö. Stadens delmål för den egna verksamheten under programperioden Utsläppen av miljö- och hälsoskadliga ämnen från varor och byggnader ska minska. Andelen ekologiska livsmedel som staden köper in är minst 15 procent. Under programperioden ska två bostadsprojekt miljöprofileras. Stockholm stad kan påverka spridningen av skadliga ämnen genom att välja miljöanpassade varor och tjänster. Vid anvisning av mark för byggande kan staden ställa miljökrav. Erfarenheterna från Hammarby Sjöstad ska tas tillvara vid detaljplanering. Kemiska ämnen sprids från kemiska produkter, varor och byggnader när dessa produceras, används eller blir till avfall. Direkt farliga ämnen ska undvikas och övriga kemikalier eller varor hanteras så att riskerna minimeras. Avfallshantering, energieffektivisering, byggprocesser och materialval ska bygga på miljöeffektiva lösningar. Staden ska köpa in varor och använda material som är hållbara och inte förorenar. För detta finns verktyg som BASTA, byggvarubedömningen och stadens upphandlingsguide. Material eller produkter som innehåller skadliga ämnen ska ersättas med miljömässigt bättre alternativ. 3 Hållbar energianvändning Tillgången på energi för uppvärmning, belysning, transporter och varutillverkning är central för vårt välstånd. Med energieffektiv teknik kan staden minska sina driftskostnader och vara en aktör för miljödriven tillväxt och utveckling. Stadens delmål för den egna verksamheten under programperioden: Energianvändningen i stadens egna byggnader och anläggningar minskar med 10 procent jämfört med Upphandlad el i stadens egna verksamheter bör uppfylla kraven för miljömärkning. Minskade utsläpp av växthusgaser från energianvändning med 10 procent per stockholmare. Växthuseffekten har sitt främsta ursprung i utsläpp av koldioxid vid förbränning av fossila bränslen. Med effektivare energianvändning och byte till förnybara energikällor kan utsläppen minskas. Staden och de kommunala bostadsbolagen har en viktig roll, liksom AB Fortum Värme där Stockholms stad är hälftenägare. Stadens förvaltningar och bolag ska effektivisera sin energianvändning. Individuell mätning och debitering av värme och varmvatten ska införas i alla nyproducerade bostäder och lokaler som staden hyr ut. Staden ska också verka för att individuell mätning införs i befintliga bostäder och lokaler. 4 Hållbar användning av mark och vatten Närheten till naturen är viktig för stockholmarnas rekreation. Parker och grönområden dämpar buller och fungerar som filter för luftföroreningar. Våtmarker renar vatten från föroreningar. Naturområden i stadens utkanter och skärgården betyder mycket för invånarnas friluftsliv.

