New York. Fakta New York

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "New York. Fakta New York"

Transkript

1 New York Fakta New York Befolkning: 8 miljoner Valuta: Amerikansk dollar Tidsskillnad: - 6 timmar Nationaldag: 4 juli Vatten: Drickbart, men smakar mycket klor. New York är internationellt centrum för mode, musik, kultur och finans. I staden finns 180 nationaliteter representerade på den 800 kvm stora ytan. Här finns något för alla, oavsett ålder eller nationalitet. Staden i sig är indelad i fem olika stadsdelar. Manhattan: är den minsta stadsdelen i New York men trots detta är den, den mest välbesökta stadsdelen och tätast befolkad. Den ligger i hjärtat av New York och är ca 2 mil lång. Även Manhattan är uppdelad i tre mindre delar; Uptown, Midtown och Downtown. På Manhattan hittar du bland annat Empire State Building, Times Square, Central Park och många fler sevärdheter. Brooklyn: ligger sydost om Manhattan och är lättåtkomlig via Brooklyn Bridge. I Brooklyn är tempot mycket lugnare än på Manhattan och stadsdelen är inte heller lika välbesökt. Så om du vill komma bort en stund från turist hysterin så är detta en bra plats att göra det på. Brooklyn är en stadsdel med nationaliteter från hela världen. Här hittar du bland annat Coney Island Park, New York Aquarium och The Brooklyn Museum of Art. Queens: hittar du öster om Manhattan och Bronx. Queens är den största stadsdelen rent geografiskt och även den mest etniskt diversifierade. Två av stadens största flygplatser hittar du i här, nämligen JFK och LaGuardia. Ett flertal filmer och serier har spelats in i Queens på Long Islands City s Silvercup Studios och det är därför inte heller konstigt att Museum of the Moving Image finns beläget i Queens. Bronx: ligger norr om Manhattan och är den stadsdel som är mest Karibien inspirerad, detta då de flesta som bor där är från Latin Amerika. Något som man märker både genom musiken och maten i området. Sevärdheterna i området är flera och här hittar man Yankee Stadium, Bronx Zoo och New York Botanic Graden. Här kan du även ströva runt i Mark Twain och Edgar Allen Poes gamla kvarter.

2 Staten Island: är en ö som ligger söder om Manhattan. Hit ut tar du dig lättast via gratisfärjan, Staten Island Ferry från Downtown Manhattan eller via bron från Brooklyn och New Jersey. Från färjan finns det även möjligheter att kunna fota frihetsgudinnan. Staten Island är mestadels ett stort bostadsområde med mysiga parker och grönområden att promenera runt i. I denna stadsdel hittar du även historiska Richmond Town. Olika sätt att uppleva New York Promenera: Ett enkelt och billigt sätt att ta sig runt är att promenera. Genom att promenera runt i New York så får du uppleva staden på ett mer intimt sätt. Se bara till att ha en ordentlig karta med er, bekväma skor och eventuellt skavsårsplåster. Var inte rädd för att fråga om vägen och det är lättare än du tror då New York är en gångvänlig stad. Tunnelbana: Att åka tunnelbana är ett smidigt och billigt sätt att ta sig fram i New York. En biljett kostar $2 och biljetten gäller då i två timmar för byten om du stannar i tunnelbanestationen. Det finns även möjlighet att köpa ett 1-dagars eller 7-dagars kort som du får resa obegränsat på och som även gäller på bussarna. Priserna för ett 1-dagars kort är $7 och för ett 7-dagars $24. Tunnelbanan har öppet 24 timmar om dygnet och för er som reser på kvällstid var lite extra försiktiga, som man är i alla storstäder. Tunnelbanorna hittar du oftast en trappa ner på gator och gatukorsningar, markerat med en skylt med ett motiv av en trappa. (priserna tagna 1 januari 2010). Buss: Både bussnätet och tunnelbanan drivs av MTA (Metropolitan Transportation Authority). Man går ombord längst fram på bussen och det är även där man betalar. Man kan endast betala med jämna pengar, annars kan du räkna med att du inte får någon växel tillbaka. Betalningsmaskinen ombord på bussarna tar inte emot pennies eller sedlar. En färd kostar även här $2 och du kan även använda metrokortet på bussarna också. Taxi: Att åka taxi i New York är väldigt smidigt, snabbt och billigt. Det som man ska ha i åtanke är att på priset som man betalar tillkommer det 8 % skatt och % dricks. Då det ibland går undan i trafiken använd alltid säkerhetsbälte och se till att du alltid åker med riktiga taxi bilar. När man åker taxi i New York så undviker alltid de flesta att sitta längst fram i taxin. Är man 1-3 personer i sällskapet så är det en självklarhet att man sitter i baksätet. En taxi resa i Manhattan börjar från $2,50. När du skall åka från flygplatsen så finns det oftast taxiköer med representanter som ser till att ni som turist inte blir lurad och erbjuder er ett fast pris innan ni åker med taxin. I detta pris tillkommer oftast bro- och tullavgifter. Det brukar oftast kosta $1 styck för stora resväskor. Du ser på en taxi om den är ledig genom att titta ifall de vita siffrorna lyser på taket, står det däremot off duty så betyder det att taxin inte är i tjänst.

3 Bil: Då det är väldigt tungt trafikerat under rusningstid i Manhattan och alltid väldigt svårt att få tag på en parkeringsplats så rekommenderar vi er att inte hyra bil om ni kommer att vara stationerade i Manhattan. Ni hinner inte uppleva staden på samma sätt heller. Utanför stadsgränserna är det betydligt lättare att ta sig runt med bil. Flygplatser När du anländer till flygplatsen så kommer du att få gå igenom säkerhetskontroller och passkontroll. Se till att ha ert ESTA kod och pass redo. John F Kennedy International Airport (JFK): John F. Kennedy är idag New York Citys största flygplats fast den är också den yngsta. Flygplatsen fick med tiden överta allt mer trafik från LaGuardia som ansågs ligga för nära staden för att ta emot de stora jetplanen. Idag är dock JFK en överbelastad flygplats som ofta dras med förseningar. Detta har gjort att Newark Liberty International Airport lockat till sig viss trafik. JFK har idag totalt 9 terminaler (varierar lite på hur man räknar). Enklaste sättet att ta sig ifrån JFK är via AirTrain tunnelbana, som är gratis fram till Jamaica Station där du byter till tunnelbana. Därifrån till Manhattan kostar det $5 och restiden är 45 minuter. Taxi kostar ca usd. LaGuardia Airport (LGA): LaGuardia styrs av hamnmyndigheten i New York och New Jersey, som även har Newark Liberty, JFK och Teterboro Airport. LaGuardia ligger i Flushing, Queens, New York City, omkring 13 km från centrala Manhattan. Flygplatsen är uppkallad efter Fiorello LaGuardia, borgmästare i New York Det är den minsta av New Yorks flygplatser men är den som ligger närmast Manhattan. Tack vare att det är så nära till centrum kan du ta en taxi dit utan att bli ruinerad. Annars går det bra att ta tunnelbanan till centrum, men man måste ansluta till den via buss. Newark Liberty International Airport (EWR): Newark Liberty är New Jerseys största flygplats och en av New York-regionens tre största flygplatser. Newark Airport har över 36 miljoner passagerare per år, och New York är med 111 miljoner tvåa bland storstadsregioner i antal flygpassagerare på sina flygplatser, efter London. Newark Liberty ligger i Elisabeth och Newark, New Jersey och ca 20 km från centrala New York, dock utanför stadens gräns. För att ta dig in till centrum kan du även här ta AirTrain, buss eller taxi. En taxi resa in till centrum går på mellan $40 och $75. (priser per den 1 jan 2010)

