Tillämpningsanvisningar till reglemente för väsentlighetsoch riskanalys och intern kontroll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillämpningsanvisningar till reglemente för väsentlighetsoch riskanalys och intern kontroll"

Transkript

1 Tillämpningsanvisningar rev 1 KFKS 2007/752 1 Tillämpningsanvisningar till reglemente för väsentlighetsoch riskanalys och intern kontroll Arbetet med väsentlighets- och riskanalyser och intern kontroll ska tydliggöra nämndernas väsentliga områden, strategiska mål, nyckeltal samt åtgärder för att uppnå de strategiska målen. Till stöd för detta arbete lämnar stadsledningskontoret tillämpningsanvisningar. De ska tillämpas i arbetet med Mål & Budget, vid redovisning av månads-, tertial- och årsbokslut. Anvisningarna har delats upp i avsnitten; strategiska mål, nyckeltal, riskanalys, åtgärder, kontrollpunkter för intern kontroll, resursfördelning. I varje avsnitt redovisas numrerade punkter där nämndens uppgifter framgår. Ibland preciseras punkten ytterligare. Stadsledningskontoret Lennart Jonasson Stadsdirektör Jane Rönnholm Kollén Internrevisor Innehållsförteckning 1. Inledning Strategiska mål Nyckeltal Riskanalys Åtgärder Kontrollpunkter för intern kontroll Resursfördelning... 13

2 Nacka kommun Tillämpningsanvisningar till reglemente för väsentlighetsoch riskanalys och intern kontroll 1. Inledning Arbetet med väsentlighets- och riskanalyser och intern kontroll ska, som en del i en effektiv budget- och bokslutsprocess, tydliggöra nämndernas 1 väsentliga områden, strategiska mål, nyckeltal samt åtgärder för att uppnå de strategiska målen. Som stöd lämnas dessa tillämpningsanvisningar. De ska tillämpas i arbetet med Mål & Budget, vid redovisning av månads-, tertial- och årsbokslut. Nämndernas ansvar har tydliggjorts i Reglementet för väsentlighets- och riskanalys och intern kontroll och i bestämmelserna i varje nämnds reglemente. Promemorian Så styrs Nacka; mål- och resultatstyrning, beskrivning av kommunens styrsystem har noterats av kommunstyrelsen och sänts till kommunfullmäktige och samtliga nämnder för kännedom, KS 26 november 2007, 262. Som en del i en effektiv mål-, budget- och bokslutsprocess prioriterar nämnden mellan sina områden och tar fram förslag på strategiska mål till kommunfullmäktige som fångar nämndens väsentliga områden, beslutar om nyckeltal som fokuserar på det som är väsentligt för att det strategiska målet ska uppfyllas, beslutar om åtgärder med utgångspunkt från nämndens måluppfyllelse av strategiska mål, beslutar om kontrollpunkter för intern kontroll om nämndens analys påvisat behov av intern kontroll som faller utanför de områden som omfattas av nämndens strategiska mål, beslutar om resursfördelning, omprövar tidigare beslut och strategier. Nyckeltalen ska stödja uppföljningen av måluppfyllelsen av de strategiska målen. Utmaningen ligger i att använda nyckeltal som hjälper till att identifiera vad som behöver åtgärdas, och också medger uppföljning av hur effektiva åtgärderna har varit. Följande frågor underlättar nämndens arbete. Svaren talar om vilka utvecklingsområden som nämnden har och som bör prioriteras. Nåddes beslutade målnivåer? Hur står sig verksamhetens resultat i jämförelse med andras? Vad är orsaken till uppkommen situation? I vilken utsträckning förklaras resultatet av nämndens strategi och vad nämnden faktiskt har gjort respektive oförutsedda interna och externa händelser? Hur effektiva var åtgärderna? Gav redovisade åtgärder den väntade effekten? Om inte, i vilken utsträckning förklaras detta av att nämnden gjorde något 1 Med nämnd avses även kommunstyrelsen, Velamsundsstyrelsen och samtliga organ inom kommunstyrelsen inklusive verksamhetsutskottet (men inte arbetsutskottet) med den kommunala produktionen samt Nacka Energi AB.

3 Nacka kommun annat än det som var tänkt, av oförutsedda händelser, eller helt enkelt av att nämnden tänkte fel från början? Behöver andra åtgärder vidtas? Användes rätt nyckeltal för att mäta resultat? Behöver nämnden prioritera om resurserna? Vilka lärdomar ska nämnden ta med sig? Genom en riskanalys får nämnden en överblick av de risker som behöver åtgärdas för att nämnden ska åstadkomma en bättre måluppfyllelse. Nämnden värderar i riskanalysen sannolikhet och konsekvens av olika risker för att nämnden inte når sina strategiska mål samt uppnår syftet med internkontroll. Riskanalysen säkerställer att nämndens nyckeltal fokuserar på det som är väsentligt för måluppfyllelsen. Riskanalysen sker således parallellt med att nyckeltal tas fram och är en del i den processen. Nämndens exponering för risker ska hållas på en acceptabel nivå. Nämnderna analyserar varje år relevant, tydligt och systematiskt hur uppdraget ska lösas inför kommande budgetperiod och använder samma struktur vid uppföljningar och årsbokslut. Genom detta förfarande säkerställs en röd tråd i nämndernas utvecklingsarbete för att åstadkomma en bättre måluppfyllelse. Kommunfullmäktige får också relevant information om hur nämnderna uppnår sina mål och om den interna kontrollen är tillräcklig. I samband med årsbokslutet beslutar kommunfullmäktige med bl.a. underlag från fullmäktiges revisorer om ansvarsfrihet ska beviljas eller vägras. Beslutet är ett besked till nämnderna hur fullmäktige ser på verksamheten och dess resultat vad som är bra och vad som är mindre bra. Följande är exempel på när kommunfullmäktige kan överväga att inte bevilja ansvarsfrihet: bristande måluppfyllelse ohörsamhet till mål och riktlinjer fastlagda av fullmäktige eller föreskrifter, bristande styrning, ledning, uppföljning och kontroll, förtroendeskada eller annan immateriell skada, ekonomisk skada, obehörigt beslutsfattande, inte lagenlig verksamhet, brottslig gärning, otillräcklig beredning av ärenden, inte rättvisande redovisning revisorerna har tidigare påtalat brister i de förtroendevaldas ansvarstagande som inte har åtgärdats 2. Strategiska mål Strategiska mål ska fånga nämndens väsentliga områden dvs. de viktigaste målen som nämnden har för de kommande fem till tio åren med utgångspunkt från hur nämnden har identifierat sitt uppdrag. Därmed finns förutsättningar för ett långsiktigt förbättringsarbete. Det ska finnas strategiska mål för både verksamhetsresultat och insatta resurser. Målen ska vara väl förankrade bland förtroendevalda, ledare och medarbetare för att få en bra styreffekt. Med strategi menas planerat tillvägagångssätt på längre sikt. Syftet med internkontroll ska tillgodoses av nämndens strategiska mål och nyckeltal.

4 Nacka kommun Identifiera uppdraget utifrån faktorerna lagar, förordningar och föreskrifter kommunens vision kommunens grundläggande värdering kommunens övergripande mål nämndernas uppdrag och uppgifter enligt sina reglementen de ekonomiska ramar och budgetdirektiv 2 som kommunstyrelsen i förväg har angett som grund för nämndernas arbete med förslag till mål och budget det av kommunfullmäktige noterade majoritetsprogrammet som majoritetspartierna antagit inför mandatperioden och som anger vad partierna ser som prioriterade frågor under perioden 2. Föreslå strategiska mål till kommunfullmäktige. 3. Besluta om läge till varje strategiskt mål samt för perspektiven verksamhetsresultat och insatta resurser. Lägesangivelsen är en samlad värdering utifrån NU-läge; utfall av nyckeltal samt annan bedömning. Externa jämförelser ger perspektiv på de egna resultaten. Redovisa tydligt bedömningar och resonemang. Om ett strategiskt mål följs upp med flera nyckeltal kan till exempel utfallet av ett nyckeltal värderas av nämnden som mer betydelsefullt för det strategiska målet än andra nyckeltal. Denna värdering ska i så fall slå igenom när läge anges för det strategiska målet. Detsamma gäller om ett strategiskt mål värderas som mer betydelsefullt än andra strategiska mål när lägen ska anges för perspektiven verksamhetsresultat och resurser. Om ett visst läge har angetts vid budget/uppföljning/bokslut, kan inte ett annat läge anges nästa gång om det inte finns utfall eller tydliga bedömningar och resonemang som stödjer den ändrade lägesangivelsen. Lägen anges i tre nivåer i färg/text. Kriterierna ska följas. Läge Kriterier Har brister OK Bra Resultaten för nyckeltalen ligger sammantaget under fastställda målnivåer. Resultaten är inte styrkta med utfall för fastställda nyckeltal. Resultatutvecklingen är negativ över tid. Resultatet för nyckeltalen uppfyller sammantaget fastställda målnivåer. Resultaten är styrkta med utfall för fastställda nyckeltal. Resultaten av nyckeltalen överstiger sammantaget fastställda målnivåer Resultatutvecklingen för nyckeltalen är positiv över tid (minst 2 år). Resultaten för nyckeltalen är externt jämförbara. 2 Budgetdirektiven är påpekanden från kommunstyrelsen utifrån dess uppsikts- och samordningsansvar om vad kommunstyrelsen bedömer att det är viktigt att nämnderna fokuserar på det kommande året.

5 Nacka kommun Nyckeltal Nyckeltalen ska fokusera på det som är väsentligt för att det strategiska målet ska uppfyllas. För att nyckeltalen ska få en styrande funktion är själva processen då nyckeltalen tas fram lika viktig som vilka nyckeltal som faktiskt väljs ut. Nyckeltalen måste, för att få en bra styreffekt, förstås och accepteras av organisationen dvs. förtroendevalda, ledare, medarbetare. Nyckeltalen ska stödja uppföljningen av måluppfyllelsen av de strategiska målen. Nyckeltalen ska hjälpa till att identifiera vad som behöver åtgärdas, och vid uppföljningen också visa hur effektiva åtgärderna har varit. Syftet med internkontroll ska huvudsakligen tillgodoses av nämndens strategiska mål och nyckeltal. 1. Nämnden beslutar om ett eller fler nyckeltal till varje strategiskt mål. a. Se till att nyckeltalet kort beskriver vad som ska undersökas för att ta reda om ett mål är uppfyllt eller inte. De ska gå att skilja bra värden från dåliga värden. Det ska vara enkelt att förstå och svårt att manipulera. Det ska gå att påverka. Mätning av nyckeltalet ska visa om nämnden är på väg att uppfylla målet. b. Se till att det finns nyckeltal som kan användas som grund för värderingar, analyser och korrigerande åtgärder under pågående period. c. Se till att det finns nyckeltal för att värdera i vilken utsträckning nyckeltalet har uppfyllts efter avslutad period. d. Säkerställ att det nyckeltal som mäts också är det nyckeltal som påverkar det strategiska målet och att det inte finns andra faktorer som påverkar målet. Kanske ska andra nyckeltal mätas istället. Det ska finnas ett orsakssamband mellan nyckeltal och strategiskt mål för att kunna dra giltiga slutsatser av utfallet. Orsakssambandets styrka kan variera. e. Säkerställ att nyckeltalet mäter det som är tänkt att mätas. Om det råder en dålig överensstämmelse mellan utförd mätning och definition av nyckeltal har undersökningen dålig giltighet. Mätning av nyckeltal ska kunna upprepas. f. Se till att det finns nyckeltal som möjliggör jämförelser med andra kommuner och i vissa fall med företag och andra organisationer. 2. Nämnden beslutar om en målnivå för varje nyckeltal som ska uppnås under verksamhetsåret. Målnivån ska vara rimlig och motiveras med hänsyn till kvalitet och insatta resurser. För att säkerställa att målnivåerna läggs på en optimal nivå bör följande frågor besvaras: Hur har det egna resultatet utvecklats över åren? Hur står sig det egna resultatet i jämförelse med andras? Är området prioriterat i den egna verksamheten? Vad innebär de lokala förutsättningarna för möjligheterna att åstadkomma resultat?

6 Nacka kommun Besluta om frekvens och mätmetod för nyckeltalet. Frekvensen måste stämma överens med vald mätmetod och ha ett rimligt intervall. Vid stickprov är det viktigt att urval av populationen görs slumpmässigt för att korrekta slutsatser ska kunna dras för hela populationen. Alla analysenheter måste ha samma sannolikhet eller åtminstone olika men kända sannolikheter för att komma med i urvalet. Det går inte att ersätta en mer svåranträffad analysenhet med en mer lättanträffad analysenhet. Redovisa mätmetod vid uppföljning. 4. Ta hänsyn till den statistiska felmarginalen när utfallet analyseras. Resultatet från opinions- och marknadsundersökningar som bygger på stickprov har en viss osäkerhet. En del av osäkerheten kan skattas, nämligen den statistiska felmarginalen. Felmarginalen kan bara beräknas om urvalet har gjorts obundet slumpmässigt ur ett register/ urvalsram över en större population. Även andra typer av felkällor kan finnas som det statistiska bortfallets storlek och sammansättning, dåliga frågeformuleringar samt relevans för det som man egentligen vill ha reda på. Vid telefonurval ska t.ex. varje analysenhet ha samma möjlighet att komma med i urvalet, ensamhushåll eller hushåll med flera fasta telefonlinjer ska inte vara överrepresenterade, hushåll med kontantmobiler ska inte vara underrepresenterade, personer som ofta är hemma ska inte vara överrepresenterade, intervjuaren ska inte påverka den intervjuade mm. Problem med ett stort och eventuellt snedvridande bortfall kan hanteras genom att populationen omdefinieras, skäl för att inte låta sig intervjuas minimeras, bortfallsanalys sker mm. Populationen måste definieras. Det ska vara tydligt vilka analysenheter som ingår. Det är viktigt att öppet redovisa bortfallsanalysen. Den statistiska felmarginalen bestäms sammantaget av; Säkerhetsnivån: Vanligt är att använda 95-procentig säkerhetsnivå för att vara säker på att det inte är slumpen som ligger bakom ett visst resultat. Urvalets storlek: Ju större urval desto mindre felmarginal. Vid ökning av antalet analysenheter krymper alltid felmarginalen men nyttan är avtagande. Att gå från 100 till 1000 analysenheter innebär att felmarginalen krymper med mellan 4 och 7 procentenheter. Ett urval om analysenheter har ändå en felmarginal om procentenheter. Spridning av resultatet i det som undersöks:

7 Nacka kommun Större spridning leder till större felmarginal. Felmarginalen är som störst för procenttal kring 50 procent för att sedan minska uppåt 100 procent eller nedåt 0 procent. Urvalets storlek i förhållande till populationen: Felmarginalen krymper när urvalets storlek närmar sig populationens storlek. 5. Besluta under budgetåret vid behov om reviderade nyckeltal. De redovisas vid nästa uppföljning till kommunstyrelsen; tertial 1, tertial 2 eller årsbokslut. 4. Riskanalys Riskanalysen innebär att nämnden värderar sannolikhet och konsekvens av olika risker för att nämnden inte når sina strategiska mål samt uppnår syftet med internkontroll. Den säkerställer att nämndens nyckeltal fokuserar på det som är väsentligt för måluppfyllelsen. Riskanalysen sker således parallellt med att nyckeltal tas fram och är en del i den processen. Genom en riskanalys får nämnden en överblick av de risker som behöver åtgärdas. Nämndens ska åtgärda de risker som har de högsta riskvärdena. Nämndens exponering för risker ska hållas på en acceptabel nivå. 1. Identifiera och analysera systematiskt nämndens risker för att nämnden inte når sina strategiska mål. Beakta tidigare dokumenterad riskanalys. Riskanalysen ska uppdateras minst varje år eller efter behov. a. Identifiera och analysera externa risker för organisationens olika nivåer genom omvärldsanalyser. Externa risker kan vara utveckling av befolkning, arbetsmarknad, infrastruktur, näringsliv, förmågan att attrahera arbetskraft eller beslut fattade av andra. Regering, riksdag, EU kan t.ex. besluta om förändrad lagstiftning, förordningar eller föreskrifter som har en direkt eller indirekt påverkan på verksamheten. b. Identifiera och analysera interna risker för organisationens olika nivåer. De kan identifieras på olika sätt; t.ex. genom intervjuer, enkäter, granskning av processer, dokumentation av tidigare inträffade händelser eller revisionsrapporter. Interna risker kan vara att målen är okända i organisationen, verksamheten bedrivs inte kostnadseffektivt, insatta resurser är för höga i förhållande till beslutad kvalitet eller vid externa jämförelser, beslutade prestationer levereras inte, beslut verkställs inte och följs inte upp i förhållande till den beslutade verksamhetsinriktningen och strategiska mål. Interna risker är också dålig följsamhet till lagstiftning, förordningar och föreskrifter, kommunens reglementen och riktlinjer, personalens kompetens, personalomsättning, organisationsförändringar, förändringar av arbetsuppgifter, otydlig ansvarsfördelning, otydlig delegationsordning, beslutade rutiner är okända i organisationen, rutiner tillämpas felaktigt, beslutade kontrollåtgärder utförs inte, brister som upptäcks åtgärdas inte.

8 Nacka kommun Interna risker kan också vara att; Budgetbeslut fattas på grund av felaktiga kalkyler därför att räkenskaperna inte är rättvisande och redovisningen av nämndens prestationer avseende kvantitet, kvalitet och resursanvändning inte är ändamålsenlig och tillförlitlig. Risker för oegentligheter kan förekomma i samband med upphandlingar av varor och tjänster, avtalsfrågor, bidragsgivning, etableringar, investeringar, relationer till leverantörer och utförare samt vid redovisning av prestationer m.m. Risker kan förekomma om det finns motiv att utnyttja bristerna samtidigt som det finns brister i redovisningen eller redovisningen är möjlig att manipulera, det finns brister i uppföljning och kontroller, bristfälligt skydd av tillgångar, dålig arbetsfördelning/arbetsrotation och en tillåtande kultur. Redovisningsrisker kan handla om att betalning sker av privata räkningar eller utbetalning av bidrag till närstående. Det kan också vara att mottagningsattest felaktigt görs av någon som faktiskt inte vet att varan, tjänsten har levererats. IT-baserade risker kan t.ex. vara att krav inte tillgodoses eller rutiner inte följs avseende behörighetskontrollsystem, lagring, skydd mot obehöriga ändringar, integritet samt spårbarhet dvs. identifikation av vem som gjort vad. 2. Värdera subjektivt på en skala 1-5 sannolikheten för att risken inträffar. 3. Värdera subjektivt varje risk på en skala 1-5 konsekvensen för att risken inträffar. 4. Multiplicera värdet för sannolikhet med värdet för konsekvens för varje risk för att beräkna riskvärdet. Dokumentera riskanalysen. En dokumentation av de resonemang som ligger till grund för gjorda värderingar är till god hjälp vid nästa riskanalys. Om det kan antas att offentliggörande av riskanalysen innebär att riskvärdet ökar för någon risk kan eventuellt en sekretessbeläggning ske av denna del av riskanalysen.

9 Nacka kommun Beslut om sekretess fattas av behörig tjänsteman enligt nämndens delegationsordning. 5. Besluta hur risken ska åtgärdas. a. Acceptera risken om verksamheten påverkas minimalt. b. Begränsa risken dvs. minska sannolikhet och konsekvens för att risken inträffar. c. Låt bli de aktiviteter som ger upphov till risken. 5. Åtgärder Nämnden ska åtgärda de risker som har de högsta riskvärdena i riskanalysen. Utmaningen för nämnden ligger i att använda nyckeltal som hjälper till att identifiera vad som behöver åtgärdas, och att nyckeltalen också medger uppföljning av hur effektiva åtgärderna har varit. Följande frågor underlättar nämndens arbete. Nåddes beslutade målnivåer? Hur står sig verksamhetens resultat i jämförelse med andras? Vad är orsaken till uppkommen situation? I vilken utsträckning förklaras resultatet av nämndens strategi och vad nämnden faktiskt har gjort respektive oförutsedda interna och externa händelser? Hur effektiva var åtgärderna? Gav redovisade åtgärder den väntade effekten? Om inte, i vilken utsträckning förklaras detta av att nämnden gjorde något annat än det som var tänkt, av oförutsedda händelser, eller helt enkelt av att nämnden tänkte fel från början? Behöver andra åtgärder vidtas? Användes rätt nyckeltal för att mäta resultat? Behöver nämnden prioritera om resurserna? Vilka lärdomar ska nämnden ta med sig? 1. Åtgärda de risker som har de högsta riskvärdena i nämndens riskanalys. a. Jämför kostnaden för nödvändiga åtgärder mot nyttan av att riskvärdet reduceras till en acceptabel nivå. Ekonomiska och verksamhetsmässiga faktorer ska vägas in liksom vikten av att upprätthålla förtroendet för verksamheten hos olika intressenter. Säkerhetsnivån ska bedömas vara rimlig. b. Åtgärda risker som inträffar mer sällan men som får mycket allvarliga konsekvenser när de inträffar. Åtgärda på samma sätt risker som inträffar ofta men där konsekvenserna varje gång är små.

10 Nacka kommun c. Undvik åtgärder med hög kostnad men med låg förväntad effekt. Överväg i stället alternativa åtgärder. d. Specificera åtgärderna. Redovisa också de ekonomiska effekterna av varje åtgärd. Genom att åtgärderna är konkreta och tydliga är de också möjliga att utvärdera. e. Utvärdera åtgärderna kontinuerligt. 2. Besluta om en förteckning över nämndens åtgärder. Redovisa enligt punkten 6 nedan till varje identifierad risk: nämndens strategiska mål, riskanalys med riskvärde, åtgärd inklusive beräknad ekonomisk effekt/åtgärd, uppföljning av åtgärd inklusive redovisning av frekvens och metod. Ange om åtgärden är på kort sikt eller på längre sikt (ange år). Riskvärdet bör vid nästa analys ha minskat till en acceptabel nivå om det var relevanta åtgärder som vidtogs. 3. Nämndens inriktning måste vara att utfall som visar har brister ska åtgärdas, för att utfallet vid nästa mätning ska visa OK. Nämnden ska analysera befintliga risker samt besluta om resultatförbättrande åtgärder inklusive beräknad ekonomisk effekt/åtgärd för att uppnå nyckeltalens fastställda målnivåer. Läge Har brister OK Kriterier Resultaten för nyckeltalen ligger sammantaget under fastställda målnivåer. Resultaten är inte styrkta med utfall för fastställda nyckeltal. Resultatutvecklingen är negativ över tid. Resultatet för nyckeltalen uppfyller sammantaget fastställda målnivåer. Resultaten är styrkta med utfall för fastställda nyckeltal. 4. Nämndens inriktning bör vara att även vid utfall som är OK ska resultatförbättrande åtgärder tas fram i möjligaste mån för att utfallet vid nästa mätning ska visa Bra. Nämnden ska analysera befintliga risker samt besluta om resultatförbättrande åtgärder inklusive beräknad ekonomisk effekt/åtgärd för att uppnå nyckeltalens fastställda målnivåer. Bra Resultaten av nyckeltalen överstiger sammantaget fastställda målnivåer Resultatutvecklingen för nyckeltalen är positiv över tid (minst 2 år). Resultaten för nyckeltalen är externt jämförbara. 5. Besluta vid behov under budgetåret om en reviderad förteckning över åtgärder inklusive ekonomisk effekt/åtgärd. Den redovisas vid nästa uppföljning till kommunstyrelsen; tertial 1, tertial 2 eller årsbokslut.

11 Nacka kommun Förteckning över nämndens åtgärder inklusive ekonomisk effekt/åtgärd.(exemplen är från budget 2008)

12 Nacka kommun Kontrollpunkter för intern kontroll Om nämndens riskanalys har påvisat behov av intern kontroll som faller utanför de områden som omfattas av nämndens strategiska mål och nyckeltal är det nödvändigt med särskilda kontrollpunkter för intern kontroll. Med intern kontroll avses systematiskt ordnade kontroller i organisation, system, processer och rutiner samt säkerställande av att rutiner och arbetssätt tillämpas på avsett sätt och är effektiva för att uppnå verksamhetens mål. Syftet med internkontroll är: En ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet. Det innebär att ha kontroll över insatta resurser, prestationer och kvalitet samt att säkerställa att fattade beslut verkställs och följs upp i förhållande till fastställd verksamhetsinriktning och strategiska mål. Kvalitet/ verksamhetsresultat ska relateras till insatta resurser. En tillförlitlig finansiell rapportering och information om verksamheten. Det innebär att ha tillgång till rättvisande räkenskaper, ändamålsenlig och tillförlitlig redovisning av verksamhetens prestationer avseende kvantitet, kvalitet och resursanvändning samt övrig relevant information om verksamheten. Lagar, föreskrifter, riktlinjer mm. tillämpas. Det omfattar även förordningar, kommunens interna regelverk samt ingångna avtal med olika parter. 1. Besluta om en förteckning över kontrollpunkter för intern kontroll. Redovisa enligt punkten 3 nedan till varje kontrollpunkt: process, riskanalys med riskvärde samt uppföljning under året inklusive frekvens och metod. 2. Besluta vid behov under budgetåret om en reviderad förteckning över kontrollpunkter. Den redovisas vid nästa uppföljning till kommunstyrelsen; tertial 1, tertial 2 eller årsbokslut. 3. Förteckning över nämndens kontrollpunkter. 4. Utvärdera i årsbokslutet om syftet med internkontroll har uppnåtts. Beakta i utvärderingen iakttagelser från extern och intern revision. Redovisa åtgärder inklusive beräknad ekonomisk effekt/åtgärd. Ange om åtgärden är på kort sikt eller på längre

13 Nacka kommun sikt (ange år). Riskvärdet för kontrollpunkten bör vid nästa analys ha minskat till en acceptabel nivå om det var relevanta åtgärder som vidtogs för att hantera risken. 7. Resursfördelning Utifrån ett helhetsperspektiv på kommunens totala resursanvändning motiverar varje nämnd sin ram och omfördelar vid behov resurserna inom given ram. För att åstadkomma en god ekonomisk hushållning ska det finnas ett klart samband mellan resursåtgång, prestationer, resultat och effekter. Syftet är att åstadkomma den bästa måluppfyllelsen för kommunen. Om måluppfyllelsen för två lika verksamheter är olika kan det finnas skäl att omfördela resurser för att skapa en optimal måluppfyllelse. Externa jämförelser som innebär högre eller lägre kostnad än likvärdiga kommuner och som inte beror på Nackas ambitionsnivå kan medföra en omfördelning mellan nämnder och inom nämnder (se WebOr 3 ). Analysen av externa jämförelser bör kunna förklara sådana faktorer som kommunen själv kan påverka och vara till hjälp i nämndens långsiktiga förbättringsarbete. Genom att varje nämnd översätter beslutade åtgärder till intäkter och kostnader visas ett samband mellan insatta resurser och verksamhetsresultat. Nackas resursfördelningsmodell ska också ta hänsyn till kompensation för priser (relevant prixindex), löner (avtalseffekter), volymer (realistisk befolkningsprognos) samt marknaden. Förändringar som beror på marknaden kan ske om det finns många aktörer. Ersättningen kan minskas per enhet därför att produktionskostnaden antas vara lägre än den hittills givna ersättningen. Differensen kan användas till omfördelning mellan nämnder. Om det finns få aktörer på en marknad antas det omvända gälla. Ersättningen kan ökas per enhet för att stimulera till fler anordnare. Nackas resursfördelningsmodell Verksamhet Läge verksamhetsresultat Läge insatta resurser Verksamhet A Verksamhet B Verksamhet C Hela organisationen Bra Har brister Bra OK Bra OK Har brister Har brister Ekonomisk ram föregående period (mkr) Ekonomisk effekt av redovisade åtgärder Pris- och lönekompensation Volymkompensation Marknadsmotiverade förändringar Förslag till beslut %- förändring ,5 1. Nämnden ska tydligt motivera sina ram och: a. Redovisa sambandet mellan resursåtgång och resultat för strategiska mål och intäkts/kostnadsberäkna varje åtgärd för att förbättra nämndens måluppfyllelse. 3 Sveriges kommuner och landsting har byggt upp kommundatabasen WebOr ( Där finns också tabeller till Vad kostar verksamheten i din kommun liksom information om skattesystemet mm.

14 Nacka kommun b. Redovisa strategin för förändringar av budgeten som beror på kompensation för löner, priser. c. Redovisa strategin för förändringar av budgeten som beror på marknaden. d. Redovisa strategin för förändringar av budgeten som beror på kvalitet/effektivitet och insatta resurser per enhet.

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119.

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119. Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-06-22, 119. Detta reglemente fastställer ansvaret för den interna kontrollen, med utgångspunkt i kommunallagen och den

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll

Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll KIRUNA KOMMUN Bilaga 1 Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll Innehåll sida 1. Intern styrning och kontroll 2 2. Riskanalys 3 - Övergripande

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 6.24

Laholms kommuns författningssamling 6.24 Laholms kommuns författningssamling 6.24 Reglemente för intern kontroll; antaget av kommunfullmäktige den 18 december 2003, 134 1 med ändring den 26 maj 2015, 86 2. Syfte med reglementet 1 Mål och syfte

Läs mer

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar,

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2017/92 KS 2016/616 Intern kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, Kommunstyrelsen Diarienummer KS 2017/92,

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera Ändrad 2005-08-18 Sida 1 (6) Senast reviderad: 2007-10-02 Senast reviderad av: Fredrik Bordahl Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Läs mer

Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av kommunfullmäktige 2005-04-25 53 VIMMERBY KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 2005-04-25, 53. Syfte

Läs mer

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske.

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske. KOMMUNKONTORET 2004-01-20 1 Sundbybergs stads policy för intern kontroll Inledning Denna policy avser inte att reglera vad som är god intern kontroll. Varje nämnd ska utforma och utföra den egna kontrollen

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer:

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer: Reglemente Innehåll 1 Syfte...3 2-6 Ansvarsfördelning...4 2 Kommunstyrelsen...4 3 Nämnderna...4 4 Förvaltningschef/VD...5 5 Verksamhetsansvariga...5 6 Medarbetare...6 Bilaga 1...7 1 Styrning och internkontroll...7

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll

Riktlinjer för internkontroll Dokumentansvarig Åsa Bejvall, 0485-470 35 asa.bejvall@morbylanga.se RIKTLINJE Beslutande Kommunstyrelsen 259 2018-12-04 1(5) Beteckning Handbok Giltighetstid 2018-12-04 Aktualitetsprövning/revidering senast

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL POLICY 1 (5) Datum Bertil Wiman 2006-05-29 0589-87020, 073-7657020 bertil.wiman@arboga.se REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av Kommunfullmäktige 2006-08-31, 81 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta

Läs mer

Tillämpningsanvisningar Väsentlighets- och Riskanalys 2. Väsentlighets- och riskanalysens roll i styrmodellen 2

Tillämpningsanvisningar Väsentlighets- och Riskanalys 2. Väsentlighets- och riskanalysens roll i styrmodellen 2 Tillämpningsanvisningar Väsentlighets- och Riskanalys 2 Väsentlighets- och riskanalysens roll i styrmodellen 2 Styrkedjan gemensam utgångspunkt 4 Uppföljning av mål vem gör vad 5 Underlag till väsentlighets-

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2006 6:1 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Syftet Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Bilden på omslaget är en vy över Trossö och Borgmästarkajen. Foto: Matz Arnström Innehållsförteckning 1. Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Riktlinje för Intern kontroll

Riktlinje för Intern kontroll Riktlinje för Intern kontroll Antaget av: Kommunstyrelsen den 2018-01-29 Datum för revidering: 2019-03-29 Ansvarig för revidering: Ekonomiavdelningen Diarienr.: Publicering - extern: www.nybro.se/politik-kommun/

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL med anvisningar

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL med anvisningar Antaget av/ansvarig Syfte God styrning och kontroll av Trollhättans Stads ekonomi och verksamhet. Gäller för Samtliga nämnder och förvaltningar. Referensdokument Kommunallagen. Kommunal redovisningslag

Läs mer

Svedala Kommuns 4:18 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 4:18 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Reglemente för intern kontroll antaget av kommunfullmäktige 2014-12-08, 160 Gäller från 2015-01-01 1 Syftet med intern kontroll Detta reglemente syftar till att säkerställa att

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling Beslut: Dnr: 2002/119

HÖRBY KOMMUN Författningssamling Beslut: Dnr: 2002/119 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelse och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern kontroll, dvs de skall

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 28 att gälla fr o m

Antaget av kommunfullmäktige , 28 att gälla fr o m REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-15, 28 att gälla fr o m 2011-01-01 Kommunens organisation I kommunen finns kommunstyrelse och fyra nämnder, nämligen bygg- och räddningsnämnd,

Läs mer

Plan för intern kontroll 2015

Plan för intern kontroll 2015 Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen Plan för intern kontroll 2015 Intern kontroll Intern kontroll handlar om att ha ordning och reda, veta att det som ska göras blir gjort

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll 1 Handläggare Carina Brofeldt Datum 2015-11-02 Diarienummer Reglemente för internkontroll Syftet med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Riktlinje för intern styrning och kontroll

Riktlinje för intern styrning och kontroll Riktlinje 2015-03-30 Riktlinje för intern styrning och kontroll KS 2015/0144 Beslutad av kommunfullmäktige den 30 mars 2015. Denna riktlinje ersätter, tillsammans med Riktlinje för ekonomistyrning, det

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 Kf 6/2017 Dnr Ks 2016/319 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 6 februari 2017, Kf 6. Gäller från datum: 1 mars 2017. Dokumentansvarig

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN Reglemente för intern kontroll 1 Syfte Reglementet syftar till att säkerställa att styrelsen, nämnden och de kommunala bolagen upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för intern kontroll, teknik- och servicenämnden

Tillämpningsanvisningar för intern kontroll, teknik- och servicenämnden 1/8 Beslutad: Teknik- och servicenämnden 2015-03-24 36 Gäller fr o m: 2015-04-01 Myndighet: Teknik- och servicenämnd Diarienummer: TSN/2015:136-012 Ersätter: - Ansvarig: Teknik- och servicekontoret Tillämpningsanvisningar

Läs mer

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun Reglemente för intern kontroll Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige, dnr Ks 14/344. Datum: 9 dec -14 Författare: Sara Anselmby Innehåll 1 Syfte... 7 2 Organisation av intern kontroll... 8

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Reglemente för intern kontroll Fastställd Fullmäktige 2012-02-13 13 Reviderad - Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2011/301 003 Dokument Winess, KS Reglemente för intern kontroll

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (8) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll. Antagen av Kf 77/2017

Riktlinjer för intern kontroll. Antagen av Kf 77/2017 Riktlinjer för intern kontroll Antagen av Kf 77/2017 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-10-26, 77 Diarienummer: 2017/351 00 För revidering ansvarar: Staben För eventuell uppföljning ansvarar:

Läs mer

Kommunstyrelsen KS/2018: KS/2016: Alla nämnder och förvaltningen

Kommunstyrelsen KS/2018: KS/2016: Alla nämnder och förvaltningen 1/9 Beslutad: 2018-12-19 276 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2019-01-01 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunstyrelsen KS/2018:545-003 KS/2016:648-003 Alla nämnder

Läs mer

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Diarienummer: 2015/560-KS-004 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Beslutad av kommunstyrelsen 2015 XX - XX program policy handlingsplan riktlinje 1 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-28, 242 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa

Läs mer

Reglemente för intern kontroll samt riktlinjer för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll samt riktlinjer för intern kontroll TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Johansson 2015-10-20 KS 2015/0918 50101 Kommunfullmäktige/Kommunstyrelsen Reglemente för intern kontroll samt riktlinjer för intern kontroll Förslag

Läs mer

Riktlinje för intern styrning och kontroll avseende Norrköping Rådhus AB:s bolagskoncern

Riktlinje för intern styrning och kontroll avseende Norrköping Rådhus AB:s bolagskoncern Riktlinje Riktlinje för intern styrning och kontroll avseende Norrköping Rådhus AB:s bolagskoncern Beslutat av Norrköping Rådhus AB den 11 februari 2015 Enligt Kommunallagen (6 Kap 7 ) ska nämnder och

Läs mer

Regler. Fö r intern köntröll. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r intern köntröll. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r intern köntröll Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Syfte... 3 2. Ansvarsfördelning... 3 2.1 Kommunstyrelsen... 3 2.2 Nämnderna...

Läs mer

Intern styrning och kontroll Riktlinjer

Intern styrning och kontroll Riktlinjer Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsen Beslutsdatum: 2018-08-22 152 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: Diarienummer: KS/2018:503

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

STRATEGI FÖR PRAKTISKT ARBETE MED INTERNT KONTROLL I MELLERUDS KOMMUN

STRATEGI FÖR PRAKTISKT ARBETE MED INTERNT KONTROLL I MELLERUDS KOMMUN STRATEGI FÖR PRAKTISKT ARBETE MED INTERNT KONTROLL I MELLERUDS KOMMUN REMISSVERSION Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Intern kontroll... 2 1.2 Ansvar för intern kontroll... 3 1.3 Intern kontrolls kopplingar

Läs mer

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 1 Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 Innehållsförteckning - Syfte med reglemente. 1 Syfte... Sid 3 - Organisation av intern kontroll 2 Kommunstyrelsen... Sid 3 3 Nämnderna... Sid 3 4 Förvaltningschef...

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Intern kontroll. Riktlinjer av Kommunstyrelsen 70. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchefen

Intern kontroll. Riktlinjer av Kommunstyrelsen 70. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchefen Intern kontroll Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2015-04-15 av Kommunstyrelsen 70 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Anneth Nyqvist Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt 2015 1 3.2.1

Läs mer

Kommunstyrelsen KS/2016: KS/2013:488, TSN/2015:136, BUN/2014:562 Reglemente för internkontroll Alla nämnder och förvaltningen

Kommunstyrelsen KS/2016: KS/2013:488, TSN/2015:136, BUN/2014:562 Reglemente för internkontroll Alla nämnder och förvaltningen 1/9 Beslutad när: 2017-05-31 130 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2017-05-31 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunstyrelsen KS/2016:648-003 KS/2013:488, TSN/2015:136,

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Ett aktiverande dokument som äldrenämnden fattade beslut om den 7e februari 2019 Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Internkontrollplan 2019

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun Reglemente för intern kontroll Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige, dnr KS 17/261. Datum: 6 december 2017 Författare: Åke Wilhelmsson Innehåll 1 Syfte... 7 2 Organisation av intern kontroll...

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Ärende 18. Internkontroll 2016 kommunövergripande

Ärende 18. Internkontroll 2016 kommunövergripande Ärende 18 Internkontroll 2016 kommunövergripande Tjänsteskrivelse 1 (5) KS 2015.0375 Kommunstyrelsen Internkontrollplan kommunövergripande för Karlskoga kommun 2016 Sammanfattning Syftet med internkontrollen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (9) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Intern kontrollplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Intern kontrollplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Intern kontrollplan 017 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Nämndens och kommunstyrelsens arbete med intern kontroll... Nämndens internkontrollplan 017....1 Ekonomi.... Verksamhet....

Läs mer

Intern kontroll och attester

Intern kontroll och attester Revisionsrapport Intern kontroll och attester Strömsunds kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Inledning 2.1 Bakgrund och revisionskriterier 2.2 Metod

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande REGLEMENTE FÖR Intern kontroll Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-12-10 176 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns

Läs mer

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag 2 (6) Innehållsförteckning Policy för internkontroll... 1 för Stockholms

Läs mer

Riktlinje för riskanalys och intern kontroll

Riktlinje för riskanalys och intern kontroll KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för riskanalys och intern kontroll Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 17 juni 2015. Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida [XX-00-00]

Läs mer

Intern kontrollplan och riskbedömning. Riktlinjer Fastställda i Kommunstyrelsen

Intern kontrollplan och riskbedömning. Riktlinjer Fastställda i Kommunstyrelsen Intern kontrollplan och riskbedömning Riktlinjer Fastställda i Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Inledning Sid 3 1. Syfte... Sid 5 Ansvar Sid 5 2 Kommunstyrelse... Sid 5 3 Nämnd/styrelse... Sid 5 4

Läs mer

Intern kontroll - plan för 2017

Intern kontroll - plan för 2017 Handläggare Datum Ärendebeteckning Jennie Ljunggren, Clas Wolke 2016-11-03 BUN 2016/0912 Barn- och ungdomsnämnden Intern kontroll - plan för 2017 Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av kommunsstyrelsen 2016- Bakgrund Kommunsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att se till att en god

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Ulrika Jansson Ärendenr. RS 2013/224 Handlingstyp Riktlinje 1 (7) Datum 2013-06-26 Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av regionstyrelsen 2013-08-29, 240 Riktlinjer för intern

Läs mer

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Internt kontrollreglemente

Internt kontrollreglemente Förslag från ekonomikontoret Antaget av kommunfullmäktige den 2007-12-17, 162 Dnr KS2007/561 Ekonomikontoret Reglemente intern kontroll_07 Kommunfullmäktige har den 17 december 2007, 162 beslutat att godkänna

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

Ansvarsprövning mm. Skyrevs årsstämma

Ansvarsprövning mm. Skyrevs årsstämma Ansvarsprövning mm Skyrevs årsstämma 2016 09 20 Lotta Ricklander Karin Tengdelius Vi tar upp Ansvarsprövningen i teori och praktik Aktuella frågor - Grundläggande granskning - Fullmäktige och revisorerna

Läs mer

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-03-25, 16 Gäller från och med 2013-04-19 Innehåll Syfte... 3 Omfattning... 3 Kommunstyrelsen... 3 Nämnderna... 4 Förvaltningschef

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun Riktlinjer för uppföljning Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 11/KS 0157 Datum: 2011-08-22 Paragraf: KF 111 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf: Gäller från: 2011-09-01

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2015 10 13 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Granskning av intern kontroll Söderhamns kommun Revisionsrapport Februari 2011 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Robert Heed Revisionskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Uppföljning av Barn- och utbildningsnämndens internkontrollplan 2017 Dnr BUN16/

Uppföljning av Barn- och utbildningsnämndens internkontrollplan 2017 Dnr BUN16/ 2017-11-20 Uppföljning av Barn- och utbildningsnämndens internkontrollplan 2017 Dnr BUN16/158-002 Bakgrund Kommunfullmäktige i Ekerö kommun antog reglemente för intern kontroll i Ekerö kommun i februari

Läs mer

Fullmäktige. Ansvarssystemet i kommunalförbund

Fullmäktige. Ansvarssystemet i kommunalförbund Ansvarssystemet i kommunalförbund Fullmäktige Fullmäktige uppdragsgivare till nämnder, styrelse och revisorer i form av högsta beslutande organ i förbundet. Fullmäktige prövar också årligen ansvaret av

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 www.pwc.com/se Linda Yacoub Sofia Nylund Susanna Collijn Oktober 2013 Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 Vaxholms stad Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning s. 3 Delårsrapportens

Läs mer

Policy för Essunga kommuns internkontroll

Policy för Essunga kommuns internkontroll Policy för Essunga kommuns internkontroll Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Policy 2017-02-20, 6 av Kommunfullmäktige Samtliga nämnder, bolag och stiftelser Giltighetstid 2017-02-21 2021-12-31

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av landstingsstyrelsen 2017-09-12, 161 Bakgrund Landstingsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att

Läs mer

INTERN KONTROLL GULLSPÅNG KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 47 Dnr: KS 2013/45 Revideras

INTERN KONTROLL GULLSPÅNG KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 47 Dnr: KS 2013/45 Revideras INTERN KONTROLL GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 47 Dnr: KS 2013/45 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Internkontrollplan

Internkontrollplan Internkontrollplan 2015-2016 Beslutad av kommunstyrelsen 2014-xx-xx Dnr KS-SA.2015.18 Internkontroll Internkontroll handlar om tydlighet, ordning och reda. Det handlar om att säkra att det som ska göras

Läs mer

Dokumentnamn Gemensam plan för internkontroll i Gällivare kommun

Dokumentnamn Gemensam plan för internkontroll i Gällivare kommun Dokumentnamn Gemensam plan för internkontroll i Gällivare kommun 2019 Dokumenttyp Diarienummer Policydokument KS/2018:111 Beslutad av Kontrollstation Kommunstyrelsen Nämnd- och utredningsenheten Beslutad

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014:2

Granskning av delårsrapport 2014:2 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Landstinget i Jönköpings län Granskning av delårsrapport 2014:2 Landstinget i Jönköpings län Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund

Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Den här bildserien informerar om vad den kommunala revisionen är och hur den fungerar. Bilderna kan

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Intern kontroll - Stadsbacken. Bilaga 1, Maud Viklander Controller, koncernstaben

Intern kontroll - Stadsbacken. Bilaga 1, Maud Viklander Controller, koncernstaben Intern kontroll - Stadsbacken Bilaga 1, 189 2010-04-20 Maud Viklander Controller, koncernstaben Disposition Vad är intern kontroll och varför behövs det? Regelverk och vem ansvarar? Utformning av intern

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun Örebro kommun 2014-09-12 KS114/2012 orebro.se 2 RIKLTLINJER FÖR INTERN KONTROLL I ÖREBRO KOMMUN PROGRAM Uttrycker

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

KF Ärende 32. Internkontroll 2018 kommunövergripande

KF Ärende 32. Internkontroll 2018 kommunövergripande KF Ärende 32 Internkontroll 2018 kommunövergripande Christian Westas, ekonomichef Tjänsteskrivelse 1 (5) 2018-10-19 KS 2018-00045 Kommunfullmäktige Internkontrollplan kommunövergripande för Karlskoga

Läs mer

Sida 1(8) Regler för internkontroll. Styrdokument

Sida 1(8) Regler för internkontroll. Styrdokument Sida 1(8) Regler för internkontroll Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Regler Beslutad av Kommunfullmäktige 201-10-0 154 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av (8) Innehållsförteckning Regler

Läs mer

Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006

Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006 1(6) Styrelsen för konsult- och service Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006 1. Syftet med den interna kontrollen Intern kontroll

Läs mer