Bulletin. Näckrosor och glass pryder årets sommarhälsningar. Ny premie! Somriga vykort. Frimärksnyheter från Posten 3/2011.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bulletin. Näckrosor och glass pryder årets sommarhälsningar. Ny premie! Somriga vykort. Frimärksnyheter från Posten 3/2011."

Transkript

1 Bulletin Frimärksnyheter från Posten 3/2011 Utgivningsdag: 6 och 12 maj 2011 Näckrosor och glass pryder årets sommarhälsningar Ny premie! Somriga vykort Glass Sid 4 Världsarvet Struves meridianbåge Sid 10

2 Frimärken kommunikation och kunskap PS. Köp för 300 kronor eller mer ur denna Bulletin så får du som premie fyra vykort med näckrosor som motiv! Visste du att årligen passerar över tio miljoner frimärkta brev våra gränser på väg ut i världen? Frimärken är också visitkort från Sverige och bidrar till att sprida bilden av vårt land vår historia och vår nutid. Från mitten av maj kommer många av dessa brev att bäras fram med hjälp av något av våra nya 12-kronorsfrimärken med näckrosor och Struves meridianbåge som motiv. Känner du till Struves meridianbåge? Jag måste erkänna att arbetet med dessa frimärken gett mig tillfälle att lära mig något nytt. Du har väl upptäckt att frimärken är en bra källa till kunskap? Inte minst genom att läsa Bulletin! Med Posten kan du skicka en försändelse vart som helst i hela världen. Det fungerar tack vare ett omfattande internationellt samarbete. Sedan 1874 hanteras de globala postala frågorna av UPU, Världspostunionen, som också är ett av FN:s organ. I Europa finns Posteurop som är en del av UPU. En av dem som arbetar med internationella postfrågor inom Posten är Sture Wallander. Läs intervjun med honom där han berättar hur den gränsöverskridande postförmedlingen fungerar. Inför sommaren har vi under många år gett ut speciella sommarfrimärken. I år låter vi vår förkärlek för glass symbolisera sommaren. Vilken är din favorit? Själv har jag inte riktigt bestämt mig men en vaniljglass överdragen av isglass med hallonsmak är svårslaget en varm sommardag. Med det önskar jag dig en riktigt skön sommar! Med vänlig hälsning Britt-Inger Hahne Chef Posten Frimärken foto: elisabeth ohlson wallin omslag: gustav mårtensson Produkter i detta nummer 8 Maximikort Näckrosor 8 Signerade maximikort Näckrosor Under luppen 22 Ombud med frimärkskänsla 23 Sloganvinnare prisad 15 Två nya utställningskort 21 Danska frimärken 24 Frimärksfakta 25 Tävlingen För dig som samlar, sparar och köper presenter

3 bulletin 3/ Köp för 300 kronor eller mer ur denna Bulletin så får du somriga vykort Detta erbjudande gäller även för dig som är abonnent! Erbjudandet gäller privatpersoner och så långt lagret räcker, dock längst till den 31 maj Endast en premie/kund. Artikelnummer: (värde 40 kronor). För att få premien måste värdet på dina köp ur denna Bulletin och/eller värdet på dina abonnemang vid detta utgivnings tillfälle tillsammans eller var för sig överstiga 300 kronor. Om du köper för 300 kronor eller mer och vill ha premien markerar du det på avsedd plats på beställningsblanketten. Premien skickas separat eller tillsammans med din Bulletin beställning, inte med abonnemangs leveransen. Boken som inspirerar till egna kort för årets alla fester I boken ger den kände festfixaren Micael Bindefeld tips på inbjudningskort till bröllop och nio andra fester. Ringar Art nr: :00 Bindefelds inbjudningskort Antal sidor: 64 Format: 21 x 16 cm Art nr: :00 49:00 Unik premie till våra Bulletinkunder! Specialpris!

4 4 bulletin 3/2011 Årets sommarfrimärken för inrikes hälsningar från semestern, resan, badstranden eller hängmattan visar glass. Frimärkena ges ut i häfte tio självhäftande frimärken och fyra motiv samt i rulle med motivet Banana split. Smarriga glassar för sommarens alla hälsningar När sommaren kommer, vad är bättre än att äta en sval glass på en bänk i skuggan samtidigt som man skriver en hälsning man frankerar med ett glassfrimärke. Den klassiska smaken på glass är vanilj, men konsumenterna kan idag också köpa glass som smakar lakrits, hallon, kokos och bubbelgum. I Sverige har man tillverkat glass sedan 1920-talet. Sommaren är ett tillfälle så många i ännu högre grad än vanligt gillar att använda brevet och vykortet. Ett vykort från semesterresan är ett enkelt och personligt sätt att sända en hälsning och berätta något kul man upplevt. Posten har i många år givit ut sommarfrimärken, både för inrikes hälsningar och hälsningar till släkt och vänner utomlands. I år förstärks sommarhälsningarna till mottagare inom landet med fräscha glassar, och utrikeshälsningarna, som presenteras på sidorna 6 7, med näckrosor. Banana split Rullfrimärke Art nr: :00

5 bulletin 3/ foto: paul kühlhorn Glass Häfte/10 självhäftande frimärken 4 motiv Art nr: :00 Motivblad Art nr: :00 Förstadagsbrev Art nr: :00 Frimärkenas formgivare: Fellow Designers, Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Hur var det att jobba med frimärken jämfört med andra uppdrag ni haft? Det har varit otroligt kul! Frimärken har liksom alltid funnits i vår refe rens värld. Frimärken, sedlar och adventskalendern har vi alltid sagt att vi vill göra någon gång i livet. Vad gäller formatet så är det lustigt, för vi jobbar mycket med affischer, och vi brukar säga att en affisch är aldrig större än ett frimärke i sin miljö. Ofta ser man en affisch på långt håll och den blir i förhållande till annat, just, väldigt liten. Hur kom ni på motiven till frimärkena Glass? Vi kände att vi ville göra riktigt smarriga glassar med glassiga färger som karamellrosa, pistagegrönt och ljusblått. Vi hade ett tidigt förslag där alla glassarna hade ögon och mun, som figurer. Vilken konstnärlig utbildning har ni? Eva har gått på Beckmans skola och Paul Konstfacks linje Grafisk design och illustration. Vilka andra större uppdragsgivare (typ Posten) har Fellow Designers haft? Vi jobbar mycket med filmkampanjer och har gjort affischer till filmerna Tillsammans, Lilja 4-ever, Jalla Jalla!, Apan och Puss. Vi gör utställningsaffischer och kataloger och jobbar också mycket med logotyper och grafiska profiler till företag. Vi har till exempel ritat Comhems logotype. Hur ser era brevvanor ut? Som företagare skickar vi brev kontinuerligt. Vi försöker alltid att bunkra upp när det kommer några speciellt fina frimärken. Då känns det litet extra festligt att frankera kuverten.

6 6 bulletin 3/2011 Fyra näckrosmotiv utformade av Inga-Karin Eriksson är årets sommarfrimärken för hälsningar från Sverige till andra länder eller tyngre inrikes brev. Näckrosen är en flerårig vattenväxt och i vårt land finns gula och vita näckrosor och den mycket sällsynta röda, som är en variant av den vita. Näckrosor på sommarhälsningar från Sverige Bernhard Kjellmark var en botanikintresserad student som 1856 fick höra att det fanns röda näckrosor i skogssjön Fagertärn i Närke. Han tog sig dit genom Tivedens vildmark och plockade några exemplar till sin professor i Uppsala. Kjellmarks fynd blev en botanisk sensation. Den röda näckrosen växer fortfarande i Fager tärn, och på några andra platser i S verige. Växten är en färgvariant av den vita näckrosen, ett resultat av en genetisk förändring en gång i tiden. Näckrosväxterna är fleråriga vattenväxter med stora flytblad, runda eller avlånga. Inom familjen Nymphaeaceae, som näckrosväxterna heter på latin, finns omkring 60 arter varav tre förekommer i Sverige. Förr i tiden knöts näckrosen till väsendet Näcken, och folk varnades för att bada där det växte näckrosor. Näckrosor har valör för utrikes brev och hälsningar. Läs på sidorna om postströmmarna mellan Sverige och utlandet och hur den internationella postverksamheten fungerar.

7 bulletin 3/ foto: göran österlund Förstadagsbrev Art nr: :00 Motivblad Art nr: :00 Näckrosor Häfte/4 självhäftande frimärken 4 motiv Art nr: :00 Frimärkenas formgivare: Inga-Karin Eriksson Inga-Karin Erikssons frimärken och hennes sätt att återge olika motiv är uppskattade. Noggrant, detaljerat och med trevliga möjligheter för betraktaren att göra små upptäcktsfärder i en myllrande bildvärld. Det visar inte minst omröstningen om Årets Frimärke 2008 där fem av de tio populäraste frimärkena kom till i hennes ateljé på Södermalm i Stockholm. Etta blev frimärket med det midsommardukade bordet vann hennes frimärke Dan Andersson motsvarande omröstning. Inga-Karin Eriksson tillhörde den grupp med tolv begåvade unga grafiker som 1979 antogs till Konsthögskolans unika skola i gravyrkonst. I examen ingick att utforma skissförslag till 1982 års svenska Europa-frimärken. Vinnare blev Lars Sjööblom och Göran Österlund. Inga-Karin fick möjlighet att gravera Göran Österlunds skiss på temat laga skifte. Det är hennes enda frimärksgravyr. Det var roligare och mer varierat med illustration och formgivning än gravyr, säger hon. Med Näckrosor har Inga-Karin Eriksson formgivit närmare 60 frimärken. Hon har också arbetat med sedelformgivning på Tumba Bruk, illustrerat och formgivit böcker och affischer. Mest kända affisch är den hon tecknade till Björn & Bennys musikal Kristina från Duvemåla. För denna bild med frimärkskänsla fick hon pris i en tävling om bästa scenkonstaffisch.

8 8 bulletin 3/2011 Näckrosor på nya maximikorten Norbert Tamas har utformat maximikorten efter fotografier från Corbis/ Johnér, Sture Traneving/Nordic Photos, Anders Lenhammar/Megapix och Deepol/Folio. Motiven är röd näckros, vit näckros, gul näckros och gul/röd/vit näckros. Maximikortens specialstämpel visar den gula näckrosens blomma och har tecknats av Inga-Karin Eriksson. Maximikort Näckrosor 4 maximikort Art nr: :00 signerade maximikort Formgivarna Inga-Karin Eriksson och Norbert Tamas har signerat 100 set med maximikort Näckrosor. Priset är samma som för ordinarie maximikort. De signerade korten i denna starkt begränsade upplaga har blivit mycket populära. Näckrosor Signerade maximikort Upplaga: 100 set Art nr: :00 Endast 100 ex! Abonnera på maximikort! Till vissa utgåvor skapas maximikort som i sin design knyter an till frimärks motivet. Maximi korten har frimärket på framsidan och är stämplat med en speciell stämpel. Portot är inkluderat i priset och gäller inom Sverige och från Sverige till utlandet. För dagsaktuella priser, se

9 bulletin 3/ Brevpapper Näckrosor Motivet på brevpapper och kuvert är den sällsynta röda näckrosen från sjön Fagertärn i Närke. Inga-Karin Eriksson som utformat såväl brevpapper som kuvert är formgivaren bakom frimärkena Näckrosor. Brevpapperen är i format A4 och passar både för handskrift och till skrivare. Brevpapper Näckrosor Format brevpapper: A4 Format kuvert: E65 (110 x 220 mm) Antal brevpapper: 10 st Antal kuvert: 10 st Art nr: :00

10 10 bulletin 3/2011 Meridianbågen är en sträcka med mätpunkter från Norra ishavet till Svarta havet. Mätningen gjordes under ledning av tyskfödde astronomen Wilhelm Struve. Syftet var att verifiera jordens avplattning vid polerna. Struve ledde ett internationellt projekt, och flera länder och FN uppmärksammar detta på frimärke. Struves meridianbåge ett internationellt mätprojekt Formgivare Gustav Mårtensson beskriver de olika spännande bilder han använt sig av i arbetet med blocket Struves meridianbåge. Typsnitt Chronicle. Uppmätningen med trianguleringsfältens sträckning från Nordkap till Svarta Havet. Triangelkarta. Illustration ur Struves rapport om mätningen Arc du méridién utgiven Porträtt av Struve efter en målning av den danske 1800-talskonstnären Christian Albrecht Jensen. Avståndsskala. Monumentet vid slutpunkten för Struves meridianbåge i den norska staden Hammerfest. Inledningen till astronomen Daniel Georg Lindhagens föredrag 1862 på Kungl Vetenskapsakademien om jordens form. Astronomen Haqvin Selanders teodolit som användes vid vinkelmätningarna i Tornedalen. Instrumentet finns idag på Astronomihuset i Lund. Teodolit är en kikare med hårkors på två axlar vilket gör den roterbar både horisontellt och vertikalt. Foto av berget Jupukka i Pajala kommun i Lappland. Här finns en av de fyra svenska mätpunkterna. Lista över mätpunkter från Struves rapport Arc du méridién utgiven Utgåvans logotyp är tecknad utifrån ornament och typsnitt funna på kartor, i böcker och vetenskapliga rapporter från mitten av 1800-talet. Observatoriet i Tartu i Estland på Struves tid. Byggnaden stod färdig 1810 och här fastställdes den första mätpunkten i meridianbågen.

11 bulletin 3/ Världsarvet Struves meridianbåge Motivblad Art nr: :00 Struves meridianbåge Block/2 frimärken 2 motiv Art nr: :00 Förstadagsbrev Art nr: :00 UNESCO Förenta Nationernas organ för bland annat vetenskap och kultur utsåg 2005 Struves meridianbåge till världsarv. Meridianbågen är en cirka kilometer lång sträcka med mätpunkter från Hammerfest vid Norra ishavet till Staro Nekrassowka nära Svarta havet. Fyra av de svenska mätpunkterna ingår i världsarvet. Dessa är Perävaara i Haparanda kommun, Pullinki i Övertorneå kommun, Jupukka i Pajala kommun och Tynnyrilaki i Kiruna kommun. Mätningen genomfördes mellan 1816 och 1855 under ledning av den tyskfödde astronomen Wilhelm Struve ( ) i Tartu och senare S:t Petersburg. Syftet var att verifiera jordens avplattning vid polerna. Jordens rotation genom årmiljonerna har lett till att planeten blivit uppsvälld vid ekvatorn där den roterar som snabbast, och tillplattad vid polerna där rotationen är långsammast. Att jordens form är en ellips med avplattade poler var känt sedan 1600-talet. Men Struve och många andra före honom var angelägna att vetenskapligt belägga detta. Struves meridianbåge passerar Norge, Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland, Moldavien och Ukraina. Den svenska mätetappen börjar i Torneå och slutar vid ett fjäll på gränsen mellan Finland och Norge. Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Sammanlagt 14 svenska kultur- och naturobjekt har förts upp på listan.

12 12 bulletin 3/2011 Den gränsöverskridande post distributionen omfattar miljontals försändelser. Flest brev per land går till Norge och Finland. Internationella postfrågor hanteras av Världspostföreningen, UPU. Sverige har arrangerat Världspostföreningens kongress vid ett tillfälle. Det var i Stockholm 1924 och Posten passade på att ge ut en serie frimärken till evenemanget och UPU:s 50-årsjubileum. Den gränsöverskridande posten Bulletin besöker Sture Wallander som ansvarar för internationella relationer inom Posten. Han har jobbat med detta i många år och varit delegat på flera Världspostkongresser, senast i Genéve 2008 där nästan all Världspostföreningens, UPU, 191 medlemsstater deltog. Många frimärksintresserade känner säkert till de två serier med frimärken svenska Posten gav ut 1924 för att fira UPU:s 50-årsjubileum och organisationens kongress i Stockholm det året. UPU bildades i Bern i Schweiz 1874 och är världens näst äldsta globalt verkande organisation. Viktigaste uppdraget är att upprätthålla ett single postal territory, där alla fysiska och juridiska personer kan nå varandra i samtliga länder, säger Sture Wallander. Ingen lätt uppgift med tanke på hur olika det ser ut i skilda delar av världen. Här spelar infrastrukturen och läskunnigheten en stor roll. Jämförelsevis skickas i Sverige årligen omkring 450 försändelser per person, i en del länder i södra Afrika 0,1. Viktigt med UPU är också att man skapat ett smidigt system för den dagliga postutväxlingen. Naven i länderna för avgående och ankommande utrikesbrev är de så kallade utväxlingspostkontoren. I avsändarlandets ansvar ligger att leverera breven till mottagarlandets utväxlingspostkontor. I Sverige finns två sådana kontor, ett stort på Arlanda flygplats och ett mindre i Malmö. Mottagarlandet ansvar för att försändelserna når adressaterna. I det svenska portot 12 kronor ingår ersättning för hela transporten från avsändare till mottagare. Avräkning för kostnaden i mottagarlandet görs enligt olika tabeller beroende på land eller region. Före 1971 betalade man inte alls till var - andra. Då tog man det för självklart att ett brev i en riktning genererade ett brev i andra riktningen. En kanske litet gammaldags form av gentlemans agreement, säger Sture Wallander. Världspostföreningens mål är att alla fysiska och juridiska personer i alla länder ska kunna nå varandra, säger Sture Wallander som arbetar med internationella frågor i Posten. Han har deltagit vid Världspostföreningens tre senaste kongresser i Beijing 1999, Bukarest 2004 och Genève foto: thorsten sandberg

13 bulletin 3/ Brevströmmarna till och från Sverige De flesta brev från Sverige under ett år till ett enskilt land skickas till Norge, tätt följt av Finland och Danmark. Tyskland är det land som toppar statistiken över länder varifrån brev kommer. Här är hela fem-i-topp listan över export respektive import under senaste året. Avgående brev från Sverige Procent av den totala årsvolymen 1) Norge 17,3 2) Finland 17,2 3) Danmark 16,0 4) Tyskland 9,2 5) Storbritannien 5,3 Inkommande brev till Sverige Procent av den totala årsvolymen 1) Tyskland 13,7 2) Storbritannien 10,0 3) Finland 9,8 4) USA 9,4 5) Norge 8,5 Världspostkongresserna är bra tillfällen att internationellt uppmärksamma svenska frimärken. Till kongressen 2008 valdes frimärken med de världskända svenskarna Linné, Garbo och Bergman. Postterminalen vid Arlanda flygplats är navet i Sverige för ankommande och avgående internationell post. En liten del av denna postvolym hanteras av terminalen i Malmö. foto: bengt alm

14 14 bulletin 3/2011 Motivbladssats 6 och 12 maj 2011 Motivbladssatsen innehåller utgivningens tre motivblad. Motivbladssats 6 och 12 maj 2011 Art nr: :00 Du vet väl att du alltid spa rar fem kronor per motivblad om du beställer motiv blads satsen, jämfört med om du köper utgivningens motivblad var för sig! Utgivningssats 6 och 12 maj 2011 Fakta om frimärkena är tryckta på baksidan. Stämplad utgivningssats 6 och 12 maj 2011 Art nr: :00 Utgivningssats 6 och 12 maj 2011 Art nr: :00

15 bulletin 3/ Nya utställningskort I samband med öppnandet av utställningarna Nordia 2011 i Jyväskylä i Finland den 1 april och Essen 2011 den 5 maj ger Posten ut två nya utställningskort. Motiven är postbilar. Korten ingår i abonnemanget Utställningskort. Abonnera på utställningskort Utställningskorten introducerades för något år sedan och är mycket efterfrågade. Korten är knutna till internationella utställningar där Posten deltar i egen regi eller i samverkan med andra. Temat för de sju utställningskorten 2011 är postfordon från de länder där utställningarna hålls. På kortens framsida finns frimärket Svenska flaggan, stämplat med respektive utställnings specialstämpel. Posten Norden frimärkssatsar i Asien När världsutställningen Indipex 2011 gick av stapeln i New Delhi i Indien första halvan av februari var Posten Norden där med en gemensam monter bemannad av medarbetare från Post Danmark Frimaerker och Posten Frimärken. Deltagandet på den indiska mässan är första steget i den frimärkssatsning på Asien som beslutats av frimärkscheferna Britt-Inger Hahne i Sverige och Lene Reipuert, Danmark. I många av de asiatiska länderna är frimärkssamlandet på stark frammarsch. För den indiska frimärksmarknaden görs bedömningen att denna på årsbasis är värd omkring 25 miljoner pund. I svenska kronor handlar det om cirka 300 miljoner. Indien har en snabbt växande och mycket köpstark medelklass där potentiella frimärkskunder finns. Monterassistenten Kartik och försäljningschef Sven Scherdin sålde det första utställningskortet Indipex 2011 till BBC-reportern Shilpa Kannan. foto: anna gustavsson Anna Gustavsson (t h) och Gerda Klinge-Christensen, flankerar en av vinnarna i den gemensamma svensk-danska frågetävlingen. foto: bo höifeldt

16 16 bulletin 3/2011 Abonnemang Motivblad Till varje ny frimärksutgåva skapar vi ett dekorativt motivblad i A4-format. På motivbladet ställs frimärket mot ett vackert, formgivet motiv framtaget speciellt för tillfället. På motivbla dets baksida finns en text om utgåvan på svenska och engelska. Vid utgivningar med andra länder ingår även det andra landets frimärken. Genom att abonnera sparar du 5 kronor/motivblad jämfört med om du köper bladen var för sig. Observera att abonnemanget omfattar alla utgivna motivblad. 874:00/år med abonnemang 954:00/år utan abonnemang

17 bulletin 3/ Abonnemang Utgivningssats Fem gånger om året, när det kommer nya frimärken, får du dem direkt hem i brevlådan. Frimärkena är ostämplade och monterade i plastfickor, färdiga att sätta in i ett album. Vid samutgåvor ingår det andra landets frimärken. Du kan också abonnera på stämplad utgivningssats. Frimärkena stämplas på Posten Frimärken med utgivningsdagens datum. 618:00/år Exklusivt album Albumet har 35 mm ring och är anpassat till samlarbladets plastficka. Art nr: :00 Satsalbum I satsalbumet sätter du enkelt in satsbladen som frimärkena är monterade i. Art nr: :00 Svart satsalbum med kartongpärm Art nr: :00 Svart normalalbum med kartongpärm Art nr: :00

18 18 bulletin 3/2011 Maximikort Fest! Art nr: :00 Maximikort Europa 2011 Skogen Art nr: :00 Maximikort Cyklar Art nr: :00 Abonnera på maximikort! Till vissa utgåvor skapas maximikort som i sin design knyter an till frimärks motivet. Maximi korten har frimärket på fram sidan och är stämplat med en speciell stämpel. Portot är inkluderat i priset och gäller inom Sverige och från Sverige till utlandet. För dagsaktuella priser, se

19 bulletin 3/ Maximikort Romaner om brott Art nr: :00 Maximikort Snökristaller Art nr: :00 Maximikort Snövita djur Art nr: :00

20 20 bulletin 3/2011 Frimärksklocka Cyklar Upplaga: ex Art nr: :00 Frimärksklocka Frimärksklockan är ett trevligt sätt att hålla reda på tiden. Klockan är självhäftande och du fäster den var du vill, t ex på datorn och kylskåpet. De nio klockor som erbjudits tidigare har varit mycket populära och från och med nu går det att abonnera. 159:00/år med abonnemang 169:00/år utan abonnemang Frimärksklocka Volvo Amazon Upplaga: ex Art nr: :00 Brevvåg i metall Art nr: Höjd: ca 10 cm 59:00 Endast ett fåtal kvar! Brevpapper Fest! Upplaga: ex 10 st brevpapper + 10 st kuvert Format brevpapper: A4 Passar för skrivare Format kuvert: E65 (110x220 mm) Art nr: :00

21 Højesteret 350 år Udgivelsesdag: 23. marts ,00 kr.: Højesterets Forordning / 8,00 kr.: Dommere i retssalen Design: Rasmus Koch Studio / Gravør: Bertil Skov Jørgensen Trykmetode: Stålstik/offset fra 1. afdelings retssal, der er indrettet i nyklassicisme. Motivet på frimærket med værdien 8,00 kr. stammer i slottets nordfløj. Retten virker i dag i to afdelinger. Christiansborg har Højesteret siden 1919 haft lokaler andet og tredje Christiansborg. I det nuværende dvs. først på Københavns Slot og senere på det første, haft til huse i de slotte, der har ligget på Slotsholmen, Med visse undtagelser har Højesteret gennem alle år dommere i hver enkelt sag. været fast procedure, at der deltager minimum fem Siden den seneste grundlovsændring i 1953 har det dent for Højesteret og udpeget af de andre dommere. I Højesteret er der 19 dommere. Én af dem er præsi- sag direkte ved Højesteret. med særlig tilladelse. Man kan således ikke anlægge kan som udgangspunkt kun appelleres til Højesteret som appelinstans. Alle sager starter ved en byret og instans, men siden har Højesteret udelukkende virket var Højesteret i visse sager både første og sidste 6,00 kr. viser et udsnit af. I enevældens første periode ministration i Danmarck, som frimærket med værdien udstedte sin Forordning om dend Høyeste Rettis ad- konge Frederik III, der som et led i sin regeringsreform Højesteret blev grundlagt i 1661 af den enevældige domstole. sikre ensartethed i retsanvendelsen ved de øvrige træffe afgørelser i principielle sager og derved også Sø- og Handelsretten. Det er Højesterets opgave at der er truffet af Østre Landsret, Vestre Landsret eller gets øverste domstol behandler Højesteret afgørelser, 350 år Højesteret Højesteret fejrer sit 350-års jubilæum i Som ri- Juridikens högsta instans fyller jämnt rii Som jubilæum r, sit 350 -års et afgørelse et fejrer Højester Højester eller behandler Landsret ste domstol t, Vestre gets øver at e Landsre ets opgave et af Østr Højester der er truff også n. Det er delsrette og derved lle sager Sø- og Han cipie e relser i prin ved de øvrig ndelsen træf fe afgø retsanve rtethed i sikre ensa. domstole ige enevæld 1 af den dlagt i 166 sreform et blev grun sin regering i Højester som et led Rettis aderik III, der d Høyeste konge Fred dien ing om den med vær sin Forordn frimærket udstedte ode ck, som første peri i Danmar vældens ministration it af. I ene sidste r et udsn første og t 6,00 kr. vise sager både ende virke et i visse et udelukk var Højester Højester t og siden har ved en byre r star ter instans, men et. Alle sage Højester elinstans elleres til som app kt kun app anlægge udgangspun des ikke såle kan som. Man kan lig tilladelse med sær steret. ved Høje sag direkte er præsie. Én af dem e. 19 dommer e dommer et er der af de andr I Højester udpeget det steret og i 1953 har sændring dent for Høje grundlov mum fem seneste ager mini Siden den at der delt procedure, været fast lt sag. i hver enke dommere år nem alle steret gen, lser har Høje Slot sholmen e undtage ligget på Med viss første, e, der har i de slott re på det haft til huse Slot og sene avns rende på Københ g. I det nuvæ dvs. først lokaler stiansbor 1919 haft tredje Chri et siden andet og r. Højester afdelinge sborg har r i dag i to Christian Retten virke kr. stammer nordfløj. dien 8,00 i slottets cisme. med vær i nyklassi frimærket indrettet Motivet på sal, der er lings rets fra 1. afde Højesteret 350 år Frimärken från Danmark i retssalen s 2011 ag: 23. mart kr.: Dommere Udgivelsesd Jørgensen rdning / 8,00 sterets Foro Bertil Skov 6,00 kr.: Høje Koch Studio / Gravør: us t Design: Rasm : Stålstik/offse Trykmetode Kr. 28 / SM94 bulletin 3/ Danmarks Højesteret motsvarigheten till Högsta domstolen fyller 350 år och firas av Post Danmark med denna souvenirmapp. Mappen innehåller läsning om Højesterets historia och två vackra frimärken och ett miniark. Motivet på åttakronorsfrimärket är hämtat från första avdelningens rättssal, som är inredd i nyklassicistisk stil, medan motivet på sexkronorsfrimärket kommer från Højesterets förordning som utfärdades 1661 av kung Frederik III av Danmark. SM9 4 Kr. 28 / Katalognr: 1524SM DKK 28:00 Om du bara är intresserad av miniarket kan du köpa det separat. Arket är tryckt på gummerat papper med måtten 70 x 150 mm. Katalognr: 1524MA DKK 14:00 Köp produkterna på

22 I postavdelningens frimärksmonter exponeras efterfrågade frimärkshäften. Här aktuella Blågult tillsammans med populära katter, penséer och Kronprinsessparet. Under luppen Bella Johansson ansvarar för den nya postavdelningen på Coop Konsum i Högdalen i södra Storstockholm. Hon satsar hårt på frimärken och marknadsför gärna sortimentet för kunderna. foto: thorsten sandberg Högtryck för frimärken på Coop Konsum i Stockholmsförorten Högdalen är ett av Postens omkring ombud. Sedan tidigt i våras har butiken en ny och fräsch postavdelning som betjänar cirka hushåll i Högdalen, Bandhagen och Rågsved. Föreståndaren Bella Johansson har en bakgrund i Posten och känner före - taget, tjänsterna och produkterna väl. Jag kom hit till Coop Konsum från Postens Före tagscenter i Västberga och jobbade dess förinnan som brev bärare. Det känns kul att få vara med från början i uppbyggnaden av postavdelningen och knyta kontakter med kunderna och frimärkssamlarna.

23 Årets Frimärke 2010 sloganvinnaren prisad Skriv du så åker vi, föreslog min kompis litet optimistiskt. I sommar reser vi tillsammans till New York, säger Cecilia Wallin som skrev bästa slogan i tävlingen Årets Frimärke Kompisen hittade tävlingen i Postens Upp slaget och tipsade Cecilia som tidigare skrivit en prisbeslönad slogan. Hon gick in på Posten.se och knackade ner dessa vinnande rader: Surströmming, underbara favorit. Med detta frimärke vill jag hälsa släkt och vänner välkomna hit. Med postens hjälp får alla en invit. Med glatt humör bjuds det på en fiskbit. bulletin 3/ Frimärket med surströmmingsmotiv utformades av Stina Wirsén och ingår i häftet Smakrikt. Grattis Cecilia! Snövit Janson (t h) från Posten Frimärken överlämnar New York-resan till Cecilia Wallin som skrev bästa slogan i tävlingen Årets Frimärke foto: thorsten sandberg Coop Konsum i Högdalen En av dem är häftessamlare och kommer ofta in för att kolla de olika markeringar som finns på häftena, säger hon. Bella satsar hårt på frimärken och håller koll på vilka motiv som är aktuella. Men hon exponerar gärna trevliga motiv med något år på nacken, som katter, penséer och Kronprinsessparet. Personligen är jag mycket förtjust i både blommor och katter och det känns extra kul att ha sådana frimärksmotiv ett sälja. Ungefär varannan kund som kommer in köper frimärken. Nya motiv och kompletteringar beställer jag flera gånger i veckan från Posten Frimärken. Under de månader Bella basat för postavdelningen har hennes intresse för frimärken och att skriva brev och kort stadigt ökat. Påpassligt har butikschefen och hon gemensamt sett till att ha ett ställ med trevliga gratulationskort intill disken. Butiken säljer korten och Posten säljer frimärkena. Vi stöder varandra och det vinner vi båda på, säger Bella Johansson. Under luppen

24 24 bulletin 3/2011 Glass sid 4 Näckrosor sid 7 Struves meridianbåge sid 11 ENHET FORMGIVARE FÖRLAGA MOTIV TRYCKTEKNIK GRAVÖR MÅTT Glass Frimärken i häfte Fellow Designers/ Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Fellow Designers/ Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Glass Offset 28,87 x 28,84 mm Banana split Frimärke i rulle Fellow Designers/ Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Fellow Designers/ Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Glassen Offset 26,60 x 44,12 mm Glass Förstadagsbrev Fellow Designers/ Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Fellow Designers/ Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Körsbär Offset 180 x 125 mm Glass Stämpel till förstadagsbrev Fellow Designers/ Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Fellow Designers/ Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Körsbär Stämplat 27 mm (diameter) Glass Motivblad Fellow Designers/ Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Fellow Designers/ Eva Liljefors och Paul Kühlhorn Glasskiosk Offset A4 Näckrosor Frimärken i häfte Inga-Karin Eriksson Inga-Karin Eriksson Vit, gul och röd näckros Offset 36,0 x 31,25 mm Näckrosor Förstadagsbrev Näckrosor Stämpel till förstadagsbrev Inga-Karin Eriksson Inga-Karin Eriksson Gul näckros (hela växten) Inga-Karin Eriksson Inga-Karin Eriksson Vit näckros (blomman) Offset 180 x 125 mm Stämplat 27 mm (diameter) Näckrosor Motivblad Norbert Tamas Susanna Blåvarg/ Johnér Vit näckros Offset A4 Näckrosor Maximikort Norbert Tamas Corbis/Johnér, Sture Traneving/ Nordic Photos, Anders Lenhammar/ Megapix, Deepol/Folio Näckrosor Offset A6 Näckrosor Stämpel till Maximikort Inga-Karin Eriksson Inga-Karin Eriksson Gul näckros (blomman) Stämplat 27 mm (diameter) Under luppen Struves meridianbåge Frimärken i block Struves meridianbåge Förstadagsbrev Struves meridianbåge Stämpel till förstadagsbrev Struves meridianbåge Motivblad Gustav Mårtensson C A Jensen (målning), Bo Nilsson (foto), Lennart Lindegren (foto) Se förklaringarna på sidan 10 Ståltryck och offset Lars Sjööblom Blocket 83 x 125 mm, Frimärkena 55,9 x 62,1 x 84 mm Gustav Mårtensson Gustav Mårtensson Offset 215 x 150 mm Gustav Mårtensson Gustav Mårtensson Polygonpunkt Stämplat 27 mm (diameter) Gustav Mårtensson D G Lindhagen Kartbild från triangelkedjan Offset A4

25 bulletin 3/ Lös tipsraden och var med och tävla om fina priser! Du hittar alla svar i denna Bulletin. Först öppnade rätta lösningen belönas med boken Svenska världsarv, med ett block Struves meridianbåge inklistrat och signerat av formgivaren Gustav Mårtensson och gravören Lars Sjööblom. Andra och tredje pris är motivblad Struves meridianbåge signerat av form givaren Gustav Mårtensson och gravören Lars Sjööblom. Tävla och vinn! 1. Vilket land toppar listan över antalet inkommande brev till Sverige? 1 USA x Finland 2 Tyskland 1:a pris 2. Vilket mätinstrument visas på blocket Struves meridianbåge? 1 Teodolit x Mätstång 2 Kompass 3. Vilka döljer sig bakom Fellow Designers som utformat Glass? 1 Gustav Mårtensson och Norbert Tamas x Eva Liljefors och Paul Kühlhorn 2 Inga-Karin Eriksson och Henrik Karlsson Vilken sjö förknippas med den röda näckrosen? 1 Hjälmaren x Fagertärn 2 Tåkern 2:a 3:e pris Skriv den rätta lösningen på ett vykort tillsammans med ditt namn och din adress till Posten Frimärken, Kista. Märk vykortet Tävling Bulletin nr 3/2011. Svaret ska ha inkommit senast den 1 juni Vinnarna meddelas per post och publi ceras i Bulletin nr 5 /2011. Vinnarna i tävlingen i Bulletin 1/ :a pris: Ann-Marie Mörtberg, Boliden. 2:a pris: Liisa Niekka, Helsingfors, Finland. 3:e pris: Jan Kihlberg, Trollhättan. Rätt tipsrad: x 1 x 1 2 Grattis! Grattis! Grattis! Grattis! Grattis Grattis! Grattis!

26 26 bulletin 3/2011 Nästa Bulletin I Bulletin 4/2011 som når läsarna i mitten av augusti presenteras de frimärken som ges ut den 25 augusti. Hästsport Frögömmen NYTT KOMMER Inköpsställen i Sverige Här kan du som är fri märks intresserad handla frimärken och frimärksprodukter på utgivningsdagen och få dem stämplade med ut giv nings - dagens stämpel. HELSINGBORG Företagscenter Stortorget Stortorget Helsingborg Tfn: Öppet: vardagar 8 18 UPPSALA Företagscenter Kungsgatan Uppsala Tfn: Öppet: vardagar 7 19 STOCKHOLM Postmuseum Lilla Nygatan Stockholm Tfn: Öppet: tisdag söndag 11 16, onsdag Kalendariet informerar om utställningar och mässor Posten medverkar på en rad mässor och utställningar. Läs mer i Kalendariet på Portotabell Brev inrikes Brev utrikes 1:a-klassbrev 1:a-klassbrev Vikt högst (gram) Valörlösa frim. Pris valörfrim. Vikt högst (gram) Europa Utanför Europa 20 1 st 6: :00 12: st 12: :00 28: st 24: :00 60: st 36: :00 90: st 48: :00 180: st 72: :00 270:00 Ekonomibrev (märks med B ) Vikt högst (gram) Valörlösa frim. Pris valörfrim st 5: st 11: st 22: st 33: st 44: st 66:00 TIllägg för skrymmande brev inrikes och utrikes 12:00 eller använd två valörlösa frimärken avsedda för 1:a-klassbrev. Som skrymmande räknas brev/rulle med större tjocklek/diameter än 30 mm eller större kortsida än 250 mm (gäller ej brev med till äggs tjänsterna Rek, Värde, Express och Post förskott).

27 bulletin 3/ Bulletin Bulletin, som informerar om nya frimärksutgåvor, kommer 5 ggr/år. Du som är abonnent eller handlar för minst 150 kronor får den utan kostnad. Betalningssätt Fakturabetalning: Kredittid 20 dagar och en fakturaavgift på 20 kr tillkommer. Posten förbehåller sig rätten att göra en kreditprövning i varje enskilt fall. Om Posten inte beviljar kredit sker leverans endast mot förskotts- eller kortbetalning. *Betalkort: Vi tar Visa och MasterCard. *Autogiro: Kredittid 20 dagar. *Förskottsbetalning: Sätt köpesumman på något av våra konton, se nedan. När betalning kommit oss tillhanda sänder vi produkterna. OBS! Har du fakturabetalning på ditt kundnummer och vill ändra till förskottsbetalning, tag kontakt med vår Kundservice. Vid återbetalning av eventuellt tillgodohavande tillkommer en administrationsavgift på 40 kr. Om du däremot väljer att få beloppet i frimärken är det avgiftsfritt. Konton i Sverige, Norden och EU Sverige Bank: Handelsbanken Stockholm Bankgiro Bank: Nordea Bank Stockholm Plusgiro: ** IBAN: SE , BIC: NDEASESS Finland Bank: Handelsbanken Finland Konto: IBAN: FI BIC: HANDFIHH Norge Bank: Handelsbanken Norge Konto: IBAN: NO , BIC: HANDNOKK Danmark Bank: Handelsbanken Danmark Konto: IBAN: DK , BIC: HANDDKKK EUR (övriga EU-länder) Bank: Handelsbanken Tyskland Konto: , BLZ IBAN: DE , BIC: HANDDEFF Fri leverans av abonnemang samt vid köp från 240 kronor Vid köp under 240 kr tillkommer en fraktavgift på 29 kr. Betalar du med faktura utgår en fakturaavgift på 20 kr. Övriga betalningssätt är avgiftsfria. För abonnemang utgår varken fraktavgift eller fakturaavgift. OBS! Avgift utgår vid stycke köp utöver abon nemanget. Avgifterna gäller oavsett om du är privatperson eller företagare. Leverans över kr till privatpersoner sänds endast mot förskotts- eller kortbetalning (MasterCard eller VISA). Ingen frakt avgift utgår. Leveranstider Abonnemang levereras i god tid innan utgivningen. Beställningar från Bulletin levereras inom två veckor efter utgivningsdag. Övriga beställningar levereras inom två veckor efter det att beställningen är registrerad. Vi vill ha nöjda kunder Om du inte är nöjd med det du köpt från oss, har du returrätt inom 14 dagar. Du kan byta mot något annat eller få pengarna tillbaka. Skriv en rad och berätta varför du skickar tillbaka. Rekommenderade försändelser Endast leveranser över kr sänds som Rek. Åldersgräns Du måste vara 18 år för att få beställa. Moms Alla priser i Bulletin inkluderar moms. Bilder i Bulletin Tryckeri för samtliga frimärken om inget annat anges: Postens frimärkstryckeri, Kista, Stockholm. De bilder på frimärken och frimärksprodukter som visas i Bulletin är förlagor. Justeringar i formgivningen kan komma att ske innan utgivningsdagen. Frimärkenas angivna formatmått är teoretiska värden som används vid frimärks produktionen. De verkliga måtten kan avvika med upp till 2 procent från detta värde, uppåt eller nedåt, eftersom papperet under produktionen påverkas av fukt och annan mekanisk påfrestning. Om märket har blötts av från kuvert kan avvikelsen vara ännu större. Vi reserverar oss för slutförsäljning. Dröjsmål med betalningen När betalning dröjer sänder vi en påminnelse på fakturan varpå lagstadgad påminnelseavgift tillkommer, f n 50 kr. Om betalning inte sker inom ytterligare 10 dagar överlämnar vi vår fordran till vårt inkasso bolag, varpå lagstadgad inkassoavgift tillkommer. * Väljer du något av dessa betalsätt, tag kontakt med vår Kundservice. ** Observera: Om du saknar OCR-nummer och gör betalningen till , ange ditt kundnummer, namn och adress. Handla enkelt och bekvämt! Använd den bifogade svarsblanketten eller ring oss direkt! Telefontider: måndag torsdag fredag 9 15 Telefon: Fax: Telefon från utlandet: E-post: pf.kundservice@posten.se Adress: Posten Frimärken, Kundservice, Kiruna

28 Välgörenhetsfrimärke 2011 Rädda Barnen Förstadagsbrev Art nr: :00 Frimärkshäfte Häfte/10 självhäftande frimärken 2 motiv Art nr: :00 Motivblad Art nr: :00 Posten satsar nu på en serie med väl gören hets frimärken med utgivning en gång per år. Frimärkena finns i häften om 10 och för varje häfte går 10 kr direkt till ett välgörande ändamål. I år går pengarna till Rädda Barnen som ska använda dem till sitt arbete med att hjälpa barn i konflikt- och katastrofdrabbade länder att lära sig att läsa, skriva och räkna. Unik premie till våra Bulletinkunder! Köp för 300 kronor eller mer ur denna Bulletin så får du ett set med fyra somriga vykort. Läs mer på sidan 3 om premien och villkoren. Nästa Bulletin kommer i mitten av augusti Produktion och tryck: Intellecta, Solna

Bulletin. Frögömmen för alla brev och hälsningar. Abonnera mera! Stil och fart på hästryggen och i sulkyn. Frimärksnyheter från Posten 4/2011

Bulletin. Frögömmen för alla brev och hälsningar. Abonnera mera! Stil och fart på hästryggen och i sulkyn. Frimärksnyheter från Posten 4/2011 Bulletin Frimärksnyheter från Posten 4/2011 UTGIVNINGSDAG: 25 AUGUSTI 2011 Abonnera mera! Frögömmen för alla brev och hälsningar Hästar Sid 4 Stil och fart på hästryggen och i sulkyn Lust att samla PS.

Läs mer

PORTOGUIDE. En del av din dag. Priser och tjänster för dig som gillar brev och paket.

PORTOGUIDE. En del av din dag. Priser och tjänster för dig som gillar brev och paket. PORTOGUIDE Priser och tjänster för dig som gillar brev och paket. En del av din dag. Alla priser anges i SEK inkl 25% moms. Gäller fr o m 1 januari 2010. POGN Här kommer en liten hjälpreda för dig som

Läs mer

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 2 april 2012 2012-2

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 2 april 2012 2012-2 Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 2 april 2012 2012-2 Här är en liten hjälpreda för dig som skickar och får brev och paket. Du behöver inte sträckläsa Portoguiden nu, men

Läs mer

Portoguide Alla priser anges i SEK inkl 25% moms gäller fr o m 1 januari 2009. PRIVATPERSONER Priser och tjänster

Portoguide Alla priser anges i SEK inkl 25% moms gäller fr o m 1 januari 2009. PRIVATPERSONER Priser och tjänster Portoguide Alla priser anges i SEK inkl 25% moms gäller fr o m 1 januari 2009 PRIVATPERSONER er och tjänster Postombud Där den här skylten finns kan du skicka och ta emot brev, Rek och paket. Du kan också

Läs mer

Portoguide. Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 1 januari 2012

Portoguide. Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 1 januari 2012 Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 1 januari 2012 Här är en liten hjälpreda för dig som skickar och får brev och paket. Du behöver inte sträckläsa Portoguiden nu, men spara

Läs mer

Bulletin. Blågula frimärken för alla hälsningar. Frimärksnyheter från Posten 1/2011. Frimärken som gör e-handeln smidigare sid 10

Bulletin. Blågula frimärken för alla hälsningar. Frimärksnyheter från Posten 1/2011. Frimärken som gör e-handeln smidigare sid 10 Bulletin Frimärksnyheter från Posten 1/2011 Utgivningsdag: 27 JANUARI 2011 Blågula frimärken för alla hälsningar Frimärken som gör e-handeln smidigare sid 10 Cyklar för hela livscykeln sid 6 NY PREMIE!

Läs mer

Portoguide. Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 1 april 2014

Portoguide. Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 1 april 2014 Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 1 april 2014 Utförlig information om Postens allmänna villkor (PAV), tjänstevillkor, tjänstebeskrivningar och hur du gör en reklamation hittar

Läs mer

Tjänster och priser för privatpersoner. Portoguide. Gäller fr o m 1 juli 2008.

Tjänster och priser för privatpersoner. Portoguide. Gäller fr o m 1 juli 2008. Tjänster och priser för privatpersoner Portoguide Gäller fr o m 1 juli 2008. Postombud Där den här skylten finns kan du skicka och ta emot brev, Rek och paket. Du kan också köpa frimärken och förfrankerade

Läs mer

Portoguide. Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 1 april 2015

Portoguide. Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 1 april 2015 Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 1 april 2015 Hej! Här är en liten hjälpreda för dig som skickar och hämtar brev och paket. Mer information finns på posten.se och hos kundservice.

Läs mer

Utgivningsdag: 4 Maj 2016

Utgivningsdag: 4 Maj 2016 FRIMÄRKSNYHETER MAJ 2016 Utgivningsdag: 4 Maj 2016 Gamla stan är Stockholms hjärta Strandliv, semester och hälsningar Sid 10 Regnbågsflaggan så självklar på frimärke Sid 12 Nytt frimärke möter e-handelns

Läs mer

Bulletin. Gnistrande snökristaller. Nya Årsboken är här! Julkul på frimärken Sid 6 Snövita djur sprider vinterkänsla + Premie lupp!

Bulletin. Gnistrande snökristaller. Nya Årsboken är här! Julkul på frimärken Sid 6 Snövita djur sprider vinterkänsla + Premie lupp! Bulletin Frimärksnyheter från Posten 5/2010 Utgivningsdag: 18 november 2010 Gnistrande snökristaller Extra kvällsöppet! Torsdagen den 11 november har Kundservice extra kvällsöppet mellan kl 16.30 och 20.00.

Läs mer

Ingrid Bergman. Svensk film nytt minnesbrev. Svampar hör hösten till FRIMÄRKSNYHETER 4/2015. Sid 6 7. Sid 5. Sid 8 9. Alla vår g.

Ingrid Bergman. Svensk film nytt minnesbrev. Svampar hör hösten till FRIMÄRKSNYHETER 4/2015. Sid 6 7. Sid 5. Sid 8 9. Alla vår g. FRIMÄRKSNYHETER 4/15 UTGIVNINGSDAG: AUGUSTI 15 Ingrid Bergman Sid 6 7 Svensk film nytt minnesbrev Sid 5 6.5 POSTN INGRID BERGMAN SVERIG E 14 KR S-G.J./STINA WIRSÉN/G.M. S TO C 15 15 1 36.6 RD OLM 5-8-

Läs mer

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 1 januari 2017 Skicka vykort direkt från mobilen! Hej! Här är en liten hjälpreda för dig som skickar och hämtar brev och paket. Mer information

Läs mer

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET NYTT FRÅN NR 9 JULI 2017 SVENSKA FDC SÄLLSKAPET FDC med Magasin Copenhagen vinjett Det stora danska varuhuset Magasin du Nord i Köpenhamn inrättade i mitten av 1940-talet en avdelning för filateli. Inriktningen

Läs mer

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 1 januari 2016 Var hittar jag närmaste brevlåda? Här. Skicka Riktiga Vykort Vykort skickade från din smartphone eller dator före kl 16:00 en

Läs mer

FRIMÄRKSNYHETER 3/2015 UTGIVNINGSDAG: 7 MAJ 2015. För miljöns skull. Sid 3. Våra. Se sid 17. Magnolior. Hälsingegårdar. Sid 8.

FRIMÄRKSNYHETER 3/2015 UTGIVNINGSDAG: 7 MAJ 2015. För miljöns skull. Sid 3. Våra. Se sid 17. Magnolior. Hälsingegårdar. Sid 8. FRIMÄRKSNYHETER 3/2015 UTGIVNINGSDAG: 7 MAJ 2015 För miljöns skull Sid 3 Magnolior Hälsingegårdar Sid 8 Sid 10 Våra mang! abonne Se sid 17 Frimärkssamarbete i PostNord Vissa frimärken och visst arbete

Läs mer

SVERIGE BREV VINCE REICHARDT/G.M. POSTNORD 2019

SVERIGE BREV VINCE REICHARDT/G.M. POSTNORD 2019 SVERIGE BREV VINCE REICHARDT/G.M. POSTNORD 2019 Välkommen... till ett nytt frimärksår där vi hoppas att våra kommande teman och motiv gör det ännu roligare för dig att skicka hälsningar och brev samt att

Läs mer

Bulletin. Lill-Babs i Folkets park! Populära turistmål. Geometriska figurer Sid 10. Abonnera mera! Sid 4. Två nya välgörenhetsfrimärken 2012!

Bulletin. Lill-Babs i Folkets park! Populära turistmål. Geometriska figurer Sid 10. Abonnera mera! Sid 4. Två nya välgörenhetsfrimärken 2012! Bulletin Frimärksnyheter från Posten 1/2012 utgivningsdag: 12 JANUARI 2012 Populära turistmål i Sverige Sid 12 Geometriska figurer Sid 10 Abonnera mera! Sid 4 Lill-Babs i Folkets park! Välgörenhet 2012

Läs mer

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du.

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vanliga frågor Hur beställer jag? För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vilka avgifter tillkommer när jag beställer av er? Frakten inom Sverige kostar

Läs mer

BRÖLLOP. Beställningsdatum. Välj vilken layout eller textstil du vill ha. textstil nr: Välj hur du vill att vi ska trycka dina kort.

BRÖLLOP. Beställningsdatum. Välj vilken layout eller textstil du vill ha. textstil nr: Välj hur du vill att vi ska trycka dina kort. Beställningssedel BRÖLLOP Skicka er order till: Calligraphen AB, Box 133, 684 23 Munkfors Telefon 0563-531 10, Fax 0563-531 11 E-post brollop@calligraphen.se Internet www.calligraphen.se/brollop Läs instruktionen

Läs mer

Frimärksnyheter 4/2014. Bland bär och blad UTGIVNINGSDAG: 21 AUGUSTI. Nyhet! Svensk stoldesign. Exklusivtryck Bär. Sid 8. Sid 5

Frimärksnyheter 4/2014. Bland bär och blad UTGIVNINGSDAG: 21 AUGUSTI. Nyhet! Svensk stoldesign. Exklusivtryck Bär. Sid 8. Sid 5 Frimärksnyheter 4/2014 Bland bär och blad UTGIVNINGSDAG: 21 AUGUSTI Svensk stoldesign Sid 8 Exklusivtryck Bär Nyhet! Sid 5 Härliga höst! Här mitt i frimärksvärlden är tiden ibland bak och fram. När jag

Läs mer

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 2 maj 2018 Skicka vykort direkt från mobilen. Hej! Här är en liten hjälpreda för dig som skickar och hämtar brev och paket. Mer information

Läs mer

FRIMÄRKSNYHETER 5/2015. Många julklappstips. Järn möter silver. Vinterträd. Sid 10 13. Sid 8 9

FRIMÄRKSNYHETER 5/2015. Många julklappstips. Järn möter silver. Vinterträd. Sid 10 13. Sid 8 9 FRIMÄRKSNYHETER 5/2015 Många julklappstips Vinterträd Sid 8 9 Järn möter silver Sid 10 13 Dags för julkort! foto: henrik karlsson Varje år skickar jag ett fyrtiotal julkort som jag designat själv, säger

Läs mer

Namnskyltar Yrkesbroscher Pennfickor Systerur Nyckelhållare Skolringar. Välkomna in i webbutiken www.everand.se

Namnskyltar Yrkesbroscher Pennfickor Systerur Nyckelhållare Skolringar. Välkomna in i webbutiken www.everand.se Namnskyltar Yrkesbroscher Pennfickor Systerur Nyckelhållare Skolringar Välkomna in i webbutiken www.everand.se Namnskyltar Hos oss finner ni ett stort utbud av namnskyltar och yrkesbroscher mm. Välj material.

Läs mer

2015 2015-01-01 21:41

2015 2015-01-01 21:41 2015 2015-01-01 21:41 VÄLKOMMEN TILL FÖRENINGSTJÄNST I VÄNERSBORG! Föreningstjänst i Vänersborg är ett företag som genom butik och internet säljer idrottspriser, namnskyltar, skyltar, och övrig gravyr

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

GÅVAN ALLA VÄLJER. www.joyfulgiftcard.com

GÅVAN ALLA VÄLJER. www.joyfulgiftcard.com GÅVAN ALLA VÄLJER www.joyfulgiftcard.com VAD ÄR JOYFUL GIFTCARD EN ENKEL LÖSNING DÄR MOTTAGAREN SJÄLV VÄLJER SIN GÅVA MED STARKA VARUMÄRKEN & NÅGOT FÖR ALLA! Ett av Joyful Giftcards många styrkor är den

Läs mer

Trycksaker. Visitkort. Visitkortsask i stål. Plats för upp till 20 visitkort. Art nr 4900860 Storlek: 60 x 95 x 12 mm.

Trycksaker. Visitkort. Visitkortsask i stål. Plats för upp till 20 visitkort. Art nr 4900860 Storlek: 60 x 95 x 12 mm. Trycksaker Trycksaker Trycksaker Antalet varianter på vad en kund kan önska sig när det gäller trycksaker är väldigt stort. På det här produktbladet har vi bara tagit upp ett urval av vad vi kan hjälpa

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Förr var jag mer slaviskt bunden till hur djuren exakt såg ut men det är skönt att idag kunna frigöra sig och jobba mera enligt fantasin, även om jag lägger stor vikt vid att

Läs mer

ATT SKAPA NÅGOT MAGISKT.. ER BERÄTTELSE

ATT SKAPA NÅGOT MAGISKT.. ER BERÄTTELSE ATT SKAPA NÅGOT MAGISKT.. ER BERÄTTELSE Portätt- & REPOTAGEfotografering EN DAG Jag vill berätta vem ni är som familj, jag vill skapa bilder som ger er ett fönster till en tid som är värd minnas. Som visar

Läs mer

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET NYTT FRÅN NR 4 JAN 2015 SVENSKA FDC SÄLLSKAPET Förstadagsstämplade albumblad En FDC-samling kan innehålla annat än vanliga FDC, bl.a. förstadagsstämplade albumblad. Posten ger sedan 1991 ut ostämplade

Läs mer

på Uggleposten Äntligen sommarlov Att även DU kan få vara med i Uggleposten. Gör så här:

på Uggleposten Äntligen sommarlov Att även DU kan få vara med i Uggleposten. Gör så här: UGGLEPOSTEN 2010:4 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten Äntligen sommarlov År: 2010 Nummer: 4 Skolåret har varit långt och roligt men nu är sommarlovet äntligen här. I läsårets sista nummer bjuder

Läs mer

E-post: kundeservice@brobizz.dk Telefon: +45 70 20 70 49 Vanlig post: Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V

E-post: kundeservice@brobizz.dk Telefon: +45 70 20 70 49 Vanlig post: Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V HANDELSVILLKOR ALLMÄN INFORMATION Bakom denna hemsida ("Hemsidan") står BroBizz A/S, CVR-nr 31854822, Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V, e-post: info@brobizz.dk, telefon +45 33 44 34 00. Om du har problem

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

Utgivningsdag: 14 Januari 2016

Utgivningsdag: 14 Januari 2016 FRIMÄRKSNYHETER 1/2016 Utgivningsdag: 14 Januari 2016 Naturens palats fyller 100 Tänk grönt uppmanar EUROPA-frimärket Sid x10 Nytt frimärke möter e-handelns behov Sid x14 15 Djur och natur i årets första

Läs mer

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. NR 3 / Sommar

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. NR 3 / Sommar LUNDSKOLAN LUNDBLADET NR 3 / Sommar LUNDBLADET Sommar 1 REGNBÅGEN Förskoleklass A jobbar med teknik. Vi pratar kring luftmotstånd och tyngd och konstruerar sen fallskärmar. Internationella modersmålsdagen

Läs mer

Joyful_Sommar_2015_Folder_PM.indd 1 2015-04-02 09:14

Joyful_Sommar_2015_Folder_PM.indd 1 2015-04-02 09:14 Joyful_Sommar_2015_Folder_PM.indd 1 2015-04-02 09:14 2 Joyful_Sommar_2015_Folder_PM.indd 2 2015-04-02 09:14 Sommargåvan förstärker relationen, medan julklappen bekräftar den! Maxa din relation med Joyful

Läs mer

grafisk produktion Grafisk profilpärm

grafisk produktion Grafisk profilpärm Grafisk profilpärm Förord Nacke är, som logotypen antyder på, ett företag som jobbar med grafisk produktion. Mer specifikt kan det vara omslagsdesign, fotografering, logotypdesign, webbdesign etc. Hit

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

Malmö Filatelistförening

Malmö Filatelistförening Malmö Filatelistförening STORAUKTION 2012-11-21 Objekten visas i klubblokalen onsdagarna 2012-10-31, 2012-11-07 och 12-11-14 klockan 16.00 19.00. Alla är välkomna att lämna bud. Inbjudan till auktionen

Läs mer

HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA?

HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA? HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA? 2/09/2008-22/10/2008 Det finns 329 svar, av totalt 329, som motsvarar dina sökvillkor DELTAGANDE Land DE - Tyskland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Danmark

Läs mer

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Klipp ur sidan, tejpa och sänd den till REV (portot betalt) eller faxa hela sidan till 08-20 74 78. Till REV, Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35-37

Läs mer

företagsmässa 5.000 kr Älvdalen WOW! älvdalens HUVUDSPONSORER ARRANGÖRER ÄLVDALENS ISHALL 13-14 MAJ

företagsmässa 5.000 kr Älvdalen WOW! älvdalens HUVUDSPONSORER ARRANGÖRER ÄLVDALENS ISHALL 13-14 MAJ Boka monter och vinn 5.000 kr presentkort på s Sportcenter WOW! Har ni tänkt på hur bra vi är? En fantastiskt företagsam kommun, både historiskt och nu. Framtiden ser med andra ord ljus ut, för visst ska

Läs mer

Bulletin. Ny saltstänkt mapp: Norden vid havet. Frimärken med drag. Fyra svenska hönsraser. Framstående fotografer berättar i bild.

Bulletin. Ny saltstänkt mapp: Norden vid havet. Frimärken med drag. Fyra svenska hönsraser. Framstående fotografer berättar i bild. Bulletin Frimärksnyheter från Posten 2/2012 UTGIVNINGSDAG: 21 MARS 2012 Ny saltstänkt mapp: Norden vid havet Sid 6 7 Fyra svenska hönsraser Sid 14 Frimärken med drag Sid 8 Nyhet! Självhäftande frimärke

Läs mer

Bulletin. Julklappar på årets julhälsningar. Trevliga julkort unik premie! Snövita djur sprider vinterkänsla. Lacksigill skapar nostalgi

Bulletin. Julklappar på årets julhälsningar. Trevliga julkort unik premie! Snövita djur sprider vinterkänsla. Lacksigill skapar nostalgi Bulletin Frimärksnyheter från Posten 5/2009 UTGIVNINGSDAG: 19 NOVEMBER 2009 Årets bok är här: Svenska Frimärken Berättar 2009 Trevliga julkort unik premie! Julklappar på årets julhälsningar Lacksigill

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Manual. Decision Support

Manual. Decision Support Manual Decision Support Välkommen till Solsidan din affärsportal! På www.soliditet.se hittar du alla tjänster du behöver i affärsprocessen: Kreditupplysningar Hämta dagsaktuell information om företag och

Läs mer

AUGUSTI 2014. Ateljé Margaretha - Box 923-501 10 Borås Tel. 033-16 99 50 Fax: 033-16 99 51 www.margaretha.se E-mail: kundtjanst@margaretha.

AUGUSTI 2014. Ateljé Margaretha - Box 923-501 10 Borås Tel. 033-16 99 50 Fax: 033-16 99 51 www.margaretha.se E-mail: kundtjanst@margaretha. AUGUSTI 2014 Ateljé Margaretha - Box 923-501 10 Borås Tel. 033-16 99 50 Fax: 033-16 99 51 www.margaretha.se E-mail: kundtjanst@margaretha.se Bästa Klubbmedlem! Här kommer ännu en folder med härliga broderier

Läs mer

1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6

1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6 Våren 2005 1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 4 STUDIER 3 5 KURSER 5 6 STUDIESOCIALT 6 7 FINANSIERING 6 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6 1 Att

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Östhammas Filatelistklubb Till startsidan Från mötet i maj 2009 Inlag 4 juni 2009 Hej Filatelister i Östhammars Filatelistklubb Här kommer en

Läs mer

Inrikes försändelser. Riksbrev. VK = viktklass. Frimärks-Netto, Mikael Carlsson www.frimarksnetto.se. 1:a VK 1,25 lod. 4:e VK 5 lod.

Inrikes försändelser. Riksbrev. VK = viktklass. Frimärks-Netto, Mikael Carlsson www.frimarksnetto.se. 1:a VK 1,25 lod. 4:e VK 5 lod. Inrikes försändelser Frimärks-Netto, Mikael Carlsson www.frimarksnetto.se Riksbrev 1,25 lod 2:a VK 2,5 lod 3:e VK 3,75 lod 4:e VK 5 lod 5:e VK 6,25 lod Tyngre brev 01.07.1855 30.06.1858 4 skilling 8 skilling

Läs mer

2.0 Vilka är användare av tjänsten? 2. 3.0 Vad menas med blindskrift? 3

2.0 Vilka är användare av tjänsten? 2. 3.0 Vad menas med blindskrift? 3 Här hittar du vanliga frågor och svar avseende den av Post- och telestyrelsen (PTS) upphandlade posttjänsten för portofri befordran av blindskrift. Frågor och svar Sida 1/9 Innehåll 1.0 Bakgrund och syfte

Läs mer

Trycksaker i små serier med riktigt snabba leveranser!

Trycksaker i små serier med riktigt snabba leveranser! Trycksaker abab Trycksaker i små serier med riktigt snabba leveranser! Antalet varianter på vad en kund kan önska sig när det gäller trycksaker är väldigt stort. På det här produktbladet har vi bara tagit

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

Innehållsförteckning. *OBS! För utbildning gäller särskilda villkor. Rev. 2013-08-16

Innehållsförteckning. *OBS! För utbildning gäller särskilda villkor. Rev. 2013-08-16 Innehållsförteckning 1. Köp- och leveransvillkor 1.1 Faktura 1.2 Leverans- och fraktvillkor 1.3 Reklamation 1.4 Öppet köp och ångerrätt 1.5 Utbildning * 1.6 PuL - Personuppgiftslagen *OBS! För utbildning

Läs mer

Bullet n. Festligt på årets sommarfrimärken. Kyrkans konst i 1000 år. Nyckelharpan på de svenska EUROPA-frimärkena. Frimärksnyheter från Posten 3/2014

Bullet n. Festligt på årets sommarfrimärken. Kyrkans konst i 1000 år. Nyckelharpan på de svenska EUROPA-frimärkena. Frimärksnyheter från Posten 3/2014 Bullet n Frimärksnyheter från Posten 3/2014 Festligt på årets sommarfrimärken UTGIVNINGSDAG: 8 MAJ Sid 8 Nyckelharpan på de svenska EUROPA-frimärkena Sid 14 Kyrkans konst i 1000 år Nya och nygamla frimärken

Läs mer

FRIMÄRKSNYHETER 2/2016 Utgivningsdag: 17 mars 2016. Mat. Broar. Sid 12. Sid 8

FRIMÄRKSNYHETER 2/2016 Utgivningsdag: 17 mars 2016. Mat. Broar. Sid 12. Sid 8 FRIMÄRKSNYHETER 2/2016 Utgivningsdag: 17 mars 2016 GRATTIS KUNGEN OCH DROTTNINGEN! Mat Sid 12 Broar Sid 8 Brobyggande! Som du har sett, både här i Bulletin och när du mött oss på andra ställen, så blir

Läs mer

POSTENS TJÄNSTEVILLKOR FÖR RIKTIGA VYKORT PÅ POSTEN.SE

POSTENS TJÄNSTEVILLKOR FÖR RIKTIGA VYKORT PÅ POSTEN.SE POSTENS TJÄNSTEVILLKOR FÖR RIKTIGA VYKORT PÅ POSTEN.SE 1. Allmänt 1.1 Posten Meddelande AB (nedan kallat Posten) erbjuder myndig konsument och företag tjänsten Riktiga vykort (hädanefter kallad tjänsten)

Läs mer

Bulletin. Gravyrkonst Sid 13. Svenska smaker. Ny premie: Bokmärken. Frimärksnyheter från Posten 4/2010. Sid 5 Kända kriminalförfattare. Sid 11.

Bulletin. Gravyrkonst Sid 13. Svenska smaker. Ny premie: Bokmärken. Frimärksnyheter från Posten 4/2010. Sid 5 Kända kriminalförfattare. Sid 11. Bulletin Frimärksnyheter från Posten 4/2010 UTGIVNINGSDAG: 26 AUGUSTI 2010 Sid 5 Kända kriminalförfattare Sid 3 Ny premie: Bokmärken Gravyrkonst Sid 13 Svenska smaker Sid 11 Spännande böcker på spännande

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

Frimärken. Internationella polaråret. Postorderkatalog 2007

Frimärken. Internationella polaråret. Postorderkatalog 2007 Frimärken Postorderkatalog 2007 Internationella polaråret 2007 2008 Vårkänslor sid 5 Handla för 350 kronor eller öppna ett abonnemang och mappen Visby blir din (värde 49:00). 2 Välkommen till Katalog 2007

Läs mer

Produktförteckning / Beställningsformulär Tyg metervara 100% bomull Bredd 146cm

Produktförteckning / Beställningsformulär Tyg metervara 100% bomull Bredd 146cm Tyg metervara 100% bomull Bredd 146cm Bengt Bengt Bengt Turkos/Brun 490:- Beige/Svart 490:- Beige/Grön 490:- Nils Nils Emma Svart/Vit 490:- Grön/Vit 490:- Grön/Vit 495:- Tyg metervara 100% bomull Bredd

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Bulletin. Bröllopsdags. Fem festliga frimärken. Nya porträttfrimärken med kungen och drottningen Sid 15. Frimärksnyheter från Posten 2/2010.

Bulletin. Bröllopsdags. Fem festliga frimärken. Nya porträttfrimärken med kungen och drottningen Sid 15. Frimärksnyheter från Posten 2/2010. Bulletin Frimärksnyheter från Posten 2/2010 UTGIVNINGSDAG: 24 mars 2010 Fem festliga frimärken Sid 7 Sid 6 Bröllopsdags Nya porträttfrimärken med kungen och drottningen Sid 15 n y t o p o f t h e w o r

Läs mer

Bröllopsfoto PRISLISTA 2010

Bröllopsfoto PRISLISTA 2010 Bröllopsfoto PRISLISTA 2010 Uppdaterad 2010-05-07 www.emellefoto.se Porträtt 1995 kr Konsultation. Porträttfotografering ca 2 timmar. 25 st unika 10x15 cm förstoringar. (digitalt efterbehandlade) Alla

Läs mer

Distributionsmanualen

Distributionsmanualen Vid frågor eller funderingar kontakta: Matilda Pia Linda Tel: 08-602 02 01, matilda.fellke@tidsam.se Tel: 08-602 02 16, pia.sundquist@tidsam.se Tel: 08-602 02 42, linda.morling@tidsam.se Postadress: Box

Läs mer

Express Import system

Express Import system Express Import system Förenklad guide för mottagare TNT s Express Import system TNTs Express Import System gör det enkelt för dig att få dokument, paket eller pallar upphämtade från 168 länder med mottagaren

Läs mer

Joyful Giftcard_folder1.indd 2 09-08-31 15.55.34

Joyful Giftcard_folder1.indd 2 09-08-31 15.55.34 Joyful Giftcard_folder1.indd 2 09-08-31 15.55.34 DEN ENKLA OCH PERFEKTA GÅVAN DÄR MOTTAGAREN SJÄLV FÅR VÄLJA När som helst på året då din kund efterfrågar personliga gåvor presentera Joyful Giftcard. Du

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Grafisk manual. Studentkåren i Sundsvall 2013

Grafisk manual. Studentkåren i Sundsvall 2013 Grafisk manual Studentkåren i Sundsvall 2013 STUDENTKÅREN I SUNDSVALL GRAFISK MANUAL INLEDNING 2 Inledning Detta dokument reglerar Sundsvalls studentkårs grafiska profil med logotyper, typsnitt, färger

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Sommaren 2013. I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner.

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Sommaren 2013. I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner. RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Sommaren 2013 I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner. Hur det gick till i Bretten och på Bornholm får ni veta i nästa nummer 1

Läs mer

Palmeblads Grafiska är återförsäljare för exklusiva bröllopskonceptet Bjud-in.

Palmeblads Grafiska är återförsäljare för exklusiva bröllopskonceptet Bjud-in. Palmeblads Grafiska är återförsäljare för exklusiva bröllopskonceptet Bjud-in. Prislista 2015 Champagne guld: Kollektionen champagne guld går i toner av guld. Gästerna får först ett save-the-day-kort som

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Våra allmänna köpvillkor

Våra allmänna köpvillkor Våra allmänna köpvillkor 1. Giltighetsområde Våra köpvillkor gäller för försäljning inom Sverige. Vid försäljning utanför Sverige ber vi dig kontakta vår kundtjänst. AtelierGS ingår inga avtal med minderåriga

Läs mer

Du kan bli vad du vill!

Du kan bli vad du vill! Du kan bli vad du vill! 1 Mamma Nadia läser en bok för sin dotter Amanda. Boken handlar om en man som uppfinner saker. Mannen är en professor. Professor låter som ett spännande jobb. Är det bara killar

Läs mer

Information. och erbjudanden från G Fjällskog AB. En del av G Fjällskog AB - 556541-5964 - 0708-491 777 - gunnarfjallskog@gmail.

Information. och erbjudanden från G Fjällskog AB. En del av G Fjällskog AB - 556541-5964 - 0708-491 777 - gunnarfjallskog@gmail. Information och erbjudanden från G Fjällskog AB Vi hjälper dig med en tydlig och alltid uppdaterad hemsida Vi designar. Vi skriver texter. Vi tar bilder. Vi uppdaterar. Konsultkompanjon - väck glöden i

Läs mer

Var och en skriver ned allt de kan komma på. Jmf i gruppen och fyller på sin egen lista. Använder sig av sina listor och gör en ny gemensam lista.

Var och en skriver ned allt de kan komma på. Jmf i gruppen och fyller på sin egen lista. Använder sig av sina listor och gör en ny gemensam lista. Storylinens namn: Globala Båten Planeringsmatris version 1 av Meta Tosteby, meta.tosteby@falun.se Storyline Nyckelfrågor Aktiviteter Organisation Material Resultat Vad en människa behöver Vad tror du en

Läs mer

Information om Axets bredband och telefoni

Information om Axets bredband och telefoni Information om Axets bredband och telefoni 2011 beslöts att samtliga lägenheter i Axet skulle gruppanslutas till en och samma leverantör av bredbandstjänster via vårt fibernät. Efter upphandling valdes

Läs mer

E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK

E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK Nordisk e-handel för 34 miljarder SEK under första kvartalet FÖRORD Värdet av nordiska konsumenters e-handel under första kvartalet 2014 uppgick till cirka 34 miljarder

Läs mer

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Vi är inne i en av de mörkaste tiderna på året. Kanske är det därför som böckerna jag tipsar om rymmer allvar och som får oss att fundera och

Läs mer

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 1 januari 2019 Skicka ett riktigt vykort direkt från mobilen. Hej! Här är en liten hjälpreda för dig som skickar och hämtar brev och paket.

Läs mer

Joyful. Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. vad är. giftcard. nya

Joyful. Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. vad är. giftcard. nya vad är Joyful giftcard Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. Med starka varumärken & något för alla! Ett av Joyful Giftcards många styrkor är den bredd av starka internationella

Läs mer

BRÖLLOPSOFFERT. Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel

BRÖLLOPSOFFERT. Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel BRÖLLOPSOFFERT B R Ö L L O P VÅ R E N / S O M M A R E N 2 0 1 3 Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel PRE-WEDDING KO N S U LTAT I O N O C H T E S T F OTO G R

Läs mer

Assistansia AB betalar portot. Frankeras ej. Kundnummer 20471619. Assistansia AB. 708 00 Örebro. Svarspost

Assistansia AB betalar portot. Frankeras ej. Kundnummer 20471619. Assistansia AB. 708 00 Örebro. Svarspost Assistansia AB Svarspost Kundnummer 20471619 708 00 Örebro Frankeras ej. Assistansia AB betalar portot. Assistansia AB arbetar med Personlig assistans för funktionshindrade. Det är kundernas önskemål som

Läs mer

12-13 Maj. 600 deltagare Miniorer, Kadetter, Seniorer, Nybörjare & Avancerade. Pilängshallen i Lomma. Vi förväntar oss cirka

12-13 Maj. 600 deltagare Miniorer, Kadetter, Seniorer, Nybörjare & Avancerade. Pilängshallen i Lomma. Vi förväntar oss cirka 2012 Vi kommer att arrangera Kamp & Poomsae tävling Vi förväntar oss cirka 600 deltagare Miniorer, Kadetter, Seniorer, Nybörjare & Avancerade 12-13 Maj Pilängshallen i Lomma w w w. l o m m a c u p. c o

Läs mer

Lång handledning. Jag läser om resor. Eva Eriksson

Lång handledning. Jag läser om resor. Eva Eriksson Lång handledning Jag läser om resor Eva Eriksson 1 Handledning till Jag läser om resor Bakgrund I mitten av 90-talet arbetade jag med läsinlärning på träningsskolan, ett mycket roligt och stimulerande

Läs mer

Joyful giftcard. Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. vad är. nya

Joyful giftcard. Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. vad är. nya vad är Joyful giftcard Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. Med starka varumärken & något för alla! Ett av Joyful Giftcards många styrkor är den bredd av starka internationella

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med.

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med. Hkk åk 9 PRIVATEKONOMI-INTERNETHANDEL-KRONOFOGDEN Tid 160 min PRIVATEKONOMI Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla

Läs mer

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet.

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet. Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Gör din första fotobok i 10 enkla steg! 1 Välj ut dina bästa foton. Välj ut de bilder du vill använda och placera dem i en separat mapp på datorn

Läs mer

Köpvillkor. 4. Betalningsvillkor Du kan välja mellan följande betalningsalternativ:

Köpvillkor. 4. Betalningsvillkor Du kan välja mellan följande betalningsalternativ: 1. Allmänt Du kan känna dig trygg med ditt val! Vi följer de lagar och regler som gäller vid tillverkning och kontroll av kosttillskott. Vi följer våra produkter noggrant från råvara till färdig produkt

Läs mer

Prislista för våra vanligaste tjänster företag och föreningar

Prislista för våra vanligaste tjänster företag och föreningar Prislista för våra vanligaste tjänster företag och föreningar Gäller från den 1 januari 2015 tills vidare Vill du få mer information om våra priser eller våra erbjudanden är du välkommen att ringa Kundcenter

Läs mer

Dessa villkor ("Avtalsvillkoren") gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck.

Dessa villkor (Avtalsvillkoren) gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck. Avtalsvillkor Dessa villkor ("Avtalsvillkoren") gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck. Allmänt Media-Tryck säljer böcker i olika format via Internet till dess kunder ("Kund") i Sverige och

Läs mer