7 Stadens delmål för den egna verksamheten under programperioden: Särskilt värdefulla mark- och vattenområden ska bevaras. Exploatering av värdefulla mark- och vattenområden kompenseras. Stockholmarna ska ha god tillgång till variationsrika mark- och vattenområden. Stadsbyggandet ska vara långsiktigt hållbart. Park- och naturmarkernas biologiska mångfald värnas. Den ekologiska statusen i Stockholms sjöar och vattendrag förbättras. Trafik, bebyggelse och industrier belastar miljön och ökar mängden näringsämnen i sjöar och vattendrag. Stadens utmaning är att främja en långsiktigt hållbar markanvändning som bidrar till positiv ekonomisk utveckling utan att viktiga miljövärden går förlorade. För stadens utbyggnad ska i första hand redan exploaterad mark användas. För att bäst utnyttja kollektivtrafik, fjärrvärmenät och exploaterad mark ska staden byggas inåt. Värdefulla grönområden ska sparas. Staden ska bedriva en ekologiskt inriktad skötsel av sina parker och naturområden. Dagvatten från stora trafikleder ska renas, snömassor ska tas omhand på ett miljömässigt hållbart sätt och totalfosforhalten i stadens sjöar ska minskas. 5 Miljöeffektiv avfallshantering Effektiv och miljöanpassad avfallshantering är en viktig del av samhällets infrastruktur. Med ökad konsumtion ökar mängden avfall som måste tas om hand på ett miljömässigt bra sätt. Avfall är också en del av industrins materialflöde, naturens kretslopp och råvara för energiproduktion. Stadens delmål för den egna verksamheten under programperioden: Minska mängden avfall från stadens verksamheter. Öka mängden avfall som nyttiggörs från stadens verksamheter. Andel farligt avfall som samlas in ökar. Mängden avfall per stockholmare minskar och mängden som nyttiggörs ökar. Kommunerna ansvarar för hushållsavfall och företagen ansvarar för avfallet från sina verksamheter. För vissa produkter har företaget som tillverkat eller importerat varan ansvar för insamling och återvinning. Idag återvinns 95 procent av allt hushållsavfall. Merparten av stockholmarnas hushållssopor blir energi i Högdalenverket. Det farliga avfallet ska behandlas separat, men trots detta utgörs omkring en procent av hushållssoporna av farligt avfall. Stockholms stad har ansvar för avfall från den egna verksamheten, men också stort inflytande över hushållens avfall genom sina nämnder och bolag. Staden har ansvaret för att informera hushållen om reglerna för avfallshantering. Stadens nämnder och styrelser ska vid upphandlingar försöka minimera mängden avfall. Produkter och inventarier ska återanvändas och information om dessa ska göras tillgänglig för alla. Minst 35 procent av matavfallet från restauranger och storhushåll ska behandlas biologiskt. Insamlingssystem för farligt avfall byggs ut. 6 Sund inomhusmiljö Stockholm har en hög bostadsstandard och goda boendemiljöer. Trots ökad standard uppstår hälsobesvär i byggnader till följd av dålig luft, partiklar eller mögelskador. Höga ljudnivåer kan också leda till nedsatt hälsa. Hälsorisker i inomhusmiljön ska förebyggas och åtgärdas. Stadens delmål för den egna verksamheten under programperioden: Andelen personer som besväras av hälsoproblem orsakade av inomhusmiljön i stadens egna byggnader minskas. 70 procent av de kommunala flerbostadshusen ska kontrolleras mot radon. Andelen klagomål på inomhusmiljö till miljö- och hälsoskyddsnämnden som leder till åtgärd för fastighetsägare ska minska. Andelen bullerstörda inomhus ska minska. Ungdomar ska inte utsättas för skadliga ljudnivåer vid konserter eller diskotek. Stockholmarna tillbringar 85 procent av livet inomhus, varav 65 procent i hemmet. Därför är miljön i bostäder, skolor och arbetslokaler så viktig för hälsa och välbefinnande. Staden har ansvar för en sund inomhusmiljö i sina egna byggnader och möjlighet att påverka andra aktörer vid planering, exploatering eller tillsyn över verksamheter. Alla stadens förskolor, skolor och äldreboenden ska ha godkända ventilationskontroller. Förskolor, skolor och fritidshem ska verka för en god ljudmiljö. Staden ska ta hänsyn till bullerproblemen vid planering av verksamheter och trafik i bostadstäta områden. Staden ska se till att ljudnivåer inte överskrider riktvärdena vid konserter i de egna lokalerna.