4 Sevärdheter Byggnader: New York är en stad som har ett flertal byggnader som är kända världen över som man som turist antagligen har hört talas om och borde ta en titt på. Empire State Building: Adress: 350 Fifth Avenue och 34th Street. Empire State Building är en skyskrapa vid Fifth Avenue och 34th Street på Manhattan i New York. Den började uppföras 1930 och invigdes 1 maj Byggnaden har 102 våningar och är 381 meter hög (449 meter inklusive tornspira och radiomast). Namnet kommer från smeknamnet på staten New York som kallas The Empire State. Empire State Building var världens högsta byggnad i 41 år, tills World Trade Centers norra torn stod färdigt Sedan 11 september 2001, då World Trade Center förstördes i en terroristattack, är Empire State Building återigen New Yorks högsta. Att uppleva Empire States utsikt över Manhattan och omgivande områden är populärt bland New York-besökare. Byggnaden ägs och förvaltas av W&H Properties. Empire State Building har varit med i över hundra filmer, mest känd är King Kong (1933) där jätteapan klättrar upp på toppen av skyskrapan. Öppettider är mellan 09:30 och 24:00 (sista hissen går kl 23:15). Den billigaste vuxenbiljetten kostar $14. Var beredd på att det oftast är väldigt långa köer, en skylt i lobbyn visar den ungefärliga kötiden. (Priser tagna 1 januari 2010). FN-huset: Adress: Street of 760 United Nations Plaza, New York startade bygget av FN byggnaderna och de stod klara 9 januari Det bestämdes redan vid en omröstning 1945 att FN:s högkvarter skulle finnas i USA. Detta komplex består av flera olika byggnader. Det finns rundturer som erbjuds på i FN-huset och dessa brukar vara upp till en timme och kostar $11,50. Förutom rundturerna finns det även ett flertal olika utställningar att tillgå. Madison Square Garden: Adress: 4 Pennsylvania Plaza. Madison Square Garden ligger på 7:e avenyn mellan 31:a och 33:e gatan på Manhattan och är uppförd ovanpå järnvägsstationen Penn Station. Publikkapaciteten är nästan sittande vid basketmatcher och sittande vid ishockeymatcher. I byggnaden finns också en teater och restauranger, barer med mera. Den nuvarande byggnaden är den fjärde med samma namn, arenorna har dock legat på olika platser i området. Förutom att kolla på sport så kan du även se konserter live här och gå på mässor. America Explorer har biljetter till samtliga arrangemang i Madison Square Garden. Trump Tower: Adress: 725 5th Ave. Trump Tower är namnet på flera skyskrapor ägda av Donald Trump. Bland annat den som ligger på Fifth Avenue i New York. Trump Tower blev färdigbyggd 1983 och är 202 meter hög, eller 664 fot. Skrapan har 58 våningar. År 2006 värderade Forbes Magazine Trump Towers till 318 miljoner dollar. Byggnaden innehåller främst lägenheter men även några våningar med exklusiva affärer. S:t John Divine: Adress: 1047 Amsterdam Ave.

5 Cathedral of Saint John the Divine i New York anses vara världens största katedral, därtill världens största protestantiska och med en totallängd på 186 meter den tredje största kyrkobyggnaden i världen efter Basilique de Notre Dame de la Paix de Yamoussoukro och Basilica di San Pietro in Vaticano i Rom. Katedralen byggdes med början Katedralen erbjuder rundturer och ska uppenbarligen vara lika spektakulär på insidan som på utsidan. Chrysler Building: Adress: 405 Lexington Ave., New York, NY at 42nd St. Chrysler Building är en kontorsskrapa med 77 våningar. Byggnadens höjd är 319 meter varav höjden till taket är 282 meter. Chrysler Building ritades av William Van Alen och byggdes på uppdrag av Chrysler Corporation som senare använde byggnaden som sitt huvudkontor. När den stod klar var den först i världen med att slå Eiffeltornets höjd på 300 meter. Chrysler Building var världens högsta byggnad tills Empire State Building färdigställdes Byggnaden var ganska nergången och hade relativt många lediga lokaler, innan nya förvaltaren Tishman Speyer Properties dels genomförde en omfattande renovering runt sekelskiftet, dels lyckades hyra ut stora delar av fastigheten såldes byggnaden till Abu Dhabi Investment Authority för cirka 800 miljoner dollar. Rockefeller Center: Adress: 600 Fifth Ave., New York, NY vid 49th St. Rockefeller Center med Rockefeller Plaza är ett stort affärs- och kontorskomplex i Midtown på Manhattan. Sammanlagt består Rockefeller Center av 21 byggnader mellan 48th och 51st Street. Den uppfördes och har utvecklats till att bli en av New Yorks största turistmagneter, inte minst tack vare TV-sändningarna från platsen och den på vintern populära isbanan. Idag finns det kontor, affärer, teatrar, biografer, restauranger och lägenheter där. Det finns även en stor utomhusskridskobana. Om du befinner dig i New York i december så missa inte att se den världskända granen när den är upplyst på kvällen. City Hall: Adress: City Hall Park. Det är i New York City Hall som New Yorks ledning har sitt säte och det är även här som borgmästaren Michael Bloomberg har sitt kontor. City Hall byggdes mellan och är ett landmärke som är noterat på National Register of Historic Places. Flatiron Building: Address: 175 Fifth Avenue. Flatiron Building, (sv. Strykjärnshuset) som den nu för tiden kallas, finns belägen på Manhattan. Byggnaden kallades ursprungligen för The Fuller Building, genom att det var företaget Fuller Construction Co. som uppförde bygganden men den blev genom sin likhet med ett strykjärn kallad för strykjärnshuset i folkmun. Den 87 meter höga byggnaden var en av de högsta byggnaderna i New York när den uppfördes Arkitekt var Daniel Burnham. Byggnaden står på en triangulär tomtyta i korsningen mellan Broadway, femte avenyn och 23:e gatan. Orsaken till husets yttre form var inte en arkitekttonisk originell formgivning utan för att utnyttja den extremt dyra tomtmarken på Manhattan maximalt. Man ritade huset helt enkelt så att huskroppen precis gick utefter tomtgränsen mot trottoaren. Saint Patricks Cathedral: Adress: 460 Madison Ave. St. Patrick's Cathedral är en romersk-katolsk kyrka i New York och också den största neo-gotiska katedralen i Nordamerika. Kyrkans smäckra spiror är över 100 meter höga, men förefaller ändå små bredvid de omgivande skyskraporna. Katedralen ritades av James Renwick Jr, och grundstenen lades den 15 augusti 1858.

