Bulletin. Ny saltstänkt mapp: Norden vid havet. Frimärken med drag. Fyra svenska hönsraser. Framstående fotografer berättar i bild.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bulletin. Ny saltstänkt mapp: Norden vid havet. Frimärken med drag. Fyra svenska hönsraser. Framstående fotografer berättar i bild."

Transkript

1 Bulletin Frimärksnyheter från Posten 2/2012 UTGIVNINGSDAG: 21 MARS 2012 Ny saltstänkt mapp: Norden vid havet Sid 6 7 Fyra svenska hönsraser Sid 14 Frimärken med drag Sid 8 Nyhet! Självhäftande frimärke i rulle Framstående fotografer berättar i bild Sid 10

2 En efterfrågad nyhet! För tolv år sedan lanserades självhäftande frimärken i Sverige. Det var inte en nyhet som välkomnades av alla. I synnerhet frimärkssamlare fördrog gummerade frimärken. Numera är det en självklarhet för de allra flesta av oss som använder frimärken att de ska vara självhäftande. Nu lanserar vi självhäftande frimärken i rullar i form av tre motiv i kompletteringsvalörerna 5, 10 och 20 kronor. Många av dem sätts säkert på tyngre försändelser då är självhäftande inte bara enkelt att använda utan också bättre i fästförmåga på olika förpackningar. Lars Sjööblom har formgivit och graverat dessa tre frimärken under temat Fiskeredskap. Väldigt bra gjort tycker jag! Förutom julen så är påsken den högtid då vi traditionsenligt gärna skickar en särskild påskhälsning. Fyra svenska hönsraser pryder frimärken som passar utmärkt till årets påskhälsningar. Visste du att traditionen att skicka påskkort började samtidigt som julkorten blev populära? På sidan 23 ger Olle Synnerholm på Postmuseum en liten inblick i påskhälsningarna förr och nu. Fotokonst har verkligen blivit en konstform i tiden. Med vårt uppdrag att spegla vår samtid så är det självklart att visa svensk fotokonst på frimärken. Vi har många framstående svenska fotografer med internationella framgångar. Förutom att de nu kommer att pryda tusentals brev så kommer vi säkerligen att få se mer av dem i andra sammanhang. Internationella samarbeten är numera en självklarhet för de flesta branscher. När vi lanserade de första frimärkena i ett samnordiskt projekt, Top of the World of Stamps, med alla nordiska postorganisationer var det en världsnyhet inom frimärksvärlden. Här presenterar vi de senaste frimärkena under rubriken Norden vid Havet. Vill du vara säker på att få ett eget exemplar framöver rekommenderar jag verkligen att du abonnerar! Med vänlig hälsning Britt-Inger Hahne Chef Posten Frimärken foto: elisabeth ohlson wallin omslagsfoto: magnus rietz/folio Bulletin, som informerar om nya frimärksutgåvor, kommer 5 ggr/år. Du som är abonnent eller handlar för minst 150 kronor får den utan kostnad. De bilder på frimärken och frimärksprodukter som visas i Bulletin är förlagor. Justeringar i formgivningen kan komma att ske innan utgivningsdagen. Frimärkenas angivna formatmått är teoretiska värden som används vid frimärksproduktionen. De verkliga måtten kan avvika med upp till två procent från detta värde, uppåt eller nedåt, eftersom papperet under produktionen påverkas av fukt och annan mekanisk påfrestning. Om märket har blötts av från kuvert kan avvikelsen vara ännu större.

3 bulletin 2/ Unik premie! Köp för 300 kronor eller mer ur denna Bulletin så får du en anteckningsbok med frimärkena i häftet Hönsraser som omslagsmotiv. Detta erbjudande gäller även för dig som är abonnent! Erbjudandet gäller privatpersoner och så långt lagret räcker, dock längst till den 20 april Endast en premie/kund. Artikelnummer: (värde 39 kronor). För att få premien måste värdet på dina köp ur denna Bulletin och/eller värdet på dina abonnemang vid detta utgivnings tillfälle till sammans eller var för sig överstiga 300 kronor. Om du köper för 300 kronor eller mer och vill ha premien markerar du det på avsedd plats på beställningsblanketten. Premien skickas separat eller tillsammans med din Bulletin beställning, inte med abonnemangsleveransen. Sistadagsbrev Express lördag För första gången tar vi fram en frimärksprodukt i exakt det antal kunderna beställer. Sista beställningsdag är 2 april. Upplagans storlek redovisas i nästa nummer av Bulletin. Sistadagsbrevet är försett med portosatsen för expressutdelning lördag, 150 kronor. Frimärkena Makaonfjäril 50 kr, Bläckfiskfossil 40 kr, Snäckfossil 30 kr, Svartfläckig blåvinge 20 kr och Norrpil 10 kr är stämplade med en specialstämpel daterad 27 april 2012, dagen före sista utdelningsdag för Express Lördag. Frimärket Norrpil gavs ut 1978, samma år lördagsutdelning av brev med särskild tilläggsavgift startade. På brevet finns också etiketterna Lördagsutdelning och Post Exprès. Sistadagsbrev Express Lördag Upplaga: Det antal som beställs t o m 2 april 2012 Format: 215 x 150 mm Art nr: :00 EXPRESS LÖRDAGSUTDELNING SISTADAGSBREV Sista beställningsdag 2 april 2012 Nyhet!

4 4 bulletin 2/2012 Flygövervakning av kusterna och underhåll av fyrarna längs farlederna och i havsbandet är motiven på frimärkena i blocket Livet på havet. Detta är den andra utgåvan i Norden vid havet, det aktuella temat i den populära serien Top of the World of Stamps. Underhåll och övervakning för säkrare liv på havet Den svenska Kustbevakningen har tre stycken avancerade flygplan av typen Dash 8 Q-300 för övervakning och spaning. Uppdraget är att dygnet runt året om patrullera längs hela den svenska kusten samt över insjöarna Vänern och Mälaren. Flyget möjliggör en hög beredskap för miljö- och sjöräddningsinsatser. Kustbevakningsplanen, som också regelbundet deltar i internationella uppdrag, utgår från Skavsta flygplats utanför Nyköping. Farledsbåten Arkö 833 tillhör Sjöfartsverket och används för underhåll och reparation av fyrar och andra hjälpmedel för en säker fartygstrafik längs Sveriges kuster. På frimärket ses fartyget invid Häradskärs fyr ute i havsbandet några sjömil från Östergötlands kust. Det rödmålade fyrtornet är 29 meter högt och uppfördes Fyren består av ett järntorn som stöttas av rör vilka i sin tur stagas av stålbalkar och vajrar. Inuti järntornet finns en spiraltrappa upp till lanterninen. Typen kallas Heidenstamfyr efter konstruktören Gustaf von Heidenstam (läs om honom på nästa sida) och kunde snabbt monteras på svåråtkomliga öar och skär. Heidenstamfyrarna är en välbekant syn längs Sveriges kuster. På motivbladet visas fyren Pater Noster som står på en ö i Bohusläns yttersta havsband. Denna fyr var i funktion fram till 1977.

5 bulletin 2/ Förstadagsbrev Art nr: :00 Norden vid havet livet på havet Block/2 frimärken 4 motiv Art nr: :00 Motivblad Art nr: :00 Frimärksfyrens konstruktör: Gustaf von Heidenstam En fyr är en röd tråd i Norden vid havet livet på havet. Den röda fyren återfinns såväl på ett av frimärkena som på förstadagsbrevet och motivbladet. Fyren är av en speciell typ, en så kallad Heidenstamfyr eller heidenstammare uppkallad efter konstruktören Gustaf von Heidenstam ( ). Han var född utanför Ronneby i Blekinge, son till en marinofficer i skärgårdsflottan som deltagit i kriget mot Ryssland Farfadern var läkare, professor i medicin i Kiel i Tyskland, och den blivande kungen Adolf Fredriks livmedikus. Gustaf von Heidenstam inledde sin yrkeskarriär som kadett i flottan och fortsatte inom bland annat artilleriet och ingenjörskåren samt Rikets fyr- och båkinrättningar. Sommaren 1840 medverkade han i arbetet med Karlsborgs fästning vid Vätterns strand några mil söder om gården Olshammar. Där skulle han så småningom bosätta sig, och där föddes 1859 hans son författaren och Nobelpristagaren Verner von Heidenstam. Tre år tidigare hade Gustaf von Heidenstam lagt fram ett förslag till ett fullständigt fyrsystem för Sveriges kuster. Han utnämndes 1858 till överingenjör vid lots- och fyrinrättningen i landet, fick majors grad 1863, invaldes 1870 i Kungliga Krigsvetenskapsakademien och utnämndes till överstelöjtnant Gustaf von Heidenstam har anknytning till tidigare utgivna svenska frimärken. Heidenstammaren vid skånska Sandhammaren avbildades på ett frimärke 1989, och sonen Verner figurerar vid två tillfällen som frimärksmotiv. Dels 1959 i samband med hundraårsminnet av hans födelse, dels 1976 då hans Nobelpris i litteratur 1916 uppmärksammades.

6 6 bulletin 2/2012 åtta tolkningar av livet på havet Top of the World of Stamps ny folder! Livet på havet är temat för den andra foldern i Top of the World of Stamps-serien Norden vid havet. Bakom den populära satsningen står Posten och sju andra nordiska postorganisationer med frimärken i världsklass. Alla medverkade organisationers frimärken finns i den exklusiva foldern med text på respektive lands språk samt engelska. nyhet! Top of the World of Stamps Norden vid havet Art nr: :00

7 bulletin 2/2012 7

8 8 bulletin 2/2012 I början av 1950-talet introducerade företaget ABU sportfiskerullen Ambassadeur. Fortfarande produceras rullen i fabriken i Svängsta i Blekinge och den har tillverkats i tiotals miljoner exemplar. Rullen medverkar till att föra ut nyheten om Sveriges första självhäftande rullfrimärken. Klassiska redskap för sportfiskarens fiskelycka Sportfiske är en folkörelse i vårt land, och man räknar med att fler än en miljon svenskar någon gång om året prövar fiskelyckan i sjöar, älvar och andra vattendrag. Tillgången på fisk och spännande naturupplevelser har också lockat folk från andra länder. Redan under 1800-talet vallfärdade rika engelsmän hit för att pröva på laxfiske med fluga. Oftast imiterar flugan fiskens naturliga föda, det kan vara en insekt eller en mindre fisk. Gemensamt för moderna laxflugor är att de är gjorda av material som rör sig bra i strömmande vatten. ABU i Svängsta är företaget som i snart hundra år utvecklat och producerat kvalitetsredskap för sportfiskaren. Under 1950-talet kom tre produkter vilka fortfarande försvarar sin plats på marknaden. De avbildas på frimärkena. Fiskerullen Ambassadeur introducerades på marknaden 1952 och har nått världsberömmelse. Den är en så kallad spinnrulle och placeras ovanpå fiskespöet. Rullen har sålts i omkring 28 miljoner exemplar världen över. Wobblern Hi-Lo lanserades tre år efter Ambassadeur och har en haksked som går att ställa i sex olika lägen beroende på vilket fiskedjup som valts. Skeddraget Toby kom 1956 och liknar tobisfisken, ett av havsöringens byten. Toby är en av ABU:s genom tiderna mest sålda produkter.

9 bulletin 2/ Motivblad Art nr: :00 Förstadagsbrev Art nr: :00 Premiär för självhäftande rullfrimärken! Postens ombud har efterfrågat det. Kunderna har efterfrågat det. Den 21 mars går startskottet för självhäftande frimärken i rulle, och först ut är Fiskeredskap. Läs om motiven här intill. Från och med nu kan Posten erbjuda självhäftande frimärken i båda de praktiska förpackningarna häfte och rulle. Självhäftande frimärken i häfte har funnits i omkring ett decennium. Kundefterfrågan har skyndat på teknikutvecklingen. Med vår nya tekniska plattform når vi maximal flexibilitet i produktionen av rullar, såväl självhäftande som torrgummerade, säger Henrik Lundin, utvecklingsingenjör vid Posten Frimärken. Självhäftande frimärken i häfte och rulle trycks på samma avancerade papper. Skillnaden är att rullfrimärkenas backing-paper det papper på vilket frimärkena sitter är tunnare. Skälet är att man smidigt ska kunna dra fram frimärkena ur dispensern, den lilla box som levereras tillsammans med hela rullar. foto: henrik karlsson Praktisk pappask ingår vid beställning av en rulle (100 st frimärken) Drag Rullfrimärke, självhäftande Art nr: :00 Laxfluga Rullfrimärke, självhäftande Art nr: :00 Fiskerulle Rullfrimärke, självhäftande Art nr: :00 Henrik Lundin Henrik Lundin har arbetat som utvecklingsingenjör vid Posten Frimärken sedan Han har civilingenjörsexamen från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, där hans specialinriktning var maskinteknik och grafisk teknik. Efter examen jobbade han några år på Grafiska Forskningslaboratoriet. Därefter blev det Telia och arbete med bredbandslösningar för den grafiska industrin. Nästa steg i karriären var att utveckla Eniros kataloger på webben. Före uppdraget på Posten Frimärken jobbade Henrik Lundin som systemutvecklare inom gränssnittet IT-kommunikation-grafisk industri.

10 10 bulletin 2/2012 Utvalda verk av en sextett tongivande svenska fotografer presenteras här. Ett galleri med olika bildberättelser, uttryck och tilltal som tillsammans inspirerar samlaren, frimärksanvändaren och brevmottagaren att lära känna svensk fotokonst när den är som bäst. Berättande, poetiska och underfundiga fotografier Svensk fotokonst från 1950-talet och framåt bjuder på tusentals bra bilder, många skickliga fotografer och en rad olika genrer. För att få vägledning i urvalet till sex frimärken vände sig Posten och formgivaren Hans Cogne till fotokännare inom bland annat museivärlden, media och institutioner som Hasselblad Center. De fotografer som flertalet experter ställde sig bakom är stommen i frimärksutgåvan. Nästan alla vi frågade nämnde Christer Strömholm, en av vårt lands internationellt mest kända fotografer med Paris som återkommande bas under ett par decennier. Här och på andra platser på kontinenten skildrade han människor i samhällets utkanter, säger Hans Cogne. Sune Jonsson var fotografen som skildrade människorna i norra Sverige, specifikt hemlänet Västerbotten. Han var både dokumentärfotograf och författare och följde på nära håll den stora utflyttningen från Norrland under talen. På det foto som valts för frimärket figurerar Drömmaren i det blå huset, ungkarlen och esperantisten Johan Engman. Han läser en bok på esperanto om grafikern Albrecht Dürer. Det mästerligt komponerade och lågmälda fotot av bladet i glaset är en typisk Gunnar Smoliansky-bild. Han är den fotograferande flanören som ser det stora i det lilla, säger Hans Cogne. Många kvinnliga fotografer har varit framträdande de senaste decennierna. Två av dem, Annika von Hausswolff och Denise Grünstein, har i sin fotokonst ofta ett tydligt genusperspektiv och beskriver kvinnor och kvinnors utsatthet. Dawid, Björn Dawidsson, utforskar på olika sätt den klassiska fotografins gränser som bilden av stillebenet på frimärket.

11 Fotokonst Häfte/5 självhäftande frimärken 5 motiv Art nr: :00 Stilleben Rullfrimärke Art nr: :00 Motivblad Art nr: :00 Förstadagsbrev Art nr: :00 Frimärkenas formgivare: Hans Cogne Hans Cogne (f 1953) är formgivaren bakom såväl frimärkena Fotokonst som tillhörande produkterna förstadagsbrev, motivblad och maximikort. Han är sedan år 2000 professor i grafisk design vid Konstfack, och en av de drivande krafterna i Posten Frimärkens och Konstfacks samarbetsprojekt kring förnyelsen av frimärksdesignen. Genom åren har Hans Cogne haft många olika uppdrag som art director och grafisk formgivare för näringslivet, media, myndigheter och offentliga institutioner. Inledningsvis som anställd vid olika reklambyråer, med uppdrags givare som Luftfartsverket, SAS och Socialstyrelsen. Sedan 80-talet har han i det egna företaget nästan uteslutande arbetat med uppdrag inom kultursektorn, t ex Byggförlaget, Grafikens Hus, Hasselblad Center, Nationalmuseum och Moderna museet. Hans Cogne har fått en mängd olika svenska och internationella utmärkelser och nomineringar, bland dem Svensk Bokkonst, Kolla!, Utmärkt Svensk Form, Guldägg och International Architecture Book Award för formgivningen av en bok om Stockholms stadshus började han undervisa varje vecka i grafisk design. Det var vid Beckmans skola i Stockholm. Före professuren vid Konstfack var han under två år professor i grafisk design vid Högskolan för Design & Konsthantverk i Göteborg. Parallellt med sin undervisning och sina formgivningsuppdrag är Hans Cogne själv verksam som fotograf och hade 1983 sin första utställning på det anrika galleri Camera Obscura i Stockholm.

12 12 bulletin 2/2012 Foton från Place Pigalle och Fotograferna bakom förlagorna till frimärkena Fotokonst är också upphovspersoner till motiven på dessa spännande maximikort. Christer Strömholms bild från Place Pigalle i Paris är tagen 1955, och Gunnar Smolianskys foto i fågelperspektiv från Slussen i Stockholm fotograferades Sune Jonssons hembesök 1957 hos Drömmaren i det blå huset Johan Engman i Västerbotten dokumenteras också på maximikortet. Titlarna på Denise Grünsteins, Annika von Hausswolffs och Dawids foton är 24 juni (från 2006), Det tar så lång tid att dö (2002) respektive 889 (1982). Maximikort Fotokonst 6 maximikort Art nr: :00 Abonnera på maximikort! Genom att abonnera får du de senaste maximikorten hem i brevlådan och behöver aldrig riskera att missa några. Som du vet skapas maximikorten till vissa utvalda frimärksserier och motiven knyter an till frimärkstemat. För dagsaktuella priser, se Porto ingår!

13 bulletin 2/ Slussen på nya maximikort

14 14 bulletin 2/2012 Fyra frimärken med lika många svenska hönsraser kommer att pryda en hel del av vårens hälsningar, inbjudningar och gratulationskort. Och påskkort förstås. Frimärkena ges ut i god tid före påsken, och en påskhälsning är alltid lika välkommen. De fyra hönsraserna presenteras närmare här nedan. Glad vår och Glad Påsk med svenska hönsraser Hedemorahöna. Hönsen har funnits på gårdarna i Hedemoratrakten i Dalarna så länge man kan minnas. Fjäder dräkten är mycket tät och dunig och är anpassad till nordligt och kallt klimat. Färgen är bland annat vit och blå, och vikten mellan ett och två kilo för hönan och ett halvt kilo mer för tuppen. Gammalsvensk dvärghöna. Den nuvarande svenska dvärghönan härstammar troligen från den vildfärgade tama bankivhönan som via Svenska Ostindiska Kompaniet infördes på 1760-talet. Kroppen är kort och kraftig och vikten på tupparna är mellan ett halvt och ett kilo. Hönorna väger några hekto mindre. Skånsk blommehöna. Från slättbygden i det sydligaste landskapet Skåne kommer Sveriges största lantrashöna, blommehönan. Hönan kan väga upp till 2,5 kilo och tuppen ett kilo mer. Kroppsformen är rund och robust. Färgen varierar från svart och grå till ljust gulaktig med vita fjädertoppar. Orusthöna. Hönan är oregelbundet vit och svart spräcklig med en vikt av upp till två kilo för tuppen och 1,5 kilo för hönan. Under 1980-talet fick man upp ögonen för det genetiska och kulturella värdet hos denna höna som i mitten av 1900-talet salufördes som orusthöns. Namnet är efter ön Orust i landskapet Bohuslän.

15 bulletin 2/ Förstadagsbrev Art nr: :00 foto: thorsten sandberg Motivblad Art nr: :00 Hönsraser Häfte/10 självhäftande frimärken 4 motiv Art nr: :00 Frimärkenas formgivare: Thérèse Lindström Jag gillar gamla skolplanscher och hämtar en hel del inspiration därifrån när jag utformar mina djurbilder. Skillnaden är att jag försöker foga in djuren i ett sammanhang, en liten berättelse i bild och inte bara vara sakligt informativ, säger illustratören Thérèse Lindström. Uppdraget att utforma svenska hönsraser för frimärken omfattade fyra bilder, med hönor från olika delar av Sverige och med olika struk tur och färger i fjäderdräkten för att uppnå grafisk variation. Här och var fick också en tupp vara med. Att få med mycket information inom ett litet format påminner henne om webbdesign. Under ett par år i början av 2000-talet var jag anställd som Graphic Design Manager på ett software-företag i Kalifornien. Här handlade det ofta om att teckna små bilder, thumbnails, och ikoner med hög grad av tydlighet. Thérèse Lindström har examen från linjen Industridesign vid Konstfack. Dessförinnan pluggade hon på Nyckelviksskolan, en förberedande skola för bland annat Konstfack och Konsthögskolan. Samtidigt med industridesignutbildningen läste hon arkitektur vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och blev färdig arkitekt i slutet av 1990-talet. Sedan flera år arbetar hon på ett arkitektkontor i Stockholm och är inriktad på inredningsarkitektur. För närvarande jobbar hon med ombyggnationer av ett par hotell i Stockholm. Det är berikande att jobba parallellt med två olika konstarter som arkitektur och grafisk illustration. På arkitektkontoret är vi ett kollektiv som tillsammans tar fram lösningar, hemma vid ritbordet och datorn är det jag själv som skapar bilderna. Men inspirationen och idéerna flödar fritt mellan mina två professioner, säger Thérèse Lindström.

16 16 bulletin 2/2012 Motivbladssats 21 mars 2012 Motivbladssatsen innehåller utgivningens fyra motivblad. Motivbladssats 21 mars 2012 Art nr: :00 Du vet väl att du alltid spa rar fem kronor per motivblad om du beställer motiv bladssatsen, jämfört med om du köper utgivningens motivblad var för sig! Utgivningssats 21 mars 2012 Utgivningssats 21 mars 2012 Art nr: :00 Stämplad utgivningssats 21 mars 2012 Art nr: :00

17 bulletin 2/ Varje årskollektion Utställningskort har ett gemensamt tema. För år 2012 är temat postbyggnader från de länder där utställningarna genomförs. På framsidan finns de två frimärkena EUROPA 2012 Visit Sweden (Dalarna och Stockholm) stämplade med en specialstämpel. Utställningskort Internationale Briefmarkenmesse Essen Detta utställningskort börjar säljas den 12 april då utställningen startar. Försäljningen i Essen pågår till och med den 14 april. Motivet är posthuset i Essen. Två nya utställningskort! Utställningskort ASDA Spring Postage Stamp Show, New York Mellan den 19 och 22 april genomförs denna utställning i regi av American Stamp Dealers Association, ASDA. Under utställningstiden säljs detta utställningskort som avbildar Huvudpostkontoret i New York. Abonnera på Utställningskort! Korten introducerades 2010 och är knutna till internationella utställningar där Posten deltar i egen regi eller i samverkan med andra. Temat för utställningskorten 2012 är postbyggnader från de länder där utställningarna hålls. På kortets framsida finns årets Europafrimärke i original. 140:00/år 7 kort 2012 Utställningskortet populärt på Kinamässa Det svenska utställningskortet hade en strykande åtgång på frimärksutställningen China 2011 i staden Wuxi i november. Emma (t h) köpte sitt kort av Anna Gustavsson i den gemensamma svensk-danska montern. Kina är en viktig marknad för frimärken och frimärksprodukter eftersom beräkningar visar att en tredjedel av världens alla samlare är kineser.

18 18 bulletin 2/2012 Frimärken från Danmark Nordia 2012 Frimärksutställningen Nordia anordnas i tur och ordning i de nordiska länderna och är ett sam arbete mellan filatelistförbunden i Norden. Temat för Nordia 2012 är broar. Broar skapar förbindelser och sammanför frimärkssamlare i Norden. Miniarket med de sydsjälländska broarna visar just det. Köp miniarket och stöd därigenom Nordens största frimärksutställning. Utställningen pågår 2 till 4 november 2012 i Roskilde. NORDIA 2012 / KR FARØBROERNE Bertil Skov Jørgensen / Jens Lindhe del DANMARK 6.00 DANMARK 8.00 NORDIA 2012 / KR. BE NHA V N K 2 01 DRONNING ALEXANDRINE 1 S BRO Ø BE NHA V Bertil Skov Jørgensen / Jens Lindhe del N FARØBROERNE Bertil Skov Jørgensen / Jens Lindhe del IV E 01 ESDAG 4 UDG LS 2 IV E K UDG DKK 22,00 Ø K K Katalognr. 1556MA Bertil Skov Jørgensen / Jens Lindhe del LS 2 DRONNING ALEXANDRINES BRO ESDAG 4 DANMARK DANMARK 8.00 Förstadagsbrev Katalognr. 1556FM / Jørgensen Bertil Skov del Jens Lindhe DKK 28,78 RNE N H A VN K 2 1 IV DANMAR K 8.00 DANMAR 012 KØ MA38 BE G DKK 18,75 FARØBROE / Jørgensen Bertil Skov del Jens Lindhe BRO K 6.00 N H A VN K SESDA G 2 EL 1 IV 4 G Katalognr. 1556FS BE INES ALEXANDR UD KØ DRONNING UD Kuvertet är dekorerat med gamla stämplar från städerna runt de båda broarna. Stämpeln visar höken från Roskildes stadsvapen. EL SESD AG FDC S268 Köp produkterna på

19 bulletin 2/ Välgörenhetsfrimärke 2012 För varje häfte går 10 kronor till Cancerfonden. Det är viktigt att alla hjälper till för att vi ska lyckas besegra cancer och frimärken gör det möjligt för många att bidra på ett enkelt sätt, säger Stefan Bergh, generalsekreterare i Cancerfonden. Välgörenhetsfrimärke 2012 Häfte/10 självhäftande frimärken 2 motiv Art nr: :00 Fyndpaket Fyndpaketen är fyllda med blandade frimärksöverraskningar. I paketen kan du hitta ostämplade frimärken för 199 kronor, förstadagsbrev, maximikort och motivblad. Lagret är begränsat och vi reserverar oss för slutförsäljning. Fyndpaket 2011 Art nr: :00 Abonnera på fyndpaketet som kommer 1 gång/år! Fyndpaketet är fullt av roliga frimärksöverraskningar och varierar från år till år. Frimärksmix Frimärksmix Art nr: :00 Frimärksmix innehåller flera olika självhäftande frimärken med valör för inrikes brev. Innehållet är slumpmässigt packat med ostämplade frimärken för 120 kr och varje Frimärksmix har olika innehåll. Frimärksmix är praktisk att ha när du ska välja frimärken till din hälsning. Signerat Cylinderavdrag Fossiler Unik återgivning av gravyrerna till frimärkena Snäckfossil och Bläckfiskfossil från utgåvan Fossiler (utgivningsdag 27 januari 2011). Upplagan är signerad av frimärksgravören Lars Sjööblom och begränsad till ex. Fyndpaket! Specialpris! Signerat Cylinderavdrag Fossiler Upplaga: ex Art nr: :00 129:00

20 20 bulletin 2/2012 Dressyr unikt grafiskt blad Med frimärket Dressyr ur häftet Hästsport som grund har detta unika grafiska blad utformats och tryckts i begränsad upplaga. Tryckningen har gjorts för hand, blad för blad i en handtryckpress. Papperet är hög kvalitativt och speciellt framtaget för tryckning av exklusiva grafiska blad. Exklusivtryck Dressyr Upplaga: 500 ex Format: 210 x 200 mm Art nr: :00 sista försäljningsdag: 31 maj 2012 Motivmix Glädje Nu lanseras ytterligare en Motivmix med 21 stycken ostämplade frimärken på temat glädje. Valören är för inrikes brev och här hittar du bland annat Lars Melanders Vårkänslor och Julia Szulcz Pussmun. Begränsad upplaga! Motivmix Glädje Upplaga: ex Format: A4 Art nr: :00 Särtryck Dressyr med äkthetsintyg Etuiet innehåller tryck från tre steg i tryckningen av frimärket Dressyr från häftet Hästsport. Offsettrycket har hämtats från frimärkstryck pressen innan ståltrycket lagts på Cylinderavdraget är gjort direkt från original tryckcylindern för ståltryck Frimärket är från den första tryckomgången av Hästsport Äkthetsintyg utfärdat av Posten Frimärken sista försäljningsdag: 31 maj 2012 Särtryck Dressyr Begränsad upplaga: 500 ex Storlek på etuiet: 50 x 110 mm Art nr: :00 Endast 500 exemplar!

21 bulletin 2/ Album och albumblad Vykortsalbum Med 50 fasta fickor. Rymmer 100 vykort eller maximikort med storlek upp till 152 x 105 mm. Färg: Blå Art nr: :00 Plastficka för motivblad Art nr: :00/5 st Plastficka för årssatser Art nr: :00/5 st Insticksblad för stora märken, 5 fickor Höjd ficka 50 mm svart, enkelsidig Art nr: :00/5 st Normalalbum Art nr: :00 Exklusivt album Art nr: :00 Svart normalalbum med kartongpärm Art nr: :00 Svart satsalbum med kartongpärm Art nr: :00 Plastficka för stora förstadagsbrev, 1 ficka Svart, dubbelsidig Art nr: :00/5 st Plastficka för stora förstadagsbrev, 1 ficka Genomskinlig, enkelsidig Art nr: :00/5 st Plastficka för stora häften och normalstora förstadagsbrev, 2 fickor Svart, dubbelsidig Art nr: :00/10 st Plastficka för stora häften och normalstora förstadagsbrev, 2 fickor Genomskinlig, enkelsidig Art nr: :00/10 st Samla dina satsblad i ett praktiskt album Detta album är direkt framtaget efter våra kunders önskemål. Här sätter du enkelt in satsbladen som utgivningssatserna levereras i. Snyggt, bekvämt och överskådligt! Satsalbum Art nr: :00 Plastficka för häften, 3 fickor Svart, dubbelsidig Art nr: :00/5 st Plastficka för häften, 4 fickor Genomskinlig, enkelsidig Art nr: :00/5 st Plastficka för häften, 4 fickor Svart, dubbelsidig Art nr: :00/5 st

22 22 bulletin 2/2012 Häftesårssats 2011 Art nr: :00 Årssats 2011 Art nr: :00 Svenska Frimärken Berättar Årsbok 2011 Art nr: :00 Minnesbrev nytt populärt samlarområde I samband med kronprinsessbröllopet 2010 introducerade vi den nya frimärksprodukten Minnesbrev. Produkten blev snabbt efterfrågad och i höstas släpptes uppföljaren Minnesbrev Marie Curie. Vi har bara ett fåtal exemplar kvar av detta, så passa på att köpa! I år siktar vi på att ge ut ytterligare ett Minnesbrev. Håll utkik i kommande nummer av Bulletin, säger Anders Kind, ansvarig för försäljningen via Bulletin och Posten Frimärkens kampanjer. Minnesbrev Marie Curie Upplaga: ex Numrering: Format: C5 Art nr: :00 Numrerad upplaga Nobelfrimärkena från 1963 och 2011 Specialstämpel Silverfoliering

23 Traditionella påskkort. Jenny Nyström har också utformat många påskkort. Kortet överst med det äggfrossande barnet, och det med hönan och kycklingarna vid muren bär hennes signatur. Påskkärringen är genom åren ett vanligt motiv på påskkort. Här avbildas hon tillsammans med Gubben i månen på ett kort från 1990-talet. Det äggformade påskkortet är från samma tid, medan kortet längst ner med present ägget är hundra år äldre. Foto: Thorsten Sandberg. Påskkort är en levande tradition Bruket att skicka påskkort började runt sekelskiftet 1900, samtidigt som julkort var mycket populära och vykort i största allmänhet användes rikligt för både hälsningar och andra meddelanden, säger Olle Synnerholm, intendent på Postmuseum i Stockholm och museets vykortsspecialist. En tongivande vykortskonstnär för hundra år sedan var Jenny Nyström, mest känd för sina julkort. Hennes tolkning av högtiderna blev stilbildande. Jenny Nyström började sin karriär med att teckna nyårskort, men blev snart konstnären på modet också när det gällde julkort och påskkort. Jag tror hon utformade nästan lika många påskkort som julkort. Fortfarande nytrycks hennes olika motiv i stora upplagor. Trots att påsken är en kristen högtid har de religiösa motiven aldrig dominerat den svenska påskkortsfloran. Hönor, kycklingar, ägg och tuppar är de mest populära motiven, och Glad Påsk är den allra vanligaste hälsningen. I våra samlingar finns också litet mer udda påskkort. Rolig Påsk och Trevlig Påsk förekommer här och var som hälsning. En av mina favoriter i den mer ovanliga motivfloran är ett kort med en blivande Blåkullaresenär, komplett med kvast och ToR-biljett till Blåkulla och skärtorsdagens stora fest, säger Olle Synnerholm. Ovanliga påskkort. På nästan alla påskkort med tryckt hälsning står det Glad Påsk! Här är ett exempel på en annan hälsning, Rolig Påsk på ett Jenny Nyström-kort från sekelskiftet Lika gammalt är påskkortet med Blåkullabiljetten. Under luppen

Frimärksnyheter 4/2014. Bland bär och blad UTGIVNINGSDAG: 21 AUGUSTI. Nyhet! Svensk stoldesign. Exklusivtryck Bär. Sid 8. Sid 5

Frimärksnyheter 4/2014. Bland bär och blad UTGIVNINGSDAG: 21 AUGUSTI. Nyhet! Svensk stoldesign. Exklusivtryck Bär. Sid 8. Sid 5 Frimärksnyheter 4/2014 Bland bär och blad UTGIVNINGSDAG: 21 AUGUSTI Svensk stoldesign Sid 8 Exklusivtryck Bär Nyhet! Sid 5 Härliga höst! Här mitt i frimärksvärlden är tiden ibland bak och fram. När jag

Läs mer

S V E N S K A. Frimärket Emigration visar en litografi av den åländska emigranten Ture Bengtz. SID 6 7. www.posten.ax

S V E N S K A. Frimärket Emigration visar en litografi av den åländska emigranten Ture Bengtz. SID 6 7. www.posten.ax S V E N S K A Frimärket Emigration visar en litografi av den åländska emigranten Ture Bengtz. www.posten.ax SID 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 AX-22101 MARIEHAMN ÅLAND, Finland Mina frimärken responsgaranti

Läs mer

Filatelisten. Svenska bandmärken 1920-1936. Del 13. All världens frimärksländer. Vykortsgalleri Årtalskort

Filatelisten. Svenska bandmärken 1920-1936. Del 13. All världens frimärksländer. Vykortsgalleri Årtalskort Filatelisten svensk filatelistisk tidskrift årgång 113 nr 6 2012 Svenska bandmärken 1920-1936. Del 13 All världens frimärksländer Oman Vykortsgalleri Årtalskort 1xxc 1 TROLLHÄTTANS STÖRSTA FRIMÄRKSFEST

Läs mer

Fotografi i Skåne. En förstudie om Kulturskatt skånsk fotografi gjord på uppdrag av

Fotografi i Skåne. En förstudie om Kulturskatt skånsk fotografi gjord på uppdrag av Jenny Lindhe Fotografi i Skåne En förstudie om Kulturskatt skånsk fotografi gjord på uppdrag av Region Skånes kulturförvaltning, signerad Björn Andersson och Tomas Eriksson, byggd på en enkät och ett antal

Läs mer

Tuff konkurrens i hela Europa ny EU-rapport. God Jul. önskas med våra bästa julklappstips. Utges av Grafiska Medieförbundet 100 år 2008 Nr 4 2007

Tuff konkurrens i hela Europa ny EU-rapport. God Jul. önskas med våra bästa julklappstips. Utges av Grafiska Medieförbundet 100 år 2008 Nr 4 2007 Utges av Grafiska Medieförbundet 100 år 2008 Nr 4 2007 Tuff konkurrens i hela Europa ny EU-rapport Tryckerichefen om papperstidningens framtid. God Jul önskas med våra bästa julklappstips 70 65 10 Psssst!

Läs mer

NätSmart TIM & TOM. Två bröder e(n) butik. 44 000 ordrar och bara en man! Locka fram fördelarna och öka försäljningen SID 12 DENISE RUDBERG: SID 15

NätSmart TIM & TOM. Två bröder e(n) butik. 44 000 ordrar och bara en man! Locka fram fördelarna och öka försäljningen SID 12 DENISE RUDBERG: SID 15 SÅ E-HANDLAR VI: EROTISKA PRODUKTER NätSmart NUMMER 1 JANUARI 2010 EN TIDNING FRÅN E-BUTIK.SE DENISE RUDBERG: Min utopi om ett välfyllt kylskåp EN DAG MED: FRÖKEN FRÄKEN VITAMINVARUHUSET.SE 44 000 ordrar

Läs mer

Vi har en enorm potential att utvecklas, t ex genom nya tjänster, förbättrad service och nya upplevelser kopplade till böcker och läsning.

Vi har en enorm potential att utvecklas, t ex genom nya tjänster, förbättrad service och nya upplevelser kopplade till böcker och läsning. Verksamhetsberättelse Svenska Bokhandlareföreningen 2012 Vi har en enorm potential att utvecklas, t ex genom nya tjänster, förbättrad service och nya upplevelser kopplade till böcker och läsning. Foto:

Läs mer

Gunnar Krantz GHS. höjer seriernas status. 319 funktionärer 11 containrar hästspillning 75 000 besökare

Gunnar Krantz GHS. höjer seriernas status. 319 funktionärer 11 containrar hästspillning 75 000 besökare Gunnar Krantz höjer seriernas status GHS 319 funktionärer 11 containrar hästspillning 75 000 besökare Ett infomedieföretag i Öresundsregionen NR 1 2012 ANTECKNAT smått & gott Ditt lokala grafiska företag

Läs mer

NätSmart. Lajbans på nätet. Julhandeln en guldgruva för leksaker SID 6. Netonnet & Coolstuff: 5 frågor som löser alla dina marknadsföringsproblem

NätSmart. Lajbans på nätet. Julhandeln en guldgruva för leksaker SID 6. Netonnet & Coolstuff: 5 frågor som löser alla dina marknadsföringsproblem WOW! E-BUTIK BLIR GASELLFÖRETAG FOTOSKOLA: Lär dig plåta produktbilder som proffsen EN DAG MED: Huset mitt i byn NätSmart NUMMER 4 DEC JAN 2011 FÖR DIG SOM SÄLJER PÅ NÄTET Lajbans på nätet Julhandeln en

Läs mer

Våra brevvanor 2013. Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation

Våra brevvanor 2013. Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation Våra brevvanor 13 Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation Innehåll Om rapporten 2 Mottagarmakten allt viktigare 3 Sammanfattning 4 5 Mottagarmakt 6 9 1 Vår relation till

Läs mer

DAGS FÖR FOTBOLLS- SKOLA! Nummer 1 2013 NU FINNS MOBILBANKEN FÖR UNGA. JAmI ÖPPNAR NY MÖTESPLATS FÖR DJUR ALLSVENSK FEST TILL PAKETPRIS

DAGS FÖR FOTBOLLS- SKOLA! Nummer 1 2013 NU FINNS MOBILBANKEN FÖR UNGA. JAmI ÖPPNAR NY MÖTESPLATS FÖR DJUR ALLSVENSK FEST TILL PAKETPRIS Nummer 1 2013 NU FINNS MOBILBANKEN FÖR UNGA JAmI ÖPPNAR NY MÖTESPLATS FÖR DJUR ALLSVENSK FEST TILL PAKETPRIS NY APP FÖR FÖRETAG DAGS FÖR FOTBOLLS- SKOLA! ledaren Tillgängligheten ökar! Vad har Mobilbank,

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att göra en marknadsplan

Läs mer

SK Rullens Styrelse. www.rullen.se

SK Rullens Styrelse. www.rullen.se Nr 3-2009 Ordförande Bertil Hjort Tel. 0141-630 31 E-post: bertilhjorth@hotmail.com Sekreterare Christer Fjellman, 031-55 45 13, 073-333 07 17 E-post: christerfjellman@hotmail.com Kassör Mikael Olsson,

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare www.verksamt.se Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att

Läs mer

Ser till att idéer blir verklighet

Ser till att idéer blir verklighet Nr 4/2014 Utges av JAK Medlemsbank för en rättvis ekonomi. Pris 40 :- Revolution med jeans och mobiler Dejtingsajter för en ny ekonomi JAK-medlemmen Azam bygger plattform för folkfinansiering tema: Folkfinansiering

Läs mer

NR 84 ÅRGÅNG 32 NOVEMBER 2011. Golfbana Frimärksklubb Vide-Len 2. www.snattringe.com

NR 84 ÅRGÅNG 32 NOVEMBER 2011. Golfbana Frimärksklubb Vide-Len 2. www.snattringe.com NR 84 ÅRGÅNG 32 NOVEMBER 2011 Golfbana Frimärksklubb Vide-Len 2 www.snattringe.com Innehåll i detta nummer Ledare...3 Styrelse, medlemsrabatter...4 Huddinge frimärksklubb...5 Postbönder...7 Grannsamverkan...10

Läs mer

RÄTT. Så når du. person på rätt plats på rätt sätt i rätt tid till rätt kostnad

RÄTT. Så når du. person på rätt plats på rätt sätt i rätt tid till rätt kostnad En tidning om informationslogistik från Strålfors #2 2007 Så når du RÄTT person på rätt plats på rätt sätt i rätt tid till rätt kostnad 4 5 TÄTARE SAMARBETE FÖR bättre RESULTAT 8 9 PROVSVAR DIREKT 14 15

Läs mer

Jaktstart. Dags att hitta nya kunder i din egen databas. En tidning om informationslogistik från Strålfors #1 2006

Jaktstart. Dags att hitta nya kunder i din egen databas. En tidning om informationslogistik från Strålfors #1 2006 En tidning om informationslogistik från Strålfors #1 2006 Jaktstart Dags att hitta nya kunder i din egen databas 7 Hans Christian Nyrerød är läkare och bor i centrala Oslo. Varje höst är han ute två veckor

Läs mer

Rätt väg till lyckad e-handel

Rätt väg till lyckad e-handel Henrik Rådmark Rätt väg till lyckad e-handel En guide för både konsumenter och entreprenörer Rätt väg till lyckad e-handel.se:s Internetguide, nr 11 Version 1.0 2009 Henrik Rådmark 2009 Texten skyddas

Läs mer

Omslaget. mikael.tegner@spray.se. http://www.stsf.org. E-post: phonetiken@stsf.org. http://www.stsf.org. Redaktionens adress: Mikael Tegnér Pl 2631

Omslaget. mikael.tegner@spray.se. http://www.stsf.org. E-post: phonetiken@stsf.org. http://www.stsf.org. Redaktionens adress: Mikael Tegnér Pl 2631 No. 4 2007 Omslaget Redaktionens adress: Mikael Tegnér Ove Pl 2631 Svensson Rådavägen 26B 441 96 Alingsås 431 36 Mölndal Telefon: Tel 031-873020 0322-503 09 E-post: phonetiken@stsf.org mikael.tegner@spray.se

Läs mer

Hela denna bilaga är en annons från Bolagsverket. Nya webbtjänster spar tid åt företagare.

Hela denna bilaga är en annons från Bolagsverket. Nya webbtjänster spar tid åt företagare. Elektronisk kontakt med Bolagsverket Nya webbtjänster spar tid åt företagare. sidan15 FÖRETAG & AFFÄRER EN BILAGA FRÅN BOLAGSVERKET OM HUR DET KAN BLI LÄTTARE ATT VARA FÖRETAGARE I SVERIGE Modernare aktiebolagslag

Läs mer

E-handeln i Norden 2014

E-handeln i Norden 2014 E-handeln i Norden 2014 Innehåll Om rapporten 2 Förord: Håkan Ericsson 3 PostNords experter: Nu möts kanalerna 4 5 Norden 6 17 Case: Så lyckas Panduro med nordisk e-handel 6 7 Nästan var tredje nordbo

Läs mer

PB MAGAZINE. Ingegerd Råman: Glasets mästare Rickard Behm: Slottsuthyrare Många fördelar med kapitalförsäkring. No2 2009 NORDEA PRIVATE BANKING

PB MAGAZINE. Ingegerd Råman: Glasets mästare Rickard Behm: Slottsuthyrare Många fördelar med kapitalförsäkring. No2 2009 NORDEA PRIVATE BANKING PB MAGAZINE No2 2009 NORDEA PRIVATE BANKING Ingegerd Råman: Glasets mästare Rickard Behm: Slottsuthyrare Många fördelar med kapitalförsäkring 2 LEDARE UDDA ENTREPRENÖRER Botten passerad Sedan i slutet

Läs mer

gränsöverskridande e-handlare

gränsöverskridande e-handlare 10 gränsöverskridande e-handlare Stark tillväxt för e-handeln i Norden Optimistiska konsumenter och företag talar för att e-handeln under 2010 fortsätter att växa kraftigare än traditionell handel. Vid

Läs mer

Från fabrik till färdigt hus Besök oss på nätet: www.plannja.se

Från fabrik till färdigt hus Besök oss på nätet: www.plannja.se #02.2014 I detta nummer Så renoverades stugbyn i Kristianopel Bli ett takproffs med Plannja Academy Superakvariet lämnar ingen oberörd Aktuellt från Plannja Samgåendet ger bredare produktportfölj Äntligen!

Läs mer

#1 2015. Günther Mårder. Betalningsmoralen. Dyr medicinteknik. Ny lag mot bilmålvakter. fick Stora Kreditpriset

#1 2015. Günther Mårder. Betalningsmoralen. Dyr medicinteknik. Ny lag mot bilmålvakter. fick Stora Kreditpriset #1 2015 s.3 Günther Mårder Snart ny vd i Företagarna s.11 Betalningsmoralen höjs med nya avgiften på 450 kronor s.4 Dyr medicinteknik nu tillgänglig med leasing s.12 Ny lag mot bilmålvakter Antalet skuldsatta

Läs mer

PUSSELBITEN. På besök i ett fadderprojekt i Filippinerna. Över 20 000 kycklingar till familjer i Sri Lanka

PUSSELBITEN. På besök i ett fadderprojekt i Filippinerna. Över 20 000 kycklingar till familjer i Sri Lanka PUSSELBITEN Barnfondens faddertidning nummer 1 2008 Aktuell insamling: Brunn till skola i Mali Pia möter sitt fadderbarn i Uganda På besök i ett fadderprojekt i Filippinerna Gåvokatalogen Över 20 000 kycklingar

Läs mer

trevlig resa Mångfald naturligt och nyttigt Appen Med miljö i tanken Skräddarsytt för dina behov fast pris och full koll www.taxi020.

trevlig resa Mångfald naturligt och nyttigt Appen Med miljö i tanken Skräddarsytt för dina behov fast pris och full koll www.taxi020. 2014 trevlig resa Nu med nya kläder! Med miljö i tanken Appen fast pris och full koll Skräddarsytt för dina behov Mångfald naturligt och nyttigt www.taxi020.se 020-20 20 20 020-20 20 20 020-20 20 20 020-20

Läs mer

skola jobb pension 3situationer i livet som utlandssvensk Sommar Entreprenörer i UK

skola jobb pension 3situationer i livet som utlandssvensk Sommar Entreprenörer i UK Nr. 3 2010 Fotograf: Emma Wieslander skola jobb pension 3situationer i livet som utlandssvensk Sommar Entreprenörer i UK Michelles rader Hej läsare till SVEN nummer 3! Våren är här och hoppet om sommar

Läs mer

246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 1. Bli din egen chef

246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 1. Bli din egen chef 246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 1 1 246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 2 Starta eget Rexit levererar denna bok i föreliggande skick utan garantier i någon form. Vi förberhåller

Läs mer