8 Vill du bidra till bättre miljö och ett hållbart Stockholm? Här är tio enkla miljötips för vardagen: Om du byter en bil som drar 0,9 liter bensin per mil mot en som drar 0,7 och kör mil per år, sparar du över kronor. Samtidigt skonas atmosfären från ett ton koldioxid varje år. Vattnet i Stockholm är mjukt. Därför kan du använda den lägsta doseringen av tvättmedel. Det är bra för plånboken och minskar gödningsämnena i våra vattendrag. Byt dina glödlampor mot lågenergilampor. En glödlampa på 60W drar 1 kwh på 16 timmar. Motsvarande lågenergilampa på 11W kan vara tänd i 90 timmar på 1 kwh. Kyl och frys gör av med en femtedel av all hushållsel i en vanlig svensk familj. Välj kyl och frys av energiklass A nästa gång du köper nytt. Sortera dina värmeljushållare som metall. Det går åt 20 gånger mer energi för att tillverka en ny värmeljushållare med material från en gruva jämfört med att använda aluminium återvunnet ur skrot. I Sverige används 300 miljoner värmeljus per år vilket motsvarar 225 ton aluminium. Om den mängden återvinns sparas 4 miljoner kwh i smältverken. Pumpa däcken är ett enkelt och effektivt sätt att minska koldioxidutsläppen. Om alla bilister i Stockholms län körde med rätt däcktryck skulle vi tillsammans spara nästan 20 miljoner liter bränsle per år samt bespara jorden från ton koldioxid. Stäng av dina elapparater med strömbrytaren. Koppla alla elsladdar via ett grenuttag med strömbrytare så stänger du av alla apparaterna med en knapptryckning. Om varje svensk har en apparat var som står i standby i 20 timmar per dygn drar det över 30 GWh per år. Det motsvarar den totala årsförbrukningen av energi i småhus. Återvinn ditt papper. Återvinning av papper ger en energibesparing och minskning av koldioxidutsläppen med 35 procent jämfört med framställning av papper från skogsråvara. Lämna in ditt farliga avfall. På se/avfall finner du information om stadens olika insamlingssystem. Ta cykeln. En person med 5 km till jobbet som cyklar istället för att köra bil minskar utsläppen av koldioxid med 0,7 ton per år. Fler tips på hur du kan bidra till ett hållbart Stockholm finns på Miljöförvaltningens hemsida eller avdelningen för avfalls hemsida Om du vill läsa hela Stockholms stads miljöprogram och stadens samlade vision för Stockholm 2030, besök stadens hemsida Kontakta oss gärna om du har frågor och funderingar: Miljöförvaltningen: STADSLEDNINGSKONTORET Ragnar Östbergs Plan Stockholm Telefon Fax

STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM

STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM 2012 2015 Beslutat i kommunfullmäktige den 30 januari 2012 VISION 2030 Kommunfullmäktige har genom stadens vision, Vision 2030, beslutat om våra långsiktiga ambitioner och

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Miljöpolicy. Krokoms kommun

Miljöpolicy. Krokoms kommun Miljöpolicy Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-06-11 Innehåll 1 Inledning... 7 2 Övergripande miljömål för Krokoms kommun... 8 2.1 SamhäIlsplanering och byggande... 8 2.2 Energi...

Läs mer

Grundläggande Miljökunskap

Grundläggande Miljökunskap Grundläggande Miljökunskap Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC Hållbar utveckling Dagens program Hållbar utveckling

Läs mer

Till Växjö, Europas grönaste stad

Till Växjö, Europas grönaste stad Välkommen! Welcome! Willkommen! Bienvenu! Bienvenida!Tervetuloa! Till Växjö, Europas grönaste stad 欢 迎 ترحيب 歡 迎 歓 迎 환영 Publicitet - som Europas grönaste stad Många besöker Växjö För att se förnybar energi,

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

Miljöstrategi för Sollentuna kommun. Innehållsförteckning SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx

Miljöstrategi för Sollentuna kommun. Innehållsförteckning SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Omfattning... 2 3 Miljöfrågorna i Sollentuna idag... 2 3.1 Styrkor... 2 3.2 Förbättringsmöjligheter... 2

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

God bebyggd miljö - miljömål.se

God bebyggd miljö - miljömål.se Sida 1 av 6 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

miljöprogram 2020 Klippans kommun Samrådsförslag

miljöprogram 2020 Klippans kommun Samrådsförslag miljöprogram 2020 Klippans kommun Samrådsförslag 1 miljöprogram 2020 Det du just nu håller i din hand är kortversionen av miljöprogrammet för Klippans kommun. Miljöprogram för Klippans kommun 2020 är ett

Läs mer

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med *

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Utbildningsnämndens miljöhandlingsplan 2013-2015

Utbildningsnämndens miljöhandlingsplan 2013-2015 Sida 1 (5) 2013-08-29 Utbildningsnämndens miljöhandlingsplan 2013-2015 Utbildningsnämndens övergripande miljömål Utbildningsnämnden bidrar aktivt till en hållbar livsmiljö Förväntat resultat Samtliga nämndens

Läs mer

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Albin Bogren/BARINGO och Maria Lind Illustration: Johan

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Uppföljning av aktiviteter i miljöhandlingsplan

Uppföljning av aktiviteter i miljöhandlingsplan Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Bilaga till miljöhandlingsplan Sida 1 (7) 2014-02-13 av aktiviteter i miljöhandlingsplan 2014-2015 I Skarpnäcks stadsdelsnämnds miljöhandlingsplan

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

- Nybyggnation av bostäder och lokaler skall utformas så energieffektivt som möjligt. - Energianvändningen per invånare skall minska.

