Generella arbetsmiljökrav vid inköp av entreprenadtjänster inom RU Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Generella arbetsmiljökrav vid inköp av entreprenadtjänster inom RU Sverige"

Transkript

1 Sida 1 / 6 Dokumentslag Datum Verksamhetsstyrande Dokumenttitel Generella arbetsmiljökrav vid inköp av entreprenadtjänster Enhet Dokumentansvarig Doknr Utgåva RU Sverige H & S Per-Åke Albinsson D Process Godkänd av Sekretessklass HSSE HSSE Intern Generella arbetsmiljökrav vid inköp av entreprenadtjänster inom RU Sverige INLEDNING Hos E.ON gäller Safety F1rst E.ON strävar efter att Hälsa och Säkerhet ska vara en integrerad del i allt vi företar oss. Vi har även en nollvision vad gäller olycksfall. Inget vi gör är så viktigt eller brådskande att våra medarbetare eller entreprenörer ska åsidosätta Hälsa och Säkerhet. Safety F1rst har tre grundregler: Vi bryr oss om våra kollegor Vi avbryter arbeten som är farliga Vi lär oss av våra tillbud och misstag Därför vill vi ta en aktiv roll för att säkerställa Hälsa och Säkerhet för alla som arbetar för E.ON på/med våra befintliga anläggningar eller med uppförande av nya anläggningar. Det gör vi bl.a. genom att tydliggöra våra förväntningar och krav vid upphandling av entreprenadarbeten. Dokumentet syftar till att förtydliga vissa lagkrav samt beskriva E.ONs specifika minimikrav. Dessa generella minimikrav gäller för alla bygg- och anläggningsarbeten inom RU Sveriges verksamhet och inkluderar alla arbeten som behövs för att uppföra, underhålla och riva byggnad eller anläggning. Beställare är den som för E.ONs räkning uppdrar åt entreprenör att utföra tjänst. Beställaren är vanligen också E.ONs kontaktperson mot entreprenören. ARBETSMILJÖANSVAR Varje entreprenör ansvarar för Hälsa och Säkerhet för sin personal. Alla individer har ett eget ansvar att följa föreskrifter, instruktioner och rutiner som gäller på arbetsområdet. Entreprenörer som verkar på E.ONs arbetsplatser är skyldiga att samverka och delta i arbetet med att förebygga olycksfall och ohälsa på arbetsplatsen. Allt arbete ska ske enligt Arbetsmiljöverkets vid var tid gällande föreskrifter om byggnads- och anläggningsarbete.

2 Generella arbetsmiljökrav vid inköp av entreprenadtjänster Sida 2/6 ARBETSMILJÖPLAN Det ska i varje entreprenad upprättas en arbetsmiljöplan efter att avtal har ingåtts. Syftet med arbetsmiljöplanen är att definiera de metoder, verktyg, arbetsprocesser och risker som är kritiska för entreprenaden för att förebygga olyckor och ohälsa under entreprenaden. Arbetsmiljöplanen kan vara generell eller specifik men ska vid behov anpassas till den enskilda entreprenaden. Arbetsmiljöplanen ska även ge förutsättningar för styrning och uppföljning. Beställaren bedömer omfattning av arbetsmiljöplanen. Arbetsmiljöplanen ska minst beskriva: Arbetsmiljöorganisation och struktur Vem som är byggarbetsmiljösamordnare (BAS-P, BAS-U) Hur olyckor och tillbud dokumenteras och rapporteras till beställare Nödlägesrutin med larmlista och kontaktpersoner Kemikalieförteckning och hantering av kemikalier Riskbedömning och nödlägesanalys och vad gör man för att minimera riskerna De regler som ska tillämpas på byggarbetsplatsen En beskrivning av de särskilda åtgärder som ska vidtas under byggskedet för att arbetet ska kunna bedrivas säkert och uppfylla lagkraven OLYCKOR OCH TILLBUD Entreprenör ansvarar för rapportering till myndigheter enl AML vid allvarliga olycksfall eller tillbud. (Vid elolyckor och allvarliga eltillbud ansvarar innehavaren för rapportering till Elsäkerhetsverket) Olyckor, tillbud och riskobservationer ska alltid rapporteras till beställaren. Allvarliga olyckor ska rapporteras omedelbart. Det ska finnas en tydlig rutin för detta mellan beställare och utförare. Entreprenören ansvarar för utredning av olycksfall, tillbud och riskobservationer. Utredningarna ska lämnas till beställaren. När E.ON bedömer att det är motiverat så har E.ON rätt att delta i utredning, alternativt tillsätta en egen utredning. Entreprenör ska även avseende egna underentreprenörer varje månad, efter avslutad entreprenad eller enligt överenskommelse med Beställaren, redovisa antalet olycksfall och i förekommande fall antalet frånvarodagar (kalenderdagar) varje olycksfall lett till. Det totala antalet arbetade timmar rapporteras också. ORDNING OCH REDA Ordning och reda på arbetsplatsen minimerar risker för olyckor. Entreprenör ska upprätthålla ordning och reda på entreprenadområdet och i personalutrymmen.

