Lokaliseringsutredning BILAGA A Lokaliseringsutredning för en ny kraftvärmeenhet för att förse Örebro med fjärrvärme

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokaliseringsutredning BILAGA A2 2009-04-20. Lokaliseringsutredning för en ny kraftvärmeenhet för att förse Örebro med fjärrvärme"

Transkript

1 BILAGA A Lokaliseringsutredning för en ny kraftvärmeenhet för att förse Örebro med fjärrvärme

2 2

3 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Syfte och bakgrund Fjärrvärmenät och produktionsanläggningar Fjärrvärme Regionala och lokala planer Inom länet Lokala energiplaner Örebro kommun Kumla kommun Hallsbergs kommun Översiktsplaner Örebro kommun Kumla kommun Hallsbergs kommun Förutsättningar för lokaliseringsutredningen Nya förutsättningar Principiella utgångspunkter Alternativa lokaliseringar Åbyverket Attersta Bettorp Hulinge Kvarntorp, Kumla Sammanfattning av översiktlig jämförelse Fördjupad jämförelse av alternativen Attersta, Kvarntorp och Åbyverket Teknisk och ekonomisk jämförelse Summering av jämförelsen Slutsats... 30

4 4

5 1 Syfte och bakgrund E.ON Värme Sverige AB söker tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och förändrad verksamheten vid Åbyverket. Ansökan omfattar hela verksamheten vid Åbyverket. Ändringen av verksamheten innebär att tre äldre pannor ersätts med en ny biobränsleeldad enhet för samtidig produktion av el och fjärrvärme. Syftet med lokaliseringsutredningen är att avgöra var den nya enheten lämpligast bör placeras. Det framtida fjärrvärmebehovet i regionen är fortsatt stort och fjärrvärme byggs kontinuerligt ut i nya och befintliga områden. Utbyggnaden kompenseras dock av energibesparingar hos kunderna. Därför bedöms den framtida fjärrvärmeleveransen ligga på ungefär samma nivå som idag. Genom moderniseringen av verksamheten vill E.ON säkerställa en fortsatt miljövänlig, konkurrenskraftig och säker produktion av el, värme och ånga i Örebroregionen. E.ON har utgått från gällande översiktsplaner i Örebro, Kumla och Hallsbergs kommuner för att identifiera möjliga lokaliseringsalternativ. De identifierade lokaliseringsalternativen har värderats utifrån E.ONs principiella utgångspunkter för lokalisering av en ny kraftvärmeenhet. 5

6 2 Fjärrvärmenät och produktionsanläggningar 2.1 Fjärrvärme Örebros fjärrvärmenät började byggas redan i slutet av 1950-talet och har under årens lopp vuxit i takt med tätorten. Idag har cirka 99 procent av Örebros innerstad och merparten av de kringliggande stadsdelarna fjärrvärme. Fjärrvärmen produceras i huvudsak vid Åbyverket i Örebro och vid SAKAB:s förbränningsanläggning i Norrtorp, Kumla. En gemensam fjärrvärmeledning sammankopplar städerna Örebro, Kumla och Hallsberg. Ledningen är dubbelriktad vilket innebär att värmen kan fördelas fritt mellan städerna. Fjärrvärmenätet uppgår till totalt 31 mil. Fjärrvärmenätet beskrivs schematiskt i Figur 1. 6 Figur 1 Befintligt, sammankopplat fjärrvärmenät med produktionsanläggningar i Hallsberg, Örebro, Kumla och SAKAB Det totala årliga fjärrvärmebehovet är cirka GWh. Åbyverket är en sk. kraftvärmeanläggning, där både fjärrvärme och el produceras. Den årliga produktionen vid Åbyverket är cirka GWh fjärrvärme, 300 GWh el och 5 GWh ånga. I centrala Örebro finns även en äldre anläggning för fjärrvärmeproduktion, som fungerar som en reservanläggning (den s.k. GFC-anläggningen). Från SAKABs anläggning levereras cirka 220 GWh fjärrvärme per år. Anläggningarna i Hallsberg och Kumla är att se som reserv och spetsanläggningar som tillsammans producerar cirka 2 GWh per år.

7 3 Regionala och lokala planer Lokaliseringsutredning 3.1 Inom länet Örebro län har en regional strategi för klimat och energi som antogs av styrelsen för Regionförbundet och styrelsen för Länsstyrelsen i Örebro län under oktober I de regionala strategierna påtalas två överordnade strategier: 1. Energieffektivisering 2. Satsningar på förnybar energi Inom strategin för energieffektivisering finns effektivare transporter, bränsleanvändning och uppvärmning/kylning. Fjärrvärme och fjärrkyla pekas ut som energieffektiva energiformer, med en betydande roll för regionens energiförsörjning. Följande åtgärdsområden pekas ut som viktiga: - Etablering av närvärme i mindre tätorter - Tillvaratagande av spillvärme - Utbyggnad av fjärrkyla Lokala energiplaner Örebro kommun År 2005 tog Örebro kommun fram och beslöt om en ny energiplan. Den tidigare energiplanen ersattes med de lokala miljömålen för kommunen. Under miljömålet Begränsad klimatpåverkan pekar kommunen ut mål för perioden Den nya energiplanen sätter upp mål för: - Energitillförseln till Örebro kommun som geografiskt område - Utsläpp av växthusgaser - Kommunägda personbilar - Användningen av eldningsolja - Användningen av energi Kumla kommun Kumla kommuns energiplan togs fram Energiplanen ska revideras och samordnas med den klimatstrategi som antogs av fullmäktige Då antogs också ett miljöprogram. Alla programmen innehåller information om energi Hallsbergs kommun Det saknas en specifik energiplan för Hallsbergs kommun.

8 3.3 Översiktsplaner Örebro kommun Lokaliseringsutredning Örebro kommuns översiktsplan är från I planen beskriver kommunen hur mark och vatten bör användas i framtiden. Översiktsplanen ska fungera vägledande vid framtida kommunala beslut. Det har tagits fram förslag till en ny översiktsplan för Örebro kommun. Arbete med att sammanställa och ta ställning till alla synpunkter som kommit in sker våren-sommaren Hösten 2009 blir det utställning av ett nytt förslag till översiktsplan. Politiska beslut i bl.a. kommunfullmäktige planeras ske vinter-vår Enligt Örebro kommuns översiktsplan ska industriell verksamhet etableras i Bettorp och i Pilängen. I den nya, ännu inte beslutade, översiktsplanen kvarstår dessa områden som aktuella för nyetablering. Här har även Attersta, som ligger i anslutning till den kommunala avfallsdeponin Atletippen, tillkommit som område för industrietablering Kumla kommun Kumla kommuns översiktsplan är från år Hallsbergs kommun Hallsbergs kommuns översiktsplan är från 1993, senast aktualitetsförklarad av kommunfullmäktige år I Hallsbergs kommuns pågår arbete med en ny översiktsplan Vision till år 2020.

