Reserapport University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund"

Transkript

1 Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE

2 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan Ankomst till Kanada University of saskatchewan Bibliotek mm Livs stil Boende Fritid Råd till de som skall till UofS... 6

3 1 FÖRE RESAN Jag hade redan för länge sedan bestämt mig för att fara på utbyte i något skede av mina studier. Sist och slutligen bestämde jag mig för att fara på hösten Jag bestämde mig för att spendera min utbytesperiod i Saskatoon, Kanada, för att jag ville resa till ett land där de talar engelska som modersmål, och Univerity of Saskatchewan verkade vara ett bra ställe. Före resan så måste man göra en hel del förberedelser. Om man skal vistas i Kanada mera än 6 månader så måste man skaffa sig ett study permit, vilket kan ta över 3 månader att få. Jag behövde det inte eftersom jag var i Kanada bara 4 månader. Däremot skaffade jag mig en reseförsäkring som gick att förlänga till 4 månader. I och med det här behövde jag inte ha universitetets egna obligatoriska hälsoförsäkring (Health & dental plan) som skulle ha kostat mig kring 300$. Jag behövde bara bevisa universitetet att jag hade en egen försäkring. Före utbytet ansökte jag också om boende på universitetets residence. Det var ganska lätt och man fick relativt snabbt svar från dem också. Enda nackdelen var att de sade att man skulle betala hela årets hyra fastän man bara skulle bo där i en termin. Man skulle få överlopps betalningen tillbaka när man anlände till Kanada, men det tog 3 månader att få pengarna tillbaka efter mycket krångel. Det är också bra att ha flygbiljetten tillbaka redan färdigt köpta före resan dit, eftersom de frågar efter det när man landar i Kanada. Man måste också bevisa att man har boende och tillräckligt med pengar för vistelsen. Det viktigaste är dock brevet om att man är antagen till universitetet. 2 ANKOMST TILL KANADA Jag flög till Saskatoon via Reykjavik och Toronto. University of Saskatchewan erbjöd gratis hotell för första natten och gratis taxi till hotellet vilket passade mig utmärkt eftersom jag bara behövde bo på hotell en natt före jag fick mitt rum. Man kunde välja mellan två olika hotell för gratis natten, jag valde Park Town Hotel som är beläget i centrum ca 1,5 km från universitetet. Jag rekommenderar Park Town Hotel om man skall bo på hotell i Saskatoon en kort tid. Jag anlände till Saskatoon 3 på natten och skolan började nästa morgon kl 9 med introduktion och rundvandring mm. Jag rekommen-

4 derar starkt att man anländer några dagar före skolan börjar för att se sig omkring och bli van vid tidsskillnaden. 3 UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN University of Saskatchewan är ett av de största universiteten i Kanada. Universitetet har ca studenter och över 1000 internationella studenter. Det finns 58 linjer/ inriktningar och nästan varje linje har sin egna byggnad. Området är mycket stort och i början var det svårt at hitta rätt byggnad och rätt klassrum men man lär sig nog fort. Det finns också tunnlar under jorden mellan några byggnader så att man inte behöver gå ut på vintern när det är -40 C. Det finns många restauranger på skolområdet och de flesta är belägna i Lower Place Riel food court. Det är främst snabbmat som serveras där. Om man vill ha buffé mat så finns det i Marquis Culinary Centre. Man kan också köpa t.ex. 30 måltider så är det lite billigare. Marquis erbjuder också en meal plan, vilket betyder att man kan t.ex. äta 7 ggr i veckan där. Kurserna i skolan är en aning längre och mera omfattande än här i Arcada och man har en kurs i 4 månader. Nivån på föreläsningarna är bra men olika kurser har ganska olika krav beroende på läraren. En kurs kan ha 30 deltagare medan en annan kan ha 200 och man sitter i ett stort auditorium och föreläsaren pratar i mikrofon. 4 BIBLIOTEK MM Det finns ett flertal bibliotek på universitetsområdet. Det största är Murray Library som är 5 våningar högt och lika stort som två av Arcadas hus Block tillsammans. Jag spenderade en hel del tid också på Law Library för det var nära Edwards School of Business där alla mina föreläsningar var belägna. Edwards School of business har inget eget bibliotek men nog ett reading room där de flesta jobbar med grupparbeten. Det fanns också en hel del små rum runt om på universitetsområdet som man kunde boka för grupparbeten. Det lönar sig att boka dem i god tid speciellt kring midterms då de flesta har grupparbeten.

5 Det finns datorer lite överallt på universitetet men jag rekommenderar nog att man har en egen dator så att man kan jobba hemifrån. Många har också sina datorer med på föreläsningarna och det lönar sig nog för det är en hel del anteckningar som behöver skrivas. 5 LIVS STIL Alla som jag mötte i Saskatoon är oerhört trevliga och är intresserade av vem man är och varifrån man kommer. Det är lätt att få nya vänner bara man är modig och börjar tala med folk. Man får åka gratis buss med studiekortet i Saskatoon vilket är mycket bekvämt och ibland nödvändigt för att ta sig omkring. De flesta rör sig med bil och till och med de flesta studenterna hade en egen bil att ta sig runt med. 6 BOENDE Det finns nuförtiden tre olika ställen där man kan bo om man vill bo på residence. Seager Wheeler, Voyager place och det nyaste dvs. College Quarter. Alla tre alternativen är bra men mycket olika. Voyager place har till exempel inget kök så man hamnar äta varje måltid i skolan(marqis hall), vilket kan bli lite långtråkigt. Å andra sidan så är Voyager place mitt på campuset och man behöver inte gå ut för att ta sig till klassrummen. College Quarter är modernt och har fina faciliteter. Lägenheterna är fina och nya och man delar lägenhet med 3 andra i vanliga fall. Det finns 2 badrum så man delar badrummet med bara en annan person. Seager Wheeler är billigare än College Quarter men är också gammalt och inte så fräscht, man delar också lägenhet med 5 andra och det finns bara ett badrum. 7 FRITID Saskatoon är en ganska liten stad men det finns ändå en hel del att göra och se. Man kan t.ex. skrinna gratis och låna gratis skridskor i centrum. Skolan har också ett stort gym där man kan t.ex. klättra, simma, spela badminton eller spela curling. Det finns också ett stort museum, Western Development museum, där man kan få lära sig om Saskatoons historia.

6 Det lönar sig också att se annat än Saskatoon under utbytestiden. Det finns några lediga dagar under höstterminen, t.ex. thanksgiving, då man kan fara och resa runt. Jag var till Rocky Mountains och vandrade och det var underbart. Jag var också ett annat veckoslut till Edmonton och det lönar sig definitivt. 8 RÅD TILL DE SOM SKALL TILL UofS Ansök om boende i tid så att du kan bo på campuset. Visa Electron fungerar inte alltid så ha alltid med cash och skaffa dig ett kreditkort. Var öppen för allting nytt och njut av utbytestiden. Du kommer att älska det!