Avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Skolförvaltningen Skolkontoret Helena Johansson, Nämndsekreterare Avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor Sammanfattning Socialnämnden har gett socialförvaltningen i uppdrag att utreda barnfattigdomen i Håbo kommun. På socialförvaltningens initiativ har en arbetsgrupp bildats med representanter från socialförvaltningen, bildningsförvaltningen och elevhälsan för att utreda barnfattigdomen i Håbo kommun. Utredningen siktar både på att identifiera och minska den utsatta gruppen men också att ta fram åtgärder som minskar konsekvenserna av den ekonomiska utsattheten för barnen i målgruppen. Arbetsgruppens utredningsarbete har bland annat resulterat i en konferens hösten 2012 för politiker och tjänstemän. En lägesrapport som beskriver problembilden har också tagits fram. Lägesrapporten lyfter fram skola och barnomsorg som en plats där ekonomisk utsatthet bland barn märks av genom både direkta och indirekta kostnader, t.ex. i samband med friluftsdagar och studieresor då föräldrarna bland annat kan ombeds bidra med utrustning, ombyteskläder och matsäck. Inom ramen för arbetsgruppens arbete har ansvariga inom skol- och bildningsförvaltningen fått uppdraget att se över riktlinjer och policys gällande elevers avgifter i skolan, till exempel vid skolresor och insamling till klasskassan. Som underlag i detta arbete har enkätfrågor gått ut till föräldrar med barn i kommunal förskola, grundskola och fritids, elever i kommunens gymnasieskola och i huvudsak pedagogisk personal inom skol- och i bildningsförvaltningen. Undersökningen om dolda kostnader i förskola och skola i Håbo kommun genomfördes i mars 2013 och fick ett stort gensvar från vårdnadshavarna, med över 800 svar. Svaren från vårdnadshavarna fördelade sig på 260 svar från dem med barn i förskolan, 322 svar från dem barn i grundskolan och 224 från dem med barn i både förskolan och skolan.. Övriga svarsfrekvenser var låga. Personalenkäten besvarades av 88 och elevenkäten bland gymnasieelever i tredje årskursen av 36 elever. Av svaren framgår att det finns kostnader som många föräldrar och elever upplever att de förväntas bidra med till förskolan och skolan. Några exempel

2 TJÄNSTESKRIVELSE 2(6) är frukt, matsäck och pengar vid utflykter. Man uppmanas även att ta med utrustning, vanligen hjälm eller pulka, men även skridskor, cykel eller skidor. På friluftsdagar erbjuds i grundskolan aktiviteter som kan kosta över 300 kronor, som skidåkning i Romme. Kostnadsfria alternativ erbjuds då också. På gymnasiet får eleverna egna datorer men tar i flera fall själva med sig skrivmaterial och miniräknare att använda i undervisningen. Förväntningarna/kraven tycks inte lika stora för barnen i förskolan, det är då barnen kommer till skolan och interaktionen med omvärlden ökar som också kostnaderna för föräldrarna blir större. Av svaren framgår också att det finns stora skillnader mellan förskolor och skolor, men även inom samma skola där vissa föräldrar eller gymnasieelever inte behöver bidra med vare sig frukt, utrustning eller pengar hemifrån medan andra uppger att de i varierande grad förväntas stå för detta. Både bland föräldrar, elever och bland personal ökar uppmärksamheten kring att det finns barn och elever från ekonomiskt utsatta familjer då barnen finns i skolan jämfört med i förskolan. På frågan om vad vårdnadshavarna tycker att verksamheten kan göra för att kompensera för dessa barn ger de varierade svaren uttryck för ett komplext problem, utan enkla lösningar. Vissa anser att man inte vill att de utsatta barnen ska bli åsidosatta eller utpekade, samtidigt som man tycker att förskolan och skolan inte helt kan upphöra med utflykter och aktiviteter för barnen. Vissa föreslår åtgärder som går ut på att rikta stöd direkt till de barn som behöver det, medan andra betonar vikten av att behandla alla barnen lika, så att ingen pekas ut. Återkommande förslag är bland annat att skolan ska hålla med matpaket vid utflykter, att det ska finnas en betalkassa för alla barn och låneutrustning att tillgå. Frivilliga insamlingar, som exempelvis under arrangemanget Skoljoggen, nämns både som bra och som utpekande exempel. Söka medel ur fonder, t.ex. Majblomman, föreslås också. Personalen ger uttryck för liknande tankegångar där en del uppger att man slutat med aktiviteter som kostar pengar, erbjuder matpaket, viss låneutrustning, extrablöjor och har vinteroveraller att låna ut. Några ur personalen uppger att de ibland betalar ur egen fick för att kompensera för de barn som inte har med egna pengar vid utflykter. På många av frågorna i undersökningen är det en stor andel som svarat att de inte vet som gäller på det egna barnets förskola eller skola. Ett exempel är att färre än var tredje förälder uppger att det har kännedom om huruvida det i samband med insamling till klassresa framgår att insamlingen är frivillig och att de pengar som samlas in omfattar alla elever.

3 TJÄNSTESKRIVELSE 3(6) Vad säger skollagen och Skolinspektionen? Enligt skollagen 1 ska utbildningen i grundskolan vara avgiftsfri för eleverna. Även utbildningen i förskoleklass ska vara helt avgiftsfri på samma sätt som i grundskolan 2. Det får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för barnen och eleverna. Med obetydlig kostnad menas främst kostnader för en färdbiljett, en mindre entréavgift till ett museum eller liknande. Motsvarande regler finns för gymnasieskolan 3. Dock har huvudmannen för utbildningen på gymnasiet möjlighet att godkänna att eleverna själva bekostar enstaka egna hjälpmedel. Gymnasieskolan är inte heller skyldig att erbjuda näringsriktiga skolmåltider så som i grundskolan. Skolinspektionen har sammanfattat sin tolkning av skollagen i en lathund som finns med i informationsbladet Avgifter i skolan. I Lathund för avgifter i grund- och gymnasieskolan, redogörs för den praxis som myndigheten använder vid sin bedömning av avgifter i samband med tillsynen, samt vilka regler man utgår ifrån i sina bedömningar. Kostnader som Skolinspektionen enligt lathunden inte accepterar är: Avgift för läromedel, inklusive miniräknare, i utbildning för skolpliktiga elever Avgift för försäkring vid användandet av skolans bärbara dator i skola och hemmet för skoländamål Avgift i samband med elevens val Profilavgift Anmälnings- eller köavgift Krav på arbetsinsatser från föräldrar Medlemsavgift Kostnader som Skolinspektionen kan acceptera vid enstaka tillfällen: 700 kronor för läromedel, inklusive miniräknare, i gymnasieskolan. 300 kronor för en studieresa Kostnader för måltider under studieresa 100 kronor för studiebesök 1 10 kap. 10 skollagen (2010:800) 2 9 kap 8 och 9 skollagen (2010:800) 3 15 kap skollagen (2010:800)

4 TJÄNSTESKRIVELSE 4(6) 100 kronor för aktiviteter kopplade till idrott och hälsa (friluftsdag). För både förskoleklass, grundskolan och gymnasiet gäller att vissa frivilliga avgifter får förekomma, bland annat vid skolresor och liknande aktiviteter 4. Även här gäller att det ska handla om enstaka tillfällen. Kostnader för skolresor och utflykter som överstiger en obetydlig kostnad ska täckas antingen via skolans medel eller genom att elever helt frivilligt samlar in pengar. Motsvarande gäller för fristående skolor. Frivilligheten innebär att om en grupp elever på en skola samlar in pengar till en skolresa eller liknande som är en del av utbildningen, ska aktiviteten vara öppen för alla elever. Detta gäller oavsett om vårdnadshavarna väljer att bidra eller inte. Om den kostnadsbelagda aktiviteten är en del av utbildningen ska alla elever få delta. Skolinspektionens lathund ger en vägledning till hur verksamheterna bör förhålla sig till avgifter och kostnader. Den täcker dock inte in samliga frågeställningar kring flera av de indirekta kostnader som Håbo kommuns undersökning också berört, t.ex. hur mycket idrottsutrustning en elev själv ska förväntas bidra med och hur skolan bör hantera matsäck. En avstämning av hur Skolinspektionen bedömer indirekta kostnader bör ske liksom stöd i att uttolka definitionen av t.ex. medlemsavgifter eller avgifter i samband med elevens val. Vad gör andra kommuner? Många kommuner har, precis som Håbo kommun, påbörjat ett aktivt arbete för bekämpa barnfattigdomens konsekvenser, inte minst inom skolans område. Den ideella organisationen Majblomman lyfter varje år fram kommuner i Sverige som enligt organisationens definitioner arbetar aktivt med att förbättra förutsättningarna för barn i ekonomiskt utsatta familjer. De kommunala åtgärder som Majblomman lyfter fram som goda exempel är: Att kommunen har en plan för att bekämpa barnfattigdom Att kommunen medvetandegör förtroendevalda och personal om barnfattigdomens villkor och har ett barnperspektiv när beslut fattas. Att det finns en policy som begränsar eller tar bort avgifter, insamlingar och matsäck inom skolan. Även elevernas möjlighet att låna hem en dator nämns här. Att förskola och fritids finns på sommarlovet, på obekväm arbetstid och för arbetslösas barn. Att gratis kollektivtrafik erbjuds till skolbarn på helger och skollov. Att gratis eller subventionerade fritidsaktiviteter och sommarlovsaktiviteter finns tillgängliga för barn och unga kap. 11 andra stycket, 15 kap 18 skollagen (2010:800)