6 Amerikanska inbördeskrigets utbrott 1861 gjorde att byggnadsarbetena avstannade, men de återupptogs St. Patrick's Cathedral invigdes den 25 maj Om du besöker katedralen så kan det mycket väl vara så att när du går runt och tittar att det pågår en gudstjänst längst fram i kyrkan. Men bli inte orolig för det, då kyrkan mestadels livnär sig på turister så är det bara att skänka en liten slant och fortsätta din rundvandring. Grand Central Station: Adress: 42nd St. at Lexington Ave. Denna enorma byggnad är navet för all tåg- och busstrafik i New York och togs i drift Stationen har en lång historia bakom sig och det var länge ett frågetecken om hur framtiden skulle se ut för stationen, men fick nytt liv 1978 när en domstol förklarade stationen som ett historiskt minnesmärke. Med 44 stycken plattformar och 67 spår, är stationen världens största, sett till antalet plattformar. Spåren är fördelade på två underjordiska våningar, 41 spår på det övre planet, och 26 på det nedre. I den enorma hallen så finns det även tillgång till ett flertal restauranger och butiker. Det är inte heller ovanligt att man arrangerar mässor eller andra evenemang i den stora stationshallen. För den som vill veta mer om stationen så finns det möjlighet att gå rundturer både gratis och mot betalning. Monument och statyer Frihetsgudinnan: Adress: 1 Liberty Island. Frihetsgudinnan (Statue of Liberty), som formellt heter Liberty Enlightening the World (Friheten upplyser världen), finns belägen på Liberty Island i New Yorks och New Jerseys hamn. Frihetsgudinnan är ett av New Yorks och USA:s kännetecken samt besöks årligen av miljontals turister. Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA:s folk från det franska folket, som en symbol för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet. USA stod för grunden och sockeln medan Frankrike stod för själva statyn. Genom åren har statyn även kommit att symbolisera frihet och demokrati. Statyn mäter 46 meter och är placerad på en 47 meter hög sockel av huggen sten. Från marken till facklan blir den mer än 93 meter. Näsan är 120 centimeter lång. I juni 1885 anlände statyn till New York i 350 delar, nerpackade i 214 lådor och det tog fyra månader att montera statyn. För dig som vill se statyn så finns det flera olika alternativ, det billigaste är att ta färjan ut dit och det kostar dig $10. Du kan även välja att ta en helikopter tur runt eller andra färjeturer som tar dig runt ön. Det är inte längre möjligt att kunna gå upp i statyn men det finns två olika rundturer i statyn, men var beredd på väldigt långa köer. Öppettiderna är 08:30 18:15. Stanford White Arch: Adress: Washington Square Park. Om du beger dig till Washington Square Park så hittar du denna enorma triumfbåge, som ursprungligen var byggd i trä. Den kallas även för Washington Square Arch och byggdes för att fira att det var 100 år sedan George Washington blev vald till president. World Trade Center Memorial: Adress: "World Trade Center". Ground Zero. Liberty St, West St, Vesey St & Church St. På platsen där World Trade Center en gång fanns byggs det nu ett monument för alla de som omkom i flygattacken den 11 september Bland ruinerna efter attacken så återfanns en bronssfär som är 22 ton tung, skadad men den står kvar som en påminnelse om vad som hände. Området som nu byggs som ett minnesmärke kommer bland annat att bestå av pooler, vattenfall, byggnader och ca 400 st träd. Några av de

7 nya byggnader som kommer att upprättas är bland annat Freedom Tower, WTC Towers 2,3,4 och ett center för konst. Målet med det museum som kommer att byggas i anslutning till området är att innehålla små berättelser om alla som omkom. Detta är en plats att minnas och hedra de som miste livet. Museum I New York finns ett stort utbud av museer att besöka, sen är det helt upp dig vad du är sugen på att se. De finns de riktigt stora och välkända men även många mindre utställningar som är väl värda ett besök. Earth Room: Adress: 141 Wooster St. Earth Room är inte ett museum som alla andra, denna byggnad står verkligen för sitt namn och en är lokal fylld med jord. Inuti på de 335 kvadratmetrarna så finner man 127 ton jord. För dig som vill besöka detta annorlunda museum får tänka på att öppettiderna är begränsade till onsdag söndag mellan kl 12:00 18:00. Inträdet är gratis. The Solomon R. Guggenheim Museum: Adress: th Avenue. Solomon R. Guggenheim Museum är ett världsberömt museum och många städer i världen slåss om att få äran att få ha ett, men bara ett fåtal har lyckats. Byggnaden i sig är ett spektakulärt konstverk både på insidan och på utsidan. Den nuvarande byggnaden uppfördes efter ritningar av den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright. Bland de olika konstnärerna som finns utställda här hittar du bland annat Picasso, Kandinsky, Gaugain och många fler. Priset för inträde ligger på ca $15. The Museum of Modern Art: Adress: 11 W 53rd St. Detta konstmuseum är beläget på Manhattan och invigdes Förutom välkända verk och konstnärer hittar du även installationer och utställningar inrednings- och produktionsdesign. I byggnaden hittar du även MoMA:s designaffär där du kan hitta allt från designmöbler, smycken, böcker om arkitektur och mycket mer. Och det är även till priser som gör att man har råd med en hel del av objekten. Intrepid Sea, Air & Space Museum: Adress: West 46 th Street & 12 th Avenue. Intrepid Museet ligger på Manhattans västra sida och detta är ett museum för den som är intresserad av andra världskriget och USA:s strider mot Japan. Museet är ombord på hangarfartyget U.S.S Intrepid som var aktivt i striderna mot Japan under andra världskriget. Ombord på fartyget finns massor av saker att se, tex flygplan och helikoptrar som användes under kriget, en filmatisering av historien om besättningen ombord på fartyget där det ingår rök- och ljuseffekter. Upplev hur det känns att vara stridspilot i en utav simulatorerna ombord, för dig

8 som är åksjuk bör du undvika detta. I anslutning till fartyget ligger ett Concorde flygplan som man kan gå in i. Även uppe på däck hittar du ett flertal olika historiska farkoster och en fin utsikt. American Museum of Natural History: Adress: Central Park West, 79 th Street. Detta är ett världsberömt naturhistoriskt museum på Manhattan. Museikomplexet täcker fyra kvarter och är beläget på Upper West Side vid Central Parks västra sida. Museet grundades 1869 och innehåller 30 miljoner exemplar och föremål. Det är bland annat känt för sina diorama utställningar som visar uppstoppade djur i naturtrogna miljöer. Här finner du även världens största samling dinosaurie fossiler. Man har under ett och samma tak samlat ett ställe om djur, natur och rymd. Metropolitan Museum of Art: Adress: th Ave. Metropolitan Museum of Art, ofta kallad bara The Met, är ett av världens största och mest betydelsefulla konstmuseer, beläget vid den östra kanten av Central Park. Det invigdes 20 februari 1872, och har nu en permanent kollektion med mer än 2 millioner konststycken på kvadratmeter. Utbudet är enormt med utställningar från jordens alla hörn och sträcker sig över 5000 år. För dig som vill se hela museet så rekommenderas det att dela upp besöket på flera dagar annars välj vilka utställningar du vill se. Madame Tussauds: Adress: 234 West 42nd Street, mellan 7th and 8th Ave. Marie Tussauds är den kvinna som ligger bakom skapandet och utställningar med vaxdockor och hade sin första utställning i London redan I London hittar man huvudkontoret för Madame Tussauds men den har en av sina filialer i New York. Här kan du mingla bland olika kändisar och för dig som är intresserad av att se hur det går till med tekniken av skapandet av dessa dockor så finns det ett All Access Pass att köpa. Parker Om du känner för att koppla av och fly stadens hetsiga tempo så finns det ett flertal parker att göra detta i. Ta en avkopplande promenad, ta med en filt och lägg dig ner i gräset eller varför inte bara njuta av en picknick. Central Park: Adress: 59th St. at Fifth Ave. Denna 3,4 kvadrat km stora park mitt i centrala New York har ett stort utbud för dig som har tröttnat på stressen i centrum. Parken öppnade 1876 och byggnationerna började planeras 1853 efter en tävling som vanns Fredrick Law Olmstead. I parken hittar du vintertid en isbana vid namn Vollmar Rink donerad av självaste Donald Trump och på sommaren kan man gå på utomhuskonserter. Ta en löptur i något utav löparspåren, ta en titt på djuren i Central Park Zoo eller sätt dig ner och slappna av på en av de 9000 bänkarna i parken. Tänk på att ta med en karta då parken är stor och lätt att förvirra sig. Tänk även på att parken är stängd kvällstid och att det man inte ska vistas där efter mörker. Bryant Park: Adress: 1098 Avenue of the Americas.

9 Bryant Park är beläget på Manhattan och är kvm stor. I parken hittar du New York Public Library och ett flertal kaféer. Du kan även ta en tur på karusellen som finns i parken eller ta med din bärbara dator och koppla upp dig på det trådlösa internet som finns tillgängligt i Parken. Washington Square Park: Adress: 1 Washington Square E. Även denna park hittar du på Manhattan i nära anslutning till New York University. En park som ofta besöks av studenter från universitet och i parken hålls även examen ceremonier för studenterna. Här hittar du även det berömda monumentet Washington Square Arch. Parken är inte bara en plats för möten utan även för kulturell aktivitet. Union Square Park: Adress: East 16 street & Union Square East. Union Square (också under namnet Union Square Park) är en viktig och historisk korsning i New York City där Broadway och Bowery förenades på början av 1800-talet. Viktiga genomfarter som leder från parken är Broadway som leder både norr och söder; Fourth Avenue leder sydöst till Bowery; och Park Avenue South som leder norrut till Grand Central Terminal. Union Square är välkänt för sin ryttarstaty av George Washington, skapad av Henry Kirke Brown och avtäcktes år Battery Park: Adress: Battery Park, New York. Längst ut på den södra udden av Manhattan hittar du Battery Park belägen vid Hudson River gick holländska bosättare i land här och grundade Nya Amsterdam. Parken namngavs efter det artilleri som var stationerade här under den period som holländare och britter skyddade sin bosättning i området. Från parken så har du närhet till Ellis Island och Frihetsgudinnan, dit tar du dig via färjan. Platser Times Square: Adress: 42nd St. och Broadway Enorma neonskyltar, reklam överallt och massvis med folk, så kan du föreställa dig Times Square. En av de mest välbesökta platserna i New York och kanske i världen. Här hittar du en atmosfär du inte hittar någon annanstans i New York, en plats som är kallad för New Yorks hjärta. Namnet kommer ifrån att New York Times hade sitt huvudkontor här tidigare. Runtom Times Square hittar du ett flertal olika teatrar och konsertsalar och spektakulära hotell. Ground Zero: Adress: Fulton Street and Curch Street. Alla minns nog den hemska attacken den 11 september 2001 mot tvillingtornen som utgjorde World Trade Center. Just nu är denna enorma yta en byggarbetsplats där man inom en framtid kommer att kunna skåda ett minnesmonument för de som omkom. Då området är inhägnat så är det svårt att se eller kunna föreställa sig hur det såg ut då jämfört med nu. En historisk plats som är värt ett besök. Wall Street: Adress: Wall St., New York, NY Wall Street ligger i den nedre delen av Manhattan och utgör USA:s och ett av världens viktigaste finanscentrum. Vid Wall Street ligger även New York Stock Exchange som öppnade den 23 april den En stadsmur som förr sträckte sig över ön vid nuvarande Wall Street har gett gatan sitt namn. Brooklyn Bridge: Adress: Tillary St. at Adams St., Brooklyn, NY 11201

10 Brooklyn Bridge, från början kallad "New York and Brooklyn Bridge", är den äldsta hängbron i New York. Den stäcker sig över East River från Manhattan till Brooklyn och blev världens största hängbro när den var klar. Den var också den första hängbron vars konstruktion använde sig av stålwire. Arbetet av bron påbörjades 1869 men bron stod klar först 14 år senare den 24 maj Brons huvudspann är 486 meter och kostnaden för att bygga bron gick uppemot en 15 miljoner dollar. I samband med att bron byggdes ska ca 27 personer ha mist sitt liv. Mannen bakom bron var John Augustus Roebling och även han omkom i samband med byggandet av bron. Hans son Washington tog över efter sin far för att bygga färdigt bron och fick hjälp av sin fru Emily som var en av de första att passera över bron. Bron har en Gotisk arkitektur med karakteristiska spetsbågar ovanför den punkt där körbanorna passerar genom stentornen. Stadsdelar Förutom de 5 stadsdelarna som vi nämnde i början på dokumentet så finns det många intressanta och speciella delar av New York, som alla är speciella på sitt egna vis. China Town: Adress: Canal Street and Bowery. I de nedre delarna av Manhattan hittar du China Town. Detta är som en egen liten värld och ju längre in i China Town du kommer desto mer glömmer du av att du befinner dig i New York. År 1980 passerade den San Franciscos Chinatown i storlek och är nu den största enklaven av kinesiska immigranter på västra halvklotet. Ca Kineser huserar här. Här hittar du även den berömda Chanel Street Market där du hittar alla möjliga olika falska märkesvaror. Harlem: Adress: Harlem Harlem hittar du i den norra delen av Manhattan. Detta område har länge varit ett viktigt centrum för den afroamerikanska kulturen. I början av 1900-talet då jazzen hade sin framväxt så hade Harlem en viktig betydelse i den utvecklingen. Under olika epoker så har Harlem haft en stor del judiska, spansk- och italienskättade invånare men under denna tidsperiod så skedde en större inflyttning av svarta. Om du har vägarna förbi Harlem så passa på att besöka någon av områdets alla kyrkor och även få chansen att uppleva lite gospel. Greenwich Village: Adress: Greenwich Village. I den sydvästra delen av Manhattan hittar du Greenwich Village, en stadsdel som till större delen består av bostadsområden. I detta område hittar du Washington Square Park och New York University som gör att det bor många studenter i området. Som namnet antyder var stadsdelen ursprungligen en egen by, grundad på 1630-talet av holländare under namnet Noortwyck. När engelsmännen senare erövrade området fick det sitt nuvarande namn SoHo: Adress: SoHo Namnet SoHo är en förkortning på South of Houston och är beläget på södra Manhattan. Detta är ett område som är otroligt hippt, trendigt och populärt. Här finns massvis av designermode, konstgallerior, skobutiker och allt annat som hör till innefolket. På helgerna kan det vara otroligt mycket folk medans det på vardagarna oftast är lite lugnare.

11 Little Italy: Adress: Little Italy, New York. Stig in en ny värld av New York som andas Italien. Här hittar du allt möjligt som du kan tänkas ha sammanhörighet med Italien. De trånga kullerstensbelagda gatorna är fyllda med restauranger som erbjuder Italiensk mat. Så sätt dig ner, njut av en pasta eller pizza med glas Chianti till. Under september månad så hålls San Gennaro Festivalen, så har du chansen se till att besöka den. Chelsea: Adress: Chelsea, New York. Om du beger dig till västra Manhattan så kommer du till Chelsea. Ett område som under åren genomgått en del förändringar. I Chelsea råder ett lugnare tempo än i centrala Manhattan. I närheten av Chelsea ligger det berömda Hells Kitchen och Meat Packing District. I stadsdelen hittar du många spännande konstgallerior och butiker och även den kända Gay Street. Marknader Hells Kitchen Flea Market: Adress: 39th Street and 10 th Avenue. På denna loppmarknad hittar du designers, turister, konstnärer, kändisar och invånare som trängs för att hitta antikviteter, samlar objekt, vintage kläder, dekorationer, smycken, möbler och mycket mer. Öppettiderna är varje lördag och söndag från 9-6. Pruta går alldeles utmärkt men se upp så att du inte blir lurad. Canal Street Market: Adress: Canal Street. Denna marknad är belägen i China Town, en dröm för den som är ute efter billiga kopior på märkesvaror. Utöver det finns det en hel del kinesiska varor. Här gäller det att pruta, det ingår i förhandlingarna när man köper varor. Försäljarna kan ibland uppfattas som väldigt ettriga och aktiva som både kan vara positivt och negativt.

12 Nöjen Komediklubbar: Runt om i New York hittar du flertalet komediklubbar. Det finns många som delar ut gratisbiljetter runt om i staden så att man slipper betala inträde. Tänk på att dessa klubbar oftast har ett drinkminimum, dvs. att man måste dricka ett visst antal drinkar, oftast är det minst 2 drinkar som krav. Kvalitén på de olika uppträdandena varierar och det gäller även priserna på klubbarna. Här är tips på några av klubbarna som ni kan hitta i New York; Stand Up NY: Adress: 236 West 78th Street. Boston Comedy Club: Adress: 82 West 3rd Street. The Comedy Cellar: Adress: 117 MacDougal Street. Musik Jazz: Jazzklubbar är något som det finns gott om i New York och här kan du välja och vraka bland de olika utbuden. Jazzklubbarna är oftast i grunden restauranger och medans du sitter och njuter av skön musik så kan du samtidigt njuta av en god bit mat och en härlig drink i handen. Priserna varierar på de olika klubbarna och även här kan det vara ett drinkminimum. Besök gärna Jazz at Lincoln Center, som är ett centrum för musikkultur framförallt jazzen. Opera: Att uppleva Opera är en speciell upplevelse och enligt många är Metropolitan operan en av de finaste i världen. Den 22 oktober 1883 öppnade Metropolitan med ett framförande av Gounods opera Faust och svenska Christina Nilsson i en av rollerna och har sedan dess jobbat med de bästa sångarna och de förnämsta orkestrarna i världen. Priserna varierar med en start från ca $26 och uppemot och över $100. Man brukar inte säga att det finns någon specifik dresscode men man ska gärna klä upp sig. Broadway: Broadway är en av Manhattans största gator och är ofta synonymt med New Yorks teater och musikal scen. Här hittar du alla de senaste föreställningarna inom teater och musikaler. Utbudet är enormt och det finns massvis av föreställning att välja mellan varje kväll. För mer information gå in på America Explorer har biljetter till samtliga föreställningar på broadway. Konserter: Om du är sugen på det senaste inom musikvärlden och framträdanden i världsklass så har du kommit rätt. Alla de artister som man önskar skulle besöka Sverige kan du se här i New York. Det finns ett flertal olika arenor som du ska se ett framträdande av kända artister såsom Madison Square Garden, New Meadowlands Stadium och Radio City Music Hall. America Explorer har biljetter till samtliga föreställningar på dessa arenor. Gospel: När du ändå befinner dig i New York så passa på att kliva in i en baptistkyrka och njut av härlig gospel musik. Runt om i Harlem finns det en hel del kyrkor att välja mellan att besöka. Söndagar är oftast de stora dagarna

13 men ta gärna kontakt med kyrkorna och kontrollera så att det kanske inte finns några specialevenemang under din vistelse. Det är inga problem att delta som gäst under gudstjänsterna och få möjlighet att uppleva den kraftfulla musiken. Tänk på att många kyrkor inte tillåter att du är klädd i shorts och linne samt att du tar med dig mynt till kollekten. Några av de mer kända kyrkorna är First Corinthian Baptist Church och Abyssinian Baptist Church. Ayssinian är den mest kända kyrkan och här kan man få stå i kö i flera timmar för att få komma in. Sport Amerikansk fotboll: Amerikansk fotboll (i USA oftast bara kallad football) är en av de största sporterna i USA. Sporten är en variant av brittisk rugby, fast med många skillnader. Exempelvis tillåts framåtriktad passning inom amerikansk fotboll, något som inte är tillåtet i rugby. Proffsfotbollen har funnits sedan 1921, då den första säsongen spelades i National Football League (NFL). New York har två NFL lag, det ena är New York Giants och det andra är New York Jets. Båda lagen har sin hemma arena på Giant Stadium. Baseball: Det finns två baseballag i New York, det ena är New York Yankees och det andra är New York Mets. Baseball anses av många som en nationalsport i USA. Sporten i sig påminner mycket om brännboll och softboll. Matcherna kan vara väldigt långa och brukar ta minst 3 timmar. Matcherna spelas normalt över nio omgångar, så kallade innings. Bortalaget börjar alltid som innelag och slår, vilket innebär att om hemmalaget fortfarande leder efter att bortalaget slagit i nionde inningen så avbryts matchen. Om matchen är oavgjord efter nio inningar, fortsätter matchen med en inning i taget fram till att ett lag har gjort fler poäng än motståndarna. Beroende på hur bra du vill se så varierar även priset. Hemma arenan är Yankee Stadium. America Explorer har biljetter till alla baseballmatcher. Basket: Basket är en stor internationell sport och spelas världen över men är störst i USA. Basket uppfanns 1891 av den kanadensiska tränaren James Naismith ursprungligen med syfte att fylla tiden mellan den amerikanska baseboll- och fotbollssäsongen. NBA laget New York Knicks ser du spela i sin hemma arena Madison Square Garden. De startar sin säsong på hösten och den avslutas med ett slutspel i april/maj. America Explorer har biljetter till alla basketmatcher. Ishockey: Passa på att uppleva ishockey i världsklass när du befinner dig i New York. Hemma laget New York Rangers är fullt av världsstjärnor och är den klubben som haft flest svenska spelare genom tiderna och en av dem som spelar där nu är Henrik Lundqvist. Även Rangers har sina hemma matcher i Madison Square Garden. Klubben grundades 1926 och räknas som ett av Original Six-lagen. En man vid namn "Tex" Richards arbetade som Ranger, som ridande polis. "Tex" flyttade till New York där han fick planer på att starta ett hockeylag för NHL. Laget började i media kallas "Tex' Rangers". Laget hade en ridande polis som symbol, men så småningom ändrades namnet till New York Rangers, och loggan blev istället en blå-vit-röd polissköld med lagets namn. America Explorer har biljetter till samtliga hockeymatcher i New York och New Jersey.

14 Innan du reser Tänk på att kontrollera att du har med dig allt du behöver innan du reser. Alltid bra att göra en checklista på det du ska ha med dig och bocka av. Det finns vissa saker som är extra viktiga att tänka på såsom: Pass och flygbiljetter, kontanter och kreditkort, reseförsäkringsbevis om du blir sjuk under din resa, reseadepter och kläder för olika väder. Väldigt viktigt är att ha med sig det inresetillstånd som krävs för att kunna få inträde till USA. Det nya systemet, kallat Electronic System for Travel Authorisation (ESTA) kräver att resenären gör en ansökan via internet senast 72 timmar före avresa. När tillståndet väl utfärdats gäller det för obegränsat antal inresor till USA under två år. Gå in på följande sida och registrera dig: https://esta.cbp.dhs.gov/esta Extra viktigt att se till att du har en giltig reseförsäkring med dig. Antingen via hemförsäkring eller att du tecknar en i god tid innan avresa. När du anländer till USA kommer du att gå igenom säkerhetskontroller där du kommer att bli fotograferad samt att de kommer att ta ditt fingeravtryck. Med giltigt pass har du rätt att stanna i USA i 90 dagar därefter krävs det att du har visum. Vi på America Explorer önskar en trevlig vistelse i New York!

DÄR DRÖMMAR FÖRVERKLIGAS EN UPPLEVELSERNAS STAD SPORT I NEW YORK

DÄR DRÖMMAR FÖRVERKLIGAS EN UPPLEVELSERNAS STAD SPORT I NEW YORK RESA NEW YORK DÄR DRÖMMAR FÖRVERKLIGAS Frihetsgudinnan vakar lugnt vid inloppet av Hudson River, som för att välkomna alla de förväntansfulla som anländer till storstadsmetropolen New York. New York, även

Läs mer

New Jersey San Jose NY Rangers Boston. Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes

New Jersey San Jose NY Rangers Boston. Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes Resa 1 27 Februari Matcher: NY Rangers Chicago New Jersey San Jose NY Rangers Boston Resa 2 21 Mars Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes

Läs mer

Klass SPINT3:s studieresa till New York, den 27/4-3/5 2011

Klass SPINT3:s studieresa till New York, den 27/4-3/5 2011 Klass SPINT3:s studieresa till New York, den 27/4-3/5 2011 Eleverna i SPINT3 går tredje året på det samhällsvetenskapliga programmet med internationell profil. Vi gör två resor, en resa i årskurs 2 och

Läs mer

NEW YORK OCH DEN MODERNA KONSTEN

NEW YORK OCH DEN MODERNA KONSTEN NEW YORK OCH DEN MODERNA KONSTEN Apotekets Konstförening Tolv år har gått sedan vi hade förra resan till New York, och många tycker att det är dags för en ny resa! Till New York återkommer man gärna, och

Läs mer

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare New Yorks bästa Upplev det bästa av New York tillsammans med en grupp och skandinavisk reseledare. Promenader bland skyhöga skyskapor, sightseeing i Brooklyn och Gospelgudstjänst i Harlem är bara några

Läs mer

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare New Yorks bästa Upplev det bästa av New York tillsammans med en grupp och skandinavisk reseledare. Promenader bland skyhöga skyskapor, sightseeing i Brooklyn och Gospelgudstjänst i Harlem är bara några

Läs mer

HOCKEYWEEKEND I NEW YORK

HOCKEYWEEKEND I NEW YORK HOCKEYWEEKEND I NEW YORK Upplev 2 NHL-matcher under samma hockey-weekend: New York Rangers - Chicago Blackhawks, 27/2 kl 19:00 I Madison Square Garden New York Islanders - New Jersey Devils, 1/3 kl 13:00

Läs mer

NEW YORK. En liten guide till New York & Manhattan. One World Trade Center - New York

NEW YORK. En liten guide till New York & Manhattan. One World Trade Center - New York NEW YORK En liten guide till New York & Manhattan One World Trade Center - New York 1 New York City New York City består av fem stadsdelar eller boroughs som det heter på engelska. Det är (1)The Bronx,

Läs mer

På två avgångar sommaren 2010 erbjuder vi en trevlig New Yorkresa till bra pris.

På två avgångar sommaren 2010 erbjuder vi en trevlig New Yorkresa till bra pris. New York Paketet På två avgångar sommaren 2010 erbjuder vi en trevlig New Yorkresa till bra pris. Vi bor på det trevliga och välkända Hotel Wellington som ligger mycket nära Time Square. I resans pris

Läs mer

Camilla & Wilhelm Key

Camilla & Wilhelm Key Camilla & Wilhelm Key Augusti 2007 Avresa 24 augusti Resan till New York startade på Köpenhams flygplats Kastrup den 24:e augusti 2007. Vi blev uppgraderade till Economy Flex vilket vi inte alls hade något

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa I denna folder hittar du några utvalda städer och hotell. Hotellubudet är enormt och vi presenterar här endast några få utvalda. På www.hotelreservation.se

Läs mer

Studieresa till New York med fokus på trygghet och säkerhet

Studieresa till New York med fokus på trygghet och säkerhet Studieresa till New York med fokus på trygghet och säkerhet I början av 1990-talet var brottsligheten hög och otryggheten påtaglig i New York. Dagligen rapporterade media om grova våldsbrott, det ena värre

Läs mer

Följ med BTF till London 25 28 september 2015

Följ med BTF till London 25 28 september 2015 Följ med BTF till London 25 28 september 2015 L O N D O N CALLLING Det finns många olika skäl att åka till Englands huvudstad. På den här resan är vårt mål att gästa ett av världens mest intressanta arkitektkontor

Läs mer

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service.

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Ni möts i anslutning till vår VIP-entré på Arlanda, separat från terminalerna

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

EC2EL Europaresa! Ons 13/5

EC2EL Europaresa! Ons 13/5 EC2EL Europaresa! Ons 13/5 Vi samlades på resecentrum kl 07:10 ovanför rulltrappan, för att senare när alla anlänt dela ut biljetter och pengar till mat. Kl 07:25 ankom tåget i tid och vi åkte förväntansfulla

Läs mer

PARIS EN STAD MED MÅNGA SIDOR SEVÄRDHETERNAS STAD PARIS SAINT-GERMAINE

PARIS EN STAD MED MÅNGA SIDOR SEVÄRDHETERNAS STAD PARIS SAINT-GERMAINE RESA PARIS PARIS EN STAD MED MÅNGA SIDOR Den vackra staden Paris, Frankrikes huvudstad, är en stad med många sidor och lager. Staden är full av storslagna och välkända monument och sevärdheter, men här

Läs mer

DRÖMRESA TILL BOSTON

DRÖMRESA TILL BOSTON DRÖMRESA TILL BOSTON BOSTON Boston är en av de äldsta städerna i hela världen och bildades redan 1630 av puritanska kolonisatörer. Idag är Boston något av en världsstad med stor kulturell betydelse, inte

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 Peter Blid Tel: 0739 403922 Peter.blid@novusgroup.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761

Läs mer

STOCKHOLM, SVERIGE. Möjlighet för sen avresa - utflyktskod WSC3 (Late Departure Option - Vision of the Seas)

STOCKHOLM, SVERIGE. Möjlighet för sen avresa - utflyktskod WSC3 (Late Departure Option - Vision of the Seas) Möjlighet för sen avresa - utflyktskod WSC3 (Late Departure Option - Vision of the Seas) Ska du resa med ett senare flyg? Istället för att sitta och vänta på flygplatsen, varför inte utnyttja vårt sen

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN

MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN Foto Gunilla Löfgen MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN Med förslitning i ländrygg och artros i en höft begränsas mina fysiska aktiviteter. Att promenera mer än kortare sträckor

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

Kuststäder i nordost Portland, Boston, Newport och New Haven

Kuststäder i nordost Portland, Boston, Newport och New Haven Kuststäder i nordost Portland, Boston, Newport och New Haven Längs New Englands östkust finns städer med prestigefyllda universitet, pampiga byggnader och mycket historia. Innanför ö-och hummerrika CascoBay

Läs mer

BE RESOR AB Björkhagavägen 8. Invånare: 7,4 miljoner. Valuta: GBP Brittisk Pund.

BE RESOR AB Björkhagavägen 8. Invånare: 7,4 miljoner. Valuta: GBP Brittisk Pund. Invånare: 7,4 miljoner Valuta: GBP Brittisk Pund. Öppettider: Affärer har vanligtvis öppet dagligen 9-18 med vissa avvikelser. Shopping: Oxford Street Londons mest kända shoppinggata. LONDON FOTBOLLSRESA

Läs mer

Nyhetsbrev December 2014

Nyhetsbrev December 2014 Nyhetsbrev December 2014 Innehåll Sverigelaget Head of Delegation Seminar, januari 2015 PreCamp SOWSG 2015LA, Stockholm 6-8 mars 2015 Pass och ESTA Resor till SOWSG LA2015 Families Program Host Town Program

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Nyhetsbrev Februari 2015

Nyhetsbrev Februari 2015 Nyhetsbrev Februari 2015 Innehåll PreCamp SOWSG 2015LA, Stockholm 6-8 mars Resor till SOWSG LA2015 Pass och ESTA dead line 15 april Truppens boende i Los Angeles Families Program supporterträff på PreCamp

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND RESA MILANO VACKRA ITALIEN OCH MILANO Italien är med sina 60,6 miljoner invånare det femte mest folkrika landet i Europa. Den näst största staden är Milano, belägen i Lombardiet. Ett vackert kullandskap

Läs mer

SAS, San Francisco & bilhyra

SAS, San Francisco & bilhyra SAS, San Francisco & bilhyra MyPlanet har satt samman en resa till Kalifornien under sommarsemestern 2014 (juni och juli) till ett mycket attraktivt pris. Enkelt. Snabbt. Bra pris. Massor av frihet. Vi

Läs mer

Las Vegas med Fightplay & Ciceron

Las Vegas med Fightplay & Ciceron UFC 116 Las Vegas Las Vegas med Fightplay & Ciceron Las Vegas är en stad som måste upplevas. Ingen stad i världen erbjuder den kombination av nöje, lyx, solsemester och shopping som Vegas. På dagarna kan

Läs mer

Focus on English 9. Teacher s Guide with Projects

Focus on English 9. Teacher s Guide with Projects Focus on English 9 Teacher s Guide with Projects Focus on English är ett nyskrivet läromedel för åk 7 9. Goda engelskkunskaper är ett av elevernas viktigaste redskap för det livslånga lärandet. I boken

Läs mer

Reseguide till London

Reseguide till London Reseguide till London Alla nödvändigheter för din London resa Nicholas Harrison Vill du åka till London utan att spendera allt för mycket pengar? Denna guide hjälper dig boka alla nödvändigheter för en

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

ELVIS USA 17-28 oktober 2013

ELVIS USA 17-28 oktober 2013 ELVIS USA 17-28 oktober 2013 DITT LIVS RESA Indianapolis Nashville Memphis Las Vegas New York Följer Du med kommer du bl.a. att stå på platsen där Elvis gjorde sin sista konsert, träffa ett par av Elvis