9 4 Förutsättningar för lokaliseringsutredningen Det är inte rimligt att överväga annan plats för den nuvarande verksamheten Nya förutsättningar Hösten 2007 lämnade E.ON in en ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för att ändra och utöka verksamheten vid Åbyverket. Utökningen innebar en ny kraftvärmeenhet för att elda återvunna bränslen som är avfallsklassade. Det finns en tydlig vilja från politiker, kunder och närboende att E.ON ska fortsätta att elda biobränslen, vilket kom fram i samband med och efter att ansökan lämnats in För att tydligt definiera de yttre förutsättningarna för fortsatt eldning av biobränslen vid Åbyverket har denna ansökan föregåtts av en ny lokaliseringsutredning. Utredningen har bland annat baserats på analyser av de yttranden och kompletterande utredningar som utfördes i samband med ansökan som lämnades in Kompletterande utredningar har gjorts vad gäller marknaden för bränslen. De utbyggnader som är på gång i regionen vad gäller kapacitet för förbränning av avfall och uppskattningar av den regionala tillgången på biobränslen har påverkat E.ONs inriktning att använda biobränslen, i första hand lokala, i den nya kraftvärmeenheten. För att identifiera möjliga lokaliseringsalternativ har som utgångspunkt använts gällande översiktsplaner i Örebro, Kumla och Hallsbergs kommuner. De identifierade lokaliseringsalternativen har värderats utifrån E.ONs principiella utgångspunkter för lokalisering av en ny kraftvärmeenhet. 4.2 Principiella utgångspunkter E.ON har ställt upp följande principiella förutsättningar för val av lämplig lokalisering av den nya kraftvärmeenheten: 1. Produktion av el och fjärrvärme ska kunna ske på ett miljömässigt och kostnadseffektivt sätt. 2. Tillräckligt stor yta måste finnas tillgänglig. 3. Bra infrastruktur för transporter. 4. Omgivningspåverkan ska begränsas. 5. Nätanslutningspunkter måste finnas inom rimliga avstånd för fjärrvärme-, och elnät och anslutningarna måste klara producerad effekt.

10 Produktion av el och fjärrvärme Produktion av el och fjärrvärme ska kunna ske på ett miljömässigt och kostnadseffektivt sätt. I den nya kraftvärmeenheten ska både el och fjärrvärme produceras med hjälp av biobränsle. Enheten utnyttjar det sammankopplade fjärrvärmenätet mellan Örebro, Hallsberg och Kumla för samtidig produktion av el och fjärrvärme, vilket ger en effektiv produktion av el. Elproduktion från förnybara bränslen är av nationellt intresse och en förutsättning för att Sveriges klimatmål ska uppnås. Enheten byggs med bästa tillgängliga teknik för att garantera en säker och effektiv produktion och för att begränsa påverkan på hälsa och miljö. 10 Tillräckligt stor yta Tillräckligt stor yta måste finnas tillgänglig. Om enheten placeras på annan plats än Åbyverket är det viktigt att det finns tillräckligt med utrymme för en anläggning som kan producera hela fjärrvärmemängden som idag produceras på Åbyverket. Detta för att E.ON på sikt ser möjligheter att flytta hela produktionen vid Åbyverket utanför de centrala delarna av Örebro. Att det finns tillräckligt stor yta är också viktigt för att hantera, bereda och lagra olika typer av biobränslen. För en helt ny etablering av en biobränsleeldad kraftvärmeenhet motsvarande det behovet som nu föreligger, det vill säga ersätta ÅP1-ÅP3, krävs möjligheter att kunna lagra olika typer av biobränslen. Utrymmesbehovet för en kraftvärmeanläggning på en ny etablering bedöms till cirka m 2. För att en anläggning som motsvarar Åbyverkets hela produktionskapacitet ska rymmas, krävs uppskattningsvis en yta på cirka m 2. Ytbehovet är större än själva tomten för det befintliga Åbyverket. Anledningen till detta är att en del av lagringen och beredningen av bränslen idag sker på Hulinge avfallsanläggning. Dels för att det saknas plats vid Åbyverket, dels för att minska miljöpåverkan från Åbyverket. En ny lokalisering ska även rymma bränsleberedning och lagring vid anläggningen. Bra infrastruktur för transporter Transporter till och från anläggningen ska kunna ske på ett sådant sätt att de ger en liten påverkan på omgivningen. De bränslen som är planerade att användas är till stor del skrymmande, vilket gör att verksamheten är transportintensiv. Det är viktigt att anläggningen placeras logistiskt rätt intill goda transportvägar. Transporter till och från anläggningen bör dessutom kunna ske på ett sätt som ger liten påverkan på omgivningen. Då lokala bränslen till stor del ska användas kommer de i huvudsak att transporteras till anläggningen med lastbil. På sikt kan det bli aktuellt med tåg.

11 Begränsad omgivningspåverkan Omgivningspåverkan ska begränsas. Lokaliseringsutredning Produktionen av fjärrvärme och el ska ske med tillämpning av bästa tillgängliga teknik och med begränsad omgivningspåverkan eller risk för sådan. Viktiga faktorer är dels val av tekniska lösningar för anläggningen, dels avstånd till närmaste bostäder. I Boverkets allmänna råd anges riktvärden för generella avstånd till energianläggningar. För en större förbränningsanläggning som eldar fasta bränslen, med en sammanlagd tillförd effekt över 250 MW, är rekommenderat skyddsavstånd 700 meter. I rådstexten framhålls dock: Om hanteringen av fastbränsle inte ger störningar t ex genom inbyggnad kan skyddsavståndet minskas i avsevärd mån. Vid lokalisering tas hänsyn till möjligheten att genom tekniska lösningar kompensera i de fall avståndet till närboende understiger rekommenderat skyddsavstånd. En lokalisering kan därmed komma att medföra att tekniska lösningar vidtas för att minska påverkan av de miljöeffekter som inverkar på närboende, såsom buller, damning, lukt och anläggningens utformning. 11 Nätanslutningspunkter för fjärrvärme och el Nätanslutningspunkter måste finnas inom rimliga avstånd för fjärrvärme- och elnät och anslutningarna måste klara producerad effekt. Idag utgår hela fjärrvärmedistributionen från Åbyverket. En annan lokalisering kräver en anslutning på fjärrvärmenätet in till de mer centrala delarna av Örebro. En alltför lång anslutning innebär större förluster i nätet. Längre avstånd mellan produktionsanläggningen och fjärrvärmeanvändarna innebär en större energiförbrukning i form av elenergi för att pumpa fjärrvärmen. Överföringskapaciteten bör dimensioneras för en fullt överflyttad verksamhet och med hänsyn till en eventuell framtida utbyggnad av verksamheten.

12 5 Alternativa lokaliseringar För att identifiera möjliga lokaliseringsalternativ för en ny kraftvärmeenhet har E.ON utgått från gällande översiktsplaner för Örebro, Kumla och Hallsbergs kommuner. Diskussioner har även förts med tjänstemän i Örebro kommun och Kumla kommun; på enheterna för stadsbyggnad, mark och exploatering i respektive kommun. Totalt har fem olika förslag framkommit för lokalisering av en kraftvärmeanläggning, se Figur 2. De alternativ som studerats är: Örebro kommun - Åbyverket - Attersta - Bettorp - Hulinge Kumla kommun - Kvarntorp, Kumla Möjligheter till lokaliseringsalternativ i Hallsbergs kommun har också övervägts, men de har inte varit mer lämpliga än något av ovan och har därför inte närmare studerats. 12 Bettorp Åbyverket Hulinge Attersta Kvarntorp Figur 2 Alternativa lokaliseringar för en ny kraftvärmeenhet