5 TJÄNSTESKRIVELSE 5(6) Slutsatser av undersökningen om dolda kostnader Det förekommer avgifter och indirekta kostnader inom Håbo kommuns verksamheter inom såväl förskolan, grundskolan som i gymnasiet. Omfattningen av de dolda kostnaderna är större inom skolan, jämfört med förskolan och på fritids. De indirekta kostnaderna handlar framför allt om medhavd frukt, matsäck och viss egen utrustning, såsom hjälm, pulka, skridskor och idrottskläder. På gymnasiet består indirekta kostnader bland annat av skrivmaterial och miniräknare. Avgifter vid utflykter och studiebesök förekommer också. Det handlar vanligtvis om max 50 kronor per barn och termin. I grundskolan är det inte ovanligt att avgiften uppgår till 200 kronor per elev och termin. Vissa aktiviteter vid friluftsdagar kan kosta över 300 kronor. Avgiftsfria aktiviteter erbjuds då också. Det finns verksamheter som har tagit ställning så att inga aktiviteter som görs utanför skolan innebär några avgifter för vårdnadshavarna. Både personal och vårdnadshavare uppmärksammar i högre utsträckning barn i ekonomiskt utsatta familjer i skolan än i förskolan. Många föräldrar vet inte vad som gäller på det egna barnets förskola eller skola. Inte heller om förskolan och skolan kompenserar för de barn som inte har med sig inför utflykten eller friluftsdagen. Reflektioner av undersökningen I ett samhälle där det finns barn i ekonomisk utsatthet är det nödvändigt att säkerställa att alla barn och ungdomar har tillgång till så likvärdig utbildning som möjligt. Det får inte bero på familjers ekonomiska förutsättningar om barnen ska ges goda förutsättningar till att uppnå bra och konkurrenskraftiga studieresultat. De indirekta kostnader som uppstår då eleverna förväntas ha matsäck eller utrustning som grova kläder, skridskor för att kunna deltaga i skolaktiviteter kan i många fall komma att överstiga de rekommendationer som gäller för avgifter. Det är en delvis grannlaga uppgift att dra gränser för vad som är rimligt att förvänta sig att eleverna har tillgång till av personlig utrustning. Det är dock angeläget att skolan även fortsättningsvis är en arena där elever ges möjligheter att pröva olika aktiviteter som ibland är helt nya för eleverna. Många gånger är dessa aktiviteter kopplade till fritid och friluftsliv men även andra, kulturella inslag, finns representerade. Genom möjligheten att få pröva på, kan livslånga intressen grundas inom områden som inte finns i elevens uppväxtsammanhang. Exempel på sådan verksamhet är lägerskolor där eleverna får möjlighet att uppleva friluftsliv, vistas i skog

6 TJÄNSTESKRIVELSE 6(6) och mark, delta i vattenaktiviteter utomhus eller besöka en storstad. För vissa ungdomar är sådana upplevelser helt nya. Undersökningen om dolda kostnader visar att det finns variationer i hur avgifter och indirekta kostnader hanteras inom Håbo kommuns olika skolverksamheter. De många vet ej-svaren hos både personal och vårdnadshavare visar också på en osäkerhet om vad som gäller i dessa frågor. Enskilda enheter tycks ha tagit ställning till att inte genomföra aktiviteter som innebär avgifter eller indirekta kostnader för vårdnadshavarna. Däremot saknar gemensamma riktlinjer. Då personalen känner ovisshet om vad som gäller och när det saknas gemensamma riktlinjer finns risk för att skollagen överträds vad gäller enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för barnen och eleverna. Beslutsunderlag Kartläggning av avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor (rapport), Majblommans kommunrapport 2012 Skolinspektionens informationsblad Avgifter i skolan, Barnfattigdom, Håbo kommun, Lägesrapport SN2011/ Förslag till beslut 1. Skolnämnden ger förvaltningen i uppdrag att, i samarbete med bildningsförvaltningen, ta fram riktlinjer och policys för direkta och indirekta kostnader inom förskola, skola och gymnasieskola. 2. Skolnämnden beslutar att skolinspektionens tolkning av skollagen ska tillämpas när avgifter tas ut. Beslutsexpediering Förvaltningschefen Staben Rektorerna Förskolecheferna Biträdande rektorer förskola/skola

Kartläggning av avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor

Kartläggning av avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor RAPPORT 1(7) Skolförvaltningen Skolkontoret Helena Johansson, Nämndsekreterare 0171-526 15 helena.johansson1@bildning.habo.se Kartläggning av avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och

Läs mer

Handläggare. Maria Hjernerth. 08-523 049 39 maria.hjernerth@sodertaije.se

Handläggare. Maria Hjernerth. 08-523 049 39 maria.hjernerth@sodertaije.se 4 IV r(3 lvl SODER?-P.L,IE I.:CI\4MiJ(V ansteskrivelse tbildningskontoret Handläggare Maria Hjernerth 08-523 049 39 maria.hjernerth@sodertaije.se Riktlinjer för avgifter i skolan ildningen ska vara avgiftsfri.

Läs mer

POLICY OCH RIKTLINJER. Avgifter och kostnader i förskola och skola. Fastställd av skolnämnden 2014-03-03 ( 14)

POLICY OCH RIKTLINJER. Avgifter och kostnader i förskola och skola. Fastställd av skolnämnden 2014-03-03 ( 14) POLICY OCH RIKTLINJER Avgifter och kostnader i förskola och skola Fastställd av skolnämnden 2014-03-03 ( 14) RIKTLINJER 1 Innehåll Policy och riktlinjer för avgifter och kostnader i förskola och skola

Läs mer

Förslag till riktlinjer för avgifter inom utbildningsverksamheterna grundskola och gymnasieskola

Förslag till riktlinjer för avgifter inom utbildningsverksamheterna grundskola och gymnasieskola Tjänsteskrivelse 2013-01-28 Dnr: 2013.26-629 (153) Utbildningsförvaltningen Inger Hjort E-post: inger.hjort@ronneby.se Utbildningsnämndens beslut 2013-02-14 12 Förslag till riktlinjer för avgifter inom

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Här kan du även se vilka regler som myndigheten utgår från i sina bedömningar. SKOLINSPEKTIONEN

Läs mer

Riktlinjer. Avgiftsfri grundskola. Barn & Utbildning. Datum 2014-11-19 Ärendenr 2014-000177 611

Riktlinjer. Avgiftsfri grundskola. Barn & Utbildning. Datum 2014-11-19 Ärendenr 2014-000177 611 Barn & Utbildning Datum 2014-11-19 Ärendenr 2014-000177 611 Riktlinjer Avgiftsfri grundskola Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Riktlinje

Läs mer

Avgifter i förskola och skola

Avgifter i förskola och skola UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Holström Ingrid Datum 2017-01-18 Diarienummer UBN-2017-0092 Utbildningsnämnden Avgifter i förskola och skola Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Avgifter i Hjo kommuns skolor

Avgifter i Hjo kommuns skolor Avgifter i Hjo kommuns skolor Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2012-05-30 av Kommunstyrelsen 90 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn och utbildning Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument AVGIFTER I SKOLAN

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument AVGIFTER I SKOLAN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument AVGIFTER I SKOLAN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-01-04, 25 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2017-03-31 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Barn- och

Läs mer

Skolutflykt glädje eller ångest? Rapport från Majblomman om dolda avgifter i skolan. Juni 2010 / Rapport 2010:23

Skolutflykt glädje eller ångest? Rapport från Majblomman om dolda avgifter i skolan. Juni 2010 / Rapport 2010:23 Skolutflykt glädje eller ångest? Rapport från Majblomman om dolda avgifter i skolan. Juni 2010 / Rapport 2010:23 Dolda avgifter i skolan tvingar barn att stanna hemma I skollagen står det tydligt att skolgång

Läs mer

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor Juridisk vägledning Reviderad februari 2015 Mer om Avgifter i skolan Utbildningen ska vara avgiftsfri och eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig

Läs mer

Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan

Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan Tjänsteutlåtande 2012-09-06 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Dnr BUN 2012/66-2 Barn- och ungdomsnämnden Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan Förslag till beslut Bam- och

Läs mer

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Avgifter i skolan Utbildningen ska vara avgiftsfri och eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig

Läs mer

Avgifter i skolan. Riktlinjer. Fastställt av. Barn- och utbildningsnämnden. Datum för fastställande

Avgifter i skolan. Riktlinjer. Fastställt av. Barn- och utbildningsnämnden. Datum för fastställande Avgifter i skolan Riktlinjer Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2018-05-23 Giltighetstid Tills vidare. Första översynen 2020-05-31 Ansvarig funktion Stabschef barn- och

Läs mer

POLICY FÖR AVGIFTER I GRUNDSKOLAN

POLICY FÖR AVGIFTER I GRUNDSKOLAN POLICY FÖR AVGIFTER I GRUNDSKOLAN Fastställt av: Utbildningsnämnden Datum: UN 2013-03 07, 18. Reviderad 2015-09-01, 50. För revidering ansvarar: Utbildningsförvaltningen För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-19 15 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS 2015-301 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2014-06-25 Jensen Education College AB asa.blom@jenseneducation.se Rektorn vid Jensen Gymnasium Uppsala lisa.lindgren@jenseneducation.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i den fristående gymnasieskolan

Läs mer

Tillsyn av Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor

Tillsyn av Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor r"nk Skolinspektionen Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor Kungstensgatan 6 114 25 Stockholm Dnr 44-2014:6082 Dnr 42-2014:5886 1 (6) Tillsyn av Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor Skolinspektionens beslut Det

Läs mer

TIO INSATSER FÖR ATT ALLA BARN SKA FÅ SAMMA LIVSCHANSER

TIO INSATSER FÖR ATT ALLA BARN SKA FÅ SAMMA LIVSCHANSER TIO INSATSER FÖR ATT ALLA BARN SKA FÅ SAMMA LIVSCHANSER Miljöpartiet de gröna Sidan 2 av 5 Alldeles för många barn växer upp i fattigdom i Sverige idag. Barn som lever i familjer med försörjningsstöd eller

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5042 Vikens Montessori Aktiebolag Org.nr. 556497-7121 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vikens Montessoriskola belägen i Höganäs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015

Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015 Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015 Här kan du ta del av alla frågor innan du besvarar enkäten. När du fyller i den hjälper du oss att hitta årets bästa barnkommun och lyfta

Läs mer

Angående avgifter i grundskolan och gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning/påbyggnadsutbildning

Angående avgifter i grundskolan och gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning/påbyggnadsutbildning Utbildningsinspektion Heidi Zetterberg Carin Holtz 2005-05-12 1 (7) Angående avgifter i grundskolan och gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning/påbyggnadsutbildning Bakgrund Avgifter har under senare

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2014-05-27 Haninge kommun Rektorn vid Ribbyskolan Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ribbyskolan i Haninge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ljusdals kommun lena.tonners@ljusdal.se för fritidshem i Ljusdals kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2002:159 Utkom från trycket den 16 april 2002 utfärdad den 27 mars 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Föräldraråd 2011-11-30

Föräldraråd 2011-11-30 Agenda Nyheter Uterummet förändras Garantibesiktning av skolan Skolskogen Trafiksäkerhet Tillsyn skolinspektionen Nytt betygssystem Demografi Övriga frågor Syfte med Skolinspektionens tillsyn Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2014-12-11 anna-karin.crutze@academedia.se josephine.wallenberg@pysslingen.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Rudanskolan i Pysslingen Förskolor och Skolor AB Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:7992 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun 2(11) Tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun har genomfört tillsyn av Kils

Läs mer

Grundskolan och fritidshem

Grundskolan och fritidshem Den svenska skolan för nyanlända För barn 7 15 år Grundskolan och fritidshem Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Fritidshem

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem en l Skolinspektionen Beslut Åre kommun Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Are kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8682 Åmåls kommun bam.utbildning@amal.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Åmåls kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10) Tillsyn av fritidshemsverksamheten i Åmåls kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

KRAV FÖR EN LIKVÄRDIG FÖRSKOLA OCH SKOLA RÄDDA BARNEN

KRAV FÖR EN LIKVÄRDIG FÖRSKOLA OCH SKOLA RÄDDA BARNEN KRAV FÖR EN LIKVÄRDIG FÖRSKOLA OCH SKOLA RÄDDA BARNEN Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen. 2015 02 162015 02 16 Rädda

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola y Skolinspektionen Beslut 2014-04-15 Lunds kommun Rektom vid Kulparkskolan Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kulparkskolan i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221

Läs mer

Välkommen till Barn och utbildning

Välkommen till Barn och utbildning SVENSKA Välkommen till Barn och utbildning Skellefteå kommun Skellefteå kommun ligger i norra delen av Sverige längs Norrlandskusten. Kommunen har ungefär 72 000 invånare. I kommunen finns personer från

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 ALLMÄNT Miljömedvetenhet, fysisk aktivitet och hälsa Kost

Innehållsförteckning. 1 ALLMÄNT Miljömedvetenhet, fysisk aktivitet och hälsa Kost Kvalitetskrav Förskola, Annan pedagogisk verksamhet, Förskoleklass, Grundskola, Grundsärskola, Fritidshem, Tillsyn över 12 år enligt LSS, Barn- och elevhälsa Barn- och utbildningsnämnden 2015-10-28 Dnr

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun Enköpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Enköpings kommun 2 (6) Tillsyn i Enköpings kommun har genomfört tillsyn av Enköpings kommun under hösten 2015 och våren 2016. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun 1 (5) Nynäshamns kommun kommunstyrelsen@nynashamn.se Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun Beslut Skolinspektionen bedömer att Nynäshamns kommun har vidtagit sådana åtgärder att de påtalade bristerna

Läs mer

KVALITETSKRAV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

KVALITETSKRAV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kvalitetskrav Förskola, Annan pedagogisk verksamhet, Förskoleklass, Grundskola, Grundsärskola, Fritidshem, Tillsyn över 12 år enligt LSS, Barn- och elevhälsa Barn- och utbildningsnämnden 2015-10-28 Dnr

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg fin Besk Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för förskola efter tillsyn i Säffle kommun Beshh 2 (9) Tillsyn i Säffle kommun har genomfört tillsyn av Säffle kommun under våren 2017. Detta beslut avser

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Huddinge kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Huddinge kommun Tillsyn i Huddinge kommun Beslut 2(5) har genomfört tillsyn av Huddinge kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun fin Skolinspektionen Kalmar kommun kalmar@kommun.se för förskola efter tillsyn i Kalmar kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut Dnr :6495. Beslut. efter riktad tillsyn av huvudmännens klagomålshantering i Ludvika kommun

Beslut Dnr :6495. Beslut. efter riktad tillsyn av huvudmännens klagomålshantering i Ludvika kommun info@ludvika.se Beslut efter riktad tillsyn av huvudmännens i Ludvika kommun 1 (3) Ludvika kommun Riktad tillsyn av huvudmännens Beslut Skolinspektionens riktade tillsyn av huvudmännens syftar till att

Läs mer

SKN Ej delegerade beslut 150128

SKN Ej delegerade beslut 150128 SKN j delegerade beslut 150128 Nr Område Lagrum VDR Anmärkning Besvär A 10 ALLMÄNNA ÄRNDN R A 19 Utdelning av stipendier och bidrag ur fonder / V nligt BLN 2014-06-10 p. 10 A 25 Beslut om skolenheter och

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun Dnr 43-2017:6001 Österåkers kommun för förskola efter tillsyn i Österåkers kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

En rapport om hur otillåtna avgifter i grundskolan skapar oro och utanförskap för alltför många barn.

En rapport om hur otillåtna avgifter i grundskolan skapar oro och utanförskap för alltför många barn. En rapport om hur otillåtna avgifter i grundskolan skapar oro och utanförskap för alltför många barn. 1 Om hur dolda avgifter skapar oro och utanförskap 3 Undersökningen i sammandrag. 4 Ekonomisk utsatthet.

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-11 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-50833010 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Mer tid för kunskap -

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2011:8. Läs- och skrivsvårigheter /dyslexi i grundskolan

Sammanfattning Rapport 2011:8. Läs- och skrivsvårigheter /dyslexi i grundskolan Sammanfattning Rapport 2011:8 Läs- och skrivsvårigheter /dyslexi i grundskolan 1 Sammanfattning Kvalitetsgranskningen omfattar 21 grundskolor och deras huvudmän. Skolorna är geografiskt spridda över landet.

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Skd insdf, donen Letebo Utbildning AB Org.nr. 556917-5663 info@leteboskolan.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av Letebo Utbildning AB Besiut 2 (7) Tillsyn av Laitabo Utbikinbg, AB har genomfört

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skoli- s ektionen Orsa kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Orsa kommun 2(10) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Kommunstyrelsen Dnr 15KS694 REMISS SOU 2015:81 Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola FÖRSKOLEKLASS 3.6 Alternativ 1 Förskoleklassen

Läs mer

Riktlinjer gällande resor och utflykter för Barnoch utbildningsnämndens verksamhet

Riktlinjer gällande resor och utflykter för Barnoch utbildningsnämndens verksamhet Riktlinjer gällande resor och utflykter för Barnoch utbildningsnämndens verksamhet Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2008-01-30 Diarienummer 2007-000136 1. SYFTE 3 2. OMFATTNING 3 3. RESOR 3 3.1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); Utkom från trycket den 28 november 2017 utfärdad den 16 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus. Handlingsplan mot barnfattigdom

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus. Handlingsplan mot barnfattigdom Socialdemokraterna i Stockholms stadshus Handlingsplan mot barnfattigdom Handlingsplan mot barnfattigdom Rädda Barnens rapport talar sitt tydliga språk Stockholm är en av de mest segregerade kommunerna

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.12) Senast reviderad av kommunfullmäktige,

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN16/39 RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-22 Dnr BUN16/39 2/10 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577. Dnr 43-2014:7577 Alingsås kommun ungdom@alingsas.se Beslut för förskola efter tillsyn i Alingsås kommun Box 2320, 40315 Göteborg 2(8) Til syn av skolformen förskola i Alingsås kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

SKN Samlad fil

SKN Samlad fil A 10 A ALLMÄNNA ÄRENEN R A 11 A01 Brådskande ärenden KL 6 kap 36 Ordförande Pröva utlämnande av allmän handling, vägran att lämna OSL 6 kap. 3, 10 A 12 A02 ut allmän handling och handlings utlämnande med

Läs mer

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete för skola och förskola i Vansbro Kommun

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete för skola och förskola i Vansbro Kommun Dnr KS Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete för skola och förskola i Vansbro Kommun Beslutsunderlag Senast reviderad 2017-10-18 I Vansbros kommunala skolor och förskolor sker lärande och utveckling

Läs mer

Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande

Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande Vårdnadshavaren som barnet bor hos får bestämma vilken förskoleenhet eller vilket fritidshem

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-20 SID 1(8) Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Fristående förskola Fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Kontaktcenter Postadress 251 89

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut Beslut Prolympia AB info@prolympia.se 2018-03-01 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun Inledning Skolinspektionen

Läs mer

TIO INSATSER FÖR ATT ALLA BARN SKA FÅ SAMMA LIVSCHANSER

TIO INSATSER FÖR ATT ALLA BARN SKA FÅ SAMMA LIVSCHANSER TIO INSATSER FÖR ATT ALLA BARN SKA FÅ SAMMA LIVSCHANSER Miljöpartiet de gröna Sidan 2 av 6 BARNFATTIGDOMEN I SVERIGE IDAG Mer än vart tionde barn är fattigt i Sverige. Barn med utlandsfödda föräldrar,

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548 r% Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(8) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Motion om pedagogisk skollunch

Motion om pedagogisk skollunch Tjänsteskrivelse 2011-05-23 BUN 2011.0218 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Motion om pedagogisk skollunch Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden har att yttra sig över en motion

Läs mer

Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling första halvåret 2018

Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling första halvåret 2018 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Boekhout Sophie Datum 2018-09-10 Diarienummer UBN-2018-5244 Utbildningsnämnden Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling första halvåret 2018 Förslag

Läs mer

Beslut Dnr :6103. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborgs kommun

Beslut Dnr :6103. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborgs kommun Beslut 2011-03-07 Dnr 44-2010:6103 Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborgs kommun Beslut Tillsyn i Johannes Hedberggymnasiet 2011-03-07 1 (3) Dnr

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Jönköpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd

Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd Antagna av bildningsnämnden 21 Bildningsnämndens handling 5-2016 1 (5) Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd Mål / Syfte Områdesrådet är ett samarbetsforum för ömsesidig information och kommunikation

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Gävle kommun. Beslut Dnr :3915. Gävle kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Gävle kommun. Beslut Dnr :3915. Gävle kommun rn Beslut Gävle kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Gävle kommun Tillsyn i Gävle kommun Beslut 2 (7) har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef.

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef. MAXTAXA Förskola i Ockelbo kommun Verksamhet i förskolegrupp omfattar barn från 1 års ålder fram till och med vecka 31 det år barnet fyller 6 år. Verksamhet i förskola styrs av skollag, läroplan för förskolan

Läs mer

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun.

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun. (PN Beslut Dnr 43-2014:8683 Åmåls kommun Bam.utbildning@amal.se Beslut för förskola efter tillsyn i Åmåls kommun 2 (8) ]syn 2v iförrskoleverksamheten i Åmåls komrrun har genomfört tillsyn av Åmåls kommun

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

Tillsyn av Barsebäck Montessori förskola Ärende 10 BN 2018/121

Tillsyn av Barsebäck Montessori förskola Ärende 10 BN 2018/121 Tillsyn av Barsebäck Montessori förskola Ärende 10 BN 2018/121 Sida 87 av 165 Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-09-05 Dnr: BN 2018/121 Bildningsnämnden Tillsyn av Barsebäck Montessori förskola Förslag till beslut

Läs mer

»Andra tycker jag är konstig«

»Andra tycker jag är konstig« »Andra tycker jag är konstig«majblommans granskning av Sveriges kommuners arbete mot barnfattigdom 2018 MAJBLOMMAN 2018 1 Innehållsförteckning Inledning...4 Begrepp som används i rapporten...6 Majblomman

Läs mer

Information om allmän förskola

Information om allmän förskola Information om allmän förskola Den 1 juli 2010 ändrades lagen om allmän förskola och innebär att alla tre-, fyra- och femåringar omfattas av allmän förskola. Det innebär att alla barn ska erbjudas minst

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Nu. Skolinspektionen Vetenskapsskolan i Göteborg AB Org.nr. 556771-6583 huvudman@vetenskapsskolan.se för förskoleklass och grundskola efter förstagångstillsyn i Vetenskapsskolan F-3 i Göteborgs kommun

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Hermods gymnasium ab Org.nr. 556528-6696 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Hermods gymnasium ab 2 (9) Tillsyn av Hermods gymnasium ab har genomfört tillsyn av Hermods gymnasium ab (556528-6696)

Läs mer

»Andra tycker jag är konstig«

»Andra tycker jag är konstig« »Andra tycker jag är konstig«majblommans granskning av Sveriges kommuners arbete mot barnfattigdom 2018 MAJBLOMMAN 2018 1 Innehållsförteckning Avgiftsfri skola... 18 Vad handlar det om? Vad säger kommunerna?

Läs mer

Mottagningsrutiner för barn och elever från andra länder än Sverige till förskolor, grundskolor och gymnasieskola i Ängelholms kommun

Mottagningsrutiner för barn och elever från andra länder än Sverige till förskolor, grundskolor och gymnasieskola i Ängelholms kommun Mottagningsrutiner - gymnasieskolan 8/25/2009 Diarienummer Mottagningsrutiner för barn och elever från andra länder än Sverige till förskolor, grundskolor och gymnasieskola i Ängelholms kommun Barn, elever

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-28 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-28 1(13) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-28 1(13) Plats och tid Rörö Skola, klockan 16.00 18.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Ingvar Svensson

Läs mer

Reviderade riktlinjer för godkännande av enskild

Reviderade riktlinjer för godkännande av enskild TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Zejfa Buljugic 2019-03-27 UN 2019/0257 0480-45 30 06 Utbildningsnämnden Reviderade riktlinjer för godkännande av enskild barnomsorg Förslag till beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-10-13 Värnamo kommun Rektorn vid Enehagens skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Enehagens skola i Värnamo kommun Skolinspektionen, Postadress: Box

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN En god hälsa och en kreativ lärmiljö är viktiga förutsättningar, för att få en positiv och harmonisk utveckling hos både barn, elever

Läs mer

Ekonomifrågor enligt ekonomipolicyn Uppdatering av beslutsattestantförteckning Beslut om löpande uppdateringar av den av nämnden årligen fastställda förteckningen av beslutsattestanter. Attestfrågor enligt

Läs mer

Skol- och förskoleverksamhet i kyrkan eller annan religiös lokal

Skol- och förskoleverksamhet i kyrkan eller annan religiös lokal Juridisk vägledning Granskad oktober 2012 Mer om Skol- och förskoleverksamhet i kyrkan eller annan religiös lokal Utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor ska vara icke-konfessionell dvs.

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola gcs ozoi6-6 } -- Beslut Skol upektionert 2016-06-07 Kunskapsskolan i Sverige AB Organisationsnummer 556566-1815 fredrik.lindgren@kunskapsskolan.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Kunskapsskolan i

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Köpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Köpings kommun 2 (6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9803 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Galären Rosenholm belägen i Karlskrona kommun 2 (6) Dnr 44-2015:9803 Tillsyn

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017 Dialogmöten fristående verksamheter April 2017 Förskolorna Översikt över kvalitetsgranskningarna som skolinspektionen gjort Skolverkets riktmärke för mindre barngrupper i förskolan - forskningsrapporten

Läs mer