- Nybyggnation av bostäder och lokaler skall utformas så energieffektivt som möjligt. - Energianvändningen per invånare skall minska. 1 (5) Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer 20101201 Kommunstyrelsen POLITISKA VERKSAMHETSMÅL FÖR MILJÖ Förklaring av politiska verksamhetsmål De politiska verksamhetsmålen skall stödja de politiska

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Innehållsförteckning. Strategi. Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning

Innehållsförteckning. Strategi. Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning version 22 jan 2004 2 Innehållsförteckning Sida Bakgrund 3 Strategi Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning Miljöledningssystem för kommunens

Läs mer

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden Stockholm växer Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden stockholm.se/norradjurgardsstaden The Capital of Scandinavia ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Stockholms miljöprogram Yttrande. Förslag till beslut Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till kommunstyrelsen.

Stockholms miljöprogram Yttrande. Förslag till beslut Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till kommunstyrelsen. Ekonomi och Stadsmiljö Enskede - Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Anita Parsby Tfn: 508 14 310 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-03-13 Enskede - Årsta stadsdelsnämnd Stockholms miljöprogram 2007-2010

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Miljöredovisning Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad 2009-2020 Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Sveriges klimatsmartaste stad Effektivare användning av energi

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

En hållbar utveckling

En hållbar utveckling FINNES: SÖKES: En hållbar utveckling Material om Stockholms miljöprogram kan beställas på www. eller från Miljöförvaltningen i Stockholm, Box 380 24, 100 64 Stockholm Tel 08-508 28 800, Fax 08-508 28 808

Läs mer

Miljö och miljövanor i Stockholm 2013

Miljö och miljövanor i Stockholm 2013 Miljöförvaltningen Miljöanalys Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-20 Handläggare Helene Lindman Telefon: 076-1228856 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-06-07, p. 19 Miljö och miljövanor i Stockholm

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. FÖR Vilka är de? Miljöhandlingsplan SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING malm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 1280-2012-1.1 SID 1 (8) Miljöhandlingsplan år Bakgrund I budgeten för 2012 beslutades att samtliga

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 Miljöredovisning 2018 LundaEko - processen Kommer att klara 11 Osäkert 18 Går ej att bedöma 2 Riskerar att ej klara 8 Bedömningar delmål Framgångar från 2018 som gör Lund till ett grönt föredöme Forskare

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

www.stockholm.se Grön IT-strategi för Stockholms stad Enkelt att vara stockholmare

www.stockholm.se Grön IT-strategi för Stockholms stad Enkelt att vara stockholmare www.stockholm.se Enkelt att vara stockholmare Grön IT Grön IT-strategi för Stockholms stad Stadsledningskontoret Stadshuset, 105 35 Stockholm, Telefon 08-508 29000 www.stockholm.se Vision om ett grönt

Läs mer

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal Miljöbokslut 26 Miljöbokslutet är en redovisning av miljötillståndet i kommunen. Det är också ett sätt att följa upp kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt.