3 Generella arbetsmiljökrav vid inköp av entreprenadtjänster Sida 3/6 ARBETEN MED SÄRSKILD RISK Elsäkerhet För all elutrustning och dess handhavande på arbetsplatsen gäller Elsäkerhetsverkets föreskrifter för elektriska starkströmsanläggningar. Alla som vid arbete tillämpar säkerhetsåtgärder som följer någon annan standard eller praxis än svensk standard ska dokumentera sin riskbedömning och utfärda anvisningar. Elinstallationer, även tillfälliga, får endast utföras av behörig installatör (Elinstallatörsförordningen och föreskrift). Markering för utrymning eller nödbelysning får inte blockeras. Ställverk och elutrymmen får inte användas för uppställning av materiel (Föreskrift) och branschpraxis/standard (ESA) E.ON tillämpar Elsäkerhetsanvisningar (ESA) som är branschgemensamma anvisningar av det slag som avses i Elsäkerhetsverkets föreskrifter. Kopplingar i anläggningen får endast utföras av behörig personal. Arbete får inte utföras på någon anläggning eller anläggningsdel utan tillstånd från kopplingsansvarig. Entreprenör ska kontrollera driftorder/kopplingssedel samt förvissa sig om att arbete på berörd anläggning eller anläggningsdel kan utföras på ett för person och egendom säkert sätt. Arbetsjordning får anbringas och, efter utfört arbete, avlägsnas av entreprenören. Uppgift om åtgärden ska införas på arbetsbeviset. Efter utfört arbete ska entreprenören lämna driftbevis till kopplingsansvarig. Driftbeviset ska beskriva eventuell förändring på anläggningen eller anläggningsdelen efter utfört arbete. Gäller arbetet nyuppförd anläggning ska intyg om driftfärdig anläggning lämnas. Entreprenören eller i förekommande fall underentreprenören utser elarbetsansvarig innan arbete påbörjas. Alla som ska utföra arbete där det kan finnas en elektrisk fara ska före arbetet genomgå utbildning i ESA och utväxla ESA Entreprenör. Kvittens krävs. Beställaren ställer upp de kompetenskrav som anses nödvändiga för att utföra arbetet på ett säkert sätt. Entreprenören ansvarar för att dennes anställda har rätt utbildning och färdighet. Heta arbeten Vid heta arbeten ska E.ONs rutiner följas. Rutiner innefattar att skriftligt tillstånd finns, släckmedel finns på plats, svetsplatsen är städad och invattnad av svetsvakt på plats, gassvetsutrustningen har föreskrivna säkerhetsdetaljer, svetsplatsen är bevakad under tillräcklig tid efter arbetets slut, gaskärran är placerad på säker plats nära utgångsdörr efter avslutat arbete samt att krav för takarbeten ska vara uppfyllda före, under och efter arbetet. Regler utarbetade av Försäkringsbolag och Svenska Brandförsvarsföreningen ska följas.

4 Generella arbetsmiljökrav vid inköp av entreprenadtjänster Sida 4/6 Arbete på höjd Arbete på höjd (fallhöjd över 2 m) innebär särskilda risker och ska alltid hanteras i arbetsmiljöplanen. Fallskyddsutrustning ska användas när inte fallrisk kan elimineras genom avspärrning eller andra åtgärder. Arbeten på olika höjdnivåer i samma område får i princip inte förekomma samtidigt. Om sådana arbeten ändå inte kan undvikas, så måste samordning ske mellan berörda arbetslag. Samordningen ska omfatta riskbedömning och nödvändiga åtgärder för riskeliminering samt ansvarsfrågor. Stegar Användande av anliggande stege ska minimeras. I de fall stege behöver användas, t.ex. vid inspektion eller liknande, ska användandet alltid föregås av en riskbedömning. Stege får inte användas innan riskerna är åtgärdade, t.ex. stegen har säkrats. Ställningar Ställning ska byggas och brukas enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Den ställningsbyggande entreprenör som anlitas ska vara auktoriserad hos ställningsentreprenörernas branschorganisation (STIB) eller liknande. Innan ställning börjar byggas ska särskild riskbedömning genomföras av ställningsbyggande entreprenör och ansvarig för entreprenaden. Vid riskbedömningen ska också bedömas behov av avspärrning runt ställningen under uppförandet och bruksskedet. Ställning får inte beträdas förrän den har godkänts av ansvarig ställningsbyggare. Ställning som används vid entreprenaden ska kontrolleras regelbundet. Kontrollen ska minst omfatta konstruktion, städning samt ordning och reda på området. Ändring eller komplettering av ställning får i bruksskedet endast göras av den ställningsbyggande entreprenör som anlitades att bygga den. När arbetet är färdigt ska ställning rivas, monteras ned, av den ställningsbyggande entreprenör som byggde den. Användning av arbetsutrustning Med arbetsutrustning avses maskin, anordning, verktyg, redskap eller installation som används i arbetet. Undersökning och riskbedömning ska göras för att bedöma om den arbetsutrustning som väljs och används är lämplig för det arbete som ska utföras så att den kan användas med betryggande säkerhet.

5 Generella arbetsmiljökrav vid inköp av entreprenadtjänster Sida 5/6 Arbetsutrustning får bara användas för det ändamål och under de förutsättningar den är avsedd och lämpad för. Arbetsutrustning ska underhållas så att den uppfyller gällande krav enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av arbetsutrustning. Underhållsjournal till arbetsutrustningen ska hållas aktuell. Om journal saknas, så ska underhållsrutin kunna uppvisas. Lyftanordningar och lyftredskap Riskbedömning ska genomföras innan lyftanordning och eller lyftredskap används. Riskbedömningen ska dokumenteras. Arbetet får endast genomföras när nödvändiga åtgärder enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av lyftanordningar och lyftredskap vidtagits för att förebygga ohälsa eller olycksfall. Planering Lyftarbete ska planeras och organiseras så att inga farliga situationer uppstår. Kompetens Entreprenören ska ha skriftlig dokumentation på praktisk erfarenhet och teoretisk kunskap för dem som ska arbeta med lyftanordningar och lyftredskap. Dokumentation ska kunna visas upp på anmodan från beställaren. Besiktning underhåll Lyftanordning och lyftredskap ska underhållas och genomgå fortlöpande tillsyn och dagliga kontroller. Journal ska föras över underhåll och fortlöpande tillsyn. Journal och besiktningsintyg ska kunna visas upp på anmodan från beställaren. Håltagning Bedömning av behov av avspärrning Före håltagning samt borttagande av lock, lucka eller liknande, ska behovet av avspärrning bedömas. Vid bedömningen ska hänsyn tas till tredje man, medarbetare på anläggningen och medarbetare i den egna arbetsgruppen. Vid behov av avspärrning ska införskaffning av utrustning härför ske före håltagning. Avspärrning ska före håltagning samt borttagande av lock, lucka eller liknande ske på sätt som vid bedömningen av behovet av avspärrning ansetts vara tillräckligt. Behov av vakt Om tillräcklig avspärrning inte kan genomföras på nöjaktigt sätt, så ska vakt placeras vid hålet. Personen som vaktar får inte samtidigt ha några andra arbetsuppgifter. PERSONLIG SKYDDSUTRUSTNING Personlig skyddsutrustning ska väljas utifrån på arbetsplatsen aktuella risker och arbetsmoment. Entreprenören tillhandahåller personlig skyddsutrustning för sin personal samt skyddskläder och ansvarar för att personal använder den personliga skyddsutrustning som föreskrivs.

6 Generella arbetsmiljökrav vid inköp av entreprenadtjänster Sida 6/6 BULLER Använd utrustning ska minst omfatta den utrustning som föreskrivs i E.ONs generella regler och för resp. anläggning. Gällande gränsvärden för buller ska hållas. Entreprenören ska informera beställaren innan buller eller vibrationsstörande arbeten påbörjas. KEMIKALIESÄKERHET Före arbete med kemiska produkter ska riskbedömning ske. Bedömningen ska ligga till grund för val av bl.a. arbetsmetod, riskreducerande åtgärder och personlig skyddsutrustning. Riskbedömning och val av skyddsåtgärder ska dokumenteras. ALKOHOL OCH DROGER Allt arbete under inverkan av alkohol eller droger är förbjudet, liksom att medföra alkohol eller droger till arbetsstället. Rökförbud råder i alla E.ONs lokaler om inte särskild plats anvisats. Slumpvisa alkohol och drogtester kan genomföras utan förvarning och på initiativ av E.ON. TRAFIKSÄKERHET Vid arbete på, intill eller under väg gäller särskilda krav på avspärrningar och varselklädsel. Jfr bl.a. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om byggnads och anläggningsarbete, Trafikverkets interna föreskrifter om säkerhet vid vägarbete och transporter och vägmärkesförordningen. Entreprenören åtar sig att följa gällande trafikregler och arbetsområdets trafikplan. UPPFÖLJNING E.ON har höga ambitioner inom miljö- och arbetsmiljöarbetet både för egna anställda och för de entreprenörer vi anlitar. För att säkerställa att överenskomna regler och rutiner följs förbehåller sig E.ON rätten att genomföra kontroller för att följa upp miljö- och arbetsmiljöarbetet. Kontroller kan genomföras såväl föranmälda som oanmälda. Entreprenör ska medverka vid dessa kontroller.

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-02 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Uppdragstagare

Läs mer

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen 10 Även de som medverkar vid planeringen och projekteringen ska, inom ramen för sina uppdrag, i tillämpliga delar följa det som

Läs mer

Renare mark

Renare mark Renare mark 2012-05-08 Lars Blomgren Projektledare Hifab 010-476 60 91 Arbetsmiljö Vid utförande av efterbehandlingsåtgärder Målsättning/vision Samhällsbyggare Förändrar det hälso- och riskbedömningen

Läs mer

Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker

Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker 2015-01-14 1/5 Innehåll Tillträdesregler för Teracoms anläggningar ska följas... 3 Riskanalys... 3 Skydd för Teracoms personal inom anläggningen... 3

Läs mer

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VAR BETECKNING TR.13-02-02 DATUM 2019-04-30 Jhi/KlÄxlL. GF, GI, GS,m, NL, NP, NS, NT, SD, SK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 2 FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

BAS-P, BAS-U Ansvar och roller. Morgan Näslund

BAS-P, BAS-U Ansvar och roller. Morgan Näslund BAS-P, BAS-U Ansvar och roller Morgan Näslund Vilka regler finns det som reglerar arbetsmiljön? Arbetsmiljölagen Beslutas av riksdagen Arbetsmiljöförordningen meddelas av regeringen Arbetsmiljöföreskrifter

Läs mer

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Arbetsmiljö Med fokus på BAS-P BAS-U Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Dagens upplägg - Arbetsmiljörättsligt regelverk - Övergripande genomgång - Bygg- och anläggningsentreprenader - Arbetsmiljö

Läs mer

Arbetsmiljörutiner i byggprojekt

Arbetsmiljörutiner i byggprojekt www.byggledarskap.se Arbetsmiljörutiner i byggprojekt 1(5) Arbetsmiljörutiner i byggprojekt Arbetsmiljöarbetet i ett byggprojekt styrs via lagstiftning och de arbetsmiljöregler som tas fram av Arbetsmiljöverket.

Läs mer

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 Ansvar enligt Arbetsmiljölagen - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens ansvar - Rådighetsansvar och ansvar för inhyrda - Samordningsansvar

Läs mer

Arbetsmiljöfrågor i byggskedet och i det framtida brukandet av objektet beaktas i planeringen och projekteringen.

Arbetsmiljöfrågor i byggskedet och i det framtida brukandet av objektet beaktas i planeringen och projekteringen. Byggherren ansvarar för att: (se 3 kap. 6 AML) Arbetsmiljöfrågor i byggskedet och i det framtida brukandet av objektet beaktas i planeringen och projekteringen. En byggarbetsmiljösamordnare för planering

Läs mer

Gatukontorsdagar 2012 - Forum för stadsmiljö Nya regler om Byggarbetsmiljösamordning

Gatukontorsdagar 2012 - Forum för stadsmiljö Nya regler om Byggarbetsmiljösamordning 1 Gatukontorsdagar 2012 - Forum för stadsmiljö Nya regler om Byggarbetsmiljösamordning Janke Wikholm 2 Byggplatsdirektivet Utdrag ur inledningen av rådets direktiv 92/57 EEG På tillfälliga och rörliga

Läs mer

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning 2014-06-18 1/5 Innehåll Syfte/bakgrund... 3 Omfattning... 3 Ansvar och Genomförande... 3 Renodlad BAS med sjävständig entreprenör... 3 Renodlad BAS med egen

Läs mer

AFS 2008:16. och dessa föreskrifter.

AFS 2008:16. och dessa föreskrifter. 5 a Den som låter utföra ett byggnads- eller anläggningsarbete ska under varje skede av planeringen och projekteringen se till att arbetsmiljön under byggskedet särskilt uppmärksammas i följande avseenden.

Läs mer

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens 2013 Hur Hur väl väl klarar klarar industrin Ni Ert sitt Elsäkerhetsarbete? Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Fråga Ni som är elansvariga på den industri/anläggningen

Läs mer

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning?

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Den här broschyren vänder sig till dig som har ett arbetsmiljöansvar inom bygg- och anläggning. Här kan du läsa om vad som behöver göras under olika skeden

Läs mer

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll Innehåll Vår arbetsmiljö 2 Risker i arbetet 2 Säkert beteende 3 Information och kompetens 3 Arbetsplatsens utformning 4 Personlig skyddsutrustning 5 Skyddsanordningar 5 Fallskydd 6 Damm 6 Bullrande verksamhet

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); SFS 2008:934 Utkom från trycket den 2 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar Innehåll Förord 5 7 Elsäkerhet vid arbete 10 ELSÄK-FS 2006:1 12 Utförande av elektriska starkströmsanläggningar 17 ELSÄK-FS 2008:1 23 ELSÄK-FS 2008:2 52 Innehavarens kontroll 63 Starkströmsförordning (2009:22)

Läs mer

Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser

Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser Dessa regler gäller vid alla Strängbetongs byggarbetsplatser för anställda och för inhyrd personal. Utöver dessa regler gäller beställarens

Läs mer

Gemensamma Ordnings- och arbetsmiljöregler

Gemensamma Ordnings- och arbetsmiljöregler Bilaga 1.4 Gemensamma ordnings- och arbetsmiljöregler (dat.2013-12-18) Gemensamma Ordnings- och arbetsmiljöregler Gemensamma ordnings- och arbetsmiljöregler för Omlastningsterminalen i Skalleby, Torsby

Läs mer

Vet du vad som gäller?

Vet du vad som gäller? Vet du vad som gäller? Utdrag ur Wihlborgs fastigheters arbetsmiljöplan 2012. Detta är ett utdrag ur den arbetsmiljöplan som ingår i avtalet med Wihlborgs entreprenörer. Kontaktperson miljöchef Hanna Claesson.

Läs mer

Personlig skyddsutrustning E.ON Värme

Personlig skyddsutrustning E.ON Värme Sida 1/5 Dokumentslag HSSE Verksamhetsstyrande Dokument Rutin Dokumenttitel Personlig skyddsutrustning - E.ON Värme Bolag Dokumentansvarig Doknr Utgåva E.ON Värme Sverige AB Anna Thuresson D16-0010481

Läs mer

Skanska Sverige. Arbete med eller nära spänning skall utföras av, eller under ledning av, en för arbetet ansvarig person, se kompetenskrav.

Skanska Sverige. Arbete med eller nära spänning skall utföras av, eller under ledning av, en för arbetet ansvarig person, se kompetenskrav. 1 (6) 1. Allmänt Arbete i närheten av och med elledningar är en vanlig och farlig situation för oss, endera väl synlig luftledning eller som ledning under mark. Nedan finns beskrivet arbetssättet som ska

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Handling 7.5 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2010-03-31 Utgåva J 5 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagor F10-2409/PE50 2010-03-31 0 Beslutsfattare CGD Stab Personal Handläggande enhet, Handläggare

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön?

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 Viktigt

Läs mer

Arbetsmiljöansvaret vid villabyggen

Arbetsmiljöansvaret vid villabyggen Arbetsmiljöansvaret vid villabyggen Dags att bygga eller renovera villa? Du eller den som har hand om ditt bygge har ett ansvar för arbetsmiljön! När en villa eller något annat ska byggas, byggas om, renoveras

Läs mer

ARBETSMILJÖLAGEN. Lag och föreskrifter. Arbetsmiljöverket 2013-12-17. Lilliehorn konsult AB. Lilliehorn konsult AB

ARBETSMILJÖLAGEN. Lag och föreskrifter. Arbetsmiljöverket 2013-12-17. Lilliehorn konsult AB. Lilliehorn konsult AB ARBETSMILJÖLAGEN 1 Lag och föreskrifter Grundläggande bestämmelser, finns i AML (Arbetsmiljölagen, 1997: 1160) Ramlag Mera detaljerade bestämmelser finns i de föreskrifter som AV (Arbetsmiljöverket) utfärdar

Läs mer

Marksanering om hälsa och säkerhet vid arbete i förorenade områden. Anneli Liljemark Liljemark Consulting

Marksanering om hälsa och säkerhet vid arbete i förorenade områden. Anneli Liljemark Liljemark Consulting Marksanering om hälsa och säkerhet vid arbete i förorenade områden Anneli Liljemark Liljemark Consulting Syfte Varför finns handboken? Informera om: Gällande regler Risker Hur riskerna kan förebyggas genom:

Läs mer

Arbetsmiljökrav - Utförandeentreprenad

Arbetsmiljökrav - Utförandeentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VÅR BETECKNING TR13-02-03 DATUM 2019-04-30 UTGAVA 2 GF,GI, GS,Wnl, TEKNISK riktlinje NP, NS, NT, SD, SK T6 FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav - Utförandeentreprenad

Läs mer

Arbetsmiljöplan Mark. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden

Arbetsmiljöplan Mark. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden Arbetsmiljöplan Projektnamn F21 Luleå Nybyggnad av vajerhinder Besöksadress till byggplatsen F21 Luleå flygplats Byggherrens namn Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden 2014-06-23 till 2014-08-01

Läs mer

Innehåll. Protokoll provning 45

Innehåll. Protokoll provning 45 Innehåll 1. Behovet av kontroll före idrifttagning 6 2. Vilka installationsarbeten ska kontrolleras 8 3. Utförande avinstallationsarbete 9 4. Ansvar 11 5. Arbeten som inte kräver formell behörighet 12

Läs mer

Utbildning i bättre arbetsmiljö (BAM) 2016

Utbildning i bättre arbetsmiljö (BAM) 2016 Utbildning i bättre arbetsmiljö (BAM) 2016 Dag 1, 160425 kl. 09:00 12:00 Regler inom arbetsmiljöområdet en översikt Ansvar, roller och samverkan i arbetsmiljöarbetet Grunderna i systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Projekt Fastighetsskötsel, NT Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet

Projekt Fastighetsskötsel, NT Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet 1 Projekt Fastighetsskötsel, NT4-2002 Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet 1. Mål Målet för projektet är att kontrollera rutinerna för tillsyn av fastigheter samt personalkompetens och rutiner

Läs mer

Om du finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, skall du snarast underrätta din arbetsledning och skyddsombudet.

Om du finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, skall du snarast underrätta din arbetsledning och skyddsombudet. 1 (5) Vår arbetsmiljö En god hälsa, säkerhet och välbefinnande är en förutsättning för effektiv och lönsam verksamhet. Alla har rätt att komma hem från jobbet med liv och hälsa i behåll. Vårt mål är skadefria

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter

Säkerhetsföreskrifter Halmstadverket Säkerhetsföreskrifter Halmstadverket 2 Hälso- och säkerhetsföreskrifter för entreprenörer anlitade av E.ON Värmekraft Sverige AB samt E.ON-anställda. Syftet med föreskrifterna är att verka

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD SVERIGES BYGGINDUSTRIER ARBETAR FÖR SÄKRA ARBETSPLATSER Våra arbetsplatser ska vara säkra, trygga

Läs mer

Kunskapsmål. Byggbranschen arbetsmiljö. Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen. Arbetsolyckor 2010 2012, avvikelser

Kunskapsmål. Byggbranschen arbetsmiljö. Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen. Arbetsolyckor 2010 2012, avvikelser Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen Kunskapsmål Efter föreläsningen skall ni: Veta om Arbetsmiljölagen (AML) Förstå rollen av alla aktörer på byggarbetsplatsen Förstå hur arbetsmiljön påverkar arbetet på

Läs mer

SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1

SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1 SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT OM SAMORDNINGSANSVARET... 3 2 SAMORDNING PÅ TERACOM SWEDEN... 3 3 BYGG- OCH ANLÄGGNINGSARBETE PÅ TERACOM SWEDENS ANLÄGGNINGAR... 3 4 SAMORDNING PÅ UPPDRAG

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Arbetsmiljökrav Uppdragskonsult

Arbetsmiljökrav Uppdragskonsult SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-04 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, S, K, F, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Uppdragskonsult Byggherreansvar

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Systemmdell FU 2000 Handling 7.4 Giltig från Versinsnummer Antal sidr 2010-03-31 Utgåva J 7 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagr F10-2409/PE50 2010-03-31 0 Beslutsfattare CGD Stab Persnal Handläggande

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Arbetsmiljökrav - Uppdragskonsult

Arbetsmiljökrav - Uppdragskonsult SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VAR BETECKNING TR13-02-04 DATUM 2019-04-30 TEKNISK RIKTLINJE UTGÄVA 2 FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav - Uppdragskonsult Byggherreansvar Denna tekniska riktlinje

Läs mer

Arbetsmiljöarbete på Trafikverket

Arbetsmiljöarbete på Trafikverket Arbetsmiljöarbete på Trafikverket Bergsprängardagarna 24 25 jan 2013 Åke Hansson Personal- och arbetsmiljöpolicy Alla har vi ett ansvar att påverka vårt eget, Trafikverkets och branschens resultat i en

Läs mer

Sigtuna kommun Drift och underhåll Offentlig belysning 2012. Förfrågningsunderlag 2011-10-28 Utkast till arbetsmiljöplan

Sigtuna kommun Drift och underhåll Offentlig belysning 2012. Förfrågningsunderlag 2011-10-28 Utkast till arbetsmiljöplan Sigtuna kommun Drift och underhåll Offentlig belysning 2012 Förfrågningsunderlag 2011-10-28 Utkast till arbetsmiljöplan 2 (11) Innehållsförteckning REVISIONSHISTORIK 3 UPPGIFTER OM PROJEKTNAMN 4 ADRESS

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Arbetsmiljökrav Utförandeentreprenad

Arbetsmiljökrav Utförandeentreprenad SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-03 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Utförandeentreprenad Denna

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Den 1 januari 2009 började ändringar i föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete (1999:3) att gälla. Tillsammans med ändringar i tredje kapitlet

Läs mer

BILAGA 1. Arbetsmiljöuppgifter. B Bilaga 2

BILAGA 1. Arbetsmiljöuppgifter. B Bilaga 2 B Bilaga 2 BILAGA 1 Arbetsmiljöuppgifter Observera att de kommungemensamma arbetsmiljöuppgifter som beskrivs i denna bilaga kan komma att förändras i samband med att förändringar görs i lagar, avtal samt

Läs mer

Ansvarsregler och Ansvarsfördelning

Ansvarsregler och Ansvarsfördelning Ansvarsregler och Ansvarsfördelning SveMin-seminarium i Luleå 2015-11-18 Maria Hagberg Forss Hagberg Forss Juridik AB 1 Arbetsmiljölagens regler om ansvar - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Kravspecifikation för certifiering av Byggarbetsmiljösamordnare

Kravspecifikation för certifiering av Byggarbetsmiljösamordnare BAS-P för planering och projektering BAS-U för utförandet av ett byggnads- eller anläggningsarbete Detta dokument är framtaget av Samrådsgruppen för certifiering av 1 Bakgrund och syfte med certifieringen

Läs mer

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad SVENSKÅ KRAFTNÄT SAMORDNINGSENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VÅR BETECKNING TR13-02-01 Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad Byggherreansvar Denna tekniska riktlinje innehåller arbetsmiljökrav för totalentreprenader

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) ARBETSMILJÖANSVAR Gäller fr o m Utskriftsdatum

SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) ARBETSMILJÖANSVAR Gäller fr o m Utskriftsdatum SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) DELEGATION AV ARBETSMILJÖUPPGIFTER ENLIGT BESLUT I SOCIALNÄMNDEN ARBETSMILJÖPOLICY Arbetsmiljöpolicy för Lunds kommun ligger till grund för socialförvaltningens

Läs mer

DRI-103 Entreprenörsarbete i Käppalaförbundets anläggningar

DRI-103 Entreprenörsarbete i Käppalaförbundets anläggningar Syfte med dokumentet Detta dokument fastställer de arbets- och miljökrav som en entreprenör/leverantör och underleverantör (kallad E) som arbetar på uppdrag av Käppalaförbundet skall känna till. Det gäller

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE HM VÅR BETECKNING TR13-02-01 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Byggherreansvar

Läs mer

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda En snabbkurs Vad är arbetsmiljö? Arbetsmiljö: Fysisk Kemi Organisation Teknik Administration Ekonomi Arbetstid Social arbetsmiljö Social arbetsmiljö kan omfatta:

Läs mer

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING KUNSKAP & KÄNNEDOM UTBILDNING RÄTT UTBILDNING ÄR EN SÄKERHETSGARANTI! VÅRA UTBILDNINGAR Säkerhet skapas genom en kombination av fräscha maskiner, bra utrustning och rätt kunskap. Just därför är utbildning

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Dnr Sida 2008-000269.02 1(9) ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2008-10-07, 80 2(9) Arbetsmiljö Med arbetsmiljö menas den fysiska, psykiska och sociala miljö som personerna

Läs mer

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Viveca Wiberg Handläggare ergonomi 2014-02-26 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter

Läs mer

Ett ögonblick! Ta en stund för att säkerställa elsäkert arbete med dessa checklistor för arbetsledare och arbetare.

Ett ögonblick! Ta en stund för att säkerställa elsäkert arbete med dessa checklistor för arbetsledare och arbetare. Ett ögonblick! Ta en stund för att säkerställa elsäkert arbete med dessa checklistor för arbetsledare och arbetare. Checklistorna i detta häfte hjälper dig att planera arbetsgången i elarbetet genom att

Läs mer

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011 Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den Avfall Sveriges höstmöte 2011 Något om arbetsgivarens skyldigheter Ur arbetsmiljölagen: Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs

Läs mer

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag.

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Checklista Uthyrning av arbetskraft Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering Vems är ansvaret? William Persäter W Persäter Elkonsultering Ansvar vad är det? Ansvar: Skyldighet att se till att viss verksamhet fungerar - -och att ta konsekvenserna om så inte sker Svensk Ordbok Konsekvenser

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun Kommunstyrelsen 2015-01-08, 20 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun Enligt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) ska arbetsgivaren,

Läs mer

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning Att vara gasföreståndare Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning BRANDFARLIGA VAROR Tillstånd för lagerhållen volym av: Brandfarliga gaser Kan antändas i luft vid 20 C och atmosfärstryck Brandfarliga vätskor

Läs mer

HUSBYGGNAD. Ämnets syfte

HUSBYGGNAD. Ämnets syfte HUSBYGGNAD Ämnet husbyggnad behandlar husbyggnadsprocessens alla stadier från projektering till det att objektet är färdigt att användas. Det behandlar även svensk byggtradition och arkitektur samt olika

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan 1 (6) EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan Datum Enhet Chef/Rektor Skyddsombud Deltagare Använd checklistan så här: Börja med att fylla i datum, enhet, ansvarig rektor med övergripande

Läs mer

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter Behörighetsansvar och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter ELLAGSTIFTNINGEN Vad säger ellagstiftningen om ansvar för Vad säger ellagstiftningen om ansvar för utförande och skötsel av

Läs mer

Väg 229 bytespunkt Norra Sköndal

Väg 229 bytespunkt Norra Sköndal PM BAS-P Objektnamn: Väg 229 bytespunkt Norra Sköndal Objektnummer: 107 587 Produkt: Vägplan Datum: 2013-08-23 Sida 1 av 8 1. Syfte Enligt arbetsmiljöverkets föreskrift Byggnads- och anläggningsarbete

Läs mer

Arbetsmiljöplan. Version Datum Framtagen av Namn. Kopia till byggherren Datum Överlämnad av Mottagen av. Projektets namn : Märkning : Adress :

Arbetsmiljöplan. Version Datum Framtagen av Namn. Kopia till byggherren Datum Överlämnad av Mottagen av. Projektets namn : Märkning : Adress : Arbetsmiljöplan Version Datum Framtagen av Namn Kopia till byggherren Datum Överlämnad av Mottagen av Projektets namn : Märkning : Adress : Arbetsområde : Entreprenadtid : Start : Slut : Byggarbetets miljösamordnare

Läs mer

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Personsäkerhet Utdrag ur 3 kap 3 Arbetsgivaren skall förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren skall

Läs mer

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG Elsäkerhet en självklarhet Fastighetsägaren ansvarar för all ej synlig fast elinstallation. Ägare eller hyresgäst ansvarar för löpande underhåll av elutrustning och synlig del av

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 (12) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) en gång

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Byggherreansvar och sanktionsavgifter 20 1 Byggherren ansvarar för att: (se 3 kap. 6 AML) Arbetsmiljöfrågor i byggskedet och i det framtida brukandet av objektet

Läs mer

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Arbetsplatsregler E.ON Biofor/ E.ON Gas

Arbetsplatsregler E.ON Biofor/ E.ON Gas Sida 1/8 Dokumentslag HSSE Verksamhetsstyrande Dokumenttitel Arbetsplatsregler E.ON Gas Dokument Bolag Dokumentansvarig Doknr Utgåva E.ON Sverige Birgit Walldorf D16-0009583 5.0 Rutin Process Godkänd av

Läs mer

Brandskydd i kommunens verksamheter

Brandskydd i kommunens verksamheter REGLER FÖR Brandskydd i kommunens verksamheter Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-02-25, 14 Giltighetstid Mandatperioden 2019-2022 Dokumentansvarig Säkerhetssamordnaren Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 3

Locum-ESA Entreprenör 3 Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2018-01-24 Marie Boestad Börje Hjorth Karin Sjöndin

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöansvar. sida 1

Fördelning av arbetsmiljöansvar. sida 1 Fördelning av arbetsmiljöansvar sida 1 sida 2 Arbetsgivaransvar För att arbetsgivaren skall kunna ta sitt ansvar krävs att det finns ansvariga personer på alla nivåer som har en överblick inom sitt verksamhetsområde.

Läs mer

Skydda dig mot fallrisker

Skydda dig mot fallrisker Skydda dig mot fallrisker Arbete på höjd Den här broschyren är ett stöd för dig som ska utföra arbeten med byggnads- och anläggningsarbeten där fallrisker kan förekomma. Du som är arbetsgivare kan även

Läs mer

Arbetsmiljö. Anders Ingwald,

Arbetsmiljö. Anders Ingwald, Arbetsmiljö Anders Ingwald, anders.ingwald@lnu.se Om.. vem som har arbetsmiljönsvaret för eleven? Huvudmannen för skolan ansvarar för att skaffa platser för det arbetsplatsförlagda lärandet och att detta

Läs mer

Auktorisation Byggnadsplåtslageri

Auktorisation Byggnadsplåtslageri Auktorisation Byggnadsplåtslageri Fastställda anvisningar och kriterier Antagna 2017-01-31 Dessa anvisningar anger kraven för auktorisation av entreprenadföretag som tillhandahåller tjänster rörande byggnadsplåtsarbeten

Läs mer

Det systematiska arbetsmiljöarbetet grundas på att personalen utför ett fortlöpande arbete med att

Det systematiska arbetsmiljöarbetet grundas på att personalen utför ett fortlöpande arbete med att 1. Grunder Svensk arbetsmiljölagstiftning (AML) anger att arbetsgivare ska vidta alla åtgärder som krävs för att undvika ohälsa och olycksfall i arbetet. Petite France ska vidta åtgärder för att upprätthålla

Läs mer

Arbetsmiljöplan - Flishults avfallsanläggning, utbyggnad lakvattendammar. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden

Arbetsmiljöplan - Flishults avfallsanläggning, utbyggnad lakvattendammar. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden Arbetsmiljöplan Arbetsmiljöplan - Flishults avfallsanläggning, utbyggnad lakvattendammar Projektnamn Flishults avfallsanläggning, utbyggnad lakvattendammar Besöksadress till byggplatsen Flishult Avfallsanläggning

Läs mer

Arbetsmiljöplan för Byggarbetsplats

Arbetsmiljöplan för Byggarbetsplats BERTECO Datum: Arbetsmiljöplan för Byggarbetsplats Arbetet på byggarbetsplatsen skall planeras och genomföras så att risker för ohälsa, skada och olyckor minimeras. Alla som arbetar på arbetsplatsen skall

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum

Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2010-09-13 R.10 Lars Eliasson/Börje Hjorth Karin Sjöndin

Läs mer

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING KUNSKAP & KÄNNEDOM UTBILDNING RÄTT UTBILDNING ÄR EN SÄKERHETSGARANTI! Säkerhet skapas genom en kombination av fräscha maskiner, bra utrustning och rätt kunskap. Just därför är utbildning en viktig del

Läs mer

Miljö- och säkerhetsföreskrifter

Miljö- och säkerhetsföreskrifter Miljö- och säkerhetsföreskrifter för yttre avloppsreningsverk med tillhörande avloppspumpstationer i Växjö kommun Välkommen till VA-avdelningen, tekniska förvaltningen De här föreskrifterna har upprättats

Läs mer

Anvisning för riskbedömning vid förändring i verksamheten

Anvisning för riskbedömning vid förändring i verksamheten Diarienummer: 1-510/2013 Utfärdat av: Personalavdelningen Datum: 2013-09-01 Sida1 av 8 Anvisning för riskbedömning vid förändring i verksamheten Riskbedömning ska enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift Systematiskt

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 2

Locum-ESA Entreprenör 2 Locum-ESA Entreprenör 2 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2018-01-24 Marie Boestad Börje Hjorth Karin Sjöndin 2008-10-10 2018-01-24 2018-01-24 2(6)

Läs mer