13 13 För respektive lokalisering görs en jämförelse av planbestämmelser och rådighet för respektive område. Markförhållanden, avstånd till närboende och känsliga natur- och kulturmiljöer redovisas dessutom för varje lokaliseringsalternativ. En sammanfattande värdering gentemot E.ONs principiella utgångspunkter görs. Förhärskande vindriktning i hela området är sydvästlig. Inledningsvis görs en översiktlig bedömning angående var kraftvärmeenheten skulle kunna lokaliseras. Det måste finnas en tillräckligt stor sammanhängande yta där hela verksamheten som nu finns vid Åbyverket skulle kunna placeras. Därefter görs en mer detaljerad jämförelse av de alternativ som framstår som mest realistiska. De alternativ som då kvarstår är Åbyverket och Attersta i Örebro kommun samt Kvarntorp i Kumla kommun. I den detaljerade jämförelsen har E.ON gjort en mer ingående studie av förutsättningar och kostnader för de aktuella alternativen. I jämförelsen redovisas kostnader för etablering på de olika alternativa platserna. I dessa siffror ingår kostnader för tomtmark, markberedning och byggnader för service och underhåll. I totalkostnaderna ingår även anslutning till väg, vatten och avlopp, elnät, fjärrvärmenät och järnväg. I skillnader i driftkostnader mellan de olika alternativen ingår kostnader för fjärrvärmedistributionen i form av pumparbete och värmeförluster i nätet, personalkostnader och merkostnader för fjärrvärmeproduktion.

14 5.1 Åbyverket Lokaliseras den nya enheten vid Åbyverket kan den placeras inom befintlig anläggning. Aktuell lokalisering visas i Figur 3. Åbyverket 14 Ur Terrängkartan Lantmäteriverket Gävle Medgivande I2006/1120. Figur 3 Lokaliseringsalternativ Åbyverket, utnyttjande av befintlig tomt Tekniska och ekonomiska förutsättningar Området lämpar sig för industriell verksamhet då det på grund av intilliggande transportleder redan är kraftigt bullerbelastat. Alla förändringar sker inom gällande detaljplan. Anslutning görs enkelt till både fjärrvärme-, fjärrkyla- och elnät. Den nya enheten kan till stora delar rymmas i befintliga byggnader. Det tillkommer utrustning för bränslehantering för den nya kraftvärmeenheten. Ingen extrakostnad tillkommer för drift och bemanning. Planbestämmelser I gällande detaljplan är området angivet som industrimark. Alla förändringar kan göras inom gällande detaljplan. Rådighet Marken ägs idag av E.ON.

15 15 Markförhållanden/nuvarande användning Marken används idag för energiverksamhet. Avstånd till bostäder Åbyverkets närmaste grannar åt öster är ett tvätteri och bostadsradhus. Radhusen, som tidigare var tjänstebostäder till personal vid Åbyverket, ligger på andra sidan Idrottsvägen, som närmast cirka m från bolagets tomtgräns, knappt 150 m nordost om själva pannhusen. Avståndet är cirka 300 m till bränsleupplaget, som ligger söderut på industriområdet och i skydd bakom pannhusen. Svartån rinner cirka 100 m norr om Åbyverket. Norr om Svartån ligger bostadsområdena Solhaga och Västhaga. Avståndet till dessa uppgår till mer än 300 m. Avståndet till Örebro centrum är 2 km i förhärskande vindriktning. Verksamheten kringgärdas av två större transportleder, Södra Infarten och E18/E20. Naturmiljö och friluftsliv Närområdet mellan anläggningen och Svartån utgörs av ett strövområde som sträcker sig längs hela åstranden ut till närmaste större naturområde Hästhagen och Vattenparken runt Karlslund. Till dessa är avståndet ungefär 1,5 km. In mot centrala delarna av Örebro finns koloniträdgårdar och villabebyggelse. Kulturmiljöer Området Karlslund är definierat som kulturområde med särskilt intresse i detaljplanen. Avståndet till Karlslund är cirka 2 km. Infrastruktur Det finns goda möjligheter för vägtransporter till anläggningen via Södra Infarten och E18/E20. In- och uttransport sker idag via den specialbyggda Stubbenbron. Järnväg går idag in på anläggningsområdet. Anslutning till fjärrvärme-, fjärrkyla- och elnätet kan ske direkt. Området har tillgång till VA. Sammanfattning Tillräckligt utrymme finns för anläggningen. Läget är gynnsamt både ur transportsynpunkt och anslutningssynpunkt för el, fjärrvärme och fjärrkyla. Personal för drift, underhåll etc. finns redan på plats. Läget är mindre fördelaktigt med tanke på avståendet till kringboenden.

16 5.2 Attersta I Atterstaområdet bedriver kommunen sedan många år en avfallsanläggning, Atleverket. Ragnsells har också under senare år etablerat en sorteringsanläggning i anslutning till Atleverket. Både kommunen och Ragnsells har planer på att utvidga sina respektive verksamheter. En ny detaljplan har antagits för en ny biogasanläggning som ska drivas av Svensk Biogas. Vägverket planerar en ny tvärförbindelse söder om området, för att förbinda riksväg 51 med E20. Kommunen utreder möjligheten att förvärva och detaljplanelägga för industriverksamhet områden mellan avfallsanläggningarna och den planerade vägen. I Figur 4 visas möjligt område för att placera en anläggning som motsvarar den nya kraftvärmeenheten samt produktionsanläggningar som motsvarar dagens produktion vid Åbyverket. 16 Ytbehov för en ny anläggning Figur 4 Lokaliseringsalternativ Attersta Tekniska förutsättningar Det finns möjligheter att hitta tillräckligt utrymme för en kraftvärmeanläggning, förutsatt att kommunen förvärvar mark och befintliga fastigheter inom området.

17 Planbestämmelser Översiktsplan Enligt kommunens översiktsplan från 2002 är Atleområdet ett utvecklingsområde för energifrågor. En stor del av Atleområdet är planlagt för industriändamål. Detaljplaner Området är idag inte detaljplanelagt. Kommunen har ställt sig positiv till att undersöka möjligheter att detaljplanelägga ett större område mellan Atleområdet och den planerade Södra tvärleden för industriverksamhet. Ytan för kraftvärmeenheten är en del av det området som kommunen har utrett att planlägga för industriverksamheter. Kommunen har tills vidare lagt arbetet med att detaljplanera ett industriområde vid Atle i malpåse. Rådighet Området sträcker sig över flera fastigheter, Attersta 1:14, Attersta 6:18, Attersta 5:7, Attersta 5.3,. Marken har idag flera privata ägare. Det krävs köp eller inlösen av dessa fastigheter för att kunna bygga en kraftvärmeanläggning på platsen. Markförhållanden/nuvarande användning En stor del av området är idag jordbruksmark och resterande del är skogsmark. Marken består i huvudsak av sandig morän och lera. Nordväst och väster om området finns Atletippen, kommunens avfallsanläggning. Där finns även en avfallssorteringsanläggning som drivs av Ragnsells. Norr om det studerade området byggs en biogasanläggning. Direkt söder om det studerade området finns två gårdar Björneborg och Nästegården. Avstånd till bostäder Närmaste bostäder är idag enskilda småhus och några av dem är jordbruksfastigheter. Några av fastigheterna är redan inlösta och kommer att rivas i samband med byggnationen av Södra Tvärleden. Vissa av bostäderna ligger direkt på det område som i första hand är tänkt att vara aktuellt för en ny kraftvärmeenhet. Dessa fastigheter behöver lösas in. Andra fastigheter ligger inom övrigt område för planprogrammet och behöver också lösas in. Om dessa fastigheter löses in, ligger närmaste bostäderna öster om riksväg 51 och cirka 700 meter från anläggningen. Naturmiljö och friluftsliv Placeringen ligger inte i eller i närheten av något område som angivits som skyddsvärt. Kulturmiljöer Inom området har kommunen angett objekt som är skyddsvärda samt områden för kultur. I samband med detaljplanearbetet skulle dessa områden och objekt kunna utredas. Enligt kommunen utgör inte detta någon större risk för hinder i processen. Enligt riksantikvarieämbetet finns ett antal kulturhistoriskt intressanta områden markerade inom planprogramsområdet. Enligt information från riksantikvarieämbetet består dessa lämningar troligtvis av röjningsrösen, stensättningar, torp och husgrunder. En större medeltida by har påträffats i samband med detaljplanearbetet för biogasanläggningen och fyndet håller för närvarande på att grävas ut och dokumenteras. Stadsbyggnad har 17

18 kontaktat länsstyrelsen i syfte att få till stånd en inventering och eventuell förundersökning av lämningarna inför fortsatt detaljplanearbete. Inom det område som studerats i Attersta finns ett fåtal utprickade områden med fornminnen. Övriga större områden markerade för fornminnen ligger utanför det område som skulle kunna vara aktuellt för en kraftvärmeenhet, se Figur Fornminne Större område med fornminne Figur 5 Områden för fornminnen på och i närheten av det studerade området för kraftvärmeanläggningen i Attersta Infrastruktur Vägtransporter in till anläggningen går via E20 och väg 51. Eventuellt kan det krävas en ny lösning med en avfart från väg 51 genom t ex en rondell. Detta bedöms inte som något större hinder. Den planerade nya Södra tvärleden kommer ytterligare att förbättra möjligheterna till vägtransporter. Byggstart för vägen planeras ske 2009 med en planerad produktionstid på två år. Avståndet till järnväg är drygt 4 km. Att bygga ett stickspår till området bedöms inte som en rimlig lösning. Istället bör eventuella järnvägstransporter gå via en ny kombiterminal som placeras någonstans längs stambanan. Transporter sker då med bil sista biten till anläggningen.

19 Det kommer att behövas en ny fjärrvärmeledning med anslutning till Örebros centralare delar. En ny elnätsledning på 3,5 km skulle behövas. Området saknar idag VA. Recipient är ett skogsdike som rinner ut i Täljeån och sedan vidare till Hjälmaren. De senaste 20 åren har årsmedelflödet i Täljeån varierat mellan cirka 1 och 5 m 3 /s. Sammanfattning Vid Attersta finns tillräckligt utrymme för en ny kraftvärmeverksamhet. Läget är gynnsamt ur störningssynpunkt då området redan är påverkat av vägar och andra industriprojekt. En stor del av marken ägs idag av privata markägare. Viss del av marken är jordbruksmark och det finns några bostäder inom området. Kommunen är positiv till att inleda arbete med att ta fram en detaljplan och vid behov lösa in erforderlig mark. Denna process kan ta lång tid. Dessutom krävs nya anslutningar för både el och fjärrvärme. Det finns några kulturminnen inom området och det är långt till närmaste bostäder. Det verkar mindre troligt att på sikt kunna dra fram ett stickspår från stambanan, men en lösning kan vara att en kombiterminal byggs någonstans utmed stambanan. 19

20 5.3 Bettorp Vid Bettorp finns områden där kommunen överväger att planera för industriverksamhet. I Figur 6 visas det ungefärliga ytbehovet för en anläggning som motsvarar den nya kraftvärmeanläggningen inklusive de produktionsanläggningar som motsvarar dagens hela produktion vid Åbyverket. Det blåstreckade området har tidigare varit ett skjutfält och ägs till större del av staten. 20 Ytbehov för en ny anläggning Figur 6 Ytbehov för kraftvärmeanläggningen och exempel på lokalisering vid Bettorp Tekniska förutsättningar Många områden i Bettorp är redan uppköpta för etablering av olika typer av verksamheter. En tillräckligt stor sammanhängande yta kan enligt Örebro kommun därför inte preciseras. Planbestämmelser Översiktsplan I både den gamla och nya översiktplanen pekas området ut som lämpligt för industrietablering. Framför allt gäller detta områdena närmast E18/E20 som köpts upp och detaljplanelagts. Detaljplaner Området är inte helt planlagt men Örebro kommun har fattat beslut om att detaljplanelägga området för olika typer av industri och störande verksamhet.

21 Rådighet Marken ägs idag av flera olika markägare. En stor markägare är staten som fortfarande äger markområdena som tidigare var ett skjutfält. Diskussioner pågår om kommunen ska överta dessa markområden. Det studerade området sträcker sig i första hand över fastigheterna Ulriksberg 1:1, Slätten 1:7 och Slätten 1:5. Viss mark inom området är redan uppköpt. Markförhållanden/nuvarande användning Området utgörs till stor del av jordbruksmark och viss del skogsmark. Det studerade området ligger inom ett tidigare skjutfält och därför finns det risk att marken kan vara förorenad. Marken utgörs av sandig morän och lera med mindre inslag av silt. Väster om området finns ett friluftsområde, Kränglan. Norr om området finns en skjutbana som fortfarande används. Avstånd till bostäder Idag finns ett tiotal bostäder på området de flesta är jordbruksfastigheter. Vissa ligger direkt inom det studerade området och behöver i så fall lösas in. Det finns även ett flertal bostäder som skulle ligga närmre än 500 meter från kraftvärmeanläggningen. Naturmiljö och friluftsliv Enligt kommunen finns det inga angivna skyddsvärda områden eller objekt inom Bettorpområdet. I direkt anslutning, åt väster finns ett friluftsområde, Kränglan. Rynningevikens naturreservat ligger cirka 1 km söder om det studerade området. Kulturmiljöer Det finns områden inom lokaliseringsalternativet som enligt kommunen är kulturellt intressanta. Infrastruktur Det finns goda möjligheter att använda vägtransporter in till anläggningen via E18/E20. Avståndet till järnväg är drygt 1 km. Det är svårt att anlägga ett stickspår från järnvägen på grund av befintlig bebyggelse. Järnvägstransporter skulle kunna gå via en ny kombiterminal, då sker transporterna med bil sista biten. Det krävs nya ledningar för anslutning till fjärrvärmenätet i Örebro, cirka 7-10 km. Placeringen kräver en ny elledning på 4,5 km. Området saknar idag VA. En lämplig anslutning till vattenrecipienten i Hemfjärden kommer att behövas (cirka 1,5-2 km). Direkt söder om lokaliseringsalternativet ligger ett naturreservat med bland annat fågelskyddsområde. Sammanfattning Många områden är redan uppköpta för etablering av olika typer av verksamheter så det saknas en tillräckligt stor sammanhängande yta för etablering av en ny 21

22 kraftvärmeanläggning som motsvarar produktionen vid Åbyverket. Idag finns det bostäder inom området och en del av marken används som jordbruksmark och en annan del av marken har tidigare varit skjutfält. Staten äger en stor del av marken. Enligt kommunen finns det kulturhistoriska intressen inom området. Möjligheter att ta transporter via E18/E20 är goda. Möjligheterna till framtida järnvägsanslutning verkar mindre goda. Ledningar krävs för anslutning till fjärrvärme- och elnät Hulinge Ytterligare ett alternativ för lokalisering är Hulinge (Berglunda), som ligger i anslutning till det område där E.ON idag deponerar aska från Åbyverket. Kommunen är inte markägare idag men har utsett området som lämpligt för lokalisering av industriell verksamhet. Det finns dessutom planer på att dra järnväg i närheten av området på års sikt. Området är delvis detaljplanelagt. Figur 7 visar det ungefärliga ytbehovet för en anläggning som motsvarar den nya kraftvärmeanläggningen samt de produktionsanläggningar som motsvarar dagens hela produktion vid Åbyverket. Ytbehov för en ny anläggning Figur 7 Ytbehov för kraftvärmeanläggningen och exempel på lokalisering vid Hulinge Tekniska förutsättningar Många områden är redan uppköpta för etablering av olika typer av verksamheter så en tillräckligt stor sammanhängande yta kunde enligt Örebro kommun inte preciseras.

23 Bostäder finns på ett nära avstånd och det markerade område i Figur 7 går in på skyddsområde för deponin som ligger sydost om den planerade kraftvärmeanläggningen. Planbestämmelser Översiktplan Enligt gällande och ny översiktplan pekas området ut som aktuellt för etablering av industriell verksamhet. Inom ramen för projektet Transportstaden bedriver Örebro kommun ett projekt där transportintensiv verksamhet erbjuds möjlighet att etablera sig. Enligt Örebro kommun finns det därför inte tillräckligt stora ytor att tillgå inom området för en lokalisering av hela verksamheten. Detaljplan Det studerade området är inte planlagt. Det pågår planprocesser för områden öster och norr ut. Rådighet Marken har idag ett fåtal privata markägare. Det studerade området sträcker sig över fastigheten, Dyringe 2:1. Markförhållanden/nuvarande användning Det aktuella området består idag i huvudsak av skog. Markförhållandena i området utgörs av berg i form av rödgrön gnejsgranit samt jordlager. Jordlagren utgörs av siltig eller sandig morän med en mäktighet på 2-3 m. Direkt sydväst om området ligger en jordbruksfastighet, Björkemo. Sydost om området bedriver E.ON en askdeponi. Askdeponin har en skyddszon för geologisk barriär på 300 meter. För att få tillräckligt utrymme för fullt utbyggd anläggning används yta inom skyddszonen. Skyddsåtgärder kommer att krävas vid fullt utbyggd anläggning. Öster om området finns en bergtäkt där täktverksamheten är avslutad. Cirka 200 meter nordost om området ligger Berglunda industriområde. Avstånd till bostäder Närmaste bostäder skulle bli fastigheten Björkemo gård samt ett antal fastigheter längs E18. Avståndet till närmaste bostäder är cirka 100 meter. Naturmiljö och friluftsliv Det finns inga skyddsvärda objekt angivna inom eller i närheten av det studerade området. Närmaste område med dokumenterat naturvärde är Tysslingen belägen 5 km NV om området. Drygt 2 km nordost om området ligger Örebro kommuns vattentäkt. Grundvattnet har strömningsriktningen söderut från området. Kulturmiljöer Inga områden med kulturvärde har dokumenterats inom området eller i dess närområde. Infrastruktur Det är goda möjligheter för vägtransporter till anläggningen via E18/E20. Om en järnvägsanslutning till flygplatsen byggs blir avståndet till järnväg runt 500 m. 23

24 24 För att ansluta till fjärrvärmenätet krävs en ny ledning på 6-7 km. Det finns behov av en ny elledning. Området har ingen VA. Vattenrecipient är ett skogsdike som rinner ut i Täljeån, som i sin tur mynnar ut i Hjälmaren. Sammanfattning Det finns dåligt med utrymmer för kraftvärmeanläggningen. Bostäder ligger nära. Marken ägs av privata markägare. Området är inte planerat för industriverksamhet. 5.5 Kvarntorp, Kumla Ett annat alternativ som kan vara aktuellt för en kraftvärmeanläggning är i anslutning till SAKAB:s anläggning i Norrtorp i Kvarntorpsområdet. Figur 8 visar ytbehovet för en anläggning som motsvarar den nya kraftvärmeanläggningen samt de produktionsanläggningar som motsvarar dagens hela produktion vid Åbyverket. Ytrymmesbehov för en anläggning Figur 8 Lokaliseringsalternativ Kvarntorp, exempel på placering av en anläggning

25 Tekniska förutsättningar Det finns tillräckligt med utrymme för en anläggning. Kumla kommun erbjuder E.ON möjlighet att förvärva ett markområde som fullt utnyttjat kan uppgå till minst m 2. Till möjliga markområden för nämnd verksamhet kan adderas ett markområde om cirka m 2 som kan nyttjas för upplag eller något annat. Området ligger omedelbart norr om länsväg 638 som annars utgör den norra gränsen för det föreslagna markområdet. Det går en elledning och en väg genom det studerade området som kommer att behöva flyttas. Planbestämmelser Markområdet är angivet som framtida industriområde i kommunens översiktplan, vilken antogs av fullmäktige år Området är idag inte detaljplanelagt. Rådighet Området ägs i sin helhet av Kumla kommun och upplåts i huvudsak genom arrende för jordbruksändamål. Markförhållanden/nuvarande användning Området används i dag till stor del för jordbruksändamål, spannmålsproduktion och övriga verksamheter relaterade till jordbruket, såsom betesmark. Det finns översiktliga geologiska utredningar som visar uppifrån morän, delvis lera av ringa mäktighet (som bortschaktas vid grundläggning), sedan kalksten, alunskiffer, lerskiffer, sandsten och urberg. Marken utgörs i de övre skikten av morän, som uppgår till någon meter i tjocklek. Därefter följer en nivå om kalksten som för detta område kan uppskattas till en tjocklek om 6 till10 meter. Därefter följer ett parti om alunskiffer om cirka 15 till 20 meter för att följas av ett tätt lerskifferskikt om cirka 8 meter varefter sandsten om cirka 20 meter tjocklek vidtar och därefter är det urberg. Tjockleken på kalksten innebär att för flertalet byggnationer i ett sådant område behövs ingen annan grundläggning än den som normalt behövs vid goda markförhållanden. En mindre del av området kan beröras av det så kallade Ljungströmsfältet som i huvudsak ligger inom SAKAB-tomten. Avstånd till bostäder Från tomtgräns blir avståndet minst 750 meter till närmaste bostäder. I övrigt finns inget av betydelse som kan påverkas av verksamheten. Naturmiljö och friluftsliv Det finns inga dokumenterade skyddsvärda naturmiljöer inom det studerade området. Det finns ett friluftsområde i anslutning till Kvartorpsindustriområden. En vandringsled passerar området i söder. Vid behov av mer mark går sträckan enkelt att ändra. Ett par mindre bokskogspartier i området bör kunna bevaras inom tomten. 25

26 Kulturmiljöer Det finns inga dokumenterade skyddsvärda kulturmiljöer inom eller i anslutning till det studerade området. Infrastruktur En allmän länsväg passerar området. Ljungströmsvägen, en allmän industrigata som bland annat är tillfart till SAKAB, finns inom 200 meter. Avstånd till industrispår (Banverkets) är cirka 100 meter. Större transformatorområde med Vattenfall och EON finns inom 50 meter. Kommunal vattenledning passerar området. Kommunal avloppsledning finns inom 200 meter. Kommunal råvattenledning finns inom 100 meter. Transporter på väg kan färdas på länsväg 638 som passerar norr om det studerade området. Riksväg 50 och 51 är de vägar som ansluter mot Örebro i norr och mot Katrineholm respektive Norrköping i ostlig och nordostlig riktning samt till E 20 i väster. E20 ansluter i sin tur mot riksväg 50 för transporter till och från de södra delarna av länet och Sverige. Till området ansluter industrispår vilket ägs av Banverket. Spåret ansluter mot Kumla stationsområde och hanteras i övrigt från Hallsbergs bangård. Järnvägsspåret som ansluter in till SAKABs industritomt kommer i ett parti norr om här föreslagen tomt att kompletteras med ett förlängt dubbelspår. Utbyggnaden av dubbelspår avses ske till en sådan längd att det medger tågset om maximalt 540 meters längd. Vatten- och avloppsledningar med tillräcklig kapacitet finns redan idag framdragna till området. Vatten recipient i Kvarntorp är, via ett industridike, kalkbrottet "Söderhavet". Från Söderhavet leds vattnet via ett system med serpentindammar som fungerar som sedimenteringsdammar för lakvattnet från hela området och därefter ut i Frommestabäcken som sedan leds ut i Täljeån vidare till Hjälmaren. Täljeån bedöms redan som kraftigt påverkad. Övrigt I närheten finns en gruva med omfattande lagringskapacitet. Man utreder möjligheten att använda gruvan för att stabilisera och lagra aska från förbränningsanläggningar. Sammanfattning Det finns tillräckligt utrymme för en anläggning. Kommunen äger marken som idag till stor utsträckning används som jordbruksmark Sammanfattning av översiktlig jämförelse Av de studerade alternativen bedöms varken Bettorp eller Hulinge som aktuella. Inom dessa områden pågår redan en etablering av andra verksamheter, vilket gör det svårt att peka ut en tillräckligt stor sammanhängande yta lämplig för etablering av hela kraftvärmeverksamheten. Bedömningen har gjorts i samarbete med ansvariga för markoch exploateringsfrågor på Örebro kommun.

27 Lokaliseringsalternativen Attersta och Kvarntorp, vid sidan av den valda lokaliseringen på Åbyverket, bedöms tekniskt möjliga utan planmässiga eller andra hinder och uppfyller de flesta av E.ONs förutsättningar. I följande avsnitt görs en mer detaljerad jämförelse av alternativen. 27

28 6 Fördjupad jämförelse av alternativen Attersta, Kvarntorp och Åbyverket 6.1 Teknisk och ekonomisk jämförelse I den detaljerade jämförelsen av alternativen har E.ON för dessa alternativ gjort en mer ingående studie av förutsättningar och kostnader. I jämförelsen redovisas kostnader för etablering på de alternativa platserna. I dessa siffror ingår kostnader för tomtmark, markberedning och byggnader för service och underhåll. I totalkostnaderna ingår även anslutning till väg, vatten och avlopp, elnät, fjärrvärmenät samt järnväg. I skillnaden i driftkostnader mellan de olika alternativen ingår kostnader för fjärrvärmedistributionen i form av pumparbete och värmeförluster i nätet, personalkostnader och merkostnader för fjärrvärmeproduktion. Tabell 1 visar en jämförelse av uppskattning av merkostnader för respektive alternativ. 28 Tabell 1 Merkostnader för lokalisering vid Attersta, Kvarntorp och Åbyverket, miljoner kronor Attersta Kvarntorp Åbyverket Investeringskostnader Merkostnad tomtmark motsvarande hela Åbyverket Markberedning för ny enhet Rivningskostnader 15 Kontor, personalutrymmen, verkstad och förråd Högspänningsmatning Fjärrvärmeledning Komplettering järnvägsanslutning Ej möjligt 10 0 Driftkostnader, nuvärdesberäknade Personalkostnader Pumparbete och transmissionsförluster Övrigt Senare driftsstart Summa Generellt innebär en lokalisering någon annanstans än vid Åbyverket en merkostnad på cirka 255 miljoner kronor för tomtmark, markberedning, byggnader för personal, verkstäder och förråd, ökade personalkostnader. Dessutom ingår kostnader för försenad driftstart på grund av processen för nyetablering (såsom detaljplaneprocessen, markförvärv mm). Med hänsyn till ökade driftskostnader (nuvärdes beräknade) bedöms lokalisering vid Attersta innebära en merkostnad på i storleksordningen 520 miljoner kronor jämfört med lokaliseringen av en ny kraftvärmeenhet vid Åbyverket. Motsvarande kostnader för Kvarntorp bedöms till cirka 740 miljoner kronor. I merkostnaderna för Attersta ingår inte kostnader för att dra fram järnväg till anläggningen, eftersom det inte anses vara möjligt.

29 Den större energiförbrukningen för distribution av fjärrvärme vid lokalisering i Attersta eller Kvarntorp medför indirekt större global miljöpåverkan och sämre hushållning med naturresurser Summering av jämförelsen E.ON behöver omgående ersätta de gamla pannorna (ÅP1-ÅP3), som bedöms ha en mycket begränsad återstående teknisk livslängd, med en ny kraftvärmeenhet. Inledande jämförelser pekar på att det mest realistiska är att bygga en enhet för produktion av kraftvärme antingen på Åbyverket, genom en modernisering av befintlig anläggning, eller att etablera en ny anläggning i Attersta eller Kvarntorp. Analys av yttre faktorer pekar på att anläggningen ska eldas med biobränslen. Tabell 2 visar en summarisk sammanställning över för och nackdelar med de olika lokaliseringsalternativen jämfört med Åbyverket. Tabell 2 Jämförelse av de olika lokaliseringsalternativen för en ny kraftvärmeanläggning Attersta Kvarntorp Åbyverket Planbestämmelser och planfrågor Infrastruktur och transporter -väg -järnväg Distribution av fjärrvärme och el Närhet till elnät, VA etc Driftpersonal och samkörning Avstånd till närmaste bostad Intressekonflikter natur, friluftsliv och kultur * vissa av kommunen definierade intressen + (-)* + + Sammanfattningsvis utvärderas de olika lokaliseringsalternativen gentemot de principiella förutsättningarna, se avsnitt 4.2: Planbestämmelser och planfråga: En modernisering av Åbyverket kan genomföras inom gällande detaljplan. I Attersta är marken privatägd och området måste detaljplaneras och förvärvas vilket kan orsaka fördröjningar i processen. I Kvarntorp äger Kumla kommun marken och en detaljplan kan troligen tas fram relativt snabbt. I samtliga fall finns tillräckliga markområden för en etablering av hela verksamheten. Endast Åbyverket erbjuder dock möjlighet till befintlig service i form av drift- och underhållspersonal, verkstadsbyggnader och liknande. Transportmöjligheter till och från anläggningarna kan lösas tillfredställande till samtliga alternativ. Till Åbyverket och Kvarntorp finns det idag redan möjlighet till transporter med järnväg. Det bedöms inte som troligt att det blir möjligt att dra ett stickspår från stambanan till Attersta. Det kan på sikt byggas en containerterminal i närheten som då kan kombineras med biltransport in till anläggningen.

30 30 Åbyverket erbjuder bästa möjligheten till anslutning till befintligt nät för fjärrvärme och el. Till Attersta måste ny fjärrvärmekulvert dras fram. Anslutningspunkten bedöms vara inne vid E.ON:s reservanläggning i centrala Örebro. Kvarntorp är visserligen anslutet via det gemensamma fjärrvärmenätet HÖK, men kapacitet utnyttjas redan idag fullt ut varför en utbyggnad innebär en ny kulvert. Avstånd till närmaste bostad innebär att en lokalisering vid Attersta och Kvarntorp är de minst störande alternativen. Nackdelen med lokalisering vid Åbyverket är det korta avståndet till bostäder. Men med hjälp av olika tekniska lösningar bedömer E.ON att påverkan på omgivningen kan minimeras så att en lokalisering är acceptabel i samtliga alternativ. En lokalisering vid Åbyverket bör kunna ske utan att närmaste omgivningen påverkas negativt på ett betydande sätt. Vid Åbyverket kan andra tekniska lösningar behövas jämfört med de andra lokaliseringsalternativen Särskilt hänsynstagande måste tas vad gäller buller, transporter, damning etc. Lokalisering vid Attersta och Kvarntorp bedöms inte innebära några intressekonflikter för natur kultur och friluftsliv. Närmaste område för Åbyverket som utpekas som särskilt intressant ur kulturhänseende är Karlslund, cirka 2 km från anläggningen. Samtidigt utgör hela stråket längs Svartån ett rekreationsområde lämpat för friluftsliv. E.ON bedömer att planerad verksamhet kommer att ha liten eller ingen påverkan på möjligheterna till rekreation längs Svartån. 6.3 Slutsats E.ON anser att enda rimliga lokaliseringen för den nya kraftvärmeenheten är vid Åbyverket. Infrastruktur och anslutningar till nät innebär sådana merkostnader i de övriga lokaliseringsalternativen att dessa alternativ inte anses som skäliga och skulle därmed försämra fjärrvärmens konkurrenskraft. Lokaliseringsalternativen Attersta och Kvarntorp innebär betydande tekniska och ekonomiska nackdelar. Vid dessa lokaliseringsalternativ kommer huvudproduktionsanläggningen att ligga långt från fjärrvärmeanvändarna vilket kan medföra störningar i fjärrvärmeleveransen och ökad sårbarhet med endast en inkopplingspunkt till fjärrvärmenätet i Örebro. Det längre avståndet till fjärrvärmekunderna vid lokalisering i Attersta eller Kvarntorp innebär även större energiförbrukning i form av energi för att pumpa fjärrvärme samt större värmeförluster i fjärrvärmeledningar. Den merkostnad som uppstår initialt med längre och större distributionsledning för fjärrvärme är betydande vid dessa lokaliseringsalternativ. En lokalisering vid dessa alternativ innebär även högre driftskostnader beroende på större energiförbrukning och större personalkostnader. Nackdelen med lokalisering till Åbyverket är det korta avståndet till bostäder. En lokalisering dit bör kunna ske utan att den närmaste omgivningen påverkas negativt på ett

31 betydande sätt. Detta medför att det kan komma att krävas andra tekniska lösningar vid Åbyverket jämfört med alternativa lokaliseringar. 31

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN 2007-10-10 ANTAGANDEHANDLING Antagen 2007-12-13 Laga kraft 2008-01-10 DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv Förvaltning Lars Anshelm 0413-621 27 KS.2010.0088 2010-12-21 Kommunstyrelsen i Eslöv Yttrande angående ansökan om tillstånd för anläggande och drift av ett kraftvärmeverk på fastigheten Eslöv Örtofta 21:1

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Lokaliseringsutredning för en ny kraftvärmeanläggning i Järfälla

Lokaliseringsutredning för en ny kraftvärmeanläggning i Järfälla 1 Handläggare Anna-Karin Hjalmarsson E.ON Värme Sverige AB Lokaliseringsutredning för en ny kraftvärmeanläggning i Järfälla 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Fjärrvärmenät och produktionsanläggningar...

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Rektorn (Rektorn 3 samt del av Rektorn 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för del av kv. Rektorn (Rektorn 3 samt del av Rektorn 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för del av kv. Rektorn (Rektorn 3 samt del av Rektorn 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Program Samrådsredogörelse 1 Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Gällö samhälle

Detaljplan för Gällö samhälle Bräcke kommun, Jämtlands län Upprättad 2014-08-29 Samråd 2015-04-16 Granskning Antagen Laga kraft.. Planförfattare: Ulf Alexandersson Stadsarkitekt PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Madeleine Turén (kompletterad av Louise Eriksson) Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Planens

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1

Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1 Dnr TPN 2013/34 Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: 2013-06-17 Laga kraft: 2013-07-10 Dnr TPN 2013/34 Innehåll INLEDNING...

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G

B E H O V S B E D Ö M N I N G 1(8) B E H O V S B E D Ö M N I N G tillhörande detaljplan för del av fastigheten Djurön 1:6 med närområde inom Dagsberg i Norrköping, fysisk planering den 25 januari 2010 SAMRÅDSHANDLING 2(8) 1 Behovsbedömningens

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN Halmstads kommun, Stadskontoret, Samhällsbyggnad 2004-06-08 WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Tel: 035-18 11 00 Fax: 035-18 11 01 WSP Sverige AB Org

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

54(65) 54(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

54(65) 54(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 54(65) 54(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 55(65) HÄLSA OCH SÄKERHET Energiproduktion Ett fjärrvärmesystem har byggts ut i Tanumshede. Värmecentralen är placerad

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

S A M R Å D S H A N D L I N G

S A M R Å D S H A N D L I N G Dnr TPN 2013/35 S A M R Å D S H A N D L I N G Upphävande av stadsplan PLAN af Platsen Hallsberg från år 1886 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: Laga kraft: Dnr TPN

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1. 2 Vision och syfte 2

Innehåll. 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1. 2 Vision och syfte 2 Innehåll 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1 2 Vision och syfte 2 3 Bakgrund 2 3.1 E.ONs värmeverksamhet i Stockholmsregionen 2 3.2 Ökat behov 3 4 Lokalisering 5 4.1 Alternativa lokaliseringar

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att utveckla Ödåkras västra delar

Läs mer

Behovsbedömning - checklista

Behovsbedömning - checklista 2018-06-19 DNR 2018-055 Behovsbedömning - checklista Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning av planer, program eller ändringar, om dess genomförande kan antas medföra en betydande

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G

B E H O V S B E D Ö M N I N G 1(8) B E H O V S B E D Ö M N I N G tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 9 april

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun

Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun Projektbeställare Kent Gullberg Huvudprojektledare Alexander Bergström Datum 2018-06-04 Version 1.0 Diarienummer KS 2018/0171 Godkänd av styrgrupp 2018-06-04

Läs mer

Planbeskrivning. Sätra 10:1 m fl, Kv Prickskytten. Detaljplan för industri m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Sätra 10:1 m fl, Kv Prickskytten. Detaljplan för industri m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDSHANDLING 2014-03-28 HANDLÄGGARE: HENRY GREW Planbeskrivning Sätra 10:1 m fl, Kv Prickskytten Detaljplan för industri m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län Samrådstid: 29 april

Läs mer

Fastigheten Kumla 136:35

Fastigheten Kumla 136:35 Samhällsbyggnadsförvaltningen Kent Wiklund, planarkitekt januari 2014 Dnr. 2013KSM0329 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Fastigheten Kumla 136:35 Tyresö kommun, Stockholms län Planområdet markerat

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

S A M R Å D S H A N D L I N G

S A M R Å D S H A N D L I N G Dnr TPN 2012/37 S A M R Å D S H A N D L I N G Upphävande av del av stadsplan för Hallsberg (Vingenområdet) i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: Laga kraft: Dnr TPN 2012/37

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen 1(8) Utredningens huvuddrag Bakgrund och syfte Riktlinjer för bostadsförsörjningen Vårgårda kommun

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut Detaljplan för Malghult 2:102 m.fl. fastigheter POD, Kristdala, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret april 2016, reviderad maj 2017 Dnr SBN 2015/000200 Uppdragsbeslut 2015-10-13 Samrådsbeslut

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för. inom Kvillinge i Norrköpings kommun (VA-område 5 och 10 norra).

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för. inom Kvillinge i Norrköpings kommun (VA-område 5 och 10 norra). 1(6) Kungssten ett starkt kuperat område ursprungligen bebyggt med fritidshus BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för Graversfors, delen NORRA KUNGSSTEN inom Kvillinge

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Detaljplan för industriområde på Fröland, Uddevalla kommun

Detaljplan för industriområde på Fröland, Uddevalla kommun HE 152 Antagandehandling Laga kraft 2010-11-12 Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Swerock AB Avd Väst 424 57 Gunnilse Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson Stefan Unger Uppdragsnr:

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(6) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn. tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(6) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn. tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen Behovsbedömning Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn 1(6) 214 tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen med närområde inom Berget i Norrköping

Läs mer

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB.

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB. DETALJPLAN Grönalid 1:1 VANSBRO KOMMUN DALARNAS LÄN SAMRÅDSFÖRSLAG HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planens syfte

Läs mer

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Referens Anders Forsberg Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Tumba, februari 2011 Behovsbedömningen av detaljplan för del av kvarteret Rotemannen är framtagen som ett underlag inför

Läs mer

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-30 Dnr:SBB2017-272 1 (5) Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås

Läs mer

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län PLANBESKRIVNING 2 HANDLINGAR

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr: PLANBESKRIVNING

ANTAGANDEHANDLING Dnr: PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2007-0743-214 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av NARVA 1 (blivande NEJLIKAN) i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med

Läs mer

Ansökan om detaljplan Begäran om planbesked Del av Hagby 1:3 samt Säby 1:7

Ansökan om detaljplan Begäran om planbesked Del av Hagby 1:3 samt Säby 1:7 Handläggare Rickard Lundborg Tel +46105051486 Mobil +46705924848 E-post rickard.lundborg@afconsult.com Mottagare Datum 2019-06-28 Projekt-ID Bilaga 1 Ansökan om detaljplan Begäran om planbesked Del av

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Segersby 2

Behovsbedömning av detaljplan för Segersby 2 Behovsbedömning av detaljplan för Segersby 2 Tumba, mars 2017 Behovsbedömningen av detaljplan för Segersby 2 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET Bollebygds kommun, Västra Götalands län Samrådshandling 2009-01-20 Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef Samrådshandling Januari, 2015 Dnr 2014 KSM 1052 TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Del av Alby S:1 Krusboda, inom Tyresö kommun, Stockholms län Planområdets

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Tillhörande detaljplan för del av

Tillhörande detaljplan för del av B E H O V S B E D Ö M N I N G AV M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för del av H A L M S TA D 1 0 : 1, S p å r v ä e l b y t e FURET/SANNARP, HALMSTADS KOMMUN Plan E308 K Enkelt förfarande,

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Förstudierapport för Tråsättra 1:94 m.fl.

Förstudierapport för Tråsättra 1:94 m.fl. Förstudierapport för Tråsättra 1:94 m.fl. Projektbeställare Projektledare David Lanthén Sofia Holmgren Datum 2015-11-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2013/0026-218 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Jenny Johansson (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd 2014:xx om vissa kostnads-nyttoanalyser på energiområdet.

Läs mer

Myndigheter och bolag som lämnat informationer och bistått med kompetens som grund för våra kommentarer

Myndigheter och bolag som lämnat informationer och bistått med kompetens som grund för våra kommentarer Myndigheter och bolag som lämnat informationer och bistått med kompetens som grund för våra kommentarer SVEBIO (Svenska Biobränsleföreningen) Enegimyndigheten Banverket Miljödepartementet Green Cargo Regionplanekontoret

Läs mer

Kemisten 2 m.fl. BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. Bryngelshusgatan, Halmstad, HALMSTADS KOMMUN plan 2012/0541

Kemisten 2 m.fl. BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. Bryngelshusgatan, Halmstad, HALMSTADS KOMMUN plan 2012/0541 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Kemisten 2 m.fl. Bryngelshusgatan, Halmstad, HALMSTADS KOMMUN plan 2012/0541 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-12 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR

Läs mer

Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Samhällsbyggnadsförvaltningen Carolin Andersson, planarkitekt Dnr 2013 KSM 0603 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

Behovsbedömning för detaljplan för bostäder i Paradiset, Partille kommun

Behovsbedömning för detaljplan för bostäder i Paradiset, Partille kommun 2016-05-16 KS/2016:130 Behovsbedömning för detaljplan för bostäder i Paradiset, Partille kommun Bedömning Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i MB för att

Läs mer

en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun).

en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun). 1(6) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun)., fysisk planering

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

Planhandlingar Detaljplan för. Upphävande av Detaljplan för område i anslutning till RV 66, del av Surahammar 9:1, Dp S80D

Planhandlingar Detaljplan för. Upphävande av Detaljplan för område i anslutning till RV 66, del av Surahammar 9:1, Dp S80D Planhandlingar Detaljplan för Upphävande av Detaljplan för område i anslutning till RV 66, del av Surahammar 9:1, Dp S80D Samrådstid 2018-07-18 2018-08-22 Upphävande av Detaljplan för område i anslutning

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Samrådsredogörelse

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad PLANBESKRIVNING Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad Antagandehandling Stadsbyggnadsavdelningen 2013-02-27 HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta

Läs mer

Riskbedömning. Delar av Snurrom, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskbedömning. Delar av Snurrom, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-05-15 (Rev. 2017-06-12) Riskbedömning med avseende på transporter av farligt gods på E22 Preliminär handling Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: 0480-100 92 Karlskrona Drottninggatan 54 Tel: 0455-107

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

S K E D A L A 4 : 1 B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G. Skedala, HALMSTADS KOMMUN

S K E D A L A 4 : 1 B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G. Skedala, HALMSTADS KOMMUN B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för del av S K E D A L A 4 : 1 Skedala, HALMSTADS KOMMUN Standardförfarande, KS2015/00549 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott

Läs mer

Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem)

Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem) Stadsbyggnadsnämnden 2016-12-01 FK 1 (2) Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning Mari Lundkvist 016-710 21 79 Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem) Förslag till beslut Begäran

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

Välkommen till Kraftringen! 21 maj 2015 Peter Ottosson Lennart Friberg

Välkommen till Kraftringen! 21 maj 2015 Peter Ottosson Lennart Friberg Välkommen till Kraftringen! 21 maj 2015 Peter Ottosson Lennart Friberg Agenda 1 Vi börjar med mingel och fika. 2 Kort presentation av Örtoftaverket 3 Miljötillstånd och lokaliseringsutredning 4 Rundvandring

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Sidan 1 av 5 Datum 2018-10-01 Granskningshandling Diarienummer 2018-018 Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Samrådsförfarande Detaljplanen har varit på samråd

Läs mer