Räddningstjänsten 1 (12)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Räddningstjänsten 1 (12)"

Transkript

1 Räddningstjänsten 1 (12) Tillhör område: Utfärdat av: Utfärdat dat: Senaste rev: Säkerhetspolicy internt skydd Torbjörn Wannqvist/Lars Westergren Filnamn: Godkänt av: Sidor: Giltighet: Säkerhetspolicy.doc Kommunfullmäktige tills vidare INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPOLICY INTERNT SKYDD 1 Bakgrund 1.2 Syfte och mål 1.3 Ansvar 1.4 Organisation 2 Riktlinjer för säkerheten 2.1 Riskanalyser 2.2 Skaderapportering 2.3 Brandskydd 2.4 Skadebegränsande åtgärder 3 Säkerhetsprogram 3.1 Personsäkerhet Krishantering 3.2 Teknisk säkerhet Allmänt 3.3 Tillträdesskydd 3.4 Skydd mot vattenskador 3.5 Informationssäkerhet 4 Skadefinansiering 4.1 Försäkringar 4.2 Finansiering av skador under självrisk 5 Utbildning och information 6 Lagstiftning 7 Bilagor 8 Revidering Utdelningsadress Besöksadress Telefon Telefax E-post BOLLNÄS Nylandsvägen bollnas@bollnas.se Bankgiro

2 2 (12) Riktlinjer Säkerhetspolicy 1 BAKGRUND Bollnäs kommuns säkerhetspolicy antogs av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige I policyn anges bl a att den skall tillämpas inom Bollnäs kommun och kommunens stiftelser och kommunala bolag med stöd av konkreta riktlinjer. 1.2 SYFTE OCH MÅL Syftet med säkerhetsarbetet är att: skydda liv, egendom och miljö hålla skade- och skyddskostnader på en rimlig nivå ge säkerhet i drift och verksamhetsmiljö öka säkerhetsmedvetande hos personalen och motivation för skadeförebyggande åtgärder ge kommunen en bättre riskekonomi Målsättningen med säkerhetsarbetet är att: öka säkerheten för personal inom Bollnäs kommun öka säkerheten inom Bollnäs kommuns verksamheter öka säkerheten för personer som nyttjar Bollnäs kommuns verksamheter minska konsekvenserna av en olycka inom Bollnäs kommuns verksamheter minska risken för avbrott som ger konsekvenser för servicen till allmänheten skapa förutsättningar för att i så stor omfattning som möjligt lindra konsekvenserna av en olycka som inträffar, oavsett olyckans art och storlek 1.3 ANSVAR Säkerhetsansvaret skall följa det normala verksamhetsansvaret på alla nivåer. Säkerhetsarbetet skall bedrivas som en integrerad del i de dagliga rutinerna. Kommunstyrelsen har det yttersta ansvaret för säkerheten inom kommunen. Respektive Nämnd och Styrelse har ansvaret för säkerheten inom det egna verksamhetsområdet.

3 3 (12) Förvaltningschef/motsvarande är under nämnd och styrelse operativt ansvarig för säkerheten inom den egna organisationen. Förvaltningschef/motsvarande skall verka för att säkerhetspolicyn och riktlinjerna följs och att kunskap om dess tillämpning sprids inom organisationen. 1.4 ORGANISATION Kommunstyrelsen utser en säkerhetsansvarig med samordningsansvar inom Bollnäs kommun och rapporterar direkt till kommunstyrelsen. Redovisningen och uppföljningen till KS sker två gånger per år och görs i samband med internkontrollplanen. Kommunstyrelsen utser försäkringsansvarig som ansvarar för att skaderapportering sker till försäkringsförmedlare/försäkringsgivare. Den försäkringsansvarige administrerar skaderapporteringsarbetet och sammanställer skaderapporterna (enlig punkt 2.2 Skaderapportering). Förteckning upprättas över inblandade personer i säkerhetsarbetet. Respektive förvaltningschef/motsvarande utser riskombud. Förvaltningschefen skall också se till att avsätta resurser och möjligheter för riskombudet att fullgöra sina åtagande enligt denna säkerhetspolicy. Riskombudets uppgift är att verka för att de centralt uppställda målen för säkerheten uppfylls. Riskombudet håller fortlöpande riskhanteringsgruppen/säkerhetsansvarig informerad om händelser av vikt för säkerheten. Varje riskombud är tillika skaderapportör i beslutat skaderapportsystem. Säkerhetsansvarig och försäkringsansvarig bildar tillsammans med utsedda förvaltningsansvariga, försäkringsmäklare och andra direkt berörda en riskhanteringsgrupp. Riskhanteringsgruppens uppgift är att ta strategiska beslut inom området riskhantering internt skydd. Gruppens sammansättning redovisas i bilaga 1.1. Riskhanteringsgruppen och andra direkt berörda samordnar det kommungemensamma säkerhetsarbetet. 2. RIKTLINJER FÖR SÄKERHETEN Grundläggande för en god säkerhet är att verksamheten präglas av ordning och reda. Genomarbetade rutiner som är väl kända, accepterade och som följs upp och anpassas efter omständigheternas krav är en förutsättning för ett väl fungerande säkerhetsarbete. Tekniska säkerhetsanordningar kan inte ersätta frånvaro av fungerande rutiner.

4 4 (12) Uppmärksamhet skall ägnas åt att utarbeta rutiner för verksamheter som är av betydelse för säkerheten och vid behov skall särskilda instruktioner upprättas, som regelbundet revideras. För att nå målen för säkerheten är det av största vikt att all personal aktivt medverkar i säkerhetsarbetet och är väl informerad om aktuella och planerade verksamheter. 2.1 RISKANALYSER Förvaltningarna skall arbeta aktivt med säkerhetsarbetet som metod för ökad säkerhet. Riskhanteringsgruppen samordnar det övergripande säkerhetsarbetet. Förvaltningsledningen samordnar riskarbetet och bevakar att handlingsplaner upprättas och beaktas i det löpande budgetarbetet. Riskombuden handhar det praktiska arbetet. Säkerhetsarbetet sker praktiskt genom regelbundet återkommande riskoch konsekvensanalyser, som innehåller metoder för att: Identifiera och värdera risker Upprätta åtgärdsförslag som syftar till att förebygga riskerna eller begränsa konsekvenserna om de resulterar i en skada. Som en del i det årliga planeringsarbetet upprätta planer för hur de förebyggande och skadebegränsande åtgärderna bör finansieras. Analysens syfte är att ta fram behovet av förebyggande åtgärder, nya eller förändrade rutiner, behov av tekniskt skydd, bevakning, försäkringsskydd etc. Ansvariga är riskhanteringsgruppen. Sammankallande är säkerhetsansvarig. Vid all ny-, om- eller tillbyggnad av fastigheter eller lokaler skall brukaren genomföra en riskanalys för att klarlägga behov av säkerhetsskydd. 2.2 SKADERAPPORTERING En noggrann rapportering, omfattande förutom tillbud- och skador på egendom, även olycksfall och ansvarsskador, ger ett underlag för att identifiera och analysera risker i verksamheter så att de kan elimineras, motåtgärder sättas in och försäkringsskyddet anpassas efter behoven. All rapportering analyseras och behandlas i riskhanteringsgruppen och återkoppling ska ske till verksamhetsansvarig.

5 5 (12) För alla egendomsskador, ansvarsskador och olycksfall skall av kommunen beslutat skaderapporteringssystem användas. Skador över självrisk anmäls dessutom till försäkringsansvarig. Alla skadorna sammanställs i Skadestatistik. Se bilaga 2. Denna statistik skall användas för att åskådligt visa var skadorna inträffar och vara ett hjälpmedel för riskhanteringsarbetet. 2.3 BRANDSKYDD Systematiskt brandskyddsarbete ska genomföras i kommunens alla fastigheter och verksamheter. Varje verksamhet skall genomföra internkontroll av brandskyddet med regelbundenhet. Intervallen för detta fastställs i samråd med Räddningstjänsten. Kontroll av brandskyddet sker genom tillsyn som räddningstjänsten ansvarar för. Fristerna för detta är antagna av KF. Brister och anmärkningar som framkommer vid tillsyn, och som rör riskhantering internt skydd, skall rapporteras till riskhanteringsgruppen. Redovisningen av hur SBA bedrivs skall föras in i Marshplus. 2.4 SKADEBEGRÄNSANDE ÅTGÄRDER För att minska konsekvenserna och möjliggöra fortsatt verksamhet efter en större skada, brand eller mer omfattande störning skall behovet av såväl akuta som mer långsiktiga åtgärder finnas planlagda. Planeringen skall tjäna som vägledning för de omedelbara åtgärder som måste vidtas för att verksamheten skall kunna återupptas i normal omfattning och bör föregås av en analys för att klarlägga vilka delar som först måste komma igång. I planen skall finnas redovisat hur man löser behovet av alternativa lokaler, telekommunikationer, datastöd etc. En beredskap för detta ska finnas. Vid bränder är det mycket viktigt att arbetet med restvärdesskyddet tidigt kommer igång. En snabb insats räddar ofta stora värden och skapar bättre förutsättningar för att kunna uppta verksamheten i normal omfattning igen. Tidigt insatta åtgärder inom detta område minskar dessutom riskerna för och konsekvenserna av sekundärskador. Genom att kommunen använder sig av befintliga resurser inom räddningstjänsten, som oftast är på plats vid större skadehändelser, kan restvärdesarbetet med fördel genomföras och avslutas genom avtal med ägare och försäkringsbolag.

6 6 (12) 3 SÄKERHETSPROGRAM 3.1 PERSONSÄKERHET Ett väl fungerande skydd för de anställdas personliga säkerhet är en mycket viktig och angelägen arbetsmiljöfråga. Vid planering av personsäkerheten skall arbetsgivaren beakta behovet av omedelbart stöd till den drabbade i situationer med uttalat hot. Ytterligare anvisningar gällande personsäkerhetsfrågor finns i Arbetsmiuljöverkets författning 1993:2. Våld och hot om våld mot anställda skall alltid polisanmälas. Vissa grupper av anställda löper större risk att utsättas för hot, exempelvis inom social- och hemtjänsten (skötare, sjukvårdsbiträden m m), pers. assistenter, receptionspersonal, vissa lärare, anställda i tillsynsbefattningar etc. Speciell uppmärksamhet skall ägnas åt dessa riskutsatta grupper. Konkreta åtgärder skall vidtas för om möjligt eliminera risker för hot och våld mot dessa; bl a skall behovet av tillträdesskydd och bemannade receptioner i de lokaler där riskutsatta personer vistas beaktas. Säkerhetsanalyser genomföras. Tjänsterummens och lokalernas inredning skall utformas så att de ger goda möjligheter till nödvändig reträtt för innehavaren vid akuta hotsituationer. Överfallslarm, anslutet direkt till larmcentral, egen reception och kollegor bör finnas för riskutsatt personal. Instruktioner för larmmottagare är mycket viktiga för att säkerställa snabba ingripande vid akuta nödsituationer. För personal som utsatts för direkt hot skall även den utsattes bostadsförhållanden, resor till och från arbetet och anhöriga tas med i riskbedömningen. Vid tjänsteresor och vistelse på hotell skall förutom eventuella hot riktade mot enskild anställd, tas hänsyn till riskerna vid internationella flygresor och vistelse i områden med politisk och social oro KRISHANTERING Resurser skall organiseras för psykiskt och socialt omhändertagande vid och efter en större olyckshändelse, bl a stöd till insatspersonal i samband med deltagande i räddningsinsatser och samtalsmöjligheter för anhöriga till drabbade av olyckshändelsen m fl.

7 7 (12) Även händelser i det dagliga arbetslivet kan få sådana karaktär att enskilda eller grupp av anställda utsätts för svåra psykiska påfrestningar vid exempelvis brand, dödsfall, hot och våld, skada, tillbud eller liknande. För konkreta insatser finns en kommunal krisgrupp, POSOM-gruppen, som vid behov av krishjälp kan avropas. Ute i verksamheterna finns lokala krisgrupper som samverkar med POSOM-gruppen. Vid behov av akuta hjälpinsatser kan gruppen, oavsett tidpunkt på dygnet, kontaktas via räddningstjänsten. Varje anställd skall vid behov kunna ges möjlighet till avlastningssamtal. 3.2 TEKNISK SÄKERHET ALLMÄNT Med teknisk säkerhet avses Mekaniskt skydd, som lås, galler etc, Elektroniska system, som kortläsare, brand- och inbrottslarm, övervakningskamera etc och Tekniska driftövervakningssystem. Elektroniska larmsystem kräver väl specificerad definition av miljöer och handhavande. Vid installation av elektroniskt styrda säkerhetssystem skall de mekaniska delarna av systemet särskilt uppmärksammas då de som regel utgör grunden för systemutformningen. Mekaniska skydd som galler, lås, slagskyddat glas kan ofta minska behovet av elektroniska system. Lås och larm skall vara av den standard som rekommenderas av Svenska Stöldskyddsföreningen. Installation av tekniskt skydd vid anläggningar och verksamheter skall föregås av riskanalys för att utreda behovet av skydd. Riskanalysen skall ge underlag för bedömning av de risker som kan föreligga och för val av lämplig teknik och systemutformning. Riskanalysen genomförs av säkerhetsansvarig tillsammans med verksamhetsansvarig. Befintliga anläggningar och verksamheter ska analyseras och revideras kontinuerligt. Vid förändring av verksamheten skall behovet av tekniskt skydd ses över och anpassas till den nya situation som råder. Brand-, inbrotts, överfalls- och driftövervakningslarm ansluts genom avtal till SOS Alarm och avtalad åtgärdare (bevakningsföretag, räddningstjänst, polis e dyl). Centrala ramavtal tecknas med larmcentral och åtgärdare. Dessa avtal skall avropas vid driftsättning av larm- och övervakningssystem. Före driftsättning av larm- och övervakningssystem skall anläggningsägaren tillse att

8 8 (12) anläggningsskötare utses och utbildas samt förtecknas hos räddningstjänsten samt SOS Alarm. Ansvara för och sköta anl så att antalet onödiga larm minimeras Felfunktioner i larmtekniken som orsakar obefogade larm måste snabbt och omsorgsfullt följas upp så att systemets trovärdighet inte går förlorad och att inte onödiga kostnader uppstår. 3.3 TILLTRÄDESSKYDD Målet med tillträdesskyddet är att förhindra inbrott och genom tidig upptäckt förebygga och begränsa konsekvenserna av inbrottsförsök. Tillträdesskydd kan bestå bl a av Lås, galler och/eller slagskyddat glas Elektroniska larm Kortläsarsystem Kommunens mål för tillträdesskyddet är att lokaler där kommunal verksamhet bedrivs skall vara försedda med inbrottslarm och att lokalerna även uppfyller f örsäkringsbolagens krav enligt skyddsklass 2 när det gäller mekaniskt inbrottsskydd. Observera att förbättringar på det mekaniska inbrottsskyddet måste ske i samråd med Räddningstjänsten då andra krav finns gällande utrymningsvägar. Skador på innerdörrar, skåp, skrivbordslådor etc i samband med inbrott uppgår ofta till större belopp än värdet på det stulna. För att undvika onödiga och ofta dyrbara skador på dörrar och skåp av trä och tunnplåt skall dessa som regel inte låsas men utrymmet skall regelmässigt tömmas på stöldbegärligt gods. Stöldbegärligt gods förvaras i säkerhetsskåp som ställs upp på skyddad plats, exempelvis skyddsrum e dyl. Utrustning som inte utan olägenhet kan flyttas förvaras i larmade lokaler. 3.4 SKYDD MOT VATTENSKADOR Vattenskador kostar årligen stora belopp och förorsakar stora störningar i verksamheten. Mer än hälften av alla skador uppstår i våtutrymmen. Våtutrymmen skall därför förses med fackmannamässigt utfört tätskikt både på golv och väggar. Särskild uppmärksamhet skall ägnas åt tätskiktets fogar. Boverkets Byggregler avseende åtgärder för att minska risken för vattenskador i bl a våtutrymmen skall följas. Våtutrymmen i skolor, flerbostadshus och idrottsanläggningar skall regelbundet besiktigas för att tidigt upptäcka defekter i tätskiktet.

9 9 (12) En vanlig orsak till vattenskada är läckande rör. Läckaget kan orsakas av korrosionsangrepp eller läckage i rörfogar. För att minska risken för rörläckage bör utanpåliggande rör eftersträvas, så att eventuellt läckage kan upptäckas tidigt. Bristfällig installerade disk- och tvättmaskiner kan förorsaka vattenskador. Installationerna av sådana maskiner skall därför alltid göras av en fackman. Golvet under maskinen skall förses med ett tätskikt, som gör att eventuellt läckande vatten rinner fram och blir synligt. Viktigt att dessa skaderapporter sammanställs med övriga skador. 3.5 INFORMATIONSSÄKERHET Med informationssäkerhet menas: Kommunernas hantering av in formation på ett riktigt sätt, i varje form och vid varje bestämd tidpunkt. Den omfattar kommunernas hela infrastruktur som processer, IT-system, tjänster och produktion, d v s kommunernas kultur. Information handlar om allt från hårdvara, mjukvara till medarbetare. Begreppet informationssäkerhet omfattar samtliga åtgärder som kommunen vidtar för att vara och känna sig säker. Informationssäkerhet innebär bevarande av informationens konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet. Med konfidentialitet menas att informationen bara är åtkomlig av den som ska ha tillgång till den, Med riktighet menas att den är tillförlitlig och de som tar del av den kan lita på den, Med tillgänglighet menas att den information som medarbetaren behöver och har rätt till är åtkomlig. Informationssäkerheten omfattar alla former av informationsbärare t ex ITmedia, dokument, ritningar, bilder, mobiltelefoner m m som på ett eller annat sätt innehåller väsentlig information. Bärbara datorer och flyttbara media med känslig eller väsentlig information skall alltid krypteras. Skyddsåtgärderna som vidtas måste vara rimliga och stå i proportion mot kostnaderna för att skydda tillgångarna. De åtgärder som vidtas, genomförs med syftet att kommunen/organisationen ska kunna känna sig säker. Informationssäkerheten innebär att all information skall behandlas med hänsyn tagen till dess värde för kommunens invånare, kunder, företag, förbund, bolag och stiftelser. Som en del av detta ingår registrering och klassning av information med hänsyn till dess sekretessvärde.

10 10 (12) Sekretesskyddad information skallbehandlas på ett från säkerhetssynpunkt betryggande sätt. Förvaring, kopiering, utlåning, spridning och makulering av sekretessbelagd information skall regleras i särskilda rutiner. I diarium skall framgå om informationen har sekretesskyddats samt vilka som delgivits innehållet. Vid upphandling är det av största vikt att anbud och offerter handhas i enlighet med inköpsavdelningens säkerhetsrutiner. Kommunen skall hantera informationssäkerhetsfrågorna utifrån BITS och BITS plus. 4 SKADEFINANSIERING 4.1 FÖRSÄKRINGAR Försäkringar som omfattas av denna säkerhetspolicy skall samordnas. Upphandling av försäkring skall ske centralt och i enlighet med lagen om offentlig upphandling. Kommunens försäkringsskydd omfattar bl a Egendomsförsäkringar Ansvarsförsäkringar Tjänstereseförsäkringar Motorfordonsförsäkringar Kollektiv olycksfallsförsäkring för barn och ungdom m fl Kommunens försäkringar ska beskrivas på intranät. 4.2 FINANSIERING AV SKADOR UNDER SJÄLVRISK Vid skador under självrisk får kostanden bäras av den verksamhet som drabbats. En intern självrisk tillämpas i kommunen vilket innebär att skador upp till 3 bb får resp. förvaltning stå för. Aktuella självrisknivåer framgår på intranät eller kan fås hos försäkringsansvarig. Differentierad intern självrisk kan komma att tillämpas beroende på vilken ambitionsnivå/skyddsnivå som varje förvaltning/bolag jobbar utifrån. 5. UTBILDNING OCH INFORMATION För att säkerhetsarbetet skall få erforderligt genomslag krävs att all personal har kunskap om dess betydelse.

11 11 (12) Riskhanteringsgruppen skall ha grundläggande utbildning i riskhantering internt skydd samt fortlöpande information om säkerhetsarbetet. Riskhanteringsgruppen träffas minst 3 ggr per år I all utbildningsverksamhet skall säkerhet ingå som en integrerad del. Säkerhetsansvarig anordnar årligen utbildningar och information för riskombuden. Försäkringsförmedlare är behjälplig vid utbildning och information. Information till anställda lämnas i samband med arbetsplatsträffar. Vid viktigare händelser av betydelse för säkerheten skall säkerhetsansvarig/ombudet ge berörda erforderlig information. 6 LAGSTIFTNING Säkerhetsarbetet skall i alla avseende bedrivas med utgångspunkt från den lagstiftning, som reglerar den kommunala verksamheten inom förvaltningar, företag, stiftelser och kommunalförbund. I det fall tveksamhet råder beträffande tillämpningen av lag eller förordning eller vid frågor av avtals- och skadeståndskaraktär skall samråd sökas med riskhanteringsgruppen. 7 BILAGOR Bilaga 1:1 Sammansättning riskhanteringsgruppen 8 REVIDERING Denna policy revideras av riskhanteringsgruppen då ändringarna är av mindre omfattning. Vid större ändringar och ändringar av principiell natur skall beslutas av kommunstyrelsen.

12 12 (12) Bilaga 1.1 Riskhanteringsgruppens sammansättning Leopold Stoltz Lennart Nyman Anders Aune Britt-Inger Dobbrown Mikael Strandberg Bo Andersson Håkan Olsson Nils Jonsson Lars Åsberg Nils-Georg Andersson Mikael Lindberg Torbjörn Wannqvist Kommunchef Socialchef Chef TSF BUK Chef Bollnäs Energi BORAB Bollnäs Bostäder Försäkringsansvarig Chef Sam.bygg Osséen adjungerande Säkerhetssamordnare Säkerhetschef (Sammankallande)

Riktlinjer Säkerhetspolicy

Riktlinjer Säkerhetspolicy Ersätter Utbytt den Sign 1:1 Riktlinjer Säkerhetspolicy 1. BAKGRUND Melleruds kommuns säkerhetspolicy antogs av kommunfullmäktige den 2000-xx-xx I policyn anges bl a att den skall tillämpas inom förvaltningar,

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN Köping2000, v3.2, 2011-07-04 1 (8) Drätselkontoret Jan Häggkvist 0221-251 11 jan.haggkvist@koping.se SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN 1. Målsättning Målsättning för säkerhetsarbetet är att ett säkerhetsarbete

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET I 167-1 NYNÄSHAMNS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET I 167-1 NYNÄSHAMNS KOMMUN 167-1 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET I 167-1 NYNÄSHAMNS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige den 9 april år 2003 enligt 49. 1. INLEDNING Syftet med riktlinjerna är att säkerställa en hög säkerhet mot skador

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun Policy för säkerhetsarbetet i Södertälje kommun Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 1998 2 Södertälje kommun reglerar genom detta policydokument sin inställning till säkerhet och trygghet. Säkerhetspolicyn

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

Säkerhetspolicy för Örkelljunga kommun

Säkerhetspolicy för Örkelljunga kommun Säkerhetspolicy för Örkelljunga kommun antagen av Kommunfullmäktige 138/05 Med säkerhetsarbete menas alla aktiviteter som i planering och genomförande av en verksamhet förhindrar eller avses förhindra

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

KOMMUNALA STYRDOKUMENT

KOMMUNALA STYRDOKUMENT Bromölla kommun KOMMUNALA STYRDOKUMENT Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Ks 2007-11-07 180 2007-11-08 2007/524-008 Ks 2016-08-17 172 2016-08-18 2016/537 KOMMUNÖVERGRIPANDE RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod

Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod www.hassleholm.se S Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod 2015-2018 Riktlinjer Diarienummer: 2015/379 180 Fastställt den: 2015-09-02 204 Fastställt av: Kommunstyrelsen

Läs mer

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun Risk- och säkerhetspolicy Tyresö kommun 2012-09-13. Tyresö kommun / 2 (6) Innehållsförteckning 1 Mål för risk- och säkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Ansvar och omfattning... 4 4 Säkerhetsorganisation...

Läs mer

Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun

Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun 2007 POLICY OCH RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETE Fastställt av kommunstyrelsen 2007-11-21 267. Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun Syfte Kristianstads kommun har ett ansvar att upprätthålla sina verksamheter

Läs mer

Rutiner för fysisk säkerhet

Rutiner för fysisk säkerhet Rutiner för fysisk säkerhet Fastställd av universitetsdirektören 2019-03-18 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering av rutinerna 3 3 Mål 4 4 Personsäkerhet 4 5 Fysisk

Läs mer

Säkerhetspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108

Säkerhetspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108 Säkerhetspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108 Säkerhetspolicy antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-15, 108 Bakgrund 3 Syfte 3 Omfattning..3 Tillämpning.3 Ansvar och organisation Kommunfullmäktige

Läs mer

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun En trygg och säker kommun Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige den 3 september 2001, 94 Dnr KS2006/458 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Definition...

Läs mer

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 290 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2016-480

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Inriktningsmål 3 3. Riktlinjer för att uppnå målen 3 3.1 Inriktning 4 3.1.1 Attityder

Läs mer

Säkerhetspolicy. för Katrineholms kommun. -KS/&0ô021b 3-ÓDVJ. Katrineholms kommun \. Kommunstyrelsens handling nr 18/2009 cjrj0: qq g' Förslag till

Säkerhetspolicy. för Katrineholms kommun. -KS/&0ô021b 3-ÓDVJ. Katrineholms kommun \. Kommunstyrelsens handling nr 18/2009 cjrj0: qq g' Förslag till Kommunstyrelsens handling nr 18/2009 cjrj0: qq g' Katrineholms kommun \. -KS/&0ô021b 3-ÓDVJ Förslag till Säkerhetspolicy för Katrineholms kommun 2009-03-02 Säkerhetspolicy för Katrineholms kommun Syfte

Läs mer

Säkerställa en väl fungerande verksamhet inom kommunen med så få störningar och

Säkerställa en väl fungerande verksamhet inom kommunen med så få störningar och Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar och skador. Genom en god planering ska kommunen förhindra eller minimera negativa konsekvenser för människor, verksamhet,

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Kalmar kommun

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Kalmar kommun KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunfullmäktige Säkerhetssamordnare Peo Carlsson 2011-09-26 1 (10) Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Kalmar kommun 2 (10) Innehåll

Läs mer

Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun

Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Säkerhetsfunktionen Dokumentnamn Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunstyrelsen 2015-03-03,

Läs mer

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Riktlinje 2008-01-07 Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Diarienummer KS-1006/2007 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 januari 2008 Riktlinjen ersätter Styrdokument för säkerhetsarbetet i

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Piteå kommun

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Piteå kommun Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Piteå kommun Riktlinjer 2011-08-22, 189 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER för SKYDDS- OCH SÄKERHETSARBETET I SOLLENTUNA KOMMUN Fastställda av kommunstyrelsen 1996-04-25, 56 Reviderade av kommunstyrelsen 2000-02-24, 26 Reviderade

Läs mer

Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön

Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön 1 Inledning Arbetet mot våld och hot är ett prioriterat utvecklingsområde

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige , 57

Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige , 57 1 (5) Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-07, 57 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun Verksamhetsstöd

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.41 Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Fastställd 2018-03-12, 11 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Linköpings kommun

Informationssäkerhetspolicy. Linköpings kommun Informationssäkerhetspolicy Linköpings kommun Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 291 Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Sekretess: Öppen Diarienummer: Ks 2016-481

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2016/918/01 2018-03-07 1 (1) Kommunstyrelsen Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Förslag till beslut Förslaget till Informationssäkerhetspolicy för

Läs mer

Skydd mot stöld av datorutrustning

Skydd mot stöld av datorutrustning November 2003 Teknisk information Skydd mot stöld av datorutrustning En infoskrift från Sveriges Försäkringsförbund Syftet med denna information är att ge en bild av risker med speciell inriktning på inbrott

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 950427 Säkerhetspolicy för Enköpings kommuns verksamheter

Antagen av kommunfullmäktige 950427 Säkerhetspolicy för Enköpings kommuns verksamheter Antagen av kommunfullmäktige 950427 Säkerhetspolicy för Enköpings kommuns verksamheter Syfte Enköpings kommuns säkerhetspolicy har till syfte att: säkerställa en hög säkerhet mot skador och störningar

Läs mer

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation i Tyresö kommuns verksamheter 2014 Tyresö kommun 2 (7) Innehållsförteckning 1 Säkerhetsorganisation... 3 2 Säkerhetssamordnare... 3 2.1 Uppdrag...

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2012/487 Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Hot och våld Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Mål 3 4 Personsäkerhet 4 4.1 Hot och våld i arbetsmiljön 4 4.2 Arbetsgivaransvaret

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till Luleå Räddningstjänst 2006-03-16 Senast utskrivet 2006-06-20 08:26 1 INLEDNING... 1 2 ANSVAR... 1 3 ANSLUTNING... 2 4 ORGANISATION VID LARM... 2 5 UTBILDNING...

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Älvsbyns kommun

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Älvsbyns kommun 1(7) STYRDOKUMENT DATUM 2013-11-12 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Älvsbyns kommun 1. Inledning Policyn uttrycker kommunens värderingar och ambitioner för säkerhetsarbetet och ger vägledning för följande

Läs mer

Riktlinjer för Säkerhetsarbete

Riktlinjer för Säkerhetsarbete 1 Riktlinjer för Säkerhetsarbete Antagna av kommunstyrelsen 2004-05-17, 60 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund----------------------------------------------------------------------4 2. Omfattning och mål---------------------------------------------------------4

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun Denna informationssäkerhetspolicy anger hur Ånge kommun arbetar med informationssäkerhet och uttrycker kommunens stöd för

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy 2012

Arbetsmiljöpolicy 2012 Arbetsmiljöpolicy 2012 Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 20120613 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelseförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Diarienummer: KS 14-172 >Policy Program Plan Riktlinje

Läs mer

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY Innehållsförteckning Sida 1.1 Informationssäkerhet 1 1.2 Skyddsområden 1 1.3 Övergripande mål 2 1.4 Årliga mål 2 1.5 Organisation

Läs mer

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Revisionsrapport* Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Mora kommun Mars 2010 Ove Axelsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund, uppdrag, revisionsfråga... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 2 Metod

Läs mer

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. KS

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 46 Säkerhetspolicy för. KS 2015-64 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Amf Datum 1 (6) 2016-02-16 Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Innehållsförteckning 2 (6) Allmänt... 3 Säkerhetsorganisation... 3 Riskanalysarbete... 4 Skadeförebyggande

Läs mer

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. (AU 46) KS

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. (AU 46) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 73 Säkerhetspolicy för. (AU 46) KS 2015-64 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (51) 2016-10-31 Kf Ks 339 10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/149-160 Västerviks kommun ska vara den tryggaste

Läs mer

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Med uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet menas att fördela arbetsmiljöuppgifter från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Politikerna i Barn-

Läs mer

1(6) Informationssäkerhetspolicy. Styrdokument

1(6) Informationssäkerhetspolicy. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2017-05-17 73 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 1.1 Begreppsförklaring...4

Läs mer

SYSTEMATISKT SÄKERHETSARBETE. Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun

SYSTEMATISKT SÄKERHETSARBETE. Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun 1.1 Allmänt Bakgrund Från och med 2004-01-01 har Lag om skydd mot olyckor (2003:778), LSO, bl.a. ersatt den tidigare

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Tillämpningsföreskrifter för POSOM Antagna av kommunstyrelsen 2008-10-08, 119 Inkallande POSOM består av ledningsgrupp och insatsgrupp. POSOM kan inkallas direkt av SOS Alarm Stockholm, Räddningscentralen

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2009-07-15 1 (9) Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2009-10-21, 110 Kommunstyrelseförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Hemsida 462 85 Vänersborg Sundsgatan

Läs mer

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Dnr Sida 2008-000269.02 1(9) ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2008-10-07, 80 2(9) Arbetsmiljö Med arbetsmiljö menas den fysiska, psykiska och sociala miljö som personerna

Läs mer

Policy för det systematiska brandskyddsarbetet i Strömstads kommun.

Policy för det systematiska brandskyddsarbetet i Strömstads kommun. 2015-03-17 0(13) Policy för det systematiska brandskyddsarbetet i Strömstads kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-02-26 3 2015-03-17 1(13) Målsättning och syfte Brandskyddets uppgift är att ge människor

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen 2016-09-13 179 Dnr 2016-000266 Svar på granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Kommunstyrelsens

Läs mer

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Policy för brandskydd Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Lagstiftning, föreskrifter mm... 2 Övergripande mål... 3 Systematiskt brandskyddsarbete

Läs mer

Förslag till föreskrifter om fördelning (delegering) av arbetsuppgifter och beslutsbefogenheter gällande säkerhetsarbetet vid Lunds universitet

Förslag till föreskrifter om fördelning (delegering) av arbetsuppgifter och beslutsbefogenheter gällande säkerhetsarbetet vid Lunds universitet REMISS 1 2013-04-09 Dnr BY 2013/64 Byggnad, IT, Service LU Byggnad Arbetsmiljö, Miljö, Säkerhet Per Gustafson, Säkerhetschef Förslag till föreskrifter om fördelning (delegering) av arbetsuppgifter och

Läs mer

Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering

Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering i Vårgårda kommun Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 208-04- För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig verksamhet: Strategisk

Läs mer

Brandskyddspolicy för Mittuniversitetet

Brandskyddspolicy för Mittuniversitetet 2017-04-04 Brandskyddspolicy för Mittuniversitetet Publicerad: 2017-04-11 Beslutsfattare: Förvaltningschef Handläggare: Bengt Lehman Beslutsdatum: 2017-04-11 Giltighetstid: 2017-03-28 tills vidare Sammanfattning:

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...1 2 ANSVAR...1 3 ANSLUTNING...2 4 ORGANISATION VID LARM...2 5 UTBILDNING...2

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Diarienummer: 2015/560-KS-004 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Beslutad av kommunstyrelsen 2015 XX - XX program policy handlingsplan riktlinje 1 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet

Riktlinjer för säkerhetsarbetet UFV 2009/1929 Riktlinjer för säkerhetsarbetet Uppsala universitet Fastställt av rektor 2010-02-09 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Ansvar 3 3. Omfattning och mål 4 3.1 Personsäkerhet 4 3.2 Egendomsskydd

Läs mer

Policy och strategi för informationssäkerhet

Policy och strategi för informationssäkerhet Styrdokument Dokumenttyp: Policy och strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2014-10-23, 20 Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Vart 4:e år eller vid behov Följas upp: Vartannat år Policy

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Begrepp och definitioner

Begrepp och definitioner Begrepp och definitioner I riskanalysen förekommer flera begrepp och definitioner som är nödvändiga att känna till för att kunna förstå riskanalysen. Några väsentliga begrepp och definitioner förklaras

Läs mer

Lednings- och informationsplan. vid kriser och extraordinära händelser. Salems kommun. (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12)

Lednings- och informationsplan. vid kriser och extraordinära händelser. Salems kommun. (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12) Lednings- och informationsplan vid kriser och extraordinära händelser (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12) Salems kommun Kommunstyrelsens stab Antagna av KF 2008-06-12, 37 Lednings- och informationsplan

Läs mer

Riktlinjer för tillträdesskydd Landstinget i Kalmar län

Riktlinjer för tillträdesskydd Landstinget i Kalmar län Riktlinjer för tillträdesskydd Landstinget i Kalmar län Säkerhets- och beredskapsenheten Fastställt av XXXXXXXXXXXX 200x-xx-xx Gäller från och med 200x-xx-xx Version 4 1 Innehåll Sid Innehåll 1 Inledning

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Bodens kommun

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Bodens kommun Beslutad av Datum Giltighetstid Kommunstyrelsen 2010-12-13 Ansvar för omprövning Omprövning Gäller för Säkerhetsgruppen Vid behov Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Bodens kommun Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Dokumenthanteringsplan Stödjande processer i Mölndals stad

Dokumenthanteringsplan Stödjande processer i Mölndals stad KS 216/16 Dokumenthanteringsplan Stödjande processer i Mölndals stad 2.7 Kris och säkerhet Antagen av Kommunstyrelsen 2016-08-24 169 Gäller från och med 2016-01-01 Verksamhetsområde 2. Stödjande process

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag till antagande av reviderad informationssäkerhetspolicy Ärende 11 KS 2017/336

Kommunstyrelsens förslag till antagande av reviderad informationssäkerhetspolicy Ärende 11 KS 2017/336 Kommunstyrelsens förslag till antagande av reviderad informationssäkerhetspolicy Ärende 11 KS 2017/336 Sida 151 av 282 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-03-26 Dnr: KS 2017/336 Kommunfullmäktige Revidering av

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 Kf 6/2017 Dnr Ks 2016/319 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 6 februari 2017, Kf 6. Gäller från datum: 1 mars 2017. Dokumentansvarig

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy Tyresö kommun 2014-03-06 Innehållsförteckning 1 Mål för informationssäkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Grundprinciper... 4 4 Generella krav... 4 4.1 Kommunens informationstillgångar...

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Bohus räddningstjänstförbund 2013-01-01 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 ANSVAR... 4 3 ANSLUTNING... 4 4 ORGANISATION VID LARM... 4 5 UTBILDNING...

Läs mer

Informationssäkerhet, Linköpings kommun

Informationssäkerhet, Linköpings kommun 1 (6) E-Lin projektet 2013-10-28 Informationssäkerhet, Linköpings kommun Delrapport 2 Innehåll Dokumenthistorik... 3 1. Syfte... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Målgrupp... 3 3. Frågeställningar... 3 4. Undersökning...

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Vaggeryds Kommun. Säkerhetspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2007-08-27 83

Vaggeryds Kommun. Säkerhetspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2007-08-27 83 Vaggeryds Kommun Säkerhetspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2007-08-27 83 Säkerhetspolicy (antagen av KF)... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning... 3 Tillämpning... 3 Revidering och uppdatering...

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Säkerhetspolicy för Hällefors kommun

Säkerhetspolicy för Hällefors kommun Säkerhetspolicy för Hällefors kommun 2(6) Innehåll 1 Säkerhet... 3 2 Syfte... 3 3 Grunder... 3 4 Mål... 3 5 Ansvar... 4 6 Metoder för säkerhetsarbetet... 4 7 Uppföljning... 5 3(6) 1 Säkerhet Människor,

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige SÄKERHETSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-31 26 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver vad

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016 Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 013-016 Innehållsförteckning 1 Mål... Syfte... 3 Ansvarsfördelning... 4 Definition... 5 Genomförande och processägare... 3 Dokumentnamn

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:57 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Produktionsutskottet

Läs mer