Läs mer

VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC ENASTÅENDE SKIDÅKNING

VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC ENASTÅENDE SKIDÅKNING RESA CHAMONX VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC Chamonix, egentligen Chamonix-Mont-Blanc, är en ort belägen i regionen Rhône-Alpes i östra Frankrike, vid foten av Alpernas högsta berg Mont Blanc. Chamonix är till

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

UFC 120 London UFC 120

UFC 120 London UFC 120 London UFC 120 London Åk till London för UFC 120 med Ciceron och FIghtplay och upplev MMA-världens största organisation live i en av världens mest dynamiska storstäder! London är staden som har allt, mat,

Läs mer

Dag Hammarskjölds-stråket, Uppsala Exploateringsutredning 4 april 2014

Dag Hammarskjölds-stråket, Uppsala Exploateringsutredning 4 april 2014 Dag Hammarskjölds-stråket, Uppsala Exploateringsutredning 4 april 2014 Reviderad 24 april 2014 Andersson Arfwedson arkitekter ab www.andersson-arfwedson.se Sibyllegatan 52b, 114 43 Stockholm 08-54 52 60

Läs mer

Västra USA & Nationalparker

Västra USA & Nationalparker Västra & Nationalparker Detta är en komplett rundresa med bil i Västra. Upplev San Francisco, vackra Yosemite National Park, mäktiga Grand Canyon, spännande Death Valley, Las Vegas och Los Angeles nöjesparker

Läs mer

FAR & FLYG & MOR & DOTTER GUIDEBOK FÖR VILSEKOMNA

FAR & FLYG & MOR & DOTTER GUIDEBOK FÖR VILSEKOMNA FAR & FLYG & MOR & DOTTER GUIDEBOK FÖR VILSEKOMNA ALLA TIDERS FLYGRESAS ALLA TIDER Easybus 18:10 mån Gothenburg(GOT), Norwegian Göteborg, Sverige DY 4441 2h 0 19:10 mån Gatwick(LGW), Ekonomiklass min London,

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

Avfärd Ankomst Övr Tider Aktivitet Mat Gbg 17:57 Malmö 20:29 Intercity tåg Matsäck tas med för kvällen 17:35 Samling Gbgs Central

Avfärd Ankomst Övr Tider Aktivitet Mat Gbg 17:57 Malmö 20:29 Intercity tåg Matsäck tas med för kvällen 17:35 Samling Gbgs Central Avfärd Ankomst Övr Tider Aktivitet Mat Gbg 17:57 Malmö 20:29 Intercity tåg Matsäck tas med för kvällen 17:35 Samling Gbgs Central 20:45 Kommer till STF vandrarhem Vi handlar och gör ordning smörgås + youghurt

Läs mer

Sommarerbjudande Kalifornien

Sommarerbjudande Kalifornien Sommarerbjudande Kalifornien MyPlanet har satt samman årets julklapp - en resa till Kalifornien under sommarsemestern 2014 (juni och juli) till ett mycket attraktivt pris. Enkelt. Snabbt. Bra pris. Massor

Läs mer

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t Golfresa till Norra Sydafrika 20-30 januari 2013 Måndag 21 Januari 2013 - Ankomst till Johannesburg kl 08.35 på morgonen med flyg SA 261. Er lokalguide möter upp på flygplatsen och visar vägen till bussen.

Läs mer

Hur är då kändislivet? Avundas Sveriges välfärd

Hur är då kändislivet? Avundas Sveriges välfärd Följa john i text anna bergholtz foto anna bergholtz, clint dickson, leif simonsson The place to be om du vill slippa bli uttråkad. Här finns alltid något att göra. När jag träffar John Stanik, är det

Läs mer

Rutgers University. College Ave Bokhandel & café College Ave Gym till höger Livingston dining hall

Rutgers University. College Ave Bokhandel & café College Ave Gym till höger Livingston dining hall Rutgers University Program: Industriell ekonomi (CINEK) Årskurs för utbytesstudier: 4 Rutgers New Brunswick Rutgers har campus på flera platser i New Jersey, men det campus som jag åkte till var i New

Läs mer

Adress Storgatan 60-78. gatan som bidrar till en grön inramning.

Adress Storgatan 60-78. gatan som bidrar till en grön inramning. Storgatan 60-78 Butiksyta i nyrenoverade Huvudsta Centrum! Typ Butik Storlek 200-400 kvm Adress Storgatan 60-78 Område Solna/Huvudsta Centrum Lokalbeskrivning gatan som bidrar till en grön inramning. Kontakt

Läs mer

Torshamnsgatan 35. Thule Fastighetsutveckling AB Östermalmsgatan 87E SE-114 59 Stockholm Vxl +46 8 555 199 00 www.thulefastighetsutveckling.

Torshamnsgatan 35. Thule Fastighetsutveckling AB Östermalmsgatan 87E SE-114 59 Stockholm Vxl +46 8 555 199 00 www.thulefastighetsutveckling. Torshamnsgatan 35 Thule Fastighetsutveckling AB Nordic Forum - Kista Science City Med universitetsmiljön, ett expansivt näringsliv, galleria med shopping och nöje, växande bostadsområden och bra kommunikationer

Läs mer

BE RESOR AB Björkhagavägen 8. Invånare: 7,4 miljoner. Valuta: GBP Brittisk Pund.

BE RESOR AB Björkhagavägen 8. Invånare: 7,4 miljoner. Valuta: GBP Brittisk Pund. Invånare: 7,4 miljoner Valuta: GBP Brittisk Pund. Öppettider: Affärer har vanligtvis öppet dagligen 9-18 med vissa avvikelser. Shopping: Oxford Street Londons mest kända shoppinggata. LONDON FOTBOLLSRESA

Läs mer

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter!

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter! Följ med till Spanien - solfylld, sprudlande och spektakulär Det spanska köket Läckra tapas Sprudlande cava Spektakulär natur Surrealistisk konst Genial arkitektur COSTA BRAVA Vi bjuder på flygresa och

Läs mer

NHL Hockey San Francisco 21 26 mars 2012

NHL Hockey San Francisco 21 26 mars 2012 NHL Hockey San Francisco 21 26 mars 2012 Onsdag 21 mars Köpenhamn London 10:45 12:00 London San Francisco 14:25 18:20 Vår guide möter upp efter ankomst och vi tar oss med buss till vårt hotell King George

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Tjeckien Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - T j e c k i e n Tjeckien - Guidad Resa Upplev arkitektoniska mästerverk från medeltida, renässans och barocktiden

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Paris i början av maj 2009

Paris i början av maj 2009 Paris i början av maj 2009 Liljekonvaljens tid 1:a maj firas med liljekonvaljer som kostar förvånansvärt många pengar. Små buketter som inhandlas och kostar upp till 1,5 euro per stängel. Överallt kunde

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

I love my city: New York

I love my city: New York I love my city: New York Följ med till New York, London, Quebec och Paris! Serien I love my city lär dig engelska eller franska samtidigt tar den dig med på en spännande upptäcktsfärd! Du får besöka olika

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Torshamnsgatan 39. Thule Fastighetsutveckling AB Östermalmsgatan 87E SE-114 59 Stockholm Vxl +46 8 555 199 00 www.thulefastighetsutveckling.

Torshamnsgatan 39. Thule Fastighetsutveckling AB Östermalmsgatan 87E SE-114 59 Stockholm Vxl +46 8 555 199 00 www.thulefastighetsutveckling. Torshamnsgatan 39 Thule Fastighetsutveckling AB Nordic Forum - Kista Science City Med universitetsmiljön, ett expansivt näringsliv, galleria med shopping och nöje, växande bostadsområden och bra kommunikationer

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

ISHOCKEY-VM I MOSKVA OCH ST PETERBURG

ISHOCKEY-VM I MOSKVA OCH ST PETERBURG ISHOCKEY-VM I MOSKVA OCH ST PETERBURG 9 22 maj 2016 ICE PALACE VASILI KATEDRALEN foto: Czech Tourism BOLSJOJ TEATERN Följ Tre Kronor på plats i hockeylandet Ryssland. Mästerskapet fördelas mellan St Petersburg

Läs mer

DESTINATION NEW YORK

DESTINATION NEW YORK DESTINATION NEW YORK SE OCH GÖRA MAT & DRYCK KAFÉER BARER & NATTLIV SHOPPING SOVA BRA ATT VETA DE FLESTA TURISTER lämnar inte Manhattan och varför ska man göra det när ma bara har en vecka eller långhelg

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE-10 2013 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan... 3 2 Ankomst till Kanada... 3 3 University of saskatchewan...

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

KONSTNÄRSKROCKEN program

KONSTNÄRSKROCKEN program KONSTNÄRSKROCKEN program Förra säsongen blev en succé! Ateljén fylldes med människor nyfikna på våra gästande artister. Det pratades och skrattades. Det lyssnades och funderades. Kort sagt blev kvällarna

Läs mer

Konst- och kulturresa Bilbao-San Sebastian 2011 Bilbao

Konst- och kulturresa Bilbao-San Sebastian 2011 Bilbao Sjukvårdens Konstförening i Helsingborg Konst- och kulturresa Bilbao-San Sebastian 2011 9 maj Kastrup-München 12.55-14.35 München-Bilbao 15.15-17.25 Busstransfer till hotellet och efter incheckning middag

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

Irland. Dublin och andra städer Maj 2015

Irland. Dublin och andra städer Maj 2015 Irland Dublin och andra städer Maj 2015 Medan andra är på väg till jobbet ser vi turister oss omkring i Dublin. Härifrån regeringsbyggnaderna i Dublin styrs idag republiken Irland. Men den långa kampen

Läs mer

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015.

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Fredag 8/5 18.00 Samling på Stena terminalen i Karlskrona. 19.00 Stena Vision lägger ut med kurs mot Gdynia. 20.00 Kvällens stora buffémiddag

Läs mer

Kontor mitt i Huvudsta Centrum. Var med och forma ert kontor från början! Adress Storgatan 60-78

Kontor mitt i Huvudsta Centrum. Var med och forma ert kontor från början! Adress Storgatan 60-78 Storgatan 60-78 Kontor mitt i Huvudsta Centrum. Var med och forma ert kontor från början! Typ Kontor, Övrigt, Utbildning Storlek 426 kvm Adress Storgatan 60-78 Område Solna/Huvudsta Centrum Lokalbeskrivning

Läs mer

Esplanaden 1. Sundbyberg 670 kvm. Kontaktperson: Andreas Wallebom andreas.wallebom@diligentia.se 08-573 657 55

Esplanaden 1. Sundbyberg 670 kvm. Kontaktperson: Andreas Wallebom andreas.wallebom@diligentia.se 08-573 657 55 Esplanaden 1 Sundbyberg 670 kvm Kontaktperson: Andreas Wallebom andreas.wallebom@diligentia.se 08-573 657 55 Välkommen till Diligentia Esplanaden 1 Esplanaden 1 är i huvudsak en kontorsfastighet, med Kronofogden

Läs mer

!!!!!!Följ med på vår nästa Kunskapsresa till Berlin 24 26 april 2013

!!!!!!Följ med på vår nästa Kunskapsresa till Berlin 24 26 april 2013 !!!!!!Följ med på vår nästa Kunskapsresa till Berlin 24 26 april 2013 Att förstå vad som händer i vår värld blir allt mer angeläget i takt med att konkurrensen ökar och nya ekonomier växer fram. Att läsa

Läs mer

Stadslifv in real life!

Stadslifv in real life! Stadslifv in real life! Hej! Du kommer nu att gå en stadsrundvandring på egen hand. Har du karta, penna, klisterprickar och instruktionsblad och någon sorts kamera så är det bara att sätta igång. 1. Stortorget

Läs mer

Med tåget i tjänsten

Med tåget i tjänsten Med tåget i tjänsten Få ut maximalt av din resa Tåget tar dig från city till city, ofta fortare än du kanske tror. Du får dessutom en sammanhållen arbetstid utan avbrott. Du kan med andra ord kliva av

Läs mer

GRUNDPROGRAM FÖR RESAN CUBA-Karibiens Pärla 24/2-9/3 2014

GRUNDPROGRAM FÖR RESAN CUBA-Karibiens Pärla 24/2-9/3 2014 GRUNDPROGRAM FÖR RESAN CUBA-Karibiens Pärla 24/2-9/3 2014 Flyg avgår från Landvetter Flygplats, Göteborg. För den som önskar kan man ansluta från Stockholm el. Köpenhamn eftersom huvudflyget avgår från

Läs mer

675 KVM KONTOR I ARENASTADEN- SOLNA

675 KVM KONTOR I ARENASTADEN- SOLNA 675 KVM KONTOR I ARENASTADEN- SOLNA Beskrivning Ett modernt kontor i spännande Bavaria huset i heta Arenastaden Flytta till oss i vårt nyrenoverade hus med charm och fantastiska läge i heta Arenastaden.

Läs mer

SJ Biz Det är klokt att ta tåget i jobbet SJ Biz. Det är klokt att ta tåget i tjänsten

SJ Biz Det är klokt att ta tåget i jobbet SJ Biz. Det är klokt att ta tåget i tjänsten 2267 SJ Biz Det är klokt att ta tåget i jobbet SJ Biz Det är klokt att ta tåget i tjänsten Res smart med SJ Det går som tåget brukar man säga när det går bra. Och det finns så klart en sanning bakom det.

Läs mer

LAS VEGAS NÖJENAS STAD

LAS VEGAS NÖJENAS STAD MÄSSRESA LAS VEGAS LAS VEGAS NÖJENAS STAD Las Vegas är den största staden i delstaten Nevada i sydvästra USA. Staden är ett centrum för alla möjliga upplevelser och aktiviteter. Las Vegas är ett av världens

Läs mer

MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK

MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK Tack vare bidrag från Er fick jag under hösten 2012 möjlighet att genomföra en åtta veckors praktik hos Nancy Britton, tapetserarkonservator, på Metropolitan

Läs mer

Välkommen till Balanced View Center i Skåne

Välkommen till Balanced View Center i Skåne Välkommen till Balanced View Center i Skåne Balanced View Center ägs och drivs som en ideell förening, dedikerad till visionen om klarhet till gagn för alla. Ändamålet är att erbjuda en plats för alla

Läs mer

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag.

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsfullmäktige, Göteborg 1 mars 2007 Under 1,5 timme samtalade vi med representanter från Göteborgs

Läs mer

Las Vegas med Fightplay & Ciceron

Las Vegas med Fightplay & Ciceron UFC 116 Las Vegas Las Vegas med Fightplay & Ciceron Las Vegas är en stad som måste upplevas. Ingen stad i världen erbjuder den kombination av nöje, lyx, solsemester och shopping som Vegas. På dagarna kan

Läs mer

MAXA STADEN Jenny Ackemar // Saara Franzelius Chalmers Tekniska Högskola

MAXA STADEN Jenny Ackemar // Saara Franzelius Chalmers Tekniska Högskola Jenny Ackemar // Saara Franzelius Chalmers Tekniska Högskola TEATER // KONSERT Barn Barn Aktör Sport Barn Aktör Sport Barn Aktör Sport Arbete Barn Aktör Sport Arbete Odling ARENA PARKERING BUFFERGRÖNT

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

paradbostäder af gbj bygg

paradbostäder af gbj bygg kvarteret a r g u s 3 paradbostäder af gbj bygg Unik paradbyggnad från förra sekelskiftet Här föddes det moderna Växjö I mitten av 1800-talet bestod stadsdelen Söder mest av åkermark. Det mesta av marken

Läs mer