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Miljöstrategi En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Fastigheter påverkar miljön under hela sin livscykel, från projektering, byggande och förvaltning till ombyggnad

Läs mer

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet Tillsammans gör vi skillnad Miljömål i korthet Kungsbacka kommun Vi kan inte vänta längre Vi påverkar alla miljön med vårt sätt att leva. Därför kan vi inte längre vänta på att klimatförändringarna försvinner

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Utbildningspaket Konsumtion

Utbildningspaket Konsumtion Utbildningspaket Konsumtion Hur och vad? Resurser Vi berättar om olika resurser och konsekvenserna av att vi använder dem. Hushållssopor Vi berättar om hushållssopor och vem som ansvarar för dem. Vad är

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Byggsektorns betydande miljöaspekter

Byggsektorns betydande miljöaspekter Byggsektorns betydande miljöaspekter Per Lilliehorn Naturresurser 2 Ekosystem 3 1 Människors hälsa 4 Byggsektorn Tillverkning, försäljning och transport av byggmaterial Ca 90.000 Byggindustrin Ca 230.000

Läs mer

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöfrågorna är viktiga för oss. För Sundsvall Energi står miljöfrågorna i fokus. Det är en del av vår vardag och vi jobbar aktivt för att ständigt

Läs mer

Gröna nyckeltal. för Höörs kommun. Antaget 2009-12-16 KF 106

Gröna nyckeltal. för Höörs kommun. Antaget 2009-12-16 KF 106 Gröna nyckeltal för Höörs kommun Antaget 2009-12-16 KF 106 Inledning Gröna nyckeltal är ett sätt att mäta miljötillstånd och visa på trender inom miljöområdet. Den första uppsättningen gröna nyckeltal

Läs mer

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Stockholm juni 2017 Swedisols vision, prioriteringar och åtgärdsprogram för de hållbara utvecklingsmålen, agenda 2030. Swedisol driver frågor av branschgemensam

Läs mer

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter.

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Spela roll! Klimatet är en av våra viktigaste frågor. För oss, våra barn och barnbarn.

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid TOSHIBA OCH MILJÖ Vårt löfte för en hållbar framtid Committed to People. Committed to the Future. INNEHÅLL Vårt engagemang för en hållbar miljö 4 Oberoende kontroll av verksamheten 4 Vi agerar lokalt 4

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Åtgärder, bygg och fastighet inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, bygg och fastighet inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, bygg och fastighet inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med * är

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Fastställd av: Kommunfullmäktige i Karlskrona kommun Fastställt: 2016-11-24, 324. Giltighetstid: 2016-2018 Ansvarig för revidering:

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

Klimatpolicy Laxå kommun

Klimatpolicy Laxå kommun Laxå kommun 1 (5) Klimatstrategi Policy Klimatpolicy Laxå kommun Genom utsläpp av växthusgaser bidrar Laxå kommun till den globala klimatpåverkan. Det största tillskottet av växthusgaser sker genom koldioxidutsläpp

Läs mer

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar Exploateringsnämndens handlingsplan Stadens energikrav vid markanvisningar Bakgrund Staden ska vara pådrivande i utvecklingen av en hållbar stadsutveckling genom sitt eget agerande och genom att samarbeta

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

Miljöstrategi för Arvika kommun

Miljöstrategi för Arvika kommun 2015-05-06 Miljöstrategi för Arvika kommun Vi arbetar för ett hållbart samhälle med klimatfrågorna i fokus Inledning Miljöfrågan är både en global och en lokal fråga. För att uppnå en hållbar samhällsutveckling

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Miljöhandlingsplan år 2013 för socialförvaltningen

Miljöhandlingsplan år 2013 för socialförvaltningen SOCIALFÖRVALTNINGEN BILAGA 5 MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (10) Miljöhandlingsplan år 2013 för socialförvaltningen Bakgrund I Stockholms miljöprogram 2012 2015, som fastställdes av kommunfullmäktige den 30

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 2017-09-11 2017-09-14 Fossilfritt och energieffektivt Falun - Delmål minska energianvändandet med 20% mot snitt 2001-2005 Källa: SCB - Slutanvändning (MWh) efter

Läs mer

Energi- och miljöplan

Energi- och miljöplan Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Lessebo kommuns energi- och miljöplan innefattar fem områden: Avfall Byggnation, underhåll och inneklimat

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra?

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra? Gotlands miljö Hur går det och vad kan vi göra? Titel: Gotlands miljö - Hur går det och vad kan vi göra? Foto omslagsbild: Mostphotos. Foto inlaga: Sidan 3, foton från vänster: 1 Scandinav Bildbyrå, 2

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer