Kartläggning av biogas år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning av biogas år 2009 2012"

Transkript

1 Kartläggning av biogas år i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland BioFuel Region

2 BioFuel Region Storgatan 35, Umeå Org.nr: Anna Säfvestad Albinsson

3 Förord I den här rapporten vill vi visa hur utvecklingen av produktion och användning av biogas ser ut i norra Sverige. Biogas som energiform ökar runt om i världen och vi vill att norra Sverige ska kunna hänga med i den utvecklingen. Vi vill kunna ta tillvara på den energi som redan finns i befintliga energiflöden och samtidigt minska beroendet av fossila energikällor. Gör vi det kommer det att skapa regional tillväxt och arbetstillfällen. Regeringen har som mål att om endast 17 år ska den svenska fordonsflottan vara fossiloberoende. Med våra långa avstånd är det en stor utmaning och det betyder att vi måste arbeta snabbt och hårt för att hitta alternativ till bensin och diesel. Biogas är ett bra alternativ, men hur ska vi gå tillväga för att öka och effektivisera användandet? Vilka åtgärder kan göras idag och de närmaste åren? Syftet med den här kartläggningen är att utgöra ett underlag för medlemmarna i Biogas Norr* i arbetet med att öka produktionen och förbättra förädlingsvärdet av biogas. Kartläggningen i sin helhet återfinns i bilaga 1-4 där information från varje biogasproducerande anläggning i de 4 nordligaste länen presenteras och där respektive uppgiftslämnare ansvarar för siffrorna. Vi visar här nationell statistik tillsammans med vår kartläggning och ger våra reflektioner och slutsatser av faktauppgifterna. Den första kartläggningen är från 2009 och Biogas Norr har därefter genomfört en årlig uppdatering. I den här kartläggningen avser vi de fyra nordligaste länen i Sverige när vi hänvisar till regionen och norra Sverige. Rapporten är finansierad av BioFuel Region samt Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Trevlig läsning! Anna Säfvestad Albinsson Projektledare Biogas på BioFuel Region * Biogas Norr är ett nätverk av biogasaktörer som vill öka produktionen och förbättra användningen av biogas i de fyra nordligaste länen. Detta innebär att öka andelen biogas som används till fordonsgas, kraftvärme och ersättning av fossil energi inom industrin. Biogas Norr startade 2010 och drivs inom ramen för BioFuel Region. BioFuel Region är en ideell förening som består av medlemmar från kommuner, näringsliv och universitet. BioFuel Region arbetar med omställningen till förnybar energi, med tonvikt på transporter och hållbara produkter baserade på skogsråvara. Drivkrafterna bakom arbetet är klimatförändringen, försörjningstrygghet och regional utveckling. Nätverket Biogas Norr är en viktig pusselbit i det arbetet.

4 Begrepp och förklaringar Metan Den energirika molekylen i biogas är metan (en kolatom och fyra väteatomer). Metan kan distribueras i komprimerad form, 250 bar, eller i flytande form, grader Celsius. Metanet kan antingen vara av fossilt ursprung (naturgas) eller förnybart (från rötning eller förgasning = biogas). När metan produceras från rötning innehåller den procent metan och kallas ofta rågas, eller biogas. Rågasen kan användas direkt för värmeproduktion eller kraftvärmeproduktion (värme och el) utan vidare förädling. För att få fordonsgas behöver rågasen renas från koldioxid och vatten till cirka 97 procent metan. Denna kvalitet kallas också biometan. Naturgas innehåller hög halt av metan från början och kan direkt användas som fordonsgas. Rötning Rötning är nedbrytning av organiskt material utan tillgång till syre. Det organiska materialet bildar metan, koldioxid, vatten, svavelväte samt lite andra gaser. Nedbrytning av organiskt material med tillgång till syre kallas kompostering. Samrötning Flera olika substrat/råvaror rötas samtidigt. I Sverige är rötning av gödsel tillsammans med avfall från livsmedelsindustrin och hushållsavfall vanligt förekommande. En annan variant är gödsel och gröda från åkermark, t ex vall, rörflen och hampa. Biogödsel och rötrest Vid rötning av organiskt material bildas förutom metan en rötrest. Rötresten är näringsrik och kan utnyttjas som gödningsmedel. Beroende på ursprung brukar man ge rötresten olika benämningar, biogödsel eller rötslam. Generellt kan sägas att ett rent råmaterial ger en ren slutprodukt och förorenat råmaterial ger en förorenad slutprodukt. Det finns olika typer av certifieringar för att garantera kvaliteten på rötresten, SPCR 120 eller REVAQ. Deponigas Deponigas bildas vid nedbrytning av organiskt material i deponier och har en lägre metanhalt, cirka 50 procent. Fackling Den biogas som av olika anledningar inte kommer till användning, facklas bort, utan nyttiggörande av energin. Det innebär att gasen eldas upp, i stället för att släppas ut i luften. Förgasning Förgasning av biomassa producerar syntesgas, som består av kolmonoxid och vätgas. Syntesgasen kan sedan förädlas till olika bränslen, t. ex metan, metanol, DME, mm. Syntesgasen kallas ibland för gengas. CNG / CBG / bio-cng "Compressed Natural Gas" (CNG) är naturgas som är komprimerad till 250 bar, i till exempel gastuber. "Compressed BioGas" (CBG) är samma sak men med förnybart ursprung. Internationellt kallas komprimerad biogas för bio- CNG eller biomethane. LNG / LBG Liquified Natural Gas (LNG) är naturgas som är kyld till grader och därmed flytande. Gasen förvaras i välisolerade behållare för att inte gasen ska övergå till gasform. Liquified BioGas (LBG) är samma sak men med förnybart ursprung.

5 Enheter 1 Nm3 Normalkubikmeter som är volymen av gas vid 0 grader och 1 bar. Standardenhet för mätning av gas 1 kwh 1 kilowattimme 1 MWh 1 Megawattimme = 1000 kwh 1 GWh 1 Gigawattimme = 1000 MWh 1 ktoe 1 kiloton oljeekvivalenter = MWh Energiinnehåll i olika bränslen 1 Nm3 Biogas (97 % metan) 9,67 kwh = ca 1 liter diesel eller 1,1 liter bensin 1 Nm3 rågas (65 % metan) 6,5 kwh 1 Nm3 Naturgas (89 % metan + högre kolväten) 1 liter bensin 8,94 kwh 1 liter diesel 9,80 kwh (Mk1 eller Mk2) 11 kwh = ca 1,1 liter diesel eller 1,23 liter bensin Biogasens samhällsnytta Biogas är och kan vara en del av lösningen på klimatutmaningen samt bidra till en bättre miljö och bättre hälsa. Tänk globalt, agera lokalt, är en gammal sanning. De globala klimatförhandlingarna ger inte de resultat vi behöver. Förändringarna måste göras regionalt och lokalt och här är biogasen ett starkt alternativ. Biogasen är en viktig del i omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta och minskar påverkan på luftkvalitet och förbättrar folkhälsan. Biogasen har de bästa klimategenskaperna av samtliga idag tillgängliga drivmedel. Biogas bildar ingen ny koldioxid när den förbränns och bidrar inte till växthuseffekten. Biogasen är lokalt producerad och tryggar tillgången av drivmedel. Biogasprocessen knyter samman kretslopp, från stad och land och tillbaka igen. Det är det mest miljövänliga sättet att ta hand om avfall som skapar dubbla mervärden av gödsel och håller våra landskap öppna. Biogas har två klimat- och miljövänliga slutprodukter; biogas och biogödsel. Biogödseln är en produkt som kan ersätta icke- förnybar mineralgödsel. Peak fosfor är något som diskuteras allt mer och vi behöver hitta sätt att återföra näringsämnen från stad till land för att minska behovet av mineralgödsel. När gödsel rötats luktar den mindre, sprider mindre ogräs och ger bättre gödseleffekt jämfört med orötad gödsel.

6 Sammanfattning Biogas Norr har kartlagt produktion och användning av biogas i de fyra nordligaste länen i Sverige med start år I och med den här rapporten publiceras sammanhängande data för åren Här får du data och kommentarer till kartläggningen och underlaget ska användas i arbetet med att öka produktion och förbättra användningen av biogas i våra fyra nordligaste län. Under år 2012 producerades GWh i Sverige varav 174 GWh i de fyra nordligaste länen. Regionen präglas av en stor industriell produktion och hög produktion per person jämfört med andra län. En nationell jämförelse visar också att här är produktionen av fordonsgas lägre, elproduktionen högre samt att andelen facklat är större än riksgenomsnittet. Av de 174 GWh biogas som producerades under år 2012 kommer drygt hälften från två industriella anläggningar. Övrig produktion kommer från reningsverk, samrötningsanläggningar, deponier och lantbruk. De senaste fyra åren uppvisar en relativt jämn produktion av biogas där produktionen hos kommunala anläggningar har gått ned och den industriella produktionen har varierat. Nedgången beror delvis på driftstörningar, men även på svårigheter att leverera/köpa substrat. Det finns potential att öka produktionen i befintliga anläggningar med GWh/år, motsvarande procent av produktionen. Här i norra Sverige används biogasen främst till kraftvärmeproduktion, industriell användning och värme. 18 procent av biogasen facklas bort. Mängden biogas som används till fordonsgas har nästan fördubblats de senaste fyra åren, men står fortfarande för endast 8 procent av användningen. Antalet gasdrivna fordon har också mer fördubblats. Marknaden för fordonsgas ökar snabbt och på grund av rötkammarhaveri i Boden ersattes biogasen där därför med naturgas under år En ny rötkammare byggs i Boden och den tas i drift under år 2013, vilket kommer att fördubbla deras produktionskapacitet av biogas. Kartläggningen visar på behovet att förbättra tillgängligheten och utnyttjandet av befintliga anläggningar. Mängden facklad gas behöver minskas och projekt pågår redan idag som bör kunna minska facklingen betydligt inom några år. Bland de projekten finns såväl ny fordonsgasproduktion, kraftvärme och förbättrade lagringsmöjligheter av biogas. Framtidstron på biogas i regionen är stor. I Sundsvall planeras det för ny produktion i en samrötningsanläggning för matavfall och inom lantbruket drivs i dag tre större initiativ för att producera fordonsgas; i Vännäs, Piteå och Strömsund. Utöver dem finns flera gårdsanläggningar under byggnation där biogasen används till kraftvärmeproduktion (el och värme). Planerna på ökad produktion av fordonsgas behöver samköras med en utbyggnad av tankställen för gasdrivna fordon. Inom 5 år bör produktionen av biogas i norra Sverige kunna fördubblas och på längre sikt öka ännu mer. Utvecklingen är beroende av politiska beslut för förnybara bränslen, och dieselpris. Mängden potentiell biogas från rötning är begränsad av mängden råvara, men förgasning av skogsråvara skulle kunna öka produktionen betydligt. Fordonsgas är det alternativa drivmedel som ökar mest runt om i världen och kommer att vara en viktig del av framtidens energiförsörjning. Därför behöver vi infrastruktur för detta även i den norra landsänden. Biogas knyter samman positiva klimatinsatser, en levande landsbygd, förbättrad luftkvalitet och regional utveckling. Biogas till fordon är en del av lösningen för att skapa en fossiloberoende fordonsflotta. Genom att producera biogas lokalt och regionalt förbättras tillgången på drivmedel och regionala arbetstillfällen skapas.

7 Innehållsförteckning 1 Översikt - Biogas i Sverige Nationell produktion av biogas Nationell användning av biogas Översikt - Biogas i norra Sverige Produktion av biogas i norra Sverige Användning av biogas i norra Sverige Översikt biogas i norra Sverige länsvis Norrbottens län Biogas i Norrbottens län Framtidsprojekt i Norrbottens län Västerbottens län Biogas i Västerbottens län Framtidsprojekt i Västerbottens län Jämtlands län Biogas i Jämtlands län Framtidsprojekt i Jämtlands län Västernorrlands län Biogas i Västernorrlands län Framtidsprojekt i Västernorrlands län Översikt Biogas som drivmedel Översikt Biogas som drivmedel i norra Sverige Fordonspark och tankställen i norra Sverige Såld volym fordonsgas i norra Sverige Sammanfattande diskussion Nuläget Framtidspotential för biogasen i norra Sverige Referenser Bilaga 1. Produktion och konsumtion av biogas och deponigas i norra Sverige, Bilaga 2. Produktion och konsumtion av biogas och deponigas i norra Sverige, Bilaga 3. Produktion och konsumtion av biogas och deponigas i norra Sverige, Bilaga 4. Produktion och konsumtion av biogas och deponigas i norra Sverige,

8

9 1 Översikt - Biogas i Sverige 1.1 Nationell produktion av biogas År 2012 producerades i Sverige totalt GWh biogas i 242 produktionsanläggningar, en marginell ökning från året innan. Av den totala biogasen producerades 42 procent i avloppsreningsverk, 32 procent i samrötningsanläggningar, 16 procent i deponier, 8 procent i industrianläggningar och 3 procent på gårdsanläggningar, se tabell 1. Tabell 1. Mängd producerad biogas (i GWh) per anläggningstyp i Sverige Avloppsrening Samrötning Gårdsanläggning Industrier Deponier Totalt Sverige Produktion kwh/capita De huvudsakliga substraten för biogasproduktion bestod av olika typer av avfall såsom avloppsslam, gödsel, källsorterat matavfall och avfall från slakteri- och livsmedelsindustrin. Den geografiska fördelningen visar att större delen av biogasproduktionen var centrerad till ett fåtal län. Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland stod för nära 60 procent av landets biogasproduktion. Produk@on*Na@onellt*2012* Industri,*8* Lantbruk,*3* Deponi,*16* Samrötning,*32* Reningverk,*42* Figur 1. Andel producerad biogas (i procent) per anläggningstyp i Sverige Nationell användning av biogas Fordonsgasen ökar fortfarande och är det största användningsområdet för biogas, hela 53 procent uppgraderas till fordonsgas. Av resterande del användes 33 procent för värmeproduktion (inkl. värmeförluster), 3 procent för elproduktion och 10 procent facklades bort. 3 Se tabell två och figur två. I stort kan man säga att nyproduktion av biogas går till 1 Biogasportalen Biogasportalen Biogasportalen

10 fordonsgas (större anläggningar) eller kraftvärme (gårdsanläggningar) och befintlig produktion med värme ställer om till fordonsgas. Tabell 2. Fördelning av biogasanvändningen (i procent) per användningsområde i Sverige. 4 Användning % Värme Fordonsgas El Facklat Data saknas Användning&Na<onellt&2012& Fackling& 10%& data&saknas& 1%& Värme& 33%& Fordonsgas& 53%& El& 3%& Figur 2. Andel förbrukad biogas (i procent) per användningsområde i Sverige. 5 4 Biogasportalen Biogasportalen

11 Kartläggning av biogas i norra Sverige Översikt - Biogas i norra Sverige År 2012 producerades 174 GWh i norra Sverige vid totalt 29 anläggningar. Det finns tre uppgraderingsanläggningar och fem tankställen för fordonsgas. Nya anläggningar som driftsatts sedan 2009 är uteslutande småskaliga gårdsanläggningar. Se tabell 4 och figur 5. Uppgiftslämnarna påpekar att mätosäkerheten är stor och statistiken bör därför användas indikativt och inte absolut. Här följer en sammanfattning av hur regionen särskiljer sig från nationell produktion och användning av biogas. 11 procent av den nationella produktionen 2012 Stor industriell produktion av biogas Högre produktion per capita jämfört med andra län Avsevärt lägre andel fordonsgasproduktion, som dock ökar. Större andel elproduktion Större andel facklat än riksgenomsnittet Bussdepå Samrötningsanläggning Avloppsreningsverk Deponianläggning Tankstation öppen kontorstid Publik tankstation Gårdsbiogasanläggning Industrigasanläggning Uppgraderingsanläggning Boden Luleå Piteå Skellefteå Umeå Örnsköldsvik Östersund Härnösand Sundsvall Figur 3. Biogasanläggningar i norra Sverige. 4

12 2.1 Produktion av biogas i norra Sverige De sju största producenterna utgörs av två industrier, en samrötningsanläggning med avloppsreningsverk i anslutning, tre avloppsreningsverk samt ett lantbruk. Dessa sju anläggningar står för 76 procent av regionens biogas- och deponigasproduktion. Den enskilt största producenten är Domsjö utvecklingsområde som 2012 producerade 71 GWh motsvarande 41 procent av regionens totala produktion. De minsta anläggningarna utgörs av deponier, små avloppsreningsverk och gårdsanläggningar. Tabell 3. Mängd producerad biogas (i GWh) per län i de fyra nordligaste länen Norrbotten - 39,8 34,7 32,4 30,7 Västerbotten - 38,6 41,2 42,4 40,3 Jämtland - 15,1 10,4 10,1 11,0 Västernorrland - 87,9 85,5 99,3 91,9 Totalt 181,4 171,8 184,1 173,9 Produktion kwh/capita Produktionen ligger totalt sett stilla på samma nivåer sedan 2009, se tabell 3. Variationer i produktion beror dels på driftproblem, variationer i industriell huvudproduktion samt att mängd tillgängligt slaktavfall har minskat i både Skellefteå och Luleå. Ökningen 2011 beror till största delen på en markant produktionsökning av lignocellulosa hos Domsjö Fabriker AB. Under 2012 sjönk Domsjö utvecklingsområdes biogasproduktion på grund av driftproblem i rötkammaren. Deponigasproduktionen minskar dels på grund av driftstörningar och dels på att inget organiskt avfall längre deponeras. Ju längre nedbrytningen pågår av det befintliga materialet, desto mindre deponigas bildas. Tabell 4. Mängd producerad biogas (i GWh) per anläggningstyp i de fyra nordligaste länen Avloppsrening - 44,7 37,5 39,1 38,6 Samrötning - 21,0 16,5 11,7 14,7 Gårdsanläggning/ - 9,3 9,8 9,7 9,9 lantbruk Industrier - 81,7 85,9 102,1 89,7 Deponier - 24,5 22,1 21,5 21,4 Antal anläggningar Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr

13 Deponi,* 12%* Reningverk,* 22%* Industri,*51%* Samrötning,*8%* Lantbruk,*6%* Figur 4. Andel producerad biogas per anläggningstyp i de fyra nordligaste länen Användning av biogas i norra Sverige Biogasen används företrädesvis till värme och till produktion av ånga inom industrin. Andelen fordonsgas är relativt låg jämfört med övriga landet men ökar stadigt. Produktionen av fordonsgas har nästan fördubblats sedan Värme Driftproblem under 2010 har minskat den totala produktionen av biogas vid ett antal anläggningar som främst producerar värme. Därför minskar också värmeproduktionen rapporterade Norrmejerier och Domsjö utvecklingsområde sina användningsområden mer detaljerat varför en del av värmeproduktionen försvunnit och istället redovisas under industriell användning. Elproduktion Minskningen 2010 beror på att Domsjö inte rapporterade någon elproduktion. Ökningen 2011 härrör på samma sätt från en markant ökning från Domsjö utvecklingsområde som också hör ihop med deras totala produktionsökning detta år. Fordonsgas Produktionen av fordonsgas ökade med nästan 32 procent jämfört med I Boden har produktionen mer än fördubblats efter rötkammarhaveriet 2011 och i Skellefteå ökade produktionen den med hela 31 procent. Facklad gas Deponierna stod tillsammans för 38 procent av facklad mängd, varav Sunderby deponi i Luleå står för 18 procent. Övriga anläggningar som facklar mycket är Domsjö, Tuvan, Uddeboverket, Ön och Tivoliverket. Norrmejerier, som tidigare år facklat mycket, har driftsatt en ny ångpanna och har i princip helt upphört med fackling. Samtliga aktörer arbetar med åtgärder för att minska facklingen och flera åtgärder kommer att tas i drift under Saknade data Saknade data härrör i första hand från mätosäkerhet, där den totala producerade volymen inte stämmer med de summerade användningsområdena. Vid produktion av kraftvärme så anges försåld värme och el, förlusten på ca 20 procent hamnar under saknade data. 8 Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr

14 Tabell 5. Fördelning av biogasanvändningen (i GWh) per användningsområde i de fyra nordligaste länen Värme - 129,4 70,0 73,9 58,5 Industriell anv ,4 36,2 46,0 Fordonsgas - 8,6 9,7 10,7 14,1 El - 8,0 15,1 17,8 18,1 Facklat - 35,6 37,7 37,5 31,6 Saknad data - -0,2 8,8 8,0 5,6 Totalt 181,4 171,8 184,1 173,9 Användning'Norra'Sverige'2012' Fordonsgas,'8%' Fackling,' 18%' Värme,'37%' El,'8%' Industriell' användning,' 26%' Figur 5. Andel använd biogas per användningsområde i de fyra nordligaste länen Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr

15 3 Översikt biogas i norra Sverige länsvis 3.1 Norrbottens län Kommun Haparanda Boden Kalix Piteå Luleå Anläggningar Avloppsreningsverk Samrötningsanläggning, deponi, uppgraderingsanläggning Deponi Avloppsreningsverk, deponi Avloppsreningsverk, deponi, lantbruk Tabell 6. Mängd producerad biogas (i GWh) per anläggningstyp i Norrbottens län Avloppsrening - 16,9 11,5 13,6 12,9 Samrötning - 5,0 5,3 2,6 2,9 Gårdsanläggning/ - 9,3 9,5 8,4 7,8 lantbruk Industrier Deponier - 8,6 8,4 7,8 7,7 Total produktion 39,8 34,7 32,4 31,1 Antal anläggningar Prod kwh /capita Tabell 7. Fördelning av biogasanvändningen (i GWh) per användningsområde i Norrbottens län Värme - 22,8 19,6 16,7 13,2 Industriell anv Fordonsgas - 2,1 2,9 1,3 2,0 El - 3,6 3,7 3,4 3,1 Facklat - 11,3 8,5 11,3 11,3 Saknade data ,2 1,5 Totalt 39,8 34,7 32,4 31,1 11 Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr

16 3.1.1 Biogas i Norrbottens län 2 anläggningar, Alviksgården och Uddeboverket i Luleå, stod för hälften av produktionen. Vid Svedjans avloppsreningsverk i Boden produceras fordonsgas. Tankställe för fordonsgas finns i anslutning till produktionsanläggningen. Under 2011 byggdes en naturgas back- up till fordonsgasen och flytande naturgas levereras från Nordnorge. 36 procent av gasen facklas, varav drygt hälften vid Sunderbyns deponi Mängden tillgängligt slaktavfall har minskat och gett successivt lägre biogasproduktion vid Alviksgården. Bottenvikens reningsverk i Haparanda hade driftproblem på grund av kyla och tog en av rötkamrarna ur drift Har nu endast den äldre rötkammaren igång och producerad gasmängd har minskat rejält. Svedjan i Boden har reparerat och återstartat sin rötkammare efter haveriet 2011 vilket ökat produktion av fordonsgas igen Framtidsprojekt i Norrbottens län Kommun Tankställe och uppgradering driftsätts i Luleå under På grund av överklagad upphandling har tankställe och uppgradering i Luleå dragit ut på tiden. Kiruna tittar på möjligheter att göra fordonsgas av biogas, i samverkan med LKAB och BioSling. Boden bygger ytterligare en rötkammare och kommer att fördubbla sin biogasproduktion. Lantbruk Den nystartade Piteå Biogas AB planerar för en biogasanläggning baserad på råvaror från lantbruket, främst gödsel och energigröda. Detta för produktion av fordonsgas, ca 20 GWh/år. Nytt tillståndsprojekt har startats och tillståndsansökan lämnas in under Alviksgården har tittat på möjligheterna att uppgradera biogasen till fordonsgas. Frigiva Gård utanför Luleå driftsätter en småskalig biogasproduktion under Ytterligare en småskalig biogasanläggning är under byggnation. Industri Arctic Nova har utvecklat en småskalig utrustning för uppgradering av fordonsgas, BioSling. De vann SKAPAS stora uppfinnarpris Med denna anläggning kan även mindre produktionsenheter få möjlighet att uppgradera biogas till fordonsgas. Forskning Luleå tekniska Universitet bedriver forskning inom rötning och kostnadseffektiv uppgradering (Avfallsteknik) samt förgasningsprojekt inom ramen för 4F och B4E (Energiteknik) 9

17 3.2 Västerbottens län Kommun Anläggningar Skellefteå Umeå Avloppsrening, samrötning, uppgradering Avloppsrening, deponi, Industri Tabell 8. Mängd producerad biogas (i GWh) per anläggningstyp i Västerbottens län Avloppsrening - 9,9 11,0 10,1 9,1 Samrötning/matavfall - 16,0 11,2 9,1 11,7 Gårdsanläggning/ lantbruk Industrier - 12,7 17,9 22,1 18,3 Deponier - 0 1,1 1,1 1,1 Total produktion - 38,6 41,2 42,4 40,2 Antal anläggningar Prod kwh/capita Tabell 9. Fördelning av biogasanvändningen (i GWh) per användningsområde i Västerbottens län Värme - 18,5 5,9 7,3 5,3 Industriell anv ,4 18,8 17,6 Fordonsgas - 3,5 3,1 6,1 8,0 El Facklat - 16,8 18,1 13,0 9,5 Data saknas - - 0,2 0,6-2,8 0 Totalt 38,6 41,2 42,4 40, Biogas i Västerbottens län Norrmejerier är den största producenten av biogas i Västerbotten, och står för 45 procent av biogasproduktionen Anläggningarna i Västerbotten kännetecknas av att samtliga har en relativt hög produktion vilket ger goda förutsättningar för en framtida satsning på fordonsgas. 31 procent av biogasen facklas 13 Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr

18 Ett intressant exempel är Norrmejerier i Umeå som har optimerat både rening och energiutvinning vid anläggningen och då också minskat belastningen på det kommunala reningsverket. Produktionen har ökade kraftigt fram till 2011, dels på grund av intrimning, men också tack vare ny utrustning (dekanter) som förhindrar slamflykt och därmed förbättrar processen har halten vassle i råvaran ökat vilket gett en lägre metanhalt och lägre total produktion. Norrmejerier har driftsatt ytterligare en ångpanna under 2012 vilket ökar deras kapacitet att ta hand om sin biogas och ersätter olja i deras interna process. Facklingen har i princip helt upphört. Minskningen av biogasproduktion på Tuvans biogasanläggning beror på att slaktavfallet uteblev efter stängning av slakteriet och att Umeås matavfall går till Boden. Under 2012 har viss mängd råvara återkommit. Förändringar av gasmätare har gett variationer och en del av skillnaden mellan åren kan bero på mätosäkerhet. Biogasanläggningen i Tuvan har två separata linjer där avloppsslam och matrester behandlas separat vilket är unikt. De är därför i egentlig mening ingen samrötningsanläggning i dagsläget Framtidsprojekt i Västerbottens län Kommun I Skellefteå har förbehandlingsutrustningen optimerats för att få ett bättre flöde av matavfall genom anläggningen och minska den mängd som inte behandlas alls. Man har också utrett möjligheterna att ta emot gödsel från lantbrukare i närområdet och samröta detta med matavfallet. Detta initiativ ligger på is då organisationen Svensk Mjölk säger nej till att ta emot rötrest som baserats på matavfall. Arbete pågår för att få till stånd en större kapacitet på uppgraderingsanläggningen. När detta är genomfört kan också råvaran in i anläggningen öka utan att mängden facklad gas ökar. I Umeå pågår upphandling av en kraftvärmeanläggning. Reningsverket kommer i stort sett bli självförsörjande på värme och el. Kraftvärmen beräknas tas i drift i slutet av år Lantbruk En ny småskalig biogasanläggning byggs i Kulbäcksliden utanför Vindeln. Denna tas i drift under Gasen kommer att användas till kraftvärmeproduktion. Ytterligare en anläggning är under byggnation. En lantbruksbaserad samrötningsanläggning planeras i Vännäs, baserad på gödsel och energigröda, GWh/år. Den ekonomiska föreningen Klara Gas har startats av en grupp lantbrukare och dessa samverkar med Vännäs kommun som driver ett projekt för biogas i Umeåregionen (GasKlart). LRF- föreningarna i Robertsfors bevakar Vännäs projektet och tittar på möjligheterna att följa efter. Tillståndsansökan lämnas in år Industri SCA i Obbola har idag en aerob (luftad) rening av sitt avloppsvatten. De har tidigare tittat på möjligheten att vid en ombyggnad bygga en anaerob (syrefri) rening och då ta hand om biogasen. Bedömd potential är 17 till 20 GWh/år. Projektet ligger för närvarande på is. Forskning På SLU bedrivs forskning för att odla alger med hjälp av näringsämnen från avloppsreningsverk i kombination med koldioxid från en kraftvärmeanläggning. Algerna kan sedan antingen rötas till biogas alternativt processas till biodiesel. På SLU forskas det också på hur komage- enzym kan förbättra metanbildningen i en rötkammare. UmU är drivande i projektet Bio4Energy. 11

19 3.3 Jämtlands län Kommun Anläggningar Berg Krokom Östersund Lantbruk Lantbruk Avloppsrening, deponi, uppgradering Tabell 10. Mängd producerad biogas (i GWh) per anläggningstyp i Jämtlands län Avloppsrening - 9,4 6,2 5,2 6,2 Samrötning Gårdsanläggning/ - 0 0,4 0,4 0,7 lantbruk Industrier Deponier - 5,7 3,9 4,4 4,1 Total produktion 15,1 10,4 10,1 11,0 Antal anläggningar Prod kwh/capita Tabell 11. Fördelning av biogasanvändningen (i GWh) per användningsområde i Jämtlands län Värme - 9,0 2,8 3,0 4,1 Industriell användning Fordonsgas - 3,0 3,7 3,4 4,1 El - 2,4 1,3 1,6 1,5 Facklat - 0,7 1,6 1,1 1,3 Data saknas Total produktion 15,1 10,4 10,1 11,0 15 Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr

20 3.3.1 Biogas i Jämtlands län Jämtlands län har en hög förädlingsgrad av sin biogas. 37 procent går till fordonsgas och 14 procent till el. Endast 11 procent facklas. Yttergärde lantbruk i Berg kommun är den första gårdsbaserade biogasanläggningen i norra Sverige och togs i drift under En ny småskalig biogasanläggning togs i drift i Trångsviken, Krokoms kommun, under Den drivande personen bakom de småskaliga lantbrukssatsningarna är Mats Gustavsson, Yttergärde lantbruk, och han har utvecklat en konsulttjänst för att stötta andra lantbrukare. I princip alla de småskaliga biogassatsningarna i norra Sverige har designats av Mats. Östersund kommun har under en tid försökt sälja tankstationen samt försökt initiera ett tankställe för bussar med hjälp av privata aktörer. I början av 2012 har politikerna i Östersunds kommun tagit beslut om att avveckla sin satsning på biogasdrivna bussar, eftersom det nya tankstället inte blivit av Framtidsprojekt i Jämtlands län Kommun Åre, Strömsund och Krokom tittar på möjligheterna att bygga tankställe för fordonsgas. Östersund och Sundsvall kommuner driver gemensamt projektet Biogas Mellannorrland, se Västernorrland. Lantbruk Ytterligare 5 gårdsanläggningar är under byggnation, med driftsättning 2013 och En lantbruksbaserad samrötningsanläggning planeras i Hammerdal, baserad på gödsel och energigröda, ca 30 GWh fordonsgas/år. Den ekonomiska föreningen Jämtlandsgas har startats av en grupp lantbrukare och dessa samverkar med Strömsund kommun. Industri Scandinavian Biogas AB har tittat på möjligheterna att bygga en kombinerad förgasnings- och rötningsanläggning för skogsavfall i anslutning till reningsverket. Planerna ligger för tillfället på is. Forskning Mittuniversitetet i Östersund bedriver en del systemanalysforskning gällande biodrivmedel på avdelningen för ekosystemtjänster Jegreliusinstitutet för tillämpad Grön kemi är ett miljökompetenscenter inom Regionförbundet Jämtlands län. De arbetar för att stimulera efterfrågan och utbudet av giftfria produkter. Tillsammans med företag, kommuner, landsting och allmänhet vill de bidra till attraktiva, giftfria livsmiljöer i människors vardag. En del av dessa projekt är biogasrelaterade. 13

21 3.4 Västernorrlands län Kommun Hudiksvall Härnösand Selånger Sollefteå Sundsvall Örnsköldsvik Anläggningar Deponi Deponi Lantbruk Avloppsrening Avloppsrening, deponi, uppgradering Avloppsrening, deponi, industri Tabell 12. Mängd förädlad biogas (i GWh) per användningsområde i Västernorrlands län Avloppsrening 8,6 8,7 10,2 11,0 Samrötning Gårdsanläggning/ 0 0 0,8 1,0 lantbruk Industrier 69,0 68,0 80,0 71,4 Deponier 10,4 8,7 8,2 8,5 Total produktion 87,9 85,5 99,2 91,9 Antal anläggningar Prod kwh/capita Tabell 13. Fördelning av biogasanvändningen (i GWh) per användningsområde i Västernorrlands län Värme - 79,2 41,7 46,9 41,2 Industriell ,0 17,4 28,3 användning Fordonsgas El - 1,9 10,1 14,5 8,5 Facklat - 6,9 9,9 12,1 9,8 Data saknas - 7,2 10,0 4,1 Total produktion - 87,9 85,5 99,2 91,9 17 Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr

22 3.4.1 Biogas i Västernorrlands län Domsjö utvecklingsområde 19 är en av Sveriges största biogasproducenter och stod för 78 procent av produktionen i länet Näfsta gård driftsatte sin biogasanläggning Råvaran är grisgödsel. Endast 11 procent facklas Domsjö utvecklingsområdes anläggning har haft två år av relativt låg produktion men har ökat under 2011 på grund av högre produktion av pappersmassa. Flera av avloppsreningsverken har ökat sin produktion. Gräfsåsens deponi har haft problem med vattenfyllning i gasbrunnarna, varför mängden insamlad gas har minskat. I dagsläget kan gasmotorn bara köras 3-4 dagar per vecka. Användningen präglas av Domsjö utvecklingsområdes interna användning. En stor del ersätter gasol i deras interna process och resterande säljs till Övik Energi för produktion av kraftvärme. Under 2012 genomfördes en upphandling av kollektivtrafik i länet. Det fanns tankar kring biogas men i slutänden resulterade upphandlingen i dieseldrivna hybridbussar. Detta kommer att försena utbyggnaden av biogas till fordon i regionen då kollektivtrafiken skulle ha fungerat som dörröppnare för ny fordonsgasproduktion i Domsjö utvecklingsområde Framtidsprojekt i Västernorrlands län Kommun Sundsvall och Östersund kommuner driver gemensamt projektet Biogas Mellannorrland med syfte att bygga en större samrötningsanläggning i anslutning till Korstaverken i Sundsvall. Råvaran är matavfall, avloppsslam, industriellt avloppsvatten och slaktavfall. Kapacitet beräknas bli ca 40 GWh fordonsgas. I Sundsvall har man testat kryoteknik men inte gått vidare med försöken. Med tanke på resultatet i upphandlingen av kollektivtrafiken går detta projekt en osäker framtid till mötes. Härnösands kommun, via HEMAB, tittar på möjligheterna att utvinna biogas ur matavfall, avloppsslam och/eller gödsel. Kommunen har tagit beslut om att samla in hushållens matavfall med start I början kommer matavfallet att komposteras, men på sikt vill kommunen att det ska gå till biogasproduktion. Lantbruk Projektet Baltic Energy tittar på en ny biogasanläggning hos Jacobsons slakteri i Nyland, Kramfors kommun, baserat på slaktavfall. Industri Box Destilleri AB har gjort en förstudie på biogasproduktion genom rötning av dranken som är en restprodukt som bildas vid whiskyproduktion. Projektet ligger på is för tillfället. Domsjö utvecklingsområde planerar för en kraftig ökning av biogasproduktionen på grund av en aviserad produktionsökning av pappersmassa. De utreder också möjligheterna att förädla gasen till fordonsgas. De är dock beroende at av att ha en relativt säker avsättning innan de tar ett investeringsbeslut. I och med att upphandlingen av kollektivtrafiken i Västernorrland inte blev den biogassatsning som det var tänkt från början, så utreder de nu om det finns alternativa kunder eller om de kan använda gasen på annat sätt internt. 19 Domsjö utvecklingsområde är en industriell samverkan där bland annat biogasproduktion sker. Det är tre företag äger biogasanläggningen (bioreningen): Domsjö Fabriker AB, Akzo Nobel AB och SEKAB. Dessa tre företag bestämmer också gemensamt vad gasen ska användas till. 15

23 4 Översikt Biogas som drivmedel Av fordonsgasen som såldes i Sverige under 2012 var 57 procent biogas och resterande delen var naturgas. Fordonsgas som drivmedel fortsätter att öka. Jämfört med 2011 ökade användningen av fordonsgas med 27 procent under Fordonsgasen har under 2012 ersatt bensin och diesel motsvarande ca personbilar och därmed släppt ut ca ton mindre koldioxid. Tabell 14. Antal gasdrivna fordon i Sveriges fordonsflotta, antal publika tankställen och mängd såld fordonsgas år 2008 till Antal gasfordon Varav personbilar Varav tunga lastbilar Varav Bussar Antal tankställen publika Såld mängd fordonsgas GWh Varav biogas MWh Figur 6. Mängden såld fordonsgas, även indelat i naturgas och biogas, mellan år 2000 och Gasbilen.se 2013A 21 Gasbilen.se 2013B 16

24 Figur 7. Tankställen för fordonsgas i Sverige och Finland Gasmacken.se 17

25 5 Översikt Biogas som drivmedel i norra Sverige 5.1 Fordonspark och tankställen i norra Sverige Tabell 15. Antal fordon per fordonstyp i de fyra nordligaste länen. Med tunga fordon avses lätta och tunga lastbilar. År 2012 fördelades de mellan 167 lätta och 17 tunga lastbilar. 23 Antal fordon Personbilar Tunga fordon* Bussar Antal fordon Tabell 16. Antal tankställen per län i de fyra nordligaste länen. 24 Tankställen Norrbotten Västerbotten Västernorrland Jämtland Totalt Norrbottens län: Boden, Lavettvägen 2. Lokal biogas och LNG backup. Västerbottens län: Skellefteå, Fabriksgatan 2 samt Tuvan (Bockholmsvägen). 100 procent biogas. Västernorrlands län: Sundsvall, Landsvägsallén. Sverige- mix (60 procent biogas, 40 procent naturgas) och LNG backup Jämtlands län: Östersund, Lugnviksvägen 10, (Gövik) 100 procent lokal biogas. Tankstället vid Tuvan i Skellefteå är öppen för allmänhet under kontorstid. Kommunen hänvisar dock i första hand till Fabriksgatan. Detta eftersom de vill undvika trafik inne på reningsverkets område. 5.2 Såld volym fordonsgas i norra Sverige Leveranserna av fordonsgas har gått stadigt uppåt. I norr har leveranserna mer än fördubblats på 3 år och det sista året har behovet täckts upp av naturgas, främst i Boden som har haft rötkammarhaveri och därför haft stopp i leverans av biogas. I Sundsvall levereras fordonsgasen som Sverigemix av AGA och består till 60 procent hälften av biogas och 40 procent av naturgas. Tabell 17. Mängd såld fordonsgas (i GWh) per län i de fyra nordligaste länen. Volym omräknat till GWh med faktor 10,1 kwh/nm Norrbotten - 2,2 3,0 2,8 5,5 Västerbotten - 3,7 5,1 6,2 8,1 Västernorrland - 0,6 1,8 3,3 3,9 Jämtland - 3,0 3,7 3,7 4,3 Totalt - 9,4 13,7 16,0 21,8 Varav Biogas - 9,3 13,0 13,3 14,8 23 SCB 2013 A samt Söderlund Fordonsgas.se 2013, Söderlund 2010, Muntlig referens Edlund SCB 2013 B 18

26 Försåld(mängd(fordonsgas(i(norr((MWh)( 25000" 20000" 15000" 10000" Naturgas""MWh" Biogas"MWh" 5000" 0" 2009" 2010" 2011" 2012" Figur 8. Mängd såld biogas kontra naturgas (i MWh) åren 2009 till 2012 i de fyra nordligaste länen. 26 Antalet gasdrivna fordon har även dessa mer än fördubblats under samma period. Trots att bussar och lastbilar är få till antalet så använder de en stor del av fordonsgasen. Med en genomsnittlig körsträcka på 5500 mil per år och en förbrukning på ca 4 Nm3 fordonsgas/mil så förbrukar bara bussarna knappt hälften av den försålda fordonsgasen. Antal&gasdrivna&fordon&i&norr&& 1400" 1200" 1000" 800" 600" Bussar""." Tunga"fordon*""." Personbilar""." 400" 200" 0" 2009" 2010" 2011" 2012" Figur 9. Antal gasdrivna fordon uppdelat på fordonsslag i de fyra nordligaste länen. *Med tunga fordon avses lätta och tunga lastbilar SCB, 2013B 27 SCB, 2013A 19

27 6 Sammanfattande diskussion 6.1 Nuläget Karakteristiskt för de fyra nordligaste länet är avsaknad av naturgasnät, långa avstånd och begränsad tillgång till fordonsgas. Befolkningen är koncentrerad längs kusten och det är också här de flesta biogasproduktionsanläggningarna finns. Det finns en relativt stor produktion av biogas per person räknat, till största delen beroende på två industriella anläggningar, Domsjö utvecklingsområde och Norrmejerier. Övrig biogas produceras på reningsverk, deponier och lantbruk. Det finns två anläggningar som behandlar matavfall, en i Skellefteå och en i Boden. Produktionen av biogas har totalt sett legat på en jämn nivå över de tre år som redovisas. Produktionen hos reningsverk och deponier har minskat, och varierat hos matavfallsanläggningar och industri. Biogasproduk@on"i"norr,"per"produk@onstyp"(MWh)" Producerad"mängd"biogas"(MWh)" " " " " " " 80000" 60000" 40000" 20000" 0" 2009" 2010" 2011" 2012" Figur 10. Biogasproduktionens utveckling fördelat per anläggningstyp. 28 Deponi" Lantbruk" Samrötning" Reningverk" Industri" Domsjö utvecklingsområdes ordinarie produktion har ökat och detta har medfört en ökad biogasproduktion, som dock sänkts på grunda av driftstörningar under Norrmejerier har förbättrat sin process, men förändrat råvarusammansättningen vilket resulterat i lägre produktion. Produktionen av biogas i regionen är procent lägre än den möjliga på grund av produktionsstörningar och brist på substrat (t. ex matavfall och slaktavfall). Det finns potential att öka produktionen i befintliga rötkammare med GWh/år. 28 Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr 20

28 Biogasanvändningen"i"norr"(MWh)" Användning(av(biogas((MWh)( " " " " " " 80000" 60000" 40000" 20000" 0" 2009" 2010" 2011" 2012" Figur 11. Biogasanvändningens utveckling fördelat på användningsområde. 29 data"saknas" Fackling" Fordonsgas" El" Industri" Värme" I regionen används biogasen främst till kraftvärmeproduktion, industriell användning och värme. Hela 18 procent av biogasen facklas bort. Fordonsgasen står endast för 8 procent trots att mängden producerad fordonsgas har fördubblats de senaste fyra åren. 6.2 Framtidspotential för biogasen i norra Sverige Dagens biogasproduktion på 174 GWh per år skulle kunna utökas kraftigt, den totala potentialen bedöms till ca 1000 GWh/år. Den kända planerade tillkommande biogasproduktionen i regionen uppgår till knappt 130 GWh per år. Planerad biogasproduktion baseras i första hand på råvara från lantbruk samt matavfall. 30 Tillgängliga råvaror för rötning kommer från matavfall, restprodukter från livsmedelsindustri och annan industri, avloppsslam, gödsel, skörderester samt energigrödor. Råvarorna är i huvudsak lokaliserade till kustregionen. I Norrbotten och Västerbotten används matavfall, avloppsslam och livsmedelsrester redan till stor andel för biogasproduktion. I Västernorrland och Jämtland nyttjas inte matavfallet för biogasproduktion och det bör finnas utrymme att bygga en större anläggning för behandling av detta. Se figur Pappers- och massaindustrin har en stor biogaspotential från rötning av industriellt avloppsvatten, där utnyttjandet bedöms vara aktuellt tidigast om år. Potentialen från förgasning är inte medräknad i pappersmassaindustrins potential i figur 12. Vi vill dock ändå trycka på den omfattande potential som finns inom förgasningssegmentet och där den finska anläggningen i Vasa, Vaskiluodon Voima Oy, är ett gott exempel. Den producerar GWh syntesgas/år med råvara som levereras från 100 km radie runt anläggningen. För restprodukter från skogen som kan vara lämpliga till förgasning i norra Sverige finns den mesta råvaran i inlandet Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas Norr 30 Biomil 2013 A, Biomil 2013 B, Olofsson Biomil 2013 A, Biomil 2013 B 32 Räisänen, T. och Athanassiadis, D

29 Figur 12. Nyttjandegrad per substrat i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Med tillkommande potential avses den totala potentialen minus befintlig produktion och planerade projekt. En hel stapel (blå, röd och grön markering) representerar den totala biogaspotentialen i GWh/år. Det bör betonas att den totala potentialen är teoretisk utifrån tillgänglig råvara och tar inte hänsyn till kostnaden för att realisera produktionen. Det mest kostnadseffektiva sättet att producera biogas från nämnda råvaror är att i första hand använda befintlig infrastruktur maximalt och sedan bygga ny infrastruktur för i första hand avfall från lantbruk med energigröda som komplement. På längre sikt kan man titta på massaindustrins möjligheter att ta tillvara energin ur avloppsvatten genom rötning. Biogas knyter samman positiva klimatinsatser, en levande landsbygd, förbättrad luftkvalitet och en regional utveckling. Biogas till fordon är en del av lösningen för att skapa en fossiloberoende fordonsflotta i regionen. Genom att producera biogas lokalt och regionalt förbättras även försörjningstryggheten och regionala arbetstillfällen skapas. 22

30 7 Referenser Bilaga 1-4 Kartläggning av Biogas i Norr (nedan) Biogasportalen. (2010). Biomil 2013 A. Biogaspotential i Norrbotten och Västerbotten, delrapport inom projektet Färdplan Biogas AC/B B. Biogaspotential i Västerbotten, Västernorrland och Österbotten, delrapport inom projektet Biogas Botnia. Edlund, P 2013 Muntlig kommunikation Energigas. Fordonsgas.se 2013 Gasbilen.se 2013 Gasmacken.se A tanka- pa- miljon/fordonsgas- i- siffror/gasbilarutveckling B tanka- pa- miljon/fordonsgas- i- siffror/fordonsgasutvecklingsverige content/uploads/2009/09/screenshot_29.png Olofsson, J- O (2013) Muntlig kommunikation Räisänen, T och Athanassiadis, D (2012) Available potentials of forest biomass for biorefineries. SCB A. Antal lastbilar och bussat i trafik fördelat på drivmedel och län. Årskiftet 2012/2013 köpt statistik samt Fordonsbestånd 2012, tabell RS5 B. Leveranser av fordonsgas länsvis Flera tabeller på aspx Söderlund, T Kartläggning av bio- och deponigasproduktion, konsumtion samt allmän projektstatus inom Västernorrlands, Västerbottens, Jämtlands och Norrbottens län år Delrapport inom Biogas Norr 23

31 Bilaga 1. Produktion och konsumtion av biogas och deponigas i norra Sverige, Bilaga 1. Produktion och konsumtion av biogas och deponigas inom region Biogas Norr, Anläggningsöversikt. Län Kommun Anläggning Total prod NM3 Total prod MWh Värme MWh Industriell användning El Facklat Fordonsgas Data saknas Metan-konc (vol-%) VästernorrlandSundsvall Fillanverket % Västernorrland Tivoliverket % VästernorrlandSundsvall Essviksverket % VästernorrlandSundsvall Blåbergstippen % Västernorrland Näfsta gård % VästernorrlandÖrnsköldsvik Domsjö Fabriker AB & Ö-vik Energi % Västernorrland Må deponi % Västernorrland Bodum % VästernorrlandÖrnsköldsvik Prästbordet % VästernorrlandÖrnsköldsvik Knorthem % VästernorrlandHärnösand Äland deponi % VästernorrlandSollefteå Hågesta % Västerbotten Umeå Norrmejerier % Västerbotten Umeå Ön % Dåva deponi % Västerbotten Skellefteå Tuvan & Skellefteå samrötn. Anl % Jämtland Östersund Göviken % Jämtland Östersund Gräfsåsen deponi & Jämtkraft AB % Trångsviken Lägda Gård % Berg Yttergärde Lantbruk % Norrbotten Piteå Sandholmen % Norrbotten Piteå Bredviksberget deponi % Norrbotten Luleå Uddeboverket % Norrbotten Luleå Sunderby deponi % Norrbotten Luleå Alviksgården % Norrbotten Boden Svedjan % Norrbotten Boden Brändkläppen deponi Norrbotten Kalix Kalix deponi % Norrbotten Haparanda & Torneå Bottenvikens avloppsreningsverk Totalt Andel % % 36,3% 26,4% 7,7% 18,4% 8,1% 3,2% Anläggnings-typ Kontaktperson Reningsverk Malin Tuvesson Reningsverk Malin Tuvesson Reningsverk Malin Tuvesson Deponi Mikael Englund Lantbruk Nils Andersson Industri Stig Nylander Deponi Ulrika Almén Reningsverk Ulrika Almén Reningsverk Ulrika Almén Reningsverk Ulrika Almén Deponi Peter Häggström Reningsverk Roger Eklund Industri Tony Bäckström Reningsverk Maria Nordlund Deponi Jörgen Aronsson Samrötning Khalid Aljubori Reningsverk Peder Göransson Deponi Kenenth Ivansson/Göran Englund Monica och Hans-Peter Eriksson. Lantbruk Mats Gustafsson Reningsverk Roland Johansson/Alf Sandgren Deponi Annika Fors Reningsverk Lars Brännvall Deponi Peter Åker Lantbruk Mikael Lång Samrötning Ove Andersson/Urban Jansson Deponi Ove Andersson/Urban Jansson Deponi Tommy Johansson Reningsverk Pia Waara Kommentar Data angett i MWh, Nm3 beräknat av Biogas Norr Data angett i MWh, Nm3 beräknat av Biogas Norr Data angett i MWh, Nm3 beräknat av Biogas Norr 24

32 Bilaga 2. Produktion och konsumtion av biogas och deponigas i norra Sverige, Bilaga 1. Produktion och konsumtion av biogas och deponigas inom region Biogas Norr, Anläggningsöversikt. Län Kommun Anläggning Västernorrland Sundsvall Fillanverket Västernorrland Tivoliverket Västernorrland Sundsvall Essviksverket Västernorrland Sundsvall Blåbergstippen Näfsta gård Västernorrland Örnsköldsvik Domsjö Fabriker AB & Ö-vik Energi Västernorrland Må deponi Västernorrland Bodum Västernorrland Örnsköldsvik Prästbordet Västernorrland Örnsköldsvik Knorthem Västernorrland Härnösand Äland deponi Västernorrland Sollefteå Hågesta Västerbotten Umeå Norrmejerier Västerbotten Umeå Ön Dåva deponi Västerbotten Skellefteå Tuvan & Skellefteå samrötn. Anl. Jämtland Östersund Göviken Jämtland Östersund Gräfsåsen deponi & Jämtkraft AB Berg Yttergärde Lantbruk Norrbotten Piteå Sandholmen Norrbotten Piteå Bredviksberget deponi Norrbotten Luleå Uddeboverket Norrbotten Luleå Sunderby deponi Norrbotten Luleå Alviksgården Norrbotten Boden Svedjan Norrbotten Boden Brändkläppen deponi Norrbotten Kalix Kalix deponi Norrbotten Haparanda & Torneå Bottenvikens avloppsreningsverk Totalt Andel N r Total prod NM3 Total prod MWh Värme MWh Industriell användning El Facklat Data saknas Fordonsgas Metankonc (vol- %) % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % saknas % % % 40,1% 19,7% 9,7% 20,4% 5,8% 4,3% Anläggningstyp Kontaktperson kommentar Reningsverk Malin Tuvesson Data angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Reningsverk Malin Tuvesson Data angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Reningsverk Malin Tuvesson Data angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Deponi Mikael Englund Data angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Lantbruk Nils Andersson Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Industri Stig Nylander Data angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Deponi Hanna Jonsson Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Reningsverk Sten Lundberg Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Reningsverk Sten Lundberg Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Reningsverk Sten Lundberg Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Deponi Peter HäggströmData angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Reningsverk Roger Eklund Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Industri Tony Bäckström Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Reningsverk Maria Nordlund Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Deponi Jörgen AronssonData angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Samrötning Peter Edlund Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Reningsverk Peder Göransson Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Deponi Göran HenrikssonData angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Lantbruk Mats GustafssonData angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Reningsverk Roland JohanssonData angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Deponi Annika Fors Data angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Reningsverk Lars Brännvall Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Deponi Peter Åker Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Lantbruk Mikael Lång Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Samrötning Ove Andersson Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr Deponi Ove Andersson Deponi Tommy JohanssonData angett i MWh, volym beräknad av Biogas Norr Reningsverk Pia Waara Data angett i Nm3, MWh beräknad av Biogas Norr 25

Kartläggning av biogas

Kartläggning av biogas Kartläggning av biogas 2009-2011 i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland Uppdaterad 5 juni 2012 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 3. Fakta om biogas... 4 3.1 Produktion av biogas...

Läs mer

Kartläggning av biogas

Kartläggning av biogas Kartläggning av biogas i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland!! 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 3. Fakta om biogas... 4 3.1 Produktion av biogas... 4 3.2 Användning av biogas...

Läs mer

Biogas. en del av framtidens energilösning. Anna Säfvestad Albinsson Projektledare Biogas Norr, BioFuel Region

Biogas. en del av framtidens energilösning. Anna Säfvestad Albinsson Projektledare Biogas Norr, BioFuel Region Biogas en del av framtidens energilösning Anna Säfvestad Albinsson Projektledare Biogas Norr, BioFuel Region Minimiljöskolan Länk till Skellefteå kommuns minimiljöskola www.skelleftea.se/minimiljoskola

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 5 februari 2009 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel,

Läs mer

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården Biosling

Läs mer

Fordonsgas i AC/BD. Strategiska överväganden

Fordonsgas i AC/BD. Strategiska överväganden Fordonsgas i AC/BD Strategiska överväganden Färdplan Biogas AC/BD Mål med projektet En förankrad färdplan för biogas i Norr- och Västerbotten. Tydligt vilka samhällsvinster biogasen ger. Etablerad samverkan

Läs mer

Biogas. Klimatcertifikat för biodrivmedel Helena Gyrulf Piteå, 13 november 2013

Biogas. Klimatcertifikat för biodrivmedel Helena Gyrulf Piteå, 13 november 2013 Biogas Klimatcertifikat för biodrivmedel Helena Gyrulf Piteå, 13 november 2013 Dagens presentation Biogasläget idag Produktion och användning av biogas år 2012 Biogas som fordonasgas Hur ser marknaden

Läs mer

MarknadsanalYZ. BioFuel Region AB. Potentiell marknadsutveckling för fordonsgas i regionerna Östersund, Sundsvall och Örnsköldsvik

MarknadsanalYZ. BioFuel Region AB. Potentiell marknadsutveckling för fordonsgas i regionerna Östersund, Sundsvall och Örnsköldsvik MarknadsanalYZ Potentiell marknadsutveckling för fordonsgas i regionerna Östersund, Sundsvall och Örnsköldsvik BioFuel Region AB 2013 2 3 FÖRORD Denna rapport är skriven av BioMil AB för att visa en översiktlig

Läs mer

Gasernas utveckling. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011

Gasernas utveckling. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011 Gasernas utveckling Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Anders Mathiasson

Läs mer

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Piteå Biogas AB (PBAB) är ett privat bolag bildat av ett flertal lantbruksföretag med målsättning att etablera en biogasanläggning inom Piteå kommun för produktion

Läs mer

Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011

Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011 Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011 Energigas Sverige driver utvecklingen framåt Säkerhet och teknik Information och opinion 2011-09-30 Fem sektioner

Läs mer

Biogas en nationell angelägenhet. Lena Berglund Kommunikationsansvarig

Biogas en nationell angelägenhet. Lena Berglund Kommunikationsansvarig Biogas en nationell angelägenhet Lena Berglund Kommunikationsansvarig Energigaser självklar del av det hållbara samhället Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Råvara industri Vardagsliv Kraftvärme

Läs mer

Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik. arne.smedberg@biofuelregion.se

Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik. arne.smedberg@biofuelregion.se Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik arne.smedberg@biofuelregion.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården

Läs mer

Strategiska överväganden för biogasutbyggnad i Norrbotten och Västerbotten. BioFuel Region, 2014-04-28

Strategiska överväganden för biogasutbyggnad i Norrbotten och Västerbotten. BioFuel Region, 2014-04-28 Strategiska överväganden för biogasutbyggnad i Norrbotten och Västerbotten BioFuel Region, 2014-04-28 BioFuel Region Storgatan 35, 903 25 Umeå Org.nr: 556664-1592 Lars Sandström, Anna Säfvestad Albinsson

Läs mer

Utvecklingen av biogas och fordonsgas Anders Mathiasson, Gasföreningen

Utvecklingen av biogas och fordonsgas Anders Mathiasson, Gasföreningen Utvecklingen av biogas och fordonsgas Anders Mathiasson, Gasföreningen Verksamhetsorganisation Gasföreningen enar gasbranschen Medlemsfinansierad branschförening med över 100 medlemmar Biogas Fordonsgas

Läs mer

Marknadsanalys av substrat till biogas

Marknadsanalys av substrat till biogas Marknadsanalys av substrat till biogas Hur substratmarknaden bidrar till Biogas Västs mål på 1,2 TWh rötad biogas till 2020 Finansiärer VGR Avfall Sverige Region Halland Region Skåne Bakgrund Ökat intresse

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Biogas behöver långsiktiga och hållbara spelregler. Helena Gyrulf Skellefteå, 29 april 2014 helena.gyrulf@energigas.se

Biogas behöver långsiktiga och hållbara spelregler. Helena Gyrulf Skellefteå, 29 april 2014 helena.gyrulf@energigas.se Biogas behöver långsiktiga och hållbara spelregler Helena Gyrulf Skellefteå, 29 april 2014 helena.gyrulf@energigas.se Dagens presentation Biogasläget i Sverige idag Produktion och användning av biogas

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Biogas i produktion och drift. Anna Säfvestad Albinsson anna.albinsson@biofuelregion.se

Biogas i produktion och drift. Anna Säfvestad Albinsson anna.albinsson@biofuelregion.se Biogas i produktion och drift Anna Säfvestad Albinsson anna.albinsson@biofuelregion.se Program dag 1 12.00 Registrering och lunch 13.00 Välkommen Ola Burström, tekniska nämdens ordförade Skellefteå kommun

Läs mer

Biogas i Sverige idag. Helena Gyrulf VA-mässan, Elmia, 2 oktober 2014 helena.gyrulf@energigas.se

Biogas i Sverige idag. Helena Gyrulf VA-mässan, Elmia, 2 oktober 2014 helena.gyrulf@energigas.se Biogas i Sverige idag Helena Gyrulf VA-mässan, Elmia, 2 oktober 2014 helena.gyrulf@energigas.se Presentationen i korthet Om Energigas Sverige Produktion och användning av biogas 2013 Prognos Vad är på

Läs mer

PM Den svenska biogasmarknaden och dess aktörer

PM Den svenska biogasmarknaden och dess aktörer PM Den svenska biogasmarknaden och dess aktörer Lena Wiklander, BioMil AB Lund, november 2014 Inledning Inom ramen för projektet Intensifierat nationellt biogasarbete har BioMil AB haft i uppdrag att i

Läs mer

LNG/CNG möjligheter till backup för biogasmackar i Norrbotten och Västerbotten

LNG/CNG möjligheter till backup för biogasmackar i Norrbotten och Västerbotten LNG/CNG möjligheter till backup för biogasmackar i Norrbotten och Västerbotten LNG anläggning med förångare Boden Biogas Foto L Kjellstedt Nulägesbeskrivning och pontential för framtiden i norra regionen.

Läs mer

Fordonsgas i AC/BD. Strategiska överväganden

Fordonsgas i AC/BD. Strategiska överväganden Fordonsgas i AC/BD Strategiska överväganden Färdplan Biogas AC/BD Mål med projektet En förankrad färdplan för biogas i Norr- och Västerbotten. Tydligt vilka samhällsvinster biogasen ger. Etablera samverkan

Läs mer

Energigaserna har en viktig roll i omställningen. Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Fredagen den 21 mars, 2104

Energigaserna har en viktig roll i omställningen. Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Fredagen den 21 mars, 2104 Energigaserna har en viktig roll i omställningen Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Fredagen den 21 mars, 2104 Grön gas 2050 - en vision om energigasernas bidrag till Sveriges klimatmål, omställning

Läs mer

Rent vatten idag och i framtiden

Rent vatten idag och i framtiden Biogas i Sundsvall Rent vatten idag och i framtiden Micael Löfqvist Vd Övergripande gå igenom: MittSverige Vatten AB Ska VA-huvudmännen syssla med Biogas / Fordonsgas? Mål och resursplan 2011 (MRP) Sundsvalls

Läs mer

Produktion och användning av biogas år 2011 ES 2012:08

Produktion och användning av biogas år 2011 ES 2012:08 Produktion och användning av biogas år 2011 ES 2012:08 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se

Läs mer

En sektorsövergripande nationell biogasstrategi

En sektorsövergripande nationell biogasstrategi En sektorsövergripande nationell biogasstrategi Christel Gustafsson Bioenergienheten Jordbruksverket Uppdraget Nationell sektorsövergripande strategi för ökad biogasanvändning som är sektorövergripande

Läs mer

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Biogas till Dalarna Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Kort historia om Dala BioGas LRF tittar på förutsättningarna att göra en biogasanläggning i södra Dalarna. En förundersökning utförs av SBI

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö biogas FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö satsar på biogas Ett av världens tuffaste miljömål Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar

Läs mer

Energigasläget i Sverige. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Helsingborg, 17 maj 2011

Energigasläget i Sverige. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Helsingborg, 17 maj 2011 Energigasläget i Sverige Anders Mathiasson, Energigas Sverige Helsingborg, 17 maj 2011 Energigas Sverige driver utvecklingen framåt Säkerhet och teknik Information och opinion Anders Mathiasson 2011-01-11

Läs mer

Lokal drivmedelsproduktion - Skånsk biogas ersätter importerade fossila bränslen

Lokal drivmedelsproduktion - Skånsk biogas ersätter importerade fossila bränslen Lokal drivmedelsproduktion - Skånsk biogas ersätter importerade fossila bränslen Mårten Ahlm, Skånes Energiting 2012-06-12 - Biogas Syd är en regional samverkansorganisation för biogasintressenter i södra

Läs mer

Gasmarknadens utveckling. Anders Mathiasson 25 september 2014

Gasmarknadens utveckling. Anders Mathiasson 25 september 2014 Gasmarknadens utveckling Anders Mathiasson 25 september 2014 Grön gas 2050 - en vision om energigasernas bidrag till Sveriges klimatmål, omställning och tillväxt 50 TWh förnybar gasproduktion till 2050

Läs mer

Gas i transportsektorn till lands og till vands. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012

Gas i transportsektorn till lands og till vands. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012 Gas i transportsektorn till lands og till vands Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG

Läs mer

Biogasens utveckling och framtid. Jönköping 20 november Anders Mathiasson Vd, Energigas Sverige

Biogasens utveckling och framtid. Jönköping 20 november Anders Mathiasson Vd, Energigas Sverige Biogasens utveckling och framtid Jönköping 20 november Anders Mathiasson Vd, Energigas Sverige Biogasutvecklingen i Sverige Långsam men säker volymutveckling i flera år Kretslopps och avfallstanken driver

Läs mer

Produktion och användning av biogas år 2011

Produktion och användning av biogas år 2011 ES 2012:08 Produktion och användning av biogas år 2011 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se

Läs mer

Småskalig biogasproduktion

Småskalig biogasproduktion Småskalig biogasproduktion Martin Fransson martin.fransson@biomil.se Biogas Norr 6 april 2011 Var kommer BioMil in i bilden? Förstudie Förprojektering Detaljprojektering Tillståndsansökan Upphandling Byggnadsfas

Läs mer

Biogasanläggningen i Boden

Biogasanläggningen i Boden Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Biogasstrategi för Östersund kommun

Biogasstrategi för Östersund kommun Biogasstrategi för Östersund kommun 2 1.1 Biogasstrategi I majoritetens budgetdirektiv som antogs av fullmäktige den 27 mars 2012 anges att kommunen ska arbeta fram en biogasstrategi för att långsiktigt

Läs mer

Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling. Anders Mathiasson Karlskoga, 14 juni 2013

Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling. Anders Mathiasson Karlskoga, 14 juni 2013 Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling Karlskoga, 14 juni 2013 Energigaser självklar del av det hållbara samhället Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Råvara industri Vardagsliv Fordonsbränsle

Läs mer

Biogasens roll som fordonsbränsle. SYSAV-dagen 2014 05 09 Anders Mathiasson Energigas Sverige

Biogasens roll som fordonsbränsle. SYSAV-dagen 2014 05 09 Anders Mathiasson Energigas Sverige Biogasens roll som fordonsbränsle SYSAV-dagen 2014 05 09 Anders Mathiasson Energigas Sverige Fordonsgas i Sverige Det finns 152 publika tankstationer, april 2014 Anders Mathiasson, Energigas Sverige 2014-05-14

Läs mer

SVENSKA UTSLÄPP AV KLIMATGASER

SVENSKA UTSLÄPP AV KLIMATGASER Brodderad av Mo-Gerda 92 år på Mogården, Dalarna. År 1991. L Lars Brolin B li Projektchef P j kt h f Scandinavian Biogas Tfn: 0707 95 98 78 l lars.brolin@scandinavianbiogas.com b li @ di i bi UTSLÄPP AV

Läs mer

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång?

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Petter Kjellgren, Projektledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Avstamp Jönköping

Läs mer

Produktion och användning av biogas år 2006 ER 2008:02

Produktion och användning av biogas år 2006 ER 2008:02 Produktion och användning av biogas år 2006 ER 2008:02 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas från Energimyndighetens publikationsservice. Orderfax: 016-544 22 59 e-post:

Läs mer

Biogas i Sverige. Stefan Dahlgren Gasföreningen och Biogasföreningen. 14 april 2009

Biogas i Sverige. Stefan Dahlgren Gasföreningen och Biogasföreningen. 14 april 2009 Biogas i Sverige Stefan Dahlgren Gasföreningen och Biogasföreningen 14 april 2009 Användningsområden för biogas Biogas från vattenslam, gödsel, avfall blir el, värme och drivmedel Gas i kraftvärme har

Läs mer

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone:

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone: Gasum AB Lidköping Nuvarande anläggning: Råvaran för biogastillverkningen Bild på substrat: Ensilage Avrens Sekunda spannmål Idag används grönmassa (t.ex. ensilage), spannmål och industriella biprodukter

Läs mer

Biogasstrategi Uppföljning av mål och handlingsplan 2016-04-01

Biogasstrategi  Uppföljning av mål och handlingsplan 2016-04-01 Biogasstrategi Uppföljning av mål och handlingsplan 2016-04-01-1 - MÅL ANVÄNDNING Biogasproduktionen ska i första hand användas som fordonsgas. År 2020 ska 80 GWh/år lokalt producerad fordonsgas säljas.

Läs mer

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Nedan finns en sammanställning om projektet Vid mötet ger vi

Läs mer

Flytande biogas till land och till sjöss. Slutseminarium i projektet

Flytande biogas till land och till sjöss. Slutseminarium i projektet Flytande biogas till land och till sjöss Slutseminarium i projektet 2017-06-13 Projektet Långsiktigt mål: Bidra till att uppnå 2030-målen genom att erbjuda tunga fordon, sjöfart och industri ett förnybart

Läs mer

Biogasdag för lantbrukare. Lena Berglund, kommunikationsansvarig Energigas Sverige

Biogasdag för lantbrukare. Lena Berglund, kommunikationsansvarig Energigas Sverige Biogasdag för lantbrukare Lena Berglund, kommunikationsansvarig Energigas Sverige Presentationen i korthet Produktion och användning av biogas 2013 Marknaden för biogas Framtiden och potentialen Aktuellt

Läs mer

ETE310 Miljö och Fysik - Seminarium 5

ETE310 Miljö och Fysik - Seminarium 5 ETE310 Miljö och Fysik - Seminarium 5 Biogas Framställs genom rötning slam från reningsverk avfall från livsmedelsindustri sorterat hushållsavfall Metangas producerad genom bakteriell nedbrytning av organiskt

Läs mer

Produktion och användning av biogas år 2012

Produktion och användning av biogas år 2012 Produktion och användning av biogas år 2012 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se Statens

Läs mer

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan BIOGAS SYD - ett nätverk för samverkan »Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande biogasregion i Sverige.« Biogas Syd Ett nätverk för samverkan Biogas Syd

Läs mer

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 -

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 - Klimatstrategi för minskad klimatpåverkan Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 216-4-19-1 - INLEDNING Kristianstads kommun arbetar aktivt med att minska utsläppen av växthusgaser samt med

Läs mer

Välkommen till Kristianstad The Biogas City

Välkommen till Kristianstad The Biogas City Välkommen till Kristianstad The Biogas City Där vi samarbetar för att skapa en mer lönsam biogasbransch VD Krinova Incubator & Science Park Foto Biosfärkontoret Sven-Erik Magnusson Välkommen till Kristianstad

Läs mer

Biogas i Sundsvall Bräcke

Biogas i Sundsvall Bräcke Biogaskombinat MittSverige Vatten AB. Biogas i Sundsvall Bräcke Ragunda Ånge Timrå MittSverige Vatten AB Folke Nyström Utvecklingschef för avlopp Sundsvall Nordanstig Vattentjänster i Sundsvall, Timrå

Läs mer

Arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte med fokus på Biometan

Arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte med fokus på Biometan Arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte med fokus på Biometan Bygglovhandling situationsplan Dimensionera för 100 000 m 3 substrat varav 10 000 expansionsreserv. Tillstånd söks under sept. för max

Läs mer

Produktion och användning av biogas år 2005 ER 2007:05

Produktion och användning av biogas år 2005 ER 2007:05 Produktion och användning av biogas år 2005 ER 2007:05 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas från Energimyndighetens förlag. Orderfax: 016-544 22 59 e-post: forlaget@stem.se

Läs mer

Udviklingen av gas til transport i Sverige nu och i fremtiden. Gastekniske Dage 2014 05 15 Anders Mathiasson Energigas Sverige

Udviklingen av gas til transport i Sverige nu och i fremtiden. Gastekniske Dage 2014 05 15 Anders Mathiasson Energigas Sverige Udviklingen av gas til transport i Sverige nu och i fremtiden Gastekniske Dage 2014 05 15 Anders Mathiasson Energigas Sverige Energigas Sverige samlar branschen 180 medlemmar Naturgas/LNG, biogas/lbg,

Läs mer

Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas Gårdsgas AB AB

Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas Gårdsgas AB AB Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas AB ÖSTGÖTA GÅRDSGAS Energibolaget MSE Privata Sektorn (Lantbrukarna) Bleckenstad Hulterstad Kommunen och invånarna i Mjölby - En del för att i regionen skapa en långsiktig

Läs mer

Växande gasmarknad gör Sverige grönare. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Trelleborg 6 mars 2012

Växande gasmarknad gör Sverige grönare. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Trelleborg 6 mars 2012 Växande gasmarknad gör Sverige grönare Anders Mathiasson, Energigas Sverige Trelleborg 6 mars 2012 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Anders

Läs mer

Produktion och användning. år 2007 ES2010:02

Produktion och användning. år 2007 ES2010:02 Produktion och användning av biogas år 2007 ES2010:02 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se

Läs mer

VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND BIOGAS VÄST

VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND BIOGAS VÄST VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Hanna Jönsson, Processledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Göteborg, 26 april 2012 Klimatstrategi för Västra Götaland Bryta beroendet

Läs mer

Biogasstrategi Vision, Mål och handlingsplan Kommunfullmäktige 2015-05-19

Biogasstrategi Vision, Mål och handlingsplan Kommunfullmäktige 2015-05-19 Biogasstrategi Vision, Mål och handlingsplan Kommunfullmäktige 2015-05-19-1 - INLEDNING Kristianstad är tillväxtmotor i Skåne Nordost. Öresundsregionen har en stark tillväxt i Sverige och anges i många

Läs mer

Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas.

Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas. RAPPORT/kortversion Juli 2010 Stor potential för biogas i jordbruket Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas. 2 Stor potential för jordbruken

Läs mer

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Bakgrund LRF-studie från 2011 visade goda förutsättningar för lönsam biogasproduktion på grund av

Läs mer

Biogas Öst. Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare

Biogas Öst. Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare Biogas Öst Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare Biogasprocessen CO 2 Uppgradering, CH 4 ~65% CH 4, ~35% CO 2 Vad är biogas och vad används det till? Kretsloppssamhälle mellan

Läs mer

Produktion och användning av biogas och rötrester år 2013

Produktion och användning av biogas och rötrester år 2013 Produktion och användning av biogas och rötrester år 2013 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se

Läs mer

Motala kör på biogas. Om Motalas satsning på miljövänligt bränsle

Motala kör på biogas. Om Motalas satsning på miljövänligt bränsle Motala kör på biogas Om Motalas satsning på miljövänligt bränsle Så lyckades Motala - Oavsett vilken aktör en kommun samarbetar med är det viktigt att kommunen stöttar och bidrar till att investeringar

Läs mer

Biogasanläggningen i Göteborg

Biogasanläggningen i Göteborg Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Biogas och miljön fokus på transporter

Biogas och miljön fokus på transporter och miljön fokus på transporter Maria Berglund Regionförbundet Örebro län, Energikontoret ÖNET Tel: +46 19 602 63 29 E-post: Maria.Berglund@regionorebro.se Variationsrikedom Varierande substrat Avfall,

Läs mer

Vår vision. Det hållbara Göteborgssamhället. innefattar aktiviteter i hela Västsverige

Vår vision. Det hållbara Göteborgssamhället. innefattar aktiviteter i hela Västsverige Vår vision. Det hållbara Göteborgssamhället. innefattar aktiviteter i hela Västsverige Vår energigasvision: I framtiden säljer vi endast förnyelsebar gas Kapacitet Steg på vägen: År 2020 säljer vi mer

Läs mer

Power of Gas - Gasens roll i den framtida energimixen. Johan Zettergren, Marknadschef

Power of Gas - Gasens roll i den framtida energimixen. Johan Zettergren, Marknadschef Power of Gas - Gasens roll i den framtida energimixen Johan Zettergren, Marknadschef 1 Swedegas vision Swedegas leder en ansvarsfull utveckling av gasmarknaden. Vi skapar hållbara lösningar för industri,

Läs mer

Produktion och användning av biogas och rötrester år 2015 ES 2016:03

Produktion och användning av biogas och rötrester år 2015 ES 2016:03 Produktion och användning av biogas och rötrester år 2015 ES 2016:03 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se

Läs mer

Biogas framtidens fordonsbränsle. Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas

Biogas framtidens fordonsbränsle. Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas Biogas framtidens fordonsbränsle Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas Biogas grön energiproduktion Hushåll Restaurang, storkök Biogas Livsmedelshandel Livsmedelsindustri Biogödsel Jordbruk Biogasprocessen

Läs mer

Uppgradering och förvätskning av biogas. möjliggör att biogasen når marknaden. Morgan Larsson Biofrigas, Göteborg, Sweden. morgan.larsson@biofrigas.

Uppgradering och förvätskning av biogas. möjliggör att biogasen når marknaden. Morgan Larsson Biofrigas, Göteborg, Sweden. morgan.larsson@biofrigas. Uppgradering och förvätskning av biogas möjliggör att biogasen når marknaden Morgan Larsson Biofrigas, Göteborg, Sweden morgan.larsson@biofrigas.se Vi är alla beroende av transporter. - Välj den fossilfria

Läs mer

Biogas från skogen potential och klimatnytta. Marita Linné

Biogas från skogen potential och klimatnytta. Marita Linné Biogas från skogen potential och klimatnytta marita@biomil.se 046-101452 2011-02-10 Konsulttjänster inom biogas och miljö Över 30 års erfarenhet av biogas Unika expertkunskaper Erbjuder tjänster från idé

Läs mer

Biogasens värdekedja. 12 april 2012 Biogas i Lundaland

Biogasens värdekedja. 12 april 2012 Biogas i Lundaland Biogasens värdekedja 12 april 2012 Biogas i Lundaland Program 16.30 17.00 17.10 18.10 18.30 19.30 20.00 Registrering och kaffe Välkomna Biogasens värdekedja från råvara Fll konsument Macka, kaffe och mingel

Läs mer

Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft

Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft Biogasseminarium med Centerpartiet Fredagen den 30 mars 2012 Anders Mathiasson Energigas Sverige enar branschen 175 medlemmar Biogasseminarium med Energigas

Läs mer

Biogas i Uppsala län.

Biogas i Uppsala län. Biogas i Uppsala län www.energikontor.se www.biogasost.se Biogas Öst arbetar för att Skapa de bästa regionala förutsättningarna för ökad produktion, distribution och konsumtion av biogas. Informera, kommunicera

Läs mer

PRESENTATION FÖR BIOGAS NORR

PRESENTATION FÖR BIOGAS NORR PRESENTATION FÖR BIOGAS NORR BIOGAS MELLANNORRLAND ETT SAMARBETSPROJEKT I MELLANNORRLAND MELLAN SUNDSVALLS OCH ÖSTERSUNDS KOMMUNER Sveriges Miljömål MATAVFALLET MINSKAR TILL 2015 MED MINST 20 PROCENT JÄMFÖRT

Läs mer

Biogas nygammal teknik

Biogas nygammal teknik Biogas nygammal teknik Lösning för framtidens energiförsörjning? Göteborg 2010-02-11 Anders Dahl Biogasens historia Naturlig uppkomst Kulturmiljöns påverkan med odling och djurhållning Avfall Reningsverk

Läs mer

VOLVO BI-FUEL EN UNIK LÖSNING FÖR GASDRIFT

VOLVO BI-FUEL EN UNIK LÖSNING FÖR GASDRIFT VOLVO BI-FUEL EN UNIK LÖSNING FÖR GASDRIFT 2016 1 Vad är Westport? Engineering the world's most advanced natural gas engines and vehicles» Ingenjörsbolag med huvudkontor i Vancouver, Canada. Startades

Läs mer

ES 2016:04. Produktion och användning av biogas och rötrester år 2015

ES 2016:04. Produktion och användning av biogas och rötrester år 2015 ES 2016:04 Produktion och användning av biogas och rötrester år 2015 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@arkitektkopia.se

Läs mer

Biogasens och naturgasens potential som drivmedel

Biogasens och naturgasens potential som drivmedel Biogasens och naturgasens potential som drivmedel Mattias Svensson Svenskt Gastekniskt Center Svenska luftvårdsföreningens seminarium 18 november 2008 Fordonsgasens potential som drivmedel Störst inhemsk

Läs mer

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Look to Sweden Urban Kärrmarck Expert urban.karrmarck@energimyndigheten.se Förslag till en sektorsövergripande biogasstrategi (ER 2010:23)* Gemensam förslag

Läs mer

Produktion och användning av biogas år 2009 ES2010:05

Produktion och användning av biogas år 2009 ES2010:05 Produktion och användning av biogas år 2009 ES2010:05 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se

Läs mer

Produktion och användning av biogas och rötrester år 2014 ES 2015:03

Produktion och användning av biogas och rötrester år 2014 ES 2015:03 Produktion och användning av biogas och rötrester år 2014 ES 2015:03 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se

Läs mer

Biogaskunskaper på stan

Biogaskunskaper på stan Biogaskunskaper på stan - En studie om vad gemene man känner till om biogas Pontus Björkdahl, Mari Rosenkvist och Julia Borgudd 9 Sammanfattning Under 9 har Biogas Öst genomfört en undersökning där personer

Läs mer

Framtidens kretsloppsanläggning

Framtidens kretsloppsanläggning Framtidens kretsloppsanläggning Kretsloppsanläggningen i Högbytorp förvandlar det som ingen vill ha till sådant som alla behöver. Här gör vi el, värme, biogas och biogödsel av avfall. Varför bygger vi

Läs mer

Produktion och använding av biogas år 2008 ES2010:01

Produktion och använding av biogas år 2008 ES2010:01 Produktion och använding av biogas år 2008 ES2010:01 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se

Läs mer

Region Biogas Norr hade fyra tankställen för fordonsgas under 2009 och den totala förbrukningen uppgick till knappt 1,4 % av landets förbrukning.

Region Biogas Norr hade fyra tankställen för fordonsgas under 2009 och den totala förbrukningen uppgick till knappt 1,4 % av landets förbrukning. Kartläggning av bio- och deponigasproduktion, konsumtion samt allmän projektstatus inom Västernorrlands, Västerbottens, Jämtlands och Norrbottens län år 21 Biogas Norr Sammanfattning Kartläggningen av

Läs mer

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15 PROTOKOLL 14 (27) KS 148 Dnr 2013/KS214 400 Remiss - Regional strategi och handlingsplan för biogas för Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Biogas Sydost har kommit in med förslag till regional strategi

Läs mer

Vad händer på nationell nivå? Biogas Västs frukostseminarium 21 november 2017

Vad händer på nationell nivå? Biogas Västs frukostseminarium 21 november 2017 Vad händer på nationell nivå? Biogas Västs frukostseminarium 21 november 2017 Inledning Caroline Steinwig, rådgivare biologisk återvinning caroline.steinwig@avfallsverige.se, 040-35 66 23 Jag tänkte kort

Läs mer

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Trelleborg den 27 september 2012 Biogas Syd arbetar med biogaspusslets olika sektorer Miljömål Ökad sysselsättning Klimatmål Klimatmål Ökad försörjningsgrad

Läs mer

åtta förslag för att sluta kretsloppet

åtta förslag för att sluta kretsloppet åtta förslag för att sluta kretsloppet Biogasrapport i sammanfattning mars 2012 Centerpartiet 2012-03-30 Vi har bara en planet. Men i dag förbrukas naturkapital som om det fanns flera jordklot i reserv.

Läs mer

Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009

Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009 Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009 Genom hållbara inköp läggs grunden för hållbara transporter. När du och din organisation köper in eller leasar bilar och drivmedel kan organisationen

Läs mer

HUR SER UTVECKLINGEN FÖR BIOGAS UT I REGIONEN SAMT I SVERIGE OCH HUR PA VERKAR POLITIKEN BIOGASENS FRAMTID? " " " " Martin Ahrne" Biogas Öst

HUR SER UTVECKLINGEN FÖR BIOGAS UT I REGIONEN SAMT I SVERIGE OCH HUR PA VERKAR POLITIKEN BIOGASENS FRAMTID?     Martin Ahrne Biogas Öst HUR SER UTVECKLINGEN FÖR BIOGAS UT I REGIONEN SAMT I SVERIGE OCH HUR PA VERKAR POLITIKEN BIOGASENS FRAMTID? " " 2014-12-11" " Martin Ahrne" Biogas Öst VI ÄR BIOGAS ÖST! BIOGAS ÖSTS LÅNGSIKTIGA EFFEKTMÅL

Läs mer