Bulletin. Lill-Babs i Folkets park! Populära turistmål. Geometriska figurer Sid 10. Abonnera mera! Sid 4. Två nya välgörenhetsfrimärken 2012!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bulletin. Lill-Babs i Folkets park! Populära turistmål. Geometriska figurer Sid 10. Abonnera mera! Sid 4. Två nya välgörenhetsfrimärken 2012!"

Transkript

1 Bulletin Frimärksnyheter från Posten 1/2012 utgivningsdag: 12 JANUARI 2012 Populära turistmål i Sverige Sid 12 Geometriska figurer Sid 10 Abonnera mera! Sid 4 Lill-Babs i Folkets park! Välgörenhet 2012 Cancerfonden årets mottagare Sid 8 Två nya välgörenhetsfrimärken 2012!

2 Välkommen till frimärksåret 2012! Hos oss som arbetar med frimärken i PostNord, både i Danmark och i Sverige, innebär 2012 ett omställningarnas år. Flera av dessa omställningar påverkar också dig som kund. Inriktningen är att vi ska bli ännu bättre på att uppfylla dina krav och förväntningar på oss samtidigt som själva omställningen kan komma att medföra en del olägenheter. Vi hoppas på din förståelse och ber om ditt överseende. Kontakten med er kunder är avgörande för hur vi lyckas. I alla våra undersökningar ger ni oss väldigt goda betyg. Det är vi tacksamma och ödmjuka inför. Vår utmaning är att inte ge något avkall på våra ansträngningar för att du ska fortsätta att vara kund hos oss, samtidigt som vi måste minska våra kostnader. De förändringar vi gör innebär att vi samlar vår gemensamma kundservice i Köpenhamn som bemannas av både svensk- och dansktalande personal. Förändringen innebär också att vi samlar all tillverkning och all distribution av svenska och danska frimärken i Sverige. Vi kommer fortlöpande att informera dig om hur vårt arbete fortskrider och hur det påverkar dig. Förutom de rent praktiska frågorna kring att flytta arbete innebär det naturligtvis att många medarbetare påverkas. För många är det en tid av oro och besvikelse. Andra ser att det öppnar sig nya möjligheter. Du kommer säkert att märka båda delar. Våra frimärken påverkas däremot inte. Danska och svenska frimärken består med sin särart från respektive land. Varje land har sitt tema, sin design, sin prissättning och sin utformning. Det kommer vi att fortsätta med! Än en gång Välkommen till frimärksåret 2012! Med vänlig hälsning Britt-Inger Hahne Chef Posten Frimärken Lene Reipuert Chef Post Danmark Frimærker De förändringar vi gör innebär att vi samlar vår gemensamma kundservice i Köpenhamn som bemannas av både svensk- och dansktalande personal, säger frimärkscheferna Britt-Inger Hahne och Lene Reipuer. Här i Arken, PostNords huvudkontor strax utanför Stockholm. foto: gustav mårtensson omslag: karin törnblom/ibl bildbyrå Bulletin, som informerar om nya frimärksutgåvor, kommer 5 ggr/år. Du som är abonnent eller handlar för minst 150 kronor får den utan kostnad. De bilder på frimärken och frimärksprodukter som visas i Bulletin är förlagor. Justeringar i formgivningen kan komma att ske innan utgivningsdagen. Frimärkenas angivna formatmått är teoretiska värden som används vid frimärksproduktionen. De verkliga måtten kan avvika med upp till två procent från detta värde, uppåt eller nedåt, eftersom papperet under produktionen påverkas av fukt och annan mekanisk påfrestning. Om märket har blötts av från kuvert kan avvikelsen vara ännu större.

3 bulletin 1/ Köp för 300 kronor eller mer ur denna Bulletin så får du en penna med frimärkscollage Detta erbjudande gäller även för dig som är abonnent! Erbjudandet gäller privatpersoner och så långt lagret räcker, dock längst till den 28 februari Endast en premie/kund. Artikelnummer: (värde 29 kronor). För att få premien måste värdet på dina köp ur denna Bulletin och/eller värdet på dina abonnemang vid detta utgivnings tillfälle tillsammans eller var för sig överstiga 300 kronor. Om du köper för 300 kronor eller mer och vill ha premien markerar du det på avsedd plats på beställningsblanketten. Premien skickas separat eller tillsammans med din Bulletin beställning, inte med abonnemangsleveransen. Unik premie till våra Bulletinkunder! Väggalmanacka 2012 tolv vackra månadsbilder med frimärksanknytning Almanackan illustreras med speciellt utvalda foton och frimärksbilder. Ett uppslag per månad. Väggalmanacka 2012 Format. Liggande A4 Art nr: :00

4 4 bulletin 1/2012 Idén med de svenska folkparkerna var att ge den framväxande arbetarrörelsen en arena för politiska möten, men också bra alternativ till nöjen och rekreation för vanligt folk. Efter hand övervägde nöjesaspekten och de idag klassiska dansbanorna blev vanliga. Flertalet stora artister har uppträtt i folkparkerna, och en av de mest älskade är Barbro Svensson, Lill-Babs. Hela Sveriges Lill-Babs är den okrönta folkparksdrottningen Det känns fantastiskt kul och hedrande att vara med på frimärke. Jag hade inte kunnat ana detta och blev glatt överraskad när de ringde från Posten, säger Barbro Svensson, Lill-Babs med hela svenska folket sedan debuten 1954 som radio- och skivartist. Detta år gjorde hon också sin första folkparksturné. Frimärket visar Lill-Babs på scen vid två olika tillfällen. Framträdandet till vänster gjordes under tidigt 1970-tal, det ser jag på smycket jag bar, och sjömanskostymen hör till en folksparksshow från 1960-talets början. Lill-Babs sjöng bland annat låten Det var en gång en sjöman, lätt omarbetad av Tage Danielsson som stod bakom sommarturnén runt hela landet. Hundra folkparker fick uppskattat besök av det kända showgänget där också Gunnar Svenssons Trio ingick. På den här tiden hade vi inte långtradare fulla med utrustning som kom fram ett dygn före. Vanligtvis fick allt vi behövde plats på takräcket. Det gick snabbt att packa och ibland gjorde vi fem spelningar samma dag. Lill-Babs, vilket är ditt bästa folkparksminne? Oj, jag har hur många roliga minnen som helst. Showen med låten Claes Göran skapade en mindre hysteri var vi än uppträdde. Men om jag ska välja ett speciellt tillfälle får det bli Västerås folkpark, någon gång på 60-talet. Strax innan jag skulle in på scen kom min sekreterare Vicky von der Lancken springande, Du kan inte sjunga Den blomstertid, det sitter raggare på de fem första bänkraderna. Jag insisterade och plötsligt står fem bänkrader raggare upp och sjunger allsång med mig! Lill-Babs enastående artistkarriär började när hon var femton år. Det har blivit otaliga turnéer i Sverige och utlandet, hundratals skivor, massor med shower. Läs mer om hela Sveriges Lill-Babs på hennes egen hemsida

5 bulletin 1/ Nytt souvenirark med folkkära Lill-Babs Henrik Karlsson och Norbert Tamas har tillsammans utformat detta souvenirark där den förstnämndes frimärke med den folkkära artisten Lill-Babs återkommer 6 gånger. Illustrationen på arket är ett foto av Lill-Babs. Fotograf är Charles Hammarsten. Souvenirark Lill-Babs Upplaga: ex Format: 187,5 x 148,0 mm Antal frimärken: 6 Antal motiv: 1 Art nr: :00 abonnera på souvenirark! Posten ger årligen ut souvenir ark, mellan två och fyra stycken, alltid i begränsad upplaga. Som abonnent kan du försäkra dig om att aldrig bli utan. Naturligtvis kan du också abonnera på stämplat souvenir ark. Arken stämplas på Posten Frimärken med utgivningsdagens datum. På beställningsblanketten kan du starta ditt nya abonnemang på souvenirark! Frimärksklocka Lill-Babs Klockan är den elfte i den mycket populära serien med frimärksklockor. Motivet är frimärket Lill-Babs från häftet Folkparker. Klockan är självhäftande och kan fästas på olika material. Batteri medföljer. Frimärksklocka Lill-Babs Upplaga: ex Art nr: :00 Pris som abonnent 159:00 (Abonnentpriset är endast för de kunder som abonnerar på klockan)

6 6 bulletin 1/2012 Folkparker Häfte/10 själv häftande frimärken 4 motiv Art nr: :00 Folkparkerna på frimärkena Entrén med besökare. Björneborg, Värmland. Dansbanan. Arvika, Värmland. Chokladhjulet. Kolsnäs, Värmland. Entrén. Borlänge, Dalarna (rullfrimärket). Folkparksentré Rullfrimärke Art nr: :00 nyhet! Folkparker betyder också premiär för rent ståltryckta frimärken med valör för inrikes brev på självhäftande papper.

7 bulletin 1/ foto: göran furbrink Motivblad Art nr: :00 Förstadagsbrev Art nr: :00 Frimärkenas formgivare: Henrik Karlsson Formgivaren Henrik Karlsson är för ung för egna erfarenheter av traditionellt folkparksliv, men har förstås passerat en och annan Folkets Park med sliten charm, som han säger. Uppdraget att på fem frimärken gestalta folkparkskulturen inleddes därför med en djupdykning i det omfattande bildmaterialet tillsammans med projektledaren Mats Granlöf. Ett av motiven är en folkparksentré. Det var detta frimärke jag började skissa på, och motivet med förväntansfulla besökare på väg in blev också min entrébiljett till denna värld av nöjen, underhållning, dans och kända artister, säger han. Folkliga bilder med liv och rörelse var den inriktning för fri - märkena som bestämdes av Designrådet, där Posten Frimärkens chef Britt-Inger Hahne är ordförande och illustratören Stina Wirsén en av ledamöterna. Henrik Karlsson hade svårt att hitta bilder i arkiven som var klappade och klara med folkliv och allt annat som förknippas med folkparker. Några kom rätt nära det vi var ute efter, som dansbanebilden, bilden av chokladhjulet och fotot av porten till Folkets Park i Borlänge som är förlaga till rullfrimärket. Andra fick jag jobba mer med. Till exempel är frimärket med Lill-Babs ett collage med flera foton som grund, säger Henrik Karlsson. Förutom de fem frimärkena har han också formgivit kringprodukterna förstadagsbrevet och motivbladet samt souvenirarket med Lill-Babs frimärket. Folkparker är Henrik Karlssons andra projekt som frimärksformgivare. För precis ett år sedan debuterade han med Svenska Flaggan.

8 8 bulletin 1/2012 Årets Välgörenhetsfrimärken uppmärksammar Cancerfonden. Organisationen grundades 1951 av två privatpersoner som botats från cancer. De var övertygade om att mer forskning skulle kunna hjälpa fler. Lösningen var insamlingar och en organisation som kunde slussa pengar till forskarna. Idag bidrar Cancerfonden både till forskning och förebyggande arbete. Nya välgörenhetsfrimärken: Cancerfonden årets mottagarorganisation Stefan Bergh, generalsekreterare i Cancer fonden, hur kan frimärkena öka känne domen om er verksamhet? Alla kontaktytor är jätteviktiga och på ju fler ställen som Cancerfondens viktiga budskap kan synas desto bättre. Cancerfrågan är angelägen för många och det är bara tillsammans som vi kan besegra cancer. Hur ser du på frimärkena som ett sätt att hitta nya givargrupper? Det är viktigt att alla hjälper till för att vi ska lyckas besegra cancer och frimärken gör det möjligt för många att bidra på ett enkelt sätt. Hur viktiga är bidragen till Cancerfonden? Alla bidrag, stora som små, är oerhört viktiga för Cancerfonden då vi är helt beroende av testamenten och gåvor från privatpersoner och företag för att kunna fortsätta med vårt arbete. Tack vare våra givare kan Cancerfonden finansiera omkring 400 forskningsoch vårdutvecklingsprojekt varje år och vi kan fortsätta att arbeta för förbättringar inom cancer området. Cancerfonden arbetar för att fler ska överleva sin diagnos och för att färre ska drabbas av cancer. Vår vision är att cancer ska besegras. När du väljer Välgörenhetsfrimärken 2012 bidrar du till att göra detta möjligt. Varför startades Cancerfonden? Cancerfonden grundades 1951 på initiativ av två privatpersoner, herrekiperingsdirektören Morri Nidén och hemmafrun Ebba Andersson. De kände inte varandra men hade en sak gemensamt, båda hade haft cancer och blivit botade. Genom sina sjukdomar hade de kommit i kontakt med cancerforskare och visste att många fler skulle kunna överleva om det forskades mer. Lösningen var insamlingar och en organisation som kunde slussa pengar till forskarna.

9 bulletin 1/ Därför ger Posten ut Välgörenhetsfrimärken Inom PostNord har Post Danmark sedan 1959 årligen gett ut välgören hetsfrimärken som över åren har bidragit till många angelägna verk samheter inom och utom Danmark. För att öka PostNords samhällsansvar började även den svenska delen av koncernen 2011 att ge ut välgörenhetsfrimärken. Genom välgörenhetsfrimärkena får Posten möjlighet att sam arbeta med organisationer som på olika sätt bidrar till att förbättra människors liv. Det finns ett stort engagemang hos många att aktivt bidra till olika humanitära ändamål. Välgörenhetsfrimärkena är för inrikes brev och förpackas i häften om 10 frimärken. För varje häfte går 10 kronor direkt till ett välgörande ändamål. Premiäråret var Rädda Barnen förmånstagare och i år är det Cancerfonden. Förstadagsbrev Art nr: :00 foto: vince reichardt Frimärkenas formgivare: Vince Reichardt Vince Reichardt har studerat fotografi och textilkonst på Konstfack i Stockholm och även studerat på Högskolan för Fotografi i Göteborg. Hans bilder andas stil och tidlöshet, och formkänslan framträder tydligt i de karaktäristiska fotogrammen. Vince Reichardt debuterade som frimärksformgivare våren 2011 Nätverk, två frimärken i rulle med valör för föreningsbrev. Tillsammans med grafiske formgivaren Sirje Papp står han bakom ett av de åtta förslag till nya svenska sedlar som gått till final i Riksbankens designtävling. Motivblad Art nr: :00 Välgörenhetsfrimärke 2012 Häfte/10 självhäftande frimärken 2 motiv Art nr: :00 Det här är Cancerfonden Cancerfondens verksamhet har två ändamål: forsknings finansiering samt opinion och kunskapsspridning. Forskningen är långsiktig; resultaten kommer främst våra barn och barnbarn att dra nytta av. Men människor drabbas redan nu. Varje år får cirka personer i Sverige en cancerdiagnos. För att ge dem bättre villkor och öka deras chanser att överleva väcker Cancerfonden opinion kring viktiga frågor, sprider kunskap om cancer och cancerforskningens resultat. Läs mer på

10 10 bulletin 1/2012 Tre nya frimärken för ekonomibrev pryds med spännande geometriska figurer. Känslan pendlar mellan arkitektonisk exakthet och organiskt böljande, för att citera ur intervjun på nästa sida med formgivaren Fideli Sundqvist. Här berättar hon själv om arbetet och den nuförtiden sällsynta konst arten att skära ut figurer i papp. Handgjorda åttahörningar förlagor till frimärkena 1. Först skär jag ut skelettet till oktaedern med en skalpell. En oktaeder är en figur med åtta hörn. 2. Efter att jag skurit ut formen viker jag alla sidor med hjälp av ett falsben, det vita avlånga verktyget. 3. Så här ser oktaedern ut när den är vikt och ännu inte hoplimmad. Jag använder också dubbelhäftande tejp. 4. Nu använder jag falsbenet igen för att trycka fast limmet och pappersfliken där jag vill ha den.

11 foto: thorsten sandberg Oktaeder Rullfrimärke Art nr: :50 Förstadagsbrev Art nr: :50 Motivblad Art nr: :50 5. Så här ser den färdiga oktaedern ut. Det är viktigt att alla hörn och kanter blir fina och sitter som de ska. 6. Den tredimensionella vita och den svarta tvådimensionella oktaedern använde jag som förlaga till frimärkena. Geometriska figurer Häfte med 20 självhäftande frimärken Art nr: :00 Frimärkenas formgivare: Fideli Sundqvist Formsäkert. Så beskrev en recensent Fideli Sundqvists debutbok Birre, var är du? som kom i våras och handlar om en bortsprungen hundvalp. Hon har både författat texten och tecknat illustrationerna. Berättelsen vann förstapris i förlaget Opals barnbokstävling Formsäkert, det kan man också säga om hennes debutfrimärken Geometriska figurer, där känslan pendlar mellan arkitektonisk exakthet och organiskt böljande. Allt med en spännande djupverkan. Hur förlagorna jobbades fram berättar hon själv här intill. Fideli Sundqvist (f 1987) växte upp i Uppsala med pennan i handen och hästar som favoritmotiv. Inspirerad av sin mamma som är konsthantverkare och keramiker valde hon tidigt konstnärsbanan. I tonåren genomgick hon Nyckelviks skolan på Lidingö, en konstskola där många förbereder sina ansökningar till Konst fack och Konsthögskolan. Satsningen blev lyckosam. Hon antogs till Konstfack när hon var 20 och tog kandidatexamen 2011 på linjen Grafisk form och illustration. Hennes examensarbete bestod av en kollektion tredimensionella geometriska modeller. Redan under gymnasietiden ställde hon ut en svit bilder, om en pojke som bodde på en fyr. Då jobbade hon med linoleumsnitt men också den unika teknik hon idag ägnar sig mest åt, pappersklipp. Fideli Sundqvists förebilder är hennes mamma som hon idag samarbetar med i olika konstprojekt Mumintrollens skapare Tove Jansson och ett par schweiziska formgivare. Aktuella nya uppdrag efter frimärkena är formgivning för en designbutik i Stockholm och att illustrera porslin.

12 12 bulletin 1/2012 Två populära turistmål motiv på årets svenska EUROPA-frimärken En viktig uppgift för svenska frimärken är att fortlöpande ge en mångsidig bild av landet Sverige. Historia och nutid, kvinnor och män, industri och sport, natur och kultur, land och stad är motivområden som passerar revy. Frimärken bidrar också till att etablera bilden av Sverige ute i världen. Miljoner och åter miljoner frimärkta brev och vykort passerar varje år över landets gränser på väg till nära och fjärran adressater, i Norge och Danmark såväl som Kina och USA. Frimärket är ett visitkort för Sverige. Hur många som väljer att turista i vårt land på grund av frimärksbilder de sett är svårt att bedöma, men utan de många miljoner frimärken som når utlandet hade kännedomen om Sverige varit något mindre. Årets svenska EUROPA-frimärken skapar närkontakt med två av vårt lands mest publikknipande turistmål, landskapet Dalarna och EUROPA-frimärkena 2012 har temat turism. Varje års tema spikas av den europeiska postorganisationen Posteurop med ett fyrtiotal postföretag som medlemmar. Varje medlem bestämmer sedan själv motiven för de egna frimärkena. En vy från Dalarna och ett panorama över Stockholm med Globen i förgrunden pryder årets svenska EUROPAfrimärken. huvudstaden Stockholm. Motivvalet stämmer väl överens med det resultat turistorganisationen VisitSweden som marknadsför Sverige internationellt, kommit fram till i en aktuell studie. I undersökningen tillfrågades vana resenärer från hela världen vilka associationer de får till Sverige. Av de 20 faktorer man förknippar med Sverige kommer landskap/natur på första plats och Stockholm på tredje. Mest orienterade mot natur/landskap är tyskarna, medan ryssarna sätter Stockholm först. Landskapet Dalarna har figurerat på frimärken många gånger tidigare, och på 1970-talet gav Posten ut häftet I Dalom där välkända turistmål skildras. Ett panorama över Stockholm dök upp på frimärke redan 1924, och i samband med invigningen 1989 blev Globen frimärksmotiv första gången.

13 bulletin 1/ Förstadagsbrev Art nr: :00 foto: anders rudin Motivblad Art nr: :00 Europa 2012 Visit Sweden Rullfrimärken, Art nr: :00 Europa 2012 Visit Sweden Rullfrimärken, Art nr: :00 Frimärkenas formgivare: Jenny Burman För Jenny Burman kändes det lika naturligt som inspirerande att jobba med utformningen av frimärkena i Europa Visit Sweden. Motiven representerar nämligen två geografiska områden och perioder i hennes liv, barndomens och ungdomens Dalarna respektive vuxenålderns Stockholm där hon bor med man och två barn. Jag är född i Avesta i södra delen av Dalarna men familjen gjorde ibland utflykter i landskapet runt Siljan med gamla fina byar och välkända samhällen runt sjön. Frimärket visar en vy från trakten av Rättvik vid Siljans östra strand. Den svenska landsbygden representeras i utgåvan av vårt lands kanske mest turistiska landskap. Som en pendang har det andra frimärket fått en tydlig storstadskaraktär. Man ser Globen och kända landmärken i Stockholm City som Stadshuset vilka tillhör huvudstadens främsta turistmagneter. Stockholmsmotivet är ett collage av två olika bilder. Vi ville lyfta fram Globens nya attraktion Skyview, en miniglob man kan åka upp på toppen med längs en räls. Sedan ligger en Stockholmsvy med Stadshuset som bakgrundsbild för mer Stockholmskaraktär på motivet. Typsnittet Jenny Burman valde heter Futura, framtid. Det är ett klassiskt typsnitt som passar lika bra att kombinera med Globens futuristiska arkitektur som den lantliga idyllen runt Siljan där framtiden också stavas turism. Jenny Burman debuterade som frimärksformgivare i januari 2008 med en serie på temat insekter. Samma år utformade hon frimärkena Vinterlek, där hon åkallade barndomens kälkfärder i Dalarnas backar. Hennes senaste frimärken kom i januari 2011 och visar fossiler.

14 14 bulletin 1/2012 Nya maximikort avbildar populära turistmål Globen och en gård från Dalarna fotograferade av Kenneth Hellman respektive Jonas Forsberg är motiven på de nya maximikorten. Maximikortens motiv har som vanligt en nära koppling till frimärkena som avbildar de populära turist målen Globen och en vy från sjön Siljan i landskapet Dalarna. Maximikort Europa 2012 Visit Sweden 2 maximikort Art nr: :00 Abonnera på maximikort! Genom att abonnera får du de senaste maximikorten hem i brevlådan och behöver aldrig riskera att missa några. Som du vet skapas maximikorten till vissa utvalda frimärksserier och motiven knyter an till frimärkstemat. För dagsaktuella priser, se Porto ingår!

15 bulletin 1/ Motivbladssats 12 januari 2012 Motivbladssatsen innehåller utgivningens fyra motivblad. Motivbladssats 12 januari 2012 Art nr: :50 Du vet väl att du alltid spa rar fem kronor per motivblad om du beställer motiv blads satsen, jämfört med om du köper utgivningens motivblad var för sig! Utgivningssats 12 januari 2012 Fakta om frimärkena är tryckta på baksidan. Utgivningssats 12 januari 2012 Art nr: :50 Stämplad utgivningssats 12 januari 2012 Art nr: :50

16 16 bulletin 1/2012 Frimärken från Danmark Gå på upptäcktsfärd i årsmappen 2011 Det är i år 250 år sedan vetenskapsmannen Carsten Niebuhr gjorde sin resa till "Det lyckliga Arabien" och Post Danmark uppmärksammade tillfället med två frimärken. Det ena av de båda frimärkena, det på 8,00 kr med ett porträtt av Carsten Niebuhr, finns i utsnitt på omslaget till årsmappen och finns även i årsmappen tillsammans med det andra Niebuhr-frimärket. Och så gör även de andra 33 vackra minnesfrimärkena, fyra vanliga frimärken och fem miniark som alla såg dagens ljus under Gå på upptäcktsfärd bland dem. Du får en minnesvärd stund. Frimärkena rymmer en berättelse om dansk konst, kultur, natur och historia. Du kan läsa en kort beskrivning av de olika frimärksutgåvorna i mappen. Du får årsmappen till frimärkenas nominella värde. Katalognr: 11ÅRS DKK 424,50 Köp den på

17 Med årssatsen kan du vara säker på att inte missa något i den svenska frimärksutgivningen. En trevlig present till släkt och vänner men också till dig själv! bulletin 1/ Alla tandningsvarianter på frimärken från 2011 i stilig mapp Årssats 2011 Art nr: :00 abonnemang årssats Årssatsen innehåller ett ostämplat märke av varje tandningsvariant som utkommit under det gångna året. Fri mär kena är monterade i en mapp med text till varje motiv på svenska och engelska. Vid samutgåvor ingår också det andra landets fri märken. Levereras en gång om året i november. 636:00/år

18 18 bulletin 1/2012 Bedrifter som står sig, Energi från naturen, Bruksmiljöer i förändring och Muskelkraft är några av rubrikerna i årets upplaga av Svenska Frimärken Berättar. Frimärken, utvalda bilder och specialskriven text ger tillsammans en fullmatad återblick på frimärksåret Årsboken är en trevlig present till bokoch frimärksintresserade. Frimärksåret 2011 frimärken, bilder och specialskriven text i nya årsboken Årsbok 2011 Svenska Frimärken Berättar Upplaga: ex Art nr: :00 Begränsad upplaga! abonnemang årsbok Alla frimärksmotiv 2011 monterade och samlade i kapitel Utvalda illustrationer Faktaspäckad och intressant text specialskriven för boken Text på svenska och engelska I årsboken Svenska Frimärken Berättar samlar vi alla frimärksmotiv som ges ut under året i kapitel med intressanta, beskrivande texter på svenska och engelska. Alla frimärken är ostämplade. Levereras en gång om året i november. Samut gåvor ingår inte. 549:00/år

19 bulletin 1/ Alla årets häften och block i specialdesignad mapp Häftesårssats 2011 Art nr: :00 abonnemang häftesårssats I häftesårssatsen finns samtliga häften och block som utkommit under ett år. Häftena och blocken är ostämplade och monterade i en mapp med text på svenska och engelska. Levereras en gång om året i november. 701:00/år Från bruksmiljöer med medeltida anor i ett häfte med fem motiv till cyklar som används på dagens gator och vägar. I den nya häftes årssatsen finns alla frimärkshäften och block som kommit ut under 2011 samlade på ett och samma ställe i en attraktiv mapp. Köp Häftesårssats 2011 och spara eller ge bort som present.

20 20 bulletin 1/2012 Signerat Cylinderavdrag Fossiler Unik återgivning av gravyrerna till frimärkena Snäckfossil och Bläckfiskfossil från utgåvan Fossiler (utgivningsdag 27 januari 2011). Upplagan är signerad av frimärksgravören Lars Sjööblom och begränsad till ex. Signerat Cylinderavdrag Fossiler Upplaga: ex Art nr: :00 Korrespondenskort Konstnären och illustratören Stina Wirsén har formgivit detta korrespondenskort i samma design som hennes frimärken Smakrikt. Korrespondenskort inbjudningar med kuvert Antal: 10 stycken kort med kuvert Antal motiv: 1 Art nr: :00

21 bulletin 1/ Utställningskort PHILANIPPON YOKOHAMA JAPAN 2011 Årssats Utställningskort 2011 Art nr: :00 Årssats Utställningskort 2010 Art nr: :00 Särtryck Dressyr med äkthetsintyg Etuiet innehåller tryck från tre steg i tryckningen av frimärker Dressyr från häftet Hästsport. Offsettrycket har hämtats från frimärkstryckpressen innan ståltrycket lagts på Cylinderavdraget är gjort direkt från originaltryckcylindern för ståltryck Frimärket är från den första tryckomgången av Hästsport Äkthetsintyg utfärdat av Posten Frimärken Särtryck Dressyr Begränsad upplaga: 500 ex Storlek på etuiet: 50 x 110 mm Art nr: :00 Endast 500 exemplar!

22 22 bulletin 1/2012 Brevpress Sofiero slott Brevpressen är tillverkad i endast 300 exem plar! Motivet är frimärket Sofiero ur häftet Svenska slott. Brevpressen är tillverkad på Reijmyre glasbruk och varje exemplar är numrerat. Brevpress Sofiero slott Upplaga: 300 ex Mått: 85 x 90 x 120 mm Vikt: 580 g Art nr: :00 Exklusivt album Albumet har 35 mm ring och är anpassat till samlarbladets plastficka. Art nr: :00 Frimärksalbum Frimärks Frasse Frimärksalbum Frimärks Frasse Art nr: :00 45:00 Sänkt pris! Satsalbum I satsalbumet sätter du enkelt in satsbladen som frimärkena är monterade i. Art nr: :00 Bricka som inspirerar till hälsningar Bricka som inspirerar till hälsningar. Frimärket Svenska flaggan och ett vykort med en hälsning är motiv på denna bricka. Svart satsalbum med kartongpärm Art nr: :00 Bricka Hälsning Format: 27 x 20 cm Material: björk Art nr: :00 Svart normalalbum med kartongpärm Art nr: :00

23 Bengt Jernhall och Arne Böhlmark är två frimärkssamlande dalmasar från Mora respektive Orsa. De har följts åt i samlandet i decennier och gemensamma special intresset är minnespoststämplar från Vasaloppet. Båda har en komplett samling stämplar från 1937 till Masarna som samlar minnespoststämplar från Vasaloppet Arne Böhlmark (t v) och Bengt Jernhall är också intresserade av historien bakom frimärken och stämplar. foto: kjell hansson talu Ovansiljans Filatelistförening organiserar frimärkssamlare från Mora, Orsa, Älvdalen och Sälen. Två av medlemmarna är Bengt Jernhall och Arne Böhlmark. De har känt varandra i decennier och är specialiserade på samma område: minnespoststämplar från Vasaloppet. Båda har en komplett samling. Vasaloppsstämplarna är vad jag vet den längsta serien minnespoststämplar i världen. Premiär var i samband med Vasaloppet 1937 och fram till 2011 har 75 stämplar använts, säger Bengt Jernhall som vid sidan om sitt ordinarie arbete varit loppets tävlingssekreterare. Vasaloppsstämplarna gav ett kul mervärde till detta uppdrag är och ett fint komplement till hans frimärkssamlande som främst omfattar motiv från landskapet Dalarna. Det finns 44 frimärken med anknytning till landskapet, och varje märke har fått ett eget blad i mitt album. Jag har också tagit med en hel del spännande historiska och geografiska fakta på albumbladen, säger Bengt Jernhall. Arne Böhlmarks intresse för minnespoststämplarna från Vasaloppet växte också ur hans nära koppling till det anrika skidloppet. Min mormor var hushållerska hos tidningskungen Anders Pers i Västerås som bland annat ägde Västmanlands Läns Tidning. Han var född i Mora och tog initiativet till Vasaloppet som kördes för första gången På Frimärkets Dag i Mora i september ställde Arne Böhlmark ut en del av sin stämpelsamling. Vid sidan om Vasaloppstämplarna har han en i det närmaste komplett samling ortsstämplar från postkontoren i Dalarna. Charmen med att samla stämplar är att de är en del av en försändelse som skickats mellan två personer och postbehandlats, säger han. Minnespoststämpeln uppmärksammar Vasaloppet Läs mer om aktuella minnespoststämplar här: Under luppen

24 24 bulletin 1/2012 Välgörenhetsfrimärken sid 8 Folkparker sid 4 EUROPA 2012 sid 12 Geometriska figurer sid 10 ENHET FORMGIVARE FÖRLAGA MOTIV TRYCKTEKNIK GRAVÖR MÅTT Under luppen Välgörenhetsfrimärken 2012 Frimärken i häfte Välgörenhetsfrimärken 2012 Förstadagsbrev Välgörenhetsfrimärken 2012 Stämpel till förstadagsbrev Välgörenhetsfrimärken 2012 Motivblad Folkparker Frimärken i häfte Folkparker Frimärke i rulle Folkparksentré Förstadagsbrev Folkparker Stämpel till förstadagsbrev Folkparker Motivblad Lill-Babs Sovenirark EUROPA 2012 Visit Sweden Frimärken i rulle EUROPA 2012 Visit Sweden Förstadagsbrev EUROPA 2012 Visit Sweden Stämpel till förstadagsbrev EUROPA 2012 Visit Sweden Motivblad EUROPA 2012 Visit Sweden Maximikort EUROPA 2012 Visit Sweden Stämpel till maximikort Geometriska figurer Frimärken i häfte Oktaeder Frimärke i rulle Geometriska figurer Förstadagsbrev Geometriska figurer Stämpel till förstadagsbrev Geometriska figurer Motivblad Vince Reichardt Vince Reichardt Offset 37,5 x 26,6 mm Vince Reichardt Vince Reichardt Människa Offset 180 x 125 mm Vince Reichardt Vince Reichardt Abstrakt bild av forskning/vetenskap Stämplat 27 mm (diameter) Vince Reichardt Vince Reichardt Människa med hopp Offset A4 Henrik Karlsson Henrik Karlsson Henrik Karlsson Foton av Krister Nilsson, Folkparkerna i Björneborg, Arkvika, Kolsnäs Frank May/Ina Agency, Anders Engman/Bonnier- och Lill-Babs Arkivet/Scanpix, Lennart Edling/Scanpix. Krister Nilsson och Joss Gerard/Ina Agency Foto av Linnéa Klint/ AiBild Ståltryck Piotr Naszarkowski och Lars Sjööblom 37,5 x 26,6 mm Folkparken i Borlänge Ståltryck Martin Mörck 25,0 x 32,5 mm Entréskylt till Gamleby Folkets park Offset 180 x 125 mm Norbert Tamas Norbert Tamas Dansande par Stämplat 27 mm (diameter) Henrik Karlsson Henrik Karlsson Jenny Burman Foto av Lina Axelsson Berg Foto av Charles Hammarsten Foton av Henrik Karlsson, Sören Andersson, Anders Modig och Hans Jensen Peace & Lovefestivalen Offset A4 i Borlänge Lill-Babs Offset 187,5 x 148,0 mm Stockholm (Skyview i Globen och Stadshuset), Dalarna (vy över sjön Siljan) Ståltryck Martin Mörck 31,25 x 31,25 mm Norbert Tamas Foto av TRONS/Scanpix Dalahäst Offset 180 x 125 mm Norbert Tamas Norbert Tamas Symbolen Tre Kronor från Stockholms stadshus Norbert Tamas Norbert Tamas Foto av Hans Geijer/ Johnér Foton av Kenneth Hellman /Johnér och Jonas Forsberg Stämplat 27 mm (diameter) Stockholm Offset A4 Globen och en gård från Dalarna Offset A6 Norbert Tamas Norbert Tamas Dalahäst Stämplat 27 mm (diameter) Fideli Sundqvist Fideli Sundqvist Oktaeder Ståltryck Lars Sjööblom 26,78 x 25,0 mm Fideli Sundqvist Fideli Sundqvist Oktaeder Ståltryck Piotr Naszarkowski 31,25 x 26,6 mm Fideli Sundqvist Fideli Sundqvist Oktaeder Offset 180 x 125 mm Fideli Sundqvist Fideli Sundqvist Oktaeder Stämplat 27 mm (diameter) Fideli Sundqvist Fideli Sundqvist Oktaeder Offset A4

25 bulletin 1/ Lös tipsraden och var med och tävla om fina priser! Du hittar alla svar i denna Bulletin. Först öppnade rätta lösningen belönas med en halsduk ur stickade kollektionen Stjärna som avbildas på ett av fri - märkena i häftet Mönstrat. Andra till och med tionde pris är ett förstadagsbrev Folkparker signerat av formgivaren Henrik Karlsson. Tävla och vinn! 1. Vad är namnet på formgivaren Fideli Sundqvists geometriska figur? 1 Pentagon x Oktaeder 2 Triangel 2. Vilken organisation får tio kronor från varje häfte Välgörenhetsfrimärken 2012 som säljs? 1 Rädda Barnen x Stadsmissionen 2 Cancerfonden 1:a pris 3. På frimärket ses Lill-Babs uppträda i sjömanskläder. Vem stod bakom folkparksshowen? 1 Simon Brehm x Tage Danielsson 2 Bosse Larsson 4. Vad heter den lilla globen som går utanpå Globen? 1 Skyview x Panorama view 2 Skylift 2:a 10:e pris Skriv den rätta lösningen på ett vykort tillsammans med ditt namn och din adress och skicka till Posten Frimärken, Kista. Märk vykortet Tävling Bulletin nr 1/2012. Svaret ska ha inkommit senast den 15 februari Vinnarna meddelas per post och namnen publiceras i Bulletin nr 3/2012. Vinnarna i tävlingen i Bulletin 4/ :a pris: Marianne Wänerskog,Hällekis. 2:a pris: Anita Ljungaeus, Linköping. 3:e pris: Magnus Nilsson, Växjö. Rätt tipsrad: x 1 x 2

26 26 bulletin 1/2012 Nästa Bulletin I Bulletin 2/2012 som når läsarna i början av mars presenteras de frimärken som ges ut den 23 mars. Fiskeredskap Fotokonst Hönsraser Norden vid havet Livet på havet Inköpsställen i Sverige Här kan du som är fri märks intresserad handla frimärken och frimärksprodukter på utgivningsdagen och få dem stämplade med ut giv nings - dagens stämpel. STOCKHOLM Postmuseum Lilla Nygatan Stockholm Tfn: Öppet: tisdag söndag 11 16, onsdag UPPSALA Företagscenter Kungsgatan Uppsala Tfn: Öppet: vardagar 7 19 Olympiska guldmedaljörer på frimärke 2012 Friidrottaren Carolina Klüft och pistolskytten Ragnar Skanåker vann Sveriges Radios sportredaktions omröstning om vilka sommarolympiska guldmedaljörer som bör hedras med att bli frimärksmotiv. Frimärkena med guldolympierna kommer att ges ut den 10 maj Samma dag utkommer även ett frimärke med Stockholms Stadion som motiv. Frimärkena ges ut i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté lagom till 100-års firandet av OS 1912 i Stockholm. Klüft vann 2004 OS-guld i sjukamp i Aten. Skanåker vann 1972 OS-guld i pistolskytte i München. Portotabell Brev inrikes Brev utrikes 1:a-klassbrev 1:a-klassbrev Vikt högst (gram) Valörlösa frim. Pris valörfrim. Vikt högst (gram) Europa Utanför Europa 20 1 st 6: :00 12: st 12: :00 28: st 24: :00 60: st 36: :00 90: st 48: :00 180: st 72: :00 270:00 Ekonomibrev (märks med B ) Vikt högst (gram) Valörlösa frim. Pris valörfrim st 5: st 11: st 22: st 33: st 44: st 66:00 TIllägg för skrymmande brev inrikes och utrikes 12:00 eller använd två valörlösa frimärken avsedda för 1:a-klassbrev. Som skrymmande räknas brev/rulle med större tjocklek/diameter än 30 mm eller större kortsida än 250 mm (gäller ej brev med till äggs tjänsterna Rek, Värde, Express och Post förskott).

27 bulletin 1/ Handla enkelt och bekvämt! Använd den bifogade svarsblanketten eller ring oss direkt! Telefontider: måndag torsdag fredag 9 15 Telefon: Fax: Telefon från utlandet: E-post: pf.kundservice@posten.se Adress: Posten Frimärken, Kundservice, Kiruna EUR (övriga EU-länder) Bank: Handelsbanken Tyskland Konto: , BLZ IBAN: DE , BIC: HANDDEFF Dröjsmål med betalningen När betalning dröjer skickar vi en påminnelse på fakturan och lagstadgad påminnelseavgift tillkommer, f n 50 kr. Om betalning inte sker inom ytterligare 10 dagar överlämnar vi vår fordran till inkasso bolag och lagstadgad inkasso avgift tillkommer då. Betalningssätt Fakturabetalning: Kredittid 20 dagar och en fakturaavgift på 20 kr tillkommer. Posten förbehåller sig rätten att göra en kredit prövning i varje enskilt fall. Om Posten inte beviljar kredit sker leverans endast mot kortbetalning. *Betalkort: Vi tar Visa och MasterCard. *Autogiro: Kredittid 20 dagar. Har du faktura - betalning på ditt kundnummer och vill ändra, tag kontakt med vår Kundservice. Vid återbetalning av eventuellt tillgodohavande tillkommer en administrationsavgift på 40 kr. Om du däremot väljer att få beloppet i frimärken är det avgiftsfritt. Konton i Sverige, Norden och EU Sverige Bank: Handelsbanken Stockholm Bankgiro Bank: Nordea Bank Stockholm Plusgiro: ** IBAN: SE , BIC: NDEASESS Finland Bank: Handelsbanken Finland Konto: IBAN: FI BIC: HANDFIHH Norge Bank: Handelsbanken Norge Konto: IBAN: NO , BIC: HANDNOKK Danmark Bank: Handelsbanken Danmark Konto: IBAN: DK , BIC: HANDDKKK Avgifter Om inte annat överenskommits med Posten tillkommer fraktavgift på 29 kr vid beställning av varor eller tjänster till ett värde under stigande 240 kr. Vid beställning av varor eller tjänster till ett värde av minst 240 kronor utgår ingen fraktavgift. För abonnemang utgår varken fraktavgift eller fakturaavgift. Avgift utgår vid styckeköp utöver abonnemanget. Leverans över kr till privatpersoner sänds endast mot kortbetalning (Master Card eller Visa). Ingen fraktavgift utgår. Fakturaavgift tillkommer vid köp mot faktura på Internet. Leveranstider Abonnemang levereras i god tid innan utgivningen. Beställningar från Bulletin levereras inom två veckor efter utgivningsdag. Övriga beställningar levereras inom två veckor efter det att beställningen är registrerad. Vi vill ha nöjda kunder Om du inte är nöjd med det du köpt från oss, har du returrätt inom 14 dagar. Du kan byta mot något annat eller få pengarna tillbaka. Skriv en rad och berätta varför du skickar tillbaka. Rekommenderade försändelser Leveranser över kr sänds som Rek. Åldersgräns Du måste vara 18 år för att få beställa. Moms Alla priser i Bulletin är inklusive moms. Vi reserverar oss för slutförsäljning. * Kontakta Kundservice om du väljer något av dessa betalsätt. ** Om du saknar OCR-nummer och gör betalningen till , ange ditt kundnummer, namn och adress.

28 Välgörenhetsfrimärke 2012 Mer information på sidorna 8 9 i denna Bulletin! Välgörenhetsfrimärke 2012 Häfte/10 självhäftande frimärken 2 motiv Art nr: :00 Ny katalog i slutet av januari. Håll utkik! Begränsad upplaga! Motivmix Glädje Upplaga: st Format: A4 Art nr: :00 Ny motivmix! Nästa Bulletin kommer i början av mars Två Motivmix släpptes tidigare i år och de blev snabbt en succé. Nu lanseras ytterligare en Motivmix med 21 stycken ostämplade frimärken på temat glädje. Valören är för inrikes brev och här hittar du bland annat Lars Melanders Vårkänslor och Julia Szulcz Pussmun. Produktion och tryck: Ineko

Gör ditt testamente. till en gåva för livet. Om Cancerfonden

Gör ditt testamente. till en gåva för livet. Om Cancerfonden Gör ditt testamente Om Cancerfonden till en gåva för livet Cancerfonden bildades 1951. Under 60 år har Cancerfonden samlat in 7,2 miljarder kronor och avsatt 7 miljarder kronor till svensk cancerforskning.

Läs mer

Din lilla rosa bok om bröst

Din lilla rosa bok om bröst Din lilla rosa bok om bröst Årets Rosa Bandet-designer är Liselotte Watkins Jag ville göra ett mönster som hyllar brösten och som känns positivt och glatt. Även om ämnet är allvarligt och jag själv har

Läs mer

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller från 1 januari 2016 Var hittar jag närmaste brevlåda? Här. Skicka Riktiga Vykort Vykort skickade från din smartphone eller dator före kl 16:00 en

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

2015 2015-01-01 21:41

2015 2015-01-01 21:41 2015 2015-01-01 21:41 VÄLKOMMEN TILL FÖRENINGSTJÄNST I VÄNERSBORG! Föreningstjänst i Vänersborg är ett företag som genom butik och internet säljer idrottspriser, namnskyltar, skyltar, och övrig gravyr

Läs mer

Pris Bröllopsfotografering 2016

Pris Bröllopsfotografering 2016 Pris Bröllopsfotografering 2016 I alla paket ingår detta: *Rådgivning & planering. Finns möjlighet träffas vi. *Ett X antal högupplösta redigerade bilder på fil som ni själva kan använda till det ni vill,

Läs mer

Sverigemiddagen 2016

Sverigemiddagen 2016 Sverigemiddagen 2016 Varmt välkomna till årets Sverigemiddag den 4 6 augusti i Göteborg Välkommen till Göteborg och årets Sverigemiddag med tillhörande aktiviteter. I år är det 30 år sedan SWEA Göteborg

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR

ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR församlingsbl ade t ma j -Juni 2010 2 fö r sa m lingsb l ade t m a j -j u n i 2010 REDAKTION / FÖRSAMLINGSKONTAKT Stefan Beimark - Ansv.utg...016-702 22 Therese Ehrlin - Redaktör...016-42

Läs mer

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass...

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass... Namn... Klass... o Info för föräldrarna på sidan 10 T Text: Ped.Mag. Irina Andersson Illustrationer & layout: Paul Söderholm Utgivare: Förbundet Hem och Skola i Finland r.f. Nylandsgatan 17 D FiN- 00120

Läs mer

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Klipp ur sidan, tejpa och sänd den till REV (portot betalt) eller faxa hela sidan till 08-20 74 78. Till REV, Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35-37

Läs mer

080925 Nya svenska frimärken Senast uppdaterad 2008-09-26

080925 Nya svenska frimärken Senast uppdaterad 2008-09-26 080925 Nya svenska frimärken Senast uppdaterad 20080926 Små, små texter på nya frimärken Inlagt 27/9 2008 När jag var på HOLMEX08 så pratade jag med Mats på Posten Frimärken om Socker Conny och hans devis

Läs mer

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Östhammas Filatelistklubb Till startsidan Från mötet i maj 2009 Inlag 4 juni 2009 Hej Filatelister i Östhammars Filatelistklubb Här kommer en

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med fyrfacksbilen ofärgad glasförpackning matavfall plastförpackning tidning pappers förpackning ofärgad glasförpackning metallförpackning

Läs mer

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Sommaren 2013. I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner.

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Sommaren 2013. I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner. RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Sommaren 2013 I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner. Hur det gick till i Bretten och på Bornholm får ni veta i nästa nummer 1

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Nyfiken på släktforskning?

Nyfiken på släktforskning? Nyfiken på släktforskning? Grundläggande begrepp Genealogi är det fina namnet på släktforskning. Genealogi räknas tillsammans med biografin till de historiska hjälpvetenskaperna. Proband är den person

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Namnskyltar Yrkesbroscher Pennfickor Systerur Nyckelhållare Skolringar. Välkomna in i webbutiken www.everand.se

Namnskyltar Yrkesbroscher Pennfickor Systerur Nyckelhållare Skolringar. Välkomna in i webbutiken www.everand.se Namnskyltar Yrkesbroscher Pennfickor Systerur Nyckelhållare Skolringar Välkomna in i webbutiken www.everand.se Namnskyltar Hos oss finner ni ett stort utbud av namnskyltar och yrkesbroscher mm. Välj material.

Läs mer

-Det ryker, det fräser, det brinner!

-Det ryker, det fräser, det brinner! -Det ryker, det fräser, det brinner! Signe Persson Melin om Gråsippa, debuten i aluminium. - Äntligen har jag hittat rätt material till den här formen. Signe Persson Melin hade prövat att göra sippformer

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Utgivningsdag: 4 Maj 2016

Utgivningsdag: 4 Maj 2016 FRIMÄRKSNYHETER MAJ 2016 Utgivningsdag: 4 Maj 2016 Gamla stan är Stockholms hjärta Strandliv, semester och hälsningar Sid 10 Regnbågsflaggan så självklar på frimärke Sid 12 Nytt frimärke möter e-handelns

Läs mer

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare.

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. Historik Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. 1929 föddes Erik Nilsson i en by i Småland. Eriks barndom och ungdom tillbringades på sjukhus och i vila i sitt hem. Erik föddes

Läs mer

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv?

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Malmöavdelningen ETTAN nr 4/15 God Jul och Gott nytt År Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Det har varit ömsom vin och ömsom vatten och ibland har det varit både ok. Om vi börjar

Läs mer

FTMS Filipino Tribe Mission Sweden

FTMS Filipino Tribe Mission Sweden FTMS Filipino Tribe Mission Sweden NYHETSBREV NYHETER I DETTA NYHETSBREV 1. CHP4051 Undervisning till Mamanwa Adlay 2. Övrigt Nr.4 2011 G o d J u l & G o t t N y t t Å r Kära Fadder/Sponsor/läsare Det

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni

Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni Tack Tack till Judith och Sigmund Baum och till Sten Kjellander, som ställde upp och berättade om sina upplevelser. Judith och Sigmund är några av de

Läs mer

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 Översikt: Den första uppgiften är en undersökning av linje, kant och yta. I den skall du försöka skapa något intressant

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Vecka 41 är Kulturvecka!

Vecka 41 är Kulturvecka! Vecka 41 är Kulturvecka! Begreppet kultur är inte alltid så lätt att förklara eftersom det har många betydelser, men mest tänker vi kanske på människans skapande och kreativitet såsom konst, litteratur,

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 5, december 2012 Vi startar terminen med att tillsammans ta farväl av julen eftersom vi aldrig kunde hälsa den välkommen! Alla våra dansare, medlemmar såväl som

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Program för Våren 2015

Program för Våren 2015 Program för Våren 2015 Säkert vårtecken M/S Lagaholm Föreningslokal / Besöksadress Doktorsstigen 2 312 31 Laholm Öppet, Måndag - Torsdag 09.30-13.30 Kansliet: 0430-10088 E-post ordförande:claes@surfia.nu

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

TILLVAL 2015. Brandwold PHOTOGRAPHY

TILLVAL 2015. Brandwold PHOTOGRAPHY TILLVAL 2015 Brandwold PHOTOGRAPHY GÖR INVESTERINGAR ATT NJUTA AV Bland det bästa jag vet är fotoalbum, att kunna bläddra tillbaka och uppleva minnen om och om igen. Mitt första album innehåller en mörk,

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. 2015-04-01 2014-149 AL Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan

Läs mer

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Vi är inne i en av de mörkaste tiderna på året. Kanske är det därför som böckerna jag tipsar om rymmer allvar och som får oss att fundera och

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 48 Detta har varit en riktigt intensiv och härlig vecka! Vi har gjort så mycket kul tillsammans: Fadderträff, adventspyssel, Lilla melodifestivalen, besök av Golbang,

Läs mer

Intervju: Karin Holmberg

Intervju: Karin Holmberg Intervju: Karin Holmberg Hej, och varmt välkommen till ännu en intervju här på vår blogg! Idag möter vi en trefaldig bokförfattare som bland annat broderat omslagen till pocketutgåvan av Vilhelm Mobergs

Läs mer

Arbetsprover till Bild och Formgivning, Wendela Hebbegymnasiet. Anvisningar och uppgifter.

Arbetsprover till Bild och Formgivning, Wendela Hebbegymnasiet. Anvisningar och uppgifter. Arbetsprover till Bild och Formgivning, Wendela Hebbegymnasiet. Anvisningar och uppgifter. Anvisningar Anvisningar och uppgifter skickas per post, under början av mars, till alla som sökt inriktningen.

Läs mer

Församlingsblad. Våren 2011

Församlingsblad. Våren 2011 Församlingsblad Våren 2011 Lille Oskar skulle fylla fem år. I den åldern är födelsedagar viktiga. I tanken förbereder man sig veckor i förväg. Förväntningar och drömmar blir som levande bilder. Man talar

Läs mer

Sommargåvan förstärker relationen, medan julklappen bekräftar den!

Sommargåvan förstärker relationen, medan julklappen bekräftar den! Sommargåvan förstärker relationen, medan julklappen bekräftar den! Maxa din relation med Joyful Giftcard Sommargåva förstärker relationen Gåvoekonomin har funnits så länge män- Med en sommargåva till dina

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

MINI ROTSNUBBLAREN 2003/2 2003-09-26

MINI ROTSNUBBLAREN 2003/2 2003-09-26 2003-09-26 Hösten och mörkret är här och vi startar snart vår vinterträning. Innan dess så kan ni ju läsa lite om ett par semesteraktiviteter som gått av stapeln. Ordföranden har ordet. Det var ett tag

Läs mer

Kvinnligt företagande i Ydre

Kvinnligt företagande i Ydre Kvinnligt företagande i Ydre Mötesplatser är en viktig pusselbit för att nytänkande och positiv energi ska skapas. Det är ju trots allt i mötet som det händer, en tanke läggs ihop med en annan och blir

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Rasmus och hans pappa Sören. Rasmus mamma har blivit dödad i en bilbomb. Det var ett mc-gäng, som Rasmus pappa har varit med i, som

Läs mer

Specialetiketter från Vänersborgs Vinagentur

Specialetiketter från Vänersborgs Vinagentur Specialetiketter från Vänersborgs Vinagentur Vänersborgs Vinagentur levererar viner försedda med en egen, personligt designad etikett. Det kan gälla vinerna till bröllopet, en personlig gåva för en högtidsdag,

Läs mer

Utgivningsdag: 14 Januari 2016

Utgivningsdag: 14 Januari 2016 FRIMÄRKSNYHETER 1/2016 Utgivningsdag: 14 Januari 2016 Naturens palats fyller 100 Tänk grönt uppmanar EUROPA-frimärket Sid x10 Nytt frimärke möter e-handelns behov Sid x14 15 Djur och natur i årets första

Läs mer

Svennis Cup. 3-5 augusti 2012. Torsby. www.svenniscup.se

Svennis Cup. 3-5 augusti 2012. Torsby. www.svenniscup.se Svennis Cup 3-5 augusti 2012 Torsby www.svenniscup.se För vår del var Svennis Cup perfekt och låg helt rätt i tiden. Vi fick ett bra tillfälle att spela ihop vårt gäng och få bra matcher inför Kommunal

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Bulletin. Blågula frimärken för alla hälsningar. Frimärksnyheter från Posten 1/2011. Frimärken som gör e-handeln smidigare sid 10

Bulletin. Blågula frimärken för alla hälsningar. Frimärksnyheter från Posten 1/2011. Frimärken som gör e-handeln smidigare sid 10 Bulletin Frimärksnyheter från Posten 1/2011 Utgivningsdag: 27 JANUARI 2011 Blågula frimärken för alla hälsningar Frimärken som gör e-handeln smidigare sid 10 Cyklar för hela livscykeln sid 6 NY PREMIE!

Läs mer

Enendalångresa. 24 Konstperspektiv 2/03 LINNEA ÖBERG SELLERSJÖ

Enendalångresa. 24 Konstperspektiv 2/03 LINNEA ÖBERG SELLERSJÖ LINNEA ÖBERG SELLERSJÖ Enendalångresa EGENTLIGEN BÖRJADE DET PÅ TAKET TILL ETT HUS I PAKISTAN 1999. Ett formidabelt ljus föll över huskropparna runt omkring, och nedanför på gatan vallade en herde sin

Läs mer

Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen

Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen 2013-07-01 12:26: Synpunktskategori: Kommun & politik Rubrik: Undrar Beskrivning: Ser ju ut som ett bra drag av kommuner ekonomiskt. Men vete tusan om inte Ängelholmarna

Läs mer

Studieprogram. Våren 2016. Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00

Studieprogram. Våren 2016. Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00 Studieprogram Våren 2016 Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00 ABF Burlöv Dalbyvägen 25, Arlöv Öppet hus Lördagen den 16/1 14.00-16.00

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén Avskalat vs pråligt Johanna Uddén 32 Hur mycket kan jag blanda utan att det blir för mycket? Kan det bli för mycket? Hur ska skålen användas? Är den bruksvänlig? Måste den vara det? Är den bra på att innehålla?

Läs mer

Måla Rosa. Måla Rosa är en kampanj skapad av ambassadörerna. Var går pengarna? Visionen är att Måla Rosa blir en årlig

Måla Rosa. Måla Rosa är en kampanj skapad av ambassadörerna. Var går pengarna? Visionen är att Måla Rosa blir en årlig är en kampanj skapad av ambassadörerna för Rosa Bandet 2012, konstnärerna Anna Benson och Peter Sköld Vi har båda personliga erfarenheter av bröstcancer med folk i vår närhet som har drabbats mycket illa

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Försam lings nytt. Bibel ordet. Vetlanda Alliansförsamling. I detta nummer, bl a: Se oss på: http://www.vetlandaallianskyrka.se

Försam lings nytt. Bibel ordet. Vetlanda Alliansförsamling. I detta nummer, bl a: Se oss på: http://www.vetlandaallianskyrka.se Försam lings nytt Nr: 34 program mars april 2014 I detta nummer, bl a: Från pastorns penna Barn o Ungdomsverksamheten Program för mars, april 2014 Ekonomi Vision och mål (måldokument) Annonser mm. mm.

Läs mer

Du som har har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift

Du som har har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift Du som har har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift Vad kostar det? Radio- och tv-avgiften kostar 519 kronor för tre månader. Du kan betala varje månad om du har autogiro. Då kostar det 173 kronor

Läs mer

MEN VI BEHÖVER DITT STÖD FÖR ATT NÅ ÄNDA FRAM 10 FRÅGOR OCH SVAR OM DEMENSSJUKDOMAR

MEN VI BEHÖVER DITT STÖD FÖR ATT NÅ ÄNDA FRAM 10 FRÅGOR OCH SVAR OM DEMENSSJUKDOMAR DET FINNS HOPP... MEN VI BEHÖVER DITT STÖD FÖR ATT NÅ ÄNDA FRAM I Sverige lever cirka 160 000 människor med någon form av demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste. Än så länge finns inget botemedel

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

MEDLEMSINFO Västra Göinge Hembygdsförening December 2015/Januari 2016

MEDLEMSINFO Västra Göinge Hembygdsförening December 2015/Januari 2016 MEDLEMSINFO Västra Göinge Hembygdsförening December 2015/Januari 2016 Hänt sedan sist Ja det har hänt en del sedan sist. Det har varit en intensiv höst för styrelsen och inför den nya utställningen Leksaker

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

TEKNISK INFORMATION Malmö 18-19 april 2012 INDUSTRIMÄSSOR Öresund

TEKNISK INFORMATION Malmö 18-19 april 2012 INDUSTRIMÄSSOR Öresund TEKNISK INFORMATION Malmö 18-19 april 2012 INDUSTRIMÄSSOR Öresund PACK & EMBALLAGE, DISTRIBUTION & LOGISTIK, PROCESS & ANALYSTEKNIK, FOODTECH Öresund MalmöMässan och easyfairs hälsar Er välkomna hit och

Läs mer

Medlemsbrev september 2013

Medlemsbrev september 2013 Sid 1 av 5 Medlemsbrev september 2013 Vi samlas åter inför en spännande höst: Gemenskap, kunskap och utmaningar. Vi i styrelsen hoppas att alla i klubben haft en härlig sommar. Att ni fått tillfälle att

Läs mer

BLODOMLOPPET MALMÖ 15 MAJ 2012. www.blodomloppet.se

BLODOMLOPPET MALMÖ 15 MAJ 2012. www.blodomloppet.se MALMÖ BLODOMLOPPET 15 MAJ 2012 Huvudsponsor: Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Ung som gammal, stark som svag. Genom att delta främjar du blodgivning i Sverige. Anmälan och mer information hittar

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

MEDLEMSNYTT HÖSTEN 2014

MEDLEMSNYTT HÖSTEN 2014 MEDLEMSNYTT HÖSTEN 2014 PROGRAM HÖSTEN 2014 ÖPPET HUS: Forskarhjälp under hösten 2014 i släktforskarrummet, biblioteket, Vänersborg MÅNDAGAR 1/9, 15/9, 6/10, 20/10, 3/11, 17/11 kl 16-18. FÖREDRAG Onsdag

Läs mer

Hallstahem. En härlig höst! för oss som bor i Hallstahem Nummer 3 September 2015. Hallstahem 70 år Välbesökt cirkus!

Hallstahem. En härlig höst! för oss som bor i Hallstahem Nummer 3 September 2015. Hallstahem 70 år Välbesökt cirkus! för oss som bor i Hallstahem Nummer 3 September 2015 MittNyttigt Hallstahem Hallstahem 70 år Välbesökt cirkus! Den 16 juni var det jubileumscirkus i Hallstahammar. De många besökarna fick uppleva en riktig

Läs mer

Det blev en upplevelse! Tack Per Hjärtquist m fl som arrangerar tävlingen

Det blev en upplevelse! Tack Per Hjärtquist m fl som arrangerar tävlingen Hej VIP medlem! Onsdagen den 14 mars fick jag uppleva vad jag aldrig trodde jag skulle få uppleva under min numera ganska långa tid som veteran: Jag fick se John McEnroe spela tennis live med Björn Borg

Läs mer

ÅRSMÖTE I slutet av mars har vi vårt årsmöte där vi hoppas att så många som möjligt kan komma. Kallelse kommer tre veckor innan årsmötesdatumet.

ÅRSMÖTE I slutet av mars har vi vårt årsmöte där vi hoppas att så många som möjligt kan komma. Kallelse kommer tre veckor innan årsmötesdatumet. MÅNADSBREV, JANUARI 2013 Bästa medlemmar! Nytt år och nya möjligheter. Vi har nu avverkat en månad av 2014. Ett år som vi alla ser med spänning fram emot. Vintern har låtit vänta på sig men rätt som det

Läs mer

2.0 Vilka är användare av tjänsten? 2. 3.0 Vad menas med blindskrift? 3

2.0 Vilka är användare av tjänsten? 2. 3.0 Vad menas med blindskrift? 3 Här hittar du vanliga frågor och svar avseende den av Post- och telestyrelsen (PTS) upphandlade posttjänsten för portofri befordran av blindskrift. Frågor och svar Sida 1/9 Innehåll 1.0 Bakgrund och syfte

Läs mer

Kundutvärdering (Björn Hörvallius)

Kundutvärdering (Björn Hörvallius) Kundutvärdering (Björn Hörvallius) Avresedatum: 2016 05 22 Destination: Portugal, Constancia Uteritter och lektioner, vecka Hur många deltagare var ni i gruppen? Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET,

INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET, INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET,, Gustavsbergs Konsthall Gör gruppen sitt första besök på en konsthall eller är det vana vid konsthallar och museum? Det kan vara

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör

Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör Ja, egentligen vet jag inte om han får kalla sig det på riktigt, därav situationstecknen, men det låter kul. Och han har faktiskt levererat till Kungen!

Läs mer

LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf

LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf Lojo LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf Summeringens tid är inne! Bokslutet har kommit och vi tittar som bäst på utfallet från föregående år, stämman närmar sig med stormsteg! Det

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 29 oktober 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 29 oktober 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 32 Fredag 29 oktober 2010 NORRBOTTEN Poliser grep utpressare Många maskerade poliser stoppade en bil i centrala Piteå i lördags. Poliserna hade vapen i händerna när dom drog ut två

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Ludgo 26 juni 2015 presenterar Den förtrollade sparven En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Det var en gång för länge sedan långt borta i Japan. Där bodde en gubbe och en gumma

Läs mer

Köp- och leveransvillkor KICKS e-handel

Köp- och leveransvillkor KICKS e-handel Köp- och leveransvillkor KICKS e-handel Om KICKS KICKS är den ledande skönhetskedjan i Norden. Med attraktiva varumärken inom doft, makeup, hudvård och hårvård samt välutbildade skönhetsexperter i butik

Läs mer

MOTORBLOCKET OKTOBER

MOTORBLOCKET OKTOBER MOTORBLOCKET OKTOBER 2002 RESTAD GÅRD 7 SEPTEMBER 2002 Efter inbjudan från Riksbyggen och Västfastigheter har Vänersborgs Motorklubb åter deltagit vid Restad Gård arrangemanget. Flera av klubbens rallyförare